Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 15 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Ε.του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [02] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΑΣ: "Η Τουρκία αποδεικνύεται ότι έχει γενικό πρόβλημα με το διεθνές δίκαιο"

  • [04] ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

  • [05] ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

  • [06] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [07] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Απορρίπτουμε οποιονδήποτε διάλογο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

  • [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [10] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: "ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ"

  • [11] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [13] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

  • [14] ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

  • [16] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [17] ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [18] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • [19] ΑΥΞΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [20] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 82ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

  • [21] ΈΡΓΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΝΤΑΣΣΕΙ Ο ΟΠΠ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97" ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΄96

  • [22] ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

  • [23] ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

  • [24] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΪΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

  • [25] ΣΕ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ Ο ΑΛΕΒΙΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΙΖΖΕΤΙΝ ΝΤΟΓΑΝ

  • [26] ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ TGM ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΑ Ο ΝΤΟΥΝΤΑΓΙΕΦ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Ε.του Βλάση Βλασίδη)

  • [27] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Μεμεγάλη πλειοφηψία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στήριξε τις ελληνικές θέσεις κατα την πρόσφατη κρίση των βραχονησίδων.Ενέκρινε με 342 ψήφους υπέρ,21 κατά και 11 αποχών,σε σύνολο 374 παρόντων ευρωβουλευτών,κοινό ψήφισμα με τίτλο "σχετικά με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας,σε βάρος κράτους-μέλους της Ενωσης και την αμφισβήτηση εκ μέρους της χώρας αυτής των κυριαρχικών δικαιωμάτων του".Με το ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο καταλογίζει σαφώς τις ευθύνες της κρίσης στην Αγκυρα και προσδιορίζει ικανοποιητικά για την Ελλάδα την ουσία του προβλήματος. Για πρώτη φορά ,ίσως, γίνεται προσέγγιση του θέματος,απο την συνολική αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του καθεστώτος του Αιγαίου και, όπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα "η συγκεκριμένη τουρκική πρόκληση εντάσσεται στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής αμφισβήτησης του Αιγαίου".

    Μείζονος σημασίας δέσμευση θεωρείται η ρητή αναγνώριση ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,που εμπεριέχεται στο άρθρο 3,καθώς και η αξίωση απο την Τουρκία για "άμεση συμμόρφωση πρός τις διεθνείς συμφωνίες" και την παραίτησή της απο την τακτική της απειλής με πόλεμο.

    Ωστόσο, το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί και την αυτοκριτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αδυναμία της να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατα τη διάρκεια της κρίσης. Στο κοινό ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας,κράτους-μέλους της Ε.Ε. καθώς επίσης και για την αύξηση της στρατιωτικής έντασης στο Αιγαίο.Υπογραμμίζει ότι τα ελληνικά σύνορα αποτελούν επίσης τμήμα των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ζητεί την άμεση συμμόρφωση της Τουρκίας πρός τις διεθνείς συνθήκες και ειδικότερα πρός την ΟΑΣΕ,η οποία εμμένει στο ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα."

    Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου θα διαβιβαστεί απο τον Προεδρό του στην τουρκική κυβέρνηση και στην τουρκική Βουλή.

    [02] ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ Σ.Α.Ε. Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την προβολή των Ελληνικών θέσεων ώστε να προωθηθούν τα Εθνικά Δίκαια της χώρας ζήτησε από το προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ekkgmislo} στην συναντηση που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός συμφωνήθηκε να εξετασθούν και να αναλυθούν τα προβλήματα των Αποδήμων και ζήτησε από το Σ.Α.Ε. να αναλάβει το ίδιο να εργαστεί για την αντιμετώπισή του και να προτείνει στην πολιτεία ώστε να κινητοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.

    Είναι το κύριο στήριγμά μας, ο κύριος σύμβουλός μας-είπε ο κ. Σημίτης αναφερόμενος σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων τι απαντά στους ομογενείς που διαμαρτύρονται με επιστολή τους προς τον ίδιο για την κατάργηση του Υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Σημίτης δήλωσε :

    "Δεν υπάρχει καμία κατάργηση δραστηριοτήτων του υπουργείου. Είναι αστείο να λέγεται. Το υπουργείο συνεχίζει τις δραστηριότητές του και θα τις αναπτύξει μάλιστα σε συνεργασία με το Σ.Α.Ε."

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Άντριου Άθενς επανέλαβε ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατό γαι την προάσπιση και προώθηση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το Μ.Π.Ε. ο αντιπροεδρος του Σ.Α.Ε. Χρήστος Τομαράς, που έδωσε και στον πρωθυπουργό την επιστολή διαμαρτυρίας, επεσήμανε ότι με τις επαφές που είχαν με τον κ. Σημίτη διαπιστώθηκε ότι δεν το βλέπει ο πρωθυπουργός ως μία υποβάθμιση της αξίας του Σ.Α.Ε. αλλά ως αναβάθμιση. Κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί σε υπουργό.

    "Εμείς επεσήμανε ο κ. Τομάρας το βλέπουμε πως είναι πραγματικά μία σωστή κατεύθυνση και πρόσθεσε : Αυτό που μας ενόχλησε και ενόχλησε την Ελληνική Ομογένεια είναι το γεγονός ότι παρουσιάζεται στο εξωτερικό να χάνει το Σ.Α.Ε. την αξιοπιστία του. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι έχει ενδυναμωθεί ο θεσμός του Σ.Α.Ε.

    [03] Δ.ΡΕΠΑΣ: "Η Τουρκία αποδεικνύεται ότι έχει γενικό πρόβλημα με το διεθνές δίκαιο"

    "Η Τουρκία αποδεικνύεται ότι δεν έχει ένα πρόβλημα με την Ελλάδα αλλά γενικό πρόβλημα με το Διεθνές Δίκαιο". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στην κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μετά την κρίση στις βραχονησίδες Ιμια. Σχολίασε εξάλλου και τις δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς ο οποίος είχε δηλώσει ότι το θέμα που έχει προκύψει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα οδηγηθεί σε συμβιβασμό σε περίπτωση που οδηγηθεί στο δικαστήριο της Χάγης. "Ο κ. Μπερνς έχει εκδώσει την απόφαση ενός οργάνου το οποίο δεν έχει συγκληθεί, ενώ δεν έχει ζητηθεί ακόμα από καμία πλευρά η σύγκλησή του" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ στο Στρασβούργο με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Λαϊκού κόμματος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματά τους. Παρατήρησε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο μετέχει η Νέα Δημοκρατία παρενέβη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλαξε τη διατύπωση του ψηφίσματος με το οποίο καταδικαζόταν η Τουρκία για τα γεγονότα της Ιμιας, ώστε να εκφράζεται μόνο η βαθιά ανησυχία του Ευρωπαϊκού Joimobouk_ou.

    Έκρινε παράλληλα ως "σχεδόν ταυτόσημη με τη θέση της κυβέρνησης" τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι η άποψη που υιοθετούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές χώρες για επίλυση του θέματος της Ιμια στο Δικαστήριο της Χάγης είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.

    [04] ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

    "Δεν τίθεται θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας, ούτε τώρα, ούτε στο άμεσο μέλλον, ούτε μετά από πέντε ή οκτώ μήνες" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας το θέμα της αύξησης της θητείας που εξετάστηκε και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    [05] ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ

    Το θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης και των γεγονότων στη βραχονησίδα Ιμια θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ οι οποίοι θα συναντηθούν στις 22 Φεβρουαρίου στη Βόννη. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα συζητηθεί επίσης και το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι όλα τα θέματα είναι ανοιχτά και πρόσθεσε ότι το ζήτημα του δανείου είναι πολύ πιθανόν να συζητηθεί.

    [06] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Γιά τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο , ο υπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι συνομιλίες κάλυψαν όλα τα θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα τόσο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την εκστρατία ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από τις θέσεις μας στα θέματα αυτά.

    [07] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Απορρίπτουμε οποιονδήποτε διάλογο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα"

    "Απορρίπτουμε οποιονδήποτε διάλογο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στο θέμα της ελληνοτουρκικής κρίσης μετά τα γεγονότα στη βραχονησίδα Ιμια. Σχολιάζοντας δε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.

    Ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι η χώρα μας ουδέποτε ζήτησε να προσφύγει στη Χάγη αλλά και παγίως απέρριπτε και απορρίπτει το ενδεχόμενο του διμερούς διαλόγου. "Προστέθηκε", είπε ο κ. Πάγκαλος, "και η ιδέα της συζήτησης για τη διένεξη εντός των νομικών πλαισίων και με αναφορά στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και προφανώς στα πλαίσια κάποιων διαδικασιών jai με την παρέμβαση κάποιου οργάνου από αυτά που αποδίδουν το δίκαιο".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα να πάρει θέση για τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της Αμερικανικής διπλωματίας. Εξέφρασε δε τη θέση ότι δεν αλλάζει τίποτε ως προς την αμερικανική στάση μετά τις δηλώσεις του κ. Μπερνς και επανέλαβε ότι η ελληνική θέση επί του θέματος παραμένει η ίδια.

    "Εφόσον κάποιον θέλει να αμφισβητήσει το ελληνικό καθεστώς στο Αιγαίο πρέπει να επικαλεστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και αυτός να προκαλέσει νομικές διαδικασίες και να προβεί στην αμφισβήτηση" κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    [08] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα, θεωρεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κων.Μητσοτάκης, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και ηγέτες άλλων χωρών, υιοθετούν τη θέση ότι το θέμα της Ιμια θα ήταν καλό να λυθεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Οπως επισημαίνει ο κ.Μητσοτάκης "η Ελλάδα ,που είναι βέβαιη για το δίκιο της ,δεν έχει λόγο να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλία για την παραπομπή στο δικαστήριο.Εχει όμως,κάθε λόγο να μην αποθαρρύνει άλλες χώρες να υιοθετήσουν αυτή τη θέση,γιατί στο θέμα αυτό είμαστε νομικά πανίσχυροι". Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει ότι απο την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή,η Ελλάδα είχε προτείνει να παραπαμφθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Δικαστήριο της Χάγης,κάτι που υιοθέτησαν στη συνέχεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και προσθέτει ότι "αντίθετα, η Τουρκία, η οποία όπως ανέμενετο έσπευσε να αντιδράσει αρνητικά,γνωρίζει ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα χάσει την υπόθεση και ακόμα γνωρίζει ότι, αν το θέμα των βραχονησίδων φθάσει στη Χάγη,θα είναι πολύ δύσκολο να ανρηθεί να λυθεί και το θέμα της υφαλοκρηπίδας." Ο κ.Μητσοτάκης τονίζει ακόμη ότι η υιοθέτηση απο τη διεθνή κοινότητα της λύσης του δικαστηρίου είναι λοιπόν σήμερα ειδικά, το πιό σημαντικό όπλο που διαθέτουμε έναντι της Τουρκίας." "Η Ελλάδα,συνέχισε, οφείλει να καταστήσει σαφές ότι, απο τη στιγμή που η Τουρκία ανακινεί θέμα βραχονησίδων, ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσής του είναι η παραπομπή του στη Χάγη.Εφόσον η Ελλάδα ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αυτή τη θέση,είμαι βέβαιος ότι κανείς απο τους συμμάχους και εταίρους μας δεν θα τολμήσει να μας προτείνει ως λύση για ένα θέμα που αφορά αμφισβήτηση των συνθηκών και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τις διμερείς διαπραγματεύσεις." Ο πρώην Πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι "είναι εθνικό χρέος να βοηθήσουμε να απεμπλακεί το θέμα απο την εσωτερική κομματική διαμάχη και ταυτόχρονα θα πρέπει η κυβέρνηση να σταματήσει να επιδεικνύει αυτή την επικίνδυνη έλλειψη θάρρους και συντονισμού και να πάψει να μεταφέρει στο εξωτερικό την παραμικρή πίεση που υφίσταται εντός της Ελλάδος".

    [09] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Για πρώτη φορά το πρωί του Σαββάτου θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το εννιαμελές Προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού που φθάνει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 3.30 το μεσημέρι.

    Τα μέλη του Σ.Α.Ε. τα συνοδεύει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος ενώ το Σάββατο θα έρθει στη Θεσσαλονίκη και ο Θεόδωρος Πάγκαλος όπου θα παραβρεθεί και αυτός στην συνεδρίαση του Σ.Α.Ε.

    Το προεδρείο κατά την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη θα συναντηθεί με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νομάρχη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και τους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

    Την Δευτέρα του πρωί τα μέλη του Σ.Α.Ε. θα αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη όπου θα τους δεχθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολωμαίος.

    [10] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ: "ΣΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ"

    Αναβάθμιση του ρόλου των Αποδήμων διαβλέπει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, σε συνέντευξή του στον "Εθνικό Κήρυκα" της Νέας Υόρκης, στην οποία τονίζει κατ'αρχήν ότι "δεν υπάρχει κατάργηση του υφυπουργείου Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά κατάργηση της θέσης του υφυπουργού Εξωτερικών και μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ενώ υπόσχεται ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού και προαναγγέλει επίσκεψή του στη Βόρειο Αμερική για επαφές με ομογενείς αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα.

    Κληθείς να απαντήσει ποιές είναι οι διαβεβαιώσεις που δίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα παραμεληθεί η υπόθεση των Αποδήμων Ελλήνων μετά την κατάργηση της θέσης του αρμόδιου υφυπουργού, ο κ.Ρωμαίος διαβεβαιώνει προσωπικά τους Απόδημους Έλληνες ότι θα ακολουθηθεί η πολιτική που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τις προγραμματικές του δηλώσεις, σε σταθερή βάση και προέβλεψε επιτυχία. Σημειώνει, δε, ότι η πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό έχει ενιαία συγκρότηση και χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια, με σημείο αναφοράς την Οικουμενικότητα του Ελληνισμού ως κρατικό, κοινωνικό και εθνικό μέγεθος, ενώ διαβεβαιώνει ότι η αλλαγή προσώπων στα κυβερνητικά πόστα δεν σημαίνει αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης σε καμία περίπτωση.

    Σχετικά με το αίτημα του Απόδημου Ελληνι-σμού για διορισμό μόνιμου υφυπουργού για τους Απόδημους Έλληνες, ο κ.Ρωμαίος επισημαίνει ότι ο θεσμός του ΣΑΕ και η επικείμενη σύγκληση της Παγκόσμιας Συνέλευ-σης του Ελληνισμού, δημιουργούν μόνιμη σχέση και επικοινωνία της Ελλάδας και της Ομογένειας, καθώς και ότι ο ρόλος της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής ανταποκρίνεται μερικώς στο αίτημα αυτό. Σημειώνει, πάντως, ότι "το αίτημα των Αποδήμων μπορούμε να το δούμε στα πλαίσια της λειτουργίας του ΣΑΕ".

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ότι θα λειτουργήσει στα πλαίσια της συγκρότησής του στη Θεσσαλονίκη και της εξουσιοδότησης του άρθρου 108 του Συντάγματος, to οποίο επιτάσσει στην ελληνική πολιτεία να μεριμνά για τη ζωή του Απόδημου Ελληνισμού και στην επιτήρηση των δεσμών του με τη μητέρα-πατρίδα. Επίσης υπόσχεται ότι η ελληνική πολιτεία θα ενισχύσει το νέο θεσμό, ώστε να λειτουργήσει ως ενδιάμεση γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ ομογένειας και πατρίδας.

    Σε ερώτηση για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Αυστραλία ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και τις προξενικές αρχές, ο κ.Ρωμαίος χαρακτηρίζει το πρόβλημα εκκλησιαστικό και επισημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Ενώ απαντώντας στο πώς θα αντιμετωπίσει "τις διεκδικήσεις της ηγεσίας του Απόδημου Ελληνισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ.Βαρθολομαίο", εκτιμά ότι "ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν διεκδικεί την ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού" και ότι "δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε και παίζει η Εκκλησία μας στη συμπόρευση με το έθνος σε κοινούς στόχους, όπως η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας, της παράδοσης, της γλώσσας, του πολιτισμού και της Ορθοδοξίας".

    Αναφορικά με την δραστηριοποίηση της κυβέρνησης για ενημέρωση των ομογενών της Βορείου Αμερικής μετά την πρόσφατη κρίση στα Ιμια, ο κ.Ρωμαίος αναγγέλλει ότι θα μεταβεί σύντομα στη Βόρεια Αμερική για επαφές επί του θέματος με τους ομογενείς, σημειώνει, όμως, ότι ο πρώτος ρόλος στον τομέα της ενημέρωσης τους στα εθνικά μας θέματα ανήκει στο ΣΑΕ. Προσθέτει, μάλιστα ότι "είναι στις άμεσες προτεραιότητες στην πολιτική μας έναντι των Αποδήμων να αναβαθμίσουμε το ρόλο του ΣΑΕ και τη λειτουργία του".

    Τέλος, απαντώντας στο πότε προβλέπεται η σύγκληση του δεύτερου νέου θεσμικού οργάνου του απανταχού Ελληνισμού, της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 1997.

    [11] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Ανακάμπτει η Ελληνική οικονομία με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνους που είχε προβλέψει η κυβέρνηση δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ο οποίος ανέφερε ότι παράλληλα συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η μείωση του δημοσίου ελλείμματος.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε παροδική την αύξηση του τιμάριθμου τον Ιανουάριο και την απέδωσε στις αυξήσεις της φορολογίας στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα καθώς και στα τιμολόγια του Ο.Τ.Ε.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 1996 θα φτάσει το 2,5%. Για το 1995 οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν σε σταθερές τιμές κατά 6,1% έναντι 3,5% που προέβλεπε το πρόγραμμα σύγκλισης. Με την ίδια σύγκριση οι επενδύσεις του δημοσίου τομέα αυξήθηκαν κατά 18,6% έναντι πρόβλεψης 9,5%.

    Για το 1996 η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική της νομισματικής σταθερότητας με προσήλωση στη "σκληρή" δραχμή. Η μείωση των επιτοκίων θα είναι ανάλογη με την πτώση του πληθωρισμού. Είπε ακόμη ότι ο κύριος άξονας της δημοσιονομικής πολιτικής μέχρι την λήξη της θητείας της κυβέρνησης παραμένει η εξυγίανση των δημοσίων δαπανών.

    Ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη βουλή ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της χρηματιστηριακής αγοράς και πολύ σύντομα οι συναλλαγές θα γίνονται με ηλεκτρονικές εγγραφές και όχι με χάρτινους τίτλους. Επίσης δήλωσε ότι προωθείται κανονικά η ψήφιση του νομοσχεδίου για την μερική μετοχοποίηση του Ο.Τ.Ε. ενώ η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 2,5 μήνες.

    [12] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Πανομογενειακή διαδήλωση έξω από την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη διοργανώνει αύριο η Συντονιστική Επιτροπή Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προκλήσεις, τις απειλές και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας, με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση των βραχονησίδων Ιμια, αλλά και γενικότερα τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

    Η διαδήλωση πρόκειται συγκεκριμένα να πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης).

    [13] ΕΓΚΩΜΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΩΝ

    Η έντονη δραστηριότητα της ομογένειας των ΗΠΑ, για τις ελληνικές θέσεις αποφέρει καρπούς τόσο στην αμερικανική πολιτική, όσο και στα αμερικανικά ΜΜΕ. Σε σημερινό άρθρο της η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα "St.Petersbourg Times" του διπλωματικού σχολιαστή Τζακ Πέϊτον, με τίτλο "Ουάσιγκτον: Τηγανίτες στις ελληνοτουρκικές φιλονικίες" εκφράζει τα δίκαια των ελληνικών θέσεων και την δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των Ελληνοαμερικανών για την αμερικανική στάση στο θέμα των βραχονησίδων. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που αυτή η εφημερίδα και ο συγκεκριμένος σχολιαστής υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, ενώ στο παρελθόν οι θέσεις τους στα εθνικά μας ζητήματα ήταν πάντοτε αρνητικές.

    Χαρακτηριστικά είναι τα συμπεράσματα του αρθρογράφου, ο οποίος καταλήγει σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Κλίντον έχει στην κατοχή της επίσημους χάρτες, οι οποίοι αποδεικνύουν την ελληνική κυριαρχία στα Ιμια, τηρεί ασαφή και αμφιταλαντευόμενη στάση, καθώς και ότι η ελληνική δυσαρέσκεια για το θέμα αυτό "δεν μας εκπλήσσει καθόλου".

    Το άρθρο ξεκινά με αναφορά στην συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών από την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της εδαφικής διαφωνίας με την Τουρκία. Όπως μάλιστα σημειώνεται, οι κύκλοι αυτοί αποκαλούν τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης "τηγανίτα" για την αντίστροφη πολιτική της. "Σύμφωνα με την άποψη των Ελληνοαμερικανών, αναφέρεται στη συνέχεια, η κυβέρνηση Κλίντον φάνηκε αβέβαιη και αναποφάσιστη σε μια περίπτωση που έπρεπε απευθείας να προβεί στην αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας των βραχονησίδων στο Αιγαίο, περίπου τέσσερα μίλια από τις τουρκικές ακτές".

    Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει ότι εάν και γνώριζε ο Πρόεδρος Κλίντον και οι σύμβουλοί του το ποιος έχει δίκαιο σε αυτήν την peq_ptysg θεώρησε σωστό να μην εκφραστούν για να μην δυσαρεστήσουν μια από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι "υπάρχουν αρκετοί τρόποι για περιγραφή αυτής της διπλωματικής λεπτότητος, η οποία αποκαλείται "τηγανίτα" στους εσωτερικούς κύκλους της κυβέρνησης".

    "Ο λόγος που οι Έλληνες δεν θεωρούν αυτήν την πολιτική διασκεδαστική λόγω ονομασίας, διευκρινίζεται στη συνέχεια, είναι το γεγονός ότι αν και η Αμερικανική Κυβέρνηση θεωρεί τις βραχονησίδες μέρος της ελληνικής κυριαρχίας δεν το ανέφερε στις επίσημες δηλώσεις της. Σε αυτό το σημείο προς απόδειξη του ζητήματος η ελληνική πρεσβεία φέρνει στη δημοσιότητα τον χάρτη του 1990 της επίσημης χαρτογραφίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο δείχνει πέραν πάσης αμφιβολίας την Ιμια ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κυριαρχίας". Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται επίσης ότι Έλληνες διπλωμάτες δηλώνουν ότι οι νομικοί σύμβουλοι του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν καμία αμφιβολία για την εγκυρότητα της συνθήκης του 1947, διά της οποίας η Ιταλία επίσημα επέστρεψε το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, συμπεριλαμβανομένης και της Ιμια στην ελληνική κυριαρχία.

    "Έχοντας υπόψιν όλα αυτά η Ελλάδα και οι ελληνοαμερικανικοί οργανισμοί πιέζουν ακατάπαυστα τις τελευταίες δύο εβδομάδες την κυβέρνηση να πει δημόσια και επίσημα αυτά που πιστεύει ότι είναι μυστικά", σημειώνεται στη συνέχεια, ενώ το άρθρο καταλήγει με ειδική μνεία στην στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως σημειώνεται "κάπως ασυνήθιστα για αυτήν, δήλωσε χωρίς καμία αμφιβολία την υποστήριξή της στις ελληνικές θέσεις και κατηγορηματικά προειδοποίησε την Τουρκία ότι η χρήση βίας σε αυτό το θέμα θα έχει σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στις προσπάθειές της για εισδοχή στην Ε.Ε..

    "Η Κυβέρνηση Κλίντον, καταλήγει ο κ.Πέϊτον, παρότι έχει στην κατοχή της επίσημους χάρτες και εμπειρογνώμονες στο Διεθνές Δίκαιο είναι ακόμη ασαφής και αμφιταλαντευόμενη. Και η ελληνική δυσαρέσκεια για το θέμα αυτό δεν μας εκπλήσσει καθόλου".

    [14] ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Έτοιμο είναι το έγγραφο με τις κωδικοποιημένες θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό το οποίο θα διαβιβάσει στην Ελληνική κυβέρνηση ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης αύριο ή την Δευτέρα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είχε το πρωί σύσκεψη με τους δεύτερους στην τάξη στα κόμματα που συμμετέχουν στο εθνικό συμβούλιο με τους οποίους συζήτησε το έγγραφο. Διευκρινίστηκε ότι σ' αυτό διατυπώνονται οι πάγιες θέσεις της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι υπήρξαν κάποιες εισηγήσεις από τα κόμματα οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε συμπληρωματικά παραρτήματα.

    [15] Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΝ ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Αν έχει ισχυρά νομικά επιχειρήματα η Τουρκία,ώστε να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις βραχονησίδες,τότε ας προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης υποστήριξε ο διεθνολόγος κ.Βεν. Καρακωστάνογλου. "Νομίζω,τόνισε, ότι αυτή η οποία εμφανίζεται ότι έχει κάποια αξίωση που ανατρέπει το μέχρι τώρα status quo είναι η Τουρκία. Συνεπώς, αυτή σαν ενάγων, ας πουμε, με όρους εσωτερικού δικαίου, ας προσφύγει στα Δικαστήρια για να βρει το δίκιο της. Η Ελλάδα θεωρεί οτι η συνθήκη του 1932 μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας και στη συνέχεια η διαδοχή που επήλθε το 1947 με τη συνθήκη ειρήνης των Παρισίων όπου η Ελλάδα διεδέχθη στην κυριαρχία των Δωδεκανήσων την Ιταλία της δίνουν το δικαίωμα και για τις βραχονησίδες αυτές, όπως και για μεγάλα νησιά της Δωδεκανήσου, να έχει την απόλυτη κυριαρχία επ'αυτών. Αυτό η Τουρκία το αμφισβητεί πολύ όψιμα, συνεπώς αν θέλει ας προσφυγει στο Δικαστήριο."

    Αναφερόμενος στις θέσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πώς θυμίζουν την πάγια τακτική και την αντίληψη της Τουρκίας οτι πριν από οποιαδήποτε δικαστική διευθέτηση θα πρέπει να προηγουνται διαπραγματεύσεις.

    Αυτό συνήθως, αποτελεί μια πρακτική στο διεθνές δίκαιο χωρίς όμως να υπαρχει υποχρέωση, τα μέρη να καταφύγουν πάντα σε διαπραγματεύσεις μεταξύ τους, διαπραγματεύσεις οι οποιες συνήθως έχουν πολιτικό χαρακτήρα και όπου το δυνατότερο μέρος ή το μέρος που έχει την τάση να αυθαιρετεί συνήθως επιβάλλει τους όρους τους. Και αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μέρος είναι η Τουρκία. Αν οι διαπραγματεύσεις αφορούν την κατάρτιση ενός συνυποσχετικού, δηλαδή μιας διεθνούς συμφωνίας για τους όρους υποβολής του ερωτήματος, του εφαρμοστέου δικαιου, προς το δικαστήριο της διαφοράς, αυτό είναι διαφορετικό. Η Τουρκία συνήθως προσπαθει να κωλυσιεργήσει στη δικαστική διευθέτηση είτε αυτό αφορά την υφαλοκρηπίδα είτε τώρα το νέο ζήτημα που προέκυψε, προβάλλοντας την πολιτικη διαπραγματευση σαν προγενέστερο στάδιο.

    Θα πρέπει να διευκρινισει τι αφορά και εν πασει περιπτώσει η ιδια ας κάνει την υποβολή και ας εκδηλώσει σαφώς την άποψή της για την υποβολή και μετά η Ελλαδα θα σταθμίσει κατά πόσο και με ποιές προϋποθέσεις θα κάνει συνυποσχετικό με την Τουρκια για την υποβολή αυτή.

    Η χώρα μας, και λυπάμαι που το λέω, η χώρα μας από το 1974 και μετά έχει δώσει λαθος μηνύματα στη διεθνή κοινότητα αλλά και στη γείτονα. Το ότι δεσμευτήκαμε υπερβολικά, αυτοσυγκρατήθηκαμε σε ένα βαθμό, για μένα ακατανόητο, να μην κάνουμε έξω από τα χωρικά μας ύδατα αλλά ακόμη και σε περιοχές που δεν αμφισβήτησε ποτέ η Τουρκία, έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων, πετρελαίου, δηλαδή ουσιαστικά εξερεύνηση της υφαλοκρηπίδας, νομίζω ότι είναι κάτι που παρερμηνεύθηκε στη διπλανή χώρα, και σ'αυτούς οι οποίοι έχουν λογο στα διεθνή πράγματα.

    Θεωρώ ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει σαφέστερα μηνύματα πια από τη χώρα μας. Μετά την πρόσφατη κρίση θα πρέπει η χώρα μας να διαμορφώσει μια ενιαία στρατηγική η οποία θα θετει όλο το πλέγμα των δικαιωμάτων που τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου μπορούν να έχουν. Η χώρα μας έχει τα λιγότερα δικαιώματα από άποψη θεσμοθέτησής τους στο θαλάσσιο χωρο, μολονότι ότι ειναι μια χώρα κατ'εξοχήν με θαλασσινά συμφέροντα, με μια παράκτια έκταση 15 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Συνεπώς δεν είναι δυνατό η Αλβανία να έχει κατά παρέκκληση του διεθνούς δικαίου 15 χιλιόμετρα αιγιαλίτιδας ζώνης και η χώρα μας να έχει 6. Θα έλεγα ότι θα πρέπει, ψύχραιμα και με νηφαλιότητα και αποφεύγοντας οποιαδήποτε πολεμοκάπηλη διαθεση, να καταστρώσουμε και να εφαρμόσουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική την οποία να αναγγείλουμε στη διεθνή κοινοτητα και στο άλλο μέρος, την Τουρκία, η οποία θα λέει για παράδειγμα: εξαγγέλουμε τα 12 μιλια για το Ιόνιο και το Λυβικό Πέλαγος και προτιθέμεθα να το κάνουμε και σε δύο χρονια και για το Αιγαίο, είναι προτάσεις που έχουν προταθεί σε διάφορα συνεδρια από τους Ελληνες διεθνολόγους, και καλούμε ταυτόχρονα την Τουρκία να άρει τις παράνομες επιφυλάξεις της, τις οποίες με μορφή απειλής πολέμου μονίμως θέτει για ένα δικαίωμα το οποίο προβλέπεται στο διεθνές δικαιο για τη χώρα μας.

    Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) είναι ένα άλλο πολυ ισχυρό δικαίωμα που μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει στο Αιγαίο, το έχει αξιοποιήσει η Τουρκία στον Ευξεινο Ποντο, είναι ένα από τα πολλά όπλα, που το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας μπορεί να μας δώσει για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία. Πάνω από όλα όμως η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι αυτή που θα δώσει το μήνυμα στην Τουρκία αποτρέποντας την οποιαδήποτε πολεμική αναμέτρηση. Θα πρέπει να μην αμφιρρέπουμε στις προθεσεις μας."

    [16] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Μήνυμα προς τον αγωνιζόμενο Κυπριακό Ελληνισμό θα απευθύνει από το βήμα της βουλής ο Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο από σήμερα έως την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου.

    Ο πρόεδρος της βουλής κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ενώ θα συναντηθεί και με την πολιτική ηγεσία της μεγαλονήσου.

    Ο κ. Κακλαμάνης θα επισκεφθεί την γραμμή αντιπαράταξης όπου θα συνοδεύεται από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλο Δημητριάδη καθώς και στην ΕΛΔΥΚ.

    [17] ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Την πρόθεση του να βοηθήσει τους επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς στην υψηλή αποστολή τους που είναι η αντικειμενική ενημέρωση του Ελληνικού λαού στην περιφέρεια εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής ,Απόστολος Κακλαμάνης, στους εκπροσώπους της Ενωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών Ελλάδας , Αγγελο Αντωνίου , Ευάγγελο Κόκκινο και Αντώνη Φελούρη , τους οποίους δέχθηκε χθες στο γραφείο του.

    Ο κ. Κακλαμάνης τους υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά τα προβλήματα τους.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι δυνατότητες για την προβολή από τους επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθμούς του έργου της Βουλής αλλά και των τοπικών Βουλευτών στις περιφέρειες τους.

    [18] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Η συμπαράσταση και η ενίσχυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Νέας Ιεράς Μονής Vilemove στην περιοχή της Μοραβίας είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψης που διοργανώνει τις ημέρες του Πάσχα στην περιοχή ο Σύλλογος ''Φίλοι του Αγίου Όρους''.

    Όπως τόνισε ο ειδικός γραμματέας του Συλλόγου Αρίστος Κασμίρογλου ''πρόκειται για μια προσπάθεια ηθικής ενίσχυσης των Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ορθοδόξων Μονών του εξωτερικού που οδηγούνται στη συρρίκνωση''.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Σύλλογος έχει οργανώσει παρόμοιες εκδρομές τα τελευταία χρόνια την Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, τα Πατριαρχεία της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, των Ιεροσολύμων και της Μόσχας, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας καθώς και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Κένυας ενώ προγραμματίζει για τα τέλη του χρόνου επίσκεψεις στην Κορέα και την Ινδονησία.

    ''Το μοναστήρι του Vilemove της Επισκοπής της Μοραβίας, σημείωσε ο κ. Κασμίρογλου, έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη Μακεδονία και ιδιαίτερα με τη Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών''.

    Ο Σύλλογος που ιδρύθηκε πριν από 19 χρόνια με σκοπό τη συμπαράσταση στα προβλήματα του Αγίου Όρους και την προβολή της ''αγιορείτικης ιδέας'' στον κόσμο, αριθμεί 250 μέλη και 1500 φίλους σε όλη τη χώρα και στις δραστηριότητες του συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις, λατρευτικές εκδηλώσεις καθώς και επισκέψεις προσωπικοτήτων στο Άγιο Όρος.

    [19] ΑΥΞΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    "Η στεφανιαία νόσος τείνει να αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος και της πλούσιας διατροφής, ενώ αντίθετα στην Αμερική, στην Αγγλία και στη Β.Ευρώπη μειώνεται συνεχώς".

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας των σεμιναρίων της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, ο καρδιολόγος και Πρόεδρος της στρογγυλής τραπέζης στην οποία παρουσιάστηκαν τα tekeuta_a επιστημονικά δεδομένα, Δημήτρης Αθανασιάδης.

    Σύμφωνα με τον κ.Αθανασιάδη κάποιες ομάδες ατόμων είναι υποψήφιοι να προσβληθούν από την στεφανιαία νόσο είτε λόγω ενός γονίδιου που υπάρχει στον οργανισμό είτε λόγω εξωγενών παραγόντων. Το κάπνισμα, η υπέρταση, η παχυσαρκία, η πολυφαγία καθώς και η έλλειψη σωματικής άσκησης ευνοούν την νόσο.

    Στη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε και η μελέτη 7 χωρών κατά το χρονικό διάστημα 1960-1991 σε ότι αφορά τους κινδύνους που κρύβουν οι μεταβολές της διατροφής, από τον Διευθυντή Καρδιολογίας του Γενικού Βενιζέλειου Ηρακλείου Κρήτης Γιώργο Βουκυκλάρη. Στη μελέτη αυτή, πήραν μέρος το 1960 686 άνδρες ηλικίας 40-59 και το 1991 74 άνδρες ηλικίας 25-29. Στην αρχή του 1996, μόνο οι 336 ήταν επιζώντες.

    "Διαπιστώθηκε, ύστερα από διαχρονική παρακολούθηση σημαντική αύξηση της πυκνότητας της ολικής χολιστερόλης του αίματος στους επιζώντες των 7 χωρών. Η αύξηση της χολιστερόλης σε ότι αφορά την Κρήτη, οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος και τυροκομικών προϊόντων με παράλληλη μείωση των φυτικών τροφών" τόνισε ο κ.Βουκυκλάρης.

    Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η αύξηση της στεφανιαίας νόσου. Ενώ πρίν από 30 χρόνια η στεφανιαία νόσος ήταν στο ποσοστό του 0,7%, τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε στο 9,5%.

    [20] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 82ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΈΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Η 82η επέτειος από την έναρξη του αγώνα για την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου, που οδήγησε την περιοχή στην πλήρη διοικητική αυτονομία, θα γιορταστεί την Κυριακή στο Δελβενάκι με μνημόσυνο, τρισάγιο και κατάθεση στο μνημείο πεσόντων. Σήμερα μέσα στην πολυκύμαντη διαδρομή της Βόρειας Ηπείρου οι κατακτήσεις αυτές απέκτησαν δραματική διαχρονικότητα αφού θα μπορούσαν να αποτελούν και στις μέρες μας πάγια αιτήματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.

    Η Βόρεια Ήπειρος στις μέρες μας παρουσιάζει εικόνα ερήμωσης αφού σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία περισσότεροι από 100.000 Βορειοηπειρώτες εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες για να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ελλάδα. Η περιοχή βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως καμπή της ιστορικής της πορείας καθώς το σύγχρονο σκηνικό στο βορειοηπειρωτικό χώρο προσδιορίζεται από μια συνεχή προσπάθεια του αλβανικού καθεστώτος για τη συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου. Πρόσφατο δείγμα γραφής της αλβανικής ηγεσίας αποτελεί η μεθόδευση εκλογικής απομόνωσης των Βορειοηπειρωτών από τις επικείμενες εκλογές.

    Ο μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κκ Ανδρέας σε μήνυμα του με αφορμή την 82η επέτειο από την έναρξη του αγώνα για την αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου τονίζει ότι μέχρι σήμερα ο Βορειοηπειρωτικός ελληνισμός δεν είδε ούτε μία "άσπρη ημέρα".

    "Γνωστά είναι τα παλαιότερα και κυρίως τα πρόσφατα γεγονότα. Οι Αλβανοί μεθοδεύουν το άδειασμα της Βορείου Ηπείρου από τους Έλληνες και τον εποικισμό της με Αλβανούς από τον Βορρά ή και από το Κοσσυφοπέδιο. Τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Η εκκλησία συνεχίζει να έχει τις dusjok_er και τα προβλήματα της. Η πρόσφατη ταπείνωση της χώρας μας στην κρίση που δημιουργήθηκε για τις γνωστές βραχονησίδες, όπως επίσης και οι αδέξιοι χειρισμοί στο Σκοπιανό και το Κυπριακό δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι κάτι θα γίνει και για το Βορειοηπειρωτικό" καταλήγει ο μητροπολίτης

    [21] ΈΡΓΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΝΤΑΣΣΕΙ Ο ΟΠΠ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 97" ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΄96

    Έργα του διακεκριμένου καλλιτέχνη της Σερβικής Διασποράς και καθηγητή της Ανώτατης Σχολής καλών Τεχνών του Παρισιού Vladimir Velickovic εντάσσει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 1996 ο Οργανισμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97" στα πλαίσια συνεργασίας του Οργανισμός με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ο Vladimir Velickovic είναι από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες με διεθνή αναγνώριση και έχει παρουσιάσει 90 ατομικές και ισάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και αίθουσες τέχνης στη Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αμερική και στην Ιαπωνία και έχουν γραφτεί γι αυτόν 16 μονογραφίες από σημαντικούς θεωρητικούς τέχνης

    Παράλληλο ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 97" σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Φολκλορικών Τεχνών (CIOF) θα συμμετάσχει στη διοργάνωση του 28ου CIOF που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 12 ως τις 26 Οκτωβρίου του 1997. Στο 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο της CIOF θα συμμετάσχουν 250 αλλοδαποί αντιπρόσωποι από 70 χώρες και 600 Έλληνες σύνεδροι. Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις λαϊκού πολιτισμού με μετάκληση αλλοδαπών μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων.

    Εξάλλου ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποφάσισε να συμμετάσχει στην διοργάνωση της έκθεσης του Joseph Beuys, ενός από τους πιο σημαντικούς διεθνώς εικαστικούς καλλιτέχνες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 1997 και περιλαμβάνει 72 σχέδια, 18 γλυπτά και 5 χαρακτικά του καλλιτέχνη από το μουσείο Schloss Moylan και από μουσειακές συλλογές της Ρηνανίας και Βεστφαλίας. Παράλληλα με την έκθεση θα εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος με κείμενα ιστορικών, κριτικών τέχνης και φωτογραφικό υλικό από τα έργα της ίδιας έκθεσης αλλά και το συνολικό έργο του καλλιτέχνη.

    [22] ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

    Δάνειο για την υποστήριξη της εξυγίανσης της οικονομίας της ΠΓΔΜ πρόκειται να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", την περασμένη Παρασκευή στα Σκόπια διεξήχθησαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ της αποστολής του ΔΝΤ και εκπροσώπων της Λαϊκής Τράπεζας.

    Το δάνειο θα χορηγηθεί στα πλαίσια την συμφωνίας ISAF, που θα υπογράψει η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Το ύψος του δανείου δεν έχει καθοριστεί, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της χώρας, αναμένεται να ξεπεράσει το ύψος της "εν αναμονή" συμφωνίας που ενέκρινε πέρυσι για τα Σκόπια το ΔΝΤ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Λαϊκής Τράπεζας της ΠΓΔΜ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι αλλάζει ο aqwgc|r της αποστολής του ΔΝΤ στα Σκόπια Πόλ Τόμσεν και τη θέση του αναλαμβάνει ο Ρόμπερτ Κόρκες.

    [23] ΣΤΟΝ ΙΜΠΡΑΧΙΜ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΤΟ "ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

    Στον ηγέτη των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραχίμ Ρουγκόβα απονέμει φέτος το θεσμοθετημένο βραβειο του το "Εθνικό Ιδρυμα για την Διεθνή Ειρήνη" της Δανίας.

    Ο Ρουγκοβα ο οποίος βρίσκεται για την απονομή του βραβείου στην Κοπεγχάγη, συναντήθηκε με τον Δανό υπουργό Εξωτερικών κ.Πέτερσεν στον οποίο επανέλαβε την προτασή του περί εγκατάστασης ειρηνευτικής διεθνούς δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αποτραπουν πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στην περιοχή.

    Στο μεταξυ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο σε δηλωσεις του τόνισε ότι το σερβικό Σοσιαλιστικό Κομμα δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και δεν θα επιτρέψει την επανοφορά του στο καθεστώς που του παρέσχε το Σύνταγμα του 1974.

    [24] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΒΟΜΒΩΝ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΣΕΡΒΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΪΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Η αλβανόγλωσση εφημερίδα "Ριλίντια" του Κοσσυφοπεδίου αναφέρει ότι σημειώθηκαν εκρήξεις βομβών σε διάφορες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου,όπου έχουν εγκατασταθεί Σέρβοι πρόσφυγες απο την Κράϊνα.Οι εκρήξεις βομβών σημειώθηκαν ,σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις πόλεις Πρίστινα,Μιτροβίτσα,Ποντουγέβα,Βουστρί και αλλού,κυρίως σε κτίρια όπου διαμένουν οι Σέρβοι πρόσφυγες.

    Το δημοσίευμα πάντως,αποφεύγει να αναφέρει, αν υπάρχουν θύματα.Καμμιά άλλη εφημερίδα ή μέσο μαζικής επικοινωνίας στην Αλβανία δεν αναφέρεται στις εκρήξεις που σημειώθηκαν ,κατα την εφημερίδα, στο Κοσσυφοπέδιο.

    [25] ΣΕ ΚΕΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ Ο ΑΛΕΒΙΤΗΣ ΗΓΕΤΗΣ ΙΖΖΕΤΙΝ ΝΤΟΓΑΝ

    Η καταπίεση που ασκείται στους αλεβίτες της Σεβάστειας οφείλεται στο κενό εξουσίας δήλωσε ο ηγέτης των αλεβιτών καθηγητής Ιζζετίν Ντογάν με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα. Ο κ Ντογάν υπογράμμισε ότι θα είναι πολύ επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν οι αλεβίτες ως εμπόδιο για την άνοδο του Κόμματος Ευημερίας. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερις μήνες στην Σεβάστεια διεξάγονται επιχειρήσεις κατά του PKK και της αριστερής οργάνωσης DHKP/C ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί 100 χωριά.

    Εξάλλου, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" ο πρώην πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής Σεβάστειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χακκί Κονάρ επισημαίνει ότι η Σεβάστεια όσο πάει συρρικνώνεται."Ζήσαμε τον εμπρησμό του ξενοδοχείου και τα γεγονότα του 78. Η Σεβάστεια είναι ματωμένη. Γιατί ξύνονται αυτές οι πληγές. Μήπως ετοιμάζουν και άλλα γεγονότα στη Σεβάστεια;" αναρωτιέται.

    Η Σεβάστεια όπως η Τούντζελι και άλλες περιοχές της motiamatokij^r Τουρκίας βρίσκεται υπό το κράτος μιας βίαΣ που θέλει να παρουσιάζεται αγώνας του κράτους κατά της τρομοκρατίας. Η αρθρογράφος πάντως της "Χουρριέτ" Φεραϊ Τουντζάι διερωτάται αν τα γεγονότα οφείλονται σε κενό εξουσίας από το οποίο επωφελούνται κάποιοι ή αν δημιουργούνται από ξένες δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία και να την φέρουν σε διεθνή τραπέζια διαπραγματεύσεων.

    [26] ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΑ Ο ΝΤΟΥΝΤΑΓΙΕΦ

    Το κίνδυνο επέκτασης του πολέμου της Τσετσενίας στις γύρω περιοχές και από εκεί στην Τουρκία και την Ευρώπη επισημαίνει σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" ο ηγέτης των Τσετσένων Τσοχάρ Ντουντάγιεφ.

    "Η Ευρώπη παρακολουθεί τώρα αυτά που συμβαίνουν σε μας. Αν συνεχίσουν να μας παρακολουθούν, στο τέλος θα μεταφέρουμε τον πόλεμο και στην Ευρώπη. Αν συνεχίσει έτσι, η ισορροπία δυνάμεων θα αλλάξει, και ο πόλεμος θα επεκταθεί και στην Τουρκία δηλαδή θα ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος" τονίζει ο Ντουντάγιεφ.

    Σύμφωνα με τον Ντουντάγιεφ μετά τη λήξη του πολέμου στην Τσετσενία οι τριακόσιες χιλιάδες Τσετσένοι στρατιώτες που υπάρχουν σήμερα θα πάνε να πολεμήσουν και να στηρίξουν τον αγώνα κάθε χώρας στην οποία υπάρχει μουσουλμανικός λαός. Ο Τσετσένος ηγέτης κατηγορεί τη Ρωσία λέγοντας ότι πήρε όλο τον υπόγειο πλούτο της Τσετσενίας χωρίς να κάνει καμία επένδυση στην περιοχή και ότι την κατέστρεψε ακόμη περισσότερο με τους βομβαρδισμούς. "Δεν είναι εύκολο να ανοικοδομηθεί η χώρα. Γι αυτό το λόγο λέω είναι δύσκολο να βάλουμε φρένο" υπογραμμίοζει

    Ο Τσετσένος ηγέτης δηλώνει ότι κρατά στα χέρια του μυστικό χάρτη της Ρωσίας για την Καυκασία που στόχο έχει την καταστροφή σημαντικών περιοχών της χώρας αυτής. "Θέλουν να καθαρίσουν την Καυκασία από τους πραγματικούς κατόχους της. Σχεδιάζουν να καταστρέψουν σημαντικά μέρη και των άλλων γειτονικών χωρών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Η πίστη στον θεό αυξάνει τη δύναμη μας. Αυτός ο πόλεμος θα είναι παράλληλα πόλεμος ισορροπίας δυνάμεων" συνεχίζει.

    Σύμφωνα με τον Ντουντάγιεφ ο πόλεμος με τη Ρωσία θα κρατήσει άλλα 50 χρόνια γιατί , όπως λέει, στηρίζεται σε παρελθόν 400 χρόνων. "Ποτέ δεν συμφωνήσαμε με τους Ρώσους. Αυτόν τον πόλεμο τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Στα επόμενα χρόνια ο πόλεμος θα επεκταθεί στην Καυκασία και θα δώσουμε το παράδειγμα σε αυτούς που ζουν στον Καύκασο και μοιράζονται την ίδια μοίρα με εμάς. Και εκείνοι θα αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους" καταλήγει.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Ε.του Βλάση Βλασίδη)

    [27] ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΓΔΜ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ενδείξεις ότι η πολιτική ηγεσία στην ΠΓΔΜ επιδιώκει την ενίσχυση των σχέσεών της με την Ελλάδα.

    Αυτή ήταν η εντύπωση της ελληνικής αντιπροσωπείας του Υπουργείου των Εξωτερικών που μετέβη στα Σκόπια στις αρχές Vebqouaq_ou για να συζητήσει θέματα εφαρμογής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Πράγματι, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε φιλικό κλίμα και κατέληξαν χωρίς καθυστέρηση στην περαιτέρω διευκόλυνση των ανταλλαγών προσώπων και προιόντων μεταξύ των δυο χωρών.

    Μερικές ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 8 Φεβρουαρίου, αντιπροσωπεία παραγόντων από τη Φλώρινα συναντήθηκε με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων του Μοναστηρίου και αποφάσισαν να δημιουργήσουν από κοινού στο Μοναστήρι ένα γραφείο που θα παρέχει στους ενδιαφερόμενους πληροφορίες για την υλοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Οι συναντήσεις των δυο μερών πρόκειται να συνεχιστούν.

    Την ίδια ημέρα κυβερνητικοί παράγοντες των Σκοπίων ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ζητήσουν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαική Ενωση, να οριστεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως κύριο κέντρο εξωτερικού εμπορίου της ΠΓΔΜ και να γίνουν αποδεκτές οι ιδιαίτερες οικονομικές σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κάθε κράτος που δεν έχει άμεση διέξοδο στη θάλασσα έχει δικαίωμα να ζητήσει λιμενικές και εμπορικές διευκολύνσεις από ένα όμορο κράτος, προκειμένου να αρθεί κάθε εμπόδιο στο διακομετακομιστικό του εμπόριο.

    Το νέο κλίμα στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις γίνεται φανερό και από τη στάση που κράτησε η ΠΓΔΜ στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση. Παρά τις πολλές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που έχει συνάψει με την Τουρκία, δεν υπήρξε καμμιά επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος, ενώ δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους. Φανερή ήταν η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να παραμείνει ουδέτερη στην ελληνοτουρκική διένεξη.

    Η αλλαγή αυτή είναι σχετικά εύκολο να ερμηνευτεί. Οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες των Σκοπίων είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων που επιδιώκουν οι επιχειρηματικοί κύκλοι στην Ελλάδα, αλλά και από την προσπάθεια των Ελλήνων ευρωβουλευτών να εξασφαλίσουν κεφάλαια της Ευρωπαικής Ενωσης από το πρόγραμμα PHARE για την υλοποίηση σχεδίων οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Επίσης οι αρχές των Σκοπίων κατανόησαν ότι η πιο συμφέρουσα λύση για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας είναι ο οδικός και σιδηροδρομικός άξονας βορρά-νότου με τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βελιγραδίου, ενώ η εναλλακτική λύση του σιδηροδρομικού και οδικού άξονα ανατολής-δύσης, γνωστού στην Ελλάδα ως Παραεγνατία, θα καθυστερήσει πολύ, θα απαιτήσει μεγάλα κεφάλαια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ενώ και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στο Μπουργκάς και στην Αυλώνα απλά δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες της Θεσσαλονίκης. Αρκεί να αναφερθεί ότι η πολυδιαφημισμένη σιδηροδρομική σύνδεση ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας που θα γινόταν μέσα στο τρέχον έτος θα καθυστερήσει τουλάχιστον δυο χρόνια και θα απαιτήσει διπλάσια κεφάλαια από εκείνα που είχαν προυπολογισθεί.

    Ομως η σημαντικότερη αιτία της πρόσφατης μεταστροφής είναι ασφαλώς η αστάθεια που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Τώρα που ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις της χώρας αυτής με την Ελλάδα και αναμένεται η σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ενισχύονται οι diem]neir και οι διασπαστικές τάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

    Οι σχέσεις μεταξύ της σλαβικής πλειοψηφίας και της αλβανικής μειοψηφίας βρίσκονται σε επικίνδυνο σημείο, καθώς οι πρώτοι αισθάνονται ουσιαστικά όμηροι των δεύτερων σε μια σειρά από θέματα όπως η τοπική αυτοδιοίκηση, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και κυρίως ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης.

    Οι διενέξεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στα Σκόπια είχαν προκαλέσει κυβερνητική κρίση και χρειάστηκε η παρέμβαση Γκλιγκόρωφ προκειμένου να αποκτήσει η ΠΓΔΜ νέα κυβέρνηση. Από την κρίση αυτή όμως ωφελήθηκαν τα αλβανικά κόμματα και κυρίως το PDP που αύξησε τον αριθμό των αντιπροσώπων του στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

    Τώρα που έχει κοπάσει η ευφορία από την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Διεθνή Κοινότητα και αυξάνονται τα εσωτερικά προβλήματα η πολιτική και οικονομική ηγεσία των Σκοπίων συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει φιλικές σχέσεις με τον ισχυρό γείτονά της, σχέσεις που θα βασίζονται στην εκτίμηση και στη συνεργασία και αποδέχεται τη χείρα βοηθείας που προτείνει η Ελλάδα.

    Η Ελλάδα από την πλευρά της βλέπει πολύ θετικά την αλλαγή στη στάση της ΠΓΔΜ, θεωρεί όμως την τελική διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της χώρας αυτής ως κομβικό σημείο, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Για να επιτευχθεί όμως η επίλυση του προβλήματος αυτού θα πρέπει να υπάρξει ευρύτατη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη γειτονική χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να είναι εφικτό αυτή την εποχή.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 15 February 1996 - 13:17:31