Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 16 Φεβρουαρίου 19996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ. Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΟΣΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Ο πόλεμος των χαρακωμάτων πρέπει να αντικατασταθεί με την αντιπαράθεση ιδεών"

  • [03] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΙΔΑΝΙΚΟ

  • [04] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο πρωθυπουργός έχει συνεχώς επαφές με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι θέσεις τους είναι ταυτόσημες για το κυβερνητικό έργο"

  • [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

  • [07] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [09] ΤΑ 2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [10] ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  • [12] "AΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ε.Κ.

  • [13] ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΩΤ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

  • [14] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [15] ΕΠΕΚΡΙΝΕ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [16] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [17] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 0,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

  • [18] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [19] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [20] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

  • [21] ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

  • [22] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

  • [23] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [24] ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ

  • [25] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ ΚIΛΚΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [26] ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [27] ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ. Μάτη)

  • [28] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΣΟΦΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΟΣΛΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ - ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα συναντηθεί στις 9 Απριλίου στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για επίσκεψη εργασίας της οποίας τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Ο πόλεμος των χαρακωμάτων πρέπει να αντικατασταθεί με την αντιπαράθεση ιδεών"

    "Να τεθεί ένα τέρμα στον πόλεμο των χαρακωμάτων. Ο πόλεμος αυτός που συχνά γίνεται στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντικατασταθεί με την αντιπαράθεση ιδεών", ζήτησε ο πρωθυπουργός κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι "τώρα πια πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη ποιότητα συνεννόησης, σύνθεσης των απόψεων και δημοκρατικότητας. Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κυβέρνησης και κόμματος και των σχέσεων του κόμματος με τη νεολαία".

    Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα μέλη του κόμματος "από τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό", όπως είπε "ως το κάθε στέλεχος του κόμματος και της νεολαίας" να συνεχίσουν τη δημιουργική πορεία που "είναι και η μόνη δυνατή πορεία για την Ελλάδα του 21ου αιώνα". "Δημιουργική πορεία, νέες ιδέες, πολιτική αναζήτηση προϋποθέτουν τη συναίσθηση ευθύνης" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με τη δύναμη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ που όπως είπε είναι η παράταξη εκείνη "που θέλει να διαμορφώνει και όχι να συντηρεί την κοινωνία".

    Απευθυνόμενος στη νεολαία του κινήματος ο πρωθυπουργός την κάλεσε να συναισθανθεί την ευθύνη της και να αποφύγει την εξομοίωση με καταστάσεις που αφορούν "το ΠΑΣΟΚ των ενηλίκων". "Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λέμε "όχι" στους μηχανισμούς "όχι" στα διατεταγμένα "ναι" και στα στοιχισμένα "όχι". "Όχι στις ομάδες. Πρέπει να είμαστε ελεύθεροι στην άποψή μας, ελεύθεροι στην κριτική μας και ελεύθεροι στην πορεία μας" τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    "Οι νέοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μια διάθεση κριτικής, αμφισβήτησης, άρνησης και πολλές φορές ανατροπής. Αυτό ενοχλεί αλλά θα πώ με έμφαση ότι αυτή η διάθεση κριτικής, αυτό το νέο πρίσμα κάτω από το οποίο βλέπετε εσείς την πραγματικότητα είναι η δύναμη της νεολαίας. Εκεί στηρίζεται η νεολαία και η δύναμη αυτή πρέπει να ισχυροποιηθεί στο χώρο της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ" τόνισε ο Κώστας Σημίτης.

    Σχετικά με τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος και απαντώντας stgm κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις συνεδριάσεις της ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζονται οι μακρόσυρτες διαδικασίες και οι συχνές συνεδριάσεις των οργάνων διότι, όπως είπε, "πρέπει να συντίθενται οι απόψεις και οι αποφάσεις να λαμβάνονται αφού όλες οι απόψεις τεθούν επί τάπητος και υπάρξει συνεννόηση". "Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η κριτική στήριξη του κόμματος", είπε.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως "τη μεγάλη ευκαιρία του κινήματος που δεν πρέπει να πάει χαμένη" και σημείωσε ότι το συνέδριο αυτό "θα πρέπει να είναι ανοιχτό, μαζικό και δημοκρατικό". "Η ένταξη στο ΠΑΣΟΚ ήταν και πρέπει να παραμείνει μια υπόθεση ψυχής και όχι μια επένδυση προσωπικών συμφερόντων" πρόσθεσε.

    [03] Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΙΔΑΝΙΚΟ

    Με μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου άρχισαν σήμερα στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου νεολαίας του κόμματος.

    Στο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: "Για όλους μας η ιδέα του σοσιαλισμού παραμένει ένα απελευθερωτικό ιδανικό, μιας κοινωνίας που συνδυάζει την ελευθερία και τη δικαιοσύνη με την κοινωνική αλληλεγγύη. Η αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων της προόδου και του συντηρητισμού δεν είναι ένα ξεπερασμένο παιχνίδι αλλά μια υπαρκτή πραγματικότητα. Η δυναμική παρουσίας σας πρέπει να έχει την πνοή της αναγέννησης, της ποιοτικής θέσης ζωής στις ιδέες στους στόχους στις αντιλήψεις, στη νοοτροπία και στην πρακτική. Να αναδείξουμε και να διατηρήσουμε την εθνική μας συνήθεια και τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του ελληνικού πολιτισμού. Το μεγάλο χρέος της νεολαίας σήμερα είναι να σηματοδοτήσει αυτή τη συνέχεια και αυτή την αναγεννητική και σύγχρονη δημιουργική πορεία. Εύχομαι κάθε επιτυχία και είμαι σίγουρος ότι θα είστε πάντα πρώτοι και μπροστά στους αγώνες. Δύναμη αμφισβήτησης και δημιουργίας στην κοινωνία οι ελπίδες μας για το μέλλον"

    [04] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. "Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η θεραπευτική αποκατάσταση με αναπνευστική φυσικοθεραπεία του πρώην πρωθυπουργού κ. Ανδρέα Παπανδρέου", καταλήγει το ιατρικό δελτίο.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Ο πρωθυπουργός έχει συνεχώς επαφές με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι θέσεις τους είναι ταυτόσημες για το κυβερνητικό έργο"

    "Ο πρωθυπουργός έχει συνεχώς επαφές με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και οι θέσεις τους είναι ταυτόσημες για το κυβερνητικό έργο" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εσωτερικών κατά την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου ο κ. Ρέππας είπε ότι "ο Πρόεδρος του PASOJ δεν εξουσιοδότησε τον Ακη Τσοχατζόπουλο να μεταφέρει μήνυμα στον ελληνικό λαό".

    Αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Παπανδρέου για "φουρτούνες στα εθνικά μας θέματα" ο Υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "μας προτρέπει όλους να ρίξουμε τα μποφόρ στα εσωτερικά για να υπάρξει γαλήνη και να αντιμετωπίζουμε τα μποφόρ στα εξωτερικά θέματα".

    [06] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

    Την έντονη καταδίκη της για τη χθεσινοβραδινή τρομοκρατική επίθεση με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της.

    Εκτιμά ότι η πράξη αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Τύπου "την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει σημαντικά τη θέση της διεθνώς με τις εκφρασμένες αποφάσεις κυβερνήσεων και οργανισμών, η τρομοκρατική αυτή ενέργεια υπηρετεί ανθελληνικά σχέδια".

    Επισημαίνεται ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την προβολή των ελληνικών θέσεων.

    [07] Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΡΟΥΚΕΤΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

    Για επανεμφάνιση της "17 Νοεμβρη" μετά από ένα χρόνο απραξίας κάνουν λόγο οι αρχές ασφαλείας σχετικά με τη χθεσινοβραδυνή τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτα που είχε στόχο την αμερικανική πρεσβεία στη Αθήνα.

    Παρά το ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί προκήρυξη ο τύπος του βλήματος που χρησιμοποιηθηκε και η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι τρομοκράτες οδηγούν την αστυνομία στο συμπέρασμα ότι πρόκειαται για νέο χτύπημα της οργάνωσης "φάντασμα".

    Η ρουκέτα που είναι πανομοιότυπη με την κλεμμένη παρτίδα από το Συκούριο έπληξε τελικά τον τοίχο υπαίθριου πάρκινγκ που βρίσκεται πίσω από την πρεσβεία προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε τρία αυτοκίνητα.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων αξιωματικών της ασφάλειας η εκτόξευση έγινε από ένα εκ των δύο μπαζούκας που εκλάπησαν από τη "-17 Νοέμβρη" στις 3 φεβρουαρίου 1990 από το πολεμικό μουσείο.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον καταδίκασε την επίθεση , υποσχόμενος συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση για την ανακάλυψη των υπευθύνων της"θρασύδειληςπράξης" οπως τόνισε χαρακτητιστικά.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    "Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ελληνοτουρκική κρίση στην Ιμια" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σημειώνοντας ότι "τέτοια κείμενα πρέπει να αποτελούν τη βάση στην οποία θα αναπτύσσονται οι βάσεις της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών".

    "Πιστεύουμε" συνέχισε ο κ. Ρέππας, "ότι η Ευρώπη στέλνει ένα sav]r μήνυμα προς την Τουρκία πως ο δρόμος της προς την ΕΕ είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της τήρησης των διεθνών συμφωνιών".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τιμά τις διεθνείς συμφωνίες θα συνεργαστεί με όλους τους διεθνείς παράγοντες, κυβερνήσεις και οργανισμούς.

    [09] ΤΑ 2 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΣΗΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Καταγγελία έκανε σήμερα στη βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Αναστασόπουλος τονίζοντας ότι τα νοσήλια του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Χαραλάμπους τόνισε ότι "από τα νοσήλια του Ανδρέα Παπανδρέου, το κράτος πληρώνει μόνο όσα δικαιούται νομίμως ως πρωθυπουργός". "Όλα τα υπόλοιπα, μετακλήσεις γιατρών, δωμάτια και ότι άλλο έχει προκύψει εκτός των παραπάνω νομίμως προβλεπομένων για την νοσηλεία του πρωθυπουργού πληρώνονται από το ΠΑΣΟΚ όπως και είχε γίνει και με την νοσηλεία του Ανδρέα Παπανδρέου στο νοσοκομείο του Χέρφιλντ το 1988" κατέληξε ο κ. Χαραλάμπους.

    [10] ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    ''Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν πρέπει να μας δημιουργήσει ούτε εφησυχασμό ούτε και ψευδαισθήσεις και αυτό γιατί είναι μια γνώμη και όχι μια δεσμευτική απόφαση'' δήλωσε αναφερόμενος στο χθεσινό καταδικαστικό για την Τουρκία ψήφισμα από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    ''Δεσμετική απόφαση, είπε ο κ. Σαμαράς, υπάρχει μόνο σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών είτε Συμβουλίου Κορυφής'' και κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση για να υπάρξει ''πραγματική και γνήσια δεσμευση της Ευρώπης, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαικά σύνορα''.

    Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε το αίτημα για σύγκλιση του Συμβουλίου Αρχηγών πριν την συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, χαρακτήρισε θετική την πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά τόνισε ότι ''η καλύτερη αξιοποίηση των ελληνικων θέσεων από την πλευρά του πρωθυπουργού θα γινόταν αν υπήρχε ενιαία εθνική γραμμή''.

    Αναφερόμενος στην χθεσινοβραδυνή τρομοκρατική επίθεση κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης είπε ότι '' κάθε τρομοκρατική επίθεση είναι καταδικαστέα από τον πολιτικό κόσμο'', ενώ σχολιάζοντας την ανάδειξη του αντιπτέραρχου Αθανάσιου Τζογάνη στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι ''στόχος είναι η ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και η αναβάθμισή τους και όχι τα πρόσωπα''.

    Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, και μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο ΤΕΙ,ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε από τον Πρύτανη του ΑΠΘ Αντώνη Μάντη και καθηγητές για τα προβλήματα pou αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είπε ότι ''η Παιδεία θα πρέπει να μείνει μακριά από τον κομματισμό και τη λιτότητα''.

    [11] ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου εξαπέλυσε σήμερα με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για "ωμή, παράνομη και αντισυνταγματική παρέμβαση" του Υπουργού Οικονομικών και "περιφρόνηση των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών να αγνοήσουν πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο είχε αποκαλύψει σωρεία περιπτώσεων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείρισης.

    Για εμπαιγμό και αναξιοπιστία κατηγόρησε εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Οικονομικών της ΝΔ κ. Παπαληγούρας με αφορμή την ανακοίνωση ότι από του χρόνου δεν θα ισχύσουν τα αντικειμενικά κριτήρια.

    [12] "AΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ Ε.Κ.-

    "Ακτίνα φωτός" χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής.Παράλληλα,όμως, επεσήμανε και την καθυστερημένη αντίδραση,όπως την χαρακτήρισε, της Ενωμένης Ευρώπης.Πάντως, υπογράμμισε ότι το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ασφαλώς θα αποτελέσει "μέσο πίεσης" πρός το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    " Αρχίζει ένα κομμάτι της διεθνούς οργανωμένης κοινότητας,είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,και ειδικότερα της ευρωπαϊκής,που ευαισθητοποιήθηκε απέναντι των απειλών και των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος.Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είναι μια "ακτίνα φωτός" στην αδράνεια και την αδιαφορία και θάλεγα και την υποκρισία της διεθνούς κοινότητας,απέναντι σε ένα θέμα,για το οποίο θα έπρεπε να είχαν συγκινηθεί και να το είχαν προλάβει.Είναι πάντως θετικό γεγονός,είναι δείγμα γραφής ,ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να σκέπτονται και είναι μια επισήμανση ότι στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης,αν δράσουμε ανάλογα,αν λειτουργήσουμε σωστά,εάν ξέρουμε τι θέλουμε και πως να το επιδιώξουμε,τότε μπορούμε να έχουμε θετικές απαντήσεις."

    Ο κ.Παπαθεμελής επεσήμανε ότι το ψήφισμα θα είναι μοχλός πίεσης πρός το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στα άλλα όργανα της Ενωσης "αρκεί να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα".Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης ,ακόμη και απο τον Προεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "είναι πολλά αυτά που έπρεπε να γίνουν,πολλά πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση και είναι απαραίτητη πλέον μια συνανινετική εθνική στρατηγική πολιτική αποτρεπτικού χαρακτήρος".

    "Εχω μιλήσει,είπε ο πρώην υπουργός για ένα όργανο αντίστοιχο με το συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο να εκπονεί,να ekcwei και να επιβεβαιώνει την εθνική στρατηγική και επίσης να υπάρξει ένας μηχανισμός προπαγάνδας,ικανό να ανταγωνιστεί το μηχανισμό της τουρκικής προπαγάνδας στην Ευρώπη και την Αμερική".Χαρακτήρισε ακόμη, θετικό γεγονός την πρόσκληση του Μπίλ Κλίντον πρός τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη να επισκεφθεί τις ΗΠΑ,αλλά όπως είπε "άλλα δεν είναι θετικά απο πλευράς ΗΠΑ".Αναφερόμενος στη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης καυτηρίασε τις λεγόμενες "ίσες αποστάσεις,που δεν είναι ίσες,γιατί είναι άνισα υπέρ της Τουρκίας η αμερικανική διοίκηση σταθερά και αμετακίνητα" όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά στη διάσταση απόψεων που εμφανίζονται να έχουν κυβερνητικά στελέχη ο κ.Παπαθαμελής τόνισε: "Υπάρχουν προβλήματα μεταβατικής περιόδου τα οποία πιστεύω ότι θα εξομαλυνθούν.Εύχομαι και το πιστεύω.Το θεωρώ αναγκαίο να συμβεί αυτό το πράγμα.Ορισμένα προβλήματα είναι φυσιολογικά και θέλω να πιστεύω ότι με ψυχραιμία,ωριμότητα και φρόνηση,όλοι ,μηδενός εξαιρουμένου, θα κάνουν τις αναγκαίες κινήσεις για να υπάρξει το επιθυμητόν αποτέλεσμα."

    [13] ΝΑ ΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΣΩΤ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Την ανάληψη πρωτοβουλιών απο την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης ζήτησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας,πρώην υπουργός Σωτ.κούβελας. Μιλώντας στο Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Κούβελας χαρακτήρισε το ψήφισμα που ενέκρινε χθές,με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο "θετικό για την χώρα" και πρόσθεσε πώς "αποδεικνύει ότι εφόσον ασχοληθούμε σοβαρά με τα θέματά μας μπορούμε να αποδείξουμε το δίκαιο των θέσεών μας".

    Ο κ.Κούβελας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενεργοποιήθηκε όσο έπρεπε κατα την κρίση των βραχονησίδων και τόνισε πώς "θα πρέπει και ο Προεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων,οι πρώην Πρωθυπουργοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες ,να επισκεφθούν άλλες χώρες και να αναπτύξουν λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις".

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ότι γενικά κατα την περίοδο της κρίσης υπήρξε ελλειπής ενημέρωση ακόμη και στα μέλη της κυβέρνησης και 'αφησε αιχμές κατα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Κ.Παπούλια,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αντί να πηγαίνει στους διεθνείς οργανισμούς και να ασκεί τα καθήκοντά του,ασχολούνταν με το Ωνάσειο".Ο κ.Κούβελας κατηγόρησε και την ακολουθούμενη "πολιτική εσωστρέφειας" απο την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι "απο την ώρα που εκλέχθηκε ο νέος Πρωθυπουργός και σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση η εσωστρέφεια είναι άνευ προηγουμένου και βλέπουμε κυβέρνηση και κόμμα να προσπαθούν να λύσουν τα κομματικά τους προβλήματα αμελώντας τα κρίσιμα εθνικά θέματα." Αναφερόμενος στην πρόσκληση του Αμερικανού Προέδρου πρός τον κ.Σημίτη να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Απριλίου ο κ.Κούβελας σημείωσε ότι "χρειάζεται η παρουσία του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ενημέρωση επι των δικαίων εθνικών θεμάτων.Δεν αρκεί βέβαια ο ομογενειακός ελληνισμός,που όπως φαίνεται ήταν eje_mor που "ταρακούνησε" τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ερώτηση αν υπάρχει πράγματι διάσταση απόψεων και στη Νέα Δημοκρατία,μεταξύ του προέδρου και του επιτίμου προέδρου του κόμματος Κων.Μητσοτάκη,μετά τις τελευταίες του δηλώσεις,στα "περί εθνικής προδοσίας" και της αποχώρησης της Ν.Δ. απο τη Βουλή, ο κ.Κούβελας απάντησε πώς "μπορεί να ήταν μια διατύπωση η οποία πιθανώς είχε και άλλου είδους διεξόδους και όχι μόνο αυτή,αλλά δε νομίζω να είναι τώρα αυτή η ουσία".Ο κ.Κούβελας πρόσθεσε ,ότι κατα την άποψή του,δεν φαίνεται ότι με τις τελευταίες του δηλώσεις ο κ.Μητσοτάκης αποστασιοποιείται απο τη γραμμή που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία.

    [14] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών προειδοποίησε και φέτος τους τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφτούν στην Τουρκία επαναλαμβάνοντας πληροφορίες για τους κινδύνους που διατρέχουν από επιθέσεις του ΡΚΚ. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών στην εφημερίδα "Χουρριέτ" η πληροφορία για την προειδοποίηση προς τους Γερμανούς τουρίστες δόθηκε από την γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα. Σύμφωνα με το τους εκπροσώπους του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών η Γερμανία χρησιμοποίησε παλαιότερα στοιχεία για την κατάσταση στην Τουρκία και γι αυτό τον λόγο της ζητήθηκε να επανεξετάσει το θέμα.

    Στην προειδοποίηση του το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρεται σε εκρήξεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και στο ότι η τρομοκρατία δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο παρόλες τις προσπάθειες των δυνάμεων ασφαλείας. Οι περιοχές που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες και δεν συνιστώνται βρίσκονται στην νοτιοανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα είναι οι Αγρι, Μπάτμαν, Μπίνγκιολ, Μπίτλις, Ντιγιαρμπακίρ, Ελαζίγ, Ερζιντζάν, Ερζουρούμ, Χακιαρί, Ιγντιρ, Μάρντιν, Μους, Σίιρτ, Σίρνακ, Σίβας, Τούντζελι και Βαν καθώς και περιοχές στα σύνορα με το Ιράκ.

    Το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών επισημαίνει οτι το ΡΚΚ απειλεί Γερμανούς τουρίστες λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στους Κούρδους. Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν είχε δηλώσει ότι το ΡΚΚ θα σκοτώσει 50 Γερμανούς τουρίστες.

    [15] ΕΠΕΚΡΙΝΕ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Επέκρινε έμμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Τουρκίαw Τανσού Τσιλλέρ σε δηλώσεις της στη τουρκική τηλεόραση και επανέλαβε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

    "Εάν η Ελλάδα έχει στην κατοχή της έγγραφα που αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησίδων ας τα παρουσιάσει, ούτως ώστε η συζήτηση να διεξαχθεί στη βάση των εγγράφων αυτών" είπε η κ Τσιλλέρ.

    Εξάλλου η πρωθυπουργός της Τουρκίας σε ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της τονίζοντας ότι οι διαφορές μπορούν να λυθούν μόνο με διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δεν είναι δυνατόν να δει διαφορετικά τα πράγματα. Παράλληλα επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ένα tetekesl]mo γεγονός στο Αιγαίο και ότι σε αντίθετη περίπτωση, όπως έγινε και κατά τη διάρκεια της κρίσης των βραχονησίδων θα γίνει "αυτό που πρέπει"

    Στο μεταξύ ο υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο διπλωματικής εκστρατείας που ξεκίνησε η Τουρκία προκειμένου να ενημερώσει και να υποστηρίξει τις τουρκικές θέσεις έναντι των ελληνικών, θα έχει και σήμερα επαφές με κοινοτικούς κύκλους. Ο Μπαϊκάλ θα συναντηθεί με τον κοινοτικό επίτροπο αρμόδιο για εξωτερικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χάνς Βαν Ντεν Μπρούκ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα.

    [16] ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ανησυχία για τη μείωση των ωρών διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας αλλά και των μαθητών που παρακολουθούν τα ελληνόγλωσσα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Αμερικανικά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκφράζουν ομογενειακοί κύκλοι των ΗΠΑ, ενώ το θέμα απασχολεί και τον ομογενειακό τύπο.

    Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, ο αριθμός των δημοσίων σχολείων, όπου υπήρχε δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα) έχει περιοριστεί σημαντικά και ο αριθμός των Ελλήνων μαθητών είναι ελάχιστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιφέρεια του Κουίνς στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου σύμφωνα με στοιχεία από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας, στα δέκα σχολεία της περιφέρειας φοιτούν 42 Έλληνες μαθητές, που ήρθαν από την Ελλάδα πριν δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, στο 1ο σχολείο φοιτούν δύο Έλληνες μαθητές, στο 110ο γυμνάσιο τρεις, στο 17ο οκτώ, στο 70ο επτά, στο 85ο τέσσερις, στο 122ο τέσσερις, στο 141ο, που βρίσκεται στην Αστόρια επτά, στο 166ο τέσσερις και στο 20ο γυμνάσιο τρεις.

    Σημειώνεται ότι στις δεκαετίες του '60 και του '70 οι Έλληνες μαθητές στα δημόσια δημοτικά και γυμνάσια του Κουίνς ξεπερνούσαν τους 500. Την αλλαγή αυτή αποδίδουν οι παραπάνω κύκλοι μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι τις δύο αυτές δεκαετίες υπήρχαν "σημαντικά στελέχη από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα στο αμερικανικό υπουργείο Παιδείας, ενώ σήμερα στο παράρτημα του υπουργείου στο Κουίνς σε σημαντικές θέσεις βρίσκονται μόνο δύο ομογενείς.

    Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν οι ομογενείς, η τουρκική γλώσσα κερδίζει έδαφος στην αμερικανική εκπαίδευση. Ήδη στο δημόσιο σχολείο 150 στο Sunnyside διδάσκεται η τουρκική γλώσσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το παράρτημα του υπουργείου Παιδείας στο Κουίνς, στην περιοχή της Αστόρια πρόκειται να ιδρυθεί τουρκικό ιδιωτικό σχολείο.

    [17] ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑ 0,3% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Κατά 0,3% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην ΠΓΔΜ τον Ιανουάριο, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς η αύξηση υπολογίζεται στα 5,6%.

    Η άνοδος του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της χώρας, οφείλεται στην αύξηση των τιμών tym προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων σημείωσαν άνοδο κατά 4,3%, των ειδών διατροφής κατά 0,7% και των ειδών ένδυσης και υπόδησης κατά 0,6%. Άνοδος σημειώθηκε, επίσης, στις τιμές των πετρελαιοειδών και του ηλεκτρικού ρεύματος.

    [18] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΟΓΚΟΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αυξάνεται σταδιακά ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών της Αλβανίας με την Ελλάδα ενώ η επενδυτική δραστηριότητα των ελλήνων επιχειρηματιών κατέχει τη δεύτερη κατά σειρά θέση στη χωρα αυτή.

    Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα "Κόχα Γιον", οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρων ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Σημαντική είναι και η παρουσία των Ελλήνων επιχειρηματιών στην αλβανική αγορά μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Σήμερα στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 150 ελληνικές εταιρείες.

    Παράλληλα, η συμφωνία συνεργασίας στον αγροτικό τομέα που υπέγραψαν τον Ιανουάριο οι δύο χωρες, θα επιδράσει θετικά στην αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και στα αγροτικά προϊόντα, σημειώνει η εφημερίδα.

    Καταλήγοντας η εφημερίδα υπογραμμίζει τη συνεισφορά των ελληνικών χρημαδοτήσεων στην ανάκαμψη της αλβανικής οικονομίας οι οποίες κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, έφθασαν τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Λάϊμι ι Ντιτες" υπογραμμίζει τις δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τιρανων, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες, "υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρων".

    [19] Ο ΡΩΣΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Με τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, ο υφυπουργος Εξωτερικών της Ρωσίας κ.Κριλώφ ολοκληρώνει την διήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Ρώσος υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αλβανική πρωτεύουσα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Αλφρεντ Σερέκι, τον ομόλογό του υφυπουργό Αριάν Σταρόβα καθώς και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Πέταρ Αρμπνόρι, ήταν η προώθηση της αναπτυξης των σχέσεων των δυο χωρών και η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέϊτον.

    Είναι η δεύτερη κατά σειρά επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Ρώσος υφυπουργός στην Αλβανία. Ο κ.Κριλώφ είχε επισκεφθεί την Αλβανία για πρώτη φορά το 1992.

    [20] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

    Την απαγόρευση τέλεσης οποιασδήποτε μορφής θρησκευτικών δραστηριοτήτων σε είκοσι θρησκευτικούς χώρους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται δύο τεμένη αλλά και ορθόδοξες εκκλησίες, αποφάσισε το αλβανικο υπουργείο Πολιτισμου-Νέας Γενιάς και Αθλητισμού, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα "Ρεπούμπλικα".

    Η αλβανική κυβερνηση ισχυρίστηκε ότι η απόφαση που ελήφθη, σύμφωνα με την εφημεριδα, στις αρχές Ιανουαρίου, αποσκοπεί "στην προστασία της πληθώρας έργων τέχνης που βρίσκονται στους χωρους αυτούς".

    Η απαγόρευση αφορά τη Μητρόπολη Κορυτσάς, τα μοναστήρια της Lpolpost_tsar, της Μοσχόπολης, της Αρδενίτσας και την εκκλησία Μπερατίου όπου στεγάζεται το μουσείο με έργα του Ονούφριου.

    Η απόφαση του αλβανικού υπουργείου δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στο Ινστιτούτο Μνημείων Πολιτισμού, που φέρεται, σύμφωνα με την εφημερίδα, ως "ο εμπνευστης της ιδέας αυτής", ούτε στα γραφεία διοίκησης των θρησκευτικών χώρων που αφορά η απογόρευση.

    Σημειώνεται ότι ο Αλβανός πρόεδρος σε συνάντηση που είχε τα Χριστούγεννα με τον Αρχιεπίσκοπο της Αλβανίας κ.Αναστάσιο, είχε υποσχεθεί την επιστροφή του μοναστηριού της Αρδενίτσας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

    [21] ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ

    Σε 250.000 ανέρχεται ο αριθμός των Αλβανών που άλλαξαν τα ονόματά τους την τελευταία πενταετία, όπως εκτιμά σε σχετικό δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα "Ρεπουμπλικα". Από αυτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, οι μισοί προτίμησαν να πάρουν ελληνικό όνομα.

    Τους πρώτους πέντε μήνες του 1995, προχώρησαν σε αλλαγή του ονοματεπωνύμου τους 45 χιλιάδες Αλβανοί.

    Κατά την εφημερίδα, τα Δημοτικά Συμβούλια ενέκριναν τις αιτήσεις περί αλλαγής ονομάτων σε ελληνικά με το σκεπτικό ότι έτσι βοηθούσαν τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλαδα να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες τα οποία είχαν καταθέσει με "ψεύτικο" όνομα και ήταν αδύνατη η ανάληψή τους.

    [22] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΜΜΕ

    Ποικίλες είναι οι εκτιμήσεις των αλβανικών μέσων ενημέρωσης για τα αποτελέσματα δημοσκοπησης που διενήργησε τον περασμένο Νοέμβριο το "Eurobarometer" για λογαριασμό του "Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις χωρες της Ανατολικής Ευρώπης". Τα αποτελέσματα που έδιναν το προβάδισμα στις επικειμενες εκλογες στο κυβερνών Δημοκρατικο Κομμα συνεχίζουν να προκαλούν εντονες αντιδράσεις στις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας οι οποίες υποστηρίζουν ότι είναι αναξιόπιστα και κατευθυνόμενα από τον Σαλί Μπερίσα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Δημοκρατικό Κομμα συγκεντρώνει το 45% και ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 25%, το Ρεπουμπλικανικό με 6% και το Κομμα Δημοκρατικής Συμμαχίας με 4%.

    Ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Τίρανα Εho Germano σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, εξέφρασε την εκπληξή του "για την δημοσιοποίηση μέρους της δημοσκόπησης επειδή η επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει το Μάρτιο", όπως είπε

    Τόνισε ωστοσο ότι τα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας "είναι ενδεικτικά και αντικειμενικά" και ανέφερε ότι η δημοσκόπηση έγινε από το "Γερμανικό Ινστιτουτο GFK" το οποίο όμως έδωσε τα έντυπα των ερωτήσεων σε αλβανικό ίδρυμα για να τα διανείμει. Tην ευθύνη για την ερμηνεία και τα αποτελέσματα της δημοσκοπησης έχει μόνο το GFK, υπογραμμισε.

    Η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" από την πλευρά της δημοσιεύει συνέντευξη του διευθυντή του "Eurobarometer" Karl Hans Rajf ο οποίος μεταξύ άλλων δηλώνει: "Η δημοσκόπηση στην Αλβανία έγινε από to τμήμα Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου των Τιράνων. Κανείς δεν γνωρίζει αν τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα".

    Παράλληλα ο προϊστάμενος του τμήματος Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου των Τιράνων Αλεξάντερ Κοτσανι δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι τη δημοσκόπηση έκαναν πρυτάνεις και καθηγητές του πανεπιστημίου των Τιράνων.

    Για το ίδιο θεμα, η εφημερίδα "Κοχα Γιονε" επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δεν είναι αξιόπιστα εφόσον έγινε από αλβανικά ιδρυματα.

    Ο πρόεδρος του συλλόγου πρώην πολιτικών κρατουμένων, Κουρτ Χολια, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" χαρακτήρισε το "Eurobarometer" ως "όργανο στα χέρια του Μπερίσα" και τόνισε ότι ο σύλλογός του δεν θα υποστηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα.

    [23] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά σε πλοία αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές και νησιά μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται χάρη στην τηλεϊατρική. Για πρώτη φορά στην Ευρώπη η Ελλάδα προχώρησε στην εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος Mermaid για την θαλάσσια βοήθεια επειγόντων ιατρικών περιστατικών με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών νοσοκομείων, Ελλήνων και ξένων εφοπλιστών και του ΑΠΘ, το οποίο είναι και το κέντρο διαχείρισης του προγράμματος. Φιλοδοξία αυτών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος είναι να το επεκτείνουν και στα νησιά και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

    Χάρη στο Mermaid όταν εμφανίζεται ένα επείγον ιατρικό περιστατικό σε κάποιο πλοίο το προσωπικό θα μπορεί να επικοινωνεί με την κεντρική μονάδα όπου ο εφημερεύων γιατρός θα λαμβάνει πλήρη γνώση και θα αποκτά την εποπτεία της κατάστασης, θα δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και θα επιβλέπει την κατάσταση του ασθενούς ενώ θα μπορεί να συμβουλεύεται άλλους ειδικούς γιατρούς εφόσον το κρίνει αναγκαίο. Με τον τρόπο αυτό το πρόγραμμα θα επιτύχει την πολυγλωσσική τηλεϊατρική επιτήρηση επειγόντων περιστατικών σε 24ωρη βάση και θα προωθήσει την διασύνδεση δημοσίων και ιδιωτικών κέντρων τηλεϊατρικής.

    Το πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης, που έγινε ταυτόχρονα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του videoconference, θα διαρκέσει 3 χρόνια ενώ από το καλοκαίρι θα γίνουν οι πρώτες εγκαταστάσεις σε πλοία. Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του προγράμματος κ Γιώργος Ανωγειανάκης το Mermaid καλύπτει σε πρώτη φάση περισσότερα από 100 πλοία μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας μας και είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική συμμετοχή ξεπερνάει το 55% του συνολικού ποσού των 5,2 εκατομμυρίων ΕCU. Το ποσοστό αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ Αντώνης Μάντης η εκπόνηση του προγράμματος Mermaid αποδεικνύει την υποδομή που έχει το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, το ΑΠΘ, στον τομέα των επικοινωνιών και των ενοποιημένων υπηρεσιών ψηφιακών δικτύων. Ο κ L\mtgr τόνισε ακόμη ότι το ΑΠΘ συμμετέχει στο πρόγραμμα όχι μόνο με την προσφορά των ιατρικών υπηρεσιών μέσω των νοσοκομείων στα ποντοπόρα πλοία αλλά θα ενισχύσει ποικιλότροπα την προσπάθεια αυτή ώστε να επιτύχει τον σκοπό της.

    [24] ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ

    Αναπόσπαστο μέρος της ζωής της Κοζάνης αποτελεί το αποκριάτικο ξεφάντωμα με τους φανούς, τα υπαίθρια γλέντια , τους μασκαράδες, τους λαϊκούς οργανοπαίκτες και τις μπάντες , το κρασί και τα κεράσματα , τη σκωπτικότητα και τη συμμετοχή στα δρώμενα όλου του κόσμου ντόπιων και επισκεπτών, που βασίζεται σε ένα παμπάλαιο έθιμο. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για το έθιμο των μεταμφιέσεων, τα ρογκατζιάρια, είναι του έτους 1747. Η ύπαρξη όμως του εθίμου τοποθετείται παλαιότερα, γύρω στο 1650, παράλληλα με την πρώτη βιοτεχνική και εμπορική ανάπτυξη της πόλης. Τότε τα "ρογκατζιάρια" κρατούσαν δώδεκα μέρες και ήταν γιορτή τέρψης και ευτυχίας την οποία είχαν μεταφέρει οι άποικοι μαζί με τις άλλες συνήθειες τους.

    Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή του κόσμου, το κέφι και ο ενθουσιασμός δείχνουν τη διάθεση του να κρατήσει ζωντανό το έθιμο της Αποκριάς δικαιώνοντας τις προσπάθειες του δήμου. " Αν μέσα από το Ινστιτούτο Βιβλίου και ανάγνωσης μέσα από το Εργαστήρι Εικαστικών και κάθε άλλη ενέργεια και παρέμβαση που προγραμματίζουμε και υλοποιούμε βάζουμε τα θεμέλια για την πολιτιστική ανάπτυξη της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, κρατώντας ζωντανό το έθιμο που άντεξε στο πέρασμα πολλών χρόνων , όπως είναι αυτό της Κοζανίτικης Αποκριάς, καταφέρνουμε να δέσουμε καλά αυτά τα θεμέλια για να χτίσουμε πάνω τους ένα στέρεο οικοδόμημα που θα συνδυάζει αρμονικά την παράδοση μας - το χθες- με το σήμερα και το αύριο" τονίζει ο δήμαρχος της πόλης κ Πάρις Κουκουλόπουλος

    Σήμερα η ατμόσφαιρα του γλεντιού και της χαράς εξακολουθεί να είναι διάχυτη σε όλη την πόλη για 12 ημέρες την Αποκριά. Η Κοζάνη είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα που διατηρεί το έθιμο των Φανών, πράγμα που προσδίδει στην εκδήλωση αυτή ιδιαίτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Οι συγκεντρώσεις και το ξεφάντωμα των Φανών είναι εστιακά σημεία κεφιού και αποτελούν την κορύφωση της πολυήμερης γιορτής. Κάθε βράδυ οι γλεντοκόποι, μασκαρεμένοι και μη, μαζεύονται στο χώρο του Φανού που είναι ο οικοδεσπότης της βραδιάς εκείνης για να βρεθούν με τους φίλους τους, να χορέψουν και να διασκεδάσουν με τους μεζέδες που έχει ετοιμάσει η γειτονιά. Την επόμενη μέρα έχει σειρά άλλος Φανός. Οι παιδικοί φανοί δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να μαζευτούν και να χαρούν σε μια εκδήλωση που γίνεται ειδικά γι αυτά.

    Η παρέλαση των αρμάτων γίνεται νωρίς το απόγευμα της Κυριακής της Αποκριάς και δεν έχει καμία σχέση με αντίστοιχα θεάματα και σόου σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό της παρέλασης η σάτιρα, ο σαρκασμός, υποστολή των ειδώλων και η απέχθεια για την υπερβολή. Την Καθαρή Δευτέρα μπορεί οι νοικοκυρές να μη βγάζουν πια όλα "τ΄αγγειά" να τα πλύνουν με "κασταλάη" (σταχτόνερο) για να φύγει κάθε ίχνος λίπους πριν αρχίσει η νηστεία της Σαρακοστής αλλά θα βγουν στην εξοχή με τα νηστίσιμα , θα πετάξουν τους αετούς και myq_r το απόγευμα θα ανηφορίσουν στο πάρκο του Αγίου Δημητρίου "στις μπαλαμές" όπου θα συναντήσουν τους εκπροσώπους όλων των Φανών και θα περιμένουν την ώρα που η Επιτροπή θα απονείμει επαίνους και βραβεία.

    [25] ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΕ ΚIΛΚΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Δεκατέσσερις φοιτητές και φοιτήτριες από το πατριαρχείο της Μόσχας θα παρακολουθήσουν εντατικό επιμορφωτικό σεμινάριο πέντε εβδομάδων που υλοποιεί η Εταιρεία Οικουμενικών Μελετών και Διορθόδοξης Πληροφόρησης με την υποστήριξη της ιεράς μητρόπολης Πολυανης και Κιλκισίου.

    Οι φιλοξενούμενοι φοιτητές και φοιτήτριες θα παρακολουθήσουν διαλέξεις στο τμήμα θεολογίας του ΑΠΘ σχετικά με τη θέση της ορθοδοξίας στην παγκόσμια κοινότητα και μαθήματα νέας ελληνική και ελληνιστικής κοινής στην πόλη του Κιλκίς. Παράλληλα προβλέπονται επισκέψεις σε μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. Τα έξοδα του σεμιναρίου καλύπτονται από χρηματοδότηση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης που εγκρίθηκε πέρσι από τον τότε υπουργό κ Κωνσταντίνο Τριαρίδη. Το σεμινάριο θα αρχίσει στις 25 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου.

    [26] ΗΓΕΤΙΔΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΙΣΛΑΜΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Την προθεση της Τουρκίας να διαδραματίσει ρόλο ηγέτιδος δύναμης μεταξύ των ισλαμικών χωρων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την εμμονή της στην ανάληψη της στρατιωτικής εκπαίδευσης των μουσουλμάνων της Βοσνίας, αλλά και στην αδιάλειπτη παρουσία της κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, επισημαίνει σε εκτενή ανταπόκρισή της απο την Αγκυρα η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Πολιτικα".

    "Η Αγκυρα δεν υποχωρεί στο ρόλο αυτό ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, ιδιαίτερα επειδή έχει καλές σχέσεις με τους μουσουλμάνους της Βοσνίας", σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα και αναφέρει ότι σύντομα αναμένεται η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των χωρων που θα χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του στρατού της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας, έργο που θα αναλάβουν οι ΗΠΑ και η Αγκυρα.

    Η διάσκεψη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα γίνει σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών με τη συμμετοχή χωρών από την Ευρώπη, Μεση Ανατολή, Ασία και ΗΠΑ. Οι χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης, οι οποίες θα αναλάβουν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που όπως εκτιμάται θα ανέρχεται στο ποσό των 400- 600 εκατομμυρίων δολαρίων, θα έχουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση σ'αυτή τη διάσκεψη, τονίζει η "Πολίτικα". Ωστόσο, όπως αναφέρει, παρόλο που δεν είναι γνωστό ποιες ακόμη χωρες θα κληθούν στη διάσκεψη, ήδη έχει αποκλειστεί το Ιράν διότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με τη διείσδυση του ριζοσπαστικού φονταμενταλισμού στη Βοσνία.

    Σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να αναθέσει το έργο αυτό στην Τουρκία προκειμένου να αποφύγει κατά τη διάρκεια της pqoejkocij^r περιόδου την κριτική στην εσωτερική της πολιτική, γράφει: "Οι ΗΠΑ και η Τουρκία αλλά και οι ισλαμικές χωρες που θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα στρατό ο οποίος θα νικήσει τους Σερβους αλλά επιδιώκουν να επιφέρουν την ισορροπία στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή".

    Ο στρατός του Ιζετμπέκοβιτς στην πρώτη φάση του προγράμματος θα λάβει όπλα από την τουρκική βιομηχανία, όπως όμως εκτιμάται, τονίζει η εφημερίδα, "τα περισσότερα όπλα και ο εξοπλισμός θα φθάνουν από τις ΗΠΑ".

    Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των μουσουλμανων θα αρχίσει στα μέσα Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι η διαδικασία αυτή θα συνδέεται με την αποφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για σταδιακή άρση του εμπάργκο και την εισαγωγή όπλων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [27] ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ;

    Πλήρης στασιμότητα παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση της κατασκευής του πετρελαιοαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να μην κατασκευαστεί ποτέ.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρωσία είχαν συμφωνήσει να κατασκευάσουν έναν πετρελαιοαγωγό από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στον Εύξεινο Πόντο μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει 600.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως από τη Ρωσία, το Καζακστάν και την Κασπία Θάλασσα. Το όλο σχέδιο επρόκειτο να κοστίσει περίπου 700 εκατομμύρια δολλάρια και θα χρηματοδοτούνταν κατά 40% από την Ευρωπαική Ενωση.

    Η τελική συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Σόφια από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Ζαν Βίντενωφ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Κόζιρεφ.

    Η υπογραφή της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω της αξίωσης της βουλγαρικής πλευράς να συμμετάσχει ισότιμα στην εκμετάλλευση του αγωγού με την Ελλάδα, χωρίς παράλληλα να καταβάλει και το αντίστοιχο κόστος για την κατασκευή του αγωγού. Αν και τα δυο μέρη είχαν αποφασίσει να λύσουν τη διαφορά τους με διάλογο, ωστόσο δεν έγινε δυνατό να διεξαχθούν συνομιλίες. Ακολούθησε η μεταφορά του Ελληνα πρωθυπουργού στις 21 Νοεμβρίου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με αναπνευστικά προβλήματα και η αποπομπή του Αντρέι Κόζιρεφ από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας από τον πρόεδρο Γιέλτσιν για τη στάση που κράτησε στο Βοσνιακό. Οι τρεις πλευρές έθεσαν έκτοτε άλλες προτεραιότητες και το θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν σημείωσε καμμιά πρόοδο.

    Η Τουρκία αντιτίθεται στην κατασκευή του βαλκανικού πετρελαιοαγωγού και αντιπροτείνει την επέκταση του αγωγού που κατασκευάζει για τη μεταφορά πετρελαίου από το Αζερμπαιτζάν στη Μεσόγειο, μέχρι την περιοχή του Τενγκίζ στην Κασπία Θάλασσα, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα γνωστά κοιτάσματα πετρελαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αζερμπαιτζάν δείχνουν ότι διάκεινται ευνοικά στις τουρκικές επιδιώξεις, ιδιαίτερα μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή του βαλκανικού πετρελαιαγωγού.

    Ομως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ματαίωση της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης φαίνεται ότι προέρχεται από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τη βουλγαρική εφημερίδα "Κόντινεντ", η κοινοπραξία Ambo, στην οποία μετέχουν η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τον Εύξεινο Πόντο στην Αδριατική.

    Ο αγωγός αυτός θα έχει μήκος 907 χιλιόμετρα και δυνατότητα μεταφοράς 750.000 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση του έργου, που υπολογίζεται να κοστίσει 825 εκατομμύρια δολλάρια, όπως επίσης και τη συγκατάθεση των κυβερνήσεων των τριών βαλκανικών χωρών για την υλοποίηση του σχεδίου.

    Η ανακοίνωση του σχεδίου κατασκευής του νέου βαλκανικού πετρελαιοαγωγού φαίνεται να αποσαφηνίζει τους λόγους για τους οποίους η Βουλγαρία είχε προβάλλει στις αρχές Οκτωβρίου υπερβολικές απαιτήσεις για την εκμετάλλευση του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, που δεν ήταν άλλος από τη συμμετοχή της στο σχέδιο του αγωγού Μαύρης Θάλασσας-Αδριατικής.

    Ωστόσο ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης δεν θα πρέπει να θεωρείται παρελθόν. Χρόνος υπάρχει ακόμη, φθάνει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας και οι Ελληνες επιχειρηματίες που θα αναλάβουν την κατασκευή του αγωγού, για να υπογραφεί η τελική συμφωνία και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Ενωση.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χ. Μάτη)

    [28] ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΣΟΦΙΑ-ΣΚΟΠΙΑ-ΤΙΡΑΝΑ

    Την πρόθεση της να ξεκινήσει τη κατασκευή ενός αγωγού μήκους 907 χιλιομέτρων ο οποίος θα μεταφέρει πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα στο αλβανικά λιμάνι του Δυρραχίου στην Αδριατικη ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ΑΜΒΟ η οποία όπως υποδηλώνεται και από τα αρχικά του ονόματος της έχει συσταθεί με κεφαλαία της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόντινεντ" της Σόφιας, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διοχετεύονται καθημερινά στον αγωγό 750000 βαρέλια πετρελαίου προέλευσης Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν

    Σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα το σχέδιο είναι συνολικού προϋπολογισμού 825 εκ. δολαρίων και η ΑΜΒΟ έχει πάρει αποκλειστική εξουσιοδότηση από τις τρεις κυβερνήσεις για την υλοποίηση του σχεδίου το οποίο πολιτικοί παράγοντες στις τρεις χώρες θεωρούν ως εναλλακτικό σχέδιο για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξη του στο τελευταίο τεύχος του μηνιαίου ρωσικού περιοδικού "Delovi Liundi" ο Έλληνας πρεσβευτής στη Μόσχα Κυριάκος Ροδουσάκης είχε τονίσει ότι η Ελλάδα έχει sw]dia για τη δυνατότητα επέκτασης του πετρελαιαγωγού ο οποίος θα καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο από το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς μέσω της Βόρειας Ελλάδας μέχρι την Αδριατική.

    Ο κ.Ροδουσάκης είχε σημειώσει ότι ο αγωγός θα σημάνει αύξηση των ρώσικων εξαγωγών πετρελαίου και ότι στην κατασκευή του συμμετέχουν δυο ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, (Κοπελούζου και Λάτση) και ο ρώσικος Γκαζπρομ οι οποίοι θα συμπτύξουν μια εταιρεία. ενώ υπολογίζει σε 700 εκ. δολάρια το κόστος του μήκους 350 χιλιομέτρων αγωγού, ο οποίος κατά τον πρέσβη θα αποτελέσει εναλλακτική δίοδο για τις ρωσικές εξαγωγές.

    Ο αγωγός θα είναι υπόγειος και οι τερματικές εγκαταστάσεις οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη θα είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα μέσα στη θάλασσα δεν θα χρησιμοποιούν παλαιές εγκαταστάσεις για να μην προκληθούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

    "Αν φτιάχναμε και διυλιστήριο, η αντίδραση του κοινού θα ήταν διαφορετική" δηλώνει ο κ.Ροδουσάκης ο οποίος αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της μεταφοράς τονίζει ότι το κόστος για τη μεταφορά από το Μπουργκάς στην Αλεξανδρούπολη θα είναι θα είναι 5 δολάρια ανά τόνο ενώ εάν επιλεγεί η οδός μέσω Τουρκίας η οποία υπολογίζεται σε 2000 χιλιόμετρα αγωγού θα ανεβάσει το κόστος στα 30 δολάρια ανά τόνο.

    Καταλήγοντας στη συνέντευξη του ο Έλληνας πρεσβευτής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν εξασφαλίσει τα 700 εκ. δολάρια, το 30% των οποίων θα προέλθει από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στο ενδεχόμενο κατασκευής ενός αγωγού από το Μπουργκάς μέχρι την Αδριατικη είχε κάνει και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Λάτση Σπύρος Λάτσης ο οποίος είχε τονίσει ότι μια τέτοια κατασκευή σε κα-μιά περίπτωση δεν θα είναι ανταγωνιστική στον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 16 February 1996 - 12:03:27