Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/02/1996) (2nd)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

  • [02] ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [03] AKEΛ ΚΑΙ ΚΚΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [05] ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [06] ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [08] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗΣ

  • [09] ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

  • [11] ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [12] ΡΩΣΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΣΕ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ

  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ WEF ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Έκρηξη σε βαγόνι αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ σημειώθηκε στις 5:30 το απόγευμα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

    Η έκρηξη, που σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό, σημειώθηκε μισή ώρα μετά την άφιξη της 7633 επιβατικής αμαξοστοιχίας στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης που αναχώρησε από την Σόφια και αφού είχαν αποβιβαστεί όλοι οι επιβάτες. Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί.

    Αυτή την ώρα στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης βρίσκονται αστυνομικοί οι οποίοι ερευνούν τον χώρο καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί προκειμένου να εξετάσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε η έκρηξη. Ολόκληρη η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού έχει αποκλειστεί καθώς οι αστυνομικοί φοβούνται το ενδεχόμενο μιάς νέας έκρηξης.

    [02] ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εξονυχιστικός έλεγχος άρχισε στις 7.30 απόψε στα δυο βαγόνια που φρουρούνται από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο αρμόδια πηγή δήλωσε ότι μόνο τα δυο βαγόνια, σε ένα από τα οποία σημειώθηκε η έκρηξη, προέρχονταν από τη Σόφια. Τα βαγόνια αυτά προστέθηκαν στην αμαξοστοιχία στο ύψος του ποταμού Στρυμόνα.

    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή ώστε έγινε αισθητή σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου.

    [03] AKEΛ ΚΑΙ ΚΚΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Με στόχο την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και το διάλογο για την ανάληψη κοινής δράσης, το ΑΚΕΛ και το Κομμουνιστικό Κομμα Ελλαδας, διοργανώνουν αύριο διεθνή συνάντηση στη Λάρνακα με τη συμμετοχή 30 κομματων με θέμα "Η αναγκη κοινής δράσης των αριστερών, προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης στον κόσμο". Στην συναντηση έχουν προσκληθεί 50 κομμουνιστικά, σοσιαλιστικά και ευρύτερα δημοκρατικά κομματα από την περιοχή της Μεσογείου μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Από τα 30 κόμματα που θα συμμετασχουν, τα οκτώ είναι μη κομμουνιστικά. Στη συνάντηση θα παρουν μερος από κυπριακής πλευράς η ΕΔΕΚ και το ΑΔΗΣΟΚ. Ενημερώνοντας τον τύπο για την συναντηση σε συνέντευξη τύπου σημερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Μπαμπης Αγγουράκης στέλεχος του ΚΚΕ, τόνισαν την αναγκη για ανάληψη δράσης για αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τη νέα τάξη πραγμάτων. "Εμείς είμαστε εκείνοι που μέσα από το πετσί μας διαψεύδουμε τις διακηρύξεις ότι η λεγόμενη "νέα τάξη πραγμάτων" θέλει να επιβάλει το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και τη λύση των προβληματων με την εφαρμογή του καταστατικού χάρτη των αποφασεων και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνων", είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. "Η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι το ενδεικτικό παράδειγμα των δυο μέτρων και των δύο σταθμων, της στηριξης από τον αμερικανικό και τον βρετανικο παράγοντα, οι οποίοι ποδηγετούν σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας, της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, συγκάλυψης αυτής της αδιαλλαξίας και της συνεχούς παρατεινόμενης αναβολής στην εφαρμογή διατάξεων ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαιτούν εναλλακτικούς τρόπους δρασης και μέτρα για την υλοποίηση των ψηφισματων του ΟΗΕ".

    [05] ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Την Παρασκευή κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλιέτ" ο αντιπρόεδρος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Εκρέμ Πακντεμιρλι δήλωσε "ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο συνασπισμός και στις 29 Φεβρουαρίου ο κατάλογος του υπουργικού συμβουλίου θα σταλεί στο Προεδρικό Μέγαρο".

    Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας και του Ισλαμιστικού Κόμματος ο πρώην αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και βουλευτής του Κόμματος Ορθού Δρόμου Ντογάν Γκιουρές δήλωσε ότι "ο κ. Γιλμάζ θα πληρώσει πολύ ακριβά το αντίτιμο της μεταφοράς του Ισλαμιστικού Κόμματος στη εξουσία και η ευθύνη θα είναι δική του που θα οδηγήσει τη χώρα στο σκοτάδι ενώ υπάρχουν τόσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα". Ο κ. Γκιουρές πρόσθεσε επίσης ότι θα είναι αναπόφευκτες οι πρόωρες εκλογές.

    Τέλος η εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει ότι ενώ συνεχίζονται τα παζαρέματα για κυβερνητικό συνασπισμό η κ. Τσιλέρ σχεδιάζει να τερματίσει την πρωθυπουργία της με επίσκεψη στην Ιταλία και συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου όπου θα συζητήσει τα θέματα της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια καθώς και την τελωνειακή ενωση. Dieujqim_fei όμως η εφημερίδα ότι το ταξίδι αυτό θα πραγματοποιηθεί σε περίπτωση που η κ. Τσιλέρ παραμείνει μέχρι τότε στην πρωθυπουργία.

    [06] ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συνεχίζοταν μέχρι αργά το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει το κόμμα των Φιλελευθέρων.

    Η συνεδρίαση άρχισε στις 10 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκοφσκι ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο θα εργαστεί για την εκπλήρωση των ιδεολογιών του εκλογικού συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία" και χωρίς τους Φιλελευθέρους. "Ηταν υπουργοί δίχως να φέρουν ευθύνη για το έργο της κυβέρνησης" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερβενκόφσκι και όπως οι ίδιοι δήλωναν - συνέχισε- συμμετείχαν στην κυβέρνηση ως προσωπικότητες και όχι ως εκπρόσωποι του Φιλελεύθερου κόμματος"

    Στη συνέχεια ο κ. Τσερβενκόφσι διέψευσε τις φήμες περί απομονώσεως του Προέδρου της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκορωφ τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος Γκλιγκόρωφ δεν έχει ανάγκη από προασπιστές γιατί είναι προσωπικότητα με τεράστιο κύρος και πρόσθεσε ότι το κόμμα της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει την άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία τους.

    Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης, στους 14 περίπου μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον συνασπισμό "Ενωση για τη Μακεδονία", και ιδιαίτερα στον τομέα της Εξωτερικής πολιτικής επισήμανε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα η οποία όπως είπε "άνοιξε το δρόμο να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε μιά σειρά διεθνών οργανώσεων" και χαρακτήρισε "ιστορικό το γεγονός της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της ΠΓΔΜ" από την Ελλάδα.

    Μιλώντας ο κ.Τσερβενκόφσκι για την οικονομική κατάσταση της χώρας του έκανε λόγο για τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν επισημαίνοντας όμως τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής καθώς και με την συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας.

    Οι βουλευτές του Κόμματος των Φιλελευθέρων που πήραν τον λόγο τόνισαν ότι ο εκλογικός συνασπισμός έπαψε να υπάρχει και άρα θα πρέπει να διενεργηθούν νέες εκλογές γιατί τώρα εξαπατούνται οι εκλογείς οι οποίοι ψήφισαν τον συνασπισμό και όχι ξεχωριστά το κάθε κόμμα.

    Επίσης κατέκριναν την πολιτική του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβνεκοφσκι και ειδικότερα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και χαρακτήρισαν παράδοξο το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι ο οποίος μέχρι τώρα δεν κατόρθωσε να διαλευκάνει την υπόθεση της δολοφονικής απόπειρας κατά του Προέδρου Κίρο Γκλιγκορωφ να προτείνεται για υπουργός Εξωτερικών.

    Τέλος στις ομιλίες τους επισήμαναν ότι το Κόμμα των Φιλελευθέρων θα συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης για την συγκέντρωση 150.000 ψήφων την διενέργεια νέων εκλογών.

    Υπενθυμίζεται ότι για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα jub]qmgsg απαιτείται η ψήφισή της από 61 βουλευτές επί του συνόλου 120.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Διεκόπη αργα το απόγευμα η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

    Στη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε με ομιλία του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, πήραν συνολικά το λόγο 18 βουλευτές οι περισσότεροι από το κόμμα των Φιλελευθέρων.

    Η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί αύριο στις 10 το πρωί.

    [08] ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗΣ

    H δεύτερη σύνοδος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο συμπρόεδρος της επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Νικ. Παπακυριαζής, υπογράμμισε ότι η λειτουργία της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου, στον οποίο βασίστηκε η έναρξη της συνεργασίας με τη Βουλγαρία ως συνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παρουσιάζοντας τη βουλγαρική θέση για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας Νικολάι Κάμοφ επισήμανε πως αυτός είναι ο βασικός πολιτικός σκοπός της χώρας του για την επίτευξη του οποίου υπάρχει συναίνεση τόσο στη βουλή, όσο και στην κοινή γνώμη της Βουλγαρίας.

    Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιρίνα Μπόκοβα ενημέρωσε για τις εργασίες της δεύτερης συνόδου του συμβουλίου σύνδεσης της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου και επισήμανε πως οι σχέσεις με την ΕΕ αποτελούν την πλέον δυναμική πλευρά της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής.

    Στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής ο Φίλιπ Ντιμιτρόφ, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και πρώην ηγέτης της κεντροδεξιάς ''Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων'' μίλησε για αντισυνταγματικές πράξεις της βουλγαρικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και της βουλγαρικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

    Ο βουλευτής της ''Λαϊκής Ενωσης'' Βεντσισλάβ Ντιμιτρόφ απηύθυνε ερώτηση βάσει ποιον στοιχειών έχουν συνταχθεί οι επίσημες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορούν στην πολιτική κατάσταση στη Βουλγαρία. Κατά τον κ.Ντιμιτρόφ οι εκθέσεις αυτές περιέχουν ανακριβή στοιχεία για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στη χώρα του. Ο κ.Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως παρόμοια έγγραφα δυσκολεύουν τις σχέσεις Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης ''διότι δημιουργούν διαστρεβλωμένη εικόνα για την πραγματική συστοιχία των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλγαρία''.

    [09] ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Την κινηματογραφική συλλογή του Βασίλη Παπαδόπουλου απέκτησε to Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μετά από πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονικη '97''.

    Η συλλογή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: 100 μέτρα περίπου από το βωβό και εύφλεκτο φιλμ ''Αρχόντισσα των Αδαμάντων'', που προβλήθηκε στη Θεσσαλονίκη στον κινηματογράφο ''Κουρσάλ'' που βρισκόταν επάνω σε πλοίο, ντοκιμαντέρ του 1919, που έχει ως θέμα τη μετάβαση Αμερικανών στη Γαλλία, ένα φιλμάκι, γύρω στα 100 μέτρα της εταιρείας ''Σπλέντιτ'' και αποτελούν τα μοναδικά μέτρα που διασώθηκαν από την πρώτη παραγωγή ταινιών της Θεσσαλονίκης, ένα ασπρόμαυρο εύφλεκτο Μίκυ Μάους, όλη τη σκηνή του χορού της Ρίτας Χαίηγουωρθ από το εύφλεκτο φιλμ ''Κάρμεν'', φωτογραφίες σε κορνίζες από διάφορες ταινίες κινηματογραφικές μηχανές προβολής, κινηματογραφικά περιοδικά κ.ά.

    [10] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα τρία θύματα αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού έγινε χθες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας, στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι.

    Μετά το πέρας της λειτουργίας μίλησαν στο εκκλησίασμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων κ. Ανδρέας Τσαπής και ο Μητροπολίτης Γαλλίας Ιερεμίας.

    Παρευρέθησαν μέλη της Ελληνικής ομογένειας, οι στρατιωτικοί ακόλουθοι, ο πρέσβης της Κύπρου Ανδρέας Πιρίσιης, ο επιτετραμμένος της Ελληνικής πρεσβείας κ. Φραγκίσκος Βέρρος καθώς και μέλη του διπλωματικού σώματος Ελλάδας και Κύπρου.

    [11] ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη ενιαίου υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν κατά το 1996 στη Βουλγαρία, φέρεται να υιοθετεί η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

    Ο πολιτικολόγος Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ, μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, προσδιόρισε την πραγματοποίηση των προκριματικών εκλογών για τις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''24 Ωρες'' της Σόφιας.

    Την επανεκλογή του νυν Προέδρου Ζέλεφ έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν η ''Λαϊκή Ενωση'' και το ''Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κομμα'', το οποίο τάχθηκε κατά των προκριματικών εκλογών και υπέρ της ανάδειξης ενιαίας υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης βάσει ανεξάρτητων κοινωνικών ερευνών τις οποίες θα πραγματοποιήσουν ξένες εταιρείες.

    Η κεντροδεξιά ''Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων'' της οποίας ο κ. Ζέλεφ υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, προσανατολίζεται προς άλλες υποψηφιότητες και φέρεται να αποκλείει αυτή του Ζέλεφ.

    Σήμερα στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΔΔ υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες του Ασέν Αγκοφ, του Αλεξάντερ Ιορντανόφ και του Πέταρ Στογιάνοφ, υποψηφιότητες που θα εξεταστούν την ερχόμενη Τρίτη, όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο.

    Όπως έγινε γνωστό, το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο της ΕΔΔ δεν θα εξετάσει την πρόταση του ''Νέου Σοσιαλδημοκρατικού J|llator'' για την υποβολή υποψηφιότητας του Προέδρου Ζέλιου Ζέλεφ. Η αιτιολογία που προβλήθηκε είναι πως η πρόταση αυτή δεν συνοδεύεται από γραπτή δήλωση, στην οποία ο κ.Ζέλεφ να σημειώνει πως συμφωνεί με την υποβολή της υποψηφιότητάς του.

    [12] ΡΩΣΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΣΕ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ

    Μήνυση κατά του υπουργού άμυνας της Ρωσίας στρατηγού Παβελ Γκράτσεφ υπέβαλε σε δικαστήριο της πολλής Τιρασπόλ της Μολδαβίας ένας συνταγματάρχης του ρωσικού στρατού ο οποίος αποπέμφθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις 20 Οκτωβρίου.

    Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο κ.Μιχαήλ Μπεργκμαν ήταν διοικητής του ρωσικού στρατοπέδου του Τιρασπόλ, πρωτεύουσας της μολδαβικής επαρχίας της Υπερδνειστερίας στην οποία αναπτυχθεί ένα αυτονομιστικό κίνημα και η απόλυση του οφείλεται στην κλοπή όπλων και πυρομαχικών από τις αποθήκες της μονάδας του.

    Σύμφωνα με τον απόστρατο σήμερα συνταγματάρχη, η εκδίκαση της μήνυσης του οποίου έχει αρχίσει στο Τιρασπόλ, τα όπλα τα οποία εκλάπησαν έχουν πωληθεί σε Τσετσενους αυτονομιστές.

    Στη μήνυση του ο συνταγματάρχης Μπεργκμαν υπαινίσσεται ότι η πώληση έγινε εν γνώσει του στρατηγού Γκράτσεφ και του αντικαταστάτη του στη διοίκηση του στρατοπέδου.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ WEF ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Την ειλικρινή του λύπη για όποιες δυσκολίες μπορεί να προκάλεσε η χρήση του όρου ''Πρωθυπουργός της Μακεδονίας'', αντί του ορθού FYROM, στον επίσημο οδηγό για το 1996, σεμιναρίων και συναντήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ WEF, εκφράζει με γραπτή απάντησή του ο υπεύθυνος της έκδοσης, David Morrison, κατ' εντολή του προέδρου του WEF, καθηγητή Schwab.

    Η απάντηση δόθηκε μετά το διάβημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου, που επέδωσε στο Νταβός όπου βρισκόταν, και στο οποίο ανέφερε ότι το όνομα ''Μακεδονία'' δε συνάδει με το ψήφισμα 817/1993 του ΟΗΕ, το οποίο καθορίζει ως προσδιορισμό της χώρας τον όρο FYROM.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 21 February 1996 - 15:18:29