Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Καμμία συζήτηση δεν έγινε από τον πρωθυπουργό για θέματα Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και κυρώσεων".

  • [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ Γ.Ε.Ν. ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [05] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [06] Μ ΕΒΕΡΤ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [07] ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

  • [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

  • [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

  • [10] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΣΤΟ Σ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [11] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΊΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

  • [12]ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [14] ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ..ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

  • [15] ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

  • [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΟΙ ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΡΙΚΦΙΝΤ

  • [18] ΣΕΡΕΚΙ-ΓΚΡΑΝΙΤΣ

  • [19] ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [21] Οργάνωσε το “Ολοκαύτωμα” της εξόντωσης 45.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης (Επικήρυξη για τον αρχιδήμιο Αλόϊς Μπρύννερ)


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΛΛΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ θα συναντηθεί το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεχίζοντας την Ευρωπαική περιοδεία του για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

    Μετά από Ελληνική παρέμβαση η χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Κοινότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης φαίνεται να οδηγείται σε αναβολή.

    Η Αγκυρα ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Αθήνα , ενώ ο Τουρκος υπουργός εξωτερικών Ντενίζ Μπαικάλ προχώρησε σε ανοιχτή απειλή κατά της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα οποιαδήποτε εχθρικής προς την Τουρκία πράξεις στο πλαίσιο της Ευρωπαικής Ενωσης.Οι λόγοι ανάκλησης του τούρκου πρεσβευτή είναι θέμα της Αγκυρας δήλωσε ο κ.Σημίτης.

    Τα σημερινά σύνορα της Ευρωπαικής Ενωσης δεν αμφισβητούνται και είναι αδιανόητο να συζητηθεί εξ αρχής θέμα συνόρων,υποστήριξε ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ με τον οποίο ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση στη Βόννη.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Η κοινή θέληση Ελλάδας και Βουλγαρίας για συνεργασία σε όλους τους τομείς επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα.

    Ο κ. Γείτονας επεσήμανε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας των Υπουργείων Εσωτερικών της Βουλγαρίας και Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος αποτελεί ένα βήμα της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ενώ ο κ. Βίντενωφ τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ασφάλεια των δύο χωρών από το έγκλημα όσο και για την προετοιμασία της Βουλγαρίας σε ότι αφορά την προσπάθεια ένταξής της στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.

    Πρωτόκολλο αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας υπέγραψαν εξάλλου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Λιουμπομιρ Νάτσεφ. Την πεποίθηση ότι η συμφωνία αυτή θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών εξέφρασε αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου ο κ. Γείτονας. Υπογράμμισε δε ότι αναμένονται πρακτικά αποτελέσματα σε ότι αφορά στην προστασία των πολιτών απέναντι στο έγκλημα το οποίο δεν γνωρίζει σύνορα και το οποίο, όπως είπε, "όλες οι χώρες μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με διμερή και διεθνή συνεργασία". "Η συνεργασία των χωρών μας σε όλους τους τομείς έχει μεγάλη δυναμική, που μπορούμε να την αξιοποιήσουμε προς όφελος των λαών μας, δεδομένου ότι βασίζεται στη σταθερή θέληση των δύο λαών και των κυβερνήσεών μας. Εχουμε κοινές αξίες και στόχους που υπηρετούν οι δύο χώρες και λαοί" τόνισε ο Ελληνας Υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Λιούμπομιρ Νάτσεφ υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας και τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις τον τελευταίο χρόνο σημείωσαν ένα σημαντικό βήμα με αποκορύφωμα τη συνάντηση των Προέδρων και των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Καμμία συζήτηση δεν έγινε από τον πρωθυπουργό για θέματα Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και κυρώσεων".

    "Καμία συζήτηση δεν εγινε από τον πρωθυπουργό για θέματα Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και κυρώσεων. Ούτε κανένα μέλος του Ραδιοτηλεοπτικου Συμβουλίου συζήτησε με τον πρωθυπουργό τέτοιο θέμα". Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας στο Παρίσι προσθέτοντας ότι και ο ίδιος ως υπουργός Τύπου δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβουλιο.

    "Το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, είναι ένας σημαντικός θεσμός και πρέπει να τον αφήσουμε ανεπηρέαστο. Εχω πειστεί ότι δεν πρέπει να έχω γνώμη στις αποφάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ουδείς παρενέβη" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [04] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΟ Γ.Ε.Ν. ΕΓΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Την φήμη ότι είχε περιέλθει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έγγραφο με πληροφορίες για επικείμενη απόβαση Τούρκων κομμάντος στην ΙΜΙΑ το βράδυ της κρίσης στο Αιγαίο διέψευσε σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Νίτρο" η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε ειδοποιήσει το Πεντάγωνο για τους τουρκικούς σχεδιασμούς τριάντα ώρες πριν από την απόβαση των Τούρκων στην Ιμια. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας τονίζει ότι "σήμα της ΕΥΠ για επικείμενη ενέργεια κατά της Ιμια δεν έχει περιέλθει στο ΓΕΝ ή άλλη υπηρεσία του ΥΕΘΑ, και ως βεβαιώνει η Ε.Υ.Π. τέτοιο έγγραφο δεν έχεισταλεί στο Υπουργείο". "Κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Ιμια υπήρχε ροή άλλων πληροφοριών για τις δραστηριότητες των δυνάμεων της Τουρκίας. Από την ανάλυση των πληροφοριών αυτών δεν προέκυπτε καμία ένδειξη για τις προθέσεις της Αγκυρας. Τούτο επιβεβαιώθηκε και από πρόσφατη επανεξέταση του περιεχομένου των πληροφοριών που διοχέτευε η αρμόδια Κρατική Υπηρεσία στο ΓΕΝ" προσθέτει η ανακοίνωση του Πενταγώνου. "Αν υπήρχε, άλλωστε πληροφορία τέτοιας σπουδαιότητας που αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, αυτή θα είχε, ασφαλώς διαβιβαστεί, με ειδική επαφή, προς τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τη στρατιωτική ηγεσία" καταλήγει η ανακοίνωση τονίζοντας την ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων και των Ενόπλων Δυνάμεων από παραπληροφόρηση, που όπως επισημαίνεται, "εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες".

    [05] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου σύμφωνα με το σημερινό ιατρικό ανακοινωθέν.

    Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να υποβάλλεται καθημερινά σε κινησιοθεραπεία ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεραπόντων ιατρών μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ημερομηνίας εξόδου του από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κεντρο.

    [06] Μ ΕΒΕΡΤ: ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    "Ενωμένος ο κυπριακός και ο ελληνικός λαός,ενωμένοι όλοι οι Ελληνες πάνω από την ιδέα του οικουμενικού Ελληνισμού μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα μας", τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, μετά τη σύναντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μιλώντας αργοτερα σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού , ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα στην Ελλάδα είναι έτοιμα για ενιαία εξωτερική πολιτική και το διορισμό μόνιμου υφυπουργού εξωτερικών για τα εθνικά θέματα και κάλεσε τα κυπριακά κόμματα να προχωρήσουν στην ίδια κατεύθυνση.Ετσι θα γίνει εφικτή η πανεθνική διάσκεψη είπε ο κ. Εβερτ.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ μιλώντας για το Κυπριακό είπε ότι η ιστορία των υποχωρήσεων θα πρέπει να τελειώσει. Η Κύπρος πρόσθεσε έχει κάνει περισσότερες υποχωρήσεις απ' όσες μπορούσε να κάνει και τάχθηκε εναντίον της συνέχισης των συνομιλιών , αν προηγουμένως δεν υπάρξει βεβαίωση ότι η Τουρκία είναι σε θέση να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να δώσει μιά δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ.Εβερτ είπε οτι δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι παραμονές της προγραμματισμένης άφιξης του Χόλμπρουκ στην περιοχή για το Κυπριακό ,προκλήθηκε το επειδόδιο στις βραχονησίδες Ιμια. Χαρακτήρισε ως έντιμη την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πρωτοβουλία τους για το Κυπριακό ,είπε όμως ότι αμφιβάλλει κατά πόσο η Τουρκία είναι σε θέση να προστρέξει σε λυση του Κυπριακού.

    [07] ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Σ.Α.Ε.

    Την υπόσχεση ότι θα μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον τις θέσεις και τις απόψεις που άκουσε κατά τις επαφές του στη Λευκωσία έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αντριου Αθενς που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λευκωσία.

    Ο κ. Αθενς σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη των αποδήμων να βοηθήσουν όσο μπορούν την προώθηση και επίλυση του Κυπριακού και των άλλων εθνικών θεμάτων.

    [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    Υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη τάσσεται ο νέος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα ο κ.Πανούσης δηλώνει τι θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική για τον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, σημειώνει, όμως, την ανάγκη ανανέωσης της τακτικής που ακολουθείται σε θέματα Αποδήμων.

    "Στόχος μας είναι η συνέχεια και η ανανέωση, στις οποίες αποσκοπεί φυσικά όχι μόνο η δική μου παρουσία, αλλά και του κ.Πάγκαλου και του κ.Ρωμαίου, οι οποίοι είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, με πολιτική πείρα. Και με τη βοήθεια βέβαια και του τέως υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, και του προκατόχου μου, του κ.Δημάδη, που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια, πιστεύω ότι υπάρχουν οι πρώτες εγγυήσεις για ευόδωση των προσπαθειών μας", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Στις προτεραιότητες του κ.Πανούση στο παραπάνω πλαίσιο περιέχεται η διαμόρφωση ενός σύγχρονου οργανογράμματος για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με μια προοπτική μετακίνησής της εν μέρει ή στο σύνολό της στη Θεσσαλονίκη. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού είναι η βασική λειτουργία του συστήματος. Και δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο της Παγκόσμιας Συνέλευσης και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι υπηρεσίες να είναι στην Αθήνα" σημειώνει χαρακτηριστικά. Αναφορικά, δε, με τον τόπο εγκατάστασης του κλιμακίου ή του συνόλου της Γενικής Γραμματείας στη Θεσσαλονίκη, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, είναι ακόμα νωρίς για να γίνει λόγος. Όπως, όμως, προσθέτει, "εφόσον αυτή τη στιγμή η κυριότερη δουλειά της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι η στήριξη και η προώθηση του ΣΑΕ και της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού (ΠΣΕ), ταυτόχρονα με μελέτες, έρευνες, φιλοξενίες κ.ο.κ., και εφόσον θέλουμε πράγματι να στηρίξουμε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του Οικουμενικού Ελληνισμού, πρέπει να γίνονται τέτοιες κινήσεις".

    Στο επίκεντρο των προσπαθειών του νέου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού πρόκειται επίσης να βρεθεί η ανάπτυξη ενός όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου τόσο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπου χρειάζονται βελτιωτικές διορθώσεις, όσο και για την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, η οποία αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις βελτιωτικές διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, αυτές, όπως διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, αφορούν στη διάρκεια της θητείας του Προεδρείου, η οποία από τα ίδια τα μέλη του εκτιμάται ότι είναι μικρή για να καταστεί δυνατή η επιτέλεση του έργου που αυτό καλείται να επιτελέσει, καθώς και σε θέματα εσωτερικού κανονισμού και τρόπους χρηματοδότησής του, ώστε σταδιακά να εξελιχθεί σε αυτοχρηματοδοτούμενο θεσμό.

    [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    Υπέρ της αποκέντρωσης των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη τάσσεται ο νέος Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα ο κ.Πανούσης δηλώνει τι θα ακολουθηθεί η ίδια πολιτική για τον τομέα του Απόδημου Ελληνισμού, σημειώνει, όμως, την ανάγκη ανανέωσης της τακτικής που ακολουθείται σε θέματα Αποδήμων.

    "Στόχος μας είναι η συνέχεια και η ανανέωση, στις οποίες αποσκοπεί φυσικά όχι μόνο η δική μου παρουσία, αλλά και του κ.Πάγκαλου και του κ.Ρωμαίου, οι οποίοι είναι διακεκριμένες προσωπικότητες, με πολιτική πείρα. Και με τη βοήθεια βέβαια και του τέως υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού, Γρηγόρη Νιώτη, και του προκατόχου μου, του κ.Δημάδη, που θα μας βοηθήσουν στη συνέχεια, πιστεύω ότι υπάρχουν οι πρώτες εγγυήσεις για ευόδωση των προσπαθειών μας", τονίζει χαρακτηριστικά.

    Στις προτεραιότητες του κ.Πανούση στο παραπάνω πλαίσιο περιέχεται η διαμόρφωση ενός σύγχρονου οργανογράμματος για τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, με μια προοπτική μετακίνησής της εν μέρει ή στο σύνολό της στη Θεσσαλονίκη. "Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού είναι η βασική λειτουργία του συστήματος. Και δεν είναι δυνατόν η Θεσσαλονίκη να είναι το κέντρο της Παγκόσμιας Συνέλευσης και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι υπηρεσίες να είναι στην Αθήνα" σημειώνει χαρακτηριστικά. Αναφορικά, δε, με τον τόπο εγκατάστασης του κλιμακίου ή του συνόλου της Γενικής Γραμματείας στη Θεσσαλονίκη, όπως διευκρινίζει στη συνέχεια, είναι ακόμα νωρίς για να γίνει λόγος. Όπως, όμως, προσθέτει, "εφόσον αυτή τη στιγμή η κυριότερη δουλειά της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού είναι η στήριξη και η προώθηση του ΣΑΕ και της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Ελληνισμού (ΠΣΕ), ταυτόχρονα με μελέτες, έρευνες, φιλοξενίες κ.ο.κ., και εφόσον θέλουμε πράγματι να στηρίξουμε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα του Οικουμενικού Ελληνισμού, πρέπει να γίνονται τέτοιες κινήσεις".

    Στο επίκεντρο των προσπαθειών του νέου Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού πρόκειται επίσης να βρεθεί η ανάπτυξη ενός όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου τόσο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπου χρειάζονται βελτιωτικές διορθώσεις, όσο και για την Παγκόσμια Συνέλευση του Ελληνισμού, η οποία αναμένεται να συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στις βελτιωτικές διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, αυτές, όπως διευκρινίζει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, αφορούν στη διάρκεια της θητείας του Προεδρείου, η οποία από τα ίδια τα μέλη του εκτιμάται ότι είναι μικρή για να καταστεί δυνατή η επιτέλεση του έργου που αυτό καλείται να επιτελέσει, καθώς και σε θέματα εσωτερικού κανονισμού και τρόπους χρηματοδότησής του, ώστε σταδιακά να εξελιχθεί σε αυτοχρηματοδοτούμενο θεσμό.

    Παράλληλα, μέσα από τις σχέσεις και τις γνωριμίες που διαθέτει υπό τις ιδιότητες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Θράκης και του πανεπιστημιακού δασκάλου, ο κ.Πανούσης σκοπεύει να δώσει βάρος στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου τεχνολογικού και ακαδημαϊκού δικτύου για τη διάδοση ιδεών και απόψεων του όπου γης Ελληνισμού, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα πρόκειται να ληφθεί και για την ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό βάσει συλλογικών προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων. "Υπάρχουν διάφοροι φορείς, που πρέπει να τους συντονίσουμε", επισημαίνει σχετικά. "Πρέπει, όμως, να τονίσουμε - προσθέτει - ότι γίνονται ήδη πάρα πολλά πράγματα στον τομέα της Παιδείας, τα οποία, όμως, συχνά επικαλύπτονται. Απλά χρειάζεται συντονισμός. Η Παιδεία δεν είναι γραμμή, είναι μια ατμόσφαιρα και χρειάζεται διαύλους. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να βρούμε αυτή τη στιγμή. Εκείνους τους διαύλους και τα δίκτυα, μέσα από τα οποία η Παιδεία δεν θα είναι μόνο μια διακήρυξη, αλλά θα είναι πράξη".

    Η επιλογή, τέλος, για την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Πρύτανη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον νέο Γενικό Γραμματέα κρύβει ένα διπλό συμβολισμό: "Πρώτον γιατί τιμά τη Θράκη και δεύτερον γιατί τιμά την Παιδεία και μαζί με αυτήν την ανάπτυξη, τον πολιτισμό και φυσικά την ειρήνη, που στο σύνολό τους είναι οι κύριες δυνάμεις του Ελληνισμού".

    [10] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΕ ΒΑΓΟΝΙ ΣΤΟ Σ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Χωρίς αποτελέσματα μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών υπηρεσιών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχετικά με την υπόθεση της βομβιστικής ενέργειας το απόγευμα της Τετάρτης στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

    Το πόρισμα των ερευνών αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναλύσεις του εκρηκτικού μηχανισμού και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

    [11] ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΊΔΡΥΣΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

    Προωθείται η ίδρυση, από την κυπριακή πλευρά σε συνεργασία με το ΕΒΕΘ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, δύο παρατηρητηρίων στη Λευκωσία και στη Θεσσαλονίκη για την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών στην Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια και τον Εύξεινο Πόντο αντίστοιχα, επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την εβδομάδα Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ο εμπορικός σύμβουλος της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα κ Ανδρέας Νικολάου. Η φετινή εβδομάδα Κύπρου, που διοργανώνεται για τρίτη φορά στη Θεσσαλονίκη από τις 28 Φεβρουαρίου μέχρι τις 3 Μαρτίου, περιλαμβάνει έκθεση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών, επιχειρηματικό συμπόσιο, επιχειρηματικές συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στόχος της εβδομάδας Κύπρου στην Ελλάδα είναι η προώθηση των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα καθώς και στις λοιπές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικης Ευρώπης και των Βαλκανίων, η ανάπτυξη κοινοπραξιών και κάθε μορφής κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων Ελλαδιτών και Κυπρίων επιχειρηματιών, με αντικείμενο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των παρουσιαζομένων ευκαιριών στις προαναφερθείσες περιοχές, στις χώρες της Μέσης Ανατολής, του Αραβικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής.

    Ο πρόεδρος της αρχής κρατικών εκθέσεων Κύπρου, η οποία είναι και ο συντονιστής της έκθεσης, κ Τάκης Κυριακίδης τόνισε ότι βασικό στοιχείο της εβδομάδας Κύπρου στην Ελλάδα είναι η έκθεση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών στην οποία συμμετέχουν 52 εταιρείες και οργανισμοί και καλύπτουν σημαντικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας σε εκθεσιακό χώρο 1.146 τετραγωνικών μέτρων στη ΔΕΘ-HELEXPO.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή διοργάνωση της εβδομάδας Κύπρου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο επιχειρηματικό συμπόσιο με γενικό θέμα "Επιχειρηματικές συνεργασίες Κύπρου- Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη" που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου . Η έναρξη θα συμποσίου θα γίνει με την ομιλία του υφυπουργού εθνικής οικονομία κ Εμμανουήλ Μπεντενιώτη με θέμα "Νέα Μεσογειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Στη διάρκεια του συμποσίου θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια το ένα με θέμα "Επιχειρηματικές επενδύσεις και συνεργασίες στη Μέση Ανατολή" και το άλλο με θέμα "Κυπροελλαδικές επιχειρηματικές επενδύσεις και συνεργασίες στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια".

    "Η Ελλάδα αποτελεί για τους Κύπριους επιχειρηματίες άριστη βάση για επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων και της ανατολικής Ευρώπης πέρα από την ίδια την Ελλάδα που αποτελεί πολύ σημαντική αγορά για τα κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Ελλάδας επεκτείνονται συνεχώς και καλύπτουν περισσότερους τομείς. Κατά το 1994 οι εγχώριες εξαγωγές της J}pqou προς την Ελλάδα έφτασαν τα 10,8 εκατομμύρια λίρες Κύπρου και οι επανεξαγωγές προς της Ελλάδα τα 25,3 εκατομμύρια. Είχαμε μία αύξηση 7,95% σε σχέση με το 1993. Οι εισαγωγές από την Ελλάδα ήταν 100,9 εκατομμύρια λίρες μείωση 4% σε σύγκριση με το 1993" τόνισε ο κ Κυριακίδης.

    [12]ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΑ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Στελέχη του δημοσιογραφικού κόσμου της Θεσσαλονίκης καθώς και τους επιχειρηματίες Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και Αντώνη Δούδο, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου κ Δημήτριο Κωνσταντόπουλο και τον προπονητή της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης εφήβων Γιώργο Προεστό θα τιμήσει για την ανιδιοτελή προσφορά τους η Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της εβδομάδας κυπριακών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ ο υπουργός εμπορίου και βιομηχανίας της Κύπρου κ Κυριάκος Χριστοφής θα παραδώσει στους τιμώμενους τις τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Γλαύκου Κληρίδη. Οι δημοσιογράφοι που θα τιμηθούν είναι οι Σπύρος Κουζινόπουλος ως εκπρόσωπος και γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Σωτήρης Θεολογίδης υπεύθυνος του γραφείου Θεσσαλονίκης του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο διευθυντής του Ράδιο Θεσσαλονίκη Στέφανος Διαμαντόπουλος και οι Παντελής Σαββίδης, Νίκος Δημαράς, Δημήτρης Χατζηπαρασκευάς και Άγγελος Κολοκοτρώνης

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή που εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων με τίτλο "Δεν ξεχνούμε την Κύπρο αλλά ούτε και κανένα αλύτρωτο κομμάτι του Ελληνισμού" και είναι αφιερωμένη στους εγκλωβισμένους Κύπριους στα κατεχόμενα της Κύπρου. Το διοικητικό συμβούλιο της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η ιδιαίτερη ευαισθησία των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης για την Κύπρο και το εθνικό μας πρόβλημα φαίνεται μέσα από άρθρα, σχόλια, εκπομπές, φωτογραφικό υλικό και κάθε άλλη μορφή δημοσιογραφικής έκφρασης.

    "Η μεγάλη προσφορά του δημοσιογραφικού κόσμου μας

    συγκινεί και προκαλεί την ευγνωμοσύνη μας κι αυτό γιατί η πεποίθηση όλων των Ελληνοκυπρίων είναι το μοναδικό στήριγμα του αγώνα μας στον ακριτικό αυτό προμαχώνα του Ελληνισμού είναι οι απανταχού Έλληνες. Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μας και μεταφέροντας τα αισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης του μαρτυρικού Κυπριακού ελληνισμού προς όλους όσους αγωνίζονται και προωθούν με κάθε τρόπο το εθνικό θέμα της Κύπρου βραβεύουμε εκλεκτά μέλη της δημοσιογραφικής οικογένειας και στο πρόσωπό τους τιμούμε όλους τους συναδέλφους τους" επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή που πραγματοποιείται για τρίτη φορά διευρύνεται και από φέτος μαζί με τους δημοσιογράφους τιμούνται κει εξέχουσες προσωπικότητες της Βόρειας Ελλάδας, που με τις πράξεις και τις ενέργειες τους προωθούν τόσο το Κυπριακό όσο και τα άλλα εθνικά μας θέματα


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Ολοκληρώνονται σήμερα στο Λονδίνο οι εργασίες της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης.Το πρωί μίλησε στα μέλη της συνέλευσης ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέϊτζορ, οποίος αναφέρθηκε στην οργάνωση της ασφάλειας στην Ευρώπη. Στο περιθώριο της Κοινοβουλευτικής συνέλευσης συνεδρίασαν και οι ομάδες των σοσιαλιστών και των χριστιανοδημοκρατών. Στη συνεδρίαση της σοσιαλιστικής ομάδας παρενέβη ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ,πρωην υπουργός Γιάννης Ποττάκης που ενημέρωσε τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές βουλευτές για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.Ο κ.Ποττάκης ανέλυσε τη νομική θεμελίωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων,αναφερόμενος στις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις.Υπογράμμισε την αδιατάρακτη και αδιαφιλονίκητη κυριαρχία της Ελλάδος στις βραχονησίδες και έθεσε στη διάθεση των συναδέλφων του διεθνείς χάρτες που δείχνουν ότι οι βραχονησίδες Ιμια ανήκουν στην Ελλάδα. Προσθεσε επίσης ότι δύο θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αποφάσεις και ψηφίσματα καταδίκασαν την τουρκική επιθετικότητα και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και ζήτησε στο ίδιο πλαίσιο να κινηθεί και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Απο την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αριστοτέλης Παυλίδης ζήτησε να ενημερωσει τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές για την πρόσφατη κρίση στις βραχονησίδες,σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε στις 29 Ιανουαρίου στον πρόεδρο της συνέλευσης Σερ Ντάντλεϊ Σμίθ.Το προεδρείο αρνήθηκε τη διεξαγωγή της συζήτησης με το αιτιολογικό ότι δεν παρίσταντο Τούρκοι βουλευτές.Η Τουρκία ,που δεν είναι πλήρες μέλος,δεν συμμετέχει στις λεγόμενες 'επιτροπες βουλευτών".Τελικά,ύστερα απο την επιμονή του κ.Παυλίδη οι χριστιανοδημοκράτες αποφάσισαν να γίνει μια ενημέρωση.Ο κ.Παυλίδης τόνισε ότι οι τουρκικές αμφισβητήσει απορρίπτονται αυτόματα απο τις διεθνείς συμβάσεις,που τις έχει αποδεχθεί η Τουρκία,αλλά και απο την ιστορία της περιοχής. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει τα μάτια κλειστά' τόνισε και πρόσθεσε ότι άν συνεχίσει την τακτική αυτή θα δικαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι κοιμάται.Καί ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στην πολιτική επιτροπή και να ληφθεί απόφαση ανάλογη με εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

    [14] ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ..ΚΑΥΣΙΜΑ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ

    Ενω η φυγή των σερβοβόσνιων απο το Σεραγεβο, τείνει να πάρει διαστάσεις τραγωδίας, με το ξερίζωμα μέσα στο καταχείμωνο δεκάδων χιλιάδων πολιτών, γερόντων και γυναικόπαιδων, που φοβούνται αντεκδικήσεις σε βάρος τους απο τους μουσουλμάνους και τους κροατες, οι καταγγελίες στις οποίες προέβη πριν μερικές ημέρες η Ειδική Εισηγητής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Ελίζαμπεθ Ρέν, ήρθαν να καταδείξουν το μέγεθος της διεθνούς υποκρισίας περί την Βοσνιακή κρίση. Υποκρισία, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται και μετά τις συμφωνίες του Ντέϊτον και του Παρισιού. Οπως αποκάλυψε η κ. Ρεν, που διετέλεσε τέως Υπουργός Αμύνης της Φινλανδίας, η Επιτροπή της δεν διαθέτει την ανάλογη οικονομική και τεχνική κάλυψη, προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αποστολή της στη Βοσνία, να διαλευκάνει δηλαδή κατηγορίες για τον μη σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ώστε να καταθέσει εμπεριστατωμένη έκθεση στην "Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την πρόληψη των διακρίσεων και την προστασία των μειονοτήτων", όπως ειναι ο πλήρης τίτλος της επιτροπής στην οποία η Φινλανδέζα πρώην υπουργός κατέχει τη θέση της εισηγητού. Σύμφωνα με την Ελβετική εφημερίδα "Tages Anzeiger", η κ. Ρεν, "προφανώς εκνευρισμένη", αποκάλυψε ότι τόσο για την ίδια, όσο και για τους έντεκα συνεργάτες της, δεν διατιθεται επι τόπου ούτε ένα αυτοκίνητο προκειμένου να διευκολύνονται οι μετακινήσεις τους. Ενω παράλληλα, είναι αναγκασμένη "να εξαρτάται απο την καλή διάθεση εντόπιων πολιτικων, οι οποίοι θετουν κατά βούληση στη διάθεσή της μέσα διακίνησης και επικοινωνίας". Βέβαια, η δύσκολη οικονομική κατάσταση του ίδιου του ΟΗΕ, αποτελεί την αφετηρία των κακών για την ομαλή λειτουργία της αποστολής στη Βοσνια της Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεδομένου ότι παρόμοια προγράμματα, δεν χρηματοδοτουνται απο τον κανονικό προϋπολογισμό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλα απο τις δωρεές ενδιαφερομένων κρατών-μελών. Η κ. Ρεν, όπως έγινε γνωστό, αποτάνθηκε και προς τον νέο διαμεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάρλ Μπίλντ, τέως Πρωθυπουργό της Σουηδίας "όμως και το ταμείο της Ε.Ε. είναι για την περίπτωση αυτή άνευ διαθέσιμων πόρων", σύμφωνα με την απάντηση που εισεπραξε η Φινλανδέζα Εισηγητής. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την ομαλή λειτουργία αυτής της Ειδικής Επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι είναι επιφορτισμένη για την παρακολούθηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι και το γεγονός ότι στην κ. Ρεν, δεν χορηγούνται ούτε τα έξοδα μετακινήσεών της, τα οποίθα καταβάλει η ίδια απο την τσέπη της, γεγονός που επεξηγεί και τις λιγοστές μετακινήσεις της. Ευτυχώς δε που λόγω της ιδιότητάς της ως Ευρωβουλευτής, μπορεί και πραγματοποιεί κάποια ταξίδια με έξοδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάντως, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα για τη λειτουργία της Επιτροπής, παρ΄όλα αυτά όμως η κ. Ρεν επιστρέφει απο τη Βοσνία πλημμυρισμένη απο εντυπώσεις, κυρίως σκηνές φρίκης και ζόφου. Γυρίζοντας απο τη μαρτυρική Στρεμπρένιτσα,όπου είχε μεταβεί για τη διαλεύκανση της τύχης 8.000 αγνοουμένων ανδρών, διηγείται : "Ο Σέρβος Επαρχος, με πήγε με το αυτοκίνητο σε ένα λόφο όπου ευρίσκοντο δέκα αποσυντεθιμένα πτώματα, τα οποία κατά τη διήγησή του ανήκαν σε μουσουλμάνους στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν στη διάρκεια μαχών. Ομως τα γύρω δένδρα δεν έφεραν ίχνη προσκρούσεως σφαιρών, όπως θα γινόταν σε περίπτωση μάχης", λέει. Ενω δεν αποκλείει να πρόκειται για εκτελέσεις και για εκ των υστέρων διάταξη των πτωμάτων, σαν να επρόκειτο για μάχη. Η Ειδική Εισηγητής της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιωματα, αν και φοβάται την πιθανότητα υλοποίησης ενός εκτεταμένου σχεδίου αφανισμού στοιχείων, αναφέρει ότι ομαδικοί τάφοι δεν μπορεί να εξαφανιστούν, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό. Και ότι η εκ μέρους του ΝΑΤΟ απο αέρος επιτήρηση του εδάφους, είναι αποτελεσματική. Παράλληλα δε δηλώνει ότι "σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι εγκατεσπαρμένες πολλές μικρές Σρεμπρένιτσες". Δηλαδή, υπάρχει ακόμη ένας όγκος θεμάτων και περιπτώσεων που πρέπει να διαλευκανθούν, αποστολή όμως για την οποία η Επιτροπή δεν έχει χρήματα, αλλα και κάλυψη απο τον ίδιο τον ΟΗΕ, ο οποίος είναι και ο εντολοδόχος.

    Την ίδια ώρα, εκφράζονται φόβοι ότι το θέμα της πλημμελούς λειτουργίας αυτής της Επιτροπής δεν είναι απλά οικονομικό. Διατυπώνεται δε η σκέψη ότι η παρουσίαση στοιχείων τώρα, σ΄αυτή τη λεπτή για το Βοσνιακό στιγμή, θα αποτελούσε τον πλέον αδαή χειρισμό, χωρίς βέβαια αυτό να επίβραβεύει τους ενόχους. Δεν είναι πράγματι ώριμος ο χρόνος για να επιβαρυνθεί η μία ή η άλλη πλευρά. "Οτι συνέβη, συνέβη.Ο πόλεμος είναι πόλεμος", λένε. Κι αυτή τη στιγμή, εκείνο που προέχει, είναι να σταματήσουν τα μίση και τα πάθη, να επουλωθούν οι πληγές,να ξεχασθεί η πολυαίμακτη και πολυετής εμφύλια σύρραξη, που απείλησε να τινάξει στον αέρα την υπόθεση της Ειρήνης σε όλα τα Βαλκάνια.

    [15] ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

    Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι η τουρκική κυβέρνηση απο τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης,κατα την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες,αλλά και την απόφασή του να εμποδίσει η Ελλάδα την εφαρμογή της τελεωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο η Πρωθυπουργός Τανσού Τσιλλερ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ντενίζ Μπαϊκάλ. Η Πρωθυπουργός της Τουρκίας προέβη σε δηλώσεις χθές τις οποίες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή".Σύμφωνα μ΄αυτές "η Τουρκία πληροφορήθηκε με λύπη πώς προβλέπεται η αναβολή των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης,για την ολοκλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων στα πλαίσια της τελωνειακής ένωσης,κατόπιν πίεσης της Ελλάδας". Η Τανσού Τσιλλέρ έκανε εμφανή προσπάθεια να αλλάξει και τα γεγονότα που συνέβησαν στο τέλος του Ιανουαρίου στις βραχονησίδες Ίμια, υποστηρίζοντας ότι "οι Ελληνες αποβίβασαν στρατιώτες σε βραχονησίδα κοντά στα τουρκικά παράλια" αλλά και την εικόνα που δημιουργήθηκε στη διεθνή κοινή γνώμη,μετά την προκλητική τουρκική ενέργεια της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή,που εκφράστηκε με το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.η κ.Τσιλλέρ δεν παρέλειψε ,για άλλη μια φορά, να απειλήσει λέγοντας ότι " δεν θα μείνει χωρίς αντοπόδοση κανένα βήμα,που θα κάνει η Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας". Ο υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπαϊκάλ Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απο την πλευρά του τόνισε πώς 'ορισμένα προβλήματα που προέκυψαν στις σχέσεις των δύο χωρών,δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης,και θα πρέπει να εμποδιστούν οι ενέργειες της Ελλάδος που κινούνται πρός αυτή την κατεύθυνση". "Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Πάγκαλου,είπε, δείχνουν πώς η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε απο την πολιτική της να ζημιώσει τα συμφέροντα της Τουρκίας." Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα "δεν αξιολόγησε όπως έπρεπε την υπομονετική και μετρημένη πολιτική που ακολούθησε η Τουρκία μέχρι τώρα" και τόνισε με έμφαση ότι "όσο η Ελλάδα συνεχίζει αυτή την πολιτική κανένας δεν θα πρέπει να περιμένει απο την Τουρκία να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με κατανόηση πρός τη χώρα αυτή".

    [16] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ OI ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

    Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν πλέον οι ηγέτες του ΑΝΑΡ Μεσούτ Γιλμάζ και του 'Ρεφάχ" Νετσμεντίν Ερμπακάν,στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.Παρά την αρχική συμφωνία για την εκ περιτροπής πρωθυπουργία, τα προβλήματα εντείνονται καθε μέρα περισσότερο, κατα τη διανομή των υπουργείων. Το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Γιλμάζ συμφωνεί να αναληφθεί απο ισλαμιστή το υπουργείο Εσψτερικών ,αλλά οι ισλαμιστές δεν θέλουν σε καμμιά περίπτωση να "παραδώσουν" στο Γιλμάζ το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ, ο Σαφά Γκιράϊ,ηγετικό στέλεχος του ΑΝΑΡ και υπουργός Αμυνας και Οικοδόμησης,στις κυβερνήσεις Τουργκούτ Οζάλ, κατηγόρησε τον Μεσούτ Γιλμάζ για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με το Κόμμα της Ευημερίας και τόνισε πώς "ένας συνασπισμός με το Κόμμα της ευημερίας δεν θα εξυπηρετούσε ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας,ούτε του Κόμματος της Μητέρας πατρίδας" όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Σαμπάχ". Ο Γκράϊ είναι το δεύτερο ηγετικό στέλεχος του ΑΝΑΡ,που αντιτίθεται στην προοπτική κυβερνητικού συνασπισμού με τους ισλαμιστές.Πρώτος είχε διαχωρήσει τη θέση του ο Καγιά Ερντεμ ,ενω πολλοί άλλοι βουλευτές απείλησαν με παραίτηση. Σήμερα πάντως,θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων για να προσπαθήσουν να βρούν "χρυσή τομή " στις διαφορές τους και να συμφωνήσουν την κυβερνητική συνεργασία. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι ισλαμιστές απαιτούν καθημερινά και περισσότερες υποχωρήσεις απο το κόμμα του Γιλμάζ με το αιτιολογικό ότι το ΑΝΑΡ,που βγήκε τρίτο κόμμα στις εκλογές δεν μπορεί να θέτει όρους στο πρώτο κόμμα. Ο ίδιος ο Νετσμεντίν Ερμπακάν σε δηλώσεις του,που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Χουρριέτ" τονίζει ότι "αυτός δεν άλλαξε".Με τις δηλώσεις αυτές ο ισλαμιστής ηγέτης υπανίσσεται ότι αυτός παραμένει σταθερός στις απόψεις που εξέφραζε και πριν απο τις εκλογές,ενώ αντίθετα,μεταβάλλεται η στάση αυτών που συζητούν μαζί του. Υπογραμμίζει ακόμη, ότι στο θέμα της κατανομής των υπουργείων ανάμεσα στα δύο κόμματα θα πρέπει να "υπάρξει δικαιοσύνη, γιατί το Ρεφάχ έχει 158 βουλευτές,ενώ το κόμμα του Γιλμάζ 133". Ακόμη αναφερόμενος στο θέμα της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. επανέλαβε ότι στην περίπτωση που σχηματιστεί κυβέρνηση τότε η συμφωνία θα επανεξεταστεί.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ-ΡΙΚΦΙΝΤ

    Οι διμερείς σχέσεις και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν τα βασικά θέματα των συνομιλιών που είχαν στα Τίρανα ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μάλκομ Ρικφιντ. Τα αλβανικά μέσα ενημερωσης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συναντηση Μπερίσα-Ρίφκιντ επισημαίνοντας ότι ο Αλβανός πρόεδρος είχε την πλήρη κατανόηση της βρετανικής πλευράς στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Τόσο ο κ.Ρίκφιντ όσο και ο κ.Μπερίσα στην κοινή συνέντευξη τύπου, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση των Τιρανων, υπογραμμισαν |ti "η επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στη Δύση".

    [18] ΣΕΡΕΚΙ-ΓΚΡΑΝΙΤΣ

    Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν και το κυρίαρχο θέμα των συνομιλιών που είχαν στην αλβανική πρωτεύουσα ο υπουργος Εξωτερικων Αλφρεντ Σερέκι με τον ομόλογό του Κροάτη υπουργο Μάτε Γκράνιτς ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ.Γκράνιτς μετέφερε, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, στον Αλβανό υπουργο τη θέση της χωρας του, που τάσσεται υπέρ του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Τόνισε επίσης ότι η Κροατία τάσσεται υπέρ της αποστολής διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και συνδέει την προσχώρηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς με την επίλυση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.

    [19] ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Μυστικές επαφές άρχισαν να πραγματοποιούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" στελέχη των κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου καθώς οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ευημερίας προχωρούν με αργά βήματα. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία στελεχών του κόμματος Ευημερίας τα οποία σε συνάντηση τους με τον Ερμπακάν τον πίεσαν να κάνει υποχωρήσεις για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση με τον Μεσούτ Γιλμάζ.

    Σημειώνεται ότι οι επαφές ανάμεσα στα στελέχη των δύο κομμάτων άρχισαν πριν από τέσσερις ημέρες με την επαφή που είχε ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές με το δεξί χέρι της Τανσού Τζιλλέρ Νετζμεττίν Τζεβχερί. Ενώ τα στελέχη των κομμάτων Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας προσπαθούν να κάνουν τον Μεσούτ Γιλμάζ και την Τανσού Τσιλλέρ να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας σε μήνυμα του επισήμανε ότι θα πρέπει η Τανσού Τσιλλέρ να δηλώσει ότι δέχεται του όρους του καί ότι δέχεται να αναλάβει τη πρωθυπουργία τρίτο άτομο για να σταματήσουν οι επαφές με το κόμμα Ευημερίας.

    Στο μεταξύ τα στελέχη των δύο κομμάτων που έρχονται σε επαφή προτείνουν μία κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα είναι πρωθυπουργός μέχρι την 1η Οκτωβρίου ένα τρίτο άτομο. Οι Γιλμάζ και Τσιλλέρ θα πρέπει να μείνουν εκτός υπουργικού συμβουλίου, ενώ μετά από οκτώ μήνες θα σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή το κόμμα που θα μείνει στην μειοψηφία θα πρέπει να υποστηρίξει το άλλο. Εξάλλου η "Χουρριέτ" δημοσιεύει ότι η σύζυγος του Μεσούτ Γιλμάζ Μπερνά κατηγόρησε την Τανσού Τσιλλέρ ότι αυτή ευθύνεται για την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και το έστρεψε προς τους ισλαμιστές

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Συνεχίζεται σήμερα, για τρίτη ημέρα, η 39η συνεδρίαση της βουλής της ΠΓΔΜ, με θέμα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

    Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι βουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, τόνισαν, για μία ακόμα φορά, ότι η πλατφόρμα του εκλογικού συνασπισμού "Ένωση για τη "Μακεδονία" εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για όλες τις πολιτικές δραστηριότητες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Υπογράμμισαν, επίσης, ότι με την αποδοχή του νέου κυβερνητικού σχήματος του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι η χώρα θα κερδίσει μία σταθερή κυβέρνηση.

    Παρόμοιες απόψεις εξέφρασαν και οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι εταίροι των σοσιαλδημοκρατών στον συνασπισμό "Ένωση για την "Μακεδονία" υποστήριξαν την κίνηση του πρωθυπουργού και αποδέχτηκαν τη σύσταση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Κατηγόρησαν το Φιλελεύθερο Κόμμα για τις δικαιολογίες που προέβαλε σχετικά με την αποχή του από την ψήφιση της σημερινής κυβέρνησης της χώρας και κάλεσαν τα μέλη του να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους προς τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Για τους βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος των αλβανοφώνων των Σκοπίων PDP, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αποτελεί ένα θετικό βήμα για την ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η απομάκρυνση των εκπροσώπων του Φιλελεύθερου Κόμματος από το νέο κυβερνητικό σχήμα στην αντιπολίτευση αποτελεί θετική κίνηση για την βουλή. Διαμετρικά αντίθετη ήταν η στάση που προέβαλαν χθες από το βήμα της βουλής οι φιλελεύθεροι βουλευτές. Επανέλαβαν και πάλι το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς, όπως είπαν, "μόνο μ΄ αυτές μπορεί να διαπιστωθεί η πίστη του λαού τις χώρας στα προγράμματα του κάθε κόμματος χωριστά". Ζήτησαν, επίσης, την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε ο Πρόεδρος της χώρας να έχει το δικαίωμα της διάλυσης της βουλής και της προκήρυξης νέων εκλογών.

    Καμία αλλαγή, κυρίως όσον αφορά τα προβλήματα του αλβανόφωνου πληθυσμού της ΠΓΔΜ, δεν θα επιφέρει η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τους βουλευτές του συνασπισμού PDPA-NDP. Το PDPA και το NDP κατηγόρησαν το PDP, τονίζοντας ότι πρόδωσε τα συμφέροντα των Αλβανών των Σκοπίων προκειμένου να κερδίσει μία παραπάνω υπουργική θέση στη νέα κυβέρνηση.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [21] ΟΡΓΑΝΩΣΕ "ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ" ΤΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ 45.000 ΕΩΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Επικήρυξη για τον αρχιδήμιο Αλόϊς Μπρύννερ)

    Ενα βιβλίο, που πρόσφατα κυκλοφόρησε στη Θεσσαλονίκη, προσθέτει νεα στοιχεία για τον περιβόητο Ναζί Αλόϊς Μπρύννερ, τον δήμιο των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, ενω οι εισαγγελικές αρχές της Κολωνίας, στη Γερμανία, αποφάσισαν να προσφέρουν το ποσό των 500.000 μάρκων (περίπου 85 εκατομμύρια δραχμές) για κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη του αξιωματικού των Ες-Ες, ο οποίος οργάνωσε το Ολοκαύτωμα των 45.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

    Την επικήρυξη, εκανε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Κολωνίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο Μπρύννερ, υπο την ιδιότητά του ως στενός συνεργάτης του Αϊχμαν, είχε οργανώσει μαζί με τον συνεργάτη του Ντήταρ Βισλιτσέννυ, την εφαρμογή των ρατσιστικών μέτρων του Χίτλερ κατά των εβραίων της Θεσσαλονίκης. Και οι δύο, συνοδευόμενοι απο άλλους τέσσερεις ναζί, έφτασαν στην κατεχόμενη απο τους γερμανούς Μακεδονική πρωτεύουσα το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1943, κι αμέσως ανέλαβαν το αποτρόπαιο έργο της εξολόθρευσης του εβραϊκού πληθυσμού.

    Ο 83χρονος σήμερα αξιωματικός των Ες-Ες, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Γερμανίας για τη δίωξη των εγκλήματιών πολεμου, διέμενε τουλάχιστον ως πέρυσι στη Συρία, ενω οι γερμανικές αρχές πιστεύουν ότι τώρα ο Μπρύννερ πρέπει να βρίσκεται κάπου στη Νότιο Αμερική, πιθανότατα στην Αργεντινή, όπου συνελήφθη πρόσφατα και εκδόθηκε στην Ιταλία, ένας άλλος αξιωματικός των Ες-Ες, ο Τρίπκε, η δίκη του οποίου θα γίνει τους επόμενους μήνες.

    Στο βιβλίο “Απο το Λευκό Πϋργο στις πύλες του Αουσβιτς”, που κυκλοφόρησε απο το ίδρυμα Ετς Αχαϊμ και τις εκδόσεις “Παρατηρητής”, ο συγγραφέας του Ιάκωβος Χανταλί, ένας απο τους λιγοστούς ελληνοεβραίους που γύρισαν ζωντανοί απο το εφιαλτικό χιτλερικό κολαστήριο του Αουσβιτς, περιγράφει μεταξύ των άλλων κι ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, το οποίο αποκαλύπτει τα θηριώδη ένστικτα του ανθρωπόμορφου τέρατος, που ευθύνεται για τα πογκρόμ κατά των εβραιων της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γιουγκοσλαβίας. “Μια ημέρα, αναφέρει ο Χανταλί, χτύπησε το τηλέφωνο της Ισραηλιτικής κοινότητας στις δύο περίπου το μεσημέρι. Στην άλλη ακρη της γραμμής, ήταν ο Ναζί Μπρούνερ. Μην ακούγοντας εκείνος τη γνώριμη υποτακτική φωνή του Δρα Κόρετς, έφυγε τρεχάτος απο το σπιτι του για το γραφείο της Κοινότητας. Μπαίνοντας μέσα, χτύπησε με το μαστίγιό του έναν υπάλληλο και ένα μέλος του συμβουλίου που συνάντησε εκεί. Κραυγάζοντας και αφρίζοντας απο θυμό, ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στις υπηρεσίες της Κοινότητας να διακόπτουν την εργασία. Οι εβραίοι, είπε, πρέπει να είναι στο πόστο τους όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας”. Στο συγκλονιστικό χρονικό “IN MEMORIAM”, το οποίο κυκλοφόρησε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης το 1974, αφιερωμένο στη μνήμη των Ισραηλιτών θυματων του ναζισμού στην Ελλάδα, υπάρχει και μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη δράση του Μπρύννερ, ο οποίος πριν εξαποστείλει τους εβραίους της Θεσσαλονίκης στα γερμανικά κρεματόρια, τους υπέβαλε σε αφάνταστα βασανιστήρια προκειμένου να τους αρπάξει ότι πολύτιμο φύλαγαν “για ώρα ανάγκης”. “Ο πιο θηριώδης απο τους Ναζί δημίους, αναφέρεται στο IN MEMORIAM, ήτο ο Μπρύννερ, προσωποποίηση του τευτονικού σαδισμού σε όλη του τη φρίκη. Μαστίγωνε τα θύματά του με ένα μαστίγιο απο λεπτές δερμάτινες λωρίδες, εναλλασσόμενες με μετάλλινα νήματα και τρομοκρατούσε με ένα περίστροφο που το στήριζε στον σβέρκο ή στον κρόταφο. Ο Τάκας, άλλο κάθαρμα της επιτροπής, ξκεχωριζεν επίσης με την φοβερή κτηνωδία του. Αναφέρουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα, μια περίπτωση βασανισμού : Μιαν ημέρα, ο μέγας διώκτης Χασσόν, οδηγεί δυο εβραίους, έναν αγαθό άνθρωπο και τον ανεψιό του. Ο Τακας προεδρεύει της ανακρίσεως. Διατάσσει τους φυτλακισμένους ν΄αποκαλύψουν τον κρυψώνα όπου έχουν αποκρυψει τα κοσμήματα και το χρυσάφι των. Καθώς σωπαίνουν, τους αρπάζει και τους δυο απο το σβέρκο και τους σπρώχνει ως την άκρη μιας δεξαμενής που βρισκόταν στο κέντρο του κήπου, βυθίζει τα κεφάλια των μέσα στο νερό. Η ίδια πάντα επιμονή. Απειλώντας με λύσσα, τρέχει ο Μπρύννερ. Τους ανακρίνει ο ίδιος. Η απάντηση που παίρνει δεν τον ικανοποιεί. Κρατά ένα περίστροφο στο κάθε χέρι. Διατάσσει τα δυο θύματά να στραφούν προς τον τοιχο και στηρίζει τα δύο του όπλα στους αυχένες των, με τα δάκτυλα στις σκανδάλες. Τρομοκρατημένοι, ικετεύοντες οι δύο άνθρωποί μας, προβαίνουν σε πλήρεις ομολογίες. Ξυλοκοπούνται βαρύτατα και εγκαταλείπουν τούτη την κόλαση βουτηγμένοι στο αίμα”.

    Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ίδιο βιβλίο, υπάρχει κι ένα “πορτρέτο” των δυο αρχιδημίων Μπρύννερ και Βισλιοτσέννυ : “Αρχηγοί των δημίων, είναι ο ογκώδης Βισλιτσέννυ και ο λεπτός Μπρύννερ, κοντός, αδύνατος, με πρόσωπο μελαχροινό. Και οι δύο τους, φημίζονται για τα θηριώδη ένστικτά των και το αχόρταγο μίσος των εναντίον των εβραίων. Ο Μπρύννερ, είναι ειδικά επιφορτισμένος με την εκτελεση των διαταγών. Και οι δύο έχουν στο ενεργητικό των άπειρα εγκλήματα εναντίον των εβραίων”.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 23 February 1996 - 13:24:01