Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/02/19967) 1o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 28 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  • [02] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

  • [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΝΤΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ

  • [07] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [08] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: "ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [09] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις βουλευτών για την στάση της Μ.Βρετανίας Τ.ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ"

  • [10] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [11] Για αντεθνική προπαγάνδα ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

  • [12] ΈΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • [13] ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΤΟΥΡΚΕΣ

  • [14] Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [15] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΙΡΑΚ-ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ ΚΑΙ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

  • [16] ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "GRAND MONTANA" ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [18] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΘΡΑΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ

  • [19] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΤΟΚΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [20] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : "Να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών με στόχο μια κοινωνική συμφωνία"

  • [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

  • [22] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

  • [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [24] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΝΔΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [25] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

    Την ανησυχία και την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η αμερικανική κυβέρνηση στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές γερουσιαστής Μπομπ Ντόουλ.

    Ο κ.Ντόουλ καλεί τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την αρχή του σεβασμου του Διεθνούς Δικαίου και τις διεθνείς συμφωνίες. Ο Αμερικανός γερουσιαστής ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να βοηθήσει στην ειρηνική επίλυση του θέματος σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

    [02] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο μόνιμος πρεσβευτής της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη Χρήστος Ζαχαράκης όπου θα έχει διαβουλεύσεις με την Ελληνική κυβέρνηση.

    Ο κ. Ζαχαράκης αναμένεται και πάρει νέες εντολές γύρω από τους χειρισμούς που θα απαιτηθούν στον επόμενο γύρο των Ελληνοσκοπιανών συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Απριλίου για την τελική ονομασία των Σκοπίων.

    Σύμφωνα με Ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους οι χθεσινές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη που ήταν σύντομης διάρκειας και έγιναν υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή Σάυρους Βανς δεν κατέληξαν σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Συμφωνήθηκε πάντως να συνεχιστούν οι απευθείας συζητήσεις.

    Ο χρόνος παράτασης θεωρήθηκε αναγκαίος ώστε να δοθεί χρόνος στις δύο πλευρές για να επαναπροσδιορίσουν τις θέσεις τους και να ετοιμάσουν τις τελικές του προτάσεις.

    Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ακόμη τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγων των πολιτικών ανακατατάξεων στα Σκόπια και εκτιμούν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία των συνομιλιών.

    [03] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος του μετέφερε τους χαιρετισμούς των ξένων ηγετών με τους οποίους συναντήθηκε την περασμένη εβδομαδα στην Ευρώπη.

    Στη συνέχεια πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντήλαξαν απόψεις για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει επακριβώς το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο ανδρών είναι συχνή.

    [04] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Την επίσκεψη της πρωθυπουργού της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ στην Ιταλία σχολίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η κ. Τσιλλέρ αντί να θριαμβολογεί καλό είναι να μην δείχνει τόση απέχθεια στο Διεθνές Δίκαιο.

    [05] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

    "Ο κ. Μητσοτάκης έχει διατυπώσει μια θέση για τα εθνικά μας θέματα που είναι σύμφωνη με τις θέσεις της κυβέρνησης" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Πρόσθεσε εξάλλου ότι, δεν αντιλαμβάνεται, όπως είπε, γιατί το γεγονός αυτό ενοχλεί τον κ. Εβερτ καθώς, συνέχισε, και "οι επίσημες απόψεις της ΝέαςΔημοκρατίας δεν απέχουν πολύ από εκείνες της κυβέρνησης".

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΝΤΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο.

    Οι επαφές του Ευρωπαίου συντονιστή γίνονται στο πλαίσιο έκθεσης που ετοιμάζει για την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Σουζάνα Αννιέλι. Επίσης ο κ. Ντι Ρομπέρτο θα ενημερώσει το Συμβούλιο των 15 υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναμένεται να συνεδριάσει τέλος Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος της ΕΕ είχε επισκεφθεί την Κύπρο δύο φορές και είχε συνομιλίες τόσο με την κυπριακή ηγεσία όσο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μάλιστα σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη είχε εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για το Κυπριακό. Παράλληλα είχε διαπιστώσει ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει διάθεση για τη διεξαγωγή μιας νέας προσπάθειας. Ωστόσο δεν είχε παραλείψει να αναφέρει ότι οι θέσεις και τα συμφέροντα διαφέρουν και ότι συνεχώς εμπλέκονται στο ζήτημα νέα συμφέροντα.

    [07] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο την πορεία των εθνικών θεματων και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση.

    Ιδιαίτερα εξετάστηκε ο χαρακτήρας της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατιας στο ευαίσθητο ζήτημα των εθνικών μας θεμάτων.

    Στη συνέχεια ο κ. Εβερτ είχε σύσκεψη με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες με τους κτηνοτρόφους.

    [08] Γ.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: "ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΔΙΕΝΕΞΗ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    "Για πρώτη φορά οι 14 ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν την άποψη ότι η ελληνοτουρκική διένεξη τις αφορά άμεσα" τόνισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιάν.Μαγκριώτης,μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ.Μαγκριώτης επεσήμανε ότι και αυτό το κείμενο ,που διανεμήθηκε υπό τύπον ανακοίνωσης πρός τον τύπο,έχει την βαρύτητά του. "Εξοπλίζει τη χώρα μας ,είπε ο κ.Μαγκριώτης,με σημαντικές επισημάνσεις.Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ενωση διευκρινίζει πώς αφορούν και την ίδια τα θέματα του Αιγαίου.Το άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι,ότι η ελληνοτουρκική διένεξη,τουλάχιστον για το θέμα των βραχονησίδων χαρακτηρίζεται νομικά θέμα και οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και εμμέσως παραπέμπουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Το τρίτο πλεονέκτημα είναι η καταδίκη της χρήσης βίας,που αφορά άμεσα την Τουρκία,αφού αυτή ήταν που κλιμάκωσε την αντιπαράθεση."

    [09] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις βουλευτών για την στάση της Μ.Βρετανίας Τ.ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: "ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ"

    Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση των βραχονησίδων αλλά και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες επέκρινε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Σπηλιόπουλος.Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε "κυβερνητική αποτυχία" το αποτέλεσμα του Συμβουλίου και την αδυναμία έκδοσης μιας κοινής απόφασης με ένα "σαφές πολιτικό μήνυμα της Ενωμένης Ευρώπης πρός την Τουρκία".

    "Η ανακοίνωση που τελικά εξεδόθη είναι τελικά χωρίς αξία.Αποτέλεσμα είναι οι Τούρκοι να πανηγυρίζουν ενώ η κυβέρνηση να ομιλεί, περιέργως, για ευνοϊκή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέρ της χώρας μας."

    Ο κ.Σπηλιόπουλος τόνισε ότι επιβάλλεται πλέον η χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής, προϋπόθεση της οποίας είναι η "εθνική συνεννόηση".

    "Είναι αδιανόητο, είπε, να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις χωρίς προηγουμένως να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας."

    [10] ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΒΡΑΔΥΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Πρώτο θέμα στο τελευταίο χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ ήταν οι Ελληνοσκοπιανές συνομιλίες που έγιναν στην Νέα Υόρκη.

    Η τηλεόραση μετέδωσε ότι "οι εκπρόσωποι της σκοπιανής και της ελληνικής πλευράς Ίβαν Τόσεφσκι και Χρίστος Ζαχαράκης συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη για δεύτερη φορά το τελευταίο δίμηνο και , μετά από πολύωρη συζήτηση, συμφώνησαν για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων τον Απρίλιο".

    Να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερης κυκλοφορίας σκοπιανή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" στο σημερινό φύλλο της δεν κάνει καμία αναφορά στην συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στην Νέα Υόρκη.

    [11] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

    Ο διάσημος Τουρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ, από τους επιφανέστερους ανθρώπους των γραμμάτων της Τουρκίας, πρόκειται να καθήσει και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 7 Μαρτίου. Ο Κεμάλ κατηγορείται για αντεθνική προπαγάνδα, βάσει του άρθρου 8 του αντιτρομοκρατικου νόμου της Τουρκίας, ενός νόμου τον οποίο η Αγκυρα κλήθηκε να τροποποιήσει λόγω της τελωνειακής σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Γιασάρ Κεμάλ συγγραφέας 36 βιβλίων κατηγορείται για δύο άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε ξένα περιοδικά με τα οποία στηλίτευε την πολιτική της Αγκυρας στο Κουρδικό και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι είχε επιδοθεί σε μια εκστρατεία διασποράς ψευδών για να αποκρύψει τη συστηματική καταπίεση των Κούρδων.

    Ο Τουρκος συγγραφέας είχε δικαστεί για τα εν λογω άρθρα τον περασμένο Δεκέμβριο και αθωώθηκε. Βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου δεκάδες συγγραφείς δικηγόροι και διανοούμενοι έχουν οδηγηθεί στις τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας. Αν ο Κεμάλ κριθεί ένοχος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 2 έως 8 χρόνια.

    Οι τροποποιήσεις στις οποίες προχωρησε η τουρκική κυβέρνηση στο άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου δεν ικανοποίησαν τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθως τις θεωρουν "διακοσμητικές" και υποστηρίζουν ότι η ισχύουσα τροποποιημένη νομοθεσία δεν επιτρέπει την ελευθερία της έκφρασης.

    Σε ένα από τα άρθρα του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" καθώς και στο "Ιntex of Censorship" του Λονδίνου, ο Γιασσάρ Κεμάλ έγραφε μεταξύ άλλων: ''Σήμερα ξετυλίγεται μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της Τουρκίας. Οι Κούρδοι αδερφοί μας σφαγιάζονται και κανείς εκτός από λίγες διστακτικές φωνές, δεν ορθώνεται να ζητήσει να μάθει τι κάνει η κυβέρνηση. Κανείς δε λέει ''οδηγείστε στην καταστροφή αφήνοντας πίσω σας έρημη γη''.

    [12] ΈΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Το ένα δισεκατομμύριο δολάρια αγγίζει το τουρκικό κεφάλαιο σε όλη τη γη σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη διάρκεια του επιχειρησιακού συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και στο οποίο μετέχουν περισσότεροι από 750 επιχειρηματίες εκ των οποίων οι 350 προέρχονται από 34 χώρες του κόσμου. Παράλληλα όμως τονίστηκε και η αναγκαιότητα της μεταφοράς του κεφαλαίου αυτού στην Τουρκία.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Τούρκοι επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και στις τουρκόφωνες δημοκρατίες, άρχισαν να αποδίδουν αποτελέσματα. Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την τελωνειακή ένωση καθώς και οι δυνατότητες συνεργασίας των τουρκικών επιχειρήσεων του εξωτερικού με αυτές που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό.

    [13] ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ Ο ΕΤΖΕΒΙΤ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΤΟΥΡΚΕΣ

    Το τουρκικό Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση Γιλμάζ-Τσιλλέρ σε περίπτωση που στον κυβερνητικό συνασπισμό πάρει υπουργική θέση ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές. Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο αρχηγός του Αριστερού δημοκρατικού Κόμματος Μπουλέντ Ετζεβίτ ενόψει της συνάντησης των Γιλμάζ-Τσιλλέρ και των φημών σχετικά με την υπουργοποίηση του Τουρκές. Ο κ Ετζεβίτ επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς να μετέχει σε αυτόν αλλά δεν καμία περίπτωση σε πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση συμμετοχής των ακροδεξιών στην κυβέρνηση.

    Εξάλλου ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε ότι το γεγονός ότι τα κόμματα της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου προχωρούν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού είναι μεν μία αρχή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί και η επιτυχία του και ότι θα πρέπει να υπολογίζεται και το ενδεχόμενο της αποτυχίας.

    Στο μεταξύ τα στελέχη των κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου έχουν ήδη ετοιμάσει τον κατάλογο αυτών που θα μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης και σήμερα το υποβάλλουν στους αρχηγούς των κομμάτων για έγκριση. Όπως έχει συμφωνηθεί πρώτος θα αναλάβει την πρωθυπουργία ο Μεσούτ Γιλμάζ ενώ η Τανσού Τσιλλέρ δεν θα μετέχει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

    [14] Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας καταδίκασε την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε σούπερ μάρκετ στην αλβανική πρωτεύουσα και είχε σαν αποτέλεσμα να χασουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 30.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Αναστασιος σε δηλώσεις του που μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός, καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Εκκλησίας στις οικογένειες των θυμάτων. "Η Ορθοδοξη Εκκλησία καταδικάζει κάθε είδους βίας και τρομοκρατίας και εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογενειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους", τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διελευκανθεί το συντομότερο δυνατό η υπόθεση και "θα βρεθουν εκείνοι που θέλουν να εμποδίσουν την πορεία της χωρας στη δημοκρατία και την ευημερία".

    Ο κ.Αναστάσιος κατέληξε λέγοντας ότι "η Ορθόδοξη Εκκλησία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ενισχυθεί περισσότερο η δημοκρατία, η ελευθερία και η αδελφοσύνη στην Αλβανία".

    [15] ΣΤΙΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΙΡΑΚ-ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ ΚΑΙ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Εκθέσεις με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν αυτόν τον μήνα για το θέμα του αγωγού Κερκιούκ -Γιουμουρταλίκ και των ιρακινών πετρελαίων, μεταξύ ΙράκΗνωμένων Εθνών παραδόθηκαν στον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεϊν και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ Μπούτρος Γκάλι ενόψει της έναρξης του δεύτερου κύκλου των συνομιλιών στις 11 Μαρτίου.

    Οι δύο άνδρες αφού εξετάσουν τις εκθέσεις θα υποβάλουν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο μαζί με τις προτάσεις θα εξεταστεί και το θέμα της περιορισμένης πώλησης του ιρακινού πετρελαίου.

    [16] ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "GRAND MONTANA" ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Με το ειδικό βραβείο "Grand Montana" θα τιμηθεί ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το Συμβουλίο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNESCO.

    Ο σκοπιανός πρόεδρος θα τιμηθεί για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της ΠΓΔΜ και στην διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή.

    [17] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

    Όπως μετέδωσε η σκοπιανή κρατική τηλεόραση, η αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας συναντήθηκε με εκπροσώπους του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση των αντιπροσωπειών, τα τελευταία χρόνια και κυρίως στο διάστημα της ισχύος του Ελληνικού εμπάργκο και των κυρώσεων προς της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, η οικονομική συνεργασία με τη Βουλγαρία σημείωσε κατακόρυφη άνοδο.

    [18] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΛΑΘΡΑΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ

    Ενα περίπου δισ δηνάρια (50 δισ δραχμές) χάνει κάθε χρόνο η Γιουγκοσλαβία από την παράνομη εισαγωγή τσιγάρων στη χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία του Γιουγκοσλαβικού Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

    Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις του Οργανισμού αυτού αναφέρουν ότι στην Γιουγκοσλαβία κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 25.000 τόνοι τσιγάρων, από τους οποίου οι 15.000 περίπου τόνοι εισάγονται στη χώρα λαθραία, με αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να χάνει ετησίως 1 δισ δηνάρια εξαιτίας της μη καταβολής δασμών. Ταυτόχρονα η εγχώρια καπνοβιομηχανία αναγκάζεται να υπολειτουργεί χρησιμοποιώντας μόνο το 1/3 της δυναμικότητά της, να μειώνεται όλο και περισσότερο ο αριθμός των καπνοπαραγωγών ενώ από την ανεξέλεγκτη αυτή εισαγωγή τσιγάρων να απειλείται ακόμη περισσότερο η υγεία των καπνιστών αφού είναι άγνωστο ποιες ακριβώς ουσίες περιέχουν οι λαθραίες αυτές ποσότητες τσιγάρων.

    Οι μόνοι ευνοούμενοι της υπόθεσης αυτής είναι οι άγνωστοι μεγαλολαθρέμποροι των τσιγάρων αυτών οι οποίοι σύμφωνα με κάποια στοιχεία έχουν αφορολόγητα έσοδα περίπου 16,5 δισ δραχμές.

    [19] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΤΟΚΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αύριο θα δοθεί η συναυλία του Μάριου Τόκα στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ "Ιωάννης Βελλίδης" στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της "Εβδομάδας Κύπρου" που εγκαινιάζεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τις 9.30 το βράδυ και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η μουσική επιμέλεια της συναυλία είναι του Σάββα Σάββα και θα τραγουδήσουν ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου και ο Δώρος Δημοσθένους

    [20] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ : "Να υπάρξει διάλογος μεταξύ κυβέρνησης, εργαζομένων και εργοδοτών με στόχο μια κοινωνική συμφωνία"

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος στο πλαίσιο έναρξης του κοινωνικού διαλόγου της κυβέρνησης.

    Την ανάγκη ύπαρξης συνεχούς επαφής και συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων και των εργοδοτών υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της έναρξης ενός ευρύτερου διαλόγου ο οποίος θα έχει στόχο, όπως είπε, μια"κοινωνική συμφωνία".

    Αναφερόμενος στα θέματα του διαλόγου αυτού ο πρωθυπουργός αρίθμησε τα θέματα της δημοσιονομικής πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσα από την εφαρμογή της φορολογίας, της εφαρμογής του κοινοτικού πλαισίου στήριξης και των μέτρων για την ανάπτυξη και κοινωνική προστασία.

    "Στόχος θα είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο πολιτικής αποδεκτό από όλους που θα αφορά τη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Θέλησή μας είναι η κυβερνητική πολιτική να έχει τη στήριξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων ομάδων του πληθυσμού, να έχει στη στήριξη των εργαζομένων γιατί έτσι μονάχα θα μπορεί να εφαρμοστεί και να έχει αποτελέσματα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή του Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, του Υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου.

    Αντικείμενο της σύσκεψης θα αποτελέσουν η πορεία των επιτοκίων, το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών και ο κίνδυνος αύξησης του πληθωρισμού.

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα.

    [22] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

    Εγκαινιάζεται σήμερα στις 6 το απόγευμα από τον υπουργό εμπορίου βιομηχανίας και τουρισμού της Κύπρου κ Κυριάκο Χριστοφή στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO- ΔΕΘ η έκθεση κυπριακών προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και οι πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκθέσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της 3ης εβδομάδας Κύπρου στη Θεσσαλονίκη. Στην τελετή των εγκαινίων την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Στη συνέχεια τις 8 το βράδυ ο κ Χριστοφής θα απονείμει εκμέρους του προέδρου της δημοκρατίας της Κύπρου κ Γλαύκου Κληρίδη τα βραβεία της Κυπριακής Εστίας Βορείου Ελλάδος στους δημοσιογράφους Παντελή Σαββίδη, Νίκο Δημαρά, Άγγελο Κολοκοτρώνη, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο θα εκπροσωπήσει ο γενικός διευθυντής κ Σπύρος Κουζινόπουλος, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που θα εκπροσωπηθεί από τον υπεύθυνο του γραφείου Θεσσαλονίκης κ Σωτήρη Θεολογίδη, στο ράδιο Θεσσαλονίκη στο πρόσωπο του διευθυντή του κ Στέφανου Διαμαντόπουλου, στους επιχειρηματίες κκ Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και Αντώνη Δούδο, στον πρόεδρο του ινστιτούτου διεθνούς δημοσίου δικαίου κ Δημήτρη Κωνσταντόπουλο και στον προπονητή της εθνικής ομάδας καλαθοσφαίρισης εφήβων κ Γιώργο Προεστό

    [23] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Εκπρόσωποι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) με επικεφαλής τον πρόεδρο Αργύρη Χατζηπέτρου είχαν χθες στο Οικονομικό Επιμελητήριο του Βελιγραδίου επαφές με αρμόδιους γιουγκοσλαβικών εταιρειών για την προμήθεια λεωφορείων και άλλων μεταφορικών μέσων προς τον Γιουγκοσλαβικό Συγκοινωνιακό Οργανισμό

    Ο κ.Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στην επιτυχημένη συνεργασία που είχε η ΕΛΒΟ με αντίστοιχες γιουγκοσλαβικές εταιρείες πριν την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, συνεργασία η οποία, όπως εκτίμησε, θα συνεχιστεί.

    Οι εκπρόσωποι της γιουγκοσλαβικής εταιρείας παραγωγής λεωφορείων "Ικαρους" εκδήλωσαν ενδιαφερον για συνεργασία με την ΕΛΒΟ στον τομέα παραγωγής αρθρωτών αστικών λεωφορείων. Η "Ικαρους" προτίθεται να αγοράσει μηχανές από την ΕΛΒΟ τις οποιες θα τοποθετήσει στη δική της παραγωγή λεωφορείων. Η διμερής συνεργασία αναμενεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου ενώ κατά τη διάρκεια της έκθεσης αυτοκινήτων που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου στο Βελιγράδι τοσο η ΕΛΒΟ όσο και άλλες ελληνικές εταιρείες θα συμματάσχουν με περίπτερα στην έκθεση.

    [24] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΝΔΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στις 14 Ιουνίου θα αρχίσει να λειτουργεί το Διεθνές Κέντρο Χονδρικού Εμπορίου της Κύπρου IMC το οποίο θεμελιώθηκε πάνω στις αρχές της προώθησης των εξαγωγών διεθνώς και της εξοικονόμησης χρόνου και χρημάτων. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν ο διευθυντής του Κέντρου για την Ελλάδα κ Σοφοκλέους και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ Κουλούσιος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου.

    [25] ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Το δικό της "Περιφερειακό Ενεργειακό Γραφείο" απέκτησε από σήμερα η Δυτική Μακεδονία με την επίσημη έναρξη της υλοποίησης του ειδικού πιλοτικού προγράμματος "Διαχείριση Ενέργειας σε Περιφερειακή και Αστική Κλίμακα" της 17ης Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει τριετή διάρκεια, υλοποιείται από κοινού από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, της Καλαμβρίας, της Καταλονίας και της Λομβαρδίας και στόχο έχει τόσο την ανεύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενεργειακού δυναμικού, όσο και την εφαρμογή νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    Ειδικότερα, στόχος του Ενεργειακού Γραφείου που λειτουργεί από σήμερα στην Κοζάνη, όπως επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Σιάτρας, είναι η εξοικονόμηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας κατά την επόμενη τριετία ενέργειας ισοδύναμης σε 22.000 τόνους πετρελαίου, μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης των τοπικών ενεργειακών πόρων και της βελτιστοποίησης της χρήσης ενέργειας τόσο στα δημόσια κτίρια, οργανισμούς και δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 28 February 1996 - 12:43:29