Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 8 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [02] Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΣΚΕΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

  • [03] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ (Μ.Π.Ε. της Νατάσας Θωμά)

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ¨Η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία γα να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης¨

  • [05] ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΥΜΕΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Μ.ΡΟΤΕ

  • [06] ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

  • [07] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [08] ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

  • [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΌΠΛΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

  • [11] ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [12] "ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

  • [13] ΔΕΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [14] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [15] ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΙΔΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [16] ΗΠΑ:Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] IKΑNΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [18] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΘΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [19] ΟΛΒΙΑ: ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

  • [20] ΩΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΕΩΣ

  • [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ο Ο.Π.Π "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997"


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [22] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ..."ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ" ΣΤΟ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [23] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Είμαστε κοντά στη λήψη αποφάσεων σε Σκόπια και Αθήνα και οι σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος όταν ρωτήθηκε σχετικά με την λύση της σύνθετης ονομασίας.

    "Δεν ξέρω τις προθέσεις των Σκοπίων αλλά σε ότι αφορά την Ελλάδα η απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση, μετά από συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και βάσει των διαβουλεύσεων αυτών ο καθένας, όταν έρθει η στιγμή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του", τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις καλές σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων σε οικονομικό επίπεδο και ανέφερε ενδεικτικά το εμπορικό συνέδριο που θα πραγματοποθιηθεί στη Θεσσαλονίκη στο οποίο θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Σκοπίων.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα πρέπει να βρει λύση πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι "δεν έχουμε αναλάβει καμιά υποχρέωση έναντι του Αμερικανού προέδρου αλλά ούτε και για το συνέδριο". Αυτά τα θέμα είπε δεν τα χειρίζονται τα κόμματα αλλά η κυβέρνηση.

    Σχετικά με την συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι παρατήρησε ότι δεν έκανε πρόταση αφοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται προτάσεις προς την Τουρκία στη διάρκεια τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Διευκρίνισε μάλιστα ότι αυτό που εννοούσε ήταν πως εάν η Τουρκία, που είναι και η ισχυρότερη στρατιωτικά, αποσύρει την 4η στρατιά της, τότε και η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της έντασης, αφού όπως είπε οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας οφείλονται στην τουρκική επιθετικότητα.

    [02] Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΑΣΚΕΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να διαβεβαιώνει ο κ.Σημίτης το λαό στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν υπάρχει θέμα σύνθετης ή διπλής ονομασίας για τα Σκόπια και στις αρχές Μαρτίου να λέει ότι υπάρχει.

    Τα βέλη του κ.Βαρβιτσιώτη στράφηκαν για μια ακόμη φορά και κατά του Υπουργού των Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, για τον οποίο είπε ότι ασκεί επιπολαίως τα καθήκοντά του γι' αυτό και είναι επικίνδυνος''.

    Αναφερόμενος στην πρόταση που διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος να αναλάβει, δηλαδή, η Ελλάδα πρωτοβουλία για παραπομπή του θέματος της Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ.Βαρβιτσιώτης είπε ότι είναι μια σκέψη που πρέπει να αξιολογηθεί από την κυβέρνηση.

    [03] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ (Μ.Π.Ε. της Νατάσας Θωμά)

    Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Τόσο η Ελλαδα όσο και τα Σκόπια προσανατολίζονται τώρα σε μια συμβιβαστική λύση με σύνθετη ονομασία. Μια λύση που, όπως εκτιμουν, διπλωματικοί κυκλοι, μπορεί να μην είναι η καλύτερη ούτε για τη μια ούτε για την άλλη χωρα σε σύγκριση με τις αρχικές τους θέσεις αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στο εσωτερικό μέτωπο τόσο για τον Κώστα Σημίτη όσο και για τον Κίρο Γκλιγκόρωφ, εν τούτοις οδηγεί στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο γειτονικών χωρών σε μια περίοδο που τόσο η Ελλάδα όσο και τα Σκόπια χρειάζονται να έχουν όσο γίνεται περισσότερο φίλους στα σύνορά τους.

    Η κινητικότητα λοιπόν στο σκοπιανό, κάτι που επιβεβαιωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος προχθές στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, εχει στόχο μέχρι τις 14 και 15 Απριλίου που θα ξανασυναντηθούν οι Ζαχαράκης-Τόσεφσκι για συνομιλίες υπό τον Σαϊρους Βανς, να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές.

    Εξάλλου, η Ελλάδα θα κοινοποιήσει τις θέσεις της προς την Αμερικανική πλευρά στις 9 Απριλίου, κατά την συνάντηση που θα έχουν ο Πρόεδρος Μπιλ Κλιντον και ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής την εισήγηση που έχει ετοιμάσει για λύση του σκοπιανού προβλήματος.

    Πάντως ο κ.Σημίτης όταν και εφόσον οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη καταλήξουν κάπου, φέρεται αποφασισμένος να συγκαλέσει υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, το Συμβουλιο των Πολιτικών Αρχηγών ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του αλλά και σε μια προσπαθεια, η λύση που θα βρεθεί να έχει την ευρύτερη αποδοχή των πολιτικών κομμάτων.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο σκοπιανό ζήτημα ήταν μάλιστα και στο επίκεντρο της σημερινής συναντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Κώστα Σημίτη και τον Θεόδωρο Παγκαλο.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ¨Η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία γα να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης¨

    ¨Η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία γα να καταφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης¨ δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Πρόσθεσε δε ότι εάν η Τουρκία καταφύγει στη Χάγη η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί αναλόγως. Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη χθεσινή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου για παραπομπή του θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο δικαστήριο της Χάγης απάντησε ότι ¨η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας¨.

    Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν τάσσεται υπερ ενός εφόλης της ύλης διαλόγου με την Τουρκία υπογράμμισε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας παράλληλα στις χθεσινές δηλώσεις του νέου Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος καλούσε την Ελλάδα σε διάλογο για όλα τα θέματα με την Τουρκία.

    [05] ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΝΟΥΜΕΝΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ Μ.ΡΟΤΕ

    Με ψήφισμα που κατέθεσαν στην ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, η πρόεδρος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαικής Ενωσης- Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε και ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Γιάνννος Κρανιδιώτης καταδικάζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντενκτάς για τη δολοφονία των 1619 Ελληνοκυπρίων.

    Η πρόταση ψηφίσματος θεωρεί ότι την ευθύνη για την τύχη των αγνοουμένων φέρει η Τουρκία , σύμφωνα με τις συβάσεις της Γενεύης του 1949 και τα πρωτόκολλα τους , τους κανονισμούς της Χάγης του 1907 και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

    Εξάλλου ζητείται από την Τουρκία να συνεργαστεί με ειλικρίνια και καλή θέληση για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες και τα στοιχεία για κάθε ένα απο αυτούς στην επιτροπη των Ηνωμένων Εθνών.

    Επίσης ζητούν από την Τουρκία να θέσει τέρμα στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών της Κύπρου και να επιστρέψει στην Κυπριακή αρχαιολογική υπηρεσία να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκκλησίες στα κατεχόμενα.

    Μετά από πρωτοβουλία της κυρίας Ρότε και του Ελληνα ευρωβουλευτή η διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαικού κοινοβουλίου αποφάσισε τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων την ερχόμενη Τετάρτη στο Στρασβούργο στα πλαίσια της ολομέλειας του σώματος με την συμμετοχή εκπροσώπου της Ιταλικής προεδρίας και της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    [06] ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Η διαδιακασία των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση επηρεάζουν η μία την άλλη , υποστηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Σε επιστολή που συνοδεύει τη διμηνιαία έκθεση του για το Κυπριακό προς το Κογκρέσο , ο πρόεδρος Κλίντον αναφέρει ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του επιδιώκει να διασφαλισθεί η στενότερη δυνατή συνεργασία Ηνωμένων Εθνών- Ηνωμένων Πολιτειών - Ευρωπαικής Ενωσης για διευθέτηση του προβλήματος.

    Στην έκθεση για την περιοδο Δεκεμβριος '95 Ιανουάριος '96 ο πρόεδρος Κλίντον σημειώνει ότι κατά τη τελευταία επίσκεψη του απεσταλμένου του Ρίτσαρντ Μπίτυ σημειώθηκε πρόοδος η οποία αν και μικρή προσφέρει τη βάση για να προχωρήσει η αμερικανική πρωτοβουλία μόλις οι συνθήκες στην περιοχή γίνουν ευνοικότερες.

    [07] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ενημερωτική επιστολή στους συναδέλφους τους για το θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της κατεχόμενης βόρειας Κυπρου, διένειμαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κρανιδιώτης και της Ν.Δ. Κώστας Χατζηδάκης.

    Στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία και πληροφορίες για εκκλησίες και μοναστήρια που έχουν μετατραπεί σε τεμενη, μουσεία, ξενώνες, αποθήκες και μάντρες. Επισημαίνονται οι κλοπές εικόνων και αντικειμένων από ιερούς και αρχαιολογικούς χωρους που εχουν καταστραφεί καθώς και η βεβήλωση κοιμητηρίων και παράνομων ανασκαφών και εξαγωγών αρχαιοτήτων.

    Η πρωτοβουλία των δύο ευρωβουλευτών εντάσσεται στο πλαισιο της προσπάθειας να διαμορφωθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα της κατάστασης και των κινδύνων που απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά της κατεχόμενης Κυπρου.

    [08] ΤΟ ΣΑΕ ΘΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα εργαστεί με το παγκόσμιο δίκτυο του ώστε να αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον και η κατανόηση για την τραγωδία στην Κύπρο και την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του, Αντριου Άθενς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΑΕ, ο κ.Άθενς αναφέρει ότι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να κατανοήσουν στις χώρες τους τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι της Κύπρου, σκοτώθηκαν εν ψυχρώ κατά τη διάρκεια της εισβολής.

    Υπενθυμίζεται ότι λόγω των προσπαθειών των Ελλήνων στις ΗΠΑ, ψηφίστηκε ο νόμος για τη διερεύνηση των αγνοουμένων της Κύπρου, και οι έρευνες αυτές έφεραν στο φώς της δημοσιότητας τις πρόσφατες δημόσιες αποκαλύψεις για μαζικές δολοφονίες.

    Αυτές οι αποκαλύψεις έγιναν εννέα μόλις μήνες μετά την έναρξη της διερεύνησης από αμερικανικής πλευράς και έχουν σημειώσει περισσότερη πρόοδο από τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για διερεύνηση του θέματος, υποστηρίζει ο κ.Άθενς. Τέλος αναφέρει ότι το ΣΑΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης όπως καταγγείλει το θέμα στα αρμόδια διεθνή βήματα, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαική Ένωση και μη- κυβερνητικούς οργανισμούς.

    [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΌΠΛΑ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Η Τουρκία θα αγοράζει περισσότερα όπλα από την Ρωσία δήλωσε ο πρέσβης στη Μόσχα κ Μπιλγκίν Ουνάν στον ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. Όπως εξάλλου δημοσιεύει η φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκιούρ Πολιτίκα" η Τουρκία από την εποχή του ψυχρού πολέμου χρησιμοποιούσε τα όπλα που της παραχωρούσε το ΝΑΤΟ, ενώ από τις 15 Αυγούστου του 1984 , την εποχή δηλαδή που άρχισαν οι ένοπλες επιθέσεις του ΡΚΚ, άρχισε να αγοράζει όπλα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

    Σημειώνεται ότι πέρσι το καλοκαίρι η Τουρκία είχε αγοράσει από τις ΗΠΑ βόμβες ενώ είχε παραγγείλει στη Γαλλία ελικόπτερα Puma. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης η Τουρκία στράφηκε για την αγορά όπλων με πιστώσεις της Eximbank προς την Ρωσία. Η αγορά όπλων από τη χώρα αυτή συνεχίζεται από το 1992 και κάθε χρόνο δαπανάται για τον σκοπό αυτό ποσό 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία σκοπεύει να αγοράσει από τη Ρωσία εκτός από ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα.

    [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΙΡΚΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ

    Αισιοδοξεί η Τουρκία ότι θα επιτευχθεί τελικά η επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Κιρκουκ-Γιουμουρταλικ μετά την, καρποφόρα, όπως την χαρακτηρίζει ο τουρκικός τύπος, επίσκεψη στην Αγκυρα του υπουργού Πετρελαίων του Ιράκ, Αμιρ Μουχαμεντ Ρασιντ.

    "Το γεγονός ότι το Ιράκ συμπεριφέρεται για πρώτη φορά τόσο ήπια αύξησε τις ελπίδες για την επαναλειτουργία του αγωγού", γραφει η τουρκική εφημερίδα "Σαμπαχ".

    Ο Τουρκος υπουργός Ενέργειας Αλτινερ μετά τη συναντηση που είχε με τον Ιρακινό υπουργό δήλωσε ότι η Τουρκία ζήτησε το σύνολο της εξαγωγής πετρελαίου, που επέτρεψαν τα Ηνωμένα Εθνη προς το Ιράκ, αξίας 2 δις δολαρίων, να περάσει από τον πετρελαιαγωγό. Το ποσό αυτό, όπως είπε ο Αλτινέρ, θα διαθέσει το Ιράκ για αγορά τροφίμων και φαρμάκων από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ιράκ έναντι της υποστήριξης που θα του παράσχει η Τουρκία υποσχέθηκε, φθηνό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη αυτής της παγκόσμιας αγοράς και την καταβολή του ενοικίου του αγωγού με πετρέλαιο.

    [11] ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Σοβαρό ατύχημα συνέβη στις 17 Νοεμβρίου 1995 στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ,όπως αποκαλύπτει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ουνιάν",επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

    Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι έχει συνταχθεί λεπτομερής έκθεση ,ύστερα απο αίτημα της εθνικής Επιθεώρησης Πυρηνικών της Ουκρανίας,στην οποία τονίζεται ότι το ατύχημα συνέβη κατα την τροφοδοσία του σταθμού με καύσιμα.Εχουν υποστεί,υπογραμμίζεται, σημαντικές βλάβες ένα τμήμα του εξοπλισμού και η αίθουσα του πυρηνικού αντιδραστήρα υπ΄αριθμόν 1. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη,ότι εξαιτίας ελλείψεων στο σύστημα ασφαλείας,η μόλυνση δεν κατέστη δυνατόν να εξαλειφθεί,παρά μόνο το Δεκέμβριο και προστίθεται πώς ένας εργάτης " έλαβε δόση ραδιενέργειας ισοδύναμης,με το ετησιο ανεκτό όριο ακτινοβολίας.

    Το ατύχημα αξιολογήθηκε πώς είναι της τάξεως 3,δηλαδή "σοβαρό ατύχημα" στην διεθνή κλίμακα αξιολόγησης πυρηνικών ατυχημάτων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ουκρανίας και πυρηνικής ασφάλειας ενημέρωσε τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας,σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

    [12] "ΤΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ"

    "Τοπικού χαρακτήρα" χαρακτηρίζει το σοβαρό επεισόδιο στο πυρηνικό εργαστάσιο του Τσέρνομπιλ ο καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ.Κων.Παπαστεφάνου.

    Το επεισόδιο, που αποκαλύφθηκε απο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων έγινε στις 17 Νοεμβρίου και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες σε τμήμα του εξοπλισμού και στην αίθουσα του πυρηνικού αντιδραστήρα Νο 1.Το πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας ανέφερε ακόμη ότι τουλάχιστον ένας εργάτης έλαβε δόση ραδιενέργειας ισόποσης με το ετήσιο επιτρεπτό όριο. Ο καθηγητής κ. Παπαστεφάνου δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "δεν υπάρχει κάν ατύχημα,αλλά "σοβαρό επεισόδιο" σύμφωνα με τη διαβάθμισή του περιστατικού με βάση τη διεθνή κλίμακα αξιολόγησης πυρηνικών ατυχημάτων".

    " Η αξιολόγησή του με το "βαθμό 3" που αντιστοιχεί στη διαβάθμιση "σίριους ίνσιντεντ" δείχνει ότι ήταν ένα περιστατικό τοπικού χαρακτήρα,που περιορίστηκε μάλλον μέσα στο σταθμό".Αλλωστε,ούτε εμείς αλλά ούτε και άλλα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής ατομικής Ενέργειας καταγράψαμε κάποια αύξηση της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.Αυτό,καθώς και το γεγονός ότι αναφέρεται πώς ένας εργάτης μόνον έλαβε ποσότητα ραδιενέργειας που δεν ξεπερνά τα 500 μιλιρεμ,σημαίνει ότι το επεισόδιο είναι καθαρά τοπικού χαρακτήρα.Βεβαίως είναι σοβαρό,αλλά απο τα μέχρι στιγμής στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται ότι ούτε κάν ξεπέρασε η όποια έκλυση ραδιενέργειας το συγκρότημα του Τσέρνομπιλ." Ο καθηγητής τόνισε πώς απο τις μετρήσεις που πραγματοποιεί ομάδα επιστημόνων σε καθημερινή βάση "δεν υπάρχει καμμιά ανησυχητική καταγραφή ούτε απο το Τσέρνομπιλ ούτε απο το Κοζλοντούι".

    [13] ΔΕΝ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Καμία αλλαγή δεν παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ΠΓΔΜ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" επικαλούμενη πληροφορίες του Γραφείου στατιστικής της χώρας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά τη μηδενική αύξηση του πληθωρισμού, τον προηγούμενο μήνα τα έξοδα διαβίωσης αυξήθηκαν μόνο 0,1%. Η μικρή αύξηση αποδόθηκε στην αύξηση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων και των ειδών διατροφής κατά 0,2%.

    [14] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΠΓΔΜ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ολοκληρωσε την διήμερη επίσημη επίσκεψη του στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεοντόρ Μαλεσκάνου με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Μαλεσκάνου εξέφρασε την ικανοποιησή του για τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε τόσο με τον ομόλογό του Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι όσο και με τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον Πρόεδρο της Βουλής Τίτο Πέτκοφσκι υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιων αφιερώθηκε στις δυνατότητες καλύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    "Οι σχεσεις Ρουμανίας-ΠΓΔΜ θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο, κατά την διάρκεια των συναντήσεων των προέδρων Κίρο Γκλιγκόρωφ και Ιον Ιλιέσκου, στο Βουκουρέστι" δήλωσε ο κ. Μαλεσκάνου, σημειώνοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν πολύ σύντομα ύστερα από την πρόσκληση του Ρουμάνου Προέδρου προς τον κ. Γκλιγκόρωφ.

    [15] ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΙΔΙΩΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Εγκρίθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ η χρήση των γλωσσών των εθνικοτήτων στις ταυτότητες, τα μητρώα και τα δημοτολόγια των Αλβανικής, Τουρκικής, Σερβικής και άλλης καταγωγής πολιτών της χώρας.

    Όπως δημοσιεύει η σκοπιανή απογευματινή εφημερίδα "Βέτσερ", στα επίσημα έγραφα της ταυτότητας οι πολίτες της γειτονικής χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να αναγράφουν το όνομά τους παράλληλα με την σκοπιανή και στην μητρική τους γλώσσα, κάτι που σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν θα αποτελέσει καταπάτηση του δικαιώματος του σκοπιανού ιδιώματος να είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας.

    [16] ΗΠΑ:Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ. ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σε 80000 περίπου υπολογίζει τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία η ετήσια έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Στην έκθεση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο αριθμός να είναι μεγαλύτερος και σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία και ότι η χώρα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες ο οποίος και επισκέφθηκε τη χώρα μια φορά το 1995.

    Στην έκθεση επισημαίνεται η δυνατότητα που ο νέος νόμος για την εκπαίδευση δίνει για ιδιωτικά σχολεία για εκπαίδευση στις μειονοτικές γλώσσες και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφέρει επιπλέον μαθήματα στα ελληνικά στις περιοχές όπου ήπαρ-χει σημαντικός, όπως προσδιορίζεται, αριθμός μαθητών για την μεταφορά των οποίων αναφέρεται ότι διατίθενται τα μέσα.Οι ελληνικής καταγωγής μαθητές υπολογίζονται σε 3400 σε 46 σχολεία δημοτικής εκπαίδευσης και σε ανάλογο αριθμό σχολείων οκταετούς φοίτησης στις περιοχές σε Αργυρόκαστρου, Δελβινο και Αγίους Σαράντα.

    Γίνεται αναφορά σε επίσημα κυβερνητικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 400 οι ελληνικής καταγωγής δάσκαλοι οι οποίοι απασχολούνται σε σχολεία και σημειώνεται ότι ορισμένοι από αυτούς διδάσκουν σε τάξεις με λιγότερα από πέντε άτομα.

    Σε ότι αφορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναφέρεται ότι λειτουργεί ένα ελληνόγλωσσο γυμνάσιο στο Αργυρόκαστρο σύμφωνα με το αλβανικό πρόγραμμα διδασκαλίας,ενώ καταγράφεται και το αίτημα της μειονότητας για την επαναλειτουργία των πρωτοβάθμιων σχολείων στο Αργυρόκαστρο,το Δελβινο και τους Αγίους Σαράντα τα οποία έκλεισαν το 1993 μετά από απόφαση της κυβέρνησης.Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν το 1995 να αρχίσει διάλογος για τα θέματα της εκπαίδευσης της μειονότητας ο οποίος όμως δεν άρχισε ακόμη.

    Σε ότι αφορά στα ζητήματα της θρησκείας σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα είναι οι σουνίτες μουσουλμάνοι και στη συνέχεια ακολουθούν οι ρωμαιοκαθολικοί και οι ορθόδοξοι.Αναφέρεται επίσης ότι Έλληνες κληρικοί ιερουργούν στα ελληνικά σε αλβανικές εκκλησίες και ότι οι 21 από τους 28 υποψήφιους που παρακολούθησαν σεμινάριο για ιερείς ανέλαβαν αμέσως καθήκοντα.

    Στην έκθεση καταγράφονται οι διαμαρτυρίες της αλβανικής ορθόδοξης εκκλησίας ότι οι Αλβανικές αρχές δεν παρέχουν επαρκή αριθμό θεωρήσεων εισόδου σε ιερείς από την Ελλάδα ενώ σημειώνεται επίσης ότι το πρόβλημα των κατασχεθεισών από το κομμουνιστικό καθεστώς περιουσιών θρησκευτικών ιδρυμάτων δεν έχει επιλυθεί ακόμη.

    Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται αναφορά στο Ορθόδοξο μοναστήρι της Aqdemitsa το οποίο ο πρόεδρος Μπερισα ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα επιστραφεί στην εκκλησία,τονίζεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη στην ορθόδοξη εκκλησία κατάλογο της περιουσίας η οποία κατασχέθηκε και η οποία θα επιστραφεί μόλις η εκκλησία εγγυηθεί για την ασφαλή φύλαξη της, προϋπόθεση που σύμφωνα με την εκκλησία έχει ήδη εκπληρωθεί.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Αλβανία υπάρχουν έξι βουλευτές, ένας δήμαρχος και τρεις κυβερνήτες περιοχών οι οποίοι είναι ελληνικής καταγωγής με την διευκρίνιση ότι δυο βουλευτές έχουν εκλέγει με την Ένωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που συγκροτήθηκε από ελληνικής καταγωγής Αλβανούς πολίτες και κέρδισε τη πλειοψηφία σε Αγίους Σαράντα, Αργυρόκαστρο και Δελβινο.

    [17] IKΑNΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ικανοποιητικούς μακροοικονομικούς δείκτες σημείωσε η αλβανική οικονομία όπως προκύπτει από μελέτη που συνέταξαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με την Τράπεζα Αλβανίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η Αλβανία φέρεται να έχει τον υψηλότερο δείκτη του μέσου όρου εισοδήματος, συγκριτικά με τις άλλες χωρες που βρίσκονται σε ανάλογο μεταβατικό στάδιο προς την οικονομια της αγοράς. Η αύξηση του εισοδήματος οφείλεται στα εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών.

    Bελτίωση παρουσιάζει και ο πληθωρισμός καθώς το πρώτο εξάμηνο του 1995 ήταν 5% έναντι 16% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 1994.

    Το εγχώριο προϊον το 1995 σημείωσε αύξηση κατά 6% εγγιζοντας την πρόβλεψη του 1994 για αύξηση 7%.

    Θετικούς δείκτες εμφανίζουν και οι ιδιωτικοποιήσεις των μικρών επιχειρήσεων. σε αντίθεση με αυτούς που αφορούν την ιδιωτικοποίηση μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων. Ακόμη, σύμφωνα με την μελέτη, η Αλβανία συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα στον τομέα των ξενων επενδύσεων εξαιτίας της ισχύουσας νομοθεσίας και του καθεστώτος ιδιοκτησίας.

    [18] ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΘΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Ελληνικά ινστιτούτα πρόκειται να ιδρυθούν σε Παρευξείνιες χώρες στο πλαίσιο πρωτοκόλλων συνεργασίας που έχει υπογράψει το ελληνικό υπουργείο πολιτισμού με τα αντίστοιχα υπουργεία χωρών της Μαύρης Θάλασσας. Όπως επισήμανε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της επικεφαλής της διεύθυνσης αρχαιοτήτων του υπουργείου πολιτισμού κ Γιάννης Τζεδάκις το υπουργείο έχει αποφασίσει να συνεργαστεί πολιτιστικά με τα κράτη μέσα στα σύνορα των οποίων υπάρχουν στοιχεία ελληνικού πολιτισμού. "Δυστυχώς δεν είναι δυνατό να καλύψουμε όλες τις περιοχές .Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι μπορούμε να αρχίσουμε τουλάχιστον από τις ελληνικές αποικίες που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα" τονίζει ο κ Τζεδάκις αναφερόμενος σε αυτές τις δραστηριότητες του υπουργείου .Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και το αρχαιολογικό συνέδριο με θέμα "Οι Έλληνες στη Μαύρη Θάλασσα". Οι χώρες που εμπλέκονται επί του παρόντος σε αυτή τη πρόταση του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ρωσία , η Ουκρανία, η Γεωργία και η Τουρκία .

    [19] ΟΛΒΙΑ: ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΡΧΑΙΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα αρχαία κράτη των βόρειων παραλίων της Μαύρης Θάλασσας, την Ολβία, ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών εργασιών του αρχαιολογικού συνεδρίου με θέμα "Οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας". Η μελέτη και η γνώση της Ολβίας καθορίζεται από την καλή διατήρηση των ελληνικών στρωμάτων και από το γεγονός ότι σήμερα τα στρώματα αυτά έχουν αποκαλυφθεί πιο ολοκληρωμένα από ότι σε άλλα κέντρα των βόρειων παραλίων της Μαύρης Θάλασσας.

    Τα αποτελέσματα των ανασκαφών που έγιναν στην περιοχή ήταν η αποκάλυψη του τρόπου οικοδόμησης του βόρειου κεντρικού και νοτιοανατολικού τμήματος της Άνω Πόλης, με υπόσκαφες κατασκευές των μέσων του 6ου και αρχών του 5ου αιώνα. Το 1995 για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε το βορειανατολικό τμήμα της περιοχής με τα βαθμιδωτά άνδηρα ενώ στο πρώιμο δυτικό τέμενος της Ολβίας αποκαλύφτηκαν τα λείψανα ναού του τέλους του 6ου και αρχών του 5ου αιώνα πΧ με κιονοστοιχία ιωνικού ρυθμού. Ο κύκλος των εναλίων ερευνών του βυθισμένου τμήματος της Κάτω Πόλης επέτρεψε στου αρχαιολόγους να ορίσουν το ανατολικό όριο της Ολβίας και να ανακαλύψουν τη ζώνη των λιμενικών αποθηκών και να ερευνήσουν προκαταρκτικά τα ερείπια του τείχους. Στην περιοχή του νεκροταφείου, όπου αποκαλύφτηκαν ταφές διαφόρων τύπων καθώς και σειρά λατρευτικών οικοδομημάτων, οι ανασκαφές συνεχίζονται.

    [20] ΩΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΕΩΣ

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς δήλωσε σήμερα ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ώς ιδιώτης και δεν υπάρχει καμμιά ειδική μεταχείρησή του απο τις αρχές των ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ,κατα τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε για το διαβατήριο ή το είδος της βίζας που έχει στην κατοχή του ο Κωνσταντίνος.Απέφυγε ακόμη να σχολιάσει άν ο τέως βασιλιάς θα έχει επαφές στο Στέητ Ντηπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο.

    [21] ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Ο Ο.Π.Π "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997"

    Αρχίζει, την Τρίτη 19 Μαρτίου, στο θέατρο "Αμαλία", η τρίτη "Θεατρική Άνοιξη", το Φεστιβάλ που πραγματοποιεί ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" με την οργανωτική ευθύνη της Πειραματικής Σκηνής της "Τέχνης".

    Αυτό ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Γιάννης Βακαρέλης, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Σαλπιστής και ο Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της "Θεατρικής Ανοιξης 1996" Νικηφόρος Παπανδρέου.

    Η διεθνής αυτή "συνάντηση θεατρικών αναζητήσεων" ανήκει στην κατηγορία των εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν από τον Ο.Π.Π. με στόχο να παραμείνουν στην πόλη ως καλλιτεχνικοί θεσμοί. Αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τον κ.Παπανδρέου είναι και η μεγάλη απήχηση που είχαν οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις στο κοινό της πόλης.

    Η φετινή, "Θεατρική Άνοιξη", που θα διαρκέσει είκοσι μέρες περιλαμβάνει οκτώ θέματα. Οι παραστάσεις θα ανοίξουν με ένα διάσημο ρουμάνικο συγκρότημα, το Εθνικό Θέατρο της Κραιόβα, που θα παρουσιάσει τη "Φαίδρα", ενώ ακολουθεί ο Γκάι Μάστερσον, ο σημαντικότερος ίσως ηθοποιός της αγγλικής σκηνής που θα ερμηνεύσει τη "Φάρμα των ζώων" και το "Κάτω από το Γαλατόδασος".


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [22] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΘΕΩΡΕΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ..."ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ" ΣΤΟ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

    Την νεοφανή θεωρία ότι δεν διέπραξαν μόνο οι Ναζί γενοκτονία σε βάρος των εβραίων, στη διάρκεια του Β΄παγκοσμίου πολέμου, αλλα ότι και τα θύματα των χιτλερικών δημίων,οι εβραίοι, εγκλημάτισαν κατά των γερμανών, παρουσίασε η τουρκική ισλαμιστική εφημερίδα "Ζαμάν", επικαλούμενη ισχυρισμούς τους οποίους διατύπωσε σε εκπομπή που μεταδόθηκε απο την εθνική τηλεόραση της Ρουμανίας, άτομο το οποίο αυτοπαρουσιάστηκε ως "παλαιός πράκτορας της Μοσσάντ".

    Παίρνοντας αφορμή απο τους ισχυρισμούς αυτούς, η τουρκική "Zαμάν", σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της υπο τον τίτλο "Οι εβραίοι δεν είναι αθωώτεροι των Ναζί", γράφει ότι "αποκαλύφθηκε πως οι εβραίοι για τους οποίους υπάρχει ο ισχυρισμός ότι υπέστησαν γενοκτονία απο τους ναζί, κατα το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σκότωσαν χιλιάδες γερμανούς, σχηματίζοντας ταξιαρχίες εκδίκησης". Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ένας παλιός πράκτορας της Ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας "Μοσσαντ", ονόματι ABA KUNNER, που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα το οποίο μεταδόθηκε στην εθνική Ρουμανική τηλεόραση, ισχυρίσθηκε πως γερμανοί στρατιώτες δολοφονήθηκαν με δηλητήρια, τα οποία είχαν προστεθεί στο νερό και στο ψωμί. Ο KUNNER είπε ότι και ο ίδιος έλαβε μέρος σε μια τέτοια ομάδα και ότι ο αρχηγός της ομάδας τους ήταν ο σημερινός πρόεδρος του Ισραήλ EZER WEIZMAN. Ακόμη είπε ότι ότι ο WEIZMAN παραιτηθηκε την τελευταία στιγμή απο την απόπειρα του να βάλει δηλητήριο στο κέντρο ύδρευσης του Μονάχου, με σκοπό να σκοτώσει όλο τον πληθυσμό. Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, που είναι ανταπόκριση του Ορχάν Οζτούρκ απο το Βουκουρέστι, διατυπώνεται η άποψη ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν τέτοια σοβαρότητα, που θα οδηγήσουν σε επανεξέταση της ιστορίας. "Οι εβραϊκές "ομάδες εκδίκησης" που είχαν συσταθεί για να πάρουν εκδίκηση γι΄αυτούς που σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα εξοριας και στους θαλάμους αερίων, σκότωσαν χιλιάδες γερμανούς, δηλητηριαζοντας τους", διατείνεται η τουρκική εφημερίδα. Πάντως, όπως είναι γνωστό, εκατομμύρια εβραίοι, θανατώθηκαν απο τους χιτλερικούς στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους φούρνους αερίων, στο πλαίσιο ενός προγράμματος γενοκτονίας, το οποίο είχαν εκπονήσει οι νοσηροί εγκέφαλοι του Γ΄Ράϊχ. Είναι δε χαρακτηριστική εν προκειμένω η εξόντωση των 50.000 εβραίων της Θεσσαλονίκης, που μεταφέρθηκαν ομαδικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Αουσβιττς, του Νταχάου, του Μπέλσεν-Μπέλσεν και απο αυτούς επέστρεψαν ζωντανοί, μετά το τέλος του πολέμου, μόνο 3.500 άτομα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [23] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

    Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη, οι οικονομιές των κρατών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, έχουν μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι η Αλβανία. Η οικονομία της δεν είναι ανταγωνιστική, καθώς η απομόνωσή της μέχρι το 1991 από την Παγκόσμια Κοινότητα την είχε καταστήσει ως το φτωχότερο και πλέον υπανάπτυκτο κράτος στην Ευρώπη και είχε δημιουργήσει την εικόνα συμπλεγματικού κράτους ακόμη και για τα πιο απλά θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας.

    Τον τελευταίο καιρό, προκειμένου να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες, η Αλβανία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο κατασκευής έργων υποδομής, που θα περιλαμβάνει νέους οδικούς άξονες, ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου και βελτίωση των τηλεφωνικού δικτύου της χώρας.

    Η Αλβανία σχεδιάζει την κατασκευή δυο οδικών αξόνων, βορρά- νότου και ανατολής-δύσης. Ο πρώτος οδικός άξονας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας, θα ξεκινά από τη συνοριακή διάβαση της Κακκαβιάς και θα συνδέει το Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι, το Φίερ, τα Τίρανα, τη Λέζα και τη Σκόδρα και θα καταλήγει στη διάβαση Χάνι ι Χότι στα σύνορα με το Μαυροβούνιο. Ο δεύτερος άξονας θα ξεκινά από το Δυρράχιο στην Αδριατική και θα καταλήγει στην Κάπστιτσα, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και θα συνδέει τις πόλεις Τίρανα, Ελβασάν και Πόγραδετς. Επίσης προβλέπεται η παράκαμψη των Τιράνων με την κατασκευή περιφερειακής οδού μήκους 21 χλμ.

    Σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση η κατασκευή των δυο οδικών αξόνων απαιτεί περίπου 210 εκατομμύρια δολλάρια. Για τη χρηματοδότηση του αυτοκινητοδρόμου βορρά-νότου έχει συναφθεί δάνειο 132 εκατομμυρίων δολλαρίων με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η Ευρωπαική Επενδυτική Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με 24 εκατομμύρια ECU τον αυτοκινητόδρομο ανατολής-δύσης. Η αλβανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα κατορθώσει να εξασφαλίσει το υπόλοιπο της χρηματοδότησης από το κοινοτικό πρόγραμμα PHARE και ήδη έχει δεδομένη την υποστήριξη της Ιταλίας προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Η κατασκευή του άξονα βορρά-νότου έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο και η αλβανική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το έτος 2000, παρά τα προβλήματα που θα προκύψουν από την ορεινή διαμόρφωση του εδάφους.

    Παράλληλα με την κατασκευή των οδικών αξόνων, έχει ξεκινήσει και η ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τα Τίρανα με το Δυρράχιο. Η γραμμή αυτή αποτελεί μέχρι στιγμής τον κύριο άξονα μεταφοράς ατόμων και αγαθών σε μια χώρα που το σιδηροδρομικό της δίκτυο είναι μόλις 447 χλμ. και δεν έχει σιδηροδρομική επικοινωνία με κανένα από τα γειτονικά κράτη. Το έργο, προυπολογισμού 6 εκατομμυρίων δολλαρίων, έχει ανατεθεί σε ιταλική εταιρεία και προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο.

    Στόχος των αξιωματούχων των αλβανικών σιδηροδρόμων είναι επίσης η άμεση σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο του Μαυροβουνίου, η οποία έχει διακοπεί από τη δεκαετία του 1970, που θα επιτρέψει την εξαγωγή προιόντων προς τα γειτονικά κράτη.

    Οι τηλεπικοινωνίες είναι ένας τομέας στον οποίο η Αλβανία υστερεί τραγικά σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι άγνωστη, αυτόματα τηλεφωνικά κέντρα δεν υπάρχουν και το σύνολο των τηλεφωνικών γραμμών στα Τίρανα δεν ξεπερνούν τις 13.000. Ο αλβανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών σχεδιάζει με τη βοήθεια της ιταλικής Alcatel να προσθέσει σε πρώτη φάση άλλες 20.000 νέες γραμμές στο τηλεφωνικό κέντρο της πρωτεύουσας. Το όλο σχέδιο χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύρια δολλάρια από την Ευρωπαική Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρώτο σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο στην Αλβανία είναι προσφορά του ελληνικού ΟΤΕ στους Αγίους Σαράντα.

    Η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Αλβανία στην πραγματοποίηση επενδύσεων στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες και η σπουδή να ολοκληρωθούν τα έργα σε σύντομο διάστημα οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έγιναν ξένες παραγωγικές επενδύσεις μεγάλου μεγέθους στη χώρα αυτή, λόγω ανυπαρξίας έστω και των βασικών προυποθέσεων για την ομαλή λειτουργία μιας μεγάλης επιχείρησης.

    Μεγάλες εταιρείες, όπως η Agip και η Shell, δείχνουν ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί κοντά στο Δυρράχιο, ενώ αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για τα μεγάλα ορυχεία χρωμίου που διαθέτει η Αλβανία. Η αλβανική βουλή, προκειμένου να άρει κάθε εμπόδιο για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, έχει ψηφίσει τη διαγραφή των χρεών των εταιρειών πετρελαίου και των ορυχείων και επείγεται να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τα βασικά έργα υποδομής.

    Η αλβανική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι, μέχρι το 2000 που θα έχουν ολοκληρωθεί τα περισσότερα από τα έργα υποδομής, θα σημειωθεί έκρηξη των επενδύσεων στην Αλβανία που θα βγάλουν τη χώρα από τον Μεσαίωνα και θα την κάνουν ισότιμη με τα άλλα ευρωπαικά κράτη.

    Ομως η αισιοδοξία αυτή δεν είναι δικαιολογημένη. Κράτη όπως η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Τσεχία που διέθεταν μεγάλες και ανταγωνιστικές βιομηχανικές μονάδες, αξιόλογη υποδομή και eidijeul]mo εργατικό δυναμικό, επτά χρόνια μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως ανεργία, μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος, και μεγάλα ελλείματα του δημοσίου τομέα τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους.

    Οι κυβερνητικοί παράγοντες στην Αλβανία τον τελευταίο καιρό διακυρήσσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ότι η οικονομία της χώρας θα απογειωθεί μόλις ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής. Ο αλβανικός λαός, ο οποίος αγνοεί ακόμη παντελώς τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς, δεν είναι δύσκολο να πειστεί από τις κυβερνητικές υποσχέσεις και να δώσει μια ακόμη τετραετία στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Το δύσκολο όμως θα είναι η Αλβανία να διαψεύσει τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις όλων των διεθνών οργανισμών και να επιτύχει στις αρχές της νέας χιλιετίας ένα οικονομικό θαύμα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 8 March 1996 - 14:51:38