Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 14 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [03] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [04] ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

  • [05] ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [06] Γ.ΝΙΩΤΗΣ: "ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ - ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ"

  • [07] ΔΙΕΨΕΥΣΕ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [08] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΙΑΣ

  • [09] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΦΚΑ

  • [10] 182 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ 22 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1995

  • [11] ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [12] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] 15 ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [14] ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

  • [17] "ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ..."

  • [18] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [19] ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [20] ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΞΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

  • [21] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΈΩΣ 20% ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

  • [22] ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [23] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

  • [24] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [25] 3500 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [26] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [27] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΑΚ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε στο Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι ο Ελληνας ομόλογός του Θεόδωρος Πάγκαλος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η οποία αναφέρεται στο περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής Πάγκαλου προς τον κ. Φρτσκοφσκι.

    Οπως είναι γνωστό την επιστολή του κ. Πάγκαλου επέδωσε στον κ. Φρτσκοφσκι ο Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου στα Σκόπια κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και σ'αυτή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρετίζει την επιθυμία των δύο χωρών για προαγωγή των σχέσεων και για επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων. Τονίζει ακόμα πως μιά "τυπική επίσκεψη εργασίας" του κ. Φρτσκοφσκι στην Ελλάδα θα δώσει την δυνατότητα να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων καθώς και για θέματα που αφορούν την περιοχή γενικότερα.

    Τέλος ως προς την συνάντηση των δύο υπουργών, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων υπογραμμίζεται ότι η ακριβής ημερομηνία θα καθοριστεί συμπληρωματικά.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Στο ενδεχόμενο συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων που θίγεται σε επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου προς το Σκοπιανό ομόλογό του αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα αλλά δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του ονόματος αφού ακόμη εκκρεμεί η μεσολάβηση του Σαϊρους Βανς" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τύπου.

    [03] ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Το Σκοπιανό πρόβλημα και οι τελευταίες εξελίξεις του, είναι στη σημερινή ατζέντα του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κυρίαρχο θέμα στις διαδοχικές συναντήσεις που έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης- πλην του Μιλτιάδη Εβερτ που βρίσκεται στο εξωτερικό και με τον οποίο δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πότε και εάν υπάρξει συνάντηση.

    Επιδίωξη του κ.Σημίτη είναι να έχει- στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση του για λύση του Σκοπιανού προβλήματος- την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και στήριξη των πολιτικών αρχηγών.

    Παράλληλα, αναμένεται ότι εντός των προσεχών ημερών θα προγραμματίσει κατ΄ιδίαν συναντήσεις και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα με αυτά που με δηλώσεις τους εκφράζουν την αντίθεση τους για σύνθετη ονομασία, με στόχο να έχει αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο πώς και με ποιο τρόπο θα εκφραστούν.

    Πάντως ο κ.Σημίτης αισθάνεται ιδιαίτερα ενισχυμένος μετά από το "πράσινο φώς" που πήρε από το Εκτελεστικό Γραφείο του κυβερνώντος κόμματος για επίλυση του προβλήματος.

    Τον Πρωθυπουργό θα επισκεφθεί αύριο εθιμοτυπικά και ο επικεφαλής των γραφείων συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα Λιούπκι Αρσόφσκι ενώ ανάλογη συνάντηση είχε χθες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εφ΄όλης της ύλης αυριανή συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εξωτερικών Θόδωρου Πάγκαλου.

    Ο τελευταίος, σε απαντητική επιστολή του προς τον Σκοπιανό ομόλογο του κ.Φερτσκόφσκι αποδέχθηκε πρόσκληση του για μελλοντική συνάντηση τους εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

    [04] ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Η Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Την ανάγκη να προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα των Σκοπίων επισήμανε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό.

    Η κ. Παπαρήγα εκφράζοντας τις θέσεις του κόμματός της είπε ότι δεν τίθεται θέμα γεωγραφικό εφόσον υπάρχει ο σεβασμός των συνόρων. Δήλωσε εξάλλου ότι δεν τάσσεται υπέρ της συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς, όπως είπε, λίγο πολύ οι θέσεις όλων των κομμάτων είναι γνωστές και την τελική απόφαση θα την λάβει η κυβέρνηση.

    Σχολιάζοντας τη μετοχοποίηση τμήματος του ΟΤΕ η Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για "άγριο και ξετσίπωτο ξεπούλημα του οργανισμού".

    [05] ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Αμοιβαίο είναι το συμφέρον της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ από την ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, η οποία άρχισε στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 με την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας στην Νέα Υόρκη, γράφει η απογευματινή εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρά τις ριζικές αλλαγές που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στις πολιτικές κυρίως σχέσεις των δύο χωρών, για μία ακόμα φορά απεδείχθη ότι τα οικονομικά συμφέροντα δεν γνωρίζουν σύνορα και περιορισμούς.

    Όπως υποστηρίζει η "Βέτσερ", η Ελλάδα έχει μεγάλο συμφέρον από την οικονομική συνεργασία με τα Σκόπια, καθώς αυτά προσφέρουν φθηνό εργατικό δυναμικό και φθηνές πρώτες ύλες. Από την άλλη πλευρά, η συνεργασία θα ωφελήσει και την ΠΓΔΜ, καθώς η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσει να προωθήσει τα σκοπιανά προϊόντα στην κοινή αγορά και θα υποστηρίξει την χορήγηση στα Σκόπια οικονομικής και άλλης βοήθειας από τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

    Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στις επανειλημμένες επισκέψεις των Ελλήνων επιχειρηματιών στα Σκόπια. Όπως επισημαίνει, οι επαφές των Ελλήνων και Σκοπιανών επιχειρηματιών αποδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την αναζωογόνηση και την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1991, λίγο μετά την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα διατηρούσε την πρώτη θέση στις εμπορικές συναλλαγές των Σκοπίων με τις γειτονικής χώρες, καθώς το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 147,3 εκατ. δολάρια. Το ποσό που κατέβαλε ετησίως η οικονομία της ΠΓΔΜ για τη χρήση των υπηρεσιών του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ανέρχονταν στα 160 εκατ. δολάρια, ενώ τα ετήσια έσοδα του Ελληνικού τουρισμού από τους σκοπιανούς τουρίστες έφταναν τα 300-400 εκατ. δολάρια.

    [06] ΓΡ.ΝΙΩΤΗΣ: "ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΗ - ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ"

    Την άποψη ότι ο όρος "Σλαβομακεδονία" θα κάλυπτε περισσότερο τις εθνικές μας επιδιώξεις εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγ.Νιώτης,πρώην υφυπουργός Εξωτερικών,αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Ο κ.Νιώτης τόνισε ότι το εθνικό αυτό θέμα και οι όποιες εξελίξεις υπάρχουν θα πρέπει να συζητηθούν στα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή,ώστε το κίνημα να αποκτήσει μία και μόνη άποψη.

    "Βέβαια,είπε,υπάρχει η θέση του ΠΑΣΟΚ,αλλά και άλλων πολιτικών σχηματισμών, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί ονομασία για τα Σκόπια,που να περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό του." Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την τακτική του κ.Πάγκαλου, που ομιλεί περί "σύνθετης ονομασίας".

    "Ποτέ, πρίν απο την ολοκλήρωση ενός διαλόγου,δεν είναι σωστό ο υπουργός Εξωτερικών να βγαίνει και να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη ή να υπονοεί ότι είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία.Πολύ περισσότερο,όταν τα Σκόπια εξακολουθούν να απορρίπτουν ουσιαστικά την αποκλιμάκωση.Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί.Η σωστή διαδικασία,κατα την άποψή μου, είναι να συνεχίσουμε τη θεσμική διαδικασία.Να συνεχίσουμε το διάλογο, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας,είμαστε εμείς που βοηθήσαμε στην αποκλιμάκωση,έχουμε κέρδη τα οποία δεν είναι ορατά και κυρίως δεν πρέπει να βιαζόμαστε.

    [07] ΔΙΕΨΕΥΣΕ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Διέψευσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ τα όσα δημοσιεύονται περί ανάμειξης του στρατού στον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού Μητέρας Πατρίδας-Ορθού Δρόμου σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Παρίσι, μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1.

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφοu αν ο στρατός υπέδειξε τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού Μητέρας Πατρίδας- Ορθού Δρόμου . "Εγώ δεν είχα επαφή με κανέναν στρατιωτικό από οποιαδήποτε βαθμίδα του στρατού. Δηλαδή δεν μου εξέφρασαν ούτε καμία ευχή ούτε μου υπέδειξαν κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικοί μία ημέρα πριν είχαν ευχηθεί να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση και να επιτευχθεί συμβιβασμός. Αυτό το θεωρώ πολύ φυσικό. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά προβλήματα και τέτοιες ευχές πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι φυσιολογικό από τον καθένα" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός

    [08] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΦΙΛΙΑΣ

    "Οι δηλώσεις του κ.Μ. Γιλμάζ για σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα οι οποίες θα διέπονται από το διεθνές δίκαιο μας βρίσκουν όλους σύμφωνους αλλά πρέπει να υπάρξει και το σχετικό αντίκρισμα", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναφερόμενος στις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Εβερτ στο Παρίσι στην Ένωση των Δημοκρατικών Κομμάτων της Ευρώπης ο κ. Ρέππας είπε ότι αυτές συντάσσονται με τη γραμμή της κυβέρνησης για το θέμα της Χάγης και δικαιώνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της άρσης του ελληνικού βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ .

    [09] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΦΚΑ

    Τη ποινική δίωξη του Μαχίρ Γκιουρσιράι ζήτησε το δικαστήριο κρατικής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά τη δίκη των 100 διανοουμένων, που δικάστηκαν χτες για το βιβλίο "Ελευθερία στη σκέψη", γιατί υπερασπίστηκε τον εαυτό του με ένα απόσπασμα από τον Κάφκα. Το κείμενο του Κάφκα που διάβασε ο Γκιουρσιράι έλεγε: " Ποιοι είστε εσείς, τι κάνετε παρακαλώ; τι σημαίνει αυτή η κωμωδία δικαιοσύνης. Γιατί αυτός που ανακρίνεται είμαι εγώ και όχι κάποιος άλλος. Αυτό δεν το ξέρετε ούτε εσείς. Εκπληρώνετε διαταγές που σας δίνουν". Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε σε ποιόν απευθύνονται αυτά τα λόγια ο κατηγορούμενος δεν απάντησε χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της σιωπής και γι αυτό το λόγο ζητήθηκε από τον εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον του.

    Η δική των 100 διανοουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Γιασάρ Κεμάλ, που δικάζονται γιατί διέπραξαν το "έγκλημα" της ελευθερίας της σκέψης θα συνεχιστεί. Ο δημοσιογράφος Αχμέτ Αλτάν που είναι ένας από τους κατηγορούμενους κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης του τόνισε: " Ένα στοιχείο που δεν είναι αδίκημα παρουσιάζεται σαν αδίκημα" και συνέχισε ειρωνικά: "Ομολογώ ότι έγραψα τα κείμενα του βιβλίου. Έκανα ένα αδίκημα ζητώ να τιμωρηθώ".

    [10] 182 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ 22 ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1995

    Εκατόν ογδόντα δύο δημοσιογράφοι ήταν φυλακισμένοι σε 22 χώρες στο τέλος του 1995 , σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της επιτροπής για την προστασία των δημοσιογράφων από τις παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου.

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο κατασταλτικών απέναντι στον τύπο κυβερνήσεων στον κόσμο, με 51 φυλακισμένους δημοσιογράφους ενώ ακολουθούν η Αιθιοπία με 31, η Κίνα με 20 και το Κουβέιτ με 18 σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    "Η Τουρκία ξεπερνά ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως η Κίνα και η Συρία", αναφέρει στην έκθεση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κάτι Μάρτον. "Η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας πρέπει να αποδείξει την προσήλωση του στη δημοκρατία απελευθερώνοντας τους φυλακισμένους συναδέλφους και καταργώντας το άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου" πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ελαφρά αύξηση του αριθμού των ανά τον κόσμο φυλακισμένων δημοσιογράφων, που έφθαναν τους 173 στο τέλος του 1994, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στην κλιμάκωση των εναντίον του τύπου κατασταλτικών μέτρων στην Αιθιοπία και τη Νιγηρία.

    Συνολικά 51 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 1995, σύμφωνα με την έκθεση. Οι 45 δολοφονήθηκαν και οι έξι σκοτώθηκαν σε πολεμικές ζώνες.

    [11] ΈΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Σαράντα δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση τους πρώτους δύο μήνες του 1996 ενώ 5 φυλακίστηκαν και 12 δέχτηκαν επιθέσεις σύμφωνα με έκθεση την οποία ετοίμασε η επιτροπή παρακολούθησης των παραβιάσεων του τύπου, την οποία συγκρότησε το παράρτημα Κωνσταντινούπολης της Ένωσης Σύγχρονων Δημοσιογράφων.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε στον ιατρικό σύλλογο Κωνσταντινούπολης από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Γιενί Γιουζγίλ Αχμέτ Σικ. Στο διάστημα των δύο πρώτων μηνών του έτους αστυνομικοί σκότωσαν τον δημοσιογράφο Μετίν Γκιοκτεπέ εισέβαλαν σε γραφεία τριών εφημερίδων και απείλησαν δημοσιογράφους. Σύμφωνα με την έκθεση δύο από τις απειλές που δέχτηκαν δημοσιογράφοι έγιναν μέσω των ασυρμάτων της αστυνομίας. Από τις 12 επιθέσεις που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι οι δύο διαπράχτηκαν από αστυνομικούς.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι απαγορεύτηκε η κυκλοφορία 21 διαφορετικών εφημερίδων ενώ δημοσιογράφοι και συγγραφείς καταδικάστηκαν συνολικά σε φυλάκιση 18 ετών και χρηματική ποινή 10 δισεκατομμυρίων λιρών. Εξάλλου το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επέβαλε ποινές σύστασης σε 14 μέσα ενημέρωσης και παύσης σε 6.

    [12] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αυξήθηκαν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σύμφωνα με την έκθεση του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Ιανουάριο του 1996 καθώς διαπράχτηκαν 18 ανεξιχνίαστες δολοφονίες και 16 επιθέσεις εναντίον πολιτών. Εξάλλου 26 άτομα πέθαναν κατά τη διάρκεια κράτησης από βασανιστήρια ενώ το ΡΚΚ και το παράνομο αριστερό κόμμα ΤΙΚΚΟ σκότωσαν αντίστοιχα 2 και 1 άτομα γιατί τα θεωρούσαν πράκτορες. Ο αριθμός των ατόμων που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ανήλθε σε 21.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο αριθμός των ατόμων που τέθηκαν υπό παρακολούθηση φέτος τον Ιανουάριο είναι τριπλάσιος από ότι ήταν πέρσι τον ίδιο μήνα ενώ αριθμός των χωριών που εκκενώθηκαν ανήλθε στα 42 έναντι 16 που ήταν πέρσι. Εξάλλου οι ποινές φυλάκισης που τον Ιανουάριο του 1995 ήταν συνολικά 10,5 χρόνια και οι χρηματικές ποινές έφταναν στο 1,4 δισεκατομμύρια λίρες φέτος ανήλθαν στα 81,5 χρόνια και 1,5 δισεκατομμύρια αντίστοιχα. Ο αριθμός των φυλακισμένων για "εγκλήματα" σκέψης μειώθηκε σε 118 έναντι 143 που ήταν πέρσι. Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι φέτος τον Ιανουάριο 14 σύλλογοι, συνδικάτα και μέσα ενημέρωσης δέχτηκαν επιδρομές αστυνομικών και 10 από αυτά έκλεισαν

    [13] 15 ΑΤΟΜΑ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και 15 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια δύο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

    Στη διάρκεια των εκδηλώσεων οι διαμαρτυρόμενοι άναψαν φωτιές, έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων, έριξαν βόμβες μολότοφ και πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν

    [14] ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Σύσταση στο Ισραήλ για τα αυστηρά μέτρα που παίρνει κατά των Παλαιστινίων με πρόφαση την τρομοκρατία, έκανε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ στη διάσκεψη για την τρομοκρατία μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνέστησε στο Ισραήλ να μην πέσει στην παγίδα του φανατισμού και του ριζοσπαστισμού ενώ ο ηγέτης των Παλαιστινίων Γιασέρ Αραφάτ από την πλευρά του επισήμανε ότι η Μέση Ανατολή βρίσκεται μέσα σε ένα κυκλώνα τρομοκρατίας και ζήτησε τη συνεργασία όλων των χωρών και ιδίως του Ισραήλ για την καταπολέμηση της.

    Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο καθώς και για την υιοθέτηση των προτάσεων που υπέβαλε ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε στο πλαίσιο της διάσκεψης. Σημειώνεται ότι η συμβουλευτική επιτροπή εντός 30 ήμερων θα συντάξει έκθεση την οποία θα υποβάλει σε όλους όσους μετείχαν στη διάσκεψη για την καλύτερη εφαρμογή των ειλημμένων αποφάσεων.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Γάζα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γιασέρ Αραφάτ, είχε προτείνει διμερή , περιφερειακή και διεθνή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, σύσταση κέντρου πληροφοριών για τις τρομοκρατικές οργανώσεις λήψη μέτρων κατά των χωρών και των μέσων ενημέρωσης που παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία, απέλαση των τρομοκρατών και παράδοση τους στις χώρες που καταζητούνται και εντοπισμό της προέλευσης των όπλων που χρησιμοποιούν.

    Όπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση την βάση της διάσκεψης για την τρομοκρατία αποτέλεσαν οι βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης Χαμάς που είχαν σαν στόχο το Ισραήλ και έγιναν αιτία για τον θάνατο 61 ατόμων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών παρατηρητών διπλωματικών πηγών και ανταποκριτών διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων οι τρομοκρατικές οργανώσεις που ακούγονται πιο συχνά είναι οι Χαμάς και Χιζμπουλλάχ ενώ από τις χώρες που παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία και τους τρομοκράτες το Ιράν και η Συρία

    [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Διεθνής συνάντηση για τον εξοπλισμό της Βοσνίας θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα με τη συμμετοχή εκπροσώπων 41 δυτικών και ισλαμικών χωρών. Από αμερικανικής πλευράς θα συμμετάσχει ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Στρόμπ Τάλμποτ.

    Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων στα Ηνωμένα Έθνη η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού κ Συλβάνα Φόα σε ερώτηση δημοσιογράφων αν ο ΟΗΕ θα συμμετάσχει στη συνάντηση , την οποία προωθούν οι ΗΠΑ, απάντησε ότι η ίδια δεν γνώριζε αν υπήρχε πρόσκληση προς τον Οργανισμό και ότι δεν είναι ενήμερη για τις λεπτομέρειες.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Τέσσερις συμφωνίες που αφορούν τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου, την αμοιβαία υποστήριξη και προστασία των επενδύσεων, την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την οικονομική, εμπορική και τεχνική συνεργασία υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ.

    Η πιό σημαντική από τις συμφωνίες θεωρείται αυτή για τη δημιουργία ζωνών ελεύθερου εμπορίου που θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή άρση των δασμών για τα βιομηχανικά και ορισμένα αγροτικά προϊόντα μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2000. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή βάσει αποφάσεων των κοινοβουλίων των δύο χωρών το 1997. Σε πρώτη φάση το 80% των βιομηχανικών προϊόντων και το 30% προϊόντων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας θα διακινείται ελεύθερα χωρίς δασμούς. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που σήμερα ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια αναμένεται σε δύο χρόνια να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια

    Η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης μειώνει στο ελάχιστο τις διαφορές που υπάρχουν στους κανονισμούς των δύο χωρών και προστατεύει τα συμφέροντα των επενδυτών. Βάσει των συμφωνιών τα κέρδη των τουρκικών εταιρειών από τις διεθνείς μεταφορές που πραγματοποιούνται με ισραηλινούς πόρους θα φορολογούνται στην Τουρκία ενώ παράλληλα θα υπάρξει ειδική ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση για αθλητές, καλλιτέχνες, μαθητές και δασκάλους.

    [17] "ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ..."

    Στην προσπάθεια των υπερεθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας να ανακοπεί η βελτίωση των σχέσεων της χώρας με την Ελλάδα,αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόν" με τον εύγλωττο τίτλο "Πίσω απο την ανοικτή πόρτα με την Ελλάδα κάποιος παραμονεύει κακόβουλα...".

    Ο Αλβανός αρθρογράφος διερωτάται "πόσο ειλικρινής μπορεί να είναι ο ενθουσιασμός του Τύπου,που πρόσκειται στον Μπερίσα" και τονίζει ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που η αλβανική κυβέρνηση σκορπά χαμόγελα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, "κρύβονται λόγοι που μπορούν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές σε κλάσματα δευτερολέπτου".

    Για να ενισχύσει όσα υποστηρίζει ο αρθρογράφος αναφέρει περιστατικά που συνέβησαν μόλις πρίν λίγες μέρες.

    "Πρίν δύο μέρες,αναφέρει χαρακτηριστικά, οι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αργυροκάστρου υπέγραψαν υπόμνημα για την υπεράσπιση περιουσιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας,απο επιθέσεις που δέχονται. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπόμνημα, διάφορα άτομα που δεν είναι απο το νομό των Αγίων Σαράντα άρχισαν με τη συγκατάθεση υψηλά ισταμένων ατόμων,όπως οι ίδιοι δηλώνουν,να καταλαμβάνουν οικόπεδα σε χώρο που είναι ιδιοκτησία του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου.Στην περίπτωση που οι άνθρωποι αυτοί,τονίζουν οι κληρικοί ,έχουν πράγματι άδεια απο τα κυβερνητικά όργανα τότε αυτό το θεωρούμε κατάσχεση εκ νέου των περιουσιών της Εκκλησίας,για τις οποίες, ο Πρόεδρος Μπερίσα την ημέρα των Χριστουγέννων υποσχέθηκε ότι θα τις επιστρέψει."

    Σχεδόν ταυτόχρονα μ΄αυτό το επεισόδιο εκδηλώθηκε και άλλοι και πάλι σε βάρος της Εκκλησίας,όπως συνεχίζει η εφημερίδα.Ο προεδρος του Δικαστηρίου των Αγίων Σαράντα έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης του ναού του Αγίου Χαράλαμπου και τον καταγγέλλει η Ορθόδοξη Αλβανική Εκκλησία.Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου φέρεται ότι είπε πώς "δεν θα επιτρέψει την ανέγερση ελληνικών εκκλησιών".

    [18] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης θα εξεταστεί στη Μόσχα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενοφ, κατά την αναχώρησή του για τη ρωσική πρωτεύουσα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ρωσίας Μπορίς Γέλτσιν.

    Ο κ.Βίντενοφ εξέφρασε την ελπίδα του για υποστήριξη της ρωσικής πλευράς για δραστηριοποιηση της συνεργασίας Ελλαδας- Βουλγαρίας- Ρωσίας στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

    Στη Μόσχα θα συναντηθεί με τον Προεδρο Γέλτσιν, τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρτντιν και τον προεδρο της βουλής Γκενάντι Σελεζνιόφ, με τους οποίους θα συζητήσει το θέμα της παροχής τελωνειακών ελαφρύνσεων για τα βουλγαρικά προΐοντα, την αναθεση των έργων κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου στη μικτή εταιρεία "Τοπ Ενερτζι" και την εκμετάλλευσή τους από τη μικτη εταιρεία, καθως και την εξοφληση του χρέους της "Μπουλμπανκ" στις πρώην σοβιετικές Τράπεζες.

    Σύμφωνα με τους πολιτικούς παρατηρητές σημαντικές θα είναι και οι διαβουλευσεις όσον αφορα στην κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικης της Βουλγαρίας και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, λαμβανομένων υπόψη των αντιρρήσεων της Ρωσίας για το θέμα.

    Οι δυο πλευρές προκειται να υπογράψουν και 7 συμφωνίες διμερους συνεργασίας, τις οποίες έχει προετοιμάσει η μικτή βουλγαρορωσική επιτροπή εμπορικής, οικονομικής και επιστημονικής- τεχνολογικής συνεργασίας.

    Στο θεμα των τελωνειακών ελαφρύνσεων, οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες προβλέπουν πως η Σόφια τελικα δεν θα λαβει αυτό το "δώρο" απο τη Μόσχα, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται απο τις προσφατες δηλωσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικων Βλαντίμιρ Πανσκόφ, ενώ σημειώνουν ότι η λυση της δημιουργίας ζωνων ελευθερου εμπορίου, την οποια προτείνει η Μόσχα ,χρειάζεται περισσοτερο απο ένα χρόνο για να υλοποιηθεί.

    Οσον αφορά στη μικτη εταιρεια φυσικου αερίου " Τοπ Ενερτζι", οι πολιτικοι παρατηρητες θεωρουν αβεβαιο το μέλλον της και υπενθυμίζουν τις προσφατες δηλώσεις του προεδρου της ρωσικής εταιρειας "Γκαζπρομ", Ρεμ Βιαχιρεφ, σύμφωνα με τις οποιες, αν η βουλγαρικη κυβερνηση απαιτήσει υψηλους φόρους, όσον αφορα την εκμετάλλευση και την κατασκευή των αγωγών φυσικου αερίου, η Ρωσία θα αναβάλλει την υλοποιηση του έργου.

    Οι υπολογισμοί της εταιρείας για την εκμετάλλευση των αγωγών, για μια περίοδο 35 ετών, είναι ήδη έτοιμοι, χωρίς όμως να είναι σαφής η θέση των δυο χωρών για το θέμα της "ανάθεσης". Η Μόσχα έκανε ήδη το πρώτο βήμα, αφου συμβιβάσθηκε στο θέμα της κυριότητας των αγωγών οι οποιοι δεν θα ανήκουν στη μικτή εταιρεία, αλλα στο βουλγαρικό κράτος.

    Το πρόβλημα της κυριότητας των αγωγών σχετίζεται με το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Η υπογραφή της συμφωνίας για το έργο αυτό έχει αναβληθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

    Αξίζει να σημειωθεί, όμως, η δήλωση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντόντσο Κονακτσίεφ, οτι υπάρχουν διαφορές αναμεσα σε εταιρειες και ομίλους, αλλα όχι και ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Ελλαδας και της Ρωσίας.

    [19] ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τέσσερα ηγετικά στελέχη της Ομογένειας ζητούν με επιστολή τους πρός τον Προεδρο της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλο να αναβάλει την επίσκεψή του στην Αλβανία,σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνικός Κήρυξ". Την επιστολή υπογράφουν ο Αντριου Αθενς,πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,Νίκολας Γκέιτζ,πρόεδρος της Πανηπειρωτικής ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά,Ευγένιος Ρωσσίδης,πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου και Θεόδωρος Σπυρόπουλος,πρόεδρος του ελληνοαμερικανικού εθνικού συμβουλίου.

    Οι ομογενείς στην επιστολή αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι είναι υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με την Αλβανία.Ομως , απευθύνονται στον Προεδρο της Δημοκρατίας και τονίζουν: "Η επίσκεψή σας τόσο κοντά στις Αλβανικές εκλογές θα ήταν τεράστιο λάθος,επειδή θα υποβαθμίσει κατα πολύ όλες τις διεθνείς προσπάθειες για την προαγωγή της Δημοκρατίας στο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας".

    Οι ομογενείς ηγέτες υπενθυμίζουν στον κ.Στεφανόπουλο την πρόσφατη ψήφιση νόμου απο τον Μπερίσα, με τον οποίο ,όπως υποστηρίζουν,στοχεύει στη μεθόδευση της έκβασης των εκλογών,τη μονοπώληση της κρατικής τηλεόρασης και της απόφασης να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα δέκα μέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών. φθάνουν μάλιστα στο σημείο να του υπενθυμίσουν,ότι ένα "τέτοιο ταξίδι στην Αλβανία θα δημιουργήσει προβλήματα κατα την επίσκψή του το Μάιο στις ΗΠΑ,ιδιαίτερα απο τους Ελληνοαμερικανούς εκείνους,των οποίων οι συγγενείς βρίσκονται εν διωγμώ απο τον Μπερίσα".

    Παρόμοια επιστολή,όπως αναφέρει η εφημερίδα,απηύθυνε πρός τον Προεδρο της Δημοκρατίας και η οργάνωση ΑΧΕΠΑ,που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα των βορειοηπειρωτών.

    [20] ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΞΟΧΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ

    Να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα το τελωνείο Εξοχής Δράμας, ζήτησαν από την ελληνική αντιπροσωπεία Βούλγαροι επίσημοι σε συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών που έγινε στην πόλη Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας.

    Ο νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης δήλωσε ότι το θέμα των συνομιλιών ήταν οι προοπτικές που ανοίγονται μετά την απόφαση επαναλειτουργίας του τελωνείου Εξοχής. Οι Βούλγαροι επίσημοι διαβεβαίωσαν πως μέχρι το 1998 θα έχουν τελειώσει τα έργα υποδομής.

    Από βουλγαρικής πλευράς τονίστηκε επίσης ότι το τελωνείο Εξοχής δεν αποτελεί έργο τοπικής εμβέλειας, αλλά ένα σημαντικό οδικό άξονα, που θα ενώνει την ενδοχώρα της Βουλγαρίας και των Βαλκανίων, με το λιμάνι της Καβάλας, το οποίο και θα αποτελέσει την πόλη σύνδεσης των βαλκανικών περιοχών, με χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και τη Μικρά Ασία.

    [21] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΈΩΣ 20% ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

    Αυξήθηκαν από 10-20 % οι τιμές πετρελαιοειδών στην Τουρκία από σήμερα. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της ανώνυμης εταιρείας διυλιστηρίων πετρελαιοειδών TUPRAS, Εργκουν Κουράλ , οι τιμές της σούπερ, αμόλυβδης και της απλής βενζίνης αυξήθηκαν κατά 10%, το ντίζελ 20% και ρευστό αέριο πετρελαίου 15%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι αυξήσεις οφείλονται στην αύξηση των τιμών αργού πετρελαίου και στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

    [22] ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες θετικές για την Ελλάδα τροπολογίες στο κείμενο για τη διακυβερνητική διάσκεψη.

    Οι τροπολογίες αναφέρουν οτι η Ευρωπαική Ενωση κατοχυρώνει την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων . Επισημαίνεται ότι η ενισχυση της ικανότητας ανάληψης ενεργειών από την κοινότητα προς το εξωτερικό θα επιτευχθεί μόνο αν τα κράτη μέλη ενεργούν συνεκτικά έναντι διεθνών εξελίξεων και απειλών στα εσωτερικά σύνορα .

    Ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος στην επεξήγηση της ψήφου του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τόνισε ότι το ψήφισμα έχει θετικά στοιχεία για την Ελλάδα στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής οπως η αλληλεγγύη για τα εξωτερικά σύνορα.

    [23] ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

    Τετρακόσια αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο Λονδίνο, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα γίνει από 17 μέχρι 19 Μαρτίου.

    Τα βιβλία που παραχωρήθηκαν από 85 εκδοτικούς οίκους, είναι βιβλία τέχνης.

    [24] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ,αρχίζει σήμερα συνομιλίες με την Κυπριακή κυβέρνηση με στόχο την στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο Παπαντωνίου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στον οποίο θα επιδώσει μήνυμα του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

    Ο υπουργός εθνικής οικονομίας θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό οικονομικών με τον οποίο θα υπογράψουν συμφωνίες για κοινή εμπορική δραστηριότητα και επενδύσεις σε νέες αγορές στα Βαλκάνια , στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

    [25] 3500 ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Σε 3500 υπολογίζονται τα μέλη της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη η οποία εφέτος θα διεξαχθεί στην Σόφια.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Τράπεζας κ.Αντόνιο Μαρία Κόστα ο οποίος εξέτασε προσωπικά την πρόοδο των προετοιμασιών ανακοίνωσε ότι στη συνάντηση της 15ης και της 16ης Απριλίου θα πάρουν μέρος 58 υπουργοί οικονομικών και διοικητές κρατικών τραπεζών ενώ τουλάχιστον 2000 οικονομολόγοι, τραπεζίτες και επιχειρηματίες θα πάρουν μέρος στις παράλληλες συναντήσεις.

    Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ.Ρουμεν Γκετσεφ ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της οργανωτικές επιτροπής χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για το κύρος της χώρας του την φιλοξενία της συνόδου και προσέθεσε ότι με την ανάθεση της διοργάνωσης στη Βουλγαρία αναγνωρίζεται η πρόοδός της στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

    [26] ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ INTERNET ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Το πρώτο Ιατρικό Συνέδριο μέσω INTERNET διεξάγεται αυτές τις μέρες στον κυβερνοχώρο και αφορά στις παθήσεις και κακώσεις του χεριού.

    Το Συνέδριο που διεξάγεται στα Ελληνικά και Αγγλικά και θα διαρκέσει ένα τρίμηνο, οργανώνει η Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη της Διοίκησης του Ιδρύματος και δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να επικοινωνούν μεταξύ τους, άμεσα, ανέξοδα και χωρίς περιορισμούς στον τόπο και το χρόνο, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και τις εκδηλώσεις από τις οποίες πλαισιώνεται.

    Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι του συνεδρίου, η ανταπόκριση από τους Ελληνες γιατρούς είναι ενθαρρυντική και αναμένεται να μεγαλώσει με την πάροδο του χρόνου.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [27] ΑΛΒΑΝΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΙΑΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Στη διάρκεια του 1995 και στις αρχές του 1996 η Αλβανία ενέτεινε τις προσπάθειές της για οικονομική ανάπτυξη. Το εθνικό νόμισμα, το λεκ, σταμάτησε να κατρακυλά σε σχέση με το δολλάριο, ο πληθωρισμός κινείται σε μονοψήφια μεγέθη και το εξωτερικό χρέος είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα της αλβανικής οικονομίας είναι η μη ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο, η αδυναμία ικανοποίησης της ζήτησης στο εσωτερικό της χώρας σε καταναλωτικά προιόντα και η απαρχαιωμένη υποδομή της χώρας σε όλους τους τομείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές της Αλβανίας κατά το 1995 ανήλθαν σε ποσό μόλις 140 εκατ. δολλαρίων.

    Η κυβέρνηση του Αλεξάντερ Μέξι κάνει μια σημαντική προσπάθεια για την βελτίωση της υποδομής της χώρας με την κατασκευή νέων οδικών αξόνων βορρά-νότου και ανατολής-δύσης, νέων λιμενικών εγκαταστάσεων στο Δυρράχιο και στην Αυλώνα, τη βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου και των τηλεπικοινωνιών και σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, κυρίως μεταλλουργικές, παραγωγής ηλεκτρισμού και άντλησης πετρελαίου. Οι ξένοι επενδυτές όμως δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής ζωηρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις αποκρατικοποιήσεις.

    Επενδυτικά σχέδια υπάρχουν, ωστόσο εκείνο που λείπει είναι το κεφάλαιο. Το κενό αυτό προσπαθούν να καλύψουν ένα γερμανικό και ένα αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο ύψους εκατομμυρίων DM και 30 εκατομμυρίων δολλαρίων αντίστοιχα που χρηματοδοτούν μικρές επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών.

    Πολύ πιο σημαντική όμως είναι η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα. Οι περιοχές της Βορείου Ηπείρου στις οποίες κατοικεί η ελληνική μειονότητα έχουν υπαχθεί στον ελληνικό αναπτυξιακό νόμο 1892/91 με αποτέλεσμα οι Ελληνες επιχειρηματίες που επιθυμούν να επενδύσουν στις περιοχές αυτές να έχουν τα ίδια ωφέλη, όπως θα είχαν αν επένδυαν στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Αλβανία, στον τομέα της βιομηχανίας και της παροχής υπηρεσιών και αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Αλβανία είναι υστερούν μόνον απέναντι στα ιταλικά.

    Οι δυο πλευρές, η Αλβανία και η Ελλάδα επιζητούν την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, μάλιστα, εκπρόσωποι του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τιράνων είχαν συνομιλίες στην Αθήνα με συναδέλφους τους από τον Συνδέσμο Ελλήνων Εξαγωγέων και με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕ και αποφασίστηκε τον Απρίλιο να διεξαχθεί στα Τίρανα έκθεση ελληνικών προιόντων. Ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεταίρος της Αλβανίας είναι η Ιταλία, η οποία απορροφά το 50% των αλβανικών εξαγωγών και είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής σε αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα. Περίπου 500 μικτές ιταλοαλβανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Αλβανία στον τομέα της βιομηχανίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ενώ η Ιταλία έχει δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή της Παραεγνατίας σε αλβανικό έδαφος.

    Η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση πάντως συντελείται στον τομέα της άντλησης πετρελαίου. Ευρωπαικές εταιρείες, όπως η Agip και η Shell έχουν επενδύσει 45 εκατομμύρια δολλάρια μέσα στο 1995 προκειμένου να αρχίσουν την εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος πετρελαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αδριατική.

    Ηδη έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα επενδυτικό κλίμα και να επικρατεί μια ευφορία ότι σύντομα θα καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει την Αλβανία από τα υπόλοιπα ευρωπαικά κράτη. Ακόμη και το αποτυχημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών του 1994 έχει αρχίσει να δείχνει σημεία ανάκαμψης.

    Όμως η μετάβαση της Αλβανίας από τον οικονομικό μεσαίωνα στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών δεν πρόκειται να είναι ούτε εύκολη, ούτε σύντομη. Αξιωματούχοι της Ευρωπαικής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης εκτιμούν ότι οι μακροοικονομικές αλλαγές στην Αλβανία ήταν σημαντικές, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα ακόμη για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 14 March 1996 - 15:17:44