Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 28 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Βλάση Βλασίδη Μ.Π.Ε)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

  • [02] ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ

  • [03] Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ

  • [04] ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

  • [05] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [06] ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [07] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [08] ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [09] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

  • [10] "ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ- ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΙ 10 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ"

  • [11] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

  • [12] ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΔΟΠΕΔΙΟΥ

  • [13] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΙ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [15] ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 4 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΤΤΙΛΑ

  • [16] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ

  • [17] ΚΑΤΑ 6,7% ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 1996

  • [18] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ" ΑΓΕΛΑΔΩΝ

  • [19] ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [20] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΙΧΟΜΙΡ ΜΠΛΑΣΚΙΤΣ

  • [21] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [22] ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [23] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΟΫΦΑΝΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

  • [24] ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Βλάση Βλασίδη Μ.Π.Ε)

  • [25] ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΤΟΡΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Σημίτης αναχωρεί στις 3 μ.μ. για το Τορίνο, όπου αύριο θα πάρει μέρος στην Διακυβερνητική Διάσκεψη, μαζί με τους άλλους ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Η Ελλάδα θα επιδιώξει να πετύχει συγκεκριμένες αποφάσεις, δεσμεύσεις για τα καφτά θέματα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι:

    Πρώτον: Μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν κινδυνεύει η ασφαλεια ενός άλλου μέλους από τρίτη χωρα.

    Δεύτερον: Η αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων των χωρών-μελών ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Τρίτον: Η διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας σε θέματα που συνδέονται με ζωτικά εθνικά συμφέροντα των χωρών-μελών. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος εκπροσωπεί επισήμως την Ελλάδα στις εβδομαδιαίες συνόδους της Διάσκεψης, δηλώνει πως "όσο δεν κοινοτικοποείται ο χώρος της κοινής εξωτερικης πολιτικής και δεν κατοχυρώνονται θεμελιώδεις αρχές, η Ελλάδα δεν μπορεί να συζητήσει κατάργηση της ομοφωνίας. Η Ελλάδα επιμένει στον κανόνα της ομοφωνίας".

    Οπως δήλωσε κατ'επανάληψη, πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης, η Ελλαδα δεν έχει αντιρρήσεις για την κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας σε άλλους τομείς ωστε να κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς η γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πάντως τόσο στις επισκέψεις του στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Βόννη όσο και στη Ρώμη πριν λίγες μέρες, υπογράμμισε στους συνομιλητές του τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι η Ελλαδα είναι πανέτοιμη να συνεργαστεί για την επιτυχία της Διακυβερνητικής.

    Τέταρτον: Η ριζοσπαστική αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος της απασχόλησης αποτελεί μια ακομη προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς.

    [02] ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ

    Καθίσταται σαφές ότι η Ελλαδα ενδιαφέρεται τα μέγιστα για τη διαφύλαξη των συνόρων μας, ιδιαίτερα μετά τις εντεινόμενες απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα γεγονότα της Ιμια.

    Πρώτο μέλημα λοιπόν, της ελληνικής πλευράς στο Τορίνο, είναι να μπει στην ημερήσια διάταξη της Διακυβερνητικής το ζήτημα των συνόρων.

    Γι'αυτό το σκοπό, πέρα από τα ταξίδια του πρωθυπουργού τον τελευταίο καιρό, οι διπλωμάτες μας είχαν συνεχείς επαφές στις κοινοτικές πρωτεύουσες. Οπως επιγραμματικά δηλώνει ο κ.Κρανιδιώτης "η κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει την αλληλεγύη της προς τη χώρα μας".

    Είναι γνωστό άλλωστε ότι για μας το "κλειδί" είναι η εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων μας από την τουρκική απειλή.

    Στην τελευταία συνέντευξή του στη Ρώμη (21 Μαρτίου 1996) ο πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης είχε δηλωσει ότι: "τονίσαμε ότι σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και σε θέματα που έχουν σχέση με τα εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να συνεχίσει η κάθε χωρα να έχει τη δυνατότητα να προβάλλει την ένσταση της αρνησικυρίας, να προβάλλει δηλαδή "βέτο".

    [03] Η ΣΥΓΚΛΙΣΗ

    Φυσικά ένα τεράστιο πακέτο θεμάτων που θα απασχολήσει τη Διακυβερνητική, αφού αύριο στο Τορίνο αρχίζει ο μακρύς δρόμος για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και η επεξεργασία της νέας συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες τον Ιούνιο του 1997).

    Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα με κύρια την ανεργία και την αύξηση της εγκληματικότητας, προκαλούν κλυδωνισμούς και κρίση ταυτότητας στην Ευρώπη. Η προοπτική της διεύρυνσης προς Ανατολάς προκαλεί τριβές μεταξύ των χωρών-μελών και βάζει στο τραπέζι το ζήτημα της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το θέμα του κοινού νομίσματος επαναφέρει στο προσκήνιο την Ευρώπη των "πολλών ταχυτήτων".

    Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ.Γιώργος Ρωμαίος δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά πηγαίνει στο Τορίνο με σκοπό "να συμβάλει στην αποτροπή κάθε μορφής αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία θα στοχεύει είτε στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, είτε στη θεσμική κατοχύρωση πρωτοβουλιών κάποιου Διευθυντηρίου".

    Οταν τις προάλλες ρώτησα τον πρωθυπουργό αν με τον Ιταλό συνάδελφό του κ.Ντίνι συζήτησαν θέμα Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, μου απάντησε: "Ο κ.Ντίνι είναι κατά ρυθμίσεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια απόκλιση τις χώρες που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην πρώτη ομάδα των χωρών με κοινό νόμισμα".

    Ο κ.Ρωμαίος ζητά να θεσμοθετηθεί τρόπος ώστε οι χώρες μέλη που δεν θα προλάβουν να ενταχθουν στην τρίτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, να μπορέσουν να ακολουθήσουν ομαλά την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Ο πρωθυπουργός κ.Σημίτης μας έχει πει ότι: "πρέπει να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις των χωρών αυτών προς τις χώρες του πυρήνα, ο οποίος θα βρίσκεται στο χώρο του ενιαίου νομίσματος. Οι διαδικασίες θα πρέπει να συγκλίνουν στη σύγκλιση των χωρών, οι οποίες δεν συμμετέχουν, με τις υπόλοιπες και όχι στην απομάκρυνσή τους".

    [04] ΤΟ ΤΟΡΙΝΟ

    Στο Τορίνο πάντως, στο οποίο θα βρίσκονται από σημερα οι 15 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 3.500 επίσημοι προσκεκλημένοι για να συμμετάσχουν στην αυριανή Διακυβερνητική Διάσκεψη όλα είναι ετοιμα. Ακόμη και οι δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνονται κάθε μέρα στο περιθώριο της Διάσκεψης (γράφτηκε ότι η Ιταλική Προεδρία δαπάνησε 20 δις λιρέτες για τον "καλωπισμό" της πόλης).

    Από το Τορίνο αρχίζει αύριο ο σχεδιασμός της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Για να δουμε θα είναι πολύ επώδυνος ο τοκετός;

    Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από την Ιταλία το μεσημέρι του Σαββάτου, 30 Μαρτίου.

    [05] ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αυτοσυγκράτηση, θα ζητήσουν οι Η.Π.Α. από Ελλάδα και Τουρκία από τους προέδρους των δύο χωρών και τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τις επισκέψεις τους στην Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουόρεν Κρίστοφερ, καταθέτοντας στην αρμόδια υποεπιτροπή της Επιτροπής Κατανομής Κονδυλίων για προγράμματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Βουλευτής Μ. Φόρμπς ζήτησε διευκρινίσεις για τις ανησυχίες που έχει για την κατάσταση στο Αιγαίο και την ισορροπία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Ανέφερε ότι όπως πληροφορήθηκε, η τουρκική αεροπορία κλιμακώνει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και παρατήρησε ότι σύμφωνα με στοιχεία του τους τελευταίους 2 1/2 μήνες έχουν γίνει 184 παραβιάσεις και ότι με αυτόν τον ρυθμό οι παραβιάσεις για το 1996 θα ανέλθουν στις 874.

    Ο Αμερικάνος βουλευτής είπε επίσης ότι οι Η.Π.Α. έχουν δεσμευτεί για στρατιωτικές πωλήσεις ύψους 4.9 δις δολάρια. στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση της παρουσίας των ισλαμιστών στην Τουρκία. Δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την ισορροπία που έχουν προσπαθήσει να επιφέρουν οι Η.Π.Α. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι η Ελλάδα γίνεται πιο ευάλωτη σ' αυτή τη σχέση. Ο κ. Φόρμπς ζήτησε επίσης από τον κ. Κρίστοφερ να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει σημειωθεί το Κυπριακό λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές δηλώσεις Χόλμπρουκ.

    Ο ΥΠΕΞ Κρίστοφερ ανέφερε ότι οι Η.Π.Α. ανησυχούν για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο διότι οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. "Συνομίλησα για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Κρίστοφερ, με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος ανέλαβε να συναντηθεί με εκπροσώπους και των δύο χωρών για να διαπιστώσει εάν υπάρχει τρόπος για την μείωση της έντασης".

    "Έχουμε το πλεονέκτημα νέων κυβερνήσεων στην Τουρκία και Ελλάδα, συνέχισε ο ΥΠΕΞ. Αυτό δεν είναι συνταγή για μια λύση άλλα προσφέρει μια νέα ευκαιρία και παρατήρησε ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση συνεργασίας δεν περιλαμβάνει τους ισλαμιστές. Υπάρχει επίσης, τόνισε ο κ. Κρίστοφερ, μια νέα και νομίζω πολύ ικανή νέα ηγεσία στην Ελλάδα υπό τον κ. Σημίτη και ελπίζω ότι ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα επιτύχει στην μείωση της έντασης".

    "Η Ε.Ε. προσπαθεί επίσης να μειώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, συνέχισε ο κ. Κρίστοφερ, και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ανέφερε ότι αναμένονται στην Ουάσιγκτον οι Πρόεδροι της Ελλάδος και Τουρκίας και ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Σημίτης. Κατά τις συναντήσεις αυτές, παρατήρησε, οι ΗΠΑ θα προτρέψουν αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές".

    "Σχετικά με το Κυπριακό θα ήταν επιθυμητό εάν υπήρχε κάποιος τρόπος για να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου δεν θα ήταν απαραίτητο να παραμένουν στην Κύπρο οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Ο.Η.Ε.", δήλωσε και πρόσθεσε ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο εάν οι ηγεσίες στην Ελλάδα και Τουρκία επιλύσουν τα δικά τους προβλήματα, μειώσουν την μεταξύ τους ένταση ώστε να στρέψουν την προσοχή τους στο Κυπριακό.

    "Θα καταβάλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια χρειαστεί και η παρουσία της νέας τουρκικής κυβέρνησης μας δίνει την ευκαιρία να αρχίσουμε αυτές τις συνομιλίες. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι θα προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε τα μέρη για την επίτευξη λύσης. Υπενθυμίζω, απλώς, κατέληξε ο κ. Κρίστοφερ, ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντενκτάς είναι σοβαρά άρρωστος, κάτι που μας καθυστέρησε προσωρινά μέχρις ότου αναρρώσει".

    [06] ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    ''Το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι σαφέστατο: τα διεκδικούμενα από την Τουρκία νησιά, όπως οι βραχονησίδες Ιμια, ανήκουν αναμφίβολα στην Ελλάδα. Στο κάτω-κάτω κανείς σοβαρός πολιτικός στη Μεγάλη Βρετανία δε θα σκεπτόταν π.χ., να αμφισβητήσει τη γερμανική νήσο Helgoland''. Αυτό αναφέρει σε άρθρο της, με τίτλο: ''Η διένεξη της Αγκυρας με την Αθήνα, αποτελεί πρόκληση και για την Ε.Ε./ Το δίκιο είναι με την ελληνική πλευρά/ Η Τουρκία φοβάται το Διεθνές Δικαστήριο'', η γερμανική εφημερίδα ''Koelner Stadt-Anzeiger''.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Αθήνα ενήργησε επίσης πολύ λογικά, προτρέποντας την Αγκυρα να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Λόγω της ισχυρής νομικής θέσης της, η Ελλάδα μπορεί πολύ άνετα να προτείνει κάτι τέτοιο.

    Προσθέτει μάλιστα πως για την Τουρκία η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα απολύτως στη Χάγη και γι αυτό δε θέλει να προσφύγει στο Δικαστήριο, αλλά επιμένει για διμερείς διαπραγματεύσεις με τον μη αγαπητό γείτονα. Αυτό όμως θεωρείται από τους Έλληνες παράλογο, γιατί πρέπει να διαπραγματευτούν με κάποιον για κάτι, το οποίο τους ανήκει.

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι επειδή η Τουρκία αισθάνεται να ασφυκτιά από τον κλοιό των ελληνικών νησιών, και εκτός αυτού το πρόβλημα αυτό αναθερμαίνεται κάθε τόσο για εσωτερική κατανάλωση από την ανίσχυρη τουρκική κυβέρνηση, οι δύο γειτονικές χώρες δεν πρόκειται μόνες τους να επιλύσουν τις διαφορές τους.

    Στο σημείο αυτό προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί επιτέλους, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της και συνεπώς τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Τονίζει μάλιστα ότι το μοναδικό όπλο της Ελλάδας προς το παρόν είναι το μπλοκάρισμα της Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. με την Τουρκία.

    Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει να υπάρξει καμιά αμφιβολία ότι εγγυάται για τα σύνορα της χώρας μέλους της. Αν δεν αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία, δε θα πρέπει να εκπλαγεί αν κάποια μέρα π.χ. οι Ρώσοι εθνικιστές θέσουν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα της Φινλανδίας. Εκτός αυτού δεν είναι στο πνεύμα της Ε.Ε. το ότι αναγκάζεται η Ελλάδα, λόγω της τουρκικής επεκτατικότητας, να συντηρεί ισχυρό στρατό και να κωλύεται έτσι στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα σύγκλισης.

    [07] Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΘΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια κατάθεσης του σε υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων της Αμερικανικής Βουλής.

    Ο κ.Κρίστοφερ τόνισε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Πρόεδρος Κλίντον θα προτρέψει τις δύο χώρες "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλειμάν Ντεμιρέλ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    "Υπάρχουν τώρα νέες κυβερνήσεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φόρμουλα για σίγουρη λύση αλλά προσφέρει μια νέα ευκαιρία" είπε ο κ.Κρίστοφερ που έπλεξε το εγκώμιο του κ.Σημίτη λέγοντας ότι "υπάρχει μια νέα νομίζω ηγεσία στην Ελλάδα υπό τον κ.Σημίτη".

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε "θα ήταν θεμιτό να μπορέσουμε να βρούμε κάποιο τρόπο να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην Κύπρο όπου δεν θα είναι πλέον απαραίτητες οι δυνάμεις του ΟΗΕ και να πετύχουμε επασυμφιλίωση στο θέμα αυτό. Αυτό έγκειται σε σημαντικό βαθμό στο κατά πόσο οι ηγεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα διευθετήσουν τις άλλες διαφορές τους και θα μειώσουν την ένταση ώστε να μπορέσουν να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον στο Κυπριακό".

    Ο κ.Κρίστοφερ επισήμανε ότι για την επίλυση του Κυπριακού η Ουάσιγκον θα κάνει ότι είναι δυνατόν και πρόσθεσε ότι ο νέος σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στην Αγκυρα να δοθεί προσοχή και στο θέμα αυτό.

    [08] ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    "Η πρόσφατη ταξιδιωτική προειδοποίηση για το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είχε πολιτική σκοπιμότητα αλλά ήταν καθαρά απόρροια τεχνικών διαδικασιών που επιβάλλονται από την υφισταμένη αμερικανική νομοθεσία", δήλωσε προς τον Απ. Κακλαμάνη, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Φεντερίκο Πένια, στη διάρκεια συνάντησης τους χθες στην Ουάσιγκτον.

    Ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι ο κ. Πένια του εξέφρασε την προσωπική του δυσφορία για το γεγονός ότι ένα θέμα τεχνικής φύσης πήρε μια εντελώς διαφορετική διάσταση από την πραγματική.

    Ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε ότι πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον, στις 9 Απριλίου, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ θα προβεί σε κάποια θετική δήλωση για τους κανόνες ασφάλειας που επικρατούν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Σημειώνεται ότι βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τον σχετικό νόμο θα πρέπει πρώτα να περάσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο αφού υπάρξει συνεργασία των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων που εστάλησαν στην Αθήνα με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και εν συνεχεία οι πρώτοι θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ και θα συντάξουν σχετική έκθεση οπού θα αναφέρουν ότι στο ελληνικό τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

    Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε πως το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θετικό και ότι διαπίστωσε μια προσπάθεια από την αμερικανική πλευρά για την εξεύρεση κατάλληλης φόρμουλας που θα επιτρέπει να μην επισκιαστεί η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού από την εξέλιξη αυτή.

    Σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και τον πρέσβη κ. Τσίλα θα συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο σε σύντομη εθιμοτυπική τελετή κατά την οποία ο κ. Κλίντον θα υπογράψει διακήρυξη για την μέρα της Ελληνικής ανεξαρτησίας.

    [09] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

    Τις δυο ελληνοβουλγαρικές συμφωνίες για τη χρήση των υδάτων του Νέστου και τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, επικύρωσε σήμερα η βουλγαρική βουλή.

    Τις συμφωνίες είχαν υπογράψει οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Κάρολος Παπουλιας και Γκεόρκι Πίρινσκι, στις 22 Δεκεμβρίου το 1995 στη Σόφια.

    Οπως προβλέπει η συμφωνία για το Νέστο, η Ελλάδα θα λαμβάνει το 29% από τη μέση ετήσια φυσική απορροή των υδάτων του ποταμού για περίοδο 35 ετών.

    Η επικύρωση της συμφωνίας αυτής προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη βουλγαρική αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας κατηγόρησαν την κυβέρνηση Βίντενοφ ότι προδίδει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, χαρακτήρισαν ως άκυρη την απόφαση της βουλής και αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων.

    Μεταξύ των επιχειρημάτων των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, ήταν ότι η ποσότητα που παρέχεται στην Ελλάδα θα αποβεί σε βάρος του φυσικού ισοζυγίου των υδάτων της Νοτιοδυτικής Βουλγαρίας και θα καταδικάσει την περιοχή αυτή σε λειψυδρία.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", τονίστηκε πως η Βουλγαρία τίθεται σε άνιση θέση, ενώ κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Βίντενοφ ότι υπέγραψε τη συμφωνία ως "ανταμοιβή" για παλαιά χρέη του ΒΣΚ προς το ΠΑΣΟΚ.

    Η δεύτερη συμφωνία επικυρώθηκε ομόφωνα και προβλέπει τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών σταθμών στα σημεία Γκότσε Ντέλτσεφ- Δράμα, Ρουντοζέμ- Ξάνθη μέσω Εχίνου, και Μακάζα- Κομοτηνή, η κατασκευή των οποίων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 1998.

    Προβλέπει επίσης οι δυο χώρες να φροντίσουν τον εκσυγχρονισμό των οδικών αρτηριών που θα συνδέουν την Ελλάδα και τη Βουλγαρία μέσω των νέων μεθοριακών σταθμών.

    [10] "ΔΕΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ- ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΑΚΟΜΗ ΟΙ 10 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ"

    "Δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά και απόλυτα η μετάδοση της νόσου των "τρελών αγελάδων" στον άνθρωπο" επισημαίνει με δήλωσή του Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντ.Μάντης,καθηγητής της Γαλακτοκομίας στην Κτηνιατρική σχολή.

    Ο κ.Μάντης τόνισε ότι γίνονται συνεχώς έρευνες στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να διακριβωθεί αν και κατα πόσο μεταδίδεται η ασθένεια στον άνθρωπο.Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρύτανη ότι οι έρευνες εντοπίζονται σ΄αυτό ακριβώς το σημείο,που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας. "Δεν έχει αποδειχθεί ότι απο το κρέας των νοσούντων ζώων μπορεί να μεταδοθεί η ασθένεια.Επιστήμονες πήραν απο άρρωστη αγελάδα δείγματα απο τον εγκέφαλο ,το νωτιαίο μυελό και το κρέας και στη διάρκεια της έρευνας τα διοχέτευσαν σε ποντίκια-πειραματόζωα. Από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό κατάφεραν να προκαλέσουν τη νόσο στα ποντίκια.Οχι όμως και απο το κρέας.Απο δείγματα που πήραν απο ζώα,που πιθανόν να είχαν προσβληθεί απο την ασθένεια,δεν προκλήθηκε τίποτε."

    Ο πρύτανης του Α.Π.Θ. ήταν κατηγορηματικός για την καθαρότητα του γάλακτος,όπως άλλωστε είναι και άλλοι κοινοτικοί επιστήμονες.Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει παρατηρηθεί κρούσμα σε εκτροφεία,όπου τα ζώα που δεν έχουν προσβληθεί δεν άποτελούν κανένα κίνδυνο. Η νόσος μεταδίδεται μόνο απο τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό των νοσούντων ζώων.

    Στην παρατήρηση ότι τουλάχιστον στη Βρετανία, όπως έχει ανακοινωθεί στον Τύπο,σημειώθηκαν 10 θάνατοι ανθρώπων,οι οποίοι αποδίδονται στη νόσο ο κ.Μάντης τόνισε:

    "Οι θάνατοι συνέβαιναν και στο παρελθόν.Οσοι προσβάλλονταν απο τη νόσο Κρόντσφελντ- Γιάκομπς πέθαιναν.Ο άνθρωπος προσβαλλόταν απο αυτή τη νόσο πριν να έχουμε στις αγελάδες οτιδήποτε.Το να έχουμε μιά νόσο στον άνθρωπο και μια νόσο στις αγελάδες και μια νόσο στα πρόβατα και είναι εγκεφαλοπάθεια που έχει κοινά χαρακτηριστικά,αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα ζώο μολύνει το άλλο ή ότι έχουν κοινό μολυσματικό παράγοντα τον ίδιο ακριβώς.Αυτά μένει να αποδειχθούν.Δεν έχουν αποδειχθεί ,όλα είναι υποθέσεις.Στην Βρετανία λοιπόν, μελετώντας την αρρώστεια στον άνθρωπο,μεταξύ των περιστατικών όλων δέκα περιστατικά δεν τα'ιριαζαν στα συμπτώματα.Διέφεραν σημαντικά απο τα υπόλοιπα περιστατικά.Και γι άυτό έγινε η χειρότερη υπόθεση,μήπως οφείλονται σε μετάδοση απο τις αγελάδες."

    Οσον αφορά στην απόφαση απαγόρευσης απο την Κομισιόν ο πρύτανης είπε πώς έγινε για την προστασία της υγείας των καταναλωτών,αλλά και για την προστασία της οικονομίας της Βρετανίας.

    "Τα εισαχθέντα κρέατα πρέπει να καταστραφούν για ψυχολογικούς ,κυρίως, λόγους.Δεν μπορεί να δοθούν στην κατανάλωση.Και μια στο δισεκατομμύριο να υπάρχει πιθανότητα,δεν έχει κανένα δικαίωμα κανείς να δώσει στον καταναλωτή οτισήποτε,που μπορεί να του προκαλέσει κάτι." Αναφερόμενος στο θάνατο ενός ατόμου στην Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται καθαρά για τη νόσο Γιάκομπς και δεν έχει σχέση με τις "τρελές αγελάδες".

    Ο πρύτανης τόνισε ότι ο χρόνος και η έρευνα που συνεχίζεται πυρετωδώς σ΄ολα σχεδόν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης θα δείξουν κατα πόσον υπάρχει φόβος άμεσης μετάδοσης της νόσου στον άνθρωπο.

    [11] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΒΟΟΕΙΔΩΝ

    Απαγορεύτηκε σήμερα με επείγουσα εντολή του Υπουργού Υγείας η διάθεση στην Ελλάδα καλλυντικών που περιέχουν παράγωγα βοοειδών. Για το θέμα αυτό εξέδωσε ανακοίνωση και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ο Πρόεδρος του οποίου κ. Καββαδίας διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια προσωρινή απαγόρευση η οποία θα ισχύσει μέχρις ότου ρυθμιστεί το θέμα κεντρικά, από ειδική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής αναμένεται εντός των ημερών, ωστόσο μέχρι την έκδοση της απόφασης συνίσταται η μη χρήση των καλλυντικών που παρασκευάζονται από παράγωγα βοοειδών.

    [12] ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΔΟΠΕΔΙΟΥ

    Ανοικτή επιστολή προς τον Λευκό Οικο απηύθυνε η Ενωση Αλβανο-Αμερικανικών Κοινοτήτων, ζητώντας την υποστηριξη του Αμερικανού προέδρου στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης "Δημοκρατίας του Κοσόβου".

    Η Ενωση των Αλβανο-αμερικανικών Κοινοτήτων ζητά για την προστασία των δυο εκατομμυρίων Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο, την επιστροφή των διεθνών παρατηρητών στο Κόσοβο, την ανάληψη παρόμοιας με το Ναγκόρνο Καραμπαχ πρωτοβουλία διαμεσολάβησης μεταξύ Σερβίας και Κόσοβο. Ακόμη, την επίσημη αναγνώριση της "Δημοκρατίας του Κοσοβου" ως ανεξάρτητου και ουδέτερου κρατους στα Βαλκάνια και την αποδοχή του Κόσοβου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

    Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάϊμς", επισημαίνεται ο κίνδυνος ανάφλεξης στην περιοχή εξαιτίας της καταπίεσης που υφίσταται από το Βελιγράδι, όπως αναφέρει, το αλβανικό στοιχείο. Τυχόν ανάφλεξη, υπογραμμιζεται στην επιστολή, θα συμπαρασύρει τις γειτονικές χωρες, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Ελλαδα, Βουλγαρία και πιθανόν και την Τουρκία.

    Οι Αλβανο-Αμερικανικές κοινότητες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αμερικανική προειδοποίηση προς τον Σέρβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γεγονός που όπως, υπογραμμίζεται στην επιστολή, "απομάκρυνε μέχρι τώρα την εθνική εκκαθάριση".

    [13] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΙ ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Το περιεχόμενο της έκθεσής του για το Κυπριακό, καθώς και οι τρόποι προώθησης των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος, ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης , για το Κυπριακό, Φεντερίκο ντι Ρομπέρτο, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Μετά τη συνάντηση, ο ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι είχε μια θετική και ενθαρρυντική συνομιλία με τον κύπριο πρόεδρο σχετικά με την επίτευξη μιας θετικής λύσης στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κύπριος ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ιταλικής προεδρίας να προχωρήσουν στην εμπλοκή και συμβολή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης του ιταλού εκπροσώπου και παρουσιάζει τον κύπριο πρόεδρο να έχει προτείνει σταδιακή εφαρμογή του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και αποστρατικοποίησης, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Κύπρος θεωρεί ότι επιβάλλεται να υπάρξει συμφωνία σε χρονοδιάγραμμα που να ξεκινά από τη μείωση αλλά να καταλήγει στην πλήρη αποχώρηση σε τακτό χρονικό διάστημα.

    Σχολιάζοντας τη θέση της κυβέρνησης στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας με αντάλλαγμα την επίλυση του Κυπριακού και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές ότι η πορεία και η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι θέμα που αφορά μόνο την Ε.Ε., ενώ σε ερώτηση αν διαπιστώνεται διαφωνία στους τρόπους χειρισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι κατανοείται απ' όλους ότι είναι χρήσιμο να υπάρξει συνεργασία και συντονισμός των ενεργειών τους.

    [14] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ ΚΑΙ ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ελπίζουν ότι το 1996 θα είναι η χρονιά, κατά την οποία θα υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπέρνς.

    Ο κ. Μπερνς ανέφερε πως αν οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση λύσης θα το κάνουν. ΄Οπως, άλλωστε, τόνισε, με το ζήτημα ασχολούνται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, για παράδειγμα ο κ. Μπίτι και οι πρέσβεις Γουίλιαμς και Μπάουτσερ.

    Απογοητευμένος ωστόσο φαίνεται να είναι με την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο ο Δημοκρατικός βουλευτής της Ιντιάνα, Λι Χάμιλτον. Σύμφωνα με τον κ. Χάμιλτον, οι καθυστερήσεις που υπήρξαν στην προώθηση του θέματος οφείλονται στην πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο, στην κυβερνητική κρίση στην Τουρκία και στην αποχώρηση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Ελπίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να πιέζει για λύση του Κυπριακού και εγώ από την πλευρά μου θα παρέχω πλήρη υποστήριξη προς αυτή την κατεύθυνση", κατέληξε ο κ. Χάμιλτον.

    [15] ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ 4 ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΑΤΤΙΛΑ

    Ομάδα πεζοπόρων από την Ελλάδα και την Κύπρο διοργανώνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα πορεία για τους αγνοουμένους της κυπριακής τραγωδίας και τους εγκλωβισμένους.

    Η πορεία θα αρχίσει τη Μεγάλη Δευτέρα από τον Πύργο Τηλλυρίας και θα τερματίσει τη Μεγάλη Παρασκευή 12 Απριλίου στη Δερύνεια. Οι πεζοπόροι θα καλύψουν τη διαδρομή κατά μήκος της γραμμής Αττίλα.

    [16] Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΠΡΟΣ ΑΥΤΗ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε στους εξαγωγείς της ΠΓΔΜ να χρησιμοποιούν από 1η Απριλίου το καρνέ TIR για τις μεταφορές των προϊόντων αυτής της χώρας στην Ε.Ε.,αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα του Βελιγραδίου '' Νάσα Μπόρμπα''.

    Ανεπίσημα έγινε γνωστό ότι η Ε.Ε. έλαβε αυτή την απόφαση, επειδή γίνονταν πλαστογραφήσεις από τους εξαγωγείς της ΠΓΔΜ σχετικά με το περιεχόμενο, την προέλευση και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων που εξάγονταν στις χώρες της Ε.Ε.

    Η απαγόρευση, που ισχύει για μεγάλο αριθμό κτηνοτροφικών και άλλων προϊόντων, θα προκαλέσει αύξηση των μεταφορικών εξόδων και θα δημιουργήσει προβλήματα στις μεταφορικές εταιρείες,οι οποίες, χρησιμοποιώντας την ένδειξη TIR διευκόλυναν πολύ τις εξαγωγές.

    [17] ΚΑΤΑ 6,7% ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 1996

    Κατά 6,7% αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της ΠΓΔΜ τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας.

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ντούσαν Πέτρεφσκι, η αύξηση οφείλεται στην ικανοποιητική λειτουργία 6 τομέων της βιομηχανίας της ΠΓΔΜ. Ο κ.Πέτρεφσκι τόνισε ότι παρά την μικρή αλλά σημαντική αύξηση της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής, οι υπόλοιποι 26 τομείς της βιομηχανίας της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να υπολειτουργούν.

    Στη συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ πήρε μέρος και ο Πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η αύξηση του εθνικού προϊόντος θα είναι ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ κατά το 1996. Όπως τόνισε, με την άρση των οικονομικών κυρώσεων και με τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την εντατικοποίηση της συνεργασίας της ΠΓΔΜ με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

    Σύμφωνα με τον σκοπιανό πρωθυπουργό, φέτος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ θα χορηγηθούν από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για την υποστήριξη των εξαγωγών ο κρατικός προϋπολογισμός θα παραχωρίσει 300 εκατομμύρια δενάρια ή 1,8 δις. δραχμές.

    [18] ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ΤΩΝ "ΤΡΕΛΩΝ" ΑΓΕΛΑΔΩΝ

    Ανησυχία προκάλεσε στην ΠΓΔΜ η είδηση για την εμφάνιση της νόσου των "τρελών" αγελάδων στην Μεγάλη Βρετανία, καθώς το 50% του βοδινού κρέατος που κυκλοφορεί στην αγορά της χώρας προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή της διεύθυνσης Κτηνιατρικής των Σκοπίων, Μηχάϊλο Ζόριτς, οι αρμόδιες αρχές της χώρας δεν προχώρησαν προς το παρόν στην απαγόρευση της εισαγωγής βοδινού κρέατος από την Μ.Βρετανία, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή οι ελεγκτές της Υγειονομικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ δεν έχουν εντοπίσει επικίνδυνα κρέατα στην σκοπιανή αγορά.

    [19] ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΖΗΤΑ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Το θέμα των φοιτητικών διαδηλώσεων και καταλήψεων, που τον τελευταίο καιρό παίρνουν μεγάλες διαστάσεις με αφορμή τα υψηλά δίδακτρα, απασχόλησε σήμερα για περισσότερο από τέσσερις ώρες το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, το οποίο αποφάσισε ότι πρέπει να εφαρμόζουν οι αρμόδιοι κατα γράμμα και χωρίς παράλειψη το νόμο περί συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων.

    Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στα επεισόδια που προκλήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη σχολή γλώσσας ιστορίας και γεωγραφίας του πανεπιστημίου της Αγκυρας, η ζημιές που προκλήθηκαν ανήλθαν στα 100 δισεκατομμύρια λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι 300 φοιτητές συνελήφθησαν για τα γεγονότα αυτά και οι 26 από αυτούς καταδικάστηκαν χτες σε ποινές φυλάκισης ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι και πρόκειται να δικαστούν.

    Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ Γκιουνέρ απέδωσε την ευθύνη των γεγονότων και των ζημιών σε νέους που είναι μέλη παράνομων οργανώσεων. "Στην Τουρκία υπάρχουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φοιτητές και από αυτούς μόνο οι 2.500 έκαναν πορεία για να διαμαρτυρηθούν για τα δίδακτρα. Δεν υπάρχει ούτε ένας φοιτητής που να έχει αποβληθεί γιατί δεν κατέβαλε δίδακτρα και παραχωρείται δάνειο σε κάθε φοιτητή που το ζητά. Παρόλα αυτά την περασμένη εβδομάδα οι φοιτητές παραβιάζοντας το νόμο έκαναν πορεία και ακολούθησαν λυπηρά γεγονότα. Νέοι μέλη παράνομων οργανώσεων κατέλαβαν τη σχολή γλώσσας ιστορίας και γεωγραφίας και προκάλεσαν ζημία 100 δισεκατομμυρίων λιρών καταστρέφοντας και ένα μεγάλο μέρος επιστημονικών εργασιών" κατέληξε ο κ Γκιουνέρ.

    [20] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ Ο ΚΡΟΑΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΙΧΟΜΙΡ ΜΠΛΑΣΚΙΤΣ

    Ο Κροάτης στρατηγός Τιχομιρ Μπλάσκιτς, κατηγορούμενος για εγκληματα πολεμου, αρνείται να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χαγης, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Φράνιο Τουτζμαν είχε διαβεβαιώσει οτι ο στρατηγός θα παραδοθεί στο Δικαστήριο. Σύμφωνα με ανταπόκριση από το Ζάγκρεμπ της αμερικανικής εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάϊμς", ο στρατηγός Μπλάσκιτς αρνείται να παραδοθεί στο Διεθνές Δικαστήριο ισχυριζόμενος ότι το Δικαστήριο μετεβαλε τη στάση του ως προς τις συνθήκες με τις οποίες είχε συμφωνήσει αρχικά να παραδοθεί.

    Ο προεδρος Τουτζμαν, ο οποίος είχε βραβεύσει πρόσφατα με το ανώτερο αξίωμα στον κροατικό στρατό τον Μπλάσκιτς, την τελευταία εβδομάδα είχε διαβεβαιώσει δυο φορές Αμερικανούς αξιωματούχους ότι ο στρατηγός θα παραδοθεί στο Δικαστήριο πριν το τέλος του μήνα, ωστοσο ακόμη δεν έχει εμφανιστεί, σημειώνει η εφημερίδα.

    [21] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Παράνομο κρίθηκε από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης το βουδιστικό "Κέντρο Τρίχρονης Απομόνωσης " που δημιούργησε στο Χολομώντα Χαλκιδικής η οργάνωση "Κάρμα ρίκ ντρόλ λίγκ". Το δικαστήριο καταδίκασε την υπεύθυνη του Κέντρου Χαρά Καλομοίρη σε φυλάκιση τριών μηνών , με την κατηγορία ότι έθεσε σε λειτουργία ευκτήριο οίκο χωρίς τηN άδεια του υπουργείου παιδείας και θρησκευμάτων, όπως απαιτείται από το νόμο, ενώ αθώωσε τον συγκατηγορούμενό της Δαμιανό Κουτσούκη. Η Χαρά Καλομοίρη άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

    Σημειώνεται ότι η παρουσία του συγκεκριμένου βουδιστικού μοναστηριού στο Χολομώντα και σε μικρή απόσταση από το Αγιο Ορος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά της εκκλησίας και των κατοίκων της περιοχής που οργάνωσαν κατά το παρελθόν σχετικά συλλαλητήρια. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η δίκη επρόκειτο να διεξαχθεί στον Πολύγυρο αλλά για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να γίνει στη Θεσσαλονίκη.

    [22] ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σε διεθνές "Κοινοβούλιο" αντιπροσώπων του πολιτισμού, της τέχνης, της επιστήμης και των μέσων μαζικής επικοινωνίας δέκα βαλκανικών χωρών μετατρέπεται από αύριο μέχρι και την Κυριακή η Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο που διοργανώνει η "Ενωση για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια" με θέμα "Πολιτική Δημοκρατία και Κοινωνία των Πολιτών στα Βαλκάνια". Χορηγός του συνεδρίου είναι ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουασας "Θεσσαλονίκη '97", ενώ οικονομική υποστήριξε παρέχει και η Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης.

    Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος διακεκριμένες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας, του τύπου, των επιστημών και της τέχνης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία, την Τουρκία, τη Μολδαβία και την Κροατία, οι οποίοι όμως δεν κατέχουν πολιιτκό ή κρατικό αξίωμα.

    Ο "αποκλεισμός" των βαλκάνιων πολιτικών όπως διευκρίνισαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος και ο ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, κύριοι Ευθυμιάδης και Παπασαραντόπουλος, στόχο έχει την αποφυγή της πολιτικής διαμάχης και την προώθηση του ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες των Βαλκανίων. Μετά τη λήξη του συνεδρίου, όμως, το μεσημέρι της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία θα πάρουν μέρος ο υπουργος Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Καραμανλής και Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και οι Ευρωβουλευτές Μιχάλης Παπαγιαννάκης και Νίκος Παπακυριαζής.

    Οι εργασίες του συνεδρίου περιλαμβάνουν τρεις θεματικές ενότητες: τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και θεσμούς και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας των χωρών που συμμετέχουν.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν μεταξύ άλλων από την ΠΓΔΜ οι δημοσιογράφοι Λιούμπιοτσα Γκεοργκίεφτσκι και Βλαντιμίρ Μίλτσιν και ο σκηνοθέτης-διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης των Σκοπίων, Ζόραν Τάνεφσκι, από τη Βοσνία ο νεοελληνιστής και μεταφραστής πλήθους Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών Ζόραν Μούτιτς, και από την Τουρκία ο δημοσιογράφος Ρούσεν Τσακίρ, ο διευθυντής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης Σενζίκ Καντάρ, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Οσμάν Καβάλα και Μπουράτ Μπενζέ και ο επιχειρηματίας Σελτζούκ Ερέζ. Από τη Βουλγαρία στις εργασίες του συνεδρίου λαμβάνουν μέρος ο πρέσβης για θέματα πολιτισμού, κ.Βαγκεστάϊν, ο σκηνοθέτης και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Βουλγαρίας στη Φιλιππούπολη, Πέτερ Ραντέφσκι , ο δημοσιογράφος Πέτκο Βουτσάροφ και ο επικεφαλής του γραφείου του Ζέλιου Ζελέφ Εμίλ Κοζλουκώφ, από τη Μολδαβία ο Πρόεδρος της Ενωσης Δημοσιογράφων της χώρας, Βλαντιμίρ Τανάσο, και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Βαλέριου Σαχαρνεάνου και απο τη Νέα Γιουγκοσλαβία ο δημοσιογράφος Καζιμίρ Τσούργκους και το ενεργό μέλος γιουγκοσλαβικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, Λιαντομίρ Λίτσινα, ενώ τη Ρουμανία εκπροσωπεί ο δικαστής που δίκασε τον Τσαουσέσκου, Νιτόϊου Αντριάν, ο διευθυντής του ROMPRESS, Νεάγκου Ντρόϊου, και ο διευθυντής της εφημερίδας "LIBERTATEA", Οκταβιάν Αντρόνιου.

    Παρόντες θα είναι επίσης από τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της National Endowment for Democracy (αμερικανική οργάνωση για τη δημοκρατία στην Ανατολική Ευρώπη), Κάρλ Γκέρσμαν, και ο γερουσιαστής Τζον Μπραδίμας, ενώ την Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσωπεί ο προϊστάμενος του τμήματος Ανατολικής Ευρώπης, Δημήτρης Κούρκουλας, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας προς τις Ανατολικές χώρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ.Blackman. Στις εργασίες συμμετέχει επίσης ως εκπρόσωπος του Renner Institute (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Δημποκρατία στην Ανατολική Ευρώπη) η κ.Λιζ Κάουελ από την Αυστρία.

    Χαιρετισμούς κατά την τελετή έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 6μ.μ., θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Ενωσης για τη Δημοκρατία στα Βλακάνια και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Τζον Μπραδίμας και ο κ.Δημήτρης Κούρκουλας.

    [23] ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΧΡΥΣΟΫΦΑΝΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

    Στην σπανιότητα των χρυσοΰφαντων υφασμάτων που βρέθηκαν στη Βεργίνα αναφέρθηκε ο ειδικός σε θέματα ανατολικών και κλασικών αρχαιοτήτων και προϊστάμενος του εθνικού μουσείου της Κοπεγχάγης κ Bodil Bundgaard Rasmyssen κατά τη διάρκεια διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου με θέμα "Η τύχη του ελληνικού χρυσου" που πραγματοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο κ Rasmyssen μιλώντας για τα χρυσοΰφαντα ενδύματα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα τόνισε ότι αυτά βρέθηκαν σπάνια και ότι τα χρυσά και πορφυρά υφάσματα της Βεργίνας αποτελούν μία εξαίρεση που αποδεικνύει την δεξιοτεχνία αλλά και την διαφορετική τεχνική που χρησιμοποιούσαν αυτοί που τα ύφαιναν.

    Η υπεύθυνη των ανασκαφών της Βεργίνας, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ Στέλλα Δρούγου μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι κατά τα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας υπήρχε μία έξαρση της τέχνης των κοσμημάτων λόγω της ύπαρξης άφθονου χρυσού, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα μία τάση πολυτέλειας στην ιδιωτική ζωή. Η κ Δρούγου υπογράμμισε ακόμη ότι και σε περιοχές έκτος Ελλάδας όπου χρησιμοποιήθηκε χρυσός υπήρχε χρήση ελληνικών σχεδίων για την κατασκευή κοσμημάτων πράγμα που αποδεικνύει ελληνική επιρροή.

    Ελληνικός χρυσός και κοσμήματα με ελληνικά σχέδια βρέθηκαν σε ανασκαφές που διενεργήθηκαν στη Βουλγαρία. Οι αρχαιολόγοι απέδωσαν την παρουσία των ελληνικών χρυσών νομισμάτων στις περιοχές αυτές στο ότι οι πληρωμές που έκαναν οι κυβερνήτες κατά την ελληνιστική εποχή ήταν σε ελληνικά νομίσματα. Όπως επισήμανε ο κ Ντιμίτροφ Κάμεν θησαυροί τύπου Φιλίππου του Β΄ και Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκαν στην πρώιμη ελληνιστική Θράκη (340-270 πΧ) σε τρεις τύπους. Η παρουσία των χρυσών νομισμάτων απέδειξε την επαφή που υπήρχε μεταξύ Θράκης και νότιας Μικράς Ασίας κατά τη βασιλεία του Αντιγόνου.

    Εξάλλου η κ Μιλένα Τόνκοβα Ντιμίτροβα τόνισε την επιρροή που είχε η θρακική αριστοκρατία και η οποία εκδηλωνόταν από τα χρυσά κοσμήματα και τις τεχνικές διακόσμησης που χρησιμοποιούσαν, οι οποίες σχετιζόταν με σύγχρονες τους ελληνικές και ανατολικές τεχνικές.

    Πενήντα χρυσά κοσμήματα με μεγάλη καλλιτεχνική και αρχαιολογική αξία που βρέθηκαν στους τύμβους κοντά στο Καζανλούκ της Βουλγαρίας έδειξαν όπως τόνισε ο κ Γκεόργκι Κίτοφ την οικονομική και πολιτιστική αλληλοεξάρτηση που υπήρχε μεταξύ Θράκης, αρχαίων ελληνικών αποικιών στο Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα και κέντρων της αρχαίας Ελλάδας.

    Στα κοσμήματα που βρέθηκαν σε ταφή του δεύτερου μισού του 3ου πΧ αιώνα στην Οδησσό της Βουλγαρίας αναφέρθηκε ο Αλεχ. Μίντζεφ επισημαίνοντας ότι μεταξύ αυτών βρέθηκε και ένα διάδημα των ύστερων χρόνων του χαλκού που θα πρέπει να μεταφέρθηκε εκεί από την Ελλάδα.

    Η σταθερότητα των ταφικών εθίμων στη Θράκη και στον ελληνομακεδονικό κόσμο κατά τη ρωμαϊκή εποχή αποδεικνύεται από τη ομοιότητα των χρυσών κοσμημάτων που βρέθηκαν στον τάφο θεραπομάντη στο χωριό Μαντρές της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας με ευρήματα που αποκαλύφτηκαν σε άλλα νεκροταφεία της χώρας και της Ελλάδας σύμφωνα με την κ Ντιάνα Ντιμίτροβα. Στα κοσμήματα του τάφου του Μάντρες που δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη περιλαμβάνονται στεφάνι, ενώτια δαχτυλίδι κλπ θεωρείται ως ένας από τους πλουσιότερους στη νοτιοανατολική Βουλγαρία από το τέλος του 1ου μΧ αιώνα.

    [24] ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Μια εντελώς διαφορετική εικόνα των μικρών τσιγγάνων σκηνιτών, σε ό,τι αφορά στην σχέση τους με τα γράμματα και το σχολείο, που ανατρέπει την αντίληψη ότι τόσο οι νεαροί ROM, όσο και οι γονείς τους δεν ενδιαφέρονται για την εκπαίδευσή τους, έχει φέρει στο φως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει στο 6ο Δημοτικό Σχολείο του Ελευθερίου Κορδελιού το Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αρμόδια δημοτική αρχή. "Ανατρεπτικά" είναι παράλληλα τα μέχρι σήμερα πορίσματα από την εφαρμογή του προγράμματος και ως προς τη δυνατότητα συνύπαρξης των σκηνιτών τσιγγάνων με την τοπική κοινωνία.

    "Η πραγματικότητα είναι ότι τα παιδιά αυτά προσέρχονται σχεδόν ανελλιπώς, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες να κάνουν μάθημα, και όταν οι συνθήκες βελτιώνονται αυξάνεται και ο αριθμός τους" επισήμανε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εμπνευστής και υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος. Από την αρχή, μάλιστα, της εφαρμογής του προγράμματος η προσέλευση των μικρών τσιγγάνων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τον αρχικό αριθμό των εγγεγραμμένων μαθητών. Από τη στιγμή, όμως, που οι δύο εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με πρωτοβουλία του Παιδαγωγικού Τμήματος απασχολούνταν εθελοντικά με τη διδασκαλία των μικρών τσιγγάνων - εκτός από τους δύο τακτικούς διορισμένους συναδέλφους τους - αποχώρησαν λόγω τεχνικού κωλύματος, εδώ και ένα μήνα, η συμμετοχή των παιδιών σύμφωνα με τον κ.Τσιάκαλο, έχει αρχίσει να μειώνεται λόγω της μη λειτουργικής αναλογίας του ενός δασκάλου για 35-40 παιδιά.

    Όπως τονίζουν, πάντως, ο εμπνευστής του προγράμματος και ο διευθυντής του 6ου δημοτικού σχολείου του Κορδελιού, όπου εφαρμόζεται, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νεαρούς τσιγγάνους έχει τόσο μακρόχρονο βίο, καθώς η εφαρμογή του άρχισε το Σεπτέμβρη. Η μέχρι σήμερα επιτυχία του προγράμματος, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, οφείλεται στον πρωτοποριακό εκπαιδευτικό χαρακτήρα του, καθώς η διδασκαλία αρθρώνεται σε αυτοτελείς θεματικές ενότητες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα για τα παιδιά που αναγκάζονται να λείψουν από το μάθημα, λόγω εργασίας, και βασίζεται στα ιδιαίτερα πολιτιστικά στοιχεία και τα βιώματα των νεαρών ROM και του δικού τους ιδιαίτερου τρόπου ζωής. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται επίσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των παιδιών προχωρημένης ηλικίας που δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και για την πρόσληψη νέων παραστάσεων, εικόνων και βιωμάτων μέσα από επισκέψεις σε εργοστάσια, κινηματογράφο, θέατρο, οικοσυστήματα, μουσεία, κ.ο.κ. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται πάντοτε τις απογευματινές ώρες, καθώς η πλειοψηφία των παιδιών που τα παρακολουθούν το πρωί εργάζονται.

    Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει ο κ.Τσιάκαλος και για την αποδοχή της προσπάθειας από την τοπική κοινωνία και την στήριξή της από τη δημοτική αρχή. "Θα περίμενε κανείς ότι οι κάτοικοι της περιοχής, παλιννοστούντες Ελληνοπόντιοι και πρώην μετανάστες, φτωχοί οι ίδιοι και συχνά αποκλεισμένοι, δεν θα στήριζαν λόγω των δικών τους προβλημάτων την προσπάθειά μας. Στην πραγματικότητα, όμως, οι γονείς του πρωινού σχολείου έχουν αποδεχτεί με προθυμία τη λειτουργία του απογευματινού κύκλου και την οικονομική επιβάρυνση που αυτή σημαίνει για το σχολείο και έχουν "αγκαλιάσει" τα παιδιά που τον παρακολουθούν", αναφέρει χαρακτηριστικά. Ανάλογη είναι η συμπαράσταση, σύμφωνα με τον κ.Τσιάκαλο, και η στάση του δήμου Ελευθερίου Κορδελιού, που, όπως επισημαίνει "αντί να προσπαθεί να στείλει τους σκηνίτες τσιγγάνους πιο μακριά, όπως συμβαίνει συνήθως, παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση στην προσπάθειά μας".

    Ανάλογο πρόγραμμα έχει εκπονήσει ο κ.Τσιάκαλος στη Γερμανία, το 1979, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο Κορδελιό, από την επόμενη σχολική χρονιά θα ενταχθεί σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό στο πρόγραμμα "ΣΩΚΡΑΤΗΣ" της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπάρξει συνεργασία του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου με το Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ( του Βλάση Βλασίδη Μ.Π.Ε)

    [25] ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Προστριβές σημειώνονται το τελευταίο διάστημα μεταξύ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας με τη γειτονική Βουλγαρία. Τους τρεις πρώτους μήνες του 1996 η ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών αυξήθηκε επικίνδυνα καθώς η διένεξη επεκτάθηκε και σε θέματα μειονοτήτων.

    Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι στην ΠΓΔΜ οι πολίτες που δηλώνουν ότι είναι Βούλγαροι καταπιέζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα στις 26 Ιανουαρίου η Σόφια είχε ζητήσει επίσημα να διεξαχθεί έρευνα για το θέμα αυτό.

    Αντίστοιχα στη Βουλγαρία, στις 4 Φεβρουαρίου η αστυνομία εμπόδισε τη διεξαγωγή του Β' συνεδρίου της οργάνωσης OMO-Ιλιντεν στο χωριό Μοσονίστε. Η ΟΜΟ-Ιλιντεν είναι μια ολιγομελής πολιτική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1990 στη Βουλγαρία, ενισχύεται από την ΠΓΔΜ και ζητά την παροχή πολιτιστικής και εθνικής αυτονομίας σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως "Μακεδόνες" και ζουν στην περιοχή του Πιρίν. Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει ιδιαίτερη "μακεδονική" εθνότητα και ως εκ τούτου αρνείται να νομιμοποιήσει την ΟΜΟ-Ιλιντεν.

    Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας που όμως δεν έγινε αποδεκτό από τη βουλγαρική πλευρά.

    Οι ρόλοι αντιστράφηκαν όταν τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές ασφαλείας της ΠΓΔΜ συνέλαβαν πολίτες της χώρας τους, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως Βούλγαροι με το αιτιολογικό ότι ενδέχεται να είναι αναμεμειγμένοι στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Κίρο Γκλιγκόρωφ. Οι συλλήψεις προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της επίσημης βουλγαρικής πλευράς, όσο και εθνικιστικών οργανώσεων της Σόφιας.

    Συγκεκριμένα το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα με το οποίο κατηγορούσε τη σκοπιανή πλευρά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του. H απάντηση των Σκοπιανών ήταν έντονη καθώς με ρηματική διακοίνωση κατηγόρησαν τη Βουλγαρία ότι υπερέβη τα όρια της νόμιμης διαδικασίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ακόμα πιο έντονες ήταν οι κατηγορίες που απηύθυνε προς τη σκοπιανή πλευρά για τις συλλήψεις η βουλγαρική εθνικιστική οργάνωση VMRO-SMD, η οποία υποστηρίζει ότι ο σλαβικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι βουλγαρικής καταγωγής. Στόχοι του VMRO-SMD είναι η επαναφορά της βουλγαρικής ταυτότητας των κατοίκων της ΠΓΔΜ και η μελλοντική ενοποίησή τους με τη Βουλγαρία.

    Ο συμπρόεδρος του VMRO-SMD Κρασιμίρ Καρακατσάνωφ κατηγόρησε τα Σκόπια ότι προέβησαν σε συλλήψεις αυτών των ατόμων λόγω της βουλγαρικής εθνικής συνείδησής τους και των σχέσεών τους με το VMRO. Παράλληλα το VMRO οργάνωσε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία της ΠΓΔΜ στη Σόφια, στην οποία τονίστηκε ότι η οργάνωση "θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ένωση όλων των Βουλγάρων", ενώ απεστάλη και ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για την καταπίεση των Βουλγάρων της ΠΓΔΜ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 1995 το VMRO είχε κατηγορήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ ότι με το πρόσχημα των ερευνών για την ανακάλυψη των ενόχων της απόπειρας κατά του Γκλιγκόρωφ τρομοκρατούσε όσους αυτοπροσδιορίζονταν ως Βούλγαροι.

    Οι αντιδικίες αυτές, που δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των δυο χωρών, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ειρωνικά μειδιάματα αν συνέβαιναν σε άλλες χώρες ή αν δεν υποκινούνταν από τις συγκεκριμένες οργανώσεις, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Ομως το VMRO-SMD είναι απόγονος της βουλγαρικής Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης που οργάνωσε την εξέγερση του Ιλιντεν και κατεύθυνε τη βουλγαρική προπαγάνδα στη Μακεδονία κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ενώ στη διάρκεια του Μεσοπολέμου αποτελούσε ουσιαστικά παρακράτος στη βουλγαρική επικράτεια.

    Η ΟΜΟ-Ιλιντεν από την άλλη βασίζεται στις αρχές της μεσοπολεμικής οργάνωσης ΕΜΕΟ (Ενωμένη), η οποία δημιουργήθηκε για να απομακρύνει τον πληθυσμό της ΠΓΔΜ από τη βουλγαρική επιρροή και πρώτη προπαγάνδισε τη θεωρία της ύπαρξης "μακεδονικού" έθνους.

    Βέβαια στις μέρες μας ούτε το VMRO-SMD, ούτε η ΟΜΟ-Ιλιντεν έχουν τη δημοτικότητα που απολάμβαναν πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαθέτουν όμως σημαντικές προσβάσεις σε πολιτικούς κύκλους της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ αντίστοιχα, ενώ το VMRO-SMD μετείχε και στον κεντροδεξιό συνασπισμό της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" που είναι αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλγαρία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι η χειροτέρευση των σχέσεων ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας δεν είναι παροδική, αλλά ότι θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 28 March 1996 - 15:56:35