Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (03/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 3 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

  • [02] ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Πρέπει να είμαστε φειδωλοί, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού"

  • [04] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕ Ι ΣΤΟ 7,4%

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με την κυβερνητική πολιτική"

  • [06] ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] Η ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΌ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

  • [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

  • [11] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [12] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

  • [14] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [15] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚEΦΤΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ 717 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [17] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

  • [18] Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΡHARE-INTERREG

  • [19] ΤΡΙΑΝΤΑ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [20] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [21] Ο ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΙΔΙΩΜΑ

  • [22] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρωπαικής Ένωσης,έτσι όπως διαγράφονται μετά την Διακυβερνητική Διάσκεψη του Τορίνο, θα είναι για δύο μέρες στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα,αύριο,αρχίζει στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών το ΣΤ' Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Εξωτερικής πολιτικής,με θέμα ''η Διακυβερνητική Διάσκεψη του 1996 και η σημασία της για το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης'' που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Τα θέματα που θα εξεταστούν μεταξύ άλλων είναι ηλήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών,οι αδυναμίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) της Ευρωπαικής Ένωσης,ο ρόλος του ΝΑΤΟ στο ευρωπαικό σύστημα ασφάλειας και οι προοπτικές θεσμικής ενσωμάτωσης της ΔΕΕ στην δομή της Κοινότητας.

    [02] ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΚΑΘΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

    Αντιστράφηκε η καθοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου, η οποία είχε ξεκινήσει το 1990. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (Ι.Ε.Ε.Σ.) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

    Tο 1994 οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων προς τις σκανδιναβικές χώρες αυξήθηκαν σε σχέση με το 1993 κατά 10,44%, αγγίζοντας τα 147 εκατομμύρια ECU.

    Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές προς την Νορβηγία ανήλθαν σε 28 εκατομμύρια ECU, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 11,29% σε σχέση με το 1993. Η Φινλανδία εισήγαγε ελληνικά προϊόντα αξίας 45 εκατομμυρίων ECU, 18,13% περισσότερο από το 1993, ενώ η Σουηδία προϊόντα 74 εκατομμυρίων ECU (άνοδος 5,99%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ι.Ε.Ε.Σ., στις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου εξάγονται κυρίως πλεκτά ενδύματα. Το 1994 η Ελλάδα εξήγαγε πλεκτά ενδύματα αξίας 53 εκατομμυρίων ECU, το 64% των οποίων κατευθύνθηκαν στην αγορά της Σουηδίας. Από την Ελλάδα στην Σουηδία εξάγονται επίσης κατεργασμένα και ακατέργαστα τρόφιμα, χημικά και πλαστικά προϊόντα. Στη Φινλανδία, πέρα από τα πλεκτά ενδύματα, εξάγονται κατεργασμένα τρόφιμα, δέρματα και γουναρικά, μέταλλα και διάφορα άλλα προϊόντα, ενώ στην Νορβηγία κυρίως πλεκτά και άλλα ενδύματα, καθώς και δέρματα και γουναρικά.

    Οι Σκανδιναβικές χώρες αποτελούν μία σημαντική αγορά 18 εκατομμυρίων κατοίκων, με υγιή οικονομία και επομένως τα περιθώρια επέκτασης των δραστηριοτήτων Ελλήνων επιχειρηματιών στις αγορές της Σκανδιναβικής χερσονήσου είναι σημαντικά. Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή στην εκδήλωση "Εuropartenariat" της Βόρειας Σκανδιναβίας, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο στην πόλη Λουλέα της Σουηδίας. Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος 386 εταιρείες από την Βόρεια Σκανδιναβία, ενώ αναμένεται και η παρουσία περίπου 3.000 εταιρειών από άλλες εξήντα χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί τις λιγότερες εξαγωγές προς τις χώρες της Σκανδιναβικής χερσονήσου σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους της στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1994 από τις χώρες της Ε.Ε. προς την Σκανδιναβική κατευθύνθηκαν προϊόντα αξίας 43,7 δισεκατομμυρίων ECU. Τις σημαντικότερες εξαγωγές πραγματοποιούν η Γερμανία με 13,9 δις ECU, η Μ.Βρετανία με 7,9 δις ECU και η Δανία με 6 δις ECU.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Πρέπει να είμαστε φειδωλοί, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού"

    Τη θέση ότι "πρέπει να είμαστε φειδωλοί, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού, πριν χυθεί το αίμα ενός λαού" εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου με θέμα "η Γερμανική πολιτική στον Γιουγκοσλαβικό χώρο".

    Η δήλωση αυτή του κ. Πάγκαλου αποτελεί απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος είχε τονίσει ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με χλιαρές αντιδράσεις και αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης στο πλαίσιο των ενόπλων δυνάμεων.

    "Οι πολιτικοί επανεκλέγονται, οι δημοσιογράφοι επαναπροσλαμβάνονται, το κύρος αποκαθίσταται, οι πεθαμένοι όμως δεν ανασταίνονται" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προστασίας της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον η οποία όπως είπε έχει προκύψει μετά από συμφωνία των εμπλεκομένων μερών, των ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ, και της Ρωσίας.

    [04] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΤΟ 7,4%

    Το εξαμηνιαίο δελτίο προβλέψεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για την πορεία της οικονομίας της χώρας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου.

    Το δελτίο τονίζει ότι στο τέλος του έτους ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 7,4% ενώ ο κ. Παπαντωνίου εξέφρασε την ελπίδα ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού κατά το μήνα Μάρτιο ο πληθωρισμός θα ομαλοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με την κυβερνητική πολιτική"

    "Δεν υπάρχει διαφοροποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας με την κυβερνητική πολιτική" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Αρσένη ότι ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αντιμετωπίζεται με χλιαρές αντιδράσεις.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι ο κ. Αρσένης αναφέρθηκε στην περίοδο 1960-1962 όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση περιορίστηκε απλώς να προσφύγει στην Ουνέσκο για να αντιμετωπίσει τον ξεριζωμό του ελληνισμού από την Ίμβρο και την Τένεδο.

    "Κανείς δεν διαφωνεί με τη δήλωση του κ. Αρσένη ότι η επεκτατική πολιτική της Αγκυρας πρέπει να αντιμετωπιστεί με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες Τούρκων αξιωματούχων κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας. "Αν η Τουρκία θεωρεί ότι υφίσταται νομικό πρόβλημα να απευθυνθεί στη Χάγη" κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

    [06] ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στις 30 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης οπότε και θα λειτουργήσει ώς Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Η σύμβαση ανάθεσης του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό 186 εκατομμυρίων δραχμών, υπογράφηκε σήμερα. Το έργο αφορά στην προσθήκη νέας πτέρυγας στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης χωρίς να γίνει καμία παρέμβαση στο υπάρχον κτίριο και έχει ενταχθεί στο πρώτο βασικό πίνακα έργων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη 1997".

    Πρόκειται για διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 941,21 τετραγωνικών μέτρων που θα κατασκευαστεί κατ΄ επέκταση του κτιρίου που στεγάζει σήμερα το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε οικόπεδο που ανήκει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το ισόγειο, που θα έχει ανεξάρτητη είσοδο και θα συνδέεται με το υπάρχον κτίριο, και ο όροφος θα είναι όμοιοι και θα έχουν αίθριο χώρο.

    [07] Η ΦΛΟΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Λαμπρή τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Παρασκευής, προετοιμάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μπροστά από το Λευκό Πύργο.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα φτάσει στα όρια του νομού, στο Γαλλικό ποταμό, στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής, απ'όπου διακεκριμένοι Θεσσαλονικείς αθλητές και πρωταθλητές θα τη μεταφέρουν στο κέντρο της πόλης. Το προτελευταίο χιλιόμετρο της διαδρομής θα διανύσουν αθλητές που έχουν διακριθεί στους αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να καταλήξει στο Λευκό Πύργο στις 9 το βράδυ, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής. Με την αφή του βωμού, όπου θα "διανυκτερεύσει" η Φλόγα, θα πυροδοτηθούν πυροτεχνήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίσει τους εθνικούς ύμνους της χώρας μας και των ΗΠΑ, που φιλοξενούν την Ολυμπιάδα, ενώ η μικτή χορωδία του Δήμου και του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Κοραής" θα ψάλλει τον Ολυμπιακό Ύμνο. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν επίσης τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα του Λυκείου Ελληνίδων και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ακολουθήσει τη διαδρομή Γαλλικός ποταμός-Εθνική Οδός-Δήμος Ιωνίας-Δήμος Ekeuheq_ou Κορδελιού-Δήμος Μενεμένης-οδός ΜοναστηρίουΕγνατία οδός-οδός Εθνικής Αμύνης και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο. Οι αθλητές που θα συμμετέχουν κατά αλφαβητική σειρά είναι οι Κοσματόπουλος, Κωνσταντινίδης, Κρομίδος, Κακιούσης, Μελισσανίδης, Μανδραβέλη, Ποικιλίδης, Παγκάλου, Ρετζιάς, Ρουμπινιάν, Σωτηρίου, Σαλτσίδης, Τριγκώνης και οι δύο αθλητές με ειδικές ανάγκες, Γαλατίδου και Τσάκωνας.

    [08] ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΌ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ ΑΓΕΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ελάχιστες είναι οι ποσότητες βόειας γλώσσας ,κονσερβών που περιείχαν βοδινό και σκυλοτροφών βρετανικής προέλευσης που βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολύ μικρός είναι και ο κίνδυνος ενδεχόμενης μόλυνσης του ανθρώπου από βόειο κρέας στην Ελλάδα. Αυτά ανακοινώθηκαν κατά διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με στόχο την ενημέρωση στο θέμα της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη κατασχέθηκαν 350-360 κιλά βόειας γλώσσας, 2000 κονσέρβες (περίπου μισός τόνος) που περιείχαν και βοδινό και 4000 κιλά σκυλοτροφές.

    Ο καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ κΓρηγόρης Λεοντίδης υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι μόλυνσης στη χώρα μας είναι ελάχιστοι αφενός γιατί δεν χρησιμοποιούνται στη διατροφή των βοοειδών πάχυνσης και γαλακτοπαραγωγής κρεατάλευρα και οστεάλευρα, αλλά άλλες πρωτεϊνούχες τροφές φυτικής προέλευσης , όπως βαμβακόπιτα και σόγια, και ότι παρά το γεγονός ότι το 70% του κρέατος που καταναλώνεται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο πολύ μικρές ποσότητες προέρχονται από τη Βρετανία. Ο κ. Λεοντίδης συνέστησε στους καταναλωτές να διερευνούν την προέλευση βόειου κρέατος και επισήμανε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την μεγαλύτερη ασφάλεια παρέχει το ελληνικής προέλευσης βοδινό.

    Όπως εξάλλου τόνισε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ελέγχου τροφίμων της νομαρχίας Θεσσαλονίκης γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων κ Γεώργιος Τσόλης το ποσοστό των εισαγομένων από την Βρετανία κρεάτων ήταν κάτω του 0,5% του συνόλου των εισαγομένων από την ΕΕ και ήταν κρέατα που προερχόταν από ζώα στα οποία από εξαετίας δεν είχε παρατηρηθεί υπόνοια της νόσου. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι όσα κρέατα εισήχθησαν στην Ελλάδα από την Βρετανία ήταν κατεψυγμένα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε ότι το παρήγορο για την Ελλάδα είναι ότι δεν βρέθηκαν κρεατάλευρα και οστεάλευρα που θεωρούνται υπεύθυνα για τη νόσο ούτε και σπλήνες αδένες, μυαλά, έντερα και λοιποί ιστοί βρετανικής προέλευσης. Ο κ Τσόλης τόνισε ακόμη ότι από το 1993 η νόσος των τρελών αγελάδων είναι υποχρεωτικής δήλωσης.

    Ο κ Λεοντίδης επισήμανε ότι η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια εμφανίστηκε στα βοοειδή του Ηνωμένου Βασιλείου το 1986 και πήρε διαστάσεις επιδημίας το 1992 οπότε ο αριθμός των περιστατικών έφτασε τα 4000 τον μήνα (ο αριθμός αυτός μειώθηκε το 1995 σε 1000 το μήνα), ενώ παρατηρήθηκε πολύ μικρός αριθμός σποραδικών κρουσμάτων jai σε διάφορες χώρες τη Ευρώπης. "Πρόκειται για εκφυλιστική εγκεφαλοπάθεια και θεωρείται ότι οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα απλούστερο των ιών , ανθεκτικό στη θερμότητα, την ψύξη, τις υπεριώδεις ακτίνες και πολλά απολυμαντικά. Ο λοιμογόνος αυτός παράγοντας αρχικά μεταδόθηκε στα βοοειδή με τη βρώση κρεαταλεύρων και οστεαλεύρων που προσέρχονται από πρόβατα μολυσμένα από την τρομώδη νόσο των προβάτων και τα οποία είχαν υποστεί ελλιπή κατεργασία" τόνισε ο καθηγητής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τρομώδης νόσος στα πρόβατα ενδημεί στη μεγάλη Βρετανία πάνω από 250 χρόνια χωρίς να υπάρχει ένδειξη ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο ενώ η νόσος Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο είναι γνωστή εδώ και 70 χρόνια με συχνότητα προσβολής ένα άτομο ανά εκατομμύριο πληθυσμού και ιδίως άτομα μεγαλύτερα της μέσης ηλικίας. H νόσο Creutzfeldt-Jakob έχει ομοιότητες με την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, οι αιτιολογικοί τους παράγοντες εμφανίζουν παρόμοιες ιδιότητες αλλά δεν υπάρχει απόδειξη μετάδοσης της νόσου των βοοειδών στον άνθρωπο. Η περίοδος εμφάνισης της νόσου στον άνθρωπο φτάνει τα 15 χρόνια ενώ στα βοοειδή τα 2-6 χρόνια.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την οκταήμερη απεργία των κτηνιάτρων που αρχίζει την Παρασκευή και συμπίπτει με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη νόσο των τρελών αγελάδων ο κ Τσόλης τόνισε ότι η απόφαση για την απεργία είχε παρθεί από τις 6 Φεβρουαρίου και πως δεν επιδιώχθηκε να συμπέσει τις ημέρες αυτές. Σύμφωνα με τον κ Τσόλη ο υπουργός γεωργίας είναι σε θέση και μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κτηνιάτρων ώστε να ανασταλεί η απεργία μέχρι αύριο το βράδυ.

    [09] ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

    Οικονομικά και πολιτιστικά θέματα συζήτησαν στη Δράμα με εκπροσώπους φορέων και επιχειρηματιών, ο Δήμαρχος της Στοκχόλμης Ματς Χούλντ, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σουηδίας Πέτερ Λάσον και Σουηδοί επιχειρηματίες.

    Οι Σουηδοί επίσημοι είχαν συνάντηση με το Νομάρχη Δράμας κ. Σωκράτη Δημητριάδη ο οποίος τους παρέθεσε στοιχεία για την οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα του νομού.

    Το ενδιαφέρον των Σουηδών επικεντρώνεται κυρίως σε εισαγωγές μαρμάρων, ποτών και καπνών, ενώ διατύπωσαν προτάσεις για τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων στο βιομηχανικό και βιοτεχνικό κλάδο.

    [10] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

    Με ανυπομονησία προσμένουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Θράκης το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που αρχίζει την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη, καθώς οι εξαγγελίες, στις οποίες αναμένεται να προβούν ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης jai Αποκέντρωσης, Ακης Τσοχατζόπουλος, πρόκειται να σηματοδοτήσουν το μέλλον των δύο διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων (Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και Ροδόπης-Εβρου), αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής, που επιζητεί την ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση και την Περιφέρεια προς τις νομαρχίες. Σύμφωνα, πάντως, με τους Προέδρους των δύο διευρυμένων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, Παύλο Παπαδόπουλο (Δράμα-Καβάλα-Ξάνθη) και Γιάννη Νικολαϊδη (Εβρος-Ροδόπη) και τον νομάρχη Εβρου και οικοδεσπότη του συνεδρίου, Γεώργιο Ντόλιο, οι μέχρι σήμερα ενδείξεις για ικανοποίηση αρκετών από τα αιτήματα είναι θετικές.

    Αισιοδοξία ότι θα δοθούν λύσεις στο θέμα της παροχής αρμοδιοτήτων από το Κέντρο και την Περιφέρεια στις διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, λόγω "της προσωπικής ευαισθησίας του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ακη Τσοχατζόπουλου" εκφράζει ο κ.Παπαδόπουλος. Παράλληλα, εκφράζει την πίστη του ότι με την επιστροφή στον νόμο 2218 του 1989, ο οποίος είχε αντικατασταθεί από τον 2240 του 1993 ο θεσμός θα προχωρήσει. "Οι διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Και προσδοκώ στις επόμενες εκλογές να δημιουργηθούν και άλλες, γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει η αποκέντρωση και η ανάπτυξη", τονίζει καταλήγοντας.

    Διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου με την πολιτική ηγεσία και ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, και ιδιαίτερα της διευρυμένης, αναμένει και ο κ.Νικολαϊδης. Εκφράζει, όμως, παράλληλα σκεπτικισμό για το μέγεθος και το βάθος των αλλαγών που θα επιφέρει το συνέδριο και δίνει έμφαση στο θέμα των οικονομικών πόρων, ενώ προοοινωίζει τη σύγκλιση έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ το φθινόπωρο σε περίπτωση που οι αποφάσεις δεν είναι πλήρως ικανοποιητικές. "Το μεγάλο πρόβλημα είναι το οικονομικό. Το 1997 πρέπει οπωσδήποτε να οδηγηθούμε στην οικονομική μας αυτοτέλεια, μέσα από την αποκέντρωση των εσόδων από τους φόρους που εισπράττει η κεντρική διοίκηση, κάτι, όμως, που είναι ακόμα στα νηπιακά βήματα. Χωρίς πόρους, ούτε αποκέντρωση μπορεί να προωθηθεί, ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το έργο της", επισημαίνει. Το συνέδριο, κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της διευρυμένης Ν.Α. ΕβρουΡοδόπης, θα είναι ιστορικό, γιατί "θα οδηγήσει σε λύσεις σημαντικών προβλημάτων, ή σε συνδικαλιστικού τύπου αντιπαραθέσεις με την πολιτεία". Παρόλα αυτά ο κ.Νικολαϊδης θεωρεί μάλλον απίθανο να υλοποιηθεί από τους νομάρχες της χώρας η απειλή, την οποία είχαν διατυπώσει με τελεσίγραφό τους προς την κυβέρνηση στις 19 Φεβρουαρίου, ότι αν δεν λυθούν τα προβλήματά τους δεν θα υπάρξει άλλο συνέδριο και θα υπάρξουν καταλήψεις των νομαρχιών και παραιτήσεις των ιδίων.

    Θετικές προδιαγράφει, τέλος, τις προοπτικές του συνεδρίου για τον συνολικό θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ο νομάρχης Εβρου, Γεώργιος Ντόλιος, στηρίζοντας τις προσδοκίες του στην ήδη ειλημμένη απόφαση για κατάργηση του θεσμού των Περιφερειακών Διευθυντών και επαναφορά των αρμοδιοτήτων τους στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Εκφράζει, όμως, την ανησυχία του για τυχόν πρόθεση αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τις νομαρχίες και παραχώρησή τους στις Περιφέρειες, οι οποίες, όπως επισημαίνει, "πρέπει σαφώς να ενισχυθούν, αλλά με μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Κεντρική Διοίκηση". Εξίσου σημαντική χαρακτηρίζει καταλήγοντας ο κ.Ντόλιος την ενίσχυση του θεσμού της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με τρόπο, όμως, που να μην επηρεάζει την αυτονομία των νομών. "Αντίθετα, ο θεσμός της διερυμένης Ν.Α. πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες από το Κέντρο και την Περιφέρεια", εφόσον η τελευταία διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν τις δύο διευρυμένες Ν.Α., όπως λ.χ. οι υποδομές.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιλογή της Θράκης, και ειδικά του Εβρου, για την διεξαγωγή του συνεδρίου της ΕΝΑΕ, όπως επισημαίνουν οι τρεις νομάρχες, αποδεικνύει την ευαισθησία όλων των λειτουργών του θεσμού στη χώρα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει ο κ.Νικολαϊδης, την καλύτερη απάντηση σε κάθε τουρκική επεκτατική βλέψη.

    [11] ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Στην ίδρυση Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης προχωρά η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης της νομαρχιακής επιτροπής παιδείας του νόμου Θεσσαλονίκης κ Γιάννης Τσιρωνάς ήδη έχει βρεθεί στη Σίνδο το κτίριο που θα στεγάσει το μουσείο και απομένει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της κατάρτισης του ώστε να πάρει νομική υπόσταση ο οργανισμός που θα αναλάβει την ίδρυση και τη λειτουργία του μουσείου. Ο κ Τσιρωνάς εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το διαδικαστικό μέρος και η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα έχει ολοκληρωθεί στο προσεχές τρίμηνο ώστε να αρχίσουν οι εργασίες για τη δημιουργία του μουσείου.

    Την ίδρυση μουσείου εκπαίδευσης στην Ελλάδα κρίνει αναγκαία και ο καθηγητής του παιδαγωγικού τμήματος του ΑΠΘ κ Χρίστος Τσολάκης τονίζοντας ότι η χώρα μας είναι η μόνη στην Ευρώπη με ιστορικό πολιτιστικό βάθος τεσσάρων χιλιάδων χρόνων. "Στην Ελλάδα πρώτη φορά άνθισαν τα γράμματα, οι τέχνες, οι επιστήμες, η φιλοσοφία, η εκπαίδευση, η δημοκρατία, ότι έχει σχέση με την παιδεία και την καλλιέργεια του ανθρώπου. Αλλά στην Ελλάδα είδε το φως και η οργανωμένη παιδεία, η εκπαίδευση. Εδώ τελειοποιήθηκε το αλφάβητο και από εδώ διαδόθηκε σε Ανατολή και Δύση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σημερινός ευρωπαϊκός πολιτισμός αποτελεί συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού" επισημαίνει ο καθηγητής.

    Σύμφωνα με τον κ Τσολάκη ένα μουσείο εκπαίδευσης δεν είναι μόνο αναγκαίο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη καθώς με τον καιρό θα μπορούσε να αποκτήσει εκτός από εθνικό και παγκόσμιο ενδιαφέρον στεγάζοντας την ιστορία της εκπαίδευσης, τις διδακτικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν, τα υλικά και τα εποπτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διδασκαλία. Όσον αφορά τα υλικά που θα περιέχει ένα τέτοιο μουσείο αυτά μπορεί να είναι από ένα αρχαίο αγγείο που εικονίζει ένα μαθητή και το διδασκαλιστή την ώρα της διδασκαλίας ώς τη σημερινή τάξη με τον μαυροπίνακα και τα θρανία, τα τετράδια και τα στιλό, τις περγαμηνές και τους παπύρους ώς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τις παλιές μαύρες ή γαλάζιες ποδιές των μαθητριών ώς τα πηλήκια των μαθητών, από τα όργανα των ποινών (σουβλιά, νεκροκεφαλές κλπ) που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί δάσκαλο ώς τον χάρακα και τις βέργες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια "κοσμούσαν" τις αίθουσες διδασκαλίας.

    Ο κ Τσολάκης επισημαίνει ότι ένα αντίστοιχο μουσείο ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Ρουέν της Γαλλίας. "Παρόλο που δεν είναι γνωστό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο βρίσκει κανείς πλήθος εκθεμάτων. Σε αυτό το μουσείο υπάρχει και τμήμα συντήρησης των εκθεμάτων ώστε να προλαμβάνεται η φθορά. "Ένα τέτοιο μουσείο στην Ελλάδα θα είχε να εκπληρώσει ανάλογους σκοπούς. Και δε θα έκανε , βέβαια μόνο την αναδρομή του στο παρελθόν, αλλά παράλληλα θα αποτελούσε κέντρο επιστημονικής-παιδαγωγικής μελέτης των εκπαιδευτικών προβλημάτων σε συνάφεια με τα κοινωνικά προβλήματα και τις ποικίλες μορφές ζωής που τα εκκολάπτουν και τα γεννούν" καταλήγει ο κ Τσολάκης.

    [12] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Στην Αθήνα φτάνει το βράδυ για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι. Η επίσκεψη αυτή του βούλγαρου υπουργού που είναι συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Σόφια εντάσσεται στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Πίρινσκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα βρεθεί η προώθηση του θέματος του αγωγού του φυσικού αερίου καθώς και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης μετά τις αντιδράσεις που ως γνωστό υπάρχουν σε ότι αφορά στα ποσοστά τα οποία ζητά να έχει η Ελλάδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΤΙΣ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΤΟΥ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

    Τη Δευτέρα 8 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον η ηγεσία της ομογένειας οργανώνει εκδήλωσηδείπνο προς τιμήν του Κώστα Σημίτη με την ευκαιρία της πρώτης του επίσκεψης στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    Την εκδήλωση που πραγματοποιείται μια μέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει ο κ. Σημίτης στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, διοργανώνουν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και άλλες ομογενειακές οργανώσεις.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί η ευκαιρία στα ηγετικά στελέχη της ομογένειας να έχουν μια πρώτη άμεση επαφή με τον πρωθυπουργό ,Κώστα Σημίτη και με τους υπουργούς που θα το συνοδεύουν, με τους οποίους θα συζητήσουν τις εξελίξεις γύρω από τα εθνικά θέματα αλλά και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Προηγουμένως ο κ.Σημίτης θα μιλήσει στην Εθνική Λέσχη Τύπου.

    Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του θα φθάσουν στην Ουάσιγκτον το απόγευμα της Κυριακής θα παραμείνουν στην αμερικανική πρωτεύουσα μέχρι την Τετάρτη το πρωί οπότε θα μεταβούν στη Νεα Υόρκη. Εκέι ο κ. Σημίτης θα μιλήσει το μεσημέρι σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το βράδυ σε ανοικτή συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια.

    Την Πέμπτη ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη γειτονική πολιτεία του Κονέκτικατ οπου θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Γεϊλ. Την Παρασκευή θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι και πιθανότατα τον ειδικό μεσολαβητή για το σκοπιανό Σάιρους Βανς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

    [14] ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αντιδράσεις προκάλεσαν στη Μεγάλη Βρετανία οι δηλώσεις του σκιώδους υπουργού Πολιτισμού των Εργατικών κ. Fisher, σύμφωνα με τις οποίες το Εργατικό Κόμμα, όταν ανέλθει στην εξουσία, θα αρχίσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Ο κ. Fisher τόνισε ότι δεν υπάρχει δέσμευση από τώρα για το θέμα αλλά είναι γεγονός ότι δεν ισχύουν πλέον οι βρετανικές αντιρρήσεις για την επιστροφή αφού στην Ελλάδα υπάρχει σημαντική βελτίωση σε θέματα συντήρησης, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα έχει μειωθεί, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται ένα σύγχρονο μουσείο κατάλληλο για την εγκατάστασή τους.

    Δριμύτατο σχόλιο κατά των Εργατικών δημοσιεύει η εφημερίδα "Daily Telegraph", που αντιμετωπίζει ειρωνικά το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι τα Μάρμαρα βρίσκονται νόμιμα στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου και πως το επιχείρημα ότι ανήκουν στη σημερινή Ελλάδα είναι "κίβδηλο", αφού οι σημερινοί "Έλληνες δεν έχουν τίποτα κοινό με τον Περικλή και τον Λεωνίδα. Οι σύγχρονοι Έλληνες διακατέχονται από μια έμμονη ιδέα για αρχαία αντικείμενα ως σύμβολα του κράτους τους". Το άρθρο συνεχίζει κατηγορώντας τον κ. Fisher ότι άδικα φούντωσε τις ελπίδες των Ελλήνων για την επιστροφή των μαρμάρων, ενώ τονίζει ότι θα πρέπει μία και καλή να λεχθεί στην Αθήνα ότι τα μάρμαρα αγοράστηκαν νόμιμα και ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά.

    Επίσης, η εφημερίδα "Telegraph" γράφει ότι "η προθυμία του κ. Fisher ν'αρχίσει συνομιλίες με την Ελλάδα θα προκαλέσει ανησυχίες στο Βρετανικό Μουσείο, αλλά και στο λόμπυ που εργάζεται για την πολιτιστική κληρονομιά της Βρετανίας, επειδή πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή όλων των αρχαιολογικών θησαυρών και άλλων χωρών που βρίσκονται στη Βρετανία".

    [15] Ο ΣΕΡΒΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚEΦΤΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Ο Πατριάρχης της Σερβίας Παύλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, από τις 15 έως τις 20 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 19 Μαΐου Βούλγαροι και Σέρβοι ιερείς θα τελέσουν δοξολογία στον μεγαλύτερο ορθόδοξο καθεδρικό ναό των Βαλκανίων, τον "Αγ. Αλεξάντερ Νέφσκι" της Σόφιας, ενώ προβλέπονται και επισκέψεις στις μονές της Ρίλας, του Τρογιάν και του Κιλιφάρεβο, καθώς και της εκκλησίας των "40 μαρτύρων" στην παλιά βουλγαρική πρωτεύουσα Βελίκο Τίρνοβο.

    Οι Πατριάρχες της Σερβίας, Παύλος και της Βουλγαρίας, Μάξιμος, προγραμματίζουν και επίσκεψη στην περιοχή Τσάριμπροντ της Σερβίας, που κατοικείται από την εκεί βουλγαρική μειονότητα.

    [16] ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ 717 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Συνολικά 717 δημόσιες επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ ιδιωτικοποιήθηκαν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Προγράμματος ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας από το 1992, υπό την επίβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τον Οργανισμό Ιδιωτικοποιήσεων των Σκοπίων, αναφέρουν ότι τους πρώτους δύο μήνες της χρονιάς 85.000 πολίτες της χώρας απέκτησαν ποσοστά των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων. Στο ίδιο διάστημα από την πώληση των επιχειρήσεων σε ιδιώτες ο κρατικός προϋπολογισμός αποκόμισε 860 εκατομμύρια μάρκα.

    Εξάλλου, ο Οργανισμός Ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ, εξετάζει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης άλλων 361 δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν συνολικά 145.000 εργαζόμενους.

    [17] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Τη συμμετοχή της Βουλγαριας στη εξαεθνή συνάντηση των υπουργών Αμυνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα Τίρανα, επικρίνει σε σχόλιό της η βουλγαρική εφημερίδα "24 Ωρες". Η εφημερίδα εκτιμά ότι η παρουσία του Βουλγαρου υπουργού Αμυνας στη συνάντηση "είναι μάλλον αποτέλεσμα της στείρας και παράλογης πολιτικής της Βουλγαριας στα Βαλκάνια, παρά μια βαθυστόχαστη πολιτική κυβερνητικη κίνηση". Ο υπουργός Αμυνας Ντιμιτερ Παβλόφ είχε καταστησει σαφές ότι διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή της Βουλγαριας στη συναντηση των Τιρανων εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας και η Ρουμανία δεν είχαν προσκληθεί καθως και της αρνητικής στάσης της Ελλαδας, σημειώνει η εφημερίδα και υπογραμμίζει: "Δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι θα δημιουργηθούν βάσιμες υποψίες στις χώρες που δεν συμμετείχαν, ότι στα Τίρανα "κάτι ετοιμάζεται πίσω από την πλάτη τους" και θα είναι απολύτως δικαιολογημένο". Κατά την εφημερίδα, κανείς από τους συμμετέχοντες στη συναντηση δεν θα εκτιμήσει ούτε θα καταλαβει "το βαθύ νόημα της βουλγαρικής διπλωματίας". Ούτε και αυτός ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουϊλλιαμ Περυ, γράφει ο αρθρογραφος και εξηγεί: "Και οι ΗΠΑ πλέον έχουν καταλάβει ότι η βουλγαρική διπλωματία δεν υπάρχει, γεγονός που αποδεικνύεται από την πολιτικη της χωρας μας στα Βαλκάνια. Μονο η πολιτική της χωρας μας δεν διαθέτει συνέπεια. Αν κάποιος προσπαθεί να δημιουργήσει άξονα εναντίον των υπολοίπων η Βουλγαρία πάντα θα αποτελεί μέρος του άξονα αυτού".

    Η διαφορετική πολιτική που ασκείται από τον προέδρο Ζέλιου Ζέλεφ και τον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενωφ έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζεται διχασμένη η εξωτερική πολτιική της χωρας και να φαίνεται ότι εκδηλωνει διαφορετικές πρωτοβουλίες. Ετσι ενώ ο Ζέλεφ προσυπέγραψε τη συμφωνία για την "Παραεγνατία" που σύμφωνα με το δημοσίευμα εξυπηρετεί, το λεγομενο "μουσουλμανικό τόξο", ο Βίντενωφ προωθεί την κατασκευή των καθετων οδικών αξόνων που ευνοούν την ανάπτυξη στενής συνεργασίας με την Ελλαδα, τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

    Σ'αυτή τη λογική της πολιτικής που διαμορφώνεται, ο αρθρογραφος διερωτάται αν εξυπηρετεί κάποια συμφεροντα η συμμετοχή του Ντιμιτερ Παβλοφ στη συνάντηση των Τιράνων, αφού ως μέλος της κυβέρνησης έπρεπε να ακολουθεί και να εφαρμόζει την πολιτική Βίντενωφ.

    Κατά μια άλλη εκδοχή, όπως ο ίδιος σημειώνει, το νόημα της κινησης είχε κατεύθυνση προς τη Μοσχα σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει πόσο ανεξάρτητη είναι η εξωτερική της πολιτική. Στη βουλγαρική εξωτερική πολιτική αποδίδει ο αρθρογράφος και την απουσία συμμάχων στα Βαλκάνια κατά τους δυο παγκοσμίους πολέμους αλλά και την ένταση στις σχέσεις της που δημιούργησε κατά την ειρηνική περιοδο με καθε βαλκανική χωρα. "Αρχίζοντας από τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο του 1940, συνεχίσαμε με την Ελλαδα το 1950 και την Αλβανία του Εμβερ Χοτζα το 1960, για να ολοκληρώσουμε το έργο μας με τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου το 1970 και με τη Τουρκία το 1980", γραφει χαρακτηριστικά.

    Υποστηρίζοντας ότι η βαλκανική πολιτική που ακολουθεί η χώρα οδηγεί με απόλυτη ακρίβεια στην επιδείνωση των σχέσεων της Βουλγαρίας με όλα τα κρατη της Χερσονήσου επισημαίνει την συνεχή απόρριψη της πρότασης του Ζάν Βιντενωφ για διαβαλκανικό διάλογο και καταλήγει με την απαισιόδοξη πρόβλεψη: "Την ίδια τύχη θα έχει και η πρόσκληση του Ντιμίτερ Παβλοφ στα Τίρανα προς τους ομολόγους του για βαλκανική συνάντηση των υπουργών Αμυνας στη Σόφια".

    [18] Η ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΡHARE-INTERREG

    Η δημιουργία διασυνοριακών κέντρων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης της βουλγαρικής κυβερνητικής επιτροπής, αρμόδιας για θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, pou συνήλθε υπό την προεδρία του υπουργού Μεταφορών Στ.Σταμενωφ.

    Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με την εφημερίδα "24 Ωρες", εξετάστηκαν θέματα που αφορουν τη διασυνοριακή συνεργασία στο πλαίσιο των κοινοτικών προγραμμάτων ΡHARE και INTERREG.

    Επίσης, συζητήθηκαν οι δυνατοί τρόποι για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης που παρατηρείται στην υλοποίηση κοινών σχεδίων, όπως η γέφυρα στη δίοδο ΚούλαΠρομαχώνα, στο σύστημα παρακολούθησης των ποταμών Νέστου, Εβρου, Στρυμώνα και Τούντζα καθώς επίσης και έργα στις όχθες των ποταμών Αρδα και Λουδία.

    [19] ΤΡΙΑΝΤΑ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τριάντα Βρετανοί εργατικοί βουλευτές κατέθεσαν στη Βουλή των κοινοτήτων σχέδιο ψηφίσματος για καταδίκη της τουρκικής κατοχής της Κύπρου και των πρόσφατων δηλώσεων του κατοχψικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς ότι όλοι οι αγνοούμενοι εκτελέστηκαν από τουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες.

    Στο ψήφισμα οι βουλευτές εξέφρασαν θλίψη για παράνομη κατοχή της Κύπρου από τουρκικές δυνάσμεις σε πληρη αντίθεση με την πολιτική των Ηνωμενων Εθνών και τη συνθήκη εγγυήσεως.Επίσης επισημαίνουν τα σχόλια που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπόυτρος Γκάλι ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφειλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από τους Τούρκους. Οι βουλευτές , στο ψήφισμα αναφέρουν ότι αποτελεί αίσχος η απόκρυψη πληροφοριών για τους αγνοούμενους 20 και πλεον χρόνια μετά την εισβολή . Καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να αξιώσει από την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς να καταθέσουν όλες τις πληροφορίες που κατέχουν στη Διερευνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών.

    [20] ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Διέψευσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ίση εκπροσώπηση Εληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Κύπρο, που θα προκύψει από λύση στην οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

    Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι αυτό ενώ απεδόθη στις ΗΠΑ δεν αναφέρεται ποιός έκανε αυτές τις δηλώσεις και διέψευσε ότι κάτι τέτοιο ειπώθηκε. Αναφερόμενος στο θέμα της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 1996 είπε: "Μπορούμε να αναμένουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα υλοποιηθει αυτή τη χρονιά".

    [21] Ο ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΙΔΙΩΜΑ

    Η παρουσίαση της νεότερης έκδοσης του βιβλιου"Αλέξης Ζορμπας" του Νίκου Καζαντζάκη έγινε στον εκδοτικό οίκο των Σκοπίων "Ντέτσκα Ράντοστ".

    Ο "Αλέξης Ζορμπάς" μεταφράστηκε για πρώτη φορά στο σκοπιανό ιδίωμα πριν από 30 χρονια από το Πασκάλ Γκίνεφσκι, αλλά κάθε νέα του έκδοση, έχει ευρεία απήχηση στο αναγνωστικό κοινό των Σκοπίων, σχολίασε ο κρατικος ραδιοφωνικός σταθμός της ΠΓΔΜ.

    [22] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΔΕΥΣΕΙ ΣΤΙΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Περιοδεία στις σκανδιναβικές χώρες θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, στις 10-16 Απριλίου.

    Πρώτος σταθμός της περιοδείας του, θα είναι η Σουηδία, όπου στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Στοκχόλμης θα δώσει διάλεξη με θεμα "Η ΠΓΔΜ και η κατάσταση στα Βαλκάνια"

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Friday, 5 April 1996 - 17:54:03