Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 26 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπυλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση"

  • [02] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΟΤΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΜΗ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

  • [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ"

  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [06] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

  • [10] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΊ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [12] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [14] ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

  • [15] ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ FYROM ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΟΣΕΠ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπυλου)

  • [18] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση"

    "Η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση" δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανεργία και την κοινωνική πολιτική.

    Ο κ. Σημίτης ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία τόνισε ότι "το θέμα της ανεργίας είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της κοινωνίας μας" και πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου "προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν σχέση με την ανεργία, κυρίως μορφές ανεργίας που οφείλονται στο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τις ικανότητες και την εκπαίδευση που απαιτείται για να βρουν δουλειά.

    "Είναι ένα νομοσχέδιο που θα βελτιώσει την κατάσταση και θα αρχίσει να εφαρμόζεται, ελπίζουμε, μέσα στο χρόνο που διανύουμε" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Τα χρήματα για την εφαρμογή όσων συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον ΟΑΕΔ και ενδεχομένως από χρήματα της κοινότητας ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Ο κ. Γιαννόπουλος πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου, το οποίο φιλοδοξεί να μειώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1996 την ανεργία στο 8,3%, το αργότερο σε δεκαπέντε μέρες θα κατατεθεί στη Bουλή και στη συνέχεια θα δοθεί στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή της κυβέρνησης για επεξεργασία, και έπειτα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    Η θεσμοθέτηση της κάρτας απασχόλησης αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την ανεργία και την απασχόληση. Στην κάρτα θα αναγράφονται η ειδικότητα των ανέργων, οι τίτλοι σπουδών, αν υπάρχουν, και άλλα στοιχεία που θα προσδιορίζουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, ενώ με το μέτρο αυτό θα καταγράφεται ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα και θα καταβάλλεται σε αυτούς μηνιαίο επίδομα.

    Ακόμη οι ιδιωτικές εταιρείες θα ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση να προσλαμβάνουν ανέργους και θα δημιουργηθεί επιτροπή για τους αλλοδαπούς που απασχολούνται στη χώρα μας.

    [02] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΟΤΙ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΝΑ ΜΗ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Εθνος", σύμφωνα με το οποίο ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εξουσιοδοτήθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο να μεταφέρει τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να μην θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο για την αντιπροεδρία του Κινήματος, διέψευσε κατηγορηματικά ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του να μεταφέρει κάτι τέτοιο στον Κώστα Σημίτη και ότι δεν ελήφθη ποτέ μια τέτοια απόφαση σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. "Η συνεργασία μου με τον κ. Κώστα Σημίτη είναι μόνιμη, τακτική και άψογη και κανείς δεν μπορεί να τη σκιάσει", κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

    "Δεν τίθεται θέμα τελεσιγράφου προς τον πρωθυπουργό", δήλωσε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο BBC όπου ]jame λόγο για τέλος της εποχής του ηγέτη - μονάρχη, ζήτησε λίγο σεβασμό στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου που, όπως είπε, περνάει μια περίοδο ανάρρωσης. "Οταν είναι εντάξει ο κ. Παπανδρέου, τότε θα μιλήσουμε" είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Καθησυχαστική ως προς τις επιπτώσεις που έχει στη δημόσια υγεία των Ελλήνων η έκρηξη -πριν 10 χρόνια- του πυρηνικού αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, ήταν σήμερα στη Βουλή, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ελισάβετ Παπαζώη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θόδωρου Κοκκελίδη, η κ.Παπαζώη τόνισε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα ερευνητών που συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ η επίδραση του ατυχήματος στη δημόσια υγεία εκτιμάται ως αμελητέα σε σχέση με άλλους υπαρκτούς παράγοντες καρκινογένεσης.

    Όπως είπε η κ.Παπαζώη οι έρευνες και οι μελέτες των σχετικών εργαστηρίων 10 χρόνια μετά το ατύχημα, δίνουν πλήρη και σαφή εικόνα των επιπτώσεων του ατυχήματος στον Ελλαδικό χώρο. Η θεωρητική δε, πιθανότητα εκδήλωσης, θανατηφόρου καρκίνου λόγω της παραπάνω δόσης κατά τα επόμενα 50 χρόνια, ισούται με το 0,03% της συνολικής πιθανότητας θανατηφόρου καρκίνου στην Ελλάδα για την ίδια περίοδο.

    Σε ότι αφορά τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου Κοζλοντούι στη Βουλγαρία η κ.Παπαζώη σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών περιβάλλοντος.

    "Η άποψη μας -τόνισε- που υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαική Ένωση, είναι να σταματήσει ο συγκεκριμένος σταθμός ώστε να γίνουν οι έλεγχοι. Και εάν δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι το πλέον πιθανόν, τότε να υπάρξουν κάποια αντισταθμιστικά μέλη για τη Βουλγαρία, διότι καλύπτει περίπου το 40% των ενεργειακών της αναγκών από αυτό το πυρηνικό συγκρότημα σταθμών".

    [04] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ"

    H Tουρκία πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα και να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της στα Ιμια, επανέλαβε ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πόγκαλος μιλώντας για την αυριανή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Εμρέ Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι.

    Τόνισε ότι αρκεί έστω και μια δήλωση της Τουρκίας ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά παράλληλα κατέστησε σαφές ότι αν δεν εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση μεταξύ απειλούντος και απειλουμένου.

    "Στη περίπτωση που η Τουρκική πλευρά εγκαταλείψει τις εδαφικές διεκδικήσεις -τόνισε ο κ.Πάγκαλος- τότε, όπως έχει δηλώσει η ελληνική πλευρά, θα εφαρμοστεί η συνθήκη της 6ης Μαρτίου του ΄95 την οποία προσυπέγραψε η Ελλάδα για την Τελωνειακή Ένωση της Τουρκίας και έτσι τα pq\clata θα επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση".

    Επανέλαβε δε, με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Ελλάδα δε θέλει την διαπραγμάτευση επί του συνόλου των προβλημάτων. Διευκρινίζοντας ότι δύο είναι τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που μπορεί να λυθούν προς όφελος των δύο χωρών.

    Πρώτο είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας για το οποίο απαιτείται σύνταξη συνυποσχετικού από τις δύο πλευρές και δεύτερο η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και ιδιαίτερα του συνοριακού χώρου.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    "Η Ελληνική κυβέρνηση δε συμμετέχει αλλά εκπροσωπείται από ειδικούς καθηγητές και δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου".

    Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της "Πολιτικής Ανοιξης" Ανδρέα Λεντάκη.

    Ο κ.Ρωμαίος πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αυτή είναι άτυπη, μετέχουν 15 περίπου γερουσιαστές και βουλευτές, ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο παρελθόν έχει εξετάσει ανάλογα θέματα που αφορούν την Αλβανία, την Τσετσενία, τη Γιουγκοσλαβία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία για την οποία μάλιστα συνεδρίασε δύο φορές.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμα ότι η Ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποτρέψει αυτή τη συζήτηση κινητοποιώντας ταυτόχρονα τον Ελληνισμό και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    [06] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων εξετάζεται από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, μετά από συμφωνία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Γερμανό Καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης τους.

    Την απάντηση αυτή έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος σε σχετική ερώτηση του βουλευτού του ΚΚΕ Σπυρίδονα Στριφτάρη και πρόσθεσε ότι "η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι πάγια και δεν πρόκειται -σε καμία περίπτωση- να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση για το δάνειο".

    "Αν η επικοινωνία με τη Γερμανική κυβέρνηση - κατέληξε ο κ.Ρωμαίος- δεν αποδώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η Ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει και θα εξαντλήσει άλλα νόμιμα μέσα που υπάρχουν".

    [07] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,8 ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΡΙΧΤΕΡ

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 10.01 το πρωί και προερχόταν από απόσταση 415 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον υποθαλλάσιο χώρο νότια της Ρόδου.

    Αναστάτωση προκάλεσε στους κατοίκους του νησιού ο σεισμός χωρίς όμως να δημιουργηθεί καποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια. Ο δόνηση έγινε αισθητή τόσο στην Κρήτη, όσο και σε πολλά άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.

    Οπως δήλωσε ο σεισμολόγος του εργαστηρίου γεωφυσικής του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης ο σεισμός είχε βάθος 70 χιλιομέτρων και το επίκεντρο ανήκει στο νοτιοανατολικό τμήμα τόξου του Αιγαίου. "Τα χαρακτηριστικά των σεισμών αυτού του ενδιάμεσου βάθους" είπε ο κ.Σκορδίλης "είναι ότι γίνονται αισθητοί σε μεγάλες αποστάσεις και συνήθως δεν συνοδεύονται από μετασεισμούς".

    Ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί ο σεισμός είχε εστιακό βάθος πολλών χιλιομέτρων. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να σημειωθούν μετασεισμικές δονήσεις.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Οι τεχνικοί Διευθυντές όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα και την Τρίτη 29 και 30 Απριλίου, για να συζητήσουν- διατυπώνοντας τις προτάσεις τους- δύο πολύ σημαντικά προγράμματα που ανέλαβε να υλοποιήσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη σύμφωνη γνώμη των υπολοιπων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

    Πρόκειται συγκεκριμένα για : - Τη δημιουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων που άρχισε ήδη να δημιουργείται με χρηματοδότηση απο το κοινοτικό πρόγραμμα INTERREG-II απο το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις νέες του εγκαταστάσεις, επι της οδού Αγίας Σοφίας 39, στη Θεσσαλονίκη. - Το πρόγραμμα " ΔΙΑΥΛΟΣ", το οποίο υποβλήθηκε ήδη στην Ευρωπαΐκή Ενωση για έγκριση και προβλέπει τη δορυφορική σύνδεση όλων των πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών με τη Θεσσαλονίκη και την Βαλκανική Τραπεζα Ειδήσεων του ΜΠΕ.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, θα κηρύξει στις 9,30 το πρωΐ της Δευτέρας, στο συνεδριακό κέντρο του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, ο υπουργός Μεταφορών- Επικοινωνιών κ. Χ. Καστανίδης, ενω θα παραβρίσκεται επίσης και ο Ευρωβουλευτής κ.Ν.Παπακυριαζής, μεταφέροντας τη στήριξη της Ε.Ε. στις σημαντικές αυτές δραστηριότητες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Στη συνάντηση, θα μετάσχουν οι τεχνικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων ΑΤΑ της Αλβανίας, ΒΤΑ και ΒΙΡ της Βουλγαρίας, TANJUG της Γιουγκοσλαβίας, ΑΠΕ και ΜΠΕ της Ελλάδας, ΜΡΒ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας, ROMPRES της Ρουμανιας και ANADOLOU της Τουρκίας. Ενώ επίσης ως παρατηρητές, θα πάρουν μέρος τα πρακτορεία της Σλοβενίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ενω ακόμη θα λάβουν μέρος οι Cemijo_ Διευθυντές των πρακτορείων ειδήσεων BALKAN INFORMATION ROOL της Βουλγαρίας και MPB της ΠΓΔΜ.

    [09] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

    Θέμα ημερών αποτελεί η λειτουργία Παγκόσμιου Δικτύου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, στο Internet (http://www.macedonia.com), που θα είναι δικτυωμένο με τα Κέντρα στήριξης του Μακεδονικού Ελληνισμού της γενέτειρας, όπως δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τα μέλη της παγκόσμιας αντιπροσωπείας των Παμμακεδονικών Ενώσεων που επισκέφθηκε το μεσημέρι τις εγκαταστάσεις του Πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη.

    Η τεχνική υποδομή του Δικτύου, που θα αποτελεί κόμβο στο Internet, (world wide web), βρίσκεται ήδη στη διάθεση της Παμμακεδονικής ΗΠΑ-Καναδά, ενώ η διασύνδεσή του με τα Κέντρα Στήριξης του Μακεδονικού Ελληνισμού που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, που συζήτησε η αντιπροσωπεία κατά τις μέχρι σήμερα επαφές της με μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

    Οι επαφές της αντιπροσωπείας συνεχίσθηκαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, με συνάντηση με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Δημάρχων της Μακεδονίας- Θράκης, ενώ τη Δευτέρα η αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργο Ρωμαίο, με τους οποίους θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό.

    Σύμφωνα, πάντως, με τα μέλη της αντιπροσωπείας οι μέχρι σήμερα επαφές τους κρίνονται πάρα πολύ θετικές. "Οι θέσεις όλων των πολιτικών, με τους οποίους έχουμε μιλήσει ήταν πάρα πολύ θετικές. Δεν περιμέναμε ένα ναι ή ένα όχι. Δεν ήρθαμε εδώ να χαράξουμε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Ηρθαμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά στο τι μέλλει γεννέσθαι την επόμενη ημέρα, αν γίνει κάποια αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετο ή άλλο όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που προωθούμε συνέχεια και προσπαθούμε να δώσουμε να το καταλάβουν και πιστεύουμε ότι σε αυτούς που έχουμε μιλήσει ότι το έχουμε επιτύχει. Εκείνο που μας άφησαν όλοι να καταλάβουμε είναι ότι οι Παμμακεδονικές με την οργάνωση και τη δομή που διαθέτουν είναι απαραίτητο να συνεχίσουν το έργο τους", επεσήμαναν χαρακτηριστικά τα μέλη της αντιπροσωπείας.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Παμμακεδονικής Μελβούρνης-Βικτώριας, Παναγιώτης Ιασονίδης και Κωνσταντίνος Τσώνης, οι αντιπρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά και Ευρώπης, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος και Πηνελόπη Ασημή, και η εκπρόσωπος της Μακεδονικής Ακαδημαϊκής Επιτροπής Μελβούρνης και δημοσιογράφος, Πατρίτσια Δρίβας.

    [10] ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

    Την παρουσίαση της λειτουργίας προγράμματος του Internet προς τους δημοσιογράφους έκαναν σήμερα οι υπεύθυνοι του τμήματος μηχανογράφησης του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα "διοχετεύει" πληροφορίες προς τις κυβερνήσεις, πρεσβείες, διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στους απλούς χρήστες.

    Μέσα από τις οκτώ θεματικές του ενότητες για τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, για θέματα προξενικά, οικονομικά, εμπορικά, επιχειρηματικά, Βαλκανικά, απόδημου Ελληνισμού, καθώς και τουριστικές πληροφορίες που αφορούν το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου Χάρβαντ συνέβαλαν με την τεχνογνωσία τους στην ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Η διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών στο Internet είναι http://www.mfa.gr


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΊ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Το πρόβλημα των Ιμια και η αυριανή συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάϊ ήταν το αντικείμενο συνάντησης κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες στο προεδρικό μέγαρο της τουρκικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουριέτ".

    Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο, Σ. Ντεμιρέλ συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, Μ. Γιλμάζ, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γκιονενσάϊ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Οϋμέν, ο υπουργός Αμυνας, κ. Σουγκουρλού και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ.

    Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα "Μιλλιέτ", στην παραπάνω σύσκεψη συζητήθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Συρίας, καθώς και οι συχνές συνοριακές παραβιάσεις με την Ελλάδα.

    Εξ άλλου, ο γνωστός αρθρογράφος της "Σαμπάχ", Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε σημερινό του άρθρο με τίτλο "Η Τουρκία και η Ελλάδα διαπραγματεύονται μεθόδευση", επισημαίνει ότι οι δύο χώρες κατά την κρίση στα Ιμια "φοβήθηκαν για πρώτη φορά τόσο εμφωνώς πιθανό πόλεμο", αφού για πρώτη φορά "τέθηκε θέμα διεκδίκησης εδάφους, έστω κι' αν αυτό ήταν ένας βράχος". Προσθέτει δε ότι για πρώτη φορά άρχισε να επκρατεί η άποψη: "Φαίνεται ότι θα ήταν πολύ πιο ορθολογικό να καταλήξουμε σε συμβιβασμό" και καταλήγει ότι "προς το παρόν διαγράφεται ελπίδα, αλλά κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί θα φανεί από την αυριανή συνάντηση Γκιονενσάϊ - Πάγκαλου στο Βουκουρέστι".

    [12] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Παρατηρητές που θα επιβλέπουν τις εξελίξεις στην Τουρκία και θα κάνουν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφασίστηκε να οριστούν χάρη σε τροπολογία που υπέβαλε η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Euq~pgr.

    Σε σχέδιο σύστασης που υιοθέτησε χτες το απόγευμα η κοινοβουλευτική συνέλευση επισημαίνεται ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει προς την κατέυθυνση της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Κουρδικό πρόβλημα και οι τουρκικές αρχές και ιδίως το νέο κοινοβούλιο, πρέπει να ενθαρρύνουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ώστε να βελτιωθεί το σύνταγμα και η νομοθεσία σύμφωνα με τις αρχές και τις νόρμες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η κοινοβουλευτική συνέλευση ανέθεσε στην επιτροπή υπουργών του οργανισμού να προβεί σε εκτίμηση των εξελίξεων στην Τουρκία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για το σεβασμό των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης εκ μέρους των κρατών-μελών και την τήρηση των υποχρεώσεων τους

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Η δημιουργία κοινού δικτύου πληροφόρησης με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών των βαλκανικών χωρών, ήταν από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Ενωσης Βαλκανικών Επιμελητηρίων που συνήλθε στη Σόφια.

    Ο υπουργός Εμπορίου της Βουλγαρίας χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης, επισήμανε ότι ¨η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικων των Βαλκανίων¨.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της Ενωσης εξέτασαν τις δυνατότητες κοινών παραγωγών των χωρών-μελών και την εναρμονιση του εμπορικού δικαίου των βαλκανικών χωρών με αυτό των ευρωπαϊκών. Συμφωνήθηκε δε η έκδοση ενημερωτικού οδηγού που θα αφορά στο εμπορικό καθεστώς των βαλκανικών χωρών. Η πρόταση του Βουλγαρικου Εμπορικού Επιμελητηρίου για δημιουργία Βαλκανικής Τραπεζικής Ενωσης, απασχόλησε ιδιαίτερα τους εκπροσώπους της Ενωσης.

    Ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Εμπορικου και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ.Μποζίνωφ, αποτιμώντας τη συνάντηση τόνισε: ¨Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι έχουμε βρει κοινή γλώσσα επικοινωνίας και προχωρούμε στο ξεπέρασμα των δυσκολιών¨. Κατά τον κ.Μποζίνωφ, οι δυσκολίες που ανακύπτουν έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και όχι οικονομικό. ¨Στην οικονομία δεν υπάρχει διπλωματία. Υπάρχει το επιχειρηματικό κέρδος¨, είπε χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή των Βαλκανίων έχει τεράστιες δυνατότητες αναπτυξης κατέληξε: ¨Αν θέλουμε να φθάσουμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανάπτυξης θα πρέπει να αυξήσουμε τα δικά μας¨.

    Στην Ενωση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων συμμετέχουν τα Επιμελητήρια της Βουλγαρίας, της Ελλαδας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και της Κύπρου.

    [14] ΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

    Τεταμένες είναι οι σχέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Βουλγαρίας με την σοσιαλιστική κυβέρνηση εξαιτίας της σφιχτής εισοδηματικής πολιτικής που συνεχίζει να εφαρμόζει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, προκειμένου να ολοκληρώσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Η ένταση κορυφώθηκε το Μάρτιο όταν συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποχώρησαν απο το Συμβουλιο τριμερους συνεργασίας αρνούμενες να εγκρίνουν πρόταση της κυβέρνησης για περικοπή μισθών.

    Η απαρέγκλιτη εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης ειχε σαν αποτέλεσμα την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για αύξηση των μισθών των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τα συνδικάτα καταγγέλουν ότι η συνεχής μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομενων και η παράλληλη αύξηση των τιμών στα βασικά αγαθά οδηγεί τους εργαζομενους στην εξαθλίωση, και ζητούν διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής. Οπως εκτιμά το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών το 1996 ειναι η δυσκολότερη χρονιά, από την εξαετή περίοδο της μεταβατικής περιόδου προς την οικονομία της αγοράς, που διέρχεται η Βουλγαρία.

    [15] ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Υστερα απο έξι χρόνια, η κοινοβουλευτική επιτροπή για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, υλοποίησε επιτέλους το στόχο για τον ποίο είχε δημιουργηθεί, ετοιμάζοντας το νομοσχέδιο για τη ραδιοφωνία και την τηλεόραση. Με την ψήφιση του νόμου, η επιτροπή θα πρέπει να διαλυθεί και στη θέση του να δημιουργηθεί Ενιαίο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο ως ένα ανεξάρτητο όργανο, θα συμβάλει ώστε τα κρατικά σήμερα ΜΜΕ της Βουλγαρίας να μετατραπούν σε δημοσια.

    Το γεγονός ότι οι εργασίες της επιτροπής βράδυναν τόσο, εξηγείται απο το γεγονός ότι η πολιτική εξουσία έβλεπε τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ως σημαντικό της όπλο. Γιαυτό και κάθε αλλαγή στο καθεστώς τους αντιμετωπίζονταν μέχρι τώρα οδυνηρά.

    Κατά τη γνώμη όμως του κοινωνιολόγου Ρούμεν Ντιμιτρώφ, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα, έγινε. "Τα πρώτα χρόνια μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Βουλγαρία, η κοινή γνώμη δέχονταν αρνητικά τα φαινόμενα που παρουσιάζονταν στα μέσα μαζικής, υποψιαζόμενη ότι κρύβεται πίσω η προσπάθεια προσβολης κατά του κράτους και της ελευθερίας του λόγου", λέει ο κ. Ντιμιτρώφ και εξηγεί. Προσθέτοντας όρι ορισμένοι ρομαντικοί στη Βουλγαρία, προέβαλαν ως υπόδειγμα το αμερικάνικο μοντέλο, με τον ισχυρισμό ότι οι επικοινωνιακές ελευθερίες μπορουν να έχουν εγγύηση, μόνο σε συνταγματικό επίπεδο, ενώ ένας νόμος πρέπει να ρυθμίζει μόνο ορισμένες συνταγματικές πλευρές, όπως για παράδειγμα η χορήγηση άδειας για ραδιοζεύξη.

    [16] Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ FYROM ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Με 75 ψήφους υπερ, 11 κατά και μια αποχή, το σκοπιανό κοινοβουλιο επικύρωσε κατά τη χθεσινή του sumedq_asg την συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης Βελιγραδίου- Σκοπίων.

    Οι μοναδικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν ήταν εκ μέρους των Αλβανών βουλευτών. Τόσο οι μετριοπαθείς όσο και οι ριζοσπάστες Αλβανοί βουλευτές τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο τα συμφέροντα των Αλβανών του Κοσόβου τα δικαιώματα των οποίων συνεχίζει να καταπατά το καθεστώς του Βελιγραδίου. Οι Αλβανοί επέκριναν την κυβέρνηση Τσερβένκοφσκι για βεβιασμένες κινήσεις θεωρώντας ότι η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί όταν λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Ορισμένοι μάλιστα βουλευτές του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από την αίθουσα.

    Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο Μεντουχ Τάτσι ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας. Ο Τατσι καταλόγησε στη Γιουγκοσλαβία υπαιτιοτητα για τον πόλεμο στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την επέκρινε για την κατάργηση της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Αντίθετα, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις, ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κομματος, Στόγιαν Αντωφ, από του βήματος της βουλής, τόνισε το όφελος που θα προκύψει για τα εθνικά συμφέροντα της χωρας από την εξομάλυνση των σχέσεων Σκοπίων-Βελιγραδίου. Οι μοναδικές επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση από το Φιλελεύθερο Κομμα αφορούσαν το θέμα της κληρονομιάς της Γιουγκοσλαβίας, έτσι όπως προβλέπεται στη συμφωνία, και το γεγονός ότι αυτή μπορούσε να είχε υπογραφεί νωρίτερα, όπως ειπώθηκε, απο τους φιλελεύθερους βουλευτές.

    [17] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Συνεχιζονται οι εργασίες του Φόρουμ Επιχειρηματιών της ΟΣΕΠ, με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

    Στη συνάντηση, σύμφωνα με την εφημερίδα, ¨Vocea Romaniei¨ συμμετέχουν περισσότεροι από 180 πολιτικοί και 160 επιχειρηματίες από τριάντα και πλέον κράτη. Ακόμη, αντιπρόσωποι της Ευρωπαΐκης Επιτροπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλιου της Ευρώπης, του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Από ρουμανικής πλευράς συμμετέχουν τριακόσιοι επιχειρηματίες οι οποίοι εκπροσωπούν εκατό εταιρείες.

    Το Φόρουμ των Επιχειρηματιών της ΟΣΕΠ, κατέχει σημαντική θέση στο ρουμανικό τύπο. Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι τα κυρίαρχα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Εξωτερικων των κρατών-μελών της ΟΣΕΠ, είναι η αποδοχή νέων μελών στην Παρευξείνια Συνεργασία, η διαδικασία μετεξέλιξης της ΟΣΕΠ σε υποπεριφερειακή οργάνωση και η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε έργα υποδομής στις χωρες της περιοχής.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπυλου)

    [18] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Αυτή ειδικά τη σημερινή επέτειο, τη συμπλήρωση δέκα χρόνων απο το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, δεν πρέπει με τίποτα να την ξεχάσουμε. Καθώς είναι ζήτημα ζωής για ολόκληρη την ανθρωπότητα, να θυμάται πάντα τη φοβερή αυτή εμπειρία, που πέρασε πλέον στην ιστορία, ως συνώνυμη των λέξεων φρίκη, καταστροφή, όλεθρος, ραδιενέργεια, καρκίνος, θάνατος.

    Πέρασαν κιόλας δέκα χρόνια απο εκεινη την αποφράδα ημέρα, την 26η Απριλίου 1986, που το τερατόμορφο ραδιενεργό τζίνι, ξέφευγε απο τον πυρηνικό αντιδραστήρα αυτής της μικρής Ουκρανικής πόλης, με συνέπεια να σημειωθεί η μεγαλύτερη πυρηνική τραγωδία της ανθρωπότητας.

    Λίγα χρόνια μετά την έκρηξη, που προκάλεσε σοκ σε ολόκληρη τη γη κι έσπειρε το φόβο και τον πανικό στους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου μας, ο επιστημονικός διευθυντής του μοιραίου πυρηνικού εργοστασίου Βλαντιμίρ Τσερνοσένκο, δήλωνε ότι οι νεκροί απο την καταστροφή θα πρέπει να ήταν πάνω απο 10.000, ενώ εκατομμύρια κάτοικοι, μολύνθηκαν κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο απο τη ραδιενέργεια.

    Μια έκταση το λιγότερο 30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που περιλάμβανε πληθυσμό άνω των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ανάμεσά τους και 10.000 παιδιά, υπέστησαν κατά άμεσο τρόπο τις συνέπειες αυτής της βιβλικής καταστροφής. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής, αναγκάσθηκαν να γίνουν "οικολογικοί πρόσφυγες" και η κλονιζόμενη σοβιετική τότε οικονομία, χρειάστηκε να δαπανήσει περίπου 14 δις δολλάρια.

    Ακόμη ηχούν τα λόγια του μόνιμου αντιπροσωπου της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στα Ηνωμένα Εθνη Βίκτορ Μποροβίκοφ, που είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές : " Το πρόβλημα του Τσέρνομπιλ θα είναι μαζί μας και τον 21ο αιωνα". Φυσικό, αφού ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα χρειαστούν ακόμη και 200 χρόνια, για να εξαφανιστούν οι συνέπειες της καταστροφής.

    Φυσικά, πέρα απο την απειλή, που δημιουργεί η χωρίς την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που προκαλούνται απο τα αποθηκευμένα σε πολλα σημεία του πλανήτη μας ατομικά όπλα. Και μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν να δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα, στη Μόσχα, κατά τη σύνοδο της "Ομαδας των Επτά", που ήταν αφιερωμένη στα προβλήματα της πυρηνικής ασφάλειας ότι "το Ατομο δεν μας χωρίζει, αλλα μας ενώνει". Ομως η απειλή απο τη διασπορά των πυρηνικών όπλων, είναι ορατή.

    Στις αντιλήψεις πολλων ανθρώπων, η πυρηνική ασφάλεια ταυτίζεται κυρίως με την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και των πυρηνοκίνητων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ένα απο τα οποία είναι και αυτό του Τσέρνομπιλ, ή του γειτονικού μας Κοζλοντούϊ.Αυτό είναι τελείως λογικό. Η ζημιά στο Τσερνόμπιλ έγινε πριν απο δέκα χρόνια. Ομως οι συνέπειες είναι τέτοιες, που είναι πολύ νωρίς ακόμη το πολύνεκρο εκείνο περιστατικό να παραδοθεί στην ιστορική μνήμη.

    Η πυρηνική ασφάλεια όμως έχει πολυάριθμες πτυχές, απο την ασφάλεια των αντιδραστήρων, μέχρι την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών. Απο την πλημμελή apoh^jeusg των πυρηνικών υλικών, μέχρι την αποτροπή του λαθρεμπορίου ραδιενεργών στοιχείων. Απο τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων, μέχρι την αξιοποίηση για ειρηνικούς σκοπούς των πυρηνικών μαχητικών κεφαλών.

    Τελειώνοντας να πούμες ότι το μοιραίο αυτό Ουκρανικό εργοστάσιο, χαράχθηκε βαθειά στη μνήμη της ανθρωπότητας, αν και οι ζημιες που προκλήθηκαν απο την έκρηξη στον πυρηνικό του αντιδραστήρα, ήταν ασύγκριτα μικρότερες σε σχέση με τις καταστροφές που είναι δυνατό να προκληθούν απο πυρηνικά όπλα μικρότερης ισχύος.

    Τι απομένει τελικά απο αυτή την ανεπανάληπτη τραγωδία του Τσέρνομπιλ ; Πρώτα απ΄όλα τα θύματα, καθώς και το δράμα χιλιάδων ανθρώπων, που το νήμα της ζωής τους μίκρυνε ή θα μικρύνει εξαιτίας της μόλυνσής τους απο την ραδιενέργεια. Στη συνέχεια, η δραματική επιβεβαίωση όσων προειδοποιούσαν για τους κινδύνους που περικλείει η αλόγιστη και χωρίς την εφαρμογή κανόνων ασφαλείας χρηση της πυρηνικής ενέργειας. Και τέλος η προειδοποίηση προς τους ανθρώπους του σήμερα και του αύριο ότι είναι καλά τα σύγχρονα αναπτυξιακά οράματα, όμως καθώς αυτά περνούν ανάμεσα απο τις συμπληγάδες της πυρηνικής τεχνολογίας, κινδυνεύουν να οδηγήσουν τον πλανήτη μας στη συντέλεια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 26 April 1996 - 17:39:27