Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

EKTAKTO!!! OMILIA SHMITH STH QRAKH

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos. mpa. gr>

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Οσο πιο δυνατή είναι η θέση της Ελλάδας, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η ακριτική της γραμμή"

ΚΟΜΟΤΗΝΗ 2 Μαϊου 1996 (ΜΠΕ- του Νίκου Καρρά)

"Δική μας πολιτική, είναι η πολιτική της ισχυρής Ελλάδας", διακήρυξε απο την ακριτική Θράκη, ο πρωθυπουργός ΚώσταςΣημίτης, που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

"Αν δεν υπάρξει μια ισχυρή Ελλάδα οικονομικά ενιαία και κοινωνικά συνεκτική απ΄ ακρο σε άκρο της χώρας, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή ακριτική γραμμή. Οσο πιο δυνατή είναι η θέση της Ελλάδας συνολικά, τόσο πιο ισχυρή γίνεται η ακριτική της γραμμή", τόνισε ο κ. Σημίτης, μιλώντας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, σε εκπροσώπους των φορέων της περιοχής. Υπενθυμίζοντας παράλληλα προς διάφορες πλευρές, ότι το άλλο μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης, είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας. Ενω απευθυνόμενος εμμέσως προς την Αγκυρα, σημείωσε :

"Οι θέσεις μας για τη Θράκη, όπως και για το Αιγαίο, είναι αποτυπωμένες σε ακλόνητες διεθνείς συνθήκες, που κατοχυρώνουν πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει καλά η Τουρκία. Θα είναι μάλιστα προς το συμφέρον της να το κατανοήσει γρήγορα, γιατί ματαιοπονεί σε άγονους και στείρους δρόμους".

Ο κ. Σημίτης, υπενθυμίζοντας ότι για μια ολόκληρη εποχή, μετά το Β΄παγκόσμιο πόλεμο, στη Θράκη δεν έγινε καμμιά σοβαρή προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της γειτονικής Τουρκίας να υποδαυλίσει μειονοτικά ζητήματα, επιδιώκοντας την πρόκληση δυσπιστίας ανάμεσα στις θρησκευτικές ομάδες, την υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής και τη δημιουργία πνεύματος διαίρεσης.

"Η Θράκηόμως, δεν μπορεί να περιμένει. Και η πολιτεία γνωρίζει πως η Θράκη θέλει και μπορεί να είναι ένας αποφασιστικός πόλος ανάπτυξης και ευημερίας, όχι μόνο τοπικά αλλά για τη χώρα ολόκληρη", τόνισε ο κ. Σημίτης. Δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, αποτελεί κρίσιμη εθνική προτεραιότητα.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, αφού παρατήρησε ότι το πρόβλημα της ανάπτυξης της Θράκης έχει πολλές διαστάσεις, όπως πληθυσμιακές, κοινωνικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να προωθηθεί ένα νέο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ταχύρρυθμης και ισόρροπης ανάπτυξης, ικανό , οπως είπε, να οδηγήσει με επιτυχία την περιοχή σε ένα νέο ρόλο στις σύγχρονες γεωοικονομικές δυνατότητες της Βαλκανικής και των Παραευξείνιων χωρών.

Οπως εξήγησε ο κ. Σημίτης, οι κυβερνητικές προτεραιότητες για την ανατολική Μακεδονία και Θράκη, stowe}oum στην άμβλυνση του σημερινού χάσματος μεταξύ της περιφέρειας και του υπολοίπου εθνικού και ευρωπαϊκού χώρου, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς, στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, στην πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας.

Ιδιαίτερο βάρος για την ανάπτυξη της Θράκης, ρίχνει η κυβέρνηση στις υποδομές και τα έργα του κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Οπως δε ανακοίνωσε, αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχουν ήδη ενταχθεί 330 αναπτυξιακά έργα, ενω στον τομεα της ενέργειας εκτελούνται έργα μεγάλης κλίμακας, με τα οποία η Θράκη θα ξεφύγει απο τη θέση της απόλυτης ενεργειακής εξάρτησης στην οποία βρισκεται σήμερα. Οι κατασκευαζόμενοι μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, θα αξιοποιήσουν το υδάτινο δυναμικό του Νέστου, ενω μεγάλης σημασίας για τη Θρακική αλλα και για την εθνική οικονομία, αποτελεί και η κατασκευή του Ενεργειακού Σταθμού της Κομοτηνής, που θα χρησιμοποιεί σαν καύσιμο το φυσικό αέριο. Ενω επίσης αναφέρθηκε στα έργα της Εγνατίας οδου και τα άλλα οδικά έργα της Θράκης, στη βελτίωση και επέκταση των αεροδρομίων και των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, με τη δημιουργία και νέας γραμμής για την απευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβαλας-Τοξοτών, η οποία θα μειώσει κατά 100 χιλιόμετρα την απόσταση προς τη Θεσσαλονίκη κ. α.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στα αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα ανατολικά της Βιστωνίδας λίμνης, που θα αυξήσουντην ευφορία σε 70. 000 στρέμματα, στον εκσυγχρονισμό της σχολικής παιδείας στη Θράκη, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, με το νέο Γενικό Νοσοκομείο στην Ξάνθη και το μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στην Αλεξανδρούπολη κλπ.

Ιδιαίτερη έμφαση, έδωσε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός στη διαρκή μέριμνα της κυβέρνησης για την ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή της Θράκης και την ένταξη όλων των ομάδων του πληθυσμού σε μια ενιαία προοπτική ανάπτυξης. "Η ελληνική πολιτεία, θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων, χριστιανών και μουσουλμάνων, στην πορεία ανάπτυξης της περιοχής. Στην πορεία αυτή, η Θράκη θα αποτελεί υπόδειγμα ισονομίας, πολύμορφης πολιτισμικής δραστηριότητας, θρησκευτικής ελευθερίας και συμμετοχής στην κοινή ευημερία", διακήρυξε ο κ. Σημίτης. Παρατηρώντας στη συνέχεια ότι για την κυβέρνησή του, η ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικης και πολιτισμικής συνοχής της Θράκης, είναι θέμα μείζονος εθνικής σημασίας. "Η τοπική κοινωνία, δεν μπορεί παρά να υπάρχει, να συμβιώνει και να προοδεύει ειρηνικά, με σεβασμό στα διαφορετικά πολιτισμικά και θρησκευτικά πρότυπα και παραδόσεις", είπε.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός απάντησε και σε υπομνημα που λίγο πριν την ομιλία του, είχαν επιδώσει 24 αιρετοί αρχοντες της μουσουλμανικής μειονότητας του νομού Ροδόπης, θίγοντας θέματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, τη Μουφτεία, τη διαχείριση των βακουφικών περιουσιών κ. α. Οι εκπρόσωποι της μειονότητας, καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό "με μεγάλη χαρά και ekp_da", όπως τόνιζαν, σημείωναν ότι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νομού Ροδόπης, του-όπως ισχυρίζονταν- πιο υποβαθμισμένου νομού, είναι η αναβάθμιση του επιπέδου της μειονότητας, που αποτελεί και την υποανάπτυκτη μερίδα των κατοίκων του νομού Ροδόπης.

Τον Πρωθυπουργό, συνοδεύουν στην περιοδεία του στη Θράκη οι υπουργοί: Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ΥΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας, Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, οι υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Λ. Παπαδήμας, Παιδείας Γ. Πασχαλίδης, Γεωργιας Α. Φωτιάδης, Αθλητισμού Α. Φούρας και οι Γενικοί Γραμματεις των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης Χρ. Μανωλά και Απόδημου Ελληνισμού ΓιάννηςΠανούσης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Τσιόκας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 2 May 1996 - 15:20:54