Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (10/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 10 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Γιώτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ

  • [02] ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ"

  • [05] ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 24 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [06] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [07] ΣΕ 610 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 1995

  • [08] ΟΙ ¨ΒΑΚΧΕΣ¨ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Η Ε.Ε. ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ “ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ” ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ “ΔΙΑΥΛΟΣ” ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΚΛΑΟΥΣ ΧΕΝΣ

  • [10] ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΥΣΕΛ

  • [11] ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [12] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ : "ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ"

  • [13] Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ένωση

  • [14] Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ

  • [15] ΤΟ ''ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ'' ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [16] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

  • [17] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Γιώτη)

  • [18] ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ; “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΑΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ρ. ΚΑΡΑΖΙΤΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝ Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΜΥΝΘΕΙ

    Κανένας διάλογος δεν θα πετύχει αν η Αγκυρα δεν συμφωνήσει σε επίλυση των διαφορών για τα Ιμια και το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέσω του δικαστηρίου της Χάγης.

    Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστης Stevam|poukor σε κοινή συνέντευξη με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπίλ Κλίντον μετά τη συνάντηση τους στο Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επεσήμανε ότι αν η Αγκυρα δεν αποσύρει τις απειλές πολέμου η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και τάχθηκε υπερ της προσφυγης στη Χάγη.Τόνισε ότι έχει καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως δεν αποδέχεται ως τρόπο επίλυσης των διαφορών τη βία η την απειλή χρηση βίας. Διέψευσε πάντως ότι σχεδιάζεται Ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής τύπου Καμπ-Ντειβιντ.

    Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον ο Θεόδωρος Πόγκαλος και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην Ατλάντα θα βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλος, δεύτερο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Θα ακολουθήσουν ο Αγιος Φραγκισκος (11 Μαίου), το Λος Αντζελες (12 Μαίου), το Σακραμέντο (13 Μαίου) και το Σικάγο (14 και 15 Μαίου). Ο Πρόεδρος και η συνοδεία του, θα επιστρέψουν στην Αθήνα το μεσημέρι της 16ης Μαίου.

    Στην πόλη όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον τέως πρόεδρο Τζιμ Κάρτερ, ενώ προς τιμήν του θα δοθεί γεύμα από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων των ΗΠΑ.

    Ο κ.Στεφανόπουλος στην Ατλάντα θα επισκεφθεί και θα ξεναγηθεί στο Ολυμπιακό Σταδιο και το απόγευμα θα πάει στο "Ελληνικό Κέντρο" όπου θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων. Το βράδυ παραθέτει δεξίωση η ελληνική κοινότητα και ο Πρόεδρος θα συζητήσει με τους ομογενείς.

    [03] ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος με τον οποίο συζήτησε την πορεία των οικονομικών μεγεθών και γενικότερα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της οικονομίας.

    Νωρίτερα συναντήθηκαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμας με αντικείμενο τα προβλήματα της οικονομίας, του πληθωρισμού, των ελλειμάτων και των τραπεζικών δανείων.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ"

    "Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σαφής. Η οικοδόμηση των όποιων μέτρων εμπιστοσύνης με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να απορρέει από το μνημόνιο Παπούλια Γιλμάζ στη Boukiacl]mg και το συμπλήρωμά του στην Κωνσταντινούπολη". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υφυπουργό Αμυνας Νίκο Κουρή ενόψει του ταξιδιού του τελευταίου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει αυτή την ώρα συζητηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία" αλλά σημείωσε ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα ο κ. Κουρής στο ταξίδι του στις Αμερική, γι' αυτό και το συζητά με τον πρωθυπουργό.

    [05] ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ 24 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε το θέμα που προέκυψε χθες από την κίνηση των 24 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι ζητούν την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

    Ο κ. Εβερτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και τόνισε ότι δε θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαριστούν οριστικά τα πράγματα.

    Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε ακόμη το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να συστήσει η Ν.Δ. εξεταστική επιτροπή για το θέμα.

    [06] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Θετική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου στις ΗΠΑ θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    [07] ΣΕ 610 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ 1995

    Πρόσκληση δημιουργίας μικτών ελληνορωσικών επιχειρήσεων απηύθυνε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρωσος Υφυπουργός Εμπορίου, κ. Αντόνοφ, ο οποίος εκπροσωπεί τη ρωσική κυβέρνηση στις εργασίες του 2ου Ελληνορωσικού Συμποσίου Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού που πραγματοποιείται από το πρωϊ στη Καστοριά, στο πλαίσιο της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας.

    Ανάλογη πρόσκληση απηύθυνε στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου και ο Ρώσος Πρέσβης στην Αθήνα, κ. Νικολαγιένκο, ενώ και οι δύο εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης εξέφρασαν αισιοδοξία για περαιτέρω διεύρυνση των ελληνορωσικών εμπορικών σχέσεων.

    Στην ανάγκη δημιουργίας μικτών ελληνορωσσικών epiweiq^seym επικέντρωσε και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα,κ. Νικολαγιένκο, ο οποίος προοιώνισε αύξηση της αξίας των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών κατά το τρέχον έτος, στα πρότυπα της προηγούμενης χρονιάς. Όπως σημείωσε, η αξία των ελληνορωσικών εμπορικών συναλλαγών κατά το 1995 ανήλθε στα 610 εκατομμυρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 36% και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις από την αρχή του έτους προοιωνιζουν ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

    Σύμφωνα, δε, με τον κ. Νικολαγιένκο παρά τις συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού που επικρατούν στη ρωσική αγορά γούνας, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις των άλλων χωρών με επιτυχία και οι προπτικες τους διαγράφονται θετικές.

    [08] ΟΙ ¨ΒΑΚΧΕΣ¨ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΓΟΗΤΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ

    Το έργο του μεγάλου Ελληνα τραγωδου Ευριπίδη, ¨Βάκχες¨, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κίνα σε συμπαραγωγή της Οπερας του Πεκίνου και της Εταιρείας Ελληνικού Δράματος της Νέας Υόρκης.

    Οι παραστάσεις δόθηκαν στο πλαίσιο των αμερικανο- κινεζικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, και όπως επισημαίνει σε ανταπόκριση της απο το Πεκίνο, η αμερικανική εφημερίδα ¨The Wall Street Journal¨, τα κοινά στοιχεία των δυο θεατρικών ειδών, ο χορός, η μουσική, οι μάσκες και η ανδρική ερμηνεία γυναικείων ρόλων, ήταν στοιχεία, που ήταν αυτά που συνέβαλαν στη αθρόα προσέλευση του κοινού.

    Το Σεπτέμβριο εξάλλου, το Εθνικό Θέατρο της Ελλαδας θα ανεβάσει στη Νέα Υόρκη την ¨Ηλέκτρα¨του Σοφοκλή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Η Ε.Ε. ΒΛΕΠΕΙ ΩΣ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΗ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ “ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ” ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ “ΔΙΑΥΛΟΣ” ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΚΛΑΟΥΣ ΧΕΝΣ

    Το Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο βλέπει ως πολύ θετική την πρωτοβουλία της Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ) για τη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη της “Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων” και τη δημιουργία ενός συστήματος δορυφορικών επικοινωνιών όλων των εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων των βαλκανικών χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου κ. Κλάους Χενς, στη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τους Γενικούς Διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Παπακυριαζή και του Μακεδονικού Πρακτορειου Ειδήσεων.

    Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η ανάπτυξη της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων και της ΑΒΝΑ, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαΐκής Ενωσης για την περιοχή των βαλκανίων και την ανάπτυξη του κοινοτικού ιδεώδους στις χώρες αυτές.

    Ως ένα φιλόδοξο σχέδιο, που πρέπει οπωσδήποτε να χρηματοδοτηθεί απο την Ευρωπαΐκή Ενωση, χαρακτήρισε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χρήστος Παπουτσής το πρόγραμμα SΔΙΑΥΛΟΣ” που εκπόνησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προβλέπει ότι με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων θα επικοινωνούν δορυφορικά μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ειδήσεις και άλλο ενημερωτικό υλικό, συμβάλλοντας με τον δικό τους τρόπο στην ανάπτυξη ενός κλίματος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας στα βαλκάνια. “Ο ΔΙΑΥΛΟΣ είναι μια ευφυής πρωτοβουλία, που θα φέρει πιο κοντά τους βαλκανικούς λαούς και θα βοηθήσει την επικοινωνία τους με την Ε.Ε.”, υπογράμμισε ο Ελληνας Επίτροπος της κοινότητας. Διαβεβαιώνοντας ότι θα βοηθήσει για την χρηματοδότηση του σχεδίου απο την Ε.Ε.

    Τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία αυτή, εξέφρασαν και οι Ελληνες ευρωβουλευτές απο όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που συναντήθηκαν με τους Γενικούς Διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων. Στις συναντήσεις, εκτός του κ. Νίκου Παπακυριαζή, πήραν μέρος οι Ευρωβουλευτές Αγγέλα Κοκόλα, Ειρήνη Λαμπράκη, Γιάννης Ρουμπάτης, Γιάννος Κρανιδιώτης και Γιώργος Κατηφόρης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Αναστασόπουλος και Τάκης Λαμπρίας της Ν.Δ., Κατερίνα Δασκαλάκη της Πολιτικής Ανοιξης και Βασίλης Εφραιμίδης του ΚΚΕ, που εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το σχέδιο “ΔΙΑΥΛΟΣ” και την αμέριστη υποστήριξή του στην προσπάθεια αυτή.

    Τέλος, οι Γενικοί Διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, συναντήθηκαν με κορυφαία στελέχη της Ε.Ε., όπως ο Διευθυντής της αρμόδιας για τα ΜΜΕ Χ Διεύθυνσης της κοινότητας κ. JARRET, ο Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ορέχα κ. ROLDAN, η Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και τα ΜΜΕ κ. CASTELLINA κ.α.

    [10] ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΜΕΡΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΚΟΥΣΤΑΒ ΦΕΥΣΕΛ

    Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Γούσταβ Φευσέλ, αναφέρθηκε χθές στην ιδέα της τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση του με τον Εισηγητή της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ερικ Γιούρκενς, ο κ.Φευσέλ ανέφερε ότι η ιδέα για τη σύγκληση τετραμερούς ξεκίνησε την περίοδο 91-92 και έχει επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε δύο ψηφίσματα.

    [11] ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη έγινε το πρωί ο Διευθυντής του γραφείου πολιτικών υποθέσεων του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέρεμι Γκρίνστοκ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης συζητεί το θέμα της ασφάλειας καθώς και το ρόλο που θα ήθελε να διαδραματίσει η Βρετανία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαική Ένωση ώστε να στηριχτούν οι προσπάθειες του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ.Κασουλίδης είπε ότι έγινε μια χρήσιμη ανταλλαγή ap|xeym κατά τη συνάντηση Κληρίδη -Γκρίνστοκ στα δύο αυτά θέματα. Σε ερώτηση αν η Βρετανία έχει κάποιες απόψεις για το θέμα της ασφάλειας δεδομένου του ότι είναι και εγγυήτρια δύναμη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις καλές του υπηρεσίες για τη δημιουργία κοινού εδάφους πάνω σε όλες τις βασικές αρχές.

    Ο κ.Γκρίνστοκ συναντήθηκε με τον Υπουργός Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και στη συνέχεια μετέβη στις κατεχόμενες περιοχές όπου θα συναντηθεί με το Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ : "ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΜΑΣ"

    "Αγωνιζόμαστε για να απαλλάξουμε την πατρίδα μας από την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, για να κατοχυρώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους κατοίκους, για να διασφαλίσουμε την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές εστίες και στις περιουσίες τους, για να διακριβώσουμε την τύχη των αγνοουμένων μας, για να ενταχτούμε στη μεγάλη και ισχυρή ομάδα των κτατών της Ευρωπαϊκής `Ενωσης".

    Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, σε τελετή αποκαλυπτηρίων προτομής του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή, που έγινε το πρωϊ στη Λευκωσία.

    Ο κ.Κληρίδης επεσήμανε ότι αντλεί αισιοδοξία από τη βοήθεια που λαμβάνει η Κύπρος από την Ελλάδα και από την ανταπόκριση που βρίσκει στη διεθνή κοινότητα. "Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το μέλλον του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του. Δεν θα σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρις ότου επιτύχουμε στους στόχους μας", κατέληξε ο κύπριος πρόεδρος.

    [13] Η ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ένωση

    Η Ρώμη, αν και δέχεται πιέσεις από άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν προτίθεται να συνδέσει το ελληνικό βέτο για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Η ιταλική προεδρία εξάλλου, δεν πρόκειται να εισηγηθεί την αναβολή σύγκλισης του Συμβουλίου Σύνδεσης της Κύπρου που θα γίνει την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Πάντως, κύκλοι του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιούν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση στο Συμβούλιο των Υπουργών τη Δευτέρα και ότι εάν σχηματιστεί πλειοψηφία εναντίον της Αθήνας, η Ρώμη δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τις εξελίξεις.

    Στόχος της ιταλικής προεδρίας είναι να κάνει ένα βήμα μπροστά για τη διευθέτηση του ελληνοτουρκικού ζητήματος. Ωστόσο, ενόψει της αντικατάστασης της Υπουργού Εξωτερικών, Ανιέλι, από τον Λ.Ντίνι, η Ελλάδα δεν μπορεί δυστυχώς να περιμένει έντονη διπλωματική δράση εκμέρους της γείτονος χώρας.

    [14] Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ: ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΣΑΦΕΣ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ

    Επιφυλάξεις για την κινητικότητα που παρουσιάζεται στο Κυπριακό με αφορμή την αμερικανική πρωτοβουλία εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    " Ολες οι ενδείξεις που έχουμε είναι ότι η αμερικανική πρωτοβουλία βρίσκεται τώρα στην διακρίβωση των προθέσεων των δύο πλευρών", επισημάνε ο κ. Λυσσαρίδης και θέτει δύο προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε σωστή λύση: Πρώτον να πείσει η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι υπάρχουν όρια που είναι αδύνατο να υπερβούμε και δεύτερο ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη Τουρκία να αλλάξει τη στάση της.

    " Σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο δεν θα οδηγηθούμε σε λύση του Κυπριακού, αλλά αντιθέτως θα πάμε σε όξυνση των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή", τονίζει ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής.

    Για το ρόλο του Ευρωπαίου συντονιστή και τη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στη λύση του προβλήματος ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε το κίνδυνο ότι" αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική πράγμα κατά το οποίο θα ήταν αρνητικό για εμάς". Και προσθέτει:

    " Είναι λάθος της δικής μας πλευράς να μιλάει για πακέτο πρωτοβουλιών. Εμείς πρέπει να ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και μάλιστα όπου μπορούμε να ασκήσουμε την επιρροή μας είτε μέσω του Ευρωκοινοβουλίου είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επηρεαστεί προς το καλύτερο και η αμερικανική πρωτοβουλία".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επισημαίνει ακόμα το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική ομογένεια και το ΣΑΕ αν αξιοποιηθούν και κινητοποιηθούν σωστά- ενόψει των αμερικανικών εκλογών- με το να αποσπάσουν δεσμεύσεις ώστε να τις αξιοποιήσουν οι φίλοι μας στο Κογκρέσσο.

    [15] ΤΟ ''ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ'' ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΡΙΖΟΚΑΡΠΑΣΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Mεταφέροντας εικόνες από τα χρόνια της ελευθερίας, μέσα από το χώμα και το αγίασμα από το μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα, στην Κατεχόμενη Καρπασία της Κύπρου, δύο μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου Ριζοκάρπασου ήταν οι επίσημοι εκπρόσωποι του σχολείου τους στην τελετή αδελφοποίησης του με το 22ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς.

    Το μεσημέρι στην Καλαμαριά υπεγράφη η διακήρυξη αδελφοποίησης και στη συνέχεια μαθητές των δύο σχολείων έκαναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας που στήθηκε στο προαύλιο του Δημοτικού.

    Μιλώντας για τη ζωή και το σχολείο στα κατεχόμενα, η μικρή Μαρία τόνισε το κλίμα φόβου που υπάρχει παντού, κάτι που όπως είπε το έχουν συνηθίσει. ''Στην Κύπρο στο σχολείο, δεν είναι καθόλου καλά γιατί οι Τούρκοι μας ρίχνουν πέτρες στα τζάμια, και κακοποιούν τους μαθητές'', είπε και ευχήθηκε ''να γίνει ελευθερία και ειρήνη''.

    Οι γονείς της ζουν στο Ριζοκάρπασο, ο μεγάλος της αδερφός, όμως, συνεχίζει το σχολείο στην Ελεύθερη Κύπρο, και επισκέπτεται την οικογένεια του μόνο δύο φορές το χρόνο. Αυτό θα γίνεται μέχρι τα 16 του χρόνια. Μέχρι τότε θα έχει το δικαίωμα, από τους Τούρκους, να επισκέπτεται την Κατεχόμενη Κύπρο. Το ίδιο θα γίνει και με τη Μαρία.Τότε τίθεται το δίλημμα: ή να μεταφερθεί ολόκληρη η οικογένεια στις ελεύθερες περιοχές ή να συνεχίσει να ζει χωρισμένη. ''Θα συνεχίσω το σχολείο μου στην Κύπρο, σημείωσε η Μαρία. Ευχομαι να με αφήνουν να επισκέπτομαι το χωριό μου''.

    Τα δυο παιδιά είναι δυσαρεστημενα που κρατάν οι Τούρκοι έναν τόπο που δεν τους ανήκει. Εναν τόπο που ανήκει σε αυτούς. Στο Ριζοκάρπασο και την όμορη Αγία Τριάδα έχουν απομείνει σήμερα περίπου 40 μαθητές με τρεις δασκάλες, που παρά τις όποιες απαγορεύσεις και εκφοβισμούς, χωρίς νόμιμη λειτουργία των σχολείων, χωρίς βιβλία και με απαγορευμένη την επικοινωνία με τις ελεύθερες περιοχές, αναβιώνουν το ''κρυφό σχολειό'' και επιμένουν να αγωνίζονται.

    [16] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Για πρώτη φορά ο Κίρο Γκλιγκόροφ παραδέχθηκε πώς δεν είναι "και πολύ αισιόδοξος" για την επίλυση του θέματος της ονομασίας της χώρας του. Μιλώντας στους δημοσιογράφους,αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Προεδρο Ζακ Σιράκ, ο Κ.Γκλιγκόροφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε για το θέμα της ονομασίας: " Αυτό το ζήτημα έχει πολλές όψεις.Δεν μπορούμε να εισχωρήσουμε τώρα σ΄αυτό και να δώσουμε μια σύντομη απάντηση,ένα ναί ή ένα όχι.Είναι πολύ δύσκολο ζήτημα για μας ,για το λαό μας και πρέπει να έχουμε την υπομονή να αφήσουμε τους διαπραγματευτές να τελειώσουν το έργο τους." Αμέσως μετα απαντώντας στην ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Νέας Υόρκης ο Κίρο Γκλιγκόροφ απάντησε κοφτά "όχι πολύ". Ο Σκοπιανός Πρόεδρος επισκέφθηκε το Παρίσι και συναντήθηκε με τον Ζακ Σιράκ,στον οποίο έδωσε επιστολή στην οποία τονίζει ότι τα Σκόπια αποδέχονται πλήρως τις δεσμεύσεις "της Χάρτας του Παρισιού". Ομως, η εκπρόσωπος τύπου της γαλλικής προεδρίας Κατρίν Κολονά διευκρίνισε ότι η ΠΓΔΜ δεν θα μπορέσει να υπογράψει τη διακήρυξη του Παρισιού παρά μόνο μετά την οριστική ρύθμιση του ζητήματος της επίσημης ονομασίας της. Ο Προεδρος Σιράκ διαβεβαίωσε τον Κ.Γκλιγκόροφ ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ταχείας κατάληξης " μιας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα μπορέσει αργότερα να εξελιχθεί σε συμφωνία σύνδεσης". Ενα άλλο θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών αποτέλεσε και το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.Ο πρόεδρος των Σκοπίων εκτίμησε πώς " η μόνη λύση για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων της Ο.Δ. Cioucjoskab_ar με τους Αλβανούς κατοίκους της περιοχής,που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού".

    [17] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΤΕΝΩΝ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ, ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τη μείωση της μεταφοράς του πετρελαίου της Κασπίας μέσω των στενών του Βοσπόρου επιθυμεί η Τουρκία, η οποία δια του συμβουλου του πρωθυπουργού Yuceoral προτεινε ως εναλλακτική λύση τη συμμετοχή της Ρωσίας και των άλλων χωρών της περιοχής στην κατασκευή του πετρελαιαγωγου Μπακού-Τζεϊχάν.

    ¨H Ρωσία και άλλες χωρες της περιοχής θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά του πετρελαίου της Κασπίας, διαφορετικές από τη μεχρι τώρα διαδρομή μέσω Μαύρης Θάλασσας και των υπερφορτομένων στενών του Βοσπόρου¨, δήλωσε ο σύμβουλος του Τουρκου πρωθυπουργού κ.Yuceoral, στο ρωσικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

    Ο κ.Yuceoral διευκρίνισε ωστόσο ότι η Αγκυρα δεν σχεδιάζει να αποκόψει το πετρέλαιο της Κασπίας από τη Μεσόγειο, και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμμετάσχει στην κατασκευή του πετρελαιαγωγου που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν με το τουρκικό λιμάνι της Μεσογείου, Τζεϊχάν.

    Σημειώνεται ότι ο Τουρκος υπουργός Εξωτερικών, Εμρε Γκιονενσάϊ, είχε προειδοποιήσει σε παλαιότερες δηλώσεις του, ότι η Τουρκία θα εισήγαγε πρόσθετες ρυθμίσεις για τη διέλευση των τάνκερ μέσω των Στενών αν η Ρωσία και το Καζακστάν εξήγαγαν περισσότερο πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Νίκου Γιώτη)

    [18] ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ; “ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΑΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ” ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Ρ. ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    “Δεν αναγνωρίζουμε το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, γιατί πρόκειται για δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας. Είμαστε όμως έτοιμοι να δικαστούμε με οποιαδήποτε κατηγορία, εάν προσκομιστούν αρκετά στοιχεία εναντίον μας”. Αυτό δηλώνει αναθεωρώντας την μέχρι τώρα στάση του, ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάραζιτς, σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΤ 3.

    Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στον ελληνικό λαό για την βοήθεια που προσέφερε στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας δηλώνει ότι είναι έτοιμος να αποστείλει ανά πάσα στιγμή σερβοβόσνιους εθελοντές αν η Ελλάδα το χρειαστεί, προτείνοντας παράλληλα την δημιουργία ενός “ορθόδοξου άξονα” μεταξύ Αθηνών- Βελιγραδίου και Σκοπίων. Παρατηρώντας ότι οι Σέρβοι της Βοσνίας θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ μόνο εφόσον επιλυθεί το όνομα αυτού του κράτους με τέτοιο τρόπο που θα ικανοποιεί την Ελλάδα.

    Αναφορικά με τη συμφωνία του Dayton ο Ράντοβαν Κάραζιτς λέει ότι οι Σερβοβόσνιοι δεν είναι τελείως ijamopoigl]moi από αυτή, αλλά την δέχτηκαν και είναι αποφασισμένοι να την εφαρμόσουν προκειμένου να ισχύσει η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή. “Δυστυχώς η Ομοσπονδία δεν είναι σταθερή”, λέει ο Κάραζιτς και ισχυρίζεται ότι πολλοί μουσουλμάνοι ηγέτες απειλούν με νέο πόλεμο, πολλοί από αυτούς θέλουν να αλλάξουν την συμφωνία του Dayton έτσι ώστε η Σερβική Δημοκρατία να χάσει την αυτονομία και την κυριαρχία της. “Η κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία, παρατηρεί ο Σερβοβόσνιος ηγέτης, είναι πολύ σταθερή. Οι άνθρωποι συνέρχονται από τον πόλεμο, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά και υπάρχει πολιτική σταθερότητα παρά το γεγονός ότι δεν λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από πουθενά την ίδια στιγμή που οι μουσουλμάνοι και οι Κροάτες απολαμβάνουν σχεδόν όλο το ποσό των 300 εκ. δολαρίων περίπου που διατέθηκε μετά την συμφωνία του Dayton.

    Σε ερώτηση για τη στάση του απέναντι στο Δικαστήριο της Χάγης ο κ. Κάραζιτς λέει: “Δεν αναγνωρίζουμε αυτό το Δικαστήριο γιατί δεν πρόκειται για δικαστήριο απονομής δικαιοσύνης, αλλά για δικαστήριο πολιτικής σκοπιμότητας. Είμαστε όμως έτοιμοι να δικαστούμε με οποιαδήποτε κατηγορία να προσκομιστούν αρκετά στοιχεία εναντίον κάποιου από εμάς. Το εθνικό μας δικαστήριο θα δίκαζε και εμένα ακόμη, αν προσκομίζονταν αρκετά στοιχειά. Από την άλλη όμως πλευρά δεν μπορούμε να παραδώσουμε κάποιον γιατί το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει αυτήν την εκδοχή. Έχουν ήδη καταδικαστεί πάνω από 5.000 άνθρωποι από το Εθνικό μας Δικαστήριο, το 99% των οποίων είναι Σέρβοι. Έχουμε καταδικάσει κάποιους Σέρβους, οι οποίοι σκότωναν μουσουλμάνους. Το κάναμε χωρίς καμία πίεση πριν από την σύσταση του Δικαστηρίου της Χάγης. Θα συνεχίσουμε να δικάζουμε και να καταδικάζουμε σύμφωνα με τον νόμο κάθε περίπτωση, η οποία αποδεικνύεται από τα στοιχεία. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να δικάσουμε κάθε εγκληματία”.

    Ερωτώμενος ο Σερβοβόσνιος ηγέτης για τις σχέσεις του με την Νέα Γιουγκοσλαβία δεν κρύβει ότι υπάρχουν κάποιες διάφορες όσον αφορά στον σχεδιασμό, δηλώνει όμως ότι βασικά υπάρχει καλή σχέση και δεν υφίστανται λόγοι διαμάχης. “Είμαστε το ίδιο έθνος εξάλλου” σημειώνει.

    Σχετικά με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τον Μιλόσεβιτς με το όνομα ¨Δημοκρατία της Μακεδονίας¨ ο κ. Κάραζιτς τονίζει ότι έχουν δικαίωμα τα Σκόπια να αποτελούν κράτος με οποιοδήποτε όνομα και σημειώνει ότι το θέμα του ονόματος θα έπρεπε να είχε επιλυθεί πριν την αναγνώριση. “Πάντως εμείς θα αναγνωρίσουμε τα Σκόπια μόνο όταν επιλυθεί το θέμα του ονόματος αυτής της χώρας”, λέει ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων και συμπληρώνει “θα ήθελα τα Σκόπια, η Αθήνα και το Βελιγράδι να δημιουργήσουν έναν ορθόδοξο άξονα και να δουλέψουν σε πλήρη συνεργασία και συμφωνία γιατί έχουμε κοινούς εχθρούς”.

    Αναφερόμενος στην πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, βοήθεια που πήρε ο Σερβοβοσνιακός από τον Ελληνικό λαό ο κ. Κάραζιτς παρατηρεί ότι στο μέλλον θα χρειαστούν καλές σχέσεις στον επιχειρηματικό τομέα. “Αυτό που θα ήθελα να ξέρουν οι Έλληνες είναι ότι χάσαμε πολλά πράγματα στην διάρκεια του πολέμου, αλλά πήραμε κάτι πολύ σημαντικό για εμάς: την ελληνική φιλία. Θέλω να ξέρετε εσείς οι Έλληνες ότι αν έχετε κάποιο πρόβλημα, θα είμαστε δίπλα σας και αν apojt^sete εχθρούς, που ελπίζω ότι δεν θα αποκτήσετε, μπορείτε να υπολογίζετε στην φιλία μας”.

    Τέλος ο ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας επισημαίνει τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο η Τουρκία συμπεριφέρεται στην περιοχή και επικροτεί τους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της κρίσης με τα Ιμια. “Σταθήκατε πολύ γενναία και δικαιώσατε το κουράγιο και τη σοφία σας να αποφύγετε τη σύγκρουση. Οι συγκρούσεις είναι τρομερές, αλλά μερικές φορές αναπόφευκτες. Η σύγκρουσή σας με την Τουρκία απεφεύχθη και θέλω να μην εμπλακείτε σε διαμάχη”, λέει κ. Κάραζιτς και καταλήγοντας δηλώνει ότι σύντομα θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος να επισκεφθούν την Σερβική Δημοκρατία. “Θα ήθελα να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες στη χώρα μας”, κλείνει τη συνέντευξή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ράντοβαν Κάραζιτς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 13 May 1996 - 01:53:52