Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (14/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΟΜΑΡΑ

  • [02] ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΤΩΝ

  • [03] ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

  • [04] ΕΙΚΟΣΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

  • [05] ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [06] ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΊΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [07] Ο Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑIΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

  • [09] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [10] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ:ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [11] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1998

  • [12] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

  • [13] ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ"

  • [14] ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"

  • [15] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [17] ΠΓΔΜ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΟΜΑΡΑ

    Στην προώθηση των εθνικών θεμάτων αποσκοπούν οι επαφές που θα έχει σήμερα στο Σικάγο, όπου συνεχίζει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της οργανωμένης ομογένειας των ΗΠΑ και το βράδυ θα παραστεί σε εκδήλωση που παραθέτουν προς τιμήν του οι Πρόεδροι του Παγκοσμίου και του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, κ.κ. Αθενς και Τομαράς, στη διάρκεια της οποίας την επίσημη προσφώνηση θα κάνει ο Δήμαρχος του Σικάγο, Ρίτσαρντ Τάρλεϊ.

    Χθες στο Σακραμέντο, προτελευταίο σταθμό του ταξιδιού του, ο κ. Στεφανόπουλος είχε κατ'ιδίαν συνάντηση με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Πητ Ουίλσον, μίλησε στη Γερουσία και στη συνέχεια παρέστη σε δεξίωση στην οικία του ομογενούς Ευάγγελου Τσακόπουλου, στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος του Σακραμέντο, κ. Τζόε Σένα του πρόσφερε το κλειδί της πόλης. Στη συνέχεια, παρακάθησε σε δείπνο που δόθηκε προς τιμήν του από τους ομογενείς, ενώ σήμερα το πρωί πριν αναχωρήσει από το Σακραμέντο για το Σικάγο, επισκέφθηκε το Κέντρο "Βασίλης Βρυώνης" και ενημερώθηκε από τον καθηγητή, κ. Σπύρο Βρυώνη, για τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Κέντρου.

    Στα εθνικά θέματα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις επικέντρωσε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την χθεσινή ομιλία του στο Συμβούλιο Παγκοσμίων Υποθέσεων, στο Λος Αντζελες, πριν αναχωρήσει για το Σακραμέντο. Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθεσαν μετά την ομιλία Αμερικανοί κυβερνητικοί και Πανεπιστημιακοί παράγοντες ο κ. Στεφανόπουλος, σχετικά με τις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας και το ρόλο των ΗΠΑ, είπε ότι "οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος τους, ο κ. Κλίντον, διστάζουν να πάρουν θέση πάνω στα ελληνοτουρκικά θέματα γιατί και οι δύο χώρες είναι σύμμαχοί τους και η κυβέρνησή τους κρατάει ισορροπίες".

    Σε ό,τι αφορά, δε, στις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, δεν επιθυμούν την Τουρκία στην Ευρώπη. "Η Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Στεφανόπουλος, δεν σέβεται τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, είπε ότι οι Τούρκοι δεν κάνουν καμία υποχώρηση και δεν εφαρμόζουν κανένα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Υπογράμμισε επίσης ότι ενώ πριν την εισβολή οι Τουρκοκύπριοι ήταν 18% και οι Ελληνοκύπριοι 82%, τώρα η Αγκυρα μιλά για ίσες κοινότητες στο νησί της Αφροδίτης. Ενώ σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν αναγνώρισε όλα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, παρά τις υποσχέσεις που είχε λάβει ο ίδιος από τον Πρόεδρο της Αλβανίας, τον κ. Μπερίσα, πρόσθεσε, όμως, ότι περιμένει να γίνει κάτι σύντομα.

    Αναφερόμενος στα ελληνικά κόμματα, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει πλέον διχασμός, ότι η διχόνοια έχει εκλείψει καθώς jai ότι ακόμα και στα εθνικά θέματα δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους.

    Σχετικά, τέλος, με τις προοπτικές της ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας, ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων επιχειρηματιών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης που είχε μετά την ομιλία με τους Ελληνες πολιτικούς συντάκτες που καλύπτουν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, για το αν κατά τις επαφές του με την ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, στις πόλεις που επισκέφθηκε στην Αμερική, έγινε λόγος για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, διευρκινίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος για την προώθηση αυτών των θεμάτων. Τόνισε, όμως, ότι "υπάρχουν άριστες δυνατότητες για συνεργασία με Αμερικανούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια" και παρέπεμψε στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Κλίντον για το θέμα, στη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν οι δυνατότητες που παρέχει η Ελλάδα για τέτοιες συνεργασίες σε ολόκληρο το χώρο της Βαλκανικής.

    Απαντώνμτας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου για πιό λόγο στη διάρκειατης ομιλίας του στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στο Λος Αντζελες αναφέρθηκε στην πορεία των κομμάτων στο εσωτερικό της Ελλάδας και είπε συγκεκριμένα ότι πια έχουν καταργηθεί τα πράσινα, μπλε και κόκκινα καφενεία στη χώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: "Πρόθεσή μου ήταν να τους ενθαρρύνω. Είχε μπει το μικρόβιο της διαιρέσεως και εδώ ανάμεσα στους ομογενείς, και αυτή ήταν η διάθεσή μου. Αυτή ήταν η αφορμή για την οποία έκανα λόγο για τα πράσινα, κόκκινα και μπλε καφενεία".

    Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξη στο Λος Αντζελες, ο κ. Στεφανόπουλος είπε ότι ήταν μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή του για τις επαφές που είχε με την ομογένεια και είναι ενθουσιασμένος τόσο από τον αριθμό των παρόντων στις διάφορες εκδηλώσεις, όσο και από τη θερμότητα που είχαν αυτές και τις ειλικρινείς συζητήσεις. Σκοπός του ταξιδιού του είπε ότι ήταν να αξιοποιηθεί το ελληνικό στοιχείο όσο το δυνατόν περισσότερο, γιαυτό και τον συνόδευε στο ταξίδι του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Γιώργος Ρωμαίος.

    Σχιολιάζοντας τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ με όλες τις αρχές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις χαρακτήρισε "ικανοποιητικές", σημειώνοντας ότι "όλα ήταν φιλικά", ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε, τέλος, στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης και για όσα πρέπει να γίνουν στην ομογένεια, τόσο για τη βελτίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, όσο και για την κάλυψη ολόκληρης της Αμερικής από την ελληνική τηλεόραση.

    [02] ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΦΕΤΩΝ

    Εως την Πέμπτη αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Προϊσταμένου του Εφετείου Γιώργου Κανελλόπουλου για το εάν και πότε θα συγκληθεί η ολομέλεια των Εφετών όπως έχει ζητήσει ο εισαγγελέας Λάμπρος Καράμπελας για την υπόθεση της προμήθειας του ΟΤΕ με ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ψηφιακές παροχές από τις etaiqe_er Ιντρακόμ και Ζώμενς.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης της ολομέλειας του Εφετείου επισημαίνοντας ότι το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσε παραβάσεις και πιθανολογείται πλέον η τέλεση παράνομων πράξεων.

    Για "εντέχνως δημιουργηθείσες δικαστικές διώξεις" κάνει λόγο η εταιρεία "Ιντρακόμ" με σημερινή ανακοίνωσή της που υπογράφει ο Πρόεδρός της Σωκράτης Κόκκαλης. Ο κ. Κόκκαλης τονίζει ότι "έχει εμπιστοσύνη στους έντιμους, γενναίους και ανεπηρέαστους εκπροσώπους της ελληνικής δικαιοσύνης και την παρούσα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης".

    Αναφέρει δε ότι από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο για πράξεις που ζημίωσαν τον ΟΤΕ ενώ εξαπολύει επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μηστοτάκη, ο οποίος, όπως επισημαίνει "επιδίωξε το ξεπούλημα του ΟΤΕ σε ξένο επενδυτή".

    Την ανάγκη ταχείας δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης των ψηφιακών παροχών υπογράμμισε και σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο Πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι πρέπει να αφεθεί η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει το έργο της αλλά να υπάρξει και θεσμική θωράκιση.

    "Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα γιατί κυρίαρχος δεν είναι ο λαός" δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας αναφερόμενος στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από κανένα κόμμα όταν προ καιρού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέσυρε νομοσχέδιο που είχε καταθέσει η ίδια και το οποίο προέβλεπε την ανάθεση σε αδιάβλητο όργανο της αξιολόγησης των προσφορών για τις προμήθειες του δημοσίου και μεγάλα έργα.

    [03] ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ

    Οι δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών και των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή στην 20η Γενική συνέλευση των δήμων και περιφερειών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 22-25 Μαίου παρουσία του Ζάκ Σαντέρ.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Δήμαρχος της Κολωνίας Ν.Μπουργκερ θα προεδρεύσει της επιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των απαραίτητων προυποθέσεων για την αειφόρο ανάπτυξη των περιφερειών, ενώ οι Δήμαρχοι της Γενεύης και της Λυόν Λ.Βεσέντ και Β.Αλβαρέζ θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου για το περιβάλλον.

    Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών Αρχών της Σκωτίας Ν.Λόναρκ και ο αντιδήμαρχος της Βιέννης Χ.Σβόμποτα θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις γύρω από τις προκλήσεις μιας κοινωνίας της πληροφόρησης.

    Ο πολιτισμός της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό θέμα συζητήσεων σε ειδική συνάντηση υπό την προεδρία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ.Κοσμόπουλου. Στην ίδια συνάντηση θα πάρουν μέρος οι Δήμαρχοι της Βαλένθια Ρ.Νόλα και της Λωζάνης Ιβέτ Γιαντζί.

    Το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης (CEMR) αποτελεί το Ευρωπαικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Τοπικών Αρχών (IULA) που ιδρύθηκε το 1951. Πρόκειται για ένα οργανισμό που συγκροτήθηκε εθελοντικά από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης. Σήμερα αριθμεί πάνω από 100.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές που αντιστοιχούν σε 38 μεγάλες Εθνικές Ενώσεις 25 ευρωπαικών χωρών. Το CEMR είναι ο μεγαλύτερος αντιπροσωπευτικός οργανισμός τοπικών και περιφερειακών στην Ευρώπη.

    [04] ΕΙΚΟΣΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ Ή ΝΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΟΥΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ

    Στο ενδεχόμενο κατάργησης οργανισμών του δημοσίου που δεν προσφέρουν καμμία υπηρεσία αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οι κύριοι Σημίτης και Παπαντωνίου συζήτησαν το πόρισμα για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών το οποίο εξάλλου θα τεθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό.

    Στην έκθεση της οικονομικής επιτροπής την οποία εξετάζει ο πρωθυπουργός προτείνεται να κλείσουν ή να συγχωνετούν πάνω από 20 οργανισμοί ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των οποίων η προσφορά δεν κρίνεται ικανοποιητική.

    [05] ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΙΩΝ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Νέα συνοριακή διάβαση, που θα συνδέει τους νομούς Αγίων Σαράντα και Ηγουμενίτσας, θα ανοίξει σύντομα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων, επικαλούμενος δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος στους Άγιους Σαράντα και προϊστάμενου της διευθύνσεως του αλβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Λεονάρντ Ντέμι.

    Σύμφωνα με τον κ.Ντέμι, η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση των τελωνειακών εγκαταστάσεων και την βελτίωση του οδικού δικτύου θα αρχίσουν εντός του μήνα.

    Μέρος του προϋπολογισμού για την εκτέλεση των έργων θα καλυφθεί από τα κοινοτικά προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας.

    [06] ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΊΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Στις 18 Ιουνίου 1996 σε ειδική τελετή, ενώπιον των εποπτευόντων υπουργών, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του Οργανισμού, των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης και του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου, θα γίνει από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Πάνο Θεοδωρίδη, η εξαγγελία του προγράμματος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κατά το 1997.

    Οπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, πριν από την εξαγγελία θα πραγματοποιηθεί σειρά επισημων συναντήσεων των υπευθυνων του, με εκπροσώπους της πολιτικής ζωής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, pqojeil]mou να ενημερωθούν για το πλαίσιο του προγράμματος.

    Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Μαίου θα γίνει συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

    Το Σάββατο 25 Μαϊου θα ενημερωθούν σε ειδική συνάντηση οι βουλευτές της Θεσσαλονίκης.

    Την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα γίνει επίσημη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ενώ θα παρεμβληθεί ενημέρωση όλων των βουλευτών στην Αθήνα, σε ημερομηνία και χώρο που θα καθορίσει ο πρόεδρος της Βουλής.

    Επίσης, αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Σημίτη και ενημέρωσή του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

    Την Πέμπτη 30 Μαϊου θα δοθεί, από τους επικεφαλής του Οργανισμού, συνέντευξη τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και στα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα.

    [07] Ο Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑIΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Ως έναν από τους πλέον ανταγωνιστικούς στον κόσμο χαρακτήρισε τον Ελληνικό Κινηματογράφο, ο Διευθυντής Προγράμματος του Καναδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, Τομ Μακ Σόρλεϊ, προσθέτοντας ότι μετά το θάνατο του Πολωνού σκηνοθέτη Κριστόφ Κισλόφσκι, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος σκηνοθέτης είναι ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

    ''Εκπληκτικό μείγμα του αρχαίου και σύγχρονου, του κωμικού και τραγικού, του προσωπικού και πολιτικού κάνει τον ελληνικό Κινηματογράφο έναν από τους πλέον ανατγωνιστικούς στη διεθνή σκηνή'' δήλωσε ο κ.Μακ Σόρλεϊ.

    Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που προβάλλεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά στην Οττάβα, προβλήθηκαν δύο ταινίες, το ''Τέλος Εποχής'' του Αντώνη Κόκκινου και η ''Στέλλα'' του Μιχάλη Κακογιάννη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

    Βανδαλισμούς διέπραξαν στο ελληνικό νεκροταφείο της Χάλκης , στα Πριγκηπόνησα, άγνωστοι καταστρέφοντας τους τάφους σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Γιουζγίλ". Οπως γράφει η εφημερίδα τις τελευταίες ημέρες άγνωστοι κατέστρεψαν τους σταυρούς και τις φωτογραφίες των τάφων.

    Στο δημοσίευμα, που πλαισιώνεται από φωτογραφία αποκεφαλισμένου επιτυμβίου αγάλματος, εκφράζονται υποψίες ότι τις καταστροφές προκάλεσαν μέλη του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Αλπασλάν Τουρκές.

    Ο Μουράτ Ιντζέογλου που υπογράφει το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στην Τουρκία η ζωή για τις μειονότητες είναι δύσκολη καθώς λόγω των καταπιέσεων που υφίστανται αναγκάζονται να φεύγουν. "Ορισμένοι Τούρκοι δεν θέλουν να αφήσουν ήσυχη τη μειονότητα ούτε στον τάφο" γράφει τονίζοντας ότι οι Τούρκοι δεν δείχνουν την παλιά ανεκτικότητα απέναντι στους Ελληνες και τους Αρμένιους που ζουν στα Πριγκιπόνησα, τα οποία κάποτε ήταν τόπος παραθέρισης .

    [09] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αρχίζουν αύριο στη Βιέννη οι εργασίες της Διάσκεψης για τον έλεγχο των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Παίρνουν μέρος σ΄αυτή οι πολιτικές διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των 30 χωρών - μελών της συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα.

    Η Διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί με την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων ελέγχου της συμφωνίας .Ομως, όπως παρατηρούν δυτικοί διπλωμάτες, η Ρωσία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να επιφέρει τροποποιήσεις τμημάτων της συμφωνίας,πρός εκσυγχρονισμό ή προσαρμογή , σύμφωνα με τους όρους που χρησιμοποιεί, επικαλούμενη τα νέα δεδομένα για την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη.Οι ίδιοι διπλωμάτες επισημαίνουν, ότι η Ρωσία με την κίνησή της αυτή αποσκοπεί στο να αποκτήσει επιρροή και λόγο στην σχεδιαζόμενη διεύρυνση "προς Ανατολάς" του ΝΑΤΟ.

    Οι δυτικές χώρες αντιδρούν στις ρωσικές πρωτοβουλίες και με το επιχείρημα ότι ,ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια να συμπαρασύρει και άλλες πλήν της Ρωσίας χώρες, οι οποίες δεν είναι ικανοποιημένες από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

    Από την πλευρά τους οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν διακηρύξει πώς είναι διατεθειμένες να επιδείξουν ευελιξία σε ενδεχόμενες αναπροσαρμογές της συμφωνίας, στο πλαίσιο της εντολής για τα συμβατικά όπλα,αποκλείουν ωστόσο, την ενιαία αντιμετώπισή τους με τα σχέδια που προβλέπουν ανασυγκρότηση του ΝΑΤΟ.

    [10] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ:ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    "Πολύ ικανοποιητικό" θεωρεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης ενόψει του συμβουλίου σύνδεσης Ε.Ε.-Κύπρου που συνεδριάζει σήμερα.

    Ο Γ.Κληρίδης ανέφερε ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στη Φλωρεντία της Ιταλίας μέσα στον Ιούνιο. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί ξεπεράστηκαν όσον αφορά τη διακύρηξη των "15". Ηταν μια ασφαλής πρόβλεψη παρατήρησε γνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ευρωπαική Ένωση.

    Ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι η ύπαρξη της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    [11] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 1998

    Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 1998 επανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ., Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό `Ιδρυμα Κύπρου, ο κ.Κυπριανού ανέφερε ότι θα είναι υποψήφιος, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του νυν προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ.Κυπριανού, ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε πως βρίσκεται στην κυβέρνηση μετά από συμφωνία με το ΔΗ.ΚΟ., η οποία, όμως, δεν είναι αιώνια. Επισήμανε, μάλιστα, πως, τόσο ο Σπύρος Κυπριανού, όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ.) έχουν δικαίωμα να κατέλθουν στις εκλογές.

    [12] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Eυνοϊκά αντιμετωπίζει η κυπριακή κυβέρνηση τις προϋποθέσεις που έθεσε σε επιστολή του ο Γ.Γ.του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι για συνέχιση της λειτουργίας Διερευνητικής Επιτροπης για τους αγνοούμενους.

    Η ταξινόμηση των υποθέσεων στο πλαίσιο της Διεθνούς Ερευνητικής Επιτροπής, που προτεινε ο Μ.Γκαλι, δεν θα υποκαταστήσει αυτή καθεαυτήν τη διερεύνηση, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία,σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που εξασφάλισαν οι δύο Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων.

    Οι δύο επιτροπές συναίνεσαν στους βασικούς άξονες της επιστολής, τονίζοντας εκ νέου ότι δεν πρόκειται να δεχτούν κλείσιμο του θέματος με συνοπτικές διαδικασίες, όπως είναι η ομαδική διερεύνηση υποθέσεων.

    [13] ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ: "ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ"

    Τη διχοτόμηση της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό αναγνώρισε de facto ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, με άρθρο του στο τελευταίο τεύχος του αμερικανικού περιοδικού "TIME".

    Ο κ.Χόλμπρουκ στο άρθρο του παραλληλίζει την κατάσταση στη Βοσνία με το status quo της Κύπρου, την οποία φέρνει, μάλιστα και ως παράδειγμα διχοτόμησης, σε μια στιγμή που οι Η.Π.Α. προετοιμάζουν νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

    Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. παρομοιάζει την κατάσταση στη Μεγαλόνησο με την περίπτωση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, δύο κρατών που αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα, σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου διεθνώς αναγνωρίζεται μόνον η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [14] ΣΕ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Ο ΑΛΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "ΧΟΥΡΡΙΕΤ"

    Κροίσο χαρακτηρίζει τον αδελφό του ισλαμιστή ηγέτη Νετζμετίν Ερμπακάν, Κεμαλλετίν, η εφημερίδα "Χουρριέτ" υποννοώντας ότι αυτά τα πλούτη τα απέκτησε από την κατάχρηση των χρημάτων που προοριζόταν για βοήθεια προς τη Βοσνία. Ο αδελφός του ισλαμιστή ηγέτη έχει πολύ μεγαλύτερη περιουσία από τον ίδιο αλλά και από την Τανσού Τσιλλέρ καθώς ο κατάλογος των ακινήτων του ανέρχεται σε 62 δακτυλογραφημένες σειρές.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα πίσω από τον Σουλεϊμάν Μερτζουμέκ που καταδικάστηκε για κατάχρηση των χρημάτων που προοριζόταν για την Βοσνία βρισκόταν ο Κεμαλλετίν Ερμπακάν. Ο Σουλεϊμάν Leqtfoul]j είχε καταθέσει ποσά τρισεκατομμυρίων λιρών έναντι υψηλού επιτοκίου στην τράπεζα ΤΥΤ η οποία χρεωκόπησε με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα.

    [15] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Εντονη κριτική στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας άσκησε σήμερα σε ομιλία του στο κοινοβούλιο ο Διοικητής της Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς.

    Ο κ. Αβράμοβιτς αναφέρθηκε στις διαφωνίες του με την πολιτική ηγεσία της χώρας όσον αφορά τις συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς καθως και στις διαφορές που εμφανίστηκαν μεταξύ αυτού και της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της χώρας για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράντοε Κόντιτς και τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης κ. Ζέμπιτς ότι με τις ενέργειές τους έχασαν την εμπιστοσύνη του λαού.

    Υπογράμμισε επίσης ότι ο μοναδικός τρόπος για την ανάκαμψη της χώρας είναι η εξασφάλιση ξένων δανείων κάτι που προϋποθέτει την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στους παγκόσμιους οικονομικούς οργανισμούς.

    Η διαφωνία του κ. Αβράμοβιτς με την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνίσταται στο ότι ο πρώτος υποστηρίζει πως η Γιουγκοσλαβία πρέπει να ενταχθεί στους διεθνείς οικονομικους οργανισμούς ως νέο κράτος ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Γιουγκοσλαβία πρέπει να ενταχθεί ως χώρα η οποία διαδέχεται την νομική και κρατική υπόσταση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους του επικεφαλής των διεθνών οικονομικών οργανισμών.

    [16] ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Από αύριο, Τετάρτη, θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Οβτσάροφ, σύμφωνα με την εφημερίδα “24 Ωρες” της Σόφιας.

    Οπως γράφει η εφημερίδα “Τρουντ”, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ευρωπαΐκής Ενωσης στη Βουλγαρία, Τόμας Ο΄ Σάλιβαν, είχε διαβουλεύσεις μέχρι χθες βράδυ με τη διοίκηση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλγαρίας, με θέμα τις αποζημιώσεις που πρέπει να πάρει η γειτονική χώρα για τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, για τον σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE της Ευρωπαΐκής Ενωσης, έχει προβλεφθεί κονδύλιο 10 εκατομμυρίων ΕCU (περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια), ενώ μόνο οι απώλειες από τη διακοπή της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα, για τη λήψη δειγμάτων, υπολογίζονται στα 14,8 εκατομμύρια ECU (περίπου 17,8 εκατομμύρια δολάρια).


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [17] ΠΓΔΜ: ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για την πορεία εκδημοκρατισμού στον τομέα της πληροφόρησης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μάλιστα όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στην πρόσφατη αναφορά της "πέντε χρόνια μετά την ανεξαρτησία της και την αποδοχή του κοινοβουλευτικού καθεστώτος, η εικόνα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης θυμίζει πολύ έντονα το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς.

    Συγκεκριμένα στον τομέα των ηλεκτρονικών μέσων παρά την ύπαρξη 29 τηλεοπτικών και 91 ραδιοφωνικών σταθμών, κυριαρχεί το κρατικό "Μακεδονικό Ραδιόφωνο και Τηλεόραση" (ΜRT), που εκπέμπει σε όλη την επικράτεια της γειτονικής χώρας. Οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης διορίζονται από το Κοινοβούλιο. Συνήθως ο διορισμός τους προκαλεί μεγάλες αντιδικίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Στο κράτος ανήκουν επίσης ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Skopje και 29 τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, κάποιοι από τους οποίους εκπέμπουν και τηλεοπτικά προγράμματα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων εκπέμπει μάλιστα το πρόγραμμα Μπιλιάνα με έντονο προπαγανδιστικό περιεχόμενο στα ελληνικά, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά, που απευθύνεται στους κατοίκους των γειτονικών χωρών.

    Δυστυχώς η ιδιωτική τηλεόραση δεν βελτίωσε τον τηλεοπτικό ανταγωνισμό. Τα κόμματα που μετείχαν στο συνασπισμό "Συμμαχία για τη Μακεδονία" δημιούργησαν τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό "Α1", που έχει ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της σημερινής κυβέρνησης. Ταυτόσημη ήταν η πορεία και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών "Τέρα" στο Μοναστήρι, "Αρτ" στο Τέτοβο", "Ιρις" στο Στιπ, και "Βις" στη Στρώμνιτσα. Τα κανάλια αυτά πρόσφεραν επί πληρωμή τηλεοπτικό χρόνο σε όλα τα κόμματα, αλλά μετά τις εκλογές τα έσοδα από τις εκπομπές αυτές δόθηκαν στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Ο εκδοτικός οργανισμός "Νόβα Μακεντόνια" κυριαρχεί στον χώρο του Τύπου, εκδίδοντας τις μόνες ημερήσιες εφημερίδες στη σλαβική γλώσσα σε όλη τη χώρα, τη "Νόβα Μακεντόνια" και τη "Βέτσερ", την ημερήσια αλβανόφωνη εφημερίδα "Φλακά ι Βελλαζερμίτ", την τουρκόφωνη "Μπιρλίκ" και το εβδομαδιαίο περιοδικό "Πούλς". Ο οργανισμός αυτός μέχρι πρότινος ήταν ο μόνος που διέθετε τυπογραφείο με αποτέλεσμα να ρυθμίζει κυριολεκτικά την κυκλοφορία των εφημερίδων. Διαθέτει επίσης ραδιοφωνικό σταθμό με μεγάλη εμβέλεια, τον "Ράντιο Νο-Μα", ενώ τον τελευταίο καιρό οργανώνει και τηλεοπτικό σταθμό με την ίδια ονομασία. Τέλος διαθέτει και ιδιόκτητο πρακτορείο ειδήσεων το "Μακ-Φαξ", με συνδρομητές τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.

    Ο οργανισμός αυτός, αν και επίσημα δεν ανήκει στο κράτος, ωστόσο διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με τα κυβερνητικά κόμματα στον τομέα της ενημέρωσης και όχι μόνον. Στις τελευταίες εκλογές ο οργανισμός τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό της ένωσης "Συμμαχία για τη Μακεδονία". Ενα μεγάλο μέρος του προυπολογισμού του καλύπτεται από την κρατική επιχορήγηση, ενώ είναι συχνές και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Μάλιστα λίγο πριν τις τελευταίες γενικές ejkoc]r έλαβε ένα ποσό 2.000.000 γερμανικών μάρκων.

    Το μονοπώλιο της "Νόβα Μακεντόνια" δέχθηκε μόλις πρόσφατα τα πρώτα πλήγματα με την εισαγωγή στη χώρα ενός σύγχρονου τυπογραφείου από μια ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα του Ουγγροαμερικανού Τζώρτζ Σόρος. Η ενέργεια αυτή επέτρεψε να επιζήσουν και κάποια άλλα έντυπα, όπως η εφημερίδα ¨Ντέλο", που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, η αλβανόφωνη "Κόχα", το πολιτικό περιοδικό "Φόκους" και κάποιες άλλες εφημερίδες τοπικής εμβέλειας.

    Η ανάπτυξη των ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης συνάντησε την συγκαλυμένη αντίδραση της νέας κυβέρνησης. Ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών με πρόσχημα την επιβολή τεχνικών προδιαγραφών κατόρθωσε να σταματήσει τη λειτουργία 80 ιδιωτικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ταυτόχρονα ο εναγκαλισμός της κρατικής τηλεόρασης από την κυβέρνηση είναι τόσο ισχυρός ώστε για παράδειγμα δεν μεταδόθηκαν κάν τα γεγονότα που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας του αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο τον Φεβρουάριο του 1995.

    Αλλά και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα μέσα αυτά υφίστανται πολύ συχνά διώξεις, έως και απολύσεις όταν ασχοληθούν με θέματα ταμπού όπως οι σχέσεις κυβερνώντων και μέσων ενημέρωσης, ενώ πολλές φορές καλούνται για "συζήτηση" στα αστυνομικά τμήματα σχετικά με τα κείμενά τους.

    Τα παραπάνω δείχνουν ότι στη γειτονική χώρα εκτός από την πολιτική, υπάρχει και στο χώρο της δημοσιογραφίας μια επίφαση δημοκρατικότητας, η οποία κρύβει έναν συγκεντρωτισμό και έναν αυταρχισμό που δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνον που επικρατούσε στα πάλαι ποτέ σοσιαλιστικά καθεστώτα.

    Δυστυχώς η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί διότι ούτε η πολιτική βούληση υπάρχει, ούτε είναι εύκολη η αντιπαράθεση για οποιονδήποτε με τα κρατικά και τα ημικρατικά μονοπώλια στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης. Ακόμη και το Ιδρυμα Σόρος έχει αποφασίσει να μην προβεί σε νέες επενδύσεις στην ΠΓΔΜ για να μην έλθει σε σύγκρουση με τα υπάρχοντα διαπλεκόμενα πολιτικά και τηλεοπτικά συμφέροντα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 14 May 1996 - 15:33:28