Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ

  • [02] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [05] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

  • [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

  • [08] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [09] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ Ο ΣΤ' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΪΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

  • [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ '97 Η 24η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΕΩΡΕΙ Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [12] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΛΗΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

  • [13] ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

  • [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ζ.ΖΕΛΕΦ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΚΑΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ

  • [15] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΚΥΡΗΞΕΙ ΑΚΥΡΗ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [16] ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ¨ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ¨

  • [17] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ.

  • [18] ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο 22ης ΓΕΝΙΑΣ ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ

  • [19] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΗΣ

    Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες και το δίκαιο και εγκαταλείψει τις απειλές ή τη χρήση βίας εμείς θα συνεργαστούμε μαζί της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο Σικάγο.

    Ο κ.Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε ένα τρελό ανταγωνισμό εξοπλισμού με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Τουρκίας στις 30 Μαΐου στο περιθώριο της συνόδου της λέσχης Μπιλτεμπεργκ στο Τορόντο.

    Στο μεταξύ αντιδράσεις προκαλεί στην Τουρκία η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει στις 18 και 19 Μαΐου στα Ιμια περιήγηση 22 ανταποκριτών ευρωπαϊκών εφημερίδων. Η περιήγηση θα αρχίσει το Σάββατο από την Κω με φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού.

    [02] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Στην Αθήνα επέστρεψε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από πολυήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, αμερικανούς αξιωματούχους και στελέχη της ομογένειας.

    Λίγο πριν αναχωρήσει από το Σικάγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την απόφαση του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών να άρει την άτυπη ταξιδιωτική οδηγία για το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Χθες σε ομιλία του στο Σικάγο ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και εγκαταλείψει τις απειλές της για χρήση βίας εμείς θα συνεργαστούμε μαζί της. Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε τρελό ανταγωνισμό εξοπλισμών με στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου.

    [03] ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία νόμου ο οποίος θα καθιερώνει αρχές για μια συνολική αντιμετώπιση του θέματος της διαφάνειας και του ελέγχου στις προμήθειες και τα δημόσια έργα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από σύσκεψη που pqaclatopoi^hgje για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε το ζήτημα αυτό ως "κεντρικό πολιτικό θέμα για τον τόπο μας". "Εκείνο που επιζητεί η κοινή γνώμη είναι να υπάρξει διαφάνεια σε όλες τις δημόσιες προμήθειες και τα δημόσια έργα και να υπάρξει εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για τους λόγους αυτούς υπάρχουν οι απαιτήσεις του ελέγχου, της προώθησης της αναπτυξιακής διαδικασίας και της αποτελεσματικότητας του οποιουδήποτε συστήματος ελέγχου ώστε να μην καθυστερεί η δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

    Μέσα στον νέο νόμο, όπως είπε ο κ. Σημίτης, και μέσα σε αυτές τις αρχές και στους θεσμούς που θα δημιουργηθούν θα ενταχθούν και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις που σήμερα παρουσιάζουν κενά ή δημιουργούν ερωτηματικά και προβλήματα.

    [04] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΘΑ ΥΠΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Την υπαγωγή των προμηθειών των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ σε ειδικό καθεστώς θα προτείνει την προσεχή εβδομάδα στην κυβερνητική επιτροπή ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τη συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός διαφανούς συστήματος προμηθειών για όλο το δημόσιο τομέα με αφορμή την εισήγηση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    "Η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της χωρίς παρεμβάσεις" είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να μην εμπλακεί το πολιτικό στοιχείο στη διερεύνηση της υπόθεσης. "Είναι χρήσιμο και κρίσιμο για τη δημόσια ζωή η δικαιοσύνη να διερευνήσει πλήρως και ταχέως την υπόθεση των συγκεκριμένων παροχών του ΟΤΕ παρελθόντος ετών" σημείωσε ο κ. Καστανίδης ο οποίος τόνισε ότι προέχει να υπάρξει προστασία στις μετοχές του ΟΤΕ και να μην ανασταλεί το πρόγραμμα επενδύσεων του οργανισμού.

    [05] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ

    "Οι κινήσεις στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν παρεμποδίζονται και η περιήγηση των Ευρωπαίων δημοσιογράφων θα γίνει κανονικά".

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού.

    Ο κ.Μπατού χαρακτήρισε σοβαρή πρόκληση την ενέργεια της Αθήνας η οποία, όπως είπε, θα μεταβάλει το status quo στη περιοχή.

    Η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι θα πραγματοποιήσει την ενημέρωση των 25 δημοσιογράφων έγκυρων εφημερίδων της Ευρωπαικής Ενωσης οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και περιοδεία, υπό τύπου κρουαζιέρας, στο Δωδεκανησιακό σύμπλεγμα με φρεγάτα του πολεμικού mautijo}.

    Ο κ.Μπίκας αφού χαρακτήρισε συνήθεις τέτοιου είδους περιηγήσεις, τονίζοντας ότι γίνονταν στο παρελθόν και τώρα και στο μέλλον.

    Πρόσθεσε ότι δε βλέπει κανένα λόγο να δημιουργείται ανησυχία στην Τουρκική πλευρά.

    Οι ξένοι δημοσιογράφοι θα έχουν το απόγευμα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ θα επισκεφθούν ακόμα τον Υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο, τον Υπουργό Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη καθώς και με τον Υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος είχε αυτή την πρωτοβουλία.

    [06] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΚΑΝΑΔΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Τις εγκαταστάσεις της εταιρίας "TVX HELLAS Α.Ε", που έχει αναλάβει την επένδυση χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, επισκέφθηκε ο πρόξενος του Καναδά στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Γιακουμής.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της "TVX HELLAS Α.Ε" κ. Ντανιέλ Τριβέλλι ενημέρωσε τον κ. Γιακουμή για την πορεία υλοποίησης της επένδυσης χρυσού, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δραχμών και στη συνέχεια ο πρόξενος επισκέφθηκε τα μεταλλεία "Μαντέμ Λάκκο" και τις μονάδες εμπλουτισμού στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα.

    Μετά το τέλος της επίσκεψης ο πρόξενος του Καναδά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επένδυση χρυσού θα πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιασέρ Αραφάτ. Ο κ. Αραφάτ αναμένεται να συζητήσει κατά τις επαφές του στην πρωτεύουσα, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την αμερικανική πρωτοβουλία για ειρήνευση στην περιοχή.

    Τον παλαιστίνιο ηγέτη θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ. Αραφάτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα επιδείξει απέναντι στις προκλήσεις της, αποφασιστική στάση και δεν πρόκειται να μείνει ουδέτερος παρατηρητής των εξελίξεων απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της νέας Τουρκικής πρόκλησης στο Αιγαίο όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα ένα μίλι ανατολικά της Ιμιας και συγκρούστηκε με σκάφος της Ελληνικής ακτοφυλακής που έκανε τη συνήθη περιοπολεία του στην περιοχή και επιχείρησε να ανακόψει την πορεία του τουρκικού σκάφος. Μετά την ελαφρά σύγκρουση από την οποία, |pyr είπε ο Υπουργός Τύπου, το ελληνικό σκάφος δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, η τουρκική ακταιωρός αναγκάστηκε να επιστρέψει στα παράλια της Μικράς Ασίας.

    "Η γειτονική χώρα έχει αναφαίρετο δικαίωμα να προσκαλεί στη δική της επικράτεια όποιους θέλει αρκεί αυτό να μην εμποδίζει να κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την απόφαση της Αγκυρας να πραγματοποιήσει εκδήλωση στα παράλια της Μικράς Ασίας.

    Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση στην επίδοση έντονου ελληνικού διαβήματος στην Αγκυρα για το θέμα των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών Ινάλ Μπατού ο οποίος χαρακτήρισε σοβαρή πρόκληση την ενέργεια της Αθήνας να προσκαλέσει ομάδα ευρωπαίων δημοσιογράφων οι οποίοι μεταξύ άλλων θα πραγματοποιήσουν κρουαζιέρα στα Δωδεκάνησα.

    Στο μεταξύ διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να επιδώσει ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα Χρήστος Νεζερίτης απαντώντας στο χθεσινό διάβημα της Τουρκίας με το οποίο απειλούσε να πάρει μέτρα αν οι 25 ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που έχουν προσκληθεί από το Υπουργείο Τύπου για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης μεταβούν με φρεγάτα στην περιοχή της Ιμιας.

    [09] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ Ο ΣΤ' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΪΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Εμφαση στη διαβαλκανική πολιτιστική συνεργασία και στην προετοιμασία της Θεσσαλονίκης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα δοθεί στον "Στ' Πνευματικό Μάιο", που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα των υπουργείων Μακεδονίας-Θράκης και Πολιτισμού. Κορυφαία εκδήλωση της διοργάνωσης αποτελεί το 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Θεσσαλονίκης από 24 Μαϊου μέχρι 9 Ιουνίου, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν περισσότεροι από 30.000 τίτλοι βιβλίων.

    [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ '97 Η 24η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

    Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η 24η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων (EKN) που θα φιλοξενήσει 300 μαθητές και φοιτητές, 16- 26 χρονών από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Βαλκανίων και της Κύπρου.

    Η Σύνοδος θα συνέλθει στο διάστημα 7-16 Μαϊου 1997, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους πάνω σε επίκαιρα θέματα. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές και φοιτητές θα γνωρίσουν τη Θεσαλονίκη και θα ξεναγηθούν στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας, του Δίου και της Πέλλας.

    Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας '97 που θα ονομάσει την ενδέκατη εβδομάδα του '97 "Εβδομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των M]ym", θα επιχειρησει να συνδέσει τη Σύνοδο με πρωτοβουλίες των Ομάδων Νέων (Πρόγραμμα "Νέοι και πολιτισμός") και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Δ.Σαλπιστής, υπογράμμισε το ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις του ΕΚΝ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση τns Συνόδου στη Θεσσαλονίκη.

    Η Πρόεδροs του ΕΚΝ, Βεττina Carr-Allinson τόνισε ότι αυτό συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη με ιστορικούς δεσμούς, "καθώς στην ίδια πόλη είχε συνέλθει η Σύνοδος του 1989, που συνέπεσε μετην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και είχε σημειώσει ιδιάιτερη επιτυχία"


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΕΩΡΕΙ Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ως επιτυχία της Ελλάδος παρουσιάζουν οι τουρκικές εφημερίδες τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης Κύπρου,που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ' επισημαίνει ότι παρόλο που δεν προέκυψαν σαφή αποτελέσματα απο το συμβούλιο ωστόσο "διπλωματικοί κύκλοι ερμηνεύουν ώς επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης την πραγματοποίησή του".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμη ,ότι η αποχή της Ελλάδος απο την ψηφοφορία για την παραπομπή του προγράμματος MEDA στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ένας νέος διπλωματικός ελιγμός, που στόχο έχει "την εκτόπιση της τουρκίας απο τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος". Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα "έχει προχωρήσει σε έντονες παρασκηνιακές ενέργειες για να δώσει το μήνυμα στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, όπου έχουν μεγάλη επιρροή οι σοσιαλιστές, ότι η Τουρκία εξακολουθεί την εχθρική πολιτική έναντι μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Υπογραμμίζεται επίσης,ότι τα άλλα 14 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης "εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα για να άρει το βέτο και να επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας".

    Η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" θεωρεί ωστόσο, ότι η Ελλάδα απείχε απο την ψηφοφορία για το πρόγραμμα "ΜΕDA" "επειδή πήρε το αντάλλαγμα της παραχώρησης".Η εφημερίδα τονίζει ότι μόλις η Ελλάδα δεν ψήφισε "κατά" οι εταίροι δέχθηκαν να πραγματοποιηθεί το συμβούλιο συνδεσης, το οποίο αποφάσισε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 1997.

    Η μεγάλης κυκλοφορίας "Χουρριέτ" με τον τίτλο "Η Ελλάδα άρχισε να τηρεί ηπιότερη στάση" γράφει ότι, παρόλες τις αρνητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου στις Βρυξέλλες "μπροστά στην πίεση των 14 αναγκάστηκε να μην προβάλλει και πάλι βέτο"

    [12] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΛΗΞΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ

    Λήξαν θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση το θέμα που δημιουργήθηκε με tir δηλώσεις του γάλλου πρεσβευτή στη Μεγαλόνησο, Ανρί Ζακολέν, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Μπιρλίκ", φέρεται ότι παρότρυνε τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, να υποβάλει ξεχωριστεί αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή `Ενωση.

    Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε σχετικά: "Αποδεχόμαστε ότι, λόγω της χρησιμοποίησης τριών ή ακόμη και τεσσάρων γλωσσών, προκειμένου να γίνει η συνέντευξη, κάπου θα πρέπει να μην αποδόθηκαν σωστά εκείνα τα οποία ο πρέσβης της Γαλλίας ήθελε να πει".

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δεν γεννάται θέμα αίτησης κοινότητας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή `Ενωση. "Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο πρέσβης της Γαλλίας δεν το γνωρίζει", πρόσθεσε ο κ.Κασουλίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο θα ενοχλούσε την κυπριακή κυβέρνηση ξεχωριστή αίτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας για ένταξη στην Ε.Ε., ο κ.Κασουλίδης είπε ότι η στάση που θα τηρήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά εξαρτάται από το τί θα λέει η αίτηση.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα ενοχλείτο, αν ο Ραούφ Ντενκτάς απευθυνόταν στην Ε.Ε. και ζητούσε την ένταξη της Κύπρου στην `Ενωση.

    Παράλληλα, ο κ.Κασουλίδης υπενθύμισε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης είχε απευθυνθεί προς τις Βρυξέλλες, πριν την έκδοση της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αίτηση της Κύπρου, ζητώντας να μη γίνει η αίτηση δεκτή, αν δεν υποβαλλόταν εκ μέρους και της τουρκοκυπριακής πλετράς.

    "`Ομως, στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή", κατέληξε ο κ.Κασουλίδης, "ανέφερε ότι ο μόνος συνομιλητής της Επιτροπής είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία συνήψε συμφωνία τελωνειακής ένωσης και με την οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία, για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας".

    [13] ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΖΛΟΝΤΟΥΙ

    Σε κλείσιμο οδηγείται ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αυτό θα γίνει σε δυο ημέρες.

    Χθες το βράδυ άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα, που έχει ισχύ 440 Μεγαβάτ και λειτουργεί με το 90% της απόδοσής του.

    Από το μεταλλικό σώμα του αντιδραστήρα, πρόκειται να ληφθούν δείγματα, τα οποια θα εξεταστούν ωστε να διπιστωθεί ο βαθμός ασφάλειάς του. Οι σχετικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν τις επόμενες εβδομάδες, από ειδικούς των εταιριών "Ουέστινγχαουζ" των ΗΠΑ, "Ζημενς" της Γερμανίας, "Γκιντροπρες" της Ρωσίας, του ρωσικού ινστιτούτου "Κορτσάτοφ" και της Βουλγαρίας.

    Οπως είχε μεταδώσει το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ευρωπαΐκης Ενωσης, η Βουλγαρία θα λάβει αποζημιώσεις ύψους 1Ο εκατομμυρίων ΕCU από την ΕΕ, ενω στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE θα λαβει 7 ejatoll}qia ECU, για το 1995, και 6 εκατομμύρια ECU για το 1996.

    Σύμφωνα πάντα με το βουλγαρικό κρατικο ραδιοφωνο, δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα της Βουλγαρίας για επιπρόσθετη βοήθεια, λόγω της πρόωρης διακοπής της λειτουργίας του πρώτου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι. Επισημάνθηκε ωστόσο, πως οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα συνεχιστούν.

    [14] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Ζ.ΖΕΛΕΦ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΚΑΝΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ

    Εκκληση στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας να μην καθυστερήσει την επικύρωση του νόμου για την χρεωκοπία των Τραπεζών, απηύθυνε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικου Ταμείου στη Βουλγαρία , Ανν ΜακΓκαρκ.

    Η κ.ΜακΓκαρκ που συναντήθηκε με τον Ζέλιου Ζέλεφ, χαρακτήρισε ως ¨ιδιαίτερα σοβαρή την οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία¨ και επισήμανε στον προεδρο της χωρας ότι η μείωση του συναλλαγματικου αποθέματος που διαπιστώνεται κλονίζει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού και των ξένων επενδυτών. ¨Για το λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να λυθεί το συντομότερο δυνατό το θέμα με τις χρεωκοπημένες Τράπεζες¨, τονισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα ¨Τhe New York Times¨, η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο περισσότερων από 60 ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις θα προσθέσει στη λίστα των ανέργων αλλους 29 χιλιάδες, ανεβάζοντας την ανεργία στη χωρα στο 13,6%.

    [15] ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΚΥΡΗΞΕΙ ΑΚΥΡΗ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Συγκρατημένα αντέδρασε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ στην απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας να κυρήξει άκυρη την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε κυβερνητική και πολιτική κρίση.

    Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλίν Ντέιβις, οι ΗΠΑ αναμένουν τη δημοσίευση της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας για να τη μελετήσουν πριν προχωρήσουν σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, το συζητούμενο στην Αμερικανική Βουλή ψήφισμα σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο κ.Ντέιβις ανέφερε ότι, αν και κατανοεί τα έντονα συναισθήματα, τα οποία προκαλεί το θέμα και τις θυσίες του αρμενικού λαού, το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν είναι αυτό, που αρμόζει στην περίσταση.

    [16] ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΧΕΙ ΕΔΡΑ ΤΗ ΣΟΦΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ¨ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ¨

    Την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών από το Ιράν και το Ιράκ μέσω Βουλγαρίας προς την ΠΓΔΜ και απο κει στην Ευρώπη, αποκαλύπτει η ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων ¨Νόβα Μακεντονια¨.

    Εδρα του κυκλώματος, που υπόσχεται τη μεταφορά των λαθρομεταναστών στη Δυση, όπως ισχυρίζονται διοικητές μονάδων του στρατού της ΠΓΔΜ είναι η Σοφια, γραφει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στρατιωτικών διοικητών, στη βουλγαρική πρωτεύουσα διαβιουν σήμερα 50 χιλιάδες περίπου Κουρδοι, Πακιστανοί, Ινδοί και Σενεγαλέζοι. Η εφημερίδα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενα τμήμα των μουσουλμάνων να έχει επιστρατευθεί για να πολεμήσει στο πλευρό των φουνταμενταλιστών στη Βοσνία.

    Πολύ συχνά, σημειώνει η ¨Νόβα Μακεντονια¨, Βουλγαροι έναντι μεγάλης αμοιβής προωθούν στα σκοπιανο-βουλγαρικά σύνορα λαθρομετανάστες, κυρίως Πακιστανούς και Κουρδους, στους οποιους υποσχονται εύκολη μεταφορά στην Ιταλία.

    [17] ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ.

    Την παράταση για έναν χρόνο της εντολής της δύναμης του Ο.Η.Ε., που λήγει στις 31 Μαίου, ζήτησε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Το σχετικό αίτημα υπέβαλε με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε., κ.Μπούτρος Γκάλι, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Π.Γ.Δ.Μ., η παραμονή των κυανοκράνων στο έδαφος των Σκοπίων επιβάλλεται για πολλούς λόγους. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ.Φρτσκόφσκι επισημαίνει στην επιστολή του ότι η κατάσταση στην π. Γιουγκοσλαβία παραμένει ασταθής, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, ενώ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα και στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ακόμη, αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές διαφορές, που μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες, σε μια στιγμή που ο στρατός των Σκοπίων δεν είναι ακόμη σε θέση να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στα Σκόπια περιλαμβάνει χίλιους κυανόκρανους, από τους οποίους οι πεντακόσιοι είναι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι προερχόμενοι από σκανδιναβικές χώρες.

    [18] ΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο 22ης ΓΕΝΙΑΣ ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ

    Την κυριότητα του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης διεκδικεί ο 22ης γενιάς εγγονός του σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, 75χρονος Σαίτ Σαντί Ντανισμεντγκαζίγλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ".

    Ο εγγονός του Πορθητή έχει καταθέσει 30 αγωγές κατά της περιφερειακής Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων ζητώντας να του δοθεί ο ναός pou σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο.

    Το επιχείρημα που προβάλει ενώπιον του 4ου πρωτοδικείου Μπέϊογλου είναι ότι ο Πορθητής ίδρυσε τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και την παραχώρησε σε αυτούς που προέρχονται από τη γενιά του. "Δεν έχει σημασία αν οι δίκες θα διαρκέσουν πολύ, θα ζήσω τουλάχιστον 30 χρόνια" δήλωσε ο Ντανισμεντγκαζίογλου.

    [19] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΑ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Την επανάληψη της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης προς την τουρκική κυβέρνηση ζήτησε η αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ τονίζοντας ότι με την προχτεσινή ακυρωτική απόφαση του συνΤαγματικού δικαστηρίου έπεσε σκιά στην κυβέρνηση.

    Η κ Τσιλλέρ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ όταν αναφέρθηκε στο θέμα των μυστικών κονδυλίων, τα οποία η ίδια κατηγορείται ότι καταχράστηκε. Η πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι και κατά την εποχή που ο κ Γιλμάζ ήταν υπουργός ή πρωθυπουργός μεταφέρθηκαν κονδύλια στο εξωτερικό και μάλιστα ορισμένοι γραφειοκράτες δικάστηκαν γι αυτό. "Μήπως εκείνη την εποχή ο κ Γιλμάζ δεν ήταν υπουργός ή πρωθυπουργός της Τουρκίας και ήταν της Ουγκάντα;" είπε ειρωνικά.

    Παράλληλα η κ Τσιλλέρ τόνισε ότι το να δίνει κανείς πληροφορίες για τα μυστικά κονδύλια θεωρείται αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό νόμο και αναφερόμενη στην ομιλία της με τον πρώην διοικητή στρατού ξηράς Νετζντέτ Οζορούν είπε ότι διαπράτουν σφάλμα όσοι θέλουν να συνδέσουν την ομιλία αυτή με απάτη στό θέμα των μυστικών κονδυλίων.

    [20] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας υπέγραψαν στο Παρίσι οι υπουργοί Αμυνας της Αλβανίας και της Γαλλίας.

    Η συμφωνία προβλέπει την εκπαίδευση Αλβανών αξιωματικών στις στρατιωτικές ακαδημίες της Γαλλίας και την χορήγηση υλικο-τεχνικής και ιατρικής βοήθειας στον στρατό της Αλβανίας.

    Με την υπογραφή της συμφωνίας η Γαλλία χορήγησε επτά εκατομμύρια γαλλικά φράγκα ιατρική βοήθεια στην Αλβανία.

    Στις συνομιλίες που είχε ο Αλβανός υπουργός Αμυνας, Σαφετ Ζουλιάλι, με τον Γαλλο ομόλογό του κ.Millon, τον ενημέρωσε για τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στον αλβανικό στρατό, για τις σχέσεις της χώρας του με τις γειτονες χωρες, για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τις θέσεις της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Μilon από την πλευρά του, επισήμανε τη σημασία της προώθησης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και επανέλαβε την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης για τη δημοκρατία και τη δημοκρατική διακυβέρνηση στην Αλβανία καθώς και για αυτονομία στο Κοσσυφοπέδιο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 16 May 1996 - 13:47:52