Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (17/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

  • [02] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΡΥΤΣΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ- Α.ΣΕΡΕΚΙ

  • [03] Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [04] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [06] ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ν.ΚΟΥΡΗΣ- Γ.ΛΟΝΤΑΛ

  • [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η Ν.Δ. ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [08] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [09] ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Β'

  • [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ''KAZAKSTAN-EXPO'96''

  • [11] H ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

  • [12] ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

  • [13] ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

  • [15] ΤΟΝ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ

  • [16] ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 11 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [17] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΡΑΝΤΟΓΙΕ ΚΟΝΤΙΤΣ

  • [18] ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΠΓΔΜ

  • [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  • [20] ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 200 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

    Επίθεση εναντίον των "διαπλεκομένων" συμφερόντων και της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ τάχθηκε υπέρ των "καθαρών λύσεων".

    Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι αυτές τις μέρες κυριαρχεί στη δημόσια ζωή ένα νοσηρό κλίμα και διαμάχες συμφερόντων τα οποία, πάντως, όπως υπογράμμισε δεν αφορούν την κυβέρνηση. Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την πίεση του κλίματος αυτού, ώστε να μεταθέσει το χρόνο λήψης αποφάσεων όπως επιδιώκουν "όσοι θέλουν να κάνουν τις δημόσιες επιχειρήσεις βορά σε στρατιωτικούς επενδυτές".

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία της ισχυρής Ελλάδας και η αντιμετώπιση των δυο μεγάλων προκλήσεων. Αυτή της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης για την οποία τόνισε ότι "δεν επιτρέπεται να χάσουμε το τρένο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας" και εκείνη της διασφάλισης της ακεραιότητας της χώρας και της αντιμετώπισης της επιβουλής της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. "Δείχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην αποτροπή", τόνισε ο κ. Σημίτης και ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική επιτροπή θα εξετάσει το νέο πρόγραμμα προμηθειών οπλικών συστημάτων τις επόμενες εβδομάδες.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του ΠΑΣΟΚ ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα έχει να αντιμετωπίσει μια τρίτη εσωτερική πρόκληση. "Να θέσει τη χώρα σε μια άλλη τροχιά". Μόνο το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, έχει χρέος και μπορεί να κερδίσει το στοίχημα για μια ισχυρή Ελλάδα.

    Στη συνέχεια επιτέθηκε κατά της ηγεσίας της ΝΔ, η οποία, όπως είπε, αδυνατεί να συγκροτήσει μια ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση και ενδιαφέρεται μόνο για ότι μπορεί να εξωραΐσει την προσωπική εικόνα του αρχηγού της. Κατηγόρησε επίσης την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι "επιχειρεί την αποσταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος ενσπείροντας κάθε τόσο φόβους και ανασφάλειες.

    Σε ότι αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το κίνημα καλείται κατά την προσυνεδριακή διαδικασία να απαντήσει αν θα ασχοληθεί με πρόσωπα και κατανομές ρόλων ή θα αποφασίσει για πολιτικές θέσεις και την πολιτική προοπτική της παράταξης.

    Σχετικά με τη φυσιογνωμία του κινήματος, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι: "η μεταπαπανδρεϊκή εποχή δεν θα είναι μία μεταπασοκική εποχή, αλλά η εποχή του ενωμένου ΠΑΣΟΚ που έχει τη δύναμη της ανανέωσης, τη δυναμική του εκσυγχρονισμού του που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, δεν είναι φιλολαϊκό, αλλά λαϊκό κόμμα".

    Αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο τόνισε ότι ο λαός ενδιαφέρεται για τις κομματικές διαδικασίες, αλλά δεν δικαιολογεί o}te για μια στιγμή να τεθεί το κόμμα υπεράνω των προβλημάτων της χώρας. Στο συνέδριο, πρόσθεσε, "θα αποφασίσουμε για όλα που είναι αναγκαία και θα κριθούν ότι έχουν νόημα και σημασία και για πρόσωπα και ρόλους, όταν αυτά υπηρετούν ανάγκες, θέσεις και ιδέες. Να δώσουμε καθαρές και αποφασιστικές λύσεις" και πρόσθεσε ότι "αυτό είναι προϋπόθεση ώστε στο συνέδριο μόνο ως νικητής να είναι η ενότητα και η ανανέωση του κόμματος".

    Ο Πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα στελέχη του κινήματος να στραφούν στην πορεία νίκης του Κινήματος εμπνέοντας στο λαό μια νέα ελπίδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του.

    [02] ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΡΟΞΕΝΕΙΩΝ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΡΥΤΣΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ- Α.ΣΕΡΕΚΙ

    Μέσα σε ένα ιδιαίτερα καλό κλίμα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Αλβανίας υπεγράφη σήμερα η συμφωνία ίδρυσης προξενείων σε Κορυτσά και Θεσσαλονίκη καθώς και η συμφωνία για την εποχική απασχόληση Αλβανών που εργάζονται στην Ελλάδα.

    Όπως τόνισαν τόσο ο Θόδωρος Πάγκαλος όσο και ο Αλφρεντ Σερέκι με την υπογραφή αυτών των συμφωνιών σηματοδοτείται μια καινούργια περίοδος σχέσεων, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μέσα σε ένα κλίμα προόδου και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών.

    Όπως δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών η αναβίωση της παρουσίας της Ελλάδας στη περιοχή των Βαλκανίων είναι εξαιρετικά σημαντική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διαμορφωθεί μια περίοδος προόδου, με την ανάπτυξη Κέντρων οικονομικής δραστηριότητας.

    Από την πλευρά του ο κ.Σερέκι έκανε λόγω για νέα πνοή στις ελληνοαλβανικές σχέσεις τονίζοντας μάλιστα ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών καθυστερούσαν να αναπτυχθούν σε σχέση με τη φιλική συμπεριφορά των δύο λαών. Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συμφωνίες, χωρίς να παραλείψει να ευχαριστήσει τον ελληνικό λαό για την συμβολή του, όπως είπε, στην ενσωμάτωση της Αλβανίας στον Ευρωπαικό προσανατολισμό όπως για παράδειγμα η συμμετοχή της χώρας του στο Ευρωπαικό Συμβούλιο, η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας Αλβανίας και Ευρωπαικής Κοινότητας αλλά και η απόφαση για έναρξη συνομιλιών για την ενσωμάτωση της Αλβανίας στην Ευρωπαική Ένωση.

    Ο κ.Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αυτή την στιγμή εφαρμόζει προς την αλβανική πλευρά πολιτική παροχή θεωρήσεων με πιο εμπλουτισμένες διαδικασίες επισημαίνοντας -σε ότι αφορά το σύνολο των λαθρομεταναστών- ότι είναι καιρός να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά και ατομικά δικαιώματα με τον τρόπο που επιβάλλει η ιστορία μας και η Ευρωπαική μας συμμετοχή.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε τέλος να τονίσει ότι η συμφωνία εποχικής απασχόλησης θα έχει μεγάλα οφέλη για την ελληνική αλλά και αλβανική οικονομία γιατί θα συμπληρωθούν οι ανάγκες κατά την περίοδο της αγροτικής παραγωγής.

    [03] Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Με τους ξένους δημοσιογράφους που έχουν προσκληθεί από την ekkgmij^ κυβέρνηση για να επισκεφτούν το Αιγαίο συναντήθηκε το πρωί στο Πεντάγωνο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Ο κ.Αρσένης ενημέρωσε τους ξένους δημοσιογράφους για τα εθνικά μας θέματα και την αμυντική πολιτική της χώρας ιδιαίτερα για το θέμα των Ιμίων.

    [04] Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Η ΡΩΣΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απόλυτη συμπαράσταση και ανταπόκριση στις ελληνικές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και για το Κυπριακό πρόβλημα διαπίστωσε από ρωσικής πλευράς ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατά την επίσημη επίσκεψη του στη Ρωσία.

    Ο κ.Κακλαμάνης πήρε ακόμα τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουν τα δύο έργα, τεράστιας σημασίας για την Ελλάδα, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη και το εργοστάσιο της Αλουμίνας, το οποίο θα ξεκινήσει πρίν το τέλος του 1996.

    [05] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αλλαγές στις διατάξεις περί ονομαστικοποίησης των μετοχών ανωνύμων εταιρειών ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία η ονομαστικοποίηση δεν αφορά τις ξένες εταιρείες που έχουν μετοχές σε ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν δημόσια έργα ούτε τις τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια.

    [06] ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ν.ΚΟΥΡΗΣ- Γ.ΛΟΝΤΑΛ

    Το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο συζήτησαν στην Ουάσιγκτον οι Υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκος Κουρής και Γιαν Λόνταλ.

    Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος του πενταγώνου και σύμβουλος του κ.Λόνταλ είπε ότι οι συναντήσεις ήταν απόλυτα επιτυχείς και πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διμερών επαφών ο σύμβουλος του Αμερικανού Υφυπουργού Αμυνας είπε ότι στη διάρκεια τους, δόθηκε η ευκαιρία στον κ.Λόνταλ να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο ειδικά μετά την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την Ιμια ενώ άκουσε με προσοχή και τις θέσεις της χώρας μας σε ότι αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη Βαλκανική.

    Παράλληλα με τις συναντήσεις των δύο Υφυπουργών, το τελευταίο διήμερο συνεργάστηκαν και χαμηλότερου βαθμού στελέχη των δύο Υπουργείων στο πλαίσιο της λειτουργίας ομάδων εργασίας.

    Σημειώνεται ότι με βάση τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ, που υπογράφτηκε το 1990, εκτός της ετήσιας συνάντησης υψηλού βαθμού, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και τέσσερις συναντήσεις, ανά tq_lgmo, στην Αθήνα μεταξύ στελεχών των δύο Υπουργείων Αμυνας, που λειτουργούν ως κοινή επιτροπή.

    Σκοπός των επαφών αυτών είναι η εξέταση ενός μεγάλου φάσματος θεμάτων, όπως η παροχή αμυντικής βοήθειας, η πώληση οπλικών συστημάτων, διαδικαστικά ζητήματα, καθώς και θέματα αμυντικής συνεργασίας, γενικότερα.

    [07] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η Ν.Δ. ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    "Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο" τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας στους νεοεκλεγέντες προέδρους των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος.

    Ο κ.Εβερτ υποστήριξε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση επικαλούμενος τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα.

    Επισήμανε επίσης ότι όσοι προωθούν σενάρια κυβερνήσεως συνεργασίας κάνουν τεράστιο λάθος και υπογράμμισε ότι διαφαίνεται μια προσπάθεια από το εξωτερικό να προκύψουν αδύναμες κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, τόνισε ότι υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες στο κυβερνών κόμμα και πρόσθεσε "είχαμε την ανύπαρκτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε η κυβέρνηση Σημίτη και δεν χρειάστηκαν παρά μόνο 110 ημέρες για να διαψευστούν οι προσδοκίες όλων".

    Αναφερόμενος στην εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος είπε πως θα λάβουν το λόγο όσοι το επιθυμούν και μπορούν να διατυπώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους αλλά "βγαίνοντας από εκεί θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά και αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι".

    [08] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Η αποκατάσταση της ιστορικής εκκρεμότητας και της ηθικής και υλικής βλάβης που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός στις 19 Μαϊου του 1919 είναι ο στόχος των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιούνται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις αυριανές και μεθαυριανές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν εκ μέρους της Κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Το ιστορικό της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου από τις ορδές του Κεμάλ αποτελεί από το πρωί αντικείμενο ομιλιών που πραγματοποιούνται στα σχολεία όλων των βαθμίδων της Θεσσαλονίκης, ενώ δημόσια και δημοτικά καταστήματα έχουν σημαιοστολιστεί προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο το πρωί με τη Β' Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην αίθουσα του σωματείου "Παναγία Σουμελά", και με εκδήλωση το απόγευμα στις 8 l.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος θα συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις της Κυριακής, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Το πρωί θα παραστεί στην επίσημη Δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και στη συνέχεια στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με δεξίωση που θα παραθέσει στο Κυβερνείο ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    [09] ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ Β'

    Με την Ανώτατη Διάκριση του Πατριαρχείου της Σερβίας θα τιμηθεί την Κυριακή 19 Μαϊου, για την προσφορά του στο δοκιμαζόμενο λαό και κλήρο της Σερβίας, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Παντελεήμων ο Β'.

    Η απονομή της Διάκρισης θα γίνει από το Μητροπολίτη Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης, Αθανάσιο, εκ μέρους του Πατριάρχη Σερβίας Παύλου, κατά τη Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παραβρεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος Μαυροβουνίου, Αθανάσιος.

    [10] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ''KAZAKSTAN-EXPO'96''

    Η διεκδίκηση μεριδίου από την αγορά του Καζακστάν για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους της ελληνικής συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση ''Kazakstan Expo'96'', η οποία θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 26 Απριλίου 1996 στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αλματί.

    Στην έκθεση θα συμμετάσχουν η Πολωνία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και το Χονγκ-Κονγκ, ενώ την ελληνική αποστολή θα οργανώσει ο Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου.

    [11] H ΒΟΥΛΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

    Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε με ένα δάφνινο στεφάνι, τους 300 Ελληνες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νόϊενγκάμε, κοντά στο Αμβούργο.

    Διακομματική αντιπροσωπεία του Κοινοβουλιου,με επικεφαλής τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ.Α.Μαγκάκη,μετέβη ειδικά στο Αμβούργο για να παραστεί στην επιμνημόσυνη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των πρώην ναζιστικού στρατοπέδου.Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης και του κρατιδίου του Αμβούργου.

    Ο κ.Μαγκάκης απευθυνόμενος στους εκατοντάδες Ελληνες, αλλά και Γερμανούς κατοίκους που κατέκλυσαν το χ'ωρο του πρώην στρατοπέδου, δεν απέκρυψε ότι η γερμανική κατοχή και οι φρικαλεότητες που τη συνόδευσαν έχουν αφήσει βαθιές πληγές στον ελληνικό λαό.

    "Ομως,συνέχισε, η Ελλάδα ήταν η πρώτη απο τις χώρες που διετέλεσαν υπο γερμανική κατοχή, η οποία έτεινε χείρα φιλίας πρός τη Γερμανία,λίγα μόλις χρόνια με τά τον τερματισμό του B4pacjosl_ou Πολέμου.Η χειρονομία αυτή εξέφραζε τη θέλησή μας να οικοδομήσουμε με τη δημοκρατική γερμανία και με τις λοιπές χώρες της Ευρώπης το κοινό μας μέλλον, με ειρήνη και ελευθερία."

    Ο κ.Μαγκάκης αναφερόμενος στη σημερινή θέση της χώρας μας υπογράμμισε πώς "βρισκόμαστε πιό κοντά στις εστίες ανάφλεξης απο όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για το λόγο αυτό ενδιαφέρεται περισσότερο απο όλους για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    "Η χώρα μας, είπε, δεν θέλει να ξαναζήσει την φρικαλεότητα του πολέμου και αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την κατοχύρωση του απαραβίαστου των συνόρων σε ολόκληρη την περιοχή, ως βασικής προύπόθεσης για τη διατήρηση της ειρήνης."

    [12] ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΑΠΟΝΕΙΜΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

    Το χρυσό μετάλλιο της πόλης θα απονεμηθεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον Ούγγρο πρόεδρο Αρπαντ Γκέντς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο πρέσβης του Ουγγαρίας Γιάνος Χέρμαν επισκέφτηκε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης και πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο και του εξέφρασε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της χώρας του στις εκδηλώσεις του 1997. Ο Ούγγρος πρέσβης πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη είναι ευρύτερο δεδομένης της στρατηγικής θέσης της όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    [13] ΣΥΜΦΩΝΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΣΤΩΝΗΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ

    Σε επίσημη τελετή που θα γίνει την Τρίτη 21 Μαΐου, οι Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Βοστώνης των ΗΠΑ, Κ. Κοσμόπουλος και Thomas Menino, θα υπογράψουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας των δύο πόλεων. Ο Τ. Menino έρχεται στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 20 Μαΐου, προκειμένου να παρακολουθήσει της εργασίες της 20ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης.

    Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ στο παραδοσιακό κτίριο του Δήμου (25ης Μαρτίου και Β.Όλγας), θα παραβρίσκονται οι Δήμαρχοι των αδελφοποιημένων με τη Θεσσαλονίκη πόλεων της Κολωνίας, Norbert Burger και της Λεμεσού Κύπρου, Αντώνης Χατζηπαύλου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

    Ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης διακινδυνεύει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ προκειμένου να διαλευκανθεί το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στο οποίο αναμειγνύεται η κυβερνητική εταίρος του Τανσού Τσιλλέρ. Οπως d^kyse, χτες το απόγευμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός στον δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ κατά τη διάρκεια της πτήσης του στη Γερμανία, η κ Τσιλλέρ οφείλει να πει στον ίδιο ή στον πρόεδρο της δημοκρατίας που διέθεσε το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων λιρών που απέσυρε από τα μυστικά κονδύλια.

    Σύμφωνα με τον κ Γιλμάζ το πρόβλημα δεν είναι νομικό γιατί η κ Τσιλλέρ δεν έχει νομική ευθύνη για τη διάθεση του ποσού, αλλά πολιτικό γιατί έχουν δημιουργηθεί υποψίες τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στον ίδιο. Σε ερώτηση για το ποιά θα είναι η πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού απάντησε ότι πολιτικά υπάρχει ένα ερώτημα που έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα για το πολίτευμα και πως αν η κ Τσιλλέρ δεν διευκρινήσει που διέθεσε το ποσό τότε αυτό θα κλονιστεί . "Και αυτό δεν το επιθυμώ .Για μένα το καθεστώς είναι σημαντικότερο από τον συνασπισμό. Αν διευκρινήσει που διέθεσε το ποσό τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και θα συνεχιστεί η κυβέρνηση" τόνισε.

    Καθώς το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η κ Τσιλλέρ αρνείται να δώσει εξηγήσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι συνιστά αδίκημα σύμφωνα με τον ποινικό νόμο να δίνει κανείς πληροφορίες για μυστικά κονδύλια, αρχίζει και ο πρόεδρος της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να περιμένει διευκρινήσεις. Η κ Τσιλλέρ , από δηλώσεις που έκανε χτες βράδυ, δεν φαίνεται διατεθιμένη να πεί ούτε στον Γιλμάζ ούτε στον Ντεμιρέλ τι έκανε το ποσό και παράλληλα κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι την χτυπά πισώπλατα.

    Οπως τόνισε ο κ Γιλμάζ ,ο κ Ντεμιρέλ από την πρώτη ημέρα που δημοσιεύτηκε στον τύπο ή ειδηση για τα μυστικά κονδύλια τον κάλεσε και τον ρώτησε αν γνωρίζει κάτι σχετικό. Μετά από αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι το ποσό που απέσυρε η κ Τσιλλέρ δεν διατέθηκε ούτε στη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ αλλά ούτε και στα υπουργεία εσωτερικών, εξωτερικών και το γενικό επιτελείο στρατού με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν υποψίες.

    [15] ΤΟΝ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Τον Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε ευθέως για την δολοφονική απόπειρα εναντίον του ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το κουρδικό κανάλι MED TV, επιβεβαιώνοντας την είδηση για βομβιστική απόπειρα που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Focus. Ο Οτζαλάν τόνισε ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μία διεθνή πλεκτάνη πίσω από την οποία κρύβoνται η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

    "Στείλαμε επιστολή ειρήνης στον Μεσούτ Γιλμάζ την επομένη του σχηματισμού της κυβέρνησης. Ο Γιλμάζ σχεδίαζε αυτή την απόπειρα εδώ και πέντε μήνες καί θέλησε με αυτή να γεμίσει τις 50 ημέρες απραξίας του. Αν η απόπειρα είχε πετύχει τώρα οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στο βόρειο και νότιο Κουρδιστάν θα ήταν πιο μεγάλες. Αλλά επειδή τα πράγματα δεν έξελίχτηκαν όπως τα υπολόγισε ο Γιλμάζ οι επιχειρήσεις στα νότια τερματίστηκαν νωρίτερα", τόνισε ο Κούρδος ηγέτης

    [16] ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 11 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ CIA ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Την ποινή του θανάτου ζητά για τους 11 αστυνομικούς που κατηγορούνται για τη δολοφονία εκ προθέσεως, πριν από μερικούς μήνες, του νεαρού δημοσιογράφου της εφημερίδας "Εβρενσέλ" Μετίν Γκιοκτεπέ, η οικογένεια του θύματος με αίτηση της προς το 6ο κακουργειοδικείο της Κωνσταντινούπολης. Στην αίτηση υποστηρίζεται ότι δεν πρόκειται για φόνο εκ προθέσεως αλλά για δολοφονία δια βασανιστηρίων.Στο μεταξύ διαλύθηκε, με ψήφους των ισλαμιστών, η κοινοβουλευτική επιτροπή, που είχε συσταθεί για τη διερεύνηση του εγκλήματος, μετά από μία θορυβώδη συγκέντρωση.

    [17] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΡΑΝΤΟΓΙΕ ΚΟΝΤΙΤΣ

    Την ΠΓΔΜ θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ο.Δ.Γιουγκολσαβίας Ράντογιε Κόντιτς, σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων. Στόχος της επίσκεψης του κ.Κόντιτς θα είναι η υπογραφή διμερών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η σκοπιανή τηλεόραση, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ήδη συγκρότησε την επιτροπή για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ Σκοπίων-Ο.Δ..Γιουγκοσλαβίας. Η επιτροπή αποτελείται απο εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Άμυνας και της Υπηρεσίας Τοπογραφίας.

    Η συγκρότηση, ωστόσο, της διακρατικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το σκχόλιο της σκοπιανής τηλερόασης, φένεται πως θα καθυστερήσει, καθώς το κοινοβούλιο της Γιουκγοσλαβίας δεν έχει επικυρώσει μέχρι σήμερα τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης.

    [18] ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η ΠΓΔΜ

    Οπλικά συστήματα και αεροσκάφη απο την Τσεχία ενδιαφέρεται να αγοράσει η ΠΓΔΜ για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων ¨Ντνεβνικ¨.

    Η αγορά, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αναμένεται να γίνει τον Ιούνιο, δηλαδή, αμέσως μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στις χωρες που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Η ίδια εφημερίδα, αναφερόμενη στην αιφνίδια, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας στα Σκοπια, τονιζει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε μετά την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και προωθεί η ΠΓΔΜ, να ενισχυθεί δηλαδή η νότια πτέρυγα της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας με την ένταξη της Αλβανίας και της ίδιας, πρωτοβουλία, που έτυχε, όπως γραφει, ¨κατανόησης του ΝΑΤΟ¨.

    Στις συνομιλίες που είχε η ρωσική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Βίκτωρ Παβλοβιτς Εβγένεβιτς που ηγείται του τμήματος συνεργασίας ης ανωτάτης διοίκησης για διεθνείς σχέσεις, με τον υπουργό Αμυνας των Σκοπιων Μπλαγκογιε Χατζίνσκι και τον υπαρχηγό ΓΕΣ αντιστρατηγο Γιαννακιε Μανασιέβσκι, τονίστηκε η ανάγκη θεσμοθέτησης της συνεργασίας των δυο υπουργείων στον τομέα tgr αμυνας.

    Συμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τη Στρατιωτική Ακαδημία και πολλές μονάδες του σκοπιανου στρατού και είχε συνομιλιες για συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας με τις Ενοπλες Δυνάμεις της χωρας.

    [19] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Συμφωνία στρατηγικής σημασίας για συνεργασία στα παλαιστινιακά εδάφη, υπέγραψαν η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και το Παλαιστινιακό Ταμείο Ανάπτυξης, που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τη συγχώνευση τριών πιστωτικών οργανισμών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Αναπτύξεως, τα δύο ταμεία θα προωθήσουν την παροχή υπηρεσιών σε τοπικούς και ξένους επενδυτές, καθώς και σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, την προετοιμασία επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση, την κινητοποίηση για εξασφάλιση κεφαλαίων και διαχείριση εκταμίευσης κεφαλαίων. Θα στηρίξουν ακόμη την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης έργων, περιβαλλοντικές μελέτες και προγράμματα κατάρτισης για ιδιωτικές και μικτές επιχειρήσεις.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παλαιστινιακό Ταμείο Ανάπτυξης, που διατηρεί χαρτοφυλάκιο περίπου 3 εκατομμυρίων δολλαρίων, στόχο έχει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

    [20] ΤΡΕΙΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ 200 ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Στο φετινό κατάλογο των 200 πλουσιοτέρων κατοίκων της Αυστραλίας περιλαμβάνονται τρεις ομογενείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού "Business Review Weekly".

    Στην πρώτη θέση του πλουσιότερων ομογενών βρίσκεται η οικογένεια Πασπάλη που κατάγεται από το Καστελόριζο και τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται σε 160 εκατομμύρια δολάρια.

    Η οικογένεια Πασπάλη ασχολείται με την καλλιέργεια και αλιεία μαργαριταριών, την κτηνοτροφία και έχει επενδύσεις σε ακίνητα. Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες ξεκινούν από τη Νόρδερν Τέριτορι και επεκτείνεται στις άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, όπως η Νέα Νότιος Ουαλία, το Κουϊνσλαντ και η Δυτική Αυστραλία.

    Στη δεύτερη θέση των ομογενών κροίσων είναι ο 54χρονος Νίκος Πολίτης με έδρα το Σίδνει και με περιουσία που ξεπερνά τα 85 εκατομμύρια δολάρια. Ασχολείται με επενδύσεις ακινήτων ενώ διατηρεί και μεγάλη εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων.

    Ο τρίτος είναι ο Μιχάλης Καϊλης 67 χρόνων, ο οποίος κατάγεται επίσης από το Καστελόριζο. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται στα 75 εκατομμύρια δολάρια και έχει έδρα την Δυτική Αυστραλία, ενώ ασχολείται και αυτός με καλλιέργεια και αλιεία μαργαριταριών.

    Πλουσιότερος Αυστραλός παραμένει ο μεγιστάνας των Μέσων Ενημέρωσης Κέρι Πάκερ με μια προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 3,33 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 17 May 1996 - 14:41:49