Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (06/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 6 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

  • [02] ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [04] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ-Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ- Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [05] ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [06] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ

  • [07] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [08] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

  • [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

  • [10] ΜΕ ΤΗΝ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

  • [13] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [14] ΠΡΟΣ ΝΕΑ KΥΒΕΡΝHΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ- ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [15] Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [16] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ.ΖΑΝΑ

  • [17] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

  • [18] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [19] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [20] ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [21] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ APACJISTQYSGS ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [22] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 1950 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

  • [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 7-8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΚΑΙ Λ.ΝΤΙΝΙ

  • [24] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [25] Ο ΓΙΟΣΙΠ ΜΠΡΟΖ - ΤΙΤΟ ΣΤΟ INTERNET


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [26] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΛΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ

    Στη Θεσσαλονίκη φτάνει το απόγευμα επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα εξετάσει προβλήματα της περιοχής και θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των εκτελούμενων μεγάλων έργων.

    Ο κ. Σημίτης θα φτάσει στο αεροδρόμιο " Μακεδονία" στις 7:15 το απόγευμα και στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο " Ιωάννης Βελλίδης" της ΔΕΘ για την ανάπτυξη της περιοχής

    Αύριο το πρωϊ ο Πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο και το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κόσμοπουλο. Στις 9 το πρωϊ θα επισκεφθεί το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης όπου θα ενημερωθεί από τον κ. Πετσάλνικο για τον ρόλο και τις προοπτικές του Υπουργείου.

    Μια ώρα αργότερα θα μιλήσει στο παλιό συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ (περίπτερο 8) για την περιφερειακή ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα και την αποκέντρωση.

    Ο κ. Σημίτης στις 12.30 το μεσημέρι θα μεταβεί στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο και θα μιλήσει με θέμα " Οικονομία- Ανάπτυξη-Κοινωνική πολιτική". Στις 6:30 το απόγευμα θα επισκεφθεί τα γραφεία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα ενημερωθεί απο το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

    Στις 7:30 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δημαρχείο Νεάπολης και θα συναντηθεί με Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους των δυτικών συνοικιών του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσαλονίκης.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Γεωργίας Κώστας Τζουμάκας, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, Υγείας Αναστάσιος Πεπονής, Μεταφορών Χάρης Καστανίδης και οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης και Υγείας και Πρόνοιας Φραγκλίνος Παπαδέλης.

    [02] ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ AMAJOIMYSE Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Την άμεση καθιέρωση ενός επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύσης στους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών ή αναπηρίας, το οποίο θα υπολογιστεί από 1 Ιουνίου 1996, για όλα τα ταμεία μισθωτών και επαγγελματιών, και την αυτόματη προσαρμογή των κατωτάτων ορίων συντάξεων με βάσει τις αυξήσεις του τιμάριθμου από 1 Ιουνίου 1997 ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ισοδυναμεί με δύο ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (11.400 δραχμές) μηνιαίως και θα χορηγηθεί σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 100 χιλιάδων δραχμών σήμερα. Στους συνταξιούχους μεταξύ 100.000 και 110.000 το επίδομα θα μειώνεται σε ενάμισι έως μισό ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη, "ώστε να επέλθει εξομάλυνση των τελικών ποσών και να μην δημιουργηθούν νέες ανισότητες μεταξύ των δικαιούχων και των μη δικαιούχων" όπως είπε ο κ. Σημίτης.

    "Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχει ακόμη υιοθετήσει το θεσμό της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και με τη θέσπιση αυτού του επιδόματος κάνουμε ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης στη χώρα μας και προσαρμογής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στα δεδομένα των άλλων χωρών της Ε.Ε.", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:"Εκπληρώνουμε έτσι ένα βασικό σημείο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και του προγράμματος αυτής της κυβέρνησης, για βελτίωση και επέκταση του κοινωνικού κράτους"

    Ο πρωθυπουργός συμφώνησε στην αυτόματη προσαρμογή των κατωτάτων ορίων συντάξεων με βάση τις αυξήσεις του τιμάριθμου, αλλά όχι και στο αίτημα της ΓΣΕΕ για αντιστοίχηση των συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη , γιατί όπως είπε, δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες αυτού του μέτρου για τα Ταμεία. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα γίνει αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή και τόνισε πως η δική του πρόταση ήταν η σταδιακή επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Διατύπωσε ωστόσο την ευχή να αποδώσουν τα μέτρα και να αποδειχθεί λανθασμένη η δική του εισήγηση.

    [03] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Τη Δευτέρα συγκαλείται το ΚΥΣΕΑ μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να σχεδιαστεί η τακτική της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη νέα πρόκληση.

    Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τα νέα επιχειρήματα της Τουρκίας η οποία δημιουργεί την εντύπωση πια ότι υπάρχει απορύθμιση της εξωτερικής της πολιτικής, γεγονός που την οδηγεί σε παραλογισμούς.

    [04] ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ-Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ- Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συζήτησε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη θέματα που αφορούν στη γραμματεία του κυβερνητικού συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Οι δύο Υπουργοί αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έκαναν δηλώσεις.

    [05] ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Για "εξωφρενικό γεγονός που φτάνει τα όρια της γελοιότητας" έκανε λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος αναφερόμενος στη νέα Τουρκική πρόκληση με την οποία η γειτονική χώρα αμφισβητεί το καθεστώς της ελληνικής κυριαρχίας στη Γαύδο.

    "Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξωτερική πολιτική μιας χώρας μέχρι το έσχατο όριο της αναίδειας και της ανευθυνότητας. Οταν φτάνουμε πια στην παραφροσύνη δεν μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει" είπε ο κ. Πάγκαλος και πρόσθεσε ότι οι ηγέτες όλων των χωρών του κόσμου εκτίμησαν την παράλογη στάση της Τουρκίας.

    "Είναι προφανές πως η Ελλάδα μετά από αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψει καμμία χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση" κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [06] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ

    "Οι νέες τουρκικές τοποθετήσεις με τις οποίες αμφισβητείται η ελληνικότητα της Γαύδου χαρακτηρίζονται από ανευθυνότητα, αναίδεια και υπερβολή" δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας.

    "Η ελληνική κυβέρνηση", πρόσθεσε ο κ. Μπίκας, "δεν προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική αυτή της Αγκυρας η οποία θέτει εαυτήν εκτός νομιμότητας της Διεθνούς Κοινότητας".

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών αφού συνέστησε ψυχραιμία υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το Τουρκικό αίτημα και σημείωσε ότι η Διεθνής Κοινότητα αδυνατεί πλέον να κατανοήσει την τακτική αυτή της Τουρκίας και την αντιμετωπίζει με σκωπτική διάθεση.

    Σε ερώτηση αν η Τουρκία με αφορμή το νέο αυτό επεισόδιο βάλει ευθέως κατά του δικαιώματος της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια και σε άλλες περιοχές εκτός του Αιγαίου ο κ.Μπίκας υπογράμμισε: "Η Ελλάδα μελετά με ιδιαίτερη προσοχή όλες τις προκλήσεις που προέρχονται από την Τουρκία και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα".

    [07] ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για την τελική ονομασία των Σκοπίων υπό την αιγίδα του Σάυρους Βάνς.

    Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας η προχθεσινή αναβολή έγινε κατόπιν αιτήματος των Σκοπίων.

    [08] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Ι.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ

    Την άμεση έναρξη στη Βουλή της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών το Φθινόπωρο και για το λόγο αυτό, όπως είπε, πρέπει να γίνουν, πριν λήξει η παρούσα σύνοδος της Βουλής, οι δύο ψηφοφορίες που απαιτούνται ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

    "Ο πολιτικός ορίζοντας είναι θολός" είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνοντας ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ψηφοφορίες που θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους ένα μήνα.

    [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

    Τη συμφωνία, σε γενικές γραμμές, της Πολιτικής Ανοιξης για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τις κρατικές προμήθειες και τα δημόσια έργα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Πολιτικής Ανοιξης Δημήτρης Σταμάτης.

    Επανέλαβε ωστόσο την πρόταση του κόμματός του για τη συμμετοχή ανώτατου δικαστικού λειτουργού που θα υποδείξει το δικαστικό σώμα. Την πρόταση αυτή παρουσίασε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς στον Υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη από τον οποίο ενημερώθηκε για θέματα του ΟΤΕ.

    [10] ΜΕ ΤΗΝ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

    Τη διαπίστωση ότι υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ανάμεσα σε πολυεθνικά μεγαθήρια έκανε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε το απόγευμα με τον Υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη. "Συμφωνούμε προς την κατεύθυνση να δημιουργηθεί η πιο φερέγγυα, διάκριτη και αποτελεσματική θεσμική θωράκιση με τη συγκρότηση ενός μονίμου ανεξαρτήτου διοικητικού οργάνου που θα επιλαμβάνεται των σχετικών θεμάτων", σημείωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Καστανίδη.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία Γάλλων και Ελλήνων pqosypijot^tym των Γραμμάτων και της Τέχνης και εκπροσώπων των ελληνικών αρχων πραγματοποιήθηκε στο στο "Σπίτι της Ποίησης" στη γαλλική πρωτεύουσα ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το γαλλικό παράρτημα του Ιδρύματος Ελληνικου Πολιτισμου στο Παρίσι ερμηνεύθηκαν μελοποιημένα ποιήματα του νομπελίστα ποιητή σε μουσική Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Α.Ιονάτου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΗΤΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΩΝ 30 ΛΕΠΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ

    Οι Τούρκοι παραδέχονται ότι ο εθνοφρουρός Στέλιος Παναγής ήταν ζωντανός κατά το διάστημα των 25 με 30 λεπτών που εμπόδισαν την ειρηνευτική δύναμη να τον παραλάβει από το σημείο της νεκρής ζώνης, όπου πυροβολήθηκε.

    Η τουρκική παραδοχή περιέχεται σε χθεσινή ανακοίνωση του λεγόμενου "Υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας" του κατοχικού καθεστώτος, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στον τουρκοκυπριακό τύπο.

    Παρά τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ και παρά τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία που υπάρχουν για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παναγή, οι Τούρκοι προσπαθούν απεγνωσμένα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Παναγής πέρασε στα τουρκοκυπριακά, δήθεν, "εδάφη" και πυροβόλησε αφού προηγουμένως του έγιναν προειδοποιήσεις, στις οποίες δεν υπάκουσε.

    Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι ο εθνοφρουρός δολοφονήθηκε γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο να μεταφέρει βόμβες, εκρηκτικές ύλες ή περίστροφο που θα έθεταν σε κίνδυνο τους Τούρκους στρατιώτες.

    Σύμφωνα με την προκλητική αυτή ανακοίνωση, ύστερα από τους πυροβολισμούς, στον τόπο του επεισοδίου έφθασε ο σκοπός στο παρατηρητήριο και 60 στρατιώτες της ειρηνευτικής Δύναμης.

    Οι Τούρκοι, ωστόσο, τους υπέδειξαν ότι θα πρέπει να επανέλθουν με το διοικητή τους καθ΄ ότι το θέμα ήταν σοβαρό. Ο Διοικητής της μονάδας των Ειρηνευτών έφτασε στην περιοχή και μετά από σύντομη συνομιλία με τους Τούρκους οδηγήθηκε στο χώρο όπου βρισκόταν ο Παναγής.

    Παραδέχονται ότι ο εθνοφρουρός ήταν ακόμα ζωντανός όταν παρελήφθη από τους ειρηνευτές για μεταφορά στο νοσοκομείο.

    [13] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Την απόφαση του να παραιτηθεί ανακοίνωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, οποίος μετέβη στο πρόεδρο της δημοκρατίας για να υποβάλει επίσημα την παραίτηση. Στελέχη του κόμματος Μητέρας Πατρίδας ερμημεύουν την απόφαση του Γιλμάζ όχι ως παραίτηση αλλά ως επιστροφή της εντολής.

    [14] ΠΡΟΣ ΝΕΑ KΥΒΕΡΝHΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ- ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Προς νέα κυβέρνηση συνασπισμού βαδίζει η Τουρκία καθώς εγινε δεκτή η παραίτηση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ από το πρόεδρο της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ Γιλμάζ αμέσως μετα τη συνάντηση , η οποια κράτησε μία ώρα, ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα αρχίσει αύριο τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων ώστε να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνση και πως μέχρι τότε θα παραμείνει η τωρινή κυβέρνηση η οποία έχει προσωρινό χαρακτήρα.

    Ο κ Γιλμάζ τόνισε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένας από τους κανόνες της δημοκρατίας αλλά παράλληλα επισήμανε ότι στόχος του είναι να βγεί από την παρούσα Βουλή μία κυβέρνηση συνασπισμού . Στο πλαίσιο αυτό ο κ Γιλμάζ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά σε ερώτηση για το αν συναντήθηκε με την κ Τσιλλέρ.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του να παραιτηθεί δήλωσε ότι η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ακύρωσε την ψηφοφορία εμπιστοσύνης της 12ης Μαρτίου και επομένως η κυβένρηση δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη της Βουλής για αυτό και παραιτήθηκε. Οσον αφορά το διάστημα των 45 ημερών που προβλέπεται από το σύνταγμα για τη σύσταση νέας κυβέρνησης δήλωσε ότι η προθεσμία αυτή ισχύει από την ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου δηλαδή από σήμερα.Ο κ Γίλμαζ κατέληξε λέγονατας ότι οι κρίσεις στην Τουρκία θα ξεπεραστούν στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών και πως κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί .

    Εξάλλου από τη προεδρία της δημοκρατίας ανακοινώθηκε πως ο κ Ντεμιρέλ ελπίζει πως από την παρούσα Βουλή θα βγεί μία κυβέρνηση που θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι συναντήσεις του κ Ντεμιρέλ με τους αργηχούς των κομμάτων θα αρχίσουν αύριο στις 9.10΄το πρωί και θα διαρκέσουν μισή ώρα η κάθε μία. Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί πρώτα με τον Ερμπακάν και στη συνέχεια με την Τσιλλέρ, τον Ετζεβίτ, τον Μπαϊκάλ και τον Γιαζιτζίογλου.

    [15] Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Μεγάλη σημασία προσδίδει το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς στην επίσκεψη που αρχίζει από σήμερα, η Τουρκάλα Υπουργός Προεδρίας υπεύθυνη για κυπριακές υποθέσεις Αϊφερ Γιλμάζ, κυρίως γιατί η μετάβαση της αναμένεται να επιφέρει ανακούφιση στα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ψευδοκράτους.

    Όπως γράφουν σήμερα οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες η επίσκεψη θα είναι τετραήμερη και στη διάρκεια της η κ.Γιλμάζ θα έχει συνομιλίες με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του ψευδοκράτους.

    Ο λεγόμενος αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, ισχυρίστηκε ότι από την Τουρκία δεν θα ζητηθούν χρήματα, αλλά στήριξη των ριζικών μέτρων που προστίθεται να πάρει το καθεστώς Ντενκτάς για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά του προβλήματα.

    [16] ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ.ΖΑΝΑ

    Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα οδηγηθεί η Τουρκία το φθινόπωρο για την υπόθεση του Κούρδου πρώην δημάρχου Ντιγιαρμπακίρ Μεχντί Ζάνα σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Επιτροπή έκρινε ότι στη περίπτωση του Μεχτνί Ζάνα δεν υφίσταται παράβαση του άρθρου 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων βάση του οποίου προστατεύεται η ελευθερία της έκφρασης αλλά υπάρχει παράβαση του άρθρου 6 της ίδιας σύμβασης που αναφέρεται στη διάρκεια της δίκης.

    Υπενθυμίζεται ότι Μεχντί Ζάνα το 1987 είχε δηλώσει σε μία εφημερίδα ότι υποστηρίζει τον εθνικό αγώνα του ΡΚΚ και ότι στη διάρκεια του σκοτώνονται κατά λάθος γυναίκες και παιδιά τασσόμενος όμως κατά των δολοφονιών. Γι αυτές τις δηλώσεις του δικάστηκε από το δικαστήριο κρατικής ασφάλεια Ντιγιαρμπακίρ και καταδικάστηκε σε δωδεκάμηνη φυλάκιση. Η καταδίκη οριστικοποιήθηκε αργότερα και από το εφετείο.

    Ο Ζάνα προσέφυγε στην ευρωπαϊκή επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές τον δίκασαν παραβιάζοντας τα άρθρα 6 και 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Η επιτροπή έκρινε ότι οι δηλώσεις του Ζάνα εξυμνούν την τρομοκρατία ,ότι η άμεση ή έμμεση υποστήριξη της τρομοκρατίας δεν σημαίνει ελευθερία έκφρασης και αποφάσισε πως δεν παραβιάζεται το άρθρο 10 της ευρωπαϊκής σύμβασης ανθρπωίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα όμως έκρινε ότι παραβιάζεται το άρθρο 6 και παρέπεμψε την υπόθεση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

    [17] Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ

    Τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα διακοπεί η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία στην περίπτωση που η χώρα αυτή δε σταματήσει το εμπάργκο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Αρμενία, πέρασε αργά χθες το απόγευμα στην αμερικανική Βουλή με ψήφους 301 υπέρ και 115 κατά.

    Η τροπολογία αποτέλεσε πρόταση των βουλευτών Πότερ Βισκόλσκι, Μάϊκλ Μπιλαράκη, Τζο Κέννεντι και Κρίστοφερ Σμίθ.

    Σημειώνεται ότι το σύνολο των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συζήτησης της τροπολογίας αναφέρθηκαν στο κυπριακό πρόβλημα με σκληρά λόγια για την Τουρκία.

    Η βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι στην τοποθέτηση της ανέφερε: "Η παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου πρέπει να τερματιστεί. Η τουρκική αδιαλλαξία σχετικά με την αποστρατικοποίηση αυτού του όμορφου νησιού πρέπει να τερματιστεί. Ο εμπαιγμός σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων Ελληνοκυπρίων και Αμερικανών πρέπει να σταματήσει. Για τους συναδέλφους μου που δεν έχουν γνώση του μεγέθους της δυστυχίας που έφερε η εισβολή του 1974, τους καλώ στην Αστόρια, στο Κουίνς, στην περιφέρεια μου, όπου θα συναντήσουν δεκάδες ανθρώπων που δεν έχουν ακούσει ούτε λέξη για τους αγαπημένους τους τα τελευταία χρόνια".

    Παρόμοια σχόλια έκαναν στις ομιλίες τους και άλλοι βουλευτές ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Μπέν Γκίλμαν.

    [18] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΘΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Συνέρχεται το απόγευμα στην πρώτη συνεδρίαση της με πρώτο θέμα την εκλογή του Προέδρου του Σώματος η Κυπριακή Βουλή, που αναδείχθηκε από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

    Το αξίωμα διεκδικούν οι Πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος, Sp}qor Κυπριανού, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ και το Δημοκρατικό Συναγερμό και του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών.

    [19] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, συναντάται σήμερα στο Λονδίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Ντίκ Σπρίνγκ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον Ιούλιο την προεδρία της Ευρωπαϊκης Ενωσης για το επόμενο εξάμηνο.

    Στη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης θα επιδιώξει, όπως δήλωσε, να διασφαλίσει ότι κατά το πρώτο Συμβούλιο Υπουργών, υπό την ιρλανδική προεδρία, θα συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για εξεύρευση λύσης στο Κυπριακό.

    [20] ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΚΛΙΝΤΟΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κύπρου, Μπιλ Κλίντον και Γλαύκος Κληρίδης, κατά τη συνάντηση της 18ης Ιουνίου στο Λευκό Οίκο θα εξετάσουν την κατάσταση στο νησί και θα συζητήσουν πως οι ΗΠΑ μπορούν να προωθήσουν τις πιθανότητες για μόνιμη και ειρηνική λύση.

    Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η επίσκεψη του κ. Κληρίδη στο Λευκό Οίκο "δίνει μια ευκαιρία στους δύο ηγέτες να επιβεβαιώσουν τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία".

    Οι Πρόεδροι Κλίντον και Κληρίδης "θα εξετάσουν την κατάσταση στο νησί και θα συζητήσουν για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να προωθήσουν την προοπτική για μια οριστική και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Επίσης θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο", ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [21] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΗΤΕΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί και πάλι την επέκταση της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 1989, σε όλη τη νεκρή ζώνη, με αφορμή τη δολοφονία του ελληνοκύπριου εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή από τα κατοχικά στρατεύματα, επεισόδιο για το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε " βαθιά λύπη".

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνιμος αντιπρόσωπος της Αιγύπτου στον ΟΗΕ Ναμπίλ Αλ Αράπι, δήλωσε ότι το περιστατικό του φόνου υπενθυμίζει την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού.

    Επίσης, επεσήμανε ότι επανειλημμένα το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε επέκταση της συμφωνίας για απαγκίστρωση και την απομάκρυνση των πυροβόλων όπλων από τη νεκρή ζώνη πρόσθεσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω έρευνα για τη δολοφονία του Παναγή.

    Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα 889, της 15ης Δεκεμβρίου 1993, fgt\ την επέκταση της απαγκίστρωσης "κατά μήκος όλων των περιοχών στη νεκρή ζώνη, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά" και επισημαίνει ότι αυτό δεν υλοποιήθηκε για 3,5 χρόνια.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στην έκθεσή του της 7ης Ιουνίου 1994, σημειώνει ότι η Εθνική Φρουρά " υπέδειξε επανειλημμένα την ετοιμότητά της να συνεχίσει τις συνομιλίες για απαγκίστρωση", επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν συμφώνησαν στη διεξαγωγή τέτοιων συνομιλιών.

    Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας εκδόθηκε ύστερα από πρόταση της Βρετανία, την οποία υποστήριξαν η Γαλλία και η Κίνα.

    [22] Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 1950 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

    Για το ένδοξο παρελθόν της Κύπρου, εξέφρασε την περηφάνειά του , ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, υποδεχόμενος αντιπροσώπους Εκκλησιών , που έφτασαν στο νησί για να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1950 χρόνια από την ίδρυση της εκκλησίας της Πάφου.

    Ο Μητροπολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι " όταν άλλοι λαοί ζούσαν σε τρώγλες και τρέφονταν με ρίζες ή όπως οι Τούρκοι δεν είχαν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στην ιστορία, ο Ελληνικός λαός της Κύπρου δεχόταν την αποκάλυψη του Χριστιανισμού και αναγόταν από την ειδωλολατρία στο ανυπέρβλητο ύψος της μονοθεϊας και της γνώσης του Αληθινού θεού" και πρόσθεσε ότι "και ακόμα πιο πριν οι Ελληνες της Κύπρου είχαν αναδείξει φιλοσόφους και ποιητές".

    Από την πλευρά τους , οι ξένοι αντιπρόσωποι, συγκινημένοι υποσχέθηκαν να κάνουν ότι μπορούν για την προβολή της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου.

    [23] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΤΙΣ 7-8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΟΙ Ζ.ΣΑΝΤΕΡ ΚΑΙ Λ.ΝΤΙΝΙ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζακ Σαντερ και ο πρόεδρος του Συμβουλιου Λαμπέρτο Ντινι θα πραγματοποιήσουν από κοινού επίσκεψη στις 7 και 8 Ιουνίου σε χωρες της Βαλκανικής.

    Σκοπός της επισκεψης, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκη Επιτροπή ειναι η παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη των σχέσεών της με τα κρατη της περιοχής των Βαλκανίων.

    Οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα επισκεφθουν διαδοχικά το Σεράγεβο, το Ζάγκρεμπ, το Βελιγραδι και τα Σκοπια, ενώ η προγραμματισμένη στην Αλβανία επίσκεψη, αναφέρει η ανακοίνωση, αναβλήθηκε λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

    [24] ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΖΗΤΕΙ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Την πεποίθηση ότι "η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα πρέπει να κάνουν χρήση των στενών σχέσεων τους με το κυβερνών "Δημοκρατικό Κόμμα" και τον Πρόεδρο Μπερίσα για να ασκήσουν πίεση ,ώστε να επαναληφθούν οι εκλογές στην Αλβανία με δημοκρατικές διαδικασίες", en]vqase ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ. Gunter Verheugen .

    Στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι "χωρίς επανάληψη των εκλογών και μάλιστα κατά τρόπο τελείως αδιάβλητο, η Αλβανία δεν πρόκειται να βρει τον δρόμο της προς την Ευρώπη".

    Επίσης υπογραμμίζεται ότι "ένας τρόπος λειτουργίας που συνίσταται στον εκφοβισμό των υποψηφίων και των ψηφοφόρων από τις Δυνάμεις Ασφαλείας, την παραποίηση των εκλογικών καταλογων και ψηφοδελτίων, την μονόπλευρη σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών καθώς και τις παραβάσεις κια τις νοθείες που σημειώθηκαν στη διάρκεια των εκλογών, δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "μετά τις ενθαρρυντικές και σημαντικές επιτυχίες στην φιλελευθεροποίηση της πολιτικής και οικονομικής ζωης στην Αλβανία, το μέλλον της Αλβανίας απειλείται εκ νέου. Ο Πρόεδρος Μπερίσα έθεσε σε κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό και την σταθερότητα στη χώρα του. Για το συμφέρον της χώρας πρέπει να βρεθεί σύντομα μια λύση".

    [25] Ο ΓΙΟΣΙΠ ΜΠΡΟΖ - ΤΙΤΟ ΣΤΟ INTERNET

    Πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπρόζ - Τίτο, θα διεθέτει στο εξής το ΙΝΤΕRΝΕΤ, γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ".

    Το πακέτο πληροφοριών, το οποίο επεξεργάστηκαν φοιτητές του Φυσικομαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα, περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την ιδιωτική και δημόσια ζωή του Τίτο, τις δραστηριότητές του κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τις σημαντικές του ομιλίες και συναντήσεις με ξένους αξιωματούχους, καθώς επίσης και βιογραφικά σημειώματα των στενών του συνεργατών. Τα στοιχεία αυτά συνοδεύονται από κείμενα αρχείων και φωτογραφίες.

    Τις πληροφορίες για τον μεγάλο ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας μπρεί να βρεί κανείς στην ενημερωτική σελίδα http://www.fri.uni- lj.si/~tito.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [26] ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΥ

    Η Τουρκία μπορεί να βαδίζει προς μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ. Ομως, το αδιέξοδο παραμένει. Καθώς αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποιοί θα είναι οι εταίροι του νέου κυβερνητικού σχήματος. Δεδομένου ότι αποκλείεται προκαταβολικά η όποια συμμετοχή στην ίδια κυβέρνηση του Γιλμάζ με την Τσιλλέρ, ενω έντονη είναι και η αντίδραση στο ενδεχόμενο συμμετοχής των ισλαμιστών. Οπως δε αναφέρουν και οι σχετικές πληροφοριες απο την Αγκυρα, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ανήσυχες παρακολουθούν τόσο την άνοδο των Ισλαμιστών του "Κόμματος Ευημερίας", όσο και το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Η κατά 3,1% αύξηση της δύναμης των ισλαμιστών, μέσα σε έξι μόλις μήνες, απο τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου και ο καταποντισμός των δύο μεγαλύτερων "κοσμικών" τουρκικών κομμάτων, tou "Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας" του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, που έλαβε 20,9% έναντι 25,48% το Δεκέμβριο και του "Κόμματος του Ορθού Δρόμου" της Τανσού Τσιλλέρ, το οποίο απο 15,63% που είχε, έπεσε στο 12%, δείχνει τις ραγδαίες ανακατατάξεις οι οποίες συντελούνται στο εκλογικό σώμα της γειτονικής μας χώρας,φέρνοντας στο προσκήνιο το φάντασμα του Φουνταμενταλισμού.

    Βέβαια, ο προσωρινός - μέχρι το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης - πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, έσπευσε να μεταβεί εσπευσμένα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει τους αρμόδιους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αποτέλεσμα των εκλογών "προκειμένου να αποφευχθούν λανθασμένες αξιολογήσεις", όπως είπε. Ενω προσπαθωντας να υποβαθμίσει το θέμα, ισχυρίστηκε ότι "το αποτελεσμα των εκλογών δεν σημαίνει άνοδο των ισλαμιστών" καθώς και ότι "το Κόμμα της Ευημερίας δεν θα μπορέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση".

    Ομως, το πρόβλημα της ανόδου των ισλαμιστών, οι οποίοι δια του αρχηγού τους Νετζμετίν Ερμπακάν ονειρεύονται αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι υπαρκτό. Οπως υπαρκτή είναι και η σφοδρή αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας-που θεωρούνται ως ο θεματοφύλακας του Κεμαλισμού- σε κάθε ιδέα συμμετοχής του "Κόμματος Ευημερίας" στη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ετσι λοιπόν, η γειτονική μας χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα αξεπέραστο αδιέξοδο. Αν δηλαδή θα συνεχιστεί η κατάσταση ακυβερνησίας, στην οποία σήμερα βρίσκεται η Τουρκία, το ίδιο και το νοσηρό πολιτικό κλίμα με τη σκανδαλολογία να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή και τους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων αστικών κομμάτων, τον Γιλμάζ και την Τσιλλέρ, να διασταυρώνουν καθημερινά τα ξίφη τους, ως να πρόκειται περι μονομάχων της Ρωμαϊκής περιόδου. Η πάλι, αν θα υπάρξει συνεργασία του ενός απο τους δύο με τους ισλαμιστές, οπότε τότε θεωρείται σίγουρο ότι θα κινησουν και πάλι τα άρματα μάχης οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, καταλύοντας την κουτσουρεμένη Δημοκρατία που υπάρχει στη χώρα.

    Και βέβαια, δεν είναι μόνο οι στρατηγοί που αντιδρούν σ΄ενα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλα, όπως διαφαίνεται, πολιτικές και κυρίως οικονομικές δυνάμεις, θελουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την ανάληψη της εξουσίας απο τους ισλαμιστές, ώστε να μην κοπούν οι "γέφυρες" της χώρας με το ΝΑΤΟ, που θεωρούσε μέχρι τώρα σημαντικό γεωστρατηγικό της εταίρο την Τουρκία, ούτε και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οπότε θα ετίθετο σε κίνδυνο η πολυπόθητη υπόθεση της τελωνειακής σύνδεσης.

    Στην αρχή της δεκαετίας που διανύουμε, πολλοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είχαν την ψευδαίσθηση, μετά και τη διάλυση της Σοβιετικης Ενωσης, ότι η Τουρκία έχει να παίξει σπουδαίο ρόλο στην Κεντρική Ασία και σε άλλες περιοχές που γειτνιάζουν με την Ευρώπη. Γιαυτό και πίεζαν ασφυκτικά την Ελλάδα, να κάνει τα "στραβά μάτια" έναντι της τουρκικης προκλητικότητας, βάζοντας "νερό στο κρασί" όσον αφορά την προάσπιση των εθνικών της θεμάτων, για να μην αυξηθεί η δύναμη των ισλαμιστών. Στα χρόνια που πέρασαν και με αυτή την υποστήριξη της Δύσης προς την τουρκική ηγεσία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε ο κίνδυνος του φουνταμενταλισμού, αλλα αντίθετα θέριεψε. Ενω απο την άλλη η Τουρκία έδειξε ότι μόνο σε περιορισμένο ρόλο θα μπορούσε να "παίξει" ως περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

    Η οικτρή αποτυχία της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, το νοσηρό κλίμα που επικρατεί στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας, η δύσκολη θέση των μουσουλμάνων στη Βοσνία και τον Καύκασο, η εξαθλίωση ευρέων λαϊκών στρωμάτων και μια νέα αναζήτηση για το ρόλο της θρησκείας στο τέλος του 20ου αιώνα, οδήγησαν στην άνοδο του ισλαμισμού. Απο δω και πέρα, θα πρέπει ο Αλλάχ να βάλει το χέρι του...


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 6 June 1996 - 13:02:37