Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Βασιλικής Βεγίρη)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΔΕΛΦΙΝΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΛΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

  • [02] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [03] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ:ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

  • [04] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΟΥΣ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΕΚΡΙΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 1995

  • [07] ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "Το συνέδριό μας μπορεί να είναι μια αφετηρία, ένα βήμα ευθύνης και δημιουργίας για όλους"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [11] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο Γ.ΚΑΡΟΤΣΑΚΗΣ

  • [12] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [13] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ DYP

  • [15] Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [16] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [17] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

  • [18] ME ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗ DIAQJEIA ΤΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ-2"

  • [19] 16 ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [20] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [21] ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1940 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [22] ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [23] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΔΕΛΦΙΝΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΑΛΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΗΣ

    Τουρκική ακταιωρός που παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα παρακολουθούσε "στενά" δελφίνι που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδο -Κω - Καλύμνου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 8:45 το πρωί κοντά στο ακρωτήρι Αλωπός.

    Όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του "Μαριαλένα 2" το τουρκικό σκάφος δεν παρενόχλησε το ελληνικό. Ο Λιμενάρχης της Ρόδου Κωνσταντίνος Κυρλαγκίτσης επισήμανε ότι η τουρκική ακταιωρός που ακολουθούσε το ελληνικό ιπτάμενο δελφίνι ανέπτυξε ταχύτητα και άρχισε να πλέει παράλληλα και σε ακτίνα απόστασης 70 περίπου μέτρων από αυτό. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε και κατευθύνθηκε προς τον κόλπο της Τουρκίας.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας είπε ότι η τουρκική ακταιωρός δεν εμπόδισε το ελληνικό υδροπτέρυγο αλλά το παρακολουθούσε "στενά" και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε νέο διάβημα προς την Τουρκία.

    Στο μεταξύ το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια τουρκικών αεροναυτικών ασκήσεων, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή της Χίου.

    [02] ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Η ελληνική κυβέρνηση θα προβεί εντός της ημέρας σε διάβημα προς την Τουρκία για την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από πολεμικό πλοίο της γειτονικής χώρας, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Αναφερόμενος στο επεισόδιο ο κ. Ρέππας έδωσε λεπτομέρειες tom_fomtar ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έπλεε παράλληλα στο ελληνικό ιπτάμενο δελφίνι σε απόσταση 70 μέτρων, χωρίς να το παρενοχλήσει, ενάμισυ μίλι νότια της ακατοίκητης νησίδας Σασκλί, η οποία βρίσκεται νότια της Σύμης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "το σημερινό επεισόδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η τουρκική προκλητικότητα έχει πάρει μόνιμο χαρακτήρα και το σημερινό συμβάν είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας θα έχει διάρκεια". Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά και με κάθε μέσο τις επιθετικές και εχθρικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας.

    [03] ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ:ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

    "Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει μια ευθεία απειλή στην εθνική της κυριαρχία", τόνισε ο Πρωθυπουργος Κώστας Σημίτης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι στο Συνέδριο πρέπει να δοθούν καθαρές και μακροπρόθεσμες λύσεις.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στη τουρκική επεκτατικότητα, επεσήμανε ότι η Τουρκία καθιστά όλο και περισσότερο σαφή την απειλή της όχι μόνο στο χώρο του Αιγαίου αλλά στο σύνολο της "γραμμής επαφής" του Ελληνισμού με τις ασιατικές ακτές.

    " Το εξωφενικό παράδειγμα της ανακήρυξης της Γαύδου σε " γκρίζα περιοχή"- είπε ο Πρωθυπουργός -αποτελεί εκδήλωση μιας στρατηγικής που αδίστακτα καταπατά όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την κοινή λογική".

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη σταθερή εθνική θέση " η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν παραχωρεί και τίποτα " προσθέτοντας ότι " το δόγμα αυτό συνοδεύεται από την αταλάντευτη απόφαση μας να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση και με το έμψυχο υλικό τους και τα μέσα που διαθέτουν να αποτρέψουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε απειλή τολμήσει να εκδηλωθεί επιθετικά σε όλη την " γραμμή επαφής" του Ελληνισμού με την τουρκική πλευρά".

    Ταυτόχρονα ο Κώστας Σημίτης κάνοντας λόγο για ισχυρή Ελλάδα τόνισε ότι" διευρύναμε και εντατικοποιήσαμε τις δράσεις του επιχειρησιακού τομέα στην Εθνική Αμυνα, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία στα Ιμια. Προωθήσαμε - είπε- τις διαπραγματεύσεις για συνεργασία στον αμυντικό τομέα με Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ρωσία και Πολωνία. Επικεντρώσαμε την προσπάθεια μας στη διαρκή βελτίωση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων και την στήριξη του από το αναγκαίο πρόγραμμα εξοπλισμού".

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "αντιμετωπίζουμε με ξεκάθαρη στρατηγική και τακτική τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και την τουρκική προκλητικότητα".

    [04] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΑΟΥΣ ΚΙΝΚΕΛ ΣΤΗ BOMMG Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη κατάσταση στα Βαλκάνια συζήτησε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ παρουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Ο κ. Στεφανόπουλος διευκρίνισε ότι τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν με μια συνάντηση ούτε και ενδεχομένως κάποια διαφορά απόψεων που μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει. Υπογράμμισε τη σταθερή φιλία της Γερμανίας με την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι "σε αυτή τη φιλία η Αθήνα στηρίζει τις δικές της προσδοκίες".

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιριών που αναπτύσσουν δραστηριότητες στη χώρα μας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε εξαιρειτικά ενδιαφέρουσα τη συνάντηση με τους Γερμανούς επιχειρηματίες και προσθεσε ότι συζήτησε μαζί τους και τα ειδικότερα προβλήματα που η κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζει στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι υπάρχει διάθεση των Γερμανών για επαύξηση της δραστηριότηταςστη χώρα μας.

    Αναλυτική συζήτηση έγινε για τις δυνατοτητες οικονομικής δραστηριοποίησης στις βαλκανικές χωρες όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας υπογράμμισε τις άριστες σχέσεις της Αθήνας με τους γείτονες της, τη γνώση που έχει η Eλλάδα στο βαλκανικό περιβάλλον και ως εκ τούτου υπογράμμισε τη δυνατότητα να διαδραματίσει η χώρα μας το εφαλτήριο για επενδύσεις στο βαλκανικό χώρο.

    [05] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΕΚΡΙΝΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Την πολιτική των ίσων αποστάσεων από την Ελλάδα και την Τουρκία εφάρμοσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο κ. Κίνκελ άσκησε πιέσεις στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών προς την κατεύθυνση της άρσης του βέτο της χώρας μας για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των τουρκικών προκλήσεων. Ο κ. Πάγκαλος ζήτησε στήριξη από τη Γερμανία κατά των νέων τουρκικών προκλήσεων για το θέμα της Γαύδου ωστόσο ο κ. Κίνκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει από μόνες τους να λύσουν τα προβλήματά τους.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επέκρινε δημοσίως την πολιτική αυτή των ίσων αποστάσεων και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν λύνει προβλήματα. Υπογράμμισε δε ότι η χώρα μας δεν θα συναινέσει στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 1995

    "Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο πλαίσιο του διαλόγου που dien\cetai υπό την αιγίδα του Σαϊρους Βανς με βάση την ενδιάμεση συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε, η σκοπιανή πλευρά δεν δέχεται κανενός είδους συμβιβασμό για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Ρέππας σημείωσε: "Εμείς προσερχόμαστε στο διάλογο με βάση όσα έχουμε υπογράψει το 1995 στην ενδιάμεση συμφωνία. Από εκεί και πέρα ο κ. Βανς είναι αυτός που θα εκτιμήσει κατά πόσο και πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης της εκρεμμότητας της ονομασίας".

    [07] ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Την αισιοδοξία του ότι ο πληθωρισμός τελικά θα κινηθεί γύρω στο 7,5%, σε μέσα επίπεδα, το 1996, εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του στο συνέδριο του περιοδικού "Εκόνομιστ".

    Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων και των κρατικών δαπανών.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΡΛΑΝΔΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

    Τα εθνικά θέματα θα κυριαρχήσουν στη συνάντηση που θα έχει αύριο στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Τζόν Μπρούτον στο Δουβλίνο.

    Τον κ.Σαμαρά θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών Π.Οικονόμου και οι ευρωβουλευτές του κόμματος Κ.Δασκαλάκη και Ν.Κακλαμάνης. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης εξάλλου, θα μιλήσει στη σύνοδο της ομάδας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου "Ένωση για την Ευρώπη" στην οποία μετέχουν οι ευρωβουλευτές του κόμματος του.

    [09] Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: "Το συνέδριό μας μπορεί να είναι μια αφετηρία, ένα βήμα ευθύνης και δημιουργίας για όλους"

    Το άνοιγμα ενός ουσιαστικού και πραγματικού διαλόγου, ανοιχτού, επίσημου και δημόσιου για το ρόλο του βουλευτή, τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών και τα πραγματικά προβλήματα της δημοκρατίας πρότεινε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του Κινήματος.

    "Το συνέδριό μας μπορεί να είναι μια αφετηρία, ένα βήμα ευθύνης και δημιουργίας για όλους, που θα σημαίνει, και εκεί είναι το τελικό κριτήριο, ένα βήμα μπροστά η Ελλάδα" είπε ο κ. Σκανδαλίδης.

    Στο μεταξύ συνεδριάζει το απόγευμα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ όπου αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η πρόταση για την εκλογή amtipqo]dqou από το συνέδριο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών Τούρκοι διπλωμάτες αξίωσαν να απαλειφθεί από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ο καταλογισμός ευθυνών στην τουρκική πλευρά τόσο για το φόνο του Εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή όσο και για την παρεμπόδιση της έγκαιρης μεταφοράς του στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ιδιαίτερα ενόχλησε τους Τούρκους το γεγονός ότι ζητείται να κινηθεί ποινική διαδικασία και να διωχτούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι.

    Μεταδόθηκε επίσης, ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ οι Τούρκοι διπλωμάτες συζητούσαν με μέλη της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών πιθανές τροποποιήσεις στο σχέδιο του κειμένου. Διπλωματικοί κύκλοι ωστόσο δήλωσαν ότι δεν αναμένουν να αλλοιωθεί σημαντικά το νόημα της έκθεσης, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα.

    Στα πιθανά θέματα που θα καλύψουν οι συνομιλίες Κληρίδη -Γκάλι θα είναι και η διεύρυνση της απαγκίστρωσης στη νεκρή ζώνη μετά την πρόσφατη δολοφονία του Εθνοφρουρού. Η έκθεση αναφέρει ότι ο Στέλιος Παναγής σκοτώθηκε με δόλο εξ ενέδρας από τον Τουρκοκύπριο με τον οποίο συνομιλούσε.

    Στην έκθεση σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι οι Τούρκοι πυροβόλησαν τρεις φορές και εμπόδισαν για 25 λεπτά τους άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραλάβουν τον εθνοφρουρό και ότι όταν τον παρέλαβαν είχε ακόμη βραδύ σφυγμό.

    [11] ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ο Γ.ΚΑΡΟΤΣΑΚΗΣ

    Ο Εθνοφρουρός Γεώργιος Καροτσάκης, 19 χρονών, από το Δαλί, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση δύο μηνών από στρατιωτικό δικαστήριο.

    Ο Καροτσάκης συνελήφθη από τα κατοχικά στρατεύματα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν κατευθύνθηκε προς το τουρκικό φυλάκιο για να ανταλλάξει σοκολάτες με τσιγάρα.

    Επιβάλλοντας την ποινή, ο Πρόεδρος του Στρατοδικείου Χριστόφορος Τσέλιγγας χαρακτήρισε "σοβαρά" τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο εθνοφρουρός.

    Εξάλλου τόνισε ότι το Δικαστήριο έχει καθήκον να ανακόψει την παρατηρούμενη τάση επικοινωνίας που έχουν οι εθνοφρουροί με Τούρκους στρατιώτες, στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο κ.Τσέλιγγας επισήμανε ότι αυτό είναι αναγκαίο υπό το βάρος της δολοφονίας επτά εθνοφρουρών από τους Τούρκους.

    Πρόσθεσε ότι η ποινή που επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις από τα στρατιωτικά Δικαστήρια, πρέπει να είναι τέτοια που να αποτρέπει \kkour εθνοφρουρούς από το να διαπράξουν το ίδιο αδίκημα.

    Ο κ.Τσέλιγγας ανέφερε ότι ο Καροτσάκης κατηγορήθηκε για εγκατάλειψη φυλακίου και παράβαση στρατιωτικής εντολής.

    [12] ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Οι κατοχικές δυνάμεις και οι έποικοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις σε βάρος των λιγοστών ανυπεράσπιστων εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

    Νέο δείγμα της συμπεριφοράς τους, οι βανδαλισμοί στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Τριάδας, όπου μπήκαν σε ημέρα αργίας και προκάλεσαν καταστροφές, ενώ με τη χρήση εκσκαφέα, μετέτρεψαν το μικρό γήπεδο του σε λάκκο.

    Την επαίσχυντη συμπεριφορά κατάγγειλαν εγκλωβισμένοι που έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους κατάγγειλαν τις νέες τουρκικές ενέργειες στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [13] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί το μεσημέρι στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, κατά την οποία θα συζητηθούν τα θέματα επέκτασης της συμφωνίας απαγκίστρωσης και των αγνοουμένων.

    Ο κ. Κληρίδης θα ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα για την πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνοντας ότι έχουν εκπληρωθεί οι τρεις από τις τέσσερις προϋποθέσεις που θέτει για διορισμό νέου εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή.

    Οι προϋποθέσεις αφορούν: συμφωνία για τη σειρά διερεύνησης, προτεραιότητα στις υποθέσεις στις οποίες μπορεί να υπάρξει κατάληξη το γρηγορότερο και συλλογή όλων των στοιχείων για υποθέσεις χωρίς μάρτυρες.

    Η τέταρτη προϋπόθεση, που αφορά την ταξινόμηση όλων των φακέλων και κατάταξή τους σε κατηγορίες ελπίζεται ότι θα ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου που έθεσε ως χρονοδιάγραμμα ο Γενικός Γραμματέας για διορισμό νέου εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επαναλάβει στον κ. Γκάλι την πάγια θέση για διακρίβωση της τύχης καθενός αγνοουμένου με πειστικά στοιχεία και θα υποβάλλει εισηγήσεις για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Επιτροπής.

    Οι σημερινές συνομιλίες γίνονται υπό το πρίσμα της διαπίστωσης ότι δε διαφαίνεται προοπτική προόδου, λόγω της παρούσας κυβερνητικής κρίσης στην Τουρκία και της αδιάλλακτης στάσης που επέδειξε ο Ραούφ Ντενκτάς στη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον κ. Γκάλι.

    Από την επίσημη ενημέρωση που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης για τη συνάντηση, προκύπτει ότι οι θέσεις που ανέπτυξε ο κατοχικός ηγέτης στο έγγραφο με τα σημεία συζήτησης που επέδωσε στον κ. Γκάλι είναι ταυτόσημες με προηγούμενες που επέδωσε στον τέως Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ, καθώς και ως απάντηση στο αμερικανικό eqytglatok|cio.

    [14] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ DYP

    Ο ηγέτης των ισλαμιστών Νετσμεντίν Ερμπακάν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού,με άλλα κόμματα.Μιλώντας στούς δημοσιογράφους κατα τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του, ο Ερμπακάν υποστήριξε ότι "το Κόμμα Ευημερίας θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ".

    Ο ισλαμιστής ηγέτης πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση θα συμμετάσχει και το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, αφού όπως ελπίζει " τα μέλη του κόμματος θα αποτρέψουν τον Μεσούτ Γιλμάζ,απο το να κάνει λάθος και να μη συμφωνήσει".

    Αναφερόμενος στη στάση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων του Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ντενίζ Μπαϊκάλ, δήλωσε πώς είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί τους,αλλά αν προτιμήσουν να παραμείνουν στην αντιπολίτευση θα το σεβαστεί.

    "Ο λαός , είπε ο Ερμπακάν, θέλει το Κόμμα Ευημερίας στην εξουσία και αυτό το δείχνουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών και των δημοτικών εκλογών.Ο στρατός δεν αναμειγνύεται αλλα κι αυτός κατα βθος θέλει το Κόμμα Ευημερίας."

    Ο Eρμπακάν πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα έχει την υποστήριξη 430 βουλευτών στη Βουλή.

    [15] Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Αποκλείει το ενδεχόμενο κυβένρησης συνασπισμού στην Τουρκία στην οποία θα μετέχει το κόμμα Μητέρας Πατρίδας και δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Τζενγκίζ Αλτίνκαγιά. Ενώ συνεχίζονται οι αναζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού η φόρμουλα για ένα πρωθυπουργό εκτός των αρχηγών των κομμάτων, την οποία πρότεινε η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, συζητήθηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της ηγεσίας του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας αλλά δεν έγινε αποδεκτή.

    Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη ο κ.Αλτίνκαγιά μετά τη σύσκεψη ,που κράτησε 4 ώρες, δεν έκλεισε τις πόρτες στο κόμμα Ευημερίας αλλά έθεσε ως προϋπόθεση για να αρχίσει η συζήτηση να αλλάξει ο Ν.Ερμπακάν το περιεχόμενο της πρότασης του. Παράλληλα όμως έδωσε και το μήνυμα ότι το κόμμα Μητέρας Πατρίδας θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε έναν συνασπισμό στον οποίο θα μετέχει και το κόμμα της Τανσού Τσιλλέρ. Και στις δύο περιπτώσεις όμως τίθεται ως απαραίτητος όρος να αναλάβει την πρωθυπουργία ο Μεσούτ Γιλμάζ .

    Ο κ Αλτίνκαγιά σχολιάζοντας δηλώσεις του Νετζμετίν Ερμπακάν ότι σε περίπτωση που το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας δεν σχηματίσει κυβέρνηση με το κόμμα Ευημερίας θα διασπαστεί τόνισε "Κανείς να μην περιμένει ότι θα κερδίσει από τη διάσπαση του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας".

    Ενώ στην Αγκυρα συζητούνται τα διάφορα κυβερνητικά σενάρια και οι πρόωρες εκλογές μία συνάντηση -έκπληξη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου Σ.Ντεμιρέλ, του Μεσούτ Γιλμάζ και του πρώην αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Χικμέτ Τσετίν. Το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης, όπως ανακοινώθηκε, είχε σχέση με την εξωτερική πολιτική και συγκεκριμένα με την Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται στις επίσημες ανακοινώσεις εκτιμάται ότι η επίλυση των κυβερνητικών προβλημάτων ήταν το πιό σημαντικό σημείο αυτής της συνάντησης.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα θα μετάσχει σε μια κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με τα κόμματα Μητέρας Πατρίδας και Ορθού Δρόμου ο κ Τσετίν απάντησε: "Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Αυτό το θέμα δεν έχει έρθει ακόμη στην επικαιρότητα και δεν συζητήθηκε. Για αυτό σε αυτό το στάδιο δεν είναι σωστό να εκφράσω άποψη"

    [16] Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου,Τανσού Τσιλλέρ προσπαθεί να πείσει στελέχη του κόμματος της για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας και μάλιστα δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου στρατού Ντογάν Γκιουρές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ".

    Σε αντιρρήσεις, που πρόβαλλαν στα μέλη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας σε αυτή την ιδέα λέγοντας ότι θα αντιδράσει ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και νυν βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου κ Γκιουρές, η κ Τσιλλέρ δήλωσε ότι "αυτόν τον έχει πείσει".

    "Οι πολιτικές παγίδες θα διευρυνθούν πιό πολύ. Εμείς μπορούμε να δώσουμε λογαριασμό.Αλλά όπως έκανε ο Σ.Ντεμιρέλ έτσι και το κόμμα Μητέρας Πατρίδας θα θελήσει να μας παραπέμψει στο ανώτατο δικαστήριο για να μας ατιμάσει. Μάλιστα άκουσα ότι ετοιμάζει γι αυτό τον σκοπό μία πρόταση κατά υπουργών του Ορθού Δρόμου" φέρεται να λέει η κ Τσιλλέρ στους βουλευτές της προκειμένου να τους μεταπείσει.

    [17] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    " Πρωτόκολλο" συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της γεωργίας, υγείας, εκπαίδευσης, των χρηματοδοτήσεων, νεολαίας, πολιτισμού, περιβάλλοντος και της υδατικής πολιτικής, υπέγραψαν χθες η Τουρκία και το ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, το " πρωτόκολλο" υπεγράφη στη διάρκεια της επίσκεψης στα κατεχόμενα της Υπουργού Προεδρίας, υπεύθυνης για κυπριακές υποθέσεις της Τουρκίας, Αϊφέρ Γιλμάζ και αφορά ρυθμίσεις στους τομείς όπου υπήρξε συμφωνία.

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Χακί Ατούν χαρακτήρισε την επίσκεψη της κ. Cikl\f ως μία ακόμη απόδειξη ότι πάντα η Τουρκία θα βρίσκεται στο πλευρό του ψευδοκράτους.

    Από την πλευρά του, ο λεγόμενος " αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι τον διαβεβαίωσαν πως η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί και που σκοπεύει, όπως ισχυρίστηκε, στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο νησί.

    Την υπογραφή του "πρωτοκόλλου" προβάλλουν πρωτοσέλιδα όλες οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δίνοντας έμφαση στη διακηρυγμένη υποστήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος.

    [18] ME ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ-2"

    Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο αποφάσισε ξαφνικά να παρατείνει, για μια εβδομάδα, τη μεγάλη αεροναυτική άσκηση "θαλασσόλυκος -2" που διεξάγεται και στο Αιγαίο.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ" το Γενικό Επιτελείο αποφάσισε να διαρκέσει η άσκηση τρείς εβδομάδες,αντί των δύο όπως είχε προγραμματιστεί.Ο ναύαρχος Σαλίμ Ντερβίσογλου, πού είναι ο διοικητής των δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση δήλωσε σχετικά με την παράταση, ότι "οφείλεται στη διαπίστωση των δυσκολιών διεξαγωγής άσκησης με πολλά πλοία, χωρίς προσέγγιση στην ξηρά".

    Ο Τούρκος ναύαρχος παραδέχθηκε ότι ,για πρώτη φορά ο τουρκικός στόλος πραγματοποιεί τόσο μεγάλης διάρκειας άσκηση, σε ανοικτή θάλασσα,χωρίς τον ελλιμενισμό των πλοίων.

    [19] 16 ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΣΕ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Δεκαέξι αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί , μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και η πρωθυπουργός του Πακιστάν , Μπεναζίρ Μπούτο, φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Habitat II.

    Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος θα μεταβεί για δεύτερη φορά, σε διάστημα λίγων ημερών, στη Κωνσταντινούπολη.

    [20] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Στην άρνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας προσκρουει το στρατηγικής, κατά τον χαρακτηρισμο του αντιπροέδρου της σκοπιανής κυβέρνησης Λιουμπε Τρπεφσκι, έργο κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία.

    Ο κ. Τρπεφσκι σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Στάνταρντ" τόνισε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί το έργο μη αποδοτικό και αρνείται να χρηματοδοτήσει, αντίθετα με τις κυβερνήσεις της Σοφιας και των Σκοπίων που αποδίδουν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής ιδιαίτερη σημασία.

    Αναφερομενος στις οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών ο Τρπεφσκι τονισε ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τη Βουλγαρία θα επηρεάσει αρνητικά τις εμπορικές τους σχέσεις ενώ απέδωσε την κρίση στην έλλειψη πειθαρχίας στην οικονομική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    [21] ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1940 ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !

    Μια ιστορία 50 χρόνων, με ένα ελληνικό ορυχείο νικελίου που κατέλαβαν και εκμεταλλεύθηκαν οι Ιταλοί, την αποξημίωση 400 δις λιρεττών και μία νέα απαίτηση ενός ποσού περίπου 1.000 δις λιρέτων, παρουσιάζουν οι ιταλικές εφημερίδες.

    Με τίτλους : "Εκστρατεία στην Ελλάδα, ιδού ο λογαριαμός", ή " Πού θα καταλήξει αυτή η δεύτερη εκστρατεία;" οι ιταλικές εφημερίδες αναφέρονται στην περίεργη αυτή ιστορία:

    Τον Οκτώβρη του 40',- στην αρχή της επιδρομής του Μουσολίνι, γράφει χαρακτηριστικά η "Republika", - στην αρχαία περιοχή της Ηπείρου, στο Ιόνιο Πέλαγος, υπάρχει ένα ορυχείο νικελίου. Η περιοχή ανήκει στη Γαλλίδα Lucjenne Vlasto, χήρα ενός έλληνα εφοπλιστή. Δεν πρόκειται για ένα πλούσιο κοίτασμα, όμως εν καιρώ πολέμου το νικέλιο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο με χίλιες εφαρμογές. Επομένως η εκμετάλλευσή του αξίζει τον κόπο.

    Η εκστρατεία στην Ελλάδα προχωράει με δυσκολία οι ήττες ακολουθούν η μία την άλλη και η ιταλική κυβέρνηση αποφασίζει να κατάσχει τις μετοχές του μεταλλείου. Όταν ο πόλεμος τελείωσε η Ιταλία πρέπει να επιστρέψει τα κατασχεθέντα αγαθά. Την υπόλοιπη ιστορία την διηγούνται οι πρωταγωνιστές.

    Ο Carlo Scognamiglio πρώην Προέδρος της Γερουσίας που διεξήγαγε μια επαγγελματική συμβουλευτική εισήγηση υπεραμυνόμενος του Ιταλικού κράτους θυμάται: "υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης: προβλέπει ότι η Ιταλία έπρεπε να επιστρέψει τα κατασχεθέντα αγαθά. Με έναν ασυνήθιστο ζήλο για την διοίκησή μας οι μετοχές επιστράφηκαν αμέσως στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά αργότερα,η χήρα ζήτησε με την σειρά της να πληρωθεί. Όμως, τότε η Ιταλική Κυβέρνηση δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις οφειλές της γιατί δεν ήταν πλέον κάτοχος του πακέτου των μετοχών. Εδώ αρχίζει η υπόθεση. Εδω αρχίζει επίσης μία σειρά από αμφιλεγόμενες πραγματογνωμοσύνες, παραλείψεις, αδιαφορίες της γραφειοκρατείας. Έτσι φτάσαμε στην πληρωμή των 370 δις.: μία τρέλλα. "

    Το Υπουργελιο Οικονομικών εκταμίευσε τα χρήματα πριν leqijo}r μήνες. Αλλά τώρα ίσως αποζημιώσει έως και τοποσό των 1000 δις. ,αφου αυτό είναι το ποσό που διεκδικεί ο αντίδικος σε μία από τις πολλές ακόμα ανοικτές μηνύσεις.

    Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η κ. Vlasto αποφάσισε να πουλήσει τα δικαιώματα της στην Τράπεζα LEU, μία τράπεζα ελεγχόμενη από την Credit Suiss. Από την στιγμή εκείνη οι ελβετοί ανέλαβαν την δικαστική διεκδίκηση συσχετίζοντάς την με πραγματογνωμοσύνη δικών τους εμπειρογνωμόνων.

    Τώρα, και τα δύο μέρη έχουν προχωρήσει σε εφέσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών διαμαρτύρεται γιατί θεωρεί υπερβολικό το ποσό που ήδη πλήρωσε και προσπάθεί απελπισμένα να περισώσει τουλάχιστον κάτι, αφού, όπως υπενθυμίζει ο Scognamiglio "εκείνο το κοίτασμα δεν άξιζε τίποτα ". Αλλά ενίστανται οι ελβετοί λέγοντας ότι τα 1000 δις.τα θέλουν στο σύνολό τους!


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [22] ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ & ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Κέντρο Μελέτης Ηπειρωτικής και Βαλκανικής Παράδοσης (ΚΜΗΒΠ) ιδρύεται στην πόλη των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων. Την σχετική σύμβαση υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, κατά την περιοδεία του το Σαββατοκύριακο στην Ήπειρο και την Καστοριά. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο κ.Μπένος συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως έχει μεταδώσει το ΜΠΕ, υπέγραψε σύμβαση ένταξης της Καστοριάς στο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων και ίδρυσης Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών.

    Η σύμβαση σύστασης του ΚΜΗΒΠ είναι δεκαετής και στόχο του Κέντρου αποτελεί η συγκέντρωση, καταγραφή και ταξινόμηση κάθε υλικού σχετικού με την ελληνική και γενικότερα με τη βαλκανική παραδοσιακή μουσική, τον χορό, τις τοπικές ενδυμασίες και τη χειροτεχνία. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου συστήνεται επίσης μια σύγχρονη μονάδα τεκμηρίωσης και πληροφορικής για την οργάνωση του συγκεντρωθέντος υλικού και δημιουργείται studio ηχογραφήσεων, παραγωγής δίσκων, CDs και CDROMs. Στις δραστηριότητες του Κέντρου θα περιλαμβάνεται επίσης η διοργάνωση ενός βαλκανικού φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, ενός βαλκανικού συνεδρίου για τη μουσική παράδοση, καθώς και εκθέσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από το υπουργείο Πολιτισμού και τον Δήμο Ιωαννίνων, από έσοδα του ίδιου του Κέντρου, χορηγίες και εθνικά-κοινοτικά προγράμματα. Το ύψος της σύμβασης είναι 100 εκατομμύρια δρχ. ετησίως (50 από το υπουργείο, 50 από το Δήμο) για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε την παροχή σειράς πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, όπως 50 εκατομμύρια δρχ. για την κατασκευή του studio ηχογράφη-σης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου, 100 εκατομμύρια για τη διαμόρφωση του κτιρίου Βελή Τζαμί και 100 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου. Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ.Μπένο, θα παρά-σχει επίσης βοήθεια στον Δήμο Ιωαννίνων cia την εξεύρεση χώρου για τη στέγαση της Πινακοθήκης Νεοελληνικής Τέχνης και θα ενδυναμώσει την 6η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό για την πλήρη καταγραφή των διατηρητέων κτιρίων της πόλης, ενώ αποφάσισε την ένταξη των σωστικών έργων της Δωδώνης στο εθνικό πρόγραμμα για το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τα έργα στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αποτελούν, σύμφωνα με τον κ.Μπένο, προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού.

    Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι και η σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμο Κόνιτσας, η οποία αφορά στην έρευνα, αξιοποίηση και ανάδειξη των δύο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής: του μολοσσικού οικισμού και νεκροταφείου στο Λιτοβούνι και του αρχαίου φρουρίου στη Μεσογέφυρα Μελισσόπετρας. Το ύψος της σύμβασης ανέρχεται στα 380 εκατομμύρια δρχ. και η διάρκειά της είναι πενταετής.

    Σε ό,τι αφορά στην Καστοριά, οι υπουργοί Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, και Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια της τελετής για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης ένταξης της πόλης στο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, ανακοίνωσαν την πρόθεση της Κυβέρνησης για ανάδειξη της Καστοριάς σε διεθνές Κέντρο της Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού.

    Η σύμβαση, που υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού και ο δήμαρχος Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης, για την ίδρυση του Κέντρου Βυζαντινών Τεχνών, έχει δεκαετή διάρκεια και προβλέπει κεφάλαιο 60 εκατομμυρίων δρχ. (από 30 εκατομμύρια συνεισφέρουν το υπουργείο και ο Δήμος) για το πρώτο έτος, το οποίο θα ανανεώνεται σε ετήσια βάση με 10% αύξηση κάθε χρόνο.

    Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, στους κόλπους του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών θα λειτουργήσουν Εργαστήρια Βυζαντινής ζωγραφικής και Βυζαντινής Μουσικής, ενώ στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η σύνδεση με την πολιτιστική δραστηριότητα των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών και η ανάληψη από την Καστοριά διεθνούς ρόλου στα Βαλκάνια στον τομέα αυτό. Επίσης, η διοργάνωση ετήσιων εκθέσεων βυζαντινής ζωγραφικής, ελληνικών και διεθνών σεμιναρίων βυζαντινής μουσικής και ζωγραφικής, καθώς και η δημιουργία μουσικής σχολής και εργαστηρίου κατασκευής βυζαντινών μουσικών οργάνων, το οποίο εκτός από τη βασική λειτουργία του, θα υποστηρίζει την έρευνα και την ταξινόμηση του υπάρχοντος μουσικού υλικού. Στην ίδια κατεύθυνση προβλέπεται η δημιουργία Βιβλιοθήκης Τέχνης από τη συγκέντρωση ιστορικών κειμηλίων, εγγράφων, λογοτεχνικών κειμένων και έργων τέχνης, από το πολιτιστικό παρελθόν της Καστοριάς και η λειτουργία Κέντρου Ερευνας, Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης, κυρίως στους τομείς της συντήρησης εκκλησιαστικών και παραδοσιακών έργων τέχνης και της βυζαντινής μουσικής παράδοσης.

    Το Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών θα στεγαστεί στο κτίριο της παλιάς μουσουλμανικής ιερατικής σχολής (κτίριο Μεντρεσές), για την αποκατάσταση του οποίου το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει, όπως ανακοίνωσε ο κ.Μπένος, το ποσό των 300 εκατομμυρίων δρχ., στο Κουρσουμλί τζαμί και στο αρχοντικό Σαπουντζή.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

    [23] ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ;

    Το 1996 είχε ξεκινήσει ως μια χρονιά ιδιαίτερα καλή για τα Βαλκάνια. Ο εθνικισμός, η μισαλλοδοξία, οι κάθε λογής βιαιότητες και η πολιτική αστάθεια έμοιαζαν να έχουν κοπάσει και οι κυβερνήσεις όλων των κρατών υπόσχονταν να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη, στην προώθηση της συνεργασίας και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.

    Ομως το καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί, άρχισε από τα τέλη Απριλίου να χαλά και να παρουσιάζονται και πάλι διαμάχες, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των βαλκανικών κρατών.

    Το σοβαρότερο περιστατικό, αυτό που άνοιξε ουσιαστικά τον νέο κύκλο αστάθειας στα Βαλκάνια, συνέβη στις 22 Απριλίου στο Κοσσυφοπέδιο. Αγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε χωρίς αιτία στην Πρίστινα τον 20χρονο Αλβανό φοιτητή Αρμέντ Ντάκι. Οι υπόνοιες έπεσαν σε Σέρβους φανατικούς, αφού το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη Σερβία, θεωρείται ως το λίκνο του σερβικού έθνους, αλλά κατοικείται από Αλβανούς σε ποσοστό 90%, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνσή τους από το Βελιγράδι.

    Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει στο Κοσσυφοπέδιο ένας νέος κύκλος βίας και ταραχών με 5 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες μεταξύ των δυο εθνικών ομάδων. Μερικές ημέρες αργότερα αποδείχθηκε ότι υπεύθυνη για τη δολοφονική επίθεση ήταν η αλβανική εξτρεμιστική οργάνωση Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου, που επιδίωκε με την επίθεση αυτή να δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας, να εκθέσει στη Διεθνή Κοινή Γνώμη το καθεστώς του Βελιγραδίου και τελικά να πετύχει την απόσχισή του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

    Η οργάνωση π.άντως φαίνεται να έχει επιτύχει εν μέρει τους στόχους της, αφού η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη, ενώ έχουν αυξηθεί οι φωνές στις δυτικές χώρες που ζητούν την αναθεώρηση του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αντίθετα με το Κοσσυφοπέδιο στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες τα αίτια της κρίσης είναι πολιτικής φύσεως. Στη Βοσνία η ειρηνευτική διαδικασία που θεσπίστηκε από τη συμφωνία του Ντέιτον δοκιμάστηκε τόσο από την άρνηση Μουσουλμάνων και Κροατών να μετάσχουν σε κοινές δημοτικές εκλογές στο Μοστάρ, όσο και από την ενέργεια του Κάραζιτς να απολύσει τον πρωθυπουργό των Σερβοβοσνίων Ράικο Κάσαζιτς διότι ακολουθούσε πολιτική συνεργασίας με τις δυτικές χώρες αντί να κωλυσιεργεί και να παρεμβάλλει εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Τελικά οι τοπικές εκλογές στο Μοστάρ θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου με συμμετοχή και των δυο εθνικών κοινοτήτων, έστω και σε κλίμα εθνικής αντιπαλότητας αν όχι αντιπαράθεσης, αλλά οι συνομιλίες με τους Σερβοβόσνιους έχουν διακοπεί. Ο Κάραζιτς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις Δυτικές χώρες μετέφερε κάποιες από τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο Μπιλιάνα Πλάβσιτς, ενώ στη θέση του πρωθυπουργού προώθησε τον σκληροπυρηνικό Γκόικο Κλίνκοβιτς. Ομως ο διεθνής μεσολαβητής Κάρλ Μπιλντ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν αναγνώρισαν τις αλλαγές αυτές και ζητούν από τον Κάραζιτς να παραιτηθεί και από τον Μιλόσεβιτς να συλλάβει τον pq|edqo των Σερβοβοσνίων, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα.

    Στη Ρουμανία οι τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό που υπήρχαν από την αρχή της χρονιάς αυξήθηκαν. Οι σχέσεις μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του κόμματος της Ρουμανικής Εθνικής Ενότητας έφθασαν στα μέσα Μαίου σε πολύ κακό σημείο με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον βέβαιο ότι μετά τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός. Το μέλλον της κυβέρνησης Βακαρόιου είναι αβέβαιο την ώρα που η Ρουμανία συγκλονίζεται από συνεχείς απεργίες, τραπεζικά σκάνδαλα, ενώ το εξωτερικό χρέος τείνει να μετατραπεί σε θηλειά στο λαιμό της ρουμανικής οικονομίας.

    Στη Βουλγαρία η πρωτοφανής επισιτιστική, οικονομική και νομισματική κρίση δεν προκάλεσε μόνον τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων, αλλά και διαμάχη στο κυβερνόν Σοσιαλιστικό κόμμα. Η παλιά ηγεσία Λίλωφ και Λουκάνωφ άφησε να διαρρεύσουν προς τον τύπο την προηγούμενη εβδομάδα φήμες ότι επίκειται η αντικατάσταση του πρωθυπουργού Βίντενωφ από τον μέχρι τώρα Υπουργό Εξωτερικών Γκιόργκι Πιρίνσκι. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι πρόκειται να προβεί σε εκκαθαρίσεις στη συνδιάσκεψη του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, ενώ προέβη και σε περιορισμένης έκτασης ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα στην ΠΓΔΜ καθώς απολαμβάνει τη στήριξη της Βουλής και του προέδρου Γκλιγκόρωφ. Ομως τα δυο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, το VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές και ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Παρά τη ρητή δέσμευση του Συντάγματος σύμφωνα με το άρθρο 73 η Βουλή απέρριψε το σχετικό αίτημα και τώρα τα δυο κόμματα έχουν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Η Αλβανία βρίσκεται σχεδόν στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Οι εκλογές που διεξήχθησαν σε δυο γύρους στη γειτονική χώρα ανέδειξαν νικητή τον Σαλί Μπερίσα και το κόμμα του, αλλά όχι με τόσο δημοκρατικές διαδικασίες. Οι εκλογικές παρατυπίες, οι αυθαιρεσίες και οι βιαιότητες των αστυνομικών οργάνων ήταν τόσες, ώστε αντιπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να ζητούν την παρέμβαση της Ευρωπαικής Ενωσης για ακύρωση των εκλογών, ενώ ακόμη και οι ΗΠΑ που στηρίζουν τον Μπερίσα να "συνιστούν" επανάληψη των εκλογών σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.

    Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται και πάλι στην Τουρκία. Ο βίος της κυβέρνησης συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ αποδείχθηκε εξαιρετικά σύντομος (11 εβδομάδες) καθώς η Τσιλέρ, κατηγορούμενη για ατασθαλίες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος στη διάρκεια της πρωθυπουργίας της, απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση. Ο νέος κύκλος επαφών αναμένεται να είναι εξαιρετικά μακρύς και δεν προβλέπεται να προκύψει ισχυρή κυβέρνηση.

    Το αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων είναι να ολισθαίνει η Τουρκία στα άκρα. Το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν αυξάνει συνεχώς τη δύναμή του και οι στρατιωτικοί αυξάνουν την παρουσία τους στα εσωτερικά δρώμενα και καθορίζουν ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ετσι εξηγείται Ο πολιτικός κόσμος, όμηρος tym μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και διαιρέσεων, δεν μπορεί να αντιδράσει.

    Οι δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν με δέος τη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα θεοκρατικό ισλαμικό κράτος στα πρότυπα του Ιράν και δεν αντιδρούν στην προκλητικότητα και την αδιαλλαξία της. Ετσι θεωρείται περίπου φυσικό να αμφισβητεί η Τουρκία τμήματα της ελληνικής επικράτειας και να αναμένουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο στη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να υιοθετούν μέτρα περιορισμού της τουρκικής επιθετικότητας.

    Δυστυχώς η νέα φάση αστάθειας βρίσκει τη Διεθνή Κοινότητα σε φάση μειωμένης δυνατότητας παρέμβασης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε προκλογική περίοδο και ως εκ τούτου τα περιθώρια παρεμβάσεων του προέδρου Κλίντον είναι περιορισμένα, αφού έχει αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στα εσωτερικά θέματα. Η Ευρωπαική Ενωση από την πλευρά της βρίσκεται σε μια φάση ιδιότυπης ομηρίας, αφού η απειλή βέτο από την Βρεττανία σε όλες τις Κοινοτικές ενέργειες λόγω της υπόθεσης των τρελών αγελάδων έχει οδηγήσει σε αναβολή όλες τις σημαντικές εξωτερικές πρωτοβουλίες. Το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπιστώνει από την πλευρά του σοβαρές ανωμαλίες στην εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών στην Αλβανία, τη Βοσνία και την Κροατία αλλά δεν διαθέτει τα μέσα για να παρέμβει δυναμικά και να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

    Ο νέος κύκλος αστάθειας στον οποίο εισήλθαν τα Βαλκάνια θα πρέπει να τύχει της προσοχής της Ελλάδας. Οι αλλαγές που συντελούνται είναι δυνατόν να ανατρέψουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέχρι τώρα ισχύοντα στις διμερείς σχέσεις, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο με αποτέλεσμα την αποξένωσή της από τα Βαλκάνια, τη βαλκανική ενδοχώρα της, όπως αυτάρεσκα την αποκαλεί.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 11 June 1996 - 15:23:45