Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK 3o (23/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

3o ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 23 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [02] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΞΕΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

  • [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [04] ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

  • [05] ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ

  • [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΛΦΑΡΟ ΚΑΙ ΜΕΪΤΖΟΡ ΓΙΑ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [07] Α. ΖΥΠΕ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [08] Ο A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΚ ΛΑΝΓΚ

  • [09] Μ. ΣΟΑΡΕΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΠΡΕΠΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΖΩΗΣ

  • [10] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΘΕΛΕ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

  • [11] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

  • [12] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

  • [13] Τ. ΚΕΝΕΤ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

  • [14] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  • [15] O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

  • [16] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ.

  • [17] ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο Γ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] EΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

  • [19] Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2002

  • [20] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΣΕ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

  • [21] ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "EUROPEAN"


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Παπανδρέου, η σορός του οποίου εκτίθεται εκεί σε τριήμερο λαϊκό pqosj}mgla, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη που έχει προγραμματιστεί να γίνει η κηδεία του.

    Μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα οι συγκεντρωμένοι εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη λατρεία τους στον ηγέτη που σημάδεψε με την παρουσία του τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος.

    Με δακρυσμένα μάτια, κρατώντας λουλούδια στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς" οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν τη Μητρόπολη όπου εψάλλει Τρισάγιο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στο σκηνικό της θλίψης που επικρατεί στη πρωτεύουσα προστίθενται και οι μεσίστιες σημαίες που κυματίζουν σε όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και σε αρκετές ξένες πρεσβείες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

    Τη σορό του πρώην Πρωθυπουργού συνόδεψαν στη Μητρόπολη η σύζυγός του Δήμητρα και στενοί πολιτικοί του φίλοι.

    Στον ίδιο χώρο έχουν συρρεύσει πολιτικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αθανάσιος Τσαλδάρης, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς καθώς και κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

    Τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου θα αποτελέσουν τους πρώτους τιμητικούς παραστάτες.

    Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να συνεδριάσει το μεσημέρι για να λάβει αποφάσεις σχετικά με τη διεξαγωγή ή μη του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ήταν προγραμματισμένες να αρχίσουν τη Πέμπτη.

    Στις έξι το απόγευμα επίσης ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος επιστρέφει εσπευσμένα από την Ιταλία όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, θα συγκαλέσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

    Οι απόψεις πάντως αναφορικά με τη διεξαγωγή του συνεδρίου διίστανται καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναβληθεί, ενώ άλλοι τονίζουν πως πρέπει να διεξαχθεί κανονικά αφού είναι όλα έτοιμα και δεν είναι δυνατόν να βρεθούν σύντομα άλλες ημερομηνίες.

    Στο μεταξύ όλη η πολιτική ηγεσία, αλλά και πλήθος ξένων ηγετών με δηλώσεις και τηλεγραφήματα που φθάνουν από όλο τον κόσμο εκφράζουν την οδύνη τους για το χαμό του Ανδρέα Παπανδρέου και υπογραμμίζουν την μεγάλη προσωπικότητα του εκλιπόντος ηγέτη.

    Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και τα πιο γνωστά τηλεοπτικά δίκτυα καλύπτουν με εκτενής ανταποκρίσεις τους την είδηση.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί ξένοι ηγέτες αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα για να παραβρεθούν στη κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [02] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΕΞΕΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Papamdq]ou, επέστρεψε στην Αθήνα από την Πάτρα, όπου είχε μεταβεί για το Σαββατοκύριακο.

    Σε δήλωσή του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρει "Ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου με θλίβει όπως και όλους τους Ελληνες, βαθύτατα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε εξέχων πολιτικός ηγέτης, ο οποίος επί μακράν σειράν ετών πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου και προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην πατρίδα. Είμαι βέβαιος ότι στο αίσθημα της βαθιάς λύπης που προκλήθηκε από το θάνατο του συμμετέχουν όλοι, φίλοι και αντίπαλοι. Εκφράζω τα πλέον ειλικρινή συλλυπητηριά μου στη σύζυγο, στα παιδιά του και στους λοιπούς οικείους, καθώς και στην κυβέρνηση και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ."

    Εξάλλου, από την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι λόγω του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στο Στρασβούργο, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο ματαιώνεται.

    [03] ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    "Είμαι συγκλονισμένος από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου" δήλωσε μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο πρωθυπουργός από τη Φλωρεντία όπου βρίσκεται

    "Ο μεγάλος ηγέτης, τονίζει ο κ.Σημίτης, δε ζει, μας αφήνει όμως ολοζώντανη παρακαταθήκη το έργο του αφού η πολιτική του πορεία υπήρξε συνυφασμένη με την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας. Ο θάνατος του είναι για την Ελλάδα εθνική απώλεια. Το ΠΑΣΟΚ θα αναζητά στα έργα, στα κείμενα και στις παραινέσεις του το δείκτη της νικηφόρας πορείας του. Όλοι εμείς με τιμή και σεβασμό στη μνήμη του θα εργαζόμαστε με το μεγάλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ για όλα όσα εκείνος οραματίστηκε. Επισπεύδω την επιστροφή μου στην Αθήνα και συγκαλώ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στις 6 το απόγευμα".

    Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος μιλά για τα ηγετικά του προσόντα τα οποία δεν αρνούνται ούτε εκείνοι που αμφισβητούν το έργο του. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου συμπληρώνει ο κ. Καραμανλής, με τους αγώνες του έβαλε την σφραγίδα της δυναμικής προσωπικότητάς του σε μια μακρά περίοδο της εθνικής μας ζωής".

    Τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ. Σ' αυτήν αναφέρει: "Η μακρόχρονη πολιτική παρουσία του επιστέγασμα της κορύφωσης της οποίας υπήρξε η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και η επαναλειμμένη άνοδος του στην εξουσία άσκησε επιρροή στη ζωή του τόπου. Η αποτίμηση της παρουσίας αυτής ανήκει στον ιστορικό του μέλλοντος και είναι όμως βέβαιο ότι το κενό που αφήνει ο θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου στον πολιτικό χώρο που ο ίδιος διαμόρφωσε είναι δυσαναπλήρωτο.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιστρέφει το απόγευμα αντί της Τρίτης από το Παρίσι, όπου είχε μεταβεί για οικογενειακούς του λόγους. Ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε :

    " Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης διεθνούς ακτινοβολίας, που με την ισχυρή και χαρισματική του προσωπικότητα, σφράγισε ένα σημαντικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Συλλυπούμαι ειλικρινά την οικογένειά του".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: "Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου στην οικογένεια του στην κυβέρνηση στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, έκανε την εξής δήλωση: "Με αισθήματα οδύνης αποχαιρετούμε ένα μεγάλο πολιτικό ηγέτη. Έφυγε μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα που επηρέασε την εξέλιξη της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια πολιτική μορφή με κύρος και ακτινοβολία, αναγνωρισμένη από φίλους και αντιπάλους. Η απώλειά του επηρεάζει καθοριστικά και επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Στα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την οικογένειά του, εκφράζω εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου θερμά συλληπητήρια.

    Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης πληροφορούμενος το θάνατο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: "Για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ".

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:"Η Ελλάδα σήμερα πενθεί. Ο Ανδρέας Παπανδρέου πολιτική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας αφήνει πίσω του ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο οποίο υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής. Και αυτοί που τον λάτρεψαν και εκείνοι που τον πολέμησαν σήμερα τον τιμούν. Η πολιτική του δράση και προσφορά θα κριθεί νηφάλια από τον ιστορικό του μέλλοντος και σίγουρα θα καταταγεί σ' αυτούς που χάραξαν την πορεία μιας εποχής που κλείνει.Μιας εποχής προσφοράς στον τόπο και την δημοκρατία.

    [04] ΣΥΛΛYΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη.

    "Εκφράζομεν βαθεία και ειλικρινή την συμπάθεια της Μητρός Εκκλησίας προς την υφ' Υμάς έντιμον Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και τους οικογενείς και τους απανταχού φίλους και συνεργάτες αυτού.Το εν γένει έργον του εκλιπόντος δημοσίου ανδρός , τόσο ως ακαδημαϊκού διδασκάλου, όσο και ως πολιτικού, υπήρξε πολυσχιδές και εντυπωσιακό, όντως ηγετικόν", σημειώνεται μεταξύ των άλλων στο συλληπητήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

    [05] ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σαντέρ μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου προέβη στην παρακάτω δήλωση:"Πληροφορήθηκα με μεγάλη μου θλίψη τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Η παρουσία του σημάδεψε έντονα την ελληνική πολιτική ζωή των τελευταίων 35 ετών. Οι αγώνες του για τη δημοκρατία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα είναι γνωστοί σε όλους. Οι πρωτοβουλίες του για την ειρήνη είχαν παντού παγκόσμια απήχηση. Λυπούμαι για τον χαμό ενός τόσου μεγάλου πολιτικού άνδρα. Η συμβολή του για την επιτυχή συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση υπήρξε καθοριστική. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια στον ελληνικό λαό, στην οικογένειά του και στους φίλους του".

    [06] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΛΦΑΡΟ ΚΑΙ ΜΕΪΤΖΟΡ ΓΙΑ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο Προεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου "μεγάλο πρωταγωνιστή της ζωής στη σύγχρονη Ελλάδα,θαραλλέο μαχητή της ελευθερίας και σημαντική προσωπικότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτικής σκηνής". Στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε στον Προεδρο της Δημοκρατίας Κων.Στεφανόπουλο, ο Ιταλός Προεδρος αναφέρεται στη συνάντησή του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τονίζει 'οτι η δέσμευση και η δράση του Α.Παπανδρέου θα παραμείνουν σταθερά σημεία αναφοράς για τον ελληνικό λαό και η ιδιαίτερα η σημαντική συνεισφορά του στην ανοικοδόμηση της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας "Χαρισματικό" ηγέτη χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ,σε τηλεγράφημα που έστειλε στον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου,προσθέτει ο κ.Μέιτζορ, ήταν ένας χαρισματικός ηγέτης και η συμβολή του στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας ήταν τεράστια.Παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας του για μια δεκαετία κατα τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν σημαντικές αλλάγές και επανήλθε στην εξουσία για να αντιμετωπίσει καινούργιες προκλήσεις στην Ελλάδα,αλλά και διεθνώς."

    [07] Α. ΖΥΠΕ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Τη βαθύτατη οδύνη και συγκίνηση του για την απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε σε μήνυμά του προς τον Κώστα Σημίτη ο Πρωθυπουργός της Γαλλιας Αλέν Ζυπέ. Ο κ. Ζυπέ χαιρέτισε την μνήμη ενός "εξέχοντος εθνικού ηγέτη του οποίου η ισχυρή προσωπικότητα θα σφραγίσει την ελληνική δημοκρατία και ακόμη την εποχή του".

    Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ως πρώτη είδηση τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου με ανταποκρίσεις από την Ελλάδα και σχόλια μελών του ΠΑΣΟΚ από την ελληνική κοινότητα στο Παρίσι εξαίροντας την pqosypij|tgta του και την πολιτική πορεία του ως ιδρυτού του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού.

    [08] Ο A. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΤΑΝ Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΚ ΛΑΝΓΚ

    Μηνύματα αποστέλλονται από την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο εκφράζοντας τα συλληπητήρια της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας τη συμβολή του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών Yves Doutriaux σε δήλωσή του εξήρε την "φυσιογνωμία του Ανδρέα Παπανδρέου και τον ενεργό ρόλο που διαδραμάτισε για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τη δραστηριότητα της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, εξέφρασε ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και στέλεχος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζακ Λάνγκ, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι " ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες της πρώτης γραμμής. Ενας αγωνιστής για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ιδρυτής του σοσιαλιστικού κόμματος. Θα μπορουσα να πω ότι το πεπρωμένο του είναι παράλληλο με τη μοίρα της Ελλάδας που έπρεπε να αγωνισθεί πολύ για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των συνόρων της. Η μάχη της ζωής της Ελλάδας ήταν επίσης μάχη ζωής για τον Ανδρεα Παπανδρέου που παλαιψε με τόσες πολιτικές και φυσικές αντιξοότητες. Πρόκειται για ένα ελληνικό θαύμα και ένα θαύμα Παπανδρέου.

    Οταν όλοι νόμιζαν ότι χάνεται από μια πολιτική καταστροφή ή τα προβλήματα της υγείας του εκείνος ξαναγεννιόταν, ανασταίνοταν. Υπαρχει μια ταύτιση, μια επικοινωνία, μια συνάφεια του Παπανδρεου με την Ελλάδα, με όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχει ενδεχομένως κανείς για το πρόσωπο. Η ιστορία θα συγκρατήσει ότι ο Παπανδρέου ήταν η ενσάρκωση της σύγχρονης Ελλάδας".

    [09] Μ. ΣΟΑΡΕΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΠΡΕΠΕΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΚΗΣ ΖΩΗΣ

    Ο πρώην Πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες, ο οποίος υπήρξε σύντροφος στην εξορία του Ανδρέα Παπανδρέου και διατηρούσε μαζί του στενές σχέσεις φιλίας, απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    "Υπήρξε ένας μεγάλος αντιστασιακός κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών και ένας μεγάλου βεληνεκούς Έλληνας και Ευρωπαίος δημόσιος άνδρας",αναφέρει ο Σοάρες σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το πορτογαλικό πρακτορείο Lusa.

    "Υποκλίνομαι στη μνήμη του και υποβάλω στην οικογένειά του και στον ελληνικό λαό τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια μου", δήλωσε ο Σοάρες, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις αναμνήσεις που τον συνδέουν με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εξορία του στη Σουηδία, στην πρώτη συνάντησή του με τον Παπανδρέου, "την ασυζητητί διαπρεπέστερη προσωπικότητα της ελληνικής pokitj^r ζωής αυτού του μισού αιώνα", στη διάρκεια του Συνεδρίου της Σοσιαλιστικης Διεθνούς στο Ιστμπερν της Αγγλίας, σε μια εποχή που τα σοσιαλιστικά κινήματα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία δεν είχαν ακόμη επισήμως συσταθεί.

    Επίσης, υπενθύμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάει πολλές φορές στη Λισαβόνα μετά την "επανάσταση των γαρυφάλλων" του 1974, επιδεικνύοντας πάντα μεγάλη αλληλεγγύη προς την Πορτογαλία.

    [10] Μ. ΓΙΛΜΑΖ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΘΕΛΕ ΕΚ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας σημαντικός πολιτικός άνδρας", τόνισε από τη Φλωρεντία ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ.

    Ο κ. Γιλμάζ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Μαζί με τον εκλείψαντα πρόεδρο μας Τουργκούτ Οζάλ, ξεκίνησαν ένα διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε εκ βάθους καρδίας την ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες, παρά τη ρητορική. Ο θάνατός του είναι μια μεγάλη απώλεια για τον ελληνικό λαό προς τον οποίο εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήρια μου".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ποια είναι η ισχυρότερη εικόνα που έχει από τον Ανδρέα Παπαδρέου, ο κ. Γιλμάζ υπογράμμισε "Το πνεύμα του Νταβός".

    Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφέροντας ότι "ελπίζω ότι με τον κ. Σημίτη θα επιτύχουμε μια περαιτέρω περίοδο, αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τα αποτελέσματα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ" και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που η κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του ιδίου.

    [11] Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

    Τη βαθιά του θλίψη εξέφρασε ο πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα η οποία σήμεαρ αντιμετωπίζει εθνική δοκιμασία στερείαται των υπηρεσιών ενος διαπρεπους πολιτικού.

    Σε γραπτή δήλωση του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει: "Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ενος επιφανούς πολιτικού της Ελλάδας. Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υπηρέτησε την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό έχοντας πάντοτε κατά νουν το συμφέρον του ελληνικού έθνους. Η Ελλάδα η οποία σήμερα αντιμετωπίζει ρθνική δοκιμασία στερείαται των υπηρεσιών ενός διαπρεπούς πολιτικού.

    Ιδιαίτερα η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος πέραν των άλλων δια του ενιαίου αμυντικού δόγματος έδωσε απτά δείγματα της αποφασιστηκότητας της κυβέρνησης του και και του εθνους cia την υπεράσπιση της κυπτριακής ελευθερίας".

    [12] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

    Η Κύπρος πενθεί για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου του μεγάλου αυτού πολιτικού που συνέδεσε το όνομα του με τον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.

    Την είδηση του θανάτου του Ανδρέου Παπανδρέου μετέδωσαν σε εκτακτα δελτία ειδήσεων τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρώτα μετέδωσαν την είδηση τα ραδιόφωνα του και στη συνέχεια οι τηλεοράσεις.

    Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού δήλωσε: "Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες διεθνούς ακτινινοβολίας της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας . Πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο ελληνικό έθνος".

    "Διακρινόταν συνεχίζει ο κ. Κυπριανού εκτός από τα ηγετικά και άλλα χαρίσματα του για την αφοσίωση του στα υψηλά ιδανικά του ελληνισμού.Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγραψε ιστορία. Είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Και εκτός από την ειλικρινή συνεργασία μου μαζί του διαπίστωσα την αγάπη του για την Κύπρο για την πίστη του στον αγώνα για την αποκατάσταση της ελευθερίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαίων του κυπριακού ελληνισμού. Ο ελληνισμος χάνει ένα μεγάλο άνδρα και η Κύπρος ένα αναδιοτελή συμπαραστάτη.".

    Ο Κ. Κυπριανού θα παραστεί στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [13] Τ. ΚΕΝΕΤ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

    "Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μοναδικός και χαρισματικός ηγέτης της ελληνικής πολιτικής σκηνής" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Τζεφ Κένετ, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του πρωην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Με μεγάλη θλίψη δήλωσε ο κ. Κένετ ματαβιβάζω τα ειλικρκρινή μου συλλυπητήρια και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης μου προς την ελληνική παροικία για το θάνατο του τέως πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου".

    Ο κ. Κένετ που επισκέφθηκε δύο φορές στα τελευταία τρία χρόνια με την επίσημη ιδιότητα του την Ελλάδα και είχε ξέχωρες συναντήσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου τον χαρακτήρισε "μοναδικό". Πρόσθεσε οτι ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ ένα κίνημα με οράματα, που αγκαλιάστηκε από τον ελληνικό λαό. "Ο θάνατος του είπε είναι εθνική απώλεια αλλά και διεθνής απώλεια".

    Στο μεταξύ σε βαθύ πένθος έχει βυθισθεί η ομογένεια της Αυστραλίας και δεκάδες οργανώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις οπου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και χαρακτηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ως τον πρώτο Ελληνα πρωθυπουργό που έδειξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους απόδημους εχοντας ζήσει ο ίδιος πολλά χρόνια στο εξωτερικό και δημιουργία του συμβουλίου Απόδημου Ekkgmislo}.

    [14] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Τεράστια συγκίνηση προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϋ και τις άλλες πόλεις μετέδωσαν ως πρώτη είδηση την απώλεια του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας με τηλεγράφημά της προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο "του πολιτικού ηγέτη που κυριάρχησε στο πολιτικό γίγνεσθαι της μεταπολιτευτικής Ελλάδας" και δηλώνει ότι "ο απανταχού Ελληνισμός, ενωμένος στις χαρές και στις δύσκολες στιγμές, ενώνει τις προσευχές και παρακαλεί τον Παντοδύναμο να κατατάξει τον εκλιπόντα "εν σκηναίες δικαίων".

    Η είδηση του θανάτου του Α. Παπανδρέου μεταδόθηκε αστραπιαία σ' όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με εκτεταμένες αναφορές στη ζωή και το έργο του, ενώ ο Τύπος δεν πρόλαβε την είδηση, αφού αυτή έγινε γνωστή στις 9,30 το πρωί (ώρα Αυστραλίας). Το κρατικό ABC τον χαρακτήρισε ως τον "πιο σημαντικό Έλληνα πολιτικό της μεταπολεμικής περιόδου", ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο "7" ανέφερε ότι ο Α. Παπανδρέου έκανε τους Έλληνες υπερήφανους με τη στάση του στα εθνικά θέματα.

    Δηλώσεις για το θάνατο του Α. Παπανδρέου αναμένεται να κάνουν το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ και άλλοι πολιτικοί της χώρας.

    [15] O ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ

    Ραγδαίες αναμένονται οι πολιτικές εξελίξεις,ιδιαίτερα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ,μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το Εκτελεστικό γραφείο του κινήματος για να αποφάσίσει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,που είχε προγραμματιστεί να αρχίσει την Πέμπτη.Είναι άγνωστο αν στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κων.Σημίτης, που επιστρέφει εσπευσμένα απο τη Φλωρεντία,όπου θα παρέμενε ανεπίσημα σήμερα και αύριο. Τα μέλη του Ε.Γ. θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο,αλλά και να επαναπροσδιορίσουν το στόχο του,αφού ο θάνατος του ιδρυτή και προέδρου του κινήματος επιβάλλει πλέον την εκλογή νέου προέδρου και ,φυσικά, όχι αντιπροέδρου. Στους κόλπους του κινήματος είναι πολλά τα στελέχη που πιστεύουν,ότι το Συνεδριο πρέπει να αναβληθεί για μια εβδομάδα τουλάχιστον,ώστε να αποφορτιστεί συναισθηματικά το κλίμα και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στην εκλογή του διαδόχου του Ανδρέα Παπανδρέου. Στο μεταξύ,στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη sumedq_asg του υπουργικού συμβουλίου,το οποίο θα ασχοληθεί μόνο με το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

    [16] Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΣΤΗΚΕ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Ε.Γ.

    Συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, μετά την αναγγελία του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. O κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι το Συνέδριο του Κινήματος θα γίνει με το περιεχόμενο, την ημερήσια διάταξη, με τον τρόπο που καθορίστηκε, στην ημερομηνία που καθορίστηκε δηλαδή την Πέμπτη 27 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι.

    [17] ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο Γ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

    Την εδρα του βουλευτού Δωδεκανήσου που κατείχε ο Ανδρεας Παπανδρεόυ καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Παρασκευάς.

    Ομως ο κ. Παρασκευάς είναι τώρα εκλεγμένος νομάρχης Δωδεκανήσου και ο ιδιος αρνήθηκε να δηλώσει αν θα διατηρήσει τη σημερινή του θέση η θα ορκιστεί βουλευτής στη θέση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    "Θα ανακοινώσω την απόφαση του μετά την κηδεία " δήλωσε ο κ. Παρασκευάς ο οποίος παράλληλα πιστεύει ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο για να διατηρήσει ταυτόχρονα και τις δύο θέσεις.

    Να σημειωθεί ότι δεύτερος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ είναι ο Δημήτρης Διακομιχάλης που σήμερα είναι δημαρχος Καλύμνου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] EΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ

    Εξι άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 13 τραυματίστηκαν απο επίθεση αγνώστων με χειροβομβίδες σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Ντιγιαρμπακίρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αnadolou" η επίθεση εκδηλώθηκε χθές το βράδυ, στο κοινωνικό κέντρο του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Soz, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα απο το Ντιγιαρμπακίρ.Την ώρα εκείνη, στο κοινωνικό κέντρο βρισκόταν 100 περίπου άτομα. Οι ένοπλοι πέταξαν τις χειροβομβίδες και τράπηκαν σε φυγή. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Νεκάτ Μπιλικάν δήλωσε ότι αμέσως εξαπολύθηκε ανθρωποκυνηγητό απο άνδρες της στρατοχωροφυλακής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.Ανακοίνωσε ακόμη,ότι καμμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω απο την επίθεση βρίσκεται το Εργατικό Κομμα των Κούρδων, το ΡΚΚ, το οποίο με την ενέργεια αυτή έθεσε και ουσιαστικά τέρμα στη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει στο 12χρονο αγώνα του με τις τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις.

    [19] Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ EUQYPAIJG ΕΝΩΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ 2000 ΕΩΣ 2002

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ του 2000 και του 2002, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληριδης, από τη Φλωρεντία, μετά από συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των 15 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τους ηγέτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Ο κ. Κληριδης, επεσήμανε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί ότι η επόμενη διεύρυνση πιθανό να μην γίνει πριν από αυτό το διάστημα, ενώ αναφερόμενος στην θητεία της Ιρλανδικής Προεδριας, υπογράμμισε ότι ελπίζει να εκδηλωθεί με την τελική της μορφή η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό.

    Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναμένει την συνέχιση του ενδιαφέροντος της Ε.Ε για λύση με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τον συντονισμό των πρωτοβουλιών , που έχουν ήδη αναληφθεί. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ και η Βρετανία και το θέμα αυτό καλείται να ξεκαθαρίσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με επαφές που θα έχει με όλους.

    [20] Σ. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΣΕ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

    "Σε εκτόνωση οδηγείται η κατάσταση στην Κύπρο, όσο αφορά στις τουρκικές ασκήσεις, αλλά τα διαβήματα θα επαναληφθούν και το θέμα θα απασχολήσει το Εθνικό Συμβούλιο την ερχόμενη Παρασκευή", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι " διαβήματα θα γίνουν προς Διεθνείς Οργανισμούς και τις χώρες που παρουσιάζουν τα πράγματα όχι πολύ σωστά, όπως η Βρετανία, της οποίας η Υπατη Αρμοστεία ανέφερε σε ανακοίνωση της για διαβήματα στην Αθήνα και στην Αγκυρα, θέτοντας κατά τρόπο απαράδεκτο στην ίδια μοίρα τον θύτη και το θύμα".

    [21] ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "EUROPEAN"

    Στις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις στη Γαύδο και στο Αιγαίο αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα "Εuropean". H εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ κατέταξε τη Γαύδο στην περιοχή "των γκρίζων ζωνών", χαρακτηρισμό με τον οποίο η Αγκυρα επιχειρεί να οριοθετήσει τις διεκδικήσεις επι της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.Επισημαίνει ακόμη, ότι η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει τώρα να χαμηλώσει τους τόνους και να μειώσει την ένταση,μετά τη διαπίστωση ότι και οι ευρωπαίκές χώρες αντέδρασαν στο θέμα της Γαύδου. Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γεράσιμο7υ Αρσένη,σύμφωνα με τις οποίες το Αιγαίο "αποτελεί το θέατρο της απειλής κατα της χώρας" γι αυτό και η Ελλάδα πρέπει να έιναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα όμως αναφέρεται και στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα κυρίως απο τη Γερμανία,για να άρει τις επιφυλάξεις της sto θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας μέσω του προγράμματος "ΜΕDA".Τονίζει μάλιστα ότι ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει την βρετανικής έμπνευσης πολιτική "μη συνεργασίας" σε όλα τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν την Ε.Ε.

    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 23 June 1996 - 13:07:23