Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK, EKTAKTO (26/06/96)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΗΣ ΗΓΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΕΤΙΣΑΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [05] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [06] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
  • [07] ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [08] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΡΗΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [09] ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [10] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΞΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ
  • [11] ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ
  • [12] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - α) Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [13] ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΤΕΛΕΤΗ
  • [14] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - β) ΟΙ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ
  • [15] ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [16] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ''Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΧΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ''
  • [17] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - γ) Η ΝΕΚΡΙΚΗ ΠΟΜΠΗ
  • [18] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΣΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [20] ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
  • [21] ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
  • [22] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [23] Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΑΣΕΡ
  • [24] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [25] ΓΙΑ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ", ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ.

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΑΙΚΟ ΤΗΣ ΗΓΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η Ελλάδα αποχαιρετά σε λίγες ώρες το λαϊκό ηγέτη της Ανδρέα Παπανδρέου. Χιλιάδες λαού από όλες τις περιοχές της χώρας εξακολουθούν να καταφθάνουν στην Αθήνα για να κατευοδώσουν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο μεγάλο ταξίδι προς την αθανασία.

    Όλη τη διάρκεια της νύχτας πλήθος κόσμου ανέμενε καρτερικά στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στο μεγάλο ηγέτη γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί η διάρκεια του λαικού προσκυνήματος κατά μισή ώρα από ότι αρχικά προβλεπόταν.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα αρχίσει στις 2:30 το μεσημέρι χοροστατούντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Σεραφείμ. Τους επικήδειους θα εκφωνήσουν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ένα από τα παιδιά του, δύο εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δύο εκπρόσωποι ξένων αντιπροσωπειών.

    Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η νεκρική πομπή από το καθεδρικό ναό, η οποία θα κατευθυνθεί διά των οδών Μητροπόλεως, πλατεία Συντάγματος, Βασιλέως Γεωργίου Α', Αμαλίας, Συγγρού, Αθαν.Διάκου, Αρδηττού, Αναπαύσεως στο Α΄νεκροταφείο.

    Η σορός του Ανδρέα Παπανδρέου θα τοποθετηθεί σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και θα συνοδεύεται από μεικτά αγήματα των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Θα παρίσταται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, δεκάδες ξένοι αρχηγοί κρατών, Πρωθυπουργοί, υπουργοί Εξωτερικών, πρεσβευτές και εκατοντάδες χιλιάδες λαού από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

    Κατά τη διέλευση της πομπής προ του κοινοβουλίου θα γίνει στάση ενός λεπτού. Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας τύπου F-16 και Μιράζ 2.000 θα πετάξουν σε σχηματισμούς, ενώ από το Λυκαβηττό θα ηχήσουν 21 κανονιοβολισμοί από το πυροβολείο.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ταφεί στις 7:00 το απόγευμα κοντά στην είσοδο του Α΄νεκροταφείου απέναντι από το τάφο του πατέρα του το "γέρο της δημοκρατίας" σε χώρο που παραχώρησε τιμής ένεκεν ο Δήμος Αθηναίων.

    Στο μεταξύ όλη η δύναμη της Αστυνομίας βρίσκεται από χθες στο πόδι. Πάνω από 14.000 άνδρες θα φρουρούν τους επισήμους, τους χώρους γύρω από τη Μητρόπολη, το αεροδρόμιο, το νεκροταφείο και τους δρόμους από όπου θα περάσει η πομπή.

    Κλειστές σήμερα θα παραμείνουν οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ η ΓΣΕΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας από τη μία το μεσημέρι, έως τη λήξη της βάρδιας.

    Χιλιάδες Βορειοελλαδίτες από τον ακριτικό νομό Έβρου, μέχρι τις Πρέσπες με τρένα, λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα βρίσκονται στην Αθήνα για να συνοδεύσουν στην τελευταία του κατοικία τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    [02] ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΛΑΟΥ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σε λίγες ώρες, αρχίζει η τελευταία πορεία του Ανδρέα Papamdq]ou προς την Αθανασία, ενω δεκάδες χιλιάδες λαού, άρχισαν να συρρέουν απο τις 10 το πρωΐ στους χώρους γύρω απο το Μητροπολιτικό ναό της Αθήνας, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργό. Παράλληλα, ένα μεγάλο πλήθος καταλαμβάνει σιγά-σιγά τα πεζοδρόμια στους δρόμους απο όπου θα περάσει το απόγευμα η νεκρική πομπή προς το Α΄Νεκροταφείο, σ΄αυτή την τελευταία μεγάλη συγκέντρωση προς τιμή του ανθρώπου που τίμησε και δόξασε την Ελλάδα, του πρωτεργάτη για τη συνεργασία και την κατανόηση στη Βαλκανική, του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στην ελληνική πρωτεύουσα, έχουν ληφθεί ισχυροτατα αστυνομικά μέτρα, καθώς το σύνολο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 17.000 άνδρες, βρίσκεται επι ποδός προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα αλλα και για την προστασία των αρχηγών κρατών και των εκπροσώπων κυβερνήσεων απο 80 χώρες που βρίσκονται στην Αθήνα για να αποχαιρετίσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ολη τη νύχτα, συνεργεία της Νομαρχίας Αττικής, τοποθετούσαν στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών κλιματιστικά και σύστημα αυτόματης μετάφρασης για τις ξένες αντιπροσωπείες, ενω 14 μονάδες του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας, βρίσκονται σε επιφυλακή γύρω απο την εκκλησία για το ενδεχόμενο τυχόν λιποθυμιών απο τη συγκίνηση αλλα και την αφόρητη ζέστη που επικρατεί στην Αθήνα.

    Απο το πρωΐ, βρίσκεται έξω απο τη Μητρόπολη και ο ειδικά διαμορφωμένος κιλίβαντας πυροβόλου, πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί το φέρετρο με τον αλησμόνητο κορυφαίο πολιτικό αρχηγό, στην τελευταία του πορεία προς την αθανασία.

    Τη νεκρώσιμη ακολουθία, που θα ξεκινήσει στις 2,30 το μεσημέρι, για να ολοκληρωθεί δύο ώρες περίπου αργότερα, θα ψάλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Σεραφείμ και θα ακολουθήσουν οι επικήδειοι λόγοι. Στις 5 μ.μ. θα αρχίσει η νεκρική πομπή, η οποία θα κατευθυνθεί δια των οδών Μητροπόλεως και βασιλέως Γεωργίου Α΄στη Βουλή. Εκεί θα γίνει στάση ενός λεπτού και θα ηχήσουν 21 κανονιοβολισμοί απο το πυροβολείο του Λυκαβηττού. <την ίδια ώρα, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιήσουν χαμηλές πτησεις. Στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί στο Α΄Νεκροταφείο, μέσω των οδών Αμαλίας, Συγγρού, Αθανασίου Διάκου, Αρδηττού και Αναπαύσεως, όπου μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων θα αποδώσει τιμές στο νεκρό.

    Γύρω στις 12,30 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκαν οι αφίξεις στην Αθήνα των ξένων αντιπροσωπειών. Τελευταία έφτασε η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με επικεφαλείς τους Πιέρ Μωρουά και Λιονέλ Ζοσπέν. "Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι σήμερα σε πένθος, ήρθαμε να αποχαιρετίσουμε ένα δικό μας άνθρωπο", δήλωσε ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός Πιέρ Μωρουά.

    Λίγο πρίν, είχε αφιχθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ένας απο τους καλύτερους φίλους του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως "μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό", ενω ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρξκίας Εμρέ Γκιονενσάΐ δηλωσε ότι θαύμαζε τις οικονομικές γνώσεις του μεγάλου Ελληνα πολιτικού και σημείωσε ότι μετέφερε στην πολιτική τη λογική του και την αναλογική σκεψη οι οποίες συνέβαλαν στην ανάπτυξη του σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Τέλος, τα συλλυπητήρια του αμερικανικού kao} και του Μπιλ Κλίντον, μετέφερε και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν που έφτασε λίγο πριν το μεσημέρι στην Αθήνα.

    [03] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι αφίξεις ξένων προσωπικοτήτων και αντιπροσωπειών που θα παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Μέχρι τώρα στην Αθήνα βρίσκονται οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βικτώρια της Αυστραλίας, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ρούμπιν , ο υπουργός Εξωτερικών του Ιραν, Αλί Βελαγιατί, η Κυπριακή πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ, κ. Μιγιόφσκι, ο αντικαγγελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Β.Ιγκντατένκο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι πρωθυπουργοί της Αρμενίας και της Ολλανδίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάϊ, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πιερ Μορουά, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενωφ και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς.

    ''Ηρθαμε για να εκφράσουμε τα βαθειά μας συλλυπητήρια για την απώλεια ενός μεγάλου φίλου και ενός μεγάλου πολιτικού της Ευρώπης'' δήλωσε φθάνοντας στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    ''Ηρθαμε για να αποχαιρετίσουμε έναν δικό μας άνθρωπο. Θυμόμαστε τόσα κοινά που ζήσαμε με τον Α.Παπανδρέου'', τόνισε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Πιερ Μορουά και εξήρε το ρόλο και τη συμβολή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην ανάπτυξη της σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον του Σοσιαλισμού, παρά την απώλεια του Μιτερράν, του Μπραντ και του Παπανδρέου.

    ''Χάσαμε έναν μεγάλο φίλο του λαού της Βουλγαρία, έναν μεγάλο πολιτικό της ''βαλκανικής πολιτικής''. Ο Ανδρέας Παπανδρέου προσέφερε πολλά στην προσέγγιση της Βουλγαρίας με την Ελλάδα και μάλιστα στην περίοδο που υπήρχε διένεξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας'', τόνισε φθάνοντας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενωφ. ''Τώρα που τελειώσε η διένεξη στην πρώην Γιουργκοσλαβία, πρόσθεσε, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια κοινή βάση για τη βαλκανική συνεργασία''. ''Πιστεύω, συνέχισε ο κ.Βίντενωφ, ότι εμείς οι βαλκάνιοι πολιτικοί πρέπει να συνεχίσουμε το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου''.

    ''Ο Ανδρέας Παπανδρέου θαυμάστηκε ως οικονομολόγος, για τις γνώσεις του και για το αναλυτικό του μυαλό'', είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Εμρέ Γκιονενσάϊ.

    Στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε έναν μεγάλο ηγέτη και έναν μεγάλο πολιτικό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς, που εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ιδίου και της κροατικής κυβέρνησης στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση της χώρας.

    ''Ηρθαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγάλο άνδρα που emtupys_ase για τις προσπάθειες του για τη δημοκρατία μεταπολιτευτικά και για τις προοπτικές που δημιούργησε για τον ελληνικό λαό'', δήλωσε φθάνοντας στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας του κ.Κοκ. Θα κρατήσουμε στη μνήμη μας, πρόσθεσε, έναν πολύ καλό φίλο και ένα σπουδαίο πολιτικό ηγέτη της Ελλάδας και της Ευρώπης''.

    [04] ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΕΤΙΣΑΝ ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Πενήντα ένας πολιτικοί παρέστησαν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου. Μεταξύ αυτών ήταν ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χενς,ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλ. Μιλοσεβιτς,ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Αλ.Μέξι, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζ.Βίντενοφ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Β.Κοκ, ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Αρ. Παγκρατιάν, ο Πρωθυπουργός Βικτώριας-Αυστραλίας Τζ. Κένεθ, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γ.Ντάνβσκι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, ο Υπουργός Αμυνας της Βρετανίας Μ. Πορτίλο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βιτάλι Ιγκνατένκο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Π.Γ.Δ.Μ Γιαν Μιλιόφσκι.

    Ολες οι βαλκανικές χώρες και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιπροσωπεύθηκαν, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ εκπροσωπήθηκε από τον Ελληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή.

    Στην κηδεία παρέστησαν ακόμη ο εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ Πίτερ Χάνσεν, ο αντιπρόεδρος της Ουκρανίας Ιβάν Κόδρας, ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Γκουίντο Ντε Μάρκο, ο Πρόεδρος της Βουλής της Αλγερίας Αμπντέλ Κάντερ Μπουσαλάχ, ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας Μπαϊρού, ο Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ερίκ Ντερικέ.

    Επίσης παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Ρ.Κουίν, ο εκπρόσωπος της Αυστριακής Βουλής Χενς Φίσερ, ο τέως Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας της Ελβετίας Οττο Στίκ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Κάμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ζοσέ Λαμέγκο, ο Υπουργός Αμυνας της Ουγγαρίας Γκ. Κέλστι, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Νορβηγίας Γκρ. Κνούντσεν, ο Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Φιλανδίας Αντι Κολιομάκι καθώς επίσης και ο Πρόεδρος του Ιαπωνικού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου Φιλία Χιντέουκι Αϊζάουα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης του Λουξεμβούργου Αλεξ. Μποτρί, ο Υπουργός Υγείας της Σλοβακίας Γιαβόρσκι, ο Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λ.Αξγουόρθι, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αφανασιέφσκι, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Μάτε Γκράνιτς.

    Την Προεδρία της Ιταλίας εκπροσώπησε η Υπουργός Προεδρίας Λίβια Τούφκο, ενώ παρέστησαν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μ.Μιλοντίνοβιτς, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσαϊ, Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Αχμάρ Βελαγιατί, ο Υπουργος Δικαιοσύνης της Τυνησίας Σαντόκ Σαμπάν, ο Υπουργος Παιδείας της Ρουμανίας Λίβιον Μαγιόρ, ο Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας F.Σιστμιακόφσκι.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Πιέρ Μωρουά, ο Γενικός Γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Λ.Ζοσπέν, ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Ο.Λαφοντέν, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν, ο σοσιαλιστής ηγέτης Ρολάν Σαμπό, και οι Λουίς Αγιάλα, Μισέλ Τοβιέν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας εκπροσώπησε ο Φ.Γκονζάλες.

    [05] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος θα παραστεί στην κηδεία του πρώην Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

    Τον κ.Κληρίδη συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται ήδη προερχόμενος από το Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού. Στην κηδεία θα παραστούν επίσης αρχηγοί ή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων της Κύπρου.

    [06] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΕΝΘΕΙ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑΤΙ ΥΠΕΡΑΜΥΝΘΗΚΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

    "Η Κύπρος πενθεί ιδιαίτερα τον Ανδρέα Παπανδρέου γιατί είναι ένας μεγάλος Έλληνας πολιτικός ο οποίος αγάπησε την Κύπρο και έδωσε δείγματα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του να υπεραμυνθεί της ελευθερίας του νησιού και ο οποίος βοήθησε τον αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης φθάνοντας στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι ολόκληρο το νησί λυπάται που ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από αυτόν τον κόσμο σε μια περίοδο που το Έθνος των Ελλήνων αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές. Εξέφρασε όμως την πεποίθηση του ότι τα διδάγματα του για τον τρόπο αντιμετώπισης εθνικών θεμάτων, θα παραμείνουν καθοδηγητές για το μέλλον.

    Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου μετέβη σήμερα στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    [07] ΜΕΣΙΣΤΙΕΣ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα στην Κύπρο οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια λόγω της κηδείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Στην αυριανή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και προ ημερησίας διατάξεως, το Σώμα θα αποτίσει φόρο τιμής στο μεγάλο ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου με σύντομες ομιλίες από τους αρχηγούς ή τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων.

    Στο καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία θα ψαλεί δέηση χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου.

    Τη δέηση οργανώνει η επιτροπή ΠΑΣΟΚ Κύπρου, η οποία θα συγκεντρώσει επίσης εισφορές στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, που ha κατατεθούν στο Ταμείο Αμυνας της Κύπρου για την ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    [08] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΡΗΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι, κυβερνητικοί παράγοντες, πολιτικοί και πλήθος κόσμου, επισκέφτηκαν σήμερα την πρεσβεία της Ελλάδος στη Σόφια, για να υπογράψουν το βιβλίο συλλυπητηρίων, που έχει ανοίξει για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στο βουλγαρικό Τύπο συνεχίζονται τα δημοσιεύματα, αφιερωμένα στη μεγάλη συμβολή του εκλειπόντα Α.Παπανδρέου, ως πρώην πρωθυπουργού και διακεκριμένου πολιτικού άνδρα της Ελλάδας, για την δυναμική ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας- Βουλγαρίας.

    Η εφημερίδα "Ντούμα", προσκείμενη στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, δημοσιεύει άρθρο του πρώην προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Λίλοφ, με τον τίτλο "Αντίο, φίλε της Βουλγαρίας".

    Ο κ.Λίλοφ χαρακτηρίζει τον Α.Παπανδρέου "λαμπρό πολιτικό της Ελλάδας και της Ευρώπης", υπενθιμίζει πως είχε συναντηθεί πολλές φορές μαζί του και τον αποκαλεί "αστέρι πρώτου μεγέθους στην πολιτική σκηνή της Ελλαδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης".

    "Το αναγνωρίζουν τόσο οι πολιτικοί του φίλοι, όσο και οι αντίπαλοί του: Η Ελλάδα χάνει έναν μεγάλο Ελληνα, τα Βαλκάνια έναν Ευρωπαίο πολιτικό και η Ευρώπη, έναν άριστο Βαλκάνιο πολιτικό", τονιζει στο άρθρο του ο κ.Λίλοφ.

    Στη συνέχεια σημειώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που ο Α.Παπανδρέου έδειχνε στην ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, "επειδή είχε συνειδητοποιήσει τη στρατηγηκή συμασία τους, σαν συνέχεια της αρχής, που είχε θέσει ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου".

    "Η Βουλγαρία νιώθει και συμμερίζεται σήμερα τον θρήνο και τη θλίψη της Ελλάδος και καταθέτει τα πιο όμορφα λουλούδια της στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν έχει σημασία αν είμαστε "Αριστεροί" ή "Δεξιοί" Βούλγαροι. Βάζουμε μαζί τα λουλούδια μας στην αιώνια κατοικία ενός μεγάλου φίλου της Βουλγαρίας. Αντίο, αγαπιμένε φίλε", καταλήγει ο Αλεξάντερ Λίλοφ στο άρθρο του.

    [09] ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος δέχτηκαν σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών τα συλλυπητήρια των ξένων αντιπροσωπειών που κατέφθασαν στην πρωτεύουσα για το "ύστατο χαίρε" στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο κ.Πάγκαλος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους, αλλά έγιναν ολιγόλεπτες συνομιλίες μεταξύ των παρισταμένων προσωπικοτήτων, όπως αυτές του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Αλεξάντερ Μέξι με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και του κ.Κίνκελ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Βελαγιατί.

    Παρευρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ, σύσσωμη η pokitij^ ηγεσία της Κύπρου, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλεθ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερντ Ρούμπιν και πολλοί πρέσβεις ξένων χωρών.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Εμρέ Γκιονενσάι επανέλαβε την εκτίμηση του προς τον "οικονομολόγο Ανδρέα Παπανδρέου" και σημείωσε τη θετική προσφορά του Έλληνα πολιτικού στην σοσιαλδημοκρατία και στην πολιτική στην Ελλάδα.

    [10] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΞΙΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα δεξιωθεί στις 13:30 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών που θα παραστούν στην κηδεία του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια ου κοκτέιλ, μετά από το οποίο οι ξένοι ηγέτες θα μεταβούν με τα πόδια στην Μητρόπολη για τη νεκρώσιμη ακολουθία, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν άτυπες συναντήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με ορισμένους από τους ξένους αξιωματούχους.

    [11] ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ

    Γαστρορραγία υπέστη ο υπουργός παιδείας και πρωτότοκος γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος. Ο κ Παπανδρέου εξαιτίας της ευνόητης πίεσης από το τραγικό γεγονός του θανάτου του πατέρα του αισθάνθηκε το πρωί ξαφνική αδιαθεσία η οποία στη συνέχεια εντάθηκε με αποτέλεσμα μετά από ιατρική εξέταση να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για γαστροραγγία. Παρά την αδιαθεσία του ο υπουργός παιδείας παραβρίσκεται ήδη στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών για να πει το ύστατο χαίρε στον αγαπημένο του πατέρα.

    [12] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - α) Η ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Εκατοντάδες χιλιάδες λαού, παρά την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε στην Αθήνα, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα και βουρκωμένα μάτια, με λουλούδια και ροδοπέταλα στα χέρια, πήραν μέρος στην τελευταία συγκέντρωση προς τιμή του ανθρώπου που λάτρεψαν και ενσάρκωσε τους πόθους και τις ελπίδες τους, συνοδεύοντας στην τελευταία του κατοικία τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος κηδεύτηκε νωρίς το απόγευμα στο Α΄νεκροταφείο της Αθήνας με τιμές αρχηγού κράτους.

    Ενας ολόκληρος λαός, με σημαίες και ζητωκραυγές, βάδισε στο πλάι του Ανδρέα, σ΄αυτή την τελευταία του πορεία προς την Αθανασία. Ενας ολόκληρος λαός, θάλασσα και ορμητικό κύμα μαζί, σφίγγοντας τα δόντια, χειροκρότησε τον ηγέτη που χάνει κι ορκίστηκε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για το όραμα μιας Ελλάδας υπερήφανης και σεβαστής.

    "Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς", φώναζαν ρυθμικά χιλιάδες στοματα έξω απο το Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας αλλα και κατά μήκος της νεκρικής πομπής, ενω συνθήματα ακούγονταν και υπέρ της ενότητας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αρχίζει αύριο το κρίσιμο 4ο συνέδριό του, όπου εκτός των άλλων θα εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος του j|llator που ίδρυσε την 3η Σεπτεμβρίου 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Υπολογίζεται ότι περισσότεροι απο 200.000 πολίτες, είχαν περάσει απο το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι τις 6 το πρωΐ σήμερα απο τη Μητρόπολη της Αθήνας για να προσκυνήσουν το φέρετρο του Ανδρέα Παπανδρέου, του πολιτικού που μίλησε στην ψυχή του λαού.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία, άρχισε στις 2,30 ακριβώς το μεσημέρι, χοροστατούντος του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, ενω τιμητική φρουρά στη σορό του Ανδρέα Παπανδρέου είχαν τοποθετηθεί αντιστράτηγοι των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων, που έφεραν πλήρη εξαρτηση.

    Βουβά πρόσωπα, η οικογένεια του εκλιπόντος μεγάλου πολιτικού : Η συζυγός του Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, τα παιδιά του Σοφία, Γιώργος και Αντρίκος, η μητέρα των παιδιών του Μαργαρίτα και ορισμένα απο τα εγγόνια του που βρέθηκαν κι αυτά στον τελευταίο αποχαιρετισμό προς τον σύζυγο, πατέρα και παππού, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυα και το ξέσπασμα για τον αφόρητο πόνο που ένοιωθαν.

    Αριστερά της σορού, βρίσκονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, οι αρχηγοί των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων, οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και πρωθυπουργοί, αντιπροσωπείες της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δικαστικού σώματος, της στρατιωτικής ηγεσίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας καθώς επίσης και οι αρχηγοί, πρωθυπουργοί και εκπρόσωποι 80 ξένων κρατών και κυβερνήσεων που έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να απευθύνουν τον τελευταίο χαιρετισμό στο μεγάλο Ελληνα πολιτικό.

    Την ίδια ώρα, στο αμέτρητο πλήθος που είχε κατακλύσει τους χώρους γύρω απο τη Μητρόπολη η συγκίνηση κορυφώνονταν και μπορούσε κανείς να δει τα βουρκωμένα μάτια των πολιτών. Φίλοι και αντίπαλοι, αποχαιρετούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον άνθρωπο που σημάδεψε τη νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Και όπως είναι γνωστό, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν δέκτης μεγάλης αγάπης, αλλα και μεγαλων επικρισεων. Ομως, αυτή την τελευταία ώρα του Ανδρέα, όλοι έδειχναν να έχουν ξεχάσει τις έχθρες, όλοι ένοιωσαν την ανάγκη να συμμετάσχουν στο μεγάλο πένθος, να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής, να δείξουν το σεβασμό μπροστά σ΄αυτή την πολύ μεγάλη πολιτική προσωπικότητα.

    Λίγο μετά τις 3 μ.μ. τελείωσε η νεκρώσιμη ακολουθία κι αμέσως άρχισαν να εκφωνούνται οι επικήδειοι λόγοι.

    [13] ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΩΣΙΜΗ ΤΕΛΕΤΗ

    Τις ξένες αντιπροσωπείες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων συνόδευσε από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρεττανία " στη Μητρόπολη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Στην πρώτη γραμμή της μικρής πορείας δίπλα στον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσής βάδιζαν οι Πιέρ Μωρουά και Λιονέλ Ζοσπέν.

    Ο διάσημος καρδιοχειρούργος Μαγκντί Γιακούμπ συνοδευόμενος από τον Α.Θεοδωρόπουλο παραβρέθηκε στην κηδεία και συλλυπήθηκε θερμά τους οικείους του Α. Παπανδρέου.

    Ένα μικρό πηγαδάκι σχημάτισαν στην είσοδο της Μητρόπολης και αντάλλαξαν λίγες φράσεις ο Πρόεδρος Σ. Μιλόσεβιτς και ο Κ. Μητσοτάκης, παρόντος τον Δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου που συνόδευσε ως την Μητρόπολη τον Σέρβο ηγέτη.

    Ιδιαίτερα χειροκροτήθηκε κατά την προσέλευσή του ο γιατρός του Α. Παπανδρέου Δημ. Κρεμαστινός που προσήλθε με έναν χαρτοφύλακα υπό μάλης και παρακολούθησε την νεκρώσιμη ακολουθία δίπλα στον ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα αντιπρόεδρο του Ωνασείου και τον καθηγητή ψυχιατρικής Νίκο Στεφανή

    Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το τελετουργικό της άφιξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου το συγκεντρωμένο πλήθος συνόδευε τη στρατιωτική μπάντα τραγουδώντας τους στίχους του Διονυσίου Σολωμού.

    [14] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - β) ΟΙ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ

    Αποχαιρετώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα θλίψης και οδύνης όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά για όλη την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι " ο Ανδρέας Παπανδρέου έχασε την μόνη μάχη που δεν μπορύσε να κερδίσει,τη μάχη με το θάνατο". Και πρόσθεσε :

    "Η Ελλάδα σήμερα, πενθεί ένα μεγάλο ηγετη. Η απώλειά του στερεί από το ΠΑΣΟΚ, τον ιδρυτή του, τον δημιουργό. Ολοι εμείς που βρεθήκαμε πολλα χρόνια κοντά, που εμπνευστήκαμε από τις ιδέες του, που παλέψαμε μαζί του, για να γίνουν πράξη τα οράματά μας, διαμορφώσαμε μια σχέση αγάπης και σεβασμού μαζί του, με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δημιουργήσαμε μια σχεση ανθρώπινη που ξεπερνούσε την πολιτική συστράτευση γιατί στηριζόταν σε κοινές επιδιώξεις για την ζωή, τον τόπο. Αναπτύξαμε μια σχεση που άντεξε στο χρόνο, γιατί αντλούσε την δύναμή της από την βαθιά μας πίστη ότι τα όνειρα πολλών γενεών Ελλήνων που δεν πραγματοποιήθηκαν μπορούσαν επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι ο ιδρυτης του ΠΑΣΟΚ ήταν φυση μαχητικη, ήταν αντισυμβατικός και ασυμβιβαστος, απρόβλεπτος και ρηξικέλευθος, ήταν οραματιστής και ρεαλιστής της πολιτικής. "Ηταν, είπε, ο ηγέτης που είχε την ικανότητα να προβλέπει την λογική των πραγμάτων και να εναντιώνεται στην τυπική λογική των θέσων. Ηταν ο άνθρωπος που είχε την δυνατότητα ma συμμετέχει στη μάχη αλλά να υψώνεται με γαλήνια ανωτερότητα πάνω από τα συμβαίνοντα στην καθημερινότητα.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου ακτινοβολούσε την γοητεία ενός ανήσυχου και ζωντανού πνεύματος. Αν και αναδείχθηκε στα υπατα αξιώματα εντούτοις δεν έχασε την ψυχή του, γιατί πίστευε ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση των τεχνικών της εξουσίας αλλά είναι μια βαθιά απελευθερωτική δραστηριότητα η οποία συνδέεται με ιδέες".

    Ο κ. Σημίτης, σημείωσε ακόμη ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναδείχθηκε σε σύμβολο των αγώνων του λαού και της νεολαίας για τον ριζικό εκσυγχρονισμό της χώρας, για την απαγκίστρωση της από την επιρροή των ξένων δυνάμεων, για την κατάλυση του μετεμφυλιακού κράτους, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, για την αναβάθμισή της, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την εγκαθίδρυση της ισοπολιτείας, για την κατάκτηση της εθνικής συμφιλίωσης.Ενω παρατήρησε ότι η ανοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν το μεγάλο στοίχημα. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τόνισε, έδωσε και κέρδισε θέτοντας τέλος στην μονοκρατορία της συντηρητικής παράταξης".

    Και ο Πρωθυπουργός κατέληξε δίνοντας όρκο και υπόσχεση : "Το ΠΑΣΟΚ έχασε τον ιδρυτή και δημιουργό του. Δεν έχασε όμως την ψυχή του. Η ζωή απρόβλεπτη και αδυσώπητη μας έθεσε προ των ευθυνών μας. Σ' αυτές τις ευθύνες θα ανταποκριθούμε. Θα δώσουμε στο εργο του Ανδρέα Παπανδρέου που διαμόρφωσε την σημερινή Ελλάδα συνέχεια και προοπτική. Είναι χρέος τιμής για μας. Θα είναι η συμβολή μας στην ασβεστη μνήμη του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα". Ο Πρόεδρος της Βουλής

    Εκφωνώντας το δικό του επικήδειο, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως "τον Πατριάρχη που σφυρηλάτισε την εθνική μας ανεξαρτησία, κατοχυρώνοντας την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια μας.Τον Ηγέτη που ξαναένωσε την Ελλάδα κλείνοντας χάσματα και πληγές που είχαν ανοίξει". Για να προσθέσει ότι " ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας αληθινός και μεγάλος ηγέτης, που δεν κατασκευάστηκε σε γραφεια δημοσίων σχέσεων, ούτε τον σχεδίασαν σε ανέλεγκτες δημοκρατικά υπηρεσίες και οργανισμούς".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου "ήταν ένα αληθινός λαϊκός ηγέτης και ένας πραγματικός άρχοντας, με μια σπάνια ευγένεια και ανθρωπιά. Ηγέτης των ρήξεων αλλά ποτέ των διώξεων. Κατόρθωσε το ακατόρθωτο και για τους θεούς του Ολύμπου. Το προσωπικό μίσος, η αντεκδίκηση και αν τον αγγιξε δε φώλιασε ποτέ στην καρδιά του. Οχι σπάνια ήταν οξύς στο λόγο του, αλλά ποτέ βάναυσος. Κυρίως όμως ήταν γενναιόδωρος, χωρίς να απαιτεί τα λύτρα μιας ανελευθερης ευγνωμοσύνης". Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ

    Το ύστατο χαίρε στον Ανδρέα Παπανδρέου απηύθυνε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. "Πρόεδρε, όλη η Ελλάδα στημένη εδώ μπροστά σου κρατώντας στα δεινά ένα κατακόκκινο τριαντάφυλλο με το δάκρυ μόνιμα χτιστό στα ασάλευτα μάτια της, κλαίει βουβά" είπε στο μήνυμά του ο κ. Σκανδαλίδης. "Ολοι οι Ελληνες όπου γης είναι μαζί σου, χωρίς ανεμίζοντες σημαίες ή κραυγάζοντα συνθήματα, με την ελπίδα να μένει ζωντανή στο μεγάλο της πένθος" σημείωσε.

    Συνεχίζοντας ο κ. Σκανδαλίδης,έδωσε όρκο ενότητας,που αποτελούσε και μια απάντηση στο κλίμα των ημερών. " Δίνουμε, είπε, σήμερα όλοι μαζί όρκο ενότητας, ακουμπώντας για στερνή φορά πάνω σου ένα κίνημα που θα ζήσει μετά από σένα μέχρι να δικαιώσει τους μύχιους σου πόθους. Δεσμευόμαστε : κανένας επίορκος σε σένα την αιώνια άνοιξη από μας που σήμερα είμαστε όλοι εδώ όλοι μαζί και απελπιστικά μονάχοι. Δεν έχουμε παρα μόνο λέξεις να τραυλίσουμε στο ύστατο χαίρε. Λέξεις όχι από συνήθεια από βολή από άψυχη γλώσσα. Λέξεις από ψυχή, από ελπίδα, από προσμονή λέξεις από απόφαση, από υποθήκες από προστάγματα . Λέξεις από παλιά με δύναμη δημιουργού, λέξεις από το μέλλον ανεξαρτησία, δημοκρατία, αλλαγή, αναγέννηση απελευθέρωση, χειραφέτηση σοσιαλισμός. Λέξεις διαχρονικές στην ιστορική μας πορεία Ελλάδα ελληνισμός Αιγαίο Κύπρος Θράκη, Μακεδονία. Λέξεις που έγιναν ένα με το διάβα σου, ένα με τη ζήση σου. Θάλασσα Πατρίδα ομορφιά. Κάθε λέξη και από ενα χελιδόνι για να σου φέρνει την άνοιξη μέσα από το θέρος σε σένα ακριβέ μου την αιώνια άνοιξη". Ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Ως "μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Σοσιαλιστικούς Διεθνούς" χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Πιερ Μωρουά. "Ο Ανδρέας Παπανδρέου μας άφησε. Γνώρισε μια ζωή πολυτάραχη όπως και αυτή της χώρας του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εναντίον της οποίας αγωνίστηκε σθεναρά" είπε ο κ. Μωρουά. Ο ηγέτης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αναφέρθηκε στο έργο και την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο αποκάλεσε "ηγέτη αδάμαστο" ο οποίος μπόρεσε "να υπερνικήσει τις μεγάλες αντιφάσεις της χώρας του για να εξασφαλίσει την πρόοδο μιας υπερήφανης Ελλάδας, μιας δημοκρατικής και σύγχρονης Ελλάδας".

    Καταλήγοντας ο Γάλλος σοσιαλιστής αποκάλεσε τον Ανδρέα Παπανδρέου "ακαταπόνητο πολεμιστή της υπόθεσης του σοσιαλισμού, που έδωσε μια νέα μοίρα στον ελληνικό λαό". Ο Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

    Ο Υπουργός Δημοσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έζησε στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. "Μια εποχή, είπε, που όλοι μας νιώσαμε ότι η Ελλάδα άλλαξε πορεία. Απέκτησε τη δική της φωνή. Βγήκε από το περιθώριο που επί χρόνια είχε τεθεί. Απαλλάχτηκε από την εξάρτηση και στοιχήθηκε ισότιμα με τις άλλες χώρες. Κέρδισε το σεβασμό των άλλων, άνοιξε νέες προοπτικές για το μέλλον της''.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ακόμη πως για το λαό, για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες το σίγουρο βλέμμα του Ανδρέα προς το μέλλον και η πεποίθηση του ότι ''τό ποτάμι δε γυρίζει πίσω'', σηματοδοτούσαν την ασφαλή πορεία και προοπτική της χώρας. Ούτε οι πρωτοφανείς κάθε μορφής επιθέσεις και διωγμοί, στάθηκαν ικανοί να αντιστρέψουν αυτήν την πορεία. Το έργο και η προσφορά του jq_hgjam και από το λαό και από την ιστορία. Ο λαός κάθε φορά τον αναγνώρισε και τον δικαίωσε και ηθικά και πολιτικά.

    Κατέληξε λέγοντας πως σήμερα τον αποχαιρετούν και οι σύντροφοί του στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα, ολόκληρη η παγκόσμια σοσιαλιστική οικογένεια, κι αυτό αποτελεί ένδειξη τιμής και σεβασμού για τη μεγάλη του προσφορά στην υπόθεση του σοσιαλισμού και της ειρήνης. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

    "Η Ελλάδα αποχαιρετά σήμερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, τιμά τον μαχητή της ζωής και της πολιτικής, τον πολιτικό αρχηγό που χρωμάτισε μια μακρά εποχή", τόνισε με τη σειρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι για τον πολιτικό η αναγνωριση και εκτίμηση των αντιπάλων του είναι πολύ πιο σημαντική από την αγάπη των φίλων του. "Αυτή είναι η καταξίωση του πολιτικού και του κάθε αγωνιστή" σημείωσε και πρόσθεσε "Για τον κάθε αρχηγό αυτή είναι η τελική νίκη, το μεγάλο δάφνινο στεφάνι".

    Και ο κ. Εβερτ συνέχισε : "Εμείς και εγώ προσωπικά που με συνέπεια διαφωνήσαμε με τις περισσότερες επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου με παρρησία αναγνωρίζουμε το μέγεθος της πολιτικής του παρουσίας.Ασφαλώς η παρουσία του πολιτικού κόσμου στον τελευταίο αυτό αποχαιρετισμό δηλώνει την τιμή για αυτό τον ανθρωπο. Αυτό είναι το μεγαλείο της Ελλάδας, αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας. Η αμφισβήτηση και η επιβεβαίωση.Είναι τα κορυφαία πολιτικά γνωρίσματα της πολιτικής μας ζωής. Η απώλεια του οπωσδήποτε αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό και πόνο. Ο ίδιος ίδρυσε και μόνος του κράτησε συμπαγές το κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, το οποίο καλείται σήμερα να σκληραγωγηθεί από την καταλυτική του παρουσία". Ο Πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης"

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας : "Τη ρήξη του Ανδρέα Παπανδρέου με το πολιτικό παρελθόν οφείλουμε όλοι να τιμήσουμε σήμερα. Εστω και αν άλλοτε δεν βρήκαμε πολλοί από μας την δύναμη να του το εκφράσουμε αυτή ήταν η πιό καθαρή και έντιμη όψη του έργου του. Γιατί εκείνος κύλησε πρώτος τη ρόδα που μας υποχρεωσε όλους να μεγαλώσουμε και όχι να μικρύνουμε τον κύκλο των πολιτικών μας υποχρεώσεων και να ρίξουμε μια ματια διαφορετική και προς τον άνεργο και προς τον άρρωστο και προς τον κοινωνικά αποκλεισμένο.

    Θεωρή χρέος μου έστω την ύστατη αυτή ωρα αυτό να το δηλώσω. Γιατί έτσι θα τον θυμούνται οι Ελληνες. Ετσι θα υπαρχει στα μάτια των απλών ανθρώπων. Στις φωνές εκείνων που ζητούσαν ελπίδα. Στο χειροκρότημα όσων γνώρισαν μαζι του το δικαίωμα να αισθανθουν ισότιμοι πολίτες. Αυτό το θάρρος της ρήξης το είχε και με την πληθωρική του ρητορική χάρισε μια καινούργια ταυτότητα στον Ελληνα της βιοπάλης". Η Γεν. Γραμματέας του ΚΚΕ

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο δικό της ύστατο χαιρετισμό, υπενθύμισε τους αντιδικτατορικούς αγώνες του Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας : "Ο Ανδρέας Παπανδρέου επικρίθηκε από ορισμένους για έλλειψη προγραμματισμού και μακρόπνοης πολιτικής. Εμείς πιστεύουμε ότι η κατηγορία αυτή είναι αβάσιμη. Η αλήθεια βρίσκεται στον αντίποδα. Διακρίθηκε για την εξαιρετική ικανότητά του να προωθεί στρατηγικές αντιλήψεις και στόχους μακράς πνοής με μεθοδικότητα, χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες και κινήσεις.

    Το ΚΚΕ έκρινε και κρίνει τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πολιτική ηγέτη κυρίως από τις στρατηγικές του επιδιώξεις και σκοπούς. Καθώς ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους και επιλογές είχαμε μεταξύ μας έντονες αντιπαραθέσεις πάντα όμως με πολιτικό περιεχόμενο και επιχειρήματα. Κατά την γνώμη μας η μεταξύ μας αντιπαράθεση περικλείει αξιόλογα στοιχεία και για την ιστορική έρευνα που θα θελήσει να σκύψει στην εκτίμηση της μεταπολεμικής περιόδου με αντικειμενικότητα, μακριά από τις τρέχουσες σκοπιμότητες". Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος, εξέφρασε τη δική του οδύνη για τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου , προσθέτοντας : "Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται πια στην αποκλειστική δικαιοδοσία της ιστορίας. Τελείωσαν οι μάχες της ζωής γι' αυτόν, αλλά η ζωή δεν θα πάψει να ασχολείται μαζί του, όπως άλλωσε και η ιστορία δεν περίμενε τον θάνατό του για να αρχίσει το έργο της γι' αυτόν.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέκτησε την θέση του στην ζωή και την ιστορία, παλεύοντας με τον δικό του ανθρώπινο πάθος. Ωθησε τις μέρες του προς τα γεγονότα, δίνοντας το δικό του νόημα σ' αυτά. Δεν περίμενε τις εξελίξεις στη γωνία. Ευρηματικός και απρόβλεπτος. Τολμηρός και ριψοκίνδυνος βρήκε δρόμους επικοινωνίας με τον κόσμο που του χάρισε μοναδική αναγνώριση. Διέτρεξε τις αντιφάσεις της Ελληνικής πραγματικότητας μέσα και από τις δικές του αντιφάσεις αλλά και μέσα από συγκρούσεις. Αλλες του επιφυλάχθηκαν, άλλες τις επεδίωξε κάνοντας την παρουσία του σημείο αναφοράς". Ο γιός του Γιώργος Παπανδρέου

    Συγκλόνισε με την ομιλία του ο γιός του Ανδρέα Παπανδρέου, υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τον πατέρα να δει τα τεράσρτια πλήθη που συνέρρευσαν απο ολόκληρη την Ελλάδα για να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.''Τρεις μέρες τώρα, είπε, εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του Πολιτισμού κάτω από τον ιερό βραχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού. Από τη Θράκη και τη Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου, μέχρι τα επτάνησα, από τις βουνοκορυφές της Ηπείρου, μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοπονήσου, της ηρωικής Κρήτης και της μαρτυρικής Κύπρου, καθώς και από τη μακρινή ξενιτειά. Ερχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοι, ακόμη και σε αναπηρικές καρέκλες, ηλικιωμένοι σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι, σαν την αυγή. Ολοι αυτοί έρχονται για να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε. Τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν''.

    Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, και όπως λένε σε όλη τη γή ο κόσμος αναφέρεται σε έναν άνθρωπο, ο οποίος λένε ότι μιλούσε για γνωστά, πλην ξεχασμένα πράγματα, όπως τη Δημοκρατία, την Παιδεία, την Κοινωνικής Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την Ισότητα. Λένε ότι τρόμαξε τους δυνατούς και τους κραταιούς. Οτι ξεσήκωσε τους φτωχούς, τους εξόριστους και τους κατατρεγμένους. Μάγεψε με φράσεις για Εθνική Ανεξαρτησία, ''ο λαός στην Εξουσία'' και ''η Ελλάδα στους Ελληνες''. Λένε πως υπερασπίστηκε τις μικρές και αδύναμες χώρες, όπως την Παλαιστινη και ότι στήριξε, Ινδούς, Λατινοαμερικάνους, Αφρικανούς, τους αδύναμους της γης.

    Καταλήγοντας ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως ο πατέρας του έφυγε από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. ''Δεν έφυγες σιωπηλά μεσα στο βαθύ σκοτάδι της νύχτας, αλλά με το θόρυβο χιλιάδων φωνών. Θα ζεις στην καρδιά μας, μας ενώνεις, μας εμπνέεις. Εφυγες με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Οι χιλιάδες φωνές θα συνεχίσουν μαζί αυτό το περήφανο ταξίδι της Ιθάκης'' είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    [15] ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αντισυμβατικό, ασυμβίβαστο, απρόβλεπτο, ρηξικέλευθο, οραματιστή, αποφασιστικό, τολμηρό, χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον επικήδειο λόγο του. "Δημιουργήσαμε μια σχέση ανθρώπινη που ξεπερνούσε την κοινή στράτευση", είπε.

    "Συνδύαζε την αρετή και την τόλμη, ήταν για μας αρχηγός, πατέρας, αδελφός, σύντροφος και φίλος", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. "Προκαλούσε την ιστορία αλλά δεν την κακομεταχειρίστηκε" σημείωσε και "ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά της ιστορίας έχει περάσει ήδη στην περιοχή του μύθου". "Καλό σου ταξίδι καπετάνιε" κατέληξε συγκινημένος ο κ.Κακλαμανης.

    Μιλτιάδης Έβερτ στον σύντομο αποχαιρετισμό του δήλωσε: "με παρρησία αναγνωρίζουμε το μέγεθός σου".

    Ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος αποχαιρέτησε τον "Ανδρέα της Δημοκρατίας, της αλλαγής του σοσιαλισμού και της ειρήνης", λέγοντας: "αισθανόμαστε τυχεροί που ζήσαμε στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. "

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε κατασυγκινημένος απαχαιρετώντας τον Α. Παπανδρέου: "Εμείς τα παιδιά σου, οι σύντροφοι που σε λάτρεψαν,που σε πλήγωσαν,που σε πίστεψαν, που σε πίκραναν που όμως από σένα πήραν "του ήλιου τον δρόμο", στέκουν τώρα ανίκανοι μεσοστρατής για να τραγουδήσουν "τα κορίτσια μου πένθος για τους αιώνες έχουν τα αγόρια μου τουφέκια βαστούν μα δεν κατέχουν που να βρώ την ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ."

    "Χειμαρρώδη προσωπικότητα" χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς τον εκλιπόντα. Δήλωσε ότι παρευρίσκεται στην κηδεία από χρέος και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου απέδειξε ότι στην Ελλάδα η Δημοκρατία δεν lpoqe_ να συγκατοικεί μόνον με τη δύναμη της εξουσίας αλλάκαι με τα προβλήματατου απλού πολίτη... Χάρισε μια καινούρια ταυτότητα στον Έλληνα της βιοπάλης".

    "Τελείωσαν οι μάχες της ζωής για τον Α.Παπανδρέου, αλλά η ζωή δεν τελείωσε μαζί του," είπε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναφέροντας ότι πριν αναχωρήσει για το ταξίδι προς την αιωνιότητα η ιστορία ήδη έχει ξεκινήσει να ασχολείται μαζί του.

    [16] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ''Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΧΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ''

    Ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, στον επικήδειo για το θάνατο του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε πως ''τρεις μέρες τώρα εδώ στην Αθήνα, στην κοιτίδα του Πολιτισμού κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, λαός έρχεται από παντού. Από τη Θράκη και τη Μακεδονία, από την άκρη του Αιγαίου, μέχρι τα Επτάνησα, από τις βουνοκορφές της Ηπείρου, μέχρι τις πανέμορφες ακρογιαλιές της Πελοποννήσου, της ηρωικής Κρήτης και της μαρτυρικής Κύπρου, καθώς και από τη μακρινή ξενιτιά. Έρχονται με πλοία, με αεροπλάνα, με κάθε τρόπο, πεζοί, ακόμη και σε αναπηρικές καρέκλες, ηλικιωμένοι σαν τις αιωνόβιες ελιές, και νέοι, σαν την αυγή. Όλοι αυτοί έρχονται για να τιμήσουν έναν σπουδαίο άνθρωπο, όπως λένε. Τον άνθρωπο που τους βοήθησε, τον άνθρωπο που αγάπησαν''.

    Εδώ στους δρόμους της Αθήνας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, και όπως λένε σε όλη τη γή ο κόσμος μιλάει για έναν άνθρωπο, ο οποίος λένε ότι μιλούσε για γνωστά, πλην ξεχασμένα πράγματα, όπως τη Δημοκρατία, την Παιδεία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, την Ειρήνη, την Ισότητα. Λένε ότι τρόμαξε τους δυνατούς και τους κραταιούς. Ότι ξεσήκωσε τους φτωχούς, τους εξόριστους και τους κατατρεγμένους. Μάγεψε με φράσεις για Εθνική Ανεξαρτησία, ''ο λαός στην Εξουσία'' και ''η Ελλάδα στους Ελληνες''. Λένε πως υπερασπίστηκε τις μικρές και αδύναμες χώρες, όπως την Παλαιστίνη και ότι στήριξε, Ινδούς, Λατινοαμερικανούς, Αφρικανούς, τους αδύναμους της γης''.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στην επί δεκαετίες σύντροφό του, Μαργαρίτα, η οποία όπως είπε του χάρισε τέσσερα παιδιά και τέσσερα εγγόνια και του απάλυνε το βάρος. ''Ξέρουμε ότι την αγάπησε πολύ και ότι εκείνη τον αγάπησε με όλη της την καρδιά''.

    ''Κοντά του στάθηκε και μια άλλη γυναίκα με τόλμη σε δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια της ζωής του'', υπογράμμισε, εννοώντας τη Δήμητρα Λιάνη.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές της οικογένειάς του. Μίλησε μάλιστα και για την παράδοσή του στις διωκτικές αρχές της χούντας προκειμένου να μη διακινδυνεύσει η ζωή του παιδιού του.

    Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έμαθε από τον πατέρα του για ''το μεγάλο ταξίδι προς την Ιθάκη'', και κατόπιν δίδαξε και αυτός με τη σειρά του στα δικά του τα παιδιά, τις δικές του αναζητήσεις, τις δικές του Ιθάκες, για να συνεχίσουν το περήφανο ταξίδι.

    Σημείωσε ακόμη πως έφυγε από τον κόσμο μαχητής, όρθιος, λεβέντης, με αξιοπρέπεια. ''Δεν έφυγες σιωπηλά μέσα στο βαθύ sjot\di της νύχτας, αλλά με το θόρυβο χιλιάδων φωνών. Θα ζεις στην καρδιά μας, μας ενώνεις, μας εμπνέεις. Έφυγες με τα χειροκροτήματα ενός ολόκληρου λαού. Οι χιλιάδες φωνές θα συνεχίσουν μαζί αυτό το περήφανο ταξίδι της Ιθάκης'' είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατέληξε, λέγοντας πως, ''όλοι όσοι μαζευτήκαμε εδώ ορφανέψαμε''.

    [17] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - γ) Η ΝΕΚΡΙΚΗ ΠΟΜΠΗ

    Με το σύνθημα "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς", ξέσπασε το συγκεντρωμένο πλήθος αμέσως μόλις οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων μετέφεραν έξω από το μητροπολιτικό ναό το φέρετρο με τη σορό του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου και αμέσως σχηματίστηκε η νεκρική πομπή με προπορευόμενα τμήματα των τριών όπλων, ενώ αριστερά και δεξιά του δρόμου άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν σχηματίσει μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της διαδρομής.

    Στις 5 το απόγευμα η νεκρική πομπή έφτασε μπροστά από το κτίριο της Βουλής, στην πλατεία Συντάγματος, όπου σταμάτησε για λίγο. Τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και την ίδια ώρα από το Λυκαβηττό ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί, ενώ μαχητικά αεροσκάφη F 16 πετούσαν πάνω από την περιοχή.

    "Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες", "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό" και "Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς", ήταν τα συνθήματα που συγκλόνισαν τη λαοθάλασσα, η οποία μαζί με τα συγγενικά του πρόσωπα, τους φίλους, τους συνεργάτες, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπους όλου του πολιτικού φάσματος, συνόδευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του κατοικία.

    Εκατοντάδες χιλιάδες λαού περπάτησαν όλη τη διαδρομή και συνεχώς αυξάνονταν ο αριθμός των συγκεντρωμένων όσο πλησίαζε η πομπή στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

    Από τα μπαλκόνια και τα πεζοδρόμια οι πολίτες έραιναν με άνθη το φέρετρο και δεν σταμάτησαν ούτε για μια στιγμή να φωνάζουν συνθήματα και να ακολουθούν συγκινημένοι τη νεκρική πομπή. Μαζί τους και μαυροντυμένες γυναίκες από τη Μάνη που μοιρολόγησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως θα έκαναν για το θάνατο κάποιου αγαπημένου τους προσώπου.

    Στις 6 το απόγευμα η πομπή έφτασε στο Πρώτο Νεκροταφείο, όπου είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Τα αγαπημένα του πρόσωπα αντίκρυσαν για τελευταία φορά το πρόσωπο του και με λυγμούς είπαν το στερνό αντίο. Καθώς η αττική γη δεχόταν το σώμα του Ανδρέα Παπανδρέου μια φωνή έσκισε το πλήθος:" Αθάνατος". Παράλληλα άγημα του στρατού απέδιδε τιμές ενώ οι συγκεντρωμένοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο.

    [18] ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΣΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού, τον αρχαιότερο της Μελβούρνης, εκατοντάδες ομογενείς είπαν σήμερα από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά το τελευταίο αντίο στον ιδρυτή και πρόεδρο του PASOJ Ανδρέα Παπανδρέου.

    Βουλευτές, εκπρόσωποι των κυριότερων ομογενειακών φορέων, επώνυμοι και ανώνυμοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας και παρευρέθηκαν στο τρισάγιο για το μεγάλο Έλληνα πολιτικό.

    Για τον ηγέτη της Ελλάδας, το μεγαλύτερο απόδημο άνδρα, όπως χαρακτηρίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μίλησαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ.Φούντας, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας κ.Ράλλης, η Πρόξενος Ελευθερία Γιαννάκου, ο βουλευτής κ.Κατσαμπάνης και ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος κ.Δόλλης.

    Μετά το τέλος της τελετής αφέθηκαν ελεύθερα δώδεκα λευκά περιστέρια που συμβόλιζαν το πνεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου και τους αγώνες του για ειρήνη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

    Στο μεταξύ όλα τα αυστραλιανά μέσα μαζικής ενημέρωσης συνεχίζουν τις αναφορές και τα αφιερώματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο χαρακτηρίζουν "γίγαντα της πολιτικής" και "ήρωα της σύγχρονης Ελλάδας".

    [19] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο εκφράζεται η λύπη του Σώματος για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, κατέθεσαν στη Βουλή των Κοινοτήτων 16 εργατικοί βουλευτές της Μεγάλης Βρετανίας.

    ''Η Βουλή των Κοινοτήτων σημειώνει με λύπη το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου. Σέβεται την πολιτική του μεγαλοφυϊα στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την επιτυχία του με τρεις εκλογικές νίκες'', αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος. ''Αναγνωρίζει την εμπιστοσύνη και πίστη με την οποία ο ελληνικός λαός περιέβαλε τον ηγέτη του. Καταγράφει με εκτίμηση τα πρόσφατα διπλωματικά επιτεύγματα που έφεραν τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή της Νότιας Βαλκανικής. Εκφράζει τα συλλυπητήρια της στον ελληνικό λαό για την απώλεια μιας τόσο μεγάλης και χαρισματικής προσωπικότητας. Θρηνεί το θάνατό του''.

    [20] ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

    Τα συλλυπητήρια του για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου εξέφρασε με τηλεγράφημα του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο Πρόεδρος του Ιραν, Αλί Αχμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Τάιμς της Τεχεράνης'' ο Ιρανός Πρόεδρος εκφράζει τη συμπάθειά του Ιραν προς το ελληνικό έθνος για την απώλεια του Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζει ''εξέχουσα προσωπικότητα της Ελλάδας''.

    ''Υπό την πρωθυπουργία του Ανδρέα Παπανδρέου, το Ιραν και η Ελλάδα ανέπτυξαν πρόσφορες πολιτικές και οικονομικές σχέσεις'', σημειώνει η εφημερίδα.

    [21] ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

    Το όνομα του ιδρυτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, δόθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας le απόφαση των νομαρχιακών συμβούλων ύστερα από σχετική πρόταση του συμβούλου και πρώην δημάρχου Δοξάτου Δράμας Σταύρου Δαϊλάκη.

    [22] Ο ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου κυκλοφόρησαν χθες οι ομογενειακές εφημερίδες της Νέας Υόρκης.

    Ο "Εθνικός Κήρυξ" τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του "Χιλιάδες Έλληνες προσκυνούν τη σορό του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ", ενώ δίνει και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με άρθρο υπό τον τίτλο "Η προσοχή των ΗΠΑ στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την εκλογή Προέδρου".

    Η "Πρωινή" αναφέρεται στον Ανδρέα Παπανδρέου μέσα από ρεπορτάζ για το πως τον έζησε η ομογένεια στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

    [23] Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΑΣΕΡ

    Συνεχίζονται οι εκτενείς αναφορές του αιγυπτιακού τύπου στον Ανδρέα Παπανδρέου, που τον τοποθετεί στο βάθρο, δίπλα στο Νάσερ.

    Η γαλλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα σε τετράστηλο δημοσίευμα αναφέρεται και σήμερα στον Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο "Η Ελλάδα και ο κόσμος τιμούν τον Παπανδρέου" και υπότιτλο "Δεν άφηνε κανένα αδιάφορο", η αιγυπτιακή εφημερίδα κάνει μια μακρά παρουσίαση της ζωής και του έργου του "Μεγάλου Ελληνα πολιτικού", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

    "Για εμάς τα εκατομμύρια πολιτών, που πιστεύαμε σε αυτόν και τον υποστηρίξαμε και ζούσαμε στο σκότος μέχρι που ο Ανδρέας μας έδωσε φωνή κάτι που ακόμη και οι εχθροί του το αναγνωρίζουν, είναι περισσότερο από μεγάλος, είναι αναντικατάστατος", δηλώνει μια οπαδός του.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής της Φλωρεντίας στην Αθήνα, ευθύς μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε "Ο μεγάλος ηγέτης δεν ζεί πια αλλά το έργο του της ζωής του μας αφήνει μια μεγάλη κληρονομιά". Ο τέως Προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής τόνισε ότι "Ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις μάχες του και με τη σφραγίδα της προσωπικότητας του, σημάδεψε μια μακρά περίοδο της εθνικής μας ζωής".

    Ο τέως Υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Μιττεράν, Ζακ Λάνγκ, εκφράζοντας τη λύπη του για τη μεγάλη απώλεια του ανθρώπου που το έργο του ταυτίζεται με την αποκατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά τη δικτατορία των στρατηγών στην Ελλάδα, ανέφερε ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του.

    Η εφημερίδα συνεχίζει κάνοντας λόγο για το ότι η οικογένεια Παπανδρέου συνεχίζοντας την παράδοση, τροφοδοτεί το πολιτικό σκηνικό με τον εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς της οικογένειας Παπανδρέου, τον Γιώργο Παπανδρέου, σημερινό Υπουργό Παιδείας στην Ελλάδα. Το τετράστηλο δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφία της σορού του εκλιπόντος Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Μητρόπολη Αθηνών.

    Η εφημερίδα "ΑΔ ΧΑΥΑΤ" σε τρίστηλο της πρώτης σελίδας γράφει ότι "ο πόλεμος για τη διαδοχή άρχισε στην Αθήνα πριν το θάνατό tou" και στη συνέχεια παρουσιάζει τους υποψήφιους για τη διαδοχή στην Προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που είχε ιδρύσει το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Επίσης αναφέρει ότι μεταξύ των υποψηφίων δεν συγκαταλέγονται ο γιός του Γιώργος και η σύζυγος του Δήμητρα.

    Η ίδια εφημερίδα σε τρίστηλο επίσης της όγδοης ελίδας κάνει μακρά αναφορά στο έργο και στην προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου, στο οποίο έχει τίτλο "Ο Ελληνας ήρωας, ο φίλος των Αράβων", συνεχίζει με πολλές λεπτομέρειες απο την προσωπική ζωή του τέως Ελληνα Πρωθυπουργού καθώς και από την πολιτική του σταδιοδρομία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "πολλοί στον αραβικό κόσμο τον εξομοιάζουν με τον αείμνηστο Νάσερ. Κοινό χαρακτηριστικό τους, οι πολιτικές κινήσεις και ο χαρακτήρας της πολιτικής τους φυσιογωμίας. Οπως ο νασερισμός άλλαξε τη νοοτροπία του αραβικού κόσμου, έτσι και το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου, άλλαξε την ελληνική".

    [24] ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ρωτηθεί κάποτε ποιά θεωρεί τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε έναν άνθρωπο "την παλικαριά, την εντιμότητα, την αποφασιστικότητα και την συνέπεια" απάντησε για τα προτερήματα. Και για τα μεγαλύτερα ελλαττώματα "τη ψευτιά και την προδοσία".

    "Τα ψηλά βουνά έχουν και βαθιές χαράδρες". Με αυτόν τον χαρακτηρισμό για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης έδωσε γλαφυρά τη λατρεία και το μίσος, τα έντονα πάθη που προκάλεσε μια τόσο συναρπαστική και πολυσχιδής προσωπικότητα.

    [25] ΓΙΑ ΤΙΣ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ", ΛΟΓΩ ΠΕΝΘΟΥΣ.

    Αναβλήθηκε η συγκληθείσα σήμερα γενική συνέλευση της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, λόγω του εθνικού πένθους για το θάνατο του προέδρου και ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέα Παπανδρέου.

    Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης θα συνεχισθούν την Τετάρτη 10 Ιουλίου και ώρα 12 το μεσημέρι στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 26 June 1996 - 13:41:13