Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΠΟΛΛΑ "ΟΝΟΜΑΤΑ" ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ - ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 33 ΜΕΛΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

  • [04] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [06] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [07] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ "ΣΚΛΗΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ Σ' ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ "

  • [08] ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΕ Η ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

  • [09] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΡΚΚ Α.ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

  • [11] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

  • [12] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [13] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [14] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

  • [15] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [16] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [17] ΤΙΡΑΝΑ:ΝΕΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΜΕΞΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

  • [18] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Α. ΝΤΟΓΚΑΝ

  • [20] ΒΙΝΤΕΝΟΦ: Η ΣΟΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής.

    Τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν κατά σειρά οι: Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου ,Κώστας Σκανδαλίδης , Παρασκευάς Αυγερινός , Μιλτιάδης Παπαιωάννου , Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, Απόστολος Κακλαμάνης και Γεράσιμος Αρσένης.

    Η εκλογή των μελών της κεντρικής επιτροπής εκρυβε πολλες εκπλήξεις. Μεταξυ αυτών που δεν εξελέγησαν είναι ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Νίκος Ακριτίδης , ο προκάτοχος του Δήμήτρης Μπεης και οι Γ. Λιάνης, Γ, Ρωμαίος , Σ. Παπαθεμελής ,Γ. Ποττάκης , Γ.Α. Μαγκάκης Λ. Βερυβάκης , Χ. Κοκκινοβασιλης , Ν. Κουρης , Π. Κρητικός, Π. Ζακολίκος , Γ.Μωραϊτης ,Θ. Κοτσώνης , Μ. Κυπριωτάκη , Θ.Στάθης , Δ. Παλαιοθόδωρος, και Γ. Πέτσος.

    Στη νέα κεντρική επιτροπή εξελέγησαν 150 τακτικά μέλη ενώ καταμετρήθηκαν 5.078 ψηφοδέλτια.Σημειωνεται ο Ακης Τσοχατζόπουλος συμμετέχει αυτοδικαίως στην κεντρική επιτροπή.

    Δεν υπάρχει νικητης και ηττημένος τόνισε χθες ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή του και ζήτησε συσπείρωση όλων των δυνάμεων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ περνά από το χαρισματικό ηγέτη στο χάρισμα της συλλογικότητας και υπογράμμισε ότι δεσμεύεται από τις υποσχέσεις του για ενότητα.

    Στις 11.30 το πρωί ο Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με το γραμματέα της απερχόμενης κεντρικής επιτροπής , ενω στις 1.30 το μεσημέρι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου τον τάφο του ιδρυτή του κινήματος.

    [02] ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΠΟΛΛΑ "ΟΝΟΜΑΤΑ" ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΑΝ - ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 33 ΜΕΛΗ

    Πολλές "εκπλήξεις" επεφύλαξε η εκλογή των μελών της νέας κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στελέχη του κινήματος,που διετέλεσαν μέλη στις προηγούμενες κεντρικές επιτροπές αλλά και υπουργοί δεν κατάφεραν να εκλεγούν,ενώ εξελέγησαν για πρώτη φορά 33 μέλη των κομματικών οργανώσεων,πράγμα που σημαίνει ότι οι σύνεδροι θέλησαν να δώσουν ένα μήνυμα ανανέωσης στο καθοδηγητικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, που προέρχονται απο συνεργάτες του Πρωθυπουργού, στον Κων.Σημίτη πρόσκεινται τα 81 απο τα 150 μέλη της κεντρικής επιτροπής του κινήματος.

    Πρώτος εξελέγη ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου με 2.380 σταυρούς προτίμησης και ακολουθούν ο Κώστας Λαλιώτης με 2.284 ψήφους, η Β.Παπανδρέου, με 2.202, ο Κ.Σκανδαλίδης, με 2.153, ο Π.Αυγερινός με 2.061, ο Μ.Παπαϊωάννου με 1.990, ο Θ.Πάγκαλος 1.839, ο Μ.Χαραλαμπίδης 1.793, ο Απ.Κακλαμάνης 1.783 και ο Γεράσιμος Αρσένης με 1.782 σταυρούς προτίμησης.

    Εκλέχθηκαν ακόμη (κατα σειρά έκλογής) οι : Ε.Γιαννόπουλος, Ε.Βενιζέλος, Χρ.Παπουτσής, Χ.Καστανίδης, Στ.Μανίκας, Κ.Γείτονας, Αντ.Κοτσακάς, Στ.Τζουμάκας, K.Κανελλόπουλος, Ι.Χαραλαμπόπουλος, Γ.Δρύς,Δημ.Ρέππας,Στ.Μπένος, Χρ.Πρωτόπαππας,Γιαν.Παπαντωνίου,Ε.Μαλέσιος, Αλ.Παπαδόπουλος, Γ.Δασκαλάκης, Νασος Αλευράς, Θ.Τσουκάτος,Γ.Παναγιωτακόπουλος,Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχ.Νεονάκης, Ανδρ.Φούρας,Αναστ.Μαντέλης,Σπ.Γιατράς,Μιχ.Καρχιμάκης, Γ.Κατσιμπάρδης, Αν.Πεπονής, Ιωαν.Σουλαδάκης,Γ.Πασχαλίδης, Χρ.Ροκόφυλλος, Λ.Αποστολίδης, Φρ.Παπαδέλης, Θ.Κατσανέβας,Ε.Αργύρης, Γιαν.Νικολάου,Τόνια Αντωνίου, Π.Λάμπρου, Κ.Σφυρίου,Ι.Κουτσούκος,Γ.Αγραφιώτης,Φ.Πετσάλνικος,Τ.Παππάς, Μαν.Δασκαλάκης,Αλεξ.Μπαλτάς,Ιωσ.βαλυράκης,Μηνάς Σταυρακάκης, θαν.Παπαγεωργίου (οργ.), Χρ.Σμυρλής,Λαζ.Αγγέλου, Παντ.Οικονόμου,Γ.Θωμάς,Γ.Ανωμερίτης, Δημ.Θάνος,μαν.Λουκάκης, Δ.Κουσελάς,Θ.Κολιοπάνος,Χρ.Βερελής, Λ.Παπαδήμας,Γ.Κατσιφάρας,Δημ.Σωτηρλής,Β.βασιλακάκης, Ροβ.Σπυρόπουλος, Νικ.ΣαλαγιάννηςΒασ.Μπρακατσούλας, Δημ.Γαϊτανίδης,Στ.Σουμάκης,Αντ.Λιβάνης, Δημ.Κρεμαστινός,Γιαν.Γρίβας,Χρ.Πολυζωγόπουλος,Ι.Χαραλάμπους,Ι.Τσακ λίδης, Αθ.Τσούρας,Ν.Αθανασάκης, Μιχ.Ανδριγιαννάκης, Δημ.Κατσαντώνης, Β.Παπαγιάννης, ,Πόπη Τσουκάτου, Γ.Εξάρχου,Κάρ.Παπούλιας, Νικ.Γκεσούλης, Νικ.Μπακούλης, Γ.Αδαμόπουλος, Γ.Σακελλίων, Μιχ.Χρυσοχοϊδης, Γ.Φλωρίδης,, Γ.Μανιάτης,, Γρ.Νιώτης,, Δημ.Καρύδης, Μαρία Θωμά, Κ.Κουλούρης, Μαρία Αρσένη, Νικ.Ζαμπουνίδης, Γ.Πανταγιάς, Ι.Μαγκριώτης,Ε.Τζιόλας, Ηλ.Βλαχόπουλος,Θαν.Παπαγεωργίου (αγρ.), Β.Γερανίδης, Β.Κόκκας, Δημ.Βουνάτσος, Φ.Χατζημιχάλης,, Χ.Τσιόκας, Λαζ.Λωτίδης, Δ.καλογερόπουλος,Β.Κεδίκογλου, Β.Νούσιος, Π,Λιούσκος, Νόρα Κατσέλη, Ι.Σμπώκος, Ελισάβετ Παπαζώη, Γ.Βασιλακόπουλος, Ν.Σηφουνάκης, Χρ.Πάχτας, Ι.Καψής, Τηλ.Χυτήρης, Ροδούλα Ζήση, Εμμ.Τρικούκης, Κων.Χαρισιάδης, Θ.Χρονόπουλος, Ι.Δατσέρης.

    Ακόμης με βάση την ποσόστωση των γυναικών εκλέγονται οι Α.Καραμάνου,Ε.Λαμπράκη,Χρ.Αράπογλου,Σ.Ευθυμίου,Χρ.Κισκήρα, Ι.Πανοπούλου,Ν.Παπαδοπούλου, Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Τ.Πανταζή, Μ.Κυπριωτάκη, Μ.Φραγκιαδάκη και Χρ.Μανωλιά.

    Με το ίδιο σύστημα εκλέγονται απο τους απόδημους οι Γ.Αγγελόπουλος,Δημ.Κωνσταντινίδης και Β.Θεοδωρίδης. Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Επιτροπή μετέχει αυτοδίκαια και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

    Δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Τύπου και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τον τρόπο διεξαγωγής και το αποτέλεσμα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες το μεσημέρι ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων κυβερνητικών αλλαγών, παρέχοντας ''κάλυψη'' και στα στελέχη εκείνα που άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό στη διάρκεια του Συνεδρίου.

    ''Τα μέλη της κυβέρνησης'', τόνισε ο κ.Ρέππας, ''έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους, όπως το κάνουν και στις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Το γεγονός ότι παραμένουν στην κυβέρνηση σημαίνει ότι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού''.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή του όταν είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. ''Η δήλωση αυτή, υπογράμμισε ο κ.Ρέππας, παραμένει ισχυρή''.

    Τέλος, αναφορικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ επισήμανε ότι το αποτέλεσμά του εξασφαλίζει πολιτική σταθερότητα και ομαλές πολιτικές εξελίξεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ενώ όπως σημείωσε από τις διαδικασίες του αναδείχθηκε ο δημοκρατικός πλουραλιστικός και σοσιαλιστικός χαρακτήρας του Κινήματος.

    [04] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΚΛΕΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

    Με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης.

    Οπως δηλωσε ο κ. Σκανδαλίδης η νέα Κεντρική Επιτροπή του Kινήματος θα συνεδριάσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι για να εκλέξει το νεο Γραμματέα της και το νέο Εκτελεστικο Γραφείο. Την επόμενη Τετάρτη ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη οπου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του νέου ΕΓ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει μια καινούργια σελίδα και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πετυχημένη πορεία του κινήματος. Χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ιστορική για το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι αυτό "δεν πρέπει να αφησει κανένα σημάδι και τραύμα σε εμας".

    Ο απερχόμενος γραμματέας του κινήματος ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη λειτουργία του κινήματος καθώς και για τις αποφάσεις που αφορούν σε αλλαγές στο καταστατικό. Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών τόνισε ότι η απόφαση του συνεδρίου ήταν σαφής ότι το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει την τετραετία και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν θα τις κερδίσει τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    ''Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να ασχοληθεί με οποιοδήποτε διεθνές πρόβλημα'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζίου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το διορισμό του κ. Χανεϊ, ως εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    Η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος, θεωρεί το Κυπριακό ως ένα διεθνές πρόβλημα και ανέκαθεν επεδίωκε τη διεθνοποίησή του.

    Στη συνέχεια ο Ελληνας υπουργός, επισήμανε ότι η Αγγλία έχει επιδείξει πλήρη αδιαφορία για την αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, μέχρι αυτήν τη στιγμή, τονίζοντας παράλληλα ότι απέτρεπε και υποβάθμιζε κάθε προσπάθεια ανάληψης κοινής πρωτοβουλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί αδιανόητη την am\kgxg από τον κ. Χάνεϊ, του ρόλου του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί - όπως είπε - είναι ένα ακατάλληλο πρόβατο και η Ελλάδα δε θα το επιτρέψει.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Γκάλι αφού επισήμανε το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τόνισε πως είχε μία διερευνητική συνάντηση με τον κ. Πάγκαλο, ενώ συζήτησε για τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται να χειριστεί το όλο πρόβλημα.

    Ο κ. Τζίου δε θελησε να κάνει άλλες δηλώσεις για το θέμα αυτό, επειδή όπως είπε θέλει να μεταβεί στην Αγκυρα, ώστε να διαμορφώσει ολοκληρωμένη άποψη.

    Το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Ιμβρο και Τένεδο, αναμένεται συμφωνα με έγκυρες πληροφορίες - να θέσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ.

    [06] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, τον πρωθυπουργό, Ζαν Βίντενοφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Γκεόργκι Πίρινσκι και με άλλους αξιωματούχους της χώρας, συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργιο Ρωμαίο, ο οποίος έφτασε σήμερα το μεσημέρι στη Σόφια για διήμερη επίσκεψη.

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει το σταθερό προσανατολισμό της Βουλγαρίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε οι συνομιλίες μας στη Σόφια να είναι ιδιαίτερα σημαντικές", τόνισε κ.Ρωμαίος κατά την άφιξή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όπου με την Βουλγάρα ομόλογό του, Ιρίνα Μπόκοβα, πρόκειται να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    [07] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: "ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΙ "ΣΚΛΗΡΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ" ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ Σ' ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ "

    Την άποψη ότι επικράτησαν οι "σκληρές γραμμές" για την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στ.Παπαθεμελής,μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ.Παπαθεμελής τόνισε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κεντρική επιτροπή "είναι αποτέλεσμα όλης της εντάσεως,που επικράτησε τις τελευταίες μέρες,που δίχασε το κόμμα στα δύο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα διεστώτα έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να επανασυνδεθούν μεταξύ τους."

    "Επικράτησαν οι σκληρές γραμμές, οι λίστες, τόνισε ο κ.Παπαθεμελής. Οσοι δεν είμασταν σε καμμιά λίστα, βρεθήκαμε ανάμεσα σε "συμπληγάδες" και ήταν αδύντον να επιβιώσουμε."

    Αναφερόμενος στην εκλογή του Κων.Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αισίως το συνέδριο κατάφερε να εκλέξει το νέο του πρόεδρο".

    "Είναι ,υπογράμμισε, θετικό το γεγονός, ότι νικητής και ηττημένος εδήλωσαν ότι θα πάνε μαζί χέρι-χέρι, και εν πάσει περιπτώσει νικητές και ηττημένοι, με την έννοια ότι είχαν topohetghe_ τις προηγούμενες μέρες υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, έδωσαν τα χέρια και είπαν ότι θα πορευθούμε μαζί.Μέχρι να γίνει πράξη,αυτό θα εξαρτηθεί με τη συμπεριφορά όλων των πλευρών πλέον.Θέλω να πιστεύω ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, η κοινή λογική και η στοιχειώδης σύνεση θα πρυτανεύσουν."

    Ο κ.Παπαθεμελής απαντώντας στην ερώτηση αν περιμένει κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις απο την πλευρά του Πρωθυπουργού και πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα αποβλέπουν στην ισχυροποίηση της ενότητας στο κίνημα είπε, ότι "είναι λογικό, ότι εκείνος ό οποίος έχει αυτή τη στιγμή τις πρωτοβουλίες είναι ο Πρωθυπουργός."

    Οσον αφορά στις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό ο κ.Παπαθεμελής απάντησε ότι "αυτό είναι θέμα αποκλειστικά του κ.Σημίτη.

    Επεσήμανε,όμως,απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι θα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και στο κόμμα "όταν και εφόσον χρειάζεται".

    "Η στάση μου είναι η ενδεδειγμένη στάση κάθε μέλους του ΠΑΣΟΚ.Είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ την ηγεσία του κόμματος και την κυβέρνηση.Η κριτική τοποθέτηση σε πράξεις ή παραλείψεις της εξουσίας είναι καθήκον μας.Σε ένα δημοκρατικό, οργανωμένο κόμμα, αυτό είναι υποχρέωση των μελών.Εάν χρειάζεται,λοιπόν,όταν χρειάζεται και όπου χρειάζεται θα ασκώ κριτική.Δεν έχω κανένα λόγο να μη το κάνω."

    [08] ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ: ΑΝΑΘΑΡΡΗΣΕ Η ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

    Αναθάρρησε η κεφαλαιαγορά μετά εκλογή του κ. Κ. Σημίτη στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου "έκλεισε" στις 922,74 μονάδες, αυξημένος κατά 1,38% έναντι της προηγούμενης συνεδρίασης. Ο δε τραπεζικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.324 μονάδες, κατά 1,72% υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής.

    Ο τζίρος ανήλθε σε 9,9 δισ.δρχ., επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα της εποχής. Ωστόσο, το ποσό αυτό δεν είναι συγκρίσιμο με το τζίρο της Παρασκευής -όταν η συνεδρίαση "έκλεισε" στα 19,8 δισ- καθώς συνέπεσε με το πέρας του εξαμήνου και μεγάλος αριθμός θεσμικών επενδυτών προέβη σε πράξεις προκειμένου να εγγράψει λογιστικά κέρδη στις καταστάσεις του. Ο πραγματικός τζίρος της Παρασκευής -αφού αφαιρεθούν δηλαδή οι πράξεις τακτοποίησης- υπολογίζεται περί τα 6 δισ.

    [09] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    H δημιουργία, στη Θεσσαλονίκη, παρατηρητηρίου για τις δημογραφικές και οικονομικές εξελίξεις στα Βαλκάνια αποφασίστηκε με την ολοκλήρωση του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Οι μεταπολεμικές δημογραφικές εξελίξεις στα Βαλκάνια", το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών , τη Διεθνή Ενωση Γαλλόφωνων Δημογράφων και την Ενωση Βαλκανίων Στατιστικών.

    Η πρόταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη δημιουργία δικτύου συνεργαζομένων φορέων και επιστημόνων έγινε θετικά απόδεκτή από τους συνέδρους, οι οποίοι συμφώνησαν κατ΄αρχήν στην amacjai|tgta δημιουργίας ενός ευέλικτου σχήματος που θα διευκολύνει τη συνεργασία. Την υλοποίηση του δικτύου ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας προβλέπονται ανταλλαγές επιστημόνων, συναντήσεις σε συχνότερα διαστήματα, ανταλλαγή βιβλιογραφίας και δεδομενών, εκπόνηση κοινών ερευνητικών και συγκριτικών ερευνών, διάχυση των αποτελεσμάτων τους κοινές εκδόσεις κλπ.

    Σημειώνεται ότι στόχος των διοργανωτών του συνεδρίου, ο οποίος επετεύχθη πλήρως, ήταν να συγκεντρώσουν όσους παράγουν και αναλύουν τα δημογραφικά δεδομένα στις βαλκανικές χώρες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ανταλλάξουν ατις απόψεις τους και να αναπτύξουν ένα γόνιμο διάλογο γύρω από τα δημογραφικά δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή υπερβαίνοντας τις εθνικές προσεγγίσεις.

    Τα πρώτα συμπεράσματα του συνεδρίου τεκμηρίωσαν την άποψη της ύπαρξης κοινών χαρακτηριστικών στις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου. Με εξαίρεση την Αλβανία που βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της μεταβατικής πορείας-περάσματος από συνθήκες υψηλής γεννητικότητας και θνησιμότητας σε χαμηλά αντίστοιχα επίπεδα, οι λοιπές χώρες της περιοχής χαρακτηρίζονται από σχετική χαμηλή γονιμότητα, που δεν επιτρέπει την αναπαραγωγή των γενεών. Παράλληλα όλες οι Βαλκανικές χώρες χαρακτηρίζονται από πρώιμη και έντονη γαμηλιότητα (80-90 στις 100 γυναίκες συνάπτουν έναν πρώτο γάμο σε μικρή ηλικία) πρώιμη γονιμότητα ( μικρή ηλικία στη γέννηση των παιδιών τους) και σχετική αντοχή του θεσμού του γάμου στο βαθμό που μόνο 10 εως 20 στους 100 γάμους διαλύονται (οταν στις περισσότερες από τις λοιπές χώρες του βορείου και δυτικού τμήματος της Ευρώπης 55-70 στις 100 γυναίκες θα παντρευτούν και 30-50% από αυτές θα διαλύσουν το γάμο τους).

    Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου αυτού επέτρεψαν επίσης να αναδειχτούν οι συνταρακτικές διαφορές που συναντώνται στο εσωτερικό ορισμένων χωρών (ΠΓΔΜ, Νέα Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο στη Βουλγαρία) και οφείλονται στις διαφοροποιημένες δημογραφικές συμπεριφορές των μειονοτήτων και που δύνανται να έχουν σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις στο μέλλον. Κοινή διαπίστωση των συνέδρων υπήρξε η αναγκαιότητα ανάπτυξης συγκριτικών ερευνών και της συλλογής και ανάλυσης δεδομένων σε χαμηλότερα χωρικά επίπεδα διαπερνώντας τα εθνικά σύνορα.

    Τέλος , σειρά ανακοινώσεων των συμμετεχόντων από τις πρώην ανατολικές χώρες παρουσίασαν με έμφαση τις επιπτώσεις που είχαν οι πρόσφατες αλλαγές στη θνησιμότητα και την κινητικότητα του πληθυσμού. Στο σύνολο των χωρών αυτών η άνοδος της προσδοκώμενης ζωής στη γέννηση έχει ανακοπεί εξ αιτίας της αύξησης της ανοδικής βασικά θνησιμότητας στις μεσαίες ηλικίες ενώ παράλληλα έχουν ενταθεί οι μετακινήσεις από την ύπαιθρο στις πόλεις και η μετανάστευση εργατικού δυναμικού προς τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες με ακραία περίπτωση αυτή της Αλβανίας που μέσα σε μία πενταετία έχασε το ένα τρίτο σχεδόν του εργατικού της δυναμικού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΡΚΚ Α.ΟΤΖΑΛΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΤΟΥΝΤΖΕΛΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Αρμόδιοι της τουρκικής ασφάλειας δήλωσαν ότι έχουν στα χέρια τους τις εντολές που έδωσε με ασύρματο ο ηγέτης του ΡΚΚ για τη χτεσινή βομβιστική ενέργεια αυτοκτονίας στην πόλη Τούντζελι, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εφτά άτομα και να τραυματιστούν άλλα 35. Στο μεταξύ ο υπουργός εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ πήγε ήδη στην Τούντζελι για να διερευνήσει την βομβιστική επίθεση. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι είναι η πρώτη φορά που το ΡΚΚ ακολούθησε τη μέθοδο των κομάντος αυτοκτονίας .

    Η επίθεση εκτιμάται ότι αποτελεί απάντηση στις φιλοδοξίες του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν να αδρανοποιήσει τα αυτονομιστικά αισθήματα του κουρδικού λαού. Ο Ερμπακάν, που κατά το παρελθόν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα χαλάρωνε τους περιορισμούς που επιβάλλονται κατά των Κούρδων όσον αφορά την γλώσσα και την εκπαίδευση, έδειξε μετά την ανάληψη της εξουσίας ότι θα ακολουθήσει τη γραμμή των προκατόχων του προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει την εξασθένηση των δυνάμεων ασφαλείας στον αγώνα τους κατά τη τρομοκρατίας και τονίζοντας ότι θα λάβει υπόψη του τις πνευματικές και ψυχολογικές διαστάσεις του κουρδικού ζητήματος στην αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του ΡΚΚ.

    [11] ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

    Δύσκολες ημέρες περιμένουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία ακόμη και αν καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής την Κυριακή. Η ψηφοφορία εμπιστοσύνης είναι βέβαια το βασικό πρόβλημα αυτής της εβδομάδας αλλά δενείναι το μόνο.

    Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα της Τουρκίας αφορά την οικονομία. Οι αυξήσεις ύψους 60-70%, που προβλέπεται να δοθούν στους υπαλλήλους καθ υπέρβαση του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι θα ανατρέψουν τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα δημιουργήσει "πονοκέφαλο" στην κυβέρνηση Ερμπακάν-Τσιλλέρ . Οπως είναι γνωστό ούτε οι κυβερνήσεις Ορθού Δρόμου-Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού και Μητέρας Πατερίδας-Ορθού Δρόμου υπήρξαν επιτυχείς σε αυτό το θέμα. Οι επιχειρήσεις Turktelekom, Tupras, Petkim και πολλές άλλες περιμένουν στην σειρά τους στον καταλόγο των ιδιωτικοποιήσεων.

    Από την άλλη θα δημιουργηθεί η ανάγκη της εξασφάλισης πηγών από το εσωτερικό για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, που φτάνει 73 δισ. Ηδη στις αρχές του χρόνου πληρώθηκε ποσό 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τμήμα του εξωτερικού χρέους και πρέπει να πληρωθούν άλλα 7 δισ. Το γεγονός ότι δεν ανακοινώνονται στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο δημιουργεί την εντύπωση ότι τις ημέρες που έρχονται θα γίνει υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

    Πέρα από τα οικονομικά η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής καθώς οι σχέσεις της με την Ελλάδα, την Συρία και το Ιράν δεν είναι καλές, ενώ παράλληλα to Κυπριακό είναι ένα από τα πρωταρχικά ζητήματα.

    [12] ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Κατά πάσα πιθανότητα αύριο ή την Τετάρτη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της στην Βουλή η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Ερμπακάν- Τσιλλέρ της Τουρκίας. Οπως προβλέπει το άρθρο 110 του συντάγματος μετά την επικύρωση του καταλόγου των υπουργών από τον πρόεδρο της δημοκρατίας το πρόγραμμα της κυβέρνησης παρουσιάζεται το αργότερο εντός μίας εβδομάδας στη Βουλή. Σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του συντάγματος δύο ακριβώς ημέρες μετά την παρουσιάση του προγράμματος γίνονται οι συζητήσεις στην ολομέλεια της Βουλής και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν τη κριτική τους ενώ μετά από μία ημέρα διεξάγεται η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

    Ετσι βάσει των διατάξεων του συντάγματος ο κατάλογος των υπουργών της κυβέρνησης Ευημερίας-Ορθού Δρόμου θα ανακοινωθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής και την ίδια ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης. Την Παρασκευή θα γίνουν οι συζητήσεις επί του προγράμματος και την Κυριακή η ψηφοφορία για την παροχή εμπιστοσύνης.

    Στο μεταξύ ενώ οι αντιπολιτευόμενοι μέσα στο κόμμα του Ορθού Δρόμου έχουν αρχίσει να υψώνουν τη φωνή τους κατά του κυβερνητικού συνασπισμού και, σύφωνα με πληροφορίες, να ετοιμάζουν κοινή διακήρυξη που αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, οι υπουργοί του κόμματος χαρακτηρίζουν άδικες τις κριτικές.

    Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ορθου Δρόμου, Μεχμέτ Γκιολχάν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε χτες, δήλωσε ότι πρώτα θα πρέπει να δοκιμαστεί η κυβέρνηση και ύστερα να ασκηθούν κριτικές. Η κυβέρνηση Ευμερίας-Ορθού Δρόμου θα είναι μακροβιότερη από την κυβέρνηση Μητέρας Πατρίδας-Ορθού Δρόμου είπε και πρόσθεσε ότι όποιος και αν ήταν αρχηγός του κόμματος στη θέση της Τανσου Τσιλλέρ θα έπαιρνε την ίδια απόφαση γιατί αυτό θέλει η πλειοψηφία. "Το 75% των βουλευτών μας πιστεύει ότι έπρεπε να γίνει συνασπισμός με το κόμμα Ευημερίας και ότι θα είναι χρήσιμο να δοθούν αρμοδιότητες στο κόμμα αυτό. Γι αυτό κάναμε συνασπισμό όχι για να αποφύγουμε τις έρευνες" συνέχισε.Ο κ Γκιολχάν κατέληξε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει προσέγγιση του κόμματος του με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας όσο στην ηγεσία του βρίσκεται ο Μεσούτ Γιλμάζ.

    Στο μεταξύ με ανακοίνωση του κόμματος Ορθού Δρόμου διαψεύδονται τα δημοσιεύματα ορισμένων εφημερίδων περί μυστικού πρωτοκόλλου πέρα από το επίσημο πρωτόκολλο του συνασπισμού. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι δεν συζητήθηκε καν τέτοιο θέμα κατά τη διάρκεια των επαφών των Τσιλλέρ-Ερμπακάν.

    [13] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Ενας ακόμη βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, ο Εντίπ Σαφτέρ Γκάινταλι, παραιτήθηκε σήμερα δηλώνοντας ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και χάους που l]qa με τη μέρα χειροτερεύει και ότι ο ίδιος δεν θα παρεκλίνει από τις αρχές του.

    Ο αριθμός των βουλευτών που αποχώρησαν τον τελευταίο καιρό από το κόμμα του Ορθου Δρόμου φτάνει του οκτώ. Το κόμμα της κ Τσιλλέρ μετά την αποχώρηση του κ Γκάινταλι έχει 127 έδρες.

    [14] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

    Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας για τα σπίτια και διαμερίσματα, με στόχο την οικονομική στήριξη των προσφύγων.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι θα γίνουν απαλλοτροιώσεις για να περιληφθούν και οι περιπτώσεις προσφυγικών σπιτιών που είναι κτισμένα σε ιδιωτική γη Ελληνοκυπρίων ή Τουρκοκυπρίων, ενώ υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση η απόφαση αυτή δεν πρέπει να συνδέεται με τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [15] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου, που αφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, ενέκρινε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η απόφαση αυτή επαναβεβαιώνει τη Διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κυβέρνησης ολόκληρης της Κύπρου, ενώ παράλληλα, επιβεβαιώνει την ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης για ότι συμβαίνει στα κατεχόμενα και ταυτόχρονα απορρίπτει κάθε αναγνώριση του καθεστώτος των κατεχομένων.

    Η ακρόαση για το παραδεκτό της προσφυγής είχε γίνει την περασμένη Παρασκευή, ενώ η επίσημη απόφαση αναμένεται να εκδοθεί ίσως και σήμερα. Το επόμενο στάδιο θα είναι η ακρόαση της υπόθεσης επί της ουσίας, με την παρουσίαση μαρτυριών επί συγκεκριμένων περιπτώσεων παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [16] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την ελπίδα ότι με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το κόμμα θα διατηρήσει την ενότητα του και την πεποίθηση ότι η πολιτική της Ελλάδος στο Κυπριακό και η συμπαράσταση της δεν θα αλλάξουν , εξέφρασαν σήμερα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί προσερχόμενοι στο προεδρικό μέγαρο για τη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου.

    Σχολιάζοντας την εκλογή Σημίτη ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης χαρακτήρισε δημοκρατική τόσο την αναμέτρηση όσο και το συνέδριο. Εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ ηταν η εκλογή Σημίτη τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. "Τη σεβόμαστε και τον συγχαίρουμε ολόψυχα " προσθεσε.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαρίδης υπογράμμισε οτι "το σημαντικό το οποίο αναμένετο και ευτυχώς επετεύχθη ήταν η ενότητα tou ΠΑΣΟΚ".Την εκλογή Σημίτη χαιρέτισε και ο πρόεδρος του ΚΕΔ Γιώργος Βασιλείου .

    [17] ΤΙΡΑΝΑ:ΝΕΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΜΕΞΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    Την υποψηφιότητα του απελθοντος προωθυπουργού κ.Αλεξάντρ Μέξι για μία νέα θητεία προτεινε στον πρόεδρο Μπερίσα, το Εθνικό Συμβούλιο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας.

    Το Συμβούλιο πρότεινε στον πρόεδρο να ορισθεί ως αναπληρωτής πρωθυπουργός ο πρόεδρος του κόμματος κ.Τριτάν Σέχου και ως πρόεδρος του κοινοβουλίου ο πρόεδρος του προηγούμενου κοινοβουλίου κ.Πέταρ Αρμπνόρι με αναπληρώτρια την κ. Μαργαρίτα Κίρκο.

    Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος παραμένει ο κ.Αλι Σπαχία καθώς, σύμφωνα με το κατασταστικό, στην θέση ορίζεται ο εκάστοτε αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος ενώ στη θέση του Γενικού Γραμματέα διορίσθηκε ο πολιτικός σύμβουλος του προέδρου Μπερίσα κ.Φάτος Μπέγια, ο οποίος εκλέγεται στην Νότια Αλβανία.

    [18] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Για πρώτη φορά αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα επιτίθεται σε Αμερικανό επίσημο, που υπηρετεί στα Τίρανα. Η υπερεθνικιστική "Αλμπάνια" κατηγορεί τον Αμερικανό διπλωμάτη, Karl Zibentrit ότι "εκτόξευσε απειλές εναντίον αλβανικής εφημερίδας". Κάλεσε στην πρεσβεία τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Tribuna" (τοπική εφημερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος) και του ζήτησε να διαψεύσει προηγούμενο δημοσίευμα εναντίον της προέδρου του Αλβανικού Συλλόγου Δημοκρατικής Συμπεριφοράς, Μιράντα Γκάτσε, το οποίο, σύμφωνα με τον Zibentrit "θίγει τα αμερικανικά συμφέροντα".

    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ακόμα, ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης "πρότεινε στον αρχισυντάκτη υλική βοήθεια για την εφημερίδα, σε περίπτωση που αυτή διαψεύσει το δημοσίευμα".

    [19] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Α. ΝΤΟΓΚΑΝ

    Οι οπαδοί του φιλοτουρκικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" της Βουλγαρίας, θα ασκήσουν το δικαίωμα τους για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία, κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο της ηγεσίας του Κινήματος, εξυπηρετώντας την προσπάθεια του Αχμέτ Ντογκάν να καταλάβει θέσεις κλειδιά στην οικονομία της χώρας.

    Σε σύσκεψη της τοπικής οργάνωσης του Κινήματος στην πόλη Κίρτζαλι, ο κ.Ντογκάν κάλεσε τους οπαδούς του ΚΔΕ να εκμεταλλευτούν τον έλεγχο που έχουν στην όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης της πόλης για να καταλάβουν οικονομικές θέσεις.

    "Η οικοδόμηση ισχυρών οικονομικών δομών είναι πρωταρχικός σκοπός του Κινήματος τώρα", είπε ο Α.Ντογκάν και πρόσθεσε πως "η πολιτική χωρίς οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο, παρά λόγια στον αέρα".

    Στο εγγύς μέλλον, οι τοπικές οργανώσεις του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", θα λάβουν από το Κέντρο ακριβείς οδηγίες που να επενδύσουν τα μερίδιά τους για συμμετοχή στις lafij]r ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία, αξίας 25.000 λεβα (180 δολάρια περίπου), τα οποία δικαιούται κάθε ενήλικος πολίτης της χώρας.

    Τέλος, στην προσπάθειά του να επιτύχει οικονομική κυριαρχία του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" στη Βουλγαρία, ο ηγέτης του, Αχμέτ Ντογκάν, προσδοκά τη συμμετοχή 300.000- 500.000 οπαδών του στις ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα.

    [20] ΒΙΝΤΕΝΟΦ: Η ΣΟΦΙΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Την ικανοποίησή του για την καρποφόρα, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία μεταξύ της Σόφιας και της Αγκυρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, στη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με τον αρχηγό του ΓΕΣ της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με τον κ.Βίντενοφ, η βουλγαρική κυβέρνηση θεωρεί την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού τομέα, ως σημαντική συμβολή των δυο χωρών στη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

    Ο κ.Καράνταγι χαρακτήρισε "εξαιρετικές" τις βουλγαροτουρκικές σχέσεις και επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει ειρηνική συμβίωση με όλες τις γειτονικές της χώρες.

    Στη Σόφια, ο Τούρκος επιτελάρχης συναντήθηκε και με τον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Παβλόφ, τον οποίο ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βοσνία.

    Οι δυο άνδρες εκτίμησαν ως θετική τη συνεργασία Βουλγαρίας- Τουρκίας στον αμυντικό τομέα και κυρίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ " Σύμπραξη για την ειρήνη".

    Όπως σημείωσε ο κ.Καράνταγι, μετά τη συνάντηση, μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει καθορίσει τη θέση της σχετικά με την πρόταση της Βουλγαρίας για συνάντηση των υπουργών Αμυνας των βαλκανικών χωρών στη Σόφια το προσεχές φθινόπωρο.

    Από την πλευρά του ο κ.Παβλόφ ευχήθηκε γρήγορη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, προς όφελος της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Ο κ.Καράνταγι θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, σήμερα το βράδυ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 1 July 1996 - 14:55:59