Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ Η Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [02] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ. ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ Μ. ΕΒΕΡΤ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA

  • [04] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA O Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [05] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

  • [06] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 15 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΝΗΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [08] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

  • [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [10] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥΣ

  • [12] AYΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [13] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ SIEMENS, "ΧΤΥΠΑΕΙ" Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.

  • [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ 40 ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

  • [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ RIVER PARTY, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 9, 10 ΚΑΙ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [16] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ" ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [19] ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [20] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [21] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

  • [22] ΖΕΠΠΟΣ:ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΣΤΑΡ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ Η Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Προτάσεις που αποτελούν την βελτιωμένη έκφραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μ. Γκάλι για το Κυπριακό,οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπραϊτ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

    Οι προτάσεις αφορούν τόσο στη μείωση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με αντάλλαγμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέματα της απαγκίστρωσης, όσο και με την αποστρατικοποίηση του νησιού μετά τη λύση του Κυπριακού, χωρίς όμως να ασχολούνται λεπτομερώς με την προτεινόμενη πολυεθνική δύναμη.

    Η έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Κύπριου Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, με τη συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ Χαν Σούνγκ Τζιού, εφόσον υπάρχει κοινό έδαφος στο θέμα της ασφάλειας, αποτελεί τον στόχο της αμερικανικής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πηγές.

    Στο μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών διέψευσαν πληροφορίες που φέρουν τον ειδικό και τον αναπληρωτή αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζιού και Γούσταβ Φεϋσσέλ, να δυσφορούν λόγω της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο κυπριακό και ειδικότερα με την πρόθεση υποβολής προτάσεων για το θέμα της ασφάλειας.

    Ο κ. Τζιού άρχισε επαφές στην έδρα του ΟΗΕ με τους αρμόδιους για τα αποτελέσματα της πρόσφατης περιοδείας του στη Λευκωσία, Αθήνα και την Αγκυρα. Ήδη, έχουν ενημερωθεί ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Μάρακ Γκούλντιγκ, ενώ θα ενημερωθούν και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [02] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ. ΑΡΣΕΝΗ ΚΑΙ Μ. ΕΒΕΡΤ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη και με τον Πρόεδρο της Ν.Δ Μιλτιάδη Εβερτ, θα συναντηθεί το απόγευμα στην Αθήνα, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ πρέσβης Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Αύριο η κ. Ολμπραϊτ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο P\cjako.

    Η αμερικανίδα αξιωματούχος, η οποία συνοδεύεται από τον Προεδρικό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι θα επισκεφθεί στη συνέχεια τη Λευκωσία και την Αγκυρα.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΡΕ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA

    Η Ελλάδα ήρε το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος MEDA, αφού οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποδέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει η χώρα μας.

    Στην κοινή τους δήλωση τονίζεται η ανάγκη του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συμφωνιών της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της καλής γειτονίας των κρατών μελών της κοινότητας με τις τρίτες χώρες. Επίσης αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ανησυχία τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία όπως αυτό με τα Ιμια και εκφράζει τη φυσική αλληλεγγύη της προς την Αθήνα.

    Η κομισιόν δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς την Τουρκία τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου οπότε σε άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στο Δουβλίνο θα εξεταστεί η στάση της Αγκυρας.

    Αύριο ο Ιρλανδός προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών κ.Σπρίνγκ θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ προκειμένου να την ενημερώσει για τις αποφάσεις των 15.

    Αδιάλλακτη πάντως θεωρείται η πρώτη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στη χειρονομία καλής θέλησης της Ελλάδας να άρει το βέτο. Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε αργά χθες το βράδυ πως η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να άρει το βέτο χωρίς όρους.

    [04] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA O Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με το πρόγραμμα MEDA εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ώς κοινοτικό κεκτημένο.

    Πάντως οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία όπως είπε ό κ.Ρέππας θα οικοδομηθούν στο εξής πάνω σε αυτή τη βάση σε ότι αφορά την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας. Ανέφερε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο η κατανόηση στις ελληνικές θέσεις και πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση αυτών των θέσεων αποτελούν σημαντική επιτυχία για τη χώρα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αντιδράσεις ο κ.Ρέππας δήλωσε ότι φαίνεται πως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση- πρόσκληση της ευρωπαϊκής επιτροπής για να γίνει παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το άν υπάρχει δέσμευση να μην χορηγηθούν τα κονδύλια από το πρόγραμμα MEDA εφόσον η Τουρκία δεν αποδεχτεί την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών δήλωσε ότι "δεν πρέπει να προτρέξουμε".

    Σχετικά με το αν παραμείνει το ελληνικό βέτο για την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ -Τουρκίας ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται να πάρει θέση αφού στο μεταξύ εξετάσει τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν, εάν προκύψουν όταν τα αρμόδια θεσμικά κοινοτικά όργανα θα ασχοληθούν με το θέμα. Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι αν η τουρκική στάση δεν μεταβληθεί το ελληνικό βέτο θα παραμείνει σε ισχύ.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα αυτό δήλωσε ότι η στάση αυτή δεν προκαλεί καμία εντύπωση καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ούτε για αυτό το θέμα, ούτε και για άλλα και είναι κρίμα πρόσθεσε να κρατά αποστάσεις από μία επιτυχία της κυβέρνησης για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους.

    [05] ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA

    Επιφυλακτική εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, στη χθεσινή εξέλιξη στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα MEDA.

    Το κόμμα του Μιλτιάδη Εβερτ ουσιαστικά αναμένει και την απάντηση της Αγκυρας προκειμένου να λάβει μέρος. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να σχολιάσει την πρόταση του Συμβουλίου υπουργών να δεσμευτεί η Τουρκία, σημειώνοντας ότι ουδέποτε το κόμμα του έκανε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση".

    Πρόσθεσε ακόμη ο κ.Παυλόπουλος ότι "ελπίζει και εύχεται η κυβέρνηση και η Ευρωπαική Ένωση να έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα που δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία από τη μία πλευρά, να μειώσει το κύρος της Ελλάδας και της ΕΕ και από την άλλη να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια νέα υποχώρηση και μάλιστα χωρίς αντίκρισμα".

    Ωστόσο ο Γιώργος Σουφλιάς εμφανίστηκε θετικότερος λέγοντας ότι "δεν χρειαζόταν τόσοι μήνες υποκρισίας για να γίνει αυτό που μπορούσε να γίνει από καιρό". Επίσης πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι πως και εάν θα προστατευτούν από το ποδοπάτημα της Τουρκίας ορισμένα από τα βασικά και τα αυτονόητα που περιλαμβάνονται στην απόφαση των "15".

    [06] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ 15 ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ MEDA ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    "Η δήλωση των 15 για το πρόγραμμα MEDA δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσχημα για την άταχτη υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα του βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας" τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ.Σαμαράς υπογράμμισε ότι οι εταίροι στην κοινότητα "υποχρέωσαν την Ελλάδα να συμπράξει μαζί τους στην επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας και αδιαλλαξίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας, το αμυνόμενο μέλος δηλαδή η Ελλάδα μπαίνει σε ίση μοίρα και απόσταση από την Τουρκία".

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑ κατηγόρησε ακόμα την Ευρωπαική Ένωση γιατί νομιμοποιεί την απαίτηση της Τουρκίας για διάλογο εφ΄όλης της ύλης με την Ελλάδα με αντικείμενο τα ελληνικά κυριαρχικά dijai~lata και ότι κλείνει τα μάτια στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις απειλές κατά της χώρας μας.

    "Η κυβέρνηση, είπε ο κ.Σαμαράς, λειτουργεί με το σύνδρομο του καλού παιδιού και με κριτήριο όχι το τι θέλει η Ελλάδα από τους άλλους αλλά το τι θέλουν οι άλλοι από την Ελλάδα". "Οι φόβοι που πρόσφατα είχα εκφράσει για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη δυστυχώς πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκαν", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΝΗΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας, Pen Yahla, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

    Στη συνέχεια, ο κ.Κακλαμάνης θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς και αμέσως μετά θα έχει συνάντηση με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α).

    [08] ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ

    Με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας στρατηγός Μικαέλ Χαρουτουνιάν.

    Συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια.

    Ο Αρμένιος υφυπουργός Αμυνας που βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου, Αθανασίου Τζογάνη θα επισκεφτεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μονάδες, ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Θα αναχωρήσει από τη χώρα μας στις 19 Ιουλίου.

    [09] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Με τους Προέδρους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα κ. Αντριου Αθενς και Κρίστοφερ Φίλιπς,συναντήθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κυρίως στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν στην ενίσχυση και διάδοση της ελληνικής παιδείας στο εξωτερικό και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, κυρίως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και το Υφυπουργείο Αθλητισμού, πρόκειται να προχωρήσει στη δημιουργία αθλητικών προγραμμάτων για νέους. Στα προγράμματα αυτά θα μπορούν να μετέχουν νέοι από διάφορες χώρες, oi οποίοι θα διδάσκονται και την ελληνική γλώσσα.

    Την πλήρη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των εργασιών της συνόδου του ΣΑΕ στην Θεσσαλονίκη, εξέφρασε ο κ. Αθενς, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τις εξελίξεις στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων του τμήματος Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με προϋπολογισμό 5,5 δις. δρχ.

    [10] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥΣ

    "Ευελπιστούμε ότι οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πειστούν για την ορθότητα και την αυστηρότητα των μέτρων που έχουμε λάβει και θα αποφασίσουν τη συνέχιση της καραντίνας, μετά τις οκτώ κατ'αρχήν προβλεπόμενες ημέρες, μόνο στον νομό Εβρου", δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Γεωργίας, Απόστολος Φωτιάδης, και ο νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, μετά τη συνάντηση που είχαν το πρωί με τους δύο εμπειρογνώμονες επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι από τις 11.30 το πρωί επισκέπτονται τις κτηνοτροφικές μονάδες της Μάκρης, των Δικέλλων και της περιοχής του Δέλτα του ποταμού Εβρου, όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα αφθώδους πυρετού σε αιγοπρόβατα και βοοειδή. Στο μεταξύ, αρκετοί κτηνοτρόφοι στο Δέλτα του Εβρου αρνούνται να συνεργαστούν για τη σφαγή των ζώων τους, πριν υπάρξει απευθείας συμφωνία με το υπουργείο Γεωργίας για το ύψος των αποζημιώσεων, αρνούμενοι την προβλεπόμενη διαδικασία της σύστασης Επιτροπής, η οποία θα εξατομικεύει το ύψος των ζημιών κατά περίπτωση.

    [11] ΚΑΜΨΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΑΣO

    Μείωση της τουριστικής κίνησης στην Θάσο για το φετινό καλοκαίρι προβλέπει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Μ.Καρακατσάνης την οποία όμως μπορεί να καλύψει ο τουρισμός των ανατολικών χωρών, όπως ο ίδιος υποστηρίζει σε δηλώσεις του στο ΜΠΕ. Τουρίστες από την Αγγλία και τη Γαλλία ήταν εως τώρα οι κατεξοχήν επισκέπτες της Θάσου τόνισε ο κ.Καρακατσάνης, αλλά η έλλειψη ικανοποιητικής διαφήμισης στο εξωτερικό θα ανατρέψει για φέτος αυτήν την κατάσταση.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού η Θάσος είχε 77.193 αφίξεις αλλοδαπών και ημεδαπών κατά το έτος 1995 καθώς και 381.309 διανυκτερεύσεις και παρουσίασε αύξηση τουρισμού από το 1994 κατά 11%.Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Θάσος είναι αξιοποιημένη τουριστικά αντιμετωπίζει κάποιες ελλείψεις που αφορούν κυρίως την προβολή κάποιων αρχαιολογικών χώρων σημειώνει ο κ.Καρακατσάνης.

    Η πληρότητα των ξενοδοχιακών κλινών είναι μικρότερη συγκριτικά από αυτή των ενοικιαζόμενων δωματίων γεγονός που, κατά τον κ.Καρακατσάνη, οφείλεται στην χαμηλή ποιότητα του φετινού τουρισμού."Η ποιότητα αυτή θα αναβαθμιστεί μόνο με την κίνηση του εσωτερικού τουρισμού , με την επίσκεψη ελλήνων τουριστών στα νησιά μας " δήλωσε ο κ.Καρακατσάνης και συμπλήρωσε ότι ο καλύτερος τουρισμός για τους ξενοδόχους είναι ο ελληνικός.

    [12] AYΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Γιουγκοσλάβων τουριστών που προτιμουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλαδα.

    Σύμφωνα με τον προϊστάμενο των διοδίων της Νις, Ντραγκοσλαβ Στάνκοβιτς, μόνο το Σαββατοκύριακο πέρασαν τα διόδια με κατεύθυνση προς την Ελλαδα κυρίως 15 χιλιάδες αυτοκίνητα. Οπως είπε ο Στάνκοβιτς, εκτός από τους Γιουγκοσλαβους, στην Ελλαδα ταξιδεύουν Ουγγροι και αρκετοί Τσέχοι.

    Η κίνηση των αυτοκινήτων από τα διόδια της Νις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμενου έτους, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 30% γραφει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Ντνεβνι Τελεγκραφ".

    Αυξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλαδα από τα Σκοπια εκτιμά ότι θα σημειωθεί το γιουγκοσλαβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ. "Η περσυνή εξαπάτηση και η κακή εμπειρία των σκοπιανών τουριστών από τις διακοπές τους στην Τουρκία χωρίς καμια αμφιβολία θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί λίγοι να το επαναλάβουν. Το άνοιγμα των συνόρων με την Ελλαδα και η κοντινή απόσταση θα συμβάλει ώστε πολυάριθμοι τουριστες από την ΠΓΔΜ να περάσουν τις διακοπές τους στις ακτές του Αιγαίου", σημειώνει το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ.

    [13] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ SIEMENS, "ΧΤΥΠΑΕΙ" Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ. ΑΡΧΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ.

    Την ευκαιρία να παρουσιάσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στο διοικητικό συμβούλιο της Siemens, εξασφάλισε η Περιφέρεια. Γνωρίζοντας ότι εκκρεμεί μια τεράστια επένδυση της πολυεθνικής στην Ανατολική Μεσόγειο -για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής microchips- ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, Χάρης Τσιόκας, ζήτησε και πέτυχε ακρόαση από το δ.σ. της πολυεθνικής, για τις αρχές Οκτωβρίου στο Μόναχο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Μ.Π.Ε., την παρουσίαση της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα παρακολουθήσουν οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι της πολυεθνικής για την εν λόγω επένδυση: ο dr.Schummacher (επικεφαλής του τομέα microchips της Siemens) και ο dr.Knorr (υπεύθυνος για τις επενδύσεις της πολυεθνικής στο εξωτερικό), μέλη και οι δύο του δ.σ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εν λόγω επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 400 εκατ.μάρκα, ενώ η απόφαση για τη χωροθέτηση της θα ληφθεί από τη διοίκηση της Siemens στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ηδη, ενδιαφέρον να τη "φιλοξενήσουν" έχουν εκδηλώσει και άλλες, γειτονικές μας χώρες.

    Μέσα στο 1995, η Siemens αποφάσισε την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων επενδύσεων, στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, στη Μεγάλη Βρετανία, στις Η.Π.Α., καθώς και στην Πορτογαλία. Στην τελευταία, μάλιστα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ.μάρκων επένδυση της επιχείρησης.

    Ενδεικτικό δε, του παγκόσμιου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι ακροάσεις από το δ.σ. της πολυεθνικής, είναι ότι κατά καιρούς ]woum υποβάλλει σχετικά αιτήματα ιδιαιτέρως υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο αντιπρόεδρος της Κίνας.

    [14] ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ 40 ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Στην Αλόννησο βρίσκονται για 15 μέρες 40 Γάλλοι καθηγητές της αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας, προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάριο εκμάθησης της νέας ελληνικής γλώσσας, που οργανώνει ο σύλλογος ''Αthena'' με τη συμπαράσταση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού.

    Παράλληλα, το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού επιβράβευσε σαράντα μαθητές μέσης εκπαίδευσης από τη Γαλλία που αρίστευσαν στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας κατά τη σχολική περίοδο 1995-96.

    Οι μαθητές προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά λύκεια της Γαλλίας και διδάσκονται την αρχαία ελληνική ως μάθημα επιλογής. Κάθε χρόνο έρχονται στην Ελλάδα οι αριστεύσαντες για το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αθήνα και την Πελοπόννησο, με πρωτοβουλία του γαλλικού συλλόγου Athena και του Προέδρου του Αντουάν Ντενεβίλ.

    Είναι η πρώτη φορά, όπως τόνισε εκπρόσωπος του Ιδρύματος, που ελληνικός φορέας επιβραβεύει την επίδοση αλλοδαπών μαθητών ως προς την ελληνική γλώσσα και συμβάλει στην επιμόρφωση των καθηγητών τους.

    [15] ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ RIVER PARTY, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 9, 10 ΚΑΙ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Διεθνές από φέτος το River Party, το οποίο θα διεξαχθεί στις 9, 10 και 11 Αυγούστου για 18η συνεχή χρονιά στις όχθες του Αλιάκμoνα, στο Νεστόριο Καστοριάς. To κοινό θα έχει την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, να απολαύσει τρεις συναυλιακές ημέρες με δύο μεγάλα ονόματα την κάθε μία, να συμμετάσχει σε παράλληλες εκδηλώσεις και εκδρομές και να λάβει μέρος σε συζητήσεις.

    Την αυλαία του River Party 96 θα ανοίξει φέτος ο "πολίτης" των Βαλκανίων, Goran Bregovic μαζί με τον ΄Ελληνα τραγουδιστή, Μανώλη Λιδάκη. Το Σάββατο το παρόν στις εκδηλώσεις θα δώσει για δεύτερη χρονιά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά ο Μανώλης Μητσιάς με τα Χάλκινα Πνευστά θα προσφέρει στο μουσικόφιλο κοινό ξεχωριστούς ρυθμούς.

    Την τρίτη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ, λίγο πριν ξεκινήσει το μεγάλο γλέντι με τον Χρήστο Νικολόπουλο και το επιτελείο του, στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Ελένη Δήμου, Μιχάλης Δημητριάδης, Φαίη Μάτσου και άλλοι καλλιτέχνες, η Δέσποινα Γλέζου με τον Adam Σιάτρα θα χαρίσουν μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο φετινό River Party αναμένεται να φτάσει τις 50.000 άτομα.

    [16] ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ" ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Στην αναβίωση της γιορτής των αρχαίων "Αριστοτελείων" προχωρά η Διεύθυνση Ανασκαφής Αρχαίων Σταγείρων σε συνεργασία με την Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ολυμπιάδος Χαλκιδικής.

    Συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη οι οργανωτές με τους προέδρους των τριάντα κοινοτήτων της επαρχίας Αρναίας και του Στρυμωνικού κόλπου. Στην ίδια συνεδρίαση πρόκειται επίσης να συζητηθούν οι προοπτικές της ίδρυσης του "Διεθνούς Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών και Ερεύνης των Αρχαίων Σταγείρων".

    Πρώτο βήμα, πάντως, της προσπάθειας αποτελεί η διοργάνωση συναυλίας, που θα δοθεί στον αρχαιολογικό χώρο στις 27 Ιουλίου, με τραγούδια των "Χειμερινών Κολυβητών" και θεατρικές παρεμβάσεις- αναβιώσεις της αρχαίας γιορτής.

    [17] ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΙΧΝΗΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ

    Σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία δικτύου των Ευρωπαϊκών Δήμων του αστικού περιθωρίου αναπτύσσει ο Δήμος Πολίχνης, στην προσπάθεια του να έρθει σε επαφή με περιοχές κοινωνικά και οικονομικά επιβαρυμένες.

    Το σχέδιο, το οποίο είναι μέρος του κοινοτικού προγράμματος ΠΑΚΤΕ, έχει ως στόχο, μέσω των ανταλλαγών εμπειριών, την οργάνωση κοινών προγραμμάτων, που θα καταλήξουν σε προμελέτες σκοπιμότητας, για την αξιοποίηση και προστασία της δημοτικής γης, καθώς και σε προμελέτη σκοπιμότητας -βιωσιμότητας δημιουργίας ανοιχτής αγοράς.

    Ο Δήμος Πολίχνης έχει προχωρήσει στην οργάνωση του Ευρωπαϊκού αυτού Δικτύου με τους Δήμους του Ίλιγκτον από το Λονδίνο και του Φλαγκέιρας από το Πόρτο.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πολίχνης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Δήμος έχει απευθυνθεί στα Υπουργεία Εσωτερικών, Μεταφορών, ΥΠΕΘΟ και ΥΠΕΧΩΔΕ, για οικονομική ενίσχυση, ενώ παράλληλα έχει από καιρό καταθέσει στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα πρόταση, για να συνδράμει στην προσπάθεια αυτή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΒΕΤΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "H απόφαση των 15 ήταν θετική και η Ελλάδα αφού έκρινε ότι την ικανοποιεί επέτρεψε την έγκριση του κανονισμού για το πρόγραμμα MEDA" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης και πρόσθεσε "πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ορισμένες προϋποθέσεις που κατά την άποψη μας έχουν ικανοποιηθεί και για αυτό υποστηρίζουμε τους χειρισμούς και τις ενέργειες της, για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων όπως κρίνει καταλληλότερο".

    [19] ΕΡΓΑ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η αναδάσωση του Πενταδάκτυλου, οι επιχειρηματικές συνεργασίες, η ίδρυση δικοινοτικού κέντρου είναι μερικά από τα έργα που σκέφτεται η κυβέρνηση να προτείνει στην Ευρωπαική Ένωση σαν έργα κοινής ωφελείας με τους Τουρκοκύπριους.

    Το θέμα της διάθεσης πόρων από το τέταρτο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για έργα κοινής ωφελείας με τους Τουρκοκύπριους συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής, που ασχολείται με τα θέματα εναρμόνισης με την Ευρωπαική Ένωση .

    Η επιτροπή αποφάσισε να αποδεχτεί αύξηση του ποσού χρημάτων που θα διατεθεί από το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για κοινά έργα με τους Τουρκοκύπριους.Ενώ η αρχική θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να διατεθούν μόνο 2 εκατομμύρια ECU, χθες λήφθηκε η απόφαση για αύξηση αυτού του ποσού μέχρι 5 εκατομμύρια ECU. Η απόφαση αυτή προνοεί ταυτόχρονα ότι όλα τα χρήματα θα διατεθούν μέσω των νόμιμων αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι κατ΄ευθείαν στους Τουρκοκυπρίους.

    [20] ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την τροπολογία των ευρωβουλευτών Στέλιου Παναγόπουλου και Νικήτα Κακλαμάνη. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η αεροπορική εταιρεία που κατέχει παραπάνω από το 25% της κίνησης του αεροδρομίου ή για αεροδρόμια νήσων πλέον του 25% της τακτικής κίνησης του αεροδρομίου, θα επιτρέπεται, είτε να εισέλθει στην αγορά του εν λόγω αεροδρομίου, είτε να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες εδάφους σε τρίτους σε αυτό το αεροδρόμιο χωρίς να υπόκειται στη διαδικασία επιλογής.

    Με την έγκριση της τροπολογίας προκύπτει ότι στα αεροδρόμια των νησιών δεν απελευθερώνεται η αγορά των υπηρεσιών εδάφους, με αποτέλεσμα η Ολυμπιακή Αεροπορία, να διατηρεί το καθεστώς μονοπωλίου της αγοράς των υπηρεσιών εδάφους.

    [21] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ

    Περιοδεία στην πρώην Γιουγκοσλαβία αρχίζει σήμερα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εμπνευστής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, στα πλαίσια της οποίας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας.

    Αμεσος στόχος του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος επανατοποθετήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στη θέση του ειδικού συμβούλου για το βοσνιακό, είναι η διασφάλιση των προγραμματισμένων για τις 14 Σεπτεμβρίου εκλογών στη Βοσνία καθώς και η επίλυση της κρίσης που έχει επιφέρει στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον η άρνηση του Ράντοβαν Κάρατζιτς να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο.

    Ο Αμερικανός μεσολαβητής αναμένεται αύριο στο Ζάγκρεμπ, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τουτζμαν.

    Οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες από το επίπεδο εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία κυρίως από τους Seqbob|smiour, δήλωσε ο κ.Χόλμπρουκ από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιησε σύντομη στάση καθ΄οδόν προς τη Γιουγκοσλαβία.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Χρίστου Μάτη)

    [22] ΖΕΠΠΟΣ:ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΣΤΑΡ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙΣ

    Την εκτίμηση του ότι οι εκλογές του Μοστάρ ήταν δύσκολες αλλά λειτουργησαν ως μια επιτυχής πρόβα για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Βοσνία,εξέφρασε μιλώντας στο Μ. Π. Ε. ελληνας ομπουντσμαν της πόλης πρέσβης κ. Κωνσταντινος Ζέππος

    Ο κ.Ζέππος τόνισε ότι στις εκλογές λειτούργησαν οι θεσμοί σωστά κυρίως στους ανθρώπους που κατέβηκαν μαζικά να ψηφίσουν και προσέθεσε ότι μέσα από τέτοιες εκλογικές διαδικασίες,το παιχνίδι της δημοκρατίας, θα μπορούσε να ξαναζωντανέψει αυτός ο τόπος που είνια ρημαγμένος από τη φρίκη και τη μανία του πολέμου.

    Στο Μόσταρ λειτούργησε ένα σύστημα αρκετά τυπικό με σοβαρούς,τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι ανέλαβαν τα καθήκοντα των εφορευτικών επιτροπών,είπε ο κ. Ζέππος σημειώνοντας ότι για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη ουσιαστικά τώρα τελειώνει ο μονοκομ-ματισμός και όχι το 1989 όπως στις αλλες χωρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρωπης

    Ο ελληνας αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκτόνωση της εντασης στη πόλη υπογραμμίζοντας ότι η "εκλογική διαδικασία ήταν μια ευκαιρία οι άνθρωποι να μπουν σε ένα ρυθμό πολιτικό,ειρηνικού ανταγωνισμου" και ότι "την ημέρα των εκλογών έγινε ένα μικρό θαύμα με τη μαζική παρουσία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και εκατοντάδων αστυνομικών από τις ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τών οπίων και δέκα έλληνες, που τηρούσαν την τάξη και έδωσαν ένα κλίμα ασφάλειας που ενθάρρυνε τους κατοίκους να διασχίσουν τις παλιές διαχωριστικές γραμμέςνα βγουν με τα καλά τους,όπως συμβαίνει και σε εμάς, να πάνε να ψηφίσουν ακόμα και στην παλιά τους γειτονιά".

    "Αυτό ήταν ένα επίτευγμα της Ευρ.Ένωσης με τη συνεργασία των πολιτικών κομμά-των,των Κροατών και των Βοσνίων και των λίγων Σέρβων που απέμειναν πια στην πόλη σημείωσε ο κ.Ζέππος τονίζοντας ότι υπήρχε ένα κλίμα ευφορίας, ειρήνης και συναίνεσης.

    Αναφερόμενος στις εναντίον του επικρίσεις απο την κροατική πλευρά επειδή επικύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα παρα το γεγονός ότι στο εκλογικό κέντρο της Βόννης υπήρχαν 26 ψηφοι επιπλέον των φερομένων ως ψηφισάντων, ο κ.Ζέππος είπε η ύπαρξη αυτών των ψήφων θα μπορούσε να δημιουργήσει λόγο ακύρωσης εκλογών εάν αυτές οι ψήφοι την ύπαρξη των οποίων απέδωσε σε λάθος στη διαδικασία διαγραφής των ψηφισάντων, μπορούσαν να επηρεάσουν ουσιαστικά το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

    Ο ομπουντσμαν του Μοστάρ, ο οποίος λειτουργεί ως δικαστική αρχή υπογράμμισε ότι εκρινε χωρίς πιέσεις σύμφωνα με την συνείδηση του και εκτίμησε τα αποτελέσματα με βάση τα δύο διατάγματα τα οποία εκδόθηκαν από τον ευρωπαίο διοικητή της πόλης του Μοσταρ στην αρχή του έτους τα οποία εκδόθηκαν μετά από τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών πολιτικών δυνάμεων, και το τοπικο εκλογικό δίκαιο.

    Ο κ.Ζέππος κάλεσε την κροατική πλευρά να συνεργασθεί και να σεβασθεί τους όρους της εκλογικής νομοθεσίας, τους οποίους είχε αποδεχθεί πριν από τις εκλογές και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι e\m υπάρξει εκεχειρία και οι άνθρωποι αισθάνονται ότι υπάρχει μια στοιχειώδης ασφάλεια,τότε με μια ενθάρρυνση κατάλληλη μπορούν να ξαναζωντανέψουν τους θεσμούς οι οποίοι απονεκρώθηκαν στη διάρκεια ενός τετραετούς πολέμου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 16 July 1996 - 14:00:52