Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤA H ΝΔ

  • [05] ΜΙΣΟ ΔΙΣ. Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.

  • [06] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

  • [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ '96'' ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

  • [08] Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΑΞΟΦΩΝΙΣΤΑΣ JAN GARBAREK ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

  • [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ" ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [10] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] 30 ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΝΓΚ ΑΪΛΑΝΤ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ ΜΠΟΪΝΓΚ 747

  • [12] Τ.ΤΣΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • [13] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [15] ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [16] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [17] ΜΕ 650 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F4 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

  • [18] ΣΤΕΝΑ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ-ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΡΩΣΟΤΟΥΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [19] "ΞΕΓΕΛΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η "ΣΑΜΠΑΧ"


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ -Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος και συζήτησαν για την ένταξη της πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση και τις κρατικές λειτουργίες, καθώς αύριο το θέμα αυτό θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το υπηρεσιακό πρόγραμμα "Κλεισθένης" βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο υπουργός των Εσωτερικών ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματα υλοποίησης του προγράμματος που αντιμετωπίζονται στα διάφορα upouqce_a σε μία προσπάθεια όπως είπε συνολικής αναδιάταξης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

    Ερωτώμενος αν στη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκαν τα κομματικά ο κ.Τσοχατζόπουλος απάντησε αρνητικά.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΑΕ Α.ΑΘΕΝΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΕΙΧΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

    Τον υπουργό Εξωτερικών της Τυνησίας κ. Γιαχία δέχτηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργό Κώστας Σημίτης μία ημέρα μετά την υπογραφή προξενική σύμβασης μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Αντριου Αθενς.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ- ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τριμερής συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Ευάγγελου Βενιζέλου, της Βουλγαρίας, Μλάντεν Τσερβενιάκωφ και της Ρουμανίας, Γκαβρίλ Ιωσήφ Γκιουζμπαϊάν πραγματοποιείται από αύριο και μέχρι τις 22 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική .

    Τη συνάντηση θα απασχολήσει η δικαστική συνεργασία, η μεταφορά κρατουμένων για έκτιση ποινής στο κράτος ιθαγενείας τους και κυρίως η μεταφορά τεχνογνωσίας ως προς την επιμόρφωση των Ρουμάνων και Βούλγαρων νομικών στο κοινοτικό δίκαιο. Επιπλέον, θα συζητηθεί η εναρμόνιση του δικαίου της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που ακολουθούν την προενταξιακή διαδικασία, με το κοινοτικό δίκαιο.

    Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθούν σεμινάρια για Βούλγαρους και Ρουμάνους νομικούς στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών και το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου.

    Τέλος αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει και η προώθηση της βαλκανικήςε συνεργασίας στον τομέα της διαιτησίας, κάτι που απασχολέι όσους αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στις δύο αυτές χώρες.

    Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μιλήσουν για το νομικό καθεστώς που ισχύει στις δύο αυτές χώρες, σε εκδήλωση που οργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστών , στο Κέντρο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στο Φοίνικα.

    [04] ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΖΗΤA H ΝΔ

    Την άμεση απομάκρυνση του Γεωργίου Παπανδρέου από το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε η Ομάδα Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, με σημερινή ανακοίνωση της, καθώς, όπως αναφέρει " επί μια διετία δεν προσέφερε τίποτε στον ευαίσθητο αυτό τομέα".

    Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί τον Υπουργό Παιδείας για ενασχόληση με τα κομματικά και αδιαφορία για την απώλεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου για τους φοιτητές των ΑΕΙ.

    Η ΟΚΕ Παιδείας της ΝΔ επανέλαβε την υπόσχεση για αύξηση του ποσοστού για την παιδεία στο 5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, όταν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα γίνει κυβέρνηση.

    [05] ΜΙΣΟ ΔΙΣ. Η ΖΗΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ.

    Σε μισό δισ. ανέρχεται, μέχρι στιγμής, το συνολικό κόστος των σφαγέντων εξαιτίας της επιδημίας αφθώδους πυρετού, ζώων -προσβεβλημένων και μη- στην περιοχή της Θράκης.

    Το μεγαλύτερο κόστος φέρουν στους "ώμους" τους τα χωριά Δίκελα και Μάκρη του νομού Εβρου, καθώς και τα χωριά Σάλπη και Παραδημή του νομού Ροδόπης, όπου παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα της νόσου και θανατώθηκαν όλα τα ζώα αδιακρίτως. "Στους κτηνοτρόφους απαγορεύεται πλέον -και για τους επόμενους δώδεκα μήνες- να αγοράσουν άλλα ζώα", διευκρίνισε στο Μ.Π.Ε. ο αντιδήμαρχος Σαπών, Δημήτρης Μποζανάκης.

    Αποζημιώσεις για τα σφαγέντα ζώα, αλλά και για όσα πρόκειται να σφαγούν στις αμέσως προσεχείς ημέρες, καλείται να χορηγήσει η ελληνική Πολιτεία, που -διά στόματος του υφυπουργού Γεωργίας, Απόστολου Φωτιάδη- δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους παραγωγούς με κονδύλια ίσα με το 100% της αξίας αγοράς του κάθε ζώου. Ωστόσο, ο κ.Φωτιάδης αναμένεται σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος και με τα αιτήματα των κτηνοτρόφων για αποζημιώσεις επί του απολεσθέντος εισοδήματος. Μάλιστα, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που ήδη αρνούνται να σφάξουν τα άρρωστα ζώα τους, εάν προηγουμένως δεν λάβουν εγγυήσεις για άμεση αποζημίωση, ίση με την αγοραία αξία του ζωικού τους κεφαλαίου. Στο μεταξύ, απαιτήσεις για οικονομική ενίσχυση άρχισαν να προβάλλουν και όσοι πλήττονται έμμεσα από την όλη ιστορία (οι γαλακτοβιομηχανίες, κατά κύριο λόγο).

    Εξάλλου, όλες αυτές οι απαιτήσεις θα διογκώνονται, όσο θα παρατείνεται και το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις ελληνικές εξαγωγές κρέατος βοοειδών και αιγοπροβάτων. Μάλιστα, καθώς η απόφαση του υπουργείου να σφαγούν μόνο τα ζώα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο, δεν ανταποκρίνεται στους όρους που έχουν θέσει τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να άρουν το εμπάργκο (σφαγή όλων των ζώων, προσβληθέντων και μη), αναμένεται παράταση του εμπάργκο.

    Η απόφαση αυτή του υπουργείου παρουσιάστηκε, αρχικά, ως υποχώρηση στο σχετικό αίτημα του συλλόγου κτηνοτρόφων Φερρών. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία αδυνατεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στην καταβολή αποζημιώσεων για ένα τεράστιο αριθμό ζώων.

    Εξάλλου, σε αντίθεση με το σύλλογο κτηνοτρόφων Φερρών, ο σύλλογος κτηνοτρόφων Σαπών ζητά τη σφαγή όλων των ζώων αδιακρίτως. "Πρέπει να καθαρίσουμε απ' αυτή τη νόσο -που μας επανειλημμένα μας βασανίζει- μια και καλή", εξήγησε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Σαπών, Μιχάλης Ρούφος.

    [06] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος θα προκηρύξει η HELEXPO το διαγωνισμό για την κατασκευή του Εκθεσιακού της Κέντρου στην Αθήνα. Κατόπιν τούτου, ο ανάδοχος του -συνολικού προϋπολογισμού 4,5 δισ.δρχ.- έργου, αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

    "Η διαδικασία έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Πριν την εκπνοή του Σεπτεμβρίου θα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης. Οι δε κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για τμηματική παράδοση του έργου.

    Το οικόπεδο που θα "υποδεχθεί" το κέντρο βρίσκεται σε θέση- "φιλέτο" για το λεκανοπέδιο Αττικής, στη λεωφόρο Αμαλίας (περιοχή Ολυμπιακού Σταδίου). Είναι συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων και έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στη HELEXPO από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και για αόριστο χρόνο. "Μάλιστα, ακριβώς στην περιοχή αυτή θα δημιουργηθεί και ο κόμβος που θα συνδέει οδικά την Αθήνα με το αεροδρόμιο των Σπάτων, γεγονός που "ανεβάζει" περαιτέρω την αξία του οικοπέδου", υπογράμμισε ο κ.Κούρτης.

    [07] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ '96'' ΣΤΙΣ ΣΑΠΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

    Με σκοπό την επαφή μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων του Νομού Ροδόπης και την συνάντηση των μεταναστών από την περιοχή, ξεκινά στις 27 Ιουλίου το πρόγραμμα εκδηλώσεων "Πολιτιστικός Αυγουστος 1996", του Δήμου Σαπών, που θα διαρκέσει έως τις 11 Αυγούστου.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μια χορευτική παράσταση από 50 αρμενόπουλα που φιλοξενούνται στον Εβρο, η οποία θα "ανοίξει" το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

    Στις 2 Αυγούστου, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον μεγάλο στιχουργό, Λευτέρη Παπαδόπουλο, θα τραγουδήσουν στην πλατεία του δημαρχείου οι Πέτρος Γαϊτάνος, Γιάννης Βέρρος, Νάντια Καραγιάννη και Μαρία Ρουσσέα.

    Ακόμη, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει συναυλία ροκ, αγώνες αντισφαίρισης και σκοποβολίας, εμφάνιση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, εθελοντική αιμοδοσία κ.ά

    [08] Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΣΑΞΟΦΩΝΙΣΤΑΣ JAN GARBAREK ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Στο ανοιχτό Αμφιθέατρο Σίβηρης θα ηχήσει το Σάββατο 20 Ιουλίου η μουσική του κορυφαίου ευρωπαίου σαξοφωνίστα Jan Garbarek. O "πατέρας" της νέας τζαζ, μετά τη μεγαλειώδη συναυλία του στο Ηρώδειο, μαζί με τους μόνιμους συνεργάτες του, θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ένα σπάνιο, πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο με στοιχεία από τα πιο μακρινά σημεία του πλανήτη.

    Μία μέρα μετά, το κοινό του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, στον ίδιο χώρο, το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας που θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή " Οιδίπους Τύραννος ". Πρόκειται για μία φιλόδοξη παραγωγή του Γιώργου Κιμούλη, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως θεατρικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού. Η παράσταση αναμένεται να έχει τεράστια προσέλευση θεατών, καθώς αποτελεί την πρώτη για φέτος θεατρική εκδήλωση του Φεστιβάλ Κασσάνδρας. Τον Οιδίποδα θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Κιμούλης, ενώ την παράσταση θα λαμπρύνει με την παρουσία της η μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός ΄Αννα Συνοδινού, στο ρόλο της Ιοκάστης. Sto χορό θα συμμετάσχει η χορωδία της ΕΤ1 με είκοσι βαρύτονους.

    [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ" ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Ολοκληρώνεται η προετοιμασία του Δημοτικού Θιάσου Καστοριάς για το ανέβασμα της παράστασης "των Ερώτων τα Θαύματα".

    Πρόκειται για μία σύνθεση έξι ερωτικών ιστοριών από τον αρχαίο μύθο μέχρι σήμερα. Παίρνουν μέρος 20 νέοι και νέες της Καστοριάς, καθώς και τρεις μουσικοί που ερμηνεύουν ζωντανά τις μουσικές και τα τραγούδια. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μπινιάρη.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο του Βουνού από την Παρασκευή 26/7 έως και την Τετάρτη 31/7/1996.

    [10] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

    Με την τελική συμμετοχή 41 σκακιστών από 7 χώρες ξεκίνησε ο 1ος γύρος του διεθνούς τουρνουά σκάκι της Καστοριάς. Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου δεν επιφύλαξαν καμία έκπληξη αφού όλα τα φαβορί επικράτησαν εύκολα ή δύσκολα.

    Στόχος των αγώνων, που διοργανώνονται από το Δήμο Καστοριάς και τον τοπικό σκακιστικό σύλλογο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, είναι να βοηθηθεί η ανάπτυξη του πνευματικού αυτού αθλήματος στην πόλη της Καστοριάς αλλά και να συμβάλλει στη διεθνή προβολή της αφού το τουρνουά έχει ήδη λάβει αρκετή δημοσιότητα και στο εξωτερικό.

    Το σύστημα των αγώνων είναι το ολυμπιακό ελβετικό 9 γύρων. Οι γύροι ξεκινούν καθημερινά στις 16:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καστοριάς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] 30 ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΛΟΝΓΚ ΑΪΛΑΝΤ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ ΟΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΤΟ ΜΠΟΪΝΓΚ 747

    Και η αντιτρομοκρατική ομάδα του FBI, συμμετέχει στις έρευνες για τη πτώση του Μπόϊνγκ 747 στο Λονγκ Αϊλαντ και εξανεμίζονται ελπίδες για την ανεύρεση επιζόντων. Μέχρι στιγμής, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι, έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 30 νεκροί από τους 229 επιβάτες που επέβαιναν στο αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας TWA. Οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Το CNN μεταδίδει ότι στο αεροσκάφος σημειώθηκε έκρηξη, η οποία πιθανόν να προήλθε από τοποθέτηση βόμβας.

    Ωστόσο το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι δεν είχαν καμία ένδειξη για αναμενόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Πάντως, επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν μπορούν να είναι άμεσα. Καλές πληροφορημένες πηγές δήλωσαν ότι λίγο πριν από την πτώση ο πιλότος είχε αναφέρει στον Πύργο Ελέγχου ότι στο κύριο μέρος είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά.

    [12] Τ.ΤΣΙΛΕΡ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Την ικανοποίησή της για την έγκριση του κανονισμού του ευρωμεσογειακου κοινοτικου προγράμματος MEDA μετά την άρση του ελληνικού βέτο, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσου Τσιλέρ, η οποία υποστήριξε ότι απέσπασε από την Ιρλανδική προεδρία τη διευκρίνηση ότι η αποδοχή της κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελεί δέσμευση για την απελευθέρωση των κονδυλίων του προγραμματος προς τη χώρα της.

    Η κ.Τσιλέρ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρινγκ, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μελετήσει λεπτομερώς την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή την τήρηση της οποίας θέτει ως προϋπόθεση προς την Τουρκία η Ελλάδα πριν την έναρξη της ισχυος της συμφωνίας MEDA.

    Υποστηριξε ότι η κοινή δήλωση των 15 Υπουργών Εξωτερικών με την οποία καλούνται τα κράτη της Μεσογείου να επιδείξουν στάση καλής γειτονίας και να σέβονται τις δημοκρατικές αρχές, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του προγραμματος MEDA και επισημανε ότι με βάση την κοινή δήλωση η εφαρμογή του διεθνούς δικαιου για την επίλυση ενδεχόμενων διενέξεων απαιτείται σε βάση αμοιβαιότητας δηλαδή και από την Ελλαδα.

    Η κ.Τσιλέρ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τηρήσει τις συμφωνίες με την Τουρκία και τόνισε οτι άρση του βέτο θα οδηγήσει στην υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν συναφθεί. Το γεγονός αυτό, είπε, το θεωρουμε ως μια μέγιστη αρχη στην οποία θα πρέπει να είμαστε προσκολλημένοι.

    Η Ελληνική Υπηρεσία του BBC μετέδωσε ότι ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Ντικ Σπρινγκ κληθείς να σχολιάσει αν η δήλωση των "15" έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αρνήθηκε επιμελώς και περιορίσθηκε να τη χαρακτηρίσει πολιτική διακήρυξη, το περιεχόμενο της οποίας θα μεταφέρει η κ.Τσιλέρ στην κυβέρνησή της η οποία και θα το εξετάσει". Ο κ.Σπρινγκ τόνισε ότι στις συνομιλίες με την κ.Τσιλέρ επετεύχθη αξιοσημείωτη πρόοδος για την επίλυση του ζητήματος

    Τοσο ο κ.Σπρηγκ όσο και η κ.Τσιλέρ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την έγκριση του κανονονισμού του προγραμματος MEDA ενώ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη συνάντηση Σπρινγκ- Τσιλερ συζητήθηκε και το Κυπριακό και η σχετική μεσολαβητική πρωτοβουλία της Ιρλανδικής προεδρίας.

    Σήμερα η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συναντάται εθιμοτυπικά με την πρόεδρο της χώρας Μαίρη Ρόμπινσον.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα στο οποίο διατυπώνεται η θέση ότι τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών πρέπει να θεωρούνται σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι σε περίπτωση παραβίασης θα εκφράζεται η κοινοτική αλληλεγγύη.

    [13] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των cemesiouqc~m αιτίων, που προκαλούν την μεταβολή του κλίματος, πρόκειται να ληφθούν κατά τις εργασίες της Διάσκεψης που αφορά στη μεταβολή του κλίματος και πραγματοποιείται στη Γενεύη, με την συμμετοχή Υπουργών Περιβάλλοντος.

    Η εφημερίδα TAGES ANZEIGER, της Ζυρίχης, επικρίνει το γεγονός ότι "μια Συμμαχία, πρωτίστως πετρελαιοπαραγωγών χωρών, υποστηριζόμενη από την Κίνα, αρνήθηκε προς στιγμή να αναγνωρίσει την Εκθεση μιας ευρείας πολιτικής κάλυψης ομάδας εμπειρογνωμόνων, ως αφετηρία για την τροποποίηση επί το δραστικότερο και αποτελεσματικότερο της Σύμβασης για το κλίμα".

    "Η ευθύνη", καταλήγει η εφημερίδα "εναπόκειται πλέον στους Υπουργούς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στη Γενεύη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το κλίμα του πλανήτη".

    [14] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Ντίκ Σπρίνγκ ανακοίνωσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Ιρλανδικής προεδρίας για τους ερχόμενους έξι μήνες.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα αντιμετωπισθούν θέματα σε εννέα βασικούς τομείς: την απασχόληση, την εσωτερική ασφάλεια, θέματα αμέσου ενδιαφέροντος για τους πολίτες,την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, την Ενιαία αγορά,την κοινή αγροτική πολιτική (με έμφαση στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης στον τομέα του βοείου κρέατος),θέματα που σχετίζονται με την πλήρη εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή και την πρώην Γιουγκοσλαβία και κυρίως την οικονομική ανασυγκρότηση, την επιστροφή των προσφύγων και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την διεύρυνση της Ένωσης και τέλος την Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Στόχοι του προγράμματος κατά τον κ.Σπρίνγκ είναι να έλθει πιο κοντά στον πολίτη η Ένωση, να ενδυναμωθεί η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και να διασφαλισθεί η αποτελεσματική λειτουργία των θεσμικών οργάνων με παράλληλο σεβασμό της μεταξύ τους ισορροπίας.

    [15] ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Τιμές αρχηγού κράτους θα αποδώσει η Αυστραλία στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά την επίσκεψή του στην πέμπτη ήπειρο τον Νοέμβριο.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Στυλιανός, ανακοίνωσε ότι ο Πατριάρχης θα γείνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, και από τους πολιτειακούς πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα τον τιμήσουν με ειδικές εκδηλώσεις.

    Ο κ. Στυλιανός επεσήμανε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αυστραλία έχει και "οικουμενικό χαρακτήρα", καθώς ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα συναντηθεί με ηγέτες και άλλων δογμάτων, με τους οποίους έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις μέσω του διαλόγου για την ένωση των εκκλησιών. "Ο Πταριάρχης δεν θα επισκεφθεί apojkeistij\ την ελληνική παροικία. Θα επισκεφθεί την Αυστραλία. Γιαυτό το κόστος θα καλυφθεί από ολόκληρη την αυστραλιανή κοινωνία", διευκρίνισε ο κ.Στυλιανός.

    "Η Αυστραλία είναι το πρώτο κέντρο των αποδήμων Ελλήνων που επισκέπτεται ο Πατριάρχης, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, που δεν του είναι άγνωστο, αφού το επισκέφθηκε επανειλημμένα στο παρελθόν ως μέλος πατριαρχικών εξαρχιών. Ερχεται στην Αυστραλία για να ευλογήσει και να ενθαρρύνει την Εκκλησία μας, την Ιερά Αρχιεπσικοπή Αυστραλίας και τους ορθοδόξους άλλων εθνικοτήτων, που υπάγονται στην άμεση διακιοδοσία του, να συνεχίσουν το έργο τους. Για να συναντηθεί με ηγέτες άλλων δογμάτων, χριστιανικών και μη, τους οποίους γνωρίζει από την ενεργό ανάμειξή του στο οικουμενικό κίνημα της τελευταίας εικοσαετίας".

    Η επίσκεψη του Πατριάρχη θα αρχίσει από την Πέρθη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Παναγιώτατος θα φθάσει στην πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, ενώ την επόμενη ημέρα, Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, θα επισκεφθεί την Αδελαϊδα, απ'όπου θα αναχωρήσει την Τρίτη, 12 Νοεμβρίου, με προορισμό την Καμπέρα. Κατά τη διήμερη παραμονή του στην πρωτεύουσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, και θα παραστεί σε εκδηλώσεις προς τιμήν του. Από την Καμπέρα θα μεταβεί στη συνέχεια, στις 13 του μήνα, στην Τασμανία και την επόμενη ημέρα θα επισκεφθεί τη Μελβούρνη, απ'όπου θα αναχωρήσει μαζί με την ακολουθία του για τη Νέα Ζηλανδία στις 18 Νοεμβρίου.

    [16] ΜΕ ΤΟΥΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, συναντάται η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπραϊτ, ενώ στη συνέχεια, συνοδευόμενη από Αμερικανούς αξιωματούχους, θα έχει επαφές με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Νικόλαο Βορβολάκο.

    Το μεσημέρι η κ. Ολμπραϊτ θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και αμέσως μετά με τον Διοικητή του κατοχικού στρατού Χασάν Κουντακσί και το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Λήδρα Πάλας για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους.

    Χθες, η Αμερικανίδα αξιωματούχος επισκέφθηκε το αρχηγείο της Ειρηνευτικής Δύναμης κοντά στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και αργότερα πέταξε με ελικόπτερο του ΟΗΕ πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης.

    Η περιοδεία της κ. Ολμπραϊτ θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη της στην Αγκυρα, για την οποία θα αναχωρήσει το απόγευμα.

    [17] ΜΕ 650 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ F4 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Με 650 εκατομμύρια δολάρια, για τον εκσυγχρονισμό των βομβαρδιστικών αεροσκαφών F4 θα χρηματοδοτήσει την Τουρκία το Ισραήλ.

    Ύστερα από αυτό, άλλαξε η στάση του Νετζμετίν Ερμπακάν σε ότι αφορά την τουρκοισραηλινή συμφωνία, γράφει η τουρκική εφημερίδα "Τζούμχουριέτ". Υπενθυμίζεται ότι ο Νετζμετίν Ερμπακάν προεκλογικά e_we τοποθετηθεί αρνητικά στην συνεργασία Τουρκίας- Ισραήλ.

    Το ισραηλινό κοινοβούλιο έδωσε εγγυήσεις στους αρμόδιους της ισραηλινής βιομηχανίας εναέριας μεταφοράς και στις ενδιαφερόμενες τράπεζες για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

    Οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αγκυρα Σβί Ελπελέγκ, ο οποίος είπε ακόμα ότι δεν θα ακυρωθεί η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας- εκπαίδευσης διότι βασίζεται σε κοινά συμφέροντα.

    [18] ΣΤΕΝΑ-ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ-ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΡΩΣΟΤΟΥΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Tην άποψη ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη από την πολιτική της Τουρκίας στα ζητήματα των Στενών των Δαρδανελίων και της Τσετσενίας εξέφρασε ο πρόεδρος τη τουρκικής βουλής κ.Μουσταφά Καλεμλί μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα κατα τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η επιφυλακτικότητα με την οποία η μία χωρα αντιμετωπίζει την άλλη στα ζητήματα των Στενών των Δαρδανελίων, της Τσετσενίας και των Κούρδων.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ¨Ανατολή", ο κ.Καλεμλί μετά στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας κ.Βίκτορ Τσενομίρντιν, δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει πιστή στις υποχρεώσεις που απορρέουν απο τις διεθνείς συνθήκες για το θέμα των στενών αλλά επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις και εξακολουθεί να εχει ανησυχίες για την αύξηση της κυκλοφορίας των πετρελαιοφόρων στην περιοχή.

    Σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Καλεμλί, ο οποίος απέφυγε να μεταφέρει τη θέση του ρώσου πρωθυπουργού για τα Στενά, ο κ.Τσερνομίρντιν του εξέφρασε την ανησυχία της Μόσχας για την δραστηριότητα διαφόρων ενώσεων συμπαραστασης στην τσετσενία οι οποέις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία αν και χαρακτήρισε "ψύχραιμη" πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα.

    Από την πλευρά του ο κ.Καλεμλί αφού επανέλαβε την τουρκική θέση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, σημείωσε τις ανησυχίες της Αγκυρας για την υποστήριξη που ρώσοι βουλευτές παρέχουν σε φιλικές στο Κουρδικο Εργατικό Κόμμα ΡΚΚ οργανώσεις στην Ρωσία, θέμα για το οποίο ο κ.Τσερνομίρντιν επικαλέσθηκε άγνοια αλλά υποσχέθηκε ότι θα δεν θα επαναληφθεί.

    [19] "ΞΕΓΕΛΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΜΑΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η "ΣΑΜΠΑΧ"

    "Η Τουρκία σήμερα, από πλευράς διεθνών σχέσεων, φαίνεται να μην έχει δίκιο στο Αιγαίο", επισημαίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ αναφερόμενος στην άρση του ελληνικού βέτο για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA και τη διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ας μην ξεγελιόμαστε μεταξύ μας και να μην κάνουμε διαφήμιση ο ένας του άλλου, τονίζει ο αρθρογράφος. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, ειδικότερα στα τελευταία γεγονότα Καρντάκ (Ίμια) και Γαύδου, θεωρούν ότι έχει περισσότερο δίκιο η Ελλάδα. Στο ότι φτάσαμε στο σημείο αυτό, η ευθύνη κατά κάποιο βαθμό είναι δική μας".

    Ο Τούρκος αρθρογράφος παρατηρεί ότι "αν και είχαμε δίκιο στο θέμα Καρντάκ, την επομένη του συμβάντος είχαμε προβεί σε μια t]toia επίδειξη ηρωϊσμού και ισχύος, που τελικά απέβη μπούμερανγκ. Δημιουργήσαμε στη δυτική κοινή γνώμη την εντύπωση ότι: <<Η γιγαντιαία χώρα, η Τουρκία "πάτησε" την αδύναμη Ελλάδα>> και σαν να μην έφτανε αυτό, τα λόγια του κ. Γιλμάζ στη Βουλή, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεγέλασε την πολιτική εξουσία, αποτέλεσαν το αποκορύφωμα".

    Τέλος, ο Μ. Α. Μπιράντ σημειώνει ότι "δυστυχώς, υπάρχει η δική μας ευθύνη που φτάσαμε στο σημείο αυτό. Κάνοντας απειλητικές ομιλίες, κούφιες επιδείξεις ηρωϊσμού, αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και περνώντας πηχυαίους υποκινητικούς τίτλους για να δείξουμε ότι είμαστε περισσότερο εθνικιστές, δεν σκεφτήκαμε πως στρέψαμε σε βάρος μας τη διεθνή κοινή γνώμη. Ξεγελάσαμε τον εαυτόν μας".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 18 July 1996 - 18:25:47