Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 1996.


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ: 89 - 87 ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

  • [02] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ 64 ΚΙΛΩΝ Ο Β.ΛΕΩΝΙΔΗΣ

  • [03] ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Λ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

  • [04] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

  • [05] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

  • [07] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΘΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

  • [08] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • [09] ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ- Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [10] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

  • [11] 1,1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

  • [12] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΓΕΣΤΩΝ

  • [13] ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΕ 15 ΓΛΩΣΣΕΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

  • [14] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Σ. ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

  • [16] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ , ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΑΝΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

  • [17] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [18] ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

  • [19] ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

  • [20] ΕΚΑΤΟ ΆΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΈΔΩΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ: 89 - 87 ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ

    Την πρώτη της νίκη (μετά την ήττα του Σαββάτου από τη Γιουγκοσλαβία), πέτυχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξάγονται στην Ατλάντα, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών απέναντι στο amt_stoiwo αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Βραζιλίας.

    Μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο - που έληξε ισόπαλο 54- 54 - η εθνική μας ομάδα επικράτησε στο δεύτερο ημίχρονο της αντιπάλου της, πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη με 89-87.

    Επόμενος αντίπαλος της εθνικής μας, που συμμετέχει στο Β' όμιλο της διοργάνωσης, θα είναι η αντίστοιχη ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, η οποία ξεκίνησε τους αγώνες της με ήττα 101-98 από τη Βραζιλία.

    [02] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ 64 ΚΙΛΩΝ Ο Β.ΛΕΩΝΙΔΗΣ

    Με στόχο το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 64 κιλών της άρσης βαρών αγωνίζεται σήμερα στις 22:30 ο πρωταθλητής μας Βαλέριος Λεωνίδης, έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα τραυματισμού που είχε στον ώμο του.

    Όλος ο ελληνισμός αλλά και οι παρευρισκόμενοι στην Ατλάντα περιμένουν με ανυπομονησία τη σημερινή μεγάλη μονομαχία μεταξύ του Έλληνα και του Τούρκου Ναίμ Σουλειμάνογλου, υπό το βλέμμα του προέδρου της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ.

    Στην ίδια κατηγορία αγωνίζεται και ο Γιώργος Τζελέλης ο οποίος θα προσπαθήσει να πλασαριστεί όσο μπορεί καλύτερα, βασιζόμενος στην εμπειρία του.

    Στο μεταξύ το ενδιαφέρον παραμένει μεγάλο καθώς συνεχίζουν οι ελληνικές ομάδες να αγωνίζονται για μία διάκριση. Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ αντιμετωπίζει σήμερα στις 17:00 το απόγευμα τη Βραζιλία με στόχο την πρώτη της νίκη, ύστερα από τον άτυχο αγώνα της με τη Γιουγκοσλαβία, που θα την οδηγήσει στην κατάκτηση μιας προνομιούχου θέσης.

    Η εθνική πόλο στις 22:00, θα αγωνιστεί με την ομάδα της Ρουμανίας και ζητάει οπωσδήποτε την νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση στον επόμενο γύρο ενώ αύριο θα αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ιταλία.

    Στις 16:15 ο 20χρονος Γιάννης Μελισσανίδης συνεχίζει την προσπάθεια του για διάκριση στις ασκήσεις εδάφους, ενώ αύριο θα αγωνιστεί και η Βάσω Τσαβαρίδου.

    Στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων ρίχνονται και οι ιστιοπλόοι Νίκος Κακλαμανάκης ο οποίος θεωρείται φαβορί ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο, Τάσος Μπουντούρης και Αιμίλιος Παπαθανασίου καθώς και οι γυναίκες Μαρία Μυλωνά και Αγγελική Σκαρλάτου.

    Τις προσπάθειες για συμμετοχή σε μικρούς τελικούς συνεχίζουν οι κολυμβητές Τόνια Μαχαίρα στα 400 μέτρα ελεύθερο, ο Γιώργος Ποπωτας στα 200 μέτρα πεταλούδα, η Κατερίνα Κλέπτου στα 100 μέτρα ύπτιο και ο Γιώργος Γκιζιώτης στα 100 ελεύθερο.

    Σειρά στην κατάκτηση μεταλλίων παίρνουν σήμερα και οι αθλητές της ελληνορωμαϊκής πάλης Αρούντ Ρουμπινιάν 62 κιλά, Ιορδάνης Κωνσταντινίδης 90 κιλά και Παναγιώτης Ποικιλίδης 130 κιλά.

    [03] ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο Λ.ΣΑΜΠΑΝΗΣ

    Το πρώτο μετάλλιο χάρισε στη χώρα μας ο 24χρονος Λεωνίδας Σαμπάνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, ο οποίος κατέκτησε to ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών σηκώνοντας συνολικά 305 κιλά και ισοφαρίζοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

    Ο ασημένιος άτλαντας που αγωνίστηκε στην κατηγορία των 59 κιλών έχασε το χρυσό μετάλλιο από τον Κινέζο Πρωταθλητή Τάνγκ νίγκ Σέγκ, ο οποίος στην τελευταία προσπάθεια σήκωσε 307,5 κιλά σημειώνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή μεγάλη αναμέτρηση του πρωταθλητή μας Βαλέριου Λεωνίδη, με τον Τούρκο Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου στην κατηγορία των 68 κιλών.

    Στην ελληνορωμαϊκή πάλη ο Σάργκις Ελιγκιάν κατέλαβε την έβδομη θέση στην κατηγορία των 57 κιλών.

    Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης Τόνια Μαχαίρα, κατέρριψε δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και κατέλαβε την 14η θέση στην τελική κατάταξη.

    Η κωπηλάτρια Τόνια Σβάϊερ προκρίθηκε στους προημιτελικούς του απλού σκίφ που θα διεξαχθούν αύριο, ενώ η εθνική ομάδα ενόργανης γυμναστικής μετά τα υποχρεωτικά προγράμματα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση. Η εθνική μας ομάδα πόλο γνώρισε την δεύτερη ήττα της με σκόρ 9- 7 από το αντίστοιχο συγκρότημα των ΗΠΑ.

    [04] ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Κατά της διενέργειας των πρόωρων εκλογών τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας PRC.

    Συγκεκριμένα το 66,3% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά στο ερώτημα, αν η χώρα χρειάζεται σήμερα εκλογές, ενώ υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 30,8%. Παράλληλα το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των εκλογών του φθινοπώρου του 1997, ενώ μόλις το 23,4% εκτιμά οτι τις εκλογές θα τις κερδίσει η Ν.Δ.

    [05] ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

    Την Τετάρτη το πρωί, θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις φετινές γενικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

    Οι κατάλογοι με τους υποψηφίους που εισάγονται κατά σχολή θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΜΟΡΦΗ ΜΕΧΡΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ

    "Το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα είναι με τη σημερινή του μορφή μέχρι κάποια στιγμή. Το ποια θα είναι αυτή η στιγμή θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

    Σημείωσε δε ότι "πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε μία κυβέρνηση". Αναφερόμενος, στο θέμα των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση απαγόρευσης enacyc^r ελληνικών προϊόντων θα είναι ακατανόητη, σκληρή και δεν θα δικαιολογεί τα πραγματικά στοιχεία.

    [07] Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΘΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΣΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

    Μαύρη προπαγάνδα σε βάρος του αεροδρομίου του ελληνικού από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αφορμή την τραγωδία του Μπόϊνγκ της TWA, κατήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών.

    Ο κ.Καστανίδης επισήμανε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας θα εγείρει ποινικές και αστικές αξιώσεις από ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το όργιο δυσφημιστικών σχολίων που μετέδωσαν κατά του αεροδρομίου του Ελληνικού.

    Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τα μέτρα ασφαλείας των αμερικανικών αεροδρομίων είναι πλημμελή, ενώ Γάλλοι δημοσιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι δύο μέρες μετά την πτώση του μοιραίου Τζάμπο κατόρθωσαν να φθάσουν στην αίθουσα επιβίβασης του αεροδρομίου Κέννεντι της Νέας Υόρκης χωρίς να τους ελέγξει κανείς.

    Το έγκαιρο περιοδικό Νιούσγουηκ σε χθεσινό του δημοσίευμα, αναφέρει ότι σύμφωνα με απόρρητη έκθεση τα μέτρα ασφαλείας είναι χαλαρά σε αρκετά αεροδρόμια των ΗΠΑ. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το 1993 και το 1995 μυστικές μονάδες ελέγχου διείσδυσαν επιτυχώς και χωρίς κανένα πρόσκομμα σε υποτιθέμενες ζώνες ύψιστης ασφαλείας.

    Μάλιστα σε μια περίπτωση ένα μέλος των ομάδων αυτών πέρασε ανενόχλητα τον έλεγχο από ανιχνευτή μετάλλων φέροντας στις αποσκευές του απενεργοποιημένη βόμβα.

    [08] Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Την κυβέρνηση επικρίνει η Πολιτική Ανοιξη, με σημερινή ανακοίνωση της, τονίζοντας οτι αδρανεί για την αντιμετώπιση των συκοφαντιών από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού, που αφορούν στο αεροδρόμιο των Αθηνών.

    "Οι συκοφαντίες που έντεχνα δημιουργούν μια άτυπη ταξιδιωτική οδηγία κατά της χώρας μας πρέπει να αντιμετωπιστούν αστραπιαία και αποτελεσματικά", υπογραμμίζει Πολιτική Ανοιξη και προσθέτει " πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες προς τα ΜΜΕ, αλλά και τις χώρες από όπου εκπορεύονται και όπου απευθύνονται τα συκοφαντικά αυτά δημοσιεύματα".

    [09] ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ- Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης με αντικείμενο τις οργανωτικές αλλαγές στο εσωτερικό του Κινήματος και την εκλογή των γραμματέων των τομέων δράσης.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε διαδοχικά με την Υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και με τον Πρόεδρο της Βουλής Ap|stoko Κακλαμάνη με τον οποίο συζήτησε θέματα αναφορικά με τις εργασίες του θερινού τμήματος της Βουλής.

    Το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ ενώ την Πέμπτη θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να εγκρίνει τις προτάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ρωσίας κ. Νικολάγιενκο ενώ όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί την Κύπρο γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και αρχές Οκτωβρίου.

    [10] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

    ''Μαθηματική αποτύπωση'' της αισθησης που επικρατεί στην κοινή γνώμη θεωρεί τα αποτελέσματα των γκάλοπ, που φέρνουν το ΠΑΣΟΚ να υπερέχει έναντι της ΝΔ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρώντας κάτι τέτοιο αυτονόητο, ενώ κάλεσε το Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος δημιουργεί μια ''εκλογική ένταση'', όπως είπε, να το κατανοήσει.

    ''Το βασικό στοιχείο που κομίζει και προσφέρει το ΠΑΣΟΚ είναι η αίσθηση πολιτικής σταθερότητας'', τόνισε ο κ.Βενιζέλος και επανέλαβε ότι θέση της κυβέρνησης και του κόμματός του είναι η ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας.

    Απαντώντας στα περί επικείμενων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, τόνισε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και χαρακτήρισε ''γενική'' και ''αυτονόητη'' τη σχετική δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου.

    [11] 1,1 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    Κονδύλι ύψους 1,1 δισ. για την επέκταση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙ.ΠΕ.) Ξάνθης και Κομοτηνής ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, το έργο της αποσυμφόρησης της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής προβλέπει την επέκτασή της στον Ιασμο και τις Σάππες. Στην ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης πρόκειται να ενταχθεί χώρος που βρίσκεται στα δυτικά της.

    Η χρηματοδότηση αυτή ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των μονάδων ή την ίδρυση νέων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το β' εξάμηνο του 1996 υποβλήθηκαν 265 νέες αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων στην αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας- Θράκης, εκ των οποίων οι 136 αφορούν επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό μονάδων, οι 212 ίδρυση νέων βιομηχανιών και οι 8 μετεγκατάσταση επιχειρήσεων.

    [12] ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΡΓΕΣΤΩΝ

    Με γυμναστικές επιδείξεις και χορευτικές εκδηλώσεις ξεκινά σήμερα στο δήμο Άργους Ορεστικού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, η Εβδομάδα Αποδήμων Αργεστών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού Καστοριάς σε συνεργασία με συλλόγους Αργεστών από την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά και με τη συμμετοχή πολιτιστικών και μορφωτικών φορέων της πόλης, οργανώνει cia πρώτη φορά φέτος τις εκδηλώσεις αυτές.

    Η Εβδομάδα Αποδήμων Αργεστών αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές της, μια σημαντική ευκαιρία σύσφιγξης των σχέσεων των αποδήμων του Άργους και παράλληλα συμβάλλει στην τόνωση των δεσμών των ανθρώπων αυτών με τη μητρόπολη.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και εκδρομές στη Δυτική Μακεδονία.

    [13] ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΕ 15 ΓΛΩΣΣΕΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ-ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

    Σε δεκαπέντε γλώσσες θα κυκλοφορεί στο εξής η περίφημη γραμματική Τριανταφυλλίδη που διδάσκεται σήμερα επισήμως σε όλα τα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

    Η γραμματική πωλείται ήδη στα βιβλιοπωλεία σε εννέα γλώσσες (π.χ. γερμανικά, σερβικά, ισπανικά, ρουμανικά, βουλγαρικά, τουρκικά, αραβικά κ.ά.), ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκδοση και των υπολοίπων τόμων.

    Εξάλλου, στο στάδιο της τρίτης διόρθωσης βρίσκεται το λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας που εκδίδει το Ιδρυμα Τριανταφυλλίδη. "Υπάρχει το πρόγραμμα, αλλά και η ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του '96 ή μέχρι τους πρώτους μήνες του '97, το λεξικό θα έχει κυκλοφορήσει. Ελπίζουμε ότι θα είναι το πιο σύγχρονο λεξικό της γλώσσας μας", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του ιδρύματος, κ.Προκόβας.

    "Το λεξικό έχει μια καινοτομία, το ότι περιέχει φωνητική εγγραφή. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην ετυμολογία των όρων. Τη συγγραφή του επιβλέπει ειδική επιτροπή καθηγητών. Ένα δείγμα τεσσάρων ψηφίων που στάληκε το 1987 σε γλωσσολόγους απέσπασε πολύ θετικές κρίσεις", συμπλήρωσε ο κ.Προκόβας.

    Η συγγραφή του λεξικού ανατέθηκε στο ίδρυμα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ανέλαβε και τη μισθοδοσία των οκτώ υπό απόσπαση καθηγητών που επί 16 χρόνια ασχολήθηκαν με την προσπάθεια υλοποίησής του. Το έργο θα κυκλοφορήσει επίτομο, σε έναν ή δύο τόμους, για να είναι χρηστικό.

    [14] ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

    Μη αναστρέψιμη και συνεχώς επιδεινούμενη είναι η κατάσταση της υγείας της Αλίκης Βουγιουκλάκη, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς της. Η δημοφιλής ηθοποιός βρίσκεται σε βυθιότητα και οι περιοδικές αναλαμπές που παρουσιάζει δεν αποτελούν σύμφωνα με τους γιατρούς αισιόδοξο στοιχείο.

    Συγκινητική είναι πάντως, η προσέλευση φίλων και θαυμαστών της Αλίκης που σπεύδουν στο ιατρικό κέντρο για να της συμπαρασταθούν στη μεγάλη δοκιμασία.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Σ. ΝΤΕΜΙΡΕΛ: Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

    Προκαλεί και πάλι η Τουρκία.Ο Πρόεδρος της Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ se μήνυμά του προς τον Ραούφ Ντενκτάς, τονίζει ότι "Η Τουρκία θα συνεχίσει να αποτελεί εγγύηση για ηρεμία και σταθερότητα στην Κύπρο και στη Μέση Ανατολή", και αναφέρει "αποτέλεσμα της εισβολής ήταν η διασφάλιση της ηρεμίας, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Κύπρο και στην περιοχή".

    Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι "απαιτείται πολιτική βούληση και η συγκατάθεση και των δύο πλευρών, προκειμένου να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να οδηγηθεί το Κυπριακό σε λύση".

    Μηνύματα προς τον κατοχικό ηγέτη απέστειλαν, η Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τανσού Τσιλέρ ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Καλεμλί, ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και άλλοι.

    [16] ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΑΦΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ , ΜΙΝΙ ΦΟΥΣΤΑ ΚΑΙ ΑΜΑΝΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

    Υπερβολικά συντηρητικοί είναι οι Τούρκοι καθώς σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής Οργάνωσης Κρατικού Σχεδιασμού μεγάλο ποσοστό τους δεν επιτρέπει στις γυναίκες και τις κόρες τους να φορούν παντελόνια, μίνι φούστες και αμάνικα ρούχα καθώς και να βάφονται.

    Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 27 νομούς, 53 επαρχίες και 194 κοινότητες σε ένα δείγμα 18.200 Τούρκων οι τρεις στους τέσσερις άντρες δεν επιτρέπουν στα θηλυκά μέλη της οικογένειας τουΣ να κυκλοφορούν με το κεφάλι ακάλυπτο, να φορούν παντελόνια, κοντομάνικα ή κοντά ρούχα και να είναι μακιγιαρισμένα.

    Συγκεκριμένα το 81% των αντρών τάσσεται κατά της μίνι φούστας ,όταν πρόκεται για τις γυναίκες ή τις κόρες τους , το 76% κατά των παντελονιών, το 73% κατά των αμάνικων ρούχων και το 70% κατά του μακιγιάζ, ενώ μόνο τον 1/5 των αντρών δηλώνουν ότι μπορούν οι γυναίκες τους να κυκλοφορήσουν στο δρόμο με ακάλυπτα μαλλιά. Εξάλλου ένα ποσοστό αντρών που φτάνει το 42% υποστηρίζει ότι στη διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως οι γάμοι και οι αρραβώνες, θα πρέπει να κάθονται σε άλλο χώρο οι γυναίκες και σε άλλο οι άντρες

    [17] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - Ο ΜΠΕΡΙΣΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ο Αλβανός Προεδρος Σαλί Μπερίσα αρνήθηκε να δεχθεί τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Timothy Wirth, που βρίσκεται στα Τίρανα. Την είδηση δημοσιεύει η εφημερίδα "Κόχα Γιόν" που προσθέτει επικρίνοντας τον Αλβανό Προεδρο, ότι μετατρέπει τις διακρατικές σχέσεις σε προσωπικές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αερικανός υφυπουργός θα ενημέρωσε τον Μπερίσα για τις παρατηρήσεις που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τη διεξαγωγή των αλβανικών βουλευτικών εκλογών και θα του ζητούσε εξ ονόματος της κυβέρνησης Κλίντον την άμεση επανάληψή τους. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ,πάντα σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα, επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης,χωρίς όμως να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Η στάση Μπερίσα αλλά και οι έντονες πιέσεις που ασκούνται απο τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες για επανάληψη των εκλογών είναι το κύριο h]la των περισσότερων αλβανικών αντιπολιτευόμενων εφημερίδων.Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η επιτροπή εκωτερικών υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής με ψήφισμά της ζητάει απο την ιταλική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για να καταστήσει σαφές στην αλβανική ,ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι βουλευτικές εκλογές.Στο ψήφισμα τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν νέες εκλογές σε εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα

    [18] ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΡΙΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ,ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ

    Εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο των Τιράνων η έφεση των τριών ηγετικών στελεχών του κομμουνιστικού καθεστώτος, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε θάνατο, με τις κατηγορίες για εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας ,για διώξεις και εκτοπίσεις αντιφρονούντων. Οι τρείς καταδικασθέντες υπηρέτησαν το κομμουνιστικό καθεστώς απο τις θέσεις του αρχηγού της Μυστικής Αστυνομίας,του προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Γενικού Εισαγγελέα.Ηταν οι πρώτοι Αλβανοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο,τον περασμένο Μάιο,αλλά η καταδίκη τους προκάλεσε την αντίδραση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη, καταδικάστηκαν άλλα δύο στελέχη του κομμουνιστικού καθεστώτος και ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Ραμίζ Αλία.Οι καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν δύο μόλις μέρες πρίν τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου, προκάλεσαν τα σχόλια των ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης ότι βοήθησαν το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα να κερδίσει τις εκλογές. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν ότι οι ποινές είναι ιδιαιτέρως σκληρές και καταγγέλλουν τις αλβανικές αρχές, για κατάφωρη καταστρατήγηση διεθνώς θεσμοθετημένων κανόνων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα επέκρινε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη συμμετοχή του στη "συζήτηση στρογγυλής τραπέζης" που οργάνωσε ο Προεδρος Μπερίσα.Ο Τσέκα χαρακτήρισε τις συζητήσεις μεταξύ πολιτικών αντιπάλων, ώς προσπάθεια του Αλβανού Προέδρου να αποπροσανατολίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να διασπάσει το άτυπο ,αλλά ενιαίο μέτωπο. Απαντώντας ο αντιπρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος Σερβέτ Πελλούμπι χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Τσέκα ανυπόστατες και διαβεβαίωσε ότι το σοσιαλιστικό κόμμα δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να διαρρήξει την ενότητα της αντιπολίτευσης.

    [19] ΣΤΙΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΜΜΕ

    Την είδηση ότι ο Πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης θα επισκεφτεί την Κύπρο, από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 1η Οκτωβρίου, επίσημα προσκεκλημένος του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Θ. Πάγκαλο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Γ. Αρσένη, προκειμένου να παρακολουθήσει την τελική φάση της μεγάλης ετήσιας άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 96", μετέδωσε στην Κύπρο ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "Ο ΛΟΓΟΣ".

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, στη φετεινή άσκηση της Ehmij^r Φρουράς θα συμμετάσχουν και μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μεγαλειώδης παρέλαση της Εθνικής Φρουράς την 1η Οκτωβρίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [20] ΕΚΑΤΟ ΆΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ ΈΔΩΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Εκατό υπερσύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης και αλλά τόσα στρατιωτικά οχήματα, παρέλαβε σήμερα η Βουλγαρία, ως δωρεά, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βιέννης, για περιορισμό των συμβατικών όπλων και των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, στην τελετή παραλαβής των αρμάτων μάχης και των στρατιωτικών οχημάτων, παραβρέθηκαν ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντιμίταρ Παυλόφ, ο αρχηγός ΓΕΣ, Τσβετάν Τοτομίροφ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 22 July 1996 - 14:50:22