Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Π.ΔΗΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

  • [02] ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

  • [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΙΟΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [04] ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

  • [06] ΤΟ 1/3 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

  • [07] ΤΟ 17% ΞΕΠΕΡΝΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

  • [09] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ CESARIA EVORA ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SANI FESTIVAL

  • [10] ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΕ ΛΕΩΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΟΓΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 6.000 ΘΕΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 25ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  • [12] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ


  • [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "EUROPA" ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ - ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ

  • [14] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  • [15] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ."ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ" ΔΗΛΩΣΕ

  • [16] ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ-ΧΑΛΥΒΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

  • [18] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Π.ΔΗΜΑΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

    Μεγάλη μέρα σήμερα για τον Ελληνικό αθλητισμό. Στο πρώτο χρυσό μετάλλιο προσβλέπει η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα καθώς ο Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης και παγκόσμιος πρωταθλητής της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας αγωνίζονται στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας στην κατηγορία των 83 κιλών.

    Εξάλλου την πορεία του προς το χρυσό μετάλλιο συνεχίζει και ο ΄Ελληνας ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης. Κέρδισε τη χθεσινή πέμπτη ιστιοδρομία και προηγείται στην κατηγορία "ΜΙστράλ".

    Στα ομαδικά αθλήματα η εθνική μπάσκετ αγωνίζεται στις 10 το bq\du εναντίον της Κορέας, ενώ η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης που προκρίθηκε στους οκτώ της διοργάνωσης , αντιμετωπίζει σήμερα στις 10 το βράδυ το πανίσχυρο συγκρότημα της Ουγγαρίας.

    Η πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής Βάσω Τσαβδαρίδου πήρε την 21η θέση στον τελικό του σύνθετου ατομικού των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα αφού συγκέντρωσε 38.217 βαθμούς. Η Τσαβδαρίδου βαθμολογήθηκε με 9.450 στο έδαφος, 9.518 στο άλμα, 9.562 στο ασύμμετρο δίζυγο και 9.687 στη δοκό ισορροπίας.

    Ο άλλος ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης με σκάφη τύπου Σταρ και πλήρωμα το Δημήτρη Μπούκη βρίσκεται στην πέμπτη θέση χωρίς όμως να έχει χάσει τις ελπίδες του για ένα μετάλλιο.

    [02] ΣΕ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ

    Σε λαϊκό προσκύνημα εκτίθεται από σήμερα στη Μητρόπολη Αθηνών η σορός του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας Παρθένιου. Στη συνέχεια θα ψαλεί τρισάγιο από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ.

    Η σορός θα μεταφερθεί με τιμές αρχηγού κράτους στο αεροδρόμιο, από όπου θα μεταφερθεί με C-130 στο Κάιρο. Εκεί θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την προσεχή Τρίτη, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

    Η ταφή θα γίνει στον ειδικό χώρο ταφής Πατριαρχών στην μονή του Αγίου Γεωργίου του παλαιού Καϊρου.

    Την κυβέρνηση στην κηδεία του Πατριάρχη θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    [03] ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΟΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΔΙΟΔΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Με το θέμα της κατασκευής αυτοκινητοδρόμων προς τις τρεις νέες συνοριακές διόδους Ελλάδας-Βουλγαρίας ασχολείται η πλειοψηφία του βουλγαρικού τύπου.

    Η εφημερίδα "24 ώρες" αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ελληνο-βουλγαρικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Παμπόροβο, ο Ελληνας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Ηλίας Πλασκοβίτης ζήτησε από την βουλγαρική πλευρά να προχωρήσει στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων με έξι λωρίδες κυκλοφορίας, προς τις κατευθύνσεις των τριών νέων συνοριακών διόδων στο Γκότσε Ντέλτσεφ, το Ρουντοζέμ και τη Μακάζα. Εξάλλου, ο κ. Πλασκοβίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει συνολικά 800 εκατ. δρχ. και δεν μένει παρά να κάνει το ίδιο και η Βουλγαρία. Στο δημοσίευμα, η εφημερίδα τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θέτει τέτοιο όρο, προκειμένου να ανοίξουν οι δίοδοι.

    Από την πλευρά τους, οι εμπειρογνώμονες του βουλγαρικού Υπουργείου Μεταφορών αντέταξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη κατασκευής αυτοκινητοδρόμου με έξι λωρίδες, αλλά επισκευή της οδικής αρτηρίας μήκους 1000 μέτρων με τρείς λωρίδες.

    Η εφημερίδα "Τρούντ" υποστηρίζει ότι οι Ελληνες, πρότειναν στην βουλγαρική πλευρά, εφόσον δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, τότε να παραχωρήσει μεγαλύτερη ποσότητα νερών από αυτή που προβλέπεται στην συμφωνία για τον M]sto και τον Εβρο.

    [04] ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Με πρώτο σταθμό τη Λέρο ξεκίνησε σήμερα την τριήμερη περιοδεία του στη Βόρειο Δωδεκάνησο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ.

    Το πρωί ο κ.Εβερτ επισκέφθηκε το Κρατικό Θεραπευτήριο, ενώ το μεσημέρι θα συμμετάσχει στο νομαρχιακό συμβούλιο και θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Αγαθονήσι, στους Αρκειούς, στους Λειψούς και την Κάλυμνο.

    Ο Κ.Εβερτ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει κοινωνική ευαισθησία, λέγοντας ότι '' το πολιτιστικό επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται από το επίπεδο λειτουργίας των ψυχιατρείων, των νοσοκομείων και των φυλακών', ενώ τόνισε ότι η Λέρος δεν πρέπει να στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά στο θεραπευτήριο και πρόσθεσε ότι ''η καλύτερη άμυνα των νησιών είναι η οικονομική τους ανάπτυξη''.

    Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί επίσης την Ψέριμο, την Κω, τη Νίσυρο, την Τήλο, τη Χάλκη και τη Σύμη

    [05] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ

    Το νομό Ηλείας θα επισκεφθεί αύριο και την Κυριακή ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, αύριο στις 10.30 το βράδυ, ο κ. Τσοβόλας θα μιλήσει στη διάρκεια τελετής εγκαινίων των γραφείων του κόμματός του στην Αμαλιάδα, ενώ, την Κυριακή το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το δημαρχείο και το νοσοκομείο του Πύργου.

    Στις 3.00 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα παρακαθήσει σε γεύμα στο Κατάκωλο.

    [06] ΤΟ 1/3 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΕΤΟΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

    To 1/3 περίπου των Ελλήνων δεν θα απολαύσει φέτος τα "θέλγητρα" της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ το 60,4% θα περάσει τις διακοπές του σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι, κυρίως εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

    Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) που έχει την έδρα του στην Αθήνα και αφορά ένα δείγμα 904 ατόμων από ολόκληρη τη χώρα που γνωστοποίησαν στο Ινστιτούτο τα σχέδια τους για το καλοκαίρι, μέσω ερωτηματολογίων.

    Το 74,8% των πολιτών άλλωστε, θεωρεί ότι οι φετινές διακοπές θα είναι πολύ πιο δαπανηρές από τις αντίστοιχες περσινές. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι πιθανόν και το γεγονός ότι η διάρκεια ταυτόχρονων διακοπών όλης τη οικογένειας περιορίζεται ολοένα και περισσότερο.

    Μειωμένη εμφανίζεται φέτος και η προσέλευση στην Ελλάδα ξένων τουριστών, που φαίνεται ότι προτιμούν άλλες χώρες της Μεσογείου για τις διακοπές τους. "Η κίνηση εμφανίζεται φέτος πολύ μειωμένη τόσο από ξένους όσο και από Ελληνες. Οσον αφορά τους ξένους, αυτό οφείλεται στην κακή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και stir τιμές. Δεν είμαστε πλέον φθηνή χώρα, ούτε καν για τους Αμερικανούς. Αλλες χώρες συνδυάζουν το καλό σέρβις με το χαμηλό κόστος", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χαράλαμπος Κουρής, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΝΚΑ και της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας.

    Πάντως, περισσότερες πληροφορίες για τους λόγους που αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες από το ενδεχόμενο διακοπών στην Ελλάδα θα έχει το Ινστιτούτο στις 20 Αυγούστου, όταν θα συγκεντρωθούν τα σχετικά στοιχεία από τα γραφεία πληροφοριών και παραπόνων που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο στις τουριστικές περιοχές.

    [07] ΤΟ 17% ΞΕΠΕΡΝΑ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    To 17% ξεπερνά η ανεργία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Ηλία Κοντόπουλο.

    Ανησυχίες εκφράζονται από όλες τις πλευρές, ενώ η πόλη έχει ήδη κερδίσει τον τίτλο της "πρωτεύουσας της ανεργίας". Οι ανησυχίες, βέβαια, εντείνονται από το γεγονός ότι στενεύουν οι προοπτικές δημιουργίας νέων θέσεως εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι απολύσεις από επιχειρήσεις και οργανισμούς του νομού, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, φθάνουν τους 10.000 -χωρίς να συνυπολογίζονται οι ακόμη 5.000 απολυμένοι που ήταν εποχιακοί εργάτες.

    "Το δυσάρεστο είναι ότι αντί να δημιουργούνται νέες θέσεις κλείνουν και οι υπάρχουσες", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Θ., Μπάμπης Ανδρεάδης.

    Ενισχυτικός της άποψης αυτής είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που τον τελευταίο καιρό διαγράφηκαν τόσο από το Εμποροβιομηχανικό, όσο και από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Ετσι, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν διαγραφεί 173 εμπορικές και βιομηχνικές επιχειρήσεις - σ' αυτές προστέθηκε πρόσφατα μία ακόμη, η GOODYEAR. Αλλες 554 τέτοιες επιχειρήσεις διαγράφηκαν καθόλη τη διάρκεια του 1995.

    Τα νούμερα αυτά αυξάνονται όταν μετράμε τις διαγραφές των βιοτεχνιών στη Θεσσαλονίκη. Κατά το 1995 διαγράφηκαν συνολικά 1.568 βιοτεχνίες, κάθε μορφής, ενώ από την αρχή του χρόνου το σύνολο των διαγραφών φθάνει ήδη τις 875.

    "Οι αριθμοί αυτοί θα μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο", εκτιμά ο γεν. διευθυντής του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας, Κώστας Πανγκαρλιώτης. "Το 52% των εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη απασχολείται στους τομείς ένδυσης, υπόδησης και τροφίμων, οι οποίοι περνούν μεγάλη κρίση. Σε μερικά χρόνια ένας στους πέντε από τους εργαζόμενους σ' αυτές τις επιχειρήσεις θα έχει πρόβλημα".

    [08] ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Υψηλό είναι σε γενικές γραμμές το ποσοστό εκπαίδευσης των παλιννοστούντων Ποντίων από τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου υποστήριξης Παλιννοστούντων της ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας, που λειτουργεί στο Δημαρχείο Κατερίνης.

    Πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δάσκαλοι, γιατροί, μουσικοί, οικονομολόγοι είναι στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που apeuh}momtai στην υπηρεσία αυτή, η οποία λειτουργεί εδώ και τρεις μήνες, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτισμικές Γέφυρες- Σχέδιο δράσης για την κοινωνικο-οικονομική ένταξη των Παλιννοστούντων Ποντίων".

    "Θα ήταν ιδανικό όλοι οι πτυχιούχοι που έρχονται να ασκούσαν το επάγγελμα που σπούδασαν, όμως αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο, καθώς τις περισσότερες φορές δεν αναγνωρίζονται ούτε τα πτυχία τους" δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κοινωνιολόγος, Παρασκευή Μαρινοπούλου, από το γραφείο υποστήριξης.

    Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι επιφορτισμένοι με την παροχή πληροφοριών για τις θέσεις εργασίας στον Νομό Πιερίας, με την ενημέρωση για τη λειτουργία και τους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους, με την συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων και με την παροχή ψυχοκοινωνικής βοήθειας

    Από τον Σεπτέμβριο θα υλοποιηθεί μέσω του γραφείου υποστήριξης πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε παραδοσιακές οικοδομικές κατασκευές.

    [09] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ CESARIA EVORA ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SANI FESTIVAL

    Στο λόφο της Σάνης θα βρεθεί τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στις 21:30 η Cesaria Evora, στο πλαίσιο του Sani Festival. Η 54χρονη "ξυπόλητη ντίβα", όπως την αποκαλούν, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στη χώρα μας στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής της περιοδείας.

    Η τραγουδίστρια με τη μελωδική φωνή, η οποία συγκινεί από το 1988 τα διεθνή ακροατήρια, πλαισιωμένη από εξαμελή ορχήστρα, αναμένεται να μαγέψει το κοινό που θα την παρακολουθήσει στο μεσαιωνικό πύργο του Λόφου της Σάνης.

    [10] ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΕ ΛΕΩΝΙΔΗ ΚΑΙ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΟΓΛΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Ειδικό βραβείο επικοινωνίας Ιπεκτσί, σε επιβράβευση του έξοχου δείγματος ελληνοτουρκικής φιλίας και συναδέλφωσης που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Χρυσής Ολυμπιάδας της Ατλάντα προτείνει η Γραμματεία του Βραβείου Ιπεκτσί στην Αθήνα να απονεμηθεί στους δύο Ολυμπιονίκες αρσιβαρίστες, Ναϊμ Σουλεϊμάνογλου και Βαλέριο Λεωνίδη, που κατέκτησαν στην Ατλάντα το Χρυσό και το Αργυρό μετάλλιο αντίστοιχα.

    Η απόφαση της Επιτροπής Βραβείων θα ανακοινωθεί την 1η Φεβρουαρίου (18η επέτειο της δολοφονίας του Ιπεκτσί) και η απονομή θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη το Μάϊο του 1997. Η Ελληνική Γραμματεία, πάντως, έλαβε την απόφαση να προτείνει τους δύο Ολυμπιονίκες, ομόφωνα, λόγω της παραδειγματικής συνεργασίας τους στη διάρκεια των αγώνων και τις δηλώσεις τους για τη συνεργασία του ελληνικού και τουρκικού λαού, που έκαναν στα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Το ίδιο βραβείο είχε απονεμηθεί από την Επιτροπή στον πρωταθλητή ενόργανης γυμναστικής, Γιάννη Μελισσανίδη, για την υπέροχη χειρονομία του να παραδώσει το χρυσό μετάλλιο,που είχε jeqd_sei στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες της Πράγας, το 1994, στους γονείς του άτυχου Τούρκου συναθλητή και φίλου του, Μουράτ Τζανμπάς, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε ατύχημα, λίγες ημέρες πριν τους αγώνες.

    Την ικανοποίησή της εκφράζει η Γραμματεία των Βραβείων στην Αθήνα και για την έμφαση που έχει δοθεί στην υποδειγματική συμπεριφορά των δύο πρωταθλητών από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι ο Τούρκος Χρυσός Ολυμπιονίκης θα αξιώσει τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 6.000 ΘΕΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 25ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Περισσότεροι από 6.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής τις εκδηλώσεις του 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Γιώργου Φουρνιάδη. "Σε μια χρονιά ιδιαίτερα δύσκολη τουριστικά για την Ελλάδα το γεγονός ότι συρρέουν από όλα τα μέρη της χώρας αποκλειστικά και μόνο για το Φεστιβάλ είναι ενδεικτικό της της μεγάλης επιτυχίας του", ανέφερε ο κ. Φουρνιάδης, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Φιλοδοξούμε εδώ και χρόνια να δημιουργήσουμε την Επίδαυρο της Βορείου Ελλάδος. Αντιμετωπίζουμε βέβαια μεγάλα προβλήματα υποδομής. Το Αρχαίο Θέτρο του Δίου είναι ανεπαρκές καιι χρειάζεται ανακαίνιση προκειμένου να φιλοξενήσει παραστάσεις τόσο μεγάλων αξιώσεων. Τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του Φεστιβάλ", τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

    Το ξεκίνημα του 25ου Φεστιβάλ Ολύμπου έγινε με τις συναυλίες του Λεωνίδα Καβάκου και του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, όπου η προσέλευση του κόσμου ήταν, κατά τους διοργανωτές, πραγματικά συγκινητική. Η συνέχεια αναμένεται να είναι ανάλογη, αφού το απαιτητικό κοινό των εκδηλώσεων θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από αύριο δύο μεγάλες δημιουργίες: το "Βασιλιά Ληρ", του Σαίξπηρ και το "Μάνα κουράγιο" του Μπρεχτ.

    Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει καταξιωθεί από το 1971 που πρωτοδιοργανώθηκε ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της Βορείου Ελλάδος. Φέτος γιορτάζει την αργυρή του επέτειο και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ οι διοργανωτές του υπόσχονται μία εφάμιλλη του ονόματός του συνέχεια και για το μέλλον.

    Να σημειωθεί ότι έχουν γίνει ήδη κάποιες επαφές με τον υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο ώστε το Φεστιβάλ να ενταχθεί στο Πoλιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με σκοπό να ενισχυθεί περισσότερο ο θεσμός.

    [12] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Εξοδο και διέξοδο στην τέχνη και τον πολιτισμό αποτελούν ''οι 24 στιγμές Τέχνης'', που απαρτίζουν τις εκδηλώσεις του 1ου Φεστιβάλ Πολιτισμού της Βέροιας.

    Με εκδηλώσεις κυρίως τον Αυγουστο και ως τα μέσα Σεπτεμβρίου g Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίαςοργανώνουν στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο ένα Φεστιβάλ θεάτρου, χορού και μουσικής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ''Ειρήνη'' του Αριστοφάνη με το Θανάση Βέγγο στις 4 Αυγούστου, το Εθνικό Θέατρο με την ''Ηλέκτρα'' του Σοφοκλή με τη Λυδία Κονιόρδου και την Ασπασία Παπαθανασίου, καθώς και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ) όλης της χώρας που θα παρουσιάσουν τις καλοκαιρινές τους παραγωγές.

    Συναυλίες θα δώσουν: ο Χρήστος Νικολόπουλος με αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα, ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Κώστα Θωμαϊδη θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη το ''Κοντσέρτο για δύο φωνές και πιάνο'', ο Νίκος Παπάζογλου, ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης με τη Σόνια Θεοδωρίδου, ενώ για δύο μέρες θα συναντηθούν οι μπάντες χάλκινων (πνευστών) των Βαλκανίων, ενώ η ''Μήδεια'' θα παρουσιαστεί ως χοροθέατρο.

    Οπως δήλωσε στο Μ.Π.Ε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Χασιώτης, η Βέροια είναι μια πόλη με σημαντική πολιτιστική παράδοση. ''Η ένταξή της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή πορεία στο χώρο του πολιτισμού'' σημείωσε ο κ.Χασιώτης τονίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αναδειχθεί η πόλη σε σημαντικό πολιτιστικό πόλο. ''Επιθυμία μας είναι'', πρόσθεσε ο κ.Χασιώτης, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις, ''να διαμορφώσουμε έναν ευρωπαϊκό θεσμό, μέσω του οποίου θα παρουσιάζουν τη δουλειά τους στον τομέα του πολιτισμού οι μεσαίου μεγέθους πόλεις της Ευρώπης'' και κατέληξε λέγοντας: ''Η κορωνίδα αυτής της προσπάθειας θα είναι η δημιουργία του Πολιτιστικού Δικτύου Πληροφοριών, που θα ενώνει τόσο τις ελληνικές πόλεις όσο και πόλεις της Ευρώπης''.


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "EUROPA" ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ - ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου, στρατηγός Χασάν Αλφί, ανακοίνωσε στο Κάϊρο ότι τα σώματα ασφαλείας συνέλαβαν τους δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας στο ξενοδοχείο Europa, που ήταν η αιτία να βρουν το θάνατο 18 Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι είχαν πάει στην αιγυπτιακή πρώτευσα, ύστερα από το προσκύνημά τους στους Άγιους Τόπους τις μέρες του Πάσχα.

    Η εφημερίδα του Καίρου "Αλ Αχμπάρ" αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, οι δύο δράστες συνελήφθησαν ζωντανοί, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Περισσότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

    [14] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

    Χλιαρή ήταν η αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται στις τουρκικές φυλακές, όπου έξι απεργοί πείνας έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι βρίσκονται sta πρόθυρα του θανάτου.

    Εσωτερική υπόθεση της Αγκυρας χαρακτήρισε το θέμα των πολιτικών κρατουμένων ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο κ.Μπέρνς υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Νετζμετίν Ερμπακάν αποδέχτηκε πολλά από τα αιτήματα των απεργών πείνας και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένοι από αυτούς εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν στις εξεγέρσεις από συγκρατούμενους τους.

    Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας του ξεπερνά τα δυτικά πρότυπα, ενώ απείλησε τους απεργούς πείνας ότι την κατάλληλη στιγμή το κράτος θα δείξει την πυγμή του.

    Η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Πόλιν Γκρίν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.

    Με επιστολή της, στον Τούρκο πρωθυπουργό Ερμπακάν, ζητεί την εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, την ελεύθερη επικοινωνία των κρατουμένων με τους συγγενείς τους καθώς και να επιτραπεί σε διεθνείς παρατηρητές να επισκεφτούν τους κρατούμενους στις φυλακές.

    Στην Αθήνα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

    Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δήλωσε ότι θα εκθέσει στα Ευρωπαικά όργανα με τον προσφορότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, ενώ 34 Έλληνες βουλευτές από όλα τα κόμματα με κοινή δήλωση τους ζητούν να σταματήσουν τα εγκλήματα σε βάρος πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία.

    [15] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ."ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ" ΔΗΛΩΣΕ

    Προκλητικά σκληρός απέναντι στο δράμα των απεργών πείνας, που πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο στις τουρκικές φυλακές, ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν. "Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να σκεφτούμε τις συνθήκες των φυλακών σαν συνθήκες ξενοδοχείου" είχε δηλώσει μετά τον θάνατο του τρίτου απεργού πείνας στις φυλακές Μπαϊράμπασά της Κωνσταντινούπολης τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις στις φυλακές γίνονται κάτω από πίεση.

    "Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στις φυλακές 53.000 κρατούμενοι. Από αυτούς οι 8.900 κρατούνται βάσει του αντιτρομοκρατικού νομου. Αυτή τη στιγμή 2.500 κάνουν απεργία πείνας προφασιζόμενοι μία εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε πριν. Εμείς καταργήσαμε εκείνη την εγκύκλιο και φέραμε μία καινούργια στις 9 Ιουλίου. Αλλά αυτή τη φορά έθεσαν διαφορετικά αιτήματα. Ζητούν να κλείσει η φυλακή του Εσκισεχίρ. Σε αυτή τη φυλακή υπάρχει άνεση σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ" δήλωσε ο κ Καζάν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την αντίθεσή του προς την ιατρική επέμβαση για τη διάσωση των απεργών πείνας λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αφορμή για επεισόδια.

    [16] ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡΑΤΑΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Για τέσσερις μήνες παρατάθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί σε νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ κατά τη διάρκεια ομιλίας που έκανε στην συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα αυτό είπε ότι υπάρχει η σκέψη για σταδιακή άρση του στρατιωτικού νόμου. Σύμφωνα με τον κ Αγάρ θα αρχίσει "επίθεση στοργής" στην περιοχή ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα έτσι ώστε να επιστρέψουν στα χωριά τους όσοι είχαν φύγει.

    Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι το ανθρώπινο δυναμικό του ΡΚΚ έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 1992 ύστερα από την αύξηση των μέτρων ασφαλείας και την εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση για το θέμα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης απείχε η αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    [17] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ-ΧΑΛΥΒΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΕ

    Την υπογραφή συμφωνίας ελευθερου εμπορίου άνθρακα-χάλυβα μεταξύ Τουρκίας-ΕΕ ανακοίνωσε χτες η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ. Σύμφωνα με την κ Τσιλλέρ η συμφωνία αυτή υπεγράφη χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες και σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και αναμένεται na εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης.

    Η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ακόμη ότι σύντομα θα ανοίξει και θα τεθεί σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγό Κερκιούκ-Γιουμουρταλίκ ενώ συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες επί του θέματος και υπήρξε ένας συμβιβασμός στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσον αφορά τη διανομή του πετρελαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός πετρελαίου είχε πάψει να λειτουργεί από τον πόλεμο στον Περσικό με απόφαση του ΟΗΕ και πριν απο μερικούς μήνες αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του.

    [18] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ

    Δεν έχουν ακόμα ετοιμαστεί οι προσκλήσεις προς τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και το Διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων για το στρατιωτικό διάλογο δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γουστάβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να εκφράσει αισιοδοξία ή να προσδιορίσει το πότε θα αρχίσει ο διάλογος.

    Ωστόσο είναι φανερό ότι οι Τούρκοι έχουν υπαναχωρήσει από την αρχική συμφωνία και καταβάλλουν προσπάθεια να εκμεταλλευθούν τις συνομιλίες για να δοθεί υπόσταση στο ψευδοκράτος με τη συμμετοχή του Διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων στις συνομιλίες.

    Πάντως η Κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι η συμφωνία προβλέπει για διάλογο μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των κατοχικών στρατευμάτων.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΝ ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

    Aποστάσεις από τον πρόεδρο Μπερίσα παίρνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις εκλογές της 26ης Μαϊου, η συμπεριφορά του αλβανικού κράτους στις οποίες έχει αποτελέσει αντικείμενο σκληρής κριτικής.

    Μιλώντας χθες στην σύνοδο της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής βουλής των αντιπροσώπων, ο κ. Ρούντολφ Περίνα, αναπληρωτής βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε ότι η βάση των αμερικανοαλβανικών σχέσεων έχει εξασθενίσει μετά τις εκλογές της 26ης Μαϊου και σημείωσε την ύπαρξη σοβαρών ανωμαλιών, οι οποίες, όπως είπε, κατέστρεψαν τις εκλογές.

    Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο γερουσιαστής Λάντος, ο οποίος καταδίκασε τη στάση του αλβανικού κράτους σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ειδικότερα έναντι της ελληνικής μειονότητας και κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναστείλλει την οικονομική βοήθεια στην Αλβανία.

    Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν στην παρέμβαση τους στη συζήτηση ο πρόεδρος της πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας κ.Νίκολας Γκέητζ και ο κ.Γκράμοζ Πάσκο, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός, συνιδρυτής με τον πρόεδρο Μπερίσα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος στη συνέχεια εντάχθηκε στην αντιπολίτευση και σήμερα διδάσκει στη σχολή Γουίντρου Γουίλσον για τις ανατολικοευρωπαϊκές σπουδές.

    Από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Γκίλμαν ζήτησε να μετριασθούν οι επικρίσεις στη νεαρή αλβανική δημοκρατία η οποία, όπως είπε ο κ. Γκίλμαν έχει πολλά επιτευγματα.

    Σκληρή επίθεση εναντίον των επικριτών του προέδρου Μπερίσα και κυρίως κατά των κ.κ. Πάσκο και Γκέητζ άσκησε η εκτελεστική διευθύντρια του Αλβανικού Αμερικανικού Ιδρύματος κ.Σίρλευ Κλόιζ, η οποία τους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν προσωπικά οφέλη σε βάρος του αλβανικού λαού.

    Η συζήτηση προκάλεσε ανησυχία στα Τίρανα και όπως σημειώνει η αλβανική ηλεκτρονική έκδοση των Albanian Times, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια πλήρη αναθεώρηση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν αποκλείουν να συμπεριλάβει και τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, ο κ.Μπερίσα αρνήθηκε, επικαλούμενος το βεβαρυμένο πρόγραμμα του, να δεχθεί τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Τίμοθυ Γουίρθ, εκφράζοντας έτσι τη δυσφορία του για τις αμερικανικές επικρίσεις για τις εκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 26 July 1996 - 13:56:01