Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕ ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ (87,12) ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ

  • [02] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΟΙ Β.ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΙ Ν.ΞΑΝΘΟΥ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

  • [04] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • [05] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ

  • [06] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

  • [07] ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [08] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

  • [09] ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΕΚΔΙΔΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  • [10] ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Mc DONALD'S

  • [11] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

  • [12] Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 15-19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ

  • [13] "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ! ", ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑΡΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • [15] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

  • [16] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΕΒΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [17] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

  • [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • [20] ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ AQCUQOJASTQO

  • [21] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

  • [22] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΑΒΝΤΑ" ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ - ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)

  • [23] ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [24] ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕ ΦΟΒΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ (87,12) ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ Ο ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗΣ

    Με την πρώτη βολή, πετυχαίνοντας φοβερό πανελλήνιο ρεκόρ, προκρίθηκε στους τελικούς του ακοντισμού, ο Έλληνας πρωταθλητής, Κώστας Γκατσιούδης.

    Ο νεαρός αθλητής από τον Έβρο, έστειλε το ακόντιο στα 87,12 μέτρα, που αποτελεί μία επίδοση παγκοσμίου επιπέδου, αφού το όριο για την πρόκριση στους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων στον ακοντισμό είχε καθοριστεί στα 83 μέτρα.

    Αν επαληθευτεί το ρητό ότι "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται", τότε δικαίως η Ελλάδα προσδοκά μια νέα μεγάλη διάκριση στο στίβο, ύστερα από την εκπληκτική βολή που πέτυχε ο 22χρονος πρωταθλητής μας τις πρωϊνές για την Ατλάντα ώρες.

    [02] ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΟΙ Β.ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΙ Ν.ΞΑΝΘΟΥ

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες αφού στον τελικό του μήκους γυναικών ρίχνονται η χρυσή Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης Βούλα Πατουλίδου και η πρωταθλήτρια μας Νίκη Ξάνθου, έχοντας θέσει σοβαρή υποψηφιότητα και οι δύο για μια πολύ καλή θέση στον τελικό.

    Την πρόκριση στους ημιτελικούς θα επιδιώξει να πετύχει σήμερα η ελληνική ομάδα της σκυταλοδρομίας των 4χ100 μέτρων των ανδρών με τους Αλέξανδρο Γενοβέλη, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, Αλέξανδρος Τερζιάν και Αλέξη Αλεξόπουλο. Οι Θωμάς Σμπώκος και Χαράλαμπος Παπαδιάς βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν την εθνική ομάδα.

    Δύο ακοντιστές μας οι Κώστας Γκατσιούδης και Δημήτρης Πολυμέρου μπαίνουν στη μάχη του στίβου, με τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του αγωνίσματος τους.

    Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ στις πέντε τα ξημερώματα του Σαββάτου ολοκληρώνει την παρουσία της στους 26ους Ολυμπιακούς Αγώνες αντιμετωπίζοντας τη Βραζιλία. Σε περίπτωση νίκης η ελληνική ομάδα θα καταλάβει την πέμπτη θέση της διοργάνωσης.

    Σήμερα το πρόγραμμα του στιβου περιλαμβάνει έξι τελικούς. Ο πρώτος είναι στο άλμα επί κοντώ των ανδρών, στον οποίο δεν θα συμμετάσχει ο Ουκρανός κορυφαίος στο είδος αθλητής Σεργκέι Μπούμπκα, λόγω τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα.

    Ο επόμενος τελικός θα είναι στη σφαιροβολία γυναικών, ενώ θα ακολουθήσει το μήκος γυναικών, τα 3.000 μέτρα στιπλ ανδρών και τα 50.000 μέτρα βάδην ανδρών. Ο έκτος και τελευταίος τελικός είναι αυτός των 10.000 μέτρων γυναικών.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    "Η Ελληνική οικονομία δεν προσφέρεται για κινδυνολογία και προσωπικές επιθέσεις" τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου ο οποίος έκανε λόγο για "αργό ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων".

    "Η Ελληνική οικονομία έχει μπει σε σταθερή πορεία ανάπτυξης" υπογράμμισε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε: "η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων το 1996 σημειώνει εντυπωσιακή επιτάχυνση χάρη σε σειρά ενεργειών της κυβέρνησης". Αναφερόμενος δε στους στόχους της οικονομικής πολιτικής, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε την οικονομική και νομισματική ένωση με την κοινότητα, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων.

    [04] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών που ελέγχονται από το Δημόσιο ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου δήλωσε ότι αντικαθίστανται οι διοικητές της Ιωνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης καθώς και οι υποδιοικητές των Τραπεζών Ελλάδος, ΕΤΕΒΑ και Κτηματικής.

    Τη θέση του διοικητή της Ιονικής Παναγιώτη Κορλίρα καταλαμβάνει ο μέχρι τώρα διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΒΑ Χάρης Σταματόπουλος. Τη θέση του κ. Σταματόπουλου καταλαμβάνει ο Τραπεζίτης Δημήτρης Παυλάκης.

    Στη θέση του Προέδρου της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης Ανδρέα Μπούμη τοποθετείται ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Σπύρος Κουνιάκης. Στην Κτηματική μετά την απομάκρυνση του Αναστάσιου Τζαβέλα τη διοίκηση αναλαμβάνει ο υποδιοικητής Βασίλης Ράπανος και στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Νίκος Μπέρτζος, μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκουράκου καταλαμβάνει ο Σύμβουλος της Τράπεζας και παλαιός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Γκαργκάνας.

    [05] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ

    Έγιναν τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του Τελωνειακού Σταθμού Κακαβιάς, δεύτερου σε l]cehor στην Αλβανία. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 1,8 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διατίθενται από την Ευρωπαική Ένωση μέσω του προγράμματος PHARE.

    Με την περάτωση του έργου θα βελτιωθούν αισθητά οι τελωνειακές υπηρεσίες Κακαβιάς και θα ανταποκρίνονται πια στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Στα εγκαίνια παρεβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Ελληνικής Τελωνειακής Υπηρεσίας. Το έργο εγκαινίασε ο νομάρχης Αργυστροκάστρου Σωκράτης Καλυβόπουλος.

    [06] ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Διεθνείς και εθνικούς αγώνες αυτοκινήτου και μοτοσικλέτας θα φιλοξενεί το νέο αυτοκινητοδρόμιο που πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί στο νομό Σερρών, με πρωτοβουλία του Δήμου.Το συγκεκριμένο αυτοκινητοδρόμιο, το οποίο θα είναι απόλυτα σύμφωνο με τις προδιαγραφές που έχει θέσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα μετά από αυτό της Τρίπολης που λειτουργεί όμως στο χώρο του αεροδρομίου της πόλης.

    ¨Η δημιουργία του αυτοκινητοδρομίου, αποτελεί ένα έργο αναπτυξιακό για την πόλη αφού αναμένεται να φέρει επισκέπτες σ΄αυτή, να τονώσει την τοπική αγορά και να αυξήσει τα έσοδα στο ταμείο της πόλης¨ δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Σερρών Ιωάννης Βλάχος.

    Το έργο θα στοιχίσει περίπου 450.000.000 δραχμές, για την κάλυψη των οποίων συζητείται τόσο το ενδεχόμενο δανεισμού από τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού όσο και το ενδεχόμενο αυτοχρηματοδότησης.

    Πρόταση του δημάρχου που αφορά στην τοποθέτηση του έργου σε μια έκταση 500 στρεμμάτων δίπλα από το αθλητικό πάρκο ¨Ομόνοια¨ στις Σέρρες συνάντησε αρχικά κάποιες αντιδράσεις που αφορούσαν κυρίως το πρόβλημα της ηχορρύπανσης.Ωστόσο, ο κ.Βλάχος υποστηρίζει ότι η κοντινή σιδηροδρομική γραμμή και η περιαστική οδός θα λειτουργούν ως ηχοσκεπάσματα, ενώ η επιλογή ενός άλλου χώρου θα οδηγούσε σε ανώφελη καθυστέρηση.Για το αυτοκινητοδρόμιο αυτό, κατά τον δήμαρχο Σερρών, ενδιαφέρθηκαν και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Ρόδος κ.α., οι οποίοι όμως στερούνται της απαραίτητης έκτασης.

    [07] ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Την ίδρυση μονάδας κατασκευής στρατιωτικών ενδυμάτων, η οποία θα απασχολήσει περίπου 120 εργαζόμενους στην ακριτική περιοχή του Τριγώνου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων ''Πολιτιστικά Ακρίτεια '96'', που πραγματοποιούνται στο Τυχερό Εβρου, στο πλαίσιο του προγράμματος ''Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος.Ενιαίος Χώρος- Πορεία προς το 2000''.

    Τη δημιουργία της μονάδας αυτής, σημείωσε ο κ.Πετσάλνικος, που αποτελεί πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τυχερού, χρηματοδοτούν και στηρίζουν τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Lajedom_ar-Θράκης, το οποίο θα διαθέσει το ποσό των σαράντα εκατομμυρίων δραχμών, καθώς και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου.

    Παράλληλα, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα χρηματοδοτήσει με ποσό 1,5 εκατομμυρίων δραχμών το Δήμο Τυχερού, για τον εκσυγχρονισμό της Σχολής Μουσικής και τις ανάγκες του τοπικού χορευτικού συγκροτήματος.

    Αναφορικά με το πρόγραμμα ''Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος'' ο υπουργός τόνισε ότι ''έχει στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών στους τομείς του πολιτισμού και γενικότερα των σχέσεων συνεργασίας και των ανταλλαγών και στο επίπεδο της οικονομίας, ανάμεσα σε αυτές τις τόσο σημαντικές για την πατρίδα μας περιοχές''.

    ''Είναι περιοχές, οι οποίες φιλοδοξούμε να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη ενότητα'' πρόσθεσε ο κ.Πετσάλνικος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση αυτού του παραμεθόριου τόξου, που παίζει καθοριστικό ρόλο για την υπεράσπιση του Ελληνισμού, από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο'', ενώ υπογράμμισε πως ''στόχος της κυβέρνησης ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές είναι να προχωρήσει με γοργότερους ρυθμούς η ανάπτυξη και να αποτελέσει οριστικό παρελθόν η στέρηση τους στην ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα''.

    [08] ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Με τιμές Αρχιερέα κηδεύεται αύριο ο έκπτωτος Μητροπολίτης Λάρισας Θεολόγος μετά από σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ.

    Στον εκλιπόντα ιεράρχη είχε επιβληθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας, γεγονός που, σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς κανόνες, δεν επιτρέπει την ταφή σύμφωνα με την χριστιανική και εκκλησιαστική τάξη.

    Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων και αντιπρόεδρος της Συνόδου, Προκόπιος δεν ήρθη το επιτίμιο της ακοινωνησίας ωστόσο οι αρχιερείς αποφάσισαν τελικά "να γίνουν όλα κατά τα εκκλησιαστικώς και κανονικώς οριζόμενα, όλα όσα προσιδιάζουν εις αρχιερέα, δηλαδή να ψαλεί κανονικά η εξόδιος ακολουθία".

    [09] ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΛΗ ΕΚΔΙΔΕΙ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

    Ειδική έκδοση του Επιταφίου του Περικλή στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά προωθεί η Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να διανεμηθεί σε ξένα Κοινοβούλια και προσωπικότητες. Η έκδοση αυτή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, αποτελεί ύμνο στο μεγαλείο της Αθηναϊκής Δημοκρατία,ς θα κυκλοφορήσει σε 54.000 αντίτυπα συνολικά και θα περιέχει το κείμενο αρχαίο και σε μετάφραση κατά περίπτωση.

    Προκειμένου να εξασφαλισθεί η υψηλή αισθητική και ποιότητα του έργου, που στο πάνω μέρος των σελίδων του θα εικονίζεται σε συνεχή ροή θέμα με τη ζωφόρο του Παρθενώνα, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ανέθεσε την έκδοση στην Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνων με υπύθυνο για την καλλιτεχνική επιμέλεια τον πρύτανη της swok^r Ιωάννη Παπαδάκη και την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων στον καθηγητή Φάνη Κακριδή.

    Το έργο θα συνοδεύεται από ξεχωριστό φάκελο, ο οποίος θα περιέχει αντίτυπα ειδικά φιλοτεχνηθέντος χαρακτικού.

    [10] ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΚΑΙ Mc DONALD'S

    Ευτυχώς δεν πέρασε απαρατήρητη από μια Ελληνίδα καθηγήτρια γυμνασίου, την Πίτσα Γεωργίου, η ερμηνεία της ιστορίας των Ολυμπιακών που παρουσίασε στους πελάτες της η γνωστή εταιρία χάμπουργκερς, Mc Donald's. Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ατλάντα, η εταιρία αυτή τύπωσε την ιστορία τους από την αρχαιότητα πάνω τα καλύμματα (ματς) των δίσκων με τους οποίους σερβίρει τα προϊόντα της.

    Σύμφωνα με τα Mc Donald's, λοιπόν, οι αγώνες στην αρχαία Ελλάδα γίνονταν "στο ουδέτερο έδαφος του Ολύμπου" και οι προπονητές "μαστίγωναν τους αθλητές για να μην κάνουν αταξίες" (!).

    Η κ. Γεωργίου διαμαρτυρήθηκε στην εταιρία Mc Donald's και αυτή παρέπεμψε την υπόθεση στην διαφημιστική εταιρία που έφτιαξε τα καλύμματα των δίσκων. Με γράμμα της στην κ. Γεωργίου, η εταιρία, χωρίς να ζητήσει συγνώμη για τις ανακρίβειες, αναφέρει ότι τις πληροφορίες που χρησιμοποίησε για την "ιστορία" των Ολυμπιακών τις πήρε από το βιβλίο "The Olympic Spirit: 100 Years of the Games", κάποιας Susan Wels. Εκδότης του βιβλίου είναι η πασίγνωστη Collins Publishers και το βιβλίο τυπώθηκε με άδεια της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ατλάντα, η οποία -προφανώς- δεν ενδιαφέρθηκε να ελέγξει την ακρίβεια του περιεχομένου του.

    Η διαφημιστική εταιρία της Mc Donald's συστήνει στην διαμαρτυρηθείσα καθηγήτρια περαιτέρω αλληλογραφία να αποσταλεί στους εκδότες του βιβλίου.

    [11] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΝΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

    Τριάντα εννέα μουσουλμάνοι και μουσουλμάνες της Θράκης εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας χάρη στη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος περί μειονοτικής εκπαίδευσης με το νέο θεσμό του 0,5%, τον οποίου καθιέρωσε για πρώτη φορά από φέτος το υπουργείο Παιδείας . Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ροδόπης, είχαν δηλώσει συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις 48 μουσουλμάνοι απόφοιτοι λυκείου αλλά τελικά συμμετείχαν μόνο 39.

    Η διαδικασία εξέτασης και βαθμολόγησης των μουσουλμάνων είναι ίδια με εκείνη που αφορά τις γενικές εξετάσεις με τη διαφορά ότι κατά τη διαδικασία επιλογής των εισαγομένων στις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ δοκιμάζονται μεταξύ τους για την πλήρωση θέσεων που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 0,5%.

    Μέλη της μειονότητας σχολίασαν θετικά την εφαρμογή του νέου θεσμού λέγοντας ότι θα αποβεί προς όφελος των παιδιών τους. "Είναι ένα ωραίο σύστημα που αποβλέπει στην ένταξη των μουσουλμανοπαίδων στη κοινωνία. Αλλά επειδή δεν έχουν μέχρι sticl^r ανακοινωθεί επίσημα τα αποτελέσματα μας έχουν δημιουργηθεί κάποιες επιφυλάξεις και ερωτηματικά. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοιου είδους κίνητρα για τα παιδιά μας" είπε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Ξάνθης Αχμέτ Ιχσάν Κεχαγιά.

    "Η εισαγωγή των μουσουλμανοπαίδων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας θα είναι προς όφελος της μειονότητας" δήλωσε ο πρώην βουλευτής Ροδόπης δικηγόρος Χασάν Ιμάμογλου ενώ ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπή Υποδομών και Περιβάλλοντος Ροδόπης Αχμέτ Μεχμέτ χαρακτήρισε το νέο θεσμό ως το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να προσφερθεί στη μειονότητα.

    Αναμένεται ότι με την εφαρμογή τπυ νέου μέτρου τα μουσουλμανόπαιδα θα προτιμούν να σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια αντί γι αυτά της Τουρκίας όπου οι εισαγωγικές εξετάσεις έχουν δυσκολέψει τα τελευταία χρόνια.

    [12] Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ 15-19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ

    Η καρδιά της Θράκης, στα μέσα του Αυγούστου, θα χτυπήσει για πέντε ολόκληρες μέρες στη Κομοτηνή στο πλαίσιο του Γ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών. Θέματα που αφορούν τον απόδημο θρακικό ελληνισμό, τις δυνατότητες επενδύσεων στην παραμελημένη αυτή περιοχή της χώρας, τις σχέσεις με τις Βαλκανικές και Παρευξείνιες χώρες, το εμπόριο και τη βιομηχανία, τη γεωργία, τα δίκτυα υποδομής, τα μεγάλα έργα τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα έρθουν στην επικαιρότητα μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου από τις 15 μέχρι τις 19 Αυγούστου.

    Το συνέδριο θα ξεκινήσει ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το καθιερωμένο προσκύνημα στην Παναγία την Κοσμοσώτειρα στις Φέρες ενώ οι εργασίες θα αρχίσουν την επόμενη ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στον απόδημο θρακικό ελληνισμό και κύριος ο ομιλητής θα είναι ο πρώην υφυπουργός εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης.

    Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στη Θράκη σε σχέση με το Αιγαίο, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιεις χώρες καθώς επίσης και το πληθυσμιακό ενώ ομιλητές θα είναι ο καθητητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Κρατερός Ιωάννου, ο τέως πρέσβης Θέμος Στοφορόπουλος και ο διεθυντής του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού Χαράλαμπος Μαστρογιάννης.

    Θέματα που άπτονται του πολιτισμού , της ιστορίας, της τουριστικής ανάπτυξης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα αναπτυχθούν την τέταρτη μέρα του συνεδρίου από τον σύμβουλο του υπουργού Παιδείας Περικλή Νεάρχου, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Αιγαίου Απόστολο Παρπαϊρη και τον πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και Γ.Γ.Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννη Πανούση.

    Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου θα είναι αφιερωμένη στη γεωργία, την κτηνοτροφία την αλιεία, το εμπόριο, τη βιομηχανία τα δίκτυα υποδομής και τα μεγάλα έργα με ομιλητές τον αναπληρωτή καθηγητή χημείας Μόσχο Πολυσίου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Νίκο Ευθυμιάδη και τον αναπληρωτή καθηγητή του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Γάτσιο.

    Στο πλαίσιο των παραλλήλων εκδηλώσεων προγραμματίζεται ημερίδα ενημέρωσης Γερμανών επενδυτών που ενδιαφέρονται για τη Hq\jg. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

    [13] "ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ! ", ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑΡΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    "Θέλουμε να μάθουμε ελληνικά. Στείλτε μας καθηγητές", ζητούν από την ελληνική πολιτεία οι ομογενείς φοιτητές από εννέα χώρες που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μακεδονία-Θράκη" (υποπρόγραμμα του προγράμματος "Φιλοξενία"), το οποίο διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Κέντρο και το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας. Το μεσημέρι οι νεαροί ομογενείς συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, με τον οποίο συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στις χώρες διαμονής τους (ΗΠΑ, Καναδά, Γεωργία, Αυστραλία, Δανία, Τσεχία, Συρία, Ρουμανία και Ουκρανία).

    Οι νεαροί ομογενείς δηλώνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους βοήθησε να γνωριστούν καλύτερα με την ελληνική γλώσσα, αλλά και με την χώρα, χάρη στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν σε αρχαιολογικούς και άλλους χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος της Βόρειας Ελλάδας.

    Οπως είπαν στο ΜΠΕ, καλό θα ήταν τα προγράμματα αυτά να πραγματοποιούνται πιο συχνά. Σημαντικότερο, όμως, όλων, δήλωσαν χαρακτηριστικά , είναι η ελληνική πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στις χώρες διαμονής του Ελληνισμού, όπου αυτά εκλείπουν.

    "Οταν έρχομαι εδώ αισθάνομαι ξένη, γιατί δεν καταλαβαίνω σχεδόν καθόλου τη γλώσσα. Θέλω να γίνουν σχολεία. Η νέα γενιά θέλουμε να μαθαίνουμε ελληνικά", δήλωσε η 22χρονη Ράλντα Παξιμάδη από τη Συρία, φοιτήτρια Γαλλικής Φιλολογίας. Το να παραμείνεις Ελληνας στη Συρία, όπως προσθέτει, είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον τρόπο ζωής.

    "Πρώτα από όλα θέλω να μας στείλουνε καθηγητές, για να μάθουμε ελληνικά. Οσοι υπάρχουν είναι πολύ ηλικιωμένοι. Εγώ έμαθα από τα βιβλία μόνη μου. Υπάρχουν νέοι Ελληνες στη Ρουμανία, που θέλουν να μάθουν ελληνικά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να το καταφέρουν", προσθέτει η 20χρονη Ελένη Χατζίκου από το Βουκουρέστι, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Λυκείου της ρουμανικής πρωτεύουσας, η οποία θέλει να συνεχίσει τις σπουδές της στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την Ελένη, τη βοήθησε να πλουτίσει τις γνώσεις της σημαντικά.

    Να διατηρεί, όμως, κανείς την ελληνική του ταυτότητα δεν είναι εύκολο ούτε σε χώρες, όπου το ελληνικό στοιχείο τυγχάνει καλύτερης μοίρας, όπως επισημαίνει ο 21χρονος Σταύρος Αποστόλου, από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας. "Το πρόγραμμα με βοήθησε λίγο. Θα ήταν καλό, όμως, να επαναλαμβανόταν. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την επαφή της με τους Ελληνες του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα, βέβαια, εξαρτάται και από τον καθένα μας, κατά πόσο θέλει να διατηρήσει την ελληνικότητά του".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΕΑΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Την παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις εξαγωγές από την Ελλάδα κρεάτων, παραγώγων τους και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, λόγω των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού στον Έβρο, αποφάσισε η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η παράταση της απαγόρευσης θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, ομάδα κοινοτικών εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή του Έβρου ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Τη διαφωνία της για την απόφαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής της Κοινότητας εξέφρασε, με ανακοίνωσή της, η ελληνική αντιπροσωπεία. Στην ανακοίνωση εκφράζεται η λύπη της αντιπροσωπείας της χώρας μας για το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή η εισήγησή της να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας και να ισχύσουν μόνο για την περιοχή του Έβρου.

    [15] ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

    Στη Λευκωσία κρατούνται δύο Ελληνες, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου.

    Όπως έγινε γνωστό, οι Αθανάσιος Σταλίκας 48 χρόνων και Δημήτρης Γκότσης 35 χρόνων κάτοικοι Παρισιού, ενώ έκαναν βόλτα με ταχύπλοο έχασαν τον προσανατολισμό τους και βρέθηκαν στην περιοχή των Κοκκίνων, όπου και συνελήφθησαν από τους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ένας από τους δύο ομογενείς μεταφέρθηκε με το ελικόπτερο πάνω σε φορείο.

    [16] ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΕΒΕΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Διαβήματα προς τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων υπηκόων που απήχθησαν χθες από τους Τούρκους στη θαλάσσια περιοχή των Κοκκίνων στη βορειοδυτική Κύπρο προέβησαν η Κυπριακή κυβέρνηση και η Ελληνική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης οι Αθανάσιος Σαλίκας, 48 ετών και Δημήτρης Γκότσης 35 ετών είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και μη γνωρίζοντας την περιοχή προσέγγισαν την περιοχή Κοκκίνων όπου απήχθησαν από τα κατοχικά στρατεύματα.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ειρηνευτική δύναμη, το ίδιο και ο πρέσβης της Ελλάδας και καταβάλλονται προσπάθειες για την άμεση απελευθέρωσή τους" είπε ο κ. Κασουλίδης.

    [17] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

    "Με την πορεία που θα κάνουν οι μοτοσικλετιστές, θέλουν να διαφωτίσουν όλο τον κόσμο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων".

    Τη δήλωση αυτή έκανε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών Γιώργος Χατζηκώστας, αναφερόμενος τόσο στο πρόβλημα της Κύπρου, όσο και στον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας.

    Σήμερα το πρωί οι μοτοσικλετιστές συγκεντρώθηκαν στην αφετηρία της μεγάλης αντικατοχικής πορείας στο Βερολίνο, μέσα σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίστηκαν σε ομάδες και αφού όρισαν αρχηγούς, τους διανεμήθηκαν μπλουζάκια και κυπριακές σημαίες.

    Στην πορεία συμμετέχουν άτομα από την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Αυστρία οι οποίοι εκφράζουν τη θερμή υποστήριξη τους για την εκδήλωση.

    Προσπάθειες όμως γίνονται η πορεία να περάσει από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, αντί μέσω της πρώην Γιουγκοσλαβίας, όπως είχε προγραμματιστεί.

    [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Κατηγορηματικά διέψευσε ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών Federico Penna, τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Time, σύμφωνα με τις οποίες η ταξιδιωτική οδηγία για το αεροδρόμιο της Αθήνας έγινε κατόπιν πιέσεως του Λευκού Οίκου.Η τοποθέτηση αυτή του κ.Penna, έγινε με αφορμή την ερώτηση του Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος,John McCain, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστημών και Μεταφορών της Γερουσίας.

    Ο κ. Penna, τόνισε ότι υπήρξε συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου του και του αεροδρομίου Αθηνών καθώς και ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση έγινε μετά από σύσταση της Επιτροπής της Federal Aviation Administration, η οποία επισκέφθηκε την Αθήνα και διαπίστωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου ανταποκρινόταν στα διεθνή πρότυπα.

    Οι συζητήσεις της Επιτροπής, επικεντρώθηκαν κυρίως στα θέματα ασφάλειας των αεροδρομίων και στους τρόπους βελτίωσης τους, ενώ αυστηρή κριτική ασκήθηκε στην Federal Aviation Administration, γιατί παρά τις συστάσεις που της έχουν γίνει επί σειρά ετών, δεν βελτίωσε τα μέτρα αυτά, ούτε ξεκίνησε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των πεπαλαιωμένων μηχανημάτων των αμερικανικών αεροδρομίων.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στο θέμα της απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ντεμιρέλ δηλώνοντας στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι ο ίδιος στενοχωρείται περισσότερο για αυτούς pou πεθαίνουν στις φυλακές.Ο Τούρκος πρόεδρος συμπλήρωσε ¨Εγώ δεν θέλω να ματώσει η μύτη κανενός. Ακόμη κι αν κάποιος είναι καταδικασμένος σε θάνατο, δεν θα πρέπει να πεθάνει στις φυλακές.Οι άνθρωποι που είναι στις φυλακές βρίσκονται υπό την εγγύηση του κράτους.Η κατάσταση στις φυλακές δεν είναι σημερινό πρόβλημα και δεν μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.Θα πάρει κάποιο χρόνο¨.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ¨Τζουμχουριέτ¨, η έκθεση που ετοιμάζει το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την απεργία πείνας στις φυλακές θα διανεμηθεί στις πρεσβείες στην Άγκυρα, ενώ η ¨Επιτροπή Παρακολούθησης των Φυλακών¨ που έχει σκοπό την παρακολούθηση των εξελίξεων για την επίλυση των προβλημάτων στις φυλακές συνεδρίασε για πρώτη φορά και εξέλεξε ως πρόεδρό της τον συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σεβκέτ Καζάν, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δήλωσε ότι αποφασίστηκε να συσταθούν ¨κινητά¨ δικαστήρια κρατικής ασφάλειας για να τερματίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι δίκες που γίνονται στα ήδη υπάρχοντα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας.

    Εξάλλου, τη διαφωνία του για τη χρησιμοποίηση διαλόγου στο Κουρδικό θέμα, όπως σε αυτό των τουρκικών φυλακών, εξέφρασε στους Τούρκους δημοσιογράφους ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, δηλώνοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα και πρόσθεσε ¨Πρόκειται για φονιάδες που σκοτώνουν αθώους.Το κράτος δεν μπορεί να πεί σ΄αυτούς που σκοτώνουν στρατιώτες, αστυνομικούς και μωρά ¨ελάτε να συζητήσουμε¨.Τί μπορείτε να συζητήσετε μ΄αυτούς που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες;Δεν μπορείτε να απλώσετε κλάδο ελαίας στους φονιάδες¨.

    [20] ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ, ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

    Διστακτικός στην τοποθέτηση τριών νέων Ελλήνων μητροπολιτών στην Κορυτσά, στην Αυλώνα και στο Αργυρόκαστρο, φέρεται σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα ''Κόχα Γιον'' να είναι ο Αρχιεπίσκoπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, δικαιολογεί το δισταγμό του, με το φόβο αντιδράσεων, ανάλογων με αυτές που είχε προκαλέσει πριν από τέσσερα χρόνια, ο διορισμός του, στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου.

    Η ''Κοχα Γιον'' επισημαίνει πως ο Μακαριότατος, τονίζει ακόμη ότι ο ίδιος ''τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τις αλβανικές αρχές''.

    Ο αρθρογράφος Ιλιρ Μπαμπαραμο, σημειώνει πάντως πως ''στις σημερινές συνθήκες στην Αλβανία, όπου το καθετί που κινείται ελέγχεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκείνος που θα τοποθετηθεί άμεσα ή έμμεσα με το θέμα είναι o Πρόεδρος Μπερίσα, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε διακοπές''.

    Υπογραμμίζει δε πως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τη στάση που θα τηρήσει ο Μπερίσα, κάνοντας αναφορά στις τελευταίες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν στις ελληνοαλβανικές διπλωματικές σχέσεις για το θέμα του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

    Η εφημερίδα καταλήγει εκτιμώντας πως η καλύτερη ενέργεια των Τιράνων και της Αθήνας θα είναι η μη ανάμειξή τους στα θέματα της hqgsje_ar.

    [21] ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ

    Στην κινητοποίηση της αλβανικής πλευράς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά στη μεταγωγή των Αλβανών φυλακισμένων από την Ελλάδα, αναφέρεται σε δημοσίευμά της η αλβανική φιλοκυβερνητική εθνικιστική εφημερίδα ''Αλμπάνια''.

    Η εφημερίδα μεταξύ άλλων, γνωστοποιεί τη σύσταση ειδικού δικαστικού σώματος που θα ασχοληθεί με την εξέταση των φακέλων των μεταναστών και ειδικότερα των φυλακών της Λάρισας. Επισημαίνει δε ότι ο αριθμός των Αλβανών που ζήτησαν να μεταφερθούν από ελληνικές φυλακές σε αλβανικές, ανέρχεται σε επτακόσιους.

    [22] ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΑΒΝΤΑ" ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ - ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Σίγουροι ότι το αργότερο σε ένα μήνα η ιστορική εφημερίδα "Πράβντα", που είχε ιδρυθεί το 1912 από τον Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν, τα προβλήματα με το προσωπικό του συγκροτήματος, ιδιαίτερα τους συντάκτες, θα έχουν επιλυθεί και η εφημερίδα θα επανακυκλοφορήσει με ανανεωμένη μορφή αλλά και δομή δηλώνουν οι αδελφοί Γιαννίκου, εκδότες και ιδιοκτήτες της εφημερίδας. Παράλληλα τονίζουν ότι δημοσιεύματα, όπως αυτό της ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant, σύμφωνα με τα οποία στόχος των ιδιοκτητών της "Πράβντα" είναι η επικέντρωση στο εξής σε θέματα, όπως έγκλημα, σεξ και μόδα, είναι αποκυήματα της φαντασίας των δυσαρεστημένων εκείνων από τις επεικείμενες αλλαγές συντακτών της εφημερίδας, που δεν επιθυμούν να συγχροτιστούν με τον τρόπο λειτουργίας μιας ιδιωτικής επιχείρησης.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Στάθης Γιαννίκος, (ο νεαρότερος των τριών αδελφών-ιδιοκτητών, σύμβουλος επί των εξωτερικών σχέσεων του συγκροτήματος, και διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας "Ακρόπολη", που εκδίδουν από τον Απρίλιο οι αδελφοί Γιαννίκου στη Ρωσία), τόνισε ότι η "Πράβντα", η κυκλοφορία της οποίας σταμάτησε την προηγούμενη εβδομάδα, θα επανακυκλοφορήσει σε καθημερινή βάση το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανανεωμένη στο σχήμα, αλλά και στη δομή λειτουργίας της.

    Καθημερινή πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Γιαννίκο, να είναι κατά πάσα πιθανότητα από το Σεπτέμβριο και η κυκλοφορία της "Πράβντα 5", της εβδομαδιαίας δηλαδή έκδοσης του εκδοτικού συγκροτήματος Γιαννίκου (εκδιδόταν κάθε Παρασκευή), η οποία από τη στιγμή που σταμάτησε η έκδοση της "Πράβντα", κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση για να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης του ρωσικού κοινού.

    Ο θόρυβος που έχει προκληθεί σχετικά με την παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες οφείλεται στη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, η οποία δεν επι-θυμεί την εφαρμογή των αλλαγών που η ιδιοκτησία προγραμμάτιζε εδώ και καιρό, πριν από τις ρωσικές εκλογές, και στις οποίες περιλαμβάνεται και δραστική περικοπή του προσωπικού.

    "Δεν θέλουν να προσαρμοστούν στα δυτικά πρότυπα εργασίας στις σύγχρονες εφημερίδες. Είναι συνολικά 70 δημοσιογράφοι και συντάκτες και η εφημερίδα κυκλοφορεί με ύλη μόνο τεσσάρων σελίδων. Οταν τους ζητήσαμε να αυξήσουν την παραγωγή, ώστε να αυξηθούν οι σελίδες της εφημερίδας, αρνήθηκαν. Θέλουν να έχουν τέσσερις μήνες διακοπές το χρόνο και γενικά να εργάζονται με τις ίδιες συνθήκες, που ίσχυαν όταν η εφημερίδα ήταν κρατικό μέσο ενημέρωσης", δήλωσε ο κ. Γιαννίκος. Στους ίδιους ανθρώπους αποδίδει το εκδοτικό συγκρότημα και τις φήμες περί θεματολογίας της αναεωμένης "Πράβντα", που θα επικεντρώνεται στη μόδα, το σεξ και το έγκλημα. "Η "Πράβντα 5", που κυκλοφορεί τώρα καθημερινά, είναι από τις πλέον σοβαρές εφημερίδες", αντιλέγει στις φήμες ο κ. Γιαννίκος. Σημειώνεται ότι η συντακτική ομάδα της "Πράβντα 5" αποτελείται από 11 άτομα.

    Την αντίδραση της συντακτικής ομάδας της "Πράβντα", σύμφωνα με τον νεαρότερο των αδελφών Γιαννίκου, έχει προκαλέσει και η μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. "Τον Απρίλιο του 1995 εκδόσαμε την "Πράβντα 5", το Μάρτιο του 1996 την αθλητική "Μπαλέλσικ ("Φίλαθλος") και τον Απρίλιο του 1996 την "Ακρόπολη". Ολες πηγαίνουν πολύ καλά, γεγονός που κάνει τους συντάκτες της "Πράβντα" να νιώθουν ότι κλονίζεται η θέση τους. Πρέπει, όμως, κάποτε να καταλάβουν ότι δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι. Δεν είναι νομενκλατούρα. Είναι δημοσιογράφοι, όπως και όλοι οι υπόλοιποι σε ολόκληρο τον κόσμο".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Τραϊανού Χατζηδημητρίου)

    [23] ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ !

    Η απεργία πείνας μπορεί να έληξε στις τουρκικές φυλακές, όπου όμως εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες που θυμίζουν το "Εξπρές του μεσονυκτίου".

    Οι 12 θάνατοι κρατουμένων μετά από 69 μέρες μάχης με το θάνατο, η κρίσιμη ή κωματώδης κατάσταση πάνω από 60 απεργών, η απόφαση των 314 πολιτικών κρατουμένων να συνεχίσουν την απεργία ως το τέλος και η προσχώρηση στην απεργία πείνας (''νηστεία θανάτου'', την ονόμασε ο τουρκικός Τύπος) 10.000 (!) Κούρδων κρατουμένων, οδήγησαν τη νέα τουρκική κυβέρνηση στην απόφαση να διαπραγματευθεί με τους απεργούς και να υποχωρήσει ως ένα βαθμό από τις σκληρές θέσεις της που υπεράσπιζε ως το τέλος ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, Σεβκέτ Καζάν.

    Η κυβέρνηση Ερμπακάν οδηγήθηκε βεβαίως στο συμβιβασμό, αφού οι αντιδράσεις στις τουρκικές φυλακές επεκτάθηκαν σε 38 επαρχίες (στην Τουρκία υπάρχουν 562 φυλακές) και αφού άρχισε να τρίζει η συμφωνία για χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ και μέσω της συνθήκης Τελωνειακής Ενωσης και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    Η εξέγερση των κρατουμένων οφείλεται στη συνεχή κακοποίηση, τα βασανιστήρια και τη μεταφορά τους μακριά από τις περιοχές που κατάγονται και τους συγγενείς τους. Επίσης, απαιτούσαν να κλείσει οριστικά το ''Φέρετρο'', όπως ονομάζουν οι κρατούμενοι τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Εσκί Σεχίρ, στην Κεντρική Τουρκία.

    Στην Τουρκία υπάρχουν 52.000 φυλακισμένοι, εκ των οποίων, τουλάχιστον, 9.000 είναι πολιτικοί κρατούμενοι για τους οποίους up\qwei η υποψία ότι ανήκουν σε διάφορες μικρές ομάδες της εξτρεμιστικής αριστεράς. Και μόνον η υποψία μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση 18 ετών. Το ένα τρίτο, όμως, των φυλακισμένων περιμένουν ακόμη να γίνει η δίκη τους.

    ''Οι φυλακές μας είναι χειρότερες από την κόλαση'', λένε τρία από τα περισσότερο γνωστά πρόσωπα στην Τουρκία σε μια κοινή δήλωση. Πρόκειται για το μουσικό Zulfu Livaneli, το νέο και πολύ γνωστό συγγραφέα Orhan Pamuk και το μεγαλύτερο διεθνώς αναγνωρισμένο συνάδελφό του, Yassar Kemal.

    Για να πετύχουν λοιπόν δικαιώματα ''στην κόλαση'', ήταν αναγκαίος ένας ηρωϊκός αγώνας. Και αυτό προ των πυλών του 21ου αιώνα, σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, (η οποία ισχυρίζεται ότι εργάζεται για την ειρήνη και την συμβίωση στον κόσμο), και σε ένα κράτος που τυγχάνει καλής μεταχείρισης από την Ε.Ε η οποία εξάρτησε τις σχέσεις με την Τουρκία από το σεβασμό της προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Οτι στην Τουρκία υπάρχει έλλειμμα ελευθεριών είναι ευρέως γνωστό. Δε μένει παρά να θυμηθούμε ότι πριν από περίπου ένα χρόνο τουρκικό δικαστήριο για την εθνική ασφάλεια ζητούσε την ποινή του θανάτου για οκτώ βουλευτές που κατηγορήθηκαν επειδή υπερασπίσθηκαν τα δικαιώματα του κουρδικού λαού που τους εξέλεξε.

    Πολλοί συνδικαλιστές, έμποροι, δικηγόροι, ειρηνιστές, δημοσιογράφοι, όπως επίσης και άλλοι αντίπαλοι του καθεστώτος έχουν απαχθεί από τα σπίτια τους και θεωρούνται ''εξαφανισθέντες'',(Ντεσαπαρεσίδος, οι αγνοούμενοι, όπως έχει διεθνώς καθιερωθεί να λέγονται μετά την αργεντίνικη πολιτική των μαζικών εξαφανίσεων), ενώ κρατούνταν από την αστυνομία.

    Η κυβέρνηση και η αστυνομία πάντα επιμένουν να αρνούνται την ανάμειξη τους στις συλλήψεις παρά τους αυτόπτες μάρτυρες. Κακοποιήσεις και βασανιστήρια των κρατουμένων δεν συζητούνται.

    Και όλα αυτά τη στιγμή που η διαφθορά υπάρχει σ'όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής και της διοίκησης, τη στιγμή που ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική πραγματικότητα. Ο πόλεμος με τους Κούρδους επεκτείνεται σε μεγάλες περιοχές της χώρας, ( ο ''πόλεμος κατά της τρομοκρατίας'', σύμφωνα με τις εκφράσεις των επισήμων της Τουρκίας). Αυτό το υπόστρωμα είναι που προκάλεσε τα γεγονότα στις τουρκικές φυλακές.

    Δεν ήταν δυνατό η τουρκική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις που έθεσαν τέλος στην απεργία πείνας, πριν από μερικούς μήνες; Θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι δώδεκα θάνατοι και οι συνέπειες που θα κουβαλούν στη ζωή τους δεκάδες απεργοί πείνας. Η διεθνής κοινότητα δε μπορούσε να πιέσει γρηγορότερα; Η αντίδραση και όχι η αδιαφορία των πολιτών θα βοηθήσει ώστε η ιστορία να μην επαναληφθεί.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

    [24] ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ

    Η ηγεσία και οι κάτοικοι της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, γιορτάζουν σήμερα, 2 Αυγούστου, τα 93 χρόνια από την εξέγερση του Ηλιντεν στη Μακεδονία. Για το νεότευκτο αυτό κράτος η εξέγερση του Ηλιντεν, θεωρείται ως το γνήσιο απελευθερωτικό κίνημα tgr "μακεδονικής εθνότητας", η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση που το διοργάνωσε αποτελεί τη δική του Φιλική Εταιρεία και οι ιδρυτές της θεωρούνται καταξιωμένοι εθνικοί ήρωες. Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι θεωρούν την ΕΜΕΟ καθαρά βουλγαρική οργάνωση και το κίνημα του Ηλιντεν μέρος της ιστορίας τους. Πού βρίσκεται η αλήθεια και πού το ψέμα και η προπαγάνδα;

    Το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου του 1893 συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Χρίστο Μπατατζίεφ στη Θεσσαλονίκη, ο Ντάμε Γκρούεφ, ο Πέρε Ποπάρσωφ, ο Αντόν Δημητρώφ, ο Χρήστο Τατάρτζεφ και ο Ιβάν Χατζηνικολώφ. Καρπός της συνάντησης αυτής ήταν η ίδρυση της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (ΕΜΕΟ), η οποία έμελε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια για μισό περίπου αιώνα, ενώ τα οράματά της ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να συγκινούν ορισμένους πολιτικούς κύκλους στις γειτονικές μας χώρες.

    Οι νεαροί συνομώτες -εκτός του Χατζηνικολώφ- όλοι ήταν κάτω των 30 ετών, κατάγονταν από πόλεις και χωριά της Μακεδονίας, αλλά λόγω των ανώτερων σπουδών τους, κυρίως στη Σόφια αλλά και στη δυτική Ευρώπη, είχαν εγκαίρως μυηθεί στη βουλγαρική επαναστατική ιδεολογία και στο σοσιαλισμό. Ολοι τους επιθυμούσαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό και ανησυχούσαν για την πρόοδο που σημείωνε η ελληνική και η σερβική εκπαίδευση στους σλαβόφωνους πληθυσμούς, αλλά τα σχέδιά τους για την μελλοντική της τύχη ήταν ακόμη συγκεχυμένα.

    Στις αρχές του 1894 καθορίστηκε ο ακριβής σκοπός της οργάνωσης. Κατέληξαν λοιπόν, όπως φαίνεται από τις πηγές, στην επιδίωξη της αυτονομίας της Μακεδονίας και στη συνεχή ενίσχυση του βουλγαρικού στοιχείου, με την ελπίδα είτε της μακροπρόθεσμης ένωσης με τη Βουλγαρία είτε τουλάχιστον της συμμετοχής σε ομοσπονδία βαλκανικών κρατών. Η οργάνωση είχε καθαρά βουλγαρικό χαρακτήρα, καθώς τα άρθρα 2 και 3 του καταστατικού προνοούσαν για τη συμμετοχή στον αγώνα, μόνον του "βουλγαρικού λαού" της Μακεδονίας και της Αδριανούπολης, (δηλ. της Θράκης). Συγκεκριμένα οριζόταν ότι "μέλος της οργάνωσης μπορούσε να γίνει κάθε Βούλγαρος ανεξαρτήτως φύλου που δεν διωκόταν για κάποιο αδίκημα, εφόσον ορκιζόταν για την απελευθέρωση των Βουλγάρων των παραπάνω περιοχών". Επιπλέον το άρθρο 2 καλούσε τα επαναστατικά κομιτάτα να αφυπνίσουν τη βουλγαρική συνείδηση του πληθυσμού, να διαδώσουν τις επαναστατικές ιδέες, είτε μέσω του Τύπου, είτε προφορικά, και να προετοιμάσουν την επανάσταση, η οποία όμως αντιμετωπιζόταν ως μακρινή προοπτική.

    Το άπλωμα και η ωρίμανση της οργάνωσης ως επαναστατικού μηχανισμού σε ολόκληρη τη Μακεδονία, ουσιαστικά κάτω από την πολιτική και οικονομική αιγίδα του βουλγαρικού κράτους, οδήγησε σε νέα αναθεώρηση των καταστατικών κειμένων πέντε χρόνια αργότερα. Η οργάνωση πλέον επιχειρούσε -τυπικά τουλάχιστον- να ενώσει στο όνομα της αυτονομίας όλους τους καταπιεσμένους της Ευρωπαικής Τουρκίας και όχι μόνον τους Βουλγάρους, όπως αρχικά είχε προσπαθήσει. Μέλη στο εξής θα μπορούσαν να είναι "κάθε Μακεδόνας και Αδριανουπολίτης", ο οποίος πληρούσε όσες προυποθέσεις έθετε το καταστατικό. Σκοπός της ήταν η πλήρη πολιτική αυτονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά στον αγώνα για την επίτευξή του έπρεπε να συμμετάσχουν "όλοι οι δυσαρεστημένοι" κι όχι μόνον το βουλγαρικό στοιχείο της Μακεδονίας.

    Το άνοιγμα της ΕΜΕΟ προς όλους τους πληθυσμούς ήταν βέβαια ένας τακτικός ελιγμός. Η πορεία για την τελική εξέγερση είχε δρομολογηθεί, οι ένοπλες ομάδες ανασυντάσσονταν, ο μηχανισμός αποκεντρωνόταν, ώστε να διευκολυνθεί η δράση, αλλά μια σοβαρή εκκρεμότητα υπήρχε ακόμη: ποιοί θα ήταν οι επαναστάτες. Η χρησιμοποίηση αποκλειστικά των εξαρχικών πληθυσμών θα υπονόμευε το αρχικό αίτημα της αυτονομίας, αφού θα καταστούσε σαφές ότι επρόκειτο για μια απροκάλυπτη βουλγαρική επιλογή. Ετσι η επίκληση της συλλογικής ονομασίας Μακεδόνες κρίθηκε προτιμότερη, αφού ήταν σε χρήση όχι μόνον από τους σλαβόφωνους, αλλά και από τους ελληνόφωνους και τους βλαχόφωνους πληθυσμούς. Πάντως η ΕΜΕΟ ποτέ δεν επικαλέστηκε τη συμπόρευση κάποιας "μακεδονικής εθνότητας" μαζί με τις υπόλοιπες στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας. Είναι ίσως χαρακτηριστικά τα λόγια τοπικού οπλαρχηγού των Κορεστίων, του καπετάν Κώττα, που για μερικά χρόνια συμπορεύτηκε με την ΕΜΕΟ: "Πάντες είμεθα αδελφοί Χριστιανοί και ως αληθινοί Χριστιανοί πρέπει και Ελληνες και Αλβανοί και Βλάχοι και Βούλγαροι να βοηθώμεν αλλήλους ίνα κερδίσωμεν εκείνο το οποίο ηρχίσαμεν. Διότι ο αγών είναι ιερός και το κέρδος κοινόν" (δηλαδή η ελευθερία της Μακεδονίας).

    Τελικά τον Απρίλιο του 1903 σε συνέδριό της στο Σμίλεβο η ηγεσία της ΕΜΕΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε επανάσταση το καλοκαίρι του ίδιου έτους. Οι πλέον τεκμηριωμένες πληροφορίες για την τραγική αυτή περίοδο προέρχονται από τη διπλωματική αλληλογραφία της εποχής. Ο Βρεττανός πρόξενος στα Σκόπια Fontana, ο οποίος έγραφε ότι η βουλγαρική κοινότητα της πόλης του Ιστιπ εργαζόταν πρόθυμα "... για μια γενική εξέγερση των Βουλγάρων" και "ότι είναι έτοιμοι να σφαγιαστούν προκειμένου να πετύχουν το στόχο που έχουν, δηλαδή η Μακεδονία στους Μακεδόνες, που αναμφίβολα σημαίνει η Μακεδονία για τους Βουλγάρους...", και συμπλήρωνε: "Οι χωρικοί σε πολλά μέρη, είναι αλήθεια, δεν έχουν παρά ελάχιστες βλέψεις και με μισή καρδιά μόνο επιθυμούν να ξεσηκωθούν.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και οι πλέον αισιόδοξοι παράγοντες της ΕΜΕΟ δεν θα μπορούσαν λογικά να περιμένουν την επιτυχία μιας γενικευμένης επαναστατικής εξέγερσης, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Το κίνημα του Ιουλίου, γνωστότερο ως κίνημα του Ηλιντεν, επειδή εκδηλώθηκε την ημέρα της εορτής του Προφήτη Ηλία, καταπνίγηκε, όπως άλλωστε αναμενόταν, ταχύτατα με βαρύτατες απώλειες παρά τη σημαντική βοήθεια που σχεδόν απροκάλυπτα διοχετεύθηκε από τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα από την αδελφική της ΕΜΕΟ οργάνωση, το Βερχοφιστικό Κομιτάτο της Σόφιας. Αν και η στρατιωτική αποτυχία ήταν πλήρης, τα διπλωματικά ωφέλη ήταν σημαντικότατα και μάλιστα μακροπρόθεσμα. Οι καταστροφές των βλαχόφωνων ελληνικών κωμοπόλεων του Κρουσόβου και της Κλεισούρας καθώς και δεκάδων άλλων χωριών με αμφίβολη συμμετοχή στο κίνημα, οι δηώσεις, οι εξανδραποδισμοί και οι πολυάριθμοι πρόσφυγες, αμέτοχοι τις περισσότερες φορές πατριαρχικοί, κατάφεραν τελικά να δημοσιοποιήσουν στην Ευρώπη την προπαγάνδα της ΕΜΕΟ και της Βουλγαρίας περί Μακεδονικού Ζητήματος, μια σημαντικότατη υποθήκη για τις μεταπολεμικές εξελίξεις.

    Μετά το Ηλιντεν, την περίοδο 1904-1908, η ΕΜΕΟ ποτέ δεν ανέκτησε την προηγούμενη μαχητικότητά της, αντίθετα σπαράχθηκε από πλήθος εσωτερικών διαφωνιών που μερικές φορές έλαβαν τη μορφή ανοιχτών και αιματηρών συγκρούσεων. Παράλληλα βέβαια είχε να αντιμετωπίσει το basij|teqo αντίπαλό της το ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο που διερχόταν τη δική του περίοδο ακμής. Το 1908, μετά την επανάσταση των Νεότουρκων η ΕΜΕΟ βγήκε από την παρανομία και μετατράπηκε σε πολιτικό οργανισμό χωρίς όμως να αποκηρύξει τις ιδιαίτερες συμπάθειές της με τη Βουλγαρία. Η δεξιά της πτέρυγα, περισσότερο συνδεδεμένη με τη Σόφια, ίδρυσε την "Ενωση Βουλγαρικών Συνταγματικών Σωματείων" και η αριστερά της, οι λεγόμενοι "σεντραλιστές", το "Ομοσπονδιακό Λαικό Κόμμα". Και οι δυο πολιτικοί οργανισμοί έθεταν ως κύριο στόχο τους την εξασφάλιση αυτόνομου καθεστώτος για τη Μακεδονία. Ωστόσο τα Σωματεία επιθυμούσαν την πλήρη αυτονομία, ενώ οι "σεντραλιστές" την αυτοδιοίκηση εντός της Αυτοκρατορίας και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού προγράμματος. Ενα χρόνο αργότερα, το 1909, οι δυο παρατάξεις ενώθηκαν και πάλι στον κορμό της ΕΜΕΟ κάτω από τη νέα ηγεσία των Τοντόρ Αλεξανδρώφ, Αλεξάντερ Πρωτογέρωφ και Πέταρ Τσαούλεφ.

    Τα γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου επαναβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς της ΕΜΕΟ και του βουλγαρικού κράτους. Οπως ήταν επόμενο, η βουλγαρική κατοχή σερβικών και ελληνικών τμημάτων της Μακεδονίας έπαυσε ολοσχερώς τις φωνές για αυτονομία. Την ίδια περίοδο τα ανώτερα στελέχη της ΕΜΕΟ πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στο βουλγαρικό κράτος από καίριες θέσεις.

    Η λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε την ΕΜΕΟ να ζητά από το συνέδριο της Ειρήνης την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Ομως η αρνητική θέση των Μεγάλων Δυνάμεων έναντι του σχετικού αιτήματος ανάγκασαν και πάλι την ΕΜΕΟ να επιστρέψει στην αρχική διεκδίκηση της μακεδονικής αυτονομίας και να αμβλύνει τους δεσμούς της με το βουλγαρικό κράτος.Χαρακτηριστικά σημείωνε σε κάποιο γράμμα του ο Αλεξανδρώφ: Ολοι θεωρούμε την αυτονομία ή καλύτερα τη δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας ως το μικρότερο κακό, αφού είναι δύνατο να ενωθούμε τώρα... Ο βουλγαρικός πληθυσμός της Μακεδονίας ζητά την ένωση με τη Βουλγαρία, αν αυτό είναι δυνατό". Σε όλη τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, παρ' όλες τις αλλαγές στην ηγεσία και στη διαμάχη που ξέσπασε στο εσωτερικό της μετά το 1928, η ΕΜΕΟ διατήρησε την ταυτότητα της βουλγαρικής εθνικοαπελευθερωτικής οργάνωσης. Το 1927, ο Πρωτογέρωφ σε συνέντευξή του δήλωνε κατηγορηματικά: "Ο πληθυσμός της Μακεδονίας αποτελείται από Βούλγαρους, Τούρκους, Αλβανούς, Εβραίους, Βλάχους κ.α. ... Οι Βούλγαροι αποτελούν σε όλη την Μακεδονία την πλειοψηφία ... Παρ' όλα αυτά η θέλησή μας δεν είναι η ένωση με τη Βουλγαρία αλλά η απελευθέρωση και η αυτοτέλεια της Μακεδονίας ... Εργαζόμαστε για μια ένωση όλων των εθνών στο πρότυπο της Ελβετίας".

    Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μετέβαλε ριζικά τις διπλωματικές σχέσεις στα Βαλκάνια. Σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της νέας κατάστασης κρίθηκε σκόπιμος σε πολλές περιπτώσεις ο επαναπροσδιορισμός της Ιστορίας με γνώμονα τα νέα πολιτικά ζητούμενα της εποχής. Για την ομόσπονδη γιουγκοσλαβική "Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας" και για το σημερινό διάδοχό της κράτος, η ΕΜΕΟ αποτελεί τη δική του Φιλική Εταιρεία, οι ιδρυτές της θεωρούνται καταξιωμένοι εθνικοί ήρωες και το Ηλιντεν θεωρείται το γνήσιο απελευθερωτικό κίνημα της "μακεδονικής εθνότητας" παρόμοιο με τα εθνικά κινήματα των άλλων βαλκανικών λαών. Πρόκειται βέβαια για ένα τέχνασμα, που παρά τις εύλογες boukcaqij]r αντιρρήσεις, κρίθηκε απαραίτητο και εφαρμόστηκε με συνέπεια προκειμένου να υποστηριχθεί η ξεχωριστή εθνοτική ταυτότητα αυτής της νεόκοπης Δημοκρατίας. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σύγχρονα έθνη αποτελούν "κατά φαντασία κοινότητες", ωστόσο η θέση αυτή δεν δικαιολογεί σε καμμιά περίπτωση την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας και πολύ περισσότερο τη συστηματική παραποίηση των γεγονότων. Τόσο οι μαρτυρίες των πρωταγωνιστών όσο και οι εκτιμήσεις των συγχρόνων των γεγονότων διεθνών παρατηρητών δεν αφήνουν καμμιά αμφιβολία για τη φύση των σχέσεων ΕΜΕΟ και Βουλγαρίας μέχρι το 1940. Παρά τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις περιστασιακές οξύτητες η "Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση" ιδρύθηκε, ανδρώθηκε και πολέμησε μέσα στο εύτερο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και της αλυτρωτικής ιδεολογίας του βουλγαρικού κράτους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 2 August 1996 - 13:21:09