Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΝ 16-η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 197 ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ 26ΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

  • [04] Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

  • [05] ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ-Κ.ΧΙΣΛΙΠ

  • [07] A.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΥΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

  • [08] ΓΙΑ ''ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ'' ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOODYEAR ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ.

  • [10] ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • [11] ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΝIΑΚH ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΒΔΕΛΛΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΙΑΣΚΟ" ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

  • [13] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

  • [14] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

  • [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ YALE

  • [17] ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ Η ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΒΙΔΑΛΗ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΝΤΕΜΙΡ

  • [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΖΟΦΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • [19] ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΕΑ ΧΑΛΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [20] ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΝ 16-η ΘΕΣΗ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΟΛΟ 197 ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Την 16η θέση κατέλαβε η χώρα μας στον πίνακα των μεταλλίων της 26ης Ολυμπιάδας σε σύνολο 197 χωρών πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνιση της μετά από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

    Με τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά οι Έλληνες αθλητές κατέπληξαν τους πάντες με τις ικανότητες και προσέφεραν διακεκριμένες υπηρεσίες στην πατρίδα.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη, στους Ολυμπιονίκες θα απονεμηθεί ο βαθμός του εφέδρου υπολοχαγού ή αντίστοιχος βαθμών των άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Ο Πύρρος Δήμας ήδη υπολοχαγός από την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης θα προαχθεί στο βαθμό του λοχαγού.

    Την πρώτη θέση πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες, τη δεύτερη η Ρωσία και την τρίτη η Γερμανία, ενώ τουλάχιστον ένα μετάλλιο κατέκτησαν 79 χώρες.

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ 26ΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Με ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε η Ελλάδα στην τελετή λήξης των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Οι χιλιάδες θεατές αλλά και τα δισεκατομμύρια τηλεθεατών άκουσαν το παιάνισμα του Εθνικού μας Ύμνου, ως σταθερή υπόμνηση σε όλον τον κόσμο ότι στον τόπο αυτό ανδρώθηκε το αθλητικό ιδεώδες και η ευγενική άμιλλα.

    Τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, η Ατλάντα "αποχαιρέτησε" τους 11.000 περίπου αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες και τους τηλεθεατές που τους παρακολούθησαν .

    Ογδόντα πέντε χιλιάδες θεατές γέμισαν ασφυκτικά το Στάδιο της Ατλάντα όπου διάσημοι τραγουδιστές της ποπ και της ροκ μουσικής ψυχαγώγησαν για πολλές ώρες, όσους συμμετείχαν στην τελετή λήξης των αγώνων.

    Στη συνέχεια ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, πρόεδρος της ΔΟΕ, κάλεσε τους θεατές του Σταδίου να τηρήσουν ένα λεπτό σιγή στη μνήμη των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης στο πάρκο της Ατλάντα.

    "Ουδεμία τρομοκρατική πράξη έχει καταφέρει ποτέ να βλάψει το Ολυμπιακό κίνημα και ούτε θα το καταφέρει. Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε δεσμευόμαστε να κτίσουμε ένα καλύτερο, περισσότερο ειρηνικό κόσμο στον οποίο θα έχουν εξαλειφθεί όλες οι μορφές τρομοκρατίας" δήλωσε ο κ.Σάμαρανγκ.

    Στο τέλος της φιέστας οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα παρέδωσαν τη σημαία στην Οργανωτική Επιτροπή της επόμενης Ολυμπιάδας που θα διεξαχθεί σε τέσσερα χρόνια στο Σίνδει της Αυστραλίας.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

    Η Ελλάδα τιμά τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της. Αύριο το βράδυ η Αθήνα επιφυλάσσει μια εντυπωσιακή βραδιά στους Ολυμπιονίκες που χάρισαν στη χώρα μας τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά μετάλλια.

    Το αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει αναμένεται να προσγειωθεί στον Ανατολικό αερολιμένα στις έξι το απόγευμα. Στη συνέχεια θα επιβιβαστούν σε στρατιωτικό τζιπ και μια ώρα αργότερα θα κατευθυνθούν μέσω της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στην πύλη του Ανδριανού.

    Εκεί σε εξέδρα που έχει στηθεί ειδικά για την περίσταση θα τους αναμένουν ο δήμαρχος Αθηναίων και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

    Μετά την απονομή του χρυσού μεταλλίου της πόλης των Αθηνών οι Ολυμπιονίκες θα κατευθυνθούν πεζοί προς το Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου θα βρίσκεται σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

    Μετά τη βράβευση των αθλητών θα εκτοξευτούν περισσότερα από 500 πυροτεχνήματα και η εορταστική βραδιά θα κλείσει με συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη.

    [04] Η ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Και η Βουλή των Ελλήνων ετοιμάζεται να τιμήσει τους Έλληνες χρυσούς Ολυμπιονίκες της Ατλάντα.

    Με πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση που είχε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, την Τετάρτη στις 11 το πρωί στη Βουλή θα γίνει ειδική πανηγυρική εκδήλωση προς τιμήν των Ολυμπιονικών.

    Παρόντες θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ καθώς και οι πολιτικοί αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων.

    [05] ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΜΕΝΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Φωταγωγημένη και σημαιοστολισμένη θα υποδεχθεί η Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Τετάρτης τον χρυσό και τον αργυρό Ολυμπιονίκη της, Γιάννη Μελισσανίδη και Βαλέριο Λεωνίδη, καθώς και όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στη Χρυσή Ολυμπιάδα της Ατλάντα, οι οποίοι κατάγονται από την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

    Οι Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες πρωταθλητές θα φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στις 7.45 το απόγευμα της Τετάρτης με την πτήση 916 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Αθήνα. Στο αεροδρόμιο θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Τσίμας, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, Νίκος Σταμπουλής, οι πρόεδροι των τοπικών επιτροπών των αθλητικών Ομοσπονδιών και οι πρόεδροι των σωματείων, στα οποία είναι εγγεγραμμένοι οι αθλητές, συγγενείς και φίλοι.

    Θα ακολουθήσει πομπή που θα περάσει από τις λεωφόρους Γεωργικής Σχολής, Εθνικής Αντίστασης, Βασιλίσσης Ολγας, Βασιλέως Ceyqc_ou, Τσιμισκή, την οδό Αγίας Σοφίας, τη λεωφόρο Νίκης και θα καταλήξει στο Λευκό Πύργο, όπου ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοιχτή γιορτή.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα απονείμει στους Ολυμπιονίκες και τους υπόλοιπους αθλητές ειδικές τιμητικές πλακέτες.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους κατοίκους της πόλης, ιδιαίτερα όσων οι κατοικίες βρίσκονται επί των οδών, από όπου θα περάσει η αυτοκινητοπομπή, να έχουν σημαιοστολισμένα και φωταγωγημένα τα μπαλκόνια τους. Φωταγωγημένη, κατόπιν εντολής του κ. Κοσμόπουλου, θα είναι ολόκληρη η πόλη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ-Κ.ΧΙΣΛΙΠ

    Τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια συστηματική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας για το Κυπριακό, Κέστερ Χίσλιπ.

    Ο κ.Χίσλιπ ενημέρωσε τον κ.Πάγκαλο για τις απόψεις της Αγκυρας πάνω στο θέμα αυτό, οι οποίες όπως είπε ο Ελληνας Υπουργός, είναι μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια της πολιτικής της για το Κυπριακό.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και ο κ.Πάγκαλος ανέπτυξε τις ελληνικές απόψεις που στηρίζονται στο σκεπτικό της απόπειρας των Τούρκων, εδώ και καιρό, να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως ''όμηρο'' για να εκβιάσουν παραχωρήσεις είτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε στις σχέσεις της Αγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας, τον οποίο ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε ως ένα έμπειρο διπλωμάτη που γνωρίζει καλά το Κυπριακό ζήτημα σ'όλη την εξέλιξη του, επισήμανε ότι το δεκαοκτάμηνο διάστημα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση επίλυσης του θέματος.

    Παράλληλα, ο κ.Χίσλιπ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία που υπάρχει με τα Ηνωμένα Εθνη για την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

    [07] A.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ:ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΥΣΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

    ''Πρόκληση που απευθύνεται όχι μόνο στον Ελληνισμό αλλά σε ολόκληρη τη χριστιανική Δύση'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία.

    ''Είναι ώρα να δουν οι υποτιθέμενοι φίλοι,σύμμαχοι, Χριστιανοί της Ευρώπης και της Αμερικής, ότι δεν είναι τα πάντα ελεύθερη αγορά, δεν είναι τα πάντα κέρδος, δεν είναι τα πάντα εμπόριο. Υπάρχουν και κάποιες αξίες με τις οποίες η ανθρωπότητα προχώρησε μέχρι εδώ και ξεπέρασε μύριους κινδύνους και απειλές'', τόνισε ο κ.Κακλαμάνης.

    ''Σοβαρή οπισθοδρόμηση για τον τουρκικό λαό και την παγκόσμια joim|tgta'' χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δε θα το θεωρήσει ως ''ένα απλό διμερές θέμα αλλά ένα μείζον θέμα του παγκόσμιου πολιτισμού''.

    ''Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης Ερμπακάν'' τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ζήτησε από την κυβέρνηση να απαιτήσει από τον πολιτισμένο κόσμο την άσκηση πίεσης προς την Αγκυρα.

    [08] ΓΙΑ ''ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΡΑΞΙΑ'' ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα από τη Σάμο, όπου συνεχίζει την τριήμερη περιοδεία του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Εβερτ.

    Ο κ.Εβερτ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ''πλήρη ανυπαρξία έργου'' και ''εγκληματική απραξία'', ενώ υποσχέθηκε ότι όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία θα καταργήσει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για τα ακριτικά νησιά.

    Μιλώντας σε εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και φορέων του νομού, στο Βαθύ της Σάμου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αδυναμία απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και ζήτησε να δοθούν στα ακριτικά νησιά κίνητρα ανάλογα με αυτά της Θράκης.

    Το βράδυ ο κ.Εβερτ θα συμμετάσχει στις θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

    [09] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOODYEAR ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ.

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι του εργοστασίου της GOODYEAR στη Θεσσαλονίκη. Σε συνάντηση που είχαν, σήμερα, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλία Κοντόπουλο, αποφασίσθηκε η οργάνωση πορείας και συγκέντρωσης μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την ερχόμενη Τρίτη 13 Αυγούστου.

    Προς το παρόν, οι εργαζόμενοι αναμένουν το πόρισμα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εργασίας, Λάμπρος Κανελλόπουλος, με τον αντιπρόεδρο της GOODYEAR στην Ευρώπη, Sylvain Valensi. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς -ούτε και οι ίδιοι οι απολυμένοι- γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης που προωθεί ο κ. Κανελλόπουλος. "Πάντως, σε κάθε περίπτωση υφίσταται το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα -εφόσον υπάρξει κάποιο, τελικώς- να μη βρίσκει σύμφωνους τους εργαζόμενους'', επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Σωτήρης Αϊνατζής.

    Στο μεταξύ, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και εκτός της ελληνικής επικράτειας, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Στη συνάντηση που είχε ο κ.Αϊνατζής με το γενικό γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συνδικάτου Εργαζομένων, καθώς και τον αντιπρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, αποφασίστηκε να συνταχθεί και να παραδοθεί σε κάθε αρμόδιο φάκελος με το ιστορικό της λειτουργίας, αλλά και του jkeis_lator του εργοστασίου. Με το φάκελο αυτό -ο οποίος, μάλιστα, θα είναι προσπελάσιμος και μέσω Internet- οι εργαζόμενοι ζητούν μποϊκοτάζ των προϊόντων της GOODYEAR, σε διεθνή κλίμακα.

    Οι απολυμένοι εξακολουθούν να περιφρουρούν -επί 24ώρου βάσεως- τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, ενώ περιμένουν απάντηση από τον κ.Valensi, σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση των δύο πλευρών.

    [10] ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

    Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών "Νικόλαος Πλαστήρας", στο Μορφοβούνι Καρδίτσας, εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Κακλαμάνης έκανε μια εκτενή αναφορά στην προσφορά του μεγάλου στρατηγού και πρωθυπουργού, Νικολάου Πλαστήρα, και παράλληλα επεσήμανε τις σημερινές προκλήσεις που δέχεται Ελλάδα.

    "Το ΄Εθνος βρίσκεται σήμερα και πάλι σε κίνδυνο. Ο Ελληνισμός έχει μια ανοιχτή πληγή στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την έντονη απειλή του Αττίλα στα ανατολικά σύνορα της χώρας", σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για την απειλή του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερμπακάν να μετατρέψει σε τζαμί την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ χαρακτήρισε "Πόντιους Πιλάτους" τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης για την ανοχή που επιδεικνύουν σχετικά με τα εθνικά μας θέματα. Οι ΄Ελληνες, λόγω των διαρκών προκλήσεων, οφείλουν για άλλη μια φορά στην ιστορία τους να "φυλάξουν Θερμοπύλες", σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να καταστεί η Εθνική μας Οικονομία τόσο ισχυρή, ώστε, παράλληλα με την ευημερία του λαού, να διατηρηθεί σε απόλυτο βαθμό και διάρκεια και η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

    "Η πρόθυμη υπηρεσία προς την πατρίδα πρέπει να αναδειχθεί και πάλι ως πρώτιστη αρετή του ΄Ελληνα και της Ελληνίδας", σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης, χαρακτηρίζοντας ως "μέγιστη καταισχύνη" την εμφανιζόμενη τα τελευταία χρόνια αποφυγή της στράτευσης.

    Να σημειωθεί ότι με ομόφωνη απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου του Μορφοβουνίου ο Πρόεδρος της Βουλής ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Κοινότητας.

    [11] ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΝIΑΚH ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΒΔΕΛΛΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    Τους πρωτοπόρους του Κινηματογράφου στα Βαλκάνια, αδελφούς Γιάννη και Μίλτο Μανιάκη, θα τιμήσει η γεννέτειρά τους Αβδέλλα Γρεβενών, ο τόπος καταγωγής των αδελφών, με τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων " Μανάκεια ΄96".

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 10 εως τις 13 Αυγούστου περιλαμβάνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από το αρχείο των Γ. και Α. Μπαλοδήμου, ομιλία του δημοσιογράφου Χρ.Χριστοδούλου καθώς και παραστάσεις τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.

    Για τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί ομιλία με θέμα "Χλωρίδα και Πανίδα στη Βάλια Κάλντα" με έκθεση φωτογραφιών και προβολή σλάϊτς ενώ η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει το πρόγραμμα της λαϊκής ορχήστρας " Αντισεισμική Κομπανία".

    Η αυλαία των εκδηλώσεων "Μανάκεια ΄96" πέφτει την Τρίτη 13 Αυγούστου με συναυλία του δημοτικού συγκροτήματος " Ήχος Γηγενής".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΦΙΑΣΚΟ" ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα πέρασαν πλέον στην ιστορία, τα προβλήματα όμως για τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, φαίνεται πως μόλις τώρα αρχίζουν. Με την επιστροφή του στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται η έδρα του, τον περιμένει ένας ογκώδης φάκελος, που σίγουρα θα τον προβληματίσει.

    Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαραντς, ύστερα από αξίωση της βρετανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε θέματα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Θα πρέπει επίσης να απαντήσει στα πολλά επικριτικά άρθρα για το πνεύμα γιγαντισμού με το οποίο οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και για το "όψιμο ενδιαφέρον" του για το γεγονός ότι οι αγώνες εμπορευματοποιήθηκαν και ότι από εδώ και πέρα θα εισηγηθεί στην Επιτροπή, της οποίας προΐσταται, οι χώρες- πόλεις, οι οποίες αναλαμβάνουν τη διοργάνωσή τους, να μην αναθέτουν την εκτέλεσή τους αποκλειστικά σε ιδιωτικούς φορείς. Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, θα πρέπει να δώσει μια απάντηση και στις επικρίσεις για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στην Ατλάντα.

    Ο Χ. Α. Σάμαραντς, ο οποίος ήταν ο εμπνευστής της εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς του Μονάχου, και αυτός ο οποίος, ήδη, πριν από την ψηφοφορία που ανέδειξε την Ατλάντα ως διοργανώτρια πόλη της Χρυσής Ολυμπιάδας παρασημοφόρησε με χρυσό μετάλλιο τον Πρόεδρο της Coca- Cola ως του μεγαλύτερου χορηγού, θα αναγκαστεί προφανώς να οδηγήσει σε νέα γραμμή πλεύσης την ΔΟΕ.

    Ως προς την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, το περιοδικό L' HEBDO της Λωζάνης, προβαίνει στη γενική παρατήρηση ότι η Ατλάντα, μέσω του γιγαντισμού της απέτυχε, ότι απέτυχε η βιτρίνα των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι θριάμβευσε το ντοπάζ και ότι υπήρξε "λατρεία" της Coca-Cola.

    Επισημαίνει επίσης ότι για τις οργανώτριες χώρες η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων αποτελεί μια ευπρόσδεκτη ευκαιρία να πουλήσουν το ίματζ τους στον υπόλοιπο κόσμο.

    Η Ατλάντα, στο σημείο αυτό, οδηγήθηκε σε πλήρες φιάσκο. Σ' αυτό συνέβαλαν τόσο η βομβιστική ενέργεια που απέδειξε ότι δεν υπήρχαν μέτρα πλήρους προστασίας, όσο και ο γιγαντισμός. Προσθέτει ακόμη ότι ως προς τον Ολυμπισμό πολλά πρέπει να αλλάξουν.

    Εξάλλου, η εφημερίδα Tribune de Geneve υπό το ίδιο πνεύμα και τίτλο "Το μάθημα της Ατλάντα" διερωτάται αν έχει νόημα η Ελβετία να θέσει όντως την υποψηφιότητά της για τη διεξαγωγή των Χειμερινών Αγώνων του 2002.

    [13] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

    Απαγορεύτηκε η είσοδος στην Αλβανία των τριών Ελλήνων κληρικών, τους οποίους όρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ως επισκόπους σε ισάριθμες επισκοπές στη Νότιο Αλβανία.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων "Κοχα Γιον" και "Πολι ι Κεντρες" αλλά και του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Γραμματέας Θρησκευμάτων Αλβανίας Μπαρδιλ Φιτσο δήλωσε στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας ότι " η απόφαση του Πατριαρχείου προκάλεσε αγανάκτηση στους Αλβανούς.Πρόκειται για μια ενέργεια άνευ προηγουμένου, η οποία παρέλειψε ακόμη και το μίνιμουμ των ηθικών κανόνων που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών"

    Σύμφωνα με δηλώσεις στο Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχου των Τιράνων, οι τρεις κληρικοί "ως απλοί Έλληνες πολίτες μπορούν να έλθουν στην Αλβανία, αλλά όχι ως κληρικοί".

    Ο λόγος της έντονης αντίδρασης των Τιράνων στο συγκεκριμένο θέμα οφείλεται, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο γεγονός ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θεωρεί την αλβανική εκκλησία ως ανήκουσα στην "ελληνική μητέρα - εκκλησία", σε αντίθεση προς την αλβανική πλευρά η οποία επιμένει ότι η αλβανική ορθόδοξη εκκλησία είναι αυτοκέφαλη.

    [14] ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ

    Στο Βελιγράδι φτάνουν σήμερα οι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι συνεχίζουν τη μεγάλη πανευρωπαϊκή τους πορεία με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γιώργος Χατζηκώστας, δήλωσε ότι δεν πτοούνται από τις αντιδράσεις του καθεστώτος Ντενκτάς, αλλά προβληματίζονται από τις ενέργειες της κυβέρνησης και τις οδηγίες, που έχει δώσει στην Αστυνομία για να τους παρεμποδίσει από το να εισέλθουν στα κατεχόμενα.

    Ο κ.Χατζηκώστας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση οι μοτοσικλετιστές δε θα συγκρουστούν με άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και με αστυνομικούς, αλλά θα προσπαθήσουν να πάνε μέχρι την Κερύνεια.

    Οι μοτοσικλετιστές θα βρίσκονται στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, ενώ για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πορεία κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    [15] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Την άνευ όρων παραίτηση του Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών ζήτησε το Συμβούλιο των σκοπιανών της δυτικής Αυσταλίας, μετά την απόφαση της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική του προηγούμενου κυβερνητικού σχηματισμού, που αφορά στο θέμα των αυστραλιανών πολιτών σκοπιανής καταγωγής.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη ανακοίνωση του γραφείου του υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποκαλεί την κοινότητα των σκοπιανών της Αυστραλίας "Σλαβομακεδονική", ενώ τα μέλη της "σλαβομακεδόνες".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της σκοπιανής τηλεόρασης, η ανακοίνωση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους απόδημους σκοπιανούς, οι οποίοι μάλιστα, αποδίδουν ευθύνες για την κατάσταση αυτή στο ισχυρό ελληνικό λόμπι της Αυστραλίας.

    [16] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ YALE

    Τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε σε ενενήντα τρεις φοιτητές των θερινών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου YALE, στον χώρο του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Χρήστος Φαϊλάδης.

    Το ενδιαφέρον των ερωτήσεων των ακροατών προσέλκυσαν οι ελληνοτουρκικές και οι ελληνοσερβικές σχέσεις, καθώς και οι θέσεις της χώρας μας στο Βοσνιακό, ενώ δόθηκε στους φοιτητές έντυπο πληροφοριακό υλικό για τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας αλλά και για άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

    Παράλληλα με την ελληνική παρουσίαση, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Ισπανίας, της Ν. Κορέας, της Γαλλίας και της Ελβετίας.

    [17] ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ Η ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΒΙΔΑΛΗ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗ ΝΤΕΜΙΡ

    Το εγκώμιο του Ελληνα διαιτητή στο αγώνισμα της πάλης στη Χρυσή Ολυμπιάδα της Ατλάντα, Θεόδωρου Βιδάλη, ο οποίος σφύριξε τη νίκη του Τούρκου παλαιστή, Μαχμούτ Ντεμίρ, που χάρισε στον Τούρκο αθλητή το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, και έσπευσε να περάσει στο λαιμό του Ντεμίρ την επαγγελματική του σφυρίχτρα, σε δείγμα φιλίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού, πλέκει τις τελευταίες ημέρες ο τουρκικός τύπος. Ο Μαχμούτ Ντεμίρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Ατλάντα, στην κατηγορία των 130 κιλών, με νίκη 3-0 επί του Αλεξέι Μεντβέντεφ από τη Λευκορωσία.

    Ο Θεόδωρος Βιδάλης, ο οποίος ας σημειωθεί ότι διηύθυνε τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του ως διαιτητής Ολυμπιακών Αγώνων (έχει επίσης προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ολυμπιάδα της Σεούλ το 1988 και της Βαρκελώνης το 1992 στα αγωνίσματα της πάλης και του μπάσκετ), όπως τονίζει η "Χουρριέτ", "ήταν ένας από τους καλύτερους διαιτητές της FILA και είχε διευθύνει και άλλους αγώνες του Μαχμούτ Ντεμίρ. Είναι φίλος των Τούρκων και είχε επισκεφθεί κατά το παρελθόν αρκετές φορές την Κωνσταντινούπολη. Θα εγκατέλειπε το επάγγελμά του λόγω ηλικίας. Η FILA, όμως, του ανέθεσε καθήκον διαιτητού στον αγώνα του Μαχμούτ Ντεμίρ και εκείνος προβαίνοντας σε μεγάλη χειρονομία κρέμασε την επαγγελματική του σφυρίχτρα μετά τον αγώνα στο λαιμό του Τούρκου Ολυμπιονίκη. Τι ωραία εικόνα φιλίας ήταν αυτή !".

    Το δημοσίευμα πλαισιώνεται, μάλιστα, από φωτογραφία του Ελληνα διαιτητή, τη στιγμή που ετοιμάζεται να περάσει στο λαιμό tou Τούρκου παλαιστή τη σφυρίχτρα.

    Αναφορά στο ίδιο θέμα κάνει επίσης στις αθλητικές της σελίδες η "Μιλλιέτ", η οποία δημοσιεύει την ίδια φωτογραφία, ενώ τη χειρονομία του Θεόδωρου Βιδάλη μνημονεύει και η "Γενί Γιουζγίλ", στο δημοσίευμά της για τη νίκη του Τούρκου χρυσού πρωταθλητή.

    Η μοναδική αυτή χειρονομία του Ελληνα διαιτητή έτυχε επίσης και της τηλεοπτικής προβολής από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "TRT 1", ο οποίος μετέδωσε στιγμιότυπα από τη λήξη του αγώνα.

    [18] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΖΟΦΟΥ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Συνεχίζεται το καθεστώς του τρόμου και του ζόφου στην Τουρκία, όπου συχνές είναι οι "εξαφανίσεις", οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια αντιπάλων του καθεστώτος, τα ανθρώπινα δικαιώματα ποδοπατούνται βάναυσα και νέα δεσμά απεργάζονται οι αρχές σε βάρος της ελευθεροτυπίας.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης Βασανιστηρίων του "Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντινούπολης", κατά του έξι πρώτους μήνες του 1996, πάνω απο 1.238 άτομα υπέστησαν βασανιστήρια και έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά απο βασανιστήρια στα κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή στις φυλακές.

    Οπως ανέφερε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", στις εισαγγελίες των δικαστηρίων κρατικής ασφάλειας στην Τουρκία, βρίσκονται απο το τέλος του περασμένου έτους συνολικά 13.665 φάκελλοι εγκληματων που διαπραχθηκαν απο "άγνωστους" δράστες, με θύματα κυρίως Κούρδους ή στελέχη του αριστερού κινήματος.

    Εϊναι ενδεικτική η περίπτωση που συνέβη στο χωριό Μπαχαντιρλάρ της επαρχιας Σαριγκιόλ και κατεγράφη απο την εφημερίδα "Τζουμχουριετ" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της : Η Στρατοχωροφυλακή, πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Σαμπρί Γκιουκσόΰ, που κατεζητείτο για κάποιο τραυματισμό. Οταν όμως δεν τον βρήκε, πήρε απο το σπίτι κάποιο επισκέπτη που βρίσκονταν εκεί, τον Σερβέτ Σουρουντζού, λέγοντάς του : "Εσύ σίγουρα ξέρεις που είναι". Οι στρατοχωροφύλακες, μετά απο τρεις ώρες πέταξαν το πτώμα του έξω απο το σπίτι, ενω βοσκοί που βρίσκονταν στην περιοχή, είπαν ότι άκουγαν τις κραυγές του άτυχου Σουρουντζού την ώρα που βασανιζονταν φριχτά.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", η κυβέρνηση της Αγκυρας "έχει βάλει τον τύπο στο μάτι", αποβλέποντας στην καθυπόταξη και τον πλήρη έλεγχό του, με ένα νέο νόμο που προωθεί και με τον οποίο επιφέρονται περιοριστικές διατάξεις. Με το νέο νόμο, θα απαγορευθεί η αναγραφή ειδήσεων "που θα έχουν το χαρακτήρα ισχυρισμού".

    Ενω επίσης, επιβάλλεται "προσεκτική" γλώσσα όσον αφορά τις ειδήσεις για τους πολιτικούς, ενω απαγορεύεται η αναγραφή ειδήσεων σχετικά με ατασθαλίες.

    Τέλος, η εφημερίδα "Γενί Γκιουναϋντιν" με τον τίτλο "Επικράτηση τρομοκρατίας στις φυλακές", γράφει ότι η έκθεση "Τα γεγονότα στις φυλακές και οι νηστείες θανάτου", που ετοίμασε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έφερε στο φώς ότι μέσα στις φυλακές ισχύουν οι τρομοκρατικοί νόμοι και όχι μόνο οι νόμοι του κράτους.

    [19] ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΕΑ ΧΑΛΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Νέα χάλκευση των δημογραφικών δεδομένων επιχειρεί το ψευδοκράτος σε συνεργασία με την Αγκυρα.

    Όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα στον τούρκικο τύπο, το κρατικό ινστιτούτο στατιστικής της Τουρκίας συνεργάζεται εδώ και καιρό με το λεγόμενο γραφείο προγραμματισμού του "ψευδοκράτους" εν΄όψει της απογραφής του πληθυσμού στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Και ενώ από την Αγκυρα ανακοινώθηκε επίσημα ότι η συνεργασία αφορά στα εθνικά θέματα, τουρκοκυπριακές πηγές εκφράζουν φόβους ότι αυτή αποβλέπει στην εμφάνιση διαστρεβλωμένων δημοσιογραφικών στοιχείων, ώστε να παρουσιαστεί μεγάλος αριθμός εποίκων ως Τουρκοκύπριοι και να καλυφθεί η συνεχής μετανάστευση τους.

    Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η πρόσφατη δολοφονία του Τουρκοκυπρίου δημοσιογράφου, Κουτλού Ανταλί, ίσως δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια αυτή, αφού ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος είχε διατελέσει διευθυντής της λεγόμενης υπηρεσίας μετανάστευσης και τηρούσε λεπτομερές αρχείο για τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων, που μετανάστευσαν, καθώς και τον αριθμό των εποίκων, οι οποίοι πολιτογραφούνται παράνομα.

    [20] ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ;

    Το ψήφισμα της Αλβανικής Βουλής, με το οποίο καλούνται οι αρχές των Σκοπίων να αποφυλακίσουν τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου του Τέτοβο, είναι η πρώτη επίσημη αντίδραση των Τιράνων, ύστερα από μια μακρά περίοδο απόλυτης σιωπής για τις τύχες των Αλβανών στη γείτονα χώρα.

    Πρόκειται προφανώς για αλλαγή στάσης προς τα Σκόπια, που λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα Τίρανα έχουν προβλήματα με τον διεθνή παράγοντα λόγω των γεγονότων της 26ης Μαϊου. Αναζητώντας υποστήριξη στους Αλβανούς του εξωτερικού, τα Τίρανα παίζουν με την κάρτα του εθνικισμού.

    Η ανάγκη μιας τέτοιας κίνησης γίνεται πιο επείγουσα με δεδομένη την απογοήτευση των Αλβανών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπερίσα για "επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, στο πλαίσιο της Νέας Γιουγκοσλαβίας". Η εκστρατεία των Τιράνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αλβανών στα Σκόπια, αρχίζει τη στιγμή ακριβώς, που η Αθήνα και τα Σκόπια ανταλλάσσουν νότες σχετικά με τη "μακεδονική" μειονότητα (σλαβόφωνη) στην Ελλάδα.

    Επωφελούμενος από την άνοιξη που διανύουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, κάποιος παράγοντας, θα πρότεινε ίσως να πράξουν τα Τίρανα το αντίθετο από εκείνο που διέπρατταν δύο τρία χρόνια πριν.

    Το παιχνίδι για τα δικαιώματα των Αλβανών των Σκοπίων, μπορεί να είναι συνέπεια και της δυσαρέσκειας του Μπερίσα προς τις ΗΠΑ, για τη στάση τους σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές στην Αλβανία.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 5 August 1996 - 14:36:24