Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 21 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [02] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [03] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝ'ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [04] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ"

  • [05] Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ: "Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ"

  • [06] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΡΑΝ

  • [07] ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ Τ. ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

  • [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 880 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΧ. ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΥΜΑΘ - 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤ-3 ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ

  • [10] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ ' 96"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΜΦΩΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

  • [13] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΦΕΫΣΕΛ

  • [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΗ ''ΧΟΥΡΡΙΕΤ''

  • [17] ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

  • [18] ΑΡΜΕΝΙΑ:ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1991

  • [19] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [20] ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [21] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΘΕΜΑ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

  • [22] ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ MED TV ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει απόφαση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για εκλογές, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το συντομότερο δυνατό. Αύριο το μεσημέρι θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεδριάσουν από κοινού η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Στο μεταξύ συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη έχει από το πρωί και σήμερα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επαφών του πριν ανακοινώσει τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή ή όχι πρόωρων εκλογών.

    O πρωθυπουργός το πρωί συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας Αναστάσιο Πεπονή ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι εξέθεσε στον πρωθυπουργό τις απόψεις του και είναι βέβαιος ότι ο κ. Σημίτης θα λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους σχετικά με την απόφαση περί εκλογών. Εξέφρασε δε την θέση ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις εκλογές θα πρέπει να είναι ομόφωνη.

    Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο, συνάντηση κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ορίστηκε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 22 Σεπτεμβρίου. Επειτα ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με την Υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου. Το απόγευμα θα έχει επαφές με τους κ. Σουλαδάκη, Αρσένη, Γιαννόπουλο και Γείτονα.

    [02] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ενταση δημιουργήθηκε το μεσημέρι στη Βουλή όταν ο Πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης, εν' όψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών πρότεινε να γίνει αύριο το απόγευμα εμβόλιμη συνεδρίαση της Βουλής.

    Στην πρόταση αντέδρασε η Νέα Δημοκρατία που ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία. Υπέρ της διεξαγωγής εμβόλιμης συνεδρίασης ψήφισαν 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατά 34 βουλευτές όλων των κομμάτων.

    Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας παρενέβη ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης που ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να κάνει χρήση αυτής της εμβόλιμης συνεδρίασης. Εξήγησε δε στη συνέχεια ότι λόγω της αβεβαιότητας για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών δεν ήθελε να εμφανιστεί με την εμβόλιμη συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση υποκύπτει μέσα από διαδικαστικές εντάσεις στα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

    [03] ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝ'ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Συναντήσεις με στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης έχει από το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα συνεχίζει την περιοδεία της στα νησιά του Ιονίου Πελάγους ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός της.

    Η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού συνεδρίασε το πρωί υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Κωνσταντόπουλο και με αντικείμενο τον σχεδιασμό των περιοδειών του Προέδρου και των άλλων στελεχών του κόμματος.

    [04] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ"

    "Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές και με τη συντομότερη κατά το δυνατό προεκλογική περίοδο", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Πετσάλνικος αρνήθηκε να σχολιάσει την στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθενται στη διεξαγωγή εκλογών, και είπε ότι προσφορότερος κατά τη γνώμη του χρόνος για την προσφυγή στις κάλπες και για την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού "είναι αυτός που συμφέρει την Ελλάδα. Και θεωρώ πράγματι ότι με όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει με σύντομη προεκλογική περίοδο να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και να έχουμε μια κυβέρνηση που θα έχει να αντιμετωπίσει, ως γνωστόν, κρίσιμα θέματα και κυρίως στο εθνικό επίπεδο", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά στους λόγους που οδηγούν την Κυβέρνηση στην προσφυγή στις κάλπες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης παρέπεμψε στις αναμενόμενες επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε όμως ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι κατά τις εκτιμήσεις του τα κυριότερα θέματα είναι τα εθνικά.

    "Η ανακοίνωση θα γίνει σαφώς από τον πρωθυπουργό, μετά τις συναντήσεις που έχει. Οπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά, βεβαίως, όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι η απόφαση μάλλον έχει ληφθεί", δήλωσε, προσθέτοντας αναφορικά με την σκοπιμότητα των εκλογών ότι " τους συγκεκριμένους λόγους θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αλλά όπως αντιλαμβάνεστε, κυριότερα θέματα είναι τα εθνικά. Στην οικονομία πηγαίνουμε καλά. Η εξέλιξη της οικονομίας είναι καλή, οι εκθέτες και οι δείκτες της οικονομίας είναι καλοί. Δε νομίζω ότι υπάρχει άλλος λόγος. Πάντως αν περιμένουμε για λίγο ακόμη θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις".

    [05] Σ.ΚΟΥΒΕΛΑΣ: "Η Ν.Δ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΟΜΟΨΥΧΙΑ"

    Την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. "θα κερδίσει αυτές τις εκλογές, εφόσον δουλέψουμε με ενθουσιασμό και ομοψυχία" εξέφρασε σε dgk~seir του από τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωτήρης Κούβελας.

    Αναφερόμενος στους λόγους που οδηγούν την Κυβέρνηση στην αναμενόμενη προκήρυξη εκλογών ο κ. Κούβελας εκτίμησε ότι "βιάζονται να κάνουν εκλογές για να μη φανεί η γύμνιά τους".

    Ο ίδιος, δε, δήλωσε αποφασισμένος "να τα δώσει όλα", να κάνει το παν για να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η ενότητα και το αγωνιστικό φρόνημα στο κόμμα του και είπε ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει το περιεχόμενό τους.

    Απέφυγε, πάντως, να πάρει θέση στο αν ενδεχόμενη ήττα της Ν.Δ. θα οφείλεται στον αρχηγό της ή στο κόμμα συνολικά, λέγοντας ότι "δε με ενδιαφέρει αυτή η θεωρητική περίπτωση. Με ενδιαφέρει να κερδίσουμε τις εκλογές".

    [06] ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΡΑΝ

    Στην Τεχεράνη, βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και έχει συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιράν. Επίσης, ο κ. Πάγκαλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Αλί Ακμπάρ Νατέγκ- Νουρί.

    "Το Ιράν κατέχει ιδιαίτερη θέση στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και για αυτό οι δύο χώρες οφείλουν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους, διότι η πολιτική συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Τεχεράνης μπορεί να συμβάλλει στην παγίωση της ειρήνης στην περιοχή", υπογράμμισε ο κ. Πάγκαλος κατά την υποδοχή του από τον κ. Βελαγιατί.

    Από την πλευρά του, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα και το Ιράν διατηρούν καλές σχέσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα την αποτελεσματική- όπως την χαρακτήρισε- συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες όσο αφορά το ζήτημα Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    "Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας" τόνισε ο κ. Βελαγιατί, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Ιρανική ραδιοφωνία.

    [07] ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ Τ. ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ Ο Μ. ΕΒΕΡΤ

    Τις οικογένειες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού επισκέφθηκε σήμερα ο αρχηγός της Ν.Δ Μιλτιάδης Εβερτ για να τους συλλυπηθεί προσωπικά. Ο κ. Εβερτ θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει προς τιμή του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου και αμέσως μετα θα μεταβεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας για να επιστρέψει στην Αθήνα.

    [08] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

    Σε καλό επίπεδο είναι οι οικονομικές σχέσεις Ελλαδας-ΠΓΔΜ παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ύφεση εξαιτίας του προβλήματος της ονομασίας που εκκρεμεί, επισημαίνει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Μπόρμπα".

    Η διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων διεξάγεται ομαλά ενώ η μεγαλύτερη διακίνηση προϊόντων γίνεται μέσω της συνοριακής διάβασης Μπογκοροντιτσα, σημειώνει η εφημερίδα και αναφέρει ενδεικτικά ως παράδειγμα της καλής οικονομικής συνεργασίας, τη συμφωνία της εταιρείας "Μιρκο Ντέλεβ" στο χωριό Νεγκόρτσι κοντά στη Γευγελή με την εταιρεία "Τσοβάρος" στη Θεσσαλονίκη για εμπόριο μπάμιας. Η ελληνική εταιρεία αγοράζει ημερησίως από τη σκοπιανή εταιρεία 300-500 κιλά μπάμιας.

    [09] ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 880 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΡΧ. ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΥΜΑΘ - 25 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΤ-3 ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ

    Τη χρηματοδότηση της ΕΤ-3 από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με το ποσό των 25 εκατομμυρίων δρχ., για την εγκατάσταση 30 αναμεταδοτών στις παραμεθόριες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, και του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) με 880 εκατομμύρια, για διορθωτικές παρεμβάσεις στις Ιερές Μονές της Μοναστικής Πολιτείας, ανακοίνωσε ο υπουργός, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

    Την απόφαση για την εγκατάσταση των αναμεταδοτών, όπως είπε ο υπουργός, υπαγόρευσαν εθνικοί λόγοι, καθώς λόγω του μη ικανού μέχρι σήμερα αριθμού αναμεταδοτών στη Βόρεια Ελλάδα οι κάτοικοι πολλών περιοχών της έχουν καλύτερη λήψη προγραμμάτων σταθμών τρίτων χωρών παρά του τρίτου τηλεοπτικού καναλιού της Ελληνικής Τηλεόρασης, το οποίο κατ' εξοχήν καλύπτει τα δρώμενα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Το πρόγραμμα της εγκατάστασης των αναμεταδοτών, το οποίο εκπονήθηκε από την ΕΤ-3 και θα συγχρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με το ποσό των 15 εκατομμυρίων δρχ., όπως τόνισε ο κ. Πετσάλνικος, είναι άμεσης εφαρμογής. Θα αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

    Τα υπόλοιπα δέκα εκατομμύρια δρχ. χορηγούνται από το υπουργείο στην ΕΤ-3, ώστε να εξοπλιστεί με το απαραίτητο τεχνολογικό υλικό το στούντιό της στην Κομοτηνή και να μπορέσει να τεθεί το συντομότερο δυνατό σε λειτουργία.

    Σε ό,τι αφορά στο ΚΕΔΑΚ, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 880 εκατομμυρίων δρχ., από τα οποία τα 550 εκατομμύρια θα διατεθούν για έργα προστασίας και συντήρησης των κτισμάτων του Αγίου Όρους, τα 60 για εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης στη Μονή Γρηγορίου, τα 100 για εργασίες στη Μονή Βατοπεδίου, τα 110 στη Μονή Διονυσίου και τα υπόλοιπα 60 στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι στο Αγιο Όρος βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πολύ σημαντικό έργο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής και θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμο Αρσένη, και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο Φανάρι της Κομοτηνής και τη Σαμοθράκη, για την έναρξη του πολιτιστικού σκέλους του προγράμματος "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος-Ενιαίος Χώρος-Πορεία στο 2000", τονίζοντας πως "η επίσκεψη στη Θράκη κατέδειξε ότι οι ajq_ter μας έχουν συνειδητοποιήσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους κατοίκους των αστικών κέντρων, ότι πράγματι αυτός ο χώρος (Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος) είναι ενιαίος και ως τέτοιος πρέπει να εκλαμβάνεται".

    [10] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΠΡΕΣΠΕΣ ' 96"

    Με ένα πολυθέαμα θα συμμετέχει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997 " στις εκδηλώσεις "Πρέσπες ΄96", που θα γίνουν στη Φλώρινα από 23 εως και τις 26 Αυγούστου.

    Πρόκειται για ένα ηχόραμα που θα παρουσιάσει τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη για να προσκαλέσει το κοινό των "Πρεσπών" στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997. Μέσα από τη μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη, τις φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνι και τα κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη, το ηχόραμα θα διατρέξει τους τόπους της Μακεδονίας για να σταθεί ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, την πόλη και τους ανθρώπους της.

    Στους χώρους των εκδηλώσεων θα διατεθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό του Οργανισμού που αφορά στη διοργάνωση του θεσμού, το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 1997.

    Τον Οργανισμό θα εκπροσωπήσουν στις "Πρέσπες' 96" ο Πρόεδρος του και Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πάνος Θεοδωρίδης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΕ ΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΜΦΩΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απόλυτα σύμφωνες είναι τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση με τους χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης και ανέφερε χαρακτηριστικά:"Δεν δεχόμαστε καμιά πίεση από την Ελλάδα για να προσέλθουμε σε διάλογο".

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί την επανέναρξη απευθείας συνομιλιών επί της ουσίας του Κυπριακού με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επισήμανε ότι για την επιτυχία αυτών των συνομιλιών χρειάζεται προετοιμασία όλων των πλευρών, συμπεριλαμβανομένης και της Αγκυρας, έτσι ώστε να υπάρξει παραγωγικός διάλογος.

    Επίσης, ο κ. Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συναντήσεων του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη είτε με Αμερικανούς αξιωματούχους, είτε με αξιωματούχους του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, ο οποίος καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης γιατί "ο κ. Σαντέρ, έκανε σαφή την απογοήτευσή του για τη μη ευρωπαϊκή συμπεριφορά της Τουρκίας".

    Την πεποίθηση ότι για να μπορέσει να συγκληθεί η πανεθνική διάσκεψη θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες που θα επιτρέπουν στα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με γνώμονα της επιτυχίας της πανεθνικής διάσκεψης, εξέφρασε ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι "αν και όταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα καταλήξουν σε ένα τρόπο με τον οποίο θα εκφράζονται από κοινού επί των εθνικών θεμάτων υπό την μορφή κάποιου Εθνικού Συμβουλίου, όπως το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, τότε πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, διότι θα είναι θέμα συνάντησης δύο αντίστοιχων Συμβουλίων".

    [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Την αντίθεσή της κυπριακής κυβέρνησης, στην παρουσία του διοικητή των τουρκοκυπριακών δυνάμεων στο στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    ''Εμείςαποδεχθήκαμε στρατιωτικό διάλογο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Αρχηγού των στρατευμάτων κατοχής. Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε παρουσία των τουρκοκυπριακών δυνάμεων'', είπε ο κ.Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι η θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι γνωστή από τον καιρό της επίσκεψης της Αμερικανίδας Μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλέν Ολμπράιτ.

    [13] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΦΕΫΣΕΛ

    Στις 9:30 αύριο το πρωί αναμένεται να συναντηθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϋσέλ.

    Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα επιδώσει την απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και έκδοση κοινής δήλωσης για εκτόνωση της κατάστασης.

    [14] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στα κατεχόμενα του Γενικού Διευθυντή Ασφαλείας της Τουρκίας Αλαντίν Γιουκσέλ. Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός τύπος, η αναβολή οφείλεται σε έκτακτη υπηρεσιακή υποχρέωση του Γιουκσέλ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αργότερα αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία.

    [15] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΣΤΟΝ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κυπρο μετά τα tqacij\ επεισόδια που σημειώθηκαν στη Δερύνεια εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπουτρος-Μπουτρος Γκάλι. Στην επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος καταγγέλει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και υπογραμμίζει την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    "Η Κύπρος υπέστη συνεχείς παραβιάσεις της εθνικής της κυριαρχίας, την παρουσία ξένων κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφός της και συνθήκες εντάσεως που επανειλημμένα οδήγησαν σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών", τονίζει στην επιστολή του ο κ.Σπυρίδων και προσθέτει: "Η σημερινή κατάσταση στην Κυπρο δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά σαν συνεχής καταφωρη παραβίαση του Διεθνους Δικαίου, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών εκείνων που ασπάζονται όλοι οι λαοί που στέργουν την ελευθερία".

    Επισημαίνοντας δε ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να υποστηριχθούν παντού, για όλους τους ανθρώπους και ιδίως για εκεινους που σύμφωνα με τα κριτήρια του κόσμου τούτου είναι ανίσχυροι" ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγει: " Προσθέτω τη φωνή μου στις χιλιάδες φωνές που ερωτούν: Δεν ήλθε πια ο καιρός μετά από 22 χρόνια δεινών και θανάτων να τεθεί ένα δίκαιο για όλους τέρμα στην κυπριακή κρίση;".

    [16] ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΤΗ ''ΧΟΥΡΡΙΕΤ''

    Διέψευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απολογήθηκε στην Τουρκία για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νίκολας Μπέρνς, ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πιο σημαντική από την προστασία ενός κομματιού υφάσματος.

    Η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούντι Μπαρούντι, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', πως απ'ότι γνωρίζει ''το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει απολογία''.

    Η τουρκική εφημερίδα ''Χουρριέτ'' είχε υποστηρίξει σε σχετικό δημοσίευμα της ότι η Ουάσιγκτον απολογήθηκε δια της διπλωματικής οδού, ύστερα από έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας και επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, έγραψε ότι ''με τις δηλώσεις του ο κ.Μπερνς είχε υπερβεί την επίσημη ιδιότητά του'' και ότι ''οι δηλώσεις θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικές για την καριέρα του''.

    [17] ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

    Στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και του εμπορίου επικεντρώθηκαν οι συμφωνίες που υπέγραψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ιράν, το Πακιστάν, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία.Ο Τούρκος πρωθυπουργός βασιζόμενος σε έκθεση της Deutsche Bank όπου αναφέρεται ότι το οικονομικό κέντρο βάρους το 2009 θα μετατοπιστεί στην Ασία επιδιώκει να πάρει η χώρα του το μερίδιο της . Σύμφωνα με την έκθεση το 2009 το μερίδιο της Ασίας και του Ειρηνικού στην pacj|slia παραγωγή θα ανέλθει στο 53% ενώ το συνολικό μερίδιο της Ευρωπής, της Αμερικής και της Ιαπωνίας θα μειωθεί στο 37%. "Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της Ασίας" τόνισε ο κ Ερμπακάν.

    Σημειώνεται ότι ο όγκος εμπορίου της Τουρκίας με το Ιράκ που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έφτανε τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια το 1995 μειώθηκε στα 300 εκατομμύρια δολάρια. "Αυτό είναι απαράδεκτο" δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι συμφωνήθηκε με τους Ιρανούς αρμοδίους να αυξηθεί ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε ένα χρόνο στα 2-2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Στις επιδιώξεις της Τουρκίας είναι να αυξήσει και τον όγκο εμπορίου με το Πακιστάν από τα 200 εκατομμύρια που είναι σήμερα στο 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια. Επίσης η Τουρκία έχει καταλήξει σε συμφωνία αρχών με τη Σιγκαπούρη για τη βελτίωση των λιμανιών της στην Τραπεζούντα (Τράμπζον) και την Αλεξανδρέτα (Ισκεντέρουν) ώστε να επωμιστεί η ίδια το ρόλο της δυτικής πύλης της Ασίας και η Σιγκαπούρη της ανατολικής. Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ινδονησία ο κ Ερμπακάν ζήτησε τη σύσταση κοινής αεροπορικής βιομηχανίας στην Τουρκία.

    [18] ΑΡΜΕΝΙΑ:ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1991

    Περισσότεροι Αρμένιοι ζουν εκτός Αρμενίας παρά στη νεότευκτη δημοκρατία της Αρμενίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την πρωτευουσα της χώρας το Γερεβάν

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των Αρμενίων στον κόσμο είναι περίπου δέκα εκατομύρια, από τα οποία μόλις το 35% ζεί στην Αρμενία, το 25% στην Ρωσική Ομοσπονδία και το 15% στις ΗΠΑ.

    Τα ίδια στοιχεία κάνουν λόγο για μαζική έξοδο των κατοίκων της χώρας μετά το 1991 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, ομοσπονδιακή δημοκρατία της οποίας αποτελούσε η Αρμενία.

    Ειδικότερα υπολογίζεται ότι περίπου 800000 ατομα, δηλαδή το 17% του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα μετά το 1991 ενώ σημαντική επίδραση στη δημογραφία της χώρας έχει και το γεγονός ότι η στειρότητα στην Αρμενία ανέρχεται στο 25%, ποσοστό κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζική έξοδος έχει σημειωθεί μετά το 1991 και σε άλλες πρωην Σοβιετικές Δημοκρατίες, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την Γεωργία.

    [19] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΙΣ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Νέο κόμμα αποφάσισε να ιδρύσει στις 31 Αυγούστου το Δημοκρατικό Κίνημα Ειρήνης της Τουρκία. Το Δημοκρατικό Κίνημα Ειρήνης έχει κέντρα σε 79 επαρχίες της Τουρκίας και πρόεδρος της προσωρινής εκτελεστικής επιτροπής του είναι ο Αλί Χαϊντάρ Βεζίρογλου. Το κόμμα αποσκοπεί να πάρει με το μέρος του του αλεβίτες και για την ίδρυση του έχουν δαπανηθεί 2,3 τρισεκατομμύρια λίρες. Φιλοκουρδικοί κύκλοι θεωρούν ότι το τουρκικό κράτος με την ίδρυση τέτοιων κομμάτων σχεδιάζει πλεκτάνη εις βάρος των αλεβιτών.

    [20] ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Εμμένουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφασή τους να μποϋκοτάρουν τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθουν στην Αλβανία το φθινόπωρο. Τα επτά αλβανικά κόμματα επιβεβαίωσαν την αποφασή τους με την άρνησή τους να παραστούν στη δεύτερη, εντός δέκα ημερων, συζήτηση στρογγυλης τραπεζας που πραγματοποιηθηκε στα Τίρανα με πρωτοβουλία του κυβερνώντος Δημοκρατικου Κομματος με θέμα την προετοιμασία των δημοτικών εκλογών.

    Τα κόμματα που συμμετείχαν στη συζήτηση ενέκριναν κοινό ανακοινωθέν στο οποίο αποφάσισαν μεταξύ άλλων, την επανεξέταση σημείων δευτερευουσης σημασίας του νόμου "περί δημοτικών εκλογών", την κατάθεση πρότασης στη βουλή για απαλλαγή από τους νόμους "περί γενοκτονίας" και "αξιολόγηση της προσωπικότητας των πολιτών" για τους συμβούλους κάθε βαθμίδας καθώς και την υποστήριξη του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χωρας.

    Οι εκπρόσωποι των μετεχόντων κομμάτων, του ΚΕΑΔ, του Χριστιανοδημοκρατικου και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος καθώς και της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης άσκησαν έντονη κριτική στην ακραία, όπως τη χαρακτήρισαν, θέση των κομμάτων του "Κοκκινου Μετώπου" ενώ ο πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τριταν Σέχου δήλωσε ότι "με την άρνησή τους τα επτά κόμματα κινδυνεύουν να διαγραφούν από το πολιτικό προσκήνιο της χώρας".

    [21] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΘΕΜΑ ΜΟΝΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Θέμα επαναφοράς της μοναρχίας την Ρουμανία έθεσε σε συνεντευξη του σε ρουμανόγλωσση έκδοση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συνόδου και υποψήφιος πρόεδρος της Ρουμανίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου κ. Εμίλ Κονσταντινέσκου.

    Στη συνέντευξη του η οποία αναδημοσιεύθηκε και στον ρουμανικό τύπο, ο κ. Κονσταντινέσκου είπε ότι ελπίζει ότι μετά από ένα δημοσψήφισμα για την μοναρχία, η εξουσία θα παραδοθεί στον Βασιλέα Μιχαήλ, τον οποίο αποκάλεσε "νόμιμο ηγέτη της χώρας" .

    Η δήλωση του κ.Κονσταντινέσκου, το κόμμα του οποίου αποτελεί την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνώντος "Κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ρουμανία" το οποίο κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ότι θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

    Από την πλευρα της η Δημοκρατική Σύνοδος απέδωσε την επίθεση εναντίον του κ. Κονσταντινέσκου στον πανικό της "Σοσιαλδημοκρατίας", ο οποίος ενόψει της διαφαινόμενης εκλογικής της ήττας την αναγκάζει να καταφεύγει σε προοσβολές αντί της "λογικής επιχειρηματολογίας".

    [22] ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

    Η νέα υποτίμηση του βουλγαρικού νομίσματος, λέβα, έναντι του αμερικανικού δολαρίου, απασχολεί τον σημερινό Τύπο της Σόφιας.

    Όπως γράφει η εφημερίδα "Τρουντ", χθες η ισοτιμία δολαρίου- k]ba ήταν 1 προς 200, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας αρνήθηκε για πρώτη φορά να πωλήσει συνάλλαγμα σε μεγάλες επιχειρήσεις.

    Η εφημερίδα "Σταντάρτ" προβλέπει ότι, καθώς οι περισσότερες βουλγαρικές τράπεζες έχουν σημαντικά αποθέματα σε λέβα, θα προσπαθήσουν να αυξήσουν και άλλο την υποτίμηση του λέβα έναντι του δολαρίου, με σκοπό το γρήγορο κέρδος.

    Οι εμπειρογνώμονες από την πλευρά τους, θεωρούν ότι άρχισε νέα κρίση συναλλάγματος, η οποία εμφανίζεται κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου, ενώ η εφημερίδα "Παρί" υπενθυμίζει ότι κάθε επίσκεψη εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Σόφια, συνοδεύεται από μεγάλη υποτίμηση του λέβα.

    Κατά τον κ.Αγγελοφ, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία μεταξύ Βουλγαρίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είναι πολύ πιθανόν η ισοτιμία δολαρίου- λέβα να ξεπεράσει το 1 προς 1000.

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ MED TV ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι η κουρδική MED TV έχει υπογράψει συμβόλαιο με μία αμερικανική εταιρεία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα η Intersat, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο η MED TV, δεν είναι αμερικανική εταιρεία αλλά μια διακυβερνητική οργάνωση στην οποία μετέχουν 139 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του καταστατικού της Intersat, στόχος της ίδρυσης είναι η άνευ διακρίσεων παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές της γης με εμπορικό σκοπό. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αρμοδιότητα για έγκριση ή μη των συμφωνιών με την Intersat επισημαίνεται στην ανακοίνωση.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 21 August 1996 - 13:59:37