Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 22 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΥΠΟΥ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • [04] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [07] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  • [08] ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 1991 ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [09] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝ' ΌΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [10] ΑΠΟΨΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝ ΘΑ ΑΡΘΕΙ Η ΟΧΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

  • [11] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Β.Β.Ε. ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

  • [12] 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ - ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ

  • [13] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [14] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

  • [15] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΦΕΪΣΕΛ

  • [17] ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΟΗΕ

  • [18] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1997 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ

  • [19] ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [20] ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- ΠΓΔΜ

  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ.

  • [22] ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ VMRO-DPMNE;

  • [23] "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΟΙΚΟ" ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [24] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την απόφαση του πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι "το Εκτελεστικό γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε ομόφωνα στην εισήγηση του Προέδρου του κινήματος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών". Πρόσθεσε δε ότι ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης θα κάνει ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το απόγευμα.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

    Συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχε από το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Βενιζέλο, Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Οικονομικών, Αλέκο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τζουμάκας τόνισε ότι ο κ. Σημίτης έχει πάρα πολύ σημαντικές σκέψεις γι΄αυτή την περίοδο και σημείωσε ότι "είναι απαραίτητο να υπάρξει νέα πολιτική εντολή ώστε να οδηγηθούμε σε μια πολιτική αναβάθμιση για να ξεκινήσουμε μια δημιουργική τετραετία".

    Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση των εκλογών. "Ο κρατικός μηχανισμός και οι δικαστικές εισαγγελικές υπηρεσίες είναι απολύτως έτοιμες" σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

    Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι "το πρόγραμμα σύγκλισης της οικονομίας εφαρμόζεται σταθερά" και πρόσθεσε ότι "η θετική πορεία της οικονομίας μέχρι τώρα διανοίγει θετικές και καλές προοπτικές για την κοινωνία και το λαό στο μέτρο που η βελτίωση των δεικτών και η ανάκαμψη της οικονομίας και της ανάπτυξης θα δημιουργήσουν τις προοπτικές για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους".

    Για θετική εξέλιξη των δημοσιονομικών στόχων έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος ο οποίος διευκρίνισε ότι οι "ενδεχόμενες εκλογές δεν θα σταματήσουν στο έργο του Υπουργείου Οικονομικών".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΥΠΟΥ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Εάν τελικά αποφασιστεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τότε η αντικατάσταση των υπουργών Τύπου, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από υπηρεσιακούς θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ebdol\da.

    Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επισήμανε πως και το θέμα αυτό όσον αφορά στα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα οριστικοποιηθεί απόψε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [04] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

    Το νέο πρόγραμμα για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου με την ονομασία "Ιπποκράτης" ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής. Το πρόγραμμα θα κοστίσει συνολικά 35 δισεκατομμύρια δραχμές και θα ολοκληρωθεί το 2000. Το κόστος θα καλυφθεί από τα κοινοτικά κονδύλια και από εθνικούς πόρους.

    Το πρόγραμμα θα προβλέπει την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και περίθαλψης, την ανάπτυξη των νοσοκομειακών μονάδων, τον εξοπλισμό του ΕΚΑΒ με ελικόπτερα και αεροπλάνα και τη στελέχωση των κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Επαφές με στενούς συνεργάτες του είχε από το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, με αντικείμενο τον προσδιορισμό της προεκλογικής πορείας του κόμματος και την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσεις και με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στους οποίους επανέλαβε ότι σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία επανέλθει στην εξουσία θα καταργήσει τα άδικα, όπως τα χαρακτήρισε, φορολογικά κριτήρια και θα εφαρμόσει τεκμήρια με βάση το επίπεδο διαβίωσης.

    Αύριο το πρωί συνεδριάζει εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. με τη συμμετοχή και του επίτιμου Προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    [06] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΣΚΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    "Δεν είναι απορίας άξιο πως η οικονομία έχει φτάσει στο σημερινό κατάντημα με τις αντιλήψεις του κ. Παπαντωνίου περί των οικονομικών προβλημάτων" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου ότι το ΠΑΣΟΚ πάει στις εκλογές με "γερό χαρτί στην οικονομία".

    Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον κ. Παπαντωνίου ότι δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τον κάλεσε να ρωτήσει για το θέμα τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, ή "να εντρυφήσει στην επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών για "εκλογές γιατί χανόμαστε".

    [07] ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

    Συγκροτήθηκε σήμερα, με απόφαση του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, επικεφαλής της οποίας ορίστηκε ο Ευρωβουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης.

    Στην Επιτροπή μετέχουν ακόμη η κ. Κατερίνα Δασκαλάκη, και οι κ. Ακης Γεροντόπουλος, Νίκος Κλείτος, Σωτήρης Κωστάκος, Νότης Μαρτάκης, Σταύρος Πεντέας, Δημήτρης Σταμάτης, Νάσος Τσαγκανέλης και Γιώργος Τσολάκογλου.

    [08] ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ 1991 ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βάσει της απογραφής του 1991 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές, γεγονός που σημαίνει ότι άλλες εκλογικές περιφέρειες θα έχουν περισσότερες έδρες και άλλες λιγότερες από όσες είχαν στις προηγούμενες εκλογές.

    Τέσσερις περιφέρειες στις οποίες αυξήθηκε ο πληθυσμός κερδίζουν από μία ως έξι έδρες ενώ εννέα στις οποίες ο πληθυσμός μειώθηκε χάνουν από μία έως δύο έδρες.

    Έξι έδρες παίρνει η Β΄εκλογική περιφέρεια Αθηνών, ενώ δύο έδρες προστίθενται στο υπόλοιπο Αττικής. Κατά μία αυξάνονται οι έδρες της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Ηρακλείου. Μείωση των εδρών κατά δύο παρατηρείται στην Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, ενώ από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες Α΄Πειραιώς, Έβρου, Δράμας, Σερρών, Ιωαννίνων, Μεσσηνίας, Λέσβου και Γρεβενών.

    [09] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝ' ΌΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Αναστέλλονται οι άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και όσων εργάζονται στις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αμέσως μόλις προκηρυχτούν οι εκλογές, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βασίλης Τσιλίκας. Τόνισε δε ότι οι μέρες των αδειών που υπολείπονται θα δοθούν στους υπαλλήλους αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσιλίκας καθόρισε παράλληλα τις μέρες άδειας που δικαιούται κάθε υπάλληλος για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Κάθε δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται έξι μέρες την εβδομάδα, αν μετακινηθεί σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα δικαιούται μία εργάσιμη μέρα άδεια. Σε απόσταση από 200 έως τετρακόσια χιλιόμετρα, δύο εργάσιμες ημέρες και σε απόσταση πάνω από τετρακόσια χιλιόμετρα, άδεια τριών εργάσιμων ημερών.

    Κάθε δημόσιος υπάλληλος που εργάζεται πέντε μέρες την εβδομάδα αν μετακινηθεί σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα δικαιούται μία μέρα άδεια, σε απόσταση από 400 χιλιόμετρα και πάνω δύο ημέρες. Αν ένας εργαζόμενος που εργάζεται πέντε μέρες την εβδομάδα μετακινηθεί σε νησιά ή δύσβατες περιοχές δικαιούται τρεις ή τέσσερις μέρες άδεια.

    [10] ΑΠΟΨΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΝ ΘΑ ΑΡΘΕΙ Η ΟΧΙ Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ

    Συνέρχεται απόψε σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες η l|milg κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαικής Ενωσης η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα άρει η όχι την "καραντίνα" που έχει επιβάλλει στη χώρα μας, λόγω του αφθώδους πυρετού.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Γεωργίας, Απόστολο Φωτιάδη, αύριο θα συνέλθει η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Ε.Ε η οποία θ αποφασίσει για τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους Ελληνες κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τον αφθώδη πυρετό, όπως και για το αίτημα της Τουρκίας να χορηγηθούν 5 εκατομμύρια δολάρια για εμβολιασμούς ζώων.

    [11] ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ. ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Β.Β.Ε. ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

    Την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να λυθεί το επιτακτικό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην καταβολή της επιδότησης κόστους εργασίας στις επιχειρήσεις της Θράκης, ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.), Νίκος Ευθυμιάδης.

    Στο ίδιο έγγραφο -το οποίο απεστάλη, επίσης, στους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εργασίας και Μακεδονίας Θράκης- υπογραμμίζονται οι δυσχέρειες που δημιουργούνται στη λειτουργία των επιχειρήσεων εξαιτίας της σημαντικής καθυστέρησης των επιδοτήσεων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι δεν έχουν καν καταβληθεί επιδοτήσεις που αφορούν το 1995.

    "Οπως είναι λογικό, οι επιχειρήσεις έχουν προϋπολογίσει την εν λόγω ενίσχυση στη διαμόρφωση των κοστολογίων τους, αλλά και στον εν γένει προγραμματισμό της στρατηγικής τους", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Σωτήρης Παπαδημητρίου. "Η μεγάλη καθυστέρηση "ρίχνει" τις επιχειρήσεις έξω από το σχεδιασμό τους, και δημιουργεί προβληματικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν συνέπειες ακόμη και στη βιωσιμότητα τους".

    Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο Σ.Β.Β.Ε., η μη εύρυθμη λειτουργία του μέτρου οφείλεται στην υποεκτίμηση του συνολικού του κόστους από τον Ο.Α.Ε.Δ. Ο οργανισμός είχε προϋπολογίσει 14 δισ.δρχ. για την τριετία 1994-96, ενώ το πραγματικό κόστος ανέρχεται σε 21 δισ. Επιπλέον, από τα προϋπολογισθέντα 14 δισ. είχαν μέχρι πρότινος εγκριθεί κονδύλια μόλις 6 δισ. και, μόνο πρόσφατα, ακόμη 3 δισ. "Οι πόροι αυτοί σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες", σχολιάζει ο κ.Ευθυμιάδης.

    [12] 1 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΒΑΡΕΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΙΝΟ - ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ

    Απόλυτη επιτυχία έστεψε, σύμφωνα με τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ-ΕΚΥ) τη διεξαγωγή της πρώτης στα χρονικά της χώρας "οριζόντιας γεώτρησης" στις εγκαταστάσεις του νεότερου κοιτάσματος του Πρίνου, το οποίο θα αυξήσει τη συνολική παραγωγή των εγκαταστάσεων του Πρίνου κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια το χρόνο. Το κοίτασμα είχε εντοπιστεί στο βόρειο Πρίνο το 1995 και από προχθές διεξάγεται δοκιμαστική άντληση, η οποία, σύμφωνα με την ΔΕΠ-ΕΚΥ διεξάγεται επίσης με επιτυχία.

    Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, το εν λόγω κοίτασμα e_mai δυναμικότητας 18 εκατομμυρίων βαρελιών, από τα οποία, όμως, όπως κρίνουν οι ειδικοί, μόνο τα 3-4 εκατομμύρια βαρέλια είναι ανακτήσιμα στην επόμενη τριετία.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει, πάντως, η άντληση του νέου κοιτάσματος, όπως τόνισε στο ΜΠΕ η διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ- ΕΚΥ, κ. Τερέζα Φωκιανού, για τη βιωσιμότητα του παραγωγικού Πρίνου, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Καναδικής Εταιρείας Denison Mines Ltd., εταίρου της Κοινοπραξίας Πετρελαίων Βορείου Ελλάδος με ποσοστό 45%, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της, κ. Γκέιμπ Γκροτζόλι. Πέρυσι αντλήθηκαν από το σύνολο των εγκαταστάσεων του Πρίνου συνολικά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο.

    Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η ΔΕΠ-ΕΚΥ μετέχει για πρώτη φορά στην Κοινοπραξία Πετρελαίων Βορείου Αιγαίου ως ισότιμος εταίρος, με ποσοστό 35%, σε ό,τι αφορά στην εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος του βόρειου Πρίνου.

    [13] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Να ασκήσουν κάθε δυνατή επιρροή προς την αυστραλιανή πολιτική ηγεσία και να εκδώσουν καταδικαστικό ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ώστε να στιγματιστεί η παράνομη και απάνθρωπη πολιτική της Αγκυρας αποφάσισαν οι Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες της Αυστραλίας, σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο Σίδνεϊ.

    Οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων αποφάσισαν επίσης να καλέσουν τους Διεθνείς Οργανισμούς να παρέμβουν, ώστε να τερματιστεί η αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς και να δοθεί το Κυπριακό μια λύση που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

    Εξεδήλωσαν επίσης την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για τις απειλές και τις ωμές παρεμβάσεις, που υφίστανται από την Τουρκία στο Αιγαίο και τη Θράκη, ενώ εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τα σχέδια της Αγκυρας να μετατρέψει τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τόνισαν την πρόθεσή τους "να συστρατευθούν με όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους ανά τη γη για να αποτραπούν τα επαίσχυντα αυτά σχέδια της Τουρκίας".

    Στη σύσκεψη θίχτηκαν επίσης ζητήματα, όπως η Ελληνομάθεια, οι συντάξεις, θέματα κοινωνικής πρόνοιας, ναρκωτικών, ανεργίας και πολυπολιτισμού, τα οποία θα απασχολήσουν το επερχόμενο Ομοσπονδιακό Συνέδριο των Ελληνικών Ορθοδόξων Κοινοτήτων Αυστραλίας.

    [14] ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Η ΔΡΑΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ

    Σε κινηματογραφούπολη της Ελλάδας μεταβάλλεται η Δράμα με την ένταξη της στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται και αναπτύσσεται το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Η προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε χτές μεταξύ του υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου και του δημάρχου της πόλης Μαργαρίτη Τζίμα θα έχει δεκαετή διάρκεια με δυνατότητα παράτασης για όσο wq|mo κριθεί σκόπιμο.

    Σημαντικά χρηματικά ποσά θα εισρεύσουν στην πόλη καθώς εξασφαλίζεται η ετήσια χρηματοδότηση του Φεστιβάλ και το υπουργείο Πολιτισμού το επιχορηγεί για το οικονομικό έτος 1996 με 70 εκατομμύρια . Παράλληλα εξαγγέλεται η δημιουργία κτιριακής υποδομής , με κορυφαία την ανέγερση αίθουσας συνεδρίου, θεάτρου και τέχνης προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων δραχμών και χωρητικότητας 500 θέσεων ενώ μένει ανοιχτή η δυνατότητα εξεύρεσης και άλλων ποσών από χρηματοδοτικές πηγές της ΕΕ.

    [15] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΟΥΣ

    Σημαντικούς καρπούς άρχισε να αποδίδει η προσπάθεια πολιτισμικής και κοινωνικής προσέγγισης του μουσουλμανικού και του παλλινοστούντος ποντιακού στοιχείου στη Ξάνθη μέσα από το ειδικό πρόγραμμα δωρεάν διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας , που ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του "Ταμιείου Θράκης". Αυτή τη στιγμή στο Φροντιστήριο Ενισχυτικής Διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην Ξάνθη και στα τρία παραρτήματα του σε ορεινά χωριά της περιοχής φοιτούν περίπου τριακόσιοι μαθητές κυρίως γυμνασίου και λυκείου ενώ την περασμένη χρονιά είχαν φοιτήσει 350.

    Η 15χρονη μουσουλμάνα Εσρά Αζαμέτ Τσαούς, μιά από τις μαθήτριες του Φροντιστηρίου, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το ότι μπορεί και παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών καθώς αυτά που διδάσκεται στο σχολείο δεν της αρκούν."Τα μαθήματα αυτά με βοηθούν πολύ γιατί μόνο το σχολείο δεν φτάνει. Χρειάζεται και κάποια συμπληρωματική υποστήριξη. Εδώ καταβάλουν μια σημαντική προσπάθεια για να μας βοηθήσουν γιατί έχουμε πρόβλημα με τη γλώσσα. Ολοι οι μαθητές του Φροντιστηρίου είμαστε ικανοποιημένοι" λέει.

    Την οργάνωση των μαθημάτων του Φροντιστηρίου , που για τρία χρόνια είχε το Ταμιείο Θράκης , από φέτος ανέλαβε το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε το "Ταμιείο", το οποίο όμως εξακολουθεί να παρέχει υποστήριξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το "Ταμιείο" είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες συγγραφείς και επιχειρηματίες με σκοπό την ανάδειξη και κατοχύρωση του ρόλου και της σημασίας του ελληνισμού και της Θράκης ειδικότερα και τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η Βόρεια Ελλάδα και η Θράκη να αναδειχτούν σε γέφυρα πολιτιστικής και οικονομικής σύζευξης της ΕΕ με τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΦΕΪΣΕΛ

    Ευρεία σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    O αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε απλώς οτι θα διαβιβάσει τις απόψεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες της συνάντησης. Ο κ. Φεϊσέλ είχε πει προηγουμένως οτι το κείμενο που προτάθηκε από τον ΟΗΕ ως κοινή δήλωση των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς εφόσον γινόταν συνάντηση, εξέφραζε καταδίκη για τα γεγονότα. Αργότερα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου οτι το κείμενο αναφέρεται σε έκφραση λύπης και όχι καταδίκης, ο κ.Κασουλίδης είπε οτι αυτό δεν έχει σημασία αφού "είναι ένα κείμενο μη κείμενο".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την καταδίκη για οποιεσδήποτε απειλές εκφράζονται προς τον αντιπρόσωπο του ΟΗΕ και ανέφερε οτι ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Ο κ.Φεϊσέλ θα συναντηθεί και με τον κ.Ντενκτάς.

    Ο κ.Κασουλίδης σχολιάζοντας την επικαιρότητα είπε οτι η διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού δεν πρόκειται να ανακοπεί λόγω των τελευταίων γεγονότων. Οποιαδήποτε χώρα θέλει να ασκήσει την επιρροή της για λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι ευπρόσδεκτη, συνέχισε, σχολιάζοντας έτσι την προθυμία του Ιράν να αναλάβει κάποιας μορφής μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μείωση της έντασης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη οτι η ημερομηνία έναρξης του στρατιωτικού διαλόγου θα εξετασθεί, όταν θα συμφωνηθεί ο τρόπος διεξαγωγής του διαλόγου αυτού. Ως τώρα, είπε, υπάρχει απλώς η επί της αρχής αποδοχή της πρότασης της κ. Μαντλέν Ολμπράϊτ.

    Τέλος για την τριμερή Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους, δήλωσε οτι οι εργασίες της βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, αλλά μπορεί να προχωρήσει στο έργο της με ρυθμό πολύ πιό γρήγορο απ' ότι στο παρελθόν.

    [17] ΑΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΟΗΕ

    "Τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, αν τα δύο μέρη (στηνΚύπρο) δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν", τονίζεται σε επιστολή του υπευθύνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κ. Γιαν Φίσερ, προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και Ενοριών Μελβούρνης Βικτωρίας, κ. Μπιλ Καρδαμίτση, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Η επιστολή αποτελεί απάντηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ σε επιστολή του κ. Καρδαμίτση στην υπηρεσία του ΟΗΕ στην Αυστραλία, αλλά και στο αρχηγείο του Οργανισμού στις ΗΠΑ, στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καλούνται τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση να προσάγουν σε δίκη τόσο για τις πρόσφατες βαρβαρότητες, όσο και για τα αίσχη του 1974 τον Ραούφ Ντεντκτάς. Παράλληλα, καταγγέλλονται οι άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο για αδράνεια και σιωπηλή αποδοχή των φόνων των νεαρών Ελληνοκυπρίων.

    Στην απάντησή του ο κ. Φίσερ χαρακτηρίζει την κατηγορία περί "σιωπηλής μαρτυρίας" των ειρηνευτικών δυνάμεων ως παράλογη και αναληθή, σημειώνοντας ότι στο πρώτο περιστατικό τραυματίστηκαν 12 άνδρες του ΟΗΕ, και στο δεύτερο πυροβολήθηκαν άλλοι δύο Βρετανοί stqati~ter της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και ότι συνολικά η ειρηνευτική δύναμη κατά την παραμονή της στην Κύπρο έχει δεχτεί 167 "χτυπήματα".

    Τονίζει επίσης ότι "δεν είναι καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης να αποτρέπει την πρόσβαση των πολιτών στην νεκρή ζώνη, αλλά των αρχών" και ότι "στην προκειμένη περίπτωση και οι δύο πλευρές απέτυχαν να εμποδίσουν τους ένοπλους διαδηλωτές να εισέλθουν στη ζώνη, λόγω της καθυστερημένης αντίδρασής τους".

    Η επιστολή του αξιωματούχου του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και Ενοριών Μελβούρνης-Βικτωρίας καταλήγει με ένα ερώτημα: " Θα έπρεπε οι άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ να σκοτώνουν τους Κύπριους, ώστε να τους αποτρέπουν από το να σκοτώνονται μεταξύ τους ; "

    [18] ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1997 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ

    Στις αρχές του 1997 θα πραγματοποιηθεί η συνοδος του ΝΑΤΟ κατά την οποία θα αποφασιστεί ποιές από τις χωρες της ανατολικής Ευρώπης θα κληθούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Φολκε Ρίε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του υπουργούς Αμυνας της Πολωνίας και της Δανίας στο νησί Ρουεγκεν της Γερμανίας.

    Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να συσφίγξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, όπως την αποκαλεί η Συμμαχία, συνεργασία.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών, τις περισσότερες πιθανότητες να κληθούν να αρχίσουν τις διαδικασίες ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχουν η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία για τις οποίες υποστηρίζεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν πλήρη μέλη της έως το 2000.

    [19] ΚΛΙΜΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στη Βοσνία για το αν τελικά θα διεξαχθουν οι προγραμματισμένες για τις 14 Σεπτεμβρίου, οι πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές στη Βοσνία καθώς, όπως μετέδωσε το ραδιοφωνο του Σεράγεβο κυβερνών κόμμα της χωρας, το κατα κύριο λόγο μουσουλμανικό "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης" άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μποϋκοτάζ των εκλογών αν δεν αλλάξουν οι κανονισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ψηφίσουν οι προσφυγες και οι εκτοπισθέντες. Το κόμμα θέλει, σύμφωνα με το ραδιόφωνο, να αλλάξει η ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισθέντες μπορούν να ψηφίσουν σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία έμεναν πριν τον πόλεμο.

    Παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καταγγελιών των διεθνών οργανισμών για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής των εκλογών όπως αυτές θεσπίζονται από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντεητον.

    Ο Οργανισμός για την Ασφαλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία των εκλογών επέβαλε πρόστιμο σε κόμμα των Κροατών της Βοσνίας για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής εκλογών. Ο ΟΑΣΕ επέβαλε το πρόστιμο στην Κροατική Δημοκρατική Ενωση ύψους 10 χιλιάδων δολαρίων επειδή στέλεχος του κόμματος πήρε χωρίς άδεια τις αιτήσεις για εγγραφή stour εκλογικούς καταλόγους από εκλογικό κέντρο στην πόλη Γιασένιτσα στα νότια της Βοσνίας. Στο κόμμα επεβλήθη πρόστιμο ενώ το όνομα του υποψηφίου αφαιρέθηκε από τη λίστα των υποψηφίων.

    Στο παρελθόν ο ΟΑΣΕ έχει επιβάλει παρόμοια πρόστιμα εναντίον των μεγαλύτερων κομμάτων των Σερβων της Βοσνίας και των μουσουλμάνων.

    Την ίδια ώρα διεθνείς παρατηρητές ανέφεραν προσπάθειες εκφοβισμού των υποψηφίων στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία και σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Σερβων της Βοσνίας.

    Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν λόγο για εκφοβισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόσο στην κροατομουσουλμανική ομοσπονδία της Βοσνίας όσο και στη Σερβική Δημοκρατία. Τα Ηνωμενα Εθνη κάνουν συνέχεια αναφορές για εκφοβισμό των ψηφοφόρων και για βίαια επεισόδια εναντίον των κομμάτων αντιπολιτευσης και των υποστηρικτών τους ενώ επισημαίνουν ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εκφοβίσουν τους πολίτες να ψηφίσουν καθώς θα θεωρήσουν πιο ασφαλή την αποχή.

    [20] ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ- ΠΓΔΜ

    Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη χθεσινή συνεδρίαση αποδέχθηκε οκτώ προτάσεις διακρατικών συμφωνιών, οι οποίες διευθετούν τις σχέσεις Βελιγραδίου - Σκοπίων, μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΑΚΦΑΞ.Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Βελιγράδι, τονίζεται ότι οι συμφωνίες αυτές δημιουργούν νομικές υποχρεώσεις για προαγωγή και ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Μέρος των συμφωνιών αναμένεται να είναι έτοιμες για υπογραφή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου . Η υπογραφή των συμφωνιών θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια, παρουσία του Γιουγκοσλάβου Πρωθυπουργού Ράντογιε Κόντιτς.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑ.

    Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή της "Παραεγνατίας". ΄Οπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, στην Οχρίδα, στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των υφυπουργών Επικοινωνιών και Μεταφορών της ΠΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

    Στη συνάντηση θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος θα προωθήσει την απόφαση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, αναφορικά με τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στις τρεις χώρες, με σκοπό την υλοποίηση των αμοιβαίων μεταφορικών επικοινωνιών στο πλαίσιο του "Διαδρόμου -8", όπως χαρακτηρίζουν την " Παραεγνατία".

    [22] ΠΡΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ VMRO-DPMNE;

    Ενα "περίεργο" άρθρο της εφημεριδας "Ζαβετ" που είναι όργανο της νεολαιίστικης οργάνωσης του εθνικιστικου κόμματος των Σκοπίων VMPRO-DPMNE, απασχολεί τα μεσα ενημερωσης της ΠΓΔΜ αλλα και τα στελέχη του ιδιου κόμματος ενώ η ηγεσία του VMRO δεν έχει κάνει καμια δημόσια τοποθέτηση με αποτέλεσμα να πληθαίνουν τα eqytglatij\.

    Στο άρθρο που φέρει τίτλο το ρεφρεν ενός βουλγαρικού τραγουδιού από την περιοδο της κατοχής "Σε περιμένω νά΄ρθεις", βάλλεται σφοδρά η βουλγαρική πολιτική έναντι του νεότευκτου κράτους των Σκοπίων, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι "στους κόλπους του κόμματος είναι ζωντανός και δραστήριος ακόμη ο βερχοφισμός" ενώ κατονομάζει αλλα και φωτογραφίζει τα κέντρα όπου επαναδραστηριοποιείται το κίνημα του βερχοφισμού το οποίο πρεσβεύει την μακροπρόθεσμη ένωση της ΠΓΔΜ με τη Βουλγαρία.

    Η νεολαιίστικη εφημερίδα κατονομάζει ευθέως ως ένα από τα κέντρα αυτά τη βουλγαρική πρεσβεία στα Σκόπια ενώ φωτογραφίζει την εφημερίδα "Ντελλο" κομματικό όργανα του VMRO για την προβολή των βερχοβιστικών θέσεων. Καταγγέλει δε ότι το καφενείο "Αλέξανδρος" στην πλατεία των Σκοπίων, όπου συναντώνται συνήθως στελέχη του εθνικιστικού κόμματος, είναι τόπος συνάντησης των βερχοφιστών.

    Ο ιδιωτικος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α-1" σχολιάζοντας το δημοσίευμα διερωτήθηκε αν πρόκειται για προβοκότσια μέσα στην ηγεσία του VMRO-DPMNE παρατηρώντας ότι η αντιπρόεδρος του κόμματος Ντόστα Ντιμοφσκα δεν απέκρυψε ποτέ τα φιλοβουλγαρικά της αισθήματα.

    Πολιτικοί σχολιαστές στα Σκόπια διατύπωναν ερωτήματα του τύπου, αν το δημοσίευμα σημαίνει την αρχή για διαφοροποίηση του κόμματος της φιλοβουλγαρικής πολιτικής, αν σημαίνει την προαναγγελία δημιουργίας φράξιας στο VMRO ή αν πρόκειται για υπονομευτική δράση αντιπάλων του κόμματος ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθουν το φθινόπωρο στα Σκόπια.

    [23] "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΟΙΚΟ" ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Νέα πρόκληση των απόδημων Σκοπιανών εθνικιστών της Αυστραλίας, που αποφάσισαν, καπηλευόμενοι το όνομα Μακεδονία, να προχωρήσουν στην ανέγερση στο Σίδνεϋ,"Μακεδονικού Οίκου".

    Η ανέγερση του οίκου αυτού θα γίνει με τις προσφορές και τις δωρεές μεταναστών, αλλά και με κάποια συμμετοχή της σκοπιανής κυβέρνησης, που πρέπει να κατασκευαστεί μέχρι το έτος 2000. Θα χτιστεί στην κοινότητα του Σίδνεϋ Ροκντάελ, στην οποια ζουν πολλοί Σκοπιανοί μετανάστες. Ο οίκος θα αποτελεί ένα είδος πολιτιστικού κέντρου, θα μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και σαν διοικητική έδρα της σκοπιανής διπλωματίας στην Αυστραλία.

    [24] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Σταθερά βήματα προς την οικονομία της αγοράς κάνει η Αλβανία η οποία σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων χωρών που προχωρουν με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της οικονομίας.

    Στην έκθεση, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, αναφέρεται οτι ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει σήμερα σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής. Συγκριτικά, το 1990, ο ιδιωτικός τομέας παρήγαγε μόνο το 5% ενώ το ποσοστό σήμερα φθάνει το 60%.

    Ο ιδιωτικος τομέας συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές εταιρείες και επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν πρόσφατα αλλά και τις μικρομεσαίες jai μεγάλες πρώην κρατικές εταιρείες οι οποίες, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό, σημειώνουν υψηλούς ρυθμούς παραγωγικότητας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 22 August 1996 - 13:23:03