Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ

  • [02] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [03] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [04] ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ 22ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [05] Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [06] ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΗΜΙΤΗ

  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΓΙΑ ΑΚΡΑΤΗ ΥΠΟΣΧΕΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ Μ. ΕΒΕΡΤ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [09] ΓΙΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [10] ΓΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [11] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [12] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

  • [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ 61Η Δ.Ε.Θ.

  • [14] "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ", ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ ΤΟΝ Σ.Β.Β.Ε.

  • [15] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ LVA

  • [16] ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΖΗΤΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

  • [17] ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

  • [18] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΠΑΡΑ ΘΙΝ΄ΑΛΟΣ"

  • [19] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑYΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [20] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "ΚΟΣΤΑ ΡΙΒΙΕΡΑ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ

  • [22] ΒΟΗΘΕΙΑ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [23] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΜΑΥΡΩΣΗΣ

  • [24] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΕΡΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

  • [25] ΤΟΥΡΚΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  • [26] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

  • [27] ΣΚΟΠΙΑΝΟ "ΟΧΙ" ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [28] ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ Τ. ΖΙΒΚΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΑ

    Η ανακήρυξη των υποψηφίων βουλευτών από τα πρωτοδικεία θα γίνει την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Ακη Τσοχατζόπουλου, και οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν δηλωθεί μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

    Η προθεσμία υποβολής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση συνδυασμών, λήγει στις 7 Σεπτεμβρίου και την επομένη ημέρα θα γίνει η ανακήρυξη των συνδυασμών.

    [02] ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα οι επιστολές που αντάλλαξαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στς 22 και 23 Αυγούστου για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

    Ο κ. Σημίτης στην επιστολή του αναφέρεται στο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την υλοποίηση των στόχων που είχε θέσει με τις προγραμματικές της διακηρύξεις. Σημειώνει ότι τέθηκαν οι βάσεις για την εντονότερη παρουσία της χώρας στη διεθνή σκηνή, υπήρξε ενεργός συμμετοχή στη διαπραγμάτευση για τη νέα δομή της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντιμετωπίστηκαν με εύστοχους χειρισμούς οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και έγιναν αποφασιστικά βήματα για ανάπτυξη της οικονομίας, οικοδόμηση νέων θεσμών και κράτους πρόνοιας και την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής.

    Στην απαντητική του επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης και εκφράζει την βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διενεργηθούν άψογα στο επιβαλλόμενο ήπιο κλίμα.

    [03] ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγονται από το πρωί στη Hessakom_jg οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. των υποψηφίων βουλευτών των δύο κομμάτων στον νομό. Στο μεταξύ οι μηχανισμοί τόσο του κυβερνώντος κόμματος, όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη δηλώνουν πανέτοιμοι για την εκλογική αναμέτρηση της 22ης Σεπτεμβρίου.

    Πολύ καλή χαρακτήρισε τη συμμετοχή των στελεχών και των μελών του ΠΑΣΟΚ στις σημερινές προκριματικές εκλογές για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου της Α' Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαμέλης. Για πλήρη ανταπόκριση των μελών των διοικήσεων των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και των γραμματέων των τοπικών οργανώσεων της Ο.Ν.ΝΕ.Δ., που αναμένεται να φτάσει στο 100%, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γραμματέας Μακεδονίας του κόμματος, Βαγγέλης Δημητρίου.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ. Οι προτάσεις, πάντως, της νομαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. προς την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που θα οριστικοποιήσει τις εκλογικές λίστες στην αυριανή συνεδρίαση της, και οι οποίες θα υποβληθούν απόψε, θα βασίζονται τόσο στα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όσο και στις προτάσεις του Πολιτικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει στις 6 το απόγευμα από κοινού με τη Νομαρχιακή Συνέλευση σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Αντίστοιχα, οι εκλογικές λίστες του ΠΑΣΟΚ θα οριστικοποιηθούν από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, κατά τη συνεδρίασή της το Σάββατο.

    Υποψήφιοι για την Α' Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης από το ΠΑΣΟΚ στις σημερινές προκριματικές εκλογές είναι οι κ.κ. Νικόλαος Γκεσούλης, Αθανάσιος Θεοχαρίδης, Χρήστος Καμενίδης, Ηλίας Κοντόπουλος, Ευανθία Μηλίου, Ευστράτιος Μολυβάς, Νικόλαος Παπαδάκης, Λυκούργος Σακελλάρης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Σοφία Χαριτίδου και Αθανάσιος Χατζηπέτρου.

    Αντίστοιχα, υποψήφιοι στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης στη σημερινή εκλογή της Ν.Δ. είναι οι κ.κ. Θεόδωρος Ασπασίδης, Μαρία Βεζυριανοπούλου, Αναστάσιος Γερογιάννης, Αντώνιος Γυφτόπουλος, Ιωάννης Δημόπουλος, Θεόφιλος-Λάκης Ιωαννίδης, Ρεβέκκα Κοροβήλα-Κουτσιβίτη, Αγης Κυνηγόπουλος, Λάζαρος Κυρίζογλου, Γεώργιος Μισαηλίδης, Παναγιώτης Μποκοβός, Γεώργιος Ορφανός, Γεώργιος Πιπερόπουλος, Πέτρος Προκοπίδης, Μαίρη Πλωμαρίτου- Σαμαρτζίδου και Μιχάλης Σιώψης. Για τη Β' Εκλογική Περιφέρεια υποψήφιοι σήμερα είναι οι κ.κ.Δημήτριος Βαρτζόπουλος, Ανδρέας Εξαδάχτυλος, Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, Χρήστος Καζαντζίδης, Αθανάσιος Λεονταρίδης, Αθανάσιος Παπαποστόλου, Ανθή Πορφυριάδου, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργιος Σαλαγκούδης, Ελευθερία Ταραλάικου και Χριστίνα Ψαράκη-Τσακούμη.

    [04] ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ 22ας ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες προετοιμασίας για τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Με απόφαση του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, ορίσθηκαν οι υπεύθυνοι υπάλληλοι των βασικών τομέων εργασίας για την προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών, ενώ με έγγραφό του προς τις οργανώσεις των κομμάτων ο mol\qwgr ζήτησε τον ορισμό εκπροσώπων για τη συγκρότηση και λειτουργία στη νομαρχία Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών.

    Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε για την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στις 6 το απόγευμα και στη διάρκειά της θα καθοριστεί το πλαίσιο της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής, η οποία θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, και χωρίς να προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης θα δώσει συνέντευξη τύπου σχετικά με την ετοιμότητα των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που έχουν επιφορτισθεί με την προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών και τη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής, αλλά και γενικότερα για την πορεία της προετοιμασίας των εκλογών στο νομό τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

    [05] Η ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Συμφωνία να μην δημοσιεύονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων δέκα ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών επήλθε κατά τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατανομή του χρόνου στα τηλεοπτικά μέσα για την προεκλογική περίοδο. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος γνωστοποίησε ότι η Διακομματική Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου αύριο προκειμένου να εξετάσει τις νέες συμπληρωματικές προτάσεις του υπουργείου Εσωτερικών και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που θα αφορούν στην κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου όχι μόνο στα κρατικά αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια.

    Στο θέμα αυτό εντοπίστηκε και η αντίδραση των μικρών κομμάτων στη σημερινή συνεδρίαση που είχε ως αποτέλεσμα να μην ληφθούν τελικές και οριστικές αποφάσεις.

    [06] ΣΤΙΣ 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ κ. ΣΗΜΙΤΗ

    To πρόγραμμα των προεκλογικών δημοσίων εμφανίσεων του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, οριστηκοποίησε στη σημερινή της συνεδρίαση, η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του Κινήματος, στην οποία προήδρευσε ο κ.Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει την περιοδεία του τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, με επίσκεψη στη Χίο και στη Λέσβο, ενώ την επομένη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα εξαγγείλει το νέο μανιφέστο του Κινήματος, σε πανηγυρική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σημίτης θα περιοδεύσει σε δήμους της Δυτικής Αθήνας, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Μάικλ Δουκάκη.

    Την επομένη, ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει το αεροδρόμιο των Σπάτων και την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης και θα παρουσιάσει το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μετά τις εκλογές.

    Το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Βέροια και τα Ciammits\, την Κυριακή τις Σέρρες, ενώ τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου τα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα.

    Στη συνέχεια, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου, ο κ.Σημίτης θα μεταβεί στο Αγρίνιο και αμέσως μετά στην Πάτρα, ενώ την Τετάρτη θα επισκεφτεί το Ηράκλειο και είναι πιθανό να μείνει στην Κρήτη και την επόμενη ημέρα.

    Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θήβα, τη Λειβαδιά και τη Χαλκίδα, στις 17 Σεπτεμβρίου τη Λάρισα και τη γύρω περιοχή και στις 18 το Βόλο, τον Αλμυρό και τη Λαμία. Την επομένη μέρα, ο κ. Σημίτης θα μεταβεί στην Καλαμάτα και στον Πύργο.

    Εξάλλου, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη μοναδική ανοιχτή συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, ενώ στις 13 του μηνός, προβλέπεται να γίνει ο διάλογος του κ. Σημίτη με τον κ. Έβερτ.

    Τέλος, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμμα, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει και μια συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην τηλείραση, η οποία θα μεταδοθεί σε εθνικό δίκτυο.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΒΕΡΤ

    ''Επιταγές χωρίς αντίκρισμα'' και ''απατηλές υποσχέσεις'', χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ, τις χθεσινές εξαγγελίες του Μιλτιάδη Εβερτ.

    Εξομοίωσε μάλιστα την τακτική του κ. Εβερτ, με εκείνη του κ. Μητσοτάκη, κατά την περίοδο 1990-93.

    Σημείωσε δε πως για να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του κ. Εβερτ θα απαιτηθούν πάνω από 600 δις δραχμές, ενώ ζήτησε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απολογηθεί για τα ''επτά ψεύδη'' όπως χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του, με τα οποία όπως είπε, προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

    Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Εβερτ, ο κ. Σημίτης τόνισε μεταξύ άλλων: Η μείωση των δαπανών για το δημόσιο τομέα από 40% σε 32%, όπως υποσχέθηκε ο κ. Εβερτ, θα σημάνει περικοπές δαπανών 3 τρισ. δραχμών περίπου τις οποίες κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να πει από που θα περικόψει.

    Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, δεν μπορεί να πετύχει άμεσα στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ, με ρυθμό 4% όπως υποσχέθηκε ο κ. Εβερτ.

    Αναφορικά με την αναθεώρηση του προγράμματος σύγκλισης που ανέφερε ο κ. Εβερτ, είπε πως η Νέα Δημοκρατία κατά το παρελθόν είχε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να καταρτίσει Πρόγραμμα Σύγκλισης και πρόσθεσε πως η πολιτική αυτή της Νεας Δημοκρατίας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες τις οποίες το ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε ένα χρόνο για να τις καλύψει.

    ''Ξεπερασμένες λύσεις άκρατου λαϊκισμού'' χαρακτήρισε τις υποσχέσεις του κ. Εβερτ για κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κοροϊδέψει ανεύθυνα τον ελληνικό λαό.

    Μιλώντας για την υπόσχεση του κ. Εβερτ για τη λήψη μέτρων στις παραμεθόριες περιοχές, υπογράμμισε πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ξέρουν καλά πότε εφαρμόστηκαν ειδικά προγράμματα, πότε δόθηκαν γενναία κίνητρα και πότε λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα.

    Σχετικά με τον ισχυρισμό του κ. Εβερτ ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 682 δισ. τόνισε πως προέβη στον ισχυρισμό αυτόν, επειδή αγνοεί τα πραγματικά στοιχεία και όλες τις απαντήσεις που έχουν δοθεί στο θέμα αυτό. Επισήμανε δε πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια γίνεται από την κυβέρνηση, την τελευταία τριετία, εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών.

    Για τις αυξήσεις των αγροτικών συντάξεων και τα αφορολόγητα καύσιμα στους αγρότες και αλιείς, ο Πρωθυπουργός είπε πως ''το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί τις παραμονές των εκλογών του '93, όταν η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση ψήφισε νόμο και έδωσε αυξήσεις όχι για εκείνη τη στιγμή αλλά για τον επόμενο χρόνο όταν ήξερε ότι δε θα είναι κυβέρνηση''. Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αυξήσει τις συντάξεις.

    Ο κ. Σημίτης κατέληξε λέγοντας πως είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζει γενναία έφοδο στα εισοδήματα των εργαζομένων και των λαϊκών μαζών, ενώ αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να ενδυθεί το ένδυμα των λαϊκών συμφερόντων.

    [08] ΓΙΑ ΑΚΡΑΤΗ ΥΠΟΣΧΕΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟ Μ. ΕΒΕΡΤ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Ακρατη υποσχεσιολογία χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, διατυπώνοντας το ερώτημα, "τι θα πουν τα στελέχη της Ν.Δ, που θέλουν να εμφανίζονται υπεύθυνα, ή ποιος εκφράζει καλύτερα την αξιωματική αντιπολίτευση; Ο εν συγχύσει αρχηγός της ή ο ταξικά ειλικρινής, Στέφανος Μάνος;"

    "Είναι ένα πολύ δυσάρεστο βήμα", συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Εβερτ, " που υποτιμάει τη σοβαρότητα της πολιτικής και της πολιτικής ζωής".

    Ως προς το προεκλογικό κλίμα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα διατηρηθεί ήπιο μέχρι το τέλος, γιατί, όπως τόνισε, πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να προκαλέσει τεχνητή όξυνση και παρατήρησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακατέχεται από αμηχανία και νευρικότητα.

    Στο ΠΑΣΟΚ επικρατεί αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για εκλογική νίκη, είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Ν.Δ, αλλά τα προβλήματα της χώρας που υπάρχουν εξ αντικειμένου.

    Στις εκλογές του 1993 ο κ. Βενιζέλος είχε στείλει στους συνυποψήφιους βουλευτές της Θεσσαλονίκης λουλούδια. Αυτή τη φορά εγκαινίασε τον προεκλογικό του αγώνα και πάλι με μια συμβολική κίνηση. Εστειλε τρία βιβλία του σε κάθε συνυποψήφιο βουλευτή

    [09] ΓΙΑ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    "Υστερα από τις χθεσινές δηλώσεις και εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μιλτιάδη Εβερτ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επιτέλους ανακάλυψε ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού" δήλωσε το μεσημέρι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός στον κ. Εβερτ για τις χθεσινές tou εξαγγελίες.

    "'Εστω και αυτή τη στιγμή και ακριβώς επειδή σε λίγες μέρες επίκειται η έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας ο κ. Εβερτ καλεί τον κ. Σημίτη σε διάλογο πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Είναι καιρός ο κ. Σημίτης να εγκαταλείψει τη σιγουριά του μονολόγου και της αοριστολογίας" πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος, ανακοίνωσε ότι αύριο το απόγευμα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο προκειμένου να απαντήσει στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    [10] ΓΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΝΔ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    "Oι σημερινές εύκολες υποσχέσεις σημαίνουν την επομένη των εκλογών νέους φόρους, σκληρότερη λιτότητα, περισσότερη ανεργία και κοινωνική αναισθησία", τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι " πρόκειται για το ίδιο έργο πολλαπλής χρήσης, το ίδιο θέατρο που ζει και πληρώνει ο ελληνικός λαός χρόνια τώρα" και χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ως "ασυγκράτητη προεκλογική πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων".

    Τέλος, ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης υποστήριξε ότι η αναπτυξιακή πρόταση του κόμματος του, " είναι η μόνη που μπορεί να δώσει και τις μεγάλες αλλαγές που λαχταρά τόσα χρόνια ο ελληνικός λαός" και πρόσθεσε ότι "ο τελευταίος επιφυλάσσει τις δικές του εκπλήξεις την ημέρα των εκλογών, σε εκείνους που τον δελεάζουν με εκπλήξεις προεκλογικών δώρων".

    [11] Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Την πεποίθησή του ότι ο Συνασπισμός θα μπει στη Βουλή εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Οι εκλογές αυτές δεν ήταν απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα εθνικά και οικονομικά μας προβλήματα.

    Οι εκλογές, γίνονται έτσι όπως γίνονται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα του ΠΑΣΟΚ και να συντηρηθεί το κλονισμένο δικομματικό πολιτικό σκηνικό" τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και εξέφρασε τη θέση ότι "οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να γίνουν σε άλλο χρόνο, με μεγαλύτερη άνεση για τους πολίτες και τα κόμματα, με καλύτερη προετοιμασία και με διαφορετικούς όρους και με προώθηση παράλληλη των θεσμικών ρυθμίσεων και αναθεώρηση του συντάγματος".

    Ερωτηθείς για τις σχέσεις του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο μετεκλογικής τους συνεργασίας ο κ. Κωνσταντόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό και σημείωσε ότι ο ΣΥΝ παλεύει για την αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης και για τη διαμόρφωση άλλων κυβερνητικών πλειοψηφιών.

    Πρότεινε δε μια τηλεοπτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου οι δύο τους να συζητήσουν μπροστά στον ελληνικό λαό το θέμα της κεντροαριστεράς.

    [12] ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στις 14 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλαίν Ζυπέ, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι πρόκειται για επίσημη επίσκεψη του κ. Ζυπέ ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα με την ευκαιρία εκδηλώσεων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας στη χώρα μας.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον υπουργό Παιδείας της Γαλλίας, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    [13] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΝ 61Η Δ.Ε.Θ.

    Την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. θα τελέσει τα εγκαίνια της 61ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στην τελετή θα παραστούν υπουργοί, εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των άλλων αρχών.

    Θα ακολουθήσει, στις 10.30 μ.μ., η καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού, στους κήπους του κυβερνείου.

    Οι πύλες της Δ.Ε.Θ. θα ανοίξουν το Σάββατο στις 10 π.μ., ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας -στις 9.30 μ.μ.- ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει, κατά τη διάρκεια δείπνου που θα παραθέσει η HELEXPO προς τιμήν του, τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς και τον οικονομικό του προγραμματισμό. Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται με πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς η χρονική της τοποθέτηση συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο.

    Την Κυριακή στις 10 π.μ., ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO και, κατόπιν, θα επισκεφθεί τους εκθετήριους χώρους της 61ης Δ.Ε.Θ. Αργότερα, στη 1 μ.μ., θα δόσει την καθιερωμένη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου.

    Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, θα επισκεφθεί τη Δ.Ε.Θ. κατά τη δεύτερη Κυριακή της λειτουργίας της, στις 15 Σεπτεμβρίου. Θα έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις της γενικής γραμματέως του Κ.Κ.Ε., Αλέκας Παπαρήγα, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

    [14] "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ", ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ ΤΟΝ Σ.Β.Β.Ε.

    Τόσο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, διαβεβαίωσαν -σε επαφές που είχαν σήμερα το πρωί με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.)- ότι δεν υπάρχει θέμα υποτίμησης της δραχμής.

    Αυτό έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε., Νίκος Ευθυμιάδης, jat\ τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Αθήνα. Στις συναντήσεις με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τέθηκε επίσης το θέμα των πολυεθνικών εταιρειών: "Η ενέργεια της GOODYEAR ήταν άκομψη", τόνισε ο κ.Ευθυμιάδης, "ενώ το θέμα της SIEMENS σχετίζεται με τις κρατικές προμήθειες και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να το επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

    Εν γένει, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέναντι στα ζητήματα που έθεσε ο ΣΒΒΕ. Κατά τις συναντήσεις, το προεδρείο του Σ.Β.Β.Ε. είχε την ευκαιρία να θέσει υπόψιν τους τις θέσεις και τις προτάσεις του συνδέσμου για τα βασικά προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας. Παράλληλα, πρότεινε συγκεκριμένες ενέργειες τις οποίες κρίνει απαραίτητες για την αναπτυξιακή ανόρθωση της Βορείου Ελλάδος και, κατ' επέκτασιν, ολόκληρης της χώρας, με βασικό άξονα την οικονομική συνεργασία στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    "Στόχος της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει μετεκλογικά να είναι η επίτευξη των όρων ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης της Ευρώπης", υπογράμμισε ο κ.Ευθυμιάδης. "Παράλληλα, ειδική μέριμνα απαιτείται για τη στήριξη και ενίσχυση της εθνικής οικονομικής δομής, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της γενικευμένης πλέον αποβιομηχάνισης, να επιταχυνθεί η αναπτυξιακή πορεία και να συγκρατηθεί το κύμα μετεγκατάστασης μεγάλων πολυεθνικών εταιριών σε άλλες χώρες".

    [15] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ LVA

    Ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τους Ελληνες ασφαλισμένους στο Γερμανικό Συνταξιοδοτικό Φορέα LVA διοργανώνει το Κέντρο Συμπαράστασης Παλιννοστούντων Μεταναστών. Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται με τη συνεργασία των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών φορέων LVA Γερμανίας, ΙΚΑ και ΟΓΑ, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας.

    [16] ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΖΗΤΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, υπογραμμίζει -με ανοικτή επιστολή προς όλα τα κόμματα, επ' ευκαιρία των εκλογών- το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Ε.Ε.Θ.), και ζητά τη δέσμευση τους σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης του κλάδου.

    Στην επιστολή τονίζεται ότι η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επαγγελματίες, εξαιτίας της γενικότερης κρίσης της αγοράς, επιδεινώνεται και από θεσμικά προβλήματα. Προτείνεται δε, η κατάργηση του συντελεστή 35% βάσει του οποίου φορολογούνται οι προσωπικές εταιρείες, η αλλαγή του νόμου περί αντικειμενικών κριτηρίων, η καθιέρωση ενιαίου -κοινώς αποδεκτού- ωραρίου για όλα τα καταστήματα, η κατάργηση του δημοτικού φόρου 5% που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις επισιτισμού, καθώς και η λήψη μέτρων που θα pqostat]xoum την επαγγελματική στέγη.

    Η διοίκηση του Ε.Ε.Θ. ζητά, επίσης, την άμεση αντιμετώπιση του παραεμπορίου, καθώς και τον έλεγχο της λειτουργίας των υπερκαταστημάτων, τα οποία -όπως υποστηρίζει- επεκτείνονται αλόγιστα, με συνέπεια να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και, κατ' επέκτασιν, ολιγοπωλίων.

    Τέλος, η επιστολή υπογραμμίζει την ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του κλάδου από τον αναπτυξιακό νόμο και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες.

    [17] ΣΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Στις 30 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τελικά οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

    Πρόσθεσε δε ότι τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια και οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις δέσμες.

    [18] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΜΕΡ ΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ "ΠΑΡΑ ΘΙΝ΄ΑΛΟΣ"

    Μήνυμα ειρήνης από τον Πόντο και την Τουρκία μετέφερε ο βραβευμένος με το βραβείο "Αμπντί Ιπεκτσί" Τούρκος συγγραφέας Ομέρ Ασάν στη διάρκεια της ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συνεδριακών εκδηλώσεων του "Παρά θιν αλός" που διοργανώνει ο δήμος Καλαμαριάς. "Σας φέρνω τους πιο θερμούς χαιρετισμούς από την Τουρκία και την Τραπεζούντα. Αν κάποιες φορές ένα ελαφρύ γλυκό αγέρι δροσίζει το πρόσωπο και την καρδιά σας και σας κάνει ευτυχισμένους να ξέρετε ότι το αγέρι αυτό φυσά από την Τραπεζούντα. Αν, κάποιες πάλι φορές , έρχονται στ΄ αυτιά σας ήχοι τραγουδιών από κάποια μέρη, είναι ήχοι από τα τραγούδια που λέμε αντικρυστά. Οι άνεμοι που φυσούν από την Τουρκία και την Ελλάδα δεν κουράζονται να τα μεταφέρουν" είπε αρχίζοντας το λόγο του.

    Ο Ομέρ Ασαν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρθηκε στην έρευνα που έκανε εδώ και τέσσερα χρόνια για τον πολιτισμό του Πόντου το αποτέλεσμα της οποίας εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο στην Τουρκία. Στο βιβλίο του κ Ασαν, που τίτλος τους είναι "Ο πολιτισμός του Πόντου", υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία , την λαϊκή φιλολογία, τους μύθους και τα παραμύθια, τις προσευχές, τα τραγούδια , τους χορούς, τα φαγητά, τη μουσική και τα μουσικά όργανα των Ποντίων. Ενα τμήμα του βιβλίου αναφέρεται στη διάλεκτο του Οφ και περιέχει στοιχεία της γραμματικής της ποντιακής καθώς και ελληνοτουρκικό και τουρκοελληνικό ποντιακό λεξικό.

    Ο Τούρκος συγγραφέας ερευνώντας την ιστορία συναντήθηκε με πολλά έθνη που έζησαν στον Πόντο."Ηταν ποτέ δυνατόν όλα αυτά τα έθνη να είχαν χαθεί χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος; Κατά την άποψη μου όχι. Λοιπόν ο Ποντιακός πολιτισμός είναι μία καταπληκτική σύνθεση που έχουν δημιουργήσει οι Πόντιοι με βάση τα σημάδια που άφησαν αυτά τα έθνη. Αυτός ήταν ο δικός μου κρυφός έρωτας.Ο πολιτισμός του Πόντου" είπε.

    [19] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ-ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑYΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτώριας, γιατί, σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Χάουαρντ, αποκάλεσε "Μακεδόνες" τους καταγομένους απο την ΠΓΔΜ κατοίκους της Αυστραλίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανακοίνωση, στο γεγονός ότι η Παμμακεδονική Ενωση έλαβε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται η στάση του Αυστραλού Πρωθυπουργού ως αλλαγή στάσης της αυστραλιανής κυβέρνησης στο "σκοπιανό ζήτημα".

    Παράλληλα, καλεί τον Πρωθυπουργό αφενός να τιμήσει την προεκλογική του δέσμευση, γιατί οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή θα σημαίνει "υποκρισία και προδοσία για τον Ελληνισμό" και αφετέρου να απαντήσει στις κατηγορίες και να διευκρινίσει ποια είναι η στάση της κυβέρνησης του.

    [20] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "ΚΟΣΤΑ ΡΙΒΙΕΡΑ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΒΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ

    Εκτός κινδύνου εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο έξι άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά, με γαστρεντερίτιδα, επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου "Κόστα Ριβιέρα".

    Στο πλοίο, το οποίο παραμένει σε "καραντίνα" στο λιμάνι του Ηρακλείου βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση 400 επιβάτες, οι οποίοι παρουσίασαν προβλήματα από την γαστρεντερίτιδα και στους οποίους έχει χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.

    Το "Κόστα Ριβιέρα" θα παραμείνει στο λιμάνι του Ηρακλείου μέχρι να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και να εντοπιστούν οι αιτίες, που προκάλεσαν την γαστρεντερίτιδα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΣΘΟΝΙΚΩΝ ΕΝΟΡΙΩΝ

    Για τη διαίρεση των ορθόδοξων ενοριών της Εσθονικής Εκκλησίας συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, που συναντήθηκαν στο Τάλλιν της Εσθονίας και παράλληλα αποφάσισαν να συστήσουν κοινή επιτροπή που θα εξετάσει τα θέματα που αφορούν τη νομική υπόσταση των ενοριών που θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας "Σεγκόντνια" (Σήμερα), μετά τη λήξη της συνάντησης ο Γραμματέας της Συνόδου της Εσθονικής Αποστολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Χενν Τόσσο, ανέφερε ότι από τις 84 ενορίες απομένει να επιλέξουν την υπαγωγή τους οι δύο. Περί τις 30 ενορίες, σύμφωνα με τον κ. Τόσσο επιθυμούν να υπάγονται στη Μόσχα και οι υπόλοιπες στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με στοιχεία "ρωσοφίλων" ιερέων, στις ενορίες τους ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των Ορθοδόξων της Εσθονίας, περίπου οι 40 από τις 55 χιλιάδες πιστών.

    Οι δύο πλευρές - επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας ήταν ο Μητροπολίτης Κύριλλος - κατέγραψαν τις ενορίες και σύστησαν επιτροπή που οφείλει να επιλύσει το δυσκολότερο πρόβλημα: το νομικό καθεστώς των ρωσικών ενοριών και της περιουσίας τους.

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η σύγκρουση γύρω από το θέμα της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε προκαλέσει στις αρχές του έτους το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο: τη διακοπή σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Η σύγκρουση άρχισε πριν τρία χρόνια, όταν οι εσθονικές αρχές καταχώρησαν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία την εσθονική εκκλησία της διασποράς. Η υπαγόμενη στη Μόσχα εκκλησία αρχικά προσπάθησε κι αυτή να κατοχυρωθεί. Οι εσθονικές αρχές αρνήθηκαν να την καταχωρήσουν ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία διότι με το όνομα αυτό είχε ήδη καταχωρηθεί η παραπάνω εκκλησία η οποία αποκτούσε και το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Η αναγνωρισμένη πλέον ως Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία πέτυχε επαναφορά της στη δικαιοδοσία της Κωνσταντινούπολης που είχε διακοπεί κατά τη σοβιετική περίοδο και στις 20 Φεβρουαρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Baqhokola_or αποφάσισε να αποκαταστήσει την δικαιοδοσία του στην Εσθονία. Ως απάντηση, ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος, διέκοψε τις σχέσεις του με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τον περασμένο Μάιο τα δύο Πατριαρχεία συμφώνησαν ότι στην Εσθονία θα συσταθούν δύο ανεξάρτητες ορθόδοξες εκκλησίες και αποφάσισαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.

    [22] ΒΟΗΘΕΙΑ 80 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Βοήθεια ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων προσφέρει η Τουρκία στη Βοσνία. Η συμφωνία που αφορά βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων που χαρίζεται στη Βοσνία υπεγράφη σήμερα στην Αγκυρα από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Νετζμενίν Ερμπακάν και τον Βόσνιο ομόλογό του Χασάν Μουράτοβιτς. Οπως τόνισε ο κ Ερμπακάν τα 5 από τα 20 εκατομμυρια θα διατεθούν για τους πληγέντες από τον πόλεμο και τα υπόλοιπα 15 για την ανάπτυξη της Βοσνίας.

    Τα υπόλοιπα 60 εκατομμύρια, για την παροχή των οποίων υπογράφεται η συμφωνία εντός της ημέρας, θα δοθούν με την μορφή πίστωσης από την τουρκική Eximbank και θα διατεθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς.

    Ο κ Μουράτοβιτς μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε ότι αυτή είναι δείγμα του ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία των δύο χωρών και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες στη χώρα του. "Με τη δύναμη που θα πάρουμε από εδώ θα ξεπεράσουμε προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με τη συνθήκη του Ντέιτον" πρόσθεσε ο Βόσνιος πρωθυπουργός.

    [23] ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΜΑΥΡΩΣΗΣ

    Οι "γκρίζοι λύκοι"διαψεύδουν ότι χρηματοδοτήθηκαν από τα μυστικά κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης για τη δράση τους στα τελευταία γεγονότα στην Κύπρο και κατηγόρησαν πολυεθνικές εταιρείες ότι διαδίδουν τέτοιες φήμες.

    Ο αρχηγός των εθνικιστικών οργανώσεων των γκρίζων λύκων "Ulku Ocaklari" Αζμί Καραμαχμούτ σε δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν στην τουρκική τηλεόραση,τόνισε ότι κάποιοι κύκλοι ενοχλήθηκαν από την επιτυχία τους και άρχισαν εκστρατεία αμαύρωσης εις βάρος τους. "Πολυεθνικές εταιρείες που δίνουν διαφημίσεις στο όργανο του ΡΚΚ MED TV ενοχλήθηκαν από την επιτυχία μας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον τους και ξεκίνησαν καμπάνια αμαύρωσης" κατέληξε.

    [24] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΕΡΝ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟΥ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ

    Στόχοι δριμείας επίθεσης εκ μέρους των Τούρκων και των τουρκικών εφημερίδων έγιναν το γερμανικό περιοδικό "Stern" και οι συντάκτες του για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα της δολοφονίας των δύο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια που δημοσίευσε και την επίρριψη της ευθύνης στου "γκρίζους λύκους".

    Στο τεύχος του Stern που θα κυκλοφορήσει αύριο αναφέρεται ότι μετά την κυκλοφορία του δημοσιεύματος για την Κύπρο δεκάδες Τούρκοι άρχισαν να απειλούν και να υβρίζουν τηλεφωνικά τον συντάκτη Gabriel Gruener ενώ η σύνταξη βομβαρδιζόταν με φάξ που περιείχαν απειλές και ύβρεις όπως "Θα αγωνιστούμε μέχρις ότου εξολοθρευθεί και το τελευταίο ελληνικό κ...παιδο"

    Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο αυριανό τεύχος του περιοδικού ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής της Ομοσπονδιακής Βουλής Τζέμ Οζντεμίρ καυτηριάζει τις επιθέσεις των τουρκικών εφημερίδων εναντίον Γερμανών πολιτικών και εναντίον του γερμανικού τύπου και υποστηρίζει ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβονται συχνά φανατισμένοι οπαδοί της φασιστικής οργάνωσης "γκρίζοι λύκοι", οι οποίοι έχουν διαβρώσει ήδη όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής στην Τουρκία και έλαβαν ενεργά μέρος στην πρόσφατη κρίση στην Κύπρο.

    "Βρίσκονται ακόμα και εδώ στη Γερμανία και αποστέλουν υβριστικές επιστολές εναντίον των δήθεν εχθρών της Τουρκίας και εναντίον του δήθεν φιλελληνικού Stern. Εχω την αίσθηση ότι οι γκρίζοι λύκοι αυξάνονται" δηλώνει ο βουλευτής.

    Απαντώντας σε ερώτημα γιατί υπήρξαν ιδιαίτερα οξείες οι αντιδράσεις μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο ο κ Οζντεμίρ υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κυπριακό αποτελεί ταμπού για τους Τούρκους. "Κάθε Τούρκος βυζαίνει μαζί με το μητρικό γάλα , ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι τουρκικό και ότι οι νεκροί του πολέμου στην Κύπρο έπεσαν για την πατρίδα. Οι τουρκικές εφημερίδες καταγγέλουν σήμερα ακόμη και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οσον αφορά όμως το κυπριακό , το μόνο που συνεχίζουν να υποστηρίζουν είναι ότι υπάρχουν δύο θέσεις, η ελληνική και η τουρκική. Οποιος τολμήσει να θέσει πχ το ερώτημα πόσο κοστίζει στην Τουρκία οικονομικά και πολιτικά η διχοτομημένη Κύπρος θεωρείται προδότης" προσθέτει ο κ Οζντεμίρ.

    [25] ΤΟΥΡΚΟΪΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυντικής βιομηχανίας υπέγραψαν Τουρκία και Ισραήλ. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ομέρ Ακμπέλ. Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής επρόκειτο να γίνει νωρίτερα αλλά καθυστέρησε λόγω της περιοδείας του πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν σε ασιατικές χώρες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ισλαμιστής πρωθπουργός της Τουρκίας είχε αντιταχθεί στη υπογραφή τουρκοισραηλινής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση, άλλαξε όμως στάση μετά την ανάληψη της εξουσίας. Η υπογραφή τον περασμένο Απρίλιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είχε προκαλέσει και την αντίδραση των ισλαμικών χωρών που κατηγόρησαν την Τουρκία ότι διασπά το μέτωπο αλληλεγγύης του μουσουλμανικού κόσμου.

    [26] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

    Την ευχαρίστησή του για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Βικτώριας Τζεφ Κένετ, να δημιουργήσει μόνιμο ελληνικό αρχαιολογικό louse_o στη Μελβούρνη, εκφράζει με επιστολή του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στην επιστολή του ο κ. Σημίτης μεταξύ άλλων σημειώνει ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος θα συνεργαστεί μαζί με τον κ. Κένετ για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επίσης, ο κ. Σημίτης ευχαριστεί τον κ. Κένετ για την πρόσκληση του να επισκεφθεί τη Βικτώρια, αλλά λόγω "πολλαπλών υποχρεώσεων", όπως αναφέρεται στην επιστολή, αδυνατεί να την αποδεχθεί αμέσως και εκφράζει την ελπίδα μιας επίσημης μελλοντικής επίσκεψης στην Αυστραλία.

    [27] ΣΚΟΠΙΑΝΟ "ΟΧΙ" ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέστειλε την απόφαση των Αλβανών στο Τέτοβο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο ο Δήμος του Τέτοβο ζητούσε τη γνώμη των δημοτών για το αν αποδέχονται τη διαίρεση του δήμου σε πέντε περιφέρειες σε σύγκριση με την πρόταση της Σκοπιανής κυβέρνησης, που προτείνει τη δημιουργία δέκα περιφερειών.

    Την απόφαση αυτή της κυβέρνησης ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης των Σκοπίων, Βλάντο Ποπόφσκι, ενώ σύμφωνα με τις προτάσεις της κυβέρνησης των Σκοπίων, για την περιφερειακή ανάπτυξη, ολόκληρη η Δημοκρατία θα χωριστεί σε 120 δήμους, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερους από τους σημερινούς.

    Στην απόφαση της Σκοπιανής κυβέρνησης αναφέρεται και η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Ντνέβνι Τέλεγκραφ", τονίζοντας ότι οι Αλβανοί χαρακτηρίζουν αυτές τις προτάσεις ως "τεμαχισμό του αλβανικού σώματος" και προτείνουν τη διαίρεση σε λιγότερες περιφέρειες, ώστε να ανήκουν στις μεγάλες πόλεις τα μικρά χωριά που κατοικούνται στην πλειοψηφία από Αλβανούς.

    [28] ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 7 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΓΙΑΤΙ ΑΘΩΩΣΕ ΤΟΝ Τ. ΖΙΒΚΟΦ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βουλγαρίας ανακοίνωσε σήμερα τα επιχειρήματα με τα οποία αθώωσε, στις 9 Φεβρουαρίου του 1996, τον πρώην κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίφκοφ, που είχε καταδικαστεί σε επταετή φυλάκιση, το 1990.

    Οι δικαστές έκριναν πως από τον Ιούνιο του 1971 έως τις 10 Νοεμβρίου του 1989, ο Τόντορ Ζίφκοφ ήταν αναμφισβήτητα κρατικός και κομματικός ηγέτης, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1971 και ως πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, εκτελούσε καθήκοντα κρατικού ηγέτη.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βουλγαρίας στηρίζεται στο γεγονός πως το νέο Σύνταγμα της Βουλγαρίας, που θεσπίστηκε το 1991, απαλλάσσει τον κρατικό ηγέτη από δικαστική ευθύνη.

    Να σημειωθεί ότι ο Τόντορ Ζίφκοφ, είχε βρεθεί ένοχος για παράβαση καθηκόντων με αποτέλεσμα να ζημιώσει το κράτος με πάνω από 21 εκατομμύρια λέβα. Το Σεπτέμβριο του 1991 είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης επτά ετών, η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε, cia λόγους υγείας, σε κατ΄ οίκον περιορισμό.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 28 August 1996 - 15:27:59