Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Μ. ΕΒΕΡΤ: 290 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 670 ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΤΑ 7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ν.Δ

  • [02] "ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕ Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

  • [05] 1839 ΨΗΦΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 64% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 90% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ, Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

  • [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  • [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ

  • [10] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

  • [11] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [13] ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ

  • [14] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

  • [15] ΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR, ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

  • [16] 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [17] EIKOΣΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [19] ΠΕΜΠΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [20] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟΙ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ

  • [21] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΡΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ, Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ

  • [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [23] ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "THE NEW YORK TIMES"

  • [24] ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ"

  • [25] ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΡΙΚ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [26] ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Μ. ΕΒΕΡΤ: 290 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 670 ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ ΤΑ 7 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ Ν.Δ

    Ο πρωθυπουργός αδυνατεί να κάνει απευθείας διάλογο και υποβαθμίζει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Ζάππειο, για να εξηγήσει από που θα βρεθούν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο ίδιος σε προηγούμενη συνέντευξη.

    Πλαισιωμένος από καθηγητές, μέλη του οικονομικού του επιτελείου, ο κ. Εβερτ, απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, που θα βρει τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται, λέγοντας ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι πόροι θα έπρεπε να αναζητηθούν.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όταν η Ν.Δ κατέθεσε τις σχετικές προτάσεις στη Βουλή, οι αρμόδιοι υπουργοί απάντησαν, ύστερα από 15 ημέρες, πως δεν μπορούν να υπολογίσουν το κόστος και αναρωτήθηκε "πως είναι δυνατόν, τώρα, μέσα σε 12 ώρες να υπολόγισαν το κόστος των μέτρων που προτείνει η Νέα Δημοκρατία;"

    Ο κ. Εβερτ χαρακτήρισε "μεγάλο ψέμμα και προχειρότητα" το στοιχείο που ανέφερε η κυβέρνηση, ότι τα 7 οικονομικά μέτρα της Ν.Δ θα κοστίσουν 670 δισεκατομμύρια δραχμές, και παρουσίασε δικά του στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το κόστος των μέτρων ανέρχεται σε 290 δισεκατομμύρια με περιθώρια λάθους 10% προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι κονδύλια μπορούν να εξασφαλιστούν με τη συρρίκνωση της "απερίγραπτης σπατάλης" στο δημόσιο τομέα.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ επισήμανε ότι το 70% των εργαζομένων της χώρας απασχολούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με την καταστροφή του ιστού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δημιουργηθεί τεράστια ανεργία.

    [02] "ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΙΑΚΥΡΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    "Αναξιόπιστο" χαρακτήρισε σήμερα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Papamtym_ou σχολιάζοντας τις διακηρύξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία.

    Απαντώντας στην κριτική του κ. Εβερτ ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τον προϋπολογισμό του 1997 ο κ. Παπαντωνίου διερωτήθηκε: "αν προσθέσουμε στο πρόβλημα που ήδη έχουμε και 615 δισ. νέες παροχές και νέες δαπάνες πώς θα κλείσει αυτός ο προϋπολογισμός και πώς θα έκλεινε είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη Νέα Δημοκρατία;"

    Εξέφρασε δε τη θέση ότι τα μέτρα αυτά της Ν.Δ. θα οδηγήσουν σε αυξημένα ελλείμματα και αυξημένο πληθωρισμό και μείωση του πραγματικού εισοδήματος όλων των Ελλήνων.

    [03] ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Σ.ΜΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕ Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    "Δεν υπάρχει πουθενά διαφοροποίηση του κ. Μάνου από το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας" δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών κ. Μάνου ότι τα οικονομικά μέτρα δεν συμβαδίζουν απολύτως με την ανάγκη εφαρμογής ενός προγράμματος αποκρατικοποιήσεων τα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησης της Ν.Δ.

    "Αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από την πρώτη στιγμή, όχι επτά αλλά δέκα επτά τέτοια μέτρα μπορεί να λάβει η Νέα Δημοκρατία" τόνισε ο κ. Μάνος.

    Απαντώντας εξάλλου στις δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ότι τα μέτρα αυτά είναι ανέφικτα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι "ανέφικτα είναι για την κυβέρνηση γιατί ποτέ δεν είχε ενσκήψει σε αυτά τα προβλήματα" και πρόσθεσε ότι "ο κ. Εβερτ έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Σημίτη να καταγράψει τα πραγματικά προβλήματα του τόπου".

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία των οικονομικών εξαγγελιών του θα δώσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, σε νέα συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο, ενώ αναμένεται να απαντήσει και στις χθεσινές επικρίσεις του Πρωθυπουργού.

    Ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε χθες προεκλογικές επιταγές χωρίς αντίκρισμα της εξαγγελίες του κ.Εβερτ, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό.

    Ο Πρωθυπουργός θα αρχίσει την περιοδεία του τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου από τη Χίο και τη Λέσβο, ενώ την επομένη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 22 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ θα εξαγγείλει το νέο μανιφέστο του κινήματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής ΄Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι οι κύριοι Σημίτης και Εβερτ τάζουν με ευκολία αλλά και με την ίδια ξεχνούν.

    Συνεχίζονται οι προκριματικές εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών.

    Τους υποψήφιους βουλευτές άρχισαν από χθες να εκλέγουν τα pokitij\ και κοινωνικά συμβούλια της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η τελική επικύρωση των εκλογικών συνδυασμών θα γίνει από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ αρχίζει από σήμερα περιοδεία σε δήμους της Β΄περιφέρειας Αθηνών, ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα μιλήσει στο Αρκαδοχώρι Ηρακλείου.

    Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης θα δώσει αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς με έμφαση στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

    Η στάση και η δράση των κομμάτων έναντι της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο της ψήφου. Αυτό δήλωσε χθες η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ. Σήμερα η κ.Παπαρήγα θα συναντηθεί με εργαζόμενους στην Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Εκλογικός στόχος του Συνασπισμού είναι η είσοδος του στη Βουλή προκειμένου να υπάρξει αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών και του πολιτικού σκηνικού, δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Το ΔΗΚΚΙ θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα στη Βουλή, τόνισε ο Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας χθες στο Αλιβέρι Ευβοίας.

    [05] 1839 ΨΗΦΟΥΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - 64% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Ο Αθανάσιος Θεοχαρίδης αναδείχθηκε πρώτος, με 1839 ψήφους, στις προτιμήσεις των μελών και στελεχών των τοπικών οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ στο νομό Θεσσαλονίκης κατά τις χθεσινές προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος στον νομό.

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο Νικόλαος Γκεσούλης, με 1416 ψήφους, την τρίτη ο Ηλίας Κοντόπουλος, με 1275, και ακολουθούν οι Ανάργυρος Χατζηπέτρου, με 1174, Ολυμπία Τελιγιορίδου, με 869, Νικόλαος Παπαδάκης, με 750, Σοφία Χαριτίδου, με 730, Λυκούργος Σακελλάρης, με 676, Χρήστος Καμενίδης, με 406, Ευανθία Μηλίου, με 365, και Ευστράτιος Μολυβάς, με 297 ψήφους.

    Στη Β' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων ήταν ο Χάρης Τσιόκας, με 512 ψήφους, δεύτερος ο Κώστας Μαρκουλής, με 416, τρίτος ο Τριαντάφυλλος Μαργαρίτης, με 370, και ακολουθούν οι Αρβανιτίδης, Σιδηρόπουλος, Λασκαρίδης, Καρράς, Χατζηιωάννου, Νάκος, Ιωαννίδης και Γαβράς.

    Η προσέλευση των ψηφοφόρων ανήλθε στο 64%, ποσοστό που από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Μαμέλη, χαρακτηρίζεται ικανοποιητικό, δεδομένης της θερινής περιόδου και της μέτριας συμμετοχής υποψηφίων.

    Στη διαδικασία δεν εντάχθηκαν οι νυν βουλευτές, οι οποίοι είναι αυτοδικαίως υποψήφιοι για το βουλευτικό αξίωμα.

    [06] ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟ 90% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Το 95% και 90% έφτασε η προσέλευση των μελών των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και των γραμματέων των τοπικών οργανώσεων της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. του νομού στη χθεσινή προκριματική εκλογή των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος στην Α' και Β' αντίστοιχα Ejkocij^ Περιφέρεια του νομού.

    Πρώτος στις προτιμήσεις των μελών των τοπικών οργανώσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Α' Εκλογικής Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης είναι ο Γιώργος Ορφανός, με 348 ψήφους, δεύτερος ο κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, με 260 και τρίτος ο Θεόφιλος Ιωαννίδης, με 240. Ακολουθούν η κ. Ρεβέκκα Κοροβήλα-Κουτσιβίτη, με 186, και οι Αγις Κυνηγόπουλος, με 176, Πέτρος Προκοπίδης, με 157, Γεώργιος Πιπερόπουλος, με 113, Ιωάννης Δημόπουλος, με 112, Γεώργιος Μισαηλίδης, με 107, Θεόδωρος Ασπασίδης, με 100, Μιχάλης Σιώψης, με 88, Αντώνιος Γυφτόπουλος, με 82, Αναστάσιος Γερογιάννης και Μαίρη Σαμαρτζίδου-Πλωμαρίτου, με 78, Παναγιώτης Μποκοβός, με 64, και Μαρία Βερζυγιαννοπούλου, με 9 ψήφους.

    Στη Β' Εκλογική Περιφέρεια του νομού, τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκέντρωσαν οι Γεώργιος Σαλαγκούδης, με 300 ψήφους, Αδάμ Ρεγκούζας, με 289, Αθανάσιος Παπαποστόλου, με 251, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, με 250, Ανθή Πορφυριάδου, με 191, Κωνσταντίνος Ζαχαράκης, με 184, Ανδράς Εξαδάκτυλος, με 162, Αθανάσιος Λεονταρίδης, με 127, Χρήστος Καζαντζίδης, με 125, Ελευθερία Ταραλάικου, με 81, και Χριστίνα Ψαράκη-Τσακούμη, με 25 ψήφους.

    Από το Πολιτικό και Κοινωνικό Συμβούλιο νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. για την Α' Περιφέρεια, το οποίο συνεδρίασε χθες το απόγευμα, προτείνονται οι Αθηνά Αγδονά, Τερέζα Βαλαλά, Χριστίνα Βαλιάνου, Αναστάσιος Γερογιάννης, Αντώνιος Γυφτόπουλος, Παναγιώης Δέντσορας, Ιωάννης Δημόπουλος, Κάτια Ζελομοσίδου, Θεόφιλος-Λάκης Ιωαννίδης, Αναστάσιος Καλαμπόκης, Χρήστος Κυριακόπουλος, Λάζαρος Κυρίζογλου, Γεώργιος Μισαηλίδης, Γεώργιος Ορφανός, Γεώργιος Πιπερόπουλος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, Ματθαίος Τσούγκας και Εμμανουήλ Χαλκιάς. Για τη Β' Περιφέρεια του νομού το Συμβούλιο πρότεινε τους Δημήτριο Αδάκτυλο, Χαράλαμπο Ανδρεάδη, Χρήστο Καζαντζίδη, Χρυσούλα Μαρτζοπούλου και Αναστάσιο Παπασταύρου.

    Η τελική επιλογή των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη θα γίνει από τον Πρόεδρο του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, μετά από σχετική εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

    [07] ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΩΝ Α.ΣΑΜΑΡΑ, Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΚΑΙ Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

    "Η Πολιτική Ανοιξη είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής απάντησε στη μονόπλευρη λιτότητα με τη λέξη ανάπτυξη και έχει πολύ συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις για την ανάπτυξη αυτή" δήλωσε σήμερα η Ευρωβουλευτής του κόμματος Κατερίνα Δασκαλάκη. Στο μεταξύ αύριο ο Πρόεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. Αντώνης Σαμαράς θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο με έμφαση στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική.

    "Υπάρχουν πόροι για την ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων αρκεί να σταματήσει η κατασπατάλησή τους προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου" δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" στην Αθήνα.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε φόβους για μελλοντική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρότεινε τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, την άρση της τοποθέτησης των πόρων σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις, την αντιμετώπιση της εκροής κεφαλαίων sto εξωτερικό και την κατάργηση των αναπτυξιακών ρόλων των τελευταίων νόμων που έδιναν προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.

    Την περιοδεία του ξεκίνησε σήμερα από την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η λίστα των υποψηφίων του Συνασπισμού θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος της εβδομάδας.

    [08] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Συνεδριάζει εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο μετά τις χθεσινές διαφωνίες στη διακομματικί επιτροπή ως προς την κατανομή του χρόνου που θα διατεθεί στα κόμματα ιδιαίτερα απο τα ιδιωτικα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

    Οι εκπρόσωποι των λεγόμενων μικρών κομμάτων αντέδρασαν έντονα στις προτάσεις του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ζητωντας την επέκταση των ρυθμίσεων και στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης οπου επικρατεί οπως χαρακτηριστικά δήλωσαν αναρχία.

    Στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπήρξε κατ' αρχήν σύμφωνα να μη δημοσιεύονται αποτελέσματα δημοσκοπήσεων το τελευταίο δεκαήμερο της προεκλογικής περιόδου.

    [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΕΧΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ

    Σε "εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες" απέδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ η οποία επισήμανε ότι "η Τουρκία έχει κοινή θρησκεία γλώσσα, πολιτισμό και καταγωγή με τους "Τούρκους" της Δυτικής Θράκης", όπως αποκάλεσε τη μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή.

    Η κ. Τσιλλέρ προχώρησε σε αυτές τις νέες προκλήσεις για λόγους εσωτερικής σκοπιμότητας της χώρας της καθώς προσπαθεί να αποδείξει στη χώρα της ότι είναι καλή πολιτικός, είπε ο κ. Ρέππας.

    Διευκρίνισε δε ότι κάθε φορά που έχει κυβερνήσει την Τουρκία η κ. Τσιλλέρ αποδεικνύεται η πολιτική της επιζήμια για τον λαό της. Απηύθυνε τέλος έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας και να καταδικάσουν την προκλητικότητά της.

    [10] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: Η ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

    "Η Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης απολαμβάνει όλα της τα δικαιώματα που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, η οποία αποκάλεσε Τούρκους τους μουσουλμάνους της Θράκης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δε χρίζουν ίσα δικαιώματα.

    Παράλληλα, ο κ.Μπίκας επισήμανε την ανάρμοστη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι στην ελληνική μειονότητα που ζει στην Τουρκία.

    Επίσης θεώρησε περιττό κάθε περαιτέρω σχόλιο τη στιγμή που - όπως είπε χαρακτηριστικά- αποκαλύφτηκε ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" που σκότωσαν εν ψυχρώ τους δυο Ελληνοκύπριους στη Δερύνεια χρηματοδοτήθηκαν από το καθεστώς της Αγκυρας.

    [11] Ο ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ευρεία δημοσιότητα δίδει στο σύνολό του ο αλβανικός τύπος στην επικείμενη επίσκεψη του Θεόδωρου Πάγκαλου στην Αλβανία. Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών "αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις ήδη καλές ελληνο- αλβανικές σχέσεις" ενώ παραθέτοντας δηλώσεις του κ.Πάγκαλου για το άριστο κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα έχει θα πρέπει να ειναι η ενεργοποίηση της συμφωνίας εποχικής απασχόλησης και η ρύθμιση του στάτους των Αλβανών στην Ελλάδα.

    Η εφημερίδα "Ριλίντια" του Κοσσυφοπεδίου δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση Πάγκαλου-Μπερίσα και τονίζει ότι τα θέματα που θα συζητήσουν οι δυο άνδρες θα επικεντρωθούν στη βαλκανική επικαιρότητα και ειδικότερα στην κατάσταση των Αλβανών των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου. Η "Ριλιντια" επικαλούμενη πηγές του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ.Πάγκαλος θα απευθύνει εξ ονόματος του Προέδρου της Ελλαδας πρόσκληση προς τον Σαλί Μπερίσα να επισκεφθεί την Ελλαδα.Οι πληροφορίες αυτές ομως μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί απο το ελληνικο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα.

    Αντίθετα η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" και η ανεξάρτητη "Κοχα Γιονε" εστιάζουν την προσοχή τους στις αθρόες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συλλήψεις και απελάσεις Αλβανών λαθρομεταναστών από την ελληνική αστυνομία. Οι εφημερίδες κάνουν λόγο για 5000 συλλήψεις Αλβανών και διερωτώνται "για τους πραγματικούς λόγους που βρίσκονται πίσω από αυτήν την επιχείρηση της ελληνικής αστυνομίας τη στιγμή που ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στις άριστες σχέσεις με την Αλβανία".

    Επι πλέον η "Κόχα Γιονε" δημοσιευει δήλωση-έκκληση της Αλβανικής Επιτροπής του Ελσίνκι προς τις Ελληνικές αρχές στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "το επίπεδο των σημερινών διμερών σχέσεων δημιουργεί μεγάλα περιθώρια διαλόγου ο οποίος αναμφίβολα θα οδηγήσει στην εξεύρεση λογικής και ανθρωπιστικής λύσης για τους Αλβανούς μετανάστες".

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Ικανοποιεί την κυβέρνηση η επίδειξη ενδιαφέροντος από την αμερικανική πλευρά", σημείωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τη δήλωση του Συμβουλου του Αμερικανού Προέδρου Τζωρτζ Στεφανόπουλου πως σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Κλίντον, η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Παράλληλα την πρόθεση αυτή εκφράζει και ο Μπιλ Κλίντον με επιστολή του στην ελληνική ομογένεια.

    "Είναι καιρός να περάσουμε σε μια άλλη φάση, ώστε να υπάρξουν jai εμπράκτως τα αποτελέσματα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [13] ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ

    Πακέτο μέτρων που θα ενθαρρύνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να εγκατασταθούν στις χώρες των Βαλκανίων και να αναπτύξουν κυρίως παραγωγική δραστηριότητα αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ".

    Τα μέτρα αυτά, που έχει επεξεργαστεί και υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, συνίστανται στην έναρξη λειτουργίας της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, τη λειτουργία Διαβαλκανικού Επιχειρηματικού Κέντρου, την αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων με τα Σκόπια και την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή οδικών αξόνων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

    Σήμερα στις χώρες των Βαλκανίων δραστηριοποιούνται 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά μόνο 100 αφορούν βιομηχανικές και παραγωγικές επενδύσεις. Συνολικά στις χώρες της Βαλκανικής είναι επενδεδυμένα ελληνικά κεφάλαια ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Την τελευταία τριετία το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και των Βαλκανικών χωρών παρουσιάζει πλεόνασμα υπέρ της χώρας μας καθώς σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εξαγωγών (ποσοστό 142%).

    Ωστόσο, στις γείτονες χώρες υπάρχουν σοβαρά προβλήματα καθώς οι οικονομίες τους διανύουν περίοδο ύφεσης με κύρια χαρακτηριστικά την ανεργία και τον υψηλό πληθωρισμό.

    Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για τα Βαλκάνια, τις Παρευξείνιες χώρες και την Ρωσία προωθούνται τα εξής μέτρα: - Από 5 έως 9 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει στη Θεσσαλονίκη, η Προπαρασκευαστική Επιτροπή για την ίδρυση της Τράπεζας Ευξείνου Πόντου, προκειμένου να αρχίσει η λειτουργία της μέχρι το τέλος του χρόνου. - Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στο πλαίσιο της εφαρμογής των διασυνοριακών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθεί την παροχή τεχνικής βοήθειας στους Βόρειους γείτονες. Ελληνικά γραφεία μελετών αναλαμβάνουν τέσσερις μελέτες οδικών αξόνων στην Αλβανία. - Δημιουργείται σύντομα στη Θεσσαλονίκη διοικητική μονάδα με εισηγητικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, η οποία θα έχει την ευθύνη για την κάλυψη της οικονομικής επικοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας με τις Βαλκανικές χώρες. - Προωθείται η περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας στα Βαλκάνια και η στήριξη του θεσμού των venture capital, ενώ το Χρηματιστήριο της Θεσσαλονίκης καθιερώνεται και ως βαλκανικό οικονομικό κέντρο. - Ιδρύεται γραφείο Οικονομικού και Εμπορικού Ακολούθου (ΟΕΥ) στα Σκόπια και αναβαθμίζεται το γραφείο ΟΕΥ Βελιγραδίου σε επίπεδο Γενικού Συμβούλου. - Υλοποιείται ειδικό πρόγραμμα συνεργασίας με την Ρωσία στην περιοχή Κρασνοντάρ, όπου προωθούνται έργα κατασκευής και κοινής εκμετάλλευσης λιμανιού. - Υποστηρίζεται το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και το πρόγραμμα τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών im~m, που θα συνδέει τη χώρα μας με τις παρευξείνιες χώρες.

    [14] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΟΥΔΑ

    Διαβαλκανική Συνάντηση για τη δημιουργία ''Δικτύου για τη Διατήρηση της αρκούδας στα Βαλκανια'', διοργανώνει ο ''Αρκτούρος'' στο Νυμφαίο Φλώρινας, από την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου έως την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

    Το Διαβαλκανικό Δίκτυο Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Π.Γ.Δ.Μ. δημιουργείται με πρωτοβουλία του ''Αρκτούρου'' στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος ΤΕDDY, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πληροφοριών και εμπειριών για την προστασία της καφέ αρκούδας και του φυσικού περιβάλλοντος στη Νότια Βαλκανική. Οι βάσεις για τη δημιουργία του δικτύου τέθηκαν ομόφωνα σε συνάντηση εργασίας στη Βίτοσα της Βουλγαρίας, όπου και αποφασίστηκε να αναλάβει ο ''Αρκτούρος'' τη διοργάνωση της πρώτης συνάντησης.

    Κύρια θέματα της Διαβαλκανικής αυτής Συνάντησης, είναι η οριστικοποίηση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, και ο καταμερισμός των μελλοντικών δράσεων που θα αναλάβει η κάθε πλευρά κατά γεωγραφική, θεματική και διοικητική ενότητα.

    Οι νομικοί συνεργάτες του ''Αρκτούρου'' ήδη έχουν ξεκινήσει την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης του νομικού πλαισίου που διέπει το καθεστώς προστασίας της καφέ αρκούδας, της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στις χώρες που θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο. Η μελέτη θα εκδοθεί σε δίγλωσσο φυλλάδιο το οποίο και θα αποτελέσει τον ''οδηγό'', για τη συγγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο υπό έκδοση βιβλίο για την κατάσταση της καφέ αρκούδας στη Νότια Βαλκανική.

    Ειδικότερα στη Βουλγαρία υπολογίζεται σε 700-800 ζώα ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας και κατανέμεται σε δύο ξεχωριστούς πυρήνες: ο ένας στην οροσειρά Balkan, στο κέντρο της χώρας, και ο άλλος στην περιοχή Rima-Pirin και βουλγαρικής Ροδόπης.

    Στην Αλβανία, τα ελλιπή στοιχεία και η έλλειψη συστηματικής παρακολούθησης επιτρέπουν μόνο μία κατά προσέγγιση εκτίμηση του πληθυσμού καφέ αρκούδας, που υπολογίζεται σε 200-250 ζώα. Σημειώνεται ότι ενώ το κυνήγι της αρκούδας απαγορεύεται από την αλβανική νομοθεσία, ωστόσο το υπουργείο Γεωργίας χορηγεί ειδικές άδειες εξόντωσης, όταν αρκούδες προκαλούν ζημιές σε παραγωγικές μονάδες.

    Τέλος, στη Π.Γ.Δ.Μ., ο αριθμός τους υπολογίζεται στα 200 ζώα, των οποίων το μεγαλύτερο τμήμα ζει στο εθνικό πάρκο.

    [15] ΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR, ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

    Κατά μέσο όρο, σε ποσοστό 55-60% κυμάνθηκε -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.)- η συμμετοχή των εργαζομένων στις βιομηχανικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε σήμερα το Ε.Κ.Θ. "Μάλιστα, ορισμένες μονάδες, όπως η SIEMENS, η ΒΑΛΚΑΝΕΞΠΟΡΤ και η ΣΙΝΓΚ, "νέκρωσαν" τελείως από τις 11 π.μ. έως tir 3 μ.μ.", υποστήριξε -μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων- ο οργανωτικός γραμματέας του Ε.Κ.Θ., κ.Γιαννόπουλος.

    Την ίδια ώρα, οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της GOODYEAR, μπροστά στο κτίριο του Ε.Κ.Θ., και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Υ.ΜΑ.Θ.), όπου επέδωσαν ψήφισμα. "Συνολικά, οι συγκεντρωθέντες ξεπέρασαν τους 1.500", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ., Ηλίας Κοντόπουλος. "Στο Υ.ΜΑ.Θ. επιδώσαμε ψήφισμα με τις θέσεις μας στο γενικό γραμματέα παλιννοστούντων, κ.Καμενίδη, καθώς ο υπουργός απουσίαζε".

    "Στον κ.Καμενίδη εκθέσαμε τα προβλήματα που προέκυψαν από το κλείσιμο της GOODYEAR, αλλά και αυτά που τώρα έρχονται στην επιφάνεια, καθώς πολλές δορυφορικές της επιχειρήσεις έμειναν χωρίς δουλειά, και προχωρούν -με τη σειρά τους- σε απολύσεις", επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη GOODYEAR, Σωτήρης Αϊνατζής. "Του γνωστοποιήσαμε, επίσης, την πρόταση μας, σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά οπλικών συστημάτων για τον ελληνικό στρατό από τις Η.Π.Α., να τεθεί στην αμερικανική πλευρά ως προϋπόθεση η επαναλειτουργία της μονάδας της GOODYEAR. Ο κ.Καμενίδης τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στα αιτήματα και τις προτάσεις μας, και δεσμεύθηκε να τις μεταφέρει στα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης".

    Το Ε.Κ.Θ. εκτιμά ως αρκετά επιτυχημένη τη σημερινή κινητοποίηση. Πάντως, τουλάχιστον οι αστικές συγκοινωνίες -που θα συμμετείχαν, απεργώντας από τις 12.30 μ.μ. έως τις 2.30 μ.μ.- λειτούργησαν κανονιά.

    Πλέον, το Ε.Κ.Θ. προχωρά σε επαφές με τους συλλογικούς φορείς των επαγγελματιών, των εμπόρων και των βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξασφαλίσει και τη δική τους συμμετοχή στην προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη πανθεσσαλονίκεια 24ωρη απεργία. Οι διοικήσεις των συλλογικών φορέων θα αποφασίσουν σχετικά αύριο.

    [16] 30 ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τριάντα ομογενείς βουλευτές και υπουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου φτάνουν τη Δευτέρα στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, αρμόδιος για θέματα αποδημου Ελληνισμού.

    Οι τριάντα ομογενείς θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ στη συνέχεια θα έλθουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τη Διεθνή Εκθεση.

    Οπως σημείωσε ο κ. Ρωμαίος η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της πολιτικής για τους αποδήμους. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για τη σύσταση της παγκόσμιας συνέλευσης του ελληνισμού που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών, θα είναι πρώτης προτεραιότητας στη νέα Βουλή ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να συσταθεί η συνέλευση.

    [17] EIKOΣΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Τους είκοσι ομογενείς από την Αλβανία, οι οποίοι θα διδάξουν τα ελληνικά στη διασπορά, υποδέχεται αύριο η Επιτροπή για τη διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

    Η τελετή που οργανώνεται για την υποδοχή των ομογενών μας θα αρχίσει με προσφώνηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Γιάννη Τσεκούρα, ο οποίος έχει και την εποπτεία της Επιτροπής.

    [18] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΟΡΝΕΙΑΣ, ΑΠΟ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Επικρίσεις κατά των ελληνικών αρχών και ιδιαίτερα κατά της αστυνομίας, διατυπώνει η εφημερίδα "Neue Zurcher Zeitung", αναφορικά με την πορνεία ανηλίκων στην Ελλάδα.

    Το δημοσίευμα, αποτελεί συνέχεια των γνωστών γεγονότων που συνετάραξαν την κοινή γνώμη του Βελγίου και των εφόδων που πραγματοποίησε η ελληνική αστυνομία, μετά απο δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που έφερναν στο φώς στοιχεία για την παιδική πορνεία στην Ελλάδα και διευθύνσεις οίκων ανοχής ανηλίκων στην Αθήνα και ελληνικά νησιά, τις οποίες συμπεριλαμβάνει στις προσφορές της η βελγική οργάνωση παιδοφίλων "Spartakus".

    Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι "η ελληνική αστυνομία έκλεισε με το παραπάνω τα μάτια της στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, διότι αυτά καμουφλάρονταν ως καθαριστές τζαμιών των αυτοκινητών ή ως πωλητές προφυλακτικών, ενώ οι υπεύθυνοι παρέμειναν στο σκοτάδι αλλά και διότι επρόκειτο για μια υπόθεση που αφορούσε το εξωτερικό".

    Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:"Ενώ οι Ελληνικές Αρχές κατάφεραν ήδη απο τον Νοέμβριο του 1994 να εξαρθρώσουν δίκτυο "δεσμοφυλάκων" των παιδιών, δεν προχώρησαν σε περαιτέρω ενέργειες, διότι οι περιπτώσεις παιδικής πορνείας, τις οποίες ανακάλυψαν πριν από δύο χρόνια, αφορούσαν "μόνο" παιδιά από την τέως Σοβιετική Ενωση".

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ανταποκριτή της εφημερίδας Heinz Getrein, έκπληξη προκαλεί το γεγονός της περιπτώσεως ενός καθηγητή της Θεολογίας, που εντόπισε η ελληνική αστυνομία, ο οποίος βοηθούμενος απο συνάδελφό του καθηγητή εξανάγκαζε μαθητές να συμμετέχουν στην παραγωγή πορνογραφικών ταινιών, ενώ δείχνει κατανόηση για το γεγονός ότι η αστυνομία έθεσε υπό εμπάργκο ενημέρωσης το θέμα προκειμένου να μην αποτύχει η δίωξη.

    "Θα πρέπει να αναμένονται νέες δυσάρεστες αποκαλύψεις", υπογραμμίζει η εφημερίδα, ενώ καταλήγει ότι "στο μεταξύ πρέπει να φοβάται κανείς ότι πολλά από Ελληνόπουλα, 500 κορίτσια και 170 αγόρια που δηλώθηκαν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα ως εξαφανισθέντα, μπορεί να ακολούθησαν αυτό το δρόμο του βορβόρου".

    [19] ΠΕΜΠΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Το πέμπτο αντάμωμα των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αρχίζει στις 30 Αυγούστου, στην τοποθεσία Jaqamt_ka, κοντά στην πόλη Σλίβεν, με ημερίδα της "Διαβαλκανικής Κίνησης Γυναικών" και της "Δημοκρατικής Κίνησης Γυναικών" , Βουλγαρίας και με θεμελίωση ορθόδοξης εκκλησίας στο αμιγές ελληνόφωνο χωριό Γκολιάμο Τσότσοβο.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει τους στόχους και τη δράση της "Ένωσης Βαλκανικών Δικηγορικών Συλλόγων" που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Σλίβεν με την παρουσία προέδρων των δικηγορικών συλλόγων και άλλων βουλγαρικών πόλεων και εκπροσώπων του βουλγαρικού κοινοβουλίου.

    Θα πραγματοποιηθεί επίσης ημερίδα για λαογραφικά θέματα και θα γίνουν αναπαραστάσεις παραδοσιακών εθίμων από συλλόγους Σαρακατσάνων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πέντε ετών δραστηριότητάς της, η Πανβουλγαρική Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων, θα τιμήσει σε πανηγυρική τελετή την 1η Σεπτεμβρίου, φορείς και προσωπικότητες, που βοήθησαν τους Σαρακατσάνους της Βουλγαρίας και τους έδωσαν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσάνων, ο α ΄ Γραμματέας της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, κ.Αθ. Καλλιδόπουλος, ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, κ.Δημ. Γαρούφας, οι επιχειρηματίες κ.Πρόδρομος Εμφιετζόγλου και Γιάννης Ράπτης.

    Στόχος των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας, είναι οι ετήσιες εκδηλώσεις τους στην πόλη Σλίβεν, να αποτελούν σημείο επαφής φορέων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και να συμβάλλουν μεταξύ άλλων στη δημιουργία κλίματος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, από όπου κατάγονται και της Βουλγαρίας, όπου ζουν, για να λειτουργήσουν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανβουλγαρικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσάνων, κ.Πέτρο Μπαλέζντραβο, ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [20] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΟΙ ΟΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ

    Ως βάρβαρο και ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, χαρακτήρισαν τους βανδαλισμούς που έγιναν στην ελληνική εκκλησια του Αγίου Μιχαήλ στη Μοσχόπολη της Κορυτσάς, ο Γραμματέας Θρησκευμάτων Αλβανίας και ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, και κάλεσαν τις αρμόδιες αρχές να συλλάβουν και να καταδικάσουν τους δράστες.

    Αποτέλεσμα των βανδαλισμών που έγιναν στις 11 Αυγούστου στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ, όταν άγνωστοι διέρρηξαν την πύλη του ναου, ήταν να καταστραφούν ολοσχερώς 13 τοιχογραφίες αγίων του 17ου και 18ου αιώνα και αρκετές να υποστούν σοβαρές ζημιές. Ο αλβανικός τύπος απέδωσε τους βανδαλισμούς σε ομάδα νεαρών μουσουλμάνων φονταμενταλιστών που είχε κατασκηνώσει δίπλα από την εκκλησία.

    Ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, Χαφίζ Σάμπρι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Κόχα Γιόνε" επισήμανε ότι πρόκειται για μια βάρβαρη ενέργεια "η οποία αποσκοπεί στην πρόκληση τριβών τόσο στην ειρηνική συμβίωση μεταξύ των τριών βασικών θρησκειών stgm Αλβανία όσο και στις σχέσεις με τις γειτονικές χωρες".

    Τους βανδαλισμούς καταδίκασαν το υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Προστασίας Μνημείων Πολιτισμού της Αλβανίας ενώ παράλληλα υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

    Ο αλβανικός τύπος δίνει μεγάλη έκταση στο θέμα, χαρακτηρίζοντας τους βανδαλισμούς ως "συγκλονιστικό γεγονός, άνευ προηγουμένου", υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες αυτές συνετάραξαν την χριστιανική αλλα και τη μουσουλμανική κοινοτητα και καλεί τα αρμόδια αστυνομικά όργανα να διαλευκάνουν την υπόθεση.

    [21] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΡΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ, Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ

    Η κυπριακή ηγεσία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσει την παράνομη οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής "Κάππαρη", με την τοποθέτηση υποβρύχιου συρμάτινου πλέγματος, από τις κατοχικές δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Μεγαλονήσου, Κώστας Ηλιάδης.

    Σημειώνεται ότι εκτός από το συρμάτινο πλέγμα, στην περιοχή εγκαταστάθηκε και ένα ραντάρ που σκοπό έχει τον εντοπισμό όσων αποπειρώνται να περάσουν τη γραμμή "Αττίλα", που το ψευδοκράτος του Ντεγκτάς επιδιώκει να δημιουργήσει και στη θάλασσα.

    Προκλητικές χαρακτήρισε τις κινήσεις των Τούρκων στην Κάππαρη ο κ.Ηλιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία τουρκικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή.

    Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να πρόκειται πράγματι για επιδιορθώσεις σημαδουρών που υπήρχαν εκεί, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, τονίζοντας όμως ότι εξετάζονται παράλληλα και όλες οι άλλες πιθανότητες.

    Πάντως, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι ισχυρισμοί περί σημαδούρων που πρόβαλλαν οι Τούρκοι στα Ηνωμένα εθνη.

    Οσον αφορά τέλος τις επανειλημμένες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή Βρυσουλλών, ο κ.Ηλιάδης δήλωσε ότι αυτές αφορούν τις αρχές των βρετανικών βάσεων που βρίσκονται εκεί, οι οποίες πρέπει να επέμβουν για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των κατοίκων.

    [22] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

    Την Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, για διήμερη επίσκεψη.

    Κατά τη διαμονή του στη Μεγαλόνησο, ο κ. Αρσένης θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, και θα προσφωνήσει την εναρκτήρια τελετή της συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοπσονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακου Αγώνα.

    Αμέσως μετά την άφιξή του ο υπουργός Αμυνας θα μεταβεί στο Παραλίμνι, για να καταθέσει στεφάνια στους τάφους του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σπύρου Σολωμού, που δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους εγκάθετους του Ντενκτάς στη Δερύνεια. Επίσης θα επισκεφθεί τις οικογένειες των δύο θυμάτων και τη γραμμή αντιπαράταξης της Δερύνειας.

    Το βράδυ της Κυριακής, οι κύριοι Κληρίδης και Αρσένης, συνοδευόμενοι από τον Κύπριο υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη και τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, Νικόλαο Βορβολάκο, θα παραβρεθούν στο λιμάνι της Λεμεσού στην υποδοχή του αρματαγωγού του ελληνικού πολεμικού ναυτικού "Σάμος", το οποίο μετέφερε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για πολιτιστικές εκδηλώσεις στα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο στο πλαίσιο του προγrάμματος "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος- Ενιαίος Χώρος, Πορεία στο 2.000".

    Το πρωί της Δευτέρας, στις 11.30, ο κ.Αρσένης αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου στη Λευκωσία και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    [23] ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ,ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "THE NEW YORK TIMES"

    Για στασιμότητα στο Κυπριακό και για την επιτακτική ανάγκη της παρέμβασης της αμερικανικής κυβέρνησης, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση για το Κυπριακό ή έστω να προχωρήσουν οι διαδικασίες επίλυσης του, καθώς και για την πολιτική κατάσταση τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας κάνει λόγο, σε κύριο άρθρό της, η αμερικανική εφημερίδα "The New York Times".

    Ως "επικίνδυνη και μη ικανοποιητική", χαρακτηρίζεται η "βίαιη διαίρεση της Κύπρου σε ελληνική και τουρκική ζώνη", ενώ μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα:" Μόνον ένας διακανονισμός κατόπιν διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο ελληνο-τουρκικής σύρραξης. Οι πρόσφατοι θάνατοι των δύο Ελληνοκυπρίων, αποτελούν απόδειξη της επικινδυνότητας της καταστάσεως που επικρατεί".

    "Η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι σήμερα πιο επιτακτική παρά ποτέ. Ομως, με την εξάρτηση της τουρκικής πολιτικής από εθνικιστές πολιτικούς και από τους στρατηγούς, οι προοπτικές για επίλυση είναι αποκαρδιωτικές.

    Λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συμφωνία Αθηνών- Αγκυρας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ζήτησε εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου ώστε να έχει την εντολή να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για την Κύπρο και άλλα ζητήματα κυριαρχίας.

    Αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία δεν υπόσχεται πολλά.Ο Πρωθυπουργός Ερμπακάν εξαρτάται από την υποστήριξη της Τανσού Τσιλέρ και από την καλή θέληση των στρατηγών. Μια διπλωματική λύση βέβαια στο Κυπριακό θα τον βοηθούσε να διώξει τις ανησυχίες της Δύσης μετά από τα πρόσφατα ανοίγματα της χώρας του προς το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία", καταλήγει το δημοσίευμα.

    [24] ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΜΠΣΕΡΒΕΡ"

    Πληροφορίες και συμβουλές για το πόσο μπορούν να αντέξουν στα βασανιστήρια οι κρατούμενοι δίνουν στους βασανιστές Τούρκοι γιατροί, δημοσιεύει η αγγλική εφημερίδα "The Observer". Με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι αστυνομικοί εξειδικεύονται στα βασανιστήρια.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι ασκούνται πιέσεις σε γιατρούς να μην αναφέρουν στα πιστοποιητικά που δίνουν μετά την εξέταση πληγωμένων κρατουμένων ότι έχουν διαπιστώσει σημάδια basamistgq_ym η Ενωση Βρετανών Γιατρών ετοιμάζεται να λάβει μέτρα κατά των Τούρκων αλλά και των γιατρών άλλων χωρών που συνεργάζονται με βασανιστές.

    Ο δημοσιογράφος του Observer, Nick Cohen, αναφέρεται σε συζήτηση που είχε με γιατρό στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος παρότι διαπίστωσε σημάδια βασανισμού σε γυναίκα που εξέτασε δεν το έγραψε στο πιστοποιητικό που του ζητήθηκε. "Ανησυχώ. Διαπίστωσα σημάδια βασανισμού αλλά δεν μπόρεσα να το γράψω στο πιστοποιητικό . Αν το έγραφα ή θα με εξόριζαν ή θα ήμουν ένα από τα θύματα των ανεξιχνίαστων θανάτων. Σκέπτομαι ότι καταπατώ την ιατρική μου τιμή" είπε ο γιατρός.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Οργάνωση Διεθνούς Αμνηστίας, και οι Φυσικοί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν πιστοποιήσει πως γίνονται συστηματικά βασανιστήρια στην Τουρκία. Η εφημερίδα δημοσιεύει ακόμη ότι μεταξύ των χωρών που γιατροί συνεργάζονται με βασανιστές εκτός από την Τουρκία είναι χώρες της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και η Βοσνία.

    [25] ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΡΙΚ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Την παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς στα θλιβερά επεισόδια της Δερύνειας επιβεβαιώνουν με πληροφορίες που έδωσαν στο ραδιοσταθμό ΡΙΚ τηλεθεατές από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Σουηδία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία με το ΡΙΚ ΄Ελληνες τηλεθεατές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν, σε ταινία που πρόβαλλαν τα ιδωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, τον ηγέτη του ψευδοκράτους να φορά καπέλο και να βγάζει φωτογραφίες στη Δερύνεια.

    Εξάλλου, μια κοπέλα από το Βέλγιο τόνισε ότι είδε τον Ντεγκτάς να παρακολουθεί με διόπτρες τα αιματηρά γεγονότα , σε ταινία του κρατικού καναλιού της χώρας, "ΒRΤ".

    Κύπριος τηλεθεατής από την Ουάσιγκτον τηλεφώνησε στο ΡΙΚ προκειμένου να τονίσει και αυτός ότι σε ταινία αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου εντόπισε τον κατοχικό ηγέτη να φωτογραφίζει τις θηριωδίες στη Δερύνεια.

    Τις πληροφορίες για την παρουσία του Ντενκτάς στον τόπο των θλιβερών γεγονότων επιβεβαίωσε με τηλεφώνημά του και ένας Σουηδός τηλεθεατής.

    [26] ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σε ένα από τα κύρια θέματα των προεκλογικών αναμετρήσεων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων έχουν μετατραπεί οι σχέσεις Αθήνας- Σκοπίων, σύμφωνα με σχόλιο της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ.

    Ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, το σκοπιανό ζήτημα και κυρίως το άλυτο μέχρι σήμερα ζήτημα της ονομασίας, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό σχόλιο της σκοπιανής τηλεόρασης, προκαλεί τις αντιδράσεις των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για απραξία.

    Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αντιδράσεις που προκάλεσε στους κόλπους της Ν.Δ. η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θόδωρου Πάγκαλου ότι "οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ καλές".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 29 August 1996 - 15:33:59