Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

  • [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ 61η ΔΕΘ

  • [04] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ,ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

  • [05] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ''ΕΚΠΛΗΞΗ'' ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [06] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗΝ 61η ΔΕΘ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ HELEXPO

  • [07] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ 31,85% ΣΤΗΝ Α' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 33,76% ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [08] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [09] ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ, ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

  • [10] ΜΟΝΟ 7 ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ 10 ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

  • [11] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

  • [13] Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΥΣΟΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ

  • [14] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ

  • [15] ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [16] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

  • [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

  • [19] TΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [20] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

  • [21] ΣΟΦΙΑ:ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΣΕΡΑΤΟΝ ΓΙΑ 5.5. ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ

  • [22] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΣΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [23] ΟΗΕ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

  • [24] ΟΗΕ: 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πάρει νέα οικονομικά μέτρα, μετά τις εκλογές, γιατί τα ήδη υπάρχοντα αποδίδουν, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας και το μόνο που εξετάζεται είναι η κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Εβερτ, ότι επιδίδεται σε προεκλογικά πυροτεχνήματα και κινήσεις εντυπωσιασμού και για τον μεταξύ τους διάλογο επανέλαβε ότι θα γίνει στην τηλεόραση με τους κανόνες, που ισχύουν διεθνώς, έτσι ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα τι θα ψηφίσει και όχι να κρίνει από το ποιος είναι περισσότερο θρασύς ή τσαμπουκάς, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Η Ν.Δ είχε υποσχεθεί 100.000 νέες θέσεις εργασίας και αντ αυτού έμειναν 120.000 άνεργοι, είπε ο κ. Σημίτης προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε 150.000 θέσεις εργασίας και μέσα στην τετραετία θα δημιουργηθούν 330.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Εβερτ είπε ότι η εφαρμογή τους κοστίζει 900 δισεκατομμύρια δραχμές και έθεσε το ερώτημα: Η η οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ, και δεν είναι δυνατό να εξευρεθούν αυτά τα κονδύλια, ή δεν έχει πάρει τον κατήφορο και μπορούν να εξευρεθούν τα χρήματα. Γι αυτό κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφασίσει ποιο από τα δύο ισχύει.

    Στις κατηγορίες του κ. Εβερτ ότι στηρίζεται από τα μεγάλα συμφέροντα, παρατήρησε ότι δεν απαντά σε συκοφαντίες και κάλεσε όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

    Ως προς τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων και αν υπάρχει μεταβολή της στάσης του εκλογικού σώματος, από τότε που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, τόνισε ότι μία δημοσκόπηση θα γίνει, κι αυτή στις 22 Σεπτεμβρίου.

    Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κρήτης και την Τράπεζα Αττικής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το θεσμό των προγραμματικών συμφωνιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανιών.

    ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Αναφερόμενος στο επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης της Κύπρου, όπου βρέθηκε ένας τουρκοκύπριος νεκρός κι ένας τραυματίας, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι έλεγχος στα όπλα των ελληνοκυπρίων έδειξε ότι δεν υπήρξε πυροβολισμός από την πλευρά τους. Σημείωσε, μάλιστα, πως η εκμετάλλευση του γεγονότος από την πλευρά της Τουρκίας φανερώνει πως επιδιώκει να δικαιολογήσει έτσι τη στάση της στα προηγούμενα επεισόδια με τους δύο νεκρούς ελληνοκυπρίους.

    Η συμβίωση με την Τουρκία στην Κύπρο και την περιοχή έχει μεγάλες δυσκολίες και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφαστικότητα η τουρκική επιθετικότητα, είπε ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ.

    Το πλήρες κείμενο της επιστολής θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα και όπως είπε ο κ. Σημίτης σ αυτή επισημαίνεται το γεγονός ότι μια επέμβαση της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ σημαίνει παραβίαση των διεθνών κανόνων και της Συνθήκης της Λωζάνης, με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός τονίζει πως ο λεγόμενος "σταθεροποιητικός" ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή δεν είναι πραγματικός, αλλά αντίθετα η Τουρκία με τη συμπεριφορά της είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τη διπλωματική της δραστηριότητα, στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αποκαλύψει το ρόλο της Τουρκίας και να προωθήσει τις θέσεις της, επισημαίνοντας ότι αυτή η μέθοδος έχει αποδώσει καρπούς μέχρι τώρα.

    Στο θέμα των Σκοπίων τόνισε ότι υπάρχει χαραγμένη πολιτική με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας και τις διαπραγματεύσεις στον ΟΗΕ σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ. Υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνι κι αναλόγως θα πράξουμε, πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το κόμμα του κ. Τσοβόλα ότι αντικειμενικά διασπά την την ενότητα της προοδευτικής παράταξης και ενισχύει τις δυνάμεις της συντήρησης και υπενθύμισε ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ όταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που η Ν.Δ κερδίσει τις εκλογές, ο κ. Σημίτης, σημείωσε ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις και ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με εξέλεξε πρόεδρο για τρία χρόνια. Πάντα αναλάμβανα τις ευθύνες που μου αναλογούν και αυτό θα πράξω και τώρα.

    Σε άλλο σημείο υπογράμμισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ]mar μεγάλος ηγέτης και η πολιτική του δικαιώθηκε από τα ίδια τα πράγματα.

    Σε ερώτηση για το διάλογο με την Αριστερά, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει να λεηλατήσει τις ψήφους της Αριστεράς και μετά τις εκλογές θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλες τις δυνάμεις και με τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι ό διος είναι πολύ σκεπτικός απέναντι σε συναντήσεις κορυφής που καταλήγουν να θέτει ο ένας στον άλλον πολιτικές προυποθέσεις συνεργασίας.

    [02] ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εφόλης της ύλης συνέντευξη τύπου, δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Σημίτης θα έχει το δικαίωμα να κρίνει το πρόγραμμα της Ν.Δ όταν καταρτίσει το δικό του προεκλογικό πρόγραμμα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται και υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε "μεσιτικό γραφείο" όσων θέλουν να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, είπε ότι ο λαός γνωρίζει τον κ. Σημίτη, από όταν ήταν υπουργός, και πρόβλεψε ότι οι ψηφοφόροι θα καταδικάσουν τη "συντηρητική" πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

    [03] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ 61η ΔΕΘ

    "Σε επιχείρηση εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του", απέδωσε, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην 61η Διεθνή ΄Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι η αναφορά του κ. Σημίτη στα μεγάλα έργα "δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής για το πολυεθνικό και εγχώριο κεφάλαιο που θα του επιτρέψει να εξαπολύσει νέα επέλαση για μεγαλύτερα υπερκέρδη και παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος".

    Από την πλευρά του ο Συνασπισμός τόνισε πως με την ομιλία του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραίσει την πραγματικότητα και να δικαιολογήσει την "κραυγαλέα" απόσταση λόγων και έργων.

    Ο ΣΥΝ κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις εκλογές τον προϋπολογισμό του 1997. "Η ομιλία του κ. Σημίτη προανήγγειλε τη συνέχιση μιας αποτυχημένης και μονόπλευρης πολιτικής, η οποία στηρίζεται στο τρίπτυχο ύφεση-μονόπλευρη λιτότητα και αύξηση της ανεργίας", σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    [04] ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ,ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"

    Ετοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση δηλώνει ο προεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ στην εφημερίδα "το Βήμα της Κυριακής".Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Εβερτ αποκαλύπτει ότι τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας θα είναι οι υπουργοί στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μιλαέι χωρίς υπεκφυγές. "Δε θα μιλήσω υποθετικά.Αν είδατε τα πρόσωπα που βάλαμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας,χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τους συνδυασμούς Επικρατείας των άλλων κομμάτων,θα καταλάβατε ότι πρόθεσή μας είναι να στηριχθούμε σε ανθρώπους που είναι γνώστες και ειδικοί στο χώρο τους.Σημασία έχει ότι επιλέξαμε του ικανούς να αντιμετωπίσουν άμεσα τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν στο Επικρατείας μας δύο διπλωμάτες κύρους,τρείς οικονομολόγοι άριστου επιπέδου."

    Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας αναφέρεται και ονομαστικά σ΄αυτούς που θα γίνουν υπουργοί. Αθ.Τσαλδάρης, Μολυβιάτης, Παυλόπουλος, Αλογοσκούφης, Τζωάννος, Λουκάκος, Κωνσταντοπούλου.

    Ο κ.Εβερτ δηλώνει ακόμη ότι δεν φοβάται κανένα απο τους αντιπάλους του, ούτε φυσικά τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κ.Σημίτη.

    "Αν δε με ρωτούσατε εσείς για τον κ.Σημίτη ούτε που θα αναφερόμουν σ΄αυτόν."

    Οι κρίσεις του για το σημερινό πρωθυπουργό δεν είναι κολακευτικές.Τον βλέπει "αναποφάσιστο" ,του καταλογίζει ότι υστερεί σε οργανωτικό επίπεδο και επισημαίνει ότι δεν έχει να επιδείξει έργο απο τα υπουργεία που πέρασε.

    Οσον αφορά στις κρίσεις τους για τον επίτιμο προεδρο του κόμματος,πρώην Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, παραδέχεται ότι του δημιουργεί κάποια προβλήματα "αλλά αυτό είναι αναπόφευκτο" αφού ο κ.Μητσοτάκης έχει κάποιες απόψεις για τις οποίες αγωνίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

    Ο κ.Εβερτ επιχειρεί να απεγκλωβιστεί απο την παραδοσιακή Δεξιά και αρνείται ότι υπήρξε μέλος της ΕΚΟΦ.Αναφέρεται στο έργο του ως δημάρχου της Αθήνας και τονίζει ότι η παλιά Δεξιά έχει ανατραπεί εκ των πραγμάτων και λόγω εποχής.Πιστεύει ακόμη, ότι δεν μπορεί να "υπάρξει Δημοκρατία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη".

    Δηλώνει ακόμη πιστός θαυμαστής του Κ.Καραμανλή και δηλώνει ότι έχειεπηρεαστεί απο τον τρόπο σκέψης του."Μού έμαθε τον τρόπο που πρέπει να δίνομαι σε μια αποστολή.Το ξέρετε ότι αν δεν ήταν ο Κ.Καραμανλής δε θα διεκδικούσα σήμερα την πρωθυπουργία της χώρας;"

    [05] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Η ΠΟΛΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ''ΕΚΠΛΗΞΗ'' ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την εκτίμηση ότι το κόμμα του θα κάνει την ''έκπληξη'' στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, καθώς και ότι θα κερδίσει μία έδρα στον Εβρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τους νομούς της Θράκης, ενώ επανέλαβε ότι μετεκλογική συνεργασία της Πολιτικής Ανοιξης με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσε να επιτευχθεί, μόνο αν κάποιος δεχθεί τις θέσεις του κόμματός του, ''πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι κάτω από αυτό''.

    Αναφερόμενος στη δράση του τουρκικού προξενείου στην Jolotgm^, και στη θέση της Πολιτικής Ανοιξης να μην συμπεριλάβει μουσουλμάνους υποψηφίους, στα ψηφοδέλτια της στην περιοχή, δήλωσε ότι ''είναι κρίμα που πολύς κόσμος δε γνωρίζει το τι σημαίνει Τουρκικό Προξενείο. Και δεν γνωρίζει το πόσο δύσκολο είναι για τον φιλήσυχο Ελληνα μουσουλμάνο αδελφό μας, να βάλει υποψηφιότητα, σε ένα ψηφοδέλτιο χωρίς να ορίζεται από το Τουρκικό Προξενείο. Και γι αυτό το λόγο πήραμε αυτή τη θέση''.

    ''Απο κει και πέρα εύχομαι, σημείωσε ο κ.Σαμαράς, ''η δραστηριότητα του κράτους μας στον τομέα αυτό να είναι τέτοια, ώστε το Τουρκικό Προξενείο να μην μπορεί να επεμβαίνει στα εσωτερικά της δικής μας χώρας, όπως εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά της δικής τους χώρας''.

    [06] ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΗΝ 61η ΔΕΘ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ HELEXPO

    Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, την 61η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, κατά τη συνάντηση που είχε στις 12.30 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνη Κούρτη, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Σημίτης προέβη, ειδικότερα, στη διαπίστωση ότι "η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης και αυτή τη χρονιά έχει προωθήσει το μόνιμό της στόχο, την ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνικής οικονομίας, τη διασύνδεσή της με τις οικονομίες άλλων χωρών του εξωτερικού, και την παρουσίαση του έργου, το οποίο πραγματοποιείται στη χώρα, σε ολόκληρο τον κόσμο" και κατέληξε:

    "Εχουμε, όπως είπαμε, την πεποίθηση ότι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι εκείνη, η οποία θα βοηθήσει την προσπάθειά μας για παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Πιστεύω ότι η 61η διοργάνωση είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Σας ευχαριστώ θερμά για τη δουλειά, την οποία έχετε προσφέρει, σας συγχαίρω και ελπίζω να συνεχιστεί έτσι και στο μέλλον η προσπάθεια".

    Παρόντες κατά τη συνάντηση ήταν επίσης οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και οι κύριοι Βενιζέλος, Παπαθεμελής, Ακριτίδης και Σπυριούνης.

    [07] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ 31,85% ΣΤΗΝ Α' ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕ 33,76% ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΔΙΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Προτεραιότητα στο ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 31,85%, δίνουν οι πολίτες της Α' Εκλογικής Περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 900 ψηφοφόρων, με πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού "Παρατηρητής" και με την ευθύνη του αναπληρωτή Καθηγητή Στατιστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Χατζηπαντελή.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί, στην Α' Εκλογική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. λαμβάνει ποσοστό 29,75%, η Πολιτική Ανοιξη 7,07%, το ΚΚΕ 4,97%, ο Συνασπισμός 3,52%, το ΔΗΚΚΙ 3,75%, ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει ποσοστό 2,77%, τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια ανέρχονται στο 4,13% και αναποφάσιστοι είναι ακόμα το 12,145% των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

    Παράλληλα, με προβολή του δείγματος στο σύνολο της χώρας, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, οι προθέσεις του συνολικού εκλογικού σώματος κατανέμονται, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,76%, Ν.Δ. 30,16% , ΠΟΛ.ΑΝ. 6,19%, ΚΚΕ 4,43%, ΣΥΝ 2,83%, ΔΗΚΚΙ 3,84%, Αλλο 2,72%, Ακυρο, Λευκό 3,87% και ''Δεν αποφάσισα'' 12,15%.

    Σε ό,τι αφορά στη διατήρηση ή μη των ψηφοφόρων τους από τα κόμματα, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως 73,2% των πολιτών που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές του 1993 θα ψηφίσουν και πάλι το κόμμα, όπως και ποσοστό 1,7% όσων είχαν ψηφίσει Ν.Δ., 1,9% όσων είχαν ψηφίσει ΠΟΛ.ΑΝ., 9,8% όσων είχαν ψηφίσει κάποιο από τα άλλα κόμματα (πλην του ΚΚΕ και του ΣΥΝ), 5,6% όσων είχαν ρίξει άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο, 15,3% όσων δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι και 5,9% όσων δεν είχαν δηλώσει τι είχαν ψηφίσει το 1993.

    Αντίστοιχα, η Ν.Δ. συσπειρώνει το 79,9% των ψηφοφόρων της του 1993, ενώ λαμβάνει ψήφους και από το 0,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 1993, το 9,9% όσων δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι, και το 3,4% όσων δε δήλωσαν τι ψήφισαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές.

    Την ΠΟΛ.ΑΝ. ψηφίζουν το 79,3% των ψηφοφόρων της του 1993, το 1,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις ίδιες εκλογές, το 3,4% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. του 1993, το 2,4% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 3,7% όσων είχαν ρίξει άκυρο ή λευκό, το 11,5% όσων δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι, και το 0,9% όσων δεν έχουν δηλώσει τι ψήφισαν το 1993.

    Το ΚΚΕ ψηφίζει το 85,4% των ψηφοφόρων του κατά τις βουλευτικές του 1993, το 0,7% των τότε ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 0,45 της Ν.Δ. και το 3,9% όσων δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι, ενώ ο ΣΥΝ συσπειρώνει το 80,4% των ψηφοφόρων του, το 1,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 1993 και το 1,7% όσων δεν έχουν δηλώσει τι ψήφισαν το 1993.

    Το ΔΗΚΚΙ ψηφίζουν το 6,8% όσων το 1993 είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το 0,45 όσων είχαν προτιμήσει τη Ν.Δ., το 1,5% όσων είχαν ψηφίσει ΠΟΛΑΝ., το 4,8% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ το 1993, το 3,4% όσων είχαν ψηφίσει ΣΥΝ, το 5,9% όσων είχαν ψηφίσει άλλο κόμμα, το 1,8% όσων είχαν ρίξει άκυρο ή λευκό, το 5,2% όσων δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι και το 3,4% όσων δεν έχουν δηλώσει τι ψήφισαν το 1993.

    Σε ό,τι αφορά στους αναποφάσιστους του 1996, το 16,6% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, 14% από τη Ν.Δ., 2,6% από την ΠΟΛ.ΑΝ., 0,1% από το ΚΚΕ, 2,1% από τον ΣΥΝ, 2,6% από άλλα κόμματα, 3,1% από τα άκυρα και τα λευκά του 1993, 14,6% από όσους δεν είχαν ψηφίσει ή είναι νέοι ψηφοφόροι και 43,8% από όσους δεν έχουν δηλώσει τι είχαν ψηφίσει το 1993.

    [08] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Aναχώρησαν το πρωί από τη Θεσσαλονίκη επιστρέφοντας στις χώρες εγκατάστασής τους οι ομογενείς υπουργοί και βουλευτές από |ko τον κόσμο, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ελλάδα για πενθήμερη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών.

    Οι πολιτικοί του ελληνισμού της διασποράς, εξέλεξαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη πενταμελή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα συντονίζει τις ενέργειες της "Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού" την οποία δημιούργησαν οι απόδημοι κοινοβουλευτικοί.

    Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Δημήτρης Δόλλης, αναπληρωτής αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βικτώρια Αυστραλίας σημείωσε ότι οι απόδημοι κοινοβουλευτικοί σκοπεύουν να προσανατολιστούν σε μια άμεση συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, πάνω στα καυτά θέματα του Αιγαίου, της Κύπρου και της Θράκης.

    Επιπλέον, επιδιώκουν σύμφωνα με τον κ.Δόλλη την ανάπτυξη στενών επαφών με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε να προωθήσουν την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους δεύτερης και τρίτης γενιάς Έλληνες του εξωτερικού.

    Στην Ελλάδα βρέθηκαν αυτές τις ημέρες οι ακόλουθοι ομογενείς κοινοβουλευτικοί και πολιτικοί παράγοντες.

    Από την Αυστραλία συγκεκριμένα ήρθαν στη χώρα μας 17 βουλευτές, οι Δημήτρης Σάμιος σκιώδης υπουργός Εθνικών Θεμάτων Liberal Partv, Μιχάλης Φώτιος βουλευτής και σκιώδης υπουργός Μεταφορών και Τουρισμού Liberial Party, Γιώργος Σουρής σκιώδης υπουργός Δημοσίων Έργων, Οικονομικών και Οδοποιίας National Party, Πήτερ Μόρις βουλευτής του Labour Party, Αλαν Μόρις βουλευτής του Labour Party, Παναγιώτης Κατσαμπάνης βουλευτής του Liberal Party, Δημήτρης Δόλλης αναπληρωτής αρχηγός της αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός Σχεδιασμού και Μεγάλων Έργων Labour Party.

    Επίσης βρέθηκαν οι Αυστραλοί Θεοφάνους Θόδωρος αρχηγός της αντιπολίτευσης και σκιώδης υπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας, Τεχνολογίας και ΜΜΕ Labour Party, Γιάννης Πανταζόπουλος βουλευτής και σκιώδης υπουργός Αθλητισμού και Καταναλωτών Labour Party, Αλέξανδρος Ανδριανόπουλος βουλευτής του Labour Party, Δημήτρης Φούρας βουλευτής MLA, Νίκος Μπόλκας Shadow Attorney General Labour Party, Νίκος Δοντάς βουλευτής του Liberal Party, Tάκης Καλδής βουλευτής του Labour Party, Πέτρος Γεωργίου βουλευτής του Liberial Party, Aνδρέας Θεοφάνους βουλευτής Labour Party και Στέφανος Κόντος βουλευτής του Liberial Party.

    Από τον Καναδά μας επισκέφτηκαν πέντε, οι Δημήτρης Καρυγιάννης βουλευτής, Νίκος Καννής βουλευτής, Χρήστος Σύρρος βουλευτής Liberial Party, Ελένη Μπακοπάνου βουλευτής και Γεράσιμος Τσιγάντε γερουσιαστής.

    Ακόμη ήρθε ο Αθανάσιος Αποστόλου βουλευτής Κάτω Βουλής Labour Party από την Ολλανδία, οι Τάκης Χριστοδούλου βουλευτής του Νational Party και Νίκος Κατρακύλης βουλευτής του National Party από τη νότιο Αφρική, ο Νίκος Παπαδόπουλος βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τη Σουηδία και ο Οδυσσέας Κωνσταντάς βουλευτής Λαικού Κόμματος από την Λετονία.

    Επίσης, η Ζανέτ Βακαλοπούλου βουλευτής κυβερνώντος κόμματος από το Καμερούν, ο Αντον Νικολάου βουλευτής από τη Ρουμανία, ο Τζόρτζ Θεοδοσίου βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος από την Αργεντινή, ο Δημήτρης Μπάτσιας βουλευτής Κυβερνητικής Παράταξης από το Περού και οι Βασίλιεφ Γεναδίου βουλευτής Εθνικού Κοινοβουλίου και Νικολάι Σουμουλίδης βουλευτής Ανώτατου Σοβιετικού Jqila_ar από την Ουκρανία.

    Από τη Γιουγκοσλαβία παρευρέθηκαν οι Τσόρτζιε Μάκριντ βουλευτής του κόμματος " Φιλελεύθερη Ένωση Μαυροβουνίου" και Βέσνα Πέσιτς βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος "Ενωση Πολιτών Σερβίας", από την Ελβετία ο Ιωσήφ Ζησιάδης υπουργός Καντονιάνης κυβέρνησης VAUD, βουλευτής Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και Γ.Γ. του Εργατικού Κόμματος, από το Μεξικό ο Παύλος Θαλασσινός υπουργός Παιδείας Παναμά, από τη Κένυα Βασίλης Κρητικός υφυπουργός Υγείας και από τη Λιθουανία ο Νικόλας Βαρυκόπουλος μέλος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

    [09] ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ, ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ, ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ

    Πενταπλασιάστηκαν τα ενοίκια των επαγγελματικών μισθώσεων, εντός τις τελευταίας τετραετίας και μόνο.

    Το στοιχείο αυτό έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Καψάλης, μιλώντας - σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη- στην πανηγυρική συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, επ' ευκαιρία της 61ης Δ.Ε.Θ.

    Στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκαν και τα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου, όπως "η άδικη και εξοντωτική φορολόγηση με τα αντικειμενικά κριτήρια και το συντελεστή 35% που επιβάλλεται στις προσωπικές εταιρείες, ο σκληρός και συχνά αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυεθνικών αλυσίδων, τα υπέρογκα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και η εξωπραγματική επιβάρυνση των δημοτικών τελών". Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην απουσία κινήτρων για τη συνένωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων -προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν- αλλά και στην παρατεινόμενη επί πενταετία ύφεση της αγοράς.

    "Την ίδια στιγμή που οι συνθήκες διαμορφώνονται τόσο δυσχερείς για το ελληνικό εμπόριο, μας εκπλήσσει η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση της κυβέρνησης, η οποία έχει -πρακτικά- πλήρως αγνοήσει τη σημασία του εμπορίου", τόνισε ο κ.Καψάλης. "Παρόλα τα διαβήματα και τις εκθέσεις μας προς την κυβέρνηση, η στάση της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και εχθρική. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στη μέχρι σήμερα προεκλογική του εκστρατεία, δεν έχει αναλάβει ούτε μια δέσμευση που να αφορά ή έστω να ωφελεί σημαντικά το εμπόριο".

    "Από την άλλη πλευρά, ο κ.Εβερτ έχει διατυπώσει θέσεις και πρόγραμμα που σαφώς ικανοποιούν τον εμπορικό κόσμο. Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσον θα τα υλοποιήσει σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση", κατέληξε ο ίδιος.

    [10] ΜΟΝΟ 7 ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ 10 ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

    Σε 75.000 αναμένεται να ανέλθει ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έχουν κλείσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Β.Ε.Ε.). Μάλιστα, φέτος, -για πρώτη φορά στα χρονικά- ο αριθμός των επιχειρήσεων που κλείνουν εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει εκείνες που ανοίγουν. Η δε αναλογία προβλέπεται ότι θα dialoqvyhe_ στο επίπεδο του 7 προς 10.

    Το μεγαλύτερο πλήγμα, πάντως, δέχονται οι επιχειρήσεις τροφίμων. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Γ.Σ.Β.Ε.Ε., από το 1990 μέχρι το 1995 έκλεισαν 10.000 επιχειρήσεις τροφίμων σε όλη την Ελλάδα. Σημειώθηκε, δηλαδή, μείωση του συνολικού τους αριθμού κατά 50%, ενώ το συνολικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τις δραστηριότητες τους ανερχόταν σε περίπου 250 δισ.δρχ.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Γ.Σ.Β.Ε.Ε., Διονύσης Κορφιάτης -σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη- οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήττονται κατά κύριο λόγο από τις πολυεθνικές αλυσίδες καταστημάτων. "Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, 23 αλυσίδες υπερκαταστημάτων θα ελέγχουν, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το 70% της κατανάλωσης ειδών super marker στην Ελλάδα", υποστήριξε.

    Ο κ. Κορφιάτης επέκρινε τη στάση της Κυβέρνησης, "η οποία συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματά του κλάδου. Και στις δύο ομιλίες του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ίδια σκληρή πολιτική, και δεν έδωσε καμία απάντηση στα "καυτά" προβλήματα των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων".

    Η Γ.Σ.Β.Ε.Ε. σε υπόμνημα που παρέδωσε, τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας ζητά την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και συγκεκριμένα την κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, της φορολόγησης των προσωπικών εταιρειών με συντελεστή 35% και του δημοτικού τέλους 5%. Απαιτεί δε, την άμεση αναστολή του νόμου για την επαγγελματική στέγη -έως το 2000- και προτείνει διάλογο από μηδενική βάση. Επιπλέον, ζητά περιορισμό της εγκατάστασης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και διεύρυνση του αντιμονοπωλιακού ελέγχου.

    "Τα κόμματα θα κριθούν από τη στάση τους, την πρακτική τους και τις ευθύνες που έχει το καθένα για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με αυτό το κριτήριο οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι θα πάνε στις κάλπες, στις 22 Σεπτεμβρίου", κατέληξε ο κ. Κορφιάτης.

    Εξάλλου, την προσεχή Κυριακή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης των βιοτεχνικών και εμπορικών ομοσπονδιών Βορείου Ελλάδας.

    [11] ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    "Είμαστε σε επαφή με τις κυπριακές αρχές και παρακολουθούμε το θέμα από κοντά. Αυτή τη στιγμή μένουμε στη δήλωση του Υπουργείου Αμυνας της Κύπρου που, μετά από μελέτη, επίσημα και κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμμία εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς σε αυτό το επεισόδιο", δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης αναφερόμενος στο περιστατικό στη Βόρεια Κύπρο στο οποίο σκοτώθηκε ένας Τούρκος στρατιώτης και τραυματίστηκε άλλος ένας.

    "Η απόσταση μεταξύ των δύο φυλακίων, είναι περίπου 700 μέτρα και ανάμεσά τους παρεμβάλλεται μία ζώνη που ανήκει στη Βρετανική βάση. Οι Βρετανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ή τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ούτε ο ΟΗΕ" τόνισε ο κ. Αρσένης.

    Πρόσθεσε δε ότι "η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη για την Τουρκία και είναι πιθανόν η Τουρκία να προσπαθεί να βρίσκει οποιαδήποτε ευκαιρία για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αντιστρέψει αυτό το κλίμα".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

    Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσαν ότι κανένα επισόδειο δεν αναφερθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Αχερίτου όπου οι τουρκικές κατοχικές αρχές ισχυρίζονται ότι Ελληνοκύπριοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν Τούρκο σκοπό και τραυμάτισαν άλλο έναν.

    Το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το επεισόδιο: "Μετά από σημερινές ειδήσεις του παράνομου ραδιοσταθμού BRTK σχετικά με αναφερόμενο επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών, θάνατου ενός οπλίτου και τραυματισμού ενός άλλου του κατοχικού στρατου, το υπουργείο Αμυνας θα ήθελε να δηλώσει επίσημα και κατηγορηματικά, ότι μετά από έρευνα, ουδεμία, καθ΄οιονδήποτε τρόπο εμπλοκή της Εθνικής Φρουράς υπάρχει στο αναφερόμενο επεισόδιο".

    Οι κυπριακές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας από την πλευρά των Τούρκων. Τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή , σύμφωνα με στοιχεία των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανδρώνουν άνδρες τους τουρκικού στρατού κατοχής και βρίσκονται σε απόσταση 700 περίπου μέτρων από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

    Σύμφωνα με το παράνομο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ και το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, τις ειδήσεις των οποίων αναμετέδωσαν ξένα διεθνή πρακτορεία, γύρω στις 4 το πρωί Ελληνοκύπριοι άνοιξαν δήθεν πυρ εναντίον τουρκοκυπριακού φυλακίου στην κατεχόμενη περιοχή της Αχερίτου, σκοτώνοντας έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυματίζοντας έναν άλλο. Εξάλλου ο παράνομος ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ" μετέδωσε ότι εναντίον των φυλακίων ρίφθησαν 14 πυροβολισμοί με όπλο τύπου Καλάσνικοφ. Η Εθνική Φρουρά καταρρίπτει τις θέσεις αυτές αφού οι εθνοφρουροί δεν είναι εξοπλισμένοι με τέτοια όπλα.

    [13] Η ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΥΣΟΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΣΥΠ

    Η έρευνα για το επεισόδιο στην περιοχή Βρυσούλλων, όπου ένας Τούρκος βρέθηκε νεκρός και ένας άλλος τραυματισμένος, δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

    Η περιοχή όπου έγινε το επεισόδιο γειτνιάζει με τις κυρίαρχες βρετανικές βάσεις και όχι με την ουδέτερη ζώνη που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.Για τον λόγο αυτό η ειρηνευτική δύναμη αναμένει το πόρισμα των ερευνών που διεξάγονται από τις αρχές των βρετανικών βάσεων πριν προβούν σε σχόλια επί του θέματος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης, οι τουρκικές δυνάμεις, περίπου στις 6.30 το πρωί, ζήτησαν να σταλεί στην περιοχή του Αγίου Κενδέα ο διοικητής του τέταρτου τομέα της ΟΥΝΦΙΣΥΠ. Ο διοικητής πληροφορήθηκε το θάνατο και τον τραυματισμό των Τουρκοκύπριων στρατιωτών από πυροβολισμούς, για τους οποίους λέγεται ότι ρίφθηκαν από δύο άτομα, από την κατεύθυνση του δρόμου tym βάσεων.

    [14] ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΑ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΙΟΥ

    Ρίψη πυροβολισμών σημειώθηκε το απόγευμα στα κατεχόμενα, πίσω από τη γραμμή αντιπαράταξης στον Άγιο Παύλο, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και αξιωματικός του ΓΕΕΦ. Ο αξιωματικός διευκρίνισε ότι παρά το ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν πίσω από τα τουρκικά φυλάκια που βρίσκονται στη γραμμή αντιπαράταξης και όχι εναντίον των θέσεων της Εθνικής Φρουράς, το ΓΕΕΦ διερευνά την υπόθεση.

    Στο μεταξύ, εκρηκτικές ύλες βρέθηκαν στο περίφραγμα του τουρκικού κατοχικού φυλακίου, όπου βρέθηκε σκοτωμένος το πρωί ένας Τούρκος στρατιώτης και ένας άλλος σοβαρά τραυματισμένος.Για τον λόγο αυτό, οι αρχές των βρετανικών βάσεων που διερευνούν την υπόθεση έκλεισαν τον δρόμο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτοκίνητα των βρετανικών βάσεων καθώς και ειδικοί στην αχρήστευση εκρηκτικών υλών μετέβησαν στην περιοχή.

    [15] ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Στην ελληνική πλευρά ρίχνει ευθύνες για το σημερινό επεισόδιο στην Κύπρο η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τη χαρακτήρισε ''επιφανειακή'', λέγοντας ότι ''στερείται σοβαρότητας''.

    Η κ.Τσιλλέρ ζήτησε να διερευνηθεί πλήρως το επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης και να βρεθούν οι ένοχοι και προειδοποίησε ότι ''η ένοπλη επίθεση είναι ένα σημάδι ότι η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νέες προκλήσεις τις επόμενες μέρες στην Κύπρο'', ενώ θεώρησε ''ακατανότητο'' το γεγονός να έγινε για εκδίκηση.

    Η Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού με ειρηνικό τρόπο και διάλογο, επισημαίνοντας ότι δεν επέτρεψε ούτε πρόκειται να επιτρέψει ''τετελεσμένα''.

    Σε γραπτή δήλωσή της η Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνει ότι: ''Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει ότι η Τουρκία αποσπά την προσοχή της από την Κύπρο, επειδή έχει στρέψει την προσοχή της στο Βόρειο Ιράκ. Θέλω να προειδοποιήσω για μια ακόμη φορά , αναφέρει χαρακτηριστικά, την ελληνοκυπριακή διοίκηση που μετέτρεψε τη ''νότια Κύπρο'' σε ''λημέρι'' τρομοκρατών, αγκαλιάζοντας τρομοκρατικές οργανώσεις''.

    Προκλητικός εμφανίστηκε εξάλλου και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου είπε χαρακτηριστικά ότι ''οι Ελληνες δεν αντέχουν την ειρήνη που υπάρχει επί 22 χρόνια στην Κύπρο, παίρνουν θάρρος από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θέλουν να αρχίσουν μια γενοκτονία'', ενώ σημείωσε ότι ''το γεγονός συνέβη τη στιγμή της κρίσης στο Ιράκ'', εκφράζοντας το φόβο του ότι ''η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει κάτι παρόμοιο''.

    Οπως δήλωσε ο κ.Ετσεβίτ ''η ομοσπονδιακή λύση θα πρέπει να bcei από την επικαιρότητα'', ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να ανταπεξέλθει.

    [16] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ: ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΟΝΟΥ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Την πρόβλεψη, αλλά και την αισιοδοξία του, ότι ''η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της χώρας του είναι ζήτημα χρόνου'', εξέφρασε ο πρόεδρος των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοσταθμό ''Ντόυτσε Βέλλε'', με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ανεξαρτητοποίηση της ΠΓΔΜ.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, την αποκάλεσε ''σημαντικό εταίρο'', ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Γερμανία για τη βοήθεια που προσέφερε αυτά τα χρόνια στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας τις γερμανοσκοπιανές σχέσεις ''άριστες''.

    Η συνέντευξη Γκλιγκόροφ συμπίπτει χρονικά και με τη διήμερη επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει από αύριο στα Σκόπια, ο Γερμανός Πρόεδρος, Ρόμαν Χέρτσοκ, συνοδευόμενος από ομάδα επιχειρηματιών.

    Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα Σκόπια από την ανακήρυξη της χώρας αυτής ως ανεξάρτητου κράτους και φυσικά η μοναδική σε ανώτατο επίπεδο από γερμανικής πλευράς.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ.Χέρτσοκ στα Σκόπια θα εξετασθούν οι δυνατότητες για γερμανικές επενδύσεις και θα υπογραφεί συμφωνία πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

    Μετά τα Σκόπια, ο Ρόμαν Χέρτσοκ θα επισκεφθεί τη Σλοβενία.

    [17] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

    Ολοκληρώθηκαν οι προετοιμασίες της Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ ενώ όπως άφησε να εννοηθεί η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος για επέμβαση. Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Ρόϊτερ η κ Τσιλλέρ είπε ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων της και πρόσθεσε ότι γίνονται ενέργειες για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος γύρω από τα σύνορα πράγμα που ενδεχομένως θα βοηθήσει στην αποφυγή της προσφυγής σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια

    "Η Τουρκία αναγκάστηκε να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας στα σύνορα. Τα μέτρα και οι προετοιμασίες ολοκληρώθηκαν" δήλωσε χτες η Τανσού Τσιλλέρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι η ζώνη ασφαλείας δεν θα εκκενωθεί από τους πολίτες που την κατοικούν αλλά από τους τρομοκράτες (σ.σ. τα μέλη του ΡΚΚ) . Σε ερώτηση για το αν πρέπει να επέμβει ο τουρκικός στρατός απάντησε: "Όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι προετοιμασίες γι αυτό το θέμα έχουν ολοκληρωθεί".

    Η κ Τσιλλέρ συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διαφυλάξει τα σύνορά της και ότι θα κάνει βήματα με τέτοιο τρόπο που να μην πλήττεται η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Σε ερώτηση αν δημιουργήθηκε η ζώνη απάντησε ότι υπάρχουν προετοιμασίες επί του θέματος ."Αυτό που λέγεται ζώνη είναι τα μέτρα που στην περιοχή μετά τα σύνορά μας θα εμποδίζουν τη die_sdusg στην Τουρκία. Η Τουρκία υποχρεώθηκε να το κάνει αυτό". Όταν ρωτήθηκε άν πρόκειται να εκκενωθούν οι κατοικημένες περιοχές στη ζώνη ασφαλείας απάντησε ότι δεν γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο αλλά μπορεί αυτό να ισχύσει για τα μέλη του ΡΚΚ.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" δημοσιεύει ότι η προσωρινή ζώνη που δημιουργεί η Αγκυρα έγινε βάσει σχεδίου του εκλιπόντος γενικού διοικητή της χωροφυλακής Εσρέφ Μπιτλίς. Το σχέδιο αυτό είχε χρησιμοποιήσει πριν τέσσερα χρόνια ο Μασούτ Μπαρζανί επιτρέποντας την εγκατάσταση Τούρκων στρατιωτών σε παρατηρητήρια για να εμποδίσει την διείσδυση των Κούρδων του ΡΚΚ στην Τουρκία. Βάσει του σχεδίου προβλέπεται να δημιουργηθούν κινητές μονάδες- παρατηρητήρια στην περιοχή του Β Ιράκ μετά τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το γενικό επιτελείο στρατού το νέο σχέδιο δεν έχει καμία ομοιότητα με εκείνο που εφαρμόζει το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο για να εμποδίσει τη διείσδυση τρομοκρατών

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα εξασφάλισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο σχέδιο της υποσχόμενη ότι η ζώνη ασφαλείας θα είναι προσωρινή, ότι δεν θα επεκταθεί και δεν θα δημιουργηθούν βάσεις μέσα σε αυτή. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι η ζώνη ασφαλείας θα καταργηθεί μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση επιστρέψει.

    Η απόφαση της Τουρκίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας έχει προκαλέσει την αντίδραση του αραβικού κόσμου. O Γενικός Γραμματέας της Αραβικής Ένωσης Ισμέτ Αμπντούλ Μετζίτ ζήτησε από την Τουρκία διευκρινίσεις και δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει σόκ στην Ένωση. Την αντίθεση της εξέφρασε και η Συρία, ενώ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Ιράν "Tahran Times" σχολίασε αρνητικά το γεγονός. Η Αίγυπτος από την πλευρά της έχει κάνει έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει από την Τουρκία να σταματήσει το σχέδιο αυτό.

    [18] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΗ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να πιέσουν την Ισραηλινή κυβέρνηση να τηρήσει τη Διακήρυξη Αρχών και την Ενδιάμεση Συμφωνία για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυναν οι αντιπρόσωποι μη-κυβερνητικών οργανισμών που συμμετείχαν στο συνέδριο της Γενεύης με θέμα την Παλαιστίνη.

    Τα μέλη του συνεδρίου διακήρυξαν ότι τα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση, δημιούργησαν εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία, υπονόμευσαν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και ταυτόχρονα δημιούργησαν ένα νέο κλίμα ανασφάλειας στον Παλαιστινιακό λαό, απειλώντας την εδραίωση της ειρήνης, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων από πλευράς του Ισραήλ.

    Σε δήλωσή του ο Ασάντ Αμπντούλ Ράχμαντ μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης τόνισε πως το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή του, ενώ υποστήριξε πως η ρευστότητα που δημιουργήθηκε αποτελεί την "τέλεια συνταγή" για την έκρηξη ενός νέου κύματος βίας στην περιοχή. Η πρόεδρος της Επιτροπής για την Εξάσκηση των Απαράγραπτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού Ίμπρα Ντεγκέν Κα, pq|shese ότι η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε σε επικίνδυνες οικονομικές συνθήκες.

    Στο τέλος των τριήμερων εργασιών του συνεδρίου, οι μη- κυβερνητικές οργανώσεις υιοθέτησαν την ακόλουθη δήλωση: "Παρά το γεγονός ότι η επίλυση του ζητήματος της Ιερουσαλήμ, οι διακανονισμοί με τους ισραηλινούς και το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων έχουν παραπεμφθεί στις επί μονίμου βάσεως διαπραγματεύσεις, εμείς, οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαιώνουμε τη θεμελιώδη σπουδαιότητά τους για την καθιέρωση δίκαιης και οριστικής ειρήνης. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε κίνηση της ισραηλινής πλευράς που αποσκοπεί στον προκαθορισμό του οριστικού αποτελέσματος των συζητήσεων".

    [19] TΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,στη σημερινή δεύτερη μέρα της άτυπης συνόδου στην πόλη Τράαλι της Ιρλανδίας συζητούν θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών,για να προετοιμάσουν την έκτακτη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ,που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου,στο Δουβλίνο.

    Η Διάσκεψη για τη μεταρρύθμιση των Ευρωπαϊκών Θεσμών ξεκίνησε επίσημα τον περασμένο Μάρτιο στο Τορίνο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 1997.Στόχος είναι,μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει τη διεύρυνση της Ε.Ε. πρός Ανατολάς και αμέσως μετά να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο και την Μάλτα.Θα συζητηθεί ακόμη και η διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων,που μέχρι τώρα, όπως επισημαίνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι,συχνά εμποδίζεται απο τον κανόνα της ομοφωνίας σε ορισμένους τομείς όπως η φορολογία,η εξωτερική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική και οι εσωτερικές και νομικές ακόμη,υποθέσεις.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ερβέ Ντε Σαρέτ δήλωσε χθές ότι στις 5 Οκτωβρίου η χώρα του και η Γερμανία θα παρουσιάσουν απο κοινού κείμενο με τις θέσεις τους, που θα περιλαμβάνει την τροποποίηση αρχικά του αριθμού των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,που φθάνει σήμερα τα 20, καθώς και του Ευρωκοινοβουλίου. Επιθυμία της Γαλλίας είναι επίσης η δημιουργία θέσης υπευθύνου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, που καθήκον θα έχει να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή σκηνή, να βελτιώσει τη συνεργασία σε θέματα αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας και να ενισχύσει το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαδικασία των κοινοτικών αποφάσεων.

    Η Μεγάλη Βρετανία απο την πλευρά της, επιμένει στη διατήρηση του δικαιώματος του βέτο για τα κράτη μέλη και εκτιμά ως "μή ρεαλιστικό" να εκπροσωπείται η Ευρωπαϊκή Ενωση απο "μιά μόνο φωνή στη διεθνή πολιτική σκηνή" καθώς και το να θεσπιστεί ψήφος κατα πλειοψηφία για την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια.Οπως δήλωσε χθές ο υπουργός Εξωτερικών της Μ.Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ "μπορείτε να φανταστείτε τη Γαλλία να δέχεται κατα πλειοψηφία μια απόφαση για τις πυρηνικές δοκιμές ή την Ελλάδα για τις σχέσεις της με την Τουρκία;"

    [20] Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

    Τα ακαλλιέργητα χωράφια και η αισθητή μείωση του αριθμού μαθητών στα σχολεία είναι ίσως τα πιο εύγλωττα στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.. Αίσθημα ανασφάλειας επικρατεί στους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών, αφού οι ληστείες και οι απειλές αποτελούν πια καθημερινό σχεδόν φαινόμενο.

    Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης για λειτουργία τάξεων Α' δημοτικού στην ελληνική στις πόλεις Αγίων Σαράντα, Αργυροκάστρου και Δελβίνου, έγινε δεκτή με ανακούφιση από το λαό της μειονότητας, αλλά και με επιφύλαξη, γιατί και παλαιότερα (1991) δόθηκε "πράσινο φως" γι' αυτά τα σχολεία και στη συνέχεια τα έκλεισαν.

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η διάθεση σε ετήσια βάση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας 40-50 υποτροφιών για πανεπιστημιακές σπουδές σε παιδιά της ελληνικής μειονότητας.

    Σύντομα θα διεξαχθούν και οι τοπικές εκλογές, όπου o λαός της μειονότητας θα αναδείξει τους εκπροσώπους του. Οι βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν την ανάγκη εκλογών και στους κόλπους της "Ομόνοιας", η οποία διέρχεται μια περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης.

    Η Γενική Συνδιάσκεψη της οργάνωσης των Ελλήνων της Αλβανίας που συνέρχεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, καλείται να αποφασίσει για κρίσιμα ζητήματα, όπως οι σχέσεις της "Ομόνοιας" με το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το "πάντρεμα" του εθνικού χαρακτήρα της οργάνωσης με τις κατά καιρούς επικρατούσες ιδεολογικές τάσεις και πολιτικές επιλογές, η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου και η επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού στις πατρογονικές εστίες.

    Οι "μνηστήρες" για τη θέση του Γενικού Προέδρου ουκ ολίγοι και το παρασκήνιο έντονο. Πρόσφατο φύλλο της "Φωνής της Ομόνοιας" ανέφερε την ύπαρξη διάφορων ομάδων, "προεδρικών" και "βουλευτικών", "εκσυγχρονιστών" και "συντηρητικών", "πασοκικών" και "νεοδημοκρατών", "Αργυροκαστρίτων" και "Αγιοσαραντίτων", καθώς και "παραγόντων" εδώθε των συνόρων, που κινούν τα νήματα.

    Υπάρχουν όμως και οι υγιείς δυνάμεις, οι άνθρωποι που πιστεύουν στην ανανέωση και όχι στη λογική των ομαδαρχών και της αναπαραγωγής (έστω και από νέα πρόσωπα) της ίδιας - παρωχημένης και περιστασιακής - πολιτικής πρακτικής.

    [21] ΣΟΦΙΑ:ΚΟΡΕΑΤΕΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΟ ΣΕΡΑΤΟΝ ΓΙΑ 5.5. ΔΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ

    Aποκρατικοποιήσεις ύψους 42 εκ. δολαρίων (13 δισ. δραχμών) ενέκρινε η βουλγαρική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της χώρας.

    Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχείου Σέρατον στο κέντρο της Σόφιας, ενος από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία των Βαλκανίων το 76% των μετοχών του οποίου αγοράσθηκε από την νοτιοκορεατική Daewoo έναντι 22,3 εκ. δολαρίων (5.5 δισ δραχμές).

    Ο νεος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου συμφώνησε να πληρώσει σε μετρητα σε διάστημα ενός μηνός.

    Παράλληλα η μεγαλυτερη βουλγαρική εταιρεία Μουλτιγκρουπ αγόρασε αντι 6.3 εκ. δολαρίων (1.6 δισ. δραχμές) το 51% των μετοχών του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στις εγκαταστάσεις για σκι στο Μπόροβετς.

    Μία άλλη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η Ντιάνα πουλήθηκε έναντι 500 χιλιάδων δολλαρίων (125 εκ. δραχμες) σε ρωσική εταιρεία η οποία παράλληλα δεσμευθηκε να κάνει επενδύσεις 4 εκ. δολλαρίων (1 δισ. δραχμες)

    Ο υπεύθυνος της υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανακοίνωσε επίσης την πώληση του 55% των μετοχών της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών από τη γερμανική εταιρεία Σπαρσκυ με χρηματοδότηση της γερμανικής τραπεζας της Δρέσδης η οποία έχει υποκατάστημα και στην Σόφια.

    Το κόστος της αγοραπωλησίας άγγιξε τα 11 εκ. γερμανικά μάρκα (1.7 δισ. δραχμές) ενώ ο νέος ιδιοκτήτης ανέλαβε χρέη της εταιρείας ύψους 2.2 τρισεκατομυρίων λέβα και δεσμεύθηκε να κάνει επενδύσεις ύψους 12 εκ. μάρκων (1.9 δισ δρχ.) στα επόμενα πέντε χρόνια.

    Η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων υπέγραψε 1247 συμφωνίες μέσα στον Αύγουστο από τις οποίες οι 268 αφορούσαν σε κρατική ιδιοκτησία ενώ οι υπόλοιπες σε δημοτική με συνολικά έσοδα 32 δισ. λέβα (περίπου 40 δισ. δραχμες) από τα οποία τα μισά πληρώθηκαν αμέσως και το ένα τέταρτο διοχετεύθηκε για τις οφειλές των εταιρειών ενω αναμένονται και νέες επενδύσεις ύψους 8,1 δισ. λέβα σε αυτές τις μονάδες.

    Οικονομικοί κύκλοι της βουλγαρικής κυβέρνησης προέβλεπαν ότι οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιημένες μονάδες θα απασχολούν συνολικά 30000 εργαζόμενους, το 11% από τους οποίους σε νέες θέσεις εργασίας.

    [22] ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΡΩΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΝΣΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    ΄ Εκθεση έργων τέχνης από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στο NELSON-ATKINS, Μουσείο τέχνης στο Κάνσας του Μισσούρι των ΗΠΑ.

    Στην έκθεση θα περουσιαστούν 80 περίπου έργα γλυπτικής, βάζα και χρυσαφικά αυθεντικά, αλλά και πλαστά από την αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο και Ρώμη και σχεδόν τον ίδιο αριθμό σε συλλογή από έργα παραποιημένα και δύσκολα αναγνωρίσιμα.

    Οι επισκέπτες, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό ARCHAEOLOGY, στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν την αυθεντική με την ψευδεπίγραφη τέχνη.

    [23] ΟΗΕ: ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ

    'Ολες οι βιομηχανοποιημένες χώρες πρέπει να έχουν σταδιακά σταματήσει τη χρήση χλωροφθοροανθράκων και άλλων βλαπτικών για το όζον ουσιών από τις αρχές του ερχόμενου έτους, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Το πρόγραμμα ωστόσο επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι που συνοδεύουν την μείωση του όζοντος στην ατμόσφαιρα δεν πρόκειται να εκλείψουν, καθώς σε πολλές υπό ανάπτυξη χώρες η οικονομική ανάπτυξη έχει συνδεθεί με την jatam\kysg βλαπτικών για το όζον ουσιών.

    Το 75% του πληθυσμού στις υπό ανάπτυξη χώρες και σε χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης σε άλλο οικονομικό σύστημα, θα έχει ήδη αρχίσει τη μείωση στην κατανάλωση βλαπτικών για το όζον ουσιών, μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 1996, παγκόσμια ημέρα για τη διατήρηση του όζοντος στην ατμόσφαιρα,ενώ το υπόλοιπο 25% έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία απόσυρσης των ουσιών αυτών στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις Ουσίες και τη Μείωση της Ποσότητας του Όζοντος.

    Το πιο σημαντικό και αποφασιστικό μέτρο που περιλαμβάνει το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι η δέσμευση από μέρους των 157 συμβαλλόμενων χωρών για τον περιορισμό στη χρήση όλων αυτών των παραγόμενων ουσιών,και την προοδευτική απόσυρσή τους.

    Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στη Βιέννη, οι χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν και σε νέες δεσμεύσεις προκειμένου να ενισχύσουν το Πρωτόκολλο.

    Μέχρι το 2010, οι βιομηχανοποιημένες χώρες αναμένεται να έχουν σταδιακά αποσύρει τη χημικές ουσίες που προκύπτουν από ενώσεις μεθυλίου και βρομιούχων αλάτων, ενώ στις υπό ανάπτυξη χώρες οι ουσίες αυτές αναμένεται να διατηρηθούν στα επίπεδα μεταξύ των ετών 1995 και 1998.

    [24] ΟΗΕ: 1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΟΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

    Kατά 400 εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση από το 1990 μέχρι σήμερα, σύμφωνά με στοιχεία της UNESCO.

    Τέσσερις στους 5 ενήλικες θα μπορούν μέχρι το 2000 να διαβάζουν και να γράφουν, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φρεντερικό Μαγιόρ, Γενικός Γραμματέας της UNESCO ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Γραφής και Ανάγνωσης.

    Ωστόσο, ο αναλφαβητισμός παραμένει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, καθώς στα πρόθυρα του 21ου αιώνα ο αριθμός των αναλφάβητων ανέρχεται στα 880 εκατομμύρια ενήλικες στις υπό ανάπτυξη χώρες και στα 200 εκατομμύρια στις βιομηχανοποιημένες.

    Αύριο η UNESCO θα τιμήσει τους νικητές των προγραμμάτων καταπολέμησης του αναλφαβητισμού , μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα Mini Schools στο Πορτ ω Πρενς της Αιτής καθώς και το νικητή του διεθνούς βραβείου γραφής και ανάγνωσης.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 8 September 1996 - 14:45:31