Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (12/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] AΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΑΛΛΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ Η Ν.Δ.

  • [02] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ

  • [03] ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 22ΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

  • [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΗ"

  • [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

  • [07] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΒΕΡΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [08] ΑΙΞΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

  • [09] ΓΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ, Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

  • [10] ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΟΞΥΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

  • [11] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [12] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΕΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

  • [13] ΑΝΟΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [14] ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΦΗΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [15] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ- ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

  • [16] ΧΡΥΣΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [17] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ

  • [18] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΝEΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ.ΑΚΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

  • [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

  • [21] Η ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

  • [22] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

  • [23] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: "ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

  • [24] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

  • [25] ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [26] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] AΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕYΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΑΛΛΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ Η Ν.Δ.

    Τελευταία ημέρα ,σύμφωνα με το νέο νόμο, σήμερα που επιτρέπεται η δημοσίευση των δημοσκοπήσεων και όλες σχεδόν οι εφημερίδες έχουν 'ως βασικό θέμα αποτελέσματα ,απο δημοσκοπήσεις που πραγματοποίησαν διάφορες εταιρείες.

    Ομως και απο αυτές δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο βέβαιο αποτέλεσμα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.Αλλες εμφανίζουν να προηγείται το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας μέχρι δύο μονάδες και άλλες δίνουν το προβάδισμα του εκλογικού κόμματος στη Νέα Δημοκρατία.Σε εκείνο πάντως,που φαίνεται ότι συμφωνούν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι τα "μικρά" κόμματα αντέχουν στην πίεση των "μεγάλων" και διεκδικούν την είσοδό τους στη νέα Βουλή.

    Τέσσερις δημοσκοπήσεις είδαν σήμερα το φώς της δημοσιότητας. Στο πρώτο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία "Μέτρον Ανάλυσις" στην Αττική για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλάς 9,61", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,9% έναντι 27,7% της Νέας Δημοκρατίας.

    Τα μεγάλα κόμματα εμφανίζονται να αυξάνουν τα ποσοστά τους, ενώ τα μικρότερα τα διατηρούν με 5,5% για το Συνασπισμό, 5,4% για το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ και 3,4% για την Πολιτική Ανοιξη.

    Μια άλλη έρευνα της "ICAP" που διενεργήθηκε για λογαριασμό της "Ελευθεροτυπίας" δείχνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 31,9% έναντι 29,9% της Νέας Δημοκρατίας.Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Πολιτική Ανοιξη συγκεντρώνει το 6,2% των ψηφοφόρων, το ΚΚΕ το 4,9%, ο Συνασπισμός το 4,8% και το ΔΗΚΚΙ το 5,5%.Στο άκυρο και το λευκό προσανατολίζονται 4% του εκλογικού σώματος,ενώ δεν αποφάσισε και δεναπντησε το 9% των ψηφοφόρων.

    Σε ένα αλλο γκάλοπ της εταιρείας "Ρισέτ Ιντερνάσιοναλ" που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού "Στάρ" το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,2% έναντι 28,6% της Νέας Δημοκρατίας.Τα μικρά κόμματα στη δεύτερη μέτρηση έχουν μικρότερα ποσοστά από ότι στην πρώτη.

    Στη δημοσκόπηση της "ΔΗΜΕΛ" που διενεργήθηκε στο λεκανοπέδιο για την εφημερίδα "Καθημερινή" η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 28,8% έναντι 27,3% του ΠΑΣΟΚ.Η Πολιτική Ανοιξη συγκεντρώνει 5,15 % , το ΚΚΕ 6,80%, ο Συνασπισμός 5,29% και το ΔΗΚΚΙ 5,48%.Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11% περίπου.

    Η ALKO δίνει και αυτή προβάδισμα με 1,5% στη Νέα Δημοκρατία και τονίζει,χωρίς να δίνει ποσοστά ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται στις ημιαστικές περιοχές,διατηρεί τις δυνάμεις της στα αγροτικά κέντρα και χάνει στις αστικές περιοχές,πάντα σε αντιστοιχία με το ΠΑΣΟΚ.

    Το ίδιο ποσοστό δίνει ώς προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία και η δημοσκόπηση της MARTEL τα στοιχεία της οποίας θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

    Τέλος σύμφωνα με γκάλοπ, που έκαναν τρεις εταιρείες για λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 42,2%, η Νέα Δημοκρατία 39,7%, το ΚΚΕ 5,26%, το ΔΗΚΚΙ 4,26%, ο Συνασπισμός 3,17% και η Πολιτική Ανοιξη 2,27%.

    [02] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ

    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τηλεοπτική "μονομαχία" μεταξύ του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ.

    Σήμερα το πρωί οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης και της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με το Γενικό Γραμματέα Τύπου Νίκο Αθανασάκη, συμφώνησαν στα ονόματα των δημοσιογράφων και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    Την αυριανή τηλεοπτική αντιπαράθεση θα συντονίσει ο Πέτρος Ευθυμίου από την ΕΤ-1, ενώ τις ερωτήσεις θα απευθύνουν οι Γιάννης Παπουτσάνης από τον ΑΝΤ-1, Παύλος Τσίμας και Θοδωρής Ρουσόπουλος από το ΜΕGA.

    Στη διάρκεια της "μονομαχίας" θα υπάρξουν δώδεκα κοινές ερωτήσεις στους δύο αρχηγούς, των οποίων οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν σε δύο λεπτά. Οι τηλεοπτικές κάμερες θα δείχνουν τον απαντώντα αρχηγό, ενώ δεν θα διακοπεί η αντιπαράθεση για την προβολή διαφημίσεων.

    Η τηλεοπτική μάχη θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ και ταυτόχρονα θα αναμεταδοθεί από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

    [03] ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 22ΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ

    Στις καινοτομίες και τον διαφορετικό χαρακτήρα των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου αναφέρθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπηρεσιακός Υπουργός Τύπου Δημήτρης Κώνστας.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι από αυτές τις εκλογές και στο εξής θα υπάρχει κεντρική διακομματική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία καθιερώνεται ως θεσμός. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά τίθενται κανόνες για την πρόσβαση των κομμάτων στην κρατική αλλά και την ιδιωτική τηλεόραση καθώς και τα χρήματα που μπορεί να δώσει προς τα κόμματα ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου dija_ou.

    Αναφερόμενος σε διαδικαστικά ζητήματα την ημέρα των εκλογών ο κ. Κώνστας τόνισε ότι για πρώτη φορά τα εκλογικά τμήματα δεν θα φρουρούνται από ένοπλους στρατιώτες και δεν θα υπάρξει απαγόρευση στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων το βράδυ των εκλογών.

    [04] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Πεζά Ηρακλείου στην Κρήτη μίλησε χθες ο Κώστας Σημίτης και στη συνέχεια επισκέφτηκε περιοχές του νομού.

    Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ο λαός θα δώσει τέλος στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ.Εβερτ και το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ως κυβέρνηση θα γυρίσει τη σελίδα του 21ου αιώνα.

    Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε χθες από την Άρτα ο Μιλτιάδης Εβερτ και απάντησε εκ νέου στους άξονες της εξωτερικής πολιτικής τους οποίους είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός.

    Έφτασε στις 10:45 το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στις Σέρρες. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, θα έχει συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με τους συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο.

    Η Αλέκα Παπαρήγα το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Νίκαια, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφτεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στις 9 το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους.

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας θα επισκεφτεί τον Πύργο, το Αίγιο και το Άργος, στο οποίο το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΗ"

    Τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος με τη συμμετοχή και των μελών της Επιτροπής Προεκλογικού Αγώνα.

    "Από τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε διαπιστώνουμε ότι σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλό κλίμα" είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος επισήμανε ότι η κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιτυχία και οι θέσεις του έχουν απήχηση.

    "Πιστεύουμε ότι όλα αυτά προδικάζουν μία νίκη. Η νίκη μας θα είναι βέβαιη, η βέβαιη νίκη θα είναι μεγάλη νίκη. Η 22α του Σεπτέμβρη θα είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθήσαμε μέχρι τώρα και η αφετηρία μιας πολιτικής για τη νέα εποχή, μιας πολιτικής για τον κοινωνικό εκσυγχρονισμό, για το κοινωνικό κράτος, μιας πολιτικής που θα κάνει την Ελλάδα ισχυρή" κατέληξε ο κ. Σημίτης.

    [06] ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Την υπογραφή της συμφωνίας για παραχώρηση του πρώην Stqatop]dou Μακεδονομάχου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς, στο χώρο του οποίου, όπως προβλέπεται, θα ανεγερθεί μεταξύ άλλων το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μακεδονίας και θέατρο χωρητικότητας 3.500 θέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων δρχ., ανακοίνωσε το πρωί ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Θρασύβουλο Λαζαρίδη.

    Νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος πραγματοποίησε περιοδεία στην Καλαμαριά, στη διάρκεια της οποίας έλαβε προσωπική δέσμευση για τη συγκρότηση από την 1η Ιανουαρίου του 1997 του Περιφερειακού Κράτους και για την οικονομική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης, με την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καλαμαριά ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων, στους οποίους εξέφρασε την πίστη του στην ανάγκη στήριξης από την ελληνική πολιτεία δύο νέων σχεδίων, που προτάθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Παρά θιν'αλός" του Δήμου Καλαμαριάς.

    Τα σχέδια αυτά αφορούν στην εισαγωγή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην εκπαίδευση και στην ενίσχυση της δικτύωσης των απανταχού Ποντίων. Σημείωσε, μάλιστα σχετικά, ότι ήδη, τόσο μέσω του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, όσο και μέσω των προγραμμάτων υποστήριξης των παλιννοστούντων δημιουργούνται ένας ραδιοφωνικός σταθμός στην Κομοτηνή και μια δεκαπενθήμερη εφημερίδα στη Λάρισα και τόνισε την ανάγκη συμπαράστασης σε αυτά τα δύο νέα μέσα επικοινωνίας από τη Θεσσαλονίκη.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει όλο το πλαίσιο για την υποστήριξη όχι μόνο των παλιννοστούντων, αλλά και των Ελλήνων που παραμένουν στις δεύτερες πατρίδες", κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος και υπενθύμισε ότι εκτός από το ΣΑΕ, το υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει τις δραστηριότητες του Κέντρου της Μαύρης Θάλασσας που λειτουργεί στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια αναχώρησε για ταξίδι-αστραπή στην Αθήνα, από την οποία αναμένεται να επιστρέψει το αργά απόγευμα για να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη περιοδεία στις Συκιές.

    [07] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΒΕΡΤ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στις 5.30΄το απόγευμα του Σαββάτου θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, όπου θα του επιφυλαχθεί υποδοχή από μέλη και οπαδούς του κόμματος.

    Συνοδευόμενος από πομπή αυτοκινήτων ο κ. Εβερτ θα κατευθυνθεί στο κέντρο της πόλης και στις 8 το βράδυ θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ, σε περίπτωση που εκλεγεί στην κυβέρνηση, στη διάρκεια ομιλίας του προς τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Ν.Δ αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες για αποκρατικοποίηση επιχειορήσεων του δημοσίου, περιορισμό των κρατικών δαπανών και τη διαμόρφωση κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Στις 11 το πρωί της Κυριακής ο κ. Εβερτ θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της 61ης Διεθνούς Εκθεσης και θα ενημερωθεί για τη φετεινή διοργάνωση από τη διοίκηση της. Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου των βιοτεχνών και στη 1.30΄ μ.μ θα δώσει συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλάς".

    Οι οργανώσεις της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη εργάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή του προέδρου του κόμματος και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν.

    [08] ΑΙΞΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα αλλάξει η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ''Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου'', Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, ενώ επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την πολιτκή που ακολούθησαν από το 1974 μέχρι σήμερα, κατηγορώντας τα για ανυπαρξία αναπτυξιακού και κοινωνικού προσώπου στην πολιτική τους.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε τα δύο μεγάλα κόμματα προεκλογικούς '''θαυματοποιούς'' που χαίρονται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο, τόνισε όμως ότι πρόκειται για ''χρεωκόπους'', γιατί στα χέρια των κυβερνήσεων τους όλα τα βασικά οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη επιδεινώθηκαν. ''Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποδείχθηκαν και κακοί προγραμματιστές και κακοί διαχειριστές'', σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και πρόσθεσε ότι και τα δύο κόμματα ''οφείλουν εξηγήσεις, είναι υπόλογα, και προκαλούν την ευαισθησία και τη λογική της κοινωνίας, όταν δημαγωγούν ερήμην της πραγματικότητας, όπως είπε, και κρύβονται πίσω από τις πλειοψηφίες τους, αποφεύγοντας τον έλεγχο''.

    Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 61η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ''ο κ.Σημίτης επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα με περιγραφικές ωραιολογίες'' και κάλεσε τον πρωθυπουργό ''να δώσει εξηγήσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί'', όπως είπε, ''και με τη δική του πολιτική επιδεινώνεται το έλλειμμα του δημοσίου χρέους και του δημοσιου τομέα, διογκώνεται η ανεργία,διευρύνεται το άνοιγμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών''.

    ''Ο κ.Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλουν να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Ο ΣΥΝ λέει ότι η ίδια πολιτική θα συσσωρεύσει τα ίδια και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η αντιμετώπιση με μερικές μόνο λέξεις των μεγάλων προβλημάτων, της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης και του εισοδήματος των συνταξιούχων, μισθωτών, αγροτών και των μικρομεσαίων δείχνει και την αμηχανία και την εμμονή του κ.πρωθυπουργού στην χωρίς κοινωνικό και αναπτυξιακό αντίκρυσμα πολιτική που εξαγγέλει'', πρόσθεσε ο κ.Κωνσταντόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού υπογράμμισε ότι και στη συνέχεια η πορεία της οικονομίας θα σημαδεύεται από την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία, σημειώνοντας πως χαριστική βολή προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελεί, η, όπως τη χαρακτήρισε, ''εγκληματικά walgk^'' απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και η μεγάλη καθυστέρηση των έργων.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση ανορθωτικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας, για τη φορολογική μεταρρύθμιση, τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εισοδηματική και κοινωνική δικαιοσύνη, την πολιτική κοινωνικής στήριξης και προτεραιότητες αναπτυξιακών και κοινωνικών επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενώ ζήτησε και τον επαναπροσανατολισμό της βαλκανικής μας πολιτικής.

    ''Η συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής με αυτές τις συγκεκριμένες προδιαγραφές και η εμμονή σε μια εξωτερική πολιτική αμήχανης αναμονής σε πλαίσιο προδιαγεγραμμένων υποδείξεων και πιέσεων δε δίνει απάντηση στα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα αλλά και ειδικότερα η Μακεδονία και η Θράκη'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος το Συνασπισμού .

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος κατήγγειλε ότι, ''όσο πλησιάζουν οι εκλογές αποκαλύπτονται οι μεθοδεύσεις και τα προσχήματα'' και ότι η προεκλογική τακτική των μεγάλων κομμάτων ''θέλει να περιορίσει τη δυνατότητα κριτικής και ελέγχου από όλους τους πολίτες που αντιστρατεύονται τις πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης'', ενώ παρατήρησε πως ''Η παρουσία και η προοπτική του Συνασπισμού από κάποιους αντιμετωπίζεται ως ενοχλητικό μέγεθος''.

    Σχολιάζοντας την αυριανή τηλεοπτική εμφάνιση των κ.Σημίτη και Εβερτ τη χαρακτήρισε ''σκηνοθετημένη συσκευασία διαλόγου για δύο'', λέγοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμπράττουν στην υποβάθμιση και τον ευτελισμό του δημοκρατικού διαλόγου''.

    Τέλος ο κ.Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΝ μπορεί να κάνει την έκπληξη στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

    [09] ΓΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ, Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

    Στο μεταξύ ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, Κώστας Λαλιώτης, με δηλώσεις του κατηγόρησε τον κ. Εβερτ για υποκριτική και δημαγωγική συμπεριφορά απέναντι στους αγρότες και πρόσθεσε ότι και ο κ. Μητσοτάκης το 1990 έκανε ακριβώς τις ίδιες εξαγγελίες και δεν τήρησε καμμία από αυτές.

    Το ΠΑΣΟΚ με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και σιγουριά, δίνει τη μάχη για τη βέβαιη νίκη και είμαστε σίγουροι, επειδή τη δίνουμε όλοι μαζί, επειδή είναι μια υπόθεση που αφορά τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, την ενότητα, τη δυναμική και την προοπτική της, ότι αυτή η βέβαιη νίκη θα γίνει μια μεγάλη νίκη" είπε ο κ. Λαλιώτης. Ερωτηθείς για τις σχέσεις του κόμματός του με το ΔΗΚΚΙ ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο ένα μέτωπο, αυτό της νεοφιλελεύθερης πολιτικής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

    [10] ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ ΟΞΥΝΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

    Συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες εν΄ όψει της αυριανής τηλεοπτικής του αναμέτρησης με τον Κώστα Σημίτη έχει από το πρωί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ.

    Τη λύπη του κόμματός του που τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν δέχτηκε τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των κ. Σημίτη και Εβερτ εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Ν.Δ. απεδέχθη τη διαδικασία γιατί πιστεύει ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να ακούσει την ουσία των πολιτικών επιχειρημάτων των δύο αρχηγών και κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι οξύνει το πολιτικό κλίμα.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι αυτές θα πρέπει να προβληματίσουν όσους νόμισαν ότι θα κάνουν περίπατο στις εκλογές και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις για το νέος ήθος και ύφος του ΠΑΣΟΚ.

    [11] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ Ν.Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ κατηγόρησε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ότι βγάζουν στη δημοπρασία τα εθνικά θέματα και τα προβλήματα της οικονομίας.

    Δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές κάλεσε τόσο τον κ. Σημίτη όσο και τον κ. Εβερτ να απαντήσουν στον ελληνικό λαό αν την επομένη των εκλογών θα εφαρμόσουν λιτότητα, αν χαρίσουν το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια και αν θα έλθουν σε διάλογο με την Τουρκία.

    Ο κ. Σαμαράς είπε επίσης ότι είναι ντροπή για τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει "θεσμό δημοσίων σχέσεων" το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε πως φαίνεται ότι ίσως ο κ. Σημίτης θεωρεί εγκυρότερους συνομιλητές τους Αμερικανούς.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης περιόδευσε το πρωί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 5:30 απόγευμα θα συναντηθεί με τις διοικήσεις των συνδέσμων Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Μισή ώρα αργότερα θα συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Σέρρες όπου στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    [12] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΣΕΙΣ, ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΩΤΕΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

    "Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί τιμήσατε πάνω απ' όλα την Ολυμπιακή Ιδέα, μια ιδέα που κυριαρχεί στον σύγχρονο κόσμο. Ζούμε σε μια περίοδο παρακμής, αλλά παρ'όλα αυτά υπάρχουν ορισμένες αξίες και δανικά που παραμένουν στο πέρασμα του χρόνου, όπως η Ολυμπιακή Ιδέα. Θέλω νας σας ευχαριστήσω γιατί προβάλλατε την Ελλάδα και δώσατε ένα πολύτιμο παράδειγμα στους νέους της χώρας μας". Με τα λόγια αυτά και με φανερή συγκίνηση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, τους χρυσούς και αργυρούς Ολυμπιονίκες κατά τη διάρκεια της ειδικής προς τιμήν τους εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Στεφανόπουλος και στην ιδιαίτερη σημασία των επιτυχιών των Ολυμπιονικών μας στις δύσκολες στιγμές που περνά το έθνος. "Προβάλλετε το όνομα της Ελλάδας σε μια δύσκολη περίοδο για την χώρα. Μας κάνετε όλους υπερήφανους και είμαι βέβαιος ότι με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύετε και πολλά άλλα. Αποδεικνύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να πρωτεύει σε όλους τους τομείς ", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε αναγνώριση του άθλου τους για τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα και το έθνος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον καθένα χωριστά με ειδικές ευχαριστίες και μια καλή κουβέντα, απένειμε στους Χρυσούς Ολυμπιονίκες Ακάκιο Κακιασβίλι, Γιάννη Μελισσανίδη και Νίκο Κακλαμανάκη το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής και στους Αργυρούς Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδα Σαμπάνη και Λεωνίδα Κόκκα τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

    Σημειώνεται ότι ο μόνος από τα χρυσά παιδιά της Ατλάντα που δεν παρασημοφο-ρήθηκε ήταν ο δύο φορές Ολυμπιονίκης στην άρση βαρών, Πύρρος Δήμας, καθώς σύμφωνα με το πρωτόκολλο δεν είναι δυνατή η απονομή της ίδιας διάκρισης περισσότερες από μία φορά και ο ίδιος έχει ήδη τιμηθεί με την ύψιστη τιμή για τη νίκη του στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης το 1992. Παρέλαβε όμως από τα χέρια του κ. Στεφανόπουλου ειδικό έπαινο.

    Από την πλευρά τους οι Ολυμπιονίκες έδωσαν για μια ακόμα φορά υπόσχεση ότι στην επόμενη Ολυμπιάδα τα μετάλλια που θα έρθουν στην Ελλάδα θα είναι ακόμη περισσότερα.

    "Μας δίνει πιο πολύ κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε στο δρόμο που ανοίξαμε με αυτά τα μετάλια. Και πιστεύω ότι το 2000 θα έχουμε πιο πολλά από αυτά" δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Πύρρος Δήμας, ενώ ο Νίκος Κακλαμανάκης τόνισε ότι νιώθει πως στο δικό του πρόσωπο και των άλλων Ολυμπιονικών "βραβεύονται και όλα τα νέα παιδιά που θα έρθουν μεθαύριο. Και αυτό είναι το πιο καλό, γιατί τους δίνεται ένα ερέθισμα να συνεχίσουν και να ασχοληθούν σοβαρά".

    Η Νίκη Μπακογιάννη με τη σειρά της ευχήθηκε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, να δημιουργήσουν παράδοση για τη χώρα μας: "Είναι τιμή για εμάς τους Ολυμπιονίκες να μας τιμά έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εύχομαι να γίνει παράδοση και κάθε τέσσερα χρόνια να φέρνουμε πολλά μετάλλια στην Ελλάδα και να μας τιμά με αυτόν τον τρόπο".

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "αυτό που έκαναν οι Ολυμιονίκες και σήκωσαν την ελληνική σημαία πρέπει να το κάνουμε όλοι οι Ελληνες", η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Εργασίας, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, οι υφυπουργοί Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας, και Οικονομικών, Γιώργος Ανωμερίτης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Αντώνιος Τζίκας.

    [13] ΑΝΟΙΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Ανοίχτηκαν και δημοσιεύτηκαν το πρωί οι δύο διαθήκες του ejkip|mtor πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα εκούσιας δικαιοδοσίας).

    Η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία Κατσανέβα, ζήτησε να κυριχτεί ως κύρια διαθήκη η πρώτη, την οποία προσκόμισε στο δικαστήριο ο δικηγόρος, Αθανάσιος Λιάπης.

    Ως μάρτυρας που βεβαίωσε την υπογραφή του διαθέτη εξετάστηκε η Αμαλία Τυχηρού, η οποία υπήρξε γραμματέας για τέσσερα χρόνια στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

    Η διαθήκη αυτή φέρει ημερομηνία σύνταξης 28 Μαΐου 1933 (πρόκειται προφανώς περί λάθους χρονολογίας) και θα εξεταστεί από την πρόεδρο του δικαστηρίου κυρία Χατζηζαφειρίου.

    Η δεύτερη ιδιόχειρη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου που την προσκόμισε στο δικαστήριο η σύζυγος του Δήμητρα Λιάνη, είναι τετρασέλιδη και περιέχει ένα μνημόνιο και ένα δακτυλογραφημένο έγγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου προς την επί χρόνια συνεργάτιδα του Αγγελική Κοκόλα.

    Ως μάρτυρας για την διαθήκη αυτή, εξετάστηκε ο Αντώνης Λιβάνης επί 33 χρόνια στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος βεβαίωσε τη γραφή και την υπογραφή του.

    Η διαθήκη αυτή φέρει ημερομηνία σύνταξης 24 Νοεμβρίου 1990. Η πρόεδρος του δικαστηρίου μελετά το περιεχόμενο και των δύο διαθηκών και όπως έγινε γνωστό αν συμβαδίζει το περιεχόμενο σε αυτές θα ισχύσουν και οι δύο. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταγενέστερη θα καταργήσει την πρώτη.

    [14] ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΦΗΝΕΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Τη σύζυγό του Δήμητρα αφήνει ο Ανδρέας Παπανδρέου μοναδική κληρονόμο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς επίσης και του αρχείου του, σύμφωνα με την ιδιόχειρη διαθήκη του, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Στη διαθήκη του ο εκλιπών αναφέρει χαρακτηριστικά :''Χρωστώ στη Δήμητρα τη ζωή μου τρεις φορές και ουσιαστικά εκείνη ήταν η μόνη πηγή αληθινής χαράς. Με στήριξε ηθικά και συναισθηματικά και έγινε στόχος όλων των εχθρών μου και πολλών φίλων μου. Για το λόγο αυτό όταν εκλείψω'', συμπληρώνει, ''η Δήμητρα ασφαλώς θα κινδυνεύσει. Καλώ όλους τους φίλους μου, όσους με ακολούθησαν στους πολιτικούς μου αγώνες, να της συμπαρασταθούν με όλα τα μέσα''.

    Για το Θεόδωρο Κατσανέβα ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφέρεται επικριτικά και επισημαίνει ότι ''στόχος του ήταν να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία τόσο του ίδιου, όσο και του Γεωργίου Παπανδρέου. Για το λόγο αυτό'', προσθέτει, ''κατέλαβε βιαίως και παρανόμως το γραφείο μου, καθώς και τον οικίσκο στο Καστρί, τα προσωπικά αντικείμενα και τη βιβλιοθήκη μου''.

    Οσον αφορά στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τρεις γιοι του, Γεώργιος, Νίκος και Αντρίκος, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισημαίνει πως ''έχουν χρέος ηθικό ως φορείς της παράδοσης της οικογένειας Παπανδρέου να καταστήσουν δημοσίως γνωστό το ρόλο και το χαρακτήρα του Θεόδωρου Κατσανέβα και να αποκόψουν κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό δεσμό έχουν μαζί του. Φυσικά όλα αυτά'', τονίζει, ''δεν αφορούν τον εγγονό μου Ανδρέα Κατσανέβα, στον οποίο εύχομαι ένα λαμπρό μέλλον''.

    Σχετικά με τα παιδιά του αναφέρει ακόμα ότι έδωσε όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη ζωή, ενώ η Σοφία κληρονόμησε το Καστρί.

    ''Πιστεύω, καταλήγει, ''ότι εκπλήρωσα πλήρως το χρέος προς τα παιδιά μου''.

    [15] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ- ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

    Κατά μισή εκατοστιαία μονάδα μειώνει -από 1ης Οκτωβρίου- τα ελάχιστα επιτόκια χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης και για πάγιες εγκαταστάσεις, η Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης.

    Ως εκ τούτου, το ελάχιστο επιτόκιο χορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνεται στο 18% και για πάγιες εγκαταστάσεις στο 19,25%. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν τόσο για τους νέους, όσο και για τους υφιστάμενους πελάτες.

    Εξάλλου, από χθες η τράπεζα καθόρισε νέα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία έχουν ως εξής: τα επιτόκια Ταμιευτηρίου κλιμακώνονται από 11,5% έως 12,25% ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης, τα επιτόκια τρεχούμενων λογαριασμών από 10% έως 10,75% επίσης ανάλογα με το ύψος της κατάθεσης, ενώ τα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων από 13,25% έως 13,75% ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατάθεσης.

    [16] ΧΡΥΣΑ ΠΑΡΑΣΗΜΑ ΑΠΕΝΕΙΜΕ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τους χρυσούς Σταυρούς του Τάγματος της Τιμής και του Φοίνικος απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος στους χρυσούς και ασημένιους Ολυμπιονίκες μας.

    Ο μόνος από τους Ολυμπιονίκες που δεν παρασημοφορήθηκε ήταν ο Πύρρος Δήμας, καθώς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, κανένας δεν μπορεί να τιμηθεί με αυτό το βραβείο δύο φορές.Για τον λόγο αυτό, ο πρωταθλητής της άρσης βαρών, ο οποίος είχε παρασημοφορηθεί το 1992, πήρε από τα χέρια του κ.Στεφανόπουλου έναν ειδικό έπαινο.

    Ο Πρόεδροςτης Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα χρυσά παιδιά της Ατλάντα εκ μέρους του ελληνικού λαού και τόνισε ότι τους αξίζει μεγάλος έπαινος γιατί προέβαλαν την Ελλάδα και έδωσαν ένα πολύτιμο παράδειγμα στους νέους Έλληνες.

    [17] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ Μ.Π.Ε. ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ

    "Η δουλειά που γίνεται στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι εκπληκτική. Είναι από κάθε πλευρά πρωτοποριακή και χρήσιμη, γιατί δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε, και από πλευράς ενημέρωσης, και από πλευράς προβολής των θέσεων και πληροφοριών που ενδιαφέρουν την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και την προβολή της Ελλάδας. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να του συμπαρασταθεί και να υπάρξει ενδιαφέρον όλων των πνευματικών ανθρώπων, των μαχόμενων δημοσιογράφων, των πολιτικών, των επιστημόνων, γιατί γίνεται πρωτοποριακής σημασίας δουλειά".

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με το πέρας της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες του Μ.Π.Ε. για διασύνδεση των βαλκανικών εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και για τη δημιουργία γέφυρας με τον απανταχού Ελληνισμό. Ο κ. Κωνσταντόπουλος συνοδευόταν από κλιμάκιο στελεχών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής του οποίου ήταν ο κ. Στέλιος Νέστωρ.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρόεδρος του Συνασπιμού στο έργο που επιτελείται από το Πρακτορείο για την ενημέρωση του Απόδημου Ελληνισμού, μέσω του μηνιαίου περιοδικού "Ελληνική Διασπορά" και του ομογενειακού δελτίου ειδήσεων "Νέα της Ομογένειας".

    "Ιδιαίτερα η πλευρά της δουλειάς του Πρακτορείου που αναφέρεται στον Ελληνισμό της Διασποράς, τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, έχει ξεχωριστή δυναμική και θα μπορύσα να πω ότι αποτελεί ιστορικής σημασίας συμβολή στις μέρες μας. Νομίζω ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να αναδεικνύονται, να στηρίζονται, να αξιοποιούνται, να διευρύνονται, και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων φορέων της κοινωνίας".

    [18] ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΡΗΣΗ ΕΝΝEΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΗΣΕ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Εννέα έργα από το τεχνικό πρόγραμμα που ανέλαβε να προωθήσει o Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη '97'', παραδόθηκαν πρόσφατα σε χρήση, ενώ τριανταεννέα ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, τα 28 από αυτά θα είναι έτοιμα έως το τέλος του χρόνου, ενώ σχεδόν όλα τα άλλα, έως το Σεπτέμβριο του 1997.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος για τα 311 έργα και υποέργα που πραγματοποιεί ο Οργανισμός, φθάνει τα 74,5 δισεκατομμύρια δρχ.

    Τα έργα που αποδόθηκαν ήδη σε χρήση είναι, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το κτίριο της Σχολής Τυφλών, το Βαλκανικό Κέντρο Νεότητας στο Ρεμέτζο Παλλάς του Δήμου Καλαμαριάς, το κτίριο του πρώην Κλωστοϋφαντουργείου ''Ηλιος'', το κτίριο Πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Καλαμαριάς, το Θέατρο και Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης (διαμόρφωση), το Δημοτικό Θέατρο Θέρμης και το κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Εξάλλου, τα σημαντικότερα από τα έργα που εκτελούνται από τον Οργανισμό αυτήν την περίοδο είναι, η Μονή Λαζαριστών (Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο), η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Βασιλικό Θέατρο, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Α. & Γ. Βαφόπουλου, το Ολύμπιον, το Τελλόγλειο Ίδρυμα, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (νέα πτέρυγα), το κτίριο του ΟΣΕ, το Θέατρο Αυλαία στο κτίριο της ΧΑΝΘ, κ.ά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΝΕΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΨΕΥΔΟΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Κ.ΑΚΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Νέο στοιχείο προέκυψε από τις πρόσφατες έρευνες σε ότι αφορά τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη κατηγορία εναντίον του ψευδουπουργού Γεωργίας Κενάν Ακίν, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το νέο αυτό στοιχείο.

    Ο κ.Μαρκίδης τόνισε πως "τώρα είναι δυνατό να στηριχτεί υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου για φόνο εκ προμελέτης εναντίον του λεγόμενου υπουργού Γεωργίας του καθεστώτος Ντενκτάς, του αρχηγού της λεγόμενης αστυνομίας, του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, του υποστράτηγου Μεχμέτ Καρλί και του λεγόμενου Ερντάλ Εμανέτ".

    [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

    Πρόταση καταπέλτη για την Τουρκία σχετικά με το Κυπριακό πέτυχε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η ελληνική αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την κυπριακή της ΕΔΕΚ που συμμετείχαν στις εργασίες της Συνόδου, η οποία συνήλθε στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, επιτεύχθηκε και η διανομή στο χώρο του ΟΗΕ ειδικού τεκμηριωμένου εντύπου με τίτλο "Τουρκικές βαρβαρότητες στην Κυπρο τον Αύγουστο του 1996 και οι επιπτώσεις του".

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει την ένταξη της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου στη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου, τονίζεται στο ψήφισμα. Εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ που ζητούν την απόσυρση των ξενων στοιχείων και στρατευμάτων, το σεβασμό της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου καθώς και των βασικών ελευθεριών του λαού της. Καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη και το σεβασμό της διεθνούς νομοθεσίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις προσπάθειες της τουρκικής αντιπροσωπείας, η οποία δια των Ερντάλ Ινονού και Ντενίζ Μπαϋκάλ προσπάθησε να απαλείψει το κείμενο για το Κυπριακό, οι ελληνικές αντιπροσωπείες αντεδρασαν άμεσα έτσι ώστε στην ψηφοφορία που ακολούθησε η Τουρκία απομονώθηκε πλήρως από όλες τις άλλες αντιπροσωπείες ακόμη και αυτές των μουσουλμανικών χωρών.

    Χθες κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου τόσο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης όσο και ο πρόεδρος του ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, στις ομιλίες τους κατήγγειλαν την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ.Κρανιδιώτης τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κρίσεις σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας με την επιθετικότητά της ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε στις πρόσφατες δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων και τόνισε ότι τα εγκλήματα αυτού του είδους, όσο μένουν ατιμώρητα, τείνουν να πολλαπλασιάζονται.

    Στο ψήφισμα που υιοθέτησε η Σοσιαλιστική Διεθνής γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους Κουρδους της περιοχής με σκληρές αναφορές σε Τουρκία-Ιράν-Ιράκ ως κράτη που καταπιέζουν τους Κουρδους πολίτες. Θεωρεί ως σημαντική την ύπαρξη διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Κουρδων και προτείνει εκτεταμένες συνταγματικές τροποποιήσεις και ουσιαστικές βελτιώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ απαιτεί την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του DEP.

    Στην πρόταση για την Αλβανία, η Σοσιαλιστική Διεθνής καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές τον Μάιο του 1996 και επισημαίνει ότι ο μόνος τρόπος εξόδου από την τρέχουσα πολιτική και συνταγματική κρίση είναι ο διάλογος μεταξύ της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης. Εκτιμά δε ότι πρέπει σύντομα να προκηρυχθούν σύντομα νέες εκλογές με σεβασμό προς τους διεθνώς ισχύοντες κανόνες.

    Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με την εκλογή προεδρείου. Μία από τις 25 θέσεις της Αντιπροεδρίας που αποτελεί το βασικό όργανο λήψης αποφάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατέλαβε ο Κώστας Σημίτης. Η εκλογή του έτυχε της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών. Στο αξίωμα του Προέδρου του Σώματος παρέμεινε με ανανέωση της θητείας του ο Ζαν Μουρουά.

    [21] Η ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Οι πρώτες εκλογές στη Βοσνία, μετά την λήξη του τετραετούς πολέμου διεξάγονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

    Σε αυτές τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, τα 2,9 εκατομμύρια του εκλογικού σώματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης καλούνται να εκλέξουν μία σειρά αντιπροσώπων για τα παρακάτω θεσμοθετικά και εκτελεστικά όργανα του νεοσύστατου κράτους: 1) Το τριμελές προεδρείο της ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το οποίο θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των Σέρβων, έναν των Μουσουλμάνων και έναν των Κροατών. Οι τρεις εκλεγόμενοι θα εναλλάσσονται στην αρχηγία του κυκλικού αυτού προεδρείου ανά έξι μήνες. Αυτοί οι οποίοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής ανάμεσα στους πολυάριθμους υποψήφιους είναι, εκ μέρους των Μουσουλμάνων ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς (σημερινός πρόεδρος της Βοσνίας), εκ μέρους των Κροατών ο Κρέζιμιρ Ζούμπακ (σημερινός πρόεδρος της Μουσουλμανο-Κροατικής Ομοσπονδίας) και εκ μέρους των Σέρβων ο Μόμτσιλο Κράϊσνικ (σημερινός πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Βουλής). 2) Το μεικτό Αντιπροσωπευτικό Σώμα, το οποίο θα αποτελείται από 42 συνολικά βουλευτές (14 προερχόμενους από την Σερβική Δημοκρατία και 28 από την Μουσουλμανο-Κροατική Ομοσπονδία). 3) Το Κοινοβούλιο της Μουσουλμανο-Κροατικής Ομοσπονδίας, το οποίο θα αποτελείται από 120 βουλευτές και στο οποίο αναμένεται να επικρατήσουν το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς και η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ), η οποία πατρονάρεται από το ομώνυμο κόμμα του προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν. Κυριότεροι αντίπαλοι των δύο αυτών κομμάτων θα αποτελέσουν η Ένωση για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη του πρώην πρωθυπουργού Χάρις Σιλάϊτζιτς, ο οποίος τον Ιανουάριο αποχώρησε από το SDA και ίδρυσε δικό του κόμμα και η Φιλελεύθερη Συμμαχία του Ράσιμ Κάντιτς. 4) Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας, το οποίο θα αποτελείται από 83 Σέρβους βουλευτές. Εδώ, η πανηγυρική επικράτηση του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), ιδρυτής του οποίου είναι ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι βέβαιη. Ο Συνασπισμός για την ειρήνη και την πρόοδο του οποίου ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Μπλοκ του πρώην δημάρχου της Μπάνια- Λούκα Πρέντραγκ Ράντιτς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, έχουν αυξήσει μεν την επιρροή τους αλλά ακόμη υπολείπονται κατά πολύ του κυβερνώντος SDS. 5) Την προεδρεία της Σερβικής Δημοκρατίας, όπου η μέχρι σήμερα ασκούσα χρέη προέδρου Μπίλιανα Πλάβσιτς, συγκεντρώνει απ' ότι φαίνεται την προτίμηση της πλειοψηφίας των Σερβοβόσνιων. Βέβαια εδώ δεν θα χωρούσε καμμία αμφιβολία για το ποιος θα επικρατούσε, αν στην θέση της Πλάβσιτς συμμετείχε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος παραχώρησε τις προεδρικές του αρμοδιότητες στην σημερινή εκτελών χρέη Προέδρου ύστερα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε από την Διεθνή Κοινότητα για να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της Βοσνίας. Παρ' όλα αυτά όμως ο Κάρατζιτς χαίρει στην Σερβική Δημοκρατία δημοτικότητας όσο κανείς άλλος πολιτικός. Με αφίσες και πλακάτ του Κάρατζιτς είναι γεμάτη όλη η περιοχή της Σερβικής Δημοκρατίας, και για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο ΟΑΣΕ ο οποίος έχει την αρμοδιότητα των εκλογών, διαμαρτυρήθηκε επίσημα προς τις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας, διότι προσβάλλονται οι αρχές της προεκλογικής εκστρατείας. Η απουσία του Κάρατζιτς δίνει ελπίδες stom Ράντιτς να διεκδικήσει το αξίωμα του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας από την Πλάβσιτς, παρ' όλο που το κόμμα του δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες στις κοινοβουλευτικές εκλογές σε σύγκριση με το SDS. Μία τελευταία δημοσκόπηση, φέρει τον Ράντιτς να μην υπολείπεται κατά πολύ της Πλάβσιτς. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζίβκο Ράντιτσιτς, ο οποίος έχει και την εύνοια του Μιλόσεβιτς, απέχει αρκετά από τους παραπάνω δύο υποψηφίους, καθ' ότι και η εικόνα του Μιλόσεβιτς δεν χαίρει ιδιαίτερων επιδοκιμασιών ανάμεσα στους Σερβοβόσνιους.

    Συνολικά, οι υποψήφιοι για τα ανώτερα αξιώματα ανέρχονται στους 3.398, οι εκλογείς θα ψηφίσουν σε 4.400 εκλογικά τμήματα και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, αναμένεται να γνωστοποιηθούν την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου. Την οργάνωση των εκλογών την έχει ο ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει αναλάβει και την επίβλεψή τους. Οι εκλογές αυτές έχουν ήδη αρχίσει με την ψηφοφορία των προσφύγων της Βοσνίας, οι οποίοι ζουν εκτός της χώρας.

    Τί το καινούριο όμως θα μπορέσουν να αποφέρουν αυτές οι εκλογές και κατά πόσο θα συμβάλλουν στην ισχυροποίηση της ενότητας του Βοσνιακού κράτους, είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν τυγχάνει κάποιας ιδιαίτερης αισιοδοξίας.

    Έτσι, ελάχιστοι είναι εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία θετικών για την Βοσνία εξελίξεων, καθότι η σχεδόν σίγουρη επικράτηση των εθνικιστικών σχηματισμών και των ηγετών τους, οι οποίοι καθ' όλη την διάρκεια του τετραετούς πολέμου στήριξαν την πολιτική τους σε πρακτικές, οι οποίες προώθησαν τον εθνικό διχασμό και το μίσος μεταξύ των τριών κοινοτήτων της χώρας, αποκλείει κάποιες ευοίωνες προβλέψεις.

    Κατά πάσα πιθανότητα η παρούσα κατάσταση με την επιμονή των Σερβοβόσνιων για απόσχιση και ένωση με την μητέρα Σερβία και με την όλο και μεγαλύτερη διεύρυνση των διαφορών μεταξύ των "συμμάχων" Μουσουλμάνων και Κροατών, θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, και μάλιστα αναμένεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την αποχώρηση της πολυάριθμης Νατοϊκής δύναμης (IFOR), η οποία θα έλεγε κανείς πως έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο της επιτήρησης μιας συμφωνίας (του Ντέϊτον), η αποτελεσματικότητα της οποίας, όλο και περισσότερο αμφισβητείται το τελευταίο διάστημα.

    [22] ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΜΜΕΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου σερβικού κράτους πρότεινε η πρόεδρος των Σερβων της Βοσνίας, υπογραμμίζοντας ότι πανεθνικό αίτημα του σερβικου λαού είναι η ενότητα και η δημιουργία ενός ισχυρού σερβικου κράτους που θα έχει λόγο και παρουσία στα Βαλκάνια.

    Η Μπιλιάνα Πλάβσιτς, μιλώντας σε προεκλογική της συγκέντρωση ενώπιον 20 χιλιάδων οπαδών της στη κεντρική πλατεία της Μπάνια Λούκα, επισήμανε ότι οι Σερβοι της Βοσνίας θα αισθανθούν ασφαλείς και προστατευμένοι "μόνο σε μια ανεξάρτητη χωρα" και υπογράμμισε ότι το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα "θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη αυτού του στόχου".

    Τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης των λαών στην πρώην Γιουγκοσλαβία και υπερ του τερματισμού του πολέμου ο οποίος όμως, όπως είπε, δεν πρόκειται να σταματήσει "εως ότου δικαιωθουμε με τη δημιουργία ενός ενιαίου σερβικου κράτους" και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενωμένου σερβικού έθνους, "όχι στο πεδίο της μάχης αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ίδια συγκέντρωση υποψηφιος του Σερβικού Δημοκρατικου Κομματος για την προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαρτιλο Κράϊτσνικ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στους Βόσνιους μουσουλμάνους που αρνούνται να απελευθερώσουν Σέρβους αιχμαλώτους πολέμου.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βοσνία Τζων Κορνμπλουμ προειδοποίησε τους Σερβοβόσνιους ότι οι αποσχιστικές τάσεις δεν είναι δυνατό να γίνουν αποδεκτές από την Ουάσιγκτον και τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν είναι δυνατό να επιβιώσει εκτός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο οι Σερβοβόσνιοι είναι υποχρεωμένοι να συνεργαστούν με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία και οφείλουν να φροντίσουν να υπάρξουν κοινά θεσμικά όργανα αμέσως μετά τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου, ιδιαίτερα επιφυλακτικός όσον αφορά το σκοπό και τη χρησιμοτητα των εκλογών στη Βοσνία εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός της μουσουλμανικής κυβέρνησης του Αλία Ιζετμπέκοβιτς Χάρυ Σιλαϊτζιτς.

    Ο κ.Σιλάϊτζιτς που ηγείται του κόμματος της μουσουλμανικής αντιπολίτευσης στη Βοσνία, μιλώντας στο BBC, είπε χαρακτηριστικά: "Νομίζω ότι οι εκλογές είναι ό,τι χειρότερα μπορεί να συμβεί αυτή την περιοδο στη Βοσνία επειδή θα νομιμοποιήσουν όλους όσους προκάλεσαν το αιματοκύλισμα στη χώρα. Οι εκλογές εξυπηρετούν τα σχέδια εκείνων που επιθυμουν το διαμοιρασμό της Βοσνίας".

    [23] ΝΤΕΜΙΡΕΛ: "ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

    "Οι ΗΠΑ δεν είναι ο χωροφύλακας του κόσμου, αλλά έχει ευθύνες σε θέματα προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπιστικών αξιών", υπογράμμισε σε ομιλία του ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά την επίσκεψη στην Τουρκία εκπροσώπων του αμερικανικού "Εθνικού Συμβουλίου" οργανισμών που ασχολούνται με παγκόσμια θέματα, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Γκρόσμαν.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουρριέτ", ο κ. Ντεμιρέλ, επισήμανε ακόμα ότι "οι ΗΠΑ πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες, όχι για την διακυβέρνηση του κόσμου, αλλά για να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και για τη συνέχιση της ειρήνης".

    [24] ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟΥ

    Στα χέρια της Κυπριακής Αστυνομίας, των Ηνωμένων Εθνών και των κατοχικών αρχών βρίσκεται από χθες βράδυ, η έκθεση των βρετανικών βάσεων για το επεισόδιο της Αχερίτου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των βάσεων, Σιόν Τάλι.

    Η εξασέλιδη έκθεση, που τιτλοφορείται ''Εμπιστευτική Ερευνα'', παρουσιάζει τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μόνο στην περιοχή των βάσεων και το περιεχόμενο της δε θα δημοσιοποιηθεί, είπε ο κ.Τάλι, και απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το περιεχόμενό της.

    Σε ερώτηση αν οι έρευνες έχουν διαπιστώσει κατά πόσο ο νεκρός στρατιώτης σκοτώθηκε στο φυλάκιο που βρέθηκε ή αλλού, ο εκπρόσωπος των βάσεων είπε ότι εναπόκειται στην τουρκοκυπριακή πλευρά να προβεί σε τέτοιου είδους διαπιστώσεις γιατί ο νεκρός βρέθηκε στα κατεχόμενα, δηλαδή σε περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις κατοχής.

    Αναφερόμενος τέλος στον εκρηκτικό μηχανισμό που βρέθηκε περίπου 250 μέτρα από το τουρκικό φυλάκιο, αλλά οπωσδήποτε στην περιοχή των βάσεων, ο κ.Τάλι είπε ότι ο μηχανισμός που περιείχε μισό κιλό πλαστικής εκρηκτικής ύλης, αποπυροδοτήθηκε από ειδικό πυροτεχνουργό των βάσεων. Η ειδική έκθεση για το μηχανισμό εξετάζεται από Αγγλους στρατιωτικούς και θα είναι έτοιμη σε περίπου δύο εβδομάδες.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση των βάσεων, απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο της.

    [25] ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Σε δισέλιδη επιστολή του προς τον Ραούφ Ντενκτάς περιγράφει ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης τους λόγους για τους οποίους απέρριψε την πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους για συνάντησή τους προς εκτόνωση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ.Κληρίδης πληροφορεί τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων ότι θεωρεί την προτεινόμενη συνάντηση αναποτελεσματική, αφού η ανάμιξη του ιδίου και των συνεργατών του στα γεγονότα της Δερύνειας και τις δολοφονίες των δύο ελληνοκυπρίων, καθιστά το καθεστώς Ντενκτάς υπεύθυνο γαι την πρόσφατη κρίση στην Κύπρο.

    Το περιεχόμενο της επιστολής του κ.Κληρίδη αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις που θα έχει αύριο ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Σουγκ Γιου Χαν, με τον πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας και τον Ντενκτάς.

    [26] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA

    Ειδικό καθεστώς έχουν στην Τουρκία όσοι Κούρδοι εργάσθηκαν στο Βόρειο Ιράκ ως πράκτορες της CIA.

    Οπως γράφει η εφημερίδα Σαμπαχ της Αγκυρας, η σχετική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ακολούθησε αίτημα της CIA προς τις τουρκικές αρχές με το οποίο η αμερικανική υπηρεσία ζήτησε ειδική μεταχείριση και ελευθερία διάβασης για τους Κούρδους συνεργάτες της στο Βόρειο Ιράκ.

    Τελικός προορισμός των συγκεκριμένων Κούρδων θα είναι οι ΗΠΑ αλλά όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Ομερ Ακμπέλ οι τουρκικές αρχές δεν γνωρίζουν ούτε τον ακριβή αριθμό των δικαιουμένων τέτοιας μεταχείρισης ούτε κατά πόσο δούλεψαν για την CIA.

    Ο κ.Ακμπελ απέδωσε την απόφαση της Αγκυρας σε ανθρωπιστικούς λόγους προσθέτοντας στην Τουρκία δεν υπάρχουν στρατόπεδα για τους πρόσφυγες.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 12 September 1996 - 14:46:50