Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ -Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

  • [02] Δ.ΚΩΝΣΤΑΣ: ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΣΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΒΕΡΤ-ΣΗΜΙΤΗ ΘΙΓΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

  • [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Μ. ΕΒΕΡΤ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

  • [06] ΓΙΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • [07] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

  • [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

  • [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [11] Κ.ΜΑΜΕΛΗΣ: ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"-ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ BOUYGES

  • [12] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΑΣΙΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • [13] ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ...ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [14] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  • [15] ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

  • [16] ΣΤΟ INTERNET Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΗ"

  • [17] ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [19] Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [20] ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥΣ- ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΤΑ Ν.Α ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [21] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟ

  • [22] ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ POKUEHMIJGS- ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

  • [23] ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΧΘΕΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

  • [24] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ 2.000 ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ Κ.ΣΗΜΙΤΗ -Μ.ΕΒΕΡΤ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

    Στην αποψινή τηλεοπτική αναμέτρηση του Πρωθυπουργού με το Μιλτιάδη Εβερτ επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων παραχωρούν κοινή συνέντευξη.

    Η συνέντευξη θα αρχίσει στις 9 το βράδυ στην ΕΤ-1 και θα αναμεταδοθεί από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου και τις ερωτήσεις θα απευθύνουν οι Γιάννης Παπουτσάνης, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Παύλος Τσίμας.

    [02] Δ.ΚΩΝΣΤΑΣ: ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΣΡ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΕΒΕΡΤ-ΣΗΜΙΤΗ ΘΙΓΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

    Το κατά πόσο ο αποκλεισμός της Πολιτικής Ανοιξης από τη συζήτηση Σημίτη- Εβερτ παραβιάζει την κοινή υπουργική απόφαση για κάλυψη των κομμάτων από τα ΜΜΕ, μπορεί να το κρίνει μόνο το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου, Δημήτρης Κώνστας.

    Σχετικά με την εξώδικη διαμαρτυρία που κατέθεσε στο ΕΣΡ η Πολιτική Αοιξη, ο κ.Κώνστας είπε ότι η ΕΡΤ που θα μεταδώσει τη ¨μονομαχία¨, από τη στιγμή που τηρεί τις ελάχιστες προΰποθέσεις της υπουργικής απόφασης, μπορεί να οργανώνει και άλλες συζητήσεις με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

    Σχολιάζοντας τέλος, τα όσα ακούστηκαν στα ΜΜΕ για ¨αξιολόγηση δημοσιογράφων αναφορικά με την επιλογή ή τη μη επιλογή τους¨για την τηλεοπτική αναμέτρηση των δύο ηγετών, ο κ.Κώνστας δήλωσε ότι το να δίνονται πολιτικές ταυτότητες στους δημοσιογράφους θίγει τη δημοσιογραφική τους αξία.

    [03] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αισιόδοξος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές εμφανίστηκε χθες με δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία προκύπτει η ύπαρξη καλού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ σε όλη τη χώρα και χαρακτήρισε επιτυχή την προεκλογική τακτική του κόμματος του.

    Στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου, φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο Μιλτιάδης Εβερτ και το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση.

    Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της 61ης ΔΕΘ και στη 1:30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του "Μακεδονία Παλλάς".

    Από τις Σέρρες όπου μίλησε χθες βράδυ ο Αντώνης Σαμαράς, έκανε διμέτωπη επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και κατηγόρησε τους αρχηγούς ότι "βγάζουν στη δημοπρασία τα εθνικά θέματα και τα προβλήματα της οικονομίας".

    Σήμερα στη μία το μεσημέρι ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο "Μακεδονία Παλλάς" στη Θεσσαλονίκη.

    Με τους πρυτάνεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα συναντηθεί το μεσημέρι η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ο Συνασπισμός πρέπει να μπει στη Βουλή και μεταφέρθηκε κατά του δικομματισμού. Σήμερα περιοδεύει στις Σέρρες.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει το βράδυ σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νίκαια.

    [04] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Μ. ΕΒΕΡΤ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Tην ελπίδα ότι ο αποψινός τηλεοπτικός διάλογος μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ένας διάλογος ουσιαστικός και οι δύο αρχηγοί θα δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ. Λαλιώτης αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τα κορυφαία στελέχη της για δηλώσεις που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετες κατευθύνσεις και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να αποσαφηνίσει το πρόγραμμά της για την εξωτερική πολιτική.

    "Καθοριστική" χαρακτήρισε την αποψινή συνέντευξη των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης επισήμανε ότι η συνέντευξη αυτή θα είναι "σημαντικό βήμα για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ".

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως "αρκετά καθοριστική για το αποτέλεσμα των εκλογών" καθώς, όπως είπε, ένα από τα ισχυρά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές αυτές είναι η προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη.

    [05] Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ

    Τη θλίψη του και την αγανάκτησή του για την απόφαση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του υπουργού Παιδείας, Γιώργου Παπανδρέου, "να εκμεταλλευθούν για ψηφοθηρικούς λόγους τις ελπίδες των νέων, που συμμετείχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, αυξάνοντας των αριθμό των εισακτέων", εξέφρασε ο ep_tilor πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Όπως αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωσή του, "είναι ντροπή και αθλιότητα να φτάνει η πολιτική μας ζωή σε αυτό το επίπεδο και να είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για μερικές ψήφους".

    [06] ΓΙΑ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΕΒΕΡΤ Ο Α. ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    "Απόψε κορυφώνεται το κακόγουστο θέατρο των δύο πολιτικών καταληψιών της τηλεόρασης", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας την κοινή τηλεοπτική αναμέτρηση των κ. Σημίτη και Εβερτ.

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι φοβούνται μήπως αποκαλυφθούν στον ελληνικό λαό και γι αυτό απέκλεισαν τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς από τη συζήτηση και πρόσθεσε:" Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με προκλητική πολιτική αυθαιρεσία, ούτε με την αφόρητη νοοτροπία νεο-ιδιοκτησίας του κράτους από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σχεδιασμένο και οργανωμένο πολιτικό πραξικόπημα κατά της αλήθειας. Θέτω και στον κ. Σημίτη και στον κ. Εβερτ τα κρίσιμα ερωτήματα των εκλογών και περιμένω απόψε να μου απαντήσουν:

    Αν τολμάτε πείτε- και οι δύο-αν θα συνεχίσετε τη λιτότητα, αν θα χαρίσετε το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς, αν θα συρθείτε σε διάλογο με την Τουρκία, ανα θα δεχτείτε τα ξένα σχέδια στην Κύπρο και αν τολμάτε πείτε τη θέση σας για το ρόλο του κ. Χρήστου Λαμπράκη στην πολιτική ζωή της χώρας;"

    Σε ερώτηση αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά η Πολιτική Ανοιξη με τη Ν.Δ ή το ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει συνδιαχειριστής της κρίσης κανενός και μόνο υπό προυποθέσεις υπάρχει το ενδεχόμενο να στηρίξει κυβερνητικό σχήμα.

    Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις τις χαρακτήρισε "παντελώς αναξιόπιστες" και είπε ότι επιχειρείται να μετατραπεί η προεκλογική περίοδος σε "πολιτικό ιππόδρομο".

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ για το οικονομικό αδιέξοδο της χώρας και παρουσίασε το πρόγραμμα της Πολιτικής Ανοιξης για "ανάπτυξη χωρίς λιτότητα", όπως είπε.

    Οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και ανάμεσα τους περιλαμβάνονται η επιθετική διολίσθηση της δραχμής, η κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, ο διακανονισμός των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ, η σύσταση Εθνικού Ταμείου για την Αμυνα της χώρας κ.α.

    Καμιά προοπτική ανάπτυξης δε διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά τα δώδεκα χρόνια σκληρής λιτότητας, τόνισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς και υπογράμμισε:"Η ακρίβεια χτυπά το εισόδημα του Έλληνα και τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, κατέστρεψαν υγιείς επιχειρήσεις και δεν επέτρεψαν σε χιλιάδες άτομα να πετύχουν το στόχο τους.

    Για την Πολιτική Ανοιξη, "κλειδί" στην οικονομία είναι η γρήγορη ανάπτυξη, με ρυθμό 5% στην περίοδο 1996-99, έτσι ώστε να leiyhe_ η ανεργία από 10% σε 7%".

    Προτείνουμε τη μείωση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 15% και ειδικά στους κλάδους που παράγουν αγαθά για εξαγωγή, η μείωση να είναι 25%, τη κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, τη καθιέρωση "ελεύθερων ζωνών απασχόλησης", τη διορθωτική αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος 50.000 δραχμών για το τρίτο παιδί κάθε οικογένειας.

    Επείγουν τα μέτρα και για τους αγρότες και την ελληνική κτηνοτροφία, δήλωσε ο κ.Σαμαράς, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να λύσει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές οι τάξεις.

    Η Πολιτική Ανοιξη για τα παραπάνω θέματα προτείνει, αναδιαπραγμάτευση των αγροτικών χρεών, τροποποίηση των όρων χορήγησης δανείων, διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και ευνοϊκή ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς παγίδες επιτοκίων.

    Ακόμη, κίνητρα και χειροπιαστή οικονομική στήριξη στους νέους αγρότες, χορήγηση άτοκων στεγαστικών δανείων και φοροαπαλλαγές ειδικά για παραμεθόριες περιοχές.

    Όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται στο ευρύτερο αγροτικό πρόγραμμα της Πολιτικής Ανοιξης, υπογράμμισε ο κ.Σαμαράς που προβλέπει αύξηση των συντάξεων στις 70.000 δραχμές σε τρία χρόνια, νέο νόμο λειτουργίας των συνεταιρισμών, μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα.

    Στις 6 το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα επισκεφθεί την 61η Διεθνή Εκθεση και στις 9 το βράδυ θα μιλήσει στα εγκάινια του εκλογικού κέντρου της ΠΟΛΑΝ στην οδό Τσιμισκή 98.

    [07] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΗΜΙΤΗ -ΕΒΕΡΤ

    Προκλητική γελοιοποίηση κάθε έννοιας δημοκρατικού διαλόγου και υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη, αποτελεί η σημερινή τηλεοπτική μονομαχία των κυρίων Σημίτη και Εβερτ, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, τόνισε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων δεν τολμούν να εμφανιστούν μπροστά στον ελληνικό λαό για να μιλήσουν για τα έργα τους και τα πεπραγμένα τους. "Φτιάχνουν διάφορες σκηνοθετημένες εικόνες, για ένα μέλλον που υπόσχονται και επειδή είναι αναξιόπιστες οι διακηρύξεις τους κρύβονται πίσω από αυτές τις σκηνοθεσίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο".

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε ότι φοβούνται και ο κ.Σημίτης και ο κ.Εβερτ τον ανοιχτό διάλογο όλων με όλους, μπροστά στον Έλληνα πολίτη που έχει συνείδηση, μυαλό, κρίση και εμπειρίες.

    Για τις δημοσκοπήσεις δήλωσε ότι ο κόσμος στέκεται στα δύο μεγάλα κόμματα με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, δε συμμερίζεται όλα όσα του λένε και για το σήμερα και για το χθες και για το αύριο.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Δ.ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται αύριο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος (ΔΗΚΚΙ), Δημήτρης Τσοβόλας, με την ευκαιρία της 61ης Διεθνούς Εκθεσης, αλλά και της προεκλογικής περιόδου.

    Ο κ.Τσοβόλας αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης στις 10 το πρωί, και αμέσως μετά θα επισκεφθεί τους Δήμους Μηχανιώνας, Κουφαλίων, Χαλάστρας και Σίνδου, καθώς και το εργοστάσιο της GOOD-YEAR.

    Το απόγευμα ο κ.Τσοβόλας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου και θα δώσει στις 7μ.μ συνέντευξη Τύπου, ενώ στις 8:30 το βράδυ θα μιλήσει στην Πλατεία Αριστοτέλους.

    Το πρωί της Κυριακής ο κ.Τσοβόλας θα μεταβεί στη Σκύδρα όπου και θα μιλήσει.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Φθάνει αύριο στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλαίν Ζυπέ, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση της γαλλικής αρχαιολογικής Σχολής.

    Ο κ.Ζυπέ θα έχει στη 1 μετά το μεσημέρι ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πρωθυπουργών, ενώ αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Γάλλου ομολόγου του και της κας Ζυπέ.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο Αλαίν Ζυπέ θα μεταβεί στους Δελφούς, όπου θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης και θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

    Την Κυριακή το απόγευμα ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας θα συναντηθεί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ.

    [10] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Οι προτάσεις για τη συμμετοχή της Τουρκίας στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997, που υπέβαλε η γειτονική χώρα ύστερα από πρόταση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, συζητήθηκαν σήμερα, σε συνάντηση εργασίας που είχε ο νέος Τούρκος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Ερτάν Τεζγκιόρ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Πάνο Θεοδωρίδη, τον αντιπρόεδρο του Δ. Σ., Δημήτρη Σαλπιστή και τον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων, Ροδόλφο Μασλία.

    Ο Τούρκος πρόξενος, αφού ενημερώθηκε για την προετοιμασία του θεσμού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτιστική συμμετοχή της χώρας του στη Θεσσαλονίκη κατά το 1997.

    Η οριστική επιλογή των εκδηλώσεων που προτείνει η Τουρκία ολοκληρώνεται εντός των ημερών και θα ανακοινωθούν μαζί με το σύνολο των εκδηλώσεων τριάντα περίπου χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο τον κόσμο, οι οποίες συμμετέχουν επίσημα στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    [11] Κ.ΜΑΜΕΛΗΣ: ΔΕ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΟΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ"-ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ BOUYGES

    "Δε φαίνεται να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις κατασκευής του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, με αυτοχρηματοδότηση και δανεισμό, η προσωρινή ανάδοχος κοινοπραξία "Μακεδονικό Μετρό". Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση μελετά -ήδη- την πρόταση της επιλαχούσας κοινοπραξίας, με επικεφαλής τη γαλλική Bouyges".

    Αυτό τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος στην πρώτη περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Κώστας Μαμέλης. "Ελπίζουμε δε, η πρόταση του δεύτερου μειοδότη να είναι τέτοια, που να πληροί τις προϋποθέσεις αποδοχής της από την κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    Ο κ.Μαμέλης απέδωσε την καθυστέρηση στην όλη διαδικασία επιλογής οριστικού αναδόχου για το έργο, αποκλειστικά στις τεχνικές, αλλά και πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας: "Εμείς παραλάβαμε ένα διαγωνισμό εν εξελίξει και -παρότι είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας όταν τον υιοθετούσε η Νέα Δημοκρατία- είμασταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία, καθώς η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια στις επιλογές της. Παρά την άποψη μας ότι η επιλεγείσα διαδικασία δε διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες, τις παθογένειες και τις υστερήσεις που η ίδια δημιουργεί".

    "Από την πλευρά μας, επιδιώκοντας την απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που προβλέπει η νομοθεσία στην αξιολόγηση του πρώτου μειοδότη. Καθώς, όμως, δε φαίνεται να πληροί τις προϋποθέσεις -και χωρίς να τον έχουμε, ακόμη, αποκλείσει- περάσαμε στη διαδικασία αξιολόγησης και της επιλαχούσας πρότασης", κατέληξε ο ίδιος.

    [12] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΤΑΣΙΜΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ, Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Κατά 0,9% αυξήθηκε η ελληνική βιομηχανική παραγωγή, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Eurostat -η οποία εδόθη σήμερα στη δημοσιότητα- η κοινοτική βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε, κατά μέσο όρο, στάσιμη. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος δείκτης στις Η.Π.Α. παρουσίασε αύξηση 2,3% και στην Ιαπωνία 0,8%.

    "Οι ελπίδες για ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα διαψεύσθηκαν", σχολιάζει στη σχετική έκθεσή της η Εurostat.

    Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., τη μεγαλύτερη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή παρουσίασαν το Λουξεμβούργο και η Ισπανία -σε ποσοστά 3,1% και 3% αντίστοιχα- ενώ ακολούθησε η Γερμανία (-1,2%), καθώς και η Ιταλία και το Βέλγιο, με μείον 0,7% εκάστη. Η Ολλανδία, πάντως, σημείωσε αύξηση 4,9%, ενώ -εκτός από την Ελλάδα- άνοδο είχε και η Σουηδία (1,8%), η Μεγάλη Βρετανία (1,5%), η Φιλανδία (0,8%) και η Πορτογαλία με (0,3%).

    [13] ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ...ΑΜΜΟΥΔΙΕΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

    H Σαμοθράκη ενδέχεται, πολύ σύντομα, να αποκτήσει ...αμμουδιές. Μέσω ενός πιλοτικού -γερμανικής έμπνευσης- προγράμματος, οι παραλίες του νησιού που σήμερα καλύπτονται σχεδόν στο σύνολό τους από βότσαλα, θα αποτελέσουν αντικείμενο μιας ήπιας μορφής παρέμβασης, που αναμένεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στον τουρισμό όσο και στο περιβάλλον.

    Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που προωθεί στη χώρα μας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποιήθηκαν εμπειρικές μετρήσεις στο θαλάσσιο πυθμένα της Σαμοθράκης. Αποδείχθηκε δε, ότι μεγέθη όπως η ποσότητα και η ποιότητα της άμμου, η ταχύτητα και ο τρόπος μετακίνησής της από τον αέρα και τα κύματα ενδείκνυνται για την εφαρμογή του προγράμματος.

    Η παρέμβαση, που συνίσταται στη μεταφορά άμμου από τη θάλασσα στην ακτή, θα πραγματοποιηθεί σε συνολική ακτίνα περίπου 500 μέτρων μήκους παραλίας, στα δύο δημοτικά camping και στους οικισμούς Ανω και Κάτω Καριώτες, στο βόρειο τμήμα του νησιού, καθώς και στον οικισμό Ανω Μερά, στο νότιο τμήμα. "Δε θα παρέμβουμε σε όλες τις παραλίες. Σκοπός μας δεν είναι να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία του νησιού", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διονύσης Λιβαδάς, πολιτικός και υδραυλικός μηχανικός της Περιφέρειας. "Ωστόσο, η δημιουργία αμμουδιών σε ορισμένες περιοχές θα συμβάλει θετικά στην τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα να κατευθύνουμε την άμμο όπου θέλουμε, θα είμαστε σε θέση να αποκαταστήσουμε την αναστάτωση που -ούτως ή άλλως- υφίσταται το οικοσύστημα από τις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις της", εξήγησε ο κ. Λιβαδάς.

    Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη και, σύμφωνα με τον κ. Λιβαδά, υπερέχει από ανάλογα προγράμματα μεταφοράς άμμου που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί ανά τον κόσμο, "όντας περισσότερο οικολογικό, αλλά και οικονομικό". Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον "εφευρέτη" του προγράμματος, το γερμανικό Πολυτεχνείο Bremenhaven.

    Η εν λόγω παρέμβαση έχει συμπεριληφθεί στο ευρύτερο πρόγραμμα ECO TERRA που έχει ήδη υποβάλλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση η Περιφέρεια. Το ECO TERRA συνίσταται σε μια ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της Σαμοθράκης, με συγκεκριμένες προτάσεις -μεταξύ άλλων- για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕCO TERRA ανέρχεται στα 1,3 δισ.δρχ.

    [14] ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ-ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος συναντάται με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, το προεδρείο της Ενωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών- Βιοτεχνιών νομού Θράκης. Σκοπός της συνάντησης είναι η κατάθεση αναλυτικού υπομνήματος που έχει εκπονήσει η Ενωση, στο οποίο αναλύει τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τη στρατηγική που πρέπει να αναληφθεί προς επίλυσιν τους.

    Ηδη, αντιπροσωπεία της Ενωσης πραγματοποίησε εκτενή συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδη Εβερτ -στον οποίο, επίσης, κατέθεσε αντίγραφο του υπομνήματος- ενώ σήμερα θα έχει επαφές και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα.

    "Ο κ.Εβερτ εξέφρασε τη συμπάθεια του προς τα αιτήματα μας, και γενικότερα προς τα προβλήματα της περιοχής", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Βουγιουκλής. "Δεν είχε το χρόνο να απαντήσει επί τόπου στα αιτήματά μας, ένα προς ένα, δεσμεύθηκε -ωστόσο- να τα μελετήσει και να τοποθετηθεί στο άμεσο μέλλον. Ο κ.Εβερτ μας τόνισε τη θέση του ότι ορισμένα από τα προβλήματα -και ιδιαίτερα οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί- δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να υφίστανται".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέπεμψε τον κ.Βουγιουκλή στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει το κόμμα για τη Θράκη. "Πρόγραμμα, που σαφώς περιλαμβάνει κάποια θετικά στοιχεία, δεν είναι -ωστόσο- ολοκληρωμένο σε επίπεδο δράσεων για τη στρατηγική ανάπτυξη της περιοχής", σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης.

    Πάντως, η αισιοδοξία των βιομηχάνων της Θράκης απέναντι στα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι επαφές αυτές είναι περιορισμένη: "Ιδιαίτερα την εποχή αυτή -κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου- δε μπορούμε να περιμένουμε ότι οι δεσμεύσεις των κομμάτων ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Συνήθως, τέτοια εποχή, όλοι σχεδιάζουν, αλλά μετά ξεχνούν. Δική μας υποχρέωση είναι να κοινοποιήσουμε τα προβλήματα μας στους πολιτικούς αρχηγούς, να καταγράψουμε προθέσεις και δεσμεύσεις, ούτως ώστε να επανέλθουμε στις 23 Σεπτεμβρίου και να τις επικαλεσθούμε".

    Η Ενωση Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης βρίσκεται, επίσης, σε επαφή με την Πολιτική Ανοιξη και το Συνασπισμό, προκειμένου να έχει ανάλογες συναντήσεις με τους προέδρους των δύο κομμάτων. Ωστόσο, το πρόγραμμα των δύο αρχηγών κατά την προεκλογική περίοδο ενδέχεται να μην επιτρέψει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η Ενωση θα καταθέσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα το υπόμνημα που έχει εκπονήσει, προκειμένου να είναι ενήμερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη. Την ερχόμενη εβδομάδα οι επιδοτήσεις του ΟΑΕΔ

    Εξάλλου, στην Αθήνα βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ενωσης προκειμένου να έχει επαφές, ώστε να απεμπλακούν οι επιδοτήσεις κόστους εργασίας -του ΟΑΕΔ- προς τις επιχειρήσεις της Θράκης. Ως γνωστόν, η εν λόγω ενίσχυση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων της περιοχής -παρότι ειλημμένη απόφαση- καθυστερεί σημαντικά. "Την επιδότηση έχει λάβει μόλις το ένα τρίτο των δικαιούχων, με συνέπεια να επικρατεί έντονη ανησυχία στους up|koipour επιχειρηματίες", διευκρίνισε ο κ.Βουγιουκλής. "Πάντως, οι επαφές μας με τις αρμόδιες υπηρεσίες μοιάζουν να είχαν αποτέλεσμα, καθώς εξασφαλίσαμε τη δέσμευση ότι τα σχετικά κονδύλια θα απεμπλακούν εντός της προσεχούς εβδομάδος".

    [15] ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΗΡΘΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ

    Άγνωστες μινιατούρες και τοιχογραφίες προσωπικοτήτων της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής περιόδου έφερε στο φως της δημοσιότητας η έρευνα του καθηγητή Γιώργου Σ.Μάρκου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομίλου UNESCO Δωδεκανήσου.

    Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό οι δέκα από τις πενήντα μινιατούρες και τοιχογραφίες που εντόπισε κατά την έρευνά του ο κ.Μάρκου, οι οποίες αναπαριστούν τους Ιπποκράτη, Μεγάλο Αλέξανδρο, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Γαληνό, Ιουστινιανό και άλλους. Είναι όλες άριστα διατηρημένες και άγνωστες στη διεθνή βιβλιογραφία.

    Η "ανακάλυψη" των εικονογραφικών αναπαραστάσεων υπήρξε αποκύημα έρευνας σε χειρόγραφους κώδικες, δημόσια αρχεία, μοναστήρια, εκκλησίες και κτίρια της Ιταλίας, Γαλλίας, Ελβετίας, Γερμανίας και Αγγλίας, με χρονικό "επίκεντρο" τα χρόνια από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα.

    Οι μινιατούρες και οι τοιχογραφίες αυτές, σημειώνει ο κ.Μάρκου, "αποδεικνύουν τον μεγάλο θαυμασμό και σεβασμό της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής Ευρώπης για τον αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό και έχουμε χρέος να τις κοινοποιήσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο"

    Η προσπάθεια του καθηγητή που θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, στοχεύει στην ανέυρεση, διάσωση και διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε κράτους.

    [16] ΣΤΟ INTERNET Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΩΙΝΗ"

    Το δικό της "σπίτι" στο διεθνές διαδίκτυο Internet απέκτησε η ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή", η οποία εκδίδεται στη Νέα Υόρκη εδώ και είκοσι χρόνια.

    Η ένταξη της εφημερίδας στο Internet, όπως επισημαίνει η διεύθυνσή της, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην πορεία εκσυγχρονισμού της, μετά την αναβάθμιση των εγκαταστάασεων και του εξοπλισμού της, και στην προσπάθειά υπέρβασης των συνόρων μεταξύ των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Η νέα ηλεκτρονική "Πρωινή" περιέχει ολόκληρη την καθημερινή αρθρογραφία και θεματογραφία, πολιτικά και παραπολιτικά σχόλια, καθώς και επιλογές από τα καλύτερα άρθρα διαφόρων αθηναϊκών εφημερίδων, από όλο το πολιτικό φάσμα. Η ηλεκτρονική διεύθυνσή της, από την 31η Αυγούστου, είναι http://www.proini.com

    [17] ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΔΑ

    Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Σαν Πήτερσμπουργκ της Φλόριδας κατά τη di\qjeia της έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων με θέμα τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, που θα παρουσιαστεί στο διεθνές Μουσείο της πόλης από την 1η Οκτωβρίου μέχρι την 1η Μαρτίου του 1997.

    Υπενθυμίζεται ότι η Εκθεση αποτελείται από δύο ενότητες, η πρώτη από τις οποίες φέρει τον τίτλο "Μακεδόνες, οι Βορειοελλαδίτες" και οργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Τίτλος αντίστοιχα της δεύτερης ενότητας είναι "Μέγας Αλέξανδρος- Ιστορία και Θρύλος" και διοργανωτής της ο όμιλος "Fontazione Memo" της Ρώμης.

    Τις εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την Εκθεση προγραμματίζει η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ-Καναδά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας, τον τοπικό Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος, το Εμπορικό Επιμελητήριο της Τάμπας.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων θα δοθεί λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της Εκθεσης, με διήμερο ελληνικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου σε υπαίθριο χώρο έξω από το Μουσείο, στο οποίο θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα "Λεβεντιά" και "Ελλάς", ο κλασικός κιθαρίστας Κωνσταντίνος Τζαφέρης, η λυρική σοπράνο Μαρία Ζουβέ και συγκροτήματα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής.

    Επίσης προγραμματίζονται θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βυζαντινών εικόνων και κοσμημάτων και βραδιά ελληνικής μουσικής και ποίησης, αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσο.

    Τα επίσημα εγκαίνια της Εκθεσης για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου, παρουσία επισήμων εκπροσώπων της ελληνικής και της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας και πλήθους Αμερικανών και ομογενών. Αναμένεται, δε,να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλες τις ΗΠΑ. Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της δεύτερης ενότητας της Εκθεσης, Ρόμπερτ Μπιάνκι σε δηλώσεις του απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στην ελληνική πολιτεία, όσο και στην ομογένεια για την συμπαράστασή της. "Η συμμετοχή αυτή μας τιμάει ιδιαίτερα και είμαστε ευτυχείς που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε την Εκθεση "Ο Μέγας Αλέξανδρος" στην Αμερική", δήλωσε χαρακτηριστικά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΑΥΡΙΟ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μουσουλμάνοι, Σέρβοι και Κροάτες, προσέρχονται με φανατισμό αύριο Σάββατο στις κάλπες, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις πρώτες μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου εκλογές.

    Από τις μέχρι τώρα προεκλογικές τοποθετήσεις των τριών μεγάλων κομμάτων που εκπροσωπούν αντιστοίχως τις εθνικές κοινότητες, σημειώνονται τα εξής:

    Από την προεκλογική περίοδο κατέστη σαφές ότι οι ψηφοφόροι δεν καλούνται να επιλέξουν μεταξύ πολιτικών και ιδεολογιών. Και οι αυριανές εκλογές είναι μία πολιτική αναμέτρηση εθνικοτήτων, δηλαδή μεταξύ μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών, των οποίων τα εθνικά κόμματα (ή εθνικιστικά) είναι και οι βασικοί πρωταγωνιστές.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), των μουσουλμάνων Αλία Ιζετμπέκοβιτς έδωσε έμφαση στις ομιλίες τους stgm ενιαία Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και ουδέποτε έκανε αναφορά στον όρο ομοσπονδία για την Κροατομουσουλμανική οντότητα.

    Βασική προτεραιότητα του Αλία Ιζετμπέκοβιτς είναι η επάνοδος του Μπρτσκο στους μουσουλμάνους.

    "Θα επιστρέψουμε στο Μπρτσκο. Αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο. Η επιτυχία μας θα είναι νίκη του SDA, νίκη της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης. Αν χάσουμε το Μπρτσκο, το κόμμα και ο λαός θα ηττηθούν", είπε ο Ιζετμπέκοβιτς.

    Είναι ενδιαφέρον ότι οι μουσουλμάνοι ρήτορες αναφέρονται στη "Σερβική Δημοκρατία", ως κατεχόμενη περιοχή που πρέπει να ενσωματωθεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), του οποίου ηγείτο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, αποβλέπει βασικά στο ακριβώς αντίθετο. Αποβλέπει στη συνεργασία με τη Γιουγκοσλαβία και στην ανάπτυξη σχέσεων συνομοσπονδίας με αυτήν, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος διακηρύσσουν την άποψη ότι κάποια στιγμή η Σερβική Δημοκρατία θα ενωθεί με τη Σερβία.

    Ο ισχυρός ανήρ του SDS Μόμσιλο Κράισνικ είπε χθες στην Μπάνια Λούκα: " Η Ρεπούμπλικα Σρπσκα είναι σήμερα μια 16χρονη κοπέλα που θα παντρευτεί σύντομα με την ένωση των σερβικών κρατών."

    Η υποψήφια πρόεδρος Μπίλιανα Πλάβσιτς είπε ότι στόχος των Σερβοβοσνίων είναι η ένωση με τη Σερβία, η οποία όμως με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ο κόσμος όμως -είπε- πρέπει να καταλάβει ότι η ειρήνη θα οριστικοποιηθεί στα Βαλκάνια, μόνο όταν δημιουργηθεί η Ένωση των Σερβικών κρατών.

    Το κύριο κόμμα των Κροατών είναι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ).

    Η συγκατοίκηση Κροατών και μουσουλμάνων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι Κροάτες κατηγορούν τους μουσουλμάνους ότι θελουν να τους επιβάλουν την κυριαρχία τους και τονίζουν ότι η δική τους κρατική οντότητα, η Χέρτζεγκ Μπόσνα δεν θα εξαφανιστεί, αλλά η τύχη της θα κριθεί από τον λαό.

    Εκτός όμως από τα κόμματα, γνώμη έχουν και οι πολίτες.

    Δημοσκόπηση της κροατικής εφημερίδας "Ομπζορ" στις κροατικές περιοχές της Βοσνίας, έδειξε ότι το 58% επιθυμεί σύντομα να ενσωματωθεί στην Κροατία. Οι μουσουλμάνοι θέλουν να επιστρέψουν στο Μπρτσκο και τη Σρεμπρένιτσα. Όμως εκεί τώρα ζουν οι Σέρβοι πρόσφυγες του Σαράγεβο, οι οποίοι έφυγαν από τα σπίτια τους για να μη βρίσκονται υπό μουσουλμανική διοίκηση. Οι Σέρβοι πρόσφυγες δεν επιθυμούν να γυρίσουν στα σπίτια τους και βέβαια οι μουσουλμάνοι που θέλουν να γυρίσουν στο Μπρτσκο και τη Σρεμπρένιτσα θέλουν να ζουν υπό μουσουλμανική διοίκηση. Όλα αυτά δείχνουν ότι με ειρηνικό τρόπο και χωρίς επιβολή, το όραμα της ενιαίας Βοσνίας δεν είναι υλοποιήσιμο.

    Άλλωστε, το όραμα αυτό το μοιράζεται η μουσουλμανική πλευρά με τη διεθνή κοινότητα. Και όλοι οι παρατηρητές διερωτώνται πώς μπορεί να πεισθούν Κροάτες και Σέρβοι πολίτες να συζήσουν με τους μουσουλμάνους, εφόσον δεν το επιθυμούν.

    Τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου και της συνύπαρξης των κοινοτήτων και στις τρεις πλευρές δεν συγκεντρώνουν την προτίμηση όσων ζουν σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ερωτηματικό βεβαίως είναι η ψήφος των προσφύγων (περίπου 600 χιλιάδες) εκτός Bosm_ar.

    [19] Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΡΚΚ ΑΜΠΝΤΟΥΛΛΑΧ ΟΤΖΑΛΑΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλλάχ Οτζαλάν ισχυρίζεται ότι είχε συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση , δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" βασιζόμενη σε είδηση της έγκυρης εβδομαδιαίας αιγυπτιακής εφημερίδας "Al Mussawar". Ο Κούρδος ηγέτης δήλωσε στην αιγυπτιακή εφημερίδα ότι έγιναν συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση αλλά δεν προχώρησαν πέρα από το αρχικό στάδιο. Σύφωνα με τον Οτζαλάν είναι δύσκολο τα προβλεφθεί που θα καταλήξουν οι επαφές με την κυβέρνηση της Αγκυρας γιατί η κατάσταση στην Τουρκία όσο πάει γίνεται και πιο περίπλοκη.

    Ο Οτζαλάν απέφυγε να σχολιάσει το σχέδιο της Τουρκίας για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ και αναφερόμενος στη δράση του ΡΚΚ είπε ότι αυτό συνεχίζει τη νόμιμη αντίσταση του ενάντια στην τουρκική τρομοκρατία. Μιλώντας για τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της Τουρκίας Νετζμετίν Ερμπακάν τον χαρακτήρισε ώς εθνικιστή που βρίσκεται μακριά από την ουσία του Ισλάμ αλλά το χρησιμοποιεί για να επαναφέρει το χαλιφάτο στην Τουρκία.

    [20] ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥΣ- ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΣΤΑ Ν.Α ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Με το κομμάτι αναγκάζονται να αγοράζουν τα περιττώματα των βοοειδών οι κάτοικοι στης νοτιοανατολικής Τουρκίας μετά την αύξηση της τιμής τους από 75.000 λίρες (περίπου 225 δραχμές) η στίβα, σε 250.000 ( περίπου750 δραχμές). Τα περιττώματα των ζώων είναι το πλέον διαδεδομένο και το πιο φτηνό καύσιμο που χρησιμοποιούν για να ζεσταίνονται το χειμώνα οι κάτοικοι των φτωχών επαρχιών της χώρας.

    [21] Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΧΕΡΙΤΟ

    "Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για το πού έγινε το έγκλημα και πώς", δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, σχολιάζοντας το πόρισμα των βρετανικών ερευνών για το επεισόδιο που σημειώθηκε στην Αχέριτο, με θύματα δύο Κούρδους στρατιώτες.

    Οσον αφορά την απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς στην επιστολή του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για συζήτηση του θέματος της αποστρατικοποίησης, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι περιμένει την συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γ.Γ.του ΟΗΕ, Χαν Σουνγκ Τζου, προτού προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    [22] ΣΤΟ ΙΝΤΖΙΡΛΙΚ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ- ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΟΤΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Αποφασίστηκε η μεταφορά του κέντρου στρατιωτικού συντονισμού της πολυεθνικής δύναμης από τη Σιλόπη στο Ιντζιρλίκ ανακοίνωσε με dgk~seir που έκανε χτες η υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ παρέχοντας παράλληλα διευκρινήσεις για το θέμα της απομάκρυνσης αντιφρονούντων από το Βόρειο Ιρακ μέσω Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι το κέντρο στρατιωτικού συντονισμού της πολυεθνικής είχε μεταφερθεί πριν από λίγες ημέρες από το Ζάχο του Βορείου Ιράκ στη Σιλόπη της νοτιοανατολικής Τουρκίας λόγω των εξελίξεων στο Ιράκ.

    Η κ Τσιλλέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη δήλωση του συμβούλου του Σαντάμ Χαμίντ Γιουσούφ Χαμμαντί ότι η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ την χρήση της βάσης του Ιντζιρλίκ για επιθέσεις κατά του Ιράκ είπε ότι δεν είναι σωστό τέτοιου είδους διπλωματικοί διάλογοι να γίνονται με αυτό τον τρόπο."Δώσαμε ευρεία πληροφόρηση για το θέμα του Ιντζιρλίκ. Η βάση αυτή δεν χρησιμοποιηθηκε για τέτοιο σκοπό. Η Τουρκία έχει εκθέσει ανοιχτά την επιλογή της σε αυτό το θέμα και αυτό το έχουμε εξηγήσει στο Ιράκ" τόνισε.

    Αναφερόμενη στο θέμα της μεταφοράς των αντιφρονούντων από το Βόρειο Ιράκ μέσω Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα της δεν κινείται στο πλαίσιο πολιτικής προσέλκυσης προσφύγων αλλά στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωματων. "Η Τουρκία σέβεται τους ανθρώπους και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά εντός των προσεχών ημερών ή μηνών θα διαμορφωθεί μία πολιτική διαφύλαξης των συμφερόντων της η οποία θα φέρει στην επικαιρότητα νέες ενέργειες. Αυτό δεν είναι εύκολο. Αλλά η Τουρκία είναι αποφασισμένη σε αυτό το θέμα . Οι προετοιμασίες υποδομής συνεχίζονται" πρόσθεσε η κ Τσιλλέρ.

    [23] ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ-ΧΘΕΣ ΕΚΔΟΘΗΚΕ Η ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ

    Ελληνική είναι η πρώτη ιδιωτική Τράπεζα που θα λειτουργήσει στην Αλβανία. Χθες η Τράπεζα Αλβανίας ενέκρινε την άδεια για την λειτουργία της ελληνικής ιδιωτικής Τράπεζας με την επωνυμία "Tirana".

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, η Τράπεζα η οποία έχει αρχικό κεφάλαιο 2 εκατομμύρια δολάρια θα ασκεί όλες τις χρηματιστικες δραστηριότητες, όπως καταθέσεις, παροχή και λήψη δανείων, εκτέλεση ενταλμάτων πληρωμής, μεσολάβηση για χρηματιστικές συναλλαγές κ.α.

    Ο διοικητής της Τράπεζας Αλβανίας, σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, εξήρε τη σημασία του γεγονότος και ανακοίνωσε ότι σύντομα πρόκειται να εκδοθούν άδειες και για τη λειτουργία αλλων ιδιωτικών και ντόπιων τραπεζών ώστε να επισπευθεί η ιδιωτικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

    Από την πλευρά του ο Βύρων Πιτσιλίδης, διευθυντής της Τράπεζας "Τirana" εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της Τράπεζας και τόνισε ότι η λειτουργία της θα συμβάλλει όχι μόνο με ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες αλλά και στην απο κοινού προσπαθεια με άλλες Τράπεζες για την ανάπτυξη του αλβανικού τραπεζικού συστήματος.

    [24] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ 2.000 ΚΟΥΡΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΕΞΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, κ. Γκλυν Ντέηβις ανακοίνωσε ότι ύστερα από συνομιλίες του Αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα, κ. Γκρόσμαν με την τουρκική κυβέρνηση αποφασίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών για την αποχώρηση 2.000 - 2.500 Κούρδων του Β. Ιράκ. Οι Κούρδοι αυτοί συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Β. Ιράκ.

    Ο κ. Ντέηβις ανακοίνωσε επίσης ότι προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα θα μεταβεί στα σύνορα Β. Ιράκ - Τουρκίας, για να βοηθήσει στη διεκπεραίωση των διαδικασιών εισόδου των Κούρδων στην Τουρκία. Τα άτομα αυτά θα μείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στην Τουρκία, προτού εγκατασταθούν σε τρίτη χώρα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ πρόσθεσε ότι οι αμερικανοτουρκικές συνομιλίες για θέματα που άπτονται της μετακίνησης των Κούρδων του Β. Ιράκ συνεχίζονται.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει την ανακοίνωση της Βαγδάτης ότι η Τουρκία έχει δώσει εγγυήσεις στο Ιράκ ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν βάσεις στην Τουρκία για αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράκ, ο κ. Ντέηβις δήλωσε άγνοια του θέματος. Σε άλλη ερώτηση εάν οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει άδεια από την Τουρκία να χρησιμοποιηθεί η βάση στο Ιντσιρλίκ σε περίπτωση που αποφασισθεί νέα αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ, ο κ. Ντέηβις αρνήθηκε να υπεισέλθει στις διπλωματικές επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας.

    Τέλος σε ερώτηση για την αμερικανική πολιτική προς το Ιράκ και εάν αυτή βασίζεται στην ελεύθερη διακίνηση πετρελαίου, ο κ. Ντέηβις επανέλαβε ότι τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή είναι, εκτός της διακίνησης του πετρελαίου, η προστασία των συμμάχων-χωρών μεταξύ των οποίων είναι η Τουρκία και το Ισραήλ και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων του Σαντάμ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 13 September 1996 - 19:14:09