Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/10/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [02] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ -Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

  • [03] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΜΕ ...ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ

  • [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΡΙΘΜΗΘΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [05] ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [06] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

  • [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ

  • [09] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ

  • [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΣΑΛΔΑΡΗ. ΠΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ

  • [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

  • [12] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [13] ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 500 ΔΙΣ. ΔΡΧ.

  • [14] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ ΜΑΓΙΩ-ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

  • [15] ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

  • [16] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

  • [17] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [18] ΑΠΟ ΠΟΛΥΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΟΥΝ 3000 ΣΚΗΝΙΤΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

  • [19] ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΑΠΟ ΚΤΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

  • [20] ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΑΝΕ Ο Τ.ΣΕΧΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [21] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ EJHESG ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [22] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [23] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΗΡΕΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [24] ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

  • [25] ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [26] 450 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

  • [27] ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛ

  • [28] ΤΟ 95% ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΗΡΩΪΝΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    "Η Ελλάδα στηρίζει την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία και θέλει να την βοηθήσει με κάθε τρόπο να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της".

    Αυτό τόνισε το πρωί ο κ. Σημίτης φθάνοντας στην Κύπρο όπου θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων του κυπριακού και θα συζητηθούν περαιτέρω τρόποι χειρισμού του εθνικού προβλήματος.

    Τον κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Κύπρο την ημέρα της ανεξαρτησίας της είναι ακόμα μία εκδήλωση της συμπαράστασης που δείχνει η Ελλάδα προς τον αγωνιζόμενο κυπριακό ελληνισμό.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία του στην Κύπρο για δεύερη φορά σε λίγες εβδομάδες υπογραμμίζει την σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο κυπριακό που αποτελεί το πρώτο μέλημα της εξωτερικής της πολιτικής.

    Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι "πάγια θέση μας και το τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση το κυπριακό είναι κατεξοχήν πρόβλημα ξένης κατοχής στην Κύπρο και ως εκ τούτου παραμένει αμετακίνητος στόχος μας η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης με προσπάθειες στο διπλωματικό επίπεδο".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι επιστρέφοντας στην Κύπρο με νωπή ακόμη την μνήμη από την δολοφονία των δύο άοπλων νέων τονίζει για ακόμη μια φορά ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη αλλά συνέβαλε στο να συνειδητοποιήσουν και πάλι στο διεθνή χώρο ότι το κυπριακό παραμένει άλυτο και είναι επιβεβλημένη η λύση του.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Σημίτης θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Κληρίδη, την κυπριακή κυβέρνηση, tom πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την χάραξη κοινής στρατηγικής για το κυπριακό και την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Θα συζητηθούν επίσης τα ανθρωπιστικά θέματα των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων ενώ θα αναφερθεί εκ νέου στην ανάγκη ενίσχυσης του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο κυπριακός ελληνισμός επιφύλαξε μεγαλειώδη υποδοχή στον πρωθυπουργό ο οποίος στη συνέχεια παρακολούθησε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση κατά μήκος της Λεωφόρου Τροόδους για την ανεξαρτησία της μεγαλονήσου. Για πρώτη φορά πήραν μέρος ρωσικά άρματα μάχης Τ-80.

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί, εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Δημήτρης Ρέππας, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα παρασημοφορηθεί από τον πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα ανακηρυχθεί επίσης δημότης Λευκωσίας από τον δήμαρχο Λέλλο Δημητριάδη ο οποίος θα του παραδώσει και το χρυσό κλειδί της πόλης. Αργότερα θα του απονεμηθεί διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρο.

    [02] ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ -Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

    Με εθνική έξαρση και υπερηφάνεια πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ενώπιον του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του πρόεδρου της Μεγαλονήσου Γλαύκου Κληρίδη.

    Χιλιάδες λαού κατέκλυσαν τη λεωφόρο Τρόοδος, όπου χειροκρότησαν θερμά τα πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, των καταδρομέων, των αεροπόρων, των ανδρών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, των εφέδρων και των εθνοφυλάκων.

    Για πρώτη φορά πήραν μέρος τα ρωσικά άρματα μάχης Τ- 80, τα οποία είναι τα πιο σύγχρονα στον κόσμο και θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του δυναμικού της Εθνικής Φρουράς. Έχουν τη δυνατότητα να μάχονται μέρα και νύχτα υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα εκτός της Ρωσίας που διαθέτει τέτοια άρματα.

    Στη συνέχεια, πέρασαν οι Διαβιβάσεις, τομέας στον οποίο έχει γίνει σημαντική πρόοδος. Ακολούθησε ο λόχος της Στρατονομίας με απόλυτους σχηματισμούς, ενώ σμήνος αεροσκαφών και ελικοπτέρων πετούσε πάνω από το χώρο της παρέλασης. Στη συνέχεια παρέλασαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς, πυροβολαρχίες και αντιαεροπορικά πυροβόλα. Παρέλασαν ακόμα ασθενοφόρα νέου τύπου και άνδρες του ναυτικού και ακολούθησαν ταχύπλοα σκάφη της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών.

    Η παρέλαση συνεχίστηκε, με το μηχανοκίνητο τμήμα της αεροπορίας, τα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα και όπλα, καθώς και ένας ουλαμός πυραύλων, μέρος της δεύτερης και μεγαλύτερης προστατευτικής αντιαεροπορικής ομπρέλας.

    Αμέσως μετά την παρέλαση ο Πρωθυπουργός δήλωσε: "Υπάρχει στην Κύπρο δύναμη αποτροπής, η οποία μπορεί να επιφέρει πλήγματα στον αντίπαλο, ο οποίος θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προτού ξεκινήσει opoiad^pote ενέργεια".

    "Η παρέλαση", είπε ο κ.Σημίτης, "έδειξε το αξιόμαχο των δυνάμεων και το υψηλό φρόνημα τους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Εμείς έχουμε ως σταθερή αρχή μας το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, η υπεράσπιση της Κύπρου είναι υπεράσπιση της Ελλάδας, είναι υπεράσπιση όλου του ελληνισμού και θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία".

    Ο πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η στρατιωτική παρέλαση έδειξε ότι ο κόσμος μπορεί να κοιμάται ήσυχος".

    Ο υπουργός Αμυνας του νησιού Κώστας Ηλιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι ελληνικά αεροσκάφη και πλοία θα πάρουν μέρος στη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος", που αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου.

    Μιλώντας μετά τη στρατιωτική παρέλαση ο κ.Ηλιάδης, είπε ότι η συνεργασία των αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας με την Κύπρο, θα γίνεται όπως είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια των στρατιωτικών ασκήσεων. "Την Παρασκευή αρχίζει η άσκηση Νικηφόρος και σε αυτήν θα έχουμε την ευκαιρία για συνεργασία των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς με τις αεροναυτικές δυνάμεις της Ελλάδας", υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου.

    [03] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΜΕ ...ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ

    Εμοιαζε με προβοκάτσια αλλά δεν ήταν. Την ώρα που ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέβαιναν στην εξέδρα για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ανέμισε προς στιγμήν σε παρακείμενο ύψωμα μία τουρκική σημαία. Ακαριαία συνελήφθη ένας νεαρός που την είχε υψώσει. Οι αρχές θεώρησαν οτι πρόκειται για Τούρκο ή Τουρκοκύπριο.

    Οπως αποδείχθηκε και ανακοινώθηκε αρμοδίως δύο ώρες αργότερα, επρόκειτο για τον ελληνοκύπριο Χαράλαμπο Ξενοφώντος από το χωριό Στρόβολος, ο οποίος ήθελε να κάψει την τουρκική σημαία, αλλά δεν πρόλαβε... Αξίζει να σημειωθεί οτι είχε κλέψει τη σημαία από τουρκικό φυλάκιο στο Δομέστιο, πάνω στη διαχωριστική γραμμή. Ο Χ.Ξενοφώντος παραδέχθηκε επίσης οτι στο παρελθόν είχε κλέψει και άλλη τουρκική σημαία...

    [04] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΧΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΟΠΟΥ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΡΙΘΜΗΘΟΥΝ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Οι κυβερνησεις Ελλάδας και Κύπρου θα αξιοποιήσουν την ευαισθητοποίηση, που υπάρχει και πάλι το τελευταίο διάστημα στη διεθνή κοινή γνωμη, για αυτό λένε ναι στο διάλογο των δύο πλευρών στην Κύπρο, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να οδηγηθούν σε ένα διάλογο, όπου η Τουρκία θα προσπαθήσει να συναριθμηθούν το Κυπριακό αφενός και τα θέματα του Αιγαίου αφετέρου.

    "Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει" τόνισε κατηγορηματικά ο Υπουργός Τύπου, Δημητρης Ρέππας, ενημερώνοντας το απόγευμα τους δημοσιογράφους για τις επαφές που είχε ο επισκεπτόμενος στην Κύπρο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόέδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου.

    Η συνάντηση Κληρίδη-Σημίτη στο Προεδρικό Μέγαρο, διήρκεσε 20 kept\ και στη διάρκειά της, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ελλαδας για τις συζητήσεις που ο ίδιος είχε στο περιθώριο της συμμετοχης του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο ενδιαφέρον που επέδειξαν παράγοντες ξένων κυβερνήσεων για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Η συζήτηση αυτή, είπε ο κ. Ρέππας φρονεί η ελληνική κυβέρνηση ότι μπορεί να ξεκινήσει εφόσον υπάρχει μια προεργασία τέτοια ώστε να έχει εξασφαλιστεί μια βάση, προκειμένου ο διάλογος αυτός να έχει σοβαρές πιθανότητες να πετύχει. Για αυτό λοιπόν καλούνται όσοι εκφράζουν ενδιαφέρον, είτε είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, είτε οι κυβερνησεις άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία,να αναλάβουν κάποιο ρόλο στο Κυπριακό, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση διαλόγου.Να μην γίνει ο διάλογος αυτός άλλοθι για τον κ. Ντενκτάς, διάλογος ο οποίος δεν θα αλλάζει την σημερινή κατάσταση, ενώ θα καταναλώνει χρόνο.

    Ακόμη, ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας,δήλωσε ότι η άσκηση "Νικηφόρος", που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, από 5 εως 8 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή και ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί κανονικά. "Υπήρξαν κατά καιρούς κάποιοι προβληματισμοί, από ξένες κυβερνήσεις, ότι τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να δημιουργούν κλίμα έντασης, εμείς όμως πιστεύουμε ότι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε να συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική προκειμένου να υπάρξει δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας και σε ψυχολογικό επίπεδο τουλάχιστον τα κέρδη είναι τεράστια", είπε ο κ. Ρέππας σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας που θα έχει συνεργασία για το θέμα αυτό με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Ακη Τσοχατζόπουλο.

    [05] ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένει από την Τουρκική πλευρά την επίσημη καταδίκη της βομβιστικής ενέργειας κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Τύπου Γιάννης Νικολάου.

    "Θα κάνουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για να τεθεί το θέμα στα όργανα και στους θεσμούς που πρέπει" είπε ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι "η Τουρκία οφείλει να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν αφού εκείνη έχει την ευθύνη για τη φύλαξη του Πατριαρχείου".

    [06] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τη βομβιστική επίθεση κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την τουρκική κυβέρνηση και την καταδίκη τους από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Σπυρίδων, ενώ άνανδρη και προκλητική χαρακτήρισε την επίθεση και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Αμερικής, Χρήστος Τομαράς.

    Τόσο με δηλώσεις του, όσο και με επιστολές, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταδίκασε έντονα την επίθεση και ζήτησε επίσης από την πολιτική και θρησκευτικη ηγεσία των ΗΠΑ να προσθέσουν και τις δικές τους φωνές και να αναλάβουν δράση για την προστασία του Πατριαρχείου από τις συνεχείς απειλές.

    Από την πλευρά του ο κ. Τομαράς τόνισε ότι η είδηση για την άνανδρη αυτή ενέργεια προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη την ελληνική ομογένεια, αλλά και σε όλη την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, ενώ παράλληλα αποτελεί σοβαρή ένδειξη έλλειψης αστυνομικής ασφάλειας για το Πατριαρχείο.

    "Το ΣΑΕ Αμερικής καταδικάζει απερίφραστα την τελευταία αυτή απροκάλυπτη πράξη βίας και καλεί την Τουρκική πολιτεία να προστατεύσει την πνευματική ηγεσία των πάνω από 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων της γης", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ και κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι "η ελληνική ομογένεια θα σταθεί όπως πάντα στο πλευρό του Παριαρχείου, πιέζοντας τόσο την τουρκική πλευρά, όσο και τους συμμάχους της Ελλάδας για την προστασία του".

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Στην παρουσίαση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και των διαδικασιών που μπορούν να συμβάλλουν στην προσέγγιση των δύο χωρών θα επικεντρωθούν σήμερα οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας που άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον.

    Οι εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Διεθνών Σχέσεων Carnegie, είναι κλειστές για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στους συνέδρους περιλαμβάνονται πολιτικοί και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και την Τουρκία καθώς και Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας και Μιχάλης Παπακωνσταντίνου και της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάι και Χικμέτ Τσετίν.

    Καίριο ρόλο στη διοργάνωση του συνεδρίου διαδραματίζει επίσης ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (κατά τη δεκαετία του 1970) και πρώην απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

    Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο διαμεσολαβητικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της επικείμενης πρωτοβουλίας που αναμένεται να αναλάβουν τους επόμενους μήνες.

    [08] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο Ν.ΜΠΕΡΝΣ

    Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, την πληροφορία ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος διέψευσε προηγούμενες δηλώσεις του, που αφορούσαν την πρόσφατη συνάντηση Κρίστοφερ -Πάγκαλου είπε:

    "Ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος και ο ομόλογος του κ.Κρίστοφερ είχαν μια άριστη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε μεταξύ τους συμφωνία σε δύο θέματα. Ότι τώρα μετά την πολύ καθαρή εκλογική νίκη του κ.Σημίτη θα πρέπει να επαναφέρουμε την έμφαση στην προσπάθεια αντιμετώπισης του jupqiajo} προβλήματος. Και αυτό περιλαμβάνει την Ελληνική και Τουρκική κυβέρνηση. Και θα το κάνουμε. Ο υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ, γευμάτισε την Παρασκευή με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Κλίντον για το κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι και μίλησαν για προσπάθειες που μπορούν να αναλάβουν οι ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να παίξουν θετικό ρόλο.

    Τώρα, σε ότι αφορά το Αιγαίο, τις διαφορές μεταξύ της Ελληνικής και Τουρκικής κυβέρνησης για θέματα του Αιγαίου: Είμαστε φίλοι συνεταίροι και σύμμαχοι τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε μερικές θετικές συζητήσεις και θετική εργασία μεταξύ αυτών των δύο κυβερνήσεων. Και αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση. Και είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για κάποια παρεξήγηση γιατί οι κύριοι Κρίστοφερ και Πάγκαλος είχαν μια άριστη συνάντηση, έχουν καλή σχέση και συμφώνησαν σε όλα όσα συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα".

    [09] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΛΟ

    Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών απο το βήμα τις Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ κάνοντας παράλληλα λόγο για παραποίηση και παρερμηνεία αποδεδειγμένων γεγονότων. Στην ομιλία της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη η κ Τσιλλέρ είπε πως παρότι η χώρα της έχει σχέσεις καλής γειτονίας με τις χώρες της Βαλκανικής υπάρχουν άλυτα προβλήματα με την Ελλάδα κυρίως στο Αιγαίο και αναφερόμενη στο Κυπριακό έκανε λόγο για ανάγκη άνευ όρων επανάληψης των απευθείας συνομιλιών.

    "Υποστηρίξανε ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται παντα με ειρηνικά μέσα με το διάλογο και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για λύση σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσά μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα. Αναμένουμε ακόμη ότι η Ελλάδα θα μελετήσει σοβαρά τις προτροπές μας και θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτές μας της εκκλήσεις. Θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση που προήλθε από τις πρόσφατες εκλογές θα επιδεικνύει μεγαλύτερη ευλυγισία. Δυστυχώς οι πρόσφατες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών από αυτό εδώ το βήμα στις 27 Σεπτεμβρίου δεν προοιωνίζουν τίποτε καλό. Η παραποίηση και η παρερμηνεία αποδεδειγμένων γεγονότων όπως και οι αβάσιμες και άδικες κατηγορίες δεν είναι δυνατόν να βοηθήσουν τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης και φιλίας που επιθυμούμε να υπάρχουν στις διμερείς μας σχέσεις" είπε η κ Τσιλλέρ.

    Αναφερόμενη στο Κυπριακό δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει σημαντικές εξελίξεις από την προηγούμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ούτε και έγινε εφικτή η επανάληψη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και κατηγόρησε γι αυτό την Ελληνοκυπριακή πλευρά. "Είναι φανερό ότι η ανάγκη μείωσης της έντασης και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στο νησί καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την άνευ όρων επανάληψη των απευθείας συνομιλιών. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δηλώσει ήδη δημόσια την προθυμία της. Η Τουρκία δεσμεύεται να υποστηρίξει τις νέες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει την ίδια epoijodolgtij^ στάση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά" πρόσθεσε.

    [10] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΣΑΛΔΑΡΗ. ΠΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΕΚΤΟΡΕΣ

    Πρέπει να πέσουν οι τόνοι της αντιπαλότητας γιατί είναι απαράδεκτο στην πορεία μιας δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής αρχηγού να εκτοξεύονται δημόσια κατηγορίες εναντίον αλλήλων από στελέχη που έδωσαν κοινό αγώνα και εκλέχθηκαν κάτω από τη σημαία της ΝΔ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης ζήτησε να υπάρξει δέσμευση από όλους ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι "ουδείς δικαιούται να διαταράξει την ενότητα του κόμματος μετά την εκλογή νέου αρχηγού".Όσοι προβάλλουν τέτοιες απόψεις είναι φανερό ότι προτάσσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις από το συμφέρον του κόμματος πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι "στο δημοκρατικό συνέδριο που θα γίνει εντός των προσεχών μηνών θα πρέπει να διασφαλίζεται η γνήσια έκφραση όλων, η ουσιαστική ενότητα του κόμματος, με σαφές και προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα πρόγραμμα, με σύγχρονη φυσιογνωμία, με ιδεολογική καθαρότητα αλλά και με ηγεσία που θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του συνεδρίου".

    Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Έβερτ τάχθηκε με δήλωσή του ο Αθανάσιος Τσαλδάρης λέγοντας ότι "μετά από την ενωτική προσπάθεια του κ.Έβερτ για υποψήφιο κοινής αποδοχής, δηλαδή τον κ.Βαρβιτσιώτη, και μετά την απόρριψή της και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, θεωρώ υποχρέωσή μου προς το κόμμα να στηρίξω στη φάση αυτή την υποψηφιότητα του κ.Έβερτ".Ο κ.Τσαλδάρης πρόσθεσε ότι "όποιος κερδίσει πρέπει να τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας προς τον χαμένο.Εκείνος που θα χάσει πρέπει να το δεχθεί και να συνεργαστεί με τον νικητή σε κλίμα συναδέλφωσης για το καλό της παράταξης και του τόπου".

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει την Παρασκευή στις 10 το πρωί.

    Ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Αχιλλέας Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ανέφερε ότι δικαιούνται να συμμετέχουν από την ΟΝΝΕΔ, σύμφωνα με το καταστατικό, όσοι έχουν εκλεγεί και όχι τα διορισμένα μέλη των διοικητικών συμβουλίων της ΟΝΝΕΔ.Αυτό σημαίνει ότι θα ψηφίσουν από τις Νομαρχιακές Επιτροπές της ΟΝΝΕΔ οι 64 πρόεδροι των τοπικών γραφείων της ΟΝΝΕΔ και οι 472 γραμματείς που έχουν εκλεγεί.

    Συνολικά θα ψηφίσουν 1.470 μέλη των ΝΟΔΕ και 7.950 μέλη των προεδρείων των τοπικών επιτροπών.Μαζί με όσους δικαιούνται να ψηφίσουν από την ΟΝΝΕΔ φθάνουν τους 9.956.Από τις οργανώσεις εξωτερικού εκλέγονται εφτά εκλέκτορες και δικαίωμα ψήφου έχουν 297 μέλη.Οι εκλογές στις οργανώσεις του εξωτερικού έγιναν την Κυριακή.

    Συνολικά ψηφίζουν 10.253 μεσαία στελέχη της Ν.Δ. και αναδεικνύουν 76 εκλέκτορες, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου την Παρασκευή μαζί με τους 108 βουλευτές και τους 9 ευρωβουλευτές του κόμματος.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενημερωθεί για το ποιοί είναι οι πρόεδροι των Εφορευτικών Επιτροπών στις εκλογές που θα γίνουν το απόγευμα για την ανάδειξη των εκλεκτόρων καθώς και ονομαστική κατάσταση αυτών που δικαιούνται να ψηφίσουν.

    Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις για το αν θα πρέπει να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με δύο ονόματα ή δύο ψηφοδέλτια.Η πλευρά του κ.Σουφλιά υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνο ψηφοδέλτιο με δύο ονόματα για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο άσκησης πίεσης στους εκλέκτορες.

    [11] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΧΗΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

    Η αποχώρηση της πολιτικής αγωγής και της κ. Τεμπονέρα από το δικαστήριο και η μειωμένη προσέλευση των μαρτύρων ήταν τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής πρώτης ημέρας επανάληψης της δίκης του Γιάννη Καλαμπόκα για το φόνο του Νίκου Τεμπονέρα, στις 9 Ιανουαρίου του 1991, στην Πάτρα.

    Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το Μάρτιο του 1993 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου σε ισόβια κάθειρξη , αλλά το Μάιο του 1994 η ποινή του μετατράπηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Κατά της τελευταίας αυτής απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στον Αρειο Πάγο, η οποία έγινε δεκτή ως προς το ένα σκέλος, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι ο δράστης την ώρα του φόνου βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής. Στη συνέχεια ο Αρειος Πάγος επανεισήγαγε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, το οποίο και την εξετάζει από σήμερα ως προς το συγκεκριμένο σκέλος.

    Οι συνήγοροι, όμως, της κ. Τεμπονέρα και η ίδια η χήρα του θύματος με δήλωσή τους στο δικαστήριο τόνισαν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις προηγούμενες αποφάσεις των δικαστηρίων, που βρήκαν ένοχο τον Γιάννη Καλαμπόκα και χαρακτήρισαν την απόφαση του Αρείου Πάγου που προβλέπει επανεξέταση του αν ο δράστης ενεργούσε εν βρασμώ ψυχής "ελαττωματική". Υποστήριξαν επίσης ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ουσιαστικά κατευθύνει το δικαστήριο να μειώσει την ποινή του κατηγορουμένου. Στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα του δικαστηρίου λέγοντας ότι δε θεωρούν σκόπιμη την παρουσία τους.

    Η δίκη συνεχίστηκε με εξέταση των μαρτύρων. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι από τους 40 περίπου μάρτυρες που επρόκειτο να καταθέσουν σήμερα, προσήλθαν μόνοι οι 18, ενώ οι υπόλοιποι διεμήνυσαν ότι θα εμφανιστούν στη διάρκεια της δίκης. Εξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί το πρωί 200 περίπου φοιτητές από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι διαδήλωσαν υπέρ της ενοχής και της καταδίκης του κατηγορουμένου.

    [12] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Η αναβάθμιση και η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας της w~qar μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αποτελέσει το αντικείμενο των επαφών που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Ζαχαριάδης.

    Συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και με ιδιωτικούς οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες περιλαμβάνει το πρόγραμμα του έλληνα επισήμου, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

    "Οι πτυχές αυτής της συνεργασίας είναι πολλές και σίγουρα δεν εξαντλούνται στο διμερές εμπόριο, το οποίο βρίσκεται σε ικανοποιητική πορεία", παρατήρησε ο κ.Ζαχαριάδης, που συμπλήρωσε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μπορεί να πολλαπλασιαστεί στο μέλλον, δεδομένης της δυνατότητας επέκτασής μας στις ΗΠΑ στον τομέα αυτόν.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στις ΗΠΑ, "είχε γίνει ευμενώς αποδεκτή η πρωτοβουλία του να προσκαλέσει την Αμερική για μια κοινή αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στις αγορές των Βαλκανίων, της παρευξείνιας και της μεσογειακής λεκάνης, στις οποίες η Ελλάδα έχει καλή πρόσβαση".

    Σαν έμπρακτη απόδειξη του τρόπου με τον οποίον αντιμετωπίζει η Ελλάδα το ενδεχόμενο της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες ο κ.Ζαχαριάδης ανέφερε την ίδρυση -πριν από τρεις μήνες- του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων, που φέρει την αμερικανική ονομασία "One Stop Shop".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφοροποίηση της ελληνικής στρατηγικής στα Βαλκάνια, σε αντίθεση με τα επιχειρησιακά "ανοίγματα" που επιχειρεί η Τουρκία, τόνισε: "Οι βαλκανικές χώρες βλέπουν σε μας που είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα της Ενωσης. Αλλά κυρίως οι χώρες των Βαλκανίων έχουν ιστορικές μνήμες από την Τουρκία, όχι ιδιαίτερα ευχάριστες. Αυτά ανακλώνται στον τρόπο με τον οποίον μας δέχονται οι βαλκανικές χώρες".

    [13] ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΥΨΟΥΣ 500 ΔΙΣ. ΔΡΧ.

    Κινήσεις που σαν στόχο έχουν την εισροή στα κρατικά ταμεία επιπλέον εσόδων ύψους 500 δις δραχμών για το 1997, σχεδιάζει το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση, μελετά την προώθηση του νομοσχεδίου για την περικοπή φοροαπαλλαγών, όπου αναμένεται να αποδώσει έσοδα στο Δημόσιο περί τα 100 -150 δις δραχμές.

    Επίσης θα ρυθμιστούν οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις για τα έτη 1993, 94, 95, από το Δημόσιο που προσδοκά έσοδα έως και 100 δις δραχμές, ενώ θα επιδιωχθεί η ένταση των φορολογικών ελέγχων για την περιστολή της φοροδιαφυγής με την άμεση ολοκλήρωση του συστήματος πληροφορικής.

    Μια άλλη κίνηση, θα αφορά την προώθηση του νομοσχεδίου για δραστική περικοπή της σπατάλης στο δημόσιο, ενώ θα επιδιωχθεί η μαζική πόλωση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα επιβαρύνοντας το κράτος.

    Για το θέμα της φορολόγησης των ομολόγων του δημοσίου, η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται προς το παρόν να uiohet^sei το μέτρο φοβούμενη ότι η κρατικοί τίτλοι θα χάσουν την ελκυστικότητα τους από το ταμιευτικό κοινό.

    [14] ΑΝΟΔΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤOΥ ΕΛΛΗΝΙΚOΥ ΜΑΓΙΩ-ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

    Tα ελληνικά μαγιώ "αντέχουν" στην επιθετική πολιτική των πολυεθνικών οίκων μόδας, τη στιγμή που οι πωλήσεις του ελληνικού ενδύματος συρρικνώνονται. Αφ' ενός γιατί αυξάνονται οι εισαγωγές ξένων ενδυμάτων στη χώρα μας και αφ' ετέρου επειδή επιβραδύνεται ο ρυθμός ελληνικών εξαγωγών, καθώς τα επώνυμα ξένα προϊόντα καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας αγοράς.

    Από την άλλη πλευρά, οι πωλήσεις ελληνικών μαγιώ αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Συγκεκριμένα, σήμερα τα μαγιώ εγχώριας παραγωγής καλύπτουν το 50% της ελληνικής αγοράς, ενώ πριν από τρία χρόνια κάλυπταν μόλις το 30%. Η μεγαλύτερη επιχείρηση παραγωγής μαγιώ της χώρας πραγματοποιεί ετησίως τζίρο ύψους περίπου 7,5 δισ.δρχ., ενώ οι πωλήσεις σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 6,5 δισ. Ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους.

    Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, εν όψει της 3ης έκθεσης εσωρούχων- μαγιώ "LACE", που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 5 έως 7 Οκτωβρίου. Στην έκθεση θα συμμετάσχουν περίπου 130 Έλληνες επιχειρηματίες και αντιπρόσωποι οίκων εσωρούχων και μαγιώ της Γαλλίας, της Ιταλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ισπανίας και του Ισραήλ. Ενδιαφέρον για να την επισκεφθούν έχουν εκδηλώσει έμποροι από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

    [15] ΥΠΟ ΑΙΡΕΣΗ ΟΙ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ-ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ

    Σοβαρότατο πρόβλημα για τις γεωργικές βιομηχανίες και, κατ' επέκτασιν, για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα της Θράκης, προκύπτει μετά την κοινοποίηση νέων κοινοτικών οδηγιών για τον περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων.

    Συγκεκριμένα, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επεκτάθηκε η οδηγία 94-173/ΕΚ και καθίσταται -πλέον- υποχρεωτική η παραπομπή στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, των επενδυτικών σχεδίων που υποβάλλονται για ενίσχυση από τον αναπτυξιακό νόμο και αφορούν τους κλάδους μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Στόχος της Επιτροπής είναι να ελέγχεται στις Βρυξέλλες -και όχι στην Ελλάδα- κατά πόσον οι ενισχυόμενες επενδύσεις, συνάδουν με τις κοινοτικές διατάξεις, οι οποίες αποφεύγουν να ενισχύουν επενδύσεις του πρωτογενή τομέα.

    Εκτιμάται δε, ότι η εξέλιξη αυτή θα έχει συνέπεια τη δραστική μείωση των εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα και των γεωργικών βιομηχανιών στο περιφερειακό προϊόν ξεπερνά το 40%, ενώ στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους της περιφέρειας.

    Μάλιστα, σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων που ήδη έχουν λάβει έγκριση της αίτησης επιχορήγησης, καθώς ο όρος εξασφάλισης επιπλέον κοινοτικής έγκρισης ετέθη εκ των υστέρων. "Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης- Εβρου έχει γίνει αποδέκτης πολλών παραπόνων, τόσο από κοινωνικοοικονομικούς φορείς, όσο και από ιδιώτες επενδυτές", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΑΡΕ, Γιάννης Νικολαϊδης. "Οι διαμαρτυρόμενοι υποστηρίζουν ότι η ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο έγινε χωρίς να είναι γνωστοί οι συγκεκριμένοι όροι και δεσμεύσεις, ενώ επικαλούνται συμφωνητικά που έχουν υπογράψει για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να τίθεται - πλέον- και θέμα αξιοπιστίας".

    "Η πλήρης εφαρμογή της κοινοτικής απόφασης θα έχει καταλυτική επίδραση στην οικονομία της περιοχής", συνέχισε ο ίδιος. "Για το λόγο αυτό, έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου -τουλάχιστον για τη Θράκη- να μην ισχύσουν τα κριτήρια επιλογής που προβλέπει η οδηγία. Συγκεκριμένα, προτείνουμε να επικαλεσθεί η κυβέρνηση σχετικό άρθρο της οδηγίας, το οποίο προβλέπει παρεκκλίσεις για απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Θράκη. Μάλιστα, αποστείλαμε στο ΥΠ.ΕΘ.Ο. έκθεση στην οποία περιγράφουμε, με λεπτομέρεια, το βαθμό στον οποίο η περιοχή βασίζεται στη γεωργική βιομηχανία, αλλά και τις επιπτώσεις που θα είχε ενδεχόμενος αποκλεισμός του μεγαλύτερου μέρους των επενδύσεων τέτοιας μορφής".

    Το υπουργείο, από την πλευρά του, εξέφρασε την πρόθεση να επιδιώξει την εξαίρεση από το μέτρο, τόσο της Θράκης, όσο και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας. Ζήτησε δε, από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, εκτενέστερη έκθεση για την παραγωγική διάρθρωση της Θράκης, με λεπτομερή στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσει τα διαβήματα του προς την Ευρωπαϊκή Emysg.

    "Σε περίπτωση, πάντως, που δεν προχωρήσει η εξαίρεση της Θράκης, οι επιπτώσεις στην περιοχή θα είναι τεράστιες. Σήμερα, έχει τεθεί υπό αίρεση μεγάλος αριθμός επενδύσεων που έχουν ήδη λάβει έγκριση και έχουν ξεκινήσει την επενδυτική διαδικασία, ενώ στο μέλλον θα είναι αδύνατος και ο εκσυγχρονισμός των ήδη υφιστάμενων μονάδων", κατέληξε ο κ.Νικολαϊδης.

    [16] ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

    Πρόταση για τη δημιουργία Βαλκανικού Εμπορευματικού Κέντρου και Διεθνούς Ανταλλακτικής Αγοράς στη Θεσσαλονίκη, με παράλληλη ανάπτυξη της υποδομής για συνδυασμένες μεταφορές στο λιμάνι της πόλης, κατετέθη -σήμερα- στο πλαίσιο των εργασιών του πρώτου Βαλκανικού Συνεδρίου Ζωοτροφών.

    Σύμφωνα με τον εισηγητή της πρότασης, καθηγητή του τομέα μεταφορών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γιώργο Γιαννόπουλο, είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών συνδυασμένης διακίνησης των εμπορευμάτων στην περιοχή. Ηδη, υπάρχει προμελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός κέντρου εμπορευματικών μεταφορών βαλκανικής εμβέλειας, με στόχο την υποδοχή, αποθήκευση, αποστολή και διανομή προϊόντων από όλο τον κόσμο. Η προμελέτη -που εκπονήθηκε με πρωτοβουλία των ελληνικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων και οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γενική Διεύθυνση VΙΙ)- προβλέπει άρτια οργάνωση, εξοπλισμό και στελέχωση για την παραλαβή και αποστολή εμπορευμάτων με όλα τα εν χρήσει μέσα. Παράλληλα δε, προωθείται η δημιουργία ενός πλέγματος παρόμοιων κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα αποτελέσουν κόμβους εμπορευματικών μεταφορών και διακίνησης, με κεντρικό σημείο αναφοράς για όλη την επικράτεια, τη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε εκ μέρους των Ελλήνων συνέδρων ενημέρωση στους Βαλκάνιους συναδέλφους τους για τις συνθήκες μεταφορών στη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος, είναι η προσέλκυση φορτίων ζωοτροφών, από όλη τη Βαλκανική, και η μέσω ελληνικού εδάφους διαμετακόμιση τους στους εκάστοτε προορισμούς. Μεσοπρόθεσμα, επιδιώκεται η αναγωγή της Βορείου Ελλάδος στο διαμετακομιστικό κέντρο φορτίων ζωοτροφών όλων των Βαλκανίων

    Σε εισήγησή του, ο διευθυντής ελευθέρας ζώνης και λιμενικών λειτουργιών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζαβελάκης, ανέφερε ότι η διακίνηση δημητριακών μέσω του λιμανιού κυμαίνεται από 500.000 έως 900.000 τόνους ετησίως, ενώ των ζωοτροφών από 40.000 έως 80.000 τόνους. Η υποδομή του λιμένα Θεσσαλονίκης για τη διακίνηση σιτηρών και ζωοτροφών έχει ως εξής:

    -silo αποθηκευτικής ικανότητας 20.000 τόνων με δυνατότητα διακίνησης 120 τόνων την ώρα

    -ηλεκτροκίνητοι γερανοί ανυψωτικής ικανότητας 3 έως 40 τόνων με αρπάγες χωρητικότητας 3,5 έως 14,5 κυβικών. Η ικανότητα φορτοεκφόρτωσής τους είναι της τάξεως των 700 έως 1.000 τόνων ανά 8ωρο και γερανό.

    -σημαντικό αριθμό κοχλιομεταφορέων για φόρτωση δημητριακών, με ικανότητα φορτοεκφόρτωσης 80 έως 120 τόνους ανά ώρα και lgw\mgla

    Σύμφωνα με τον κ. Ζαβελάκη, μακροπρόθεσμα προβλέπεται η κατασκευή και νέου ΣΙΛΟ, αποθηκευτικής ικανότητας 100.000 τόνων, στο χώρο που θα δημιουργηθεί από την επέκταση του 6ου προβλήτα, κατά 500 μέτρα. Επιπλέον, εντός του 1997, ο Οργανισμός έχει προγραμματίσει την αγορά τεσσάρων πνευστικών μεταφορέων για φορτοεκφόρτωση δημητριακών, δυναμικότητας 150 έως 200 τόνων την ώρα.

    Η ενημέρωση των Βαλκάνιων συνέδρων επεκτάθηκε και σε θέματα οδικής, αεροπορικής και σιδηροδρομικής υποδομής στην Βόρεια Ελλάδα.

    [17] ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΡΜΕΝΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου, των Επικοινωνιών, των Μεταφορών και της Ενέργειας, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Αρμενίας και Ιράν.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικων της Αρμενίας και του Ιράν, κ.Παλατζιάν και Βελαγιατί, και εκ μέρους της Ελλάδας ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ.Κωνσταντίνος Γεωργίου. Συμφωνήθηκε να συνελθει στην Τεχεράνη, το Νοέμβριο, η συντονιστική επιτροπή της τριμερους συνεργασίας, η οποία θα εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική πλευρά ενόψει της υπουργικής συνάντησης η οποία προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

    Οπως ανακοινώθηκε, εκτός απο τους συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας κατά τη συνάντηση έγινε λόγους για τις δυντότητες ανάπτυξης της συνεργασίας και στον πολιτιστικό τομέα.

    [18] ΑΠΟ ΠΟΛΥΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΛΗΘΟΥΝ 3000 ΣΚΗΝΙΤΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

    Ανάγκη άμεσης προστασίας έχουν οι 3000 σκηνίτες τσιγγάνοι που κατοικούν σε καταυλισμό στην περιοχή του Ευόσμου καθώς κινδυνεύουν να προσβληθούν από πολιομυελίτιδα και διφθερίτιδα, ασθένειες των οποίων κρούσματα σημειώθηκαν πρόσφατα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες νομαδικών πληθυσμών, και προέρχονται από την αύξηση του αριθμού των ποντικών στην ευρύτερη περιοχή τη Θεσσαλονίκη.

    Ο δήμαρχος Ευόσμου Π. Αλεξανδρίδης και το δημοτικό συμβούλιο είχαν επισημάνει από τις αρχές του καλοκαιριού τους κινδύνους αυτούς ζητώντας δημιουργία οργανωμένων κάμπινγκ για την φιλοξενία και υποδοχή των σκηνιτών τσιγγάνων. "Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών εάν η πολιτεία συνεχίσει να αδιαφορεί για την έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής σε μη ελεγχόμενους πληθυσμούς" υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Ευόσμου.

    [19] ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΙ ΝΑΟΙ ΑΠΟ ΚΤΙΣΕΩΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ

    Τους πατριαρχικούς ναούς από κτίσεως της Νέας Ρώμης μέχρι s^leqa αλλά και τα κειμήλια της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκηδόνας επιχειρεί να παρουσιάσει ο δρ. της Θεολογίας Αλέξανδρος Καριώτογλου στο νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις "Μίλητος".

    Ο συγγραφέας κατατοπίζει για την ιστορία των πατριαρχικών ναών και της Μητρόπολης Χαλκηδόνας, ενώ αξιοποιούνται κείμενα περιηγητών και σπάνιες πηγές της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας.

    [20] ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΚΑΝΕ Ο Τ.ΣΕΧΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ Γ.Σ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Εκτενή αναφορά στη συνεχιζόμενη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων με την επισήμανση ότι υπάρχει η κοινή θέληση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, έκανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Τριταν Σέχου, στην ομιλία του στην 51η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αλβανικού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσέφερε στη δύσκολη μεταβατική περίοδο που διέρχεται η χώρα του. "Με ιδιαίτερη χαρά επιβεβαιώνουμε, ότι οι νέες θετικές εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις απέδειξαν ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν ευκολότερα, όταν επιδεικνύεται καλή πολιτική θέληση και σοβαρή δέσμευση και από τις δύο πλευρές. Οι καλές και φιλικές σχέσεις των χωρών μας, αποτελούν μια πραγματική και συγκεκριμένη μαρτυρία των εποικοδομητικών προσπαθειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας", υπογράμμισε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των μειονοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι οι καλές σχέσεις Αθηνών Τιράνων "αποτελούν μια ένδειξη ότι η ύπαρξή τους σε γειτονικές χώρες μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα φιλίας και να αποτελέσει συνδετικό κρίκο μεταξύ των χωρών". Τα κύρια στοιχεία που καθορίζουν τη φύση αυτών των σχέσεων, πρόσθεσε, είναι "η αναγνώριση και η ισότιμη συμπεριφορά προς τις εθνικές μειονότητες, στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κάθε χώρας".

    Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Αλβανίας, ο κ.Σέχου τόνισε ότι χαρακτηριστικό της είναι οι προσπάθειες καλλιέργειας καλών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη, τη σταθερότητα καθώς και την πολιτιστική και οικονομική συνεργασία μ΄αυτές.

    Σχετικά με τις αλβανοσκοπιανές σχέσεις, ο κ.Σέχου τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησής του "να αναπτύξει σχέσεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος με την ΠΓΔΜ". Όπως είπε, ο κ.Σέχου η Αλβανία εξέφρασε την προθυμία να αναπτύξει τις σχέσεις της σε πολλούς τομείς με την ΠΓΔΜ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα προς επίλυση όσον αφορά την κατάσταση και τη θέση των Αλβανών που ζουν εκεί.

    [21] ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Εντονα επικριτική έκθεση κατά της Τουρκίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα κυκλοφόρησε σήμερα η Διεθνής Αμνηστεία.

    Η κατάσταση χαρακτηρίζεται "οδυνηρότατη", ενώ σημειώνεται ότι χιλιάδες πολιτικές δολοφονίες έγιναν στην Τουρκία από το 1991 μέχρι σήμερα ενώ η ίδια περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντική μείωση των ατομικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων της Κουρδικής μειονότητας.

    Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλλει ακόμη την αγνόηση από τη διεθνή κοινότητα του προβλήματος της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [22] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    Απαράδεκτο χαρακτηρίζουν το "status quo" στην Κύπρο οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μονίμων κρατών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.Οι υπουργοί είχαν την περασμένη Πέμπτη γεύμα εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν το Κυπριακό.

    Σε ανακοίνωση των μονίμων μελών, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των μονίμων μελών (της Κίνας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ) επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Κύπρο είναι απαράδεκτη.

    Προτρέπουν και τις δύο πλευρές να κάνουν μια αποφασιστική προσπάθεια για να πετύχουν μια συνολική πολιτική διευθέτηση και εκφράζουν την ανησυχία τους για την πρόσφατη ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    Παράλληλα, τονίζουν την υποστήριξή τους προς τον νέο Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ για την Κύπρο και τη σημασία των διαφόρων προσπαθειών μαζί με τον Γενικό Γραμματέα για μια συνολική διευθέτηση.Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    [23] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΗΡΕΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να υπάρξει ήρεμο πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις μέσα στο 1997, με την προυπόθεση ότι θα υπάρξει κοινό έδαφος, δήλωσε ο κύπριος πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Κληρίδης κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τόνισε επίσης, πως από τις επαφές που είχε προέκυψε ότι η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια, προκάλεσε αγανάκτηση και προβληματισμό και δήλωσε, πως επιβάλλεται η επιτάχυνση της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

    Επισήμανε, ότι όλοι δέχονται πως οι πρωτοβουλίες για το κυπριακό πρέπει να βρίσκονται κάτω από την αιγίδα και το sumtomisl| των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είπε ότι δεν έχει αποφασιστεί κατά πόσο η Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράϊτ θα έχει οποιοδήποτε ρόλο στο κυπριακό.

    Ο κ.Κληρίδης τόνισε ότι κατά τις επαφές του δεν ασκήθηκαν πιέσεις για περιορισμό των εξοπλισμών της Κύπρου, ενώ παράλληλα δήλωσε πως η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος" θα διεξαχθεί κανονικά και με τη συμμετοχή της Ελλάδας.

    [24] ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Διακηρύξεις εξέδωσαν τα κόμματα της Μεγαλονήσου, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας.

    Ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε ότι μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για λύση, η Κύπρος θα συνεχίσει την ενίσχυση της άμυνας της και θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του Δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας -Κύπρου.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη διακήρυξη του, χαιρετίζει την 36η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου και αναφέρει ότι η εθνική ενότητα, σε συνάρτηση με τον ορθό προγραμματισμό των ενεργειών μας είναι τα μεγάλα όπλα του κυπριακού λαού για την εξασφάλιση των στόχων του.

    Το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι προσεγγίζει την 1η Οκτωβρίου με αισθήματα αγωνίας για το μέλλον και καλεί τον κυπριακό λαό να αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να καταστεί πραγματικότητα ο στόχος της ελεύθερης και ειρηνικής Μεγαλονήσου.

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ στην ανακοίνωση του αναφέρει, ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζει τη συστράτευση της Ελλάδας στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

    Το Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ), χαρακτηρίζει ευτυχή συγκυρία την παρουσία του Κώστα Σημίτη στην Κύπρο την ημέρα της επετείου της ανεξαρτησίας και αναφέρει ότι η καλύτερη υπηρεσία προς τη Μεγαλόνησο θα είναι ο αγώνας για την επανένωση της.

    Το κόμμα των Φιλελεύθερων στη διακήρυξη του εκφράζει την πεποίθηση ότι "η δική μας πλευρά έχει εξαντλήσει τα όρια καλής θέλησης και υποχωρήσεων και ότι χρειάζεται ενότητα για κατοχύρωση της κρατικής μας οντότητας".

    [25] ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Την υπόσχεση ότι θα προασπίσουν το Σύνταγμα και ότι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να συστήσουν κυβέρνηση μέχρι τέλος του μήνα, έδωσαν οι πρόεδροι του τριμελους συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, κατά την χθεσινή πρώτη συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε σε προάστειο του Σεράγεβο.

    Ο μουσουλμάνος ηγέτης Αλία Ιζετμπέκοβις, ο εκπρόσωπος των Κροατών στη Βοσνία Κρεζιμιρ Ζουπα και ο Σερβοβόσνιος Μόμτσιλο Κράισνικ, στις, διάρκειας τεσσάρων ωρών, συνομιλίες τους, αποφάσισαν ακόμη, να γίνει η τελετή έναρξης των εργασιών του νέου κοινοβουλίου μεταξύ 5 και 7 Οκτωβρίου.

    Ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία Καρλ Μπιλτ, σε δηλώσεις του, είπε, ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εγκάρδιο κλίμα και οι τρεις πρόεδροι αντήλλαξαν χειραψία τόσο κατά την άφιξη όσο και την αναχώρησή τους.

    Ο κ.Μπιλντ, πρόσθεσε ότι οι πρόεδροι ασχολήθηκαν με θέματα που αφορούν στη συγκρότηση των κοινών θεσμών, ενώ εξέφρασαν την πρόθεση να βελτιώσουν τις τηλεπικοινωνίες μεταξύ της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας και της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να υπογραμμίζουν τα σημεία που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν και να εργαστούν για την ενότητα της χωρας.

    [26] 450 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

    Απεργία πείνας που θα κρατήσει 5 ημέρες άρχισαν προχθές 450 κρατούμενοι-μέλη του ΡΚΚ στις φυλακές του Ικονίου (Κόνια) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που συνέβησαν πριν μία ακριβώς εβδομάδα στις φυλακές Ντιγιαρμπακίρ.

    Εξάλλου επιτροπή αποτελούμενη απο τρεις βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαίκού κόμματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στο Ντιγιαρμπακίρ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζεται έκθεση η οποία θα υποβληθεί στους αρμοδίους της Αγκυρας. Οι βουλευτές χαρακτήρισαν τις διευκρινίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν επί του θέματος ως αντιφατικές τονίζοντας ότι δεν υπάρχει υγιής πληροφόρηση.

    [27] ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛ

    Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στα γερμανικά συνδικάτα και την συντηρητική κυβέρνηση του Καγκελαρίου Κολ βρίσκεται σε εξέλιξη , μετά τις περικοπές στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στα επιδόματα ασθενείας, που θίγουν άμεσα την πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Οι περικοπές αυτές προβλέπονται από το "πακέτο" των μέτρων λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα η ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά τα συνδικάτα, τα οποία αντιτίθενται στα μέτρα, καταγγέλουν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό.

    Τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει κανονικά να τεθούν σε ισχύ με την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 1997, αλλά ορισμένες μεγάλες εταιρείες, όπως η Μερσεντές, η Όπελ και η Ζίμενς, ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τις περικοπές στον τομέα της υγείας από την 1η Νοεμβρίου 1996.

    Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά δεν προβλέπονται από τις περσινές συλλογικές συμβάσεις που είναι ακόμα σε ισχύ και επομένως, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη ψηφισθεί από τη Βουλή, η εφαρμογη τους είναι εντελώς αυθαίρετη.

    Τα συνδικάτα έχουν ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν εαν και εφόσον δεν εισακουσθούν από την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

    Το βασικό σημείο των μέτρων που ξεσήκωσε θύελλα διαμερτυριών e_mai η περικοπή κατά 20% του μισθού στις έξι πρώτες εβδομάδες ασθενείας.Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι που ασθενούσαν έπαιρναν το 100% του μισθού τους και τώρα θα παίρνουν μόνο το 80 %.

    Σημειώνεται ότι τα γερμανικά συνδικάτα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σύνολο των μέτρων λιτότητας που ψήφισε πρόσφατα η ομοσπονδιακή Βουλή, αλλά η συντηρητική κυβέρνηση είναι ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι αυτά (τα μέτρα) τα επιτάσσει η συνθήκη του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση και είναι αναπόφευκτα.

    [28] ΤΟ 95% ΤΩΝ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΗΡΩΪΝΗΣ

    Η στροφή των χρηστών ναρκωτικών ουσιών προς τα σκληρά ναρκωτικά και ιδιαίτερα στην ηρωϊνη, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια συμποσίου με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση των ναρκωτικών πραγματοποιείται στα Σκοπια, υπό την αιγίδα του UNDCP (Πρόγραμμα για την καταπολεμηση των ναρκωτικων του ΟΗΕ).

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο δρ. Ιβαν Τόλεφσκι, διευθυντής κέντρου αποτοξίνωσης στα Σκόπια, τα οποία δημοσιεύονται στην ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", στην ΠΓΔΜ υπάρχουν 1600-3000 χρηστες σκληρών ναρκωτικών εκ των οποίων το 95% κάνει χρήση ηρωίνης. Ο συνολικός αριθμός χρηστών άλλων ναρκωτικών ουσιών, ανέρχεται, συμφωνα με τον δρ. Τολεφσκι στις 5.000 χρήστες ενώ, όπως τόνισε, παρατηρείται συνεχής αύξησή τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 1 October 1996 - 12:56:11