Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96/10/04)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ ΕΞΕΛΕΓΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [02] ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [03] Ο ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ

  • [04] ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

  • [06] ΝΕΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο Α. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [07] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [08] ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [10] ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [11] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 96"

  • [12] Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ

  • [14] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ"

  • [15] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

  • [17] Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ 3.650 ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ - ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΣΤΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

  • [18] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΤΗΝ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η "LE MONDE DIPLOMATIQUE"

  • [20] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [21] ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΛΕΝΕ ΤΑ SJOPIA, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚIΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [22] ΟΙ ''ΠΡΑΣΙΝΟΙ'' ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [23] ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΩ Η "ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ" ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΕΦΤΑ ΜΕΙΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

  • [24] Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [25] "Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

  • [26] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΕΒΕΡΤ ΕΞΕΛΕΓΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ εξελέγη και πάλι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με ψήφους 103, έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά. Υπήρξαν τρία λευκά και ένα άκυρο.

    Ο χαμένος της ψηφοφορίας κ.Σουφλιάς αποδέχτηκε το αποτέλεσμα. Αμέσως μετά το οριστικό αποτέλεσμα οι δύο διεκδικητές ασπάστηκαν ο ένας τον άλλον και τόνισαν ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ενότητα του κόμματος.

    [02] ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Για ενότητα της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο αμέσως μετά το αποτέλεσμα, ο νικητής και ο ηττημένος των εκλογών.

    "Ανοίγουμε καινούρια σελίδα, η οποία πρέπει να δώσει νέα δυναμική, νέα προοπτική στο κόμμα μας για να μπορέσουμε να μπούμε στο νέο αιώνα με ένα διαφορετικό πνεύμα, με μία διαφορετική αντίληψη. Όλοι ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα, την παράταξη μας, τους οπαδούς μας και τα στελέχη μας".

    Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Μιλτιάδη Εβερτ όπου επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή φορά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ.Εβερτ, τόνισε ότι δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι από αυτή την αναμέτρηση. Δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που θα διατρέξει η Ελλάδα στον εθνικό τομέα θα είναι μεγάλοι. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση, να είναι ισχυρή, ενωμένη, αποτελεσματική και αποφασιστική."

    Ο νέος πρόεδρος είπε ότι πρέπει να γίνει αναδιάταξη στις δυνάμεις μέσα στο κόμμα και ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εσωκομματική πορεία η οποία τελικά θα καταλήξει στο τακτικό συνέδριο που θα συγκληθεί το πρώτο εξάμηνο του 1997."Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος χωρίς φοβίες, προκαταλήψεις, δογματισμούς για να φτάσουμε τελικά σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, ανοιχτό στο οποίο θα συμμετάσχει όλη η κοινωνία" κατέληξε ο j.Εβερτ.

    Με τη χαρακτηριστική φράση "Γιώργο χάσαμε" άρχισε την ομιλία του ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος αμέσως μετά συνεχάρει τον κ.Εβερτ για την επιτυχία του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για το καλό του κόμματος και του τόπου.

    Υπογράμμισε ακόμη, ότι σέβεται την ετυμηγορία της πλειοψηφίας και αποδέχεται το αποτέλεσμα. "Τις θέσεις μου, τις ιδέες μου αλλά και τι πρέπει να αποφύγει το κόμμα διατύπωσα με σαφήνεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Το ζητούμενο κατά την άποψη μου για το κόμμα είναι επανάκτηση της ουσιαστικής ενότητας και η ανταπόκριση του στις προσδοκίες και τις προοπτικές της παράταξης, του κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της και φυσικά γι αυτό το ζητούμενο είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές" κατέληξε ο κ.Σουφλιάς.

    Στην αναμέτρηση, που κράτησε γύρω στις 3 ώρες, νικητής για δεύτερη συνεχή φορά εξελέγη ο Μιλτιάδης Εβερτ, με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά, ενώ υπήρξαν τρία λευκά και ένα άκυρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ψήφισε ο βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Καραγκούνης και ο Ευρωβουλευτής Σ.Αργυρός, ενώ το ένα λευκό το έριξε ο Βύρων Πολύδωρας.

    [03] Ο ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ με τη σημερινή επανεκλογή του είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα 22 ακριβώς χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του μεγάλου αυτού κόμματος τη ελληνικής δεξιάς.

    Το κόμμα ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος του πρόεδρος , αλλά η ιδρυτική του διακήρυξη, που όριζε τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού, δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές έδωσαν στην Νέα Δημοκρατία τη συντριπτική πλειοψηφία του 54,37% και 219 βουλευτές.

    Εξι χρόνια μετά, στις 5 Μαϊου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τρεις μέρες μετά ως νέο της πρόεδρο τον Γεώργιο Ράλλη με 88 ψήφους υπέρ έναντι των 84 του συνυποψηφίου του και μετέπειτα προέδρους του κόμματος Ευάγγελου Αβέρωφ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος στην εκλογή του νέου αρχηγού ψηφίζουν μόνο οι 175 βουλευτές που είχαν εκλεγεί μετά τις εκλογές του 1978. Αντίπαλος του Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη αναμέτρηση είναι ο μετέπειτα πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Αβέρωφ.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981 οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και ο Γεώργιος Ράλλης για λόγους ευθιξίας παραιτείται . Στις 5 Δεκεμβρίου 1981 η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με 61 ψήφους υπέρ και 41 κατά ανοίγει τον δρόμο για την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και πέντε ημέρες μετά αρχίσει η δεύτερη αναμέτρηση με υποψηφίους τον Ευάγγελο Αβέρφ, τον Κωστή Στεφανόπουο και τον Γιάννη Μπούτο. Η διαδικασία εκλογής είναι η ίδια και ψηφίζουν μόνο οι βουλυετές που εξελέγησαν το 1982. Εκλέγεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 67 ψήφους έναντι 32 του Κωστή Stevam|poukou και 12 του Γιάννη Μπούτου.

    Ο Ευάγγελος Αβέρωφ οδηγείται στη παραίτηση μετά τις ευρωεκλογές του ΄84, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών αλλά και λόγω προβλημάτων υγείας. Ετσι την 1η Σεπτεμβρίου 1984 η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καλείται να εκλέξει τον τρίτο της πρόεδρο. Υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Εκλέγεται ό πρώτος με 70 ψήφους έναντι των 40 που πήρε ο δεύτερος. Η εκλογική αποτυχία του κόμματος, ένα χρόνο μετά, οδηγεί τον κ Μητσοτάκη στις 24 Αυγούστου 1985 στην παραίτηση.

    Στη διαδικασία εκλογής του τέταρτου προέδρου που πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου 1985 ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που επανεκλέγεται με 82 ψήφους έναν 37 λευκών και ενός ακύρου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν παρέστη στην ψηφοφορία και αργότερα αποχωρεί από το κόμμα μαζί με 9 βουλευτές και ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ.

    Οι εκλογές του ΄89-΄90, μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ φέρνουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση . Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 με την αποχώρηση του τότε βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη και η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οδηγούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε παραίτηση.

    Στις 3 Νοεμβρίου 1993 αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η διαφορά από τις προηγούμενες ψηφοφορίες είναι ότι δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομαδας αλλά συγκροτείται ειδικό σώμα εκλεκτόρων αποτελούμενο από βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και απο εκπροσώπους της βάσης του κόμματος, οι οποίοι αναδείχτηκαν από εσωκομματικές εκλογές στος οργανώσεις βάσης του κόμματος. Το σώμα των 182 εκλεκτόρων εκλέγει τον Μιλτιάδη Εβερτ με 141 ψήφους έναντι 37 ψήφων του συνυποψηφίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη

    [04] ΤΟΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΕΒΕΡΤ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    "Συγχαίρουμε τον κ. Εβερτ και επειδή είναι στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου ευχόμαστε και ελπίζουμε η πολιτική του δραστηριότητα να είναι θετική για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για την εκλογή του Μιλτιάδη Εβερτ στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

    "Το ουσιώδες είναι η συντηρητική παράταξη να βρει την εσωτερική ισορροπία της διαφυλάσσοντας έτσι την θεσμική ισορροπία του πολιτεύματός μας", δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε συγχαρητήρια στον κ. Εβερτ "για το ανεξήγητο κουράγιο του", όπως είπε.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι ''δουλειά'' εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανεξέλεξαν σήμερα το Μιλτιάδη Εβερτ στη θέση του αρχηγού της paq\tan^r τους, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εκλογή αυτή ως νίκη του κόμματός τους.

    ''Κέρδισε η ενότητα της ΝΔ. Το κόμμα θα ξεκινήσει από σήμερα την πορεία του, το ρόλο του, τον αντιπολιτευτικό στην αρχή, τον κυβερνητικό, όταν έρθει η ώρα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ο τόπος τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Για τη ΝΔ έληξε η μεταβατική περίοδος. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα γεμάτο ελπίδα'', δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    ''Προχωράμε ενωμένοι για πολύ αποτελεσματική αντιπολίτευση'', σημείωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιάννης Τζοάννος, ενώ ο Στέφανος Μάνος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: ''θα τα πούμε όλα όταν έρθει η ώρα'', ενώ σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα αυτό διασφαλίζει την ενότητα του κόμματος, απάντησε : '' Ασφαλώς ναι''.

    ''Γιορτάσαμε σήμερα τα 22 χρόνια της δημοκρατίας με διαφορετικό τρόπο. Από δω και πέρα είναι ώρα αγώνα. Ενωμένοι όλοι μαζί. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι νίκησαν οι δημοκρατικές διαδικασίες'', δήλωσε ο βουλευτής, Δημήτρης Σιούφας, ενώ ο Ευάγγελος Μπασιάκος υπογράμμισε πως ''σήμερα η ΝΔ απέδειξε ότι είναι ένα δημοκρατικό και υγιές κόμμα''.

    Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά : ''Νομίζω, ότι η τυπική ενότητα στην κορυφή δεν κινδυνεύει. Πιστεύω, όμως, ότι το κόμμα μας πρέπει να καταλάβει ότι τα κόμματα χρειάζονται και οπαδούς'', ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: ''το εκλεκτορικό σώμα εψήφισε κατά την απόφαση του. Εύχομαι στον κ.Εβερτ κάθε επιτυχία''.

    [06] ΝΕΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΙΔΡΥΕΙ Ο Α. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Την απόφαση του να προχωρήσει στην ίδρυση νέας πολιτικής Κίνησης γνωστοποίησε το απόγευμα με δήλωση του ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

    Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει μια καινούρια φωνή, που θα δώσει έκφραση σε όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα, που έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν το ρόλο του υποζυγίου, που τα σημερινά κόμματα τους επιφυλάσσουν για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Ανδριανόπουλος και πρόσθεσε:"Για όλους αυτούς τους λόγους αποφάσισα να καλέσω τις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν το θάρρος και την αποφασιστικότητα να αντισταθούν, να συσπειρωθούν μαζί μου σε μια προσπάθεια σχηματισμού ενός κανούριου μεταρρυθμιστικού πολιτικού κινήματος. Για περισσότερη ελευθερία και λιγότερο κρατικό αυταρχισμό. Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της πορείας για τη συμπόρευση και της Ελλάδας με τα σύγχρονα ρεύματα που κυριαρχούν σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Σχετικά με τη Νέα Δημοκρατία και την επανεκλογή του Μιλτιάδη Εβερτ στην ηγεσία της ο κ. Εβερτ υπογράμμισε:"Η πλειοψηφία των βουλευτών και του σώματος των εκλεκτόρων της Ν.Δ επικύρωσαν σήμερα με την ψήφο τους, σε αντίθεση με τις επιταγές της κοινωνίας, την πορεία του ιστορικού αυτού κόμματος προς την αποσύνθεση και τη διάλυση. Μπροστά στην πολιτική αλαζονεία της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ν.Δ δίνοντας την εικόνα φεουδαρχίας σε apos}mhesg, είναι εντελώς αδύναμη να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση στην ΠΑΣΟΚική εισβολή".

    [07] ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τους στόχους του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής που πραγματοποιείται αυριο στο Δουβλίνο, προσδιόρισε με επιστολή του προς τους ομολόγους του, των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Τζον Μπρουτον.

    Οπως αναφέρεται στην επιστολή του, στόχος της μονοήμερης αυτής συνόδου είναι να δοθούν πιο ξεκάθαρες και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές και νέα μεγαλύτερη ώθηση στις συνομιλίες στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διασκεψης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάστριχτ.

    Ο κ.Μπρουτον καλεί για το σκοπό αυτό τους ομολόγους του να δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε μια σειρά από ερωτήματα που θα τεθούν, όπως, πως είναι δυνατόν να γίνει η Ενωση ένας χωρος ελευθερίας, ασφάλειας και ανεμπόδιστης από σύνορα όλων των πολιτών της. Ακόμη, πως μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η εξωτερική δράση και οι εξωτερικές πολιτικές της αλλά και αποτελεσματικότεροι οι μηχανισμό λήψης αποφασεων της Ενωσης, ενόψει μάλιστα και της διεύρυνσής της.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ελπίζει ότι οι "15" θα καταλήξουν στη μίνιμουμ συμφωνία ότι οι εργασίες της Διακυβερνητικής θα έχουν ολοκληρωθεί επί Ολλανδικής προεδρίας στο Συμβουλιο Κορυφής στο Αμστερνταμ τον Ιουλιο του 1997, γεγονός που εκτιμάται ότι η αυριανή Σύνοδος θα προετοιμάσει την επίσημη Διάσκεψη του Συμβουλίου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

    Στο Συμβουλιο Κορυφής θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Δουβλίνο, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο, τον υπουργό Τύπου Δ.Ρέππα, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ο κ.Σημίτης θα έχει την ευκαιρία να τονίσει ότι η Ελλαδα προτίθεται να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι στον δρόμο προς το 2000 και θα ζητήσει από τους κοινοτικούς εταίρους να αναγνωρίσουν ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει ουσιαστικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [08] ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Για το Δουβλίνο αναχωρεί το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής, με θέμα την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Την ελληνική αποστολή, απαρτίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Τύπου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο επικεφαλής της ελληνικής επιτροπής για τη Διακυβερνητική, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Τα θέματα που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα αφορούν στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική της Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), στην απασχόληση, στη συνεργασία σε θέματα δικαιοσύνης και θεσμών καθώς και στην διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Ειδικά, το έκτακτο αυτό Συμβούλιο, που θα απασχοληθεί αποκλειστικά με την αναθεώρηση του Μάαστριχτ έχει στόχο την εξεύρεση κοινών θέσεων σε όλα αυτά τα θέματα και να γίνει έτσι πιο συγκεκριμένος ο προσανατολισμός της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Θα γίνει επίσης, συζήτηση για τον Ευρωπαικό προσανατολισμό της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης.

    Το σημαντικό σε ότι αφορά την Ελλάδα είναι ότι πρόκειται να συζητηθούν και τα υπομνήματα της ελληνικής κυβέρνησης, τα οποία εμπεριέχονται στην έκθεση προόδου για τις εργασίες της Διακυβερνητικής και αφορούν την ανάπτυξη των νησιών, τη συμβολή της Ευρωπαικής Ένωσης στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -μελών και την προστασία των εξωτερικών συνόρων καθώς και τη θέσπιση γενικής ρήτρας αλληλεγγύης.

    Επίσης, θα συζητηθούν και οι θέσεις που εξέφρασε η Ελλάδα στη διατήρηση της ομοφωνίας, στη λήψη αποφάσεων, σε θέματα εθνικού συμφέροντος, μία θέση για την οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων με μόνη ένσταση για περιορισμό της ομοφωνίας εκτός θεμάτων ζωτικής σημασίας.

    [09] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    "Ενα βασικό ενδιαφέρον της Ελλάδας εν ΄όψει του εκτάκτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει αύριο στο Δουβλίνο είναι η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της κοινότητας και η πρόοδος των θεσμικών λειτουργιών της προκειμένου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ενοποίηση", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Στο μεταξύ για το Δουβλίνο αναχώρησε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετέχει αύριο στις εργασίες του Συμβουλίου. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παρεμποδίσει την ένταξη στην κοινότητα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αν δεν προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, ο Υπουργός Τύπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα έχει, ούτως ή άλλως, ένα τέτοιο όπλο στα χέρια της στην περίπτωση που υπονομευτεί η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.".

    [10] ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος στη συνέχεια είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς. Αντικείμενο της συνεργασίας των κυρίων Σημίτη και Τσοχατζόπουλου ήταν ο σχεδιασμός των προτεραιοτήτων και της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας εν 'όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό και για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε χθες με τον Κύπριο ομόλογό tou Κώστα Ηλιάδη με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης".

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου ως "στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης που διασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα και προστασία του ενιαίου χώρου όπως επίσης και την αύξηση των ενόπλων δυνάμεων".

    [11] ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 96"

    Με τη συμμετοχή και των ελληνικών δυνάμεων, άρχισε το πρωί στην Κύπρο, η στρατιωτική άσκηση της εθνοφρουράς με την επωνυμία "Νικηφόρος 96", στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.

    Στην άσκηση που ξεκίνησε με την κατάταξη 8.500 εφέδρων παίρνουν μέρος, κληρωτοί Εθνοφρουροί και ελληνικές δυνάμεις στρατού, αέρος και θαλάσσης, κάνοντας και αυτοί χρήση πραγματικών πυρών. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές θα πραγματοποιηθεί και ρίψη Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών.

    Το πρωί της Κυριακής, θα ξεκινήσει στο νότιο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας η ελληνική αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία "Τοξότης 96". Για το ενδεχόμενο τουρκικών προκλήσεων έχει θέσει σε επιφυλακή μονάδες και των τριών όπλων που δεν μετέχουν στις δύο ασκήσεις.

    Χθες οι υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, κύριοι Τσοχατζόπουλος και Ηλιάδης συζήτησαν τις λεπτομέρειες των ασκήσεων και τρόπους ενίσχυσης του δόγματος περί ενιαίου αμυντικού χώρου.

    [12] Η 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

    H "17 Nοέμβρη" πιθανόν να εμπλέκεται στην χθεσινοβραδινή ανατίναξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου του σμήναρχου Αντώνη Ρούσσου στην Κυψέλη.

    Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζουν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς ομοιότητες παρατηρήθηκαν ανάμεσα στα υπολείμματα του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε και τις βόμβες που είχε τοποθετήσει η 17 Νοέμβρη σε ανάλογα "χτυπήματα".

    Το είδος του ρολογιού, η εκρηκτική ύλη και κυρίως η συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού που περισυνέλεξαν οι πυροτεχνουργοί, προσομοιάζουν σε αυτά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις της γνωστής τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Πάντως, υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά που προς το παρόν δεν επιτρέπουν στους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να διατυπώσουν με βεβαιότητα την διαπίστωση ότι πίσω από τη χθεσινή έκρηξη βρίσκεται πράγματι η "17 Νοέμβρη".

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Joimymijo} Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας.

    Ο κ.Στεφανόπουλος συνεχάρη τον κ.Τσοβόλα για την είσοδο του ΔΗΚΚΙ στη Βουλή και το ''ικανοποιητικό'', όπως το χαρακτήρισε, ποσοστό, που έλαβε ως πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ωστόσο, και τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει από τώρα και στο εξής.

    Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΔΗΚΚΙ, ο κ.Τσοβόλας παρουσίασε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις θέσεις του κόμματός του αναφορικά με τα εθνικά θέματα, την οικονομική πολιτική και ''τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα όλον τον ελληνικό λαό, τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα'', όπως σημείωσε και χαρακτήρισε τη συνάντηση ''εποικοδομητική''.

    [14] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : "ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ"

    Ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, στενή επαφή της ελληνικής Κυβέρνησης με την Ομογένεια και ενίσχυση της Γεν. Γραμματείας Αποδημου Ελληνισμού είναι οι βασικοί στόχοι της Ομογενειακής πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπως δήλωσε, μια μόνον μέρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στο περιοδικό "Ελληνική Διασπορά", που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου στο 10ο τεύχος (Οκτώβριος '96) της "Ελληνικής Διασποράς" η Γεν. Γραμματεία Αποδημου Ελληνισμού αναμένεται να ενισχυθεί με την θέσπιση 5ετούς θητείας του Γεν. Γραμματέα, όπως έχει συμφωνηθεί από την Διακομματική Επιτροπή Αποδημου Ελληνισμού.

    Για το θέμα των αποδημων, εξάλλου, ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος επισημαίνει ότι το Υπουργείο θα επιδιώξει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την ανάπτυξη δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Ομογένειας και της Μητρόπολης, ενώ στόχος του είναι η ανάδειξη στην πράξη της Θεσσαλονίκης ως Πρωτεύουσας του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

    Από τα άλλα θέματα του περιοδικού, ξεχωρίζουν ένα αφιέρωμα, με καινούρια στοιχεία, για τη συμμετοχή Ελληνοαμερικανών εθελοντών στην απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 από τον τουρκικό ζυγό καθώς και στη στάση έναντι του ομογενειακού ελληνισμού δύο κορυφαίων της πολιτικής ζωής του τόπου, του Ελευθλεριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατό τους.

    Ακόμη υπάρχουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων για την Ομογενειακή πολιτική και αντίστοιχα τα αιτήματα των Ομογενών προς τη νέα Κυβέρνηση. Επίσης, μια έρευνα σχετικά με τους "Έλληνες των Ηπείρων" με ρεπορτάζ για τους Ομογενείς του Καμερούν, της Κολομβίας, του Ισραήλ και της Αιθιοπίας, ανταπόκρισεις και συνεντεύξεις από την επίσκεψη στην Ελλάδα 30 διακεκριμένων Ομογενών πολιτικών που ίδρυσαν την Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, μια πρώτη παρουσιάση των "Καλλιτεχνών της Διασποράς" που τώρα άρχισαν να γίνονται γνωστοί στην Ελλάδα, μια ιστορική αναφορά στην "Πριγκίπισσα Θεοφανω του Βυζαντίου" που βασίλεψε στο θρόνο της Γερμανίας.

    [15] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΪΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

    Το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων της Κομοτηνής, ένα κέντρο με όραμα και προοπτική που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ένταξης της πόλης στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, μπορεί να συμβάλει στη επιδιωκόμενη πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής , στο άνοιγμα της στα Βαλκάνια και την εκτίναξη της πόλης στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου και γενική γραμματέας του ΥΜΑ-Θ Χρύσα Μανωλιά στην ομιλία της στο πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα "Δρώμενα: σύγχρονα μέσα και τεχνικές καταγραφής τους", που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι τις 6 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή. Η κ Μανωλιά επισήμανε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η στελέχωση και ο τεχνολογικός εξοπλισμός του Κέντρου Λαϊκών Δρωμένων καθώς και η καταγραφή των λαϊκών δρωμένων αρχής γενομένης απο αυτά της Θράκης, της υπόλοιπης Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης κλπ.

    "Ηδη δικτυωνόμαστε με όλους τους φορείς, τα άτομα, τα κέντρα που ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τα λαϊκά δρώμενα. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του κέντρου είναι να συμβάλει στην πρόκληση πιο πλατιά του επιστημονικού ενδιαφέροντος και της επιστημονικής έρευνας, καθώς και στη συστηματική καταγραφή και αποτύπωση των λαϊκών δρωμένων, οι περισσότερες από τις εκφράσεις των οποίων κινδυνεύουν να χαθούν" συνέχισε η κ Μανωλιά. Η πρόεδρος του Κέντρου πρόσθεσε ότι υπάρχει επαφή με τον ευρωπαϊκό χώρο και καταβάλλεται προσπάθεια για ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα. "Στις 10 του μηνός , γι αυτό το λόγο , θα βρισκόμαστε στο Λουξεμβούργο, για το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης Fetes Calendaires στο οποίο είμαστε οι πρώτοι από την Ελλάδα που μετέχουμε" πρόσθεσε. Φ. Πετσάλνικος: Επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των λαϊκών δρωμένων και η αποκατάσταση της πολιτισμικής επικοινωνίας στα Βαλκάνια

    Εξάλλου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ Φίλιππος Πετσάλνικος, χαιρετίζοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, επισήμανε την επιτακτική ανάγκη καταγραφής και αποτύπωσης των λαϊκών δρωμένων όχι μόνο στη Θράκη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα και τόνισε ότι πιστεύει πως σε αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά το συνέδριο. "Η Θράκη είναι μια ακριτική περιοχή που για χρόνια ήταν απομονωμένη. Αυτή η γεωγραφική της απομόνωση, στη σημερινή εποχή, λόγω των εξελίξεων που συντελέστηκαν και συντελούνται στη περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου, μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα αφού η περιοχή βρίσκεται στο πέρασμα ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Είναι ανάγκη να αποκατασταθεί μία πολιτισμική επικοινωνία όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά και των κοινωνιών των βαλκανικών κρατών που πολλές φορές στο παρελθόν, σε αρκετά σημεία, υπήρξε ενιαίος πολιτιστικός χώρος" τόνισε ο υπουργός.

    [16] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Σπυρίδων έθεσε ,στην πρώτη του συνέντευξη πρός τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, τους βασικούς άξονες της πολιτικής που πρόκειται να εφαρμόσει για το πλήρωμα της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής.

    Οι προσπάθειές του ,όπως είπε, θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας, την αντιμετώπιση των μικτών γάμων, την ενίσχυση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    "Στην ιεράρχηση αυτή ,είπε ο Αρχιεπίσκοπος, την κορυφαία θέση κατέχει η μετάδοση της ορθόδοξης πίστης στις νέες γενιές, γιατί αποτελεί τη μόνη διέξοδο απο τα αδιέξοδα του σημερινού κόσμου του ατομικισμού και της κατανάλωσης."

    Στην ερώτηση ποια θα είναι η θέση στα εθνικά μας θέματα προτίμησε να απαντήσει με εδάφιο απο τη Βίβλο " αν πάσχει ένα μέρος,πάσχουν και τα υπόλοιπα", για να προσθέσει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι, οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, τα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, απασχολούν τους Ελληνοαμερικανούς και κατά συνέπεια και την Αρχιεπισκοπή.

    Ο Αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε αλλαγές στη διοικητική και οικονομική δομή της Αρχιεπισκοπής, υποστηρίζοντας ότι "αρχίζει μια νέα περίοδος και ότι "την παλαιά και τα παλαιά προβλήματα πρέπει να τα δούμε σαν απότοκα του παρελθόντος".Υπογράμμισε ακόμη την πρόθεσή του να δημιουργηθεί ένα σύστημα οικονομικό,που να επιτρέπει την απόλυτη διαφάνεια,τον έλεγχο και τη δίκαιη κατανομή, όσων πρέπει να κατανεμηθούν.Επεσήμανε ,ότι πρέπει να ενισχυθούν τα σχολεία αλλά και οι φορείς,που ασχολούνται με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας,στις νεώτερες γενιές των αποδήμων και ότι η ιδέα της αποστολής των διδασκάλων απο την Ελλάδα,ίσως να μην είναι η πιό καρποφόρα λύση.

    [17] Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ - ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ 3.650 ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ - ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΣΤΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

    Και νέο σκληρό χτύπημα επεφύλαξε η μοίρα στους κτηνοτρόφους του Εβρου, όπου τις τελευταίες ημέρες η ευλογιά, περνώντας τα σύνορα από τη γειτονική Βουλγαρία, πλήττει τα κοπάδια των αιγοπροβάτων, με αποτέλεσμα τη θανάτωση από τις κτηνιατρικές αρχές 3.650 μέχρι στιγμής ζώων. Την ίδια ώρα κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτροπή της μετάδοσης της νόσου στη γειτονική Ροδόπη, μέσω του ορεινού όγκου, ενώ κρούσματα ευλογιάς, με προέλευση και πάλι τη Βουλγαρία, έχουν ήδη σημειωθεί και αντιμετωπιστεί με επιτυχία στον νομό Ξάνθης.

    "Μιλάμε πια για βιβλική καταστροφή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου του Εβρου", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΜΠΕ ο νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος. "Από τον αφθώδη έχουμε χάσει 27.000 μικρά ζώα και 6.000 βοοειδή. Από την τελευταία επιδημία ευλογιάς άλλα 3.500 αιγοπρόβατα. Χάνουμε μια από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού μας και πρέπει να την αντικαταστήσουμε άμεσα".

    Τη λύση, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, μπορεί να δώσει μόνο η δυναμική παρέμβαση της Κυβέρνησης stgm Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες της να παρέμβουν στη γειτονική Βουλγαρία για καταστολή της νόσου που βρίσκεται σε έξαρση, ιδιαίτερα στην περιοχή του Καπετάν Ανδρέγεβο. "Σε περίπτωση που οι αρμόδιοι της Ε.Ε. κρίνουν ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι ελέγξιμη, τότε ας γίνουν εμβολιασμοί στη Βουλγαρία. Αν, όμως, η κατάσταση, όπως πιστεύουμε εμείς, κριθεί ανεξέλεγκτη, τότε απαιτούμε να γίνονται εμβολιασμοί στο δικό μας έδαφος", τονίζει ο κ. Ντόλιος, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματα των κτηνοτρόφων του Εβρου, να ψάξει ο ίδιος για τα κατάλληλα εμβόλια στην αγορά και να προχωρήσει σε εμβολιασμούς των ζώων του νομού.

    Οι εμβολιασμοί αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, πρέπει να αρχίσουν το αργότερο μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του FAO, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα στις 11 Οκτωβρίου. Το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, στον Εβρο, συνάντηση εκπροσώπων των ελληνικών και των βουλγαρικών κτηνιατρικών υπηρεσιών.

    Τις ανησυχίες του νομάρχη Εβρου προκαλεί και η αδυναμία ελέγχου του ορεινού όγκου, που συνδέει τον Εβρο με τη Ροδόπη, μέσω του οποίου δεν μπορεί να αποκλειστεί η μεταφορά της νόσου στο γειτονικό νομό. Στο νομό Εβρου, πάντως, τίθενται σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ έχει απαγορευτεί και η εισαγωγή ξυλείας από τη Βουλγαρία μέσω του Ορμενίου και χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επαρχείο του βόρειου Εβρου στο Διδυμότειχο, με αντικείμενο την ένταση των επιδημιολογικών ελέγχων στην περιοχή και των μέτρων καταπολέμησης της νόσου.

    Στο μεταξύ, με επιτυχία αντιμετωπίστηκε στην Ξάνθη η εκδήλωση της ίδιας νόσου, που έπληξε πριν 20 περίπου ημέρες κοπάδι της κοινότητας Γενησέας, το οποίο και θανατώθηκε στο σύνολό του (148 αιγοπρόβατα). Η νόσος μεταδόθηκε και στην περίπτωση αυτή από τη γειτονική Βουλγαρία. Τα ζώα θανατώθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα δεν έχει εκδηλωθεί νέο κρούσμα σε άλλο κοπάδι. Συνεχίζεται ωστόσο η εφαρμογή της απαγορευτικής απόφασης για τη διακίνηση ζώων και ζωοκομικών προϊόντων από και προς το νομό, η οποία, όμως, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτρη Χατζόπουλο, αναμένεται να τροποποιηθεί και να επιτραπεί η έξοδος από το νομό ζώων για σφαγή, με τη χορήγηση ειδικού υγειονομικού πιστοποιητικού από την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

    [18] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ-ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    "Δίκοπο μαχαίρι" αποτελεί το ηλεκτρονικό εμπόριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν οργανωθούν σωστά, ξεπερνούν τα όρια της τοπικής αγοράς, τα "σύνορα" πέφτουν και ανοίγει για αυτές ολόκληρη η παγκόσμια αγορά. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, τίθενται στο περιθώριο.

    Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο διευθυντής του κοινοτικού προγράμματος ESPRIT, Γιώργος Μιτακίδης, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη επ' ευκαιρία της 10ης διεθνούς εκθέσεως πληροφορικής, INFOSYSTEM. "Μέχρι στιγμής έχουμε δει μονάχα την κορυφή του pac|boumou που καλούμε "ηλεκτρονικό εμπόριο"-εκτιμώ ότι μέχρι το 2000 η πρωτοποριακή -σήμερα- αυτή δράση, θα αποτελεί κοινοτυπία".

    Ωστόσο, προκειμένου να οργανωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, απαραίτητη είναι η θεσμοθέτηση των όρων του παιχνιδιού. Το Νοέμβριο, μάλιστα, θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες το πρόγραμμα εργασίας του ESPRIT για την εναρμόνιση των επί μέρους νομοθεσιών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου. "Καθώς τα υφιστάμενα νομικά πλαίσια των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργήθηκαν όταν ακόμη δεν υπήρχαν οι τεχνολογίες αυτές, είναι φυσικό να μην τις προβλέπουν. Για παράδειγμα, προκειμένου να αγοράσει κανείς ένα οικόπεδο απαιτείται σήμερα συμβολαιογράφος, αλλά και φυσική υπογραφή, προϋποθέσεις που αποκλείουν -εκ των πραγμάτων- την ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου στον κλάδο. Είναι, λοιπόν, ανάγκη η ανάπτυξη σχετικής νομοθεσίας -με συντονισμό σε παγκόσμιο επίπεδο- που θα ρυθμίζει θέματα ασφάλειας, ηλεκτρονικών πληρωμών κλπ", εξήγησε ο κ.Μιτακίδης.

    Σε πολιτικό επίπεδο, όμως, ο εκσυγχρονισμός του σχετικού νομικού πλαισίου προχωρά με ιδιαίτερα αργά βήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Αντίθετα, πολύ ταχύτερα είναι τα βήματα του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος -πιεζόμενος από την αγορά- προχωρά στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον κλάδο. Μάλιστα, η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία διόλου υστερεί έναντι της ευρωπαϊκής", τόνισε ο ίδιος.

    Χαρακτηριστικό είναι το υψηλό ποσοστό συμμετοχής της χώρας μας στον προϋπολογισμό του ESPRIT, που ανέρχεται σήμερα -στη μέση περίπου του προγράμματος- σε 4% (1 δισ.ECU). "Καθώς, μάλιστα, σε καθε δράση του προγράμματος συμμετέχουν κατά μέσο όρο 5 εταίροι, πρακτικά η Ελλάδα έχει πρόσβαση σε περίπου 20% των αποτελεσμάτων του ESPRIT. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική συμμετοχή στο ESPRIT κινείται σε υψηλά επίπεδα, όχι μόνον ποσοτικά αλλά και ποιοτικά", υπογράμμισε ο κ.Μιτακίδης.

    Σχολιάζοντας, τέλος, το γεγονός ότι η Ελλάδα εγγράφει στον προϋπολογισμό της το χαμηλότερο ποσοστό δαπανών για δράσεις πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας από όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., ο κ.Μιτακίδης επισήμανε τις "δουλείες" που επιβάλλει η συνολικότερη οικονομική πολιτική, ενώ υπογράμμισε τη δυνατότητα εντονότερης εκμετάλλευσης του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, προς την κατεύθυνση αυτή. "Οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων του Β' Κ.Π.Σ., μπορούν να μετατραπούν και σε ευκαιρίες αναπροσαρμογής των στόχων του", τόνισε χαρακτηριστικά.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΤΗΝ ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Η "LE MONDE DIPLOMATIQUE"

    Την απροθυμία της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να επιλύσει τις όποιες "διαφορές" που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλαδα", διαπιστώνει και η έγκριτη γαλλική επιθεώρηση "Le Monde Diplomatique", σε αναλυτικό της άρθρο για τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τις προοπτικές επίλυσής τους, που δημοσιεύεται στο τεύχος του Οκτωβρίου.

    Στο άρθρο με τίτλο "Η Αθήνα και η Αγκυρα φιλονικούν για το Aica_o", επισημαίνονται οι ανησυχίες της Ελλάδας, οι οποίες εστιάζονται, στο γεγονός, ότι η Τουρκία αμφισβητεί το καθεστώς του Αιγαίου. Ειδικότερα δε, η Αθηνα ανησυχεί για το νότιο τμήμα του Αιγαίου, όπου η Αγκυρα υποστηρίζει ότι υπάρχουν "γκρίζες ζωνες", την κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί ανοιχτά, με την υποστήριξη, όπως τονίζεται στο αρθρο, του τουρκικου στρατού.

    "Η γεωγραφική ασυμμετρία του μισόκλειστου αυτού Πελάγους, δημιουργεί επι πλέον προβλήματα, εξαιρετικές δυσκολίες", που μπορούν, κατά τον αρθρογράφρο, να επιστεγαστούν σε τρεις τομείς στα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χωρο και στο βυθό της θάλασσας.

    [20] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Δυσχεραίνονται σημαντικά οι επισκέψεις των Γιουγκοσλάβων πολιτών στην Ελλάδα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης προ τριημέρου, να εφαρμόζεται από 1ης Οκτωβρίου, η βίζα τύπου Σέγκεν, και για την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Η νέα διαδικασία, προβλέπει ατομική προσέλευση των ενδιαφερομένων να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, συνέντευξη με αρμόδιο υπάλληλο της Πρεσβείας και συμπλήρωση σχετικής αίτησης. Το γεγονός αυτό έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις, κυρίως εξαιτίας της ικανοποίησης μικρού αριθμού ενδιαφερομένων.

    Από την 1η Οκτωβρίου, η Ελληνική Πρεσβεία, χορηγεί ημερησίως μόνο 100 βίζες, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χορηγούσε μέχρι και 4.000 την ημέρα.

    Εξαιτίας της υποχρεωτικής προσωπικής προσέλευσης των ενδιαφερομένων για να λάβουν βίζα, τα τουριστικά γιουγκοσλαβικά πρακτορεία, δεν μπορούν πλέον να μεσολαβούν για την εξασφάλιση της ελληνικής βίζας, ενώ πολλά γιουγκοσλαβικά πρακτορεία που επί χρόνια συνεργαζόταν με την Ελλάδα, και μετέφεραν τουρίστες, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα διακόψουν όλες τις εκδρομές προς τη χώρα μας, επειδή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βίζα για τους πελάτες τους.

    Αντιδράσεις υπάρχουν και από ελληνικά τουριστικά πρακτορεία, που συνεργάζονται με την Γιουγκοσλαβία, διότι αν διατηρηθεί αυτό το μέτρο, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των Γιουγκοσλάβων στην Ελλάδα.

    Επίσης προκύπτει ένα ακόμα πρόβλημα, αναφορικά με εκατοντάδες Γιουγκοσλάβους μαθητές που ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις σχολικές εκδρομές τους στην Ελλάδα, διότι με τη νέα διαδικασία, είναι αμφίβολο αν λάβουν έγκαιρα την απαραίτητη βίζα, ενώ αυτοί που έρχονται από την επαρχία, για να λάβουν την απαραίτητη θεώρηση εισόδου στην Ελλάδα, αναγκάζονται πλέον να διανυκτερεύσουν έξω από την ελληνική Πρεσβεία, για να προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

    Η ελληνική Πρεσβεία με ανακοίνωσή της στον Τύπο, ζητάει την κατανόηση των ενδιαφερομένων σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Επίσημοι κύκλοι της Γιουγκοσλαβίας σε συνομιλίες που είχαν νωρίτερα με Έλληνες αξιωματούχους, είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους σχετικά με το καθεστώς χορήγησης βίζας προς τους Γιουγκοσλάβους πολίτες, τη στιγμή μάλιστα που κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους Κροάτες και τους Σλοβένους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, ετησίως χορηγούνται από την ελληνική Πρεσβεία περισσότερες από 200.000 βίζες σε πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πέρσι εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, είχε συμφωνήσει με Γιουγκοσλάβους αρμόδιους, να χορηγούνται βίζες πολλαπλών επισκέψεων στην Ελλάδα, σε Γιουγκοσλάβους επιχειρηματίες.

    [21] ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΛΕΝΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚIΡΟ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    Ενα ακριβώς χρόνο απο την δολοφονική απόπειρα κατά του προέδρου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας "Μακεδονίας" Κίρο Γκλιγκόρωφ και στα Σκόπια συνεχίζονται τα σχόλια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την επίθεση εκείνη, που είχε καταταράξει όχι μόνο τον πληθυσμό αυτής της πρωην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, αλλα και τον κόσμο ολόκληρο.

    Το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά την απόπειρα, δεν βρέθηκαν ακόμη οι δράστες, εξακολουθεί να προκαλεί στην ΠΓΔΜ διάφορα σχόλια για την ταυτότητά τους, αλλα κυρίως για τους στόχους που επεδίωκαν με την εγκληματική αυτή ενέργεια.

    Οπως ανέφερε σε σημερινό του σχόλιο ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, οι δράστες της επίθεσης, απέβλεπαν στο να πλήξουν την αυτοτελή ύπαρξη του ανεξάρτητου σκοπιανού κράτους.

    "Αν και, προς το παρόν, δεν ξέρουμε ποιοί είναι οι δράστες, γνωρίζουμε γενικά τους σκοπούς τους", ανέφερε ο σχολιαστής του ράδιο-Σκόπια Μπλαγκόγια Στοϊκοφσκι, για να προσθέσει : "Κάποιος είτε κάποιοι, ελίναι κατά της ύπαρξης ανεξάρτητου, κυρίαρχου και αυτοτελούς "μακεδονικού" κράτους, διότι με την ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας, αλλάζουν κάποιοι γεωστρατηγικοί, κατακτητικοί χάρτες για τα Βαλκάνια".

    Ο σχολιαστής του σκοπιανού ραδιοσταθμού, ισχυρίστηκε ακόμη ότι άλλος σκοπός της δολοφονικής απόπειρας, ήταν η παρεμπόδιση της δημοκρατικής ανάπτυξης και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η παρεμπόδιση των σύγχρονων πολιτισμικών επιτευγμάτων. με σκοπό την αποσταθεροποίηση της "Μακεδονίας" και την επιβολή ξένων επιρροών".

    Υπενθυμίζεται ότι η δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της ΠΓΔΜ έγινε το πρωί της 3ης Οκτωβρίου 1995, στο κέντρο των Σκοπίων και ενώ το προεδρικό αυτοκίνητο πραγματοποιούσε τη συνηθισμένη διαδρομή από την οικία του Κίρο Γκλιγκόρωφ μέχρι το γραφείο του.

    Ο σκοπιανός πρόεδρος διασώθηκε ως εκ θαύματος από την ισχυρή έκρηξη, που προκάλεσε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο. Η έκρηξη διέλυσε κυριολεκτικά το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο κ.Γκλιγκόρωφ, και σκότωσε τον οδηγό του και έναν τυχαίο περαστικό που βρισκόταν κοντά την ώρα της έκρηξης.

    Βαριά τραυματισμένος, ο σκοπιανός πρόεδρος οδηγήθηκε στο κρατικό Νοσοκομείο των Σκοπίων, όπου υποβλήθηκε σε μία σειρά εγχειρήσεων προκειμένου να αποκατασταθούν τα τραύματα σ΄όλη την έκταση του σώματος και κυρίως εκείνα στην περιοχή της κεφαλής, τα οποία είχαν τελικώς ως συνέπεια την απώλεια του ενός οφθαλμού.

    Στα μέσα Οκτωβρίου 1995, σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Enyteqij~m, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο συμμετοχής στη δολοφονική απόπειρα κατά του Κίρο Γκλιγκόρωφ "μίας οικονομικής πολυεθνικής ομάδας από γειτονική προς τα Σκόπια χώρα, υπάλληλος της οποίας κατασκεύασε τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονική απόπειρα".

    Ένα χρόνο μετά, η ζωή και οι δραστηριότητες του Προέδρου Κ.Γκλιγκόρωφ έχουν επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς και τίποτα δεν θυμίζει το φοβερό πρωινό της 3ης Οκτωβρίου, καθώς σύμφωνα με τη δήλωση του θεράποντος ιατρού του, η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ ικανοποιητική.

    Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και ο υπουργός Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Φερτσκόφσκι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πορεία της υγείας του προέδρου. Όπως υποστηρίζουν, δεν γνωρίζουν ποιος κρύβεται πίσω από τη δολοφονική απόπειρα. Αυτό που μπορούν να επιβεβαιώσουν είναι ότι οι τρομοκράτες δεν κατόρθωσαν να υλοποιήσουν το στόχο τους, καθώς η χώρα παραμένει ο κύριος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων.

    [22] ΟΙ ''ΠΡΑΣΙΝΟΙ'' ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΛ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Οι ''Πράσινοι'' της Γερμανίας επικρίνουν με ανακοίνωσή τους τη συντηρητική κυβέρνηση του Καγκελάριου Κολ, για την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και το συνεχιζόμενο στρατιωτικό εξοπλισμό της, παρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος των Κούρδων.

    Με αφορμή την πρόσφατη σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η εκπρόσωπος των ''Πρασίνων'' για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμκε Ντίτερ-Σόϊα, ασκεί οξεία κριτική στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τονίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Γερμανία παρέδωσε στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό αξίας άνω των τριών δισεκατομμυρίων μάρκων, ενώ μόλις προσφατα εγγυήθηκε για την παράδοση 500 οχημάτων τύπου ''Ούνιμοκ'', αξίας 48,8 εκατομμυρίων μάρκων.

    ''Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δείχνει και πάλι, ότι, πέραν της παρέμβασης της σε μενονωμένες περιπτώσεις παραβιάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δε διανοείται καν να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική, της οποίας πρωταρχική προτεραιότητα να αποτελεί η εφαρμογή των Διεθνών Διακηρύξεων περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που και η ίδια έχει υπογράψει'', σημειώνει η κ.Ντίτερ.

    [23] ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΝΩ Η "ΜΠΟΥΛΓΚΑΡΓΚΑΖ" ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΕΦΤΑ ΜΕΙΚΤΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

    Η βουλγαρική κρατική εταιρία αερίου "Μπουλγκάργκαζ" δεν είναι πλέον μέτοχος της Βουλγαρορωσικής τράπεζας επενδύσεων, ενώ αποσύρεται και από άλλες εφτά μεικτές εταιρίες αερίου, διότι η συμμετοχή της σ' αυτές δεν είχε θετικά αποτελέσματα.

    Σχετικά με το θέμα, η βουλγαρική οικονομική εφημερίδα "Παρί" (Χρήμα), αναφέρει ότι άρχισε ήδη η παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ενώ σε ένα μήνα θα αρχίσει και η παροχή προς την ΠΓΔΜ.

    Μέχρι το 2010 - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα - αναμένεται ότι μέσω Βουλγαρίας θα μεταφερθούν τράνζιτ προς την Τουρκία 20 disejatoll}qia κυβικά μέτρα ανά έτος, προς την Ελλάδα 1,7 δις, την ΠΓΔΜ 0,8 δις, την Σερβία 4,6 δις, την Αλβανία 1 δις και 1 δις παραμένει στην Βουλγαρία με την μορφή μεταφορικών τελών.

    [24] Η Μ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Τη συμφωνία σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, που υπεγραψαν χθες στο Παρίσι οι Πρόεδροι Μιλόσεβιτς και Ιζετμπέκοβιτς, επέκρινε η Πρόεδρος της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    "Οσοι είχαν ακόμη την αυταπάτη ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ηγέτης όλων των Σερβων διαψεύστηκαν", δήλωσε η κ.Πλάβσιτς, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας.

    Αντίθετα, τη συμφωνία χαιρέτησαν τόσο ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία, Καρλ Μπιλντ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος οργάνωσε τη συναντηση των δυο Προέδρων στο Παρίσι, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι οι Μιλόσεβιτς και Ιζετμπέκοβιτς κατανόησαν την ανάγκη "να δουν το μέλλον αντί να ζουν προσκολλημένοι στο παρελθόν"

    "Παρά τις διαφωνίες τους για το παρελθόν και παρά το γεγονός ότι εξακολουθουν να διαφωνούν για το ποιό ακριβως είναι αυτό το παρελθόν οι δυο πλευρές, καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα μέλλον. Και αυτό το μέλλον ανηκει σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν. Οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο κ.Μπιλντ.

    Οι Μιλόσεβιτς και Ιζετμπέκοβιτς συμφώνησαν να αποφύγουν να προβούν σε πολιτικές ή νομικές ενέργειες που δεν προωθούν την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας που σημαίνει πρακτικά ότι η Βοσνία θα αποσύρει την αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον της Σερβίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για συνέργεια σε γενοκτονία. Το Βελιγράδι από την πλευρά του αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας, η οποία σε αντάλλαγμα αποδέχθηκε τη συνέχεια της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.

    Πολιτικοί σχολιαστές στο Βελιγράδι, εκτιμούν ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στις σχέσεις Βοσνίας-Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας, αντανακλά την ευρύτερη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών. Το μόνο σημείο τριβής, σημειώνουν είναι το θέμα των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας. Το Βελιγραδι εμμένει ότι η Νέα Γιουγκοσλαβία αποτελεί το μόνο νόμιμο διάδοχο της παλαιάς Ομοσπονδίας, θέση με την οποία διαφωνεί η Σλοβενία, η Βοσνία, η ΠΓΔΜ και η Κροατία, υποστηρίζοντας ότι έχουν και αυτές ίσα δικαιώματα στα περιουσιακά της στοιχεία.

    [25] "Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ

    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Νετσμεντίν Ερμπακάν στην οποία εκφράζει την πεποίθησή του ότι η τουρκική κυβέρνηση θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την ανεύρεση και την τιμωρία των δραστών της βομβιστικής επίθεσης κατά του Οικουμενικου Πατριαρχείου, ap]steike ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλιου Εκκλησιών Konrad Raiser.

    Στην επιστολή, που δημοσιεύει η ολλανδική εφημερίδα, "Trouw", υπογραμμίζεται ότι η παρουσία του Πατριαρχειου τιμά την ίδια την Τουρκια, επισημαίνεται ότι το καθεστώς του προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις ενώ τονίζεται η σημασία που έχει η παρουσία του τόσο για τη μουσουλμανική όσο και για τη χριστιανική κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη.

    H εφημερίδα, παραθέτει επίσης, δηλώσεις του κ.Τσέτση Γεωργίου, εκπροσώπου του Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση ως "αδικη πράξη". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνο-ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία και το συνδεδεμένο με αυτή Πατριαρχείο, "υπάρχει από αρχαίων χρόνων στη χωρα των προγόνων της".

    [26] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ Ο Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΦ

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, είναι μεταξύ των πολλών ξένων επισήμων που βρίσκονται στη Σόφια, για να προσκυνήσουν τη σορό του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Αντρέι Λουκάνοφ που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου.

    Ο κ.Παπαδόπουλος μαζί με τους εκπροσώπους της Σλοβενίας και της Τουρκίας, έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ και από τον πρόεδρο της Βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ.

    Στον επικήδειο λόγο του ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, χαρακτήρισε την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα του Α.Λουκάνοφ, ως "αντιφατικά, όπως και η μετάβαση της Βουλγαρίας", στη δημοκρατία και επισήμανε πως "έπεσε θύμα του έργου που ο ίδιος είχε ξεκινήσει".

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, στη χθεσινή συνεδρίασή της, η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε τη λήψη έκτακτων μέτρων, που πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολάι Ντόμπρεφ, με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη βουλγαρική επικράτεια.

    Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα τα μέτρα αυτά δεν έχουν άμεση σχέση με τη δολοφονία του Α.Λουκάνοφ, καθώς η σχετική συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί από τις 26 Σεπτεμβρίου.

    Τις προθέσεις του Α.Λουκάνοφ να δώσει στη δημοσιότητα έως τις 20 Οκτωβρίου, αποδεικτικά στοιχεία για διαφθορά στην ανώτατη κλίμακα της εξουσίας, αποκαλύπτει ο πολιτικός αναλυτής Αντρέι Ράιτσεφ, στην εφημερίδα "Κοντινέντ".

    Η εφημερίδα γράφει ακόμη ότι δεν είναι γνωστό πού βρίσκονται τα αποκαλυπτικά έγγραφα και εάν οι δολοφόνοι έχουν κατορθώσει να τα καταστρέψουν.

    "Είμαι εκατό τις εκατό βέβαιος ότι κάποιος είχε σαφές συμφέρον από τα εξής τρία πράγματα ταυτόχρονα: Να απομακρυνθεί ο Α.Λουκάνοφ, να φοβηθούν οι προσκείμενοί του που επιθυμούν να προβάλουν αντίσταση στη διαφθορά στην "κορυφή" της εξουσίας και να μπερδευτούν γενικώς τα πράγματα στη χώρα", τονίζει ο κ.Ράιτσεφ στο ραδιοφωνικό σταθμό της "Ελεύθερης Ευρώπης".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 4 October 1996 - 13:25:34