Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-08)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [02] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ ΣΑΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

  • [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [06] ΤΟΥΡΚΙΚΟ F-16 EΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

  • [07] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

  • [08] ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [09] ΝΕΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

  • [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΕΤΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

  • [11] ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- 85% ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

  • [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [14] ΜΕ ΡΙΨΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [15] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

  • [16] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ

  • [17] "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΖΟΓΑΔΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

  • [18] Ο.Λ.ΣΚΑΛΦΑΡΟ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [19] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

  • [20] ΕΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΝΑΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [21] ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [22] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Πρόεδρος της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου εξελέγη σήμερα το μεσημέρι ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ.Κακλαμάνης έλαβε 154 ψήφους κατά τη δεύτερη επαναληπτική μυστική ψηφοφορία.

    Κατά την ίδια ψηφοφορία η υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη έλαβε 94 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 39 λευκά ψηφοδέλτια. Συνολικά ψήφισαν 287 βουλευτές.

    Ως γνωστόν κατά την πρώτη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει 294 βουλευτές και ο κ.Κακλαμάνης είχε λάβει 150 ψήφους. Έτσι για πρώτη φορά μετά το 1964 ο πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στην επαναληπτική ψηφοφορία όπου δεν απαιτείται απόλυτη αλλά σχετική πλειοψηφία.

    Εξαιτίας της δεύτερης επαναληπτικής ψηφοφορίας για τον πρόεδρο της Βουλής αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση Εβερτ - Σουφλιά για αύριο το πρωί στις 9:30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Βουλής δήλωσε: "αποτελεί ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση και είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πώς θα πορευτεί. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει τραυματισμένο και διχασμένο και υπέστη την πρώτη κοινοβουλευτική του ήττα".

    [02] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΛΩΝ ΣΑΣ

    Τη δέσμευση ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αμεροληψία και υπευθυνότητα έλαβε ο Απόστολος Κακλαμάνης αμέσως μετά την επανεκλογή του στην Προεδρία της Βουλής, με 154 ψήφους, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε επίσης ότι συλλογικό έργο της Βουλής θα είναι να καταστήσει όσο γίνεται πιο θετικές τις προοπτικές του ελληνικού λαού και να αμβλύνει τις αγωνίες του.

    "Ευχαριστώ όλους όσοι με τίμησαν. Εκφράζω τον απόλυτο σεβασμό μου στην κρίση εκείνων που δε με ψήφισαν και παρέχω σε όλους τη διαβεβαίωση ότι θα είμαι ο Πρόεδρος όλων σας, αδιακρίτως, ως εκλεκτόρων του ελληνικού λαού και εκφραστών της κυρίαρχης θέλησής του", τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: "Η ενάτη περίοδος της Βουλής των Ελλήνων που άρχισε χθες, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και ενόψει των συνθηκών τόσο στο εσωτερικό, όσο ιδίως στο εξωτερικό μέτωπο της χώρας θα είναι κρίσιμη και καθοριστική ίσως για τη μελλοντική πορεία του τόπου. Σε αυτά τα έδρανα, σε αυτό το βήμα θα κατατίθενται καθημερινά και βασανιστικά οι προοπτικές και η ιστορική αγωνία του λαού μας. Εργο μας συλλογικό θα έιναι να καταστήσουμε όσο γίνεται πιο θετικές αυτές τις προοπτικές και να αμβλύνουμε αυτήν την αγωνία που εμφανίζεται ως αυτόχθοη συνέπεια ενός αισθήματος αδιάστατης ρευστότητας που προκαλούν τόσα ιστορικά και συγκλονιστικά γεγονότα που sumteko}mtai στην πειροχή μας, στην Ευρώπη, στον πλανήτη μας".

    Εμφαση έδωσε ο κ. Κακλαμάνης στην ανάγκη ουσιαστικής και αποτελεσματικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου ώστε να αναβαθμιστεί και να ενδυναμωθεί η δημοκρατική αρχή, σημειλωνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Κοινοβουλευτισμός δε διέρχεται κρίση. "Οταν βάλλεται, διασύρεται ή λοιδωρείται ο Κοινοβουλευτισμός, ο τελικός στόχος είναι η δημοκρατική αρχή. Αυτό που άλλοι ονομάζουν κρίση είναι ένας έντονος προβληματισμός για το ρόλο και τη λειτουργικότητα του σύγχρονου Κοινοβουλευτισμού. Οσο πιο ουσιαστική, επίκαιρη και αποτελεσματική είναι η λειτουργία ενός Κοινοβουλίου, τόσο αναβαθμίζεται ο ρόλος του και ενισχύεται η δημοκρατική αρχή", τόνισε.

    Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο κινούνται, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη οι αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, οι οποίες αποφασίστηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης Ολομέλειας τον Ιούλιο. Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται ότι η Βουλή αποκτά ουσιαστικό λόγο για την πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη λειτουργία των έξι διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι οποίες πρέπει να ενημερώνονται εκ των προτέρων από την Κυβέρνηση με όλα τα κείμενα της Ενωσης που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και ιδίως σχέδια συνθηκών, δεσμευτικών πράξεων παραγώγου δικαίου και έγγραφα σχετικά με τις γενικές οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές κατευθύνσεις της Ε.Ε.

    Επίσης η λειτουργία των τριών μόνιμων ειδικών επιτροπών, Αποδήμου Ελληνισμού,, Θεσμών και Διαφάνειας και Αποτίμησης Τεχνολογίας, η εξέταση επίκαιρων ζητημάτων σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής και η εξοικονόμηση χρόνου από το νομοθετικό έργο για την οργάνωση συζητήσεων για τέσσερα τουλάχιστον θέματα την εβδομάδα με πρωτοβουλία όσων βουλευτών επιθυμούν.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και στην ανάγκη ενεργής συμμετοχής των βουλευτών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη ενεργή παρουσία του βουλευτή στον στίβο της πολιτικής διαπάλης".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

    "Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα επιλογής", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς για την ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη νέου Προέδρου.

    Ο κ. Ρέππας θύμισε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αποτελεί λόγο και σημείωσε ότι από την ψηφοφορία αυτή στη Βουλή δεν δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.

    "Πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει από τότε που η κυβέρνηση δεν θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αλλά η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης" είπε ο Υπουργός Τύπου.

    Σε ερώτηση αν οι δέκα βουλευτές που δεν ψήφισαν τον κ. Κακλαμάνη στέλνουν κάποιο μήνυμα στον πρωθυπουργό ο κ. Ρέππας απάντησε ότι μήνυμα στον πρωθυπουργό θα υπάρχει μόνο εφόσον σταλεί με την ψηφοφορία των προγραμματικών δηλώσεων. "Δεν μπορώ να ejtil^sy τις προθέσεις τους" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [04] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Για "ήττα" του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου του σώματος, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ.

    "Σήμερα το πρωί ο κ. Σημίτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του εξέφρασε δήθεν την ανησυχία του για την κρίση στη Νέα Δημοκρατία και την εξ' αυτού του λόγου επαπειλούμενη ενδεχομένως κρίση των θεσμών" είπε ο κ. Εβερτ και πρόσθεσε: "Τον ευχαριστώ θερμά για το ενδιαφέρον του, μετά, όμως από τη σημερινή ήττα του κ. Σημίτη μέσα στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής, θα πρέπει ο κ. Σημίτης να αναρωτηθεί από πού ενδεχομένως μπορεί να κινδυνεύσουν οι θεσμοί".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι είναι βέβαιο πως ο κ. Σημίτης θα τύχει το Σάββατο το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής, πρόσθεσε όμως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "θα πρέπει να διερωτηθεί και πάλι μετά από την ψηφοφορία για την έκταση και το βάθος αυτής της εμπιστοσύνης".

    Για το θέμα έκανε δήλωση και ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος σημείωσε : "Η εκλογή Προέδρου είναι καθαρώς πολιτική εκδήλωση. Η κυβέρνηση βγήκε από τη σημερινή διαδικασία τραυματισμένη".

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τη ρητή δέσμευση ότι δε θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές όλοι όσοι αναλαμβάνουν ή έχουν ήδη αναλάβει θέσεις Γενικών Γραμματεών και Γενικών Διευθυντών Δημόσιων Οργανισμών έλαβε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κατά την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά την ανάδειξη του κόμματος στην εξουσία από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

    "Οι κυβερνητικές θέσεις υπάρχουν για να υπηρετείται το κοινό συμφέρον και σε καμία περίπτωση για να εξυπηρετούνται προσωπικές επιδιώξεις, όσο θεμιτές και αν είναι. Γιαυτό και χρειάζεται κανόνας που εξασφαλίζει προσωπική ανιδιοτέλεια. Οποιος θέλει να είναι υποψήφιος, ας επιδιώξει απασχόληση σε άλλες από αυτές τις θέσεις ευθύνης. Η εξουσία που ασκείται δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται για να εξασφαλισθεί μια βουλευτική εκλογή", τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως θα εξετάσει αν είναι δυνατή και η νομική κατοχύρωση της ρύθμισης, πρόσθεσε πάντως ότι "αποτελεί πολιτική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και θα εφαρμοσθεί".

    Το στίγμα της κυβερνητικής πρακτικής του ΠΑΣΟΚ στη νέα τετραετία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα αποτελεί η συγκεκριμένη ιεράρχηση και η συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων, ενώ η κατευθυντήρια γραμμή της νέας κυβερνητικής περιόδου θα χαράσσεται με συλλογικότητα των κυβερνητικών οργάνων, le πλήρη συνεννόηση και συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων.

    Ιδιαίτερο βάρος στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο κ. Σημίτης, αποκτά η Κοινοβουλευτική Ομάδα και για την επιτυχημένη δράση της, όπως είπε, χρειάζεται στενή συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ υπουργείων, Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και εισηγητών των νομοσχεδίων, αλλά και "πιο έντονη παρουσία, δράση και συντονισμός στις κοινοβουλευτικές επιτροπές" και "πληρέστερη τεκμηρίωση κάθε κοινοβουλευτικής παρέμβασης" των μελών της Ομάδας. "Για εμάς η οργάνωση και λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποτελεί ένα βασικό κριτήριο της ποιότητας της πολιτικής μας και της μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων της", σημείωσε.

    Την επόμενη τετραετία, σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, πρέπει να επιτευχθούν οριστικά οι μεγάλες τομές του ριζικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλους τους βουλευτές του κόμματος να ξεχάσουν την έννοια του "πολιτικού κόστους". "Δε θα διστάσουμε να λάβουμε τις σωστές και αναγκαίες αποφάσεις, ακόμα και εάν ισχυρές ομάδες ασκήσουν πιέσεις. Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη και τον στόχο να εφαρμόσει αταλάντευτα το πρόγραμμά του", τόνισε σχετικά.

    Ο πρωθυπουργός απηύθυνε για μια ακόμη φορά "χέρι συνεργασίας σε όλα τα κόμματα, στους κοινωνικούς φορείς, στους πολίτες της χώρας" και τόνισε ότι το κυβερνών κόμμα επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεών του.

    Καλώντας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε άμεση δραστηριοποίηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η περίοδος χάριτος που δίνουν οι πολίτες της χώρας θα είναι ελάχιστη. Τόνισε, πάντως, ότι η νίκη της 22ας Σεπτεμβρίου ήταν μεγάλη, καθώς έναν χρόνο πριν η πρόθεση ψήφου προς το ΠΑΣΟΚ ήταν μικρότερη από εκείνη προς την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και ότι ο λαός με την ετυμηγορία του τιμώρησε τη Ν.Δ. για τη "μαύρη προπαγάνδα" και την "αρνητική διαφήμιση" που ακολούθησε προεκλογικά.

    [06] ΤΟΥΡΚΙΚΟ F-16 EΠΕΣΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ. ΣΩΘΗΚΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

    Τουρκικό πολεμικό F-16 έπεσε και συνετρίβη σε θαλάσσια περιοχή 15 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πιλότος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει έγκαιρα το σύστημα της αυτόματης εκτίναξης.

    Τα τρία ελικόπτερα και δύο πλοία του πολεμικού ναυτικού μετά από έρευνες εντόπισαν και διέσωσαν τον Τούρκο πιλότο ο οποίος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Χίου.

    Οπως έγινε γνωστό, δύο τουρκικά F-16 και τέσσερα F-4 ενεπλάκησαν νοτιοδυτικά της Χίου με δύο ελληνικά Mιράζ και κατά τη διάρκεια της αποχώρησης το ένα F-16 συνετρίβη. Τα αίτια μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επιβεβαίωσε την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, 9 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών προχώρησαν σήμερα σε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβίασαν το FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

    Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνώρισαν και αναχαίτησαν τα τουρκικά πολεμικά και σε ορισμένες περιπτώσεις η αναχαίτιση εξελίχτηκε σε εικονική αερομαχία.

    [07] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη Φινλανδία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλος έφτασε στο Ελσίνκι στις 10.30 π.μ. σήμερα και στις 12.00 το μεσημέρι έγινε η επίσημη υποδοχή από τον Φινλανδό πρόεδρο.

    Αμέσως μετά τις συνομιλίες, διάρκειας μίας ώρας, στο προεδρικό μέγαρο στο Ελσίνκι του προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου και του Φινλανδού προέδρου Αντισάαρι, παρατέθηκε προς τιμήν του Έλληνα Προέδρου, ο οποίος συνοδεύεται από την κόρη του, γεύμα στο προεδρικό μέγαρο Μαντινιέμι.Στη διάρκεια του γεύματος, ο Κ.Στεφανόπουλος υπέμνησε στην αντιφώνησή του ότι ¨δεν λησμονώ πως έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα σας¨.

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρόεδρος αναφέρθηκε στα κοινά σημεία που ενώνουν τον φινλανδικό και τον ελληνικό λαό , τονίζοντας συγκεκριμένα ότι ¨τον φινλανδικό και τον ελληνικό λαό τους συνδέουν σκληροί και ηρωικοί αγώνες για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και της εθνικής τους ανεξαρτησίας.Τους ενώνει, επίσης, η συμβίωση με τη θάλασσα που τους περιβάλλει γενναιόδωρα και αποτελεί για αυτούς πάντοτε πηγή ζωής, πλούτου και δημιουργικής εμπνεύσεως.Τους ενώνει ακόμη η αγάπη που έχουν για την ειρήνη και την πρόοδο¨.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έκανε επίσης μια αναφορά στην επανάσταση του 1821 που ¨συνεκίνησε ιδιαίτερα τους Φινλανδούς νέους, οι οποίοι έσπευσαν να εκφράσουν τα φιλελληνικά τους αισθήματα, προκαλώντας στην απολυταρχική τότε Ευρώπη της Ιεράς Συμμαχίας ανησυχία για τυχόν γενίκευση των επαναστατικών κινημάτων. Στον αγώνα μας για την εθνική ανεξαρτησία προβάλλει μεταξύ των φιλελλήνων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους μαχόμενους Έλληνες η ηρωική μορφή του ταγματάρχη Αυγούστου Μαξιμίλιαν Μίρμπερι¨. Η ΕΥΡΩΠΗ

    Ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην συμμετοχή των δύο λαών στην οικογένεια της Ευρώπης, την Ευρωπαική Ένωση, η οποία, όπως είπε ¨ μας θέτει προ νέων προκλήσεων και νέων ευθυνών και ανοίγει ευρείς ορίζοντες συνεργασίας.Στη Διακυβερνητική Διάσκεψη καλούμεθα να χαράξουμε τη νέα πορεία της ΕΕ και να χτίσουμε μια νέα Ευρώπη, έργο δυσχερές αλλά σπουδαίο αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα προδιαγράψουν το μέλλον των επερχομένων γενεών και θα επηρεάσουν ουσιαστικά την ζωή της ηπείρου μας¨.

    Ο Έλληνας πρόεδρος έκανε αναφορά στην Ευρώπη ¨που οραματιζόμεθα¨ και η οποία ¨θα πρέπει να είναι η Ευρώπη των πολιτών, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας, μια Ευρώπη κοινότητος Δικαίου, ανοικτή στον κόσμο και ικανή να προστατέψει την ασφάλεια των πολιτών της και την ανεξαρτησία των χωρών-μελών.Στη νέα αυτή Ευρώπη, η ισότητα μεταξύ των κρατών θα διασφαλίζεται με dglojqatij\ δομημένους θεσμούς και η εθνική και πολιτισμική ταυτότητα κάθε μέλους θα είναι απόλυτα σεβαστή.Η νέα Ευρώπη δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια κλειστή λέσχη, ούτε να παραμείνει ως προνόμιο των 15 λαών που την απαρτίζουν, αλλά να έχουν θέση σε αυτήν και θα μπορούν να μετάσχουν τα ευρωπαικά κράτη που αποδέχονται τις αρχές, τις αξίες και τον θεσμικο, πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα της¨.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της ΕΕ, η οποία, όπως είπε, έχει παγκόσμιες προεκτάσεις και ακολούθως μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας, η οποία προωθείται επίσης και στη Βαλτική, την οποία υποστηρίζουμε με συνέπεια. Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Ο Έλληνας πρόεδρος αναφέρθηκε στο μείζονος σημασίας για την Ελλάδα θέμα της ευρωπαικής ασφάλειας και τόνισε ¨το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο αδιαίρετο και σφαιρικό, ώστε να παρασχεθούν σε κάθε κράτος οι εγγυήσεις για την εδαφική του ακεραιότητα και την εθνική του ανεξαρτησία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την τελική πράξη του Ελσίνκι και τα άλλα σχετικά διεθνή κείμενα¨. ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Ο Κ.Στεφανόπουλος έκανε μια συνοπτική αναφορά στα Βαλκάνια τονίζοντας ότι ¨η επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας αποτελεί για τη χώρα μου βασικό σκοπό, διότι πρωτίστως η ίδια έχει να επωφεληθεί από αυτό. Η Ελλάδα επιδιώκει, όχι απλώς τη συνεργασία που κατ΄ανάγκη επιβάλλει η γειτνίαση, αλλά και την ειλικρινή φιλία με όλες τις γειτονικές της χώρες.Κατόρθωσε μετά από τη δίνη των ανακατατάξεων στα Βαλκάνια να εξομαλύνει και να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, στις σχέσεις με την οποία υπάρχει ακόμη μια σημαντική εκκρεμότητα , εκείνη της ονομασίας του κράτους αυτού, του οποίου την ύπαρξη σταθερώς υποστηρίζει η Ελλάδα¨.

    Κλείνοντας, ο Έλληνας πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Τουρκία.¨Απομένει μία μόνο χώρα στα Βαλκάνια, η Τουρκία, την οποία η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ειλικρινή φίλη και σύμμαχο.Για τον σκοπό αυτό εργάζεται η χώρα μου, για να πείσει την Τουρκία ότι κάθε μελανό σημείο στις σχέσεις μας μόνο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ή και μέσω του Δικαστηρίου της Χάγης μπορεί να εξαλειφθεί, ώστε να ανατείλει η μέρα παγίωσης της ειρήνης στην περιοχή μας απαλλαγμένη πλέον από κάθε απειλή πολέμου¨.

    Σήμερα το απόγευμα, στις 16.30 , ο Κ.Στεφανόπουλος θα καταθέσει στεφάνι στο νεκροταφείο Χιετανέμι. Στις 17.00 θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Φινλανδίας, όπου θα τον υποδεχθεί η πρόεδρος της Βουλής κα.Γιουσρουγκάιναν, η οποία θα του απονείμει το αργυρό μετάλλιο της Βουλής, και ο γενικός διευθυντής της Βουλής Σέπο Ντίναν.

    Ο Κ.Στεφανόπουλος θα αναφερθεί και στο γεγονός ότι το φινλανδικό Κοινοβούλιο ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που παραχώρησε ψήφο στις γυναίκες πριν από 90 χρόνια. Στις 18.00 ο Έλληνας πρόεδρος θα επικεφτεί την ορθόδοξη εκκλησία Τεμπελιαούκιο, όπου θα τον περιμένει ο θεοφιλέστατος Πάουλι Γουότερ, ενώ στις 20.00 θα paqatehe_ επίσημο δείπνο από τον πρόεδρο της Φινλανδικής Δημοκρατίας.

    [08] ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" μας έδωσαν νέες πρόσθετες εμπειρίες που ενδυναμώνουν την αμυντική ικανότητα της χώρας, επιβεβαιώνουν την ολοένα και πιο ισχυρή ύπαρξη στην Κύπρο αυτοτελούς αμυντικής ικανότητας και ενδυναμώνουν αποφασιστικά όλες τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την προώθηση των δικαίων του Κυπριακού λαού", δήλωσε το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος παρακολουθούσε τις ασκήσεις από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

    [09] ΝΕΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

    Τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, η ιστορία, η αρχιτεκτονική και η τέχνη του μεγαλύτερου ακέραια διατηρημένου βυζαντινού ναού της Θεσσαλονίκης, της Αγίας Σοφίας, θα αποτελέσουν το θέμα του επιστημονικού συμποσίου που διοργανώνεται στην ιερά Μονή Βλατάδων από τις 10 έως και τις 12 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των "Δημητρίων '96".

    Σκοπός του συμποσίου σύμφωνα με τους διοργανωτές του, είναι η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων μεταξύ των ειδικών ερευνητών, αλλά και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων της Θεσσαλονίκης για την χριστιανική ιστορία και εξέλιξη της πόλης τους.

    Ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκε στις αρχές του 8ου μ.Χ αιώνα και η αρχιτεκτονική, ο γλυπτός διάκοσμος, τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες του αποτέλεσαν ανέκαθεν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του ναού, αλλά και για τους ειδικούς ερευνητές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σημαντικά έργα τέχνης που στεγάζονται στον ναό, ενώ πρωτοποριακή υπήρξε η τοιχοδομία του, η οποία ήταν άγνωστη έως την εποχή της εφαρμογής της στην Αγία Σοφία.

    Ως μνημείο-"παλίμψηστο" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ιερός ναός της Αγίας Σοφίας, αφού δέχτηκε πλήθος επιδιορθώσεων, επισκευών και επεμβάσεων -κατά τα έτη 1170, 1275, 1890, 1905, 1910 και άλλοτε- που αφήνουν να διαφανούν οι φάσεις του μνημείου, δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία και την πορεία του στον χρόνο.

    Το 1524 μετατρέπεται σε τζαμί από τον πιθανότατα ελληνικής καταγωγής ευνοούμενο του σουλτάνου, Ιμπραήμ Πασά, που φρόντισε να ανακαινίσει το κτίριο και κατασκεύασε έναν μιναρέ και το συντριβάνι που διακοσμούσε τον αυλόγυρο της εκκλησίας.

    Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1905, ο ναός επισκευάστηκε, διακοσμήθηκε από ιταλούς καλλιτέχνες και ξαναπαραδόθηκε στη χριστιανική λατρεία το 1915.

    Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε στον ίδιο χώρο με δύο παλαιότερους ναούς, από τους οποίους ο πρώτος καταστράφηκε από πυρκαγιά και ο δεύτερος από αίτια που παραμένουν μέχρι σήμερα \cmysta.

    [10] ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΕΤΑΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

    Ακατάλληλη για κατανάλωση φέτα, σύμφωνα με το πόρισμα της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μετασυσκεύαζαν ο 23χρονος Γιώργος Γκιούλης και ο 25χρονος Αργύρης Πλάκας, όταν συνελήφθησαν στο τυροκομείο του πατέρα του Γκιούλη, που φέρει την επωνυμία "Σκαφίδης ΕΠΕ-Τυροκομικά προϊόντα" στη Νέα Νικόπολη της Κοζάνης.

    Οι δύο νεαροί άνδρες συνελήφθησαν στις 3 Οκτωβρίου την ώρα που τοποθετούσαν τυρί, τύπου φέτα, από δοχεία που έφεραν την ένδειξη "Παναγιωτόπουλος Λάζαρος & ΣΙΑ Ο.Ε." και ημερομηνία παραγωγής την 28η Μαϊου 1995 σε νέα δοχεία με ένδειξη "Σκαφίδης ΕΠΕ - Φέτα ΠΟΠ" και ημερομηνία παραγωγής την 5η Φεβρουαρίου 1996.

    Συνολικά δεσμεύτηκαν 320 δοχεία των 15 κιλών, γεμάτα με φέτα, με ένδειξη "Παναγιωτόπουλος Λάζαρος", 300 δοχεία των 15 κιλών, επίσης γεμάτα, με ένδειξη "Σκαφίδης ΕΠΕ", τα οποία είχαν προλάβει να γεμίσουν οι δράστες, άλλα 10 δοχεία με την ίδια ένδειξη, ένα καζάνι με 100 κιλά άλμη, τρεις σάκοι με 20 κιλά χοντρό αλάτι και πλήθος άδειων δοχείων.

    Σύμφωνα με το πόρισμα που εξέδωσε χθες η αρμόδια τριμελής επιτροπή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, η φέτα που κατασχέθηκε ήταν ακατάλληλη για κατανάλωση. Η επιτροπή ζήτησε την άμεση καταστροφή των 320 δοχείων με την ένδειξη "Παναγιωτόπουλος Λάζαρος". Τα υπόλοιπα δοχεία που δεσμεύτηκαν θα επανεξεταστούν από πενταμελή επιτροπή της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας.

    [11] ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ- 85% ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

    Ποσοστό 75% των παιδιών στην Ελλάδα έχει διαμορφώσει επικίνδυνα διατροφικά πρότυπα, που συνίστανται στην κατανάλωση έτοιμων τροφίμων -"σνακς"- με τη συνδρομή μάλιστα του γονεϊκού ταμείου και την ανοχή της πολιτείας.

    Το ανησυχητικό αυτό συμπέρασμα, που προέκυψε από την 3η πανελλήνια έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, θα αναλυθεί και θα συζητηθεί στο "Πανελλήνιο πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης ΙΝΚΑ '96" που εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στη Λάρισα.

    Η έρευνα σημειώνει ακόμη ότι η υπερκατανάλωση των λεγόμενων "εύκολων" τροφίμων αρχίζει από την πρώτη νηπιακή ηλικία σε ποσοστό 74% και σε μεγαλύτερες ηλικίες φτάνει να υπερβαίνει το 83% σε καθημερινή βάση.

    Η αιτία του προβλήματος εντοπίζεται δυστυχώς κατά ένα μεγάλο μέρος και στην παροχή χαρτζηλικιού από τους γονείς, το οποίο τα παιδιά καταναλώνουν κατά βούλησιν, "επενδύοντάς" το συνήθως στις δελεαστικές γεύσεις των έτοιμων τροφών. Ευθύνες βαραίνουν τους γονείς και για τη μη παροχή επαρκούς πρωϊνού, που αναγκάζει τους μαθητές να βρουν άλλους τρόπους για να κορέσουν την πείνα τους.

    Το πρόβλημα δυσχεραίνουν τα σχολικά κυλικεία, εκ των οποίων το 85% παρανομεί, προμηθεύοντας στους μαθητές είδη που απαγορεύεται να διατίθενται.

    [12] ΣΕΙΣΜΟΣ 4,9 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 5.56 τα ξημερώματα οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 450 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Σφακτηρίας της Πύλου.

    Ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παπαζάχος, δήλωσε ότι δεν συντρέχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας. Όπως είπε, "η δόνηση ήταν ισχυρή αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές υψηλής σεισμικότητας, σαν αυτή της Πύλου".

    Ο κ.Παπαζάχος, τόνισε ότι το επίκεντρο τοποθετείται στη σεισμική ζώνη του ελληνικού τόξου που αρχίζει από τη Ζάκυνθο, διασχίζει την Κρήτη και φτάνει ώς τη Ρόδο. Στην περιοχή έχει καταγραφεί μεγαλύτερος σεισμός το 1947 και ήταν μεγέθους 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΜΑΧΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η Εθνική Φρουρά είναι μία αξιόμαχη δύναμη και θα συνεχίσει να ενισχύεται μέχρι να φύγει ο Αττίλας από την Κύπρο, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά τη δεύτερη φάση της στρατιωτικής άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", ο Κύπριος πρόεδρος, έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον αρχηγό της Νικόλαο Βορβολάκο, στο επιτελείο του και σε όσους έλαβαν μέρος στην άσκηση.

    Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τόνισε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του και το Δόγμα θα υφίσταται, εκτός αν αποφασίσει ο Αττίλας να υποχωρήσει ειρηνικά από την Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι οι Αμερικανοί θέλουν να αρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος σαν πρώτο βήμα για προοπτική λύσης του κυπριακού, ο κ.Κληρίδης είπε ότι "οι πληροφορίες αυτές επαναλαμβάνουν κάτι που είχε λεχθεί όταν στην Κύπρο βρισκόταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράϊτ".

    Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος αμέσως μετά το τέλος της άσκησης δήλωσε ότι, "ο Νικηφόρος 96 απέδειξε ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι μια πραγματικότητα και ότι υπάρχει συνέπεια για ολοκλήρωση του".

    Ο κ.Βορβολάκος, υποστήριξε ότι η άσκηση "Νικηφόρος 96" "απέδειξε κατά το πλέον πειστικό τρόπο τη συνέχεια και συνέπεια της πολιτικής βούλησης των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για την ολοκλήρωση του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Το Δόγμα είναι πράξη και όχι λόγια".

    "Οι ασκήσεις που έγιναν εμπέδωσαν σε στελέχη και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς την πεποίθηση ότι αν χρειαστεί να πολεμήσουν σε αυτόν και γι αυτόν τον τόπο δεν θα είναι μόνοι" επισήμανε ο αντιστράτηγος Βορβολάκος.

    [14] ΜΕ ΡΙΨΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ" ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι η σημαντικότερη φάση των ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης 96", με ρίψη Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην ελεύθερη Κύπρο και προσβολή στόχων με πραγματικά πυρά από δύο Ελληνικά F-16 και άλλα δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη.

    Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των ασκήσεων, Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από τουρκικά με αποτέλεσμα να γίνουν αλλεπάλληλες εικονικές αερομαχίες πάνω από τον εναέριο χώρο που ελέγχεται από την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τις αερομαχίες παρακολουθούσε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων και ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Στο αεροδρόμιο της Πάφου παραμένει Ελληνικό C - 130 το οποίο πέταξε το πρωί πάνω από την ελεύθερη περιοχή της J}pqou και έκανε ρίψη 25 αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο της άσκησης "Νικηφόρος".

    Αύριο αναμένεται να μεταβούν και πάλι στην Κύπρο τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά προκειμένου να πραγματοποιήσουν χαμηλές πτήσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης.

    [15] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΕΠΛΗΞΑΝ ΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

    Εντονα αντέδρασαν οι ΗΠΑ στην επίσκεψη του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν στη Λιβύη και ιδιαίτερα στις δηλώσεις που έκανε στην Τρίπολη όπου υπεραμυνθηκε του καθεστώτος Καντάφι.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ερμπακάν "άκρως ενοχλητικές" ενώ συνέκρινε το ταξίδι του Ερμπακάν στη Λιβύη και τη Νιγηρία με αυτό του μαύρου Αμερικανού ισλαμιστή Λούις Φάρακαν, ο οποίος επισκέφθηκε τις δυο αυτές χώρες τον Ιαναουάριο."Είχαμε δηλώσει τότε την κατηγορηματική αντίθεσή μας, το ίδιο κάνουμε και τώρα", είπε.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τουρκου πρωθυπουργού, που σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Anadolu", αποκάλεσε προπαγάνδα εναντίον της Λιβύης τις κατηγορίες της διεθνούς κοινότητας ότι το καθεστώς Καντάφι υποθάλπει την τρομοκρατία, ο κ.Μπερνς δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ερευνούν την ακρίβεια των δηλώσεων που φέρεται να έκανε ο Ερμπακάν. "Θα εκπλαγώ στην περίπτωση που οι δηλώσεις αυτές αποδειχθούν ακριβείς", τόνισε.

    Σύμφωνα με το "Anadolu" ο Ερμπακάν, επισκεπτόμενος το παλάτι του Λίβυου ηγέτη, που επλήγη από την επίθεση των αμερικανικών βομβαρδιστικών το 1986 είπε, ότι "πρόκειται για μνημείο που αποδεικνύει τα δεινά που υπέστη και υφίσταται η χώρα αυτή", τονίζοντας παράλληλα ότι η Λιβύη δεν υποστηρίζει τις τρομοκρατικές ενέργειες και ότι ειναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη από την τρομοκρατία.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι "η Λιβύη υπήρξε από τις σημαντικότερες προαγωγούς της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο", χαρακτήρισε ως πρωτοφανή ενέργεια την περίπτωση που "ένας πρωθυπουργός μιας συμμάχου χωρας και κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, προέβαινε στην υπεράσπιση ενός τρομοκράτη, όπως ο Καντάφι" και κάλεσε τον Τουρκο πρωθυπουργό να θυμηθεί ότι η Ουάσιγκτον υποστήριξε την Αγκυρα στον αγώνα της εναντίον των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ.

    "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι αγώνας των ΗΠΑ και μόνο", είπε ο Μπερνς, και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επισκέπτεται κανείς έναν δικτάτορα και να τον απαλλάσσει των κατηγοριών για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Ενοχλημένες φέρονται εξάλλου οι ΗΠΑ και από την επίσκεψη του Ερμπακάν στη Νιγηρία, όπου μετέβη μετά τη Λιβύη. Ο κ.Μπερνς αναφερόμενος στη συνάντηση του Ερμπακάν με τον ηγέτη της στρατιωτικής κυβέρνησης της χώρας στρατηγό Σάνια Αμπάσα, τόνισε ότι είναι υπεύθυνος για κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Νιγηρίας.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Touqj_ar για την περιοδεία του Ερμπακάν. Στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν εξοργιστεί για την παρέκκλιση της Τουρκίας από την παραδοσιακή φιλοδυτική πολιτική της, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, κάλεσε τον Ερμπακάν να παραιτηθεί επειδή δεν αντέδρασε με ικανοποιητικό τρόπο στα σχόλια του Καντάφι.

    Η Αγκυρα διαμαρτυρόμενη για τις δηλώσεις του Καντάφι, ο οποίος τάχθηκε δημόσια υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικου κρατους υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο τουρκικός στρατός θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο εναντίον των Κουρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, ανακάλεσε τον πρεσβη της στην Τρίπολη. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι η πρέσβης επέστρεψε στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις.

    [16] ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ

    Παρά το γεγονός ότι βαθαίνει η κυβερνητική κρίση που προέκυψε στην Τουρκία από το ταξίδι του πρωθυπουγού Νετζμετίν Ερμπακάν σε αφρικανικές χώρες, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την καταρράκωση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τανσού Τσιλλέρ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού, εκ νέου, κυβέρνησης με το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

    "Τώρα λένε να ξεχάσουμε τους φακέλους των σκάνδαλων με τα ρουσφέτια και να κάνουμε τη δεύτερη κυβέρνηση ΑΝΑΥΟL (Μητέρας Πατρίδας -Ορθού Δρόμου). Είναι αδύνατο να ξεχάσω αυτούς τους φακέλους. Αυτοί οι φάκελοι θα έρθουν ένας ένας στη Βουλή και μπροστά στην Βουλή θα φανερωθούν στα μάτια τις κοινής γνώμης όλες οι αλήθειες" δήλωσε χτες βράδυ η κ Τσιλλέρ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να κάνει καμία υποχώρηση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα χάριν της φιλίας του Ιραν, της Συρίας και της Λιβύης. "Τα οικονομικά βήματα στο διεθνή χώρο δεν πρέπει να συγχέονται με το κοσμικό κράτος. Εαν έρθει μια ημέρα και αυτή η κυβέρνηση δεν διαφυλάξει το πρωτόκολλό συνασπιμού τότε θα έρθει το τέλος της" .

    Ολοι πλέον στην Τουρκία βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν καθώς ο πρωθυπουργός Ερμπακάν επιστρέφει από τη Νιγηρία σήμερα το βράδυ. Το ταξίδι του κ Ερμπακάν έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο μέσα στην κυβέρνηση όσο και στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε χτες βράδυ σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ότι καταθέτει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

    [17] "ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ" ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΖΟΓΑΔΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Οι μανιακοί τζογαδόροι της Τουρκίας βρίσκουν το νέο "παράδεισό" τους στην κατεχόμενη Κύπρο, ύστερα από την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να θέσει περιορισμούς για τη λειτουργία των καζίνο. Μια απόφαση, που πάρθηκε μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις των "μη κοσμικών" στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Ευημερίας, του ισλαμιστή πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Οι παθιασμένοι με τα τυχερά παιχνίδια οδηγούνται στα "σίγουρα" μαγαζιά, που προστατεύονται από το ψευδοκράτος του Ραούφ Mtemjt\r, ενώ όπως επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, η εφημερίδα "Χουρριέτ", οι επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν το δυναμικό των τυχερών παιχνιδιών στην Τουρκία, άρχισαν να ζητούν απανωτές άδειες ίδρυσης καζίνο στο νησί.

    Στο δημοσίευμα της "Χουρριέτ", αναφέρεται ότι, αρμόδιοι του "υπουργείου Οικονομικών" του ψευδοκράτους, δήλωσαν ότι μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, υπεβλήθησαν 15 αιτήσεις για νέα καζίνο.

    Στο μεταξύ, το "υπουργικό συμβούλιο" του ψευδοκράτους, θέτει ως όρο λειτουργίας των νέων καζίνο, η τουριστική εγκατάσταση στην οποία θα λειτουργεί, να είναι δυναμικότητας τουλάχιστον 200 κλινών, ενώ το ίδιο να εισπράττει από αυτά τα καζίνο 100.00 δολάρια το έτος για την παραχώρηση των αδειών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτοί που εκμεταλλεύονται τα περισσότερα καζίνο στην βόρεια Κύπρο, είναι επιχειρηματίες και εταιρίες από την Τουρκία, όπως π.χ. η NET HOLDING, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο αρχηγός του "Φιλελεύθερου Κόμματος", Μπεσίν Τιμπούκ.

    Τέλος, η εφημερίδα παρατηρεί ότι, οι ερχόμενοι στα κατεχόμενα από την Τουρκία, με σκοπό τα τυχερά παιχνίδια, δημιουργούν τεχνητή αναζωογόνηση στον τουρισμό, χωρίς όμως από την κινητικότητα αυτή να επωφελούνται οι καταστηματάρχες, καθότι τα έξοδα ταξιδιού και παραμονής των χαρτοπαικτών αναλαμβάνουν τα καζίνο.

    [18] Ο.Λ.ΣΚΑΛΦΑΡΟ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    H Aγκυρα θα πρέπει να λύσει το Κουρδικό ζήτημα και το πρόβλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου η Ιταλία να υποστηρίξει τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πληροφόρησε τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Ιταλός ομόλογός του Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο.

    Βαρύ κλίμα αντιμετώπισε ο Τούρκος πρόεδρος και στις συνομιλίες που είχε με ιταλούς γερουσιαστές, με αποκορύφωμα τους Ντετσέσαρις και Σπένα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, που τον υποδέχτηκαν κρατώντας κουρδική σημαία. Μάλιστα ο δεύτερος ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, να μην γίνει συνένοχος της Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αυτή. Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί το βράδυ με τον κ.Πρόντι.

    Ο πρόεδρος της ιταλικής γερουσίας, κ.Μαντσίνο, γνωστοποίησε στον κ.Ντεμιρέλ το έντονο ενδιαφέρον και την ανησυχία της χώρας του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Eξάλλου και κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ιταλική τηλεόραση τέθηκε στον κ Ντεμιρέλ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και οι ανησυχίες που υπάρχουν στο διεθνή χώρο για το θέμα αυτό. Σε ερώτηση αν αυτό θα καθυστερήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και ότι υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που όταν γίνουν κατανοητές θα αποδειχτεί ότι η χώρα του δεν σφάλλει. Ερωτηθείς αν τα ταξίδια του πρωθυπουργού Ερμπακάν σημαίνουν αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας απάντησε aqmgtij\ λέγοντας ότι στη χώρα του δεν υπάρχει ούτε ισλαμική κυβέρνηση, ούτε ισλαμική εξωτερική πολιτική.

    [19] ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

    Αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες Γερμανίδα αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε στην Νυρεμβέργη τον 26χρονο Έλληνα μετανάστη, Βασίλη Τσιούτη, που καταγόταν από τον Αυγερινό Κοζάνης.

    Η Γερμανική αστυνομία επιμένει στον ισχυρισμό ότι ο Τσιούτης είχε σχέση με υποθέσεις ναρκωτικών και πως πυροβολήθηκε όταν τράπηκε σε φυγή, αρνούμενος να υποστεί σωματική έρευνα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βαυαρίας, Γκούντερ Μπέκστάϊν, δήλωσε σχετικά με το θάνατο του νεαρού Έλληνα ότι "αναμένεται το πόρισμα των ανακρίσεων" και πως θα προσφερθεί στην οικογένεια του "κάθε δυνατή βοήθεια, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια".

    [20] ΕΝΑΣ ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΝΑΔΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Στον βρετανό καθηγητή Τζέιμς Μίρλις και τον καναδό συνάδελφό του, Ουίλιαμ Βίκρεϊ απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας για τη συνεισφορά τους στην οικονομική θεωρία των "κινήτρων στις ασύμμετρες πληροφορίες".

    Οι δύο καθηγητές θα λάβουν, τιμής ένεκεν, το ποσό των 1,12 εκατομμυρίων δολαρίων που συνοδεύει το βραβείο, ανακοίνωσε σήμερα η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

    Ο Μίρλις -που είναι ο έβδομος βρετανός στον οποίον απονέμεται το Νόμπελ Οικονομίας- διδάσκει σήμερα οικονομικά στο περίφημο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην Αγγλία. Ο Βίρκλεϊ, καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, είναι ο πρώτος καναδός που λαμβάνει το Νόμπελ Οικονομίας.

    [21] ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Παράνομο κύκλωμα "εξαγωγής" νεογέννητων από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τις εφημερίδες "24 Ώρες", "Τρουντ" και "Νοβινάρ" της Σόφιας.

    Η εφημερίδα "Τρουντ" γράφει ότι μυστικοί πράκτορες τουριστικών γραφείων "ψάρευαν" στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας νεαρές Βουλγάρες, τις έπειθαν να μείνουν έγκυες και τις εξασφάλιζαν βίζες για την Ελλάδα, όπου γεννούσαν τα παιδιά τους σε πολυτελείς κλινικές και τα άφηναν για υιοθέτηση.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως τα νεογνά από τη Βουλγαρία "κοστολογούνται" γύρω στις 30.000 δολάρια το καθένα και μεγαλύτερη ζήτηση έχουν, κύριως τα παιδιά Τσιγγάνων, στην Ιταλία.

    Στο κύκλωμα φέρονται αναμεμειγμένοι και γιατροί των κλινικών, οι οποίοι σύμφωνα με την εφημερίδα "24 Ώρες" εξέδιδαν πλαστές πράξεις θανάτου των νεογνών. Κατά την ίδια εφημερίδα, οι Έλληνες πελάτες φέρονται ότι πλήρωναν 2.000 μάρκα για κάθε νεογνό, ενώ pok} περισσότερο, 10-20.000 μάρκα ήταν το μερίδιο του μεσάζοντα.

    "Είναι σκληρό να πουλήσεις το παιδί στου, αλλά πόσες μητέρες έχουν τη δυνατότητα στις μέρες μας να είναι ηρωίδες με 700 λεβα μηνιαίο επίδομα για τα παιδιά (100 δρχ =95 λέβα)", σχολιάζει η εφημερίδα "Νοβινάρ".

    [22] ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ - ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Εντείνεται ο προεκλογικός αγώνας στην Αλβανία ενόψη των δημοτικών εκλογών της 20ης Οκτωβρίου.Ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα έγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος,με περιοδεία σε τρείς νομούς και παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ότι ως Προεδρος της Δημοκρατίας δεν θάπρεπε να εμπλέκεται στον προεκλογικό αγώνα.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απο την πλευρά τους εμφανίζονται επιφυλακτικά και ως πρός την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν ,αλλά και πρός την κατεύθυνση που πρέπει να δώσουν στην προεκλογική τους καμπάνια. Βέβαια, δεν σταματούν να εκφράζουν τους φόβους τους για "εκλογική νοθεία" ανάλογη με εκείνη των βουλευτών εκλογών της 26ης Μαίου,αλλά αποφεύγουν να καταγγείλουν ανοιχτά τις μεθοδεύσεις του κυβερνητικού κόμματος.

    Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιόν" σε κύριο άρθρο της με τον τίτλο "Η 20η Οκτωβρίου όπως και και η 26η Μαίου" γράφει ότι όπως στις στις βουλευτικές εκλογές ,έτσι και τώρα παραμονές των δημοτικών εκλογών, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα,που τελικά έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουν.και προειδοποιεί ότι "σε περίπτωση επανάληψης της 26ης Μαίου, το σφάλμα δεν θα είναι μόνο της κυβέρνησης".

    Η εφημερίδα "Gazeta Shqiptare" δημοσιεύει δήλωση- καταγγελία του προέδρου του παραρτήματος Τιράνων του Σοσιαλιστικού κόμματος Μουσά Ουλκινι, σύμφωνα με την οποία " το Δημοκρατικό κόμμα προετοιμάζεται για τεράστια νοθεία στα Τίρανα με τους εκλογικούς καταλόγους.Απο στοιχεία που διαθέτει το Σοσιαλιστικό κόμμα, θα προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους 22.000 ονόματα ανύπαρκτων ψηφοφόρων.Στη θέση αυτών θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους άτομα που θα εφοδιαστούν με πλαστά πιστοποιητικά γεννήσεως και πλαστά βιβλιάρια, απο το Δημοκρατικό Κόμμα."

    Στις ίδιες καταγγελίες αναφέρεται και η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" η οποία όμως ανεβάζει σε 90 χιλιάδες τους "άγνωστους ψηφοφόρους", που θα "γίνουν κάτοικοι Τιράνων μόνο για μια μέρα' όπως τονίζει χαρακτηριστικά.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 8 October 1996 - 12:53:21