Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-23)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 23 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

  • [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ

  • [04] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [06] ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

  • [07] ΜΟΝΟ ΜΕ ...ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΟΥΝΑΣ-ΤΕΛΟΣ 1997 ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΝΑΣ

  • [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΣΗ: ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ "ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ"-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [09] ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΣΩ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ-ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

  • [11] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [12] ΣΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [13] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΠΟΚΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

  • [15] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ

  • [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ 20ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ

  • [18] ΘΕΡΜΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [20] ΟΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Στη Μόσχα μεταβαίνει αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από το Θεόδωρο Πάγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, για να λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

    Στη Σύνοδο Kορυφής που ιδρύθηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη θα είναι παρόντες οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και των 11 κρατών - μελών της Ρωσίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, της Αρμενίας, της Αλβανίας και του Αζερμπαιτζάν.

    Στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου πρόκειται να υπογραφεί από τους "11", μια διακήρυξη αρχών με την οποία θα επαναβεβαιώνεται η πρόθεση των κρατών -μελών να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους κυρίως στον οικονομικό τομέα.

    Τα δύο βασικά θέματα που αφορούν την ΟΣΕΠ και τα οποία θα αποτελέσουν κατεξοχήν θέμα συζητήσεων στη Μόσχα είναι κατά πόσο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των υφισταμένων κρατών -μελών ή στην διεύρυνση και αν και πότε η ΟΣΕΠ πρέπει να μετατραπεί σε κανονικό διεθνή οργανισμό.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι προέχει η εμβάθυνση και η εντατικοποίηση της υπάρχουσας οικονομικής συνεργασίας στο χώρο της ΟΣΕΠ. Τόσο για τη διεύρυνση όσο και για τη μετατροπή σε διεθνή οργανισμό η ελληνική πλευρά προτείνει τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα μελετήσει σε βάθος τις σχετικές επιπτώσεις πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

    Με την πρόταση αυτή, συμφωνούν η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Αρμενία και οι τέσσερις χώρες έχουν καταθέσει από κοινού σχετική πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στη Μόσχα. Η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να συναινέσει στη διεύρυνση της ΟΣΕΠ αν μεταξύ άλλων χωρών συμπεριλαμβανόταν και η Κύπρος η οποία προς το παρόν έχει καθεστώς παρατηρητή πρόταση η οποία βρίσκει αντίθετη την Τουρκία.

    Δύο άλλα θέματα που αναμένεται να τεθούν στη Μόσχα ειδικά από ελληνικής πλευράς είναι αυτά της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με πρώτο πρόεδρο τον Τούρκο κ.Βολκάν σύμβουλο της Τανσού Τσιλέρ και του διεθνούς κέντρου μελετών Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) του οποίου πρόσφατα αποφασίστηκε οριστικά να ιδρυθεί στην Αθήνα.

    Όσον αφορά την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της οφείλεται, avem|r στη μη επικύρωση της ιδρυτικής συνθήκης από τα κοινοβούλια της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας και αφετέρου στην αδυναμία καταβολής από μικρότερες χώρες (Μολδαβία, Αρμενία) της συνεισφοράς τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

    Μάλιστα, ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν ζητήσει τη χρηματοδοτική βοήθεια της Ελλάδας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Ανοιχτό άφησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να συναντηθεί ή να ανταλλαγεί χειραψία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά τη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Μόσχα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Ρέππας είπε ότι έγινε γνωστό πως η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος θα συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ.

    Διευκρίνησε ακόμα ότι δεν έχει προγραμματισθεί οποιαδήποτε συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ, και ότι σ'ένα συνεδριακό χώρο δεν αποκλείονται συναντήσεις, χαιρετισμοί και ανταλλαγή φιλοφρονήσεων.

    Σε ότι αφορά στις συναντήσεις που θα έχει ο Ελληνας πρωθυπουργός με άλλους ηγέτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι εκτός από τον πρωθυπουργό της Ρωσίας έχουν εκφράσει με επιθυμία να συναντηθούν με τον Κώστα Σημίτη, οι ηγέτες της Γεωργίας, της Ουκρανίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αλβανίας.

    [03] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΟ ΦΛΟΙΣΒΟ

    Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Καζίνο στο Φλοίσβο ζήτησαν σήμερα 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

    Με τη πρότασή της η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητεί την ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Τουρισμού, Διονύση Λιβανου, και παντός συμμετόχου. Την πρόταση υπογράφουν πρώτοι οι Μιλτιάδης Έβερτ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και σε αυτήν αναφέρεται ότι "ο κ. Λιβανός, όντας μέλος της κυβέρνησης, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του παραβίασε τις διατάξεις του Συντάγματος και των νόμων και παρέβει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του, με σκοπό να προσπορίσει σε άλλον παράνομο έδαφος".

    Παραλαμβάνοντας τη πρόταση της Ν.Δ. ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε ότι αυτή θα συζητηθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου μετά την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που έχουν καταθέσει για την ίδια υπόθεση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Η πρόταση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου.

    Οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη και Απόστολος Ανδρεουλάκος, υποστήριξαν την άποψη ότι η συζήτηση της δικής τους πρότασης έπρεπε να προηγηθεί. Ο κ. Κακλαμάνης τους εξήγησε ότι σύμφωνα με το κανονισμό της Bouk^r αυτό δεν μπορεί να γίνει.

    Πάντως οι βουλευτές της Ν.Δ. δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτές και οι δυο προτάσεις, δηλαδή να συγκροτηθούν παράλληλα και εξεταστική και προανακριτική επιτροπή. Ταυτόχρονα επεσήμαναν τον κίνδυνο τυχόν απόρριψη της πρότασης τους να οδηγήσει στο κλείσιμο της υποθέσης αφού η Βουλή δεν μπορεί να επανέλθει στο ίδιο θέμα εφόσον απορριφθεί η προταση κατηγορίας.

    [04] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ''Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΕΝΑ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο που επιδιώκει η Τουρκία, προκειμένου να αλλάξει τη σημερινή κατάσταση, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Διδυμότειχου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγόρησε την Τουρκία ότι κλιμακώνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, αμφισβητεί το στάτους κβο και τις διεθνείς συνθήκες - με πρώτη και κύρια αυτή της Λωζάνης - και προωθεί τακτική εξαναγκαστικής διπλωματίας, ζητώντας διαπραγματεύσεις.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, επισήμανε πως θεωρεί αναγκαίο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, και υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των στρατιωτικών, τη στρατολογία και την παλλαϊκή άμυνα.

    O κ. Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε συνοριακά στρατιωτικά φυλάκια κατά μήκος του ποταμού Εβρου, συνομίλησε με τους στρατιώτες και είχε επαφές με αξιωματικούς της 12ης και της 16ης Μεραρχίας Πεζικού.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    ''Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την ένταση στο Αιγαίο και στο πλαίσιο αυτό είχε συγκατατεθεί το καλοκαίρι να αποφευχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ενώ για την υπόλοιπη περίοδο του έτους φρονεί ότι οι ασκήσεις στο Αιγαίο πρέπει να γίνονται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες''.

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει στην Τουρκία για να τηρεί τις αρχές και τους κανόνες και παρατήρησε ότι η Τουρκία είναι εκείνη που οφείλει να αποδείξει εμπράκτως το σεβασμό της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλάζοντας τη συμπεριφορά της.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος μίλησε για αμφισβητούμενες βραχονησίδες στο Αιγαίο, ο κ.Ρέππας δήλωσε ότι ''εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τα θετικά χαρακτηριστικά από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον''.

    ''Απο κει και πέρα'', πρόσθεσε, ''σημειώνουμε τις αλληλοαναιρούμενες και αντιφατικές δηλώσεις διαφόρων παραγόντων. Και ασφαλώς προβληματιζόμασθε, όταν συνεχίζεται για 22 χρόνια το τείχος του αίσχους-Αττίλα στην Κύπρο και όταν συνεχίζουν να καταπατώνται από την Τουρκία οι διεθνείς συνθήκες''.

    [06] ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕ ΤΗΣ ΝΔ. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

    Οξύτατη, αλλά και ελεγχόμενη και κόσμια αντιπαράθεση ακολούθησε την εισήγηση του Μ. Εβερτ στη σημερινή πρώτη μετά την εκλογική ήττα συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ.

    "Η ενότητα δεν κινδυνεύει όταν το κόμμα έχει πολιτική", είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Θόδωρος Κασσίμης, για να συμπληρώσει οτι επικρατεί σύγχυση για το αν ο κ.Εβερτ είναι μόνιμος ή μεταβατικός Πρόεδρος. Κάλεσε τους Γ.Βαρβιτσιώτη και Κ.Καραμανλή να πουν υπό ποία έννοια- ως μόνιμο ή ως μεταβατικό- υποστήριξαν τον κ.Εβερτ, τον οποίο κατηγόρησε οτι επί προεδρίας του "δεν προσέλκυσε η ΝΔ κανένα νέο ψηφοφόρο, αλλά αντιθέτως έδιωξε και ψηφοφόρους".

    Ο βουλευτής Γιώργος Βουλγαράκης υποστήριξε οτι το κόμμα δεν έχει συγκροτημένο πολιτικό λόγο και ιδεολογική φυσιογνωμία, ζήτησε επανίδρυση της ΝΔ "κρατώντας μόνον το όνομα και την ιστορία" και αναρωτήθηκε "αφού η ΝΔ δεν κέρδισε αυτές τις εκλογές, με δυσμενές πολιτικό κλίμα για το ΠΑΣΟΚ, τί μας εγγυάται οτι θα κερδίσει τις επόμενες;".

    Ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος έκανε λόγο για τάσεις αρχομανίας και λογικές ''διαίρει και βασίλευε'' μέσα στη ΝΔ "την οποία χαρακτηρίζει ένας εγωκεντρικός παραλογισμός".

    Ο βουλευτής Δ.Σιούφας, υποστήριξε τις επιλογές και την εισήγηση του κ.Εβερτ και ζήτησε να γίνεται σεβαστή από όλους η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας.

    Ο βουλευτής Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζήτησε Συνέδριο που θα αποτελέσει ιστορικό σταθμό για το κόμμα. Λογικές αποκλεισμών, είπε, οδηγούν στη συρρίκνωση, παρά τους προεκλογικούς ασπασμούς.

    Ο συνδικαλιστής Κ.Μελισάρης είπε οτι η βάση του κόμματος είναι κουρασμένη από τις εσωκομματικές διαδικασίες και ζήτησε να απομονωθούν όσοι οδηγούν τη ΝΔ στη διάσπαση.

    [07] ΜΟΝΟ ΜΕ ...ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΓΟΥΝΑΣ-ΤΕΛΟΣ 1997 ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΟΥΝΑΣ

    Σοβαρότατο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν τα ελληνικά γουναρικά που δε θα σπεύσουν να πιστοποιηθούν ποιοτικά. Σε λίγα χρόνια, καμία εξαγωγή δε θα πραγματοποιείται χωρίς σήμα ποιότητας.

    Επιπλέον, σήμερα, ολοένα και περισσότεροι Δυτικοευρωπαίοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες πελάτες απαιτούν το "σήμα". Αλλά και οι Ρώσοι τουρίστες -καχύποπτοι από την άναρχη διάθεση προϊόντων- αναζητούν, πλέον, την πιστοποίηση.

    Ηδη -και σύμφωνα με τις κοινοτικές επιταγές- η σχετική υποχρέωση έχει θεσμοθετηθεί για 13 τύπους γουναρικών. Δόθηκε, ωστόσο, παράταση έως το τέλος του 1997, καθώς από τη χώρα μας απουσιάζει φορέας πιστοποίησης γούνας.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, υπογράφηκε σύμβαση για τη δημιουργία φορέα, στον οποίο θα συμμετάσχουν το Κέντρο Ελληνικής Γούνας (ΚΕΓ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΤΕΙ Κοζάνης. Το εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου -που χρηματοδοτείται με 180 εκατ.δρχ. από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Βιομηχανίας- αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 1997. Η δημιουργία του θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις:

    1. εκπόνηση μελέτης τεχνικών προδιαγραφών, έως το τέλος του έτους,

    2. προμήθεια εξοπλισμού,

    3. πρόσληψη περί των πέντε ατόμων, ειδικών τεχνικών και χημικού.

    Το εργαστήριο θα εγκατασταθεί στους χώρους του ΚΕΓ, στο Δισπηλιό Καστοριάς, σε χώρο 400 τμ. Αναμένεται δε, να απασχολήσει περί τα πέντε άτομα. "Στον προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί και η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών για το πρώτο δεκαοκτάμηνο, στόχος -όμως- είναι η αυτοχρηματοδότηση, με χρέωση των υπηρεσιών έναντι μικρής αμοιβής", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του ΚΕΓ, Γρηγόρης Μπαντής.

    [08] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΥΣΗ: ΣΤΕΝΕΥΟΥΝ ΤΑ "ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ"-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    "Στριμωγμένος" εμφανίζεται ο κλάδος της ένδυσης, έναντι του συνόλου της ελληνικής μεταποίησης.

    Παρότι, το 1995, ο κλάδος αύξησε τα συνολικά του κέρδη κατά περίπου 13% έναντι του 1994, τα περιθώρια τόσο μικτού, όσο και καθαρού κέρδους εμφανίζουν καθοδική τάση και σταθεροποιούνται περί το 19,55% και 3,23% αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το σύνολο της βιομηχανίας αύξησε κατά 10% το περιθώριο καθαρού κέρδους, στο 5,47%, ενώ σε ό,τι αφορά το μικτό βρίσκεται 7,27 μονάδες υψηλότερα της ένδυσης, στο 26,82%.

    Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη της χρηματοοικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων του κλάδου, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Β.Ε.). Οι μελετητές επεξεργάσθηκαν τα στοιχεία ισολογισμού 55 αντιπροσωπευτικών βορειοελλαδίτικων επιχειρήσεων και ανέλυσαν τις σπουδαιότερες ομάδες χρηματοοικονομικών δεικτών:

    1. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο φθάνει το 15,29% έναντι 16,5% στο σύνολο της βιομηχανίας. Η δε απόδοση του ενεργητικού ανέρχεται σε 6,59% -με ελαφρά ανοδική τάση- έναντι 5,78% στο δευτερογενή τομέα, συνολικά.

    2. Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η ένδυση από άποψη δανειακής επιβάρυνσης, καθώς τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν -τα τελευταία χρόνια- με πολύ βραδύτερους ρυθμούς από τα ξένα (κυρίως τραπεζικός δανεισμός). Οι υποχρεώσεις της μέσης επιχείρησης ένδυσης είναι, σήμερα, υπερδιπλάσιες από τα ίδια κεφάλαια. Τα δε ξένα ως ποσοστό του συνολικού απασχολούμενου κεφαλαίου φθάνουν στο 60%.

    3. Ο δείκτης γενικής ρευστότητας παρουσιάζει ανοδική πορεία, γεγονός που συνεπάγεται ικανότητα αποπληρωμής των βραχυχρόνιων υποχρεώσεων του. "Θετικά είναι, επίσης, τα συμπεράσματα για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων, αλλά και τη γενικότερη φερεγγυότητα του κλάδου, καθώς ο δείκτης άμεσης ρευστότητας ξεπέρασε τη μονάδα", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός διευθυντής του Σ.Ε.Π.Β.Ε., Θεόφιλος Ασλανίδης.

    [09] ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΕΣΩ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ-ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Την καθιέρωση ενός κοινού βαλκανικού τιμολογίου elpoqeulatij~m μεταφορών μέσω σιδηροδρόμου, θα επιδιώξει ο ΟΣΕ κατά τη συνάντηση των γενικών διευθυντών των βαλκανικών δικτύων, που πραγματοποιείται -σήμερα και αύριο- στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντηση θα ληφθούν, επίσης, αποφάσεις σχετικά με την επέκταση των κυκλοφοριακών διαδρόμων, τη δημιουργία σιδηροδρομικού άξονα προς Ελλάδα μέσω Γιουγκοσλαβίας, καθώς και τεχνικά θέματα που αφορούν τη διευκόλυνση των μεθοριακών διελεύσεων, αλλά και θέματα όπως αυτό της σιδηροδρομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

    Στις συζητήσεις θα λάβουν μέρος οι γενικοί διευθυντές των σιδηροδρομικών δικτύων της Γιουγκοσλαβίας, των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, ενώ προεδρεύον θα είναι το ελληνικό δίκτυο, ο ΟΣΕ.

    [10] ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ

    Ακριβαίνει και πάλι από τα μεσάνυχτα η βενζίνη με βάση τις νέες τιμές διυλιστηρίου των καυσίμων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δημόσιας Επιχείρησης πετελαίου η νέα αύξηση είναι της τάξης των δύο δραχμών ανά λίτρο και αποδίδεται στις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.

    Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα η συνολική αύξηση στην τιμή της βενζίνης έχει φθάσει στις εφτά δραχμές. Πάντως η τιμή πετρελαίου αυτή την εβδομάδα θα παραμείνει ατα ιδια περίπου επίπεδα.

    [11] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ότι σύντομα θα καταθέσει προς συζήτηση στη Βουλή δύο νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Όπως δήλωσε ο κ.Αρσένης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη, Κωνσταντίνου Σημαιοφορίδη, ΄Αγγελου Μπρατάκου και Προκόπη Παυλόπουλου, τα νομοσχέδια θα αφορούν, το πρώτο την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και το δεύτερο το ρόλο των ΤΕΙ.

    Σε ότι αφορά την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, ο υπουργός Παιδείας αιτιολόγησε την αναβολή του για ένα χρόνο γιατί, όπως είπε, βρίσκεται στο στάδιο της συζήτησης με όλους τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να υπάρξει η καλύτερη και ευρύτερη συναίνεση.

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο αίτημα της αντιπολίτευσης για αύξηση των κονδυλίων στην παιδεία, τόνισε ότι "δεν αρκεί να αυξήσουμε τους πόρους αλλά να αντιμετωπιστεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα η διαχείριση τους" προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι σύντομα θα υπάρξει για το θέμα αυτό σχετική νομοθετική ρύθμιση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου για την παιδεία και μόνιμου υφυπουργού.

    Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί μέσα από την παιδεία ο οικουμενικός ελληνισμός.

    Το ΚΚΕ πρότεινε 7 μέτρα των οποίων τα σημαντικότερα είναι δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

    Ο Συνασπισμός ζήτησε και αυτός από την πλευρά του, να ξεκαθαρίσει μεταξύ άλλων το θέμα της δωρεάν και δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ το ΔΗΚΚΙ έδωσε έμφαση στην κοινωνική πλευρά του θέματος και πρότεινε την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Κατάρτισης Δασκάλων και Καθηγητών.

    [12] ΣΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Σε συσπείρωση με στόχο τη διεθνή καταδίκη της τουρκικής πολιτικής των εν ψυχρώ δολοφονιών στην Κύπρο και των προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας και της Μεγαλονήσου κάλεσε με δηλώσεις του τα ανά τον κόσμο ηγετικά στελέχη της Ομογένειας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Σύμφωνα με τον κ. Αθενς, οι αρχικές αντιδράσεις των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων κρατών και Οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, στις αλλεπάλληλες κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων στρατιωτών και τρομοκρατών, ήταν αρκετά δυναμικές. Η Διεθνής κοινωνία, όμως, όπως τόνισε, "πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιες τουρκικές ενέργειες θα συνεχιστούν μέχρι τη στιγμή που οι μεγάλες δυνάμεις σταματήσουν την Τουρκία. Οι χώρες που έχουν εκφραστεί τόσο ανοιχτά εναντίον των δολοφονιών στην Κύπρο πρέπει να ενεργήσουν εναντίον της Τουρκίας τώρα, για να μην έχουμε παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον".

    Η τελευταία εν ψυχρώ δολοφονία του άοπλου Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένα επαναλαμβανόμενο παράδειγμα της κατάφορης περιφρόνησης του Διεθνούς Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης ζωής.

    [13] ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΕΥΡΕΤΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΑΠΟΚΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Λογοτεχνικό αρχείο θα αποκτήσει σύντομα η πόλη της Θεσσαλονίκης, με την οικονομική συνδρομή του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Σπάνιες εκδόσεις, ενδιαφέροντα ντοκουμέντα και δυσεύρετα χειρόγραφα θα συγκεντρώσει η επιτροπή που έχει αναλάβει τη συγκρότηση του αρχείου, η οποία αποτελείται από λογοτέχνες της πόλης, όπως ο Ηλίας Κουτσούκος, ο Κώστας Λαχάς, ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο Μανόλης Ξεξάκης.

    Γενικότερη έμφαση θα δοθεί στη λογοτεχνία καθόλη τη διάρκεια του προσεχούς έτους, αφού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97, περιλαμβάνεται και η προβολή της πεζογραφίας και tgr ποίησης της Θεσσαλονίκης ως κοινωνικής πρακτικής.

    "Η λογοτεχνία πρέπει να κατέβει από τα ράφια. Δεν ανήκει στους λίγους, αλλά στους πολλούς", σημείωσε ο γνωστός συγγραφέας και κριτικός, Ηλίας Κουτσούκος και συμπλήρωσε ότι, κατά τη διάρκεια του 1997, ποιήματα θα εκτίθενται σε αφίσες ή θα μοιράζονται σε φέιγ-βολάν σε ολόκληρη την πόλη και θα απαγγέλονται σε δημόσιους χώρους.

    Η ανακοίνωση των προγραμμάτων αυτών του Οργανισμού έγινε από τον κ.Κουτσούκο στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου "Παραμυθία Θεσσαλονίκης", που ξεκίνησε σήμερα στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο και αφορά την πεζογραφία της πόλης από το 1912 έως το 1995.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΒΡΗΚΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΝΤΑ ΤΟΥ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΥ

    Περισσότερα από 100 άτομα της πόλης Μάντα του Ισημερινού έχασαν τη ζωή τους, όταν συνετρίβη αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή.

    Το αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο της πόλης που βρίσκεται 480 χιλιόμετρα νοτιανατολικά της πρωτεύουσας Κίτο του Ισημερινού. Τα φλεγόμενα συντρίμμια του, κατέπεσαν στα σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμόταν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο.

    Το αεροσκάφος ανήκε στην αμερικανική εταιρεία "Μίλιουμ Αιρ", είχε τριμελές πλήρωμα, το οποίο σκοτώθηκε και μετέφερε κατεψυγμένα ψάρια από τον Ισημερινό.

    Τα φλεγόμενα συντρίμμια που κατέπεσαν σε σπίτια προκάλεσαν πυρκαγιές. Τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.

    [15] Κ.ΗΛΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ

    Τα Ηνωμένα Έθνη, αναμένεται να καλέσουν αυτή την εβδομάδα τους επιτελάρχες της Εθνικής Φρουράς και των κατοχικών δυνάμεων, για να αρχίσουν τις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις για το στρατιωτικό διάλογο, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης.

    Ο κ.Ηλιάδης, τόνισε ακόμα ότι δεν υπάρχει αντίδραση εκ μέρους των στρατιωτικών για το θέμα της απαγκίστρωσης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις και προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετηθεί η Κύπρος.

    "Η στρατιωτική ηγεσία", υπογράμμισε ο υπουργός Αμυνας, "είναι υποχρεωμένη να εκφράσει απόψεις για να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις", ενώ αναφερόμενος στο θέμα του εξοπλιστικού προγράμματος της Ελλάδας, είπε ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση και με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου στο πλαίσιο της πορείας εφαρμογής του αμυντικού δόγματος.

    [16] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Διεθνείς οργανισμοί και παρατηρητές ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ομαλό κλιμα που διεξήχθησαν οι εκλογές της 20ης Οκτωβρίου στην Αλβανία για την ανάδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Παράλληλα το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο είχε και το γενικό συντονισμό της επόπτευσης των εκλογών, έκανε λόγο για σαφή βελτίωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου και εκτιμησε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ελεύθερα και έντιμα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου σημειώθηκαν κάποιες σοβαρές, όπως τις χαρακτηρισε, παρατυπίες τεχνικής κυρίως φύσεως.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε η αντιπροσωπεία των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην αρμοδιότητα της οποίας ήταν η επόπτευση σε 263 εκλογικά κέντρα, όπου ψήφισαν 180.000 εκλογείς, διατυπώθηκε η κοινή εκτίμηση ότι οι εκλογές της Κυριακής ήταν ελεύθερες και έντιμες.

    Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε άριστο κλίμα σε ποσοστό 67%, ικανοποιητικά σε ποσοστό 28% και μόνο σε ποσοστό 5% διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις τεχνικής κυρίως φύσεως.

    Σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων, οι παρατηρητές διαπίστωσαν σοβαρές παρατυπίες, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, μόνο σε ένα εκλογικό τμημα.

    Επισήμαναν την σοβαρή, όπως τη χαρακτήρισαν, προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να λάβει αποτελεσματικά τεχνικά και διοικητικά μέτρα που να ανταποκρινονται στις απαιτήσεις της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το τελικό πόρισμα για τις τοπικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των παρατηρητών Βίκτωρ Ρουφι θα παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου.

    Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις εκπροσώπων του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλακινού Ινστιτούτου των ΗΠΑ που θεωρούν ότι οι παρατυπίες που διαπιστώθηκαν δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και τη νομιμότητά τους.

    Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί και η πρόεδρος της αλβανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης "Δημοκρατική κουλτούρα", η οποία αναφερόμενη στη σχετικά υψηλή αποχή που παρατηρήθηκε, περίπου 30%, διατύπωσε την άποψη ότι σχετίζεται από την προηγούμενη εκλογική εμπειρία της 26ης Μαίου.

    Οι διαπιστώσεις αυτές, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, ματαιώνουν τις προσπάθειες του Σοσιαλιστικού Κομματος να χαρακτηριστούν οι τοπικές εκλογές ως επανάληψη των βουλευτικών της 26ης Μαίου. Ηγετικά στελέχη του κόμματος κατήγγειλαν την κυβέρνηση τόσο πριν την διεξαγωγή των εκλογών όσο και μετα τη λήξη της ψηφοφορίας ότι μεθοδεύει την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    [17] ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ 20ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ

    Στη μη προσέλευση των ομογενών, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, αποδίδει το χαμηλό ποσοστό που συγκέντρωσε το "Κόμμα Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (ΚΕΑΔ) στις εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου στην Αλβανία, ο Πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Μέλιος. Το ποσοστό αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια των δήμων Αργυροκάστρου, Δέλβινου και Αγίων Σαράντα, όπου ο ελληνικός πληθυσμός είναι συμπαγής.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ.Μέλιος χαρακτηρίζει αποδεκτές τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου και εκτιμά ότι υπήρξε σαφής βελτίωση σε συγκριση με τις βουλευτικές της 26ης Μαίου. "Αν και δεν μπορούμε να πουμε πως ήταν απολυτα ελεύθερες και δημοκρατικές παρόλα αυτά είναι αποδεκτές", λέει χαρακτηριστικά

    Θεωρώντας ότι τα μικροπεισόδια που σημειώθηκαν κατά την ejkocij^ διαδικασία ήταν απόρροια του γεγονότος ότι "δεν έχουμε απαλλαγεί ακόμη πλήρως από τις νοοτροπίες και τα κατάλοιπα του παρελθόντος", υπογραμμίζει: "Πρέπει να αποδεχθούμε πως η γενική ατμόσφαιρα ήταν θετική, και τα όποια επεισόδια και ελλείψεις παρατηρήθηκαν δεν μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα".

    Σε ό,τι αφορά τo εκλογικό αποτελεσμα του ΚΕΑΔ, ο Μέλιος τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν πέτυχε τα αποτελέσματα των τοπικων εκλογών του 1992 εντούτοις εξακολουθεί να παραμένει η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. "Πετύχαμε να κερδίσουμε έδρες σε δημοτικά, νομαρχιακά και κοινοτικά συμβούλια σε πολλές επαρχίες της αλβανικής επικράτειας μέχρι και τη βόρειο Αλβανία με αποτέλεσμα να έχουμε εκπροσώπηση σχεδόν σε όλη τη χωρα", γεγονός που κατά τον κ.Μέλιο αντισταθμίζει τις απώλειες του κόμματος στο νότο και ειδικότερα στους δήμους Αργυροκάστρου, Δέλβινου και Αγίων Σαράντα.

    Δηλώνει αισιόδοξος ότι στους τρείς αυτούς δήμους, στον δεύτερο εκλογικό γύρο μεταξύ Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κομματος, το ΚΕΑΔ θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή τόσο στους δήμους όσο και στα νομαρχιακά συμβούλια, μέσω συμμαχιών. "Χωρίς την υποστήριξή μας καμμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, άρα υπάρχει η δυνατότητα, μέσω συμμαχιών, να έχουμε και μεις τους ανθρώπους μας στα προεδρεία των νομαρχιακών και δημοτικών συμβουλίων", τονίζει και αναφέρει ότι ήδη γίνονται επαφές και με τα δύο κόμματα, και η επιλογή για τη συμμαχία θα γίνει βάσει του προσώπου του υποψηφίου, κατά πόσο δηλαδή είναι αποδεκτό από το ΚΕΑΔ και τις προτάσεις του κόμματος που το προωθεί.

    Κατά τον κ.Μέλιο εκτός απο τη μη προσέλευση των ομογενών στις κάλπες, την οποία θεωρεί καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα στο Νότο καθώς όπως υποστηρίζει, "και λίγες χιλιάδες να είχαν έρθει τα αποτελέσματα θα ήταν διαφορετικά", οι εκλογές και η Συνδιάσκεψη τη "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" αλλά και οι προσωπικές τριβές και διαφωνίες ορισμένων από τα ηγετικά στελέχη της, η παράταση της προεκλογικής περιόδου, ήταν από τις αιτίες που δημιουργησαν "μια φορτισμένη ατμόσφαιρα που οδήγησε στην απώλεια των ποσοστών του κόμματος". Ακόμη, συνετέλεσε, όπως υποστηρίζει, και "η γενικότερη δυσπιστία των πολιτών για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές καθώς υπήρχε το προηγούμενο των βουλευτικων εκλογών".

    Αποκλείει την πιθανότητα να διενεργηθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 1997, καθώς όπως τονίζει θα πρέπει "να προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος και να αποκτήσει η χωρα θεσμούς που θα διασφαλίζουν τη διενέργεια αδιάβλητων εκλογών".

    Καταλήγοντας, ο κ.Μέλιος χαρακτηρίζει ως "αδιανότητη" τη στάση των δυο βουλευτών του ΚΕΑΔ, Μήτσιου και Ντούλε, οι οποίοι αρνουνται μέχρι στιγμής να καθήσουν στα βουλευτικά έδρανα. "Η στάση αυτή δεν βασίζεται σε πειστικά επιχειρήματα και αρχές", τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

    [18] ΘΕΡΜΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Ο κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Θερμές χαρακτηρίζονται σε ανακοίνωση τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι συζητήσεις και οι επαφές που είχε ο Προκαθήμενος tgr Ορθοδοξίας, κ.κ. Βαρθολομαίος, με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας, Μάξιμο, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής. Οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη του στη Σόφια, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 1050 χρόνια από τον θάνατο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας.

    Εμφαση δίνεται επίσης στις στενές σχέσεις ανάμεσα στον Οικουμενικό Θρόνο και την Εκκλησία ης Βουλγαρίας, όπως αυτές τονίστηκαν κατ'επανάληψη από τον κ.κ.Βαρθολομαίο κατά τις αναφορές του στη ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννη της Ρίλας. "Η ενότητα και η συνεργασία των Ορθοδόξων μπορεί να συνεισφέρει πολλά στην καθιέρωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, καθώς και στην σταθερότητα στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή ενοποίηση", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Σημειώνονται επίσης οι αναφορές του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας στους αδελφικούς, όπως τουςς χαρακτήρισε, πνευματικούς δεσμούς ανάμεσα στον βουλγαρικό και τον ελληνικό λαό.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Ελληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες προσπαθούν να δημιουργήσουν μεταξύ των χωρών τους την φιλία την οποία δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι πολιτικοί δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" αναφερόμενη στον συνάντηση του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη .

    Στη διάρκεια της συνάντησης οι Ελληνες επιχειρηματίες κάλεσαν τους Τούρκους συναδέλφους τους στη Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου. Οι Τούρκοι επιχειρηματίες χαρακτήρισαν ως μιά ευχάριστη έκπληξη την ελληνική πρόταση που έγινε σε μία περίοδο που επικρατεί ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Στη συνάντηση που άρχισε προχτές αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο επιχειρηματικό χώρο η οποία θα έρευνα τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας. Της επιτροπής αυτής θα προΐσταται ο αντιπρόεδρος του Τουρκοελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Σελίμ Εγκελί.

    Ο Τούρκος επιχειρηματίας Σαρίκ Τάρα αξιολογώντας τη συνάντηση τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόση εγκαρδιότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών πράγμα που το χαρακτήρισε ώς ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών

    Η "Χουρριέτ" επισημαίνει ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες αναζητούν Τούρκους εταίρους για: σχέδια που αφορούν κοινές επενδύσεις εργοστασίων αλευριού σε βαλκανικές χώρες, κοινή τουριστική επιχείρηση στην Ιμβρο, την παραγωγή ηλεκτρονικών ραδιοφώνων σε ελεύθερες ζώνες της Τουρκίας και τη συνεργασία στον φαρμακευτικό τομέα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [20] ΟΙ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ

    Κάτω απο δρακόντια μέτρα ασφαλείας, μετά την πρόσφατη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Αντρέϊ Λουκάνωφ και στη δίνη μιας φοβερής οικονομικής κρίσης, διεξάγονται την Κυριακή στη Βουλγαρία οι πιό κρίσιμες ίσως εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας απίθανος "πόλεμος των γκαλοπ" για τον επηρεασμό ενός εκλογικού σώματος, το οποίο φαίνεται να είναι βαθύτατα διαιρεμένο και προβληματισμένο.

    Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, δίνουν ένα σαφές προβάδισμα στον 44χρονο δικηγόρο Πέταρ Στογιάνοφ, υποψήφιο της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και του φιλότουρκου "Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ". Ενω σε μικρή απόσταση, ακολουθεί ο 54χρονος καθηγητής της Ιστορίας και των Καλών Τεχνών Ιβάν Μαράζοφ, υπουργός Πολιτισμού στη σημερινή κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με πρωθυπουργό τον Ζαν Βίντενωφ.

    Το επιτελείο του υποψηφίου της συντηρητικής παράταξης, θεωρεί ότι ο Π,Στογιάννωφ θα εκλεγεί ως ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας απο αυτή την Κυριακή, συγκεντρώνοντας ποσοστό πάνω απο 50%. Ομως, πολιτικοί παρατηρητές στη Βουλγαρική πρωτεύουσα εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο δεύτερο γύρο, δεδομένου και του γεγονότος ότι εκτός των δύο αυτών υποψηφίων, τη θέση του Προέδρου της Βουλγαρίας διεκδικούν και άλλοι 11 υποψήφιοι, εκ των οποίων 3-4 αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν αρκετά υψηλά ποσοστά.

    "Στο δεύτερο γύρο, θα είμαστε σιγουροι νικητές, καθώς όλοι οι άλλοι πλην του Στογιάννωφ υποψήφιοι, προέρχονται απο το χώρο της κεντροαριστεράς και φυσικά δεν θα θελήσουν να συμπράξουν στην εκλογή ενός Προέδρου της δεξιάς, η οποία με την πολιτική "σοκ" που εφάρμοσε, οδήγησε τη Βουλγαρία στη σημερινή οικονομική κρίση", τόνισε ο καθηγητής Ιβάν Μαράζοφ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε μια αποκλειστική του συνέντευξη, που θα μεταδοθεί αύριο.

    Ο Π.Στογιάννωφ, υποδείχθηκε απο την "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" ως υποψήφιος πρόεδρος, στη διάρκεια εσωκομματικών εκλογών που διεξήχθησαν την περασμένη άνοιξη, υπερισχύοντας του σημερινού Προέδρου της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος είχε κερδίσει τις πρώτες μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στις 19 Ιανουαρίου 1992 αλλα δεν θα είναι τώρα υποψήφιος.

    Ο Ι.Μαράζοφ, ορίσθηκε απο το ΒΣΚ υποψήφιος Πρόεδρος, όταν τον περασμένο Αύγουστο το Ανώτατο Δικαστήριο και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Βουλγαρίας, απέρριψαν την υποψηφιότητα για την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι, με το παράδοξο αιτιολογικό ότι μπορεί να έχει τη βουλγαρική Ιθαγένεια και να κατέχει το αξίωμα του επικεφαλής της Βουλγαρικής διπλωματίας, όμως δεν ήταν Βούλγαρος υπήκοος κατά τη γέννησή του, επειδή γεννήθηκε το 1948 στη Νέα Υόρκη απο Βούλγαρο που είχε απελαθεί απο τη χώρα του για πολιτικούς λόγους και ζούσε στις ΗΠΑ.

    Εκτός των δύο αυτών υποψηφίων, υψηλά ποσοστά αναμένεται ότι θα συγκεντρώσουν στις εκλογές της Κυριακής ο πρόεδρος του "Κόμματος Επιχειρηματιών" Τζωρτζ Γκάντσεφ, πρώην αθλητής της ξιφασκίας, που έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και υπήρξε απο τα ιδρυτικά στελέχη της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" απο την οποία αποχώρησε μετά απο έντονες διαφωνίες του με τα gcetij\ της στελέχη. Καθώς και ο Αλεξάντερ Τόμωφ, πρόεδρος της "Ενωσης Πολιτών υπερ της Δημοκρατίας", ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της πρώτης κυβέρνησης του ΒΣΚ, με πρωθυπουργό τον Λουκάνωφ.

    Τέλος, αναμένεται ότι εκλογικά κέρδη θα έχει και το πανίσχυρο άλλοτε, μικρό όμως πλέον "Βουλγαρικό Κομμουνιστικό Κομμα", το οποίο ως υποψήφια για την Προεδρία έχει τη γιατρό Βέρα Ιλίεβα, που αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει "ψήφους διαμαρτυρίας" απο ψηφοφόρους του ΒΣΚ, δυσαρεστημένους για την βαθύτατη οικονομική κρίση της χώρας και την εξαθλίωση των κατωτερων στρωμάτων του πληθυσμού.

    Με οξύτατα ήδη προβλήματα στον οικονομικό, τραπεζικό και κοινωνικό τομέα, με τεράστια ανεργία, διαλυμένο το παραγωγικό δυναμικό, με το Λέβα, το εθνικό νόμισμα της χώρας να κατρακυλάει καθημερινά σχεδον έναντι του δολλαρίου και με συντάξεις πείνας που μόλις φτάνουν τα 2.000 λέβα το μήνα, με το λέβα, που πριν μερικά χρόνια ήταν ισότιμο σχεδόν του δολλαρίου, να τιμάται σήμερα όσο περίπου μία δραχμή, η Βουλγαρία θα περάσει ένα μαύρο χειμώνα. Ενώ όλοι στην κυβέρνηση της Σόφιας, περιμένουν να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι την προσεχή άνοιξη, για μια ανάκαμψη της οικονομίας.

    Από την άλλη, η εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, έφερε στην επιφάνεια τα τεράστια εσωκομματικά αλλα και επιχειρηματικά παιχνίδια, που παίζονται σήμερα στη γειτονική χώρα, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τον "πόλεμο των γκάλοπ".

    Ο "πόλεμος" αυτός, ξεκίνησε ουσιαστικά πριν ένα μήνα περίπου, με την ακύρωση της υποψηφιότητας για την Προεδρεία της Δημοκρατίας του υπουργού Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι και την αντικατάστασή του απο τον καθηγητή Ιβάν Μαράζοφ. Μέχρι τότε, όλες οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι ο Πιρινσκι, προηγούνταν του Στογιάννωφ κατά 6-7% και θεωρούνταν ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Γιαυτό και όπως πιστεύουν στο ΒΣΚ, χρησιμοποιήθηκαν νομικά τεχνάσματα για την εξουδετέρωση του Πίρινσκι, επειδή απέναντί του ο Στογιάννωφ δεν είχε καμια πιθανότητα εκλογής.

    Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του νέου υποψηφίου της αριστεράς, του καθηγητή Ιβάν Μαράζοφ, μια δημοσκόπηση που οργάνωσε το πρακτορείο BBSS, που ανήκει στον Αντρέϊ Ράϊτσεφ, εμφανιζε τον Στογιάννωφ να προηγείται του Μαράζοφ με 17% ποσοστιαίες μονάδες διαφορά.

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες εταιρείες δημοσκοπήσεων, που καθημερινά σχεδόν δίνουν στη δημοσιότητα και απο ένα γκάλοπ, εμφανίζουν να μειούται διαρκώς η διαφορά που χωρίζει τους δύο υποψηφίους. Ετσι η διαφορά αυτή, απο 17% πήγε στο 15%, έφτασε στο 12%, ενώ τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία ACM, που επίσης ανήκει στον κ. Ράϊτσεφ, παρουσίασε μια σφυγμομέτρηση εμφανίζοντας τη διαφορά Στογιάννωφ-Μαράζοφ σε ποσοστό μεταξύ 5%- 7%.

    Με σημερινό της δημοσίευμα η προσκείμενη στο Σοσιαλιστικό Κόμμα εφημερίδα "Ντούμα", τονίζει ότι η πραγματική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων Προέδρων βρίσκεται στο 4%-4,5%, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα μειώνεται συνεχώς μέχρι την Κυριακή, δεδομένου ότι όπως προκύπτει απο κοινωνιολογικές έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων, προέρχεται απο τους xgvov|qour του ΒΣΚ.

    Ομως, σχετικά με τις δημοσκοπήσεις αυτες, υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για το πως αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη κάποιων πολιτικών ή προσωπικών κερδών.

    Ο Αντρέϊ Ράϊτσεφ, είναι ο κύριος μέτοχος της ΒBSS-Gallup, της μεγαλύτερης από τις πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων της Βουλγαρίας, που όμως δεν αναγνωρίσθηκε ωs θυγατρική της Gallup Internasional, λειτουργώντας έτσι ουσιαστικά ως ιδιωτικό πρακτορείο. Ο Ράϊτσεφ, εκτός απο τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, είναι στελεχος της υπο τον υπουργό Εξωτερικών Γ.Πίρινσκι, σοσιαλδημοκρατικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού κόμματος και τελευταία αναδείχθηκε ως ο υπ΄αριθμό ένα εσωκομματικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Ζαν Βίντενωφ, χωρίς να κρύβει τις προθέσεις του για την ανάληψη κάποιου ηγετικού ρόλου, μετά την απομάκρυνση του τελευταίου απο την εξουσία.

    Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέντευξή του στην εφημεριδα "Τρουντ", επικαλούμενος τις στενές φιλικές σχέσεις που διατηρούσε με τον Λουκάνωφ, δήλωσε πρόσφατα ότι ο δολοφονηθείς τέως πρωθυπουργός του είχε εκμυστηρευθεί πριν τρεις μήνες πως απειλείται η ζωή του απο κύκλους που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση. Εκδόθηκε τότε αμέσως μια έντονη ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία καταγγέλονταν ο Ράϊτσεφ ότι εργάζεται μαζί με την συντηρητική αντιπολίτευση για την πτώση της κυβέρνησης και καλούνταν εφ΄όσον γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για τους εκτελεστές, να το αναφέρει στις δικαστικές αρχές. Ομως, στον ανακριτή, όπου κλήθηκε για να καταθέσει, δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο που να στοιχειοθετεί τις καταγγελίες του.

    Πάντως, το τελευταίο διάστημα, το αίσθημα ασφάλειας των βουλγάρων πολιτών, που είχε υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα με το δημόσιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμεσα στις διάφορες φατρίες της Βουλγαρικής Μαφίας, η οποία είχε μετατρέψει τη Σόφια σε Σικάγο της εποχής της ποτοαπαγόρευσης, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Α.Λουκάνωφ, άρχισε να αποκαθίσταται και πάλι με τα, όπως ονομάζονται, "μικτά αποσπάσματα", απο άνδρες της αστυνομίας, των ειδικών δυνάμεων και της Πολιτοφυλακής, που κυκλοφορούν με τα αυτόματα στα χέρια, κάνοντας τους μαφιόζους να αποσυρθούν απο την δημόσια δράση το τελευταίο εικοσαήμερο. Πόσο θα διαρκέσει αυτό; Θα εξαρτηθεί ενδεχομένως και απο το αποτέλεσμα της Κυριακής...


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 23 October 1996 - 15:33:55