Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-29)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 33 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ

  • [02] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

  • [03] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

  • [04] Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997"

  • [05] Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.: ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 1997

  • [06] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟ 1997 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

  • [07] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Κ. ΔΟΓΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

  • [09] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

  • [10] ΜΠ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [11] Η ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

  • [13] Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΟΛ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [14] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ"

  • [15] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ ΚΑΙ Ι.ΜΑΡΑΖΩΦ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [16] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 33 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ

    Σπείρα που εισήγαγε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από τη Βουλγαρία στη χώρα μας εξαρθρώθηκε από τους άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Το βραδυ της 25ης προς 26η Οκτωβρίου, σε αγροτική περιοχή του νομού Σερρών συνελήφθησαν οι Στέλιος Τσιγγελιδης και Ιωάννης Πρωσανλής διότι μετέφεραν δέκα κιλά χασίς και ένα κιλό ηρωϊνης που είχαν φέρει από τη Βουλγαρία και την προόριζαν για πώληση στη χώρα μας.

    Μετά από έρευνες που έγιναν σε σπίτια που χρησιμοποιούσε ο Τσιγγελίδης, βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους 21 δέματα χασίς βάρους 23 κιλών, δύο ζυγαριές ακριβείας, ένα πιστόλι και πολεμοφόδια.

    Οι ποσότητες των ναρκωτικών που ανακαλύφθηκαν κατασχέθηκαν και οι δράστες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων που πιθανώς εμπλέκονται στο κύκλωμα.

    [02] ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

    Aναβάλλεται για την επόμενη Παρασκευή -σύμφωνα με πληροφορίες- η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της πρότασης των 79 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου.

    Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο. Ο λόγος της αναβολής είναι η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όμως, την Παρασκευή θα συζητηθούν από κοινού τόσο η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική επιτροπή, όσο και των βουλευτών της ΝΔ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση αυτή.

    [03] ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

    Στην Αυστραλία βρίσκεται από σήμερα το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πέμπτη ήπειρο μετά από πρόσκληση της ομογένειας και εκπροσώπων των Κυβερνήσεων των πολιτειών της Βικτόρια και της Νέας Νότιας Ουαλίας.

    Τον υπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του, που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου, ο διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου, πρέσβης Γαβριήλ Κοπτσίδης, δύο σύμβουλοί του, και τέσσερις δημοσιογράφοι.

    Στις 15 Νοεμβρίου ο κ.Πετσάλνικος πρόκειται να αναχωρήσει για τον Καναδά, όπου θα πραγματοποιήσει επίσης επίσημη επίσκεψη μέχρι τις 21 Νοεμβρίου και θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με εκπροσώπους του καναδικού Κοινοβουλίου και της ομογένειας στο Τορόντο και το Μόντρεαλ, ενώ θα επισκεφθεί και τη Νέα Υόρκη.

    [04] Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ, ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1997"

    "Μυγδονίας Τέχνες", είναι η ενότητα του προγράμματος "Εγνατία" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", μέσα απο το οποίο προβάλλεται η καλλιτεχνική δημιουργία της επαρχίας Λαγκαδά.

    "Το Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα του 1997 στηρίζει πολλά στη συμμετοχή των περιφερειακών πληθυσμών", επισήμανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997",Πάνος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Θέρμης.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος "Εγνατία" θα γίνει μια προσπάθεια ανίχνευσης των ταλέντων της περιοχής αλλά και των χώρων αυτών που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος, των οποίων ο αριθμός φτάνει τις οκτακόσιες.

    Σκοπός του προγράμματος "Εγνατία", την ευθύνη του οποίου έχει ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, είναι η ανάδειξη των επί μέρους πολιτιστικών αξιών και δράσεων του τόπου, η ανάπτυξη της γνώσης και της επικοινωνίας ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και της τέχνης.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την διοργάνωση δέκα περιφερειακών φεστιβάλ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν απο την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα πέντε πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους.

    [05] Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.: ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 1997

    Το σκεπτικισμό του για την αισιοδοξία που διακατέχει τα άλλα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και την πολιτική ηγεσία, ότι τα μεγάλα έργα πολιτιστικής υποδομής θα ολοκληρωθούν εντός του 1997, εκφράζει το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ.).

    "Το ανακοινωθέν χρονοδιάγραμμα έχει ήδη ξεπερασθεί σε ορισμένα έργα", επισημαίνει ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε./Τ.Κ.Μ., Παναγιώτης Δέντσορας. "Κατά την άποψη του Επιμελητηρίου, μια ειλικρινής "εξομολόγηση" εκ μέρους του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ότι τα έργα δεν θα είναι έτοιμα για συγκεκριμένους λόγους, θα μπορούσε να εκτιμηθεί περισσότερο από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης".

    Το Επιμελητήριο θεωρεί, πάντως, ως ρεαλιστική -κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού, ότι δε θα πρέπει να ξεκινήσουν τώρα νέες εργασίες σε χώρους που είναι αναγκαίοι προκειμένου να υποδεχθούν μέρος του προγράμματος, εφόσον δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. "Η εξεύρεση χώρων που θα στεγάσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις αποτελεί άμεση προτεραιότητα", τόνισε ο κ.Δέντσορας.

    Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση του υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστα Λαλιώτη, ότι οι πόροι που διατέθηκαν για τα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, θα παραμείνουν για τον ίδιο σκοπό στη Θεσσαλονίκη, έστω κι αν αυτά δεν ολοκληρωθούν το 1997. "Εξάλλου, η θέση αυτή ενισχύει την άποψη που εξ αρχής είχε εκφράσει το Επιμελητήριο, ότι το χρονικό διάστημα που είχε προκαθορισθεί για την ολοκλήρωση των έργων ήταν αδύνατο να επαρκέσει. Καθώς, λοιπόν, υπήρχε η άνεση χρόνου για ολοκλήρωση των έργων και μετά το 1997, δε βλέπουμε το λόγο που έπρεπε να προωθηθούν με βεβιασμένες διαδικασίες οι μελέτες και τα έργα, με κίνδυνο τη χαμηλή ποιότητα κατασκευής, αλλά και το υψηλό κόστος", jat]kgne.

    [06] ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΟ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΤΟ 1997 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης από την αγγλική αγορά για το 1997 και αύξηση του ρεύματος τουριστών από τη Γαλλία προέβλεψε ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Αδρέας Ανδρεάδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί το Προεδρείο της Ενωσης, με αφορμή τη λήξη της φετινής τουριστικής σεζόν και ενόψει της 12ης "PHILOXENIA".

    Τα μέλη του Προεδρείου ανακοίνωσαν παράλληλα την ανάληψη πρωτοβουλίας της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής για τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια της επόμενης (13ης) "PHILOXENIA", το 1997, διεθνούς Forum για τον Τουρισμό, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων του κλάδου από τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε συνεργασία με την HELEXPO. Επίσης την εκπόνηση κοινού προγράμματος από την ίδια και από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προβολής - διαφήμισης της Χαλκιδικής στο εξωτερικό και την ελληνική αγορά ύψους 128,5 εκατομμυρίων δρχ. Η Νομαρχία θα συμμετάσχει με 82,7 εκατομμύρια και η Ενωση Ξενοδόχων με 45,8 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, οι πρώτες πωλήσεις στην αγγλική αγορά, χάρη στην άνοδο της λίρας, δείχνουν επανάκτηση της μεγάλης πτώσης που σημειώθηκε φέτος. Το δείγμα, όπως τόνισε, είναι ακόμη πολύ μικρό, καθώς μέχρι στιγμής στη Μεγάλη Βρετανία έχει πωληθεί μόνο το 5-10% του συνολικού πακέτου των κρατήσεων για Ελλάδα. Οι πρώτες πωλήσεις, όμως, στην ίδια αγορά πριν έναν χρόνο, όπως σημείωσε, έδειχναν πτώση 50%, η οποία τελικά μειώθηκε στο 25% για ολόκληρη τη χώρα και 5% για τη Χαλκιδική, ενώ τα φετινά πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν άνοδο 50% σε σχέση με πέρυσι στις πρώτες κρατήσεις για τη Χαλκιδική.

    Τη Χαλκιδική επισκέφθηκαν κατά τη φετινή τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού, 700.000 περίπου επισκέπτες, από τους οποίους 200.000 ήταν Ελληνες, 200.000 Γερμανοί, 100.000 Βρετανοί και 200.000 διαφόρων άλλων εθνικοτήτων. Από αυτούς οι 80.000 ήταν Ρώσοι, ο αριθμός των οποίων σε σχέση με το 1995 έχει διπλασιαστεί.

    Η συνολική πτώση της τουριστικής κίνησης προς τη Χαλκιδική τα δύο τελευταία χρόνια, εκτιμούν οι ξενοδόχοι του νομού, δεν ξεπέρασε συνολικά το 15%, έναντι της συνολικής πτώσης της τάξης του 20% για την υπόλοιπη χώρα. Πτωτική τάση, όπως σημειώθηκε, χαρακτηρίζει επίσης τη χώρα μας όχι μόνο σε ό,τι αφορά στον αριθμό των διανυκτερύσεων, αλλά και στο μέσο όρο διαμονής των αλλοδαπών τουριστών.

    Εμφαση έδωσαν από την πλευρά τους οι Ξενοδόχοι της Χαλκιδικής στην ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του ΕΟΤ και εξέλιξής του σε έναν ολιγάριθμο και "επαγγελματικό" τουριστικό φορέα, λειτουργίας των αεροδρομίων της χώρας, και ιδιαίτερα του αεροδρομίου "Μακεδονία" με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υπό μορφή Α.Ε., καθώς και ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Ανάλογη σημασία αποδίδουν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής και στην αποκέντρωση των εξουσιών και την οικονομική αυτοτέλεια της Topij^r Αυτοδιοίκησης, και στην ανάπτυξη των νέων αγορών της Ανατολικής Ευρώπης και της τέως ΕΣΣΔ, ενώ χαρακτήρισαν αναγκαία την παροχή της δυνατότητας χορήγησης βίζας για τους πολίτες των κρατών αυτών στα σύνορα και όχι στις ελληνικές πρεσβείες και προξενικές αρχές.

    [07] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο Κ. ΔΟΓΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσλονίκης οδηγείται σήμερα ο 62χρονος Κωνσταντίνος Δογάνης , κατηγορουμενος για προσβολή της τιμής του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Το περασμένο Σάββατο ο Δογάνης έριξε σακούλα με μπογιά εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπολουλου στο προαύλιο του ναού του Αγίου Δημητρίου αμέσως μετά την επίσημη δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

    Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προέβη στην πράξη αυτή βρισκόμενος σε απόγνωση επειδή ήταν άνεργος.

    [08] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

    "Απόλυτα επιτυχή" χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τα ταξίδια του πρωθυπουργού στη Ρωσία και την Ουγγαρία. Ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι στη συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του ο κ. Σημίτης συζήτησε θέματα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κατά τις συναντήσεις του με ηγέτες χωρών του Ευξείνου Πόντου τέθηκαν τα θεμέλια για μια μακρόχρονη συνεργασία.

    Σύμπτωση απόψεων στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαπιστώθηκε, εξάλλου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ούγγρο ομόλογό του.

    Ερωτηθείς για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να "παγώσει" τις χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία, ο υπουργός Τύπου τη χαρακτήρισε ως "καλή στιγμή για την Ευρώπη", ενώ διέψευσε κατηγορηματικά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε τουρκική προειδοποίηση να μην πλησιάσουν στα Ιμια πλοία που συμμετείχαν σε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ουνέσκο.

    [09] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΔΩΣΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΤΟΥ ΦΛΟΙΣΒΟΥ

    "Η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί πιστά τον κανονισμό της Βουλής και δεν πρόκειται να ενδώσει σε κανενός είδους μεθόδευση. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει σε προτάσεις οι οποίες παραβιάζουν ανοιχτά τον κανονισμό της Βουλής", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου Δικαιοσύνης του κόμματος με αντικείμενο τη στάση του στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου.

    "Υπό τις προϋποθέσεις αυτές θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και ως την Παρασκευή οι αναγκαίες παραστάσεις, από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας και προς τον πρόεδρο της Βουλής έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πρώτον να εφαρμοστεί ο κανονισμός της Βουλής και δεύτερον η υπόθεση να εξεταστεί στην ουσία" πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

    [10] ΜΠ.ΠΛΑΒΣΙΤΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Η Ελλάδα έχει πλεονεκτικότερη θέση από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Στη δήλωση αυτή προέβη η "σιδηρά κυρία των Βαλκανίων" η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Η κ Πλάβσιτς ,που πραγματοποιεί τεραήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, πρόσθεσε ότι οι πόρτες της χώρας της είναι ανοιχτές για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τονίζοντας ότι η Σερβική Δημοκρατία ακολουθεί μια πολιτική πλήρους ιδιωτικοποίησης. Σε ερώτηση για τη θέση της απέναντι στις αξιώσεις των Σκοπιανών να ονομάζεται η χώρα τους "Μακεδονία" απάντησε πως "ό,τι είναι επιστημονικά και ιστορικά αποδεδειγμένο πρέπει να παραμένει έτσι όπως είναι" και τόνισε "ότι η Ελλάδα έχει δίκιο να ονομάζει το Βόρειο τμήμα της Μακεδονία".

    Κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε η κ Πλάβσιτς με τον δήμαρχο Καλαμαριάς Θρασύβουλο συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της Σερβικής Δημοκρατίας ενώ εξετάστηκε και η ιδέα του κ Λαζαρίδη για ίδρυση στη χώρα της ενός χωριού που θα ονομάζεται Νέα Καλαμαριά και θα προορίζεται για τις οικογένειες και τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε αυτό το δήμο της Θεσσαλονίκης. "Δεν θα έχει σίγουρα τη μεγαλοπρέπεια του δήμου Καλαμαριάς απλά θα είναι ένα μικρό παράρτημα, ένα μικρό χωριό και θα δημιουργηθεί σαν ένα σύμβολο μόνο και μόνο προς τιμή της υποστήριξης που προσέφερε τόσο ο δήμος Καλαμαριάς όσο και ο ελληνικός λαός" πρόσθεσε η Πλάβσιτς.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα αιτήματα για την έκδοση των Κάραζιτς και Μλάντιτς απάντησε ότι η νομοθεσία της Σερβίας κατοχυρώνει τους πολίτες της ώστε αυτοί να μην εκδίδονται σε κανένα διεθνές όργανο και επομένως δεν τίθεται θέμα έκδοσης τους. "Προσπάθησαν πολλές φορές να μας λυγίσουν παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα στεκόμαστε στα πόδια μας. Παρά τις μεγάλες πιέσεις που δεχόμαστε θα τις ξεπεράσουμε οπως τις προηγούμενες" είπε.

    Η κ Πλάβσιτς αναφερόμενη στη συμφωνία του Ντέιτον την χαρακτήρισε ως "μεσαία καλή λύση" και πρόσθεσε ότι αν εφαρμόζεται αυτή κατά γράμμα θα πραγματοποιηθούν πολλά από τα όνειρα της χώρας της. Αναφορικά με την παρουσία των Νατοϊκών δυνάμεων στην περιοχή είπε: "Οπως γνωρίζετε τις Νατοϊκές δυνάμεις δεν τις είχαμε καλέσει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη παρόλα αυτά μετά από το πέρασμα τόσων μηνών η παρουσία τους στο σερβοβοσνιακό έδαφος καθώς επίσης και στην μουσουλμανοκροατική ομοσπονδία αφήνουν κάποια σημεία σταθερότητας αλλά θέλω να πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αλλάξει η δομή αυτών των δυνάμεων και να παραμείνουν αν είναι δυνατό όχι με αυτό το καταστατικό που βρίσκονται σήμερα στην περιοχή μας αλλά με κάποια άλλη μορφή. Οσον αφορά τις ελληνικές δυνάμεις που είναι stg σύνθεση των Νατοϊκών δυνάμεων δεν βρίσκονται σε εδάφη της σερβικής δημοκρατιας. Αν εξαρτιόταν από τη δική μου γνώμη για το ποιά θα ήταν η επιλογή μας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που θέλουν να έρθουν στα δικά μας τα εδάφη θα ήταν σίγουρα οι ελληνικές δυνάμεις" τόνισε.

    Σε ερώτηση για της οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Σερβίας η Πλάβσιτς απάντησε ότι αύριο θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας με θέμα τις δυνατότητες συνεργασίας και όταν επιστρέψει στη χώρα της θα συσταθεί υπουργικό κλιμάκιο που θα διερευνήσει τις δυνατότητες αυτές.

    [11] Η ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ ΘΕΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Η Μοσχόπολη, το μεγάλο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού βορειοδυτικά της Κορυτσάς, η πόλη όπου καλλιεργήθηκαν τα γράμματα και λειτούργησε το "Ελληνικό Φροντιστήριο" και η μοναδική ακαδημία του υπόδουλου ελληνισμού και άνθισε το εμπόριο στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα, θα είναι το θέμα του διεθνούς συμποσίου που διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών από τις 31 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

    Το 1760 η πόλη βρισκόταν στο απώγειο της δόξας και του μεγαλείου της έχοντας δώδεκα συνοικίες, 12.000 σπίτια και 65.000 κατοίκους και αναπτύσσοντας ένα από τα πιο δημοκρατικά και φιλελεύθερα κοινοτικά συστήματα. Η πόλη καταστράφηκε και λεηλατήθηκε το 1767 από τους Αλβανούς ενώ υπέστη και άλλες καταστροφές κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

    Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζαν οι συντεχνίες των εμπόρων και των βιοτεχνών που με την πολιτική και κοινωνική τους δραστηριότητα διατηρούσαν τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στους προύχοντες και το λαό. Πολλοί από τους εμπόρους της υπήρξαν εθνικοί ευεργέτες με ονομαστότερη την οικογένεια Σίνα η οποία κόσμησε την Ελλάδα με τα κτίρια της Ακαδημίας των Αθηνών και του Αστεροσκοπείου και ενίσχυσε την κατασκευή της Μητροπόλεως Αθηνών και του Μετσοβείου Πολυτεχνείου

    Στη Μοσχόπολη καλλιεργήθηκαν τα γράμματα και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και στον ανώτερο κύκλο σπουδών της "Νέας Ακαδημίας" διδασκονταν τα αρχαία, η ελληνική γλώσσα και φιλολογία, η φιλοσοφία, η θεολογία, τα μαθηματικά, η φυσική, η ποίηση και η ρητορική. Αξιοσημείωτη υπήρξε η δραστηριότητα του τυπογραφείου της που ήταν το δεύτερο στα Βαλκάνια (το πρώτο ήταν στην Κωνσταντινούπολη).


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΕΚΡΗΞΗ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ

    Βόμβα εξερράγη το πρωί στη Λεμεσό κάτω από το αυτοκίνητο του δικαστή Μιχαήλ Μαυρονικόλα 41 ετών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ίδιος σοβαρά και η πεντάχρονη κόρη του ελαφρά.

    Ο δικαστής, ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση, έχασε δύο δάχτυλα του αριστερού του ποδιού, ωστόσο η κατάστασή του κρίνεται ικανοποιητική και σταθερή.

    Την επίθεση καταδίκασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Cka}jor Κληριδης ο οποίος επισήμανε ότι είναι η 4η φορά τα τελευταία χρόνια που οι παράνομοι προσπαθούν να εκβιάσουν τη δικαιοσύνη.

    Με αποτροπιασμό καταδικάζουν την επίθεση και όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου τα οποία καλούν τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία και την κυβέρνηση για την πάταξη του εγκλήματος.

    [13] Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΟΛ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Κρίση διέρχεται ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας, εξαιτίας των προθέσεων της συντηρητικής κυβέρνησης του καγκελάριου Κόλ να επιβάλλει νέους φόρους και να αυξήσει ορισμένους απο τους υπάρχοντες, πράγμα που αναμένεται να πλήξει τα μεσαία στρώματα.

    Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)- εταίροι στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και της Χριστιανικής Κοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας- δεν συμφωνούν με τις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών Τέο Βάϊγκελ και μέσω του αρχηγού τους, Βόλφαγκ Γκέχαρτ, έχουν διαμηνύσει ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.

    Ως προς το σκέλος αυτό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συμφωνούν με τους σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση άλλων συνεργασιών, αφού η απόφαση για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι τρέχουσα και αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση.

    Οι Χριστιανοδημοκράτες, που εμμένουν στους φόρους, θεωρούν βέβαιο ότι θα βρεθεί η "χρυσή τομή" και η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την πρόσκαιρη, όπως την χαρακτηρίζουν, κρίση.

    Σημειώνεται ότι απο τους Ελεύθερους Δημοκράτες προέρχεται ένα βασικό στέλεχος της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος μάλιστα ήταν πριν ένα χρόνο πρόεδρος του FDP, οπότε αντικαταστάθηκε στην ηγεσία του κόμματος, με τη δική του θέληση, απο τον Βόλφαγκ Γκέχαρτ.

    Πάντως, η διαφωνία ως προς την επιβολή νέων φόρων, αποτελεί ένα πρόσθετο "αγκάθι" για την κυβέρνηση Κόλ, η οποία αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σημαντικά προβλήματα, εξαιτίας των αντιδράσεων για τα μέτρα λιτότητας, που ψήφισε πρόσφατα η ομοσπονδιακή Βουλή.

    Συνέπεια των αντιδράσεων αυτών, κυρίως απο τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, αποτελούν και οι δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στον χώρο της βαρειάς βιομηχανίας και αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους κλάδους.

    [14] Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ"

    "Η Τανσού Τσιλέρ θα πρέπει να κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει πως δεν πρέπει οι δύο ηγέτες να συναντηθούν με τις θέσεις όπως αυτές διατυπώνονται σήμερα, διότι μια τέτοια απροετοίμαστη συνάντηση δεν θα έχει προοπτική επιτυχίας".

    Αυτό υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Jasouk_dgr, σχολιάζοντας την επιστολή της Τανσού Τσιλέρ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία ζητά να συναντηθούν οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς.

    Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι " θα πρέπει τόσο η κ. Τσιλέρ, όσο και ο κ. Ντενκτάς να περάσουν απο το στάδιο της σωστής προετοιμασίας και εκεί θα πρέπει να δείξουν κατά πόσο έχουν καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού όταν θα συναντώνται με τους εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    [15] Π.ΣΤΟΓΙΑΝΩΦ ΚΑΙ Ι.ΜΑΡΑΖΩΦ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σε ήρεμο κλίμα και με συμμετοχή που κυμάνθηκε γύρω στο 60% διεξήχθη ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Εκλογών με καταμετρημένες τις ψήφους σε 10 από τα 12 χιλιάδες εκλογικά τμήματα, οι υποψήφιοι για την Προεδρία και την αντιπροεδρία της Βουλγαρίας των δυνάμεων της αντιπολίτευσης Π.Στογιάνωφ και Τ.Καβαλτζίεφ συγκέντρωσαν ποσοστό 44,6% ενώ των δυνάμεων της Δημοκρατικής Αριστεράς Ι.Μαράζωφ και Ι.Μπόκοβα ποσοστό 25,4%.

    Ακολουθούν οι υποψήφιοι του Συνασπισμού των Επιχειρηματιών Ζ.Γκάντσεφ και Α.Αντόνωφ με ποσοστό 21,7% και της Ενωσης Πολιτών για τη Δημοκρατία Α.Τομωφ και Μαριντσέφσκι με ποσοστό 3,2%.

    Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δεν αναμένεται σημαντική αλλοίωση του αποτελέσματος από την καταμέτρηση των ψήφων στα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι η εκλογή του νέου Προέδρου της βουλγαρικής Δημοκρατίας θα γίνει στον δεύτερο γύρο, όπου θα αναμετρηθούν οι Π.Στογιάνωφ και Ι.Μαραζωφ.

    [16] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Νικητής στον δεύτερο γύρο των δημοτικων εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αλβανία, ανεδείχθη το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία σε όλες τις περιφέρειες όπου υπήρξε επαναληπτικός γύρος, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του κόμματος Τριτάν Σέχου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του κόμματος, σε 96 κοινότητες που διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές, 73 κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα, 6 το Ρεπουμπλικανικό, σε 5 εξελέγησαν ανεξάρτητοι υποψηφιοι, 4 κέρδισε το Κόμμα Εθνικού Μετώπου, 3 το ΚΕΑΔ και μόνο 2 το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επίσης, τους 21 από τους 22 δήμους κέρδισε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

    Κατά τον κ.Σέχου, βάσει των αποτελεσμάτων το Δημοκρατικό Κομμα σε επίπεδο δήμων ελέγχει το 90,6% ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα μόνο 6,1%, σημειώνοντας καθοδική πτώση σε σύγκριση με το 1992 που ήλεγχε το 51% των δήμων. Σε επίπεδο κοινοτήτων το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει το 86,7% ενώ το Σοσιαλιστικό 4,1%.

    Υπογράμμισε ότι ο επαναληπτικός γύρος διεξήχθη σε ομαλό κλίμα και αντέκρουσε τις κατηγορίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για νοθεία και παρατυπίες. Οπως είπε ο κ.Σέχου "ο λαός κατέταξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη πολιτική δύναμη της Αλβανίας" Χαρακτήρισε επίσης τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, ως "ισχυρό ράπισμα στα αριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης" καθώς δεν μπόρεσαν, όπως είπε, να εκλέξουν ούτε ένα δήμαρχο.

    Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, υπογραμμίζεται το ομαλό κλίμα που διεξήχθη ο επαναληπτικός γύρος. Οι παρατηρητές που επόπτευσαν την εκλογική διαδικασία, αναφέρθηκαν σε ορισμένες παρατυπίες και παραλείψεις που αφορούν τόσο την κυβερνητική πλευρά όσο και την αντιπολιτευση, οι οποίες όμως δεν μπορούν να αλλοιώσουν το συσχετισμό των δυνάμεων.

    [17] ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΦ΄ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Τ.ΤΣΙΛΕΡ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε

    Την πρόθεση και την ετοιμότητα της Τουρκίας να προχωρήσει σε διάλογο εφ΄όλη της ύλης με την Ελλάδα υπογραμμίζει σε επιστολή της προς τους ομολόγους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

    Με την επιστολή της, που ουσιαστικά αποτελεί απάντηση της Αγκυρας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 19ης Σεπτεμβρίου, το οποίο ζητούσε το "πάγωμα" κάθε οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εξαιτίας της συνεχιζομενης καταπατησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της αρνητικής συμπεριφοράς της στην επίλυση του Κυπριακού και τις θέσεις της έναντι της κουρδικής μειονότητας, η κ.Τσιλέρ επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλιμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της.

    Απαντώντας στις κατηγορίες που περιέχονται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες, όπως τονίζεται στην επιστολή, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες "για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση", αναφέρεται στον εκδημοκρατισμό της χώρας της υποστηρίζοντας ότι η χώρα της "είναι περισσότερο δημοκρατική από πολλές από τις 12 χωρες που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής οικονομικής συνεργασίας "ΜΕDΑ".

    Yπενθυμίζει ότι η Τουρκία έχει οικονομικές απώλειες της τάξης των 27 δις δολαρίων από τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, ως αποτέλεσμα της πιστής εφαρμογής των εντολών του ΟΗΕ για την επιβολή του εμπάργκο σε βάρος της Βαγδάτης ενώ παράλληλα τονίζει ότι η χωρα της προσέφερε το εδαφός της για τις πτήσεις των αεροσκαφών της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για την προστασία των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ. Ισχυρίζεται ότι ο τουρκικός στρατός αναγκάστηκε να μπει στη νεκρή ζώνη στα σύνορα δηλαδή Τουρκίας και Ιράκ προκειμένου να απωθήσει τους τρομοκρατες του ΡΚΚ, προσθέτοντας ότι σε κανένα σημείο του ψηφίσματος δεν γίνεται αναφορά ότι η Τουρκία συνεχίζει να υφίσταται σήμερα τις επιθέσεις μιας ένοπλής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως αποκαλεί το ΡΚΚ.

    Ιδιαίτερη αναφορά κανει, στο σημείο του ψηφίσματος, που αναφέρεται στις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων, παρατηρώντας ότι "στο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο ξεχνά να αναφέρει το φόνο ενός Τουρκοκύπριου αξιωματικού από Ελληνοκυπριους". Η κ.Τσιλέρ επιρρίπτει την ευθύνη για τα επεισόδια στη διαχωριστική γραμμή μεταξυ Ελλήνων και τουρκοκυπριακής πλευράς στην κυβέρνηση της Λευκωσίας στην οποία καταλογίζει ότι δεν παρεμπόδισε "μια γνωστή ομάδα που προκάλεσε αυτά τα συμβάντα και είχε αναγγείλει την προθεσή της να διασχίσουν μέλη της παράνομα τη διαχωριστική cqall^ που φυλάσσονται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και να προκαλέσουν ένα διεθνές επεισόδιο".

    Κατά την Τσιλέρ πρόοδος στην επίλυση του προβλήματος της Κυπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές επιδείξουν τη θέλησή τους να συμμετάσχουν σε άμεσες διαπραγματεύσεις.

    Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει την επιθυμία της χώρας της για ειρηνική συνύπαρξη με τις γείτονες χώρες υπερτονίζοντας την αποδοχή την αποδοχή από την Αγκυρα των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Για το ίδιο θέμα, υπογραμμίζει σε άλλο σημείο της επιστολής της, τις επανειλημμένες δηλώσεις της Αγκυρας με τις οποίες εκφράζει την επιθυμία της για διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες χωρες για την αναζήτηση λύσεων σε διεθνή προβλήματα "μεσω κάθε δυνατής μεθόδου ειρηνικου διακανονισμού".

    Θεωρεί ωστόσο, ότι για την επίλυση των προβληματων με την Ελλαδα που, οπως γραφει "ειναι παλιά", παραμένει "μια σημαντική προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις" που είναι κατά την Τσιλέρ η συζήτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες σε ενιαίο πλαίσιο. Διότι, όπως υποστηρίζει η υπουργός Εξωτερικων της Τουρκίας, "κάθε θέμα συνδέεται με το άλλο και οι δύο πλευρές θα πρέπει να απόσχουν από τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων".

    Στόχος της, επιστολής της Τσιλέρ, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ήταν να προλάβει τις οποιασδήποτε δυσάρεστες εξελίξεις ενόψει του συμβουλίου σύνδεσης, η ημερομηνία του οποίου δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, έχει ωστόσο προγραμματιστεί, καθώς ελπίζει ότι με την επιστολή της θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις των 15 υπουργών Εξωτερικών και ότι δεν θα εμφανιστούν με κοινή θέση, συνδέοντας και εξαρτώντας την κοινοτική χρηματοδότηση με τα όσα το ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλιου προέτρεπε την Τουρκία να ακολουθήσει.

    Χθες, πάντως, στο Λουξεμβούργο στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν συζητήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής της Τανσού Τσιλέρ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Δανίας και της Σουηδίας στις παρεμβάσεις τους τόνισαν ωστόσο ότι στο προγραμματιζόμενο Συμβουλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ανθρώπινα δικαιωματα στη χωρα αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συνδεδεμένα με την προοπτική της συνεργασίας της Τουρκίας με την Ενωση.

    Από την πλευρά του ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικων που η χωρα του ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει και να τοποθετηθεί απέναντι στην κοινή δήλωση που συνέταξαν οι "15" στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία η Αγκυρα οφείλει να μην χρησιμοποιεί βία ή να απειλή με χρήση βίας στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την καλούσε να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 29 October 1996 - 13:06:10