Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-10-30)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗN ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:" ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

  • [04] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [05] ΣΕ 180 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ

  • [06] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [07] ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1995 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΟ

  • [09] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [10] ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΕΙΤΟΝ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [13] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

  • [14] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ 1,5 ΤΟΝΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  • [16] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [17] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

  • [18] Ο "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΔΥΟ ΣΕΡΒΩΝ

  • [19] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

  • [20] ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗN ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτές των κοινοτικών της εταίρων, περιέχονται σε έκθεση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλαδα αφομοίωσε με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο τους πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αναφέρει ότι οι τέσσερις χώρες συνοχής, ( Ελλαδα Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία) κατάφεραν να ανεβάσουν το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προΐόν τους από 65% του μέσου κοινοτικού ακαθαρίστου εθνικού προΐόντος σε 75%.

    Διαπιστώνει επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ελλαδα έχει μειωθεί αρκετά, θεωρεί όμως ότι ο δείκτης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο και προτρέπει συνεχιση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση της πορείας σύγκλισης.

    Σημειώνει ωστόσο ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών συνοχής, καθώς έχει πετύχει μια οριακή σύγκλιση της οικονομίας της με το μέσο κοινοτικό επίπεδο ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης βρίσκονται κοντά στο μέσο κοινοτικό όρο. Οπως αναφέρεται στην έκθεση τα πλέον θεαματικά αποτελέσματα από τις χώρες συνοχής τα έχει πετύχει η Ιρλανδία.

    Τον επόμενο χρόνο η Κομισιόν προτίθεται να συντάξει ένα νέο κείμενο λειτουργίας των διαρθρωτικών ταμείων, με το οποίο θα εισάγονται νέες αντιλήψεις και κριτήρια για την κατανομή των κοινοτικών πόρων. Η νέα αυτή πρακτική που θα υιοθετήσει η Κομισιόν θα βασίζεται στην την καλύτερη γεωγραφική επιλογή των αναπτυξιακών προγραμματων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν έχοντας πάντα ως κύριο στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ

    Δεν θα υπάρξει νέα φορολογία που θα πλήξει τα χαμηλά εισοδήματα, ούτε θα επιβληθούν νέοι έμμεσοι φόροι, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων.

    Ο κ.Παπαντωνίου είπε ακόμη ότι η αύξηση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας θα είναι διπλάσια από ό,τι των άλλων υπουργείων και ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα προσανατολιστεί γενικότερα προς μια πιο κοινωνική διάσταση.

    Πάντως, την πρόθεση της ΓΣΕΕ να πραγματοποιήσει τελικά την πανελλαδική απεργία που είχε εξαγγείλει για τις 28 Νοεμβρίου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας, Χ.Πολυζωγόπουλος μετά τη συνάντηση.

    Η ηγεσία της ΓΣΕΕ ανέφερε στον υπουργό τα αιτήματά της που συνίστανται στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας και της αποβιομηχανοποίησης και για την πραγματική αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ζήτησε ακόμη την αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών στα δύο εκατομμύρια δραχμές και την tilaqihlopo_gsg της φορολογικής κλίμακας.

    Ακρίβεια στην πρόβλεψη για τον αναμενόμενο προϋπολογισμό ζήτησε ο κ.Πολυζωγόπουλος που τόνισε ότι μια μεγάλη απόκλιση θα αποδυνάμωνε -όπως συνέβη φέτος- το περιεχόμενο της συμφωνίας εις βάρος των εργαζομένων.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ:" ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ"

    "Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με συνέντευξη τύπου του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος έκανε λόγο για νέους φόρους.

    "Όταν ληφθούν αποφάσεις θα σας γίνουν γνωστές" πρόσθεσε ο κ. Ρέππας και σημείωσε ότι ισχύουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην επιβληθούν νέοι φόροι.

    Παράλληλα, ο κ. Ρεππας εξέφρασε τη διαφωνία της κυβέρνησης με το περιεχόμενο έκθεσης για τα ελληνοτουρκικά που συνέταξε φορέας του επιτελείου του ναυτικού των ΗΠΑ και φαίνεται να ενστερνίζεται τις θέσεις της Αγκυρας για το Αιγαίο.

    Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι κατά καιρούς εκδίδονται διάφορες εκθέσεις οι οποίες μελετώνται από την κυβέρνηση και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ενώ για τη συγκεκριμένη έκθεση γνωστοποίησε ότι "η κυβέρνηση, διά της διπλωματικής οδού, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες".

    [04] ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    "Οι σχέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβέρνηση είναι απολύτως αρμονικές", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της προεδρίας, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ελλιπή ενημέρωση, εκ μέρους της κυβέρνησης, του κ.Στεφανόπουλου, όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα.

    "Η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφερόταν στην αβεβαιότητα των διπλωματικών εξελιξεων και δεν είχε άλλη έννοια", συμπληρώνει η ανακοίνωση.

    Η συνεργασια του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κυβέρνηση είναι διαρκής και ουσιαστική, τόνισε χτες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τα σχετικά δημοσιεύματα. "Ο Πρόεδρος δεν χαράσσει και δεν ασκεί πολιτική και διατυπώνει θέσεις που έχουν χαρακτήρα και πνεύμα εθνικό", κατέληξε.

    [05] ΣΕ 180 ΔΙΣ. ΔΡΑΧΜΕΣ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ

    "Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγείται σε αδιέξοδο αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, που θα έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση του συστήματος, την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας και τη σημαντική βελτίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας".

    Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας, σε ημερίδα pou πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νοσοκομείο του Θριάσιου πεδίου στην Ελευσίνα.

    Οσον αφορά τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων σε προμηθευτές αναλώσιμου υλικού και φαρμάκων, αυτά υπερβαίνουν τα 180 δισ. δραχμές, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο οφείλουν στα νοσοκομεία της χώρας 49 δισ. δραχμές.

    Παράλληλα, ο κ. Γείτονας ανακοίνωσε την πρόσληψη 3.900 ατόμων ως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά επισήμανε ότι οι θέσεις αυτές καλύπτουν μόνο το 10% των αναγκών που υπάρχουν σήμερα στα νοσοκομεία.

    Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την υγεία που είχε ήδη ετοιμάσει ο προκάτοχός του Αναστάσιος Πεπονής υπογράμμισε ότι θα είναι σε θέση να το καταθέσει στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους.

    [06] ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΑΡΣΕΝΗΣ

    Τη δέσμευση ότι θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων έδωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκονται σε καλό και γόνιμο δρόμο. Χαρακτήρισε τις επαφές αυτές ως "γόνιμες" και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα.

    "Όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες του υπουργείου παιδείας για το 1996 έχουμε ήδη από μέρες τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών να καλυφθούν", τόνισε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι "δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τη λειτουργία των σχολείων" καθώς, όπως είπε, "τα κενά θα καλυφθούν με έκτακτους πόρους γιατί πολλές από αυτές τις ανάγκες δεν είχαν επαρκώς προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 1996".

    [07] ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΑΞΗ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    "Αδιανόητο ναυτικό ατύχημα" χαρακτήρισε την προσάραξη του επιβατηγού πλοίου "Πήγασος" στη βραχονησίδα "Πάτροκλος" ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης.

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Σουμάκης, η πλοιοκτήτρια εταιρεία απέκρυψε 210 επιβάτες καθώς στις λιμενικές αρχές είχε δηλώσει μόνο 240 από τους 450 επιβάτες. Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πράξη ποινικό αδίκημα και απέδωσε το ατύχημα στον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και σε μηχανική βλάβη.

    Γνωστοποίησε ακόμη ότι το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που ερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος θα είναι έτοιμο στο τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Σουμάκης τόνισε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεσμεύτηκε να αποζημιώσει όλους τους πληγέντες και πρόσθεσε ότι τα ελληνικά επιβατικά πλοία είναι απολύτως ασφαλή και ότι σε καμία περίπτωση το συμβάν αυτό δεν αποδίδει τη συνολική εικόνα της Ελληνικής ακτοπλοΐας.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1995 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΟ

    Στα 9,6 δισ. δρχ. ανήλθαν για το 1995 τα προ φόρου κέρδη του Ομίλου ΕΚΟ, ενώ ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης έκλεισε στα 264 δισ. δρχ., οικονομικά αποτελέσματα που από τη διοίκηση του Ομίλου χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικά. Το 1994 τα προ φόρου κέρδη της επιχείρησης είχαν ανέλθει στο ποσό - ρεκόρ των 12 δισ. δρχ., λόγω των ιδιαίτερων συγκυριών στη διύλιση που είχαν επικρατήσει διεθνώς κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

    Με απόφαση της διοίκησης, εξάλλου, τα αποτελέσματα του 1995 χρεώθηκαν με πρόσθετες προβλέψεις αποζημίωσης προσωπικού και πρόσθετες αποσβέσεις ύψους 1,3 δισ. δρχ. Παρόλα αυτά, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου, παρά το υψηλό μέρισμα που δόθηκε το 1995, αυξήθηκαν από τα 55,1 δισ. του 1994 σε 56,9 δισ. δρχ., κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 53,5% του Ενεργητικού.

    Ο μέσος δείκτης απόδοσης προ φόρων του Ομίλου το 1995 διαμορφώθηκε στο 17,1%, επίπεδο που από την επιχείρηση χαρακτηρίζεται επίσης ικανοποιητικό. Στο σύνολο των 9,6 δισ. δρχ. κερδών του Ομίλου, συμμετέχουν με 5,5 δισ. η ΕΚΟ ΑΒΕΕ και με 4,1 δισ. η ΕΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ & ΧΗΜΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΒΕΕ.

    Αναλυτικότερα, η ΕΚΟ ΑΒΕΕ που δραστηριοποιείται στην εμπορία πετρελαιοειδών και λιπαντικών, εντό και εκτός Ελλάδας, διατήρησε και το 1995 την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά καυσίμων με μερίδιο 17,1% και μάλιστα σε συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού

    Το Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης σημείωσε το 1995 κέρδη 6,4 δισ. δρχ. έναντι των 8,5 δισ. του 1994, ενώ η ΕΚΟ ΧΗΜΙΚΑ επηρεάσθηκε και κατά το 1995 από την ύφεση των διεθνών τιμών και τον αυξανόμενο ανταγωνσιμό προϊόντων χαμηλής ποιότητας και σημείωσε ζημία 2,3 δισ. δρχ. έναντι της ζημίας των 2 δισ. του 1994.

    Καθώς, όμως, τα οικονομικά αποτελέσματα του 1994 αποδίδονται σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συγκυρίες της διεθνούς αγοράς του κλάδου, ο ισολογισμός του 1995, σύμφωνα με τη διοίκηση, δείχνει ότι ο Ομιλος Εταιρειών της ΕΚΟ είναι μια οικονομικά εύρωστη επιχείρηση, που αναπτύσσει επωφελή για την εθνική οικονομία δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του 1995 εγκρίθηκαν και άρχισε η υλοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. δρχ. για έργα και δραστηριότητες που αφορούν στο περιβάλλον.

    [09] Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την πρόθεση συνεργασίας για την ανασυγκρότηση της Βοσνίας εξέφρασε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος στην πρόεδρο της νεοσύστατης Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στη Νομαρχία. Ο κ Παπαδόπουλος μιλώντας στην κ Πλάβσιτς τόνισε ότι ο ίδιος θα μεσολαβήσει ώστε να έρθουν σε επαφή τα εμπορικά και τα οικονομικά επιμελητήρια της Ελλάδας με τους αρμόδιους φορείς της Σερβικής Δημοκρατίας ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμβολή στην ανασυγκρότηση της. Παράλληλα ο κ Παπαδόπουλος ανέπτυξε στην πρόεδρο της Σερβικής δημοκρατίας τον θεσμό και τη λειτουργία της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την επιθυμία του για συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Σημειώνεται ότι κ Πλάβσιτς, είχε δηλώσει χτές, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ότι η Ελλάδα έχει την πλεονεκτικότερη h]sg μεταξύ των χωρών της Ευρώπης όσον αφορά τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.

    Η κ Πλάβσιτς νωρίτερα είχε επισκεφτεί το σερβικό νεκροταφείο Ζεϊτινλίκ όπου κατέθεσε στεφάνι ενώ μετά τη συνάντησή της με το νομάρχη συνατήθηκε με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος. Το απόγευμα η κ Πλάβσιτς θα συναντηθεί στο Βαλκανικό Κέντρο Νεολαίας Καλαμαριάς με τους γονείς που φιλοξένησαν για επτά μήνες ορφανά παιδιά από της εμπόλεμες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμή των οικογενειών που πήραν μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενείας

    [10] ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ - ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΥΛΙΑΝΟ

    Με επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γενικός Πρόξενος στη Νέα Νότια Ουαλία, κ. Δάρας, άρχισαν απόψε (τοπική ώρα) στο Σίδνεϊ οι επαφές του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, με την ομογένεια της Αυστραλίας. Ο κ. Πετσάλνικος επισκέπτεται την Αυστραλία μετά από πρόσκληση των ομογενών και εκπροσώπων των κυβερνήσεων των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια.

    Αύριο το πρωί ο υπουργός Μακεδονίας και η συνοδεία του θα έχουν διαδοχικές συναντήσεις με το Ελληνικό Συμβούλιο (Συμβούλιο των Ελληνικών Κοινοτήτων της πολιτείας), τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σίδνεϊ, το Δ.Σ. του Συλλόγου Θρακιωτών "Ο Δημόκριτος" και ομογενείς πολιτειακούς βουλευτές.

    Το μεσημέρι ο κ. Πετσάλνικος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ. Στυλιανό, και στη συνέχεια με το Δ.Σ. της Παμμακεδονικής Ενωσης Νέας Νότιας Ουαλίας. Στις 6.15 το απόγευμα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σε ομογενειακά ΜΜΕ, στις 7 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Παμμακεδονικής και το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του η Ενωση.

    Την Παρασκευή η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μελβούρνη, όπου επίσης θα έχει επαφές με επιφανή στελέχη της ομογένειας και πολιτειακούς παράγοντες. Η επίσκεψη περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις σταθμούς (Σίδνεϊ, Μελβούρνη, Αδελαϊδα και Περθ)


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΝΤΕΙΤΟΝ, Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα που θέλει να προωθείται σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, παρόμοιο με αυτό της συμφωνίας του Ντέιτον.

    Σε δηλώσεις του στο BBC και αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν το 1997 να είναι η χρονιά επίλυσης του Κυπριακού, ο κ.Μιχαηλίδης επισήμανε ότι η επιβεβαίωση της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά τις προβεβλημένες αντιρρήσεις της Τουρκίας, αλλά και η αναγνώριση από tg διεθνή κοινοτητα ότι "όσο η πληγή της Κυπρου μένει ανοιχτή τόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι για τη σταθερότητα στην περιοχή", θέτουν σε κίνηση "κάποιες εξελιξεις", όπως είπε, προς την κατεύθυνση της επίλυσης του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος.

    Κατά τον κ.Μιχαηλίδη έχει δημιουργηθεί ένα νέο κλίμα που απορρέει από το γεγονός ότι "η Τουρκία περνά σε μια κρίσιμη φάση επειδή αντελήφθη ότι η πολιτική της ανοχής που προηγουμένως προσφερόταν, άρχισε να μην εφαρμόζεται". Το γεγονός εξάλλου ότι η Ευρώπη αντέδρασε και άσκησε πιέσεις προς την Τουρκία, η οποία θεωρουσε ότι μπορούσε να κανει κατά το παρελθόν, όπως "να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα εντός της χωρας, να μην λειτουργούν δημοκρατικές διαδικασίες να προβαίνει σε προκλητικές ενέργεις κατά των γειτόνων της χωρίς κανένας να την ενοχλεί", συμβάλλει όπως είπε, στη δημιουργία "ενός νέου κλίματος, κάποιων νέων προϋποθέσεων που μπορεί να δουλέψουν θετικά". "Καθήκον μας είναι αντί να προβλέψουν αν θα είναι θετικές ή οχι στο τέλος, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρονται", υπογράμμισε.

    Εκθέτοντας τους λόγους που αποκλείουν το ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, παρόμοιας με αυτή στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο Κυπριος υπουργός υπογράμμισε: "Το κυπριακό είναι ένα πρόβλημα μακρόχρονο, τα θέματα είναι γνωστά και η διαδικασία διαβουλευσεων θα προσπαθήσει να επιτύχει κάποιου είδους σύγκλιση, κάποιο κοινό έδαφος" για να προσθέσει: "Εντατικές διαπραγματεύσεις ναι, αλλά όχι κατ΄ανάγκη Ντέιτον".

    Αναφερόμενος στις πληφορίες για πιθανή συνάντηση Ντενκτάς Κληρίδη στη Νέα Υόρκη το πρώτο εξάμηνο του 1997, ο κ.Μιχαηλίδης είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τέτοια συνάντηση. Εκφράζοντας τη θέση του κ.Κληρίδη τόνισε ότι ο Κυπριος Πρόεδρος είναι είναι έτοιμος για συνομιλίες υπό την προϋποθεση ότι θα προυπάρξει γόνιμο κλίμα ώστε οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά να έχουν θετική κατάληξη. "Συναντήσεις στο παρελθόν έχουν γίνει πάρα πολλές χωρίς να έχουν κανένα αποτέλεσμα", τόνισε.

    Χθες εξάλλου, ο κ. Μιχαηλίδης σε ομιλία του στο δείπνο που παρέθεσε η Ελληνοκυπριακή Αδελφότητα της Βρετανίας για να τιμήσει την κυπριακή ανεξαρτησία, επισήμανε την ανάγκη μεγιστοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σήμερα το απόγευμα ο Μιχαηλίδης θα δώσει διάλεξη στο "London School of Economics" με θέμα "Η ένταξη της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    [12] ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    "Η ρωσική ομοσπονδία τηρεί αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με το γεγονός ότι στην Κύπρο αναγνωρίζεται μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία". Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Ντεμούριν, ενώ χαρακτήρισε το ψευδοκράτος του Ντενκτάς ως "παράνομο κατασκεύασμα της Τουρκίας".

    Επίσης, ο κ. Ντεμούριν, επέστησε την προσοχή των ομοσπονδιακών οργάνων και των άλλων πολιτειακών θεσμών στη Ρωσία όπως "αυστηρά εφαρμόζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για τη l^ αναγνώριση του παράνομου διαιρετικού κατασκευάσματος στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου", καθώς και να μην έχουν σχέσεις με το "παράνομο κράτος το οποίο είναι αντίθετο με το πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, υπενθύμισε ότι μόνο από την Τουρκία έχει αναγνωρισθεί το ψευδοκράτος ενώ οι σχέσεις των χωρών μελών του ΟΗΕ προς το παράνομο καθεστώς, καθορίζονται από πλήθος αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [13] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ

    Ψήφισμα με το οποίο εκφράζεται η υποστήριξη στο Τούρκο συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ και τους δημοσιογράφους Ραγκιπ Ντουράν, Τζετίν Αλτάν, Αλπέρ Γιορμούς και Ισίκ Γιουρτζού υιοθετήθηκε στην 34η γενική συνέλευση της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη. Στο ψήφισμα , το οποίο θα κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Τούρκο πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, αναφέρεται ότι σε καμία δημοκρατική χώρα δεν είναι δυνατό να δικαστούν και να καταδικαστούν άνθρωποι όπως ο Γιασάρ Κεμάλ και οι άλλοι δημοσιογράφοι. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η Ενωση παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Μετίν Γκιοκτεπε και ζητείται να καταδικαστούν στις ποινές που τους αξίζουν οι αστυνομικοί που διέπραξαν το έγκλημα. Επίσης ζητείται από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις ενέργειες που έχει ξεκινήσει εις βάρος της ελευθερίας του Τύπου προφασιζόμενη ότι θέλει να εμποδίσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

    [14] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ 1,5 ΤΟΝΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Την επιστροφή στην Αλβανία 1,5 τόνου χρυσού, που είχε κατακρατηθεί στην Τράπεζα της Βρετανίας από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο, αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση δίνοντας έτσι τέλος σε μια αντιδικία που διηρκεσε πενήντα ολόκληρα χρόνια.

    Η Βρετανία ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ στην Αλβανία την κυριότητα του χρυσού που βρισκόταν σε θυρίδες της Τράπεζας της Βρετανίας, απαιτούσε όμως για την επιστροφή του, καταβολη αποζημίωσης για τη βύθιση δύο σκαφών του πολεμικού της ναυτικού που βυθίστηκαν το 1946 μεταξύ των αλβανικών ακτών και της Κέρκυρας, όταν προσέκρουσαν σε νάρκες τις οποίες, όπως υποστηρίχθηκε, τοποθετησε η Αλβανία. Η Βρετανία έχασε 44 άνδρες του πολεμικούς της ναυτικού.

    Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών διακόπηκαν μετά την επικράτηση των κομμουνιστών στην Αλβανία και το θέμα ανακινήθηκε μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

    Χθες μετά από συνομιλίες που είχαν εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας Αλβανίας με εκπροσώπους των δυτικών συμμάχων στον β΄παγκόσμιο πόλεμο, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ανακοινώθηκε η συμφωνία επιστροφής του χρυσού. Προβλέπεται όμως η καταβολή αποζημίωσης 2 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη Βρετανία για τη βύθιση των σκαφών της το 1946 ως αντάλλαγμα. Η αξία του χρυσού σε σημερινές τιμές εκτιμάται σε 19 εκατομμύρια δολάρια.

    [15] Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Μετά τις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες στις 6 Νοεμβρίου, για το θέμα της ονομασίας, η Αυστραλία ίσως επιτρέψει το άνοιγμα διπλωματικών γραφείων της ΠΓΔΜ αλλά κάτω από αυστηρούς όρους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο θέμα της ονομασίας των γραφείων, που θα πρέπει να φέρουν το επίσημο διεθνώς όνομα της χώρας αυτής. Πριν η Αυστραλία προβεί, πάντως, σε μια τέτοια ενέργεια θα έχει διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

    Αυτό ανέφερε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της ομογένειας στην Καμπέρα. Παράλληλα, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει η χώρα του για επίλυση του Κυπριακού μετά τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πρόκειται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, στην πέμπτη ήπειρο τον Νοέμβριο.

    Η συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου και στη διάρκειά της συζητήθηκαν το Κυπριακό, το Σκοπιανό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών, Λόρι Μπρέρετον και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κιμ Μπίζλι.

    Σε ό,τι αφορά στο Σκοπιανό, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης, ότι η παρούσα πολιτική της χώρας του δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να βρεθεί λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και υποσχέθηκε να συζητήσει με τον υπουργό Μετανάστευσης, κ. Ράντοκ, το ενδεχόμενο να αποκαλείται η γλώσσα των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ "Σλαβομακεδονική" και όχι "Μακεδονική", όπως γίνεται σήμερα, με εξαίρεση την πολιτεία της Βικτόρια.

    Για το Κυπριακό ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί το 1997, δικαιολογώντας την εκτίμησή του αυτή βάσει της εξαγγελίας του Μπιλ Κλίντον ότι θα αναλάβει πρωτεύοντα ρόλο για το Κυπριακό, εφόσον επανεκλεγεί στην Προεδρία των ΗΠΑ, και πρόσθεσε: "Η Αυστραλία υποστηρίζει την άμεση επίλυση του προβλήματος και πιστεύει ότι αυτό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την άμεση επέμβαση των ΗΠΑ. Θα επιδιώξουμε να τεθεί το Κυπριακό ως θέμα συζήτησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κατά την επίσκεψή του εδώ τον ερχόμενο μήνα".

    Σε ό,τι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε ότι αν η Τουρκία αμφισβητεί τις διεθνείς συμβάσεις, θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και όχι να απειλεί μονομερώς με κατάργηση το Διεθνές Δίκαιο, απέφυγε, όμως, να προβεί σε καταδίκη της Αγκυρας.

    Ο κ. Κίζλι από την πλευρά του δήλωσε ότι θα θέσει και ο ίδιος το Κυπριακό στον Αμερικανό Πρόεδρο, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η αυστραλιανή Κυβέρνηση, και τόνισε, όπως και ο κ. Μπρέρετον, ότι υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις.

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν οι Πρόεδροι του ΣΑΕ Ωκεανίας και της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, Ηλίας Ράλλης και Π.Γιαννούδης, εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής, της Κοινότητας Σίδνεϊ, του Ελληνικού Συμβουλίου Νότιας Αυστραλίας, των Pallajedomij~m Ενώσεων και της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

    [16] ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε την περασμένη Δευτέρα στην ΠΓΔΜ το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, που θα συνδέει το Μοναστήρι με την σκοπιανή πρωτεύουσα.

    Ο υπεύθυνος των εργασιών κατασκευής του δικτύου, Πάνζο Αντόνωφ, σε δήλωσή του στην εφημερίδα "Βέτσερ", εξέφρασε την ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των πρώτων δοκιμών του δικτύου, το οποίο, όπως σημείωσε, τέθηκε σε λειτουργία ενάμισι μήνα πριν από την καθορισμένη ημερομηνία. Για της κατασκευή του δικτύου από τα 22,5 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χορήγησε υπό μορφή δανείου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, δαπανήθηκαν μόνο τα 16,7 εκατομμύρια.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα, με τη λειτουργία του νέου δικτύου μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης, οι απώλειες ενέργειας για τη μεταφορά από το Μοναστήρι στην πρωτεύουσα θα μειωθούν στο ήμισυ, ενώ θα διευκολυνθεί, επίσης και η προμήθεια με ηλεκτρικό ρεύμα των μεγάλων βιομηχανικών μονάδων των Σκοπίων και της περιφέρειας.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της δημόσιας υπηρεσίας ηλεκτρισμού της ΠΓΔΜ 'Ελεκτροστοπάνστβο", η οποία έχει τα πλήρη δικαιώματα διαχείρισης του δικτύου, το υπόλοιπο του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση καλωδίου οπτικών ινών στον άξονα Μοναστήρι-Σκόπια.

    [17] ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ

    Με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, που θα είναι διάρκειας 2 έως 4 ώρων ημερησίως, θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία αυτό τον χειμώνα σύμφωνα με το αρχηγό του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" ο κ Γιλμάζ δήλωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών δεν έγινε καμία επένδυση στον τομέα της ενέργειας ούτε και εγκαινιάστηκε κάποιο νέο υδροηλεκτρικό φράγμα. Ο Μεσούτ Γιλμάζ επισήμανε ότι όταν το κόμμα του είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, η Τουρκία εξήγαγε ρεύμα ενώ στη διάρκεια της διακυβέρνησης από τους κυβερνητικούς συνασπισμούς Ορθού Δρόμου-Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού και Ευημερίας- Ορθού Δρόμου η χώρα έχει αρχίσει να εισάγει ρεύμα. "Η κυβέρνηση Ευημερίας-Ορθού Δρόμου θα οδηγήσει τη χώρα στο σκοτάδι" κατέληξε ο Μεσούτ Γιλμάζ.

    [18] Ο "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ" ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΔΥΟ ΣΕΡΒΩΝ

    Η ένοπλη οργάνωση που αυτοοαποκαλείται "Απελευθερωτικός στρατός του Κοσσυφοπεδίου" ανέλαβε με ανακοίνωσή της, την ευθύνη για το φόνο δυο Σερβων που δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή.

    Στην ανακοινωση, διατυπώνεται ο ισχυρισμός, ότι αιτία για τη δολοφονία των Σερβων ήταν "η διάπραξη εγκλημάτων κατά της akbamij^r πλειοψηφίας των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου" ενώ για πρώτη φορά εκτοξεύονται απειλές και κατά Αλβανών τους οποίους η οργάνωση κατηγορεί ότι έχουν επαφές με τις σερβικές τοπικές αρχές.

    [19] ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ

    Το αρχαιότερο μουσικό όργανο, ένα φλάουτο που έπαιζαν οι άνθρωποι Νεάταρνταλ ανακαλύφθηκε, οπως υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες, σε σπήλαιο της Σλοβενίας.

    Σύμφωνα με το BBC, το φλάουτο είναι φτιαγμένο από κόκκαλο αρκούδας και έχει τέσσερις μικρές οπές, βρέθηκε σε σπήλαιο που χρησιμοποιούσαν άνθρωποι Νεάτερνταλ επί χιλιάδες χρόνια και η ηλικία του προσδιορίζεται από τους επιστημονες στα 82 χιλιάδες χρόνια. Μοιάζει πολύ με το φλάουτο που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι είναι όμως κατα πολύ αρχαιότερο.

    Οι Νεάτερνταλ για την κοινωνική ζωή των οποίων είναι ελάχιστα γνωστά, περιγραφονται από τους επιστήμονες ως χοντροκομμένοι, με μεγάλα φρύδια που είχαν όμως κανονικό σε μέγεθος εγκέφαλο. Μία από τις αιτίες της εξαφάνισης αυτού του ανθρώπινου είδους, εδώ και 35 χιλιάδες χρόνια, εκτιμούν οι αρμόδιοι επιστήμονες, ήταν η αδυναμία τους να αναπτύξουν μεθόδους επικοινωνίας, ανάλογες με αυτές του "Χόμο Σάπιενς".

    Οπως ανέφερε το ΒBC, αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι το μουσικό εύρημα ανήκε στους Νεάτερνταλ, σημαίνει οτι ήταν πρώτοι μουσικοί στον κόσμο και ότι τελικά ανέπτυξαν κάποιες μορφές επικοινωνίας σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα υποστηρίζονται. Οι Νεάτερνταλ συνέθεταν τη δική τους μουσική και εξωτερικευαν έτσι τη μοναξιά και τους φόβους της σύγχρονης προιστορικής τους ζωής.

    [20] ΣΤΙΣ 6 ΚΑΙ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.Αντικείμενό της θα είναι κατ΄αρχήν η ασφάλεια στην Ευρώπη και γι΄ αυτό οι υπουργοί θα ενημερωθούν απο τον Καρλ Μπίλντ, ειδικό διαμεσολαβητή του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών για τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας,μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

    Τη δεύτερη μέρα των εργασιών της συνεδρίασης θα συζητηθεί το θέμα της "δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη' μετά τη διεύρυνση του Συμβουλίου με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και θα διερευνηθεί κατα πόσον είναι εφικτή μια δεύτερη διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, μέσα στο 1997.Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διάσκεψη κορυφής των χωρών μελών είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 1993.

    Ταυτόχρονα θα συνεδριάσουν το προεδρείο και η επιτροπή των πολιτικών υποθέσεων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης και θα συζητήσουν την κατάσταση στην Τσετσενία και στη Μέση Ανατολή.

    Η μόνιμη κοινοβουλευτική επιτροπή θα συζητήσει το ενδεχόμενο νομιμοποίησης των ναρκωτικών και το θέμα των εμβολιασμών στην Euq~pg.Θα συζητήσει ακόμη τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και τις συνθήκες διεξαγωγής τους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 30 October 1996 - 11:53:27