Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-11-05)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΧΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

  • [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [04] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Τ. ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

  • [05] ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1997 ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

  • [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ-ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

  • [07] ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [08] Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [09] ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΣΤΟΥΣ Α.ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  • [10] ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [11] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [12] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 25% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [13] ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Γ.ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [14] Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Τ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΣΤΟ Α΄ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ- Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Η ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [18] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΖΗΤΟΥΝ 19 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [19] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΌΓΕΣ

  • [20] ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ -ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [22] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

  • [23] ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ"

  • [24] ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤIΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΗΣ ΝΑΥΑΓΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ"

    Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων υπαξιωματικών της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε χθες κοντά στις ακτές της Σάμου, μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα".

    Στις έρευνες συμμετέχουν έξι πλοία του πολεμικού ναυτικού, τρία σκάφη του λιμενικού, δύο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, καθώς και δύο ειδικά πλοία εντοπισμού και ανέλκυσης ναυαγίων του Πολεμικού Ναυτικού "Θησέας" και "Θέτις".

    Το πρωί απολογήθηκε στον εισαγγελέα ο πλοίαρχος του "Σάμαινα" Μαθιός Πνευματικάκης, εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και παράβαση του κώδικα δημοσιοναυτικού δικαίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η πυραυλάκατος εκτελούσε άσκηση απόκρυψης στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης "Παρμενίων" ευρισκόμενη λιγότερο από μισό μίλι από την ακτή.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης επιφυλάχτηκε να αναφερθεί στα αίτια του ατυχήματος, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι όπως φαίνεται υπάρχουν πολλά ανθρώπινα λάθη. Επίσης, ανέφερε ότι έως το βράδυ θα υπάρχουν στοιχεία για το θέμα των ευθυνών, ενώ τόνισε πως όσο περνάει η ώρα μειώνονται οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων.

    Οι επιβάτες του πλοίου "Σάμαινα" αναμένονται το απόγευμα στο λιμάνι του Πειραιά καθώς παρέμειναν χθες το βράδυ στη Σάμο.

    Για πρωτοφανή τραγωδία κάνει λόγο ανακοίνωση του ΚΚΕ, που επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΧΘΕΙ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    "Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να ριχθεί άπλετο φως σε μικρό χρονικό διάστημα για το ναυτικό ατύχημα στη Σάμο" υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος κάλεσε όλους όσους έχουν ευθύνες να τις αναλάβουν.

    Τόνισε ότι θα επιβληθούν ποινές και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για τέτοια απαράδεκτα συμβάντα, όπως τα χαρακτήρισε και γνωστοποίησε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την asvak^ ναυσιπλοΐα των επιβατικών πλοίων στην περιοχή που διεξάγεται η άσκηση "Παρμενίων".

    Εξάλλου για διαρκή προσπάθεια της Αγκυρας να υποδαυλίσει τις αντιθέσεις και να οξύνει την ένταση έκανε λόγο ο Υπουργός Τύπου ερωτηθείς για την προσγείωση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στα κατεχόμενα.

    [03] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την απόφαση να μην διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας και τα κοινοβουλευτικά μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

    Την Πέμπτη το απόγευμα θα επαναληφθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Κατά τη σημερινή συνεδρίαση τονίστηκε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε το συνέδριο να διεξαχθεί τον Μάιο και όχι τον Ιούνιο. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα ούτε αλλαγής ηγεσίας ούτε μεταβατικής ηγεσίας μέχρι το συνέδριο.

    [04] ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - Τ. ΤΖΑΝΕΤΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Νέο κύκλο συναντήσεων με κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άρχισε σήμερα ο Γιώργος Σουφλιάς. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Στο μεταξύ στους κυρίους Εβερτ,Σουφλιά, Βαρβιτσιώτη, Κεφαλογιάννη, Τσαλδάρη, Μητσοτάκη, Τζαννετάκη και Ράλλη, θα παραδοθεί το κείμενο που υπογράφουν είκοσι δύο βουλευτές ζητώντας συνάντηση των κορυφαίων στελεχών. Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι εσωκομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις έχουν παραλύσει την παράταξη και ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες ακυρώνεται και ο ρόλος του κόμματος ως αξιωματική αντιπολίτευση.

    [05] ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 1997 ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

    Τρεις ώρες κράτησε η σύσκεψη που είχε αντικείμενο την οικονομία και έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Πήραν μέρος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, οι υφυπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιώργος Δρυς, Χρήστος Πάχτας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

    Το οικονομικό επιτελείο έκανε την τελική εισήγηση στον κ. Σημίτη για τον τακτικό προϋπολογισμό και για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Όπως δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ο κ. Παπαντωνίου, ο προϋπολογισμός σύντομα θα έρθει για τελική έγκριση στα αρμόδια jubeqmgtij\ όργανα, ενώ όταν ρωτήθηκε πότε θα γίνει αυτό απάντησε ότι αυτό είναι κάτι που θα το κανονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρνήθηκε να εξειδικεύσει συγκεκριμένα μέτρα ή αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η περικοπή των δημοσίων δαπανών, οι φοροαπαλλαγές, η εισοδηματική πολιτική και η φορολόγηση των κρατικών τίτλων και ακινήτων. Για τα θέματα αυτά αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις μετά τη συζήτησή τους σε ευρύ κυβερνητικό επίπεδο.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ-ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ

    Κατ' αρχήν ικανοποιημένοι δηλώνουν οι Ελληνες κατασκευαστές οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή που διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αχρίδα των Σκοπίων, ύστερα από πρόσκληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Μπράνκο Τσερβενκόβσκι.

    Σε πρώτη φάση, οι διμερείς επαφές επικεντρώθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν την υλοποίηση μεγάλων έργων στη γειτονική χώρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναλύθηκε η νομοθεσία χρηματοδοτήσεων των Σκοπίων, ενώ παρουσιάσθηκε -σε γενικές γραμμές- το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την προσεχή πενταετία.

    Η σκοπιανή πλευρά δεσμεύθηκε ότι -εντός του προσεχούς διμήνου- θα ολοκληρώσει το αναλυτικό πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, όποτε και θα προσκαλέσει εκ νέου τους Ελληνες κατασκευαστές για να τους το παρουσιάσει. Τότε, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν επαφές με τους Σκοπιανούς "συναδέλφους" τους, επί συγκεκριμένων έργων. Απώτερος στόχος, να εξετασθεί κατά πόσον εξασφαλίζεται χρηματοδότηση για κάθε ένα έργο και να προχωρήσουν τα -χρηματοδοτικά και κατασκευαστικά- σχήματα που θα αναλάβουν την υλοποίηση του. Πάντως, οι ανάγκες της γειτονικής χώρας εντοπίζονται κυρίως σε έργα οδικού και ενεργειακού δικτύου, φραγμάτων, νοσοκομείων, σχολείων κλπ.

    "Τα Σκόπια διαθέτουν αναπτυγμένη κατασκευαστική βιομηχανία. Είναι ενδεικτικό ότι οι τεχνικές εταιρείες της πρώην Γιουγκοσλαβίας αναλάμβαναν την εκτέλεση σημαντικών έργων και εκτός της επικράτειας της χώρας", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στέλεχος κατασκευαστικής που συμμετείχε στην αποστολή. "Το πρόβλημα της κατασκευής έργων έγκειται, σήμερα, στην απουσία των χρηματοδοτικών μέσων, των εγγυήσεων, αλλά και στο γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα".

    Επιπλέον, καταγράφηκε το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών να συνεργασθούν στην ανάληψη κατασκευών σε ολόκληρη τη Βαλκανική, με πρώτο "στόχο" τη Βοσνία. "Η ανοικοδόμηση της χώρας θα ξεκινήσει σύντομα και -καθώς αναμένεται να διατεθούν τεράστιες πιστώσεις- θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αγορά για τον κατασκευαστικό κλάδο", τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι. Ο κατασκευαστικός κλάδος των Σκοπίων

    Ηδη, το μεγαλύτερο μέρος των σκοπιανών τεχνικών εταιρειών έχει φύγει από τα "χέρια" του κράτους. Εχουν μετοχοποιηθεί βάσει του γιουγκοσλαβικού μοντέλου, καθώς το 15% των μετοχών τους "πέρασε" στους ασφαλιστικούς φορείς, το 30% στους εργαζομένους και το υπόλοιπο 55% σε ιδιώτες επενδυτές. Στις περισσότερες -δε- peqipt~seir, οι επιχειρήσεις περιήλθαν στα "χέρια" των managers τους.

    Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σκοπιανές κατασκευαστικές είναι αυτό του υπεράριθμου προσωπικού. Απασχολούν από 1.000 έως 5.000 άτομα, την ίδια στιγμή που το προσωπικό των αντίστοιχου μεγέθους ελληνικών δεν ξεπερνά τα 500 άτομα. Το γεγονός αυτό έχει συνέπεια τις ανελαστικές δαπάνες μισθοδοσίας.

    Πάντως, έχει ήδη καταγραφεί η βούληση -σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο- να αποσπασθούν συγκεκριμένα τμήματα των εταιρειών αυτών, προκειμένου να συστήσουν πραγματικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

    [07] ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Το Περθ, η πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, είναι η πρώτη αυστραλιανή πόλη όπου τα ελληνικά δε θα διδάσκονται στο εξής απλώς στα γυμνάσια και τα λύκεια ως ξένη γλώσσα, αλλά θα είναι ένα από τα μαθήματα που θα δίνουν μόρια για την εισαγωγή των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ισχυρό κίνητρο στα παιδιά όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και σε παιδιά άλλων εθνοτήτων να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Αυτό ανακοίνωσαν στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης οι ιθύνοντες της ελληνικής παροικίας, που με την επίσκεψή του στο Περθ ολοκλήρωσε την οκταήμερη περιοδεία του στην Αυστραλία.

    Η επιρροή της ελληνικής παροικίας του Περθ φαίνεται επίσης από την άριστη λειτουργία του δημοτικού σχολείου του Αγίου Ανδρέα, όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως βασικό μάθημα, και το οποίο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του κ. Πετσάλνικου, θα επεκταθεί με τη δημιουργία νηπιαγωγείου και γυμνασίου. Στο σχολείο φοιτούν 200 παιδιά, από τα οποία 100 είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Τα παιδιά αυτού του σχολείου, εκτός από τα μαθήματα που διδάσκονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Αυστραλίας, διδάσκονται και τα ελληνικά ως βασικό μάθημα.

    Η Ελληνική Κοινότητα του Περθ αριθμεί 17.000 περίπου ελληνικής καταγωγής Αυστραλούς πολίτες, στην πλειοψηφία τους προερχόμενους από το Καστελόριζο και από ακριτικούς νομούς της Μακεδονίας.

    Στη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στο Περθ ο κ. Πετσάλνικος είχε συναντήσεις με την πολιτειακή υπουργό και βουλευτή του Φιλελεύθερου κόμματος, Σέριλ Εντουαρντς, και με το βουλευτή του Εργατικού Κόμματος και πρώην υπουργό Μπιλ Τόμας. Επισκέφθηκε επίσης το Γουάνερου, ένα μεγάλο παραθαλάσσιο Δήμο, με 400.000 κατοίκους, που είναι αδελφοποιημένος με την πόλη της Καστοριάς, όπου συναντήθηκε με τους δημοτικούς άρχοντες, και τον πρώτο δήμαρχο της πόλης, ελληνικής καταγωγής, Νικ Τράντο, σύμφωνα με τον οποίο η ανάπτυξη της περιοχής είναι ραγδαία και κάθε τρία χρόνια προστίθενται στην πόλη 12.000 κάτοικοι.

    Ο υπουργός έγινε δεκτός από τα μέλη της ελληνικής παροικίας με ιδιαίτερη θέρμη μίλησε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου "Μέγας Αλέξανδρος", έναν από τους δύο Συλλόγους της Παμμακεδονικής Ενωσης της Δυτικής Αυστραλίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέχεια των επαφών που είχε προχθές ο κ. Πετσάλνικος στην Αδελαϊδα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντιν Μπράουν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Flinders θα διατηρηθεί για τέσσερα ακόμη χρόνια, μετά από συνεννόηση που είχε ο ίδιος με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου. Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπράουν έγινε μετά τη συζήτηση που είχε προχθές με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και τη δέσμευσή του ότι η ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης θα χρηματοδοτήσει το τμήμα με το ποσό των 20.000 δολαρίων.

    Ο κ. Πετσάλνικος και η συνοδεία του θα επιστρέψουν στην Ελλάδα το πρωί της Πέμπτης μέσω Σίδνεϊ και όχι μέσω Μελβούρνης, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

    [08] Ο ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Ο δικηγόρος-διεθνολόγος Σταύρος Λαμπρινίδης είναι από σήμερα ο νέος Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού.

    Ο κ. Λαμπρινίδης ανέλαβε τα καθήκοντά του στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο νέος Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού έχει στο ενεργητικό του λαμπρή καριέρα στις ΗΠΑ, ενώ έχει επίσης διατελέσει σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Παιδείας και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    [09] ΜΕΛΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΛΥΣΟΔΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΣΤΟΥΣ Α.ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    Νέα επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί η Οικολογική Οργάνωση GREENPEACE, με στόχο τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας.

    Μέλη της οργάνωσης, έφτασαν στην περιοχή με πλωτά σκάφη, αλυσοδέθηκαν πάνω σε πετρελαιοφόρα καθώς και στον αγωγό ανεφοδιασμού των πλοίων, με αποτέλεσμα να εμποδίσουν την φορτοεκφόρτωση των σκαφών της εταιρείας.

    Με αυτή την ενέργεια η GREENPEACE, θέλει να τονίσει την ανάγκη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας κατά την φορτοεκφόρτωση των πετρελαιοφόρων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης, όπως εκείνη που σημειώθηκε πριν από τρεις περίπου μήνες στις εγκαταστάσεις της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ενώ παράλληλα ζητά να υιοθετηθεί σκληρότερη νομοθεσία για την πετρελαϊκή ρύπανση.

    [10] ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΕ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Η πυκνότητα του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης σε ορισμένες περιοχές είναι ανάλογη με αυτήν του Χονγκ-Κονγκ, μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από το διήμερο συνέδριο του "δικτύου Πάφος-αδερφοποιημένων πόλεων", που διοργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ekkgmislo} στην Καλαμαριά.

    "Η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τριπλάσιο μέγεθος αν λάβουμε υπόψη τον πληθυσμό της", είπε ο πρόεδρος της συνάντησης, πολεοδόμος και χωροτάκτης Γιάννης Αγγελίδης, εξηγώντας τα προβλήματα της πόλης στους 17 σύνεδρους από την Καλαμαριά, την Πάφο, τη Λαμία, τη Μυτιλήνη, την Πρέβεζα και την Κέρκυρα.

    "Το συμπέρασμα αυτό", είπε στο ΜΠΕ ο κ.Αγγελίδης, "προέκυψε από δειγματοληπτικές μετρήσεις στις περιοχές Αγίου Δημητρίου και Ανάληψης. Οι επιπτώσεις του προβλήματος εντοπίζονται κυρίως σε θέματα υγείας, κυκλοφορίας, ποιότητας ζωής και κυρίως ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνιών, όπως οι σεισμοί".

    Ως μοναδικη λύση του προβλήματος εμφανίζεται η μετακίνηση πληθυσμών σε άλλες περιοχές, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες επέκτασης που έχουν βάλει "στα σκαριά" όλοι σχεδόν οι δήμοι της πόλης.

    Σημαντικότατο -όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη- είναι και το θέμα του κυκλοφοριακού, που δημιουργεί προβλήματα δυσλειτουργίας στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα κατα τις ώρες της αιχμής. Η πρώτη φάση μιας μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος -που περιλάμβανε μετρήσεις μετακίνησης επιβατών μαζικής συγκοινωνίας και οδηγών Ι.Χ- διενεργήθηκε στην πόλη προ πενταετίας από το ΑΠΘ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, αφού δεν διατέθηκε το υπόλοιπο ποσό που απαιτείτο.

    Ο τουριστικός "καθρέφτης" της Θεσσαλονίκης, ο Θερμαϊκός Κόλπος, βρίσκεται επίσης σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω των αποχετευτικών και βιομηχανικών λημμάτων που καταλήγουν σε αυτόν. Τα μισά από αυτά διοχετεύονται απευθείας στη θάλασσα χωρίς να έχουν υποστεί καμία επεξεργασία, ενώ τα υπόλοιπα οδηγούνται σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού: "Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί το σύστημα βιολογικού καθαρισμού -δηλαδή σε μια τετραετία περίπου-και θα λειτουργήσει κανονικά για λίγα χρόνια, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να κάνουν μπάνια στον Θερμαϊκό όπως παλιά", τόνισε ο κ.Αγγελίδης.

    Θεσμικά και νομικά κενά που υπάρχουν στην ελληνικη νομοθεσία πυροδοτούν πολιτική διαμάχη μεταξύ των δημάρχων και των νομαρχών της Ελλάδας εις βάρος των επιμέρους έργων και δράσεων, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν και αναλύθηκαν κατα τη διαρκεια του συνεδρίου.

    Πάντως, από το συνέδριο προέκυψαν και ευοίωνα μηνύματα: γεωγραφικά συστήματα ποληροφοριών εφαρμόζει τον τελευταίο καιρό με πολύ μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Καλαμαριάς, προς όφελος της οργάνωσης των αρχείων του, αλλά και των ενδιαφερόμενων πολιτών που παίρνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται με ταχύτητα και ακρίβεια. Οι όροι δόμησης, τα όρια των οικοδομικών τετραγώνων, των αρχαιολογικών χώρων και της κάθε γειτονιάς μπορούν πλέον να τυπωθούν και να δοθούν στους ενδιαφερόμενους αμέσως, με το πάτημα ενός κουμπιου.

    Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσία των κύπριων προϊσταμένων τεχνικών υπηρεσιών και υπαλλήλων από την Πάφο, που γνωστοποίησαν στους υπόλοιπους σύνεδρους τις εμπειρίες τους από όσα συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού, αλλά και στο θέμα του κτηματολογίου.

    "Το κτηματολόγιο στην Κϋπρο έχει καταρτιστεί με αεροφωτογραφίες της περιοχής και μας βοηθάει επιπλέον να ξέρουμε με ακρίβεια την έκταση και τον αριθμό των τουρκοκυπρίων", είπε εκπρόσωπος του δήμου της Πάφου.

    [11] ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Μαθητές του γυμνασίου της Σμίνθης (πομακοχώρι) του νομού Ξάνθης επισκέφθηκαν το πρωί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου τους υποδέχτηκε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου, Χρύσα Μανωλιά.

    Οι μικροί μαθητές απήγγειλαν ποιήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής τους και ενημερώθηκαν από την κ. Μανωλιά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονεί το υπουργείο για τη στήριξη των κατοίκων των παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας.

    [12] ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 25% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αυξημένη κατά 25%, σε σχέση με τις προηγούμενες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ήταν η συμμετοχή των Αμερικανών υπηκόων που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Μακεδονία και τη Θράκη στην ψηφοφορία ανάδειξης του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, από τους 6.000 υπηκόους των ΗΠΑ που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα ψήφισαν περίπου 2.500 άτομα, συμμετοχή η οποία από το προξενείο θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητική σε σχέση με προηγούμενες ψηφοφορίες και αποδίδεται στη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στις φετινές εκλογές.

    Η ψηφοφορία των Αμερικανών πολιτών πραγματοποιήθηκε, όπως πάντα, ταχυδρομικά και η διαδικασία ολοκληρώθηκε πριν μία εβδομάδα, προκειμένου οι ψήφοι να φτάσουν έγκαιρα στα αντίστοιχα εκλογικά κέντρα των ΗΠΑ. Οι ψηφοφόροι προμηθεύονται τα ψηφοδέλτια από τη χώρα τους, αφού συμπληρώσουν ειδική αίτηση και σε περίπτωση που δεν τα παραλάβουν έγκαιρα, προμηθεύονται ψηφοδέλτια από τις τοπικές αμερικανικές προξενικές αρχές.

    Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει απόψε ειδική εκδήλωση για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων των εκλογών σε αίθουσα του καζίνο HYATT, η οποία θα αρχίσει στις 9 το βράδυ. Τα πρώτα αποτελέσματα πάντως αναμένονται στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος), οπότε θα κλείσουν οι κάλπες στις πολιτείες του Κεντάκι και της Ιντιάνα. Μία ώρα αργότερα θα κλείσουν οι κάλπες σε άλλες επτά πολιτείες των ανατολικών ΗΠΑ, ενώ στις 6 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) θα έχει ολοκληρωθεί η ψηφοφορία στην Καλιφόρνια και σε όλες τις δυτικές πολιτείες.

    [13] ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Γ.ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Θ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος και το Εθνικό Θέατρο πρόκειται να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για το 1997, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυσή της.

    Οπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Φουντάς, στη διάρκεια του ετήσιου "Ελληνικού Χορού" ("Grecian Ball"), που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα του Κρητικού Χωριού, το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει αρχαία τραγωδία και ο Γιώργος Mtak\qar θα δώσει συναυλία στη Μελβούρνη. Επίσης θα προβληθούν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ενώ ο ίδιος ο σκηνοθέτης θα δώσει διαλέξεις.

    [14] Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Τ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΣΤΟ Α΄ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΝΑΡΙΑ- Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ, Η ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΛΩΣΕ

    "Η ελληνική, η λατινοαμερικάνικη και η ισπανική ποίηση βρίσκονται στην πρωτοπορεία της παγκόσμιας ποίησης καθώς υπηρετούν το άρρητο το μυστηριώδες, τη μαγεία και τον καθαρό λυρισμό και χρησιμοποιούν μια γλώσσα απλή αυθόρμητη αντιδρώντας με έναν τρόπο σωτήριο στις διανοητικές, εκκεντρικές και σοφιστικές τάσεις της σημερινής δυτικοευρωπαϊκής ποίησης". Αυτά τόνισε ο Θεσσαλονικιός ποιητής Τάκης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια του πρώτου διεθνούς φεστιβάλ ποίησης Λας Πάλμας-Γκραν Κανάρια , όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα ύστερα από τιμητική πρόσκληση.

    Ο Ελληνας ποιητής διάβασε ποιήματά του και ανέπτυξε μία παρέμβαση με θέμα "Κάποιες σκέψεις για τη σημερινή δυτική ευρωπαϊκή ποίηση" επισημαίνοντας "τα συμπτώματα μιας βαθειάς κρίσης και το αδιέξοδο που παρουσιάζει η δυτικοευρωπαϊκή ποίηση εξ αιτίας μιας εγκεφαλικότητας κατ΄αντίθεση με την ελληνική την ισπανική και την λατινοαμερικάνικη". Τον Τάκη Βαρβιτσιώτη παρουσίασε ο διακεκριμένος Ισπανός ποιητής και διευθυντής του φεστιβάλ Χούστο Χόργε Παντρόν λέγοντας: "Ο Ελληνας αυτός ποιητής, ύστερα από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη θεωρείται στη πατρίδα του , αλλά και από όλους εμάς, ως ο αυθεντικότερος διάδοχος του Ελύτη".

    Το φεστιβάλ αυτό, που πραγματοποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 120 και πλέον ποιητών από όλες τις χώρες του κόσμου, θα πραγματοποιείται στο εξής κάθε χρόνο και μια επιτροπή από διακεκριμένους ποιητές θα απονέμει το "Διεθνές Βραβείο Ατλαντίδας" που θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου πεσετών. Φέτος το βραβείο απονεμήθηκε τιμής ένεκεν στον νομπελίστα ποιητή Ντέρεκ Γουόλκοτ που κατάγεται από τις Αντίλλες . Ο κ Γουόλκοτ ευχαριστώντας θερμά για την διακριση είπε μεταξύ των άλλων ότι " την αποδέχεται όχι με ένα αίσθημα προσωπικού θριάμβου αλλά με μία έκφραση ευγνωμοσύνης εκμέρους όλων των συναδέλφων του που μετέχουν στη διεθνή συνάντηση".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΟΝ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ανοίγουν σε λίγες ώρες στις ΗΠΑ οι κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας και την ανανέωση μέρους της Γερουσίας.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η νίκη του Μπίλ Κλίντον θεωρείται βέβαιη, ενώ οι ρεπουμπλικανοί φαίνεται να κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

    Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, εκείνη του πρακτορείου Ρόιτερ, δείχνει το νύν πρόεδρο να προηγείται κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του Μπόμπ Ντόουλ, ενώ άλλες δύο του CNN και του BBC αυξάνουν τη διαφορά στις 16 μονάδες.

    Οι "Τάιμς" της Νέας Υόρκης παρουσίασαν αποτελέσματα πολιτειακών δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μπίλ Κλίντον συγκεντρώνει άνετα τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για την εκλογή του, ενώ ο Μπόμπ Ντόουλ προβλέπεται να συγκεντρώσει δύσκολα τους 100.

    Πάντως το ποσοστό των αναποφάσιστων Αμερικανών παραμένει σε υψηλά επίπεδα και φτάνει το 10%.

    [16] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Μπορις Γιέλτσιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο "Ria".

    Η επέμβαση έγινε στο Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζοφ της Μόσχας, ενώ επικεφαλής της ιατρικής ομάδας ήταν ο καρδιοχειρουργός Ρενάτ Ακσάριν Μεταξύ των ειδικών που κλήθηκαν από το εξωτερικό για να συμβάλλουν στην επέμβαση συμπεριλαμβάνεται και το όνομα του Αμερικανού καρδιοχειρουργού Μάικλ Ντε Μπέηκι.

    [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Συνεχίζεται με αργό ρυθμό η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις Ομοσπονδιακές Κοινοβουλευτικές Εκλογές στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Με καταμετρημένα έως τώρα τα 3/4 των ψηφοδελτιων η νίκη του αριστερού σχηματισμού SBS-JUL-MD οριστικοποιείται όλο και περισσότερο με ποσοστό 48% και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα τον κεντροδεξιό συνασπισμό ΜΑΖΙ, ο οποίος συγκεντρώνει 23%. Τρίτο έρχεται το σερβικό ριζοσπαστικό κόμμα του εθνικιστή Βόϊσλαβ Σέσελι. Τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινώσει η εκλογική επιτροπή της χώρας την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου.

    Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος ηγείται του αριστερού συνασπισμού ήταν αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής των εκλογών αυτών, ενώ η κεντροδεξιά αντιπολίτευση συγκέντρωσε ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που πραγματικά περίμενε.

    Οι Σέρβοι πολίτες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τον Μιλόσεβιτς, ο οποίος αποδεικνύεται πλέον ως ο απόλυτος ρυθμιστής της πολιτικής sjgm^r στη χώρα.

    Η νίκη αυτή του Μιλόσεβιτς δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη καθότι όλη η προεκλογική καμπάνια συγκεντρώθηκε στην προπαγάνδιση των θέσεων του αριστερού σχηματισμού και στον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης, που δεν κατάφερε να πείσει το εκλογικό σώμα για τις θέσεις της, κυρίως λόγω των βαθιών διαφωνιών που επικρατούν στο εσωτερικό της. Το μόνο παρήγορο γι' αυτήν είναι ότι στις 17 Νοεμβρίου που θα διεξαχθεί ο δεύτερος για τις δημοτικές εκλογές βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση έναντι των σοσιαλιστών του Μιλόσεβιτς για τη διεκδίκηση των μεγάλων δήμων της χώρας.

    Ο μόνος στόχος του Μιλόσεβιτς που δεν επιτεύχθηκε ήταν η απόσπαση των 2/3 των εδρών της Κάτω Βουλής, κάτι που θα του έδινε το δικαίωμα για αλλαγή του Συντάγματος έτσι ώστε να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, θέση στην οποία αποσκοπεί ο Σέρβος Πρόεδρος διότι δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα η επανεκλογή του για τρίτη φορά στην Προεδρία της Σερβίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής, αναφέρεται ότι οι παρατηρητές της εντόπισαν κάποιες παρατυπίες που αφορούν τον ελλιπή αριθμό των εκλογικών καταλόγων, την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και την μερική απαγόρευση σε στελέχη της σερβικής αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς δήλωσε ότι θα αναμένει την οριστική έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που επέβλεψαν τις εκλογές για να εκφραστεί σχετικά με την νομιμότητά τους και συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει την βαθιά της ανησυχία σχετικά με την εξέλιξη των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    [18] ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΖΗΤΟΥΝ 19 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, ζητούν 19 βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με ανοιχτή επιστολή που κατέθεσαν χθες στο Ανώτατο Συμβούλιο του Κόμματος.

    Την αποτυχία του ΒΣΚ στις Προεδρικές εκλογές, τη μείωση της πολιτικής επιρροής των σοσιαλιστών και τη σοβαρή οικονομική κρίση, επικαλούνται οι 19 για να τεκμηριώσουν το συμπέρασμά τους ότι "το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μια τελευταία ευκαιρία να πάρει με δική του πρωτοβουλία αποφάσεις, που θα του επιτρέψουν να ολοκληρώσει τη θητεία του στη διακυβέρνηση".

    Η ομάδα των 19 ζητά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα λάβει έκτακτα μέτρα για την προστασία των κοινωνικά αδύνατων ομάδων, από τα σοβαρά προβλήματα που θα προκύψουν τον "ερχόμενο σκληρό χειμώνα", και να επεξεργαστεί ειδικά προγράμματα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, του αγροτικού τομέα και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

    Μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει την επιστολή είναι ο Αλεξάντερ Λίλοφ, πρώην ηγέτης του ΒΣΚ και μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κόμματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και επίσης μέλος της ηγεσίας του Κόμματος, Νικολάι Κόιτσεφ, o αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ, Γιανάκι Στοίλοφ και η αντιπρόεδρος της Βουλής, Νόρα Ανάνιεβα.

    Στην επιστολή, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Ντούμα" με τον τίτλο "Νέα κυβέρνηση, νέα πολιτική", τα 19 στελέχη του ΒΣΚ ζητάνε από το Ανώτατο Συμβούλιο και την κοινοβουλευτική ομάδα των σοσιαλιστών να αναλάβουν την πρωτοβουλία για αλλαγή της κυβέρνησης και έπειτα, της σύγκλησης εκτάκτου συνεδρίου του Κόμματος.

    Υπενθυμίζεται, ότι σε συνέντευξη τύπου μετά το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την ηγεσία του κόμματός και ότι το έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συγκληθεί έως τον Ιανουάριο του 1997. Όπως ορίζει το καταστατικό του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μόνο το συνέδριο έχει το δικαίωμα να εκλέγει πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κόμματος.

    [19] ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΌΓΕΣ

    Απρόβλεπτες, αναμενεται ότι θα είναι οι πολιτικες εξελίξεις στη Ρουμανία, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, οπότε θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές Προεδρικές εκλογές, ενώ τα τελικά σχεδόν αποτελέσματα, που ανακοίνωσε σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, δεν αλλάζουν το συσχετισμό των δυνάμεων, αντίθετα μάλιστα, δημιουργούν "πονοκεφάλους" για τις συνεργασίες που πρέπει να γίνουν τόσο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, όσο και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Η αύξηση της εκλογικής δύναμης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η πτώση κατά 20% περίπου, του "Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος" του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας Ιον Ιλιέσκου, σαν έκφραση δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα στο σχηματισμό της πρώτης- μετά την ανατροπή του Τσαουσέσκου- κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή των πρώην κομμουνιστών. Ομως, προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα που χωρίζει αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

    Πάντως, ο σημερινός Ρουμανικός τύπος, χαιρετίζοντας την επιτυχία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι το εκλογικό σώμα επέλεξε την αλλαγή, ενώ η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, η ανεξάρτητη "Αντεβερούλ" τονίζει ότι "για πρώτη φιορά μετά απο μισό αιώνα οι Ρουμάνοι μαθαίνουν ότι μπορούν να αλλάξουν το κυβερνητικό σχήμα χωρίς επανάσταση και αιματοχυσίες".

    Υπο τις παρούσες συνθήκες, κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί με τη συνεργασία της "Δημοκρατικής Συμμαχίας", της "Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης" του Πέτερ Ρόμαν, αλλα και της "Ενωσης Δημοκρατικών Ουγγρων Ρουμανίας", η οποία με τις 27 έδρες που διαθέτει στη νέα βουλή, αποτελεί το ρυθμιστικό παράγοντα, δεδομένου ότι τα δύο πρηγούμενα κόμματα, δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ομως, στη "Δημοκρατική Συμμαχία" του νικητή των εκλογών Εμίλ Κονσταντινέσκου, που αποτελεί συνασπισμό κομμάτων του κεντρώου και του δεξιού χώρου, μετέχουν και εθνικιστές, που όχι μόνο απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με το j|lla της Ουγγρικής μειονότητας, αλλα και το πολεμούν.

    Ετσι, προκειμένου να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αντιδράσεις και διαρροές, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υποψηφιότητα Ιλιέσκου στο δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών, όπως εκτιμούν πολιτικοί και δημοσιογραφικοί κύκλοι στη Ρουμανική πρωτεύουσα, δεν θα υπάρξει καμια διερευνητική επαφή για το σχηματισμό κυβέρνησης, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.

    Από την άλλη, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς και την έκβαση των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της μεθεπομένης Κυριακής. Καθώς στην περίπτωση αυτή, ρυθμιστές θα είναι οι ψηφοφόροι του υποψηφίου της "Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης" Πέτερ Ρόμαν, που στις προχθεσινές εκλογές συγκέντρωσε το 20,5% των ψήφων.

    Πιο κοντά οι ψηφοφόροι του Ρόμαν, που ανήκουν στον κεδντροαριστερό χώρο, βρίσκονται πολιτικά προς τον Ιλιέσκου. Ομως τους δύο άνδρες χωρίζει βαθύ μίσος, απο την περίοδο του 1992, όταν ο Ιλιέσκου απέπεμψε από την Πρωθυπουργία τον Ρόμαν, σαν "εξιλαστήριο θύμα" για να σταματήσει η μεγάλη εξέγερση των ανθρακορύχων.

    Οπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλε Ράντου, Γενικός Γραμματέας του "Εθνικού Χριστιανικού Αγροτικού Κόμματος" το οποίο μετέχει στη "Δημοκρατική Συμμαχία", "το μεγάλο πρόβλημα παραμένει εάν οι ψηφοφόροι του Ρόμαν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Εμίλ Κονσταντινέσκου.

    Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 95,34% των ψήφων, για την Προεσδρία της Δημοκρατίας ο Ιλιέσκου παίρνει το 32,45%, ο Κονσταντινέσκου το 27,27%, ο Ρόμαν το 20,61%, ενώ ποσοστό 6,19% πήρε ο υποψήφιος του κόμματος των Ούγγρων. Αντίθετα για τις βουλευτικές εκλογές, ο Συνασπισμός του Κονσταντινέσκου λαμβάνει το 29,61%, το κόμμα του Ιλιέσκου 21,73%, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Ρόμαν 12,97% και 6,48% των κόμμα της Ουγγρικής μειονότητας.

    [20] ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ως τρίτη ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς παρατηρητές το αποτέλεσμα των προχτεσινών αναπληρωματικών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία από τις οποίες πρώτο βγήκε το ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας, ενώ το συγκυβερνών κόμμα Ορθού Δρόμου αύξησε κατά 8% περίπου το ποσοστό του.

    Το κόμμα Ευημερίας έλαβε ποσοστό 30,41%, παρουσιάζοντας μια μικρή άνοδο της τάξης του 0,5% σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Σημαντικότερη όμως αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό ψήφων που πήρε το συγκυβερνών κόμμα του Ορθού Δρόμου με 26,67% σε σχέση με το 18,75% των βουλευτικών εκλογών. Από τους κερδισμένους των αναπληρωματικών δημοτικών εκλογών είναι και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης που πήρε το 16,77% των ψήφων σε σχέση με το 13,78% των εκλογών του ΄95. Το κόμμα Μητέρας Πατρίδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε σημαντικό ποσοστό ψήφων και έπεσε την πέμπτη θέση με ποσοστό 8,57% έναντι 17,40% το ΄95, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα πήρε την τέταρτη θέση με ποσοστό 9,16% έναντι 7,64%.

    Από τους 12 δήμους στους οποίους διεξήχθησαν οι εκλογές και ψήφισαν 87.391 από τους 110.602 εγγεγραμμένους το κόμμα Ευημερίας κέρδισε τους δύο μεγαλύτερους δήμους , το κόμμα Ορθού Δρόμου 7 και από έναν τα κόμματα Μητέρας Πατρίδας και Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό. Σημειώνεται ότι στον μεγαλύτερο εκ των δήμων στους οποίους διεξηχθησαν εκλογές στο νεοσύστατο δήμο Οσμάνιγιε από τους 76.500 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 52.022 εκ των οποίων 17.900 ψήφισαν το κόμμα Ευημερίας και 12.129 το κόμμα Ορθού Δρόμου. Ο τουρκικός τύπος δίνει έμφαση στην πτώση του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας και δημοσιεύει δηλώσεις τη Τασνού Τσιλλέρ η οποία εκφράζει την ικανοποίησή της για την αύξηση του ποσοστού του κόμματός της

    [21] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΝΤΕΜΙΡΕΛ -ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει στη συνεργασία του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τον Πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν.Οπως γράφει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" τα προβλήματα αυτά διαπιστώθηκαν πρόσφατα,όταν ο Ερμπακάν φέρεται ότι εξέφρασε τη δυσφορία του, στο στενό του περιβάλλον, για την απόφαση του Ντεμιρέλ να εκπροσωπήσει την Τουρκία στη συνάντηση των 8 περισσότερο ανεπτυγμένων μουσουλμανικών χωρών.

    Η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία στις 27 Νοεμβρίου και η τουρκική ηγεσία αποδίδει σ΄αυτήν ιδιαίτερη σημασία.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ο Ντεμιρέλ επέμεινε πως αυτός,ώς αρχηγός του κράτους,θα πρέπει να εκπροσωπήσει τη χώρα στη σύνοδο αυτή,ενώ αντίθετη άποψη φέρεται να έχει ο Ερμπακάν.Η εφημερίδα αναφέρεται και σε δηλώσεις του Ερμπακάν σύμφωνα με τις οποίες "οι περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν στη συνάντηση κορυφής σε επίπεδο Πρωθυπουργού ή υπουργού Εξωτερικών".Η δήλωση αυτή του Ερμπακάν ερμηνεύθηκε ως επιθυμία του να εκπροσωπήσει ο ίδιος την Τουρκία αντί του Προέδρου Ντεμιρέλ.

    [22] ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΗΣ ΔΟΪΡΑΝΗΣ

    Στην UNESCO θα προσφύγει η ΠΓΔΜ προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της λίμνης της Δοϊράνης από την ολοκληρωτική οικολογική καταστροφή.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", η δημόσια επιχείρηση προστασίας της λίμνης της Δοϊράνης, με την υποστήριξη του εκδοτικού οίκου "Νόβα Μακεντόνια" και της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, ετοίμασε ντοκιμαντέρ για την σημερινή κατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας της λίμνης, το οποίο θα σταλεί στην UNESCO.

    Η κινητοποίηση της UNESCO, σύμφωνα με τον διευθυντή της επιχείρησης προστασίας της λίμνης, Ρίστο Αγιάτσεφ, θα αποτελέσει λύση σωτηρίας για τη Δοϊράνη. Όπως επισήμανε, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η λίμνη είναι η μόλυνση, η οποία απειλεί με εξαφάνιση όλα τα ζωικά και φυτικά είδη της, καθώς επίσης και η μείωση της στάθμης του νερού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προσπάθειες της δημόσιας επιχείρησης προστασίας της λίμνης της Δοϊράνης υποστηρίζει και η eiqgmeutij^ αποστολή της UNPREDEP στα Σκόπια.

    [23] ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η "ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ"

    Με τον εύγλωττο τίτλο "Συνομιλίες για το όνομα-Ακόμη 6 χρόνια" η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, δημοσιεύει σχόλιο στο οποίο προοιωνίζεται αρνητικά η έκβαση των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που επαναλαμβάνονται αύριο, υπό την αιγίδα του Σάυρου Βανς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων, στη Νέα Υόρκη.

    Στο σχόλιο που υπογραφει η Νεβένκα Μήτρεφσκα, χαρακτηρίζεται ως "ενθαρρυντική αλλά δυστυχώς ασήμαντη" η πρόοδος που επιτεύχθηκε κατά τις τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δυο πλευρών και διατυπώνεται η εκτίμηση οτι η διευθέτηση της διαφοράς είναι αδύνατο να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σχολιάζοντας ορισμένα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο,"εξαιτίας της συγκρατημένης αισιοδοξίας του Σάυρους Βανς για κάποια πρόοδο από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης αλλά και της Γενεύης", που ήθελαν το πρόβλημα να επιλύεται με την αποδοχή διπλής ή και τριπλής ονομασίας, πιθανόν και έως τα Χριστούγεννα, υπογραμμίζει: "Ολα αυτά απέχουν της αληθείας όσο η γη από τον ήλιο" ισχυριζόμενη ότι την ευθύνη για τη μη επίλυση φέρουν οι ελληνες πολιτικοί "οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να αποδεχθουν ότι η διαφιλονικία που οι ίδιοι δημιουργησαν από την αρχή της ανακήρυξης της χωρας μας ως ανεξάρτητου κρατους, στερείται νοήματος, είναι τόσο παράλογη αλλά και δεν επιδέχεται συμβιβασμού".

    Το γεγονός ότι στη διεθνή κοινότητα κανείς, εκτός της Ελλάδας, όπως υποστηρίζει, δεν αμφισβητεί, "το Συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ", αποδεικνύει ότι "στην πρακτική και αν ακόμη υιοθετηθεί σύνθετη ονομασία αυτή τελικά θα είναι για διμερή και μόνο χρήση". "Ομως για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση θα πρέπει να αναγνωριστεί από την Ελλαδα ότι η διαφωνία με τη χωρα μας είναι διμερές και όχι διεθνές πρόβλημα και να αποδεχθεί τη διμερή χρήση", τονίζει για να προσθέσει ότι "η Ελλαδα δεν είναι έτοιμη για αυτό και χρειάζεται χρόνος".

    Γι΄αυτο κατά την Μήτρεφσκα, ο χρόνος επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, θα εξαρτηθεί από την Ελλαδα μέχρι που να κατανοήσει ότι δεν είναι απλά ένα πρόβλημα ονομασίας αλλά πρόβλημα σταθερότητας στην περιοχή.

    Απευθύνει μάλιστα και συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει της "φιλικής εκστρατείας προς τα Βαλκάνια" που αναμένεται να αρχίσει, όπως γραφει στο τέλος του χρόνου, ότι "αν δεν επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Αθήνας-Σκοπίων και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από τη διαφορά του ονόματος τότε η εκστρατεία του θα είναι πλημμελής, νεκρό γραμμα στο χαρτί και η νεότερη βαλκανική πολιτική που επαγγέλεται χωρίς αξία".

    Παρερμηνεύοντας δε τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας που υπέγραψαν Αθήνα και Σκοπια τον Σεπτέμβριο του 1995, διατείνεται ότι αυτή υποχρεώνει τα δυο μέρη να συζητήσουν για το θέμα της ονομασίας όχι όμως να βρουν λύση. "Η ενδιάμεση συμφωνία δεν θέτει χρονικούς περιορισμούς για την επίλυση του προβληματος. Ο ένας wq|mor πέρασε. Απομένουν άλλα έξι", καταλήγει το σχόλιο.

    [24] ΧΡΥΣΟ ΑΓΑΛΜΑΤIΔΙΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ

    Ενα χρυσό αγαλματίδιο της Θεάς Αρτέμιδος, ύψους 10 εκατοστών και βάρους 50 γραμμαρίων, βρέθηκε στην παραλία του Δυρραχίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αλβανών Αρχαιολόγων ίσως αποτελεί ένδειξη για την ύπαρξη αρχαίου ναού σ΄αυτή την τοποθεσία.

    Το αγαλματίδιο που παρουσιάζει την Αρτεμι ως κυνηγό, (κρατά τόξο και μερικά βέλη), βρέθηκε τυχαία από νεαρό που ψάρευε σε αβαθή νερά, στην τοποθεσία Currila του Δυρραχίου. Αρχαιολόγοι εκτιμούν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ριλιντια Ντεμοκρατικε" ότι πρόκειται για έργο του 1ου αιώνα μ.Χ. και είναι ίσως ένδειξη ότι στην τοποθεσία μπορεί να υπάρχει αφιερωμένος στη Θεά Αρτεμι ναός.

    Πάντως μέχρι σήμερα δεν προκύπτει κανένα στοιχείο από τα συγγράμματα των αρχαίων συγγραφέων που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη ναού στη συγκεκριμένη τοποθεσία, σημειώνει η εφημερίδα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 5 November 1996 - 12:43:01