Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-14

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΙΣ 4.30' Μ.Μ. ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

  • [02] ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

  • [03] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

  • [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [07] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΕΝΤΑΣΕΩΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

  • [08] ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ AIDS ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [09] ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

  • [10] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [12] Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΄97 ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ρ.ΚΛΙΝΚ

  • [14] ΝΕΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Ν. ΧΑΝΕΪ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [15] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [16] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΝΕΤΣΜΕΝΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [17] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο Γ.ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

  • [18] ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΥΛΦΟΝ, ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [19] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [20] ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

  • [21] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [22] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [24] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΙΣ 4.30' Μ.Μ. ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων της περιόδου 1967- 1974 ανέλαβε την ευθύνη για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμηθεί η 23η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς το Κ.Σ της ΦΕΑΠΘ βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.

    Με αφορμή το γιορτασμό της επετείου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΕΚΘ, του Συλλόγου Εξορισθέντων- Φυλακισθέντων, της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) , της Ενωσης Δημοσιουπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και φοιτητικών συλλόγων.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη οργάνωση της συγκέντρωσης στην πλατεία Αριστοτέλους, η οποία θα γίνει στις 4.30' το απόγευμα της Κυριακής, καθώς και της πορείας που θα ακολουθήσει προς το Αμερικανικό Προξενείο με κατάληξη την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

    [02] ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ

    Αύριο, και όχι την Κυριακή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, θα πραγματοποιηθεί τελικά η κατάθεση στεφανιών εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και των άλλων Πανεπιστημιακών Φορέων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην πολυτεχνική σχολή, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 23ης επετείου της εξεγέρσεως του Πολυτεχνείου.

    Η κατάθεση θα γίνει αύριο στη 1 το μεσημέρι. Η αλλαγή της ημέρας των εκδηλώσεων αποφασίστηκε κατόπιν της σχετικής εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, βάσει της οποίας όλες οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου που θα διοργανώσουν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα θα πραγματοποιηθούν στις 15 Νοεμβρίου.

    Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου '67-'74, το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει πορεία από την πλατεία Αριστοτέλους προς το αμερικανικό προξενείο, με κατάληξη το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ. Στις εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν επίσης κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Pokutewmij^r Σχολής, αύριο, συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, πέντε ΕΛΜΕ, έξι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η ΕΔΟΘ.

    [03] ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. ΣΤΟ INTERNET ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

    Ειδικό αφιέρωμα για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ηχητικά ντοκουμέντα και βίντεο, υπάρχει από σήμερα στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Internet (http://www.mpa.gr/gr/other/17_11.html) με αφορμή την 23η επέτειο της κορυφαίας αυτής αντιδικτατορικής εξέγερσης.

    Μέσα από το αφιέρωμα, παρουσιάζεται η διαδρομή της Απριλιανής χούντας, από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 μέχρι την κατάληψη της Νομικής. Ενώ στη συνέχεια ξετυλίγεται το κουβάρι των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων που οδήγησαν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, στον ηρωικό αγώνα των φοιτητών και του λαού για το γκρέμισμα της λαομίσητης χούντας και τέλος η πολιορκία και η κατάπνιξη της εξέγερσης, με καταγραφή των γεγονότων που ακολούθησαν μέχρι το γκρέμισμα της δικτατορίας και τη δίκη των υπευθύνων της σφαγής του Πολυτεχνείου.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά, παρουσιάζεται κι ένα εκτενές χρονικό, με φωτογραφίες για τα γεγονότα και στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης, καθώς και στους τελευταίους 14 φοιτητές και εργαζόμενους που φυλακίσθηκαν από τη χούντα στις στρατιωτικές φυλακές Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή τους στην εξέγερση εκείνη, για να αφεθούν ελεύθεροι μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

    Ακόμη στον server του ΜΠΕ φιλοξενούνται ιστορικά αφιερώματα για τον Μακεδονικό Αγώνα (http://www.mpa.gr/gr/other/mak_agwn/index.html), για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους (http://www.mpa.gr/gr/other/26_10/ index.html), για την 28η Οκτωβρίου (http://www.mpa.gr/gr/other/28_10/index.html). Τα αφιερώματα αυτά θα συνεχιστούν με σκοπό να καλύψουν όλες τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθεί ένα πανόραμα ελληνικής ιστορίας στον κυβερνοχώρο.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Για προσπάθεια παγίωσης των τετελεσμένων και νομιμοποίησης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς εκ μέρους του πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετζμεντίν Ερμπακάν έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί υπάρξεως δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο.

    "Οι δηλώσεις αυτές πείθουν ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση και καλή πίστη για την επίλυση του προβλήματος", τόνισε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει η γειτονική χώρα να προχωρήσει σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης.

    Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ότι αφορά στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου ενώ για τα ελληνοτουρκικά υπογράμμισε ότι αν από την πλευρά της Touqj_ar δεν επιδειχτεί καλή θέληση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει δικαίωμα πρωτοβουλίας σε κανέναν τρίτο.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

    "Η Ελλάδα δεν θα μετακινηθεί από τις θέσεις της στα εθνικά μας θέματα", υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Χρήστου Ροζάκη με τον Αμερικανό ομολογό του κ. Κάβανο.

    Ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε ότι ο κ. Κάβανο ενημέρωσε τον κ. Ροζάκη για αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού που αναμένεται να ληφθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Κάβανο δεσμεύτηκε πως το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν ήταν προεκλογικό αλλά ειλικρινές.

    [06] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    Σύσκεψη με τη συμμετοχή των προέδρων των μεγαλύτερων οικονομικών φορέων και οργανισμών της Θεσσαλονίκης και τις ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η συνεργασία με τις χώρες των Βαλκανίων και της Παρευξείνιας Συνεργασίας.

    Στη συνάντηση, που θα αρχίσει στις 10 ο πρωί στο υπουργείο, θα συμμετέχουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της HELEXPO-ΔΕΘ, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, καθώς και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

    [07] Β. ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Η ΝΕΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ ΕΝΤΑΣΕΩΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ

    Δεν εμπνέει ανησυχία η σεισμική δόνηση εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα για μια ακόμη φορά την Κόνιτσα των Ιωαννίνων, σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Οπως δήλωσαν στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαζάχος και ο σεισμολόγος Εμμανουήλ Σκορδίλης, το επίκεντρο της σημερινής δόνησης, το οποίο εντοπίζεται σε απόσταση 215 χιλιομέτρων δυτικά-νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, στα δυτικά της Κόνιτσας, ανήκει στο ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό των 5,6 Ρίχτερ της 6ης Αυγούστου. " Πιστεύω ότι είναι μετασεισμός εκείνου του σεισμού", δήλωσε ο κ. Παπαζάχος. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του κ. Σκορδίλη, σύμφωνα με τον οποίο "οι ενδείξεις που έχουμε συντρέχουν στην άποψη ότι η σημερινή δόνηση είναι μετασεισμός του σεισμού των 5,6 Ρίχτερ του Αυγούστου". Στο πλαίσιο aut| "δε θεωρείται πιθανό η σημερινή δόνηση να ακολουθηθεί από μεγαλύτερο σεισμό, εφόσον μιλάμε για το ίδιο ρήγμα με το σεισμό του Αυγούστου", δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

    Από τη σημερινή δόνηση προκλήθηκαν πρόσθετες ζημιές σε ήδη καταπονημένα από το σεισμό του Αυγούστου κτίρια της Κόνιτσας και των γειτονικών χωριών Κλειδωνιά, Καλλιθέα και Βασιλικό, όπου μάλιστα έπεσε μεσότοιχος στο σχολείο και οι μαθητές δεν μπήκαν στις τάξεις τους. Ζημιές, μικρής όμως έκτασης, έχουν προκληθεί από τη σημερινή δόνηση και σε κτίρια που δεν είχαν πληγεί από τα προηγούμενο χτύπημα του Εγκέλαδου, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός.

    Οπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο δήμαρχος της Κόνιτσας, Πρόδρομος Χατζηευφραιμίδης, οι κάτοικοι της Κόνιτσας και των γειτονικών χωριών έχουν θορυβηθεί αλλά μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των σεισμολόγων η κατάσταση έχει εκτονωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηευφραιμίδη οι νέες ζημιές και ο φόβος των κατοίκων δημιουργούν ανάγκες για νέα κοντέινερς για τη στέγαση ορισμένων οικογενειών και από πλευράς του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κ. Βερελή, με τον οποίο επικοινώνησε, υπήρξε δέσμευση για άμεση παροχή κάθε αναγκαίας βοήθειας.

    [08] ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ AIDS ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Ανοιχτή γραμμή ΕΣΥ -AIDS θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 2 Δεκεμβρίου στη νομαρχία Θεσσαλονίκης στο 422-021 όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Παράλληλα γωνστοποιήθηκε ότι οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και σχεδιασμού αγωγής υγείας , τις οποίες έχει συγκροτήσει εδώ και δύο μήνες η Νομαρχία, άρχισαν να λειτουργούν μόλις πριν από μία εβδομάδα.

    Η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων έχει ως πρόεδρο το νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο και έργο της είναι η προστασία και η ασφάλεια του εργαζομένου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της επιτροπής έχουν ήδη πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε ορισμένες επιχειρήσεις ενώ όπως δήλωσε ο κ Παπαδόπουλος θα επιβληθούν ποινές σε όσες επιχειρήσεις διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει γιατρός και τεχνικός ασφαλείας.

    Ο κ Παπαδόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η νομαρχία Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη στην Ελλάδα που έχει συγκροτήσει επιτροπή αγωγής υγείας και θα θέσει λειτουργία ανοιχτή γραμμή για το AIDS. Το έργο της επιτροπής αγωγής υγείας υλοποιείται με υποεπιτροπές αρμόδιες για ναρκωτικά, αιμοδοσία, καρκίνο κλπ. Η αγωγή υγείας είναι άμεσα και στενά συνδεδεμένη με την πρόληψη που αποτελεί το μόνο γνωστό όπλο άμυνας για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία. Οπως εξάλλου δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζαχαρίας Σινάκος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της θα πραγματοποιηθεί τη μεθεπόμενη Κυριακή στη Θέρμη εκδήλωση με θέμα το "Περιβάλλον και καρκίνος" ενώ την 1η Δεκεμβρίου με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας του AIDS θα πραγματοποιηθεί εκστρατεία ενημέρωσης με τη συμμετοχή φοιτητών της ιατρικής.

    Οσον αφορά την ανοιχτή γραμμή AIDS ανακοινώθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα πανελλήνιας εμβέλειας που κυρίως όμως αφορά τη Μακεδονία και τη Θράκη και το οποίο υλοποιείται με την pqytobouk_a και τη συμβολή της Εταιρείας Συλλογικής Υποστήριξης κατά του AIDS. Η γραμμή αρχικά θα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ενώ ειδικοί επιστήμονες θα παρέχουν έγκυρη ενημέρωση.

    [09] ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

    Στις 2 Δεκεμβρίου αρχίζει από τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Πίστεως και Ιονική η διάθεση του ειδικού σήματος των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

    Η τελευταία προθεσμία για την προμήθεια του, είναι η 31η Ιανουαρίου του 1997. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τα τέλη κυκλοφορίας για το ερχόμενο έτος αυξάνονται από 25% έως και 33%, αναλόγως του κυβισμού του οχήματος.

    [10] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Τον ενθουσιασμό του από τη μέχρι σήμερα παρουσία του στην Αυστραλία και από τη ζωντάνια του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου και ιδιαίτερα της νεολαίας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, σε σύντομη ομιλία του στο δίγλωσσο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη της Μελβούρνης, το οποίο επισκέφθηκε το πρωί στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην πολιτεία της Βικτόρια.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έγινε δεκτός - όπως και χθες το απόγευμα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης, όπου τον υποδέχτηκαν περισσότεροι από 2000 πιστοί - με ιδιαίτερη θέρμη από τους 600 περίπου μαθητές του σχολείου, που έψαλαν προς τιμήν του, συζήτησε μαζί τους και δώρισε σε κάθε ένα από τα παιδιά από ένα σταυρουδάκι, ως σύμβολο της Ορθόδοξης Πίστης που τους ευχήθηκε να ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

    Σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Κυβερνήτης της Μελβούρνης, Σερ Ρίτσαρντ Μακ Γκάρβι, στο Κυβερνείο ο Πατριάρχης έδωσε έμφαση, σε σύντομη ομιλία του, στις στενές σχέσεις που συνδέουν την πόλη με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη, με την οποία είναι αδελφοποιημένη και τόνισε ότι όλες οι αδελφές- πόλεις της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αισθάνονται περήφανες ενόψει του πρωταγωνιτικού ρόλου που θα διαδραματίσει ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997.

    Μετά το γεύμα ο κύριος Βαρθολομαίος παρέστη σε δεξίωση που δόθηκε στην αίθουσα της Αρχιεπισκοπής, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Βικτωριανού Συμβουλίου των Εκκλησιών και οι επικεφαλής των Εκκλησιών όλων των δογμάτων που υπάρχουν στην πόλη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τη γραφική εκκλησία της Παναγίας της Καμαριανής στην περιοχή του Red Hill (Κόκκινος Λόφος), που βρίσκεται σε απποσταση 50 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Μελβούρνης, όπου χοροστάτησε και παρακάθησε σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στην κωμόπολη του Red Hill.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Tις προτάσεις τους για τη νομική οντότητα και τον κανονισμό λειτουργίας του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν σήμερα πολιτικοί και πνευματικοί φορείς της πόλης, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στις εγκαταστάσεις της "HELEXPO".

    Πολλοί από τους ομιλητές επικέντρωσαν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στην πρόταση της "επιτροπής Αγγελόπουλου" -της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού- που δόθηκε πριν από λίγες μέρες στη δημοσιότητα υπό μορφή νομοσχεδίου και αφορά ρυθμίσεις για την απονομή των κρατικών βραβείων κινηματογράφου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

    "Ο ισχύων κανονισμός του φεστιβάλ είναι ατελής, αφού σύμφωνα με αυτόν η διοργάνωση δεν έχει σαφή νομική οντότητα. Ο κανονισμός θα αλλάξει γιατί αυτή η εκκρεμότητα δεν μπορεί να διαιωνιστεί", είπε ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού για θέματα κινηματογράφου.

    Την ανάγκη πολιτιστικής παρουσίας του Φεστιβάλ στην πόλη τόνισε ο Δημήτρης Σαλπιστης, αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97: "Το Φεστιβάλ πρέπει να συνοδευτεί από ρυθμίσεις και προβλέψεις που θα το αναδεικνύουν σε ένα διαρκές πολιτιστικό αγαθό".

    Την αναγκαιότητα διαρκούς δράσης του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη τόνισε και ο κριτικός κινηματογράφου, Αλέξης Δερμεντζόγλου, που πρότεινε τη λειτουργία του όλον τον χρόνο μέσω της προβολής επιλεγμένων ελληνικών ταινιών και της ίδρυσης μόνιμων γραφείων.

    Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα απασχόλησε πολλούς απο τους παρεβρισκόμενους ομιλητές, οι περισσότεροι από τους οποίους πρότειναν την κατάργησή του ή την αναμόρφωσή του ώστε να επικεντρώνεται στη "φυσιογνωμία" και τον τρόπο ζωής της πόλης που το φιλοξενεί.

    "Προτείνω να δημιουργηθεί μια προοπτική του διεθνούς διαγωνιστικου που να επικεντρώνεται στην πόλη μας και την ευρύτερη Βαλκανική περιοχή", είπε ο καθηγητής πανεπιστημιου, Κώστας Ζουράρις.

    [12] Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΄97 ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Κινηματογραφικά αφιερώματα, Φεστιβάλ βωβού κινηματογράφου με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Δράμας, των κινηματογραφικών λεσχών και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καθώς και πανευρωπαϊκό φεστιβάλ με ντοκυμαντέρ που έχουν παραχθεί στο Format 16:9 προγραμματίζει για το 1997 ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη ΄97".

    Οπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Πάνος Θεοδωρίδης, κατά τη διάρκεια συνέτευξης τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις του Οργανισμού το ΄97 για τον κινηματογράφο, αρκετοί παραγωγοί βιντεοκλίπ απο διεθνή τηλεοπτικάκανάλια βλέπουν με ενδιαφέρον την πρότασή του ΟΠΠΕ "Θ ΄97" να πραγματοποιήσουν παραγωγές στη Θεσσαλονίκη.Επιδίωξη του Οργανισμού είναι να δημιουργηθεί με μία συντονισμένη προσπάθεια ένας θεσμός που θα περιλαμβάνει φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και εμπορική έκθεση όπου θα paqousi\fetai η ελληνική, η βαλκανική και η ευρωπαϊκή παραγωγή. Ο κ Θεοδωρίδης ανέφερε ακόμη ότι ο Παντελής Βούγαρης έχει αναλάβει την σκηνοθεσία και πιθανόν να γράψει και το σενάριο της ταινίας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ενώ στο πλαίσιο των παραγωγών τηλεταινιών και ντοκυμαντέρ έχει ανατεθεί στο Βασίλη Βασιλικό το γύρισμα ενός ντοκυμαντέρ για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

    "Προχωρούμε σε μια περιορισμένη συμβολική χρηματοδότηση μερικών κινηματογραφικών παραγωγών για το 1997 και οργανώνουμε ενα σύστημα μετακλήσεων Ελληνων και ξένων σκηνοθετών που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις παράλληλες εκδηλώσεις", πρόσθεσε ο κ Θεοδωρίδης και συνέχισε λέγοντας ότι η καλή συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα γίνει ακόμη καλύτερη.

    Κατά η διάρκεια της συνέντευξης τόσο ο κ Θεοδωρίδης όσο και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος αναφέρθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου με το οποίο ο ΟΠΠΕ "Θ΄97" ενισχύει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Σπάνια κινηματογραφικά μηχανήματα, φωτογραφικό υλικό από κινηματογραφικές ταινίες, φιλμικό υλικό από σπάνια κινηματογραφικά έργα, περιοδικά αφίσες, λιθόγραφα, γιγαντοαφίσες, διαφάνειες, βιβλία, CD και LP με μουσική κινηματογράφου, συγκροτούν το υλικό του νεοσύστατου Μουσείου Κινηματογράφου.

    Οι ομιλητές επανέλαβαν για μια ακόμη φορά ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα αποκτήσει την δική του στέγη στο κινηματογράφο Ολύμπιον που αγόρασε ο Οργανισμός . Ο κ Κοσμόπουλος κατέληξε λέγοντας οι υποδομές και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού θα επιτρέψουν στη Θεσσαλονίκη να είναι μια διαρκής Πολιτιστική Πρωτεύουσα .

    Στους θησαυρούς του Αγίου Ορους , που πρόκειται να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη το ΄97, με απόφαση της διπλής ιεράς σύναξης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Σαλπιστής. Πρόκειται για 600 κειμήλια που θα παρουσιαστούν σε 27 ενότητες και τα οποία δεν έχουν μόνο καλλιτεχνική αξία αλλά συνδέονται με την ίδρυση την ύπαρξη και την πορεία των μοναστηριών του Αγίου Ορους.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΤΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ρ.ΚΛΙΝΚ

    Τη διαβεβαίωση πως θα πιέσει την κατάσταση ώστε να προωθηθεί το κυπριακό, έδωσε ο Αμερικανός Δημοκρατικός βουλευτής Ρόν Κλίνκ στο Γλαύκο Κληρίδη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι δύο άνδρες.

    Ο κ.Κλίνκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να βρούνε μια ειρηνική λύση για το κυπριακό και υποστήριξε ότι "ειλικρινώς ελπίζουν πως θα υπάρξει λύση".

    Ερωτηθείς αν πιστεύει πως αυτή τη φορά ο Μπίλ Κλίντον θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε πως ο κάθε ηγέτης μιας υπερδύναμης έχει πολλά θέματα να σκεφτεί. Σημείωσε επίσης, ότι τα πράγματα για τον πρόεδρο θα είναι πιο περίπλοκα, αφού το Δημοκρατικό Κόμμα δεν εξασφάλισε τον έλεγχο του Κογκρέσου.

    Παραδέχτηκε όμως ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μελών του Κογκρέσου, τόσο των ρεπουμπλικανών όσο και των δημοκρατικών, που υποστηρίζουν την ελληνική πλευρά στο κυπριακό. "Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πιέσουμε τον κ.Κλίντον να ενεργήσει το συντομότερο ώστε αυτή η περίπτωση να μη χαθεί" πρόσθεσε ο κ.Κλίνκ.

    Το Δημοκρατικό βουλευτή συνόδευαν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου.

    [14] ΝΕΑ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο Ν. ΧΑΝΕΪ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Νέα φόρμουλα για το κυπριακό, την ώρα που οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν τις από κοινού ενέργειες τους για την επίλυσή του, πρότεινε ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος Ντεϊβιντ Χάνεϊ, μετά την επιμονή της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς για ομοσπονδία που θα βασίζεται στον εγγυητικό ρόλο της Τουρκίας, στη διζωνικότητα, στην πολιτική ισότητα και στην εκ περιτροπής προεδρία.

    Αυτό, αναφέρει σε δημοσίευμα, με τίτλο "Το σχέδιο Κύπρου του Λονδίνου", η εφημερίδα "Μιλλιέτ", υπογραμμίζοντας ότι " σύμφωνα με την πρόταση αυτή, την οποια βλέπουν ψυχρά ο Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία, στο ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο θα είναι εκ περιτροπής η προεδρία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά περνώντας στο κοινοβουλευτικό σύστημα, όλες οι αρμοδιότητες θα ανατεθούν στον Πρωθυπουργό".

    Βάσει αυτής της πρότασης, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Πρόεδρος θα έχει μόνο τον συμβολικό ρόλο. Τον Πρωθυπουργό θα τον εκλεγει ο λαός. "Επειδή στο νησί την πλειοψηφία έχει ο ελληνοκυπριακός πληθυσμός θεωρείται βέβαιο πως κάθε φορά Πρωθυπουργός θα εκλέγεται απο τους Ελληνοκυπρίους και έτσι με τη φόρμουλα αυτή θα ικανοποιηθούν μόνο αυτοί και η Ελλάδα".

    Από την πλευρά τους, Τούρκοι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι σημαντικό να είναι εκ περιτροπής στην αρχή ένας Πρόεδρος που θα έχει συμβολικό ρόλο.

    Αρμόδιος υψηλού επιπέδου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε ότι "για εμάς υπάρχουν τρεις βασικές αρχές, η πολιτική ισότητα, ο εγγυητικός ρόλος της Τουρκίας και μια διζωνική ομοσπονδία ή συνομοσπονδία. Μπορούμε να αποδεχθούμε σταδιακά την ελεύθερη διακίνηση, την απόκτηση ακινήτων και την αμοιβαία εγκατάσταση. Οι Ελληνοκύπριοι πλην των γνωστών οπαδών της ΕΟΚΑ, μπορει να έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης. Επίσης, μπορει να συζητηθεί και το εδαφικό σε συγκεκριμένα ποσοστά", καταλήγει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

    [15] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Σήμερα, αναμένεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελική έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που ασχολούνται με το θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ντ. Κονακτσίεφ.

    Αυτό τονίζει σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα "Κοντινεντ", ενώ υπογραμμίζει ότι "σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Κονακτσίεφ θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 1997 να ετοιμασθεί το τυπικό μέρος που αφορά την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας".

    [16] ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΟΣΜΟ Ο ΝΕΤΣΜΕΝΤΙΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    Για πρώτη φορά από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του ο Νετσμεντίν Ερμπακάν προβαίνει σε δηλώσεις που καταδεικνύουν τον σαφή προσανατολισμό του στην ανάπτυξη και ενίσχυση των δεσμών της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο, εγκαταλείποντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας την οποία ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία επαναδιακήρυξε.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα "Σαμπάχ" ο Ερμπακάν δηλώνει απροκάλυπτα ότι η προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ισλαμικές χωρες προέχει έναντι των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ένωσης ασιατικών και αφρικανικών χωρών που θα ανταγωνιστεί την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δηλώσεις αυτές επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος είναι δυνατόν να επηρεάσουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και να δημιουργήσουν τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    "Εμείς θα αναπτύξουμε κατ΄αρχήν τις σχέσεις μας με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Αυτές είναι τα φτερά μας. Αφού φορέσουμε αυτά τα φτερά τότε θα συζητήσουμε με τη Δύση για ένα νέο και δίκαιο κόσμο", υπογράμμισε.

    Ο Τουρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε οτι προετοιμάζεται μια ένωση μεταξύ των 8 ανεπτυγμένων μουσουλμανικών χωρών, ιδέα την οποία η Τουρκία προωθεί εδώ και καιρό, και αφού εξασφαλιστεί αυτή η ένωση, τόνισε, "μπορεί πχ. το Μάιο αυτές οι χώρες να συναντηθούν με την "ομάδα των 7" πιο ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης. "Αυτές οι χωρες, οι "D8", όπως τις αποκαλεί ο Ερμπακάν, "είναι οι εκπρόσωποι 5 δις ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο". Εκτιμώντας ότι η ένωση tym "D8" "δεν είναι εύκολη υπόθεση" ανέφερε οτι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών θα συναντηθούν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουαριο του 1997 και θα προετοιμάσουν τη Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου.

    Ο Ερμπακάν οραματίζεται μια ένωση Ασιατικών και Αφρικανικών χωρών η οποία θα προσεγγίζει τον ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι όταν καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Δύση τότε η συμπεριφορά της έναντι των ισλαμικών χωρών που ήταν μεμονωμένη θα αλλάξει και "δεν θα μας κοιτάζουν από τώρα και στο εξής αφ΄υψηλού", όπως χαρακτηριστικά λέει.

    "Εμείς αφού δημιουργήσουμε την ένωση με τις 8 χώρες, οταν καθήσουμε στην τράπεζα των συνομιλιών την άνοιξη με τις χώρες της "G-7", εκείνη η τράπεζα θα είναι μια δεύτερη Γιάλτα. Γνωρίζετε οτι μετά τον πόλεμο στη Γιάλτα καθορίστηκε η σημερινή διοίκηση του κοσμου. Τώρα εμείς θα παρακαθήσουμε σε μια δεύτερη Γιάλτα για να καθορίσουμε η νέα διοίκηση του κοσμου", τονίζει

    Κατέστησε σαφές ότι θα επισκεφθεί την Ευρώπη για να συναντηθεί με τους ηγέτες, αφού προηγουμένως δημιουργηθεί η Ενωση των "D8". "Εμείς θα μεταβούμε εκεί ως εκπρόσωποι όλων των υπο ανάπτυξη χωρών. Ζήτησαν το κέντρο αυτής να ειναι η Τουρκία. Γι΄αυτό το λόγο όταν μεταβούμε πχ. στη Γερμανία αυτή δεν θα μας ακούσει μόνο ως Τουρκία αλλά ως εκπρόσωπο όλων αυτών των ανθρώπων".

    Διευκρίνησε ότι μέχρι να γίνει η Ενωση, θα υπάρξουν καποιες επαφές με την Ευρώπη οι οποίες όμως θα αποτελέσουν την προετοιμασία "της μεγάλης συνάντησης". Κατά τον Ερμπακάν το σημαντικό είναι η τράπεζα που θα συσταθεί μετά από τις προετοιμασίες αυτές, "δηλαδή η δεύτερη Γιάλτα", όπως είπε. "Θα πουμε στη "G7" : Tώρα πλέον δεν θα γίνει πόλεμος. Να επανασυστήσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη δημοκρατία, τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και στη διοίκηση να είναι και οι χώρες αυτές. Αυτο είναι η επανασύσταση του κόσμου", λέει ο Ερμπακάν.

    Χαρακτηρίζει ως "περιφερειακό θέμα" την Ευρωπαϊκή Ενωση λέγοντας χαρακτηριστικά. "Εκτός από αυτή υπάρχει η Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης, και η ΝΑFTA. Ολα αυτά είναι κράτη, είναι περιφερειακά, είναι της περιοχής. Εγώ μιλώ για τον κόσμο".

    Δηλώνει κατηγορηματικά ότι στην περίπτωση που μεταβεί στην Ευρώπη ως πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν θα ζητήσει να τη δεχθούν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Εμείς ανοικοδομούμε ένα νέο κτίριο", λέει. Αυτό που θα μεταφέρει η Τουρκία στην Ευρώπη, τονίζει ο Ερμπακάν ειναι ότι "αν συνεργαστείτε μαζί μας είναι προς όφελός σας". Και καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι από την πλευρά της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει "ούτε παράκληση, ούτε δια της βίας αίτημα για την ένταξή μας στην Ευρώπη. Το να μας δεχθούν είναι προς όφελός τους. Αν θέλουν να μας δεχθούν, κι αν θέλουν ας μην μας δεχθούν. Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος".

    [17] ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ Ο Γ.ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    Απέσυρε την υποψηφιότητα του για την προεδρία του Ευρωπαικού Joimobouk_ou ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αναστασόπουλος, ύστερα από την απόφαση που πήρε η κοινοβουλευτική ομάδα να προτείνει τον Ισπανό Jose Hil Robles Delgkanto.

    Στη διάρκεια συζήτησης ο κ.Αναστασόπουλος προέβη στην εξής δήλωση: "Οι συνθήκες παροχής χρήσματος σε έναν υποψήφιο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος έχουν καταστεί ιδιαίτερα άνισες, μετά την παρασκηνιακή συμφωνία μεταξύ των δύο ισχυρότερων ομάδων ευρωβουλευτών, της γερμανικής και ισπανικής, για την εθνικότητα της προτίμησης τους και για τις προτάσεις για το "αλογοπάζαρο" να επηρεάσει την στάση των άλλων".

    "Δεν χρειάζεται να προσθέσω" συμπληρώνει ο κ.Αναστασόπουλος "ότι θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να αγωνίζομαι, ώστε η αληθινή δημοκρατία, η ισοτιμία και η αξιοκρατία να υπερισχύσουν. Είμαι βέβαιος ότι στα ζητήματα αυτά των αρχών που έχω εγείρει θα έχω τελικά τη συμπαρασταση της μεγάλης πλειοψηφίας των συναδέλφων μου, που τόσο τιμώ και τόσο με έχουν μέχρι τώρα τιμήσει".

    Σημειώνεται ότι και η Γαλλίδα υποψήφια Νικόλ Ντελγκάντο απέσυρε την υποψηφιότητα της, μετά την απόφαση που πήρε η κοινοβουλευτική ομάδα.

    [18] ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΥΛΦΟΝ, ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Για το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΙΝΤΡΑΚΟΜ απο την ελληνοβουλγαρική εταιρεία ΜΠΟΥΛΦΟΝ, κάνει λόγο ο βουλγαρικός τύπος.Συγκεκριμένα, η εφημερίδα "Κοντινεντ", δημοσιεύει δηλώσεις του διευθυντή της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στη Βουλγαρία Π. Κατσιούλα, σύμφωνα με τις οποίες " η ελληνική εταιρεία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην πώληση του 68% των μετοχών, που διαθέτει στην ΜΠΟΥΛΦΟΝ, αρκεί ο αγοραστής να είναι σε θέση να υλοποιήσει το πρόγραμμα με τους ίδιους όρους που προτίθεται να το υλοποιήσει η ΙΝΤΡΑΚΟΜ".

    Επίσης, ο διευθυντής της ΙΝΤΡΑΚΟΜ στη Βουλγαρία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ανέφερε ότι "η συμφωνία που έχει υπογραφεί για την ανάρτηση και εκμετάλλευση των καρτοτηλεφώνων είναι εξαιρετικά δυσμενής για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, αφού το 35% των επενδύσεων εξανεμίζεται σε δασμούς και φόρους. Οι συνολικές επενδύσεις της ΜΠΟΥΛΦΟΝ, συνέχισε ο κ. Κατσιούλας, ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 4 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 1,5 έχουν καταβληθεί για φόρους, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή πρακτική".

    Τέλος, ο κ. Κατσιούλας, υπογράμμισε οτι "ο βουλγαρικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών μπορεί να αλλάξει ρόλους με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ και να αναλάβει το 68% του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και το σύνολο των επενδύσεων. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεν έχει καμία αντίρρηση να περιορισθεί στο 32%", κατέληξε ο κ. Κατσιούλας.

    [19] ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι, αποτελεί κεντρικό θέμα στον σημερινό Τύπο της Σόφιας.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντούμα", που πρόσκειται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο κ.Πίρινσκι κάνει λόγο για έλλειψη ευρείας υποστήριξης στον πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ, κάτι το οποίο έγινε σαφές, όπως τονίζει, από τα αποτελέσματα της ολομέλειας του J|llator πριν από τρεις ημέρες.

    Ερωτηθείς γιατί επέλεξε να υποβάλει τώρα την παραίτησή του, ο κ.Πίρινσκι υπογραμμίζει : "Για μένα η συμμετοχή στην κυβέρνηση ήταν πάντα πολιτική δέσμευση και όχι θέμα προσωπικών προτιμήσεων. Δεν μπορώ να δεσμευτώ άλλο , δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

    Ο κ.Πίρινσκι είχε δηλώσει ενώπιον δημοσιογράφων ότι αυτό που χρειάζεται τώρα η χώρα του, δεν είναι οι πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά η αναζήτηση δυνατοτήτων συσπείρωσης και σταθεροποίησης της κοινωνίας.

    "Ο Γκ.Πίρινσκι ήταν ο 67ος υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και ο πρώτος που παραιτήθηκε μετά το 1944", σημειώνει η εφημερίδα "Ντούμα" και υπενθυμίζει πως είχε προταθεί να ηγηθεί του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο 40ο συνέδριό του, το 1991.

    Η εφημερίδα "Κοντινέντ" προσθέτει ότι ο κ.Πίρινσκι, ο οποίος υποσχέθηκε, μετά την παραίτησή του, ότι θα συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία του εκτάκτου συνεδρίου του ΒΣΚ, που ορίστηκε για τις 21-22 Δεκεμβρίου, είχε ζητήσει από τις αρχές Οκτωβρίου τη σύγκλισή του.

    Ως "χαστούκι στον πρωθυπουργό Βίντενοφ", χαρακτηρίζει την παραίτηση Πίρινσκι η εφημερίδα "Σταντάρτ" και επισημαίνει ότι η πράξη αυτή "πρέπει επιτέλους να του ανοίξει τα μάτια, ότι στρέφεται εναντίον του λαού, του κόμματός του, αλλά και του ίδιου του εαυτού του".

    Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί την έναρξη κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής κρίσης στη Βουλγαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοντινέντ", ενώ κατά την εφημερίδα "Ζεμιά", ο κ.Πίρινσκι είναι ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Ζ.Βίντενοφ για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου, τον επόμενο μήνα.

    Να σημειωθεί ότι τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας αναλαμβάνει προσωρινά η υφυπουργός Εξωτερικών, Ιρίνα Μπόκοβα.

    Η εφημερίδα "Σταντάρτ" σχολιάζει ότι με το διορισμό "προσωρινού υπουργού Εξωτερικών", ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο η παραίτηση του κ.Πίρινσκι να εξεταστεί στη Βουλή πριν από το έκτακτο συνέδριο του ΒΣΚ τον Δεκέμβριο". Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν αυτό γίνει, υπάρχει πιθανότητα η πλειοψηφία των βουλευτών να καταψηφίσει την παραίτηση, κάτι το οποίο θα σημαίνει "κρυφή ψήφο μομφής κατά του πρωθυπουργού Βίντενοφ".

    [20] ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Ο ΡΑΤΚΟ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στους κόλπους του σερβοβοσνιακού στρατού μετά την απομάκρυνση του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Το γενικό επιτελείο του Μλάντιτς, από το το Χαν Πίγεσακ, εξέδωσε νέα ανακοινωση στην οποία αναφέρει ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά διοικώντας το στράτευμα και όλες τις μονάδες ενώ η νέα ηγεσία υπό τον Πέρο Τσόλιτς χαρακτηρίζεται ως εγκάθετη και απομονωμένη.

    Στην ανακοίνωση, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Blic" του Βελιγραδίου επισημαίνεται ότι το επιτελείο του Μλάντιτς πιστεύει stgm αναγκαιότητα της στήριξης των νόμων αλλά είναι εναντίον των παράνομων αποφάσεων και των εφαρμογών τους.

    Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, στο Χαν Πίγεσακ μετέβησαν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας Νίκολα Σαϊνοβιτς και ο Πατριάρχης της Σερβίας κ.Παύλος.

    Κοινή είναι η εκτίμηση ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν δυο γενικά επιτελεία. Αυτό που διοικείται από τον νεοδιορισθέντα Πέρο Τσόλιτς και το οποίο αναγνωρίσθηκε και από τη διοίκηση της IFOR στη Βοσνία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Μπρεντ Μπουντρω και αυτό που ηγείται ο Ράτκο Μλάντιτς και οι πιστοί σ΄αυτόν αξιωματικοί του σερβοβοσνιακού στρατού.

    [21] ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αρχισε στη Φιλιππούπολη, η δίκη του Τούρκου κ. Ντογκού, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία εις βάρος των συμφερόντων της Βουλγαρίας και πρός όφελος ξένης χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της βουλγαρικής εφημερίδας "Ντούμα".

    Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι "ο κ. Ντογκού με τη κάλυψη εταιρείας που διατηρούσε στην Φιλιππούπολη, συγκέντρωνε στοιχεία για την κατάσταση της Πολεμικής Αεροπορίας, για τη στρατιωτική παραγωγή, καθώς και άλλα στοιχεία που αποτελούν κρατικό και στρατιωτικό απόρρητο".

    [22] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΕΠΙΒΛΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Δωδεκαμελή επιτροπή των μελών του Συνεδρίου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα μεταβεί στην ΠΓΔΜ την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην επιτροπή συμπεριλαμβάνονται ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Θ. Κανταρζής και ο κύριος Λ. Παντελίδης από την Κύπρο.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα που πραγματοποίησε τον προηγούμενο μήνα στα Σκόπια το Συνέδριο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η διαδικασία της προετοιμασίας των εκλογών και της υποβολής των υποψηφιοτήτων φαίνεται πως πραγματοποιείται κανονικά.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ,ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Επίσκεψη στην Αγκυρα, λίγες ημέρες πριν τις δεύτερες "επαφές ειρήνης", που προβλέπεται να αρχίσουν αύριο, πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του κυβέρνησης του Ιράκ Ταρίκ Αζίζ, όπου και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακάν, την Υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ και τον Υπουργό Προεδρίας κ. Γκιούλ.

    Τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, αφορούσαν στον ρόλο των Τουρκομανων, τη "ζώνη ασφαλείας" και το χρονοδιάγραμμα ειρήνης στο Βόρειο Ιράκ.

    Σύμφωνα, με τα δημοσιεύματα, υπήρξε διαφορά απόψεων σε όλα ta θέματα, ενώ ο αντιπρόεδρος του Ιράκ, είχε αντιρρήσεις για τη "ζώνη ασφαλείας" που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ.

    "Δεν δεχόμαστε να δημιουργήσετε μια τέτοια ζώνη ασφαλείας, χωρίς τη δική μας έγκριση, μονόπλευρα και να πραγματοποιήσετε επιχείρηση εκτός συνόρων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αζίζ.

    Η ιρακινή πλευρά, μέσω του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, αντιτάχθηκε στην εκπροσώπηση των Τουρκομανων στην επιτροπή παρακολούθησης της ειρήνης και στο να λάβουν μέρος στο χρονοδιάγραμμα ειρήνης στο Βόρειο Ιράκ.

    Ο κ. Αζίζ υπογράμμισε στους συνομιλητές του, ότι το θέμα του Βόρειου Ιράκ θα πρέπει να λυθεί με συνεννόηση μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και όχι ανάμεσα στην Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αντιμαχόμενες κουρδικές παρατάξεις του Ταλαμπανί και του Μπαρζανί.

    Αναφερόμενος στις "επαφές ειρήνης" που πραγματοποιούνται στην Αγκυρα με την πρωτοβουλία της Τουρκίας και των ΗΠΑ τόνισε ότι "αυτές αντιτίθενται στην εδαφική ακεραιότητα και στη κυριαρχία του Ιράκ".

    Τέλος, ο κ. Αζίζ επεσήμανε ότι "θα πρέπει να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις των ΗΠΑ απο την περιοχή και να τερματισθεί η παρουσία της πολυεθνικής".

    [24] ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ Ή ΜΗ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφασίσει σχετικά με την επανεκλογή ή μη του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Μπουτρος-Μπουτρος Γκάλι.

    Ο Αιγύπτιος γενικός γραμματέας επιθυμεί την ανανέωση της θητείας ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους και δεν αποκλείεται στην περίπτωση επανεκλογής του να κάνουν χρήση της αρνησικυρίας που διαθέτουν στο Συμβουλιο Ασφαλείας.

    Το βέβαιο πάντως είναι οτι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εκλέξει γενικό γραμματέα από την Αφρική καθώς υπάρχει η εθιμικη παράδοση στον ΟΗΕ τα τελευταία 50 χρονια, ο γενικός γραμματέας για δυο συνεχείς θητείες να είναι από μια ήπειρο.

    Ο πρέσβης της Ινδονησίας στα Ηνωμένα Εθνη που ασκεί αυτό τον μήνα την προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι στον αρχικό κατάλογο των υποψηφίων προτεραιότητα θα δοθεί στις αφρικανικές χωρες. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Συμβουλιο τότε μόνον, τόνισε ότι θα εξεταστούν και υποψηφιότητες από άλλες ηπείρους.

    Μέχρι στιγμής, τα ονόματα που ακούγονται για τη διεκδίκηση του αξιώματος του γενικού γραμματέα, σύμφωνα με το ΒΒC, είναι του επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Κοφι Αναν και του γενικού γραμματέα του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης Χαμιτ Αλ Καπίτ. Και οι δύο προέρχονται από χωρες της Αφρικής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 17 November 1996 - 16:39:14