Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-25

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 25 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [02] Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [03] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. - Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

  • [05] Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [06] Ο Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [07] ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

  • [08] ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΠΕ. ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

  • [10] Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΥΠΟΥ ΝΤΕΗΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [11] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [12] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε."

  • [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

  • [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ 1996 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 1990

  • [15] 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΝΕΣΤΛΕ" ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1999

  • [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

  • [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 1997

  • [18] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ Α.ΧΑΪΝΤΑΡΙ

  • [19] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2000 ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΕΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    "Στόχος μας είναι μέχρι το 2000 να έχουν απορροφηθεί τα κονδύλια για κάθε έργο, τομέα, περιφέρεια και νομό. Όλοι οι διαθέσιμοι εθνικοί πόροι και οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αξιοποιηθούν. Αυτή είναι η δέσμευσή μας".

    Αυτά τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την τελετή εγκαινίων με αφορμή την παράδοση στην κυκλοφορία της νέας γέφυρας στον ισθμό της Κορίνθου και του ενός κλάδου του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης.

    "Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος υπάρχει τώρα δημιουργική δράση, υπάρχουν εργοτάξια τα οποία κατασκευάζουν. Με την υλοποίηση αυτών των έργων, με την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων δημιουργούμε πιο σύγχρονες και πιο ολοκληρωμένες υποδομές. Εκσυγχρονίζουμε την εθνική μας οικονομία, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και δημιουργούμε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Με αυτά τα προγράμματα, με αυτά τα έργα μειώνουμε δραστικά τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και κατοχυρώνουμε την νευραλγική γεωπολιτική θέση της Ελλάδας" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [02] Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    "Στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει ο πληθωρισμός το Δεκέμβρη του 1997 στο 4,5%" επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ενώπιον των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

    Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε όμως ότι "η μείωση του πληθωρισμού δεν είναι ευθύνη μόνο της κυβέρνησης, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Γι αυτό, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να αποκλιμακώσουν τις εισοδηματικές τους διεκδικήσεις".

    Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια, αφού διαβεβαίωσε ότι η συναλλαγματική πολιτική της σκληρής δραχμής είναι μονόδρομος και δε θα αλλάξει, εξέφρασε την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση πριν το 2000 να διεκδικήσει την ισότιμη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ).

    Επίσης, δήλωσε ότι θα δοθούν συγκρατημένες αυξήσεις πάνω από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό 8%, στους δημοσίους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου του 97.

    Μιλώντας στο συνέδριο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αναθεωρηθούν οι στόχοι του Μάαστριχτ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν απέρριψε την ανάγκη να υπάρξει σταθεροποιητική πολιτική. Παρατήρησε όμως, ότι αυτή δεν μπορεί να γίνεται με συμπίεση των εισοδημάτων και επιβολή νέων φόρων αλλά με βελτίωση της παραγωγικότητας.

    Ο κ.Τσοβόλας, εξέφρασε την άποψη ότι, η ελληνική οικονομία amt_heta με ότι πιστεύεται δεν είναι υπερχρεωμένη, γιατί όπως είπε, δεν συνυπολογίζεται η μεγάλη παραοικονομία στο ΑΕΠ της χώρας.

    [03] ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. - Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αναχώρησε το πρωί για τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, προκειμένου να πάρει μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η συνεδρίαση κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα,αφού είναι γνωστό, ότι στη διάρκειά της η Ιρλανδία, ως έχουσα την προεδρία της Ε.Ε. θα καταθέσει πρόταση για άμεση σύγκλιση του συμβουλίου σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Η Ιρλανδική Προεδρία έχει καταλήξει σε σχέδιο κειμένου συμπερασμάτων του σημερινού Συμβουλίου για το οποίο ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος εχει ήδη εκφράσει εκ μέρους της κυβέρνησης τη γενική επιφύλαξή του.

    Το σχέδιο βασίζεται σε έκθεση για μια νέα προσέγγιση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία που συνέταξε η Πολιτική Επιτροπή των 15 χωρών μελών .Με το σχέδιο η Ιρλανδική Προεδρία προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Και να κρατήσει δηλαδή το πνεύμα της δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης τον περασμένο Ιουλιο, όπου γινόταν σαφής αναφορά για την ανάγκη επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των βραχονησίδων είτε με απευθείας διάλογο των δύο χωρών είτε με προσφυγή κάθε ενδιαφερομένου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Υπάρχει όμως η περίπτωση η ιρλανδική πρόταση να μην περιέχει καμμιά αναφορά για τα Ιμια.Είναι μια προσπάθεια των Ιρλανδών που στοχεύει στην αποδοχή της από την Ελλαδα, κάτι όμως πολυ δύσκολο αφού το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης του περασμένου Ιουλίου που ικανοποιούσε κατ΄αρχήν την ελληνική πλευρά, υπάρχει μεν στο νέο σχέδιο των συμπερασμάτων της Ιρλανδικής Προεδρίας αλλά διατυπωμένο με σαφώς πιο αόριστο τρόπο.

    Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι έχει διατυπωθεί έτσι ώστε να ικανοποιείται η Αγκυρα με βάση τα όσα εχει εξηγήσει η Τανσού Τσιλέρ στον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρινγκ τις τέσσερις φορές που είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν το ζητημα αυτό τους τελευταίους μήνες.

    Με βάση αυτή τη διαπίστωση δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι η ήπια και άνευ ανταλλαγμάτων συμφιλιωτική γραμμή που κράτησε σε όλα τα τελευταία συμβούλια υπουργών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου να διαγραφεί από την απορριπτική στάση που αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα ο Θ.Πάγκαλος, ο οποίος θα επιδιώξει πριν απορρίψει το σχέδιο συμπερασμάτων να κάνει το κείμενο πιο σαφές, αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει τις φραστικές αοριστίες που τόσο αρέσουν στην Αγκυρα και να επιστρέψει σε διατυπώσεις πιο συγκεκριμένες και δεσμευτικές τις ίδιες ή ανάλογες προς αυτές της δήλωσης των 15 υπουργών Εξωτερικών του περασμένου Ιουλίου που ικανοποιούν τις ελληνικές θέσεις.

    Από το κείμενο της Ιρλανδικής Προεδρίας διαφαίνεται σαφώς η επιθυμια των κοινοτικών εταίρων να βγουν έξω από την ekkgmotouqjij^ διένεξη.

    Ωστόσο, χρειάζεται ομοφωνία για τον καθορισμό της κοινής στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Τουρκία στη διάρκεια του συμβουλίου σύνδεσης.Η σύγκλιση του Συμβουλίου Συνδεσης είναι εγγεγραμμένη στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου. Και η Σουηδία υποστηρίζει ότι το Συμβουλιο πρέπει να γίνει, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στην ίδια αλλά και σε άλλες χωρες μέλη να εκφράσουν στην Αγκυρα την αποδοκιμασία για τη έλλειψη προόδου στον εκδημοκρατισμό της χωρας, τη συνεχιζομενη καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπίεση της κουρδικής μειονότητας. Μια πρόθεση αγαθή αλλά και μια παγίδα στην οποία δεν πρόκειται να πέσει μέσα η τουρκική κυβέρνηση.

    Ετσι το μείζον θέμα του σημερινού συμβουλιου παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Ελλαδα αν θα αποδεχθεί δηλαδή ή αν θα θελήσει να τροποποιήσει ή αν θα απορρίψει το κείμενο συμπερασμάτων της Ιρλανδικής Προεδρίας για τις τουρκοκοινοτικές σχέσεις. Η στάση της Αγκυρας

    Η σύγκλιση του Συμβουλίου Σύνδεσης είναι το αποτέλεσμα που αναμένει η Τουρκία απο το σημερινό συμβούλιο ΥΠΕΞ. Για την επιτυχία του στόχου αυτού η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια συνάντηση στις 6 Δεκεμβρίου που δεν θα έχει ουσιαστική σημασία, αφού δεν θα υπάρχει κοινή θέση της ΕΕ.

    Ειναι σαφές οτι η τουρκική κυβέρνηση υιοθετεί αυτή την τακτική για να απομονώσει την Ελλαδα και να απαλλαγεί από την απόφαση του περασμένου Ιουλίου που συνδέει τη σύγλιση του Συμβουλίου με δήλωση από την Τουρκία ότι θα αποφεύγει τη χρήση της βίας στην αντιμετώπιση των διαφορών της με την Ελλαδα.

    Η τακτική και τα επιχειρήματα της τουρκικής διπλωματίας αναπτύχθηκαν ήδη την περασμένη εβδομάδα στη συναντηση της ΔΕΕ στην Οστάνδη. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα ελληνοτουρκικά προβλήματα δεν θα πρέπει να επηρέαζουν τις σχέσεις της με την ΕΕ και επικαλείται γι΄αυτό ρητές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει η Κοινότητα τότε, την εποχή της ελληνικής ένταξης.

    Η δεύτερη γραμμή της τουρκικής επιχειρηματολογίας έχει γενικότερο χαρακτήρα και προβάλλει έντονα τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη Δύση η απομόνωση της Τουρκίας τη δύσκολη περίοδο που περνά.

    [04] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΖΕΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

    "Η κυβέρνηση ούτε ανησυχεί ούτε εφησυχάζει", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί τις εξελίξεις και υπερασπίζεται την απόφαση της Κομισιόν που ελήφθη στις 15 Ιουνίου και θέτει στην Τουρκία όρους για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον σε Αθήνα και Αγκυρα, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνώση εάν υπάρχει κάποια σχετικά εξέλιξη.

    Πρόσθεσε δε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό και υπενθύμισε ότι ο κ. Κλίντον είχε αποδεχτεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Μάιο.

    [05] Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Επιστολή με την οποία ζητά τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος μαζί με όλους τους πολίτες στις κινητοποιήσεις ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ προς τις κομματικές οργανώσεις και τα Πολιτικά και Κοινωνικά Συμβούλια της ΝΔ.

    Ο κ.Εβερτ αναφέρει στην επιστολή του οτι τώρα αποδεικνύεται πως οι πρόωρες εκλογές έγιναν για να συγκαλυφθεί η οικονομική κρίση και προειδοποιεί οτι οι χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις θα συνθλιβούν από την επερχόμενη φορολογική λαίλαπα, ενώ το βάρος των νέων φορολογικών μέτρων θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες και οι μισθωτοί.

    [06] Ο Γ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Μ.ΕΒΕΡΤ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Οι προτάσεις για το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, που επεξεργάστηκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιάννης Βαρβιτσιώτης, παραδίνονται σήμερα στο Μιλτιάδη Εβερτ, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει το πολιτικό συμβούλιο για να εξετάσει τις προτάσεις αυτές.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε από την Κρήτη, ότι τη λύση του σημερινού προβλήματος στη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να τη δώσει μόνο ένα συνέδριο που θα εκφράσει γνήσια τη θέληση του λαού, που ψήφισε και στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία.

    "Αυτό που περιμένω από το συνέδριο είναι να εκλέξει έναν αρχηγό που μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη" τόνισε ο Κωνσταντίνος Μητσότακης.

    [07] ΧΙΟΝΙΣΕ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

    Xιονοπτώσεις σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

    Από το πρωί όμως επικρατεί ηλιοφάνεια και σύμφωνα με τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα στο ορεινό οδικό δίκτυο.

    [08] ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΣΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΠΕ. ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Διαπρεπείς ιστορικοί από όλες τις βαλκανικές χώρες, μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα, το μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Γιουγκοσλαβίας Β. Εκέμεπιτς και ειδικοί για βαλκανικά θέματα καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Σόφιας, της Αγκυρας, των Τιράνων, των Σκοπίων και του Βελιγραδίου, θα πάρουν μέρος στο διήμερο Συμπόσιο, που διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, δύο μεγάλων πολιτικών μας που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια για τη βαλκανική συνεννόηση.

    Επίσης, στο Συμπόσιο που έχει ως θέμα του "Ε.Βενιζέλος και Α.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά : Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", θα πάρουν μέρος οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης Διευθυντές μερικών από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Μεταξύ των Ελλήνων ιστορικών, που θα παρουσιάσουν εργασίες τους στο Συμπόσιο, περιλαμβάνονται ο Διευθυντής του" Ιδρύματος Κ.Καραμανλή" Κων. Σβολόπουλος, ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου" Π.Πετρίδης, ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου Βασ. Κόντης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου Κρατερος Ιωάννου, οι καθηγητές Στέλιος Περράκης, Γιάννης Χασιώτης, Χαράλαμπος Παπαστάθης, Ι. Παπαδριανός και Γιώργος Αναστασιάδης.

    Ακόμη, στην ιδέα της Βαλκανικής συνεργασίας, θα αναφερθούν με εισηγήσεις τους, ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης Αντώνης Κούρτης και ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών Γιώργος Λεονταρίτης.

    Τέλος, ομιλίες στο Συμπόσιο, θα κάνουν οι υπουργοί Τύπου & ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, Μεταφορών- Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης και Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης, ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής κ.α. Επίσης, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Γιώργος Αναστασόπουλος και ο πρόεδρος της μικτής διακοινοβουλευτικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής.

    Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Τύπου & ΜΜΕ και Μακεδονίας-Θράκης, θα γίνει στις 6 μμ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στην αίθουσα συνεδρίων του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ, από τις 9,30 το πρωί έως τις 8,30 το βράδυ.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αναχωρεί την ερχόμενη Τετάρτη από το Σίδνει , προκειμένου να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος,ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.Χθές ο Πατριάρχης χοροστάτησε σε πατριαρχική λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν 8.000 άτομα, ενώ έξω από την αίθουσα 300 ομογενείς πραγματοποίησαν συλλαλητήριο κατά του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού.

    Το Σάββατο ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το ίδρυμα ¨¨Εστίᨨ της Αρχιεπισκοπής στο Σιδνέϊ, το οποίο φιλοξενεί Ελληνόπουλα με ειδικές ανάγκες.Εκεί ήταν και ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας κ. Μπόμπ Κάρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από φέτος και κάθε χρόνο η κυβέρνησή του θα προσφέρει 300.000 δολλάρια για τα Ελληνόπουλα με ειδικές ανάγκες.

    [10] Ο Ρ.ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΥΠΟΥ ΝΤΕΗΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Συμφωνία τύπου Ντέητον για την επίλυση του Κυπριακού προτείνει για μια ακόμη φορά ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον ΤάΙμς".

    "Μία από τις περιοχές που γίνεται πολύς λόγος για προσέγγιση τύπου Ντέητον είναι και η Κύπρος. Εχω μιλήσει πολύ γι αυτό στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά δεν είναι έτοιμοι" λέει χαρακτηριστικά ο κ.Χόλμπρουκ. Kαι επεξηγεί οτι το Ντέητον πέτυχε επειδή όσοι ήρθαν ήταν εξουσιοδοτημένοι να πάρουν αποφάσεις, συμφώνησαν να μείνουν εκεί μέχρι να βρεθεί λύση και εξαιρέθηκε ο Τύπος ώστε να αποφευχθούν οι διαφορές.

    Επισημαίνει ακόμη πως στην Κύπρο τα όπλα σίγησαν αλλά υπάρχει μια κατάσταση έντασης που μπορεί να εκραγεί.

    Αξίζει να υπομνησθεί οτι ο Ρ.Χόλμπρουκ την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξή του στο CNN πρότεινε μια συμφωνία τύπου Ντέητον μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο.

    [11] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΙΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Αποφασιστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην προοπτική των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επισημαίνει σε εκτενές άρθρο της για το Κυπριακό η εφημερίδα "Iντιπέντεντ".

    Παρά το γεγονός ότι τόσο η ελληνοκυπριακή όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αναμένουν άμεσα αποτελέσματα στην περίπτωση που συναινέσουν στην πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών, ωστόσο ειναι δυνατόν η ανάμειξη των ΗΠΑ να παίξει αποφασιστικό ρόλο, σημειώνει η εφημερίδα.

    Αναφέρει δηλώσεις Ελληνοκυπρίων αξιωματούχων οι οποίοι διατείνονται ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος και σ΄αυτές τις συνομιλίες τότε αλλάζει ριζικά το διπλωματικό σκηνικό και η Λευκωσία θα απαιτήσει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνοντας εκτός Κοινότητας το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι να μην έχουν πρόσβαση στην emia_a ευρωπαϊκή αγορά και στα κοινωνικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει από την πλευρά της εκφράσει επιφυλάξεις στην ένταξη της Κυπρου αν προηγουμένως δεν υπάρξει διευθέτηση του προβλήματος, σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει ότι ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι "αν ο Ντενκτάς δεν υποχωρήσει και συνεχίσει να απαιτεί εθνική κυριαρχία για τους Τουρκοκύπριους τότε η Κοινότητα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή απο το να δεχθεί ως μέλος την Κυπρο".

    Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο επιθυμούν μια διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στην επόμενη χρονιά καθώς το 1998 θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καταλήγει η "Iντιπέντεντ".

    [12] Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε."

    Εκβιασμούς, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου,σχετικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "το Κυπριακό αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε".

    Παράλληλα, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση που δεν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στη διεύρυνση της Ενωσης, ο κ. Ντενκτάς επεσήμανε ότι " αν η Ε.Ε ενδώσει σε αυτούς τους εκβιασμούς του κ. Πάγκαλου, τότε αυτή είναι που θα ζημιωθεί και όχι εμείς".

    [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Επίθεση δέχτηκε χτες βράδυ στη Βουδαπέστη, στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο ηγέτης του τουρκικού κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ από δύο αγνώστους, οι οποίοι τον γρονθοκόπησαν, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι TGRT . Σύμφωνα με το κανάλι ο ένας από τους δράστες πριν χτυπήσει τον Γιλμάζ είχε φωνάξει "εσύ πρόδωσες τον Αμπτουλάχ Τσατλί". Την είδηση για την επίθεση επιβεβαίωσε και το κανάλι D το οποίο όμως μετέδωσε ότι μόνο ένα άτομo επιτέθηκε στον Γιλμάζ

    Ο Τσατλί, που υπήρξε μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και τον καταζητούσε η Ιντερπόλ, σκοτώθηκε σε τροχαίο πριν από τρεις εβδομάδες ενώ στο ίδιο αυτοκίνητο με αυτόν επέβαιναν ο βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτζάκ και ο πρώην διευθυντής αστυνομίας της Κωνσταντινουπολης. Το δυστύχημα έγινε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία για διασυνδέσεις κράτους -οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικής και να ξεσπάσει μεγάλων διαστάσεων σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ.

    Μετά την αποκάλυψη των διασυνδέσεων αυτών ο Γιλμάζ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο με αποτέλεσμα να δεχτεί ο ίδιος απειλές κατά της ζωής του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό κράτος χρησιμοποιούσε τον Tsatk_ για παράνομες επιχειρήσεις στο εξωτερικό και κυρίως κατά των ηγετών της αρμενικής οργάνωσης Ασάλα η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά Τούρκων διπλωματών στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80.

    Στο μεταξύ το θέμα του σκανδάλου αυτού συζήτησε χτες βράδυ ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν με τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ Ερμπακάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της για να διαλευκάνει το σκάνδαλο. "Το κράτος δεν κωφεύει στους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν. Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα του κράτους για να φέρουμε εις πέρας τις αναγκαίες διαδικασίες" υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    [14] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟ 1996 ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 1990

    Τέσσερις φορές φτωχότεροι έχουν γίνει οι Βούλγαροι πολίτες μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο οικονομικός σύμβουλος της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικάτων Βουλγαρίας, Λιουμπομίρ Τόμοφ, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια.

    Κατά τον κ.Τόμοφ, στο χρονικό διάστημα Απρίλιος- Σεπτέμβριος του 1996, οι πραγματικές αποδοχές στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί κατά 40%, ενώ τώρα ο μέσος εργατικός μισθός στη χώρα είναι περίπου 50 δολάρια.

    Στο μεταξύ, στην περίοδο 1990-1996, στη Βουλγαρία σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης των βασικών ειδών τροφίμων. Για παράδειγμα, μέσα στα τελευταία έξι χρόνια, η κατανάλωση στο ψωμί μειώθηκε κατά 9,9%, στο κρέας, κατά 20%, στο τυρί φέτα κατά 22%, στο ψάρι κατά 33%, στα φρούτα κατά 46%.

    [15] 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ "ΝΕΣΤΛΕ" ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 1999

    Η πολυεθνική εταιρία "Νεστλέ" έχει επενδύσει 10,4 εκατομμύρια δολάρια στη μικτή εταιρία "Νεστλέ- Σόφια", στην οποία από το 1994, κατέχει το 70% των μετοχών.

    Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της "Νεστλέ- Σόφια", Δημήτρης Κορονάκης, η συμφωνία ιδιωτικοποίησης προβλέπει έως το τέλος του 1999, η πολυεθνική "Νεστλέ" να έχει επενδύσει συνολικά 7 εκατομμύρια δολάρια στα εργοστάσιά της στη Σόφια.

    O κ.Κορονάκης τόνισε ακόμη ότι περίπου το 20% της παραγωγής της "Νεστλέ- Σόφια" εξάγεται στη Ρωσία, την Ουκρανία, την ΠΓΔΜ και την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ενώ οι πωλήσεις στη Βουλγαρία έχουν μειωθεί σημαντικά.

    [16] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

    Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί ο τρίτος "διορθωτικός" γύρος των δημοτικών εκλογών στο Βελιγράδι και σε ορισμένες άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Το Εφετείο του Βελιγραδίου αποφάσισε η εκλογική διαδικασία στο Bελιγράδι να διεξαχθεί για την επανεκλογή 55 δημοτικών συμβούλων από τους 110 που αριθμεί το δημοτικό συμβούλιο της cioucjoskabij^r πρωτεύουσας.

    Ο αντιπολιτευόμενος συνανπισμός "Ζάγιεντνο" (Μαζί) υποστηρίζει ότι του ακυρώθηκαν 43 έδρες από τις 55 και έτσι τώρα συγκεντρώνει μόνο 27 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο , ενώ πραμένει αβέβαιο αν θα συμμετέχει στον τρίτο γύρο. Χτες ο εκ των ηγετών του συνασπισμού αυτού, Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε ότι το "Ζάγιεντνο" θα μπουκοτάρει τις εκλογές της Τετάρτης, ενώ σημερινές δηλώσεις στελεχών του άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του.

    Η απόφαση για ακύρωση των εκλογών και στο Bελιγράδι έχει δημιουργήσει γενικότερη αναστάτωση και σήμερα στο Bελιγράδι αρκετές χιλιάδες φοιτητών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της απόφασης των αρχών να ακυρώσουν τις εκλογές στις πόλεις στις οποίες κυριάρχησε η αντιπολίτευση.

    Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς, είχε αναγνωρίσει ότι το κόμμα του ηττήθηκε στο Βελιγράδι.

    Αγνωστο παραμένει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες της αντιπολίτευσης κι το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση η οποία καθημερινά γίνεται όλο και πιο ανησυχητική. Πολιτικoί παρατηρητές εξέφραζαν σήμερα την άποψη ότι εάν δεν δοθεί σύντομα πολιτική λύση, τότε το ενδεχόμενο να λάβει η κρίση ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και βίαια επεισόδια, είναι πολύ πιθανό.

    Το απόγευμα άρχισε και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο του Βελιγραδίου στην οποία συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

    [17] ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟ 1997

    Αισιοδοξία για την πορεία της εθνικής οικονομίας το 1997 εκφράζει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αλλά και οι οικονομικοί κύκλοι της χώρας, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ο τομέας αυτός, κυρίως μετά το άνοιγμα των βόρειων και νότιων συνόρων αναβαθμίζεται, με αργά αλλά σταθερά βήματα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων "Βέτσερ", το πρόγραμμα για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η σκοπιανή κυβέρνηση το επόμενο έτος επιβεβαιώνει πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα αποτελέσει την κύρια φροντίδα του κράτους και το 1997.

    Τα βασικά σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για το επόμενο έτος είναι η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος κατά 5% και η διατήρηση του ετήσιου πληθωρισμού κάτω του ορίου των 6%.

    Κύριο μέλημα της κυβέρνησης θα είναι επίσης η αύξηση των εξαγωγών κατά 5% και ο περιορισμός των εισαγωγών ξένων εμπορευμάτων στη χώρα. Οι δύο αυτοί παράγοντες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σκοπιανών οικονομικών αναλυτών, θα αποτελέσουν τα κύρια όπλα για την καταπολέμηση του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος.

    Το 1997 προγραμματίζεται, επίσης, αύξηση του μέσου μηνιαίου εισοδήματος κατά 2,2% και του αριθμού των εργαζομένων κατά 0,7%.

    [18] ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΝ Α.ΧΑΪΝΤΑΡΙ

    Ενταση στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος δημιουργήθηκε μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο βουλευτής και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Συνδικάτων Αλβανίας, Αζεμ Χαϊντάρι, ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος εμπλέκονται σε διαφθορά και λαθρεμπόριο πετρελαίου ισχυριζόμενος πως διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία για τη δράση τους.

    Τα πυρά του Χαϊντάρι δέχθηκε και ο πρώην πρόεδρος των Συνδικάτων Βαλέρ Τζέκα, ο οποίος δεν αναγνωρίζει την εκλογή του καταγγέλοντάς την ως "πραξικοπηματική και παράνομη". Ο Χαϊντάρι κατηγόρησε τον Τζέκα, ως "πράκτορα των Ελλήνων". Ακόμη επιτέθηκε και κατά του διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Μεχμέτ Ελεζι ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του Μπερίσα κατηγορώντας τον για διασυνδέσεις με τις Μυστικές Υπηρεσίες της Γιουγκοσλαβίας.

    Στις κατηγορίες του Χαϊντάρι αντέδρασε άμεσα το Δημοκρατικό Κόμμα θέτοντάς τον ουσιαστικά εκτός κόμματος. "Οι δρόμοι μας με τον Χαϊντάρι χωρίζουν. Δεν μπορούμε πλέον να τον προστατεύσουμε από τις ίδιες του τις πράξεις. Το κόμμα πρέπει να βρει τον δρόμο αποστασιοποίησής του απο τον Χαϊντάρι" δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

    [19] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Πρόβλημα ανάλογο με τις γνωστές "ταξιδιωτικές οδηγίες" των ΗΠΑ - επιχειρεί να δημιουργήσει στη χώρα μας ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, Πέτερ Στάϊνερ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα χειρότερα μέτρα ασφαλείας στην εναέρια κυκλοφορία.

    Σχετικές δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου φιλοξενεί στο τελευταίο τεύχος του το κατά τα άλλα έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό "Φόκους" που εκδίδεται στο Μόναχο.

    Ο Πέτερ Στάϊνερ αναφέρει, επίσης, ότι πρόσφατα κινδύνευσαν στον αέρα δύο γερμανικά αεροπλάνα, που εκτελούσαν δρομολόγια τσάρτερ στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, τα δύο αεροσκάφη -το ένα της εταιρείας "Κόντορ" και το άλλο της εταιρείας "Χάπακ Λόϊτ", -ήρθαν σε πολύ κοντινή απόσταση και κινδύνευσαν να συγκρουστούν, ενώ επιχειρούσαν προσγείωση στο αεροδρόμιο της Ρόδου.

    Ο Στάϊνερ ισχυρίζεται, χωρίς όμως να παρουσιάζει στοιχεία, ότι ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν στην Ελλάδα μια φορά το μήνα και το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν ατυχήματα οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν κατά το μεγαλύτερο διάστημα στην χώρα μας.

    Πρέπει να σημειωθεί, ότι μετά από έρευνα που διενήργησαν οι αρμόδιες αρχές, από πουθενά δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί αυτοί, ενώ όπως έκανε γνωστό, ο υποδιοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας Δημήτρης Γεωργαράκης, από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών μεταξύ του πύργου ελέγχου της Ρόδου και των πιλότων των δύο αεροσκαφών προκύπτει ότι δεν υπήρξε τέτοιο περιστατικό.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 25 November 1996 - 18:15:46