Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-02

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

  • [02] ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ 200.000 ΔΡΧ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

  • [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ (Ι)

  • [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ (ΙΙ)

  • [05] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Γ.ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Ο [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΦΟΣΟΝ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"

  • [07] ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

  • [08] Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ- ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

  • [10] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

  • [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 1998 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ CIRCOM ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 400 ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

  • [12] ΧΩΡΙΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ-ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

  • [13] ΠΟΣΟΣΤΟ 30% ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 51 ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 14η ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [16] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [17] TOYΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [18] OI ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΟΡΩΣΟΣ Π.ΛΟΥΤΣΙΝΤΣΙ , ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [19] ΝΕΑΡΟ ΑΤΟΜΟ ,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ. ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

    Αποκλεισμένες είναι πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα οδικής και σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς πληθαίνουν συνεχώς τα αγροτικά μπλόκα με τρακτέρ σε όλη τη χώρα. Οι επιπτώσεις στην αγορά δεν είναι ακόμη αισθητές, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αλλά αν συνεχισθεί το κλείσιμο των δρόμων θεωρείται βέβαιο οτι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, εσπεριδοειδών και άλλων προϊόντων που προέρχονται από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, καθώςκαι ανατιμήσεις. Ηδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του και επισημαίνει οτι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις απειλούνται με ανυπολόγιστες ζημιές.

    Οι αγρότες εν τω μεταξύ, απέρριψαν την πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα να συναντηθούν σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Γεωργίας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Νικολάου δήλωσε οτι η κυβέρνηση δεν θα μείνει όμηρος των αγροτών.

    Τα προβλήματα που δημιουργούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις συζητήθηκαν το μεσημέρι, σε κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ.Κοσμίδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    Τα μπλόκα των αγροτών στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης βρίσκονται στα ακόλουθα σημεία: 111ο χιλιόμετρο, 346ο, 353ο, 356ο, 428ο και 459ο. Στο ύψος του Συκουρίου είναι κατειλλημμένη και η σιδηροδρομική γραμμή. Επίσης αποκλεισμένη είναι και η παλιά εθνική οδός στο 58ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Κατερίνης και στο Δομοκό. Οι εθνική οδός Πάτρας-Αθήνας είναι "κομμένη" στο Αίγιο, ενώ η Πάτρας- Ιωαννίνων στο Αντίρριο. Με μπλόκα επίσης οι αγρότες έχουν αποκλείσει τις επαρχιακές οδικές αρτηρίες στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Ημαθίας και Πέλλας. Ενώ, αγρότες συνεδριάζουν και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν οτι ως αύριο θα γίνουν μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα στη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς και έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον κόμβο του αεροδρομίου και στο Δερβένι.

    [02] ΜΟΛΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΟΥΝ 200.000 ΔΡΧ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

    Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης των 200.000 δραχμών από την κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς.

    Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος για δεύτερη gl]qa επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του νομού, για να δεί από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

    Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Ξάνθης υπό την προεδρία του κ.Πετσάλνικου, τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης Αθανάσιου Λαγού, του νομάρχη Ξάνθης Παναγιώτη Σαλτούρου και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Στο μεταξύ, ύφεση παρουσιάζει η στάθμη του ποταμού Κοσύνθου. Η θεομηνία όμως, άφησε πίσω της έναν τεράστιο βάλτο, που τα ορμητικά νερά παρέσυραν καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, έως και ράγες τρένου.

    Από το πρωί η Υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΥΠΣΕΑ) καταγράφει τις ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες και δρόμους. Συνεργεία προσπαθούν να επιδιορθώσουν δρόμους, γιατί υπάρχει ο φόβος μιας ενδεχόμενης νέας κακοκαιρίας, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

    Ήδη άρχισαν, οι πρώτες μετακινήσεις κατοίκων από τα χωριά Γενησέα και Πηγάδια, σε ξενοδοχεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και γηροκομεία της Ξάνθης. Εκατοντάδες οικογένειες από τα παραπάνω χωριά, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης αφού οι κατοικίες τους έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς. Τα σχολεία που βρίσκονται στα βόρεια του νομού δεν λειτούργησαν, διότι οι δρόμοι έχουν καταστραφεί και ήταν αδύνατη η μεταφορά των δασκάλων και των μαθητών. Τα υπόλοιπα που δεν υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, λειτούργησαν κανονικά.

    Η βιβλική καταστροφή που σημειώθηκε στην περιοχή δημιούργησε αναστάτωση στους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν για τις περιουσίες τους. Οι επαγγελματίες της πόλης και της περιφέρειας του νομού, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την καταστροφή των προϊόντων τους.

    Ο Δήμαρχος Ξάνθης Φίλιππος Αμοιρίδης δήλωσε στο ΜΠΕ ότι η κατάσταση στην πόλη θα αντιμετωπιστεί εντός των επόμενων δύο - τριών ημερών και ότι οι ζημιές στην παλιά πόλη της Ξάνθης θα ήταν ανυπολόγιστες αν προ ετών δεν είχε διευθετηθεί η κοίτη του χειμάρρου Κοσύνθου. Παρόμοια έργα πρέπει να γίνουν σε όλο το μήκος του ποταμού ως τη λίμνη Βιστωνίδα. Ο κ.Δήμαρχος είπε ότι "τέτοιο νερό δεν θυμούνται ούτε οι γεροντότεροι κάτοικοι της πόλης".

    Στο μεταξύ αποκλεισμένη παραμένει η εθνική οδός και η σιδηροδρομική γραμμή Ξάνθης -Κομοτηνής, καθώς και τα ορεινά χωριά της περιοχής Εχίνου.

    Σήμερα θα γίνει η κηδεία των τριών ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της θεομηνίας. Επίσης, δύο από τους εννέα τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ξάνθης ελαφρά τραυματισμένοι, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

    [03] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ (Ι)

    Αρχισε στις 9 το πρωί τοπική ώρα, η σύνοδος Κορυφής της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με τη συμμετοχή 55 επίσημων αντιπροσωπειών με επικεφαλής αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα μιλήσει αύριο το πρωί στη Διάσκεψη. Οπως είναι γνωστό στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός T}pou και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέπας και σύμβουλοι.

    Οι εργασίες της ολομέλειας της Διάσκεψης θα διαρκέσουν το πρωί της πρώτης ημέρας έως τις 12.30 τοπική ώρα. Θα διακοπούν το μεσημερι για την εθιμοτυπική φωτογραφία και το γεύμα το οποίο θα παραθέσει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και θα επαναληφθούν από τις 3.30 έως τις 6.30 το απόγευμα σήμερα.

    Η ημέρα θα κλείσει με το δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας προς τιμήν των 55 ηγετών που μετέχουν στη Διάσκεψη, στο Παλάτσιο Ντε Γιουτα.

    Τους 55 ηγέτες απασχολεί έντονα το μείζον ζήτημα της ασφάλειας της Ευρώπης και της πορείας προς τον 21ο αιώνα, ενώ είναι φανερό σε όλους ότι καίριο στοιχείο θεωρούν τη συνεργασία των χωρών-μελών για περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη και βεβαίως συμφωνούν στην απομάκρυνση πυρηνικών κεφαλών από χώρες όπως η Ουκρανία και το Καζακστάν ενώ καταδικάζουν τις πολιτικές εθνικής κάθαρσης και μαζικών εξοριών.

    Παρόλα αυτά ειναι γνωστό σε όλους ότι στο κείμενο διακήρυξης που ετοιμαζόταν χθες το βράδυ, υπήρξε διάσταση απόψεων σε αρκετά σημεία, την οποία διακήρυξη διαχειρίζονταν αντιπροσωπείες από τις χωρες-μέλη.

    Οι μειονότητες

    Υπάρχει ένα θέμα το οποίο αφορά και την Ελλαδα αφού ενδέχεται να το θέσει στη διάρκεια της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ και δεν είναι άλλο από το ζήτημα των μειονοτήτων.

    Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα αυτό η ΔΑΣΕ διακήρυξε τον Ιουνιο του 1990 στην Κοπεγχάγη ότι τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις και ότι πρέπει να προστατεύεται η θρησκευτική, εθνική, πολιτιστική και γλωσσική τους ταυτότητα. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο γνωστών κειμένων της Κοπεγχάγης το οποιο έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ότι αποτελεί κατά ένα τρόπο το "ευρωπαϊκό Σύνταγμα" κυρίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου.

    Η ρωσική αντιπροσωπεία

    Εντυπωσιακή παρουσία κάνει εδώ και καλύπτεται πλήρως από όλα τα μέσα ενημερωσης της Πορτογαλίας όσο και τα διεθνή, η άφιξη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βίκτωρ Τσερνομιρντιν.

    Στη διάσκεψη συμμετέχουν ηγέτες, διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Χέλμουτ Κολ, ο Ζακ Σιράκ, ο Τζων Μέητζορ, ο Πρόντι κ.α.

    Τελικά στη διάσκεψη δεν συμμετέχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αλλά ούτε ο υπουργός Εξωτερικων Κρίστοφερ.

    Ενα από τα θέματα που αφορά τις ευρωπαϊκές χωρες που μετέχουν στη διάσκεψη και βέβαια την Ελλαδα είναι το θέμα του καθορισμού του ακριβούς ρόλου των θεσμικών οργάνων του ΟΑΣΕ, όπως και η εμπέδωση της νομικής ύπαρξής τους.

    Σημαντικό κομμάτι που αφορά την ελληνική αντιπροσωπεία εδώ είναι οι διμερείς επαφές που θα έχουν ο πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης και οι συνοδεύοντες υπουργοί, επαφές οι οποίες καθορίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ. Ο κ.Σημίτης άρχισε τις επαφές του με τη συνάντηση που είχε στις 9.45 το πρωί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κωνσταντινέσκου.

    Στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, στην εναρκτήρια συναντηση από τις 9-9.40 το πρωί προήδρευσε η Poqtocak_a, στη δεύτερη συνάντηση από τις 9.45-11.15 θα προεδρεύσει το Καζακστάν και στην τρίτη συναντηση η Αυστρία.

    Το απόγευμα στην πρώτη συνάντηση θα προεδρεύσει η Ρουμανία και στη δεύτερη η Ιρλανδία.

    [04] ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ (ΙΙ)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ολομέλειας της συνόδου του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη .

    Οι ηγέτες, αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί των 55 χωρών , οι οποιοι συσκέπτονται ασχολούνται με τη λειτουργία του οργανισμού στη βάση αρχών, όπως η στρατιωτική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομική συνεννόηση και η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

    Αυριο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κάνει την ομιλία του και θα αναφερθεί στην πολιτική της Ελλάδας, η οποία έγκειται στην προώθηση των συνεργασιών, στην αποφυγή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

    Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις διεθνείς σχέσεις κ. Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, και με άλλους ηγέτες.

    Στη συνάντηση με το κ. Μπερίσα συζητήθηκαν θέματα όπως το πρόβλημα των μειονοτικών σχολείων στην Αλβανία, το θέμα του Κοσυφοπεδιου,το πρόβλημα των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο νομιμοποίησης τους, ενώ διαπιστώθηκε ότι υπάρχει πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, καθώς και ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθήσει στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομιας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το απόγευμα στις 6:15 ώρα Ελλάδας, ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Πρωθπουργό της Πορτογαλίας κ. Γκουτέρες και το βράδυ στις 9:30 ωρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Αθνάρ.

    Ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας μιλώντας στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε στην πορεία των εργασιών της συνόδου κορυφής, ενώ κάνοντας λόγο για τη συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Μπερίσα τονισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ήδη καλές σχέσεις των δύο χωρών

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Σ. Ντεμιρέλ, έκανε λόγο για δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να ενισχυθούν η Βοσνία- Ερζεγοβίνη και ο Καύκασος, περιοχές δηλαδή επιρροής της Αγκυρας.

    Παράλληλα, ο κ. Ντεμιρέλ, χαρακτήρισε πολύτιμη την βοήθεια του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Επίσης, έκανε λόγο για δυναμική ασφάλεια και την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του ΟΑΣΕ.

    “Στις σύγχρονες δημοκρατίες χρειάζεται συνταγματικός πατριωτισμός”, κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκο Liwagk_dg, και με την αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Μπόκοβα. είχε και ο Ελληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου κορυφής, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν διαφορές προσεγγίσεων από την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία οσον αφορά στο παρόν και το μέλλον του ΟΑΣΕ.

    Επίσης, τονισε ότι η Ρωσία βλέπει τον ΟΑΣΕ ως κύριο οργανο ασφαλείας. Η Αμερική βλέπει τον ΟΑΣΕ ως συντονιστικό όργανο, το οποίο με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών μπορεί να βοηθήσει για την ασφάλεια.

    “Η Ευρώπη έχει μια ενδιάμεση σχέση οσον αφορά τον ΟΑΣΕ ανάμεσα στη Ρωσία και την Αμερική και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, στην επίλυση των κρίσεων καθώς και στις περιφερειακές σχέσεις”, τονισε ο κ. Παπανδρέου.

    “Οτι και αν γίνει πρέπει να υπάρχει δέσμευση όλων των μελών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ότι δεν θα αλλάξει το status μεταξύ των μελών της”.

    Καταλήγοντας ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την κ. Μπόκοβα, την οποία χαρακτηρισε θετική. “Εγινε μια ανταλλαγή απόψεων, αποφασίστηκε η προωθηση της συνεργασίας”.

    Ο κ. Παπανδρεόυ, ανακοίνωσε στη κ. Μπόκοβα, οτι στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει συσταθεί ειδικό γραφείο για τα Βαλκάνια και υποστήριξης ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Παπανδρέου τονισε ότι η Βουλγαρία έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζήτησε απο την Ε.Ε να παρέχει βοήθεια στη Βουλγαρία σε σιτάρι και ότι ήδη η Κομισιόν έχει δει θετικά αυτό το αίτημα της Βουλγαριας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Περράκης, διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο ΟΑΣΕ διέρχεται μια μεταβατική περίοδο και θεώρησε θετική τη συμμετοχή των χωρών, οπως η Ιαπωνία και ότι στον ΟΑΣΕ συμπικνώνονται όλες οι αρχές για την Ε.Ε και τις διεθνείς συνθήκες.

    Τέλος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ κ. Μπότσιος τόνισε ότι ο ΟΑΣΕ είναι ένας οργανισμός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα Βαλκάνια και ο Καύκασος.

    [05] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΗΠΑ Γ.ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Αλ Γκόρ αρχίζει σήμερα στη Λισαβόνα η διήμερη σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

    Τη σύνοδο έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και των Σκοπίων, κύριοι Ντεμιρέλ και Γκλιγκόρωφ.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναμένεται να προωθήσει τη θέση για ειρηνική επίλυση των διμερών διαφορών.

    [06] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΕΦΟΣΟΝ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ"

    Η Ελλάδα θα παράσχει την μεγαλύτερη υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εφόσον λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ". Ο κ Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι δεν είναι σωστό πως η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ και μάλιστα επισήμανε : "Εχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Τα οικονομικά μας συμφέροντα είναι κοινά. Αν συνεργαστούμε θα εξασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Επιπλέον θα δημιουργήσουμε μία κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων περιφερειακών προβλημάτων. Ομως πριν από όλα, πρέπει να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το "μπλοκάρισμα" εκ μέρους της Ελλάδας των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι σωστό καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ κάθε μέρα αυξάνουν την κριτική τους έναντι της Τουρκίας στο ζήτημα των Ιμια και πρόσθεσε : "Οι χώρες μέλη της ΕΕ τήρησαν την ίδια στάση με μας.Διατηρείτε στρατεύματα στην Κύπρο. Δεν τηρείτε τις υποσχέσεις σας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που μπλοκάρει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ".

    Ο κ Παπανδρέου θεώρησε τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, ως απαραίτητο όρο για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. "Δοκιμάσαμε επανειλλημμένα τη μέθοδο του διαλόγου αλλά στο τέλος η Τουρκία εμφανίστηκε με εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας. Αν χτυπούσα την πόρτα σας και σας έλεγα ότι ένα από τα πράγματα σας ανήκει σε μένα θα δεχόσασταν οποιοδήποτε διάλογο πάνω σε αυτό το θέμα; Εμείς δεν καθιστούμε αντικείμενο συζήτησης τα εδάφη μας. Αν τυχόν έχετε κάποιο πρόβλημα πηγαίνετε στο Δικαστήριο της Χάγης. Αν το Δικαστηριο σας δικαιώσει θα συμμορφωθούμε με το αποτέλεσμα" τόνισε ο κ Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση .

    Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει να κάνει καμία παραχώρηση και ότι το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας. "Επειδή κατά την περίοδο που υπεγράφη η συνθήκη της Λωζάννης δεν υπήρχαν τα τεχνικά μέσα για τη χάραξη των ορίων της υφαλοκρηπίδας αυτά παρέμειναν ασαφή. Πρώτα διαπραγματεύονται οι νομικοί των δύο πλευρών και καταλήγουν σε κάποιο αποτέλεσμα και μετά γίνεται η προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο της Χάγης για την οριστικοποίηση του" τόνισε.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με την παρούσα κυβέρνηση στην Τουρκία απάντησε ότι δεν επιθυμεί ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας αλλά υπάρχει η περιέργεια για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση."Υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση που θα ακολουθήσει στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Η περιέργεια αυτή υπάρχει και στην Ευρώπη. Είμαι σίγουρος ότι αν ο κ Ερμπακάν πάει στο Δουβλίνο οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον αυτά που θα τους πεί" πρόσθεσε.

    [07] ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δύο γίγαντες της Ανατολής συζήτησε στο Πεκίνο και το Τόκιο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης.

    Στην ιαπωνική πρωτεύουσα είχε μακρά συζήτηση με τον ομόλογό του κ.Ικέντα, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάστ5αση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την πρόθεση της χώρας μας να υποβάλλει το 1999 υποψηφιότητα για θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Ιάπων επίσημος βεβαίωσε τον κ.Πάγκαλο οτι η χώρα του θα εργασθεί από την Πρωτοχρονιά για το Κυπριακό ως μη μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ, εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει άμισθο ιαπωνικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη όπου ζουν αρκετοί Ιάπωνες και ενημέρωσε για την πολιτική της Ιαπωνίας στα προβλήματα της περιοχής, ιδιαίτερα με την Κίνα και την Κορεατική Χερσόνησο.

    Οι δύο Υπουργοί εκτίμησαν ως πολύ καλό το κλίμα που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις, το οποίο θα επισφραγισθεί το 1999 με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ.Πάγκαλος μετέφερε πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς το αυτοκρατορικό ζεύγος να επισκεφθεί την Ελλάδα. Κάλεσε επίσης τον κ.Ικέντα να επισκεφθεί τη χώρα μας. Η πρόσκληση έγινε δεκτή.

    Στο Πεκίνο ο ΥΠΕΞ συνομίλησε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης Λι Λαν Τσινγκ, που θεωρείται "νούμερο 2" στην ιεραρχία της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη. Ο κ.Λι εξέφρασε το ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για περισσότερες εισαγωγές ελληνικών προϊόντων, καθώς και για τη δημιουργία πλαισίου για τη δραστηριοποίηση ελλήνων επιχειρηματιών στην αναπτυσσόμενη κινέζικη αγορά.

    Ο κ.Πάγκαλος συναντήθηκε επίσης με τον βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Ζάο Πινγκ- ο Υπουργός συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της "Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού". Κατά τη συζήτηση ερευνήθηκαν τρόποι για να ενισχυθούν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο κ.Πινγκ επανέλαβε επίσης την κινεζική υποστήριξη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [08] Η ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    H αποδυνάμωση των κοινωνικών προκαταλήψεων, η ενημέρωση των αρχών και η ομαλή ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στο κοινωνικό σύνολο, αποτελούν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος ως εθνική ημέρα για τα άτομα αυτά.

    Η προώθηση και η διάδοση στην Ελλάδα των πρότυπων κανόνων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που ψήφισε ο ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1993, θα αποτελέσουν έναν από τους στόχους της ημερίδας αυτής, που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικες Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Οι πρότυποι αυτοί κανόνες αφορούν πλήθος παρεμβάσεων, από την ιατρική περίθαλψη και την παιδεία μέχρι την έρευνα και τον σχεδιασμό δράσης.

    Πάντως, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των αρμόδιων φορέων και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από το κράτος, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα δεν είναι η ιδανική: "Χωρίς να αμφισβητείται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έγιναν μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που βοήθησαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα έπρεπε να είμαστε τέσσερα χρόνια πριν τον 21ο αιώνα", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που συμπλήρωσε ότι η πολιτική του κράτους θα έπρεπε να προσανατολιστεί προς την εξέταση του προβλήματος βάσει των ανθρωπίνων, κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι των ευκαιριακών κοινωνικών παροχών.

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τις αναγκαίες τολμηρές αποφάσεις, γιατί χρειάζεται ολόκληρη κοινωνική μεταρρύθμιση και πολιτική ανασυγκρότηση για να βελτιωθεί η υπαρχουσα κατάσταση", κατέληξε ο κ.Βαρδακαστάνης.

    [09] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ- ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Κοινό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του κινδύνου της διασποράς των λοιμωδών νοσημάτων, όπως οι ιογενείς ηπατίτιδες και το AIDS, μεταξύ των γειτονικών χωρών υλοποιεί η μονάδα προληπτικής ιατρικής του ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος Interreg II.

    Η Θράκη σαν πληθυσμιακός χώρος, σύμφωνα με τις μελέτες της μονάδας προληπτικής ιατρικής σε 35.000 άτομα, παρουσίασε μία σχετικά αυξημένη διασπορά της ηπατίτιδας B ενώ για την ηπατίτιδα C και το AIDS τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπως έχει καταδειχθεί από τα αποτελέσματα προηγούμενου διασυνοριακού προγράμματος η διασπορά στη Βουλγαρία για την ηπατίτιδα B και C είναι παραπάνω από διπλάσια.

    Η ελεύθερη διακίνηση του πληθυσμού με την γειτονική χώρα οδήγησε στη αναγκαιότητα διακρατικής συνεργασίας και τη δημιουργία κοινού προγραμματισμού δράσης. Το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διασποράς των λοιμωδών νοσημάτων , το οποίο είναι προϋπολογισμού 253.000.000 δραχμών και θα διαρκέσει 3 χρόνια, προβλέπει:

    Τον έλεγχο 18.000 ατόμων από την Βουλγαρία και 5.000 από τη Θράκη με σκοπό την επέκταση της επιδημιολογικής χαρτογράφησης των πληθυσμών για τα νοσήματα αυτά.

    Τη δημιουργία κέντρων πρόληψης για τα νοσήματα αυτά σε συνεργασία με τις ιατρικές σχολές της Βουλγαρίας στη Σόφια, τη Φιλιππούπολη, τη Πλεύνα, τη Στάρα-Ζαγορά και τη Βάρνα, που θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου.

    Εμβολιασμός για την ηπατίτιδα Β στα άτομα αυξημένου κινδύνου που θα προκύψουν από την εντόπιση των φορέων.

    Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με ενημερωτικά έντυπα, αφίσες, ομιλίες και διοργάνωση ημερίδων.

    Προσπάθεια επικοινωνίας με τις ιατρικές σχολές της ευρωπαϊκής Τουρκίας με σκοπό τη γνωριμία και την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για τα νοσήματα αυτά.

    Αξιοποίηση του εργαστηρίου της μονάδας προληπτικής ιατρικής της Αλεξανδρούπολης με επέκταση στον τομέα της μοριακής βιολογίας και την έρευνα νέων μορφών ηπατίτιδας .

    Η υλοποίηση του προγράμματος αυτού εκτιμάται ότι θα αποτελέσει θετική παρέμβαση στην καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτων δεδομένου ότι η διασπορά τους έχει άμεση σχέση με την βιολογική και κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου. "Η προσέγγιση του προβλήματος πέρα από επιστημονική είναι ανθρώπινη και για το λόγο αυτό συμβάλλει απέραντα στη δημιουργία γέφυρας συμφιλίωσης των λαών που γεωγραφικά είναι υποχρεωμένα να συνυπάρξουν και ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες για τους λαούς των Βαλκανίων" επισημαίνει ο διευθυντής της μονάδας Κ. Παπουτσέλης.

    [10] ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΟΙ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

    Eικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι σωφρονιστικοί υπαλληλοι σε ολόκληρη τη χώρα, με αιτήματα σχετικά με το νέο μισθολόγιο. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις 9 Δεκεμβρίου, με νέα πανελλαδική απεργία, ενώ θα εξακολουθήσουν οι επαφές με το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. Στο μεταξύ, παρόλο που η εσωτερική λειτουργία των φυλακών συνεχίζεται κανονικά και οι έκτακτες υποθέσεις αντιμετωπίζονται αμέσως, δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια συγγενών και δικηγόρων και οι μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια.

    "Πέρα από τις οποιεσδήποτε οικονομικές απώλειες που σημαίνουν για τον κλάδο μας οι ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου, το επάγγελμά μας βγαίνει και από τις ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων και αποχαρακτηρίζεται από επικίνδυνο. Στο νέο μισθολόγιο δεν μας αναγνωρίζεται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, επιφυλακής, ετοιμότητας και στολής, ούτε στεγαστικό επίδομα", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδησεων ο Νικόλαος Πλιάτσικας, πρόεδρος της Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

    [11] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 1998 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ CIRCOM ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ 400 ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

    Στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί τον Μάιο του 1998 το μεγάλο συνέδριο της CIRCOM, στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότερα από τετρακόσια διευθυντικά στελέχη από τριακόσιους εξήντα τηλεοπτικούς σταθμούς. Μάλιστα, πολλές από τις αντιπροσωπείες θα καλύψουν τη διοργάνωση με τηλεοπτικά συνεργεία και συνεντεύξεις, προβάλλοντας τη Θεσσαλονίκη στο πολυάριθμο κοινό τους στο εξωτερικό.

    Eνθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και την καλή οργάνωση της συνάντησης των διευθυντικών στελεχών της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών, αποχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη οι εθνικοί αντιπρόσωποι των τριανταεννέα χωρών της CIRCOM, που συμφώνησαν ότι η σκοπιανή συμμετοχή πρέπει στο εξής να καταγράφεται στα πρακτικά ως FYROM.

    Οι εκπρόσωποι των σκοπιανών τηλεοπτικών σταθμών αναφέρονταν μέχρι τώρα ως εθνική αντιπροσωπεία της "Μακεδονίας", παρά τις διετείς προσπάθειες της χώρας μας για το αντίθετο, αλλά φέτος ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης, Μπορίς Μπεργκάν, πρότεινε να καταγράφονται με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι για πρώτη φορά έλληνας σκηνοθέτης θα συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή που κάθε χρόνο κρίνει την ποιότητα των προγραμματων 360 τηλεοπτικων σταθμών των χωρών της Ενωσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης η διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη της πανευρωπαϊκής εκδήλωσης "Euromusica" και του Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Ευρείας Οθόνης τον Νοέμβριο του 1997, που θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    [12] ΧΩΡΙΣ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ-ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΛΟΓΩ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Το έργο στο Επταπύργιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε και μπορεί να γίνει η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γιατί, όπως καταγγέλουν εκπρόσωποι της Ενωσης Εκτακτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας, οι εργασίες έχουν σταματήσει από τις 20 Νοεμβρίου λόγω της απόλυσης των εργαζομένων.

    Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που έχει αναλάβει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Επταπυργίου είχε προχωρήσει, με την εποπτεία της 9ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων, στις 8 Ιουλίου στην πρόσληψη 13 ειδικευμένων τεχνιτών καθώς με την έναρξη των εργασιών ήρθαν στο φως βυζαντινές αρχαιότητες (τμήματα οικιών, τάφοι , κτίσματα και μικρά αντικείμενα). Η σύμβαση αυτών των εργαζομένων έληξε στις 20 Οκτωβρίου αλλά επειδή το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί ανανεώθηκε σιωπηρά. Μάλιστα στις αρχές Νοεμβρίου η εποπτεύουσα αρχή του Οργανισμού έκρινε ότι οι ρυθμοί προόδου είναι αργοί και προχώρησε στην πρόσληψη άλλων 10 τεχνιτών. Στις 20 Νοεμβρίου όμως ο Οργανισμός διέταξε την άμεση απόλυση των 23 εργαζομένων στο Eptap}qcio με την δικαιολογία ότι αν δεν απολυθούν οι 13 η σύμβασή τους θα τροποποιηθεί σε αορίστου χρόνου κάτι που ο ΟΠΠ δεν επιθυμούσε.

    Οι απολυμένοι κατηγόρησαν τον ΟΠΠ για προχειρότητα στον χειρισμό σοβαρών θεμάτων και εργασιακών σχέσεων τονίζοντας ότι το έργο στο Επταπύργιο έχει σταματήσει και ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά ενώ κάλεσαν όλους τους συναδέλφους σε τετράωρη στάση εργασίας στη προσεχή Πέμπτη.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισημάνθηκε ακόμη ότι όλες οι συμβάσεις των ωρομισθίων στα έργα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου του 1996 και υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν τα έργα αν δεν ανανεωθούν οι συμβάσεις. Οι απολυμένοι καλούν τον υπουργό Πολιτισμού να δώσει λύση στο θέμα αυτό και στην εκκρεμότητα των 200 εργαζομένων που έχουν υπογράψει σύμβαση αορίστου χρόνου με τον ΟΠΠ.

    [13] ΠΟΣΟΣΤΟ 30% ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΕΣ

    Αμεσο και οξύ πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς πέρα από την έλλειψη υδάτινων πόρων, το 30% του νερού χάνεται από διαρροές στους παλιούς αγωγούς και τα δίκτυα του Οργανισμού Υδρευσης. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ενόψει σχετικού συνεδρίου που διοργανώνει η νομαρχία.

    Πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Ασβεστοχωρίου, Χορτιάτη, Ασσήρου, ο ποταμός Ανθεμούντας και η λίμνη της Κορώνειας. Πάντως, η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ήδη προωθεί λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, που συνίστανται στην ολοκλήρωση -το 1999- των έργων ύδρευσης στον Αλιάκμονα, αλλά και στην εξέταση μεθόδων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

    Ηδη μέσα στην προηγούμενη τριετία η Νομαρχία διέθεσε 3 δισ. 127 εκατομμύρια δραχμές για τη δημιουργία δεξαμενών και αρδευτικών έργων, για γεωτρήσεις και μελέτες. Στο πλαίσιο δε του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει στις 4 έως και 5 Δεκεμβρίου η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, με θέμα τις "αειφορικές λύσεις στα προβλήματα νερού". Η νομαρχία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τις προοπτικές εφαρμογής της αφαλάττωσης νερού με ηλιακή και αιολική ενέργεια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λίμνη της Κορώνειας θα τυγχάνουν πλέον διεθνούς μέριμνας, αφού ύστερα από προτάσεις που κατέθεσε η νομαρχία, ενεργοποιήθηκε η 16η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που ανέθεσε σε εταιρία από τη Δανία να κάνει σχετική μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από το ταμείο της Ενωσης.

    Στο συνέδριο θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους από τον τομέα της υδροδότησης χώρες που έχουν στο παρελθόν επιδείξει μεγαλη δραστηριότητα όσον αφορά την αξιοποίηση του νερού. Ετσι, η χώρα μας θα μπορέσει να επωφεληθεί από μεθόδους που εφήρμοσαν με επιτυχία η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Αλγερία, η Αίγυπτος και η Τυνησία.

    "Σε μια εποχή που ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα οι μεγάλοι καταναλωτές τείνουν να μεγιστοποιήσουν τη σπατάλη στη wq^sg νερού, οι αειφορικές λύσεις αναφορικά με τη ζήτηση νερού είναι απαραίτητες", τόνισε ο νομαρχης Κώστας Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, η Ελλαδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αποθέματα νερού μεταξύ των μεσογειακών χωρών, παρόλο που σε ορισμένες περιοχές -λόγω γεωγραφικής θέσης ή διαφοροποίησης στη χρήση του νερού- υπάρχει πρόβλημα.

    "Οσον αφορα το θέμα του νερού, πρέπει να αλλάξει κάτι, όχι σε επίπεδο τεχνικό, αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας", είπε ο Ελευθέριος Τζιόλας, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, που συμπλήρωσε ότι η σπουδαιότητα της διοργάνωσης είναι πολύ μεγάλη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] Η ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ 51 ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ- ΧΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Νικητής των δημοτικων εκλογών στην ΠΓΔΜ αναδεικνύεται σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση του Κίρο Γκλιγκόρωφ. Η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές δεν αναμένεται να αλλοιώσει το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές.

    Συνολικά και στους δυο εκλογικούς γύρους, η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση εκλέγει μέχρι στιγμής, 51 από τους 124 δημάρχους ενώ ο συνασπισμός "VMRO-DPMNE-Δημοκρατικό Κόμμα-ΜΑΑΚ" εκλέγει 28 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 7. Οσον αφορά τα αλβανόφωνα κόμματα, το "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας" (PDP) κερδίζει 12 δήμους, το ριζοσπαστικό "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας Αλβανών" (PDP-A) 4 δήμους ενώ ο συνασπισμός "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανών" και "Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα" (PDP-A- NDP) εκλέγει 3 δημάρχους. Ακολουθούν το "Δημοκρατικό Κόμμα των Τουρκων" με 2 δημάρχους ενώ από ένα δήμο κέρδισαν το "Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων", ο συνασπισμός "PDP-NDP- Rom" και ένας ανεξάρτητος.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δημοτικών εκλογών ήταν ο δήμος της πόλης των Σκοπίων που φέρεται να κερδίζει ο υποψήφιος του τριπλού εκλογικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης Ρίστο Πένωφ, ο οποίος είναι και γενικός γραμματέας του "Δημοκρατικού Κόμματος". Μέχρι στιγμής, στον δεύτερο γύρο ο Πένωφ συγκεντρώνει 62 χιλιάδες ψήφους έναντι του ανεξάρτητου υποψηφιου Λιουπτσο Νικόλοφσκι που συγκεντρώνει 52 χιλιάδες ψήφους. Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και προσωπικός γιατρός του Κίρο Γκλιγκόρωφ, Γιόβιτσα Ουγκρίνοφσκι, βρίσκεται στην τρίτη θέση και ακολουθεί ο υποψήφιος του Φιλελεύθερου Κόμματος.

    Η συμμετοχή στην πόλη των Σκοπίων στον δεύτερο εκλογικό γύρο ανήλθε μόλις στο 50,3%.

    Κερδισμένο από τις δημοτικές εκλογές ήταν, όπως σημειώνουν πολιτικοί σχολιαστές, είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα που έκανε την έκπληξη και κέρδισε αρκετούς δήμους αντίθετα με το Φιλελεύθερο Κόμμα που δεν κατόρθωσε να εκλέξει ούτε έναν δήμαρχο.

    Οσον αφορά το εθνικιστικό κόμμα "VMRO-DPMNE" δεν κατόρθωσε, όπως ήδη προανήγγειλε, να κερδίσει την πλειοψηφία των δήμων με αποτέλεσμα να απομακρύνεται ο στόχος που είχε διακηρύξει ότι αμέσως μετά την απόκτηση της πλειοψηφίας θα ζητήσει τη διενέργεια pq|yqym εκλογών, σημείωναν πολιτικοί σχολιαστές στα Σκόπια.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων του β΄γύρου, οπαδοί του εθνικιστικού VΜRO ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για τη νίκη του κόμματός τους, κρατώντας επιδεικτικά κόκκινες σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για την αλλαγή της βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης, την οποία όπως είναι γνωστό ο αρχηγός του κόμματος Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι δεν αναγνωρίζει και τη χαρακτηρίζει "επαίσχυντη και επιζήμια για τη χωρα".

    [15] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ 14η ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι οι οποίοι ζητούν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.

    Περισσότεροι από 15.000 φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ενώ το απόγευμα ο συνασπισμός "Ζαγιεντνο" για 14η ημέρα σήμερα διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς κάλεσε τους πολίτες του Βελιγραδίου να συμμετέχουν όσο πιο μαζικά γίνεται και ανέφερε ότι αν η αντιπολίτευση αντέξει σήμερα και αύριο τότε ο Σέρβος Πρόεδρος Σλόμποταν Μιλόσεβιτς θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και να αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Συμπληρωσε, σχετικά με τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι θα επέμβει αν οι συγκεντρώσεις συνεχισθούν, ότι αν η αστυνομία προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους, οι συγκεντρωμένοι θα απαντήσουν στους αστυνομικούς με λουλούδια.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κατηγόρησε τις αρχές ότι επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα φοβίας μεταξύ των πολιτών της χώρας για να μην συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Χθες οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην σύλληψη οπαδών της αντιπολίτευσης εξ' αιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα κτίρια της κρατικής τηλεόρασης και των εφημερίδων "Πολίτικα", "Μπόρμπα" και "Βετσερνιε Νόβοστι". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος συνελήφθησαν 5 άτομα τα οποία κρατούνται στις φυλακές "Πάντινα Σκέλακ" του Βελιγραδίου. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Λάμπρος Χουτελίδης, 34 ετών, γιος πολιτικού πρόσφυγα στην Σερβία.

    [16] ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5,1 ΡΙΧΤΕΡ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:09 σήμερα το πρωί και έγινε αισθητή σε όλη την Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, πρόκειται για μετασεισμό που προερχόταν από τη θαλάσσια περιοχή της Πάφου και αποτελεί συνέχεια του ισχυρού σεισμού 6,4 Ρίχτερ που ]pkgne τη Μεγαλόνησο στις 9 Οκτωβρίου 1996.

    Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή ήταν το 1896 εντάσεως 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ σεισμός 5,7 βαθμών είχε ισοπεδώσει τη νοτιοδυτική περιοχή της Κύπρου το 465 μ.Χ.

    [17] TOYΡΚΙΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΑΝΕΩΣΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Τουρκία και Ισραήλ ανανέωσαν τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν στην Αγκυρα ο σύμβουλος του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, στρατηγός Νταβίντ Ιβρις, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας είχε διαβουλεύσεις δύο ημερών στην τουρκική πρωτεύουσα.

    Η συμφωνία, όπως μετέδωσε το BBC, προβλέπει την απο κοινού εκτέλεση στρατιωτικών ασκήσεων τον ερχόμενο χρόνο. Επίσης, τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του εναέριου χωρου της Τουρκίας από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη για εκπαιδευτικές πτήσεις ενώ ως αντάλλαγμα το Ισραήλ θα εκπαιδεύσει Τουρκους πιλότους στη χρήση αεροσκαφών υψηλής τεχνολογίας.

    Ακόμη, σύμφωνα με το BBC, στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση των αεροπορικών δυναμεων της Τουρκίας, συγκεκριμένα των μαχητικών αεροσκαφών F-4, από την κρατική αεροπορική βιομηχανία του Ισραήλ.

    Η επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αγκυρα έγινε στα πλαίσια ενός μηχανισμού συνεργασίας που δρομολογήθηκε μεταξύ των δυο χωρών στις αρχές του χρόνου. Η αναγγελία της συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των μουσουλμανικών χωρών που αντιτίθεντο σε οιανδήποτε συνεργασία με το Ισραήλ υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα φέρεται με τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα των αραβικών κρατών.

    Η τουρκική κυβέρνηση απαντώντας στις διαμαρτυρίες ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία με το Ισραήλ δεν στρέφεται εναντίον τριτων χωρών. Στις προεκλογικές του εξαγγγελίες ο Νετσμεντίν Ερμπακάν είχε υποσχεθεί ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία με το Ισραήλ αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας, υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Σουλεΐμάν Ντεμιρέλ, το Σεπτέμβριο είχε δηλώσει οτι η συνεργασία θα προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις των χωρών, όπως η Συρία και το Ιράν, τονίζοντας ότι η εν λόγω συμφωνία δεν θίγει τρίτες χωρες, σημείωνε το BBC.

    [18] OI ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΟΡΩΣΟΣ Π.ΛΟΥΤΣΙΝΤΣΙ , ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Νέος Πρόεδρος της Μολδαβίας εξελέγη ο ,μέχρι τώρα Προεδρος της Βουλης, Πέτρου Λουτσίντσι.Στο χθεσινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών επικράτησε με ποσοστό 53,14% του μέχρι τώρα Προέδρου της χώρας Μιρτσέα Σνέγκουρ, που πήρε το 46,8% των ψήφων.

    Ο Νέος Προεδρος της χώρας έχει εκδηλώσει τα φιλορωσικά του αισθήματα και σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την εκλογή του εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία."Δε θεωρώ πώς έχουμε διαφορές με τη Ρωσία.Αντίθετα, είμεθα ευγνώμονες πρός την κυβέρνηση της χώρας αυτής για την υποστήριξη της εδαφικής ajeqai|tgta της Μολδαβίας,αλλά και σε ότι αφορά στην αναγνώριση της περιοχής του Δνείστερου ποταμού,ως αναπόσπαστου τμήματος της χώρας μας" είπε ο Π.Λουτσίντσι. Ανακοίνωσε ακόμη,ότι προτίθεται να υπογράψει το μνημόνιο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την φιλοαυτόνομη ρωσόφωνη περιοχή της Υπερδνειστερίας, ώστε να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτευχθεί η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.Η Υπερδνειστερία είχε αποσκιρτήσει το 1992 απο το υπόλοιπο της Μολδαβίας.

    [19] ΝΕΑΡΟ ΑΤΟΜΟ ,ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ενα νεαρό άτομο ελληνικής καταγωγής συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των καταδικασθέντων απο δικαστήριο του Βελιγραδίου,για τα επεισόδια εναντίον φιλοκυβερνητικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του "Ζάγιεντνο" πρόκειται για τον Λάμπρο Χουδελούδη, που κρατείται ήδη στις φυλακές Βελιγραδίου.Οι υπέυθυνοι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης είπαν στο Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων,ότι πρόκειται για νεαρό άτομο, περίπου 20 χρόνων, που μάλλον έχει γεννηθεί στη Σερβία,αλλά έχει υποβάλει αίτηση στην ελληνική πρεσβεία του Βελιγραδίου για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

    Οι υπεύθυνοι της ελληνικής πρεσβείας ερευνούν το θέμα και πρόκειται να απευθυνθούν στις γιουγκοσλαβικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ - ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γιουγκοσλαβίας. Χθές περισσότερα απο 50.000 άτομα διαδήλωσαν και πάλι στο Βελιγράδι κατα του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,ζητώντας την παραίτησή του καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης.Οι διαδηλώσεις που άρχισαν με αφορμή την ακύρωση των δημοτικών εκλογών σε πολλούς δήμους,τους οποίους είχε κερδίσει ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο" έχουν εξελιχθεί σε αντικαθεστωτικές διαμαρτυρίες,προκαλώντας το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης.

    Η κυβέρνηση της χώρας όμως φαίνεται ότι ρίχνει "λάδι στη φωτιά" αφού συλλαμβάνει διαδηλωτές και τους καταδικάζει σε ποινές φυλάκισης ,χωρίς αναστολή. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης πέντε διαδηλωτές καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης , χωρίς να ανακοινωθεί το μέγεθος της ποινής , επειδή έρριξαν πέτρες και αυγά εναντίον των γραφείων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα "Βετσέρνιγιε Νόβοστι".Οι καταδικασθέντε οδηγήθηκαν αμέσως στις φυλακές, παρα τις διαμαρτυρίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και των συνηγόρων τους,στους οποίους δεν επετράπη να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία.

    Στο μεταξύ, ανακοινωθέν της αστυνομίας προειδοποιεί την αντιπολίτευση, πώς δεν πρόκειται να επιδείξει ανεκτικότητα έναντι κανενός βίαιου στοιχείου και κίνησε τις διαδικασίες δίωξης εναντίον τεσσάρων ακόμη διαδηλωτών, που συνελήφθησαν "για biaiopqac_er".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 2 December 1996 - 13:31:38