Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-03

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [03] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

  • [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

  • [05] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΡΟΔΟΠΗ

  • [06] ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

  • [07] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

  • [08] ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [09] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΤΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

  • [10] "ΝΕΚΡΟ" ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

  • [11] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

  • [12] Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΛΟΥΛΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΪΔΡΥΘΕΙΣΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΕ

  • [14] 19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 7 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΗ- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ Ο Α.ΤΣΑΤΛΙ

  • [15] ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ -ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ

  • [17] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Γενικεύονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα με νέα μπλόκα. Σε δεκάδες σημεία παραμένει αποκλεισμένο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Η Θεσσαλονίκη είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη κεντρική, τη δυτική αλλά και την ανατολική Μακεδονία. Στα όρια του νομού, μπλόκα υπάρχουν στο δρόμο προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και τη Χαλκιδική στον κόμβο των Πράσινων Φαναριών, αλλά η πρόσβαση στο αεροδρόμιο και στις κοινότητες Περαία, Αγία Τριάδα και Μηχανιώνα είναι δυνατή από παρακαμπτηρίους.

    Κλειστές είναι επίσης η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στα διόδια των Μαλγάρων, η παλιά εθνική Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στη διασταύρωση της κοινότητας Γέφυρας και η εθνική Θεσσαλονίκης- Καβάλας, στο ύψος των Κερδυλίων, ενώ άλλα δύο μπλόκα υπάρχουν στον ίδιο δρόμο στην παλιά και τη νέα γέφυρα του Στρυμόνα, στο νομό Σερρών. Κλειστές είναι από το πρωί και οι δευτερεύουσες γέφυρες στο Στρυμωνικό και στο Πετρίτσι Σερρών (στην εθνική Σερών-Δράμας- Καβάλας), αποκόπτοντας, έτσι, την οδική πρόσβαση προς την ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Στον νομό Κιλκίς, οδοφράγματα υπάρχουν στο 532ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής Αθηνών-Ευζώνων, όπου βρίσκονται περίπου 75 τρακτέρ, η πρόσβαση, όμως, στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων είναι εφικτή από παρακαμπτήριο. Αντίθετα, έχει τερματιστεί ο αποκλεισμός της επαρχιακής οδού Πολυκάστρου-Γουμένισσας, στη γέφυρα του Αξιού και της παλιάς εθνικής Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο 55ο χιλιόμετρο.

    Στον ακριτικό Εβρο, συνεχίζεται ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας, έξω από το Διδυμότειχο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα από 100 τρακτέρ, και η οδική σύνδεση των δύο πόλεων έχει διακοπεί.

    Αδύνατη είναι και η οδική επικοινωνία των νομών Πέλλας και Θεσσαλονίκης, καθώς στην εθνική Θεσσαλονίκης-Εδεσσας υπάρχουν μπλόκα, στη Σερβική Γέφυρα και στα σφαγεία των Γιαννιτσών, ενώ κλειστή είναι και η επαρχιακή οδός που οδηγεί προς τη Γουμένισσα του Κιλκίς.

    Μεγάλα είναι, εξάλλου, τα προβλήματα και στο νομό Ημαθίας, καθώς οδοφράγματα υπάρχουν στην παλιά εθνική Βέροιας-Θεσσαλονίκης σε τρία σημεία: στο 52ο χλμ., στο ύψος της κοινότητας Βρυσάκι, στο 55ο χλμ. στο ύψος της κοινότητας Καβάσυλα και στο 66ο χλμ. στη γέφυρα 66. Επίσης στην εθνική Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στον κόμβο του Κλειδίου, αλλά και στο 58ο χλμ. της παλιάς εθνικής Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στην κοινότητα Κυψέλης και στην επαρχιακή οδό Βέροιας- Εδεσσας, στη γέφυρα του Τριποτάμου. Ηδη, πάντως, η οδική επικοινωνία με τη Θεσσαλονίκη είναι αδύνατη, ενώ με την Πέλλα και την Κοζάνη γίνεται από παρακαμπτηρίους.

    Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε ό,τι αφορά στην οδική σύνδεση Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, καθώς οι αγρότες έχουν αποκλείσει την εθνική στο ύψος του Βαρικού και της αερογέφυρας του Αιγινίου, ενώ από παρακαμπτήριες είναι δυνατή η πρόσβαση και στην Ημαθία.

    Στο μεταξύ και νέο μπλόκο έχουν στήσει οι αγρότες της Θεσσαλίας, στο δρόμο Λάρισας-Κοζάνης, στη θέση Χάνι Χατζηγώγου, ενώ αποκλεισμένα παραμένουν τα Τέμπη, το Βελεστίνο, ο Αλμυρός, ο κόμβος της Βιοκαρπέτ και της Δομοκού. Τα μπλόκα των αγροτών στη Λάρισα επισκέπτεται από το πρωί ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί sukkakgt^qio έξω από τη νομαρχία.

    Κλειστές είναι επίσης η παλιά και η νέα εθνική οδός Πατρών- Κορίνθου στο ύψος του Αιγίου και η εθνική Πύργου-Κυπαρισσίας, αποκλεισμένη είναι στο 88ο χλμ. η εθνική Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ενώ μπλόκο υπάρχει και στο ύψος της γέφυρας Καλογήρου.

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Η πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων που αντιμετωπίζονται από διαφορετικές αφετηρίες από τις πολιτικές δυνάμεις.

    Συνάντηση με τους Θεσσαλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα έχει το απόγευμα στη Χαριλάου Τρικούπη ο Γραμματέας του Κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και της γενικότερης στάσης των βουλευτών.

    Το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Νικολάου - ο κ.Ρέππας συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Λισσαβώνα- απηύθυνε έκκληση σε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσθέτοντας οτι η αδιαλλαξία δεν ωφελεί και οι δρόμοι δεν πρέπει να μείνουν αποκλεισμένοι.

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατατέθηκαν από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στη Βουλή, ερωτήσεις για την "ώρα του Πρωθυπουργού" την Παρασκευή, ενώ ο Πρόεδρος της ΝΔ Μ.Εβερτ δήλωσε οτι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να έλθει σε επικοινωνία με τους αγρότες. Ταυτόχρονα ζήτησε να μην υπάρξει δυναμική επέμβαση και προέβλεψε οτι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν.

    Από την πλευρά του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε ψεύτικες υποσχέσεις τις εξαγγελίες του Υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα και εκτίμησε οτι στόχος της κυβέρνησης είναι να διασπάσει τον αγώνα των αγροτών ώστε να κερδίσει χρόνο.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε το μεσημέρι τα μπλόκα των αγροτών στην περιοχή της Λάρισας, συναντήθηκε με τα στελέχη των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών και δήλωσε οτι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός οφείλει να δεχθεί τους εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι έχουν αφεθεί στη μέση του δρόμου, έχουν εγκαταληφθεί και ζητούν στήριξη, προοπτική και ελπίδα οτι δεν θα αφανιστούν.

    [03] ΣΥΝΤΟΜΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    "Αισιοδοξώ ότι δε θα χρειαστεί ούτε καν να πλησιάσουμε προς τις γιορτές και ότι το πρόβλημα θα λυθεί πολύ πιο γρήγορα, μέσα στο πλαίσιο του ειλικρινούς διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους αγρότες", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε.

    Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις και δεσμεύσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και του υποργείου Γεωργίας "σε ένα μεγάλο μέρος ανταποκρίνονται στα πραγματκά προβλήματα των αγροτών" και τόνισε ότι "από την πλευρά της Κυβέρνησης έχει υπάρξει μια ειλικρινής και ουσιαστική di\hesg να δοθούν λύσεις".

    "Βέβαια, το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, θα συνεχίσει το διάλογο και η πρόσκληση σε διάλογο που κάνει προς τους εκπροσώπους των αγροτών είναι σωστή. Δεν αμφισβητεί κανείς ότι υπάρχουν προβλήματα, σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, γενικότερα τον αγροτικό κόσμο και η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, δίνοντας λύσεις εντός των υπαρκτών δυνατοτήτων. Γιατί μπορεί να υπάρχουν και αιτήματα, στα οποία όσο καλή διάθεση και να έχεις δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Εχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν μπορούν να εξευρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι ή να υπάρχουν άλλους είδους δεσμεύσεις όπως οι δεσμεύσεις των κανονισμών της Ε.Ε, που δεν σου επιτρέπουν για άλλους είδους αποφάσεις", πρόσθεσε.

    Ο ίδιος, πάντως, τάχθηκε κατά της επιλογής του συγκεκριμένου τρόπου αντίδρασης των αγροτών, σημειώνοντας ότι "σαφώς οι αγρότες έχουν κάθε δικαίωμα, και αυτό σημαίνει δημοκρατία, να κινητοποιηθούν, να διαδηλώσουν, να διατρανώσουν και τη διεκδίκησή τους και την αγωνία τους για διάφορα θέματα που τους αφορούν. Ωστόσο το κλείσιμο των εθνικών οδών και μάλιστα κατά τέτοιο τρόπο που να ασφυκτιά όλη η Ελλάδα δε θεωρώ ότι είναι το προσφορότερο ή το πιο σωστό μέσο".

    Απαντώντας, δε, στο αν υπάρχει ενδεχόμενο δυναμικής απάντησης στις κινητοποιήσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε πως δεν νομίζει ότι οι δυναμικές επεμβάσεις λύνουν τα προβλήματα και πρόσθεσε: "Η νηφαλιότητα, η σοβαρότητα και η ουσιαστική ενασχόληση με το περιεχόμενο του προβλήματος δίδει λύσεις. Η Κυβέρνηση με πολλή ευαισθησία αντιμετωπίζει τα προβλήματα των αγροτών και δείχνει κατανόηση για μια σειρά από θέματα και γιαυτό αγωνίζεται να βρει ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις".

    Σύντομη επίλυση προέβλεψε ο κ. Πετσάλνικος και για την απεργία των εργαζομένων στα λιμάνια της χώρας, βάσει της επικοινωνίας που, όπως είπε, διατηρεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρο Σουμάκη.

    [04] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία στη Ξάνθη, επισκέφτηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ.Λαλιώτης ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομικού βοηθήματος 2 εκατομμυρίων δραχμών στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας και από 200.000 δραχμές στις οικογένειες των οποίων τα νοικοκυριά υπέστησαν ζημιές.

    Ο υπουργός, δήλωσε ότι σε μια εβδομάδα θα επισκεφτεί εκ νέου το νομό για να εξαγγείλει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, πρόσθεσε ότι θα δοθούν άτοκα δάνεια και έκτακτες οικονομικές επιχορηγήσεις στους δήμους και τις κοινότητες, για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα ανόρθωσης της περιοχής.

    [05] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΕ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ NAMHG ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΡΟΔΟΠΗ

    "Θέλω να ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα, μετά τις βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στη Βουλγαρία. Πάντως μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πληροφορίες ήταν ότι δεν εδημιουργείτο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους υδάτινους όγκους που ενδεχομένως ερχόντουσαν από τη γειτονική χώρα". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος σε συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι με αντικείμενο τον απολογισμό της χθεσινής και προχθεσινής παρουσίας του στις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης και του ταξιδιού του στον Καναδά και τη Νέα Υόρκη για επαφές με την ομογένεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ζημιές στην περιοχή, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια δρχ.

    Την παραπάνω δήλωση έκανε ο κ. Πετσάλνικος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ, σύμφωνα με το οποίο επίκειται κάθοδος τεράστιων υδάτινων όγκων, από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν χθες στη Βουλγαρία, προς την Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει ειδοποιηθεί να λάβει μέτρα.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του συγκεκριμένου τηλεγραφήματος, πρόσθεσε, όμως, ότι κατά τη συνεχή επικοινωνία που είχε χθες με τις αρμόδιες αρχές στην Καβάλα και τη Δράμα αναφορικά με τη στάθμη του Νέστου, πληροφορήθηκε ότι η στάθμη είχε ανεβεί αλλά λόγω του φράγματος στον Θησαυρό της Δράμας δεν υπήρξε και δεν επρόκειτο να υπάρξει πρόβλημα. Οσο για το φράγμα του Νέστου, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι "η συμπεριφορά του είναι άριστη".

    Ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες και των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκονται σε εγρήγορση, βάσει εγκυκλίου που εκδόθηκε πριν τρεις ημέρες λόγω των θεομηνιών στην Ξάνθη, ενώ ειδικότερα για τον νομό Εβρου τόνισε ότι μετά τις περσινές πλημμύρες έχουν κατασκευαστεί σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, ενώ το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει εξασφαλίσει την παρουσία στον νομό δύο ειδικών μηχανημάτων για τον καθαρισμό των κάμπων. Σημείωσε, δε, ότι οι πλημμύρες στον Εβρο οφείλονταν στην έλλειψη συστηματικού καθαρισμού του δικτύου αντιπλημμυρικών έργων.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι λόγω της ύφεσης των καιρικών φαινομένων είναι δυνατή η άμεση έναρξη της συστηματικής καταγραφής των ζημιών, οι οποίες, όπως είπε, βάσει των αρχικών εκτιμήσεων πρέπει να ανέρχονται σε κάποια δισεκατομμύρια δρχ. Αμέσως μετά, τόνισε ο υπουργός, θα ανακοινωθούν τα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων της περιοχής, στο πρότυπο των αντίστοιχων μέτρων που έχουν ληφθεί για την Καρδίτσα και τον Εβρο, όταν είχαν πληγεί από αντίστοιχες θεομηνίες. Οι καταστροφές, είπε ο υπουργός, εντοπίζονται τόσο στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, στα αποχετευτικά και υδροδοτικά δίκτυα διαφόρων κοινοτήτων, ενώ παράλληλα υπάρχει απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, αγνωστης ακόμη έκτασης, καθώς και ζημιές σε βιοτεχνίες, εμπορικά καταστήματα, και οικοσυσκευές στην πόλη της Ξάνθης.

    Παρά τη μεγάλη, όμως, έκταση των καταστροφών, όπως τονίστηκε, ο αριθμός των αστέγων δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες, για τους οποίους σύμφωνα με τον υπουργό έχουν ήδη εξασφαλιστεί χώροι dialom^r σε ξενοδοχεία και άλλα κτίρια, αν και οι περισσότεροι έχουν προτιμήσει συγγενικά σπίτια. Τόνισε επίσης ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ότι για την περίπτωση της κοινότητας Νίκης, στην ορεινή Ροδόπη, η οποία επλήγη σφοδρότατα από τη θεομηνία, φταίνε τα τεχνικά έργα που είχαν γίνει στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνεργασία των νομαρχιακών, περιφερειακών και κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Σχετικά με τον ποταμό Κόσσυνθο, ο κ.Πετσάλνικος τόνισε ότι αρκετές εβδομάδες πριν την καταστροφή είχε ανατεθεί συνολική μελέτη για τη διαμόρφωση των κοιτών του,η οποία αναμένεται να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις.

    [06] ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ

    Aρχισε η καταβολή του χρηματικού βοηθήματος των 200 χιλιάδων δραχμών σε καθεμία από τις πληγείσες από τη θεομηνία οικογένειες στον νομό Ξάνθης. Ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Θεόδωρος Κοτσώνης, βρίσκεται ήδη στην περιοχή, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση για την παροχή του χρηματικού αυτού ποσού, που είχε εξαγγείλει χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης.

    Αυτή τη στιγμή συσκέπτεται στην Ξάνθη το νομαρχιακό συμβούλιο για να αποφασίσει τη σύνθεση των επιτροπών της ΠΣΑΕ που θα αποφανθούν περί των καταστροφών σε έργα υποδομής, σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες. Η έκθεση των επιτροπών που τελικά θα συγκροτηθούν, θα υποβληθεί στον Κώστα Λαλιώτη το αργότερο σε δέκα ημέρες και στη συνέχεια ο υπουργός θα επισκεφτεί εκ νέου την περιοχή, για να εξαγγείλει μέτρα για τους πλημμυροπαθείς.

    Σήμερα οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει και η σταθμη του ποταμού Κόσσυνθου έχει κατέβει αισθητά, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να εκκενωθεί το χωριό Βαφέικα Ξάνθης. Πάντως, χωρίς ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο παραμένουν ορισμένα από τα χωριά του νομού.

    Προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και στην περιοχή του Λάγους, όπου από υπερχείλιση των νερών της Βιστωνίδας λίμνης πλημμύρισαν περισσότερα απο 40 σπίτια και δέκα χιλιάδες στρέμματα με εποχιακές καλλιέργειες. Ζημιές προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και στην Θάσο, την οποία επισκέφτηκε ο νομάρχης Καβάλας, Γιάννης Καρατζιώτης, που διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα σε δρόμους, σπίτια και δίκτυα άρδευσης.

    Ο κ.Καρατζιώτης συνεργάστηκε με τους κοινοτάρχες πολλών χωριών του νησιού και τους υποσχέθηκε να επιληφθεί του προβλήματος, για να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των καταστροφών.

    [07] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΔΑΦΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ

    Πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα των κρατών εντός των υφισταμένων συνόρων. Ολα τα όργανα και ιο θεσμοί του ΟΑΣΕ πρεπει να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης Ευρώπης. Αυτό υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κ.Σημίτης μιλώντας στην ολομέλεια -τη δεύτερη ημέρα των εργασιών- της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΑΣΕ.

    Ο κ.Πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση αναφερόμενος προφανώς στη γειτονική Τουρκία ότι "επιθυμούμε οι γείτονες μας σταθερά να ρίχνουν άγκυρα στην οικογένεια των δημοκρατικών χωρών που σέβεται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, που συμμερίζεται τις αξίες μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας, την εφαρμογή των κανόνων δικαίου, και των σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θεμελιωδών ευθυνών μεσα σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένο από συρράξεις, εντάσεις και απειλές.

    Η πολιτική της Ελλάδας στην νοτιανατολική Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στηρίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών και την αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών.

    Τα προβλήματα συμπλήρωσε ο πρόεδρος της κυβέρνησης μπορούν να επιλυθούν μέσω ειρηνικών τρόπων και ειδικότερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στη βαση του διεθνούς δικαίου με αποφυγή της απειλής και της χρησης βίας που έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο.

    Ο κ.Σημίτης τονισε ότι η Ελλάδα ενεργώς εμπλέκεται στις περιφερειακές πρωτοβουλίες οι οποίες προωθούν τη σταθερότητα και τη καλή γειτονία. Αναφέρθηκε στην παρευξείνια συνεργασία και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσονται για την βαλκανική συνεργασία. Τόνισε επίσης οτι η Ελλάδα και η Ρωσία εισηγήθηκαν υψηλού επιπέδου πολιτικές διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή βαλκανικών και άλλων ενδιαφερομένων χωρών.

    Ο κ.Σημίτης στη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι πρέπει να βρούμε ένα χρυσό κανόνα συνύπαρξης των ευρωπαικών λαών ο οποίος αποσκοπεί στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών μαζί με την αναγκη προστασίας της ιδιαιτερότητας ορισμένων πληθυσμών οι οποίοι ζουν μέσα σε αυτά τα σύνορα. Καλούνται όλοι, συνέχισε, να αντιμετωπίσουν τις απειλές και τις προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στη Διεθνή Κοινότητα καθημερινώς ώστε να προλαμβάνονται οι αντιπαραθέσεις και οι συρράξεις.

    Ο ΟΑΣΕ, συμπλήρωσε, καλείται να παίξει ένα μοναδικό ρόλο στο ειρηνικό διακανονισμό των διαφορών μέσω της πρόωρης ειδοπόίησης και του μηχανισμού πρόληψης συρράξεων όπως και του μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων και αποκατάστασης μετά τη σύραξη.

    Τόνισε ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στα όργανα του ΟΑΣΕ για την επίλυση προκλήσεων κατά της ασφάλειας που προκαλούνται όχι μόνο από εντάσεις εθνικές και καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και από άλλα προβλήματα όπως είναι η διασπορά των όπλων και η εμπορία των ναρκωτικών.

    Ο Πρωθυπουργός στο περιθώρια των εργασιών της διάσκεψης του ΟΑΣΕ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας και με τον πρόεδρο της Εσθονίας, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον αμερικανό μεσολαβητή για το κυπριακό κ.Καβάνο.

    [08] ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κορυφαίοι ιστορικοί - μεταξύ των οποίων και ακαδημαϊκοί- από όλες τις βαλκανικές χώρες, όπως επίσης, οι Γενικοί Διευθυντές |kym των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων της βαλκανικής καθώς και πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θα συζητήσουν επί διήμερο, την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, τις ιστορικές και πολιτικές υποθήκες του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, σχετικά με την ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας των κρατών της χερσονήσου του Αίμου και την αποκατάσταση ενός μόνιμου κλίματος ειρήνης και φιλίας.

    Το διήμερο αυτό συμπόσιο, που έχει ως θέμα "Ελ. Βενιζέλος και Αλ. Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά : Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", οργανώνεται από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο των δύο αυτών κορυφαίων πολιτικών μας, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην προώθηση της ιδέας της βαλκανικής συνεννόησης.

    "Δεν θα προσεγγίσουμε ιστορικά μόνο το θέμα αλλά θα εκτεθούν και απόψεις και για την πορεία γενικότερα της διαβαλκανικής ιδέας συνεργασίας και για το πρόσφατο παρελθόν αλλά και για το παρόν. Ως επίκεντρο επιλέξαμε δύο πρωτοπόρους πολιτικούς του μεσοπολέμου που λειτούργησαν προς την κατεύθυνση αυτή που ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου τιμώντας έτσι και την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατό τους" τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων καθηγητής Παύλος Πετρίδης

    Η έναρξη του συμποσίου, θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", ενώ οι εργασίες του σημαντικού αυτού ιστορικού και δημοσιογραφικού φόρουμ, στο οποίο θα παρουσιαστούν περισσότερες από 32 εισηγήσεις, θα συνεχιστούν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, από τις 9,30 το πρωί έως τις 8,30 το βράδυ, στην αίθουσα συνεδρίων του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ.

    Μεταξύ των εισηγητών, περιλαμβάνονται ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα, ο Γιουγκοσλάβος ακαδημαϊκός Μίλοραντ Εκμεσιτς, καθηγητές-ιστορικοί από την Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ενώ από ελληνικής πλευράς θα παρουσιάσουν εισηγήσεις τους οι καθηγητές : Κων. Σβολόπουλος (Διευθυντής του "Ιδρύματος Κων. Καραμανλή", Βασ. Κόντης (Διευθυντής του ΙΜΧΑ), Κρατερός Ιωάννου (πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου), Ιωάννης Χασιώτης, Παύλος Πετρίδης (πρόεδρος του ΜΠΕ και αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου"), Γιώργος Αναστασιάδης κ.α.

    Επίσης εισηγητές, θα είναι ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής, ως πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής, ως συγγραφέας βιβλίου για τη βαλκανική διάσταση της πολιτικής του Ελ.Βενιζέλου.

    Ακόμη, εισηγήσεις τους θα παρουσιάσουν οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων : Mίλαν Βολκόφ, του Βουλγαρικού ΒΤΑ, Νεάγκου Ουντρόγιου του Ρουμανικού ROMPRESS, Ιλίρ Ζίλα του Αλβανικού ΑΤΑ, Βέσνα Γιοβάνοβιτς του Γιουγκοσλαβικού TANJUG, Μίλοβαν Στεφανόφσκι, του πρακτορείου ειδήσεων ΜΡΒ της ΠΓΔΜ, Στέφαν Βέλεφ του Βουλγαρικού Β.Ι.P. και Σπύρος Κουζινόπουλος του ΜΠΕ κι επίσης η αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ANADOLU Ελβάν Μπαρανσέλ και ο Dieuhumt^r Σύνταξης του ΑΠΕ Γεράσιμος Ζαρκάδης.

    Οπως επισήμανε ο γενικός διεθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Σπύρος Κουζινόπουλος η έλευση των γενικών διευθυντών των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με την ολοκλήρωση των εργασιών της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων που θα λειτουργήσει στο ΜΠΕ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 1997. Επίσης θα δοθεί στους γενικούς διεθυντές των ειδησεογραφικών πρακτορείων η ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν για το πρόγραμμα ΔΙΑΥΛΟΣ που εκπονεί το ΜΠΕ για τη δορυφορική σύνδεση των πρακτορείων με Κοινοτική χρηματοδότηση. Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ Γιάννης Μυλαράκης παίρνοντας το λόγο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το συμπόσιο αλλά και το έργο και τη δραστηριότητα του ΜΠΕ προς την κατεύθυνση της διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Επισημαίνεται ότι μεταξύ των εισηγητών του συμποσίου θα είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και της HELEXPO-ΔΕΘ Αντώνης Κούρτης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Λεονταρίτης, ο Γεν. Διευθυντής της Βουλγαρικής ραδιοτηλεόρασης Βεντσεσλάβ Τούνεφ, καθώς επίσης οι διευθυντές εφημερίδων από το Βουκουρέστι, τα Σκόπια και ο Διευθυντής της εφημερίδας "Οσλομποντζένιε" από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι από σήμερα το μεσημέρι, στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο INTERNET (http://www.mpa.gr.) αρχίζει να λειτουργεί ειδική ηλεκτρονική "σελίδα" όπου θα καταχωρούνται στα ελληνικά και αγγλικά όλα τα υλικά του συμποσίου, με έγχρωμο φωτογραφικό και άλλο ενημερωτικό υλικό. Επίσης, υπάρχει ένα αφιέρωμα στην τέταρτη (και δυστυχώς τελευταία) "βαλκανική Διάσκεψη" που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 1933 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της "Κοινωνίας των Εθνών" και της οποίας προήδρευε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου,

    Τα συμπεράσματα του συμποσίου θα αποσταλούν στο υπουργείο Εξωτερικών και προγραμματίζεται τα εκδοθούν τα ελληνικά και τα αγγλικά.Σημειώνεται ότι το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδας των υπουργείων Εξωτερικών, Τύπου και ΜΜΕ και Μακεδονίας-Θράκης.

    [09] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΕΟΡΤΑΣΤΕΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Με τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα αυτά, που τιμάται φέτος για πρώτη φορά και στην Ελλάδα.

    Η 3η Δεκεμβριου, που καθιερώθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα γιορτάζεται κάθε χρόνο και στη χώρα μας, χάρη σε σχετικό νόμο της Βουλής των Ελλήνων.

    Ο νόμος αυτός, που δίνει στην ΕΣΑΕΑ όλες τις αρμοδιότητες για τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων στη χώρα μας, υιοθετεί τους πρότυπους κανόνες του ΟΗΕ για την εξίσωση -με οποιοδήποτε φυσιολογικό άτομο- της μεταχείρησης και των ευκαιριών των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Oι κανόνες αυτοί προβλέπουν ακόμη ρυθμίσεις για την ιατρική περίθαλψη, την παιδεία και την έρευνα.

    Πάντως, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση της καλύτερης αντιμετώπισης των ατόμων με ειδικές ανάγκες, συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις: "Χωρίς να αμφισβητείται ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια έγιναν μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που βοήθησαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα έπρεπε να είμαστε τέσσερα χρόνια πριν τον 21ο αιώνα", είπε ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης, που συμπλήρωσε ότι η πολιτική του κράτους θα έπρεπε να προσανατολιστεί προς την εξέταση του προβλήματος βάσει ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων και όχι ευκαιριακών παροχών.

    "Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρει τις αναγκαίες τολμηρές αποφάσεις, γιατί χρειάζεται κοινωνική μεταρρύθμιση και πολιτική ανασυγκρότηση για να βελτιωθεί η υπάρχουσα κατάσταση", κατέληξε ο κ.Βαρδακαστάνης.

    [10] "ΝΕΚΡΟ" ΓΙΑ ΟΓΔΟΗ ΜΕΡΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

    Για όγδοη συνεχή ημέρα παραμένει "νεκρό" το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων. Μέχρι χθες, εν αναμονή στο λιμάνι βρίσκονταν 23 πλοία, εκ των οποίων τα 13 είναι ήδη πλευρισμένα. Επιπλέον, 14 πλοία αποχώρησαν, καθώς το λιμάνι αδυνατεί να τα εξυπηρετήσει. Kατευθύνθηκαν δε, είτε προς την Κύπρο, είτε την Τουρκία, ή και άλλα μικρότερα ελληνικά λιμάνια.

    Πάντως, μέχρι στιγμής πραγματοποιούνται κανονικά τα δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, ωστόσο είναι αδύνατη η φορτοεκφόρτωση κάθε εμπορικού σκάφους. Ακόμη και τα μικρού μεγέθους πλοία αναγκάζονται είτε να περιμένουν να λήξει η απεργία -που, σημειωτέον, έχει κηρυχθεί "επ' αόριστον"- είτε να αλλάξουν ρότα.

    Το οικονομικό κόστος της απεργίας είναι ανυπολόγιστο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για το ίδιο το λιμάνι. Εξάλλου, πρόκειται για την τέταρτη φορά, στο τελευταίο τρίμηνο, που το λιμάνι της Θεσσαλονίκης "παγώνει" εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων διαφόρων κατηγοριών υπαλλήλων του. "Φυσιολογικά, η εξυπηρέτηση των πλοίων θα κατευθυνθεί προς τα λιμάνια των γειτονικών χωρών. Κατά συνέπεια, πλήττεται σοβαρότατα η αξιοπιστία όλων των ελληνικών λιμένων", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Απόστολος Γενίτσαρης. "Σαφώς και η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων, ωστόσο πρέπει να γίνει αντιληπτό το κόστος που επιφέρουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές κινητοποιήσεις".

    "Στην απεργία παίρνει μέρος όλο το διοικητικό προσωπικό του λιμένος, οι τεχνικοί και οι χειριστές μηχανημάτων, συνολικά περί τα 470 άτομα. Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική", επισήμανε ο πρόεδρος του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του ΟΛΘ, Νίκος Μιχαηλίδης. Βασικά αιτήματα των απεργών είναι η καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας -για το οποίο, όπως τονίζουν, έχει ήδη δεσμευθεί η κυβέρνηση απέναντί τους- καθώς και η αναπροσαρμογή του ωρομισθίου.

    Οι απεργοί της Θεσσαλονίκης δηλώνουν, πάντως, ότι θα συντονισθούν με την Πανελλήνια Ομοσπονδία, σε ό,τι αφορά τη λήξη tym κινητοποιήσεων.

    [11] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΤΟ ΣΑΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

    Την ανάγκη καλύτερου συντονισμού του αποδήμου Ελληνισμού και στήριξης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε συνέντευξη που παραχώρησε για το ταξίδι που πραγματοποίησε πρόσφατα στον Καναδά και τις ΗΠΑ, για επαφές με την ομογένεια.

    Αναφερόμενος στην παρουσία του στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, με θέμα τον συντονισμό των ομογενειακών οργανώσεων, ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι η δική του παρέμβαση αποσκοπούσε στον παραμερισμό των διαφορών και της γκρίνιας. "Εχει δημιουργηθεί το ΣΑΕ. Κατά την άποψή μου θα πρέπει το ΣΑΕ, που είναι δημιούργημα των αποδήμων, να στηριχτεί πάση θυσία, γιατί αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για έναν ουσιαστικό συντονισμό των προσπαθειών της ομογένειας", τόνισε και πρόσθεσε ότι όταν υπάρχουν πολυάριθμα λόμπι υπάρχει μικρή απόδοση.

    "Βέβαια έχει βελτιωθεί πράγματι η κατάσταση σε σχέση με παλιότερα και ιδιαίτερα η λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού συμβάλλει στην σημαντική βελτίωσή της. Θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να παραμερίζουν τα τυχόν ελάχιστα που σε διαπροσωπικό επίπεδο μπορεί να τους χωρίζουν και να στηριχτούν στις δυνάμεις τους. Ο Απόδημος Ελληνισμός διαθέτει στην κυριολεξία τεράστιες δυνάμεις. Υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό, που παραμένει ανεκμετάλλευτο και πολλές φορές μένει μακριά από τις ομογενειακές οργανώσεις, όχι με δικιά του ευθύνη", τόνισε και πρόσθεσε: "Πρέπει πάση θυσία να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης αυτού του δυναμικού, που πονά την Ελλάδα, την πατρίδα των γονέων του, αλλά δεν αξιοποιείται. Το ΣΑΕ, εκτός των άλλων, έχει και αυτόν τον στόχο, τον συντονισμό, αλλά και την αξιοποίηση αυτού του δυναμισμού του ελληνικού στοιχείου. Εγώ θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να στηρίξουν το ΣΑΕ, και, όταν λέω όλοι, εννοώ τις διαφόρων μορφών ομογενειακές οργανώσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων αποτελούν και μέλη του ΣΑΕ".

    Οι ανάγκες καλύτερου συντονισμού της ομογένειας και διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο και κοινή διαπίστωση δική του και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Σπυρίδωνα, όπως προέκυψε από την συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Προβαίνοντας, δε, σε γενικό απολογισμό του ταξιδιού ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι, όπως και στο ταξίδι του στην Αυστραλία, που προηγήθηκε, διαπίστωσε ότι "ο Απόδημος Ελληνισμός δίνει έναν δικό του αγώνα για να διατηρήσει ζωντανή την παρουσία της Ελλάδας και στον Καναδά και στις ΗΠΑ" και εξήρε τις πρωτοβουλίες της ομογένειας για την προώθηση τόσο των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά θέματα, όσο και της εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε, στο πλαίσιο αυτό, στην ύπαρξη του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός και στο νέο πολιτιστικό κέντρο της Παμμακεδονικής Οντάριο, το οποίο εγκαινίασε, και για το οποίο η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει 250.000 δολάρια, τονίζοντας ότι τόσο αυτό το κέντρο, όσο και το νέο κτίριο της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά, στη Νέα Υόρκη, το οποίο επισκέφθηκε, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ζωντανά κύτταρα για tgm προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Τη Θεσσαλονίκη ενδέχεται να επισκεφθεί το 1997 ο Μπεν Γκίλμαν

    Εμφαση έδωσε τέλος, ο κ. Πετσάλνικος και στην επαφή που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, Μπεν Γκίλμαν, κατά τη διάρκεια της απονομής του "Ομήρειου Βραβείου" της Χιακής Ομοσπονδίας στον ελληνικής καταγωγής βουλευτή, Μάικ Μπιλιράκη.Το βραβείο απονέμεται σε ετήσια βάση σε φιλέλληνες ή ελληνικής καταγωγής πολιτικούς των ΗΠΑ, που διακρίνονται για τη συμβολή τους στην προβολή των εθνικών θεμάτων.

    Ο κ. Πετσάλνικος κάλεσε τον κ. Γκίλμαν, τις δημόσιες τοποθετήσεις του οποίου υπέρ της Ελλάδας, όπως είπε, θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικές να επισκεφθεί την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Γκίλμαν, σύμφωνα με τον υπουργό, πιθανόν να επισκεφθεί την Ελλάδα στην διάρκεια του 1997, μόνος ή μαζί με άλλα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου.

    [12] Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΛΟΥΛΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΪΔΡΥΘΕΙΣΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΟΝΓΚ-ΚΟΝΓΚ

    Ο Αρχιμανδρίτης Νικήτας Λούλιας, ο οποίος υπηρετεί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Σικάγο, θα είναι ο πρώτος Μητροπολίτης της νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως του Χονγκ-Κόνγκ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ομογενειακή εφημερίδα "Παροικιακός Λόγος" του Σικάγο, η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο.

    Ο Αρχιμανδρίτης Νικήτας Λούλιας γεννήθηκε το 1955 στο ελληνικό χωριό Tarpon Springs της Φλόριδας των ΗΠΑ. Η μητέρα του κατάγεται από την Κάλυμνο και ο πατέρας του από την Κοζάνη. Εχει σπουδάσει θρησκειολογία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και στη συνέχεια φοίτησε στη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Χειροτονήθηκε διάκονος τον Ιανουάριο του 1985, ιερέας τον Μάρτιο του ιδίου έτους, ενώ αρχιμανδρίτης έγινε το 1988. Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της εκλογής του από το Πατριαρχείο, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο και είπε ότι παρά το ότι αναχωρεί για ένα άγνωστο τόπο, όπου δεν ξέρει αν υπάρχει υποδομή και ποίμνιο, έχει μέσα του την ελπίδα και το ζήλο για αυτήν την "ιεραποστολή", όπως αποκάλεσε τα καθήκοντα που αναλαμβάνει.

    Η χειροτονία του ως Μητροπολίτη θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΣΕ

    Πρέπει να απομακρυνθούν από την Κυπρο τα στρατευματα κατοχής, οι παράνομοι εποικιστές τους οποίους μετέφερε η Τουρκία, να διαλυθεί η Εθνοφρουρά και να εγκατασταθεί διεθνής δύναμη στην Κύπρο.

    Αυτό τόνισε ο Προεδρος της Κύπρου Γλάυκος Κληρίδης, στην ομιλία του το πρωί στη σύνοδο τον ΟΑΣΕ στη Λισαβόνα.

    Ο Κύπριος Προεδρος υπογράμμισε πως δίνει μεν πολύ μεγάλη σημασία στην περιφερειακή ασφάλεια και ότι ο ΟΑΣΕ πρέπει να διευκολύνει την ασφάλεια με θεσμούς και μέσα συμπεριλαμβανομένου και του συμφώνου σταθερότητας, επεσήμανε όμως ότι ο Οργανισμος Ανάπτυξης και Συνεργασίας πρέπει να επιδιώξει στενότερους δεσμούς συνεργασίας με άλλους οργανισμούς, οπως το Συμβουλιο Ασφαλείας.

    "Ο ΟΑΣΕ πρέπει να μην επιτρέπει να δημιουργούνται άλυτα προβληματα ασφαλείας" δήλωσε με έμφαση. Αναφέρθηκε στη συλλογική ασφάλεια και στη διακήρυξη του Ελσίνκι η οποία αποτέλεσε και αποτελεί ακόμη τον ακρογωνιαίο λίθο της ασφαλείας και συμπλήρωσε ότι αντικειμενικός στόχος είναι "να προσαρμόζουμε τις αρχές αυτές του Ελσίνκι στο νέο σύστημα πολιτικών αξιών που υπαρχει σήμερα".

    "Πρέπει να μικρύνει το χάσμα ανάμεσα στις διακηρύξεις και τα έργα και να υπάρξει κοινή δράση ενός κοινού μηχανισμού του ΟΑΣΕ όταν τα κράτη μέλη δεν συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές" είπε, εννοώντας προφανέστατα την Τουρκία.

    Αναφέρθηκε επίσης σε ένα κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να ισχύει για όλα τα κράτη, σε ένα κώδικα ασφαλείας τον οποίο να υιοθετήσουν όλα τα κράτη μέλη και να μην επιβάλλονται στρατιωτικές συμπεριφορές, πράγμα το οποίο επιχείρησε και συνεχίζει να κάνει η γειτονική Τουρκία. "Κανένα κράτος-μέλος δεν πρέπει να τοποθετεί στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα άλλο κράτος-μέλος, εκτός αν υπάρχει συγκατάθεση του κρατους αυτού, έπειτα από διαπραγματεύσεις και σύμφωνα με τους κανονες του διεθνούς δικαίου". Και συνέχισε: "Αυτό το έχουν δεχθεί όλοι εκτός της Τουρκίας η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με τις αρχές αυτές και αντίθετα αυξάνει τις δυνάμεις κατοχής στο τμήμα που έχει υπο κατοχή, σε σημείο που ο γενικός γραμματέας είπε ότι "το βόρειο τμήμα της Κυπρου είναι μια από τις περισσότερες στρατιωτικώς εξαπλισμένες περιοχές του κόσμου".

    Στη συνέχεια είπε, ότι η Κυπρος έχει υποβάλει προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ λεπτομερές πλάνο για την αποστρατιωτικοποίηση της Κυπρου το οποίο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ειρήνης και της ηρεμίας .

    Την πρόταση που περιλαμβάνει την απομάκρυνση του στρατού κατοχής, των παράνομων εποικιστών τη διάλυση Εθνοφρουράς και την εγκατάσταση διεθνούς δύναμης είπε ο κ.Κληρίδης, ο ΟΑΣΕ μπορεί να την προωθήσει και να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαδικασία εφαρμογή της.

    Εκανε λόγο για το μοντέλο ασφαλείας του 21ου αιώνα πάνω σε ένα δυναμικό δρόμο βασισμένο στις αρχές του ΟΑΣΕ και στην πλήρη αντίληψη της συλλογικότητας και στο απαραβίαστο της ασφαλείας.

    Μίλησε ακόμα για την πρωτοβουλία της ΕΕ να βελτιώσει μια πλατφόρμα για την ασφάλεια του ΟΑΣΕ προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σε σχέση με τον έλεγχο των εξοπλισμών είπε, ότι ελπίζει πως το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση και ότι οι σχετικές προτάσεις που έγιναν στη σύνοδο αντανακλούν τις εξελίξεις σχετικά με τα συμβατικά όπλα.

    Πρόσθεσε, τέλος, ότι αν και η Κυπρος δεν είναι μέλος αυτής της συμφωνίας ο ίδιος αναγνωρίζει τη σημασία για τον έλεγχο στον ΟΑΣΕ.

    [14] 19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 7 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΔΙΚΗ- ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟ Ο Α.ΤΣΑΤΛΙ

    Δεκαεννέα χρόνια μετά από τη δολοφονία επτά μελών του Τουρκικού Εργατικού Κόμματος, που είναι γνωστή στην Τουρκία "έγκλημα του Βαχτσελίεβλέρ" συνεχίστηκε σήμερα στο 3ο κακουργειοδικείο της Αγκυρας η εκδίκαση της υπόθεσης. Μεταξύ των τεσσάρων κατηγορουμένων ήταν και ο ακροδεξιός παρακρατικός Αμντουλλάχ Τσατλί, που σκοτώθηκε στις 3 Νοεμβρίου σε τροχαίο στο Σουσουρλούκ το οποίο έγινε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία για τις διασυνδέσεις κράτους- οργανωμένου εγκλήματος.

    Η δίκη αναβλήθηκε αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να ζητήσει από την αρχιεισαγγελεία της Αγκυρας να διενεργήσει έρευνα σχετικά με τον λόγο που δεν συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι εδώ και τόσα χρόνια και τα άτομα που εξέδωσαν διαβατήρια σε αυτούς. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ και ο βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτζάκ που επέβαινε στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Τσατλί την ημέρα του ατυχήματος .

    [15] ΣΗΜΕΡΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ -ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε ΚΑΛΟΥΝ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

    Οριακή είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σερβία μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών και τις συνεχιζόμενες και όλο μαζικότερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Η έκρυθμη κατάσταση, φορτίστηκε ακόμη περισσότερο μετά την ανακοίνωση των σερβικών αρχών ότι προχώρησαν στη σύλληψη 32 διαδηλωτών με τις κατηγορίες της προκλησης υλικών ζημιών σε δημοσια κτίρια κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων των τελευταίων ημερων. Για σήμερα η αντιπολίτευση και οι φοιτητές ανήγγειλαν ότι θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγραδι η μεγαλύτερη και μαζικοτερη των διαδηλώσεων.

    Σε μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου της κατάστασης η σερβική κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση με εκστρατεία εναντίον της αντιπολίτευσης στον τύπο και στα μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, προειδοποίησε ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή του και ότι προτίθεται να λάβει δραστικά μέτρα για να σταματήσουν οι διαδηλώσεις.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά της αντιπολίτευσης την οποία κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί μεθόδους πολιτικής τρομοκρατίας για να εκπληρώσει τους στόχους της ενώ όλο και τακτικότερα εμφανίζονται στον τύπο αναφορές "αγανακτισμένων πολιτών" για όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημερες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Ενδεικτικά η "Βετσιέρνι Νοβοστι" που απηχεί κατ εξοχήν τις προσωπικές απόψεις του Μιλόσεβιτς γραφει χαρακτηριστικά: "Η αντιπολίτευση επιθυμεί να καταλάβει την εξουσία δια της βίας. Πρόκειται για μια καθαρά τρομοκρατική ενέργεια".

    Η αντιπολίτευση απαντά ότι οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας για πιθανή επέμβαση στοχεύουν stg δημιουργία κλίματος φοβίας και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με ειρηνικό τρόπο.

    Σήμερα πάντως το σερβικό κοινοβούλιο ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίασή του ενόψει της αναγγελόμενης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν συγκρούσεις.

    Οι δυτικές χώρες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, στρέφονται ανοιχτά πλέον κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς τον οποίο και προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να μείνουν αδιάφορες στην περίπτωση που ασκηθεί οποιαδήποτε μορφή βίας εκ μέρους των σερβικών αρχών καλώντας τον Σερβο Πρόεδρο να δείξει αυτοσυγκράτηση.

    Οι ΗΠΑ μάλιστα απείλησαν με επανάληψη των κυρώσεων στην περίπτωση που ασκηθεί βία κατά των διαδηλωτών.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπαρτμεντ δήλωσε ότι δια μέσου του Αμερικανού επιτετραμένου στο Βελιγραδι Ρίτσαρντ Μάϊλς , η αμερικανική κυβέρνηση καλεσε τον Μιλόσεβιτς να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών της Σερβίας. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον Μιλόσεβιτς και τον υπουργό Εξωτερικων Μιλουντίνοβιτς να σεβαστούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, τόνισε ο κ.Μπερνς λέγοντας χαρακτηριστικά. "Στείλαμε δύο μηνύματα. Το πρώτο είναι: ανακάλεσε κ.Μιλόσεβιτς αυτή σου την απόφαση. Το δεύτερο μήνυμά μας είναι: Η αντιπολίτευση έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να διαμαρτύρεται εφόσον το πράττει μέσα σε δημοκρατικά και ειρηνικά πλαίσια. Επομένως οποιαδήποτε κατασταλτική ενέργεια εκ μέρους των Σερβικων αρχών θα μας βρει εκ διαμέτρου αντίθετους".

    Στο μεταξύ την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στη Σερβία, καταδίκασε και η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Λένι Φίσερ. "Ο μη σεβασμός των εκλογικών αποτελεσμάτων δείχνει καθαρά ότι η δημοκρατία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας δεν υπάρχει", τόνισε η κ.Φίσερ και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αμεσότητα με την οποία οι ΗΠΑ καταδίκασαν την απόφαση του Μιλόσεβιτς να ακυρώσει τα αποτελέσματα των δημοτικων εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναβάλει την παραχώρηση ενός ευνοϊκού εμπορικού καθεστώτος στο Βελιγραδι.

    Καταλήγοντας, χαιρέτησε "το θάρρος των διαδηλωτών που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του "τρίτου γύρου" των δημοτικων εκλογών που διοργανώθηκαν στις πόλεις όπου είχε νικήσει ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο".

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΣ

    Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την προς ανατολάς διεύρυνσή του επέκρινε η Μόσχα, κατά τη χθεσινή πρώτη ημερα των εργασιών της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στη Λισαβόνα, προτείνοντας την ενίσχυση του οργανισμού εις τρόπον ώστε να αναχθεί σε θεσμό ισότιμο με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Πρόταση όμως που απερρίφθη από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

    Οι αντιρρήσεις της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, που διατυπώθηκαν αμέσως μετά την ομιλία του Πορτογάλου πρωθυπουργού Γκουτιέρες που άνοιξε τη διάσκεψη. Ο Ρώσος pqyhupouqc|r Βίκτωρ Τσερνομίρντιν υπογραμμισε ότι θα είναι πολύ μεγάλο λάθος το ΝΑΤΟ να συνεχίσει τις προσπάθειες για διεύρυνση με την ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. "Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν νέες διαχωριστικές γραμμές και η γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο θα επιδεινωθεί", τόνισε.

    Τις θέσεις του Τσερνομίρντιν αντέκρουσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διαβεβαιώνοντας ότι η διεύρυνση του οργανισμού δεν αποτελεί κίνδυνο για καμια χωρα και οτι ουσιαστικά επιδιώκεται η συνεργασία με τη Μόσχα.

    "Το ΝΑΤΟ ήταν είναι και θα παραμείνει μια αμυντική συμμαχία", αντέτεινε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ", Αλ Γκορ, υπογραμμίζοντας ότι "μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και είναι σε θέση να εξασφαλίσει την ασφάλεια των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης".

    Επίσης, ο πρόεδρος της Πολωνίας Κβασνιέβσκι παρατήρησε ότι "η Μόσχα αντιμετωπίζει δυσκολίες να παραδεχθεί πως η διευρυνση του ΝΑΤΟ είναι γεγονός".

    Τις αντιρρήσεις της Μόσχας διαφάνηκε ότι κατανοούν η Γερμανία και η Γαλλία αλλά και η Λευκορωσία η οποία υποστήριξε τις θέσεις του Ρώσου πρωθυπουργού. Ωστόσο πολλές ήταν οι χωρες που εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η Ρωσία επιδιώκει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    Τελικά επήλθε συμφωνία για την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών που θα αφορά στην προσαρμογή των συνθηκων για τον έλεγχο των συμβατικών όπλων στην Ευρώπη, στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ο νέος γυρος συνομιλιών αναμένεται να αρχίσει τον επόμενο Ιανουάριο στη Βιέννη.

    [17] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΑΣ

    Πολύ περισσότερα κρούσματα μυοκαρδιοπαθειών αναμένεται να σημειωθούν σε ολοκληρο τον πλανήτη με την είσοδο της καινούργιας χιλιετίας και μέχρι το 2025, λόγω των επανειλημένων υποτροπών της ασθένειας που οδηγεί σε μακρόχρονη νοσηλεία ή και θάνατο.

    Την ανακοίνωση αυτή έκαναν 17 εμπειρογνώμονες καθηγητές καρδιολογίας από την Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ. Οι επιστημονες απέδωσαν τη δυσοίωνη εξέλιξη της ασθένειας στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατή η ακριβής διάγνωση των αιτίων της περικαρδίτιδας και συνεπώς δεν υπάρχει παντα δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισής της.

    Η διαγνωστική προσέγγιση των μικροβιακών, ιογενών και ιδιοπαθών μορφών της περικαρδίτιδας αποτελεί συνεπώς επιτακτική ανάγκη, τόνισαν οι 17 κορυφαίοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, που επισήμαναν ότι η νόσος πρέπει να ερευνηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζεται να εφαρμοστούν διάφορα σχήματα θεραπευτικής αντιμετώπισης της ασθένειας με στόχο κυρίως την πρόληψη των επανειλημένων υποτροπών, που συνεπάγονται μεγάλο κόστος για την προσωπική και επαγγελματική ζωή του πάσχοντος.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους επιστήμονες που sullete_wam στο συνεδριο, συμπεριλαμβάνεται και ένας Ελληνας καθηγητής, ο Νέστωρ Αγκομαχαλελής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γεγονός που απηχεί διεθνώς το υψηλό επισημονικό κύρος και επίπεδο της ιατρικής σχολής της πόλης. Ο Ελληνας καθηγητής εκλέχτηκε πρόσφατα "διεθνής κυβερνήτης" του αμερικανικού κολλεγιου για τα νοσήματα του θώρακα στο Σαν Φραντσίσκο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 December 1996 - 08:01:19