Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-09

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

  • [02] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

  • [05] ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  • [06] ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [07] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [08] ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [09] ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] AΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

  • [11] "ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [12] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [13] Η ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΙΤΕΡΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΩΝΤΙΑ ΡΟΘ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

  • [14] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

  • [15] ΣΤΙΣ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

  • [16] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

  • [17] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [18] Η ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΜΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

  • [19] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΖΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΙΓΙΕΦ

  • [20] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΧΘΕΣ ΣΕ 7 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    Η πορεία των κινητοποιήσεών τους θα απασχολήσει τους αγρότες της χώρας στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν απόψε στη Λάρισα και αύριο στην Καρδίτσα. Στο μεταξύ, οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο οι αποκλεισμοί από τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων.

    Οι απώλειες από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις για τις μεταφορές, το εμπόριο, τις εξαγωγικές δραστηριότητες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 22 δισεκατομμύρια δρχ., ενώ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων προβαίνουν σε εκκλήσεις να ανοίξουν οι δρόμοι για να προμηθευτούν οι επιχειρήσεις τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

    Στη Μακεδονία και τη Θράκη, από τις 11 το πρωί έχουν αποσυρθεί οι αγρότες από το μπλόκο που είχαν στήσει στο 9ο χλμ. της εθνικής οδού Κοζάνης-Θεσσαλονίκης, ενώ επιτρέπουν από το πρωί τη διέλευση των επιβατικών αυτοκινήτων και των λεωφορείων από το οδόφραγμα της παλιάς εθνικής οδού Κομοτηνής- Ιάσμου, όχι όμως και των φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν εμπορεύματα. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη, πάντως, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με την ίδια ένταση και οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν Χριστούγεννα στους δρόμους.

    Αποκλεισμένα εξακολουθούν να είναι τα τελωνεία Κήπων, Καστανιών και Ορμενίου, ενώ με δυσκολίες συνεχίζεται να διεξάγεται η κίνηση προς και από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Διατηρούνται, επίσης, τα οδοφράγματα στα Μάλγαρα και το Λουδία, όπως και τα επτά μπλόκα στο νομό Ημαθίας, έξι στο νομό Πέλλας, τρία στον Εβρο (εκτός των αποκλεισμών των τελωνείων), δύο στην Πιερία, πέντε στις Σέρρες, ένα στο Κιλκίς, δύο στη Ροδόπη, τρία στην Καβάλα, και από ένα στην Κοζάνη και τα Γρεβενά.

    [02] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, ως αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποιήσεων απασχόλησε την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

    Σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι επρόκειτο για μια τυπική σύσκεψη. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους υπουργούς Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο.

    Αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, μετά το οποίο αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Στο μεταξύ κυβερνητικά στελέχη έχουν αναχωρήσει για διάφορα sgle_a όλης της χώρας προκειμένου να ενημερώσουν τους αγρότες για τις θέσεις της κυβέρνησης.

    [03] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Χρήστο Πρωτόπαππα για να πάρουν μέρος στο πραγματοποιούμενο Εθνικό Συνέδριο σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, απηύθυνε έκκληση προς τους αγρότες να άρουν τον αποκλεισμό των σημαντικότερων οδικών κόμβων της χώρας.

    "Ας αναλογιστούν την ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλουν το σύνολο της χώρας" δήλωσε ο κ.Παπαϊωάννου.

    Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αποτελεί δικαίωμα που κατέκτησαν οι εργαζόμενοι, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τις διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    "Οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι οι τελικές για όλα τα αιτήματα των αγροτών" επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, όμως τόνισε ότι "η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν θεσμικό, εθνικού χαρακτήρα, διάλογο για τα προβλήματα της γεωργίας". Εθεσε, ωστόσο, ως προϋπόθεση την απελευθέρωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

    "Οσο οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση διότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου και κάλεσε τους αγρότες να συναισθανθούν τις ευθύνες που έχουν και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κινητοποίησή τους. Οι αντιδράσεις των κομμάτων

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη ολιγωρία που οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε επιστολή στον Προεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με την οποία ζητά τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    [05] ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει προκύψει από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Οι αγρότες ζητούν από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους, ενώ η κυβέρνηση φέρεται ανυποχώρητη. Κινητοποιήσεις αρχίζουν από σήμερα και οι αγρότες της Κρήτης.

    Στο μεταξύ, αυξάνονται καθημερινά τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό αρκετών περιοχών της χώρας, ενώ ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Boqe_ou Ελλάδος απειλεί με μηνύσεις κατά των αγροτών.

    Οδηγοί φορτηγών που έχουν εγκλωβιστεί στα μπλόκα της Θεσσαλίας συναντώνται το μεσημέρι στη Λάρισα με εκπροσώπους της πανθεσσαλικής συντονιστικής επιτροπής προκειμένου να βρουν κάποια λύση για τη διακίνηση των προϊόντων.

    Για οικονομικό αφανισμό πολλών επαγγελματικών τάξεων έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης, επισημαίνοντας ότι οι ζημιές ημερησίως ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης 'Εβερτ δήλωσε ότι η άρνηση του Πρωθυπουργού να κάνει διάλογο με τους αγρότες μαρτυρεί "αλαζονεία και έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας".

    Σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον κ.Σημίτη.

    [06] ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τις διαστάσεις που έχουν πάρει οι αγροτικές κινητοποιήσεις εξαπέλυσε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο κ. Εβερτ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες, ανεξάρτητα από το αν θα αποδεχτεί ή όχι τα αιτήματά τους.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμερίζεται τις ανησυχίες του για τις διαστάσεις των κινητοποιήσεων, ο κ. Εβερτ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου το Σάββατο καθ΄οδόν προς την Ξάνθη.

    Στη σύντομη συζήτησή του με τον κ. Στεφανόπουλο ενώπιον των δημοσιογράφων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για έλλειψη διαλόγου, ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι ο πολιτικός και κοινωνικός διάλογος εξακολουθεί να υφίσταται.

    [07] ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Στη Σύνοδο Κορυφής του ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα γίνει στο Δουβλίνο θα πάρει μέρος ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ.Σημίτης θα αναχωρήσει την Πέμπτη για την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα της Κυριακής.

    Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

    [08] ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αρχίζουν σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην Αθήνα, συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου, με επίκεντρο το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    Στις συνομιλίες θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Papamdq]ou, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στρατηγός Νικόλαος Βορβολάκος.

    [09] ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων θα συζητήσει το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τα μέλη της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης ΄Εβερτ κατόπιν αιτήματος, θα γίνει δεκτός σήμερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο στον οποίο θα εκθέσει τις απόψεις του για την κατάσταση της χώρας με έμφαση το αγροτικό πρόβλημα.

    Το απόγευμα, θα συζητηθούν στη Βουλή οι αγροτικές κινητοποιήσεις κατά τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων με θέμα τη διακυβερνητική διάσκεψη ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου.

    Ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] AΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Υπουργών της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας, από το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από είκοσι Υπουργούς και πέντε άνευ χαρτοφυλακίου.

    Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιόρμπεα, δήλωσε ότι "τα μέλη της κυβέρνησης επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά " και διευκρίνισε ότι αυτή η επιλογή έγινε " όχι μόνο με πολιτικά κριτήρια, αλλά και ανάλογα με τις ικανότητες, τις εμπειρίες και την αξία του καθενος".

    "Είναι μια ομάδα καλή και δυνατή", συνέχισε ο Ρουμανος Πρωθυπουργός.

    Στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης και Ιδιωτικοποιήσεων, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού, ο Ο. Σπινάνο, πολιτικός μηχανικός και γερουσιαστής.

    Στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ο Κολίν Ποπέσκου- Ταρικιάνου, βιομήχανος, μέλος του κόμματος των Φιλελευθέρων, ενώ στο Υπουργείο Εξωτερικών ανέλαβε ο Ανδριάν Σεζερίν, διδάκτωρ Νομικής και μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Υπουργός Εργασίας, ο Αλεξάντρου Ατανασίου, νομικός, μέλος του πρώην κυβερνητικού κομματος, του Σοσιαλδημοκρατικού και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας για το δικαίωμα της εργασίας, η οποία εδρεύει στη Γενευη.

    Υπουργός Οικονομικών, Μίρτσα Τσουμάρα, διδάκτωρ Οικονομικής, βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Αγροτικού κόμματος.

    Στο Υπουργείο Αμυνας ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού, ο Βίκτορ Μπαμπιούκ, διδάκτωρ Νομικής. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Πέτρε Ρόμαν και είναι βουλευτής του Δημοκρατικού J|llator.

    Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Βαλέριου Στόϊκα, νομικός, δικαστής, βοηθός καθηγητού στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Υπουργός Εσωτερικών, ο Γκαβρίλ Ντεζού, νομικός, βουλευτής του χριστιανοδημοκρατικού αγροτικού κόμματος. Στο Υπουργείο Μεταφορών ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού, ο Τραϊάν Μπασέσκου, καπετάνιος. Μέχρι το 1989 ήταν διευθυντής της ρουμανικής ναυτικής εταιρείας στο Ανβερτ. Διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Πέτρε Ρόμαν, βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος.

    Συμφωνία συνεργασίας, υπέγραψαν τα κόμματα που αναδείχθηκαν νικητές των εκλογών στη Ρουμανία, με προορισμό τη προώθηση και στήριξη του έργου της κυβέρνησης. Τα πρώτα άμεσα μέτρα που θα λάβει η νέα κυβέρνηση αφορούν στην αντιμετώπιση του "δύσκολου" χειμώνα, που έρχεται για τον ρουμανικό λαό, ενώ τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν ένα πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση,μέχρι το 2000.

    [11] "ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    "Προσπάθεια που πέφτει στο κενό" χαρακτήρισε την ελληνική πρόταση που διαβιβάστηκε στην Αγκυρα με την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Θ.Πάγκαλου, η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Αnadolou" η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε χθές ότι στις 29 Νοεμβρίου έστειλε απαντητική επιστολή στον Ελληνα ομόλογό της, με την οποία ανέπτυσε τις τουρκικές θέσεις στην πρόταση του Θ.Πάγκαλου για τη δημιουργία μηχανισμών, που προβλέπει την παραπομπή των διαφωνιών, που προκύπτουν εντός του διευρυμένου πλαισίου του ΝΑΤΟ, στην αναγκαστική κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

    Η Τ.Τσιλλέρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε ότι μέσα στο ΝΑΤΟ υπάρχουν ήδη οι μηχανισμοί επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ των μελών του."Αλλά για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, που προβλέπεται απο το άρθρο 10 της Συμφωνίας των Βρυξελλών,βάσει της οποίας ιδρύθηκε η ΔΕΕ και για να ζητηθεί απο τα νέα μέλη να ααποδεχθούν την υποχρεωτική αρμοδιότητα της κρίσης του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα πρέπει κατα προτεραιότητα οι 16 σύμμαχοι να αποδεχθούν χωρίς επιφυλάξεις αυτή την υποχρέωση ή να άρουν τις προηγούμενες επιφυλάξεις τους, που είχαν περιοριστικό χαρακτήρα."

    [12] Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση θα συμβάλει και στην απεξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την κηδεμονία της Αγκυρας, δήλωσε σε συνέντευξη του σε κυπριακή εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος υπογράμμισε ότι το κύριο βάρος της προσοχής επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας και της αποστρατικοποίησης και χαρακτήρισε την πρόταση του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για apostqatijopo_gsg, ιδιαίτερα αποτελεσματική.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι Αθήνα και Λευκωσία έχουν προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών. "Το κυπριακό είναι ακόμη μια ανοιχτή πληγή για την τουρκική εξωτερική πολιτική, μαζί με αυτές της ανυπαρξίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και το κουρδικό" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

    Επανέλαβε επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει μια λύση πακέτο στα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη Μεγαλόνησο.

    [13] Η ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΙΤΕΡΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΩΝΤΙΑ ΡΟΘ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΠΟΙΝΗ ΤΗΣ Λ.ΖΑΝΑ

    Η Ντανιέλ Μιτεράν και η ευρωβουλευτής Κλώντια Ρόθ είναι έτοιμες να μείνουν μια μέρα στη φυλακή προκειμένου να μειωθεί η ποινή της κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτού Ντιγιαρμαπκίρ Λεϊλά Ζάνα που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, δημοσιεύει η εφημερίδα "Τούρκιε". Ηδη από τον περασμένο Αυγουστο έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια για την υποστήριξη της Λεϊλά Ζάνα ενώ επταμελής επιτροπή γυναικών από τη Γερμανία έφτασε στη Τουρκία προς υποστήριξη της. Δύο χιλιάδες γυναίκες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μείνουν αυτές για μία ημέρα στη φυλακή αντ΄αυτής για να μειωθεί η ποινή των 4144 ημερών που της απομένουν.

    Διοργανωτής της καμπάνιας είναι η Γερμανίδα συγγραφέας Florence Haive και όπως ανακοίνωσε με δηλώσεις που έκανε στα γραφεία του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ των γυναικών που είναι διατεθιμένες να μείνουν στη φυλακή για μια ημέρα αντί της Ζάνα είναι η Ντανιέλ Μιτεράν και η ευρωβουλευτής Κλώντις Ροθ. Το κείμενο με τις υπογραφές των 2000 γυναικών που υποστηρίζουν τη Ζάνα αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη τουρκική Βουλή. ""Η Ζάνα είναι για μας το σύμβολο της ειρήνης των δικαιωμάτων της γυναίκας και της κουρδικής ταυτότητας" δήλωσε η Γερμανίδα συγγραφέας επισημαίνοντας ότι εστάλη φαξ στον πρόεδρο Ντεμιρέλ για να του κατατεθούν οι υπογραφές αλλά αυτός δεν απάντησε.

    [14] ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Εβδομάδα νέων κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης αρχίζει σήμερα στη Σερβία με αίτημα πλέον την παραίτηση του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ταυτόχρονα όμως δρομολογούνται νέες δικαστικές διαδικασίες μετά τη χθεσινή απόρριψη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για αναγνώριση του αποτελέσματος του β΄γύρου των δημοτικων εκλογών στο Βελιγράδι.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Βελιγραδίου αποφάσισε να εφεσιβάλει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Την έφεση αναμένεται να εξετάσει εντός των προσεχών ημερών το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας.

    Κύκλοι της αντιπολίτευσης υποστήριζαν σήμερα ότι το αντικείμενο όλων αυτών των νομικων διεργασιών αποσκοπεί στη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε μια προσπάθεια των αρχών να επιλύσουν την πολιτική κρίση με όσο το δυνατόν πιο φθηνό κόστος.

    Να σημειωθεί οτι το ενδεχόμενο της επανάληψης των δημοτικών ejkoc~m ανέφερε ως μια συμβιβαστική λύση και ο διορισμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις πολιτικές υποθέσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Καρλ Μπιλντ.

    Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες είκοσι μέρες στη Σερβία, αναμφισβήτητα έχει ανάλογες επιπτώσεις και στην οικονομία της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για δεύτερη φορά ανέβαλε την απόφαση για χορήγηση ευνοϊκών εμπορικών μέτρων στη Γιουγκοσλαβία ενώ αναβλήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα, η οποία θα συζητουσε την επανένταξη της χώρας στον οικονομικό οργανισμό.

    Η πολιτική αστάθεια είχε αντίκτυπο και στην αγορά. Ετσι τις ημερες αυτές το γερμανικό μάρκο σημείωσε στη μαύρη αγορά αισθητή αύξηση έναντι του εθνικού νομίσματος, του δηναρίου.

    [15] ΣΤΙΣ "ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Tο βραβείο της Διεθνούς Ενωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα "Κάρλ Φον Οζιέτσκι" έλαβε ομάδα γυναικών από την Τουρκία.

    Πρόκειται για την γνωστή διεθνώς οργάνωση με την επωνυμία "οι Γυναίκες του Σαββάτου" η οποία κάθε εβδομάδα οργανώνει πικετοφορία σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των βασανιστηρίων, των εξωδικαστικών εκτελέσεων και της εξαφάνισης των αντιφρονούντων. Στόχος των "γυναικών του Σαββάτου" είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης στην κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

    Η Διεθνής Ενωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα το Παρίσι απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο αυτό σε άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται κατά της καταπίεσης για την οποία ευθύνονται οι κρατικοί μηχανισμοί. Το βραβείο φέρει το όνομα του Γερμανού δημοσιογράφου Καρλ Φον Οζιέτσκι που αγωνίστηκε κατά του ναζισμού στη δεκαετία του 30 και έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1935.

    Το βραβείο παρέλαβαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, δύο απο τα μέλη της οργάνωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των "γυναικών του Σαββάτου", από το 1990 μέχρι σήμερα, αγνοείται η τύχη περισσότερων από 800 άτομα που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές.

    [16] Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

    Η πρώτη σύνοδος, σε επίπεδο υπουργών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη με τη συμμετοχή 127 χωρών-μελών του οργανισμου.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ιδρύθηκε το 1995 με στόχο να αντικαταστήσει τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου, τη γνωστή GATT, και να επιβλέπει τη λειτουργία του εμπορίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της συνόδου είναι οι προσπάθειες φιλευλευθεροποίησης του εμπορίου. Στη σύνοδο αναμενεται να υπάρξουν και πολλες διαφωνίες των εκπροσωπων των χωρών-μελών που σχετίζονται με τη φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, όπως αν θα πρέπει οι κανονισμοί που αφορούν το elp|qio να περιλαμβάνουν και τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και θέματα που απτονται της φιλελευθεροποίησης στον τομέα των τηλεποικοινωνιών.

    Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη χάρη στο υψηλό βαθμό της πολυμερούς συνεργασίας που θα επιτευχθεί με την φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η οποία, όπως είπε, θα οδηγήσει "σε μια χρυσή εποχή και σε άνοδο του βιοτικού επιπέδου για όλους".

    [17] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Tη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο είναι η διεύρυνση της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, η αναδιάρθρωση της εσωτερικής του δομής και η αντικατάσταση της υπό νατοϊκή διοίκηση ειρηνευτικής δύναμης IFOR που βρίσκεται στη Βοσνία.

    Το πραγματικά, όμως κρίσιμο ζήτημα που θα συζητήσουν οι υπουργοί είναι η διεύρυνση της συμμαχίας με την ένταξη σ΄αυτή μερικών όχι αρχικά πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης και οι έντονες αντιρρήσεις που προβάλλει η Ρωσία καθώς όπως σχολίαζε το BBC, η Μόσχα δεν θέλει να δει πρώην δορυφόρους της ως μέλη μιας συμμαχίας που δυνητικά θα μπορούσε να στραφεί κάποτε εναντίον της. Προκειται για την Ουγγαρία, Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία ίσως και τη Σλοβακία.

    Για το συγκεκριμένο θέμα οι υπουργοί Εξωτερικών δεν αναμένεται ότι θα λάβουν την οριστική απόφασή τους αύριο δεδομένου ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν θα συζητήσει για το ζήτημα αυτό στις 14 Ιανουαρίου με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στα μέσα Μαρτίου.

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ.Πάγκαλος θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει ιδιαιτέρως με πολλούς ομολόγους του ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται ιδιαίτερες συναντήσεις του, ανέφερε το BBC, με την νέα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, αν τελικά αυτή εκπροσωπήσει τη χωρα της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την υπουργό Εξωτερικων Τανσού Τσιλέρ καθώς και τους ομολόγους του της Γαλλίας, Βρετανίας και της Γερμανίας.

    [18] Η ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΝ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΜΜΙΑΣ ΧΩΡΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Η τουρκο-ισραηλινή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας δεν στρέφεται κατ΄ουδένα τρόπο εναντίον της Ελλάδας, της Κύπρου και οιασδηποτε άλλης χώρας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικων του Ισραήλ Νταβίντ Λεβί στον ομόλογό του Κυπριο υπουργό Αλέκο Μιχαηλίδη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

    Ο Ισραηλινός υπουργός μάλιστα, όπως μετέδωσε το ΒΒC, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εξέφρασε ο κ.Μιχαηλίδης για τη σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων με την Acjuqa, επικαλέστηκε το γεγονός της ανάλογης, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα έχει συνάψει το Ισραήλ

    Πάντως ο κ.Λεβί απέφυγε να δώσει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλαδα, σημείωνε το ΒΒC το οποίο ανέφερε οτι τον περασμένο Απρίλιο είχαν δεί το φως της δημοσιότητας πληροφορίες οτι το Ισραήλ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Αθήνα με στόχο να καθησυχάσει την Ελλαδα.

    Εξάλλου τη διαβεβαίωση ότι η τουρκο-ισραηλινή συμφωνία δεν επηρεάζει τα συμφέροντα της Κυπρου, επανέλαβε στον κ.Μιχαηλίδη και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου με τον οποίο συναντήθηκε και συζήτησαν το κυπριακό, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θέματα περιφερειακής συνεργασίας.

    Οπως είπε ο κ.Μιχαηλίδης κατά την επιστροφή του στη Λευκωσία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως οι παραβιάσεις της περιοχής ελέγχου πτήσεως της Λευκωσίας από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στη διάρκεια κοινών ασκήσεων με τουρκικά, δεν έχουν καμια σχέση με τη συμφωνία των δυο χωρών αλλά αφορούν θέματα ασφάλειας των πτήσεων και εναέριας κυκλοφορίας.

    Η Κυπρος και το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια υπέγραψαν πέντε συμφωνίες ενώ βρίσκονται υπό μελέτη άλλες πέντε.

    Την προηγούμενη εβδομάδα η τουρκο-ισραηλινή συμφωνία ανανεώθηκε με την προσθήκη της διεξαγωγής των πρώτων κοινων στρατιωτικών ασκήσεων των δυο χωρών που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος ενώ την Παρασκευή, όπως ανέφερε το BBC, η Αγκυρα ενέκρινε συμφωνία ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση προγράμματος εκσυγχρονισμού αεροσκαφών τύπου F-4 που διαθέτει η Τουρκία

    Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας Ισραήλ υπεγραφη τον περασμένο Φεβρουάριο και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του αραβικού κόσμου

    [19] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΖΕΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΙΓΙΕΦ

    Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Χαϊντάρ Αλίεφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ του έδωσε τις πληροφορίες για το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν στη χώρα τον Μάρτιο του 1995 από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Τούρκο Φερμάν Ντεμίρκολ. Ο Αλίεφ τόνισε ότι ο Ντεμίρκολ συνελήφθη και παραδόθηκε στην Τουρκία γιατί είναι Τούρκος υπήκοος ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι τέτοια θέματα δεν επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Αζέρος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι καταβάλεται προσπάθεια για να μεταφέρονται τα πετρέλαια του Μπακού μέσω του Τζεϊχάν της νότιας Τουρκίας και πρόσθεσε ότι τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθεί ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Νοβοροσίσκ που πρόκειται να μεταφέρει το πετρέλαιο πρώτης παραγωγής ενώ θα τεθεί σε λειτουργία το 1998. Σύμφωνα με τον κ Αλίεφ η απόφαση για τον κυρίως αγωγό πετρελαίου θα ληφθεί εντός του 1997.

    [20] ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΧΘΕΣ ΣΕ 7 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Επαναληπτική ψηφοφορία για τις δημοτικές εκλογές διεξήχθη χθες σε επτά από τους 124 δήμους της ΠΓΔΜ, στους οποίους οι προηγούμενες ψηφοφορίες είχαν ακυρωθεί λόγω ορισμένων παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά την εκλογική διαδικασία.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, οι κάτοικοι τριών εκ των επτά δήμων προσήλθαν στις κάλπες για την εκλογή δημάρχων και μελών των δημοτικών συμβουλίων, ενώ σε περίπτωση που από την ψηφοφορία αυτή δεν εκλεγεί δήμαρχος, θα προχωρήσουν σε νέα ψηφοφορία, ενδεχομένως την ερχόμενη Κυριακή.

    Τα επίσημα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην ΠΓΔΜ για πρώτη φορά μετά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα δημοσιευθούν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 9 December 1996 - 12:58:17