Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-11

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [02] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

  • [03] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

  • [05] ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

  • [07] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [08] 3.000 ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΤΑ 650 ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [09] ΣΕ 150 ΔΙΣ. ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ, Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

  • [10] ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

  • [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Σ.Α.

  • [14] Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [15] ΤΟ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

  • [16] Ο ΟΗΕ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [17] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Από τη στιγμή που στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης στο Δουβλίνο στις 13 και 14 Δεκεμβρίου παίζεται το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), της νέας συνθήκης της διεύρυνσης και της μέγιστης ανάγκης να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η εγκληματικότητα, μόνο ως κρίσιμη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η συνάντηση των "15" ηγετών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ενόψει του 21ου αιώνα το Ευρωπαικό Συμβούλιο του Δουβλίνου θα συζητήσει για τη νέα αναθεωρημένη συνθήκη, που θα καθορίζει το πλαίσιο της ενωμένης και διευρυμένης Ευρωπαικής Ένωσης.

    Όπως πρόσφατα δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από τη συνάντηση του στην Αθήνα με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαικού Συμβουλίου Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζών Μπρούτον, κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου θα είναι η Διακυβερνητική και η νέα συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης.

    "Εμείς", υπογραμμίζει ο κ.Σημίτης, "υποστηρίζουμε ότι η Ευρωπαική Ένωση πρέπει να διατηρήσει το χαρακτήρα τον οποίο έχει σήμερα δηλαδή να δίνει σε όλες τις χώρες -μέλη τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις διαδικασίες της απόφασης. Θα πρέπει να έχει πολιτικές σε όλους τους τομείς, οι οποίες οδηγούν σε καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών -μελών".

    Ο Πρωθυπουργός που αναχωρεί το μεσημέρι για τη Χάγη, όπου θα έχει συνομιλίες (η Ολλανδία παίρνει τη σκυτάλη από την Ιρλανδία στην προεδρία της Ευρωπαικής Ένωσης), θα βρίσκεται στο Δουβλίνο αύριο για να δώσει μια ακόμη μάχη συνεπικουρούμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, τον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα και τον Ευρωβουλευτή και εντεταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών στην Ομάδα Προβληματισμού για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Σε όλους είναι πλέον γνωστό ότι η ελληνική πλευρά επιμένει πως στη νέα συνθήκη πρέπει να υπάρξει η πρόβλεψη για την παροχή "αμοιβαίας συνδρομής" όταν αυτή ζητείται από κράτος -μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης (η σχέση του ελληνικού αιτήματος με τις τουρκικές απειλές είναι προφανής) και ότι πρέπει να προβλέπεται "ο σεβασμός του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -μελών". Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Είναι εξόχως χαρακτηριστική επ' αυτού η δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ότι "η Ελλάδα θεωρεί ότι χρειάζεται μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ). Ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής πρέπει να καθιερωθεί ο κανόνας του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών -μελών και των συνόρων της Ευρωπαικής Ένωσης. Η Ελλάδα θεωρεί ότι στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική ασφάλειας. Επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση σε πολλά από τα θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια και τη dijaios}mg".

    Παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν βλέπει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου θα υπάρξουν "τελικές εξελίξεις" θεωρεί ότι η ελληνική παρουσία πρέπει "να είναι εντατική", αφού "αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται οι θέσεις". (Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ στις 16 και 17 Ιουνίου, στο τέλος της ολλανδικής προεδρίας, θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης και θα έχουμε νέα συνθήκη)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χανς Βαν Μίρλο, έχει δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ότι στο Άμστερνταμ θα καταλήξει στη μεταρρύθμιση των θεσμών της Ευρωπαικής Ένωσης η διακυβερνητική.

    Το τέλος της διακυβερνητικής βέβαια, θα σημαίνει σύμφωνα τουλάχιστον με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις την έναρξη, ύστερα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαικη Ένωση. ΤΟ ΒΕΤΟ

    Σχετικά με τις ελληνικές θέσεις πρέπει να επισημανθεί, επίσης ότι όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη διατύπωση στο άρθρο το οποίο αναφέρεται στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Ο κ.Πάγκαλος υπογράμμισε και την ελληνική θέση ότι η χώρα μας είναι αντίθετη στην υιοθέτηση της αρχής της ευελιξίας που προωθεί Γαλλογερμανικό σχέδιο, γιατί οδηγεί στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

    Η Ελλάδα είναι αντίθετη, φυσικά στην οριστική κατάργηση του βέτο, διότι τότε οδηγούμαστε σε ένα "Διευθυντήριο Δυνάμεων" το οποίο θα ελέγχει και θα ποδοπατάει τα πάντα.

    Πέρα από την επίσημη ατζέντα των συζητήσεων στο Δουβλίνο, με κύριο αντικείμενο την διακυβερνητική, αναμένεται όπως πάντα να συζητηθούν πολλά και στα επίσημα γεύματα μεταξύ τύρου και αχλαδιού όπως άλλωστε είπε πρόσφατα στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζών Μπρούτον. "Όλοι γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων και των δείπνων γίνονται κάποιες γενικές συζητήσεις για πιο συγκεκριμένα προβλήματα".

    Και τέτοια επίσημα γεύματα και δείπνα θα υπάρχουν αρκετά αυτές τις ημέρες στο Δουβλίνο, με πρώτο εκείνο το οποίο θα γίνει στις 1 το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Παρατίθεται από την πρόεδρο της Ιρλανδίας κ.Μαίρη Ρόμπινσον προς τιμήν των μελών του Ευρωπαικού Συμβουλίου και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Klans Hansch, ένα μόλις τέταρτο της ώρας μετά τη λήξη της πρώτης συνεδρίασης του Ευρωπαικού Συμβουλίου που θα γίνει από τις 10:30 έως τις 12:45 το πρωί της ίδιας μέρας.

    Τέλος αυτές οι "έγκυες μέρες" του Δουβλίνου, θα δείξουν και ποιο ακριβώς παιχνίδι -και από ποιους- θα παιχτεί στις σχέσεις της Ευρωπαικής Ένωσης με την Τουρκία. ΕΥΡΩΠΗ -ΗΠΑ

    Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου μετά το Ευρωπαικό Συμβούλιο του Δουβλίνου θα γίνει στην Ουάσιγκτον η Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαικής 8mysgr -Ηνωμένων Πολιτειών, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο.

    Συνεπώς και οι σχέσεις Ευρώπης -Αμερικής πρόκειται να συζητηθούν στο Δουβλίνο.

    [02] ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ

    Εμφαση στα θέματα που αφορούν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και στην απασχόληση, θα δώσει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, σε συνέντευξή Τύπου, ενόψει της Διακυβερνητικής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εστιάσει και θα διαπραγματευτεί το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων των χωρών-μελών της ΕΕ, ένα θέμα που, όπως είπε, απασχολεί και ενδιαφέρει έντονα την Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι αν και γίνεται αναφορά στη ρήτρα αλληλεγγύης στο σχέδιο της Ιρλανδικής Προεδρίας, ωστόσο, η αναφορά αυτή στα κοινά σύνορα θα είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης μέχρι το τέλος.

    Σε ότι αφορά στον τρόπο λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η χώρα μας αποδέχεται την ειδική πλειοψηφία σε ορισμένες περιπτώσεις εκτός από θέματα συνταγματικού χαρακτήρα, καθώς και ζωτικούς τομείς δραστηριότητας.

    Οσο δε, για την αρχή της ευελιξίας ή ενισχυμένης συνεργασίας, όπου ένας αριθμός χωρών θα μπορεί να δημιουργεί ομάδα συμφερόντων και θα αξιοποιεί τα κονδύλια σε κάποιο τομέα, η Ελλάδα θα εκφράσει τις επιφυλάξεις της, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας Διευθυντηρίου και μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, τόνισε ότι ήταν στο πλαίσιο των καθιερωμένων συναντήσεών τους.

    Παράλληλα πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον κ.Νάιλς για τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, τονίζοντας του ταυτόχρονα, ότι αυτή η πορεία μπορεί να είναι μια θετική δυναμική για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και σε καμμια περίπτωση δε μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση.

    [03] ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Για δέκατη τέταρτη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ωστόσο σε κάποια σημεία των περιφερειακών δρόμων στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο οι αγρότες εγκαταλείπουν τα οδοφράγματα.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη για την εκτόνωση του θέματος που έχει προκύψει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, οι υφυπουργοί Γεωργίας Δημήτρης Σωτηρλής και Βασίλης Γερανίδης, ο Cqallat]ar της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Θεόδωρος Τσουκάτος καθώς και οι νομάρχες και τις νομαρχιακές επιτροπές Καρδίτσας και Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ.

    Στο μεταξύ τα μπλόκα της Λάρισας επισκέφθηκε ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των αγροτών, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα.

    Σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας καθώς πλήττονται επικίνδυνα οι συγκοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, οι εξαγωγικές δραστηριότητες και οι παραγωγικές επιχειρήσεις.

    Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους από έλλειψη πρώτη υλών ενώ άλλες δηλώνουν αδυναμία πληρωμής των μισθών. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ είναι έτοιμα να αναστείλουν τη λειτουργία τους και να θέσουν το προσωπικό τους σε διαθεσιμότητα. Στην αγορά καυσίμων παρατηρείται έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης.

    Όπως αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, 105 εξαγωγικές επιχειρήσεις μέλη του συνδέσμου, έχουν υποστεί ζημιές 7,4 δισεκατομμυρίων δραχμών. Το δείγμα των 105 επιχειρήσεων που κατέγραψε ο ΣΕΒΕ αποτελεί το ένα πέμπτο των μελών του που ανέρχονται συνολικά σε 560.

    Τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκο Παπαδόπουλο επισκέφθηκαν το πρωί οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Ολλανδίας οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις κινητοποιήσεις των αγροτών καθώς οι οδηγοί διεθνών φορτηγών παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

    Εξάλλου διάβημα επέδωσε η Γερμανική πρεσβεία στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα ώστε η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τους Γερμανούς οδηγούς φορτηγών να βγουν από τα μπλόκα των αγροτών. Η γερμανική πλευρά ζητά ακόμη να πληροφορηθεί ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν τα θιγόμενα γερμανικά γραφεία μεταφορών σε περίπτωση που επιθυμήσουν να εγείρουν αγωγή για αποζημίωση για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τα μπλόκα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Άσκησε δε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, με αφορμή την επίσκεψή του στα οδοφράγματα των αγροτών στη Λάρισα, και έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση και άκρατο λαϊκισμό του. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίζεται με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

    Άφησε εξάλλου παρόμοιες αιχμές και εναντίον άλλων πολιτικών αρχηγών που υιοθετούν παρόμοια στάση, τονίζοντας ότι η πολιτική tym κομμάτων αυτών δεν κατανοεί τα αιτήματα των αγροτών.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΦΟΡΤΗΓΟΥ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ

    Εκκληση προς τους αγρότες να επιτρέψουν τη διέλευση φορτηγού που μεταφέρει πέντε τόνους ορούς, γερμανικής προέλευσης, από τη Θεσσαλονίκη στα Τρίκαλα, το οποίο δεν μπορεί να φτάσει στον προορισμό του εδώ και τρεις ημέρες, απευθύνουν οι Πρόεδροι του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών Θεσσαλονίκης, κ. Πατσίδης, και της Πανελήννιας Ομοσπονδίας του κλάδου, κ. Νικολάρας.

    Το φορτηγό, όπως δήλωσαν στο ΜΠΕ οι δύο Πρόεδροι, ξεκίνησε για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας από τη Θεσσαλονίκη, ακινητοποιήθηκε, όμως, στο οδόφραγμα των αγροτών στα Μάλγαρα, και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην πόλη. Στις 7.30 το πρωί σήμερα αναχώρησε και πάλι από τη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο προορισμό.

    Σύμφωνα, πάντως, με τη διευθύντρια του νομαρχιακού νοσοκομείου Τρικάλων, κ. Γαλάνη, το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν έχει προβεί σε σχετική παραγγελία και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης ορών. Κατά συνέπεια, το φορτίο πρέπει να προορίζεται για φαρμακαποθήκες και ιδιωτικές κλινικές του νομού.

    [05] ΘΕΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι στο προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα.

    "Από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτή η απειλή για επίθεση κατά της Κύπρου, αποτελεί casus beli και θα απαντηθεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κάθε επιθετική ενέργεια" σημείωσε.

    Νωρίτερα ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε συνεργασία με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ηλιάδη. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη ενδυνάμωσης του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, με την προώθηση έργων υποδομής και νέων εξοπλισμών. Δόθηκε, δε η διαβεβαίωση ότι το ετήσιο πρόγραμμα ασκήσεων μεταξύ των δύο χωρών θα διεξαχθεί κανονικά.

    "Η απειλή βίας έχει καθιερωθεί από τη μεριά ορισμένων ως μέσο εξαναγκασμού σε συμβιβασμό και υποχώρηση. Η απάντηση και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί παρά να είναι η ολοκληρωμένη αμυντική επάρκεια κάθε μιας χώρας" κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [06] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Νομό Εβρου, μετά από συνάντηση που είχε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών με τον Υφυπουργό Γεωργίας Βασίλη Γερανίδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, ο κ. Γερανίδης, ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα των αγροτών του Νομού Εβρου, καθώς και σε ορισμένα αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα.

    “Κατόπιν τούτου, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η συντονιστική επιτροπή αγροτών Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε να αναστείλει την κινητοποίησή της, δίνοντας για τελευταία φορά τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Γεωργίας”.

    [07] ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί της μέσης εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα, με αιτήματα σχετικά με το νέο μισθολόγιο που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και με τη συνολική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Ποσοστό 55% των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΕΛΜΕ, τα μελη των οποίων συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το εργατικό κέντρο της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα.

    Το 80% των σχολείων των δυτικών συνοικιών παραμένουν κλειστά, ενώ ο αριθμός των γυμνασίων και των λυκείων που δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, αυξάνεται συνεχώς. "Στις δυτικές συνοικίες υπάρχουν σχολεία που έχουν κλείσει εντελώς, καθότι η αποχή των εκπαιδευτικών σε αυτά έχει φτάσει στο 100%. Ο λόγος που προβήκαμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις είναι ότι περιμένουμε αναβάθμιση του ρόλου μας. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα λεφτά που παίρνουμε. Την προηγούμενη Παρασκευή ακούστηκε ότι ο υφυπουργός Οικονομικων, ο κ.Χριστοδουλάκης, δεσμεύτηκε ότι θα μας έδινε ένα πεντοχίλιαρο αύξηση. Αυτό το πεντοχίλιαρο δεν το θέλουμε, του το γυρνάμε πίσω. Δεν είναι δυνατόν να παίρνουν τόσο λίγα λεφτά οι άνθρωποι που κάνουν το επάγγελμα από το οποίο εξαρτάται το μέλλον της χώρας", είπε στο ΜΠΕ η Βάσω Κυριακίδου, πρόεδρος της πέμπτης ΕΛΜΕ.

    Σε ποσοστό 50-55% κυμαίνεται η συμμετοχή των εκπαιδευτικών της δεύτερης ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις. "Είμαστε σε μια περιοχή όπου οι καθηγητές δεν ενστερνίζονται εύκολα τις κινητοποιήσεις, γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και παλαιότητας, με αποτέλεσμα να μην πλήττονται άμεσα από το νέο μισθολόγιο. Παρόλα αυτά, ενώ άλλες χρονιες είχαμε συμμετοχή 18%, φέτος έχουμε 50% και τείνουμε στο 65%. Δεν μαχόμαστε μόνο για τα χρηματα, αλλά και για να δουλέψουμε σε σχολεία που θα έχουν τα μέσα για να κάνουμε σωστά το έργο μας. Γι'αυτό άλλωστε ούτε οι μαθητές μας ούτε οι γονείς τους διαμαρτύρονται", τόνισε ο Γιάννης Πρατσινάκης, πρόεδρος Β' ΕΛΜΕ.

    Το 45-50% των καθηγητών που εργάζονται στην τέταρτη ΕΛΜΕ ενώθηκε με τους απεργούς εκπαιδευτικούς, επισήμανε ο πρόεδρος Γιώργος Μουρατίδης, που συμπλήρωσε: "Αφού το επάγγελμά μας είναι λειτούργημα όπως το ονομάζουν, τότε θα έπρεπε να αμειβόμαστε σαν να κάνουμε λειτούργημα. Θέλουμε ένα μισθολόγιο με ρεαλιστική προοπτική που θα λαμβάνει υπόψη το πραγματικό κόστος της ζωής και θα αναγνωρίζει τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα του επαγγέλματός μας". Ποσοστά 50 και 65 % συγκέντρωσαν αντίστοιχα η πρώτη και η τρίτη ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

    Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των καθηγητών θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση, cia να αποφασιστεί η μορφή και η ημερομηνία των περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    [08] 3.000 ΦΟΡΤΗΓΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΤΑ 650 ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Σε 3.000 ανέρχονται τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που βρίσκονται ακινητοποιημένα στο εθνικό δίκτυο όλης της χώρας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών. Τα 650 από αυτά προέρχονται από άλλες χώρες, στην πλειοψηφία τους (το 70%) από τις βαλκανικές (Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία), και τα υπόλοιπα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ιράκ.

    Στο νομό Λάρισας, που αποτελεί το επίκεντρο των κινητοποιήσεων, είναι ακινητοποιημένα 90 φορτηγά πριν τα Τέμπη και άλλα 15 στα όρια με το νομό Πιερίας, στο ύψος της Αιγάνης, στην πλειοψηφία τους ελληνικά, βουλγαρικά, ρουμανικά και τουρκικά, ενώ υπάρχουν και ορισμένα με γερμανικές και ιρακινές πινακίδες. Στο νομό Πιερίας περισσότερα από 70 φορτηγά έχουν ακινητοποιηθεί στον Πλαταμώνα και άλλα 10 περίπου στο Αιγίνιο, κυρίως βουλγαρικά, ρουμανικά και τουρκικά, καθώς και ελάχιστα βρετανικά, γαλλικά και ιρακινά.

    Ανάλογη είναι, εξάλλου, η κατάσταση που επικρατεί κοντά στο τελωνείο του Προμαχώνα στις Σέρρες, καθώς περίπου 100 φορτηγά είναι σταματημένα στο τμήμα της εθνικής από τη γέφυρα του Στρυμώνα μέχρι το μπλόκο, τα οποία κατευθύνονταν προς Βουλγαρία, ενώ άλλα 60-65 έχουν ακινητοποιηθεί στην είσοδο από το τελωνείο μέχρι το μπλόκο. Το 90% από αυτά, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές είναι βουλγαρικά. Παράλληλα, άλλα 100 φορτηγά είναι ακινητοποιημένα στη βουλγαρική πλευρά.

    Αντίθετα, βελτίωση έχει επέλθει στο τελωνείο του Ορμενίου, όπου τα περισσότερα από τα 20 φορτηγά, ελληνικά και βουλγαρικά που ήταν ακινητοποιημένα μέχρι χθες, έχουν καταφέρει να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας ή τη Βουλγαρία.

    Νέο κύμα φορτηγών διεθνών μεταφορών εισήλθε, όμως, σήμερα το μεσημέρι από το τελωνείο Κήπων. Πρόκειται για περίπου 30 από τα 70 τουρκικά φορτηγά, που είχαν σταματήσει επί πολλές ημέρες στην τουρκική πλευρά των συνόρων περιμένοντας να τερματιστεί ο αποκλεισμός του τελωνείου στην ελληνική πλευρά και τα οποία μετά την είσοδό τους στο ελληνικό έδαφος έχουν και πάλι ακινητοποιηθεί. Οι τελωνειακές αρχές αναμένουν ότι αύριο θα περάσουν στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα 40.

    [09] ΣΕ 150 ΔΙΣ. ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ, Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Σε 150 δισ.δρχ. εκτιμά ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τις ζημίες που υπέστησαν οι περίπου 2.000 εξαγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ διεξήγαγε έρευνα στα 560 μέλη του συνδέσμου, μέσω ερωτηματολογίων. Στο "κάλεσμα" του ΣΕΒΕ έχουν, μέχρι στιγμής, ανταποκριθεί 105 μέλη tou, τα οποία δήλωσαν συνολικό ύψος ζημίας 7,4 δισ. Αναλυτικά, τα 3,8 δισ. προέκυψαν από άμεσες ζημίες (αδυναμία εξαγωγών) και τα 3,6 δισ. από έμμεσες (ακυρώσεις παραγγελιών, καθυστερήσεις και ποινικές ρήτρες). Το ινστιτούτο ανήγαγε τα στοιχεία αυτά στο σύνολο των μελών του (560) και εκτιμά ότι υπέστησαν συνολική ζημία 40 δισ.

    Από το δε ποσό των 150 δισ. -που αφορά στο σύνολο των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδος- οι άμεσες ζημίες (από την αδυναμία μεταφοράς των εξαγώγιμων προϊόντων στις διεθνείς αγορές) ανέρχονται σε 95 δισ. Οπως επισημαίνει το ΙΕΕΣ, ο Δεκέμβριος είναι μήνας έντασης των εξαγωγών, κατά τον οποίο - παραδοσιακά- πραγματοποιείται πλέον του 10% των ετήσιων ελληνικών εξαγωγών (είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο 1995 καταγράφηκαν εξαγωγές της τάξεως των 224,4 δισ.). Ως εκ τούτων, οι άμεσες ζημίες των 95 δισ. αντιστοιχούν στο 42% των εξαγωγών ολόκληρης της χώρας κατά το συγκεκριμένο μήνα.

    Στο σύνολο των 150 επιχειρήσεων του δείγματος, 95 δηλώνουν ότι δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές, 80 μιλούν για ακυρώσεις παραγγελιών, ενώ δύο έχουν επιβαρυνθεί με ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις στην αποστολή παραγγελιών. Ο ΣΕΒΕ επισημαίνει ότι, πέρα από τις οικονομικές ζημίες που προκαλεί στις επιχειρήσεις ο αποκλεισμός των οδικών αξόνων της χώρας από τους αγρότες, υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος, που δεν μπορεί να εκτιμηθεί αριθμητικά, αλλά θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στις εξαγωγικές μας επιδόσεις: οι Ελληνες εξαγωγείς καθίστανται επισφαλείς προμηθευτές, καθώς -χωρίς προσωπική τους ευθύνη- χάνουν την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα τους.

    Ο ΣΕΒΕ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει σχετικά τόσο τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, όσο και τον πρόεδρο της ΓΕΣΑΣΕ, Μαρ.Γιαννακίδη.

    [10] ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

    Με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη συναντήθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) μετά την πορεία διαμαρτυρίας των ναυτικών στον Πειραιά.

    Την επόμενη εβδομάδα οι ναυτικοί θα πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Ο κ. Σουμάκης απηύθυνε έκκληση για αναθεώρηση των κινητοποιήσεων αυτών, καθώς, όπως είπε αυτή η απεργία δεν βοηθά την εμπορική ναυτιλία.

    [11] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Σειρά εκδηλώσεων με θέμα “Ελληνικός Πολιτισμός και η Θάλασσα”, πραγματοποιούνται στην Φραγκφούρτη και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, ένα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και μια φιλολογική βραδιά, παρουσιάζεται η ιστορία και η σημερινή εποχή της Ελλάδας και των νησιών της.

    Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν το Ελληνικό Προξενείο της Φραγκφούρτης, η Ελληνογερμανική Εταιρεία και Ελληνικές Κοινότητες της περιοχής.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι εργασίες της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά την οποία συζητούνται η διεύρυνση της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, η αναδιάρθρωση της εσωτερικής του δομής και η αντικατάσταση της υπό νατοϊκή διοίκηση δύναμης της ΙFOR στη Βοσνία από νέα.

    Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ για την οποία, οπως είναι γνωστό προβάλλει αντιρρήσεις η Ρωσία, και η σύσφιγξη των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Μόσχα. Επίσης θα προσκληθούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας χωρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, μέλη του πρώην συμφώνου Βαρσοβίας.

    Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακώφ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, και όπως ανέφερε το BBC, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δήλωσε ότι η Μόσχα προσεγγίζει με ρεαλισμό το θέμα των σχέσεων με τη Συμμαχία.

    Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ κατά τη συνάντησή του με τον κ.Πριμακώφ, επανέλαβε ότι στο έδαφος των πρώην χωρών του συμφώνου της Βαρσοβίας που προσκλήθηκαν ή θα προσκληθούν για ένταξη δεν θα εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα.

    Ενδεχομενη εγκατάσταση πυρηνικών σε ευρωπαϊκό έδαφος απέρριψε κατηγορηματικά ο κ.Κρίστοφερ, μιλώντας στο ΒΒC. "Στην Ευρώπη του σήμερα δεν έχουμε ούτε προθεση ούτε λόγο να εγκαταστήσουμε πυρηνικά όπλα στο έδαφος των χωρών που θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας. Το ΝΑΤΟ θα κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του στις χωρες που θα επιθυμούσαν να ενταχθούν στο μέλλον. Οι χωρες που θα προσκληθούν να ενταχθούν σ΄αυτή τη σύνοδο δεν θα πρέπει να είναι οι τελευταίες", τόνισε .

    Σήμερα ο κ.Πριμακώφ θα συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

    Κατά τη χθεσινή συνάντηση καθορίστηκε και η επόμενη συνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Μαδρίτη, στις 8 και 9 Ιουλίου 1997. Στη σύνοδο αυτή είναι πολύ πιθανό να κληθεί να συμμετάσχει ως παρατηρητής η Ρωσία, ανέφερε το BBC.

    [13] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ Σ.Α.

    Ευθύνες στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τις δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων επιρρίπτει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε γραπτή έκθεσή του για το κυπριακό προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μπούτρος Γκάλι διαπιστώνει επιδείνωση της κατάστασης στην Κυπρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών και επισημαίνει την ανάγκη να καταβληθούν προσπάθειες εκ μερους των ηγετών και των δυο πλευρών ώστε να αναστραφεί η αρνητική αυτή στάση που έχει δημιουργηθεί.

    "Σημειώθηκαν βιαιότητες κατά μήκος της ζώνης καταπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της μη αναγκαίας και δυσανάλογης χρήσης βίας από την τουρκική-τουρκοκυπριακή πλευρά σε σημείο που δεν είχε paqatgqghe_ από το 1974" υπογραμμίζει ο κ.Γκάλι τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα "να σημαδευτεί η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο κοινότητες από αυξανόμενη έλλειψη εμπιστοσύνης και εχθρότητα".

    Αναφερόμενος στην στρατιωτική παρουσία στην Κυπρο, ο κ.Γκάλι εκφράζει τη βαθειά του ανησυχία "για τα υπερβολικά επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας και εξοπλισμών στην Κύπρο καθώς και για τους ρυθμούς με τους οποίους ενισχύονται και εκσυγχρονίζονται" που κατά τον γενικό γραμματέα το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρουν είναι η αύξηση της έντασης τόσο στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή γενικότερα.

    Σημειώνοντας ότι δεν εχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της λήψης μέτρων για τον αφοπλισμό και την εγκατάλειψη ορισμένων φυλακίων κατά μήκος της "πράσινης γραμμής" υπογραμμίζει την ανάγκη να καταβάλουν οι ηγέτες και των δυο πλευρών σοβαρή προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η αρνητική στάση των τελευταίων μηνών και να οδηγηθούν οι κοινότητες σε μια πιο θετική κατεύθυνση. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού ο γενικός γραμματέας προτείνει τη συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών σε σύντομο χρονικό διάστημα για την υιοθέτηση μέτρων μείωσης της έντασης κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.

    Επίσης προτείνει την παράταση κατά 6 μήνες της παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού της UNFICYP που βρίσκεται στην Κυπρο από το 1964 και αριθμεί 1192 μέλη από 7 χωρες και 35 αστυνομικούς.

    Λιγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του κ.Γκάλι, ο Τουρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ιναλ Μπατού, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, προειδοποίησε την κυπριακή κυβέρνηση να μην προμηθευθεί βαρύ εξοπλισμό δηλώνοντας ότι η Αγκυρα δεν θα ανεχθεί τις εντεινόμενες απειλές, όπως ισχυρίστηκε, εναντίον των τουρκοκυπρίων. Οπως ανέφερε το BBC, ο Toύρκος διπλωμάτης αναφερόταν στην πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευθεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς απο τη Ρωσία.

    [14] Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ Σ.ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τις σερβικές αρχές να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Σερβία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λευκό Οίκο, κάλεσε τον Μιλόσεβιτς "να ακούσει τη φωνή του λαού και να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στους δήμους όπου επικράτησε η αντιπολίτευση".

    Ο Κλίντον τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα του σερβικού λαού από το καθεστώς Μιλόσεβιτς ενώ διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί να αναμειχθεί στα εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας, υπογράμμισε: "οι ελεύθεροι άνθρωποι που αγωνίζονται να εκφράσουν την ελευθερία τους έχουν τη συμπάθειά μου".

    Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ των δημοκρατικών διαδικασιών στη Σερβία κατά τις τρεις εβδομάδες των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης στη Σερβία ωστόσο είναι η πρώτη voq\ που παρεμβαίνει και παίρνει θέση ο ίδιος ο Κλίντον.

    Στο πλευρό της αντιπολίτευσης τάχθηκε και η πρόεδρος των Σερβοβόσνιων Μπιλιάνα Πλάβσιτς η οποία σε συνέντευξή της στη σερβοβοσνιακή τηλεόραση είπε χαρακτηριστικά¨: " Οι φοιτητικές διαδηλώσεις δείχνουν πάντοτε ότι η ελευθερία και η δημοκρατία βρίσκονται σε κίνδυνο".

    [15] ΤΟ ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ- ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

    Με 249 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, το ουγγρικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη συνθήκη για την ομαλοποίηση των σχέσεων της χώρας με τη Ρουμανία.

    Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τους ηγέτες των δυο χωρών το Σεπτέμβριο. Το ρουμανικό κοινοβούλιο είχε επικυρώσει τη συνθήκη ένα μήνα αργότερα.

    Η συνθήκη περιλαμβάνει δέσμευση της Ουγγαρίας να σεβαστεί τα υπάρχοντα σύνορα των δυο χωρών και της Ρουμανίας να προστατεύσει τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας.

    [16] Ο ΟΗΕ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Επικυρώθηκε η συμφωνία που είχε υποβάλλει στα Ηνωμένα Εθνη η Ανώνυμη Εταιρεία Τουρκικών Διυλιστηρίων Tupras για την αγορά του πετρελαίου που θα πουλά το Ιράκ έναντι τροφίμων και φαρμάκων. Από την πρώτη κιόλας ημέρα υποβλήθηκαν δύο ακόμη συμφωνίες στην αρμόδια επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την αγορά της περιορισμένης ποσότητας πετρελαίου που προβλέπει η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών από αυτές η μία έγινε δεκτή ενώ η συμφωνία της αμερικανοολλανδικής εταιρείας απορρίφτηκε επειδή θεωρήθηκε ελλειπής.Στο μεταξύ η Tupras υπέγραψε συμφωνία για αγορά 75.000 βαρέλιων ημερησίως και 3.600.000 τόνων ετησίως.

    Ομως οι εργασίες διοχέτευσης πετρελαίου που επρόκειτο να γίνουν χτες μετά από 6 χρόνια λόγω διαφόρων εμποδίων δεν κατέστη δυνατη. Ορισμένοι αρμόδιοι θεώρησαν ως αιτία την βλάβη ηλεκτρικού στις εγκαταστάσεις του Κερκιούκ και άλλοι το απέδωσαν στο ότι τα Ηνωμένα Εθνη καθυστέρησαν να δώσουν την εντολή έναρξης. Σύμφωνα με τη συμφωνία το Ιράκ θα εξάγει μέσω του αγωγού Κερκιούκ - Γιουμουρταλίκ 450.000 βαρέλια ημερησίως και από τις εγκαταστάσεις Μινα Ελ Μπέκς 350.000. Η Τουρκία θα παίρνει μηνιαίως 20 εκατομμύρια δολάρια ως ενοίκιο του αγωγου Γιουμουρταλίκ.

    Το Ιράκ από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που θα έχει ώς έσοδα εντός 6 μηνών από την πώληση πετρελαίου τα 1.320.000.000 θα τα δαπανήσει για αγορά τροφίμων και ιατρικού υλικού ενώ τα 260.000.000 θα διανεμηθούν στο Βόρειο Ιράκ. Το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για τα έξοδα των Ηνωμένων Εθνών για πολεμικές αποζημιώσεις και για καταστροφή των όπλων μαζικής εξόντωσης. Σε περίπτωση που η Βαγδάτη τηρήσει τους κανονισμούς αναμένεται παράταση της εξάμηνης περιόδου για πώληση περιορισμένης ποσότητας πετρελαίου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [17] ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Την προηγούμενη Δευτέρα ανακοινώθηκαν, μετά από μακρά κυοφορία, τα ονόματα των υπουργών της κυβέρνησης του Βίκτωρ Τσιόρμπεα. Η νέα κυβέρνηση που εκφράζει τη θέληση του ρουμανικού λαού για μια αλλαγή σε σχέση με το κομμουνιστικό παρελθόν και τους επιγόνους του καλείται να αντιμετωπίσει κατά προτεραιότητα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

    Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά από τη μετάβαση στην οικονομία της αγοράς. Το σοσιαλιστικό πείραμα της εκβιομηχάνισης στη Ρουμανία οδήγησε τη χώρα μετά το 1988 στη χρεωκοπία καθώς η παραγωγή και η παραγωγικότητα μειωνόταν συνεχώς. Τα άτομα που κυβέρνησαν τη χώρα μετά το 1989 δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τη Ρουμανία στο δρόμο της ανάπτυξης καθώς δεν προχώρησαν στη λήψη ριζικών μέτρων στην οικονομία.

    Σήμερα η Ρουμανία δεν δείχνει να έχει μπει στο δρόμο της ανάκαμψης. Οι οικονομικοί δείκτες, αν και εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο απέχουν πολύ από το εκφράζουν μία υγιή οικονομία με σύγχρονες δομές και αναπτυξιακή προοπτική.

    Το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν της Ρουμανίας (ΑΕΠ) αν και αυξήθηκε το 1995 κατά 4,5% ωστόσο σε απόλυτα νούμερα δεν ξεπέρασε τα 2,8 δισεκατομμύρια δολλάρια, ασήμαντο αν συγκριθεί με το ΑΕΠ της Τουρκίας (76 δισεκ. δολλάρια) και της Ελλάδας (112 δισεκ. δολλάρια). Η συρρίκνωση του ρουμανικού ΑΕΠ οφείλεται στη συνεχή διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, του λέι, έναντι των ξένων νομισμάτων. Από τις αρχές του 1996 το λέι έχασε το 30% της αξίας του έναντι του δολλαρίου και η διολίσθηση συνεχίζεται. Η διολίσθηση δεν οφείλεται μόνον στην έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων, αλλά και στις αναταραχές που προκάλεσε στη ρουμανική χρηματιστηριακή αγορά η χρεωκοπία των τραπεζών Dacia Felix και Τραπέζης Πίστεως τον περασμένο Ιούλιο, αφήνοντας χρέη 1 δισεκατομμυρίου δολλαρίων.

    Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου είναι ελλειμματικό λόγω της μη ανταγωνιστικότητας των ρουμανικών προιόντων στις διεθνείς αγορές, ενώ το εξωτερικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται (τον Μάρτιο του 1996 έφθασε τα 5,5 δισεκατομμύρια δολλάρια).

    Το φιλόδοξο πρόγραμμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, αν και ξεκίνησε καλά στα τέλη του 1995 γρήγορα έχασε τη δυναμική του, καθώς οι βιώσιμες βιομηχανίες που αποκρατικοποιούνται είναι λίγες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Αλλά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις δεν ξεπέρασαν τα 350 εκατομμύρια δολλάρια το α' εξάμηνο του 1996, ποσό πολύ μικρό για να δώσει μια αναπτυξιακή πορεία στη ρουμανική οικονομία. Επιπλέον αφορά επενδύσεις κυρίως στη δημιουργία δικτύων διανομής προιόντων και όχι στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας.

    Ο μόνος θετικός οικονομικός δείκτης είναι αυτός της ανεργίας. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1996 ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στο 7,1% του ενεργού πληθυσμού της χώρας από 8,7% στις αρχές του 1995. Ομως οι εργαζόμενοι δεν αισθάνονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη θέση τους καθώς ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 110 δολλάρια, o πληθωρισμός στο πρώτο δεκάμηνο του 1996 ανήλθε σε 30%, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνεχώς απεργίες με οικονομικά αιτήματα.

    Η κυβέρνηση του Βίκτωρ Τσιόρμπεα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των λαικών στρωμάτων λόγω της οικονομικής καχεξίας και με τις απαιτήσεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για λήψη δραστικών οικονομικών μέτρων προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες της χώρας Ο νέος πρόεδρος και η νέα κυβέρνηση της χώρας θα χρειαστούν ιδιαίτερη επιδεξιότητα για να αποφύγουν κοινωνικές εκρήξεις και ταυτόχρονα να μην οδηγήσουν τη ρουμανική οικονομία οριστικά στο περιθώριο.

    Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρη στον τομέα της οικονομίας. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση προωθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του σκληρού ρουμανικού χειμώνα, ενώ σκοπεύουν να πάρουν και μακροπρόθεσμα μέτρα για να προωθήσουν την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαική Ενωση. Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 11 December 1996 - 12:29:49