Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-12

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 12 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ 15η ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

  • [02] "ΑΝΟΙΞΑΝ" ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

  • [03] ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 1996 Ο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ" ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ

  • [04] ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [05] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

  • [06] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΕΝΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

  • [07] ΕΠΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛ. ΣΤΑΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ-ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

  • [09] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [10] ΜΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΕ

  • [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Ν.ΑΓΓΕΛΙΔΗ

  • [12] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ- ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ "ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗΣ ΒΙΑΣ" ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ

  • [14] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

  • [15] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [16] ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

  • [17] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ

  • [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

  • [19] ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΞΥΝΣΗ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ 15η ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

    Aλλεπάλληλες συσκέψεις αγροτών και κυβερνητικών στελεχών στην προσπάθεια συνέχισης των κινητοποιήσεων ή αναζήτησης λύσης απεμπλοκής, καθώς και όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μαζί με τη διευρυνόμενη αρρυθμία stgm αγορά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά ως το μεσημέρι της 15ης μέρας των αγροτικών κινητοποιήσεων.

    Πολύ μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται σε όλο τον ελλαδικό χώρο καθώς επιχειρήσεις και βιομηχανίες διακόπτουν τη λειτουργία τους λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ενώ έχουν παγώσει οι εμπορικές μεταφορές και οι εξαγωγές.

    Το μεσημέρι, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Θεσσαλίας των αγροτών Γιάννης Πατάκης, συμμετείχε σε σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης στη Θέρμη, με στόχο- σύμφωνα με πληροφορίες- να διευθετηθούν προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται με αποχωρήσεις αγροτών από κάποια οδοφράγματα τοπικής σημασίας και εμβέλειας.

    Ταυτόχρονα, σύσκεψη με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον κοινοβουλευτικό τομέα ελέγχου γεωργίας είχε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Δεύτερη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των αγροτικών ενώσεων όλης της χώρας υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού Δημήτρη Σωτηρλή. Στη σύσκεψη αυτή μετείχε εκπρόσωπος της Αγροτικής Τράπεζας και ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Λιόλιος. Τα ζητήματα που τέθηκαν είναι η απευθείας επιδότηση των παραγωγών βαμβακιού, η αποτελεσματικότερη ελεγκτική διαδικασία, το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων και η ρύθμιση των αγροτικών χρεών. Εξάλλου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας συζητούν τις επιπτώσεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην οικονομία της χώρας και απευθύνουν έκκληση να ανοίξουν οι δρόμοι ώστε να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.

    Για λαϊκισμό, παλαιοκομματισμό, υποκρισία και φαρισαϊσμό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ έκανε σήμερα λόγο ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στη στάση του κ. Εβερτ στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιφέρεται στα οδοφράγματα χωρίς να παίρνει θέση αν θα πρέπει ή όχι να ανοίξουν οι δρόμοι. Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του κ. Εβερτ όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων να επισκεφθούν τον πρωθυπουργό ο Γενικός Γραμματέας Τύπου εξέφρασε τη θέση ότι οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων δεν θα συμπαραταχτούν πίσω από τον Μ. Εβερτ και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που συμβεί αυτό και υπάρξει αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό τότε θα πάρουν τη δέουσα απάντηση.

    Στο μεταξύ, μηνύσεις για τους συνεχιζόμενους αποκλεισμούς των δρόμων από αγρότες θα καταθέσουν έως αύριο οι εξαγωγείς Βορείου Ελλάδος όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου Απόστολος Γενίτσαρης.

    Ο κ.Γενίτσαρης έκανε λόγο για κατάλυση συνταγματικών δικαιωμάτων από ανθρώπους που ηγήθηκαν όπως είπε των αγροτικών κινητοποιήσεων χωρίς να νομιμοποιούνται και εκτίμησε ότι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι εξαγωγείς υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Στο σκεπτικό των μηνύσεων θα συμπεριληφθούν και τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος μεταξύ των μελών του, στην οποία 140 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος δήλωσαν ότι υπέστησαν ζημίες συνολικού ύψους 12,25 δισ.δρχ. από τις αγροτικές κινητοποιήσεις (κατά μέσο όρο, περί τα 87,5 εκατ. ανά επιχείρηση). Η έρευνα συνεχίζεται, αφού καθημερινά νέα μέλη του ΣΕΒΕ επιστρέφουν συμπληρωμένα τα ερωτηματολόγια. Μέχρι στιγμής, ο μεγάλος όγκος των ζημιών -περί το 35% των δηλωθεισών- εντοπίζεται στη βιομηχανία τροφίμων, ενώ ακολουθεί το έτοιμο ένδυμα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Χρήστος Φώλιας, αγανακτισμένος τόνισε -κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου- ότι δεν αποκλείεται ακόμη και να χρεοκοπήσουν κάποιοι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του αποκλεισμού και του πλήγματος που, κατά συνέπεια, δέχεται η αγορά. "Ολοι περίμεναν τις γιορτές για να ξεπληρώσουν τα χρέη τους. Σήμερα, όμως, δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν έχουν καν εμπορεύματά", εξήγησε και υπογράμμισε ότι πάρα πολλοί έμποροι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν το δώρο στους υπαλλήλους τους, αλλά ούτε το ΦΠΑ και το ενοίκιό τους.

    [02] "ΑΝΟΙΞΑΝ" ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΤΑ ΜΑΛΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΒΕΝΙ ΓΙΑ ΔΥΟ ΩΡΕΣ

    Επί δύο ώρες επέτρεψαν το πρωί (από τις 11 μέχρι τη 1) οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης τη διέλευση από τα οδοφράγματα στα διόδια των Μαλγάρων και στο Δερβένι σε φορτηγά διεθνών μεταφορών που φέρουν πινακίδες ξένων χωρών. Καμία αλλαγή, αντίθετα, δεν επήλθε στα μπλόκα προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" (στην αερογέφυρα της Θέρμης και στη διασταύρωση στα Πράσινα Φανάρια), ούτε στο Λουδία.

    Στην κίνηση αυτή προέβησαν οι αγρότες κατόπιν σχετικής απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα νομού Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως δήλωσαν στο Μ.Π.Ε. τα μέλη της, Κώστας Ανεστίδης και Γρηγόρης Αλεξιάδης, "αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης". Η απόφαση δεν αφορά στην κίνηση των επιβατικών αυτοκινήτων.

    Από τα διόδια των Μαλγάρων έχουν περάσει ήδη περίπου 80 ξένα φορτηγά που κατευθύνονται προς Αθήνα, από τα 120 που ήταν ακινητοποιημένα στην περιοχή για πολλές ημέρες.

    [03] ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 1996 Ο "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΒΟΡΡΑΣ" ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΙΑ

    Από τις 3 Μαρτίου του 1996, η εφημερίδα της Θεσσαλονίκης “Ελληνικός Βορράς”, της οποίας διευθυντής είναι ο Νίκος Μέρτζος, είχε αποκαλύψει ότι η Τουρκία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αμφισβητώντας τα όρια της προκαταρτικής Συμφωνίας που είχε κάνει με την Ιταλία για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές και κατέληξε στη Συνθήκη του 1932.

    Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας: “Η προσφυγή της έγινε το 1932, όμως όταν διαπίστωσε- προφανώς- ότι ήταν αδύνατα τα επιχειρήματά της απέσυρε την προσφυγή της και ύστερα από αυτό, απέσυρε τη συμφωνία της για την προσφυγή και η Ιταλία. Και το Διεθνές Δικαστήριο θεώρησε το ζήτημα λήξαν.

    Είχαν προηγηθεί “επεκτατικά”- όπως τα ονομάζει η απόφαση- επεισόδια της Τουρκίας που για τη διευθέτησή τους, συμφωνήθηκε η κοινή προσφυγή στη Χάγη, όπως προβλέπει η διαδικασία του Δικαστηρίου. Πρόκειται για αμφισβητήσεις της θαλάσσιας οροθετικής γραμμής ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις ακτές της Τουρκίας, όπως e_we καθοριστεί αυτή από τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης της 30 Ιανουαρίου του 1929.

    Πρόκειται, συνεχίζει το δημοσίευμα, για μια από τις Συμφωνίες, με τις οποίες ρυθμίστηκε η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ιταλία, μετά την ακύρωση de facto της Συνθήκης των Σεβρών, με την οποία η Ιταλία είχε παραιτηθεί υπέρ της Ελλάδας της κατοχής της στα Δωδεκάνησα. Ομως θα πρέπει να επισημανθεί ότι το νέο καθεστώς των Δωδεκανήσων- από την άποψη των γεωγραφικών ορίων βέβαια- ήταν επανάληψη του καθεστώτος της Συνθήκης των Σεβρών. Δηλαδή με την Συνθήκη εκείνη, του 1920, είχαν καθοριστεί ποιά ήταν τα νησιά και οι βραχονησίδες που περιλάμβανε το “πακέτο” Δωδεκάνησα, το οποίο η Ιταλία παραχωρούσε στην Ελλάδα.

    Και περιλάμβανε επακριβώς τις δύο βραχονησίδες της Καλύμνου, που η διεκδίκηση τους από την Τουρκια προκάλεσε την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο. Να σημειωθεί εδώ ότι -πέρα από τα διπλωματικά έγγραφα και τους χάρτες που υπάρχουν ασφαλώς- στο κλιμακοστάσιο του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών είναι αναρτημένος χάρτης της Συνθήκης των Σεβρών, που εξέδωσε το 1920, η εφημερίδα “Εσπερία” του Λονδίνου, στον οποίο σε ανύποπτο χρονο σημειώνονται στην ελληνική πλευρά οι δύο αυτές βραχονησίδες.

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με προέδρο τον Μ. Αντάτσι, αντιπρόεδρο τον Γκουερέρο και δικαστές τον βαρώνο Ρολέν Ζεκεμύς, τον κόμη Ροστβορόσκι, τον σερ Σεσιλ Χηρστ και άλλους έξι δικαστές εξέδωσε την απόφαση στις 26 Ιανουαρίου του 1933 ( είναι σύμπτωση οτι τις ίδιες ημέρες, ύστερα από 63 χρόνια σημειώθηκε το επεισόδιο στην Ιμια;) και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο θεωρώντας ότι η Τουρκία παραιτήθηκε από την προσφυγή της από τις 3 Ιανουαρίου και η Ιταλία κατόπιν αυτού δεν ήθελε να συνεχισθεί η διαδιακασία στη Χάγη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο προηγήθηκαν τρία “επεκτατικά επεισόδια”- όπως τα ονομάζει- στις 30 Νοεμβρίου 1931, στις 8 Μαρτίου του 1932 και στις 23 Ιουνίου του 1932. Ενα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι την Τουρκία δεν την αναφέρει στον τίτλο της αποφάσεως με το όνομά της, αλλά ως “Ανατολία”.

    Η απόφαση έχει δημοσειυθεί στα Πρακτικά του Δικαστηρίου με αύξοντα αριθμό 51, σειρά Α/Β, που βρίσκονται στο Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου στη Θεσσαλονίκη.

    [04] ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Στη Χάγη βρίσκεται από χθες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Ολλανδό ομόλογο του Βίμ Κόκ.

    Ο Πρωθυπουργός το απόγευμα θα μεταβεί στο Δουβλίνο όπου αύριο και μεθαύριο πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα δώσει έμφαση στα θέματα που αφορούν στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαικής Ένωσης και στην απασχόληση.

    Τον κ.Σημίτη στο Δουβλίνο συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Enyteqij~m Γιώργος Παπανδρέου και ο ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης.

    [05] ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο Κ.ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, συνοδευόμενος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή των εκδηλώσεων Πάνο Θεοδωρίδη, τον διευθυντή διοίκησης δικτύου Πολιτιστικών Πρωτευουσών Θανάση Παπαδόπουλο και την υπεύθυνη τύπου Θάλεια Ιωαννίδου, με στόχο την ενημέρωση και την προβολή της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997 .

    Ο κ.Κοσμόπουλος είχε μια σειρά από συναντήσεις με ευρωβουλευτές της επιτροπής πολιτιστικών υποθέσεων, καθώς και με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού κ.Βίνσι, ενώ συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο δήμαρχος σε δηλώσεις του εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεων και τόνισε ότι "τα έργα έχουν δρομολογηθεί στη Θεσσαλονίκη, ήταν πολύ θετικά και αποτελούν μια ευκαιρία για τους κατοίκους της πόλης, η οποία θα αντλήσει πολλά οφέλη".

    Υποστήριξε ακόμη ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι πολύ καλό, δεν υστερεί σε τίποτα από εκείνο άλλων πολιτιστικών πρωτευουσών και θα αποτελέσει ένα μεγάλο γεγονός.

    [06] ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΕΝΟΨΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

    Εντατικοποιούνται, ενόψει των εορτών, οι έλεγχοι στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας, για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, καθώς επίσης για την πάταξη των περιπτώσεων αισχροκέρδειας και των παραβάσεων αγορανομικών διατάξεων. Αυτό αποφασίσθηκε, σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων της πόλης.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε τη σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου των καταστημάτων, καθώς και την πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για τη συγκρότηση επιτροπών ανταγωνισμού στις έδρες των Περιφερειών, οι οποίες θα λειτουργούν σε μόνιμη βάση για την αντιμετώπιση περιπτώσεων αθέμιτου ανταγωνισμού.

    [07] ΕΠΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛ. ΣΤΑΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Με υπόμνημα που κατέθεσε προς την Εξεταστική Επιτροπή τηςΒουλής, η οποία διερευνά όλες τις βασικές πτυχές της υπόθεσης για τη χορήγηση άδειας στο Καζίνο του Φλοίσβου, απάντησε η δημοσιογράφος, Ελλη Στάη, που είχε κληθεί να καταθέσει σήμερα.

    Στο υπόμνημα της η κ. Στάη αναφέρει ότι η αγορά του διαμερίσματος της, στην οδό Μελεάγρου, έναντι 90 εκατομμυρίων δραχμών, είναι προσωπικό περιουσιακό της στοιχείο, που απέκτησε με χρήματα από την επιτυχημένη-όπως τη χαρακτηρίζει-δημοσιογραφική της σταδιοδρομία, η οποία της αποφέρει σημαντικότερα ποσά από αυτά tgr αγοράς. Αυτό-σημειώνει-αποδεικνύεται και από τα "πόθεν έσχες", τα οποία είναι κατατεθείμενα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τα οποί μπορεί η Επιτροπή να τα ζητήσει.

    Ακόμα η κ. Στάη κάνει λόγο για αποπροσανατολιστική και ανακριβέστατη φημολογία γύρω από την προσωπική της ζωή και το Καζίνο του Φλοίσβου, από ορισμένη μερίδα του Τύπου, και καλεί την Επιτροπή να μην επιτρέψει άλλο τη συνέχιση αυτής της συκοφαντικής ιστορίας, γιατί βλάπτεια αναίτια την προσωπικότητα και την επαγγελματική της υπόσταση.

    Τέλος, η δημοσιογράφος διερωτάται γιατί η Εξεταστική Επιτροπή την καλεί να καταθέσδει για μια υπόθεση που της είναι παντελώς άγνωστη, ενώ η ίδια είναι άσχετη με αυτή, δεδομένου ότι δεν είχε καμιά κρατική θέση ή υπηρεσιακή λειτουργία που να δικαιολογεί οποιαδήποτε γνώση της.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΡΝΤΝΑΤΖΕ-ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

    Με τον πρόεδρο της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε συναντήθηκε στην Τιφλίδα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και συζήτησε μαζί του για τις διμερείς σχέσεις και θέματα που απασχολούν τον ελληνισμό της Γεωργίας.

    Σε ερώτηση για τα προβλήματα στο Αιγαίο ο κ. Σεβαρντνάτζε τάχθηκε υπέρ της αρχής της ειρηνικής επίλυσης και επισήμανε την προυπόθεση ότι για να υπάρξει διάλογος θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και το σεβασμό των συνόρων των κρατών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, θα πρέπει να παρασχεθούν όλες οι αναγκαίες εγγυήσεις ασφαλείας, τόσο από την Ευρωπαική Ενωση, όσο και τα από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Σήμερα ο κ. Κακλαμάνης ανέλαβε την προεδρία της Συνέλευσης της Παρευξείνιας Συνεργασίας (ΟΣΕΠ), την οποία θα έχει η χώρα μας για το προσεχές εξάμηνο. Απευθυνόμενος προς τη Συνέλευση ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέροςν της Ελλάδας που απορρέει από τη γενικότερη θεώρηση η οποία στηρίζεται στις αρχές της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της διαφύλαξης της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με όλα τα κράτη.

    [09] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Συνάντηση με τον πρόεδρο του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Παναγιώτη Δέντσορα, είχε η αντιπροσωπεία εκπροσώπων φορέων των μηχανικών και ινστιτούτων των Σκοπίων, που έφθασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, Η σκοπιανή αντιπροσωπεία -που θα βρίσκεται στην πόλη έως την Κυριακή- πραγματοποιεί επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της προστασίας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά και της αντισεισμικής προστασίας. Κατόπιν, η σκοπιανή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ενώ αύριο το πρωί θα συναντηθεί με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της paqalom^r της, θα έχει συναντήσεις και με τις μόνιμες επιστημονικές επιτροπές του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ενώ θα περιηγηθεί σε αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία.

    [10] ΜΕ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΕ

    Το θέμα της επάνδρωσης και λειτουργίας των νέων γραφείων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη (στο νεοανεγερθέν μέγαρο της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης) και της οικονομικής αυτοδυναμίας του θεσμού απασχόλησαν τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ κατά τις συναντήσεις που είχαν χθες και σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα θέματα της ομογένειας, Γιώργο Παπανδρέου και τον νέο Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη.

    Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε επίσης το θέμα της παράτασης της θητείας του Προεδρείου του Συμβουλίου από έναν χρόνο σε δύο, όπως είχε αποφασιστεί κατά τις συναντήσεις που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας το Προεδρείο του ΣΑΕ στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασής του στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο. Η παράταση της θητείας του Προεδρείου του ΣΑΕ πρόκειται να εγκριθεί σήμερα το απόγευμα από την Βουλή. Επίσης το απόγευμα, το Προεδρείο του Συμβουλίου θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Δρυ, με αντικείμενο την προβλεπόμενη κατάργηση της φοροαπαλλαγής που ισχύει για τους Απόδημους Ελληνες για την αγορά ακινήτου στην πατρίδα.

    Τα μέλη του Προεδρείου θα έρθουν στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο. Το μεσημέρι της Κυριακής θα συνεδριάσουν κατ΄ιδίαν και το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η επίσημη έναρξη της τρίτης συνεδρίασης του Προεδρείου, στα προσωρινά γραφεία του ΣΑΕ στο περίπτερο 15 της HELEXPO-ΔΕΘ.

    Η θητεία του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνιμού-που έληξε στις 7 Δεκεμβρίου παρατάθηκε για ένα ακόμη χρόνο -ενώ θα είναι διετής πλέον η θητεία του.

    Παράλληλα το ΣΑΕ θα συγκαλείται σε τακτική συνεδρίασημια φορά κάθε χρόνο από το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ή τα 2/3 των μελών του, καθώς και σε έκτακτες περιπτώσεις που θα έχουν σχέση με τα εθνικά θέματα ή τα συμφέροντα του.

    Αυτό προβλέπεται με τροπολογία-που έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία-και η οποία είχε κατατεθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου, και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, στο νομοσχέδιο σχετικά με τη ρύθμιση θεμάτων προσφύγων.

    Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό της τροπολογίας "η ανά έτος σύγκληση του ΣΑΕ και η εκλογή νέου προεδρείου του είναι υπερβολικά σύντομη και δυσχεραίνει τη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του οργάνου.

    [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΗΝΥΣΗ ΤΟΥ Ν.ΑΓΓΕΛΙΔΗ

    Συνελήφθη ο παίχτης της τουρκικής ομάδας Μπεσίκτας Αλεξάντερ μετά από μήνυση που υπέβαλε ο διεθνής παίχτης του Άρη Ντίνος Αγγελίδης, ο οποίος δέχτηκε χθες επίθεση κατά τη διάρκεια του αγώνα από τον Αμερικανό.

    Ο Αλεξάντερ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος αφού του άσκησε ποινική δίωξη τον άφησε ελεύθερο για να ακολουθήσει την ομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Ο παίχτης της Μπεσίκτας θα δικαστεί σε τακτή δικάσιμο.

    Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ εκδιώχθηκε πέρσι από το ιταλικό πρωτάθλημα διότι δημιουργούσε επεισόδια και έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

    Η αποστολή της Μπεσίκτας, που βρισκόταν όλη την ημέρα στο τουρκικό προξενείο, αναχώρησε το μεσημέρι από το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

    Σήμερα αναμένεται να αποφασίσει ο αθλητικός δικαστής της ΦΙΜΠΑ Αλφρεντ Ντρόστ για την τύχη του αγώνα. Ήδη βρίσκεται στα χέρια του η κασέτα με τα επεισόδια, ενώ άλλες τρεις προμηθεύτηκαν οι δύο διαιτητές και ο κομισάριος.

    [12] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΡΗ- ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

    Προκλητικές αναφορές κάνουν σήμερα τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για το χθεσινό αγώνα του Άρη με τη Μπεσίκτας και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

    Το τουρκικό κανάλι έδειξε στιγμιότυπα από τα επεισόδια του τελικού Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του 1993, ανάμεσα στη νικήτρια ομάδα του Άρη και την Εφές Πίλσεν και αγνόησε όλα όσα διαδραματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα πλάνα που χρησιμοποιούν στα δελτία ειδήσεων είναι από εκείνον τον αγώνα και όχι από τον χθεσινό, όπου ο παίχτης της Μπεσίκτας Αλεξάντερ επιτέθηκε με γροθιές εναντίον του Ντίνου Αγγελίδη.

    Ο προπονητής της τουρκικής ομάδας κατηγορεί την ελληνική αστυνομία, αλλά και τους φιλάθλους του Άρη ότι επιτέθηκαν στους παίχτες του. Αυτές οι σημερινές του δηλώσεις σε τουρκικό κανάλι, έρχονται σε αντίθεση με όλα όσα δήλωσε χθες στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού υποστήριξε ότι η αστυνομία έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Σε ερώτηση που αφορούσε την επίθεση του Αλεξάντερ στον Αγγελίδη ο Τούρκος προπονητής έκανε ότι δεν κατάλαβε. Η Μπεσίκτας κάνει λόγο για ψυχολογικό πόλεμο εναντίον τους και διαμαρτύρεται για τη στάση των φιλάθλων.

    Ο πρόεδρος του ΤΑΚ Άρη Ζαφείρης Σαμολαδάς και ο προπονητής Λευτέρης Σούμποτιτς έκαναν λόγο για προβοκάτσια, ενώ ο Ντίνος Αγγελίδης δήλωσε ότι ο Αμερικανός παίχτης ήταν ιδιαίτερα προκλητικός από την αρχή του αγώνα.

    Στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, στο "Αμπντι Ιπεκτσί" έλειπε από το γήπεδο η ελληνική σημαία, κάτι που σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΦΙΜΠΑ τιμωρείται.

    Σήμερα θα αποφασίσει ο αθλητικός δικαστής της ΦΙΜΠΑ Αλφρεντ Ντρόστ για την τύχη του αγώνα. Ήδη βρίσκεται στα χέρια του η κασέτα με τα επεισόδια, ενώ άλλες τρεις προμηθεύτηκαν οι δύο διαιτητές και ο κομισάριος.

    Η συμπληρωματική έκθεση του Βούλγαρου παρατηρητή Στογιάνωφ καλύπτει τον Άρη και τονίζει ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν από τον παίχτη της Μπεσίκτας.

    Ο Κροάτης διαιτητής Γκρμπατς είπε ότι είδε καθαρά τον Αλεξάντερ να χτυπάει τον Αγγελίδη, εντοπίζοντας έτσι τον υπαίτιο tym γεγονότων.

    Υπενθυμίζεται ότι όλα προκλήθηκαν 18 λεπτά και 20 δεύτερα πριν το τέλος του β' ημιχρόνου και ενώ η ελληνική ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ με 40- 31.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ "ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΗΣ ΒΙΑΣ" ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ

    Για χρήση βίας "μη αναγκαίας και δυσανάλογης" κατηγόρησε την τουρκική πλευρά στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, σε έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αντίθετα, ο Μ.Γκάλι απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στους ελληνοκυπρίους για την περίπτωση της δολοφονίας του τούρκου στρατιώτη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".

    Σε τηλεγράφημα που απέστειλε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" στην ίδια εφημερίδα, γίνεται αναφορά σε δηλωσεις πηγών του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ότι "στην κατασκευαζόμενη αεροπορική βάση στην Πάφο, που θα λειτουργήσει τον Ιούνιο του 1997, θα μπορούν να σταθμεύουν 40 μαχητικά αεροσκάφη υπό συνθήκες ασφαλείας". Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ελληνοκυπρίους και τους ρώσους για την τοποθέτηση στην περιοχή ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

    [14] ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    "Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους " δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο ΒΒC ενόψει της επίκσεψής του στην Κύπρο.Οπως είναι γνωστό, η επίσκεψη Ρίφκιντ και η πρόθεσή του να μεταβεί στα κατεχόμενα και να συναντήσει τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων απο τα κυπριακά κόμματα,ενώ ήταν αφορμή για να συζητηθεί στο Δημοκρατικό Κόμμα το ενδεχόμενο διάλεσης της συγκυβέρνησης στην Κύπρο.

    Ο Μ.Ρίφκιντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πώς θα συναντήσει τον Ρ.Ντενκτάς "ως ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας". "Δεν υπάρχει μεταβολή στις θέσεις μας,είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.Δεν αναγνωρίζουμε τη λεγόμενη "ΤΔΒΚ".Καμμία χώρα δεν την αναγνωρίζει.Ωστόσο, πρόσθεσε, ο διάλογος είναι κρίσιμο στοιχείο για την πρόοδο και την επίλυση του κυπριακού."

    Για να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση ,είπε ακόμη ο επικεφαλής του Φόρειν Οφφις, πρέπει να συζητήσουν μεταξύ τους οι δύο κοινότητες.Προβλεψε πάντως ότι η πορεία για την επίλυση θα είναι αργή. Απαντώντας στην ερώτηση πόσο μπορούν να πιέσουν οι τρίτες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση απάντησε:"Δεν μπορείς να επιβάλεις με τη βία τέτοιου είδους διευθέτηση.Εναπόκειται στις δύο κοινότητες να βρούν το κοινό έδαφος και να προχωρήσουν."

    Ο Μ.Ρίφκιντ υιοθέτησε πλήρως τη θέση του Ελληνα υπουργού Enyteqij~m Θ,.Πάγκαλου ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συσχέτιση της εξέλιξης του κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    "Ο κ.Πάγκαλος έχει απόλυτο δίκιο.Προκειται για δύο διαφορετικά ζητήματα, το καθένα εκ των οποίων πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.Φυσικά, αν η Κύπρος ενωθεί και πάλι θα διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση,αλλά δεν μπορεί να εξαρτηθεί το ένα ζήτημα απο το άλλο.

    [15] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Η τελετή της ορκομωσίας της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας έγινε σήμερα το μεσημέρι, παρουσία του Προέδρου Εμίλ Κονσταντινέσκου.

    “Είναι μια ιστορική στιγμή για τη Ρουμανία, γιατί μετά από πέντε δεκαετίες, τα ιστορικά κόμματα της χώρας, το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα και το Κόμμα των Φιλελευθέρων επανέρχονται στην εξουσία”, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιορμπεα.

    Επίσης, ο κ. Τσιορμπεα, εξέφρασε την ευχαρίστησή του, προς τον Πρόεδρο Εμίλ Κονσταντινέσκου για την τοποθέτησή του στη αξίωμα του Πρωθυπουργού. “Η νέα κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Τσιορμπεα, θα αλλάξει τη μοίρα της Ρουμανίας και θα εργαστεί επίμονα και δίχως ξεκούραση για την ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής στάση της χώρας στον 21ο αιώνα”.

    Από την πλευρά του ο κ. Κονσταντινέσκου επεσήμανε ότι “η Ρουμανία έχει μια κυβέρνηση που βασίζεται σε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα τη στηρίξει στο δύσκολο έργο της” και δεσμεύθηκε ότι θα συμπαρασταθεί στον Πρωθυπουργό και στη κυβέρνηση.

    “θα τους στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις, αλλά δεν θα διστάσω να παρέμβω όταν δεν θα εκπληρώνεται το κυβερνητικό πρόγραμμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας.

    Το πρόγραμμα ψηφίστηκε χθες με 316 ψήφους υπέρ, 152 κατά και 6 λευκά.

    [16] ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ

    Τον - με κάθε τρόπο και μέσο - επηρεασμό της δυτικοευρωπαϊκής κοινής γνώμης και την άσκηση πιέσεων εκ των ένδον στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεθοδεύει έντεχνα η Τουρκία, επιδιώκοντας να καρπωθεί οφέλη, κυρίως στην εξωτερική της πολιτική.

    Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι τουρκικές κοινότητες στην Γερμανία ξεκίνησαν καμπάνια, καλώντας τους Τούρκους να κάνουν μαζικά αιτήσεις για την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας.

    Ο κάθε Τούρκος, που πολιτογραφείται ως Γερμανός, αποκτά αμέσως τεράστια δικαιώματα, οικονομικά και άλλα, εξασφαλίζοντας και το δικαίωμα της ψήφου στις εθνικές εκλογές της Γερμανίας.

    Το ότι όλα αυτά κατευθύνονται μεθοδικά από την Αγκυρα, προκύπτει από τα εξής στοιχεία: Μόλις πρόσφατα Τούρκοι επίσημοι παρότρυναν τους συμπατριώτες τους, που ζουν στη Γερμανία, να apojt^soum και τη γερμανική υπηκοότητα, αλλά ταυτόχρονα να εγγραφούν και σε γερμανικά κόμματα. Έτσι, χιλιάδες Τούρκοι μετανάστες έγιναν μέλη κομμάτων, προτιμώντας - όχι βέβαια τυχαία - τα μεγαλύτερα σε δύναμη και περισσότερο αυτά που ελέγχουν εδώ και χρόνια την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Οι τελευταίοι μάλιστα σχημάτισαν πρόσφατα κοινές οργανώσεις με Τούρκους, προσδοκώντας σε κομματικά οφέλη σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

    Κι ενώ η Γερμανία συνεργάζεται σε μεγάλο βαθμό με την Τουρκία σε αυτήν την υπόθεση, εκπρόσωποι της τουρκικής κοινότητας, που αριθμεί 3,5 εκατομμύρια μέλη, φθάνει στο σημείο να ασκούν και κριτική, ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χορήγηση της γερμανικής υπηκοότητας.

    Είναι ενδεικτικό ότι από τα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των Τούρκων με γερμανική υπηκοότητα ανήλθε από 90.000 στις 120.000, εκ των οποίων οι 20.000 ζουν στο Βερολίνο.

    [17] ΤΟ ΙΡΑΚ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΙΡΑΚΙΝΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Μουχαμέντ ελ Σαχάφ σε νέα επιστολή που έστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι υποστήριξε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παραβιάζουν τα ιρακινά σύνορα και τον εναέριο χώρο . Ο ελ Σαχάφ επισημαίνοντας ότι οι ειδικές μονάδες διεξάγουν επιχειρήσεις στη περιοχή Σίρβαν ανέφερε τα ονόματα των ιρακινών χωριών που βομβαρδίζονται από τις τουρκικές δυνάμεις και ζήτησε την μεσολαβήση του ΟΗΕ για να σεβαστεί η Τουρκία την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ.

    [18] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Θα συνεργαστούμε με το Ιράν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ερμπακάν μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον ιρανό υφυπουργό Εξωτερικων, Μπρουσέρντι, για την οποία το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικων δεν γνωριζε τίποτε.

    Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", αναφέρεται ότι η κίνηση αυτή του Ερμπακάν έγινε, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες του Ιράν, που ενοχλήθηκε από τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροπλάνων F-4.

    Ο βοηθός εκπροσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Σερμέτ Ατατζανλί, δήλωσε ότι το θέμα της συνεργασίας Τουρκίας-Ιράν θα εξεταστεί τις προσεχείς ημέρες και τόνισε ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες επί παντός θέματος που προσφέρεται για συνεργασία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης τουρκοϊρανικών σχέσεων στο επιθυμητό επίπεδο.

    Προειδοποίηση σε σκληρή γλωσσα όσον αφορά το ΡΚΚ απηύθυνε στον Μπρουσέρντι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών: "Δεν αρκεί να δίνετε εγγυήσεις για το ΡΚΚ. Θα πρέπει να καταβάλλετε περισσότερη προσπάθεια για τη ληψη μέτρων. Παρεμποδίστε τις διεισδύσεις του ή αφήστε τη δουλειά αυτή να την κανουμε εμείς".

    [19] ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ BEKICQADI

    Cia πρώτη φορά ,απο τότε που άρχισαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι, μετά την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις πόλεις όπου υπερίσχυσε η αντιπολίτευση, συμμετέχουν και οργανωμένες ομάδες εργατών.

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ,που συμμετέχουν στο συνασπισμό "Ζάγιεντνο" εντείνουν τις προσπάθειές τους, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.Παράλληλα, συνεχίζουν τις καθημερινές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις,ζητώντας την παραίτηση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.Στην προσπάθεια αυτή, που χαιρέτισε ο Αμερικανός Προεδρος Μπιλ Κλίντον, προστέθηκε χθές ώς αρωγός ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Σάντοκ, που έπλεξε το εγκώμιο των διαδηλωτών, για τον ειρηνικό τρόπο , τον οποίο επέλεξαν για να διαμαρτυρηθούν.

    Την υποστήριξή του για το κύμα διαμαρτυρίας κατα του Μιλόσεβιτς εξέφρασε και ο Αλβανός Προεδρος Σαλί Μπερίσα.Είπε χαρακτηριστικά,ότι ο Μιλόσεβιτς είναι "ουσιαστικά ο μόνος άνθρωπος στη Σερβία, που δεν συμφωνεί με τα αιτήματα των διαδηλωτών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 12 December 1996 - 13:19:12