Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-20

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 20 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

  • [03] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [04] ΟΥΡΑ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΣΤΟN ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΜΑΡΤΣΕΛΛΟ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΙ

  • [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ-3

  • [07] ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: "ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟΥ"

  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  • [09] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΙΘΥΝΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ

  • [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

  • [11] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

  • [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 6 ΜΕΧΡΙ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 24η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

  • [13] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

  • [14] ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

  • [15] Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟΥΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Α. ΦΟΥΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Ι.ΤΟΣΕΦΣΚΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

  • [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΣΑΡ ΚΕΜΑΛ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

  • [19] ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ζ.ΒΙΝΤΕΝΟΦ, ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [20] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΣΕ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΑΝΟΙΞΗ

  • [21] Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [22] ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [23] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [24] ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

  • [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΙΚΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΝΩ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ

    Η κυβέρνηση μετακινήθηκε από τις αρχικές της θέσεις ενώ οι αγρότες παραμένουν αμετακίνητοι και κρατούν τους δρόμους κλειστούς τόνισε σήμερα ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Άφησε δε αιχμές κατά των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων. "Οι πολιτικοί αρχηγοί μιλούν με την εύγλωττη σιωπή τους και αποφεύγουν να καταγγείλουν την πράξη των αποκλεισμών των δρόμων" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι πρέπει επιτέλους αυτός ο προκλητικός τρόπος αποκλεισμού των δρόμων να πάρει τέλος.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ - ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Ακινητοποιημένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία, καθώς οι ναυτικοί συνεχίζουν την απεργία τους, έως αύριο το πρωί.

    Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, παραμένουν εγκλωβισμένα τα πλοία "Kink Minos", "Καζαντζάκης" και "El Greco", ενώ ακυρώθηκαν 15 δρομολόγια οχηματαγωγών από Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης.

    Εφόσον συνεχιστεί ο αποκλεισμός του λιμανιού και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, χαρακτήρισε τα προβλήματα των ναυτικών πραγματικά και οξυμένα, τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορούν να επιλυθούν υπό το καθεστώς απειλών.

    [03] ΑΝΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Την αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μακεδονίας-Θράκης, στη σημερινή συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει των Χριστουγέννων και προκειμένου να δώσει χρόνο στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει την υπόσχεση-δέσμευσή του για συνάντηση με τις Συντονιστικές Επιτροπές για διάλογο και επίλυση tym προβλημάτων. Αναφέρεται, επίσης, ότι αν οι δεσμεύσεις αυτές δε γίνουν πράξη σε εύλογο χρονικό διάστημα "ο αγροτικός κόσμος είναι έτοιμος να διεκδικήσει και πάλι τα αιτήματά του,κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις του με δυναμικότερο τρόπο".

    Η Επιτροπή δε θα αυτοδιαλυθεί και θα συνεδριάσει εκ νέου μετά τις γιορτές, για να εκτιμήσει τι θα έχει κάνει η Κυβέρνηση στο διάστημα που θα μεσολαβήσει και να απαντήσει ανάλογα.

    [04] ΟΥΡΑ ΕΝΟΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟΥ ΣΤΟN ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ουρά φορτηγών διεθνών μεταφορών, μήκους ενός χιλιομέτρου, έχει σχηματισθεί στο τελωνείο του Προμαχώνα από χθες το απόγευμα, μετά την αποχώρηση των αγροτών από τα κυριότερα μπλόκα της Μακεδονίας και της Θράκης, που είχε ως αποτέλεσμα την "απελευθέρωση" δεκάδων φορτηγών που βρίσκονταν ακινητοποιημένα στη Βόρεια Ελλάδα.

    Τα περισσότερα από τα φορτηγά είναι βουλγαρικά, που επιστρέφουν στη γειτονική χώρα, καθώς και από χώρες-μέλη της Ε.Ε.

    [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΗΜΟΥ ΙΤΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΜΑΡΤΣΕΛΛΟ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΙ

    Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε ο θάνατος του διάσημου ιταλού ηθοποιού Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, που άφησε χτες, σε ηλικία 72 χρόνων, την τελευταία του πνοή στο Παρίσι.

    Σε ένδειξη πένθους και θλίψης για την απώλεια του μεγάλου ηθοποιού, το συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη, όπου ο Μαστρογιάννι είχε γυρίσει την περίφημη σκηνή του εναγκαλισμού με την Ανίτα Εκμπεργκ στην ταινία "Ντόλτσε Βίτα" του Φελλίνι, σκεπάστηκε με μαύρο πανί. Στις 4 το απόγευμα σήμερα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην εκκλησία του Αγίου Σουπικίου στο Παρίσι, ενώ στη συνέχεια η σορός του ηθοποιού θα μεταφερθεί στη Ρώμη για την ταφή.

    Ο διάσημος ηθοποιός έπασχε εδώ και καιρό από καρκίνο στο πάγκρεας και χτες έχασε την άνιση μάχη με τον θάνατο. Κοντά του μέχρι τη στιγμή που εξέπνευσε, παρέμειναν η κόρη του Κιάρα, η πρώην σύντροφός του, Κατρίν Ντενέβ και ο στενός φίλος του, Μισέλ Πικολί.

    Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες, που πέρασαν στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά αποτέλεσε και τον ήρωα του ατμοσφαιρικού κόμιξ "Ταξίδι στην Τουλούμ" του διάσημου σκιτσογράφου Μίλο Μανάρα, που βασίζεται σε ένα σενάριο του Φελλίνι, που δεν έγινε ποτέ ταινία.

    Πρόσφατα εμφανίστηκε στην ταινία "Πρετ-α-πορτέ", που αφορά τον κόσμο της μόδας, σαφώς γηρασμένος, αλλά πάντα γοητευτικός, σε έναν ρόλο με πλήθος κωμικών στοιχείων, που ο Μαστρογιάννι αξιοποίησε στο έπακρο, συνεργαζόμενος με τη συνάδερφό του, Σοφία Λώρεν.

    Ως σημαντική είχε χαρακτηρίσει ο ιταλός ηθοποιός τη συνεργασία του με τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο, στις ταινίες "Μελισσοκόμος" και "Το μετέωρο βήμα του πελαργού".

    "Ο θάνατος του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι αποτελεί απώλεια ζωής jai όχι μνήμης", δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τον χαμό του μεγάλου ηθοποιού, που "έφυγε" χωρίς να αφήσει πίσω του κάποιον αντάξιό του διάδοχο.

    [06] ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 30 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ-3

    Αποστολή αλληλεγγύης ξεκινά αύριο από το Γ΄ Σώμα Στρατού για τους πλημμυροπαθείς της Ξάνθης. Η αποστολή οργανώθηκε από τον 102 FM της ΕΡΤ-3 μέσα από ραδιοφωνικό μαραθώνιο με σκοπό την οικονομική και υλική βοήθεια προς τους κατοίκους της Ξάνθης. Οι προσφορές σε είδη ξεπερνούν σε αξία τα 30.000.000 δραχμές και συγκεντρώθηκαν από συνεργείο της Νομαρχίας, του δήμου Ελευθερίου- Κορδελιού και του Στρατού. Το φορτίο θα παραδοθεί στο Νομάρχη Ξάνθης για να προωθηθεί στους πλημμυροπαθείς.

    [07] ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: "ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟΥ"

    Μέχρι και 560 δρχ. όφελος μπορεί να έχει ο οδηγός σε κάθε "φουλάρισμα" του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του, ανάλογα με το βενζινάδικο που επιλέγει.

    Σε δειγματοληπτική έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) στα βενζινάδικα του νομού Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε "άνοιγμα" τιμών που ανέρχεται έως και τις 14 δρχ. τόσο για τη super, όσο και για την αμόλυβδη. Συγκεκριμένα, για τη super κατέγραψε κατώτατη τιμή 209 δρχ. και ανώτατη 223 δρχ., ενώ για την αμόλυβδη 193 δρχ. και 207 δρχ., αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, ένα "φουλάρισμα" των 40 λίτρων βενζίνης μπορεί να κοστίσει μέχρι και 560 δρχ. ακριβότερα ή φθηνότερα, ανάλογα με την περίπτωση.

    Το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι σε αρκετά πρατήρια οι τιμές της βενζίνης διαμορφώνονται αρκετά χαμηλότερα από εκείνες τις οποίες ενδεικτικά αναφέρει το δελτίο που εκδίδει το υπουργείο Ανάπτυξης. Επισημαίνει δε, ότι "μετά την αποδέσμευση του ιρακινού πετρελαίου, οι τιμές των καυσίμων αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία διεθνώς".

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Νωπά και μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας προωθεί μέσω ολοκληρωμένου προγράμματος ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στις αγορές της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

    Στο πρόγραμμα -που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας και με τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης- συμμετέχουν 24 επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί από όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τις: ΕΑΣ Παγγαίου, Ελαιουργική, ΓΕΟΚ, ΑΣΕΠΟΠ Βελβενδού, ΕΑΣ Τρικάλων, Παυλίδης, ΕΓΣ Γιαννιτσών, ΑΣ Ζαγοράς Πηλίου, INTERCOM, ΑΣ "Η Δήμητρα", ΕΑΣ Πηλίου, ΕΑΣ Αλεξάνδρειας, ΑΣ Τυμπακίου, ΚΟΝ ΒΕΡΙ ΑΕ, Συνεργατική ΑΕ, ΕΑΣ Πιερίας, ΖΕΥΣ, ΕΑΣ Κορινθίας, ΕΑΣ Αλμωπίας, ΕΓΣ Μάλεμε, ΕΑΣ Pq]befar, ΕΓΣ Μεσολογγίου, ΕΑΣ Βέροιας και ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.

    Απώτερος στόχος της δράσης είναι η οργανωμένη παρουσία στις έξι ανατολικοευρωπαϊκές αγορές. Σήμερα, στις εν λόγω χώρες πραγματοποιούνται μεν εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ωστόσο κρίνονται μάλλον ως αποσπασματικές και σίγουρα μη αντιπροσωπευτικές της ευρύτατης γκάμας της ελληνικής παραγωγής.

    Κατά το τελευταίο δίμηνο, διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος δύο εβδομάδες προώθησης ελληνικών προϊόντων σε super market των χωρών αυτών, καθώς και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας σε κεντρικά ξενοδοχεία των πρωτευουσών τους. Στις εκδηλώσεις εκτέθηκαν δείγματα της παραγωγής των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, ενώ προσκλήθηκαν ντόπιοι εισαγωγείς και χονδρέμποροι, που ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα από στελέχη του υπουργείου Γεωργίας και του ΣΕΒΕ.

    Παράλληλα, δημιουργήθηκε κατάλογος με τα προφίλ των 24 επιχειρήσεων-φορέων, ο οποίος εκτυπώθηκε σε 4.000 αντίτυπα. Απεστάλη δε, στα Επιμελητήρια και τους υπόλοιπους συνεργαζόμενους φορείς των έξι χωρών.

    Εως το Δεκέμβριο του 1997 -οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα- προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές σε κάθε μία από τις αγορές-στόχους.

    [09] Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΙΘΥΝΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΙΩΝ

    Tίποτε δεν μπορεί να γίνει στον χώρο του πολιτισμού, χωρίς να υπάρχει μια στοιχειώδης οικονομική άνεση, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 30 χρόνια δραστηριοτητας του μορφωτικού ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

    Παράκληση προς τους διοικούντες της Εθνικής Τράπεζας, ώστε αυτή να λειτουργήσει ως ιθύνουσα δύναμη στον χώρο των χορηγιών, στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτιστικής της πολιτικής, απηύθυνε ο κ.Βενιζέλος, που συνεχάρη τους επικεφαλής του ιδρύματος για την τεράστια συμβολή του όχι μόνο στην παραγωγή βιβλίου, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [10] ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

    Tην ανέγερση ενός μνημείου, προς τιμήν των δολοφονηθέντων από τους Ναζί Εβραίων της Θεσσαλονίκης, πρότεινε με επιστολή του προς τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ο Βασίλειος Δολμάς, πρώην πρόεδρος της ΔΕΘ.

    "Με την ανατολή του 1997 η Θεσσαλονίκη καλείται να δώσει φως σε όλη την Ευρώπη. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να φωτίσουμε τη μία σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της πόλης μας. Ηρθε ελπίζω ώρα να τιμήσουμε τους νεκρούς της πολης μας που ξερίζωσε ο ναζισμός στην τελευταία λαίλαπα της Ευρώπης και του κόσμου", σημείωσε ο κ.Δολμάς.

    Ως ιδιαίτερα αξιόλογη χαρακτήρισε την ιδέα του κ.Δολμά ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, Ανδρέας Σεφιχά, που τόνισε |ti είναι πολύ σημαντικό να ευφορούνται από τέτοια συναισθήματα όλοι οι πολίτες, για να διατηρηθεί η μνήμη της δολοφονίας των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

    "Δεν μας παρεχωρήθη για το μνημείο η πλατεία Ελευθερίας, που είχε προτείνει και ο κ.Δολμάς, αλλά ένα αλσύλιο στη συμβολή των οδών Νέας Εγνατίας και Παπαναστασίου. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα διαθέσει 20 εκατομμύρια δραχμές για την ανέγερση του μνημείου . Ηδη έχει προκηρυχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός και έχει συσταθεί επιτροπή που θα κρίνει το έργο", σημείωσε ο κ.Σεφιχά.

    Πρόταση με παρόμοιο περιεχόμενο είχε υποβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης του Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος στη Βικτόρια της Αυστραλίας.

    Προς την κατεύθυνση της διατήρησης της μνήμης και της γενικότερης αφύπνισης των Θεσσαλονικέων, η Ισραηλιτική Κοινότητα έχει δρομολογήσει πλήθος εκδηλώσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Η ίδρυση μουσείου, η διοργάνωση ενός φεστιβάλ παραδοσιακών τραγουδιών και κυρίως η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη των ισραηλιτικών κοινοτήτων ολόκληρης της Ευρώπης, στοχεύουν στη διατήρηση της μνήμης, αλλά ταυτόχρονα θα φέρουν στην πόλη προσωπικότητες διεθνούς κύρους, που μάλιστα διάκεινται θετικά απέναντι στα εθνικα μας θέματα.

    [11] ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

    Τη λήψη αυξημένων αστυνομικών μέτρων ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων που παρατηρούνται την περίοδο αυτή αποφάσισε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Ειδικότερα, θα αυξηθούν οι πεζές περιπολίες αστυνομικών, θα ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας σε χώρους χρηματικών συναλλαγών, ενώ ύστερα από συννενόηση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιδιωχθεί η συγκρότηση μικτών συνεργείων ελέγχων, αναφορικά με το θέμα των παράνομων μικροπωλητών και της επαιτείας.

    [12] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 6 ΜΕΧΡΙ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 24η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ

    Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί από 6 μέχρι 16 Μαρτίου η 24η Διεθνής Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων, στην οποία θα συμμετάσχουν 250 μαθητές από 22 τουλάχιστον χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, που θα συμμετάσχει στην Σύνοδο, θα καθοριστεί μεθαύριο, Κυριακή, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος. Αντικείμενα της Γενικής Συνέλευσης θα είναι οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας μετά τις τελευταίες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου, η περιφερειακή συγκρότηση της Ε.Ε. και η αρχή της επικουρικότητας, η εναρμόνιση της εισαγωγής των μαθητών των χωρών - μελών της Ενωσης στα Πανεπιστήμια και η amtitqolojqatij^ πολιτική και τα Συνταγματικά Δικαιώματα σε εθνικό και ατομικό επίπεδο.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων έχει συσταθεί βάσει κοινοτικών προγραμμάτων και αποτελεί μικρογραφία του Ευρωκοινοβουλίου. Αποτελείται από 15 επιτροπές στο πρότυπο των Επιτροπών της Ευρωβουλής (Επιτροπές Περιβάλλοντος, Υγείας, Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Θεμάτων, Ανάπτυξης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας,Νεολαίας και Πολιτισμού κ.ο.κ.).

    Οι αποστολές που εκπροσωπούν κάθε χώρα καθορίζονται από τις Γενικές Συνελεύσεις των εθνικών παραρτημάτων του προγράμματος, αφού προηγηθεί διαγωνισμός ανάμεσα στα σχολεία της χώρας σε συγκεκριμένα θέματα. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέχρι σήμερα μόνο στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίες αναλαμβάνουν εκ περιτροπής τη διοργάνωση των δύο Εθνικών Συνδιασκέψεων που πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο αντίστοιχα.

    Η Γενική Συνέλευση της Κυριακής, που θα καθορίσει την ελληνική συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 3ης Εθνικής Συνδιάσκεψης του ελληνικού σωματείου, που άρχισε σήμερα με κλειστές συνεδριάσεις των επιμέρους Επιτροπών

    [13] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

    Μήνυμα προς τους απόδημους ΄Ελληνες απέστειλε, με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου ΄Ετους, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στο μήνυμά του ο κ. Παπανδρέου εκφράζει τις ευχές του στους αποδήμους και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι τις γιορτινές αυτές ημέρες η σκέψη όλων "στρέφεται εντονότερα προς τον Ελληνισμό που διαβιεί στην Οικουμένη και που, στις επάλξεις του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, της παράδοσης και της πίστης, δίνει καθημερινά το φωτεινό του παρών".

    [14] ΔΙΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΩΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΡΕΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

    Στο διορισμό επτά ανώτερων στελεχών του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων και τριών ελληνικής καταγωγής, αναφέρονται δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων. Τον Τζωρτζ Στεφανόπουλο που αποχωρεί για να διδάξει στο Κολούμπια, να συνεργασθεί με το ABC και να γράψει βιβλίο, θα αντικαταστήσει ο Ραμ Εμάνουελ.

    Οι δύο από τους τρεις ελληνικής καταγωγής νεοπροσληφθέντες, ο Τζων Ποντέστα και η Σύλβια Μάθιους, διορίσθηκαν αναπληρωτές του νέου Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ε.Μπόουλς. Η τρίτη Βικτόρια Ραντ, διορίσθηκε διευθύντρια του Γραφείου του κ.Μπόουλς.

    Η Ουάσιγκτον Ποστ γράφει οτι η επιλογή των στελεχών αντανακλά την προτίμηση του νέου Προσωπάρχη σε νέα άτομα, έξυπνα και συνεργάσιμα μεταξύ τους. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τη Σύλβια Μάθιους, 31 ετών, για την οποία ο κ.Μπόουλς ανέφερε οτι είναι από τις λαμπρότερες νέες στην Αμερική, ενώ εκτιμάται οτι με την προσωπικότητά της και την τηλεγένεια που διαθέτει, θα αναδειχθεί σε έναν νέο -θηλυκό αυτήν τη φορά- Τζώρτζ Στεφανόπουλο.

    [15] Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1997 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΤΟΥΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ Α. ΦΟΥΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

    Ο προγραμματισμός για τον αθλητισμό καθώς και το θέμα των παράνομων στοιχημάτων, ήταν τα κύρια σημεία αναφοράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υφυπουργού Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα με τον Πρωθυπουργο Κώστα Σημίτη.

    "Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για τον σχεδιασμό του 1997, για τις αθλητικές διοργανώσεις και για την πορεία διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004", υπογράμμισε ο κ. Φούρας, στους δημοσιογράφους.

    Αναφερόμενος στα παράνομα στοιχήματα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ως "άθλια", ενώ επεσήμανε ότι "ο ΟΠΑΠ αναβαθμίζει το λογισμικό του και συνδέεται με on line σύνδεση με όλα τα πρακτορεία του. Και μέσα στο 1997 εκτός από το ότι θα υπάρξουν εξελίξεις, ο ΟΠΑΠ θα οργανώσει καινούρια παιχνίδια γιατί θα έχει αυτή τη δυνατότητα".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Σοβαρή ανησυχία προκαλεί στην Αγκυρα η προοπτική αγοράς ρωσικών πυραύλων από την Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σιβόντνια", που σχολιάζει τη συνάντηση στη Μόσχα της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ, με τον ρώσο ομόλογό της, Γεβγκένι Πριμακώφ.

    Πάντως, ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, σε ερώτηση τούρκων δημοσιογραφων σχετικά με την πώληση των πυραύλων, απάντησε ότι η χώρα του δεν θεωρεί τους πυραύλους "εδάφους- αέρος" ως επιθετικά όπλα.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών, η Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε ότι "τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια προσέγγιση στις απόψεις Τουρκίας- Ρωσίας ως προς το κυπριακό", χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της προσέγγισης.

    [17] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο Ι.ΤΟΣΕΦΣΚΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

    Ο πρέσβης Ιβαν Τόσεφσκι που εκπροσωπεί την ΠΓΔΜ στις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες της Νέας Υόρκης, διέψευσε δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου που τον έφεραν να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει σε αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συνταγματος που αφορά την ονομασία της χώρας του.

    Ο Τόσεφσκι σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή του παρερμηνεύθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. "Αυτό που είπα εγώ, είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση εξεύρεσης αμοιβαίας, επωφελούς και για τις δύο χώρες λύση", υπογράμμισε.

    [18] ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΓΙΑΣΑΡ JELAK ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Απειλές κατά της ζωής του δέχεται από ακροδεξιές ομάδες ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ σύμφωνα με δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας δανέζικης εφημερίδας "Πολίτικεν". Ο Γιασάρ Κεμάλ, του οποίου το Εφετείο επικύρωσε την ποινή φυλάκισης που είχε επιβληθεί πρωτόδικα με πενταετή αναστολή, κατέφυγε στην Ελβετία. Οπως αναφέρει η εφημερίδα η συγγραφέας δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο, αλλά απλώς κατέφυγε στην Ελβετία για να μπορέσει να δουλέψει χωρίς να απειλείται, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πιέσεις που θέλει να ασκήσει το τουρκικό κράτος.

    Φίλος του Κεμάλ απαντώντας σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Niels Barfoed της "Πολίτικεν" δήλωσε τα εξής: "Ο Γιασάρ Κεμάλ δεν ζήτησε άσυλο από την Ελβετία. Εμείς του ζητήσαμε να έρθει στη χώρα αυτή γιατί φοβόμασταν ότι θα πάθει κακό. Παλαιότερα είχαν επιχειρήσει να κάψουν τον Αζίζ Νεσίν. Ο Κεμάλ δεχόταν απειλές από ακροδεξιούς. Τον τελευταίο καιρό ειδικές δυνάμεις μέσα στο κράτος έστρεψαν τις δραστηριότητές τους εναντίον των διανοουμένων και σκότωσαν Κούρδους δημοσιογράφους".

    Ο ίδιος ο συγγραφέας επισήμανε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και οι στρατιωτικοί στην Τουρκία δείχνουν ευαισθησία όταν πρόκειται για επικρίσεις που δέχεται το νομικό σύστημα της χώρας και δεν αναγνωρίζουν στους συγγραφείς το δικαίωμα να ασκούν κριτική ."Το να ασκεί κανείς κριτική είναι ένα φυσικό δικαίωμα. Ομως στην Τουρκία είναι αδίκημα. Το κράτος τώρα μας απειλεί με θάνατο και με ποινές φυλάκισης. Η Τουρκική Δημοκρατία κτίστηκε πάνω σε εγκλήματα εις βάρος λαών. Στην Ανατολική Τουρκία οι Κούρδοι και οι συγγενείς μου ξεριζώνονται δια της βίας από τους τόπους τους" υπογράμμισε.

    [19] ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, Ζ.ΒΙΝΤΕΝΟΦ, ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Σάλο έχει προκαλέσει στη Βουλγαρία η ανοιχτή επιστολή του βουλευτή της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Εντβιν Σουγκάρεφ, στην οποία κατηγορούνται για διαφθορά ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ και άλλοι επτά ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Λιουμπομίρ Φίλιποφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Λιουμπομίρ Κολάροφ και ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Εταιρίας Τηλεπικοινωνιών, Μιχαήλ Ντάνοφ.

    Μετά από τη δημοσιοποίηση της επιστολής, σήμερα ο κ.Σουγκάρεφ την απέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέα, Ιβάν Τατάρτσεφ, μαζί με άλλα, αποκαλυπτικά, όπως ισχυρίζεται, έγγραφα, που αποδεικνύουν τις διαστάσεις που φέρεται να έχει πάρει η διαφθορά στην ανώτατη κλίμακα της εξουσίας στη Βουλγαρία.

    Σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες "24 Ώρες" και "Κοντινέντ" της Σόφιας τονίζουν ότι ο κ.Σουγκάρεφ κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Ζ.Βίντενοφ, ότι άφησε να ιδρυθεί ο "εγκληματικός οικονομικός σχηματισμός Οριόν", στον οποίο δραστηριοποιούνται άτομα του στενού περιβάλλοντός του, όπως ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Υπουργικού Συμβουλίου, Κρασιμίρ Ράιντοφσκι, ο πρόεδρος της Βουλγαρικής Εταιρίας Τηλεπικοινωνιών, Μ.Ντάνοφ και ο pq|edqor της Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Λ.Κολάροφ.

    Σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ.Σουγκάρεφ, που είναι και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την πάταξη της διαφθοράς, ο οικονομικός σχηματισμός "Οριόν" ευθύνεται για παράνομους οικονομικούς χειρισμούς, μεταξύ των οποίων κατατάσσει και την ίδρυση "με κλεμμένο κεφάλαιο" της Βουλγαρικής Αγροτικής και Βιομηχανικής Τράπεζας.

    [20] ΑΝΟΙΧΤΟ ΑΦΗΣΕ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ, ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΑΝΟΙΞΗ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να συγκληθεί την προσεχή άνοιξη, εκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο, η χωρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου 1997.

    Οπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού, η σύγκλιση του συμβουλίου θα εξαρτηθει από το αποτελεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο μέχρι τον Μάιο.

    Σύμφωνα με τον Βαν Μιρλο, η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σοβαρά τη σύγλιση ενός εκτάκτου συμβουλίου. Ο λόγος είναι τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, αν δηλαδή θα τις ξανακερδίσουν οι συντηρητικοί που δεν θέλουν μεγάλες αλλαγές στη συνθήκη του Μάαστριχτ και φρενάρουν με κάθε τρόπο τις εργασίες της Διακυβερνητικής ή αν θα τις κερδίσουν οι Εργατικοί που είναι πολύ πιο ανοιχτοί στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κοινοτικής συνθήκης.

    Μετά τις βρετανικές εκλογές οι "15" ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να πάρουν μια τακτικής φύσης απόφαση για να ετοιμάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προγραμματισμένο συμβούλιο στο Αμστερνταμ που θα γίνει στις 16 Ιουνίου το οποίο θα πρέπει να επικυρώσει θεωρητικά τουλάχιστον τα όσα έχουν συμφωνηθεί για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ απο τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, σχολίασε το BBC.

    [21] Ο Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΦΑΙΡΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Ως προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου της Τανσού Τσιλλέρ, εξέλαβε ο τουρκικός τύπος την απόφαση του πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν να περιορίσει ορισμένες αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Ερμπακάν, με εγκύκλιο-έκπληξη, όπως τη χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Χουρριέτ", αφαιρεί από το υπουργείο Εξωτερικών την αρμοδιότητα συντονισμού όλων των οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων με τους Τούρκους του εξωτερικού και τις ισλαμικές χώρες, τις οποίες μεταβίβασε στον υπουργό Επικρατείας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Η εφημερίδα τονίζει ότι με την ενέργεια αυτή οι αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών περιορίζονται μόνο στην προώθηση των πολιτικών σχέσεων ενώ αναβαθμίζεται ο "σκιώδης" υπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ που ανήκει στις τάξεις του "Κόμματος Ευημερίας".

    Κατά την εφημερίδα, υποβαθμίζεται επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Ναμικ Κεμάλ Ζεϋμπέκ που ανήκει στο κόμμα της κ.Τσιλλέρ, ο οποίος προεδρεύει των μικτών οικονομικών επιτροπών Τουρκίας-Καζακστάν και Τουρκίας- Αζερμπαϊτζάν.

    [22] ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Για τρίτο συνεχή μήνα απέχουν από τα μαθήματά τους οι αλβανοί φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του πανεπιστημίου των Σκοπίων, καθώς το αίτημά τους, που αφορά στη διεξαγωγή των μαθημάτων αποκλειστικά στην Αλβανική γλώσσα, παραμένει άλυτο.

    Οι εκπρόσωποι των αλβανών φοιτητών, οι οποίοι εξέθεσαν επανειλημμένα το αίτημά τους στο Υπουργείο Παιδείας της ΠΓΔΜ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή μέχρι τη δικαίωσή τους.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, οι φοιτητές ζητούν τώρα την παραίτηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα του τμήματος, υποστηρίζοντας πως αρνούνται να ακούσουν τα αιτήματά τους.

    Σε δήλωσή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος απέρριψε τις κατηγορίες των αλβανών φοιτητών, υποστηρίζοντας πως το τμήμα ακολουθεί ρητά τις διατάξεις του νόμου περί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος για τους αλβανούς φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος προβλέπει την παράδοση μέρους και όχι όλων των μαθημάτων στην αλβανική γλώσσα.

    [23] ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε, σύμφωνα με σύντομο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuter, την Αγκυρα να πληρώσει αποζημιώσεις και τα δικαστικά έξοδα σε υπόθεση Κούρδου που το 1992 συνελήφθη και βασανίσθηκε ως τρομοκράτης από τις τουρκικές αρχές.

    Υπενθυμίζεται οτι πριν λίγες μέρες καταδικάσθηκε πάλι η Τουρκία για την υπόθεση της ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, απόφαση που χαρακτηρίζεται σταθμός με ευρύτερες επιπτώσεις, αφού αφορά στο δικαίωμα επικοινωνίας και περιουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

    [24] ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ

    Συντονισμένες επιχειρήσεις με τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών εναντίον στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουρριέτ", έξι πολεμικά αεροσκάφη F- 16 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ, πραγματοποίησαν εξόδους στους "τρομοκρατικούς στόχους" Μετίνα και Χακούρ, στους οποίους παρατηρήθηκε κινητικότητα. (Πρόκειται για τα δύο στρατόπεδα όπου προσπαθούν να στεγαστούν τα μέλη του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ).

    Στρατιωτικές πηγές τόνισαν πως στα τουρκικά αεριωθούμενα, παρείχαν υποστήριξη και ελικόπτερα τύπου Cobra, ενώ αρμόδιοι είπαν ότι και στα δύο στρατόπεδα καταφέρθηκε χτύπημα στο ΡΚΚ και πως δεν είναι γνωστή ακόμη η ζημιά που επέφεραν οι επιχειρήσεις.

    Η εφημερίδα "Τούρκιε", αφού αναφέρεται στις ίδιες πληροφορίες για το βομβαρδισμό των στρατοπέδων του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, προσθέτει ότι συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον του ΡΚΚ και εντός της χώρας, ενώ αρμόδιοι είπαν ότι οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας εντάθηκαν στις περιοχές Σιρνάκ, Χακιάρι και Βαν.

    [25] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ - ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τις ευχαριστίες τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για "το ενδιαφέρον που δείχνουν για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου", εξέφρασαν αμέσως μετά τη συνάντησή τους στα Τίρανα, ο Αλβανός πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα και ο ηγέτης των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Όπως μετέδωσε η Αλβανική Τηλεόραση, οι δύο πολιτικοί χαρακτήρισαν ως "απαραίτητη" την ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γαλλίας για την επίλυση του προβλήματος αυτού και χαιρέτισαν τις διαμαρτυρίες των φοιτητών του Βελιγραδίου, οι οποίες, όπως τόνισαν, "αξίζει να υποστηριχτούν".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 20 December 1996 - 13:59:21