Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-01-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 8 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Εύης Σοφιανού)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] EKΣTΡATEIA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

  • [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η ΕΕ ΤΗΣ ΝΔ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

  • [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [05] ΓΙΑ "ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η Ν.Δ.

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [07] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [08] "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ" - 38 ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] "ΤΟ 1974 ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ME ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

  • [10] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [11] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ SUPER COBRA

  • [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ D-8

  • [13] ΣΚΟΠΙΑ:ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ

  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Εύης Σοφιανού)

  • [15] ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ;


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] EKΣTΡATEIA ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

    Διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης αρχίζουν Αθήνα και Λευκωσία ώστε να καταστεί σαφές στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή απέναντι στις επεκτατικές βλέψεις της Αγκυρας.

    Επισκέψεις στο τέλος της εβδομάδας θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, την Αγκυρα, τη Λευκωσία και τη Χάγη ο διευθυντής νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Κέρι Κάβανο. Τη Λευκωσία θα επισκεφθεί στα τέλη Ιανουαρίου και ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αφανασέφσκι.

    Αύριο πραγματοποιείται κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο το Κυπριακό, τα Ekkgmotouqjij\ και την συνολική πολιτική της χώρας μας στα Βαλκάνια. Στη σύσκεψη θα μετέχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Παπανδρέου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο παραιτηθείς υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα σε ευρεία σύσκεψη στην οποία θα συμμετάσχουν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, ενώ ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που φτάνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.

    Με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, συναντήθηκε το πρωί ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τόμας Νάιλς, όπως γνωστοποίησε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι ο κ. Νάιλς εξέφρασε τις θέσεις της κυβέρνησής του για την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-300 από την Κύπρο ενώ ο κ. Πάγκαλος ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό και επανέλαβε ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής κυβέρνησης να αποφασίζει η ίδια για την άμυνά της. Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ έχουν προβεί σε διάβημα για την αγορά των πυραυλικών συστημάτων από την κυβέρνηση της Μεγαλονήσου, ο κ. Ρέππας απάντησε χαρακτηριστικά ότι δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διάβημα, καθώς έγινε παρουσίαση των ενστάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης και οι ενστάσεις αυτές απαντήθηκαν από την ελληνική πλευρά. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι ο κ. Κάβανο θα φτάσει στην Αθήνα το Σάββατο ή την Κυριακή και θα έχει επαφές με αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. "Η επίσκεψή του γίνεται με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και δεν γνωρίζουμε τί θέματα επιθυμεί να συζητήσει ο κ. Κάβανο", είπε ο κ. Ρέππας και τόνισε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου ενισχύει τη στενή συνεργασια των δύο κρατών.

    Στο μεταξύ σε αεροναυτική άσκηση παίρνουν μέρος οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Μέρος της άσκησης θα γίνει αύριο στις περιοχές μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης και μεταξύ Χίου και Σκύρου. Ο προεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα της Κύπρου να αμυνθεί στην τουρκική απειλή. "Εχει ανάγκη η Κύπρος να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι σε μια συνεχιζόμενη διαρκή και εντεινόμενη τουρκική απειλή" τόνισε ο κ. Κακλαμάνης. Εκκληση στον πρωθυπουργό να ζητήσει τη συνδρομή όλων των πολιτικών κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος προέβλεψε επερχόμενη κρίση με την Αγκυρα. Υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης ενός ενιαίου μετώπου που θα θωρακίσει τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    [02] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΥΡΙΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ.ΣΗΜΙΤΗ

    Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εθνικά θέματα, όπου θα πάρουν μέρος ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιώργος Papamdq]ou, ο παραιτηθείς υφυπουργός Χρήστος Ροζάκης, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Πάντως η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης Κέρι Κάβανο, θα επισκεφτεί στο τέλος της εβδομάδας την Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία και Χάγη.

    Χθες βράδυ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ, για να δικαιολογήσει τα νέα αμερικανικά διαβήματα με αφορμή την αγορά από την κυπριακή κυβέρνηση, του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300, υποστήριξε ότι οι ανησυχίες του πηγάζουν από τα φιλικά αισθήματα της προς την Κύπρο.

    Τις αντιδράσεις των δυτικών συμμάχων επέκρινε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ενώ επί 22 χρόνια σωπαίνουν για την τουρκική εισβολή και κατοχή ανησυχούν τώρα επειδή η κυπριακή δημοκρατία ενισχύει την άμυνα της.

    Στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξη τους στις επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης.

    Η Αγκυρα πάντως κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Χθες πέντε τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο πλαίσιο αεροναυτικής άσκησης που ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

    [03] ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ Η ΕΕ ΤΗΣ ΝΔ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

    Τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στη βάση της χθεσινής συμφωνίας των τριών - Εβερτ, Σουφλιάς, Βαρβιτσιώτης- επικύρωσε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον Μιλτιάδη Εβερτ.

    Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης κάλεσε τα ηγετικά στελέχη να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του λαού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος εξελίσσονται θετικά.

    Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι είναι σαφής η επιθυμία όλων να οδηγηθεί το κόμμα σε ένα αναμφισβήτητο συνέδριο από το οποίο θα προκύψουν τελικές και οριστικές λύσεις. Υπογράμμισε δε την ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων και πρόσθεσε ότι η χθεσινή συνάντηση εντάσσεται στο κλίμα αυτό.

    Αύριο το πρωί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ιωάννης Βαρβιτσιώτης θα επισκεφθεί τον πρώην Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη προκειμένου να του μεταφέρει την παράκληση της ηγεσίας του κόμματος να αναλάβει την προεδρία της επιτροπής για την οργάνωση του συνεδρίου. Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκκληση στον πρωθυπουργό να ζητήσει τη συνδρομή όλων των πολιτικών κομμάτων για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό απηύθυνε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος προέβλεψε επερχόμενη κρίση με την Αγκυρα. Υπογράμμισε δε την ανάγκη w\qangr ενός ενιαίου μετώπου που θα θωρακίσει τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Συνεδριάζει από το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τις προτάσεις για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου του κόμματος ενόψει της αυριανής κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Οπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των κυρίων Εβερτ, Βαρβιτσιώτη και Σουφλιά το συνέδριο της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί στις 27,28 και 29 Μαρτίου.

    [05] ΓΙΑ "ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ" ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η Ν.Δ.

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά άσκησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος με αφορμή την αυριανή κυβερνητική σύσκεψη έκανε λόγο για "έλλειψη συντονισμού και συγκρουόμενες θέσεις στον τομέα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής". "Η εικόνα αυτή δημιουργεί αλγεινή εντύπωση στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο κ. Εβερτ.

    [06] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την πλήρη υποστήριξή του στην ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας, Alexander Arzoumanian που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Κατά τη συνάντηση, τόσο ο κ.Κακλαμάνης όσο και ο Αρμένιος Υπουργός υπογράμμισαν τους ιστορικούς δεσμούς, την κοινή πίστη και τους αγώνες που συνδέουν τους λαούς της Αρμενίας και της Ελλάδας.

    Ο κ.Arzoumanian επισήμανε τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας των δύο χωρών και την ανάγκη στήριξης της χώρας του από την Ελλάδα στους Διεθνείς Οργανισμούς που μετέχει, καθώς και στην πλήρη ένταξη της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο κ.Κακλαμάνης διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας για την υποστήριξη της χώρας μας τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, αλλά και στην εδραίωση της Δημοκρατίας στη χώρα του.

    [07] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας, στα οποία συμπεριλαμβάνονται επιδοτήσεις επιχειρήσεων για προσλήψεις νέων και ανέργων άνω των 55 ετών, παρουσίασε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι άνεργοι άνω των 55 ετών που έχουν ένα χρόνο στην ανεργία και έχουν τουλάχιστον 3.000 ένσημα αποκτούν βιβλιάριο ασθένειας του ΙΚΑ και dijaio}mtai όλες τις παροχές μέχρι να βγουν στη σύνταξη.

    Το Υπουργείο Εργασίας θα καθιερώσει εξάλλου ενιαία λίστα φαρμάκων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία την ερχόμενη εβδομαδα. "Είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας να προχωρήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα στην εφαρμογή των μέτρων αυτών" τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

    [08] "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ" - 38 ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ

    Τη δική τους εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπως τη γνώρισαν και την αγάπησαν, παρουσιάζουν από 10 Ιανουαρίου μέχρι 12 Φεβρουαρίου 38 Ελληνες ζωγράφοι, που συμετέχουν στην έκθεση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο-γκαλερί "Ιανός" σε ένδειξη τιμής της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 1997.

    Τίτλος της έκθεσης, που περιλαμβάνει 40 έργα, φιλοτεχνημένα με διάφορα υλικά (λάδια, τέμπερες, ακουαρέλες κ.α.) είναι "Η Θεσσαλονίκη των Ζωγράφων" και καθ'όλη τη διάρκεια του έτους θα περιοδεύσει σε επτά γκαλερί και εκθετήρια της πόλης, σε μια ακόμη πόλη της Μακεδονίας καθώς και στην Αθήνα, το Δεκέμβριο. Τα έργα αποτελούν δημιουργίες των Θεσσαλονικέων ζωγράφων Γ. Αθανασιάδη, Π. Βασιλειάδη, Κ. Βλάχου, Ι. Βούρου, Ι. Βράνου, Δ. Γούναρη, Α. Ζαμπέτογλου, Μπ. Ζαφειριάδη, Φ. Ζογλοπίτη, Ν. Θωμαϊδου, Τ. Ιατρού, Δ. Καραϊσά, Κ.Καράνου, Μ. Κυριαζοπούλου, Γ. Μαβίδη, Στ. Μαυρομάτη, Ι. Μενεσίδη, Θ. Μπακογιώργου, Κλ. Νάτση, Π. Παπανάκου, Ντ. Παλιάν, Ντ. Παπασπύρου και Ο. Σταυρίδου. Επίσης των πολύ γνωστών δημιουργών του ελληνικού εικαστικού χώρου Π. Γράββαλου, Γ. Κόρδη, Α. Κυριτσόπουλου, Δ. Μυταρά, Β. Σπεράντζα, Γ. Σταθόπουλου, Π.Τέτση, Π. Φειδάκη, Λ. Χριστίδου, αλλά και ζωγράφων της προηγούμενης γενιάς, τα έργα των οποίων αναζητήθηκαν σε ιδιωτικές συλλογές, όπως οι Λ. Βενετούλιας, Χ. Λεφάκης, Γ. Παραλής, Ν.Γ. Πεντζίκης, Π. Ρέγκος και Ν. Φωτάκης.

    Στα σχέδια των διοργανωτών της έκθεσης περιλαμβάνεται ο συνεχής εμπλουτισμός της, με στόχο την παρουσίαση δεύτερου τμήματος της συλλογής το 1998. Τα πρωτότυπα έργα δεν θα πωλούνται, θα κυκλοφορούν, όμως, σε αφίσα και κάρτα, για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, ενώ προς πώληση θα διατίθεται και ο ελληνοαγγλικός κατάλογος της έκθεσης, που περιλαμβάνει όλα τα έργα της συλλογής και τα βιογραφικά των δημιουργών τους.

    Επίσης, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ξεναγήσεων των μαθητών των σχολείων της πόλης, καθώς και η κόσμηση με τις αφίσες δημόσιων και ιδιωτικών χώρων του πολεοδομικού συγκροτήματος.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] "ΤΟ 1974 ΚΑΝΑΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΟΥΜΕ" ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ME ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΩΝ S-300

    "Το 1974 κάναμε αυτό που έπρεπε. Θα κάνουμε το ίδιο . Αν χρειαστεί θα επιτεθούμε" .Αυτά δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν σε ζωντανή εκπομπή που letad|hgje σήμερα το πρωί στη κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 με αφορμή το θέμα τον ρωσικών πυραύλων S-300 που αγόρασε η Κύπρος.

    "Πρέπει να γνωρίζετε ότι το τουρκικό κράτος φέρει ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ομογενείς του που ζουν στη Βόρεια Κύπρο. Θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η ευθύνη μας. Το 1974 κάναμε ότι έπρεπε. Θα κάνουμε το ίδιο. Αν χρειαστεί θα χτυπήσουμε. Δηλαδή εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο, υπέρ της ηρεμίας, της ισότητας, του δικαίου. Δεν είμαστε επιθετικοί, δεν αναζητούμε εδάφη, δεν θέλουμε να κερδίσουμε εδάφη. Ομως η τουρκική πλευρά είναι εκείνη που δέχεται επιθέσεις, αδικείται και πλήττεται η ζωή και η περιουσία της. Θέλουμε ηρεμία στην περιοχή. Ομως το ότι θέλουμε ηρεμία δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία μας. Αν η Ελλάδα και η Κύπρος κάνουν το λάθος και θεωρήσουν ότι είμαστε αδύναμοι θα οδηγηθούν στην καταστροφή" επισήμανε ο κ Ταγιάν.

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν θα πάθουν κανένα κακό όσο φέρονται ειρηνικά και συνέχισε: "αν όμως μας πατήσουν το πόδι θα τους πατήσουμε και τα δύο πόδια ". "Εμείς δεν είμαστε μέσα σε ένα κοινό αμυντικό δόγμα όπως είναι η Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έκανε ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα με την Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο ίδρυσαν αεροπορικές και ναυτικές βάσεις. Έκαναν προετοιμασίες. Εμείς δεν κάναμε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που χαλούν το κλίμα ειρήνης, δεν κάναμε μία ενοποίηση. Το λέω ανοιχτά εδώ, κάθε δυνατότητα και ικανότητα της Τουρκίας είναι δυνατότητα και ικανότητα της Β. Κύπρου" πρόσθεσε.

    Παράλληλα κατηγόρησε τη Ρωσία για ανεύθυνη συμπεριφορά λέγοντας ότι η χώρα αυτή πουλά όπλα παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του οποίου είναι μόνιμο μέλος. Τις ίδιες ανησυχίες που έχει η Τουρκία απέναντι στη Ρωσία εξέφρασε ο κ Ταγιάν και για τη Γαλλία λέγοντας ότι και αυτή προετοιμάζεται να πουλήσει όπλα στους Ελληνοκυπρίους. Ο κ Ταγιάν είπε ακόμη ότι λόγω των εξοπλισμών η Κύπρος μετατρέπεται σε "ένα βαρέλι γεμάτο με μπαρούτι" και ζήτησε πιο αποφασιστική στάση από την Αγγλία που είναι εγγυήτρια δύναμη.

    [10] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Θετική χαρακτήρισε, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών την πρόταση του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση του νησιού και μεταβίβαση κονδυλίων από στρατιωτικούς σκοπούς σε υποστήριξη οικονομικής ανάπτυξης και διαφύλαξης της ειρήνης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Γκλίν Ντέιβις δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την αγορά ρωσικών πυραύλων και πιστεύουν ότι η Μεγαλόνησος είναι έντονα στρατικοποιημένη και χρειάζεται να γίνουν βήματα για δραστική μείωση των όπλων".

    Ο Αμερικανός εκπρόσωπος όμως πρόσθεσε ότι "στην Κύπρο παρ' ολα αυτά η αποστρατικοποίηση δεν μπορεί να υλοποιηθεί αυτόνομα. Με δεδομένη την ιστορία και το ep_pedo δυσπιστίας στο νησί, δεν είναι δυνατόν κάποιος να μεταβεί από χιλιάδες ξένα στρατεύματα και υψηλά επίπεδα όπλων, σε μηδενικό αριθμό στρατευμάτων και όπλων σε μια νύχτα".

    [11] ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ SUPER COBRA

    Η υπόθεση της πώλησης και παράδοσης των αμερικανικών ελικοπτέρων Super Cobra στην Τουρκία έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα.

    "Οι ΗΠΑ θα πωλήσουν θέλουν δεν θέλουν", αναγγέλει με τον κορυφαίο πολύστηλο τίτλο η τουρκική εφημερίδα "Ζαμάν", αναφέροντας ότι "η αμερικανική κυβέρνηση, που καθυστέρησε την πώληση δέκα ελικοπτέρων Cobra, κατόπιν ενεργειών των λόμπυ εμπορίας όπλων - όταν εκδηλώθηκε έντονη τουρκική αντίδραση - προσκάλεσε στις ΗΠΑ τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Τσεβίκ Μπιρ, ο οποίος θα μεταβεί εκεί εντός του Φεβρουαρίου για να συζητήσει το ζήτημα της παράδοσης των ελικοπτέρων Cobra, αλλά ταυτόχρονα και την αγορά δέκα ελικοπτέρων τύπου Seahawk.

    Να σημειωθεί ότι η επίμονη άρνηση των Αμερικανών να παραδόσει τα παραπάνω ελικόπτερα - παρά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις αρχές του 1996 - είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας προχώρησε στην ακύρωση της συμφωνίας. Τώρα, φαίνεται, πως ο "πάγος έλιωσε" και η ανάγκη για την εξασφάλιση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων - που χρησιμεύουν για τις επιχειρήσεις κατά των κουρδικών στόχων στην Νοτιοανατολική Τουρκία - οδήγησαν τους στρατηγούς της Άγκυρας να ξαναβρούν πεδίο συνεννόησης με την αμερικανική κυβέρνηση.

    [12] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ D-8

    Σοβαρές ανησυχίες και επιφυλάξεις εκφράζει η δύση για τους διαφαινόμενους σκοπούς και επιδιώξεις της νέας ισλαμικής ομάδας, γνωστής με την επωνυμία D-8, σε αντιδιαστολή προς την ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου G-7.

    Παρά το γεγονός ότι τίποτα δεν έγινε εν άγνοια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα τεκταινόμενα στην ανατολή, η δημιουργία ενός "ισλαμικού λόμπυ" με τη συμμετοχή και του Ιράν, κι αν ακόμα δεν συνιστά μια απ' ευθείας απειλή, προδίδει διαθέσεις σύστασης μιας ισχυρής συμμαχίας, που δεν θα στηρίζεται μόνο στο κοινό θρήσκευμα, αλλά αποβλέπει σε οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

    Στην ισλαμική ομάδα συμμετέχουν, εκτός από το Ιράν, η Τουρκία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Μαλαισία και η Αίγυπτος, ενώ η ίδρυση της ομάδας D-8 θα επισημοποιηθεί σε συνάντηση των ηγετών των οκτώ χωρών, που θα γίνει μέχρι το τέλος Ιουνίου 1997, κατά πάσα πιθανότητα στην Τουρκία, που φαίνεται ότι πρωτοστατεί στην κίνηση αυτή, την οποία ο Πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν χαρακτήρισε ως "ιστορική ενέργεια".

    Ο ίδιος ο Ερμπακάν θεωρείται ο "πνευματικός πατέρας" της νεοσυσταθείσας ισλαμικής ομάδας, ο πολιτικός που οραματίζεται να γίνει η D-8 ο πυρήνας μιας παγκόσμιας μεταρρυθμιστικής Ενωσης. Το όνειρο του ισλαμιστή Τούρκου Πρωθυπουργού είναι η συνένωση και συνεργασία όλων των χωρών του τρίτου κόσμου και βέβαια θέλει να έχει η Αγκυρα ηγετικό ρόλο στη συγκεκριμένη συμμαχία.

    Ωστόσο τα δυτικοευρωπαικά Μέσα Ενημέρωσης επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακόμη την πορεία της νέας ισλαμικής ομάδας. Ηδη πριν ακόμη από την επίσημη ίδρυσή της, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη, υπάρχουν οι πρώτοι τριγμοί. Δεν είναι τυχαίο λένε οι γνωρίζοντες, ότι η Αίγυπτος έστειλε στην συνάντηση αυτή αντί του υπουργού Εξωτερικών Αμάρ Μουσά, τον αναπληρωτή του, ούτε το γεγονός ότι σημαντικοί εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής της Τουρκίας, όπως ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης, Μεχμέτ Γιλντιρίμ και ο βιομήχανος Ισάκ Αλατόν έκαναν αρνητικά σχόλια για την D-8.

    [13] ΣΚΟΠΙΑ:ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ

    Μειώσεις της τάξης του 16% στο κόστος των σιδηροδρομικών μεταφορών εμπορευμάτων πάνω από 10000 τόνους ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τις νέες τελωνειακές ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου για το εμπόριο των δύο χωρών.

    Οπως μεταδίδουν τα κρατικά ΜΜΕ των Σκοπίων, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία η οποία επίσης έχει τεθεί σε εφαρμογή, σε περίπτωση μικρότερων ποσοτήτων η μείωση είναι της τάξης του 8%.

    Οικονομικοί κύκλοι στη γειτονική χώρα εκτιμούν ότι μετά τις νέες ρυθμίσεις, η μείωση των τιμών των προϊόντων στην αγορά μπορεί να φθάσει και το 150% και προβλέπουν ότι θα αυξηθεί η συχνότητα της διέλευσης των τραίνων που μεταφέρουν εμπορεύματα ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Oι ίδιοι οικονομικοί κυκλοι επισημαίνουν ότι η απλοποίηση των διαδικασιών και η εξάλειψη μέρους των γραφεικοκρατικών προβλημάτων ελαχιστοποίησε τον χρόνο παραμονής στα σύνορα όπου μέχρι χρειαζόταν πολλές ώρες.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλούνται τα Σκόπια, τα σύνορα των δύο χωρών διασχίζουν περίπου 150 φορτηγά αυτοκίνητα την ημέρα με προορισμό είτε την ΠΓΔΜ, είτε την Γιουγκοσλαβία αλλά και την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

    Πάντως εξαγωγικές επιχειρήσεις στα Σκόπια έλεγαν ότι το μεγαλύτερο και κυριότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι οι υψηλές χρεώσεις που επιβάλλει το λιμάνι της Θεσαλονίκης.

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ:ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

    Προγραμμα κοινωνικής προστασίας θα ανακοινώσει την εβδομάδα που έρχεται η ρουμανική κυβέρνηση όπως είπε ο ρουμάνος υπουργός οικονομικών κ.Μιρτσα Τσιουμάρα.

    Κύριος στόχος του προγράμματος θα είναι η μάχη emamt_om του νέου κύματος αυξήσεων των τιμών παράλληλα με τις διαπραγματευσεις ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις και τα εργατικά συνδικάτα.

    Η ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Εθνικού Αγροτικού Κόμματος το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ζήτησε από την κυβέρνηση συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στην οικονομική ανάκαμψη αποδίδοντας τις αυξήσεις στις τιμές που επέφερε ο διπλασιασμός της τιμής του φυσικού αερίου στην πολιτική των κυβερνήσεων των προηγουμένων επτά χρόνων.

    Οι αυξήσεις στις τιμές προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Εργατικών Συνδικάτων η οποία κατηγόρησε την νέα κυβέρνηση ότι αγνοεί την γνώμη των συνδικάτων.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η περίοδος χάριτος που είχε δοθεί στην κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο να αναθεωρηθεί.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Εύης Σοφιανού)

    [15] ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΟΥΖΕΡΙ ΤΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ;

    Ενα από τα σπάνια διασωθέντα μνημεία του 19ου αιώνα, το οθωμανικό λουτρό του Κιλκίς, που κηρύχθηκε διατηρητέο από τον περασμένο Φεβρουάριο, κινδυνεύει να καταστραφεί καθώς η ιδιοκτήτρια του, επιμένει να το κάνει ουζερί, ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθυστερεί να στείλει τους αρχαιολόγους που θα εξετάσουν επιτόπου το κτίριο.Το οθωμανικό λουτρό, το οποίο βρίσκεται στην οδό Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκε γύρω στα 1830. Εχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο άριστης αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνει πλινθόκτιστο κεντρικό τρούλο, μεγάλη τετράγωνη αίθουσα και λουτρικές εγκαταστάσεις. Λειτουργούσε έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και εξυπηρετούσε τις ανάγκες του στρατού. Από τότε παραμένει αναξιοποίητο.

    Τον περασμένο Φεβρουάριο το κτίριο αυτό είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο και κατέστη σαφές προς την ιδιοκτήτρια του, Σοφία Χαραλαμποπούλου, οτι δεν προκειται να επιτραπούν παρεμβάσεις τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.Παρά όμως την απόφαση αυτή, η ιδιοκτήτρια του, επιχείρησε πριν δύο χρόνια να μετατρέψει το οθωμανικό λουτρό σε ουζερί, κάτι το οποίο αποτέλεσε την έναρξη των αντιδράσεων.

    Αμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Μηχανικών αλλά και του Δήμου Κιλκίς. "Ο Σύλλογος Μηχανικών του Κιλκίς, υποστηρίζει ότι το κτίσμα αυτό είναι διατηρητέο", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αντώνης Ασλανίδης και πρόσθεσε ότι "ήδη ο σύλλογος έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν γίνει οι παραστάσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας, της Δημαρχίας αλλά και της Νομαρχίας".

    Η ιδιοκτήτρια του, με ένστασή της,προσέφυγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και ζήτησε τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου. Ομως εκρεμμεί εις βάρος της δίκη με την κατηγορία της βλάβης και φθορών στο εσωτερικό του κτίσματος το 1994.Πάντως έχει οριστεί νέα δικάσιμος cia το θέμα αυτό στις 17 Ιανουαρίου.

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αποφάσισε να στείλει στο Κιλκίς επιτροπή αρχαιολόγων για επιτόπια θεώρηση και εξέταση της ένστασης της ιδιοκτήτριας, προκειμένου να αποφανθούν για τον χαρακτηρισμό του κτιρίου.

    "Η ιδιοκτήτρια του οθωμανικού λουτρού έχει προξενήσει βλάβη στο εσωτερικό του κτίσματος. Βάσει του νόμου, η 9η Εφορία Βυζαντινών αρχαιοτήτων έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικώς", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Χαρούλα Σιαξαμπάνη, αρχιτέκτονας της 9ης Βυζαντινής Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχει ασχοληθεί με το θέμα του οθωμανικού λουτρού.

    Από την πλευρά του , το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε συνεδρίαση του, είχε εισηγηθεί ομόφωνα να κηρυχθεί διατηρητέο το κτίσμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αξιοποίησης του, ως βασικό άξονα του πλαίσιου της πολιτιστικής αναβάθμισης της πόλης.

    "Ο Δήμος Κιλκίς εμμένει στις θέσεις του και επισημαίνει την αναγκαιότητα προβολής όλων εκείνων των στοιχείων που αποτελούν ψηφίδες πολιτισμού και ιστορίας για την πόλη μας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κιλκίς, Τάσος Αμανατίδης, στο ΜΠΕ και διευκρίνισε ότι εφόσον το κτίριο παραμείνει διατηρητέο, τότε ο Δήμος θα αναζητήσει τρόπους, προκειμένου να βρεθούν διέξοδοι για να το αξιοποιήσει ως χώρο πολιτισμού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 8 January 1997 - 15:09:44