Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 97-01-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 17 Ιανουαρίου 1997


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΚΑΙ ΒΥΘΙΣΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

  • [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΚΟΜΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ -ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

  • [03] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑ

  • [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  • [06] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ''ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ 20 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤIΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ''

  • [07] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [08] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΡΕΠΠΑ - Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

  • [09] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ

  • [10] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙM.ΡΙΑΔΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • [13] ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  • [14] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

  • [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [16] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

  • [17] MΟΛΔΑΒΙΑ:ΕΝΑΣ 54ΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [18] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΟΝ Α.ΛΕΜΠΕΝΤ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΤΑΛΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΚΑΙ ΒΥΘΙΣΕ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Ιταλικό φορτηγό πλοίο εμβόλισε και βύθισε το πρωί αλιευτικό σκάφος στο στενό μεταξύ Φούρνων Ικαρίας και Σάμου.

    Οι πέντε ναυαγοί που επέβαιναν στο μικρό αλιευτικό περισυνελέγησαν από άλλο αλιευτικό και διεσώθησαν. Ο Ιταλός πλοίαρχος ο οποίος μετά τον εμβολισμό επιχείρησε να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να βοηθήσει τους ναυαγούς, συνελήφθη από Λιμενικούς και κρατείται.

    [02] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΚΟΜΗ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ -ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΔΕΜΕΝΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ

    Εως τα ξημερώματα της Τρίτης θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια τα πλοία, καθώς οι ναυτεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους για ακόμη τέσσερις ημέρες.

    Στο μεταξύ, το Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων Πειραιώς θα εξετάσει σήμερα την προσφυγή της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας που ζητεί να κυρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

    Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη τη Δευτέρα το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, από όπου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή.

    "Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς με τη στάση του έχει συσπειρώσει το ναυτικό κόσμο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τον Ελληνα ναυτικό σαν να μη θέλει να φορολογηθεί, ενώ είναι διαφορετικά τα αιτήματα μας" τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιάρχων Γιάννης Τσούρας.

    Υπομονή πρέπει να έχουν όσοι θα ταξιδέψουν σήμερα αεροπορικώς, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις που αρχίζουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα προκαλέσουν ματαιώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων.

    Η ΟΣΥΠΑ εξήγγειλε για σήμερα και την Κυριακή 4ωρες στάσεις εργασίας από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, ενώ οι ηλεκτρονικοί προγραμματίζουν 24ωρες απεργίες το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    [03] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε το πρωί ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα.

    "Η συμφωνία για την εγκατάσταση των πυραύλων S-300 θα τηρηθεί και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδυναμωθεί η προσπάθεια για την ενίσχυση της άμυνας της Μεγαλονήσου", τόνισε ο πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου Σπύρος Κυπριανού.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΘΟΥΝ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΝΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΥΧΟΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑ

    "Η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη της upa_hqou. Η διαδικασία αυτή έχει κόστος που πρέπει να αναληφθεί από όλη την οικονομία. Οι λύσεις δεν θα προκύψουν από πλειοδοσία δημαγωγικών παραχωρήσεων". Τα παραπάνω τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σήμερα στη πρό ημερησίας διατάξεως στη Βουλή με θέμα τα αγροτικά προβλήματα, που ως γνωστόν είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    "Οι εκβιαστικές κινητοποιήσεις σε βάρος των εργαζομένων, της παραγωγής, της οικονομίας συνολικότερα δεν βοηθούν" είπε ο κ.Σημίτης. "Κάθε πλήγμα στην εύθραυστη οικονομία και κοινωνία είναι ταυτόχρονα και πλήγμα κατά του αγρότη". Ο κ.Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει εν τη γεννέσει τους τυχόν κινητοποιήσεις αγροτών με μπλόκα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "καμία κυβέρνηση, καμιά κοινωνία δεν μπορεί να ανεχθεί τη βία των ολίγων, τη βία που καταπατά δικαιώματα άλλων πολιτών, την ελευθερία τους, τον καθημερινό τους αγώνα για το δικό τους μεροκάματο".

    Ταυτόχρονα, κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη θέση της αν στηρίζει ή θα στηρίζει τέτοιες πρακτικές, πέρα από κάθε θεμιτό όριο δημοκρατικής λειτουργίας, διαφορετικά θα είναι υπεύθυνη προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός. Ο κ.Σημίτης έκανε λόγο στην ομιλία του για τέσσερις πλάνες που κάποιοι καλλιεργούν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να εκτρέπουν τη συζήτηση από τα πραγματικά κρίσιμα ζητήματα των αγροτών.

    Η πρώτη πλάνη κατά τον Πρωθυπουργό είναι ο εξαθλιωμένος αγρότης, η δεύτερη πλάνη ο αγρότης που δήθεν σπαταλάει τις επιδοτήσεις, καταναλώνει και διασκεδάζει, η τρίτη ότι τίποτε δεν γίνεται στον αγροτικό χώρο και δεν απορροφώνται τα κοινοτικά κονδύλια για αναπτυξιακά έργα και η τέταρτη είναι η αναφορά της Νέας Δημοκρατίας στην προοπτική μείωσης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 280.000 άτομα.

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης ως επίκεντρο έχει το να σταθεί ο αγρότης στα πόδια του. Για να είναι όμως αυτή αποτελεσματική και εφικτή πρέπει η ελληνική οικονομία στο σύνολο της να στοχεύει στη σύγκλιση με την Ευρωπαική Ενωση από την οποία η ελληνική γεωργία στηρίζεται σε πολύ σημαντικό βαθμό.

    Τέλος, ο κ.Σημίτης ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον αγροτικό τομέα. Επισήμανε το ξεκίνημα του κοινωνικού διαλόγου και σημείωσε ιδιαίτερα την πολιτική ενίσχυσης για τους νέους αγρότες, την πολιτική για την αγροτική γή, τα πρόσθετα επενδυτικά κίνητρα, το μητρώο αγροτών, την εκπαίδευση και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο του αγροτικού τομέα. Ιδιαίτερα υπογράμμισε τα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τους αποτελεσματικούς μηχανισμούς πληρωμής των αγροτών, τη νέα νομοθεσία για τα γεωργικά φάρμακα, τη μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης, τη διεύρυνση της κάλυψης των ΕΛΓΑ, τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την προώθηση αναπτυξιακών προγραμμάτων και τέλος χωριστά τη στήριξη των βαμβακοπαραγωγών.

    [05] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΛΕΣ Η JUBEQMGSG

    Cia κοινωνική αναλγησία, κοινωνική σκληρότητα και ανικανότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, για το αγροτικό, στη Βουλή.

    Η κυβέρνηση των ψευτοεκσυγχρονιστών, σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, είπε ο κ.Εβερτ, τονίζοντας: "ο αφανισμός των αγροτών, η σύνθλιψη των μικρομεσαίων, η φορολογική λαίλαπα κατά των εργαζομένων, δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό, ούτε μας οδηγεί στο 2000. Αντίθετα μας οδηγεί σε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα και στην οπισθοδρόμηση".

    Ο Μ.Εβερτ κάλεσε την κυβέρνηση να αρχίσει διάλογο με τους αγρότες, πριν ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις, τις οποίες όπως δήλωσε, δεν υποκινεί το κόμμα του. Ακόμη, πρότεινε στον Πρωθυπουργό, να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης των εταίρων μας στην ΕΕ για την πραγματική εικόνα της ελληνικής γεωργίας, την ιδιαιτερότητά της και τη θέση που κατέχει στην εθνική οικονομία της χώρας μας.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, πρότεινε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των αγροτών, όπως: ταχύτερους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων για έργα περιφερειακής ανάπτυξης, κατασκευή έργων υποδομής, κίνητρα παραμονής των αγροτών ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, εγγειοβελτιωτικά έργα.

    Τέλος ο κ.Εβερτ προέβλεψε νέες κοινωνικές εκρήξεις από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική , που είναι, όπως είπε, απόμακρη, παγερή και ξένη από τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

    [06] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΕΠΕΚΡΙΝΑΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ - ΣΤ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ''ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ 20 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤIΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ''

    Τρία έντονα, όπως τα χαρακτήρισε, αρνητικά δεδομένα σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην ομιλία του στη Βουλή.

    Την έλλειψη αγροτικής πολιτικής, την έλλειψη σχεδίου και στόχων διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και την έλλειψη όρων και προϋποθέσεων κοινωνικής προστασίας του αγροτικού πληθυσμού.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις κοινωνικές εντάσεις έχοντας υποκύψει στον πειρασμό του πολιτικού αυταρχισμού και της κοινωνικής αναλγησίας, και την κάλεσε να αρχίσει έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, με τους αγρότες.

    ''Πρέπει να είναι διάλογος έγκαιρος με διορατικότητα, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος, διάλογος για τα προβλήματα, όχι για ιδεολογήματα. Επί των κυβερνητικών επιλογών, και όχι ερήμην των πολιτικών, που ασκούνται. Να είναι με προτάσεις και ευαισθησία, όχι συνθήματα και αυταρχισμό και να είναι διαρκής, ενιαίος και δημοκρατικός''.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗ.Κ.ΚΙ., Δημήτρης Tsob|kar, αφού κατήγγειλε τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο αγροτικό, κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αφήσει τους λεονταρισμούς, που δείχνει στους απλούς πολίτες και τους αγρότες.

    Ο κ. Τσοβόλας, μίλησε ακόμα για πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις.

    Στη συνέχεια πρότεινε τη χάραξη ενός μακροπρόθεσμα εθνικού παραγωγικού σχεδίου, μέσα από νέο γνήσιο εθνικό διάλογο, με στόχο όπως είπε, την αυτοδύναμη και την αυτοτροφοδοτούμενη γεωργία και τη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο.

    Ο κ. Τσοβόλας κατέληξε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό: ''Σκύψτε στα προβλήματα των αγροτών γιατί έρχεται κοινωνική θύελλα''.

    Ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, δήλωσε ότι τη Δευτέρα, θα καταθέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πακέτο ζημιών, της ελληνική γεωργίας, και θα ζητήσει 20 δις, δρχ. για την αντιμετώπισή τους.

    Ακόμα, ο κ. Τζουμάκας, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμα και θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, τα νομοσχέδια που αφορούν:

    Τους νέους αγρότες, τη ρύθμιση χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασών, και την απεξάρτηση των γεωργικών οργανώσεων από το Υπουργείο Γεωργίας.

    Τέλος, ο Υπουργός, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για δημαγωγία, και το ΚΚΕ ότι ακολουθεί συντριπτικές πολιτικές.

    [07] ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι προσχωρεί στην ανοικτή βία, μεθοδεύει τον λαϊκό διχασμό και την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε".

    Μιλώντας στη Βουλή, τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών και στους αγώνες τους- αφού όπως είπε- έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ελπίδας ότι η κυβέρνηση θα ρίξει νερό στο κρασί της. "Η αγροτιά, είπε η Αλέκα Παπαρήγα, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Σε πέντε το πολύ χρόνια το 50% των μικρομεσαίων θα ζουν σαν εξόριστοι, θα χάσουν την γή τους".

    Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για πακέτο νέων μέτρων που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και εκτελεί ευχαρίστως η κυβέρνηση που έχει ως κύριο σκοπό να περιορίσει την ελληνική αγροτική οικονομία και να αρπάξει τη γή απο τους μικροκληρούχους".

    Κλείνοντας την ομιλία της, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ απαρίθμησε σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τον αγροτικό πληθυσμό, στην εξασφάλιση του εισοδήματος του μικρομεσαίου αγρότη, στην μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και στην ανταγωνιστικότητα".

    [08] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ.ΡΕΠΠΑ - C.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ

    Με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η χώρα μας θα σταθεί με θετικό τρόπο σε όποια πρωτοβουλία εκδηλωθεί και είναι ειλικρινής για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    "Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου έχει χαρακτήρα αμυντικό, όπως δηλώνεται αλλά δεν καταλύει την αυτονομία του κάθε κράτους ή την κυριαρχία κάθε κυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια εντός των οποίων η κάθε κυβέρνηση κάνει τις επιλογές της προκειμένου να αντιμετωπίσει τα θέματα που έχουν προτεραιότητα γι'αυτήν" υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    Ερωτηθείς δε, σχετικά με τις δηλώσεις Κάβανο για το Κυπριακό, είπε ότι αυτές εκφράζουν τις θέσεις των ΗΠΑ που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλία με επιτυχή έκβαση ώστε να μην χρειαστεί να τοποθετηθούν οι πύραυλοι.

    [09] ΘΕΤΙΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία θέτει ως βασικές προυποθέσεις η πανεπιστημιακή κοινότητα για την αποδοχή της πρότασης του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των γενικών εξετάσεων.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Γεράσιμος Αρσένης ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για την ελεύθερη εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αφού προηγηθεί διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και εξεταστεί το θέμα και από τη διακομματική επιτροπή.

    Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση ο πρύτανης του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Νίκος Μαρκάτος προσθέτοντας όμως ότι για την υλοποίηση της απαιτείται μελέτη των κριτηρίων και των περιορισμών που θα υπάρξουν.

    "Συμφωνώ με το άνοιγμα των πυλών των πανεπιστημίων τόσο επειδή έχουμε μεγάλο αριθμό αναλφάβητων όσο και γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό φοιτητικής μετανάστευσης" δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Πανούσης. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται μελέτη για να υλοποιηθεί.

    [10] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΙM.ΡΙΑΔΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενα έργο του Αιμίλιου Ριάδη σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση θα παρουσιάσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε συναυλία που θα δώσει στις 24 Ιανουαρίου, στις 9 το βράδυ στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97".

    Παράλληλα θα ερμηνευτούν έργα των σημαντικών Eλλήνων συνθετών Πέτρου Πετρίδη και Μανώλη Καλομοίρη ενώ θα εμφανιστεί και η χορωδία του "Svetoslav Obretenoff" ως ep_sglg συμμετοχή της Βουλγαρίας στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Την Ορχήστρα θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής ενώ θα συμμετέχει και η σοπράνο Μάρθα Αράπη.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Κοινό ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη χθεσινή του συνεδρίαση, με το οποίο καλεί την επιτροπή αλλά και το συμβούλιο υπουργών να σεβαστούν τη θέση του, όπως αυτή εκφράστηκε με ανάλογα ψηφίσματα στο πρόσφατο παρελθόν, στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απο την Τουρκία και προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμμιά πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, αν δεν σημειωθεί βελτίωση.

    Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα ότι 'οι εμπλεκόμενες πλευρές θα δεσμευθούν για την επίτευξη θετικής λύσης στην Κύπρο, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ακόμη με το ψήφισμά του την ικανοποίησή του για το σχέδιο αναθεώρησης των συνθηκών που πρότεινε η ιρλανδική προεδρία , αλλά εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος κυρίως στους τομείς του εκδημοκρατισμού και της αποτελεσματικότητας των θεσμικών οργάνων, της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου , της διαφάνειας των διαδικασιών του συμβουλίου κσι της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

    Εκφράζει ακόμη την ικανοποίησή του για την τριπλή συμφωνία που επετεύχθηκε στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για την τρίτη φάση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης, καθώς και σχετικά με το νομικό καθεστώς του Εύρω, το νέο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης,παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να καταστεί ένα απο τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου.

    [12] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Το Κυπριακό θα συζητηθεί και την Δευτέρα κατα το γεύμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διπλωματικής ενημέρωσης που έχει ξεκινήσει η Ελλάδα. Στη σύνοδο της Δευτέρας πρόκειται ακόμα να συζητηθούν οι προτεραιότητες της Ολλανδικής Προεδρίας, η Διακυβερνητική, η Μεσογειακή πολιτική, το Μεσανατολικό, οι διατλαντικές σχέσεις και πτυχές του Γιουγκοσλαβικού.

    Σχετικά με το τελευταίο,η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει τους εταίρους για το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου στο Βελιγράδι και τα θετικά αποτελέσματα του. Οσον αφορά τη Διακυβερνητική, g συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ευελιξίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ταχθεί κατά της γενικής ρήτρας ευελιξίας, γιατί αντιβαίνει στη λογική της ολοκλήρωσης και οδηγεί στην πολυδιάσπαση της Ενωσης.

    Πάντως, όπως εκτίμησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα, Στέλιος Περράκης, ο οποίος από εδώ και στο εξής θα είναι και ο εκπρόσωπος της χώρας μας στη Διακυβερνητική ( στη θέση Κρανιδιώτη), είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Μαϊο, γιατί τα θεσμικά θέματα της Διακυβερνητικής είναι ανοικτά.

    Τέλος, η Ελλάδα η οποία θα εκπροσωπηθεί δια του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, τη Δευτέρα στη σύνοδο για την Διακυβερνητική, θα υποβάλλει υπόμνημα για τη νεολαία και τα δικαιώματά της.

    [13] ΓΙΑ ΤΑ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΣΕ ΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού ετοιμάζονται οι Τούρκοι, όχι γιατί στρέφονται προς τον χριστιανισμό αλλά αποβλέποντας στα κέρδη από τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο δήμαρχος της επαρχίας Σελτσούκ (Εφέσου), Κιαμίλ Σούμπασι , έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια με συνθήματα, "Να συναντηθούμε το 2000 στο σπίτι της Παναγίας" και "Ο Ιησούς 2000 χρόνων". Οπως δήλωσε ο κ Σούμπασι στην εφημερίδα "Χουρριέτ", στόχος του δήμου είναι να προσελκύσει τα 250 εκατομμύρια εκ των 2,5 δισεκατομμυρίων χριστιανών που ζουν σε όλο τον κόσμο στο Σελτσούκ όπου βρίσκεται το σπίτι της Παναγίας.

    Ο δήμαρχος του Σελτσούκ ζήτησε την υποστήριξη της πολιτείας και μάλιστα πρότεινε να δίνεται σε κάθε χριστιανό που θα επισκέπτεται την περιοχή "πιστοποιητικό προσκυνητού". Οπως επισήμανε ο κ Σούμπασι ο χριστιανισμός μπορεί να γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα αλλά εξαπλώθηκε στην Εφεσο και γι αυτό το λόγο η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τις επενδύσεις στο χώρο του θρησκευτικού τουρισμού για να μη χάσει μια ιστορική ευκαιρία.

    Η εφημερίδα "Χουριέτ" τονίζει ότι την περασμένη εβδομάδα εστάλη μία ανεκτίμητης αξίας ιστορική εικόνα από την Γεωργία στο σπίτι της Παναγίας και επισημαίνει ότι η σύζυγος του Γεωργιανού προέδρου Εντβαρντ Σεβαρνάντζε, Νανουλι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της πέρσι το καλοκαίρι στη Τουρκία, είχε προσκυνήσει στον τόπο αυτό. Η κ Σεβαρνάντζε, που συγκινήθηκε ιδιαίτερα από αυτό το προσκύνημα έπεισε τον σύζυγό της να δοθεί ως δώρο στο σπίτι της Παναγίας μία πολύτιμη χρυσοποίκιλτη εικόνα της Θεοτόκου του 13ου αιώνα, που βρισκόταν σε μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Τιφλίδας.

    [14] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Κλίμα έντασης επικρατεί σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια της χώρας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες των Αλβανών πολιτών που βλέπουν να χάνουν τα χρήματά τους που είχαν καταθέσει στις γνωστές παρατράπεζες που λειτουργούν le το σύστημα της "πυραμίδος" και οι οποίες αφού εξασφάλισαν με δόλωμα υπέρογκα επιτόκια κήρυξαν είτε πτώχευση ή δήλωσαν αδυναμία επιστροφής των οφειλών τους.

    Την Τετάρτη έγινε η πρώτη ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ των καταθετών και της παρατράπεζας "Sude" που λειτουργούσε με το σύστημα της "πυραμίδας" και η οποία κήρυξε πτώχευση. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αλβανικής κυβέρνησης, συγκρούσθηκε με αστυνομικές δυνάμεις επειδή τους απαγορεύθηκε πορεια διαμαρτυρίας στο κέντρο των Τιράνων. Οι διαδηλωτές ζητούσαν απο την κυβέρνηση αποζημιωση για τα χρήματα που έχασαν από την πτώχευση της εταιρείας.

    Ο αλβανικός τύπος χαρακτήρισε πρωτοφανές το γεγονός για τα αλβανικά δεδομένα μετά τις σκηνές της 28ης Μαίου, όταν οι ηγέτες και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο των Τιράνων μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Η πρόεδρος της "εταιρείας" σε δήλωση-εκκληση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση παραδέχθηκε ότι η λειτουργία της "επιχείρησης" βασιζόταν σε "πυραμιδοειδή σχήματα" και κάλεσε τους πολίτες να μην αναμειγνύουν την κυβέρνηση με την υπόθεση.

    Η πρόεδρος και 18 συνεργάτες της "Sude", σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο συνελήφθησαν.

    H αλβανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των επενδυτών αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμους σε κρατικές τράπεζες δυο επενδυτικών προγραμματων τα οποία πιστεύεται ότι είναι τύπου πυραμίδας. Το συνολικό ποσό των λογαριασμών ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια δολάρια. Οπως ανακοινώθηκε τα περιουσιακά στοιχεία των δυο "εταιρειών" θα παγώσουν μέχρις ότου εξακριβωθεί εάν όντως λειτουργούν με το συστημα πυραμίδας.

    Οι εφημερίδες τις οποίες απασχολεί στο σύνολό του το φαινόμενο των παρατραπεζών που ουσιαστικά μαστίζει την αλβανική οικονομία και που τεινει να πάρει μορφή χιονοστοιβάδας, υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ένταση που επικρατεί στην Αλβανία και καταγγέλουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει πάρει μέτρα για τα μεγαλύτερα προγράμματα άλλων παρατραπεζών που λειτουργούν και τα οποία και αυτά καθυστερούν τις πληρωμές τους.

    Εκατοντάδες επενδυτές συγκεντρώνονται καθημερινά στους χώρους της παρατράπεζας "Populli" και "Gjallica" και οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους με το πρόσχημα ότι η κρατική Τράπεζα είναι εκείνη που εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της επειδή, όπως ισχυρίζονται, δεν τους χορηγεί σε μετρητά τα ποσά που απαιτούνται για την πληρωμή των οφειλών τους. Επίσης, σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, δύο ακόμη "εταιρείες" η "Xhafferi" και η "Vefa" δίνει μόνο ποσά επιτοκίων τη στιγμή που οι επενδυτές ζητούν την επιστροφή των κεφαλαίων τους.

    Οι εφημερίδες, τονίζουν ωστόσο ότι τα αρμόδια όργανα και η κοινοβουλευτική επιτροπή συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τους τρόπους λειτουργίας των εν λόγω παρατραπεζικών "εταιρειών".

    [15] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Συνεχίστηκαν και σήμερα για 59η συνεχόμενη ημέρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι και σε άλλες πόλεις της Σερβίας.

    Οι ηγέτες του συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'' πληροφόρησαν τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Δημοκρατίας του Βελιγραδίου για τις συζητήσεις που είχαν το πρωί με τους επικεφαλής του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών στη Ρώμη, τις οποίες χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα εποικοδομητικές.

    Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι η ιταλική πλευρά τους εξέφρασε τη θέληση να βοηθήσει τη Σερβία, μόνο στην περίπτωση που αυτή ακολουθήσει δημοκρατικές διαδικασίες στο εσωτερικό της. Διαφορετικά, ανέφεραν οι ηγέτες του ''Ζάγιεντνο'' η Διεθνής Κοινότητα δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μορφής βοήθεια προς τη Σερβία.

    Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού αυτού, Βουκ Ντράσκοβιτς αναφέρθηκε και στα τελευταία επεισόδια που ξέσπασαν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ.Ντράσκοβιτς είπε πως ο αγώνας για μια ισχυρή και δημοκρατική Σερβία που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα έχει ανησυχήσει τους Αλβανούς εξτρεμιστές, τους οποίους δεν ευνοούν οι δημοκρατικές εξελίξεις, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε και το τέλος των αποσχισματικών διαδικασιών που θέλουν να προωθήσουν.

    Ο κ.Ντράσκοβιτς δήλωσε ότι τους Αλβανούς εξτρεμιστές εξυπηρετεί το σημερινό καθεστώς, διότι έτσι έχουν την ευκαιρία να διαμηνύουν παντού ότι η Σερβική πλευρά δε σέβεται τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και έτσι γίνεται πιο πειστικό το επιχείρημα τους για ''ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο''. Ανέφερε δε, ότι εφόσον επικρατήσουν οι ''δημοκρατικές δυνάμεις'' στη χώρα, τότε ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων προβάλλει ως απαραίτητο στοιχείο για μια ανοιχτή Σερβία. Μια τέτοια όμως εξέλιξη, για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον κ.Ντράσκοβιτς, θα ατονούσε εντελώς το αίτημα τους για ''ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο'', διότι δε θα είχαν επιχειρήματα για να προβάλλουν μια τέτοια προοπτική.

    [16] Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Σε εκκρεμότητα παραμένει η συμμετοχή της Βουλγαρίας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, λόγω της πολιτικής κρίσης που επικρατεί στη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου της Σόφιας, που επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ντόντσο Κονακτσίεφ.

    Κατά τον κ.Κονακτσίεφ, η Βουλγαρία δεν πληρεί τους όρους της σύμβασης, που υπεγράφη των Οκτώβριο του 1996, η οποία προέβλεπε μέχρι το τέλος του έτους να ιδρυθεί η μικτή εταιρία "Διαβαλκανικός πετρελαιαγωγός" με ελληνική, ρωσική και βουλγαρική συμμετοχή.

    Στην ελληνορωσική συμφωνία που υπογράφηκε στην Αθήνα, πριν από δυο ημέρες, η Βουλγαρία καλείται να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ένταξή της στην εταιρία, αναφέρει σε σχόλιό της η εφημερίδα "Παρί" της Σόφιας.

    Τα βουλγαρικά έγγραφα συμμετοχής στον αγωγό είναι ]toila ακόμη από τον Δεκέμβριο του 1996, αλλά δεν μπορούν να εγκριθούν, επειδή η κυβέρνηση είναι υπό παραίτηση, διευκρίνισε ο κ.Κονακτσίεφ.

    [17] MΟΛΔΑΒΙΑ:ΕΝΑΣ 54ΧΡΟΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Ο 54χρονος Ιον Τσιουμπικ είναι από χθες ο νέος πρωθυπουργός της Μολδαβία μετά τον διορισμό του στη θέση από τον νέο πρόεδρο της χώρας κ.Πέτρου Λουντσίνι.Ο κ.Τσιουμπικ είναι οικονομολόγος και περιγράφεται ως τεχνοκράτης και ανέλαβε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση ειδικών χωρίς να λάβει υπόψη τις πολιτικές πεποιθήσεις των μελών της.Ο νέος πρωθυπουργός θα προτείνει στο 30% των μελών της κυβέρνησης του προκατόχου του κ. Αντρέι Σανγκέλια να διατηρήσει τις θέσεις του ενώ ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και την ανασυγκρότηση της οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου, ο κ.Τσιούμπικ υπηρέτησε ως ανώτατος αξιωματούχος της Κρατικής Επιτροπής Σχεδιασμού ενώ μετά την ανεξαρτησία της χώρας υπηρέτησε ως αναπληρωτής πρωθυπουργός και αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών.Από τον Δεκέμβριο του 1994 διατηρούσε τη θέση του επικεφαλής του Κρατικού Ελεγκτικού Γραφείου.

    [18] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΟΝ Α.ΛΕΜΠΕΝΤ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και η αντικατάσταση του φαίνεται να είναι ζήτημα χρόνου. Ταυτόχρονα, οι Δυτικοί αρχίζουν να πλευρίζουν και να βολιδοσκοπούν έναν από τους νέους αστέρες της ρωσικής πολιτικής και πιθανό διάδοχο του Μπόρις Γιέλτσιν. Τον στρατηγό Αλεξάντερ Λέμπεντ.

    Ετσι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Λέμπεντ προσκλήθηκε στη Βόννη, έστω και αν φαινομενικά η κυβέρνηση του καγκελάριου Κόλ δεν επεδίωξε σε καμία περίπτωση να πετύχει την επίσκεψη αυτή και να έχει επαφές με το Ρώσο στρατηγό.

    Η Γερμανική Εταιρεία Εξωτερικών Θεμάτων και το Γερμανορωσικό Φόρουμ, που προσκάλεσαν από κοινού τον Λέμπεντ, μπορεί να είναι μη κυβερνητικοί οργανισμοί, αλλά παρασκηνιακά η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι γνώριζε πολύ καλά για τις προθέσεις τους αυτές.

    Ο πρώην γραμματέας του πανίσχυρου Κρατικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είχε στη Βόννη, την Τετάρτη και την Πέμπτη,συναντήσεις και επαφές με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες και σήμερα Παρασκευή επισκέπτεται το Μόναχο, όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσει το βράδυ σε εκδήλωση, που διοργανώνει το Ιδρυμα "Χέρμπερτ Κβάντ Στίφτουνγκ" που είναι ιδιοκτησίας της αυτοκινητοβιομηχανίας "Μπε Εμ Βέ".

    Κατά τη διήμερη παραμονή του στη Γερμανική πρωτεύουσα ο στρατηγός Λέμπεντ εξέφρασε σε δηλώσεις του την εκτίμηση του ότι μια πιθανή διάλυση της Ρωσίας όχι μόνο θα μπορούσε να οδηγήσει σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα wqgsilopoigho}m και πυρηνικά όπλα.

    Ο Λέμπεντ απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, ενώ για την σύγκρουση του με το νυν Ρώσο πρόεδρο είπε ότι πρόθεση του δεν είναι να ανατρέψει το Γιέλτσιν, αλλά να φράξει το δρόμο της Ρωσίας προς τον κατήφορο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 17 January 1997 - 16:26:35